Film| Život

Tulpan

nova_slika_srbije RSS / 07.12.2010. u 14:07

     Prilikom upotrebe termina "autorski film" (fr. film d'auteur) veoma često nastaje zabuna. Iako je ovaj termin nastao u Francuskoj još 1957. godine, rasprava o razlici između zabavnog, i autorskog filma, odnosno umetničkoj vrednosti i dalje traje. Od tada pa do danas filmski teoretičari ne mogu da se odluče da li se autorskim filmom mogu smatrati samo dela velikih reditelja poput Hičkoka, Felinija i Kurosave, ili se može odnositi i na reditelje spektakularnih holivudskih "blokbastera", poput Kamerona i Spilberga.

     Sasvim je sigurno da autorski film nije film zabave i dokolice, već film umetnosti. Tako je došlo i do podele reditelja na "zanatlije"– koji režiraju takozvane bioskopske filmove, i "autore"– koji svoja dela prikazuju na festivalima autorskog filma.

     Na jednom takvom festivalu u Beogradu prikazan je i film "Tulpan". Ovo je prvi tematsko-autorski film kazahstanskog reditelja Sergeja Dvorcevoja (Sergei Dvortsevoi).  Film je sniman u južnom Kazahstanu, u oblasti Betpak Dala. Ova oblast, inače nazvana "Stepa gladi", predstavlja ravan deo Kazahstana prekriven stepama, u kojima ne živi niko osim pastira. Najbliži grad, Čimkent, udaljen je 500 kilometara od mesta boravka porodice koja je opisana u filmu. Ovde je čovek prepušten prirodi i životinjama, okrenut svojoj duši.

     Kroz prizore najsurovije prirode (loši vremenski uslovi, brojni insekti, otrovne zmije i paukovi kojih ima u skoro svako doba godine) opisan je život veoma siromašnih stočara-nomada. Mladić Asu, demobilisan iz mornarice, živi u jurti sa svojom sestrom, njenim mužem i njihovom decom. Običaj kazahstanske mornarice je da svaki mornar nacrta svoje životne želje na pozadini kragne. Mladi Asu je naslikao imanje, životinje, ženu i decu, mesec, zvezde. Da bi nasledio imanje i ovce od svoje sestre, i ostvario ovaj pastirski san, bilo je potrebno da pronađe devojku. Njegova žudnja je devojka Tulpan, koju nikada nije video. Ona je jedina devojka u blizini, do čije se jurte putuje ceo dan. Asuova porodica joj nudi miraz – luster i deset ovaca.  Tulpan odbija da se uda za Asua zbog njegovih velikih ušiju, i njeno odbijanje rađa dilemu kod Asua: da li da prihvati odlazak u grad sa lucidnim drugarom ili da ostane, u nadi da će Tulpan, jednoga dana, biti njegova žena.  U nastojanju da ispuni svoju sudbinu, Asu noću vezuje traku oko glave ne bi li ublažio klempavost, i vraća se na imanje njenih roditelja. Iako poslednji pokušaj nije uspeo, Asu odlučuje da ostane u stepi koju možda nikada neće napustiti.

     Scena peščane oluje i beskrajna lepota čistog neba prati rađanje jaganjaca, koje ovoj porodici donosi sreću i obezbeđije egzistenciju, a gledaocu budi najtananija osećanja. Oni ne znaju kako izgleda svet, ali znaju da vole i umeju da se nadaju. Vole bez reči, mirno, ne znaju za poeziju i ne znaju da im je Bog dao ono bez čega život ne postoji, ma gde ga živeli.

Atačmenti



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

llepeza llepeza 14:17 07.12.2010

zasto mora Tema?

Uvek me ostave bez teksta ovakve price i ostvarenja.

nova_slika_srbije nova_slika_srbije 14:28 07.12.2010

Re: zasto mora Tema?

Film je takav da ne možete ništa ni napisati o njemu. Potrebno je samo gledati. I sam reditelj je rekao "posmatrajte zajedno sa mnom mirno i sve će se to destiti". Nisam odavno gledao lepši autorski film novijeg datuma.
Milutin Milošević Milutin Milošević 14:58 07.12.2010

FIlm

Žao mi je što nisam stigao da pogledam ovah film. No, uspeo sam da prošle nedelje odgledam dva autorska na festivalu u Beogradu. Baš lepo.
nova_slika_srbije nova_slika_srbije 15:08 07.12.2010

Re: FIlm

Milutine mislim da možete kupiti film u Domu sindikata u onoj maloj prodavnici punoj svega i svačega. Zaista vredi pogledati.
Milutin Milošević Milutin Milošević 15:23 07.12.2010

Re: FIlm

Kad dodjem u Srbiju, pred Novu godinu (ako još bude).

Hvala na obaveštenju
nova_slika_srbije nova_slika_srbije 15:31 07.12.2010

Re: FIlm

Molim i drugi put.
zoja444 zoja444 14:39 08.12.2010

autorski film

zar klempave usi mogu da budu prepreka ka sreci... uzgred i nisu toliko klempave.
i za koga ce se sada udati Tulpan?
nova_slika_srbije nova_slika_srbije 14:48 08.12.2010

Re: autorski film

Napustila je stepu i otišla u grad.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana