Imaš kliker, igraj se...

MightyNora RSS / 15.12.2007. u 03:54

"Ćutanje ovog razgovora ostavljam u amanet mom sinu Vuku Antiću, sa prevelikom molbom da nikada ne pristane na čopor" - Mika Antić

1680.jpg

Moja lična kolekcija

Ludi Neca i Buldožer su dvojica likova iz mog detinjstva koje pamtim kao najbolje igrače klikera svih vremena. Ima nešto kod dece koja imaju loš uspeh u školi - nešto primalno - što ih tera da budu najbolji u društvu. Njih dvojica nikada nisu znali gde je Gvatemala, ili kom slivu pripada Dunav, ali su zato kidali klikere na pola.... Nikada nisam bio dobar kao oni.

Čudne stvari dete odluči u 11-toj godini. Neke od njih i ispuni....

Priča počinje ovako -> prvo nacrtaš metu. Meta je okvir u kome se igraju klikeri. Ona je kvadratnog oblika. Crta se ili suvom granom ili ivicom patike (mame, jel vam sad jasno odakle blato na ivicama cipela muške dece?). Onda dođe onaj ko ima džombu. Stavi džombu u zemlju i napravi giltu. Gilta je rupa u zemlji koja je jedan od krucijalnih delova igre (gilta je još nešto, ne dajte se zbuniti). Gilta se malo oblikuje, ivice gilte se umekšaju, i onda je ok. Svi igrači proveravaju ispravnost terena (nemoj da je nekom nešto pod kosinom slučajno), i igra može da počne. Onda se bacamo, što podrazumeva određivanje ko igra prvi. Svi sa iste udaljenosti bacaju kliker i tada možeš da biraš da li ostaješ u meti i nastavljaš igru ili se povlačiš, uzimaš kliker i puštaš onoga ko je najbliži gilti da igra prvi. 

Cilj je da imaš giltu i škljocu. Gilta (ima dvostruko značenje ovog puta) je i rupa ali i trenutak kada ubaciš kliker u rupu. Tada imaš giltu - "Ala si ga ugiltao...". Škljoca je kada pogodiš protivnički kliker koji se nalazi u meti. Tada imaš škljocu. Ako imaš i giltu (giltu imaš uvek ako si samo jednom ubacio kliker u rupu i ona ti važi za sve igrače) i škljocu (nad jednim od igrača - može da ima više igrača i igra se dok ne ostane jedan) tada si dobio nečiji kliker. Default pravilo je da ti on daje kliker po izboru, ako niste pre toga utvrdili drugačije.

Pošto ste se svi bacali, onaj ko je najbliži gilti igra prvi, pa onda redom ko je bio najbliži gilti (drugi, treći i tako dalje...). Kao što smo rekli, pre nego što igra krene ostali igrači (oni koji su se slabije bacili) imaju pravo da biraju da li će ostati u meti (na mestu na kome su) ili će povući kliker. Pazite, ovde taktika igra puno. Ako npr, odlučiš da ostaviš kliker, a igraš drugi, onaj ko igra prvi može da gađa tebe ili giltu. Ako pogodi giltu, odmah posle toga može da gađa i tebe. Nije svejedno... Može da pogodi oba i odmah si piška. Tako da se uglavnom igralo na siguricu. Povuci kliker pa igraj bato....

Kada prvi igrač odigra svoj potez, onda drugi igraju u redosledu. Ako odmah pogodi giltu, ima giltu za sve i u prednosti je. Izvlači kliker iz gilte i čeka da drugi igraju. Ako je prvi promašio giltu, ostaje tu gde jeste, i svi ostali, sa ivice mete (po izboru odakle), ga gađaju da bi dobili škljocu na njemu. Ako ga niko ne pogodi, on nastavlja dalje. Ako ga neko pogodi, on povlači kliker (nebitno da li je ostao u meti ili ne).

Npr, da je pogodio giltu. Cilj sledećeg je da sa ivice mete (opet po izboru), odmah pogodi giltu (ugilta). Time je zarađuje i ne dozvoljava da ga drugi gađaju. Nemaju priliku za škljocu. Izvlači kliker iz gilte i pušta sledećeg da igra. I tako u krug. Dok se neko ne zezne, promaši giltu, ostane "živ" u meti i onda ga gađamo.

E sad, nije to sve.... Postoje ceo jezik specijalnih pravila.

Džoranje je kad dođe tvoj red da igraš a nema ni jednog kilkera u meti. Time te protivnici zezaju da im se "namestiš" tako što ćeš da promašiš giltu. Kao:"Ae tvoj red da se džoraš... ae namesti nam se sad...."

Nema iz mete u metu - Default pravilo. Kada se džoraš, ne možeš da tako jako ispališ kliker da on izađe iz mete. Moraš da pogodiš giltu da bi bezbedno izašao. Ili to ili... se piškaj. Ovo pravilo nije moglo da se menja.

Čaplinski je specijalna tehnika. I ona se dogovara na početku - da li ima takvog načina igranja ili nema. To je kad si blizu gilte (kliker ti se nalazi baš blizu) i onda da ne bi promašio, ne gađaš normalno - već samo malo gurneš kliker srednjim delom kažiprsta (delom koji se nalazi između dva zgloba kažiprsta). Jako je olakšavala igru, pa se zbog toga nije uvek dozvoljavala.

Iz Vis je kad gađaš protivnički kliker sa ivice mete. I to se dogovara na početku. Kada gađaš - default pravilo - uvek imaš pravo da gađaš drugi kliker po zemlji. Samo ako je dogovoreno, možeš da ga gađaš i iz visine.

Podbačanke - je podpravilo Iz Vis. Ako je utvrđeno pravilima da smeš da gađaš iz visine, ne sme da ti se desi da kada gađaš uletiš u vazdušni prostor mete (ako lopta pređe gol liniju onda je gol, zar ne). Iskusni igrači su uvek gađali malo iz daljine da im se to ne bi desilo. To je ipak major break of the rulez.

Primaš liz ili ne primaš... Ako te gađaju, pa te protivnički kliker samo dotakne ali te ne pomeri sa mesta to nije škljoca. To je liz. Default odgovor je bio:"Ne primam liz!!!!" Samo neiskusni su govorili drugačije.

Bajanje je kada nogom povučeš liniju ispred svog klikera koji je u meti, a kada neko treba da te gađa. To je vrsta vradžbine. Uz to je uglavnom išlo:"Aši, maši, pa promaši, bulji oči pa preskoči...". Cela bajalica je imala neviđeno dejstvo. I sa dva centimetra su ljudi promašivali.

Klasifikacija klikera:

1681.jpg 

Porcelanci - uglavnom ih je bilo (mislim, ne baš na svakoj trafici ali su mogli da se nađu). Mada su se vrlo visoko kotirali. Ako se partija igrala u porcelance, onda je to bila partija visokog rizika. Nisi tek tako igrao u porcelanca.

1682.jpg

Besperci - retka vrsta. Njih baš nije bilo. U njih su se igrale partije koje si pamtio. Tek po koja za celo leto. Ako si bio vešt mogao si da ih nakupiš dosta baš lako... Mislim ako si bio vešt.

1683.jpg

Troperci - njih je bilo ko pleve. U njih se uglavnom i igralo. Oni su bili regularni na svakom kiosku, i bili su regularan čip u svakoj partiji

1684.jpg

Jednobojci - Njih je bilo takođe.Kada bi se umorili troperaca, onda bi malo zabiberili jednobojcima. Onako da se digne ulog. Čisto malo radi igre.

1686.jpg

Džombe - iliti veliki klikeri. U njih se igralo ako smo hteli egzotiku. Nisu valjali nizašta sem da ih imaš u kolekciji i da se njima napravi gilta. Nije ih bilo puno, ali i nisu imali upotrebnu vrednost... Sem - kao na slici - jedan u ovoj kolekciji je Paukova mreža (objašnjenje sledi).

1687.jpg

Mnogoperci - njih takođe nije bilo s'početka, ali ih je kasnije bilo, tako da su samo jedno vreme bili interesantni. Lepo izgledaju, tako da su bili iznad troperaca i jednobojaca po vrednosti.

1685.jpg 

Razno - ovi nisu spadali ni u jednu kolekciju. Mada od njih jedan ima posebnu vrednost - totalno desni kliker - ima boje jugoslovenske zastave. On se nije menja ni za jedan kliker u to vreme.

1688.jpg 

Ekstra raritet - paukova mreža - Ovo je jedini koga imam. I tada je vredeo 20 normalnih klikera (ili više). Uglavnom ga nisi menjao ni za šta normalno.

1691.jpg 

Ekstra raritet - staklenac i livac - Zašto selevi zove staklenac ne znam ni dan danas (ceo je beo i nije kao porcelanci jednostavno jeste drugačiji), ali desni je sigurno od kamena. Sa njima se nije igralo. Oni se nisu nalazilitako lako, ako bi ih uopšte našao.

i...

1689.jpg 

Ekstra raritet - moja prva dva klikera - kao što se vidi sa njima je igrano i igrano. Za desni postoji i priča. Njega sam izgubio i našao ga 3 godine kasnije na istom mestu gde je i nestao. Tako to ide.

 

Sa 11 godina sam odlučio da svom sinu poklonim svoj dečački amanet. Nešto iz mog detinjstva sa čime sam se ja igrao. I dan danas ih čuvam. Za njega. Ili nju... šta ga znaš... 

P.S.

Neće me biti tu ceo dan do uveče. Uživajte.

P.P.S

Naslov je mail potpis jedne moje prijateljice. Ovim putem želim da joj se zahvalim na inspiraciji.

Atačmenti



Komentari (51)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 04:59 15.12.2007

Ok, nema pirkanja

i nema iz okiša u okiš !
Čisto da se zna. (sad je to postalo moderno da se javi...preporuka!)
bauer bauer 06:47 15.12.2007

okiš, tako je,

yebiga, zaboravilo se :) mislim da smo ono sto NM zove meta, mi zvali okiš, a gilta je bila roša. džoranje i piškanje su isti. da, i porcelanci su u moje vreme bili mermerci, cini mi se :)
MightyNora MightyNora 16:27 15.12.2007

Re: Ok, nema pirkanja

Unfuckable
i nema iz okiša u okiš !
Čisto da se zna. (sad je to postalo moderno da se javi...preporuka!)


E za to znam.... okish tacno, tacno bese i okish ali samo u BG koliko znam :)
MightyNora MightyNora 16:37 15.12.2007

Re: okiš, tako je,

bauer
yebiga, zaboravilo se :) mislim da smo ono sto NM zove meta, mi zvali okiš, a gilta je bila roša. džoranje i piškanje su isti. da, i porcelanci su u moje vreme bili mermerci, cini mi se :)


Za roshu znam kao za izraz, mada ga kao klinac nikada nisam koristio. Jaooo, kakvo je iznenadjenje bilo kad sam otisao da igram u drugom gradu...nijedan izraz isti :)... pa malo dodjes na njihov teren pa da vidis bato moj kako tamo pucaju klikeri :)

Hvala za dodatak :)
dunjica dunjica 16:41 15.12.2007

Re: okiš, tako je,

I kod nas je bila roša. A klikere smo zvali i špekule i pikule. Kako ko, al smo se razumjeli.

A i ovako to danas rade djeca:
Xenon Xenon 11:15 15.12.2007

...

mi smo glitu zvali rolja, džoranje je bilo isto, a liz znam da nismo zvali tako, ali da me ubiješ ne mogu da se setim kako jesmo :)
MightyNora MightyNora 16:25 15.12.2007

Re: ...

A jel iko cuo za Chaplinski molim Vas... kako ste bre to zvali to me cisto interesuje?

Hvala na pracenju i razmeni klikerskih iskustava :)

Mighty

secanje

ucitelju, vrati mi klikere
u svakome po jedan decak zivi
i nisu oni krivi
sto danas ne znam
MightyNora MightyNora 16:24 15.12.2007

Re: secanje

u svakome po jedan decak zivi


i ne znas koliko si u pravu :)

Hvala
Spadalo Spadalo 12:11 15.12.2007

...

Njih dvojica nikada nisu znali gde je Gvatemala, ili kom slivu pripada Dunav, ali su zato kidali klikere na pola.... Nikada nisam bio dobar kao oni.

Znači znao si gde je Gvatemala i ovo drugo? He...
MightyNora MightyNora 16:24 15.12.2007

Re: ...

Kom slivu pripada Dunav - uvek.
Gde je Gvatemala ni dan danas ne znam.... Sta si ti ocekivao da nas nauci profesorka ciji je nadimak bio Shifonjerka

Pa sad ti vidi... Ali mi je jednom uspelo da odgovaram tri puta u jednom polugodju Bugarsku i da svaki put dobijem 5.

Lol
Glendhul Glendhul 12:52 15.12.2007

klikeri, napredni dva sledi - trougao

Ne jedan osmeh, vec jedan veliki, plus palcevi! Pun pogodak indeed.
Ma ja sam prakticno zaboravio sve to. Ali tako je bilo. Verbatim.
Onaj "paukova mreza" smo zvali i "Shvajcarac", jer su uglavnom stizali ispod ruke iz Shvice...

A ideja za poklon je toliko dobra da mi dodje krivo sto se sam nisam toga setio :) Lepa to kolekcija bese...

GJ Mighty, kep it up
MightyNora MightyNora 16:22 15.12.2007

Re: klikeri, napredni dva sledi - trougao

Prvi reply...

Fala fala, lepo sto si se otisnuo u blogerske vode... Mada ti znas i stosta jos :) Ocekujemo da nam se pridruzis ako nikako drugacije jednom temom godisnje Glen :)

Inace ovi mnogoperci su dolazili iz Grcke pa im je code name bio i Grci, jel'te....

Pozdrav i srecno
Unfuckable Unfuckable 13:07 15.12.2007

Momci, rekli smo...

..nema pirkanja !, a i da se pazi - bauer je djidao... ; ))))))
..al ne mogu da se setim čemu je služio neki izraz tipa "tri ko tri za mene" ilitakonešto, celo jutro mi se vrzma po glavi...
MightyNora MightyNora 16:21 15.12.2007

Re: Momci, rekli smo...

E tacno...mi to nismo imali...to su probali da mi objasne i nikako nisamo kontao... Ima bas to nesto "tri ko tri za mene"... bem li ga stvarno ako neko moze da se javi da desifruje ovo plz...

I sta je prikanje pliz? To do sad ne cuh....

Mighty
Unfuckable Unfuckable 19:07 15.12.2007

Re: Momci, rekli smo...

pirkanje ti je kada si blizu rupe, pa ne gađaš normalno nego popreko položenim kažiprstom, kao štapom za golf, blago gurneš kliker.
Tu po pravilu ima elemenata "djidanja" samo tako, a situaciju dodatno zgušnjava podatak da - ako ti već treba rupa, to znači da imaš već pogodak u protivnika pa je "piškanje" na vidiku....ili je on, nesrećno blizu rupe ( "na talonu" ) pa je opet, posle rupe pogodak tj "piškanje" izvesno.
MightyNora MightyNora 19:17 15.12.2007

Re: Momci, rekli smo...

Ahaaaaaa, ok ok, caplinski = pirkanje.

Skonto, hvala hvala :). To (sto si upravo objasnio) je kod nas bilo kaznjivo da odigras u sred partije ako nije pre pocetka bilo dogovoreno, da je dovodilo do tuce. Toga se tacno secam :"E.... MOZE KAD NISI REKO NA POCETKU,...... EEEE NE MOZE, KAD SI VIDEO DA TO MOZE TAKO U POLA PARTIJE...."

Hvala

Unfuckable Unfuckable 19:23 15.12.2007

Re: Momci, rekli smo...

MightyNora
Ahaaaaaa, ok ok, caplinski = pirkanje.

Skonto, hvala hvala :). To (sto si upravo objasnio) je kod nas bilo kaznjivo da odigras u sred partije ako nije pre pocetka bilo dogovoreno, da je dovodilo do tuce. Toga se tacno secam :"E.... MOZE KAD NISI REKO NA POCETKU,...... EEEE NE MOZE, KAD SI VIDEO DA TO MOZE TAKO U POLA PARTIJE...."

Hvala



4sure, ko što rekoh....zgusnuto...pogotovo kad ti se otvori da oladiš nekog "rasturača" i da mu uzmeš neki dobar kliker. Nije tu problem u klikeru, koliko u ponosu.
Najgori su bili "lešinari" sa strane koji merkaju najdramatičniji momenat partije i onda ulete i izgaze klikere.
Ja nisam bio prva liga klikeraša, mada sam pravio rupe u itisonu kod kuće i marljivo trenirao.....
Birao sam uvek teren sa "šerpom" (rupa)...eh, problemi sa rupicom još od malih nogu ; ))))))))
bauer bauer 19:53 15.12.2007

Re: Momci, rekli smo...

bauer je djidao...

jel', djidam, A? čekaj samo da nadjem onu krnjotku, pa kad ti udarim mestaču... imasepušiš :)
Unfuckable Unfuckable 21:29 15.12.2007

Re: Momci, rekli smo...

bauer
bauer je djidao...
jel', djidam, A? čekaj samo da nadjem onu krnjotku, pa kad ti udarim mestaču... imasepušiš :)

/quote]
Prvi, sve za mene !
moš se slikuješ sad....
a djidaš, djidaš.... ; )))))
MightyNora MightyNora 01:51 16.12.2007

Re: Momci, rekli smo...

Momci izazivam na challenge pa da vidimo ko je zardjao a cije cipele imaju rupu :)


Pozz Mighty
MightyNora MightyNora 02:04 16.12.2007

Re: Momci, rekli smo...

bauer
bauer je djidao...

jel', djidam, A? čekaj samo da nadjem onu krnjotku, pa kad ti udarim mestaču... imasepušiš :)


Krnjotku.... totalni palac :)))))))))))))))))))))))
Djole Djole 16:23 15.12.2007

Terminologija

Kao prvo da pohvalim tekst - ala vera za temu,. neko i o tome da napise.
Kod nas je bilo slicno onome sto rece gore bauer:
Okis = Meta, Rosha = gilta, a igralo se i na "troku" na koju se poredjaju klikeri (svaki ucesnik po jedan)i onda se na pocetku bacamo da vidimo koce prvi da igra (cilj je poskidati klikere sa troke - ko pogodi njemu ide kliker). Najbolje je kad se poslednji bacas. Kad poskidamo sve klikere onda ide nova partija.
E da, ima i:
DJIDANJE - to je kad pokusavas da pre nego je kliker izleteo iz ruke ti jos dodatno pomeris ruku
pa onda ono - ne primam "kres" - znaci da li se racuna kad te je kliker protivnika zamo okrznuo ali ne i pomerio.
pa onda ne primam "zgusce" - to je kad na terenu ima neravnina i dva ili vise klikera se "sliju" na dno tog udubljenja i stanu jedan uz drugog.
Ma ima jos toga, al gde se seti teme ...
Vrste klikera:
obicni (obicno troperci sa trafike), japanci (troperci ali u specijalnim bojama), jednoperci, francuzi (jednoperci sa velikim jednim perom), vodenci (staklo je obojeno a unutra nema pera), porculanci (najlepsi), paj' sad - MEMERCI, pa gvozdenci i naravno ko sto rece Mighty - Dzombe i poludzombe
MightyNora MightyNora 16:33 15.12.2007

Re: Terminologija

"KRES" jaoooooooooooo, tacno breeeee.... ne primam kres....

I mi smo imali i dvougao i trougao i kvadrat - to je takodje bilo interesantno.. ali smo to igrali samo na jednom mestu u celom gradu... Nemoj da me pitas sto... inace dvougao je za neupucene bio crtan kao polukrug :) I samo je trebalo da se skine kliker sa coska a da pri tome "ne utopis" ni svoj ni taj koji je na cosku. Tacno tako Djole :)

pa onda ne primam "zgusce"


Jao za ovo nismo imali ime.... majke mi nismo... ili makar ne mogu da se setim... znam pravilo... sve se vraca na pocetak i opet se ponavlja cela akcija... al kako smo ga zvali da me ubijes ne mogu da se setim...

Za djidanje znam... i to je BG slang mislim... nisam siguran...

Hvala na konstruktivnom dodatku

Pozz Djole :)
dunjica dunjica 16:25 15.12.2007

Ej,

uživala sam u prisjećanju na uzbuđenja davno (tako mi se bar čini) prošlih vremena. Thx!

Nego,
mame, jel vam sad jasno odakle blato na ivicama cipela muške dece?

ispravljam - bilo nas je i djevojčica koje smo redovno igrale klikere / špekule. I nisam bila loša, hihihihi.



Moja djeca danas preferiraju klikere kao dio Kugelbahn /marble run:


Kugelbahn
MightyNora MightyNora 16:28 15.12.2007

Re: Ej,

AAAAAAAAAAAAAAAA.... Provali ovaj karirani crno beli iz sredine malo gore desno JOOOOOOJ ocu taj :)

Hvala za sliku predivna je :)
MightyNora MightyNora 16:28 15.12.2007

Re: Ej,

Ustvari lazem... ocu sve :)
dunjica dunjica 16:32 15.12.2007

Re: Ej,

ovaj karirani crno beli iz sredine

Ovdje u svakoj malo maštovitijoj radnji dječjih igračaka ima veliki izbor klikera. Od 25 ct, pa do 2,5 evra po kom, i više. Svašta ima...

Ja imam običaj da u one rođendanske paketiće što se daju malim posjetiocima na odlasku stavim kliker ili dva, sve birani. Sad ti gledaj kako ćeš ;-)

MightyNora MightyNora 16:40 15.12.2007

Re: Ej,

Evo kako cu... ja tebi posaljem jedno 100 eura i verujem ti na izbor ali onaj karirani mora da padne :)

Moze tako? :)

Hvala na slici sve vreme je gledam ima da je stavim kao desktop.....

Vidi jos jedna jugoslovenska zastava... Za kolko klikera mi das taj? :))))
dunjica dunjica 16:44 15.12.2007

Re: Ej,

MN, pošalji privatnu poruku, pa se dogovorimo. Donesem ti par komada u martu, ha?

Ovo su oni uobičajeni:
dunjica dunjica 16:47 15.12.2007

Re: Ej,

Pazi sad, NM! Evo jedna stranica na webu s mnogo lijepih primjeraka (Murmel njem. kliker):
Klikeri na webu
MightyNora MightyNora 16:50 15.12.2007

Re: Ej,

Pazi sad, NM! Evo jedna stranica na webu s mnogo lijepih primjeraka (Murmel njem. kliker):
Klikeri na webu


Ovo nisi trebala da mi pokazes :)))))))) Jel moze da se uradi custom made kliker.... Nemacki mi malo lose stoji u zadnje vreme :)
MightyNora MightyNora 16:51 15.12.2007

Re: Ej,

dunjica
MN, pošalji privatnu poruku, pa se dogovorimo. Donesem ti par komada u martu, ha?


Da znas da hocu :)

I hvala unapred
dunjica dunjica 17:01 15.12.2007

Re: Ej,

custom made kliker

Ne vidim zašto ne bi moglo? Skoro sam gledala na TV jednu reportažu kako to rade, jako zanimljivo.
MightyNora MightyNora 17:16 15.12.2007

Re: Ej,

Hmmmmmmm, imam sliku u glavi.... Moram da bacim na papir :)

Hvala :)
aion aion 17:02 15.12.2007

Igra oko rule

“Pre igre”

Zažmuri se na jedno oko
Zaviri se u sebe u svaki ugao
Pogleda se da nema eksera da nema lopova
Da nema kukavičjih jaja

Zažmuri se na drugo oko
Čučne se pa se skoči
Skoči se visoko visoko visoko
Do navrh samog sebe


Odatle se padne svom težinom
Danima se pada duboko duboko duboko
Na dno svoga ponora

Ko se ne razbije u paramparčad
ko ostane čitav i čitav ustane
Taj igra


Vasko Popa: iz zbirke pesama Nepočin Polje


i josh neshto: gilta moze takodje biti i "rula", shto ja lichno smatram najlepshim imenom za rupu.
MightyNora MightyNora 17:14 15.12.2007

Re: Igre

Pre svega hvala za pesmu.... Nevidjena je, bas mi se svidja :))

Skoči se visoko visoko visoko
Danima se pada duboko duboko duboko
Ko se ne razbije u paramparčad
ko ostane čitav i čitav ustane
Taj igra
Much respect :)

i josh neshto: gilta moze takodje biti i "rula", shto ja lichno smatram najlepshim imenom za rupu.


Da super zvuci moram priznati... bas RULEZ :)
Pape Pape 00:21 16.12.2007

nema čuvanja rupe

To se unapred dogovara. Ako je okiš velik, ponekad se taktički isplati da se nađoziš blizu roše i čekaš. To je mač sa dve oštrice: ako protivnik pogodi rupu, piškaće te sto posto jer si blizu. Ali ako promaši, onda je gotov. Čuvanje rupe ima smisla samo protiv igrača koji još nema rupu. Ako se unapred kaže "nema čuvanja rupe", onda ovo ne sme da se radi.
Redosled bacanja u prvoj igri se određuje uzvikivanjem: prvi, do, re, mi itd...posle je redosled po piškanju. Ustvari, "prvi" ili "zadnji" u zavisnosti da li se igra na rupu ili troku...
Takođe mora da se ustanovi da li ima menjanja ili nema menjanja klikera u toku igre: ređe ima, ali ako ima onda kad te gađaju možeš da postaviš malca. Kad se igra na troku, mora da se dogovori da li ima džombi ili nema džombi i ako ima da li u toku igre smeju da se menjaju. Džomba je dobra za bacanje, da razbiješ troku, ali loša kad te posle gađaju, jer ako te pogode, uzimaju ti sve klikere koje si skinuo sa troke. Kad skidaš sa troke, tvoj kliker ne sme da ostane u troci.
Ponekad, retko, se igra na rupu ali bez okiša. Tu je u prednosti onaj koji prvi ima rupu. Posle može da se desi da se dva igrača sa svojim klikerima jure po celom kraju ko će koga. No ovo su igrali uglavnom "klinci".
Šerpa je rupa koja je tolko proširena da je nemoguće promašiti je. Ako je još i teren oko nje levkast, onda je to slivara. Kad pogodiš kliker tako da on odleti a tvoj ostane ukopan na mestu gde je bio pogođeni, to se zove mestača.

E, da, kad osvojiš nekom klikere, onda si ga ofuljio.





Unfuckable Unfuckable 00:28 16.12.2007

Re: nema čuvanja rupe

kod nas je bilo oduljio (bg - centar)
sada je opeljio (nbg)
a jel se seća neko kako su se beše igrali "trouglovi" isto sa klikerima ?
Pape Pape 00:45 16.12.2007

Re: nema čuvanja rupe

Ofuljio - Konjarnik, sedamdesetih/osamdesetih.

Na troku se igra tako što se iscrta trougao, igrači postave svaki po jedan ili dva klikera na rogljeve i unutar trougla, pa se bacaju. Igra prvi ko je najbliži troci, ili ko sa troke u bacanju skine više klikera, ili ako neko kao "zadnji" pogodi onog ko je skinuo najviše klikera. Igra se dok se ne skinu svi klikeri, ali ako kliker kojim igraš ostane u troci, piškaš se a osvojene klikere vraćaš u troku. Ko pogodi kliker igrača, uzima mu sve klikere koje je taj igrač skinuo sa troke. Čest je slučaj čuvanja troke, kada stojiš blizu troke na kojoj je samo jedan kliker, ali nećeš namerno da ga skineš, vrebaš protivnika koji je pokupio većinu da ga pogodiš i preuzmeš njegove klikere, i onda skineš poslednji sa troke.
Unfuckable Unfuckable 00:48 16.12.2007

Re: nema čuvanja rupe

Pape - tzare !
MightyNora MightyNora 01:45 16.12.2007

Re: nema čuvanja rupe

Troka moze da is igrai u dvojku... napravis polukrug :) i imas samo dva "ugla" :))
MightyNora MightyNora 01:48 16.12.2007

Re: nema čuvanja rupe

Pape
To se unapred dogovara. Ako je okiš velik, ponekad se taktički isplati da se nađoziš blizu roše i čekaš. To je mač sa dve oštrice: ako protivnik pogodi rupu, piškaće te sto posto jer si blizu. Ali ako promaši, onda je gotov. Čuvanje rupe ima smisla samo protiv igrača koji još nema rupu. Ako se unapred kaže "nema čuvanja rupe", onda ovo ne sme da se radi.
Redosled bacanja u prvoj igri se određuje uzvikivanjem: prvi, do, re, mi itd...posle je redosled po piškanju. Ustvari, "prvi" ili "zadnji" u zavisnosti da li se igra na rupu ili troku...
Takođe mora da se ustanovi da li ima menjanja ili nema menjanja klikera u toku igre: ređe ima, ali ako ima onda kad te gađaju možeš da postaviš malca. Kad se igra na troku, mora da se dogovori da li ima džombi ili nema džombi i ako ima da li u toku igre smeju da se menjaju. Džomba je dobra za bacanje, da razbiješ troku, ali loša kad te posle gađaju, jer ako te pogode, uzimaju ti sve klikere koje si skinuo sa troke. Kad skidaš sa troke, tvoj kliker ne sme da ostane u troci.
Ponekad, retko, se igra na rupu ali bez okiša. Tu je u prednosti onaj koji prvi ima rupu. Posle može da se desi da se dva igrača sa svojim klikerima jure po celom kraju ko će koga. No ovo su igrali uglavnom "klinci".
Šerpa je rupa koja je tolko proširena da je nemoguće promašiti je. Ako je još i teren oko nje levkast, onda je to slivara. Kad pogodiš kliker tako da on odleti a tvoj ostane ukopan na mestu gde je bio pogođeni, to se zove mestača.

E, da, kad osvojiš nekom klikere, onda si ga ofuljio.







Menjaza klikera po defaultu nije bila dozvoljena. Nema malca (kod nas se on zvao pinac). Niti dzombi. Dakle igras sa klikerom kojim si poceo igru. Bilo je dozvoljeno menjati kliker samo ako se to dogovaralo na pocetku.

Ali SLIVARA :)))))))))) Alal vera za ovo jos nisam cuo :))))) umro sam od smeha :)))))

Inace bez okisa sam igrao jednom i zakljucili smo da je ekstra glupo.... ne moze da se ustanovi sta treba da se radi a i jurenje traje previse :)

Hvala na dobrom komentaru :)

MightyNora MightyNora 01:49 16.12.2007

Re: nema čuvanja rupe

Unfuckable
kod nas je bilo oduljio (bg - centar)
sada je opeljio (nbg)
a jel se seća neko kako su se beše igrali "trouglovi" isto sa klikerima ?


"Otrtio" 80tih
gordanac gordanac 10:58 16.12.2007

Hurricane Balls

..znam da je troll, ali ne mogu da odolim :))
IT klikeri iluzija

MightyNora MightyNora 17:32 16.12.2007

Re: Hurricane Balls

E ovo je super :))

Slobodno opali jos neki ovakav troll :))

Pozz
dracena dracena 21:32 16.12.2007

Klikerska moda?

Postoji li to još uvek?
MightyNora MightyNora 01:44 17.12.2007

Re: Klikerska moda?

Provali kakvo je to umetnicko delo molim te....

Pa kad bi igrao tim klikerom ne bi smeo ni jednom da promasim :)))

Jesi videla onog sto je pravio statuice koje mogu da stanu u rupu na igli?

Pozz

Re: Klikerska moda?

Jesi videla onog sto je pravio statuice koje mogu da stanu u rupu na igli?

izlagao u restoranu Harvey Nics-s u Manchesteru. Kako je samo mislio da neko od podnapitih gostiju uopste moze njegove skulpture da vidi?
dracena dracena 21:39 16.12.2007

Verovatno jako davno u USA

MightyNora MightyNora 01:44 17.12.2007

Re: Verovatno jako davno u USA

Hehe

rani radovi :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana