Budućnost| Zdravlje| Život

You gotta smoke when you read this blog

Jelena Gall RSS / 06.12.2010. u 18:44

Ovaj video je za moj ukus suviše bombastičan, ali odabrala sam ga jer mi se čini da u nekoliko minuta najbolje sažima celu priču o pušenju.

Metoda za odvikavanje od cigareta ima raznih, a ovo je, uverena sam, najbolji put za sve one prepametne pušače, pušače-sveznalice koji samo jednu prepreku odbijaju da savladaju: sopstveni strah od promene. Te „sveznalice", u koje i sebe ubrajam, ne haju ni za lovu, ni za smrad, ni za zdravlje (koliko paradoksa samo u ovom delu rečenice) i obično vam ni u četiri oka, a ni u snu, ne bi priznale upravo to da ZNAJU da je nikotin droga i da ne prestaju da puše samo zato što su ovisnici (a ne zato što „uživaju" i „vole"), kao i to da ZNAJU da njima vlada pomenuti strah od pomene. A da bi podnele neprestani život u protivrečnosti i laži, sveznalice same sebe podvrgavaju ispiranju mozga.

Kao ilustracija ispiranja mozga neka posluži jedan primer iz mog iskustva: pre desetak godina sam prestala da pušim. Posle 4-5 dana bila sam u društvu sa ženom koja je upravo počela da puši (u kasnim tridesetim) i koja je bila fascinirana svojom novom igračkom. Ona nije mogla da veruje da sam ja prestala, ja nisam mogla da verujem da je ona počela. Zapalila sam cigaretu „da joj napravim društvo", sve smejući se i njenoj i svojoj gluposti. Udarila me je droga (da, da, zavrtelo mi se u glavi, oblio me je hladan znoj, uzlupalo mi se srce, zadrhtale mi ruke), zasmrdeli su otrovi, ukus je bio oddddvratan, ali kao stara pušačica ja sam odmah ZNALA (ispiranje mozga!) šta treba da uradim: posle prve cigarete zapalila sam brže-bolje i drugu i treću. I sve je opet bilo „normalno", izuzev što je moju poznanicu kroz dva dana prošla fascinacija i bacila je cigarete, a ja sam opet bila notorni pušač.

42889e62ee53ed7b5ac1a3ec36e02e71.jpgZabranili su vam pušenje? Pa šta? Naći ćete vi već način, ako ste pušač od formata. Cupkaćete na „svežem vazduhu" kao što ja već godinama radim, što zbog zabrane pušenja na radnom mestu, što zbog ukućana nepušača, nema tog kijameta i te hladnoće koji će vas odvratiti od „užitka", ili ćete uz slatki ukus zabranjenog voća jedva čekati da svi ispare iz vidnog polja i unositi pepeljaru u sobu.

Trčaćete na aerodromima u one odvratne prostorije u kojima pušači duvaju jedni drugima za vrat i zapalićete i vi jednu, iako vas smrad tera na povraćanje a dim vam štipa oči. Možda ćete čak tražiti restorane i kafiće u kojima još sme da se puši.

10smoking-span-600.jpg 

Upravo su restorani i aerodromi bili mesta na kojima sam shvatila da, vidi čuda!, notorni pušač može satima da ne puši i da mu ne bude ništa. Prosto, baš tako kako kažem, ništa. I čak i ako sam mislila na cigarete „jedva čekajući" da vreme prođe, opet mi se nije događalo - ništa. Nikakvih fizičkih simptoma nije bilo tokom višesatnog „čekanja", jedino što sam tu i tamo trošila vreme na glupe misli o glupim cigaretama. Simptomi su se pojavljivali tek kad posle višesatne pauze zapalim. Kao prva jutarnja, nema razlike. Udahnete dubooookooo, napunite se drogicom od glave do pete i život može da počne. I tako od cigarete do cigarete. I tako do... da ne nabrajam.

Dez03_Rauchen.jpgAko ste nepušač, evo najboljeg metoda da pušača naterate da nikad ne prestane: ponavljajte mu iz dana u dan kako to nije zdravo, ponavljajte mu koliko je skupo, solite mu pamet (dada, pušač to tačno tako čuje, kao da mu solite pamet), zgražavajte se, likujte što ste vi bolji, kladite se da li može da izdrži mesec dana bez cigareta, obećajte mu čokoladicu ako ne zapali... PRAVI pušač će odmah zapaliti cigaretu i, ako je moguće i ako je drčan, dunuti vam dim pravo u nos. Dakle, ako ste nepušač, jedino što možete da uradite (ali, molim vas, ne suviše često, inače ćete postati dosadni) je da pušaču sugerišete da ne bi bilo loše da se zbog sebe pozabavi time. Ključne reči: zbog sebe. Ako to niste u stanju da izgovorite bez dodataka (zbog a, b, c, d...) i bez obećanja nagrade, onda batalite priču.

Meni nije pomogao filmić koji sam vam gore linkovala, u flastere i tablete nikada nisam imala poverenja, niti sam išla na terapiju - kao pametna pušačica-sveznalica, suviše sam ja ponosna da idem kod terapeuta da mi rešava problem o kojem znam više nego on i koji on uopšte i ne može da mi reši, nego moram ja. Ako pušim, nisam nogu slomila, zar ne? Ali, mnogo mi je značila knjiga Alena Kara, jer je inteligentna i duhovita,slika-Lak-nacin-da-ostavite-pusenje-Alen-kar-508641x640.jpg jer razgrađuje mitove i fame, jer je pozitivna i ne manipuliše babaroga pričama, i jer je iskrena do daske - ne pušite vi jer uživate i volite, nego zato što ne možete bez droge, ali je sreća u nesreći da je nikotin droga kratkotrajnog dejstva i, izuzev nastanka čuvene praznine (u mozgu), ne događa vam se ništa kada je se odreknete. Kao produženi let avionom u kojem se ne puši. A istina je živa, mada malkice sekundarna, da danas više nema socijalnih prednosti za vas ako ste pušač (koji to još pušač može da ispadne mangup u nepušačkom društvu?) i onda, tek onda, dolazi sve ono o čemu trubi ova nepušačka era: zdravlje, novac, okruženje i ostalo.

Ako ima situacija koje bez cigarete ne možete da zamislite, onda se prvo oprobajte upravo u tim situacijama (recimo, jutarnja kafa). Posmatrajte se, ne iz perspektive nepušača (ka-ta-stro-fa za nekoga ko tek pomišlja da prestane!), nego iz perspektive normalnog čoveka koji ZNA i koji se NE BOJI promena. Pustite sve zamke zluradih - i pušača i nepušača - i skoncentrišite se na zamke u sopstvenom mozgu. Kad ono „ne možete" bez cigareta? Ko kaže da ne možete? Ko kaže da „morate" da pojurite za zamenom? Probajte, gledajte, zaključujte. Upravo je svest presudna. Ako niste spremni, nemojte odmah sutra baciti duvan, dajte sebi malo vremena, jer ne valja da sutra prestanete, a preksutra iza ćoška naleti situacija za koju se niste pripremili i proradi pomenuto ispiranje mozga, kao što se meni onomad desilo sa onom poznanicom. Uostalom, to vreme samoposmatranja ima jedan neverovatno očuđujući efekat: što se više posmatrate, to ste sebi smešniji i gluplji kad zapalite cigaretu.

Tek kad tu fazu pošteno odradite, a ona je ista za sve pušače, nastupaju individualne razlike. Nekima treba borba i pobeda, nekima treba neka vrsta zamene, nekima je neophodna dodatna motivacija, nekima svečani trenutak... Mada, s druge strane, ako zaista pošteno i temeljno skinete koprene i duvansku maglu sa sopstvenih očiju, sve to gubi na značaju.

A onda... E, onda jednako pošteno sagledajte stvari iz objektivne i šire perspektive, pošto više nema razloga da se upinjete da odbranite svoje subjektivno pravo da se uništavate. Pogledajte statistike o broju pušača po zemljama. Pogledajte posledice pušenja po zdravlje, onako malo detaljnije, najbolje uz slike i filmove. Slobodno se informišite i o tome da je notorni pušač Alen Kar posle 23 nepušačke godine umro od raka pluća, pa izvedite poštene, a ne maliciozne zaključke. Pogledajte pušače u svojoj porodici i, naravno, okrutno i najvažnije, pogledajte svoju decu.

FastResource.aspx?ResourceID=news-20100924-06173009-177024458&t=1I shvatite već jednom, zaboga, da vam zabrana pušenja pomaže, eto vam je na dlanu da je pretvorite u svoju prednost. Duhovito je odbrojati 20 koraka od vrata ustanove u kojoj je zabranjeno pušenje da bi se cigareta zapalila tamo gde se sme, jeste, smejala sam se naglas kad sam o tome čitala, ali smeh traje minut-dva, a vi nastavljate da pušite i kad odavno više nije smešno.

 

Do it, guys, you do deserve it.

 

 



Komentari (73)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

llepeza llepeza 18:49 06.12.2010

Ovo je pusac!

vishnja92 vishnja92 19:12 06.12.2010

cigareta

jeste droga, ali cigareta jeste i ritual i uzivanje.

procitala knjigu (uvalilo mi onomad) i nije me se ic dojmila. nije rekla nista novo, a ponajmanje - zasto bi kog djavola trebalo da prestanem



što se više posmatrate, to ste sebi smešniji i gluplji kad zapalite cigaretu

moguce je da bi pomoglo, ali ja sam sebi smesna i kad ne zapalim.
sve je skroz uzalud :)))

hoochie coochie man hoochie coochie man 19:15 06.12.2010

Re: cigareta

zasto bi kog djavola trebalo da prestanem

Kazezoze Kazezoze 19:27 06.12.2010

dobar tekst

mislim da je osnovno da pušač shvati da je ovisnik, a kad to shvati onda će naći i unutrašnju snagu da tu ovisnost pobedi.
barem je kod mene bio taj slučaj, ali ja celi život ratujem sa svojim umom pa mi je ova pušačka ovisnost bila usputna prepreka.
stari92 stari92 19:30 06.12.2010

K4 (Kawai))

Kazezoze
mislim da je osnovno da pušač shvati da je ovisnik, a kad to shvati onda će naći i unutrašnju snagu da tu ovisnost pobedi.
barem je kod mene bio taj slučaj, ali ja celi život ratujem sa svojim umom pa mi je ova pušačka ovisnost bila usputna prepreka.

cupkanje kao lek ..


hoochie coochie man hoochie coochie man 19:42 06.12.2010

Re: K4 (Kawai))

Klavijaturista je ocigledno bivsi pusac :)

a kad to shvati onda će naći i unutrašnju snagu da tu ovisnost pobedi.

Opet pitanje, zasto bih je pobedjivao?
Ako je i tako, ako je to zavisnost onda ta zavisnost meni donosi samo uzitak i ne znam zasto bih se toga odricao.
Zarad neke pobede? 1:0 za mene, ja pobedio?
Ne vidim smisao u toj pobedi pa sve i neka je neka pobeda.
I naravno, uz svo uvazavanje ipak ne verujem nekom kada mi kaze da bolje od mene zna sta ja osecam dok pusim, da li je to uzitak ili ne. Ja uzitak osecam, lepo mi, BRE, dok pusim.
Kazezoze Kazezoze 20:03 06.12.2010

Re: K4 (Kawai))

hoochie coochie man
Klavijaturista je ocigledno bivsi pusac :)

a kad to shvati onda će naći i unutrašnju snagu da tu ovisnost pobedi.

Opet pitanje, zasto bih je pobedjivao?
Ako je i tako, ako je to zavisnost onda ta zavisnost meni donosi samo uzitak i ne znam zasto bih se toga odricao.
Zarad neke pobede? 1:0 za mene, ja pobedio?
Ne vidim smisao u toj pobedi pa sve i neka je neka pobeda.
I naravno, uz svo uvazavanje ipak ne verujem nekom kada mi kaze da bolje od mene zna sta ja osecam dok pusim, da li je to uzitak ili ne. Ja uzitak osecam, lepo mi, BRE, dok pusim.

pa čuj, to je individualna odluka.
ne mogu ja da utičem na tvoju odluku, ako već ti sam ne vidiš nikakav problem u svojoj ovisnosti. ti najbolje znaš šta tebi pričinjava užitak, a šta ne.
meni je takođe dugo vremena bio isti izgovor kao tebi ili višnji, čak sam o svom uživanju govorio i kroz jake napade kašlja, ali onda sam jednom odlučio da je vreme da prestanem lagati sam sebe i prestao sam pušiti. uživanje koje sam imao u pušenju mi uopšte ne nedostaje. potpuno sam izgubio taj osećaj uživanja u cigareti, ukoliko ga je ikada i bilo.
Jelena Gall Jelena Gall 21:58 06.12.2010

Re: cigareta

procitala knjigu (uvalilo mi onomad) i nije me se ic dojmila.

mnogo šta se ni mene nije dojmilo, upravo pomenuta bombastičnost i fanfare i "sledite uputstva" itd. ali način na koji objašnjava zavisnost od duvana mi je apsolutno pogodio žicu. uostalom, ja sam je čitala na nemačkom, možda srpski prevod nije duhovit?
nije rekla nista novo

pa, u svoje vreme jeste. koji to metod ti inače kaže da je LAKO ostaviti cigarete i da ti ne treba apsolutno nikakva zamena? a pritom je najefikasniji, i danas.
zasto bi kog djavola trebalo da prestanem

e, pa tu je finta. :)
to je tako lepo strelački, tako fino neozbiljno a istinito, da udara kao malj.
nisi spremna, ok. jašta da razumem. bolje da ti ne pričam koliki pušački staž imam za sobom, dovoljno je da kažem da sam i sama 99.99% tog staža "utrošila" na ignoranciju.

ali, jedno je neozbiljnost, a drugo neodgovornost. ne znam koliko pušiš (to veliku ulogu igra, po mom mišljenju), ja mere uglavnom nisam imala. i onda jednom sebi kažeš: već kad je tako, onda je najbolje "dža ili bu". to jest, kažeš to sebi nekih bilijardu puta, pa pokušaš još nekih 10 do 1000 puta, pa uramiš te retke cigarete koje su užitak (ritual ću preskočiti, jer je apsolutno nebitan, iako verujemo da je bitan), i onda... i onda... :)

ali ja sam sebi smesna i kad ne zapalim

aha, how yes no
Jelena Gall Jelena Gall 21:59 06.12.2010

Re: dobar tekst

ali ja celi život ratujem sa svojim umom pa mi je ova pušačka ovisnost bila usputna prepreka.

sad sledi zmaj od noćaja, ili?
Jelena Gall Jelena Gall 22:16 06.12.2010

Re: K4 (Kawai))

Zarad neke pobede? 1:0 za mene, ja pobedio?
Ne vidim smisao u toj pobedi pa sve i neka je neka pobeda.

I naravno, uz svo uvazavanje ipak ne verujem nekom kada mi kaze da bolje od mene zna sta ja osecam dok pusim, da li je to uzitak ili ne. Ja uzitak osecam, lepo mi, BRE, dok pusim.

SVE kapiram. od prvog do poslednjeg slova. sve, sve, sve. to je pušački egoizam koji sam decenijama ne shvatala, nego živela. evo, pristala sam na sve, da vas ne pretvaram u dimljene šunke, da se sklanjam i škodim samo sebi, da klimam glavom kad mi pričate da nije dobro, da zevam kad mi pričate o pobedi... ali pre ili kasnije dođe ono o čemu ovde malo niže govori dolybell. pre ili kasnije zazvoni neko zvonce koje podseti na to da ti rođena mama kaže baš to tvoje "lepo mi, BRE", ali i doda "ali kad bi se bar ti oslobodila tog đubreta", i ono drugo zvonce koje podseti da ja isto to pričam svom detetu... u tom lancu se ipak da nazreti neki tračak smisla, zar ne?
Milan Novković Milan Novković 23:06 06.12.2010

Re: cigareta

ali ja sam sebi smesna i kad ne zapalim...

aha, how yes no


Ne znam kako ostalima, ali meni su ženske uopšte smešne

cult cult 23:52 06.12.2010

Re: cigareta

zasto bi kog djavola trebalo da prestanem


yeh, yeh, yeh freeeedommmm!

veruj mi.

prelazak iz stanja neslobode u stanje slobode.
ne treba ti nikakva volja za to.
samo da skapiras.
and over.
forever.
blogovatelj blogovatelj 07:29 07.12.2010

Re: K4 (Kawai))

Ako je i tako, ako je to zavisnost onda ta zavisnost meni donosi samo uzitak i ne znam zasto bih se toga odricao


Uzmi probaj dobrog starog zutog dopa kosovskoga. Jos vise ces uzivati i takodje neces znati zasto bi se toga odricao.
Kod tebe nije tragedija pusenje. Problem je sto si ponosan/na na to.
Ovo ti kaze onaj koji cepa trideset pljuga dnevno, ali se ne ponosi time...
Jelena Gall Jelena Gall 11:01 07.12.2010

Re: K4 (Kawai))

Kod tebe nije tragedija pusenje. Problem je sto si ponosan/na na to.
Ovo ti kaze onaj koji cepa trideset pljuga dnevno, ali se ne ponosi time...

that's it.
ne treba ti nikakva volja za to.
samo da skapiras.
and over.

hoochie coochie man hoochie coochie man 18:54 07.12.2010

Re: cigareta

prelazak iz stanja neslobode u stanje slobode.


A da nije mozda tacno suprotno od toga?
Da li je slepo prihvatanje onoga sto Veliki Brat nametne kao pravo resenje zapravo pristajanje na neslobodu?
Mnogo je zadrtih protivnika pusenja upravo iz tih razloga. Mnogi od njih nikakve licne probeleme sa tim nemaju, verujem da im ni miris duvana nije neprijatan, nemaju neposrednih saznanja iz vlastitog iskustva ili vlastitog obrazovanja o stetnosti vec jedino na cemu formiraju "svoj stav" je kampanja i glas Velikog Brata.
Da li su takvi zagovornici "svog stava" zapravo neslobodni i slobodu pojedinca podredjuju nekim nevidljivim autoritetima?
Ti nevidljivi autoriteti svoju volju pakuju u celofan obzirnosti prema drugima i pravilo da se sloboda pojedinca zavrsava tamo gde pocinje ugrozavanje slobode drugog, zapravo pretvaraju u sredstvo za ukidanje slobode pojedinca.
Tim pravilom se svasta moze zabraniti.
Prasetina sadrzi holesterol a on je i te kako, kazu, stetan.
E sad, moze neko na svoju stetu jesti gicu kolko zeli, al kad se razboli njegova bolest postaje problem koji nije samo njegov. Clanovi porodice imaju velikih problema, drustvena jednica takodje jer bolest i lecenje svakog bolesnika kosta, kapacuiteti u bolnicama se moraju povecavati a to opet kosta... I tako, jeste praetina nekome ukusna al je jesti prasetinu strasna drustvena neodgovornost i zato je pod hitno treba zabraniti ili bar pokrenuti kampanju o stetnosti iste. Akcize, i to sto vise to bolje, se podrazumevaju.
Posebno jer je jedenje prasetine robovanje navikama a oslobadjanje tih navika je prelazak iz stanja neslobode u stanje slobode.
Kaze Veliki Brat.

Au brate

Au!
Ko jos prozore da otvara. Mnogo je lepse kad se prozori uopste ne otvaraju, jel da?
Zato, suoci se.

Joj sto volim kad mi ovo prelazu.
A predlazu u raznim situacijama.
Bas je to suocavanje postalo popularan hobi u ovim vremenima.

Milan Novković Milan Novković 19:59 07.12.2010

Re: cigareta

A da nije mozda tacno suprotno od toga?
Da li je slepo prihvatanje onoga sto Veliki Brat nametne kao pravo resenje zapravo pristajanje na neslobodu?
Mnogo je zadrtih protivnika pusenja upravo iz tih razloga. Mnogi od njih nikakve licne probeleme sa tim nemaju, verujem da im ni miris duvana nije neprijatan, nemaju neposrednih saznanja iz vlastitog iskustva ili vlastitog obrazovanja o stetnosti vec jedino na cemu formiraju "svoj stav" je kampanja i glas Velikog Brata.
Da li su takvi zagovornici "svog stava" zapravo neslobodni i slobodu pojedinca podredjuju nekim nevidljivim autoritetima?
Ti nevidljivi autoriteti svoju volju pakuju u celofan obzirnosti prema drugima i pravilo da se sloboda pojedinca zavrsava tamo gde pocinje ugrozavanje slobode drugog, zapravo pretvaraju u sredstvo za ukidanje slobode pojedinca.

Ja potpuno delim ovo mišljenje!

Činjenica je da mnogim nepušačima smeta duvanski dim, i ja poštujem njihovo pravo na vazduh bez čestica i mirisa, secundarno pušenje ne može da bude zdravo.

Ali celo pitanje je skoro sigurno naduvano, agresivnost nepušačkog pokreta sintetička i manipulisana.

Zašto?! Teško pitanje i vrlo interesantno.

Skoro sigurno ima neke strateške, svetske borbe iza svega ovoga - radi se o velikom novcu i ozbiljnim distribucionima kanalima koji vode direktno do pojedinaca pa tako i velikoj moći koja nije pod kontrolom onih koji vuku konce agresivnog, nepušačkog sentimenta.

I nedvosmisleno su vrlo moćni - nevidljiva svetska vlada, što da ne, bacanje nešto konspiracije u vazduh je uvek veselo

Ja sam nepušač i uvek sam takav bio, tek probao nekoliko cigareta kao klinac, ali mi isto tako smeta agresivno nepušačstvo (moram da se frljam rečima na lektorkinom blogu, ozbiljnost je preozbiljan biznis)

A nas nije neka muka manipulisati - nama treba religija, sinhronost i pripadnost velikim grupama, pokretu, bubnjevi, revolucionarnost, vlast, pa makar i prividna, fajt, prst u vazduhu, tapšanje po leđima.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:21 07.12.2010

Re: cigareta

Ali celo pitanje je skoro sigurno naduvano, agresivnost nepušačkog pokreta sintetička i manipulisana.

Zašto?! Teško pitanje i vrlo interesantno.

Skoro sigurno ima neke strateške, svetske borbe iza svega ovoga - radi se o velikom novcu i ozbiljnim distribucionima kanalima koji vode direktno do pojedinaca pa tako i velikoj moći koja nije pod kontrolom onih koji vuku konce agresivnog, nepušačkog sentimenta.


Tesko se oteti tom utisku zaista.
Prenaglo i preagresivno se ta kampanja pojavila da bi bila rezultat nekih naucnih otkrica jer se zaopravo ni jedno senzacionalno nije ni desilo od vremena kad je pusenje bilo drustveno prihvatljivo do ovog momenta kad se ono tretira kao veliko drustveno zlo.
Pomenu se u tekstu nekadasnji motiv za pocetak pusenja, neki socioloski motiv, ispasti mangup, pokazati samostalnost, doraslost ili sta vec..,taj motiv, tacno je, vise tesko da moze biti razlog ali nije nemoguce da se kao motiv za pocinjanje pojavi bunt.
Toliko su agresivni ti zagovornici da se kao odgovor na nju bunt svakako moze ocekivati.
Ja sam naravno prestar da bih pusio u znak revolta, meni je sasvim dovoljan razlog licno zadovoljstvo :)
cult cult 22:20 07.12.2010

Re: cigareta

glas Velikog Brata.
Da li su takvi zagovornici "svog stava" zapravo neslobodni i slobodu pojedinca podredjuju nekim nevidljivim autoritetima?


Da. Pre mesec dva i ja bih ovako nekako pravdao sopstveno ropstvo.
Zaista je nikotin zajebana droga.
Medjutim, kad bi ti imao ideju kako je lako skinuti se s toga...auhhhh

Inače, uopšte ne pričam o "pušač-nepušač" aspektu. Ni o zabranama države. Krajnje, krajnje lična stvar. Tvoj odnos prema tebi samom.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:32 07.12.2010

Re: cigareta

Medjutim, kad bi ti imao ideju kako je lako skinuti se s toga

Verujem.
Al ne znam sto bih prestajao.

Tvoj odnos prema tebi samom.


Neke to vidim bas opasno brine pa savetuju kako da ga promenim.
Naravno ne samo meni, pusacima uopste. Predlazu metode, literaturu.
I uspevaju i namerama ocito.
Vidim i ovde da se neki pusaci osecaju primitivnim zbog svog uzitka, koji je tako out.
Sama sebi delujem primitivno i glupo zato sto pusim


Nisu in jbt, a to je vec razlog, ozbiljan.
Biti in, biti u trendu, biti u masi...to je valjda sloboda.
cult cult 23:00 07.12.2010

Re: cigareta

Verujem.
Al ne znam sto bih prestajao.


zato što si suštinski nezadovoljan.
Nezadovoljan inside zato što pušiš.
Tripuješ da ti je to gušenje u dimu lepo. Da si cool. Da si rebel. Wow!
Trip samo, bre.
Pazi, ne pričaš ti sada sa nekim "štreberom koji nikad zapalio nije i koji pojma nema šta je dobar jbn dim". Avatar je još tu, actually. Ja sam se davio u dimu svakodnevno i imao iste takve cool rebel pričice za okolinu.
Medjutim, kad skapiraš kako je jebena sreća n e p u š i t i...auh. Ne bih se ni za šta vratio u to ropstvo. Ever.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:45 07.12.2010

Re: cigareta

zato što si suštinski nezadovoljan.
Nezadovoljan inside zato što pušiš.


A to je u pitanju. :)
Dobro.
I ti ovo ozbiljno?

Medjutim, kad skapiraš kako je jebena sreća n e p u š i t i


A sta je sreca je naravno propisano i niko od nas nema pravo da sam o tome odlucuje?
cult cult 08:34 08.12.2010

Re: cigareta



Tek mi je sad jasno kako sam zaista izgledao do skora kad se potegne ovo pitanje : ))
A pošto znam da su me uvek samo nervirali ovi ubedjivači u lepši život bez cigarete, ne bih te više davio time. Do toga se dolazi, onako, sam sa sobom. Kvrc u glavi. Cigareta i zadovoljstvo nemaju veze jedno s drugim, naprotiv. To je početak svih početaka glede oslobadjanja od ropstva hemikaliji i korporacijama koje je legalno diluju.
vishnja92 vishnja92 22:31 08.12.2010

Re: cigareta

Tek mi je sad jasno kako sam zaista izgledao do skora kad se potegne ovo pitanje : ))

pa sad, meni sa strane vise izgleda da je tebi potrebno da jako potvrdis i podvuces (samom sebi) svoju odluku, nego sto hc manu treba da mu neko objasni da mu je sreca iracionalna.
on to zna jbte, svaka sreca je takva, i ne vidim kakve veze ima trenutno zadovoljstvo s korporacijama i ostalim bulsitom.

tj - stav je stav, a (iz)dah je dah, i svako radi najbolje sto ume :)

(ps - jeleno. za tebe imam omanji carsav al nisam stigla da napisem )
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:13 06.12.2010

A zasto?

Ovo opet mala nesebicna pomoc oko toga kako prestati sa pusenjem?
Vazi, samo ne znam zasto bih prestajao?
Ovako mi super.
dolybell92 dolybell92 19:44 06.12.2010

Re: A zasto?

Vazi, samo ne znam zasto bih prestajao?


Vala baš, samo zašto bi nastavljao ?

Ja pojma nemam zašto pušim, uopšte mi nije lepo,
upravo - obrnuto... sve teorije o duvanu i nikotinu
i štetnim sastojcima, posebno o tzv. lite cigaretama
(ubedljivo najgore) - sve mi je poznato.
Mislim da svako bira način kako da sebi skrati život,
neko radom, neko hranom, neko dijetama, slatkišima,
alkoholom.... ima svako nešto u čemu preteruje..
brza vožnja... rizika koliko želite...
i svako će svoje "ludilo" da brani...




hoochie coochie man hoochie coochie man 20:29 06.12.2010

Re: A zasto?

Ja pojma nemam zašto pušim, uopšte mi nije lepo,
upravo - obrnuto..


Pa bataljuj onda.
Ja bih sigurno.
To razumem, nije mi lepo i necu. Kraj.
Ali ono sto se cesto susrece, ono cega i ovde ima, to da nepusaci znaju da meni nije lepo a ja sam to ne znam je bas malo bez veze.
Oni znaju sta je meni lepo i oni ce to da mi objasne! I to ocekuju da im se poveruje ili bar da se detaljno obrazlozi neslaganje sa tim.
Preterase.
Jesam pusac al nisam debil jbt, znam sta mi je lepo a sta ne, ne mora niko to da mi objasnjava.

pa čuj, to je individualna odluka.

E to, licna odluka
Sva ta histerija oko pusenja mi lici na progon vestica.
Neki, koji su valjda zestoko podlegli kampanji, idu dotle da bi i decu stitili od roditelja pusaca. Vise oni vole tu decu nego njihovi roditelji, budalasto.

Ja naravno uvazavam kada neko u mom prisustvu kaze da mu smeta pusenje, smeta na bilo koji nacin, gusi ga, smrdi mu, ne voli i sta god, ali kada prepoznam one lovce na vestice koji su, pametnice, sve shvatili pa sad dele pamet okolo nema sanse da ugasim cigaretu.
builderka builderka 21:07 06.12.2010

Re: A zasto?

idu dotle da bi i decu stitili od roditelja pusaca. Vise oni vole tu decu nego njihovi roditelji, budalasto.

s'ti vid'o nekad ovako nešto?



ja jesam!
ljubav, ljubav.. ne zna se prema čemu je jača... ups, zna se!
dolybell92 dolybell92 21:15 06.12.2010

Re: A zasto?

Pa bataljuj onda.
Ja bih sigurno.
To razumem, nije mi lepo i necu.


Ako ne prestanete ODMAH SADA sa dimljenjem,
sada kada vam je lepo, doći će te u moju fazu...
a bolje je da u nju ne dođete.
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:36 06.12.2010

Re: A zasto?

sada kada vam je lepo, doći će te u moju fazu

Sve faze prosao, verovatno, pusac vec 35 i malo vise godina.
I jos mi lepo :)


s'ti vid'o nekad ovako nešto?

Jesam, svoju suprugu izmedju ostalih.
Da se ne hvalim sad decom, vazi?
To je ta kampanja koja nam govori da ne verujemo svojim ocima nego tamo nekom.
Sve te uzasne slike sa zubima, prstima, plucima, fetusima....
U redu, ali svi smo mi videli na hiljade ili stotine hilajda pusaca u svojim zivotima i niko od nas ne vide takve prste i zube, a bar to bismo valjda morali nekada da vidimo ako je to tako cesta poseldica?
Nije li to malo cudno?
builderka builderka 22:20 06.12.2010

Re: A zasto?

Sve faze prosao, verovatno, pusac vec 35 i malo vise godina.
I jos mi lepo :)

Da se ne hvalim sad decom, vazi?


tata, ti si?

šalu na stranu, pitaj svoju decu da li su nekada izašli napolje samo da bi mogli normalno da udahnu.
Jelena Gall Jelena Gall 22:28 06.12.2010

Re: A zasto?

Sva ta histerija oko pusenja mi lici na progon vestica.

ovo je tačno do koske, ali evo ja bih volela da na ovom blogu batalimo tu dimenziju priče. nije ovo blog ni o industriji duvana, ni o isterivačima đavola i inim ikvizitorima, ni o ovim linkovanim popovima, bilo kakvim mesijama koji boga za bradu uhvatiše jer nikad u prste nisu uzeli cigaru.
reaguješ upravo onako kako sam gore i napisala - što više popovanja, to više inata. ajd da ih apstrahujemo, te militantne nepušače. ovo je dobronamerni blog za pušače, za tebe i višnju, i još više za one koji sagledavaju ili trpe negativne posledice te svoje navike i traže dobar način da je se otresu.
Jelena Gall Jelena Gall 22:54 06.12.2010

Re: A zasto?

U redu, ali svi smo mi videli na hiljade ili stotine hilajda pusaca u svojim zivotima i niko od nas ne vide takve prste i zube, a bar to bismo valjda morali nekada da vidimo ako je to tako cesta poseldica?

izvini, kakve to pušačke prste i zube NISMO videli? kako nismo? ti misliš na one koji elegantno popuše svojih 3-5 cigareta dnevno (ili, još gore, povremeno)? oni se ne broje, iako nepušači, sve sa od raka pluća preminulim alenom karom, broje i njih. ja ne. to su srećnici. ostali su pravi ovisnici i imaju (pardon, razvijaju, dobijaju, kako god hoćeš) pušačko telo, tutto completto, ne samo prste i zube.
mariopan mariopan 23:22 06.12.2010

Re: A zasto?

Ako ne prestanete ODMAH SADA sa dimljenjem,
sada kada vam je lepo, doći će te u moju fazu...
a bolje je da u nju ne dođete.

Da, a zamisli moju fazu, dve pumpice za astmu i kutija cigareta u džepu, zajedno?
Jelena, odličan tekst.
Znam za sve to, i ja sam pušačica pametnica ali sam išla i na odvikavanje u zdravstvenu ustanovu ( to svi mogu da odu i besplatno je) ..i tamo sve ovo čula, probala i izdržala pet dana.
I stvarno je osećaj kada zapališ tu prvu posle bacanja, tako snažan, baš narkomanski...valjda zato tako često i bacam?
Idem da zapalim jednu a od sutra ću da vidim....
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:04 07.12.2010

Re: A zasto?

izvini, kakve to pušačke prste i zube NISMO videli?


Da li se ovako nesto moze pripisati cigaretama a pripisuje se?
Ja pusace sa ovakvim posledicama nisam sretao a mnogo sam ih video, kao i svi uostalom


I kazu da je nauka to tako rekla.
Svaka cast nauci ali, izvinte, malo verujem sebi, svojim ocima i svojoj logici.
Ili sve to treba iskljuciti?

što više popovanja, to više inata




Ne ne, mozda sam ja kriv sto si tako protumacila.
Nema inata ima samo po mom sudu zrdavog razuma. A tek sto se samog pusenja tice tu tek nema nikakvog inata. Ne pusim nikome u inat vec iz vlastitog zadovoljstva.

za tebe i višnju, i još više za one koji sagledavaju ili trpe negativne posledice te svoje navike i traže dobar način da je se otresu.

Onda nije za mene:) ja ne trpim nikakve negativne posledice i uopste ne trazim nacin da prestanem sa pusenjem.
Mali problem mi predstavlja to sto se pusaci cesto posmatraju kao maluomna i nesvesna bica kojim treba pomoc umnijih i svesnijih pa se eto pobunim po nekad. Za to naravno nije kriv duvan vec oni koji sebe postavljaju u ulogu, kako oni misle plemenitu, onog ko ce eto nesebicno da pomogne.

pitaj svoju decu da li su nekada izašli napolje samo da bi mogli normalno da udahnu.


Ne, kad primete da je zagusljivo ili da je vise dima nego sto one misle da je prihvatljivo otvore prozor i to je sve.
Nista komplikovano.
929292 929292 00:16 07.12.2010

Re: A zasto?

Ja naravno uvazavam kada neko u mom prisustvu kaze da mu smeta pusenje, smeta na bilo koji nacin, gusi ga, smrdi mu, ne voli i sta god, ali kada prepoznam one lovce na vestice koji su, pametnice, sve shvatili pa sad dele pamet okolo nema sanse da ugasim cigaretu.


a kako se ponašaš kad su u tvom prisustvu i jedni i drugi?
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:30 07.12.2010

Re: A zasto?

a kako se ponašaš kad su u tvom prisustvu i jedni i drugi?


Ima li jos neko trik pitanje?
Ako sam rekao da uvazavam kada nekome smeta duvan onda uvazavam bez obzira ko se tu jos nalazio.
Ne secam se da li sam ikada bio u toj tvojoj hipotetickoj situaciji da ima i plemenitih dobrotvora koji strasno brinu o mom zdravlju i tome kako da mene zabludelog usmere na pravi put i onih kojima dim zasita smeta.
Ako bi takva situacija nastala eto ne bih pusio tu ali bih svakako nasao nacin da nekako nerviram humanistu.
929292 929292 00:56 07.12.2010

Re: A zasto?

hoochie coochie man
Ima li jos neko trik pitanje?
Ako sam rekao da uvazavam kada nekome smeta duvan onda uvazavam bez obzira ko se tu jos nalazio.
Ne secam se da li sam ikada bio u toj tvojoj hipotetickoj situaciji da ima i plemenitih dobrotvora koji strasno brinu o mom zdravlju i tome kako da mene zabludelog usmere na pravi put i onih kojima dim zasita smeta.
Ako bi takva situacija nastala eto ne bih pusio tu ali bih svakako nasao nacin da nekako nerviram humanistu.


valja biti spreman za sve situacije
ivankagrump ivankagrump 02:55 07.12.2010

Re: A zasto?

hoochie coochie man


pitaj svoju decu da li su nekada izašli napolje samo da bi mogli normalno da udahnu.


Ne, kad primete da je zagusljivo ili da je vise dima nego sto one misle da je prihvatljivo otvore prozor i to je sve.
Nista komplikovano.


Au brate
blogovatelj blogovatelj 07:34 07.12.2010

Re: A zasto?

Sva ta histerija oko pusenja mi lici na progon vestica.


To i jeste i tako treba da bude.
Pusenje u prisustvu nepusaca, to je isto kao kad bi kontaminirao klonju a onda zahtevao od bliznjih svojih da sa tobom sede u klonji i uzivaju u miomirisima.
Zato, suoci se. Treba da nas tretiraju kao papkare, jer to i jesmo.
Jelena Gall Jelena Gall 11:04 07.12.2010

Re: A zasto?

mariopan
Ako ne prestanete ODMAH SADA sa dimljenjem,
sada kada vam je lepo, doći će te u moju fazu...
a bolje je da u nju ne dođete.

Da, a zamisli moju fazu, dve pumpice za astmu i kutija cigareta u džepu, zajedno?
Jelena, odličan tekst.
Znam za sve to, i ja sam pušačica pametnica ali sam išla i na odvikavanje u zdravstvenu ustanovu ( to svi mogu da odu i besplatno je) ..i tamo sve ovo čula, probala i izdržala pet dana.
I stvarno je osećaj kada zapališ tu prvu posle bacanja, tako snažan, baš narkomanski...valjda zato tako često i bacam?
Idem da zapalim jednu a od sutra ću da vidim....

mariopan, ovo kao da je moja mama napisala.
take care
ivankagrump ivankagrump 23:15 07.12.2010

Re: A zasto?

Au!
Ko jos prozore da otvara. Mnogo je lepse kad se prozori uopste ne otvaraju, jel da?


Ne radi se uopste o tome nego... ovo sto si ti rekao je isto kao da kazes "pa eto cuskam ja zenu tu i tamo, obicno joj ne smeta ali kad se bas zanesem i preteram onda ona ode na dan dva kod roditelja dok se ne smirim". A svi su izgleda fini pa se zgrazavaju u sebi... bar se nadam... gora opcija je da niko nije provalio sta si rekao
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:39 07.12.2010

Re: A zasto?

ovo sto si ti rekao je isto kao da kazes "pa eto cuskam ja zenu tu i tamo, obicno joj ne smeta ali kad se bas zanesem i preteram onda ona ode na dan dva kod roditelja dok se ne smirim"


Ili: ja po nekad bacim neku bombu komsijamam u kucu, nekad u neku prodavnicu, nekad na zeleznicku stanicu, ali uglavnom sam dobre volje pa samo samaram ljude po ulici.
Jer teroristi nasilnici i pusaci su ionako ista fela.


gora opcija je da niko nije provalio sta si rekao


Evo da pojasnim.
Ti si vidim shvatila, ovo je za druge.
U kuci pusim. Deca, od kojih je jedna pusac, a o kojima ti ocigledno vise brines nego ja iako su moja, kad misle da je to potrebno otvore prozor.

(Zamisli, cerka pusac! Divljaci neki garant, jel da?)

Da li ti ista shvatas zivota ti?
ivankagrump ivankagrump 00:51 08.12.2010

Re: A zasto?

Da li ti ista shvatas zivota ti?


Right back at you.
nebojsam92 nebojsam92 08:06 08.12.2010

Re: A zasto?

dali76 dali76 19:30 06.12.2010

ZP: good for all

Wellcom back :) 
Ima tome vec dvije godine , vreme potpalublja, kad sam kao pusac objavio blog :zabranjeno pusenje : dobro za vas I nas. Povod je tada bila totalna zabrana pusenja na nivou grada Houstona. Ali totalna, nema posebnih mjesta gdje se smije pusiti unutra. I dalje pusim I dalje mislim da je zabrana pusenja dobra stvar.
Samo proslo ljeto dosao sam do one pusacke zone tj kabina na aerodromu u Frankfurtu I onoliki smrad me je jednostavno oterao. Ne samo da nisam zapalio cigaretu vec me je prosla I volja. Volja mi se vratila naravno kad sam izasao van zgrade aerodroma Nikola Tesla.
Kazezoze Kazezoze 20:14 06.12.2010

Re: ZP: good for all

Ima tome vec dvije godine , vreme potpalublja, kad sam kao pusac objavio blog :zabranjeno pusenje : dobro za vas I nas.

vidiš dali, za razliku od tebe koji si kao pušač za zabranu, ja sam kao nepušač protiv bilo kakve zabrane tog tipa. i ona kampanja o štetnosti pušenja je bila užasna i smrdila je na manipulaciju fašističkog tipa.
Jelena Gall Jelena Gall 22:38 06.12.2010

Re: ZP: good for all

ovo posmatram godinama bukvalno iz dana u dan. bliža sam dalijevom mišljenju, jednostavno zato što je meni, posle prvog burnog negodovanja, zabrana pušenja na mnogim mestima pomogla da shvatim (SHVATIM, to je jako, jako važno) da prosto mogu bez cigareta i onda kad sam mislila da bih "umrla" ako ne bih mogla da zapalim. setite se, nekad je i u bioskopima smelo da se puši, a da li sada možete da zamislite? kazezoze, ti si naravno u pravu utoliko što u zabrani pušenja, kao u svakoj zabrani, ima mnogo manipulacije i manifestacije moći, ali... ima neki štos i u tome da se zezne protivnik - njegovim sredstvima. ako smo već kod manipulacija i nadigravanja. ok, sad više ne pušim, boli me uvo, šta je sledeće, imaš li nešto bolje da ponudiš? - tako nekako. :)
Dr M Dr M 22:51 06.12.2010

Re: ZP: good for all

ok, sad više ne pušim, boli me uvo, šta je sledeće, imaš li nešto bolje da ponudiš? - tako nekako


Nemoj da ih začikavaš, plz..

Ko zna koliko inventivni mogu da budu!
Jelena Gall Jelena Gall 22:57 06.12.2010

Re: ZP: good for all

Dr M
ok, sad više ne pušim, boli me uvo, šta je sledeće, imaš li nešto bolje da ponudiš? - tako nekako


Nemoj da ih začikavaš, plz..

Ko zna koliko inventivni mogu da budu!

da (im, vam, već kako kome) zabrane i alkohol? hehe.
dok, ako neko zna o čemu pričam, onda ti.
znam da znaš da znam da znaš.
Dr M Dr M 23:04 06.12.2010

Re: ZP: good for all

znam da znaš da znam da znaš.


Scio nihil scire..

Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 19:59 06.12.2010

Kadionica satanska

Otac joint pripoveda:



Ili ako niste dobro razumeli zbog smetnji na vezama:

Jelena Gall Jelena Gall 22:39 06.12.2010

Re: Kadionica satanska

Joil, my favourite
jasnaz jasnaz 20:06 06.12.2010

shaped

skyspoter skyspoter 20:07 06.12.2010

posto ne pusim

da li moze neki blog o histericnom grickanju noktiju? mislim neki express drakonski zakon koji ce se primenjivati retroaktivno od juce,posebna soba na aerodromu za nas, SOS telefoni za roditelje koji grickaju pred decom, neki kurs na racun drzave gde bi se raspravljalo o moralnom kodeksu gledanja osobe dok gricka nokte, davanje besplatnih savate tipa "Kako naci zivotno osiguranje ako grickate nokte" itd
Jelena Gall Jelena Gall 22:43 06.12.2010

Re: posto ne pusim

ne znam, možda ima neki dobrovoljac, ja nokte nekim čudnim slučajem ne grickam. samo ponekad zanoktice, ali stadijum, prema ličnoj proceni, još nije zabrinjavajući.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 20:21 06.12.2010

I Carla pusi

Jelena Gall Jelena Gall 22:44 06.12.2010

Re: I Carla pusi

eto. uprska mi blog totalno!
blogovatelj blogovatelj 07:40 07.12.2010

Re: I Carla pusi

I Carla pusi


Pretpostavljam dobro.
nebojsam92 nebojsam92 19:06 07.12.2010

Re: I Carla pusi

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 23:41 06.12.2010

Besmisleno..

Zaista je besmisleno štititi pušače od njih samih...nepušače od pušača, ima nekog smisla, ali ni tu ne treba preterivati.
E, sad, nepušači po mom poimanju sveta imaju samo jednu prednost nad pušačima..
Oni umru mnogo zdraviji...
929292 929292 00:14 07.12.2010

Re: Besmisleno..

E, sad, nepušači po mom poimanju sveta imaju samo jednu prednost nad pušačima..
Oni umru mnogo zdraviji...


kad bih imao pravo na želju, poželeo bih da umrem zdrav, tj. da mi smrt bude trenutna, a ne posle 5-10-15 godina bolesti, lečenja, operacija, terapija, svakodnevnog uzimanja lekova...
inco inco 00:39 07.12.2010

Re: Besmisleno..

929292
kad bih imao pravo na želju, poželeo bih da umrem zdrav, tj. da mi smrt bude trenutna, a ne posle 5-10-15 godina bolesti, lečenja, operacija, terapija, svakodnevnog uzimanja lekova...


Pa ko ti brani da skocis sa neke zgrade il' da razneses sebi mozak at the first sign of illness, ne moz' biti trenutnija smrt od toga if properly executed. Mislim, to ako preferiras da umres zdrav...
929292 929292 00:56 07.12.2010

Re: Besmisleno..

inco
Pa ko ti brani da skocis sa neke zgrade il' da razneses sebi mozak at the first sign of illness, ne moz' biti trenutnija smrt od toga if properly executed. Mislim, to ako preferiras da umres zdrav...


ako skočim, postoji (minimalna) mogućnost da preživim, i šta onda?
opet sam u varijanti koja mi se ne dopada.
a i plašim se visine.
vatreno oružje ne posedujem, a neću da ga nabavljam nelegalno pošto poštujem zakone i propise.
sečenje vena takođe ne dolazi u obzir pošto se plašim krvi.

uzevši sve ovo u obzir, samoubistvo je out of the question.
čak i da se pronađe način, i ja izvršim samoubistvo na prvi znak bolesti, mogao bih da se zeznem jer postoji i mogućnost da bolest nije tako ozbiljna kako se u prvi mah činilo.

komplikovano je sve to...
builderka builderka 17:26 07.12.2010

Re: Besmisleno..

E, sad, nepušači po mom poimanju sveta imaju samo jednu prednost nad pušačima..
Oni umru mnogo zdraviji...

kako se osećamo dok smo živi je mnogo bitnije od toga kako, pa čak i kada, ćemo umreti.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 01:19 10.12.2010

Re: Besmisleno..

nepušače od pušača, ima nekog smisla, ali ni tu ne treba preterivati.

Meni je ovo suštinski. Nečije nepristojnosti i neuviđavnosti svako mora biti pošteđen. Ali, baš tako, svako preterivanje je štetno a ovaj tekst je drastičan primer preterivanja.
topcat topcat 01:49 07.12.2010

: )))

Kad ono „ne možete" bez cigareta? Ko kaže da ne možete? Ko kaže da „morate" da pojurite za zamenom? Probajte, gledajte, zaključujte.



Onog trenutka kad shvatis da si zapravo ROB glupe, a skupe navike, sve se promijeni:
Kava je zapravo ukusnija bez smrada cigarete - pogotovo jutarnja! (Teska srca to priznajem)
Ne moras popusiti 2 steke uz pivo da bi se "zabavio".
Ne moras zadimiti i pokvariti posljednji zalogaj rucka ili vecere.
Ima jos, ali ovo su bili neki moji "razlozi" zasto ne prestajem.

Ne vjerujem u tzv. pomagala: nikotinske flastere, elektricne cigarete... i vrlo sam skepticna prema reklamama s crnim plucima. Maltretiranje pamfletima o zdravlju uglavnom izaziva samo revolt.
Jednostavno prestanes. Ne treba ti.
Kad uhvati kriza zapalis, nakon nekog vremena cigareta ce biti - odvratna.
da, da...odvratna! : )))
bocvena bocvena 09:27 07.12.2010

Meni je ovaj tvoj tekst

odlična inspiracija i podrška za ostavljanje duvana. Ako se ikada budem manula te sumanute navike, mislim da će biti iz istih razloga i na sličan način.
Hvala.
Biljana 77 Biljana 77 09:43 07.12.2010

Sestro po knjizi

Ne vredi, mi knjiški moljci ni cigare ne ostavljamo bez literature. ...i sti slučaj, posle jedno 13-14 godina, kutije i po Lucky-a 100s dnevno i osećaja da polako postajem rob. I da, nema ništa od priče - zdravlje, štednja i sl. Kod mene je upalila samo ideja da ću se osloboditi. Pisala sam davno o tome zašto sam ostavila cigarete, a ne i kako. Tada sam mislila da će neko možda skapiratii da reklamiram knjigu ili tako nešto. A knjiga nije čudotvorna, naravno. Znam nekoliko ljudi koji su je pročitali i nastavili da puše. Presudna je želja da se prestane.
Jelena Gall Jelena Gall 11:16 07.12.2010

Re: Sestro po knjizi

sve je tacno tako, a taj blog cu kasnije procitati.
i ja sam knjigu prvi put procitala pre... ne znam vise, dobrih deset godina, sigurno. i smetala mi demagogija na kraju. a posle sam "porasla" , pa ispikala i zapamtila ono sto meni treba, ostala pri tome, a najbitnije odradila sama, jasta. :)
nevolja nevolja 20:41 07.12.2010

Ma bacicu ih opet...

Pusac sam, i ne ponosim se tim. Ne vidim razlog da se ponosim svojom slaboscu i zavisnosti.Zbog prokletih cigareta prinudjena sam da ,,planiram'' svoj zivot, izbegavam da idem kod ljudi kod kojih se ne pusi, na nepusacka mesta, hvata me nervoza u busu kad pomislim da 2h necu moci da zapalim. Smatram da je navodno ,,uzivanje u duvanu'' samo zamka podmukle zavisosti, Uostalom, i ljudi na heroinu prvo ,,uzivaju'', zato se i navuku na isti. Uspela sam jednom na neko vreme da se resim te odvratne zavisnosti uz knjigu Alena Kara, i tek tad sam shvatila koliko su mi u stvari cigarete smetale. Posle nedelju dana nestali podocnjaci, vratilo se culo ukusa i mirisa, lakse sam disala, nisam imala jutarnje ,,tezine'' u glavi, itd... uskoro se spremam opet da batalim tu smrdljivu i odvratnu naviku.Necu da mi nesto tako mizerno utice na nacin i kvalitet zivota. Sama sebi delujem primitivno i glupo zato sto pusim (s obizrom na sva saznanja o stetnosti duvana, s obzirom na to da tu zavisnost placam i novcem i zdravljem, s obzirom da znam kako sam se telesno bolje osecala bez ,,purnjanja'')
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 01:06 10.12.2010

Zaboga!?

I shvatite već jednom, zaboga, da vam zabrana pušenja pomaže

Svako ozakonjeno dušebriništvo države, koje se tiče upliva na moj lični izbor, prelazi granicu daleko maligniju po pojedinca i društvo u celini od svake bolesti uzrokovane pušenjem.
I još nešto - pod hipnozom ili na detektoru laži od mene se može čuti da volim brate da zapalim, pa to ti je...
p.s. Hedonizam jača organizam!
blogovatelj blogovatelj 05:08 10.12.2010

Re: Zaboga!?

Svako ozakonjeno dušebriništvo države, koje se tiče upliva na moj lični izbor, prelazi granicu daleko maligniju po pojedinca i društvo u celini od svake bolesti uzrokovane pušenjem.


Tvoj licni izbor moze biti i da krenes sa dvocevkom u grad i da tamanis ljude ne ulici. Normalno da drzava MORA da reaguje.
Slicno je i kad koristis pljugu i trujes nepusace u okolini. Steta je samo sto srpska drzava nije mnogo ranije reagovala.
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 12:46 10.12.2010

Re: Zaboga!?

Tvoj licni izbor moze biti i da krenes sa dvocevkom u grad i da tamanis ljude ne ulici. Normalno da drzava MORA da reaguje.

Eh, kakvo relativizovanje...Ali, kome nije jasna razlika između pušenja i tamanjenja ljudi po ulici ne vredi ni objašnjavati. Zakoni koji zadiru u privatnost se ni ne donose zbog takvih kao Vi, vi se dobrovoljno dajete i onako.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana