Gost autor| Ljudska prava| Na današnji dan| Politika

10. decembar - Dan (bojkota) ljudskih prava

Srecko Sekeljic RSS / 10.12.2010. u 00:08

 

Nakon što je šef diplomatije Vuk Jeremić priznao da će Srbija bojkotovati ovogodišnju dodelu Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobu, digla se velika prašina. Vest da je Srbija sebe ponovo svojevoljno svrstala među zemlje koje krše ili podržavaju kršenje ljudskih prava, sevnula je u svetskim medijima i izazvala uobičajene reakcije, učvršćujući negativan imidž naše zemlje u javnosti. Naposletku, premijer Mirko Cvetković se odlučuje za "kompromisno" rešenje i na dodelu nagrade šalje ombusmana Sašu Jankovića, sa željom da time zadovolji šokiranu javnost. A naknadno Janković potvrđuje da je to učinjeno na njegovu izričitu inicijativu! Međutim, zaštitnik građana nije nosilac političke funkcije, nije član vlade, ne odgovara premijeru i praktično nije njegov "izaslanik", na način na koji bi to bio ministar, državni sekretar, ili ambasador. Što je najgore, originalna namera vlade je razotkrivena, loša vest je već obišla svet, a jedno je jasno: "Ne možete od riblje čorbe ponovo da napravite akvarijum".

Istorijski kontekst ovog vladinog postupka osvetliće naš gost autor Miloš Bogićević, postiplomac na Univerity Colege London i bivši stručni saradnik za zaštitu ljudskih prava u Kancelariji Ombudsmana za ljudska prava AP Vojvodine.

 Za sve one kojima su pitanja ljudskih prava značajna, 10. decembar predstavlja važan, ako ne i najvažniji datum u godini. Ovaj datum se obeležava kao Dan ljudskih prava jer je na taj dan 1948. godine Generalna skupština Ujedinjenih Nacija usvojila Opštu deklaraciju o ljudskim pravima i time pitanja ljudskih prava ugradila u temelj ove organizacije. Nakon ove Deklaracije, usledio je niz konvencija i dokumenata koje garantuju ljudska prava različitih društvenih grupa.

Sve ovo nam se danas čini normalnim i logičnim. Međutim, pre 62 godine stvari nisu bile tako jednostavne. Do usvajanja Deklaracije je došlo nakon dugih i teških pregovora predstavnika država koje su o ljudskim pravima imale različita, često nepomirljiva shvatanja. Bilo je potrebno mnogo veštine kako bi tekst Deklaracije zadovoljio predstavnike različitih kultura i ideologija. I pored toga, konačni tekst nije usvojen jednoglasno. 8 država, među kojima i Jugoslavija odlučile su da se uzdrže od glasanja.

Grupa država predvođena Sovjetskim Savezom je odlučila da ne glasa za ovakvu Deklaraciju jer je, prema stavu šefa sovjetske delegacije sukob između države i pojedinca postojao u istoriji kada je društvo bilo podeljeno na suprostavljene klase i gde je vladajuća klasa tlačila one nad kojima je vladala. Međutim, okolnosti su potpuno drugačije u društvu u kome nema klasa jer u takvom društvu ne postoji suprotstavljenost između vlasti i individue jer je vlast ustvari kolektiv individua. Treba napomenuti da je šef sovjetske delegacije u Generalnoj skupštini bio Andrej Višinski koji je ostao upamćen i kao državni tužilac koji je rukovodio zloglasnim Staljinovim čistkama.

Osim država koje su bile pod direktnim uticajem Sovjetskog Saveza, među državama koje su odlučile da ne podrže Deklaraciju našle su se i Južna Afrika koja nije mogla da prihvati kritike prema sistemu aparthejda koji je već tada primenjivala i Saudijska Arabija kojoj je zasmetala garancija iz Deklaracije na slobodno stupanje u brak (član 16), što znači da bi muslimani imali pravo da stupaju u brak sa ne-muslimanima kao i slobodan izbor veroispovesti (član 18).

Sa izuzetkom Saudijske Arabije, danas je gotovo nemoguće pronaći nekoga iz pomenutih zemalja koji bi pravdali odluke koje su njihove vlasti donele 1948. godine. Gotovo je nezamislivo pronaći nekoga ko bi sa ponosom istakao da njegova država nije glasala za Opštu deklaraciju o ljudskim pravima. Činjenica da se Jugoslavija našla među onima koji ovu Deklaraciju nisu podržali, svakako nije deo zaostavštine oko koje se otimaju naslednici ove države.

Na žalost, danas situacija nije znatno drugačija. 10 Decembra 2010 godine u Oslu, na Dan ljudskih prava, Nobelov komitet će dodeliti Nobelovu nagradu za mir kineskom disidentu Liju Sjaobu. On, međutim neće biti u prilici da primi nagradu, kineska vlast ga je osudila na 11 godina zatvora zbog "zločina" u koje se ubrajaju zalaganje za poštovanje ljudskih prava i uvođenje višepartijskog sistema u Kini. Kako bi se postarala da neko od njegovih rođaka ili prijatelja ne primi nagradu umesto njega, kineska vlast je njegovu suprugu smestila u kućni pritvor i zabranila joj kontakt sa okolinom, dok je njegovim rođacima i prijateljima zabranjen izlazak iz zemlje. Kina je osudila činjenicu da je ova nagrada dodeljena "zločincu" i zatražila od drugih zemalja da bojkotuju ceremoniju dodele Nobelove nagrade.

Pozivu se odazvalo 19 država koje kao zajedničku karakteristiku imaju da se u njima na ljudska prava gleda sa podozrenjem. Uz Saudijsku Arabiju, Rusiju, Afganistan, Iran, Irak, Kolumbiju, Pakistan, Venecuelu, Filipine, Egipat, Maroko, Sudan, Ukrajinu, Kubu, Tunis i Vijetnam bojkotu se pridružila i Srbija. Vlast u Beogradu predvođena Tadićem i Jeremićem, odlučila je da se kao i 10. decembra 1948 godine stavi na stranu onih kojima je poziv na poštovanje ljudskih prava sumnjiva rabota koje se treba kloniti.

Pitanje je - da li će buduće generacije sa ponosom isticati činjenicu da je Srbija na dan Ljudskih prava 2010. godine bojkotovala dodelu Nobelove nagrade za mir ili će se te činjenice stideti.

Možda bi trebalo da se stidimo već danas?

Miloš Bogićević

Ovaj članak je objavljen kao deo inicijative fonda TransConflict Serbia pod nazivom "Budućnost Srbije o budućnosti Srbije".Komentari (154)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vludvig vludvig 00:15 10.12.2010

Slobodno

Stičem utisak da se, u ime ljudskih prava naravno, MORA prisustvovati dodeli Nobelove nagrade.
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 00:32 10.12.2010

Re: Slobodno

Stičem utisak da se, u ime ljudskih prava naravno, MORA prisustvovati dodeli Nobelove nagrade.

Jedno je propustiti ceremoniju iz ličnih razloga, a sasvim je druga stvar kada šef diplomatije učestvuje u političkoj kampanji bojkota dodele Nobelove nagrade utamničenom mirovnom aktivisti. Kakva se poruka time šalje?

To je ozbiljan politički (ne)diplomatski čin svrstavanja Srbije u istu ravan sa režimima Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube, Maroka i Rusije. Nedostaje samo još Severna Koreja, ali ona nije ni pozvana na ceremoniju...
loader loader 00:46 10.12.2010

Re: Slobodno

Gde Kinezi?

Mislim da je pogrešno ovde govoriti o šefu diplomatije. To je akt zvanične Srbije, a ne jednog čoveka koji je jedan od visokih službenika države. Može se razmatrati da li je takva pozicija zemlje korisna, i na koje staze, ili nije.
vludvig vludvig 00:47 10.12.2010

Re: Slobodno

Politička je i kampanja dodele Nobelove nagrade. Sećaš li se da je Obama dobio, bez ikakvih prethodnih zasluga? A kamo Al Gor? Ili terorista Arafat? Da li je Kisindžer dobio Nobela? Ma, daj...
Mislim da je poštovanje ljudskih prava daleko iznad cele ove priče i žalosno je što smo markirani povodom ovog slučaja.
Mene je dojmilo što su razni pritisci i pretnje stigli nama nakon odluke da se ne prisustvuje. Da li se tako promoviše dobra ideja?
loader loader 00:53 10.12.2010

Re: Slobodno

razni pritisci i pretnje stigli nama nakon odluke da se ne prisustvuje

To je principijelno zalaganje za ljudska prava, slobodu..

Na žalost, novčić za potkusurivanje u velikoj igri izvesnih sila i teranja inata protiv kineskog megatigra.
vludvig vludvig 00:59 10.12.2010

Re: Slobodno

Mi smo novčić za potkusurivanje samo zbog sopstvenih zasluga i truda.
G r o f G r o f 01:03 10.12.2010

Re: Slobodno

Politička je i kampanja dodele Nobelove nagrade.


Šta to menja?
Mi smo toliko jaki da možemo biti izvan politike?
vludvig vludvig 01:09 10.12.2010

Re: Slobodno

Ne, ja samo primetih kako u ime ljudskih prava pritiskaju druge.
Mislim da bi trebalo da prisustvujemo svemu iz EU i da budemo vrlo tihi i neprimetni.
Ali to ne menja spisak dobitnika The Nobel Peace Prize, čast ovom kineskom izuzetku.
loader loader 01:35 10.12.2010

Re: Slobodno

vludvig:

... zbog sopstvenih zasluga i truda

.. Pa.. minuli rad ipak nešto vredi, jelte
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 02:51 10.12.2010

Re: Slobodno

Gde Kinezi?

Kinezi se podrazumevaju, a nabrojane su samo one zemlje koje podržavaju ovu njihovu kampanju.
Mislim da je pogrešno ovde govoriti o šefu diplomatije. To je akt zvanične Srbije, a ne jednog čoveka koji je jedan od visokih službenika države. Može se razmatrati da li je takva pozicija korisna, ili nije.

Slažem se!
Politička je i kampanja dodele Nobelove nagrade. Sećaš li se da je Obama dobio, bez ikakvih prethodnih zasluga?
Mislim da je poštovanje ljudskih prava daleko iznad cele ove priče i žalosno je što smo markirani povodom ovog slučaja.

Jeste u pitanju politika. Uostalom, ljudska prava predstavljaju i politički program, pored toga što su proizvod određenog vrednosnog sistema. Pitanje je samo da li je to naš politički program i naš vrednosni sistem.
Mene je dojmilo što su razni pritisci i pretnje stigli nama nakon odluke da se ne prisustvuje. Da li se tako promoviše dobra ideja?

Nisam video pretnje, ali jesu stizale kritike od EU i vlada zemalja Zapada. Ali primetili ste da oni ne kritikuju Iran i ostale komrade, već samo nas - a to je zato što smo mi jedini među njima koji zapravo žele da postanu deo EU, tj. Zapada. Dakle, ne pritiskaju oni nas, već mi pritiskamo njih postanemo deo istog tima, a oni nam prenose koji su uslovi za ulazak u klub i upućuju kritiku kada te uslove ne ispunjavamo.
seceranac seceranac 08:50 10.12.2010

Re: Slobodno

vludvig
Stičem utisak da se, u ime ljudskih prava naravno, MORA prisustvovati dodeli Nobelove nagrade.


Ne samo to, nego medju zapadna ljudska prava ne spada pravo da svaki narod odredi sta su ljudska prava.

Ko je taj ko odredjuje sta su prava?
Exitus Letalis Exitus Letalis 11:02 10.12.2010

Re: Slobodno

loader
Gde Kinezi?

Mislim da je pogrešno ovde govoriti o šefu diplomatije. To je akt zvanične Srbije, a ne jednog čoveka koji je jedan od visokih službenika države. Može se razmatrati da li je takva pozicija zemlje korisna, i na koje staze, ili nije.

slušaj, mislim da im se dogodila omaška, mislim na naše zvaničnike.
jer je juče na vestima rečeno da je to odluka ministarstva koje ima pravo
samo da donese takvu odluku.
dakle nije bilo sednice vlade, nikakve, pa ni telefonske, koju praktikuju
u poslednje vreme svaki čas.

al da se vlada ne buni (čitaj: slaže) više je nego belodano.
ružić reče juče u kažiprstu da je odluka ishitrena. ali sad moramo da stanemo iza iste. nismo mala deca, pa sad ovako a sad onako.

cvetković vadi kestenje iz vatre svojim nemuštim objašnjenjima.

sa andrićevog venca muk.

i još se neko iščuđava jer reče da je predsednik iz disidentske porodice (!?!?!?!?!?!?!)
milosss92 milosss92 11:31 10.12.2010

vuk jeremic iscepane pantalone

Exitus Letalis Exitus Letalis 15:02 10.12.2010

Re: Slobodno

Ne samo to, nego medju zapadna ljudska prava ne spada pravo da svaki narod odredi sta su ljudska prava.

ljudska prava su univerzalna.
zamisli kako bi to izgledalo kad bi neka zemlja, na primer, srbija, donela zakon po kome se određuje da se romima ne krše ljudska prava kad ih jedan
gradonačelnik ogradi žicom.
il kad fini beli novobeograđani dva meseca demonstriraju i ne dozvoljavaju da se romi nasele u komšiluk a po zakonu je ok. ne krše se ljudska prava.

naša zemlja može da donese propise po kojima se homoseksualci/invalidi/romi/hrvati/bošnjaci/jevreji/etc. ne mogu da zapošljavaju, ne mogu da se redovno školuju sa zdravim/normalim belcima, naravski, srbima ... i to bi bilo ok.

takav zakon je već postojao za vreme nedića. gosn velmar je bio zamenik ministra obrazovanja i doneo je takav zakon.

pošto ništa nije sporno u njegovoj biografiji, dodeljena mu je i ulica.

dakleM, ne bi me čudilo da srbija ima svoja ljudska prava a da je boli dupe za međunarodna, da ne kažem, univerzalna ljudska prava.
wukadin wukadin 15:07 10.12.2010

Re: Slobodno

Е свега ми, на попису се изјашњавам као Индијанац јер ја и Борис Тадић не можемо бити исте нације, после све бруке коју он прави. То је један разлог.
А други?
Па очекујем да ће Летиција истим жаром бранити моја мањинска права (јер као Индијанац сам припадник мањине) за ћирилицом, породичним вредностима, достојанством државе у којој живим, сигурним и неоптерећујућим послом (што је у супротности са либералним капитализмом), да будем наспаван (не морамо сви као Велики Реформатор да спавамо само четири сата дневно)...
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 15:21 10.12.2010

Re: Slobodno

EL zamisli kako bi to izgledalo kad bi neka zemlja, na primer, srbija, donela zakon po kome se određuje da se romima ne krše ljudska prava kad ih jedan gradonačelnik ogradi žicom.


Gradonačelnik Beograda (i još ne znam ko) jeste prekršio zakone kad je dozvolio da se neki ljudi nasele bespravno i da naprave ono skandalozno naselje ispod Gazele a odmah zatim i ono skandalozno smišljeno naselje pored BELVILA.
Kakva ljudska prava, bre!

Što se mene tiče kad bi prvi Ciganin, Rom, Srbin, Kinez, postavio drveno kartonsku straćaru u sred Novog Beograda isprašio bih ga za dve mili sekunde da mu više nikad ne padne na pamet tako nešto. I ne bih ih ograđivao žicom nego bih prvu straćaru koju su postavili uoči Univeruijade pored BELVILA buldožerom poravnao odmah. I ne bih gledao boju kože. Ako tako ne uradiš odmah se postavlja pitanje da li bi i mene koji sam belac oterali ili samo ogradili žicom kad bih podigao kućicu pored HAJATA.
Kakva ljudska prava, bre!
Kad bi prvi Ciganin ili Rom ili neki drugi crni ili beli građanin (kako hoćeš) isekao optičke kablove ispod Gazele i napravio ogromnu štetu, sledećem ne bi palo na pamet da priviri u šaht sa kablovima (da se ja pitam). Da ne pričam o onima što su ukrali deo skretnice pa se voz prevrnuo i napravio se zastoj u saobraćaju od dva dana i ko zna kolika šteta.
Kakva ljudska prava, bre.
A Rasim i druge nadležne ustanove za socijalni rad neka rešavaju socijalne probleme i romske i druge.
wukadin wukadin 15:26 10.12.2010

Re: Slobodno

Gradonačelnik Beograda (i još ne znam ko) jeste prekršio zakone kad je dozvolio da se neki ljudi nasele bespravno i da naprave ono skandalozno naselje ispod Gazele a odmah zatim i ono skandalozno smišljeno naselje pored BELVILA.
Kakva ljudska prava, bre!

Što se mene tiče kad bi prvi Ciganin, Rom, Srbin, Kinez, postavio drveno kartonsku straćaru u sred Novog Beograda isprašio bih ga za dve mili sekunde da mu više nikad ne padne na pamet tako nešto. I ne bih ih ograđivao žicom nego bih prvu straćaru koju su postavili uoči Univeruijade pored BELVILA buldožerom poravnao odmah.


Сиц!
Препорука.
vludvig vludvig 15:47 10.12.2010

Re: Slobodno

U pravu si Letalis,

zamisli kako bi to izgledalo kad bi neka zemlja, na primer, srbija, donela zakon po kome se određuje da se romima ne krše ljudska prava kad ih jedan
gradonačelnik ogradi žicom.


ili kada na primer Francuska proteruje Rome, ej Francuska, kako ono beše: Deklaracija o pravima čoveka i građanina.
Exitus Letalis Exitus Letalis 16:22 10.12.2010

Re: Slobodno

Gradonačelnik Beograda (i još ne znam ko) jeste prekršio zakone kad je dozvolio da se neki ljudi nasele bespravno i da naprave ono skandalozno naselje ispod Gazele a odmah zatim i ono skandalozno smišljeno naselje pored BELVILA.
Kakva ljudska prava, bre!

ne govorimo o istoj stvari.
trebalo je na novom bg da se sagradi stambena zgrada/ili više.
građani nisu dozvolili.
dva meseca su protestvovali.
o tome sam govorila.

ne bih govorila šta su sve natrućali: prljavi su, kradu, lože parket,
neobrazovani ...

i to isti oni građani koji pred soliterom peku paprike i roštiljaju.
milosss92 milosss92 17:19 10.12.2010

Re: Slobodno

KRALJMAJMUNA
Kakva ljudska prava, bre!

Što se mene tiče kad bi prvi Ciganin, Rom, Srbin, Kinez, postavio drveno kartonsku straćaru u sred Novog Beograda isprašio bih ga za dve mili sekunde da mu više nikad ne padne na pamet tako nešto.


u prevodu


seceranac seceranac 22:55 10.12.2010

Re: Slobodno

ljudska prava su univerzalna.


a ko ih odredjuje?
mojsije ih dobije odozgo pa ih prenese smrtnicima?

znaci po tebi je postenije da se skupi desetak ili sotinak ljudi na zapadu i odrede sta su ljudska prava u srbiji i avganistanu recimo nego da se unutar tih drzava na referendumu recimo to izglasa?

tvoje poimanje prava i pravde je stvarno zanimljivo
marsupilami_zp marsupilami_zp 23:47 10.12.2010

Re: Slobodno

Exitus Letalis
Ne samo to, nego medju zapadna ljudska prava ne spada pravo da svaki narod odredi sta su ljudska prava.

ljudska prava su univerzalna.


Хммм.... Хајде сада овако! Пре него што било шта напишем рећи ћу да мислим да је одлука о неприсуствовању била лоша! Не катастрофална, већ само лоша. И то је моје лично мишљење.

Цела ствар је пуна лицемерја, и то је оно што мени смета. Зато ћу ствари поставити мало другачије... Рецимо 2011.-та је година и неким чудом кандидатура Џулијана Асанжа прође, и још већим чудом он добије награду?! Шта мислите, да ли би Америка искористила сву своју снагу и моћ да што више дискредитује ту награду и њеног добитника? Који би тада био одговор српске дипломатије? Да ли би поклекла снази Америке или послушала став својих грађана?

ОПЦИЈА 1: Вук Јеремић у првом реду са осмехом на лицу јер је неко коначно забио гол онима од којих му колена клецају....
ПОСЛЕДИЦЕ: У Србији национални херој, у свету која и даље цвика од Американаца смо још црња овца!

ОПЦИЈА 2: Вук Јеремић изађе у националном дневнику и са полукиселим осмехом прича о томе како се српска дипломатија не може одрећи једног од 4 стуба, те ће бојкотовати доделу награда.
ПОСЛЕДИЦЕ: У Србији више не може да шета без пратње ЈСО-а, а у свету нас тапшу по рамену и добијамо својих 12 секунди на BBC-ју као пример младе и храбре демократије! Београд добије који аутобус, а Чачак неко обданиште и слично...

ОПЦИЈА 3(НАЈВЕРОВАТНИЈА): Вук Јеремић седа у владин авион и због непредвиђеног квара мора да се врати у Београд. Влада искешира 30 милиона за нови авион са најсавременијим кувалом...

Мислим да је право сваке земље да доноси одлуке које су независне, свиделе се оне другима или не. Исто тако мислим да је право сваке земље да се бори за своје интересе. Иронија је у томе што ми тежимо том "западном свету" и трудимо се да прихватимо њихове вредности које нису баш савршене. Питање је да ли треба да прихватимо оно у шта истински не верујемо, односно да ли "тамо" има довољно новца да купи наше нове вредности???

И на крају да објасним зашто сам цитирао "људска права су универзална"? Нису! Нити ће икада бити! Људска права су људска творевина, и подложна су изменама. Како се свет буде развијао, и како буду ницале нове супер-силе тако ће се и људска права савијати у њиховом правцу (ево овде још једне теме за размишљање.... Година је 2065, Кина је већ 20 година економски и војни џин. Хоће ли и тада људска права бити иста као данас???)!
vludvig vludvig 00:54 11.12.2010

Re: Slobodno

ne bih govorila šta su sve natrućali: prljavi su, kradu, lože parket,
neobrazovani ...

i to isti oni građani koji pred soliterom peku paprike i roštiljaju.


Da li onda znači da ako bi građani, kojim slučajem bili obrazovani, čisti - i pekli roštilj samo na partyjima, po dvorištima s drugarima, da bi onda bila opravdana kritika Roma? Kao u Americi, gde se u pojedinim kvartovima graždani odseljavaju kada dođe previše crnaca u kvart?

Je li ovo naravučenije, tipa, isti su ko i oni a nešto se bune?
seceranac seceranac 00:58 11.12.2010

Re: Slobodno

И на крају да објасним зашто сам цитирао "људска права су универзална"? Нису! Нити ће икада бити! Људска права су људска творевина, и подложна су изменама. Како се свет буде развијао, и како буду ницале нове супер-силе тако ће се и људска права савијати у њиховом правцу (ево овде још једне теме за размишљање.... Година је 2065, Кина је већ 20 година економски и војни џин. Хоће ли и тада људска права бити иста као данас???)!vec vidjeno,

pre 60-tak godina kada je na istoku vlado komunisticki sovjetski savez u deklaraciju ujedninjanih nacija o lj. pravima su usla i ekonomska prava, zdrastvena zastita, obrazovanje, rad i socijalna davanja itd.

sada niko od boraca da se seti tih poglavlja iz deklaracije

izgleda da su prava univerzalna (nepromenjiva u prostoru) ali promenjiva u vremenu
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 15:58 13.12.2010

Re: Slobodno

KRALJMAJMUNA
Što se mene tiče kad bi prvi Ciganin, Rom, Srbin, Kinez, postavio drveno kartonsku straćaru u sred Novog Beograda isprašio bih ga za dve mili sekunde da mu više nikad ne padne na pamet tako nešto. I ne bih ih ograđivao žicom nego bih prvu straćaru koju su postavili uoči Univeruijade pored BELVILA buldožerom poravnao odmah. I ne bih gledao boju kože. Ako tako ne uradiš odmah se postavlja pitanje da li bi i mene koji sam belac oterali ili samo ogradili žicom kad bih podigao kućicu pored HAJATA.
Kakva ljudska prava, bre!


Kralju majmuna, u kartonskim kutijama ne žive ljudi određene nacionalnosti ili boje kože, već beskućnici.

A problem bede u Srbiji se ne rešava ni žicom, ni buldožerima, ni tako što ćeš "isprašiti" (?!) te ljude koji jedva preživljavaju na dnu lestvice teškog siromaštva. Niti se rešavaju drugim nacističkim metodama koje nisi stigao da pomeneš.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 21:32 14.12.2010

Re: Slobodno

Srecko Sekeljic
KRALJMAJMUNAŠto se mene tiče kad bi prvi Ciganin, Rom, Srbin, Kinez, postavio drveno kartonsku straćaru u sred Novog Beograda isprašio bih ga za dve mili sekunde da mu više nikad ne padne na pamet tako nešto. I ne bih ih ograđivao žicom nego bih prvu straćaru koju su postavili uoči Univeruijade pored BELVILA buldožerom poravnao odmah. I ne bih gledao boju kože. Ako tako ne uradiš odmah se postavlja pitanje da li bi i mene koji sam belac oterali ili samo ogradili žicom kad bih podigao kućicu pored HAJATA. Kakva ljudska prava, bre!
Kralju majmuna, u kartonskim kutijama ne žive ljudi određene nacionalnosti ili boje kože, već beskućnici. A problem bede u Srbiji se ne rešava ni žicom, ni buldožerima, ni tako što ćeš "isprašiti" (?!) te ljude koji jedva preživljavaju na dnu lestvice teškog siromaštva. Niti se rešavaju drugim nacističkim metodama koje nisi stigao da pomeneš.

Odvratniji komentar na ovom bogu nisam video.

Ti živiš od pronaležanja fašizma i nacizma, znamo. Ovde, na blogu, u mojim komentarima ga nema. To svako normalan vidi. Koji ti problem imaš pa si ovako napisao? Nedostaje ti malo nacizma, a? Sklanjaj se odavde sramoto. I ti mi pišeš o ljudskim pravima!
Idi u EU koja te plaća, tamo imaš "nacističkih metoda" koje ja ovde predlažem koliko hoćeš. A i beskućnika. Pitaj ih šta bi uradili kad bi neki beskućnik podigao straćaru u sred grad.
Jado moj!
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 11:57 15.12.2010

Re: Slobodno

Kažeš:
Ti živiš od pronaležanja fašizma i nacizma, znamo. Ovde, na blogu, u mojim komentarima ga nema.

A pre toga si rekao:
isprašio bih ga za dve mili sekunde da mu više nikad ne padne na pamet tako nešto. I ne bih ih ograđivao žicom nego bih prvu straćaru koju su postavili uoči Univeruijade pored BELVILA buldožerom poravnao odmah.

Prosto i bahato nasrtanje buldožerima na improvizovana privremena skloništa ljudi koji žive u teškom siromaštvu i njihovo prebijanje "da mu više nikad ne padne na pamet" je metoda koju su nacističke SA jedinice koristile pre 70-setak godina.

Tvoji komentari pokazuju da razmišljaš na isti način kao ostali koji su nastojali da problem teškog siromaštva reše razračunavanjem sa beskućnicima, uključujući tu i naciste i fašiste.
Idi u EU koja te plaća, tamo imaš "nacističkih metoda" koje ja ovde predlažem koliko hoćeš. A i beskućnika.

Nikada ni paru nisam dobio od EU Ali uvek me raduje kada vidim da još uvek postoje ljudi koji žive u mantri "strani plaćenici i domaći izdajnici". Svaka čast na istrajnosti.

Istina je da je tretman beskućnika i obespravljenih ljudi užasan i neprihvatljiv i u drugim zemljama sveta, uključujići tu i članice EU. Dakle i tamo nažalost ima previše onih koji bi, poput tebe, "isprašili" beskućnika i tek tako buldožerom napali njegovo improvizovano sklonište. Ali i tamo kao i ovde postoje ljudi koji razumeju da iskorenjivanje siromaštva ne znači iskorenjivanje i proterivanje siromašnih.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:50 15.12.2010

Re: Slobodno

Srecko Sekeljic
Kažeš:
Ti živiš od pronaležanja fašizma i nacizma, znamo. Ovde, na blogu, u mojim komentarima ga nema.A pre toga si rekao:
isprašio bih ga za dve mili sekunde da mu više nikad ne padne na pamet tako nešto. I ne bih ih ograđivao žicom nego bih prvu straćaru koju su postavili uoči Univeruijade pored BELVILA buldožerom poravnao odmah.Prosto i bahato nasrtanje buldožerima na improvizovana privremena skloništa ljudi koji žive u teškom siromaštvu i njihovo prebijanje "da mu više nikad ne padne na pamet" je metoda koju su nacističke SA jedinice koristile pre 70-setak godina. Tvoji komentari pokazuju da razmišljaš na isti način kao ostali koji su nastojali da problem teškog siromaštva reše razračunavanjem sa beskućnicima, uključujući tu i naciste i fašiste.
Idi u EU koja te plaća, tamo imaš "nacističkih metoda" koje ja ovde predlažem koliko hoćeš. A i beskućnika. Nikada ni paru nisam dobio od EU Ali uvek me raduje kada vidim da još uvek postoje ljudi koji žive u mantri "strani plaćenici i domaći izdajnici". Svaka čast na istrajnosti. Istina je da je tretman beskućnika i obespravljenih ljudi užasan i neprihvatljiv i u drugim zemljama sveta, uključujići tu i članice EU. Dakle i tamo nažalost ima previše onih koji bi, poput tebe, "isprašili" beskućnika i tek tako buldožerom napali njegovo improvizovano sklonište. Ali i tamo kao i ovde postoje ljudi koji razumeju da iskorenjivanje siromaštva ne znači iskorenjivanje i proterivanje siromašnih.


Ništa vi ne razumete

ili

se pravite se da ne razumete.

Ovo drugo je verovatnije.


loader loader 00:17 10.12.2010

Pravo za pravo

Na primer,
Iz osnovnih ljudskih prava
proizilaze gotovo sva ostala ljudska prava
mariopan mariopan 00:51 10.12.2010

Re: Pravo za pravo

loader
Na primer,
Iz osnovnih ljudskih prava
proizilaze gotovo sva ostala ljudska prava

Samo su ta prava raspoređena otprilike kao i pare, nekome mnogo a nekome ništa.
loader loader 00:54 10.12.2010

Re: Pravo za pravo

Na žalost.
Samo... ima i ona ravan slobode koja se čoveku nikako i ničim ne može oduzeti ako je on zaista vrednuje.
Exitus Letalis Exitus Letalis 16:24 10.12.2010

Re: Pravo za pravo

svaka čast saši jankoviću?
otišao čovek na dodelu nobela.

al ambasador nije smeo, ne da jeremić.

sad ćemo da vidimo dal je tadić ozbiljan što je podržao
sašu jankovića.
loader loader 02:03 11.12.2010

Re: Pravo za pravo

To je sve za publiku. Urađeno je kao i u slučaju čuvene rezolucije. Prvo tvrđenje pazara, a onda naglo popuštanje i sticanje reputacije ipak kooperativnog člana međunarodne zajednice.
Šta se desilo sada?
Zadovoljni, tj. nepovređeni Kinezi,
a udovoljeno i zapadu i domaćoj javnosti koji graknuše zbog prvobitne odluke. Ispostavilo se navodne. Ovako, dvostruka korist, ako se tako može reći. Jedino što je Jeremić malo oštetio svoj kredibilitet, pristajući na ovakvav svoj angažman. Sve je to svakako dobra prilika za populiste da spopadnu, govoreći kako oni to ne bi tako, nego drugačije, kako je neozbiljno od strane države da odbijaju pa prihvate, ... Sve već viđeno.

Nešto mi se čini da će najveću radost doživeti neki krugovi u samom ds-u, jer tamo traje predizborna borba, nimalo naivna. Može biti da je Jeremić žrtvovan, a može biti i da će politički preživeti. Ako bude ovo drugo, to opet znači nekoliko drugih stvari...

No, za nas je važno da su i naši hladni prijatelji iz eu, i ljubazni kosooki prijatelji zadovoljni. Tehnika izvođenja radova izgleda da je važna samo ovde, nama, za dnevnopolitičku kapitalizaciju.
aleksanadar aleksanadar 02:27 11.12.2010

Re: Pravo za pravo

To je sve za publiku.


Да, али ова публика не аплаудира, него се смеје.


Zadovoljni, tj. nepovređeni Kinezi, a udovoljeno i zapadu i domaćoj javnosti... dvostruka korist...


Да ли је могуће?

И Вук сит, и Кинези на броју, и Европска унија срећна, и Америка одушевљена, и Лију Сјаобо у затвору лије сузе радоснице... Србија и на Истоку и на Западу.

Колега loader, ризикујући да будем популиста, одајем Вам признање на написаном хвалоспеву.
ljuboten ljuboten 08:34 11.12.2010

Re: Pravo za pravo

Šta se desilo sada?
Zadovoljni, tj. nepovređeni Kinezi,
a udovoljeno i zapadu i domaćoj javnosti koji graknuše zbog prvobitne odluke. Ispostavilo se navodne. Ovako, dvostruka korist, ako se tako može reći. Jedino što je Jeremić malo oštetio svoj kredibilitet, pristajući na ovakvav svoj angažman. Sve je to svakako dobra prilika za populiste da spopadnu, govoreći kako oni to ne bi tako, nego drugačije, kako je neozbiljno od strane države da odbijaju pa prihvate, ... Sve već viđeno.


Hteli bi da budu lukavi kao što je bio Tito, pa ispadoše nikakvi. Doduše da tako izgledaju pomažu im novinari koji mogu svašta da pišu, da kombinuju izjave jedne sa drugom i tećom Insititucijom, a sve sa namerom, konstantna potreba novinara, da kopromituju najvisoke državne Institucije, misleći da su tako oni mudriji od njih. A ono uvek ispadnu samo kao Seoske Alapače - vrlo interesantni za čitaoce čija politička razmišljanja su na nivou Navijača nogometnih klubova: „NAJBOLJI SU ONI ZA KOJE JA NAVIJAM“. Svakako, jer takvi tako dopunjuju svoju nikad menatlno završenu ličnost.
Ako je istina ovo što se može pročitati, onda je lako zakljčiti sledeće: 1. Moguće je da Predsednik ima zamenu za Jermića, pa ga je pustio da Ministarstvo samo donese odluku. 2. Moguće je da će biti zamenjen i Cvetković, i to sa mojim javnim predlogom – sa Nebojšom Čovićem (jer odakle se Predsednik tek sada seti stradalog sudije koji je odbio 2000. da potpiše naloge za privodjenje nekoliko lidera DOS-a, pa se nadjoše zajedno sa Čovićem na grobu, verovatno, ubijenog sudije?). Zbod predstojeće smene Premijera, Predsednik ga je pustio da sam (ne)odlučuje oko Jeremićeve odluke, a da odluči da se pohvali kako je pomogao Ombusmanu Jankoviću da otputuje u Oslo. Inače, treba biti načisto – Ombusman ima takvo pravo da sam odluči, mimo državnih insititucija, iako je malo verovatno da baš ima takav karakter. NO?! 3. No, svima i Predsedniku i Premijeru i Ministru je bilo potrebno, plašeći se EU, da se čuje da niko od njih nije protiv što je otputovao Ombusman na dodeli priznanja Kineskom disidentu. I tako su se obrukali. Jer su se pokazali da su se uplašili, a to je nešto najbednije za političara. Jer sada Kina se ljuti, ali više zato što je zaključila da u Srbiji nema pouzdanog saradnika, no to ne znači da su srpske Insitucije vratili ugled pred evropskim institucijama. Naprotiv. A Tito bi to znao i da izvede, i da kaže, i da sačuva svoje dostojanstvo, a time i ugled države. No, njemu je bilo mnogo lakše, jer novinari ne bi smeli ništa da napišu što bi kompromitovalo Njegovu odluku.
loader loader 16:53 11.12.2010

Re: Pravo za pravo


aleksanadar:

Србија и на Истоку и на Западу.

Srbija prema svojoj zvaničnoj državnoj politici i jeste i na istoku i na zapadu. U slučaju prisustva dodeli Nobelove nagrade učinjeno je nešto što je upravo u skladu sa takvom politikom države Srbije. Ako vam se ne dopada politika, onda je to nešto drugo. Ne treba da se abroviše o Jeremiću i po taktu stupidnih novinskih naslova. Onda treba da objasnite na kom principu bi spoljna politika u stvari trebalo da se zasnuje i vodi. Nisam to čuo ovde od vas, a uglavnom ni od drugih... Uglavnom ide ponavljanje fraza i naglašavanje svoje silne ljubavi prema ljudskim pravima. Ah..

Dakle, šta biste vi u ovoj i sličnim situacijama uradili? Ali onako, stvarno, principijelno?
Osećam da je u vama - složenoj ličnosti, antipopulisti - jedan koštunica, koji sa amerima ne želi da ima ništa jer krše ljudska prava u svetu, a takođe sadržite i stavove protiv kineskog kršenja ljudskih prava na unutrašnjem planu (za neku godinu možda i međunarodnom) i njihovog podbadanja Severne Koreje da udari na svoju južnu braću. Tako je logično da vi, ljubitelj ljudskih prava, iz principa kome svako mora da se zadivi, ne biste sarađivali ni sa jednom od dve moguće strane.

Ah, da - uvek ima izlaza - tu su i nesvrstani, izvinjavam se


loader loader 17:08 11.12.2010

Re: Pravo za pravo

ljuboten:

A Tito bi to znao i da izvede, i da kaže, i da sačuva svoje dostojanstvo, a time i ugled države. No, njemu je bilo mnogo lakše, jer novinari ne bi smeli ništa da napišu što bi kompromitovalo Njegovu odluku.

Brozovec je stvarno bio majka ljudskih prava. Izvrsno je što ste ga se setili. Čudi me da on nije dobio Nobela, za života, pa posmrtno, pa ovih dana još jednom, da ceo taj poduhvat ne odudara od onoga "trostruki narodni heroj"! Znao čovek svašta, pa i to, što današnja generacija ne zna. Neko ovima našima treba da došapne da osnuju novi goli otok, sličan onome koji je imao trostruki drug brozovec. Tek tako bi imali reputaciju pred "odmerenim kritičarima" poteza spoljne diplomatije.

Opet velim, u svemu ovome oko stava naše zemlje po pitanju dodele Nobelove nagrade, a to se na kraju svelo na maltene privatnu odluku Vuka Jeremića, veliku ulogu ima činjenica da su u ds izbori za nekoliko dana. Korisnika te situacije (situacije u ds) ima neslućeno mnogo. Na žalost - manji broj njih ima na umu dobro ove zemlje. Ogromna većina se na neki od načina tu ugradila svojim "opredeljenim očekivanjem", delovanjem, pisanjem, ... Gomila ličnih interesa.
sybil sybil 18:04 11.12.2010

Re: Pravo za pravo


aleksanadar:

Србија и на Истоку и на Западу.

Srbija prema svojoj zvaničnoj državnoj politici i jeste i na istoku i na zapadu. U slučaju prisustva dodeli Nobelove nagrade učinjeno je nešto što je upravo u skladu sa takvom politikom države Srbije. Ako vam se ne dopada politika, onda je to nešto drugo. Ne treba da se abroviše o Jeremiću i po taktu stupidnih novinskih naslova. Onda treba da objasnite na kom principu bi spoljna politika u stvari trebalo da se zasnuje i vodi. Nisam to čuo ovde od vas, a uglavnom ni od drugih... Uglavnom ide ponavljanje fraza i naglašavanje svoje silne ljubavi prema ljudskim pravima. Ah..

srbija nema mnogo prostora u spoljnoj politici.
kao prvo, okruzena je nato paktom, a ne postoji konsenzus velikih sila o neutralnom polozaju. imajuci u vidu te cinjenice, postoje dve opcije: ili da srbija udje u nato, a sa tim se kao sto znamo ne slaze vecina. druga opcija je izolacija, to smo vec imali 10 godina i nije nam se dopalo, krvavo se zavrsilo. bez obzira sto danas postoji mainstram misljenje o nato paktu koje je pre svega posledica anti-nato propagande iz rusije i njenih satelita iz srbije, ulazak u nato je neizbezan ukoliko ne zelimo povratak u slobizam i ko zna mozda i jos gore od toga. jer- nato hoce da pacifikuje srbiju i obrzbedi da se za duze vreme ne pojavi neki bankarski sluzbenik koji ce narod da gurne u unapred izgubljene ratove. e, sad, ako se pripitomljavanje ne dogodi ulaskom u nato, postoje i ne daj boze, druge metode kako se neka drzava pravi beznacajnom.
ulazak u nato je pitanje opstanka drzave, nije to neko humanisticko pitanje pa da se filozofira.
Goran Vučković Goran Vučković 18:14 11.12.2010

Re: Pravo za pravo

jer- nato hoce da pacifikuje srbiju i obrzbedi da se za duze vreme ne pojavi neki bankarski sluzbenik koji ce narod da gurne u unapred izgubljene ratove.

Filantropska organizacija, bez sumnje - brinu o Srbiji. A po svojoj prirodi se bave pacifikacijom.
sybil sybil 18:21 11.12.2010

Re: Pravo za pravo

mozes da stavis "pacifikuje" pod navodnicima, whatever. rekoh- opstanak je u pitanju.
milisav68 milisav68 18:29 11.12.2010

Re: Pravo za pravo

sybil

srbija nema mnogo prostora u spoljnoj politici.
kao prvo, okruzena je nato paktom, a ne postoji konsenzus velikih sila o neutralnom polozaju. imajuci u vidu te cinjenice, postoje dve opcije: ili da srbija udje u nato, a sa tim se kao sto znamo ne slaze vecina. druga opcija je izolacija, to smo vec imali 10 godina i nije nam se dopalo, krvavo se zavrsilo. bez obzira sto danas postoji mainstram misljenje o nato paktu koje je pre svega posledica anti-nato propagande iz rusije i njenih satelita iz srbije, ulazak u nato je neizbezan ukoliko ne zelimo povratak u slobizam i ko zna mozda i jos gore od toga. jer- nato hoce da pacifikuje srbiju i obrzbedi da se za duze vreme ne pojavi neki bankarski sluzbenik koji ce narod da gurne u unapred izgubljene ratove. e, sad, ako se pripitomljavanje ne dogodi ulaskom u nato, postoje i ne daj boze, druge metode kako se neka drzava pravi beznacajnom.
ulazak u nato je pitanje opstanka drzave, nije to neko humanisticko pitanje pa da se filozofira.

Ajde!

Britanska Vlada preko tvrtke FIA prikrivala trag operacija pranja novca iz Zagreba i Beograda?

„Kada je godinu dana kasnije objelodanjena suradnja NBJ s agencijom FIA u potrazi za Miloševićevim novcem, prijavljeni Mlađan Dinkić je izjavljivao da oni nisu produžili ugovor s tom tvrtkom jer, navodno, nisu bili zadovoljni rezultatima istrage.

Također, prijavljeni Mlađan Dinkić tada je prvi put priznao da je dotična agencija angažirana na preporuku britanske vlade i njezinog ambasadora Čarlsa Kroforda u Beogradu.

U isto vrijeme kada je angažirana londonska agencija za pomoć srpskom timu, ljudi iz MUP-a, DB-a, Narodne banke i prijavljeni Mlađan Dinkić već su znali i tko je otvarao kompanije na Cipru i koje su to tvrtke i gdje treba tražiti novac.

Postavlja se pitanje: kakva je uopće pomoć navedenom timu bila potrebna?


Necenzurirano.com
sybil sybil 18:34 11.12.2010

Re: Pravo za pravo

Ajde!

i? kakve sad veze imaju njihove pare. oni su sve na vreme sklonili u rusiju, od kojih para zive u elitnom delu moskve.
milisav68 milisav68 20:54 11.12.2010

Re: Pravo za pravo

sybil
Ajde!

i? kakve sad veze imaju njihove pare. oni su sve na vreme sklonili u rusiju, od kojih para zive u elitnom delu moskve.

Ne budi lenja i klikni na link i pročitaj gde su pare i ko je sve umešan.
Ovo nije crno-beli svet, Nato nije dobrovoljno vatrogasno društvo, a pare nisu u Rusiji.

seceranac seceranac 01:32 12.12.2010

Re: Pravo za pravo


Srbija prema svojoj zvaničnoj državnoj politici i jeste i na istoku i na zapadu.


srbija kao ni bilo koja druga kolonija nema svoju drzavnu politiku vec slepo sprovodi naredbe koje dobija od kolonizatora.
Srbija je "one of seven U.S. territories with an established civilian government"

A sto se broza tice ... on ja samo radio isto ono sto su i ameri radili, organizovao lov na staljiniste po uzoru lova na komuniste u americi, pravio spiskove po uzoru na blacklisting, jedino nije ubijao studente koji su demonstrirali protiv vlasti i nije ubijao nevinu decu pesticidima i napalm bombama po belom svetu.
za zasluge koje je imao pri tranziciji kolonija mirnim putem trebao je da dobije bar tri nobelove nagrade.
sybil sybil 05:29 12.12.2010

Re: Pravo za pravo

Ne budi lenja i klikni na link i pročitaj gde su pare i ko je sve umešan.
Ovo nije crno-beli svet, Nato nije dobrovoljno vatrogasno društvo, a pare nisu u Rusiji.

Ne budi lenja i klikni na link i pročitaj gde su pare i ko je sve umešan.
Ovo nije crno-beli svet, Nato nije dobrovoljno vatrogasno društvo, a pare nisu u Rusiji.

izvor je kurir. svaka cast.
milisav68 milisav68 08:52 12.12.2010

Re: Pravo za pravo

sybil

izvor je kurir. svaka cast.


Ma da, a Sanadera uhapsili što je krao žvake po samoposluzi.

Jutarnji list
ljuboten ljuboten 11:30 12.12.2010

Re: Pravo za pravo

Brozovec je stvarno bio majka ljudskih prava. Izvrsno je što ste ga se setili. Čudi me da on nije dobio Nobela, za života, pa posmrtno, pa ovih dana još jednom, da ceo taj poduhvat ne odudara od onoga "trostruki narodni heroj"!


Sudeći i prema drugim komentarima mi ne mislimo na isto kada govorimo o ljudskim pravima.Za razliku od svih vas, ja mislim na pravo na život i rad, a vi mislite na pravo da se javno bori, kako to lepo zvuči- demokratskim sredstvima - za da dođete na vlast, tj. da smeni one koje su na vlasti da bi ja mogao taj da vlada. Primećujem da velika većina od vas kritikujete sadašnje vlastodršce u Srbiji, a da pritom mislite ko bi bio bolji. No, ne i da pomislite da bi opet imalo kritičara koji bi smatrali baš ni ti što ste ih vi hteli da ništa ne valjaju.
Ja govorim iz životnog iskustva. Mene su primili na traženje članova da postanem član SKJ. No, istog momenta kada sam primetio da neki član ne postupa prema dogovru i pravilima oboženog čoveka, jer je komunistička ideja ideja Boga-Čoveka, ja sam kritikovao, no ne sa namerom da ja budem na vlasti, već da što više ljudu budu bolji, ako ne i Očovečeni.
No, ljudi željni vlasti i tadažnjoj KPM, a ne očovečenja, odbacujući s pavom religiju, pa i Crkvu, hteli su da ubede svet da su veći Bogovi od samog Boga.
Genijalsnot Tita je bila u tome što je znao slabosti čoveka pa im se ponudio da im bude Bog. Kada pominjete Goli Otok i progonstvo političkih protivnika, vi mislite na ljudska prava, a za mene, no i za samog Isusa, Sokrata i sličnih njima to je želja da se vlada sa ljudima. Ne hvala, ja bi da ovladam svojom dušom.
aleksanadar aleksanadar 21:48 12.12.2010

Re: Pravo za pravo

Srbija prema svojoj zvaničnoj državnoj politici i jeste i na istoku i na zapadu.


Заиста? У којем званичном документу то пише?

Колико знам, Србија се, званичним путем обратила Европској унији, тражећи да стекне статус кандидата за приступање овој организацији. А Европска унија се, опет, уобичајено сматра Западом. (Читао сам о томе, негде.)

Нисам, међутим, обавештен да се Србија, истовремено, обратила и Руској федерацији, са намером да постане њена губернија. Нити да је Кина изразила жељу да са Србијом направи некакав војни савез.


Ne treba da se abroviše o Jeremiću i po taktu stupidnih novinskih naslova.


Ево једног таквог наслова, из данашње "Политике":

Нобел за брљотине

Мали извод:

Неспретно, аналфабетски, непромишљено, сервилно – да баш не кажем глупо...

Ђелић, као и Јеремић, прецизира да је одлука „у складу са државном политиком Србије“. То у седишту ЕУ на епохалан начин потврђује и премијер изјавом која улази у анале непримерене дипломатске баналности а свакако је бисер његовог неприметног мандата: неприсуство у Ослу је „тактички потез за достизање европских интеграција“!

Остаде премијер жив, али, кад већ не можемо ми овде...

Ко ће да ми одговори на питање шта је државна политика Србије? Она о којој у среду говори Ђелић или она коју, демантујући самог себе, у четвртак промовише Цветковић?

Када се саберем, дођи ми да се одузмем.


treba da objasnite na kom principu bi spoljna politika u stvari trebalo da se zasnuje i vodi.


Спољна политика треба, између осталог, да се руководи циљем који је Србија себи поставила. Речено је, званично, да је тај циљ: чланство у Евроској унији.

Ако то јесте циљ, онда Србија треба да следи пример 27 чланица Европске уније, и да, на пример, пошаље свог представника на доделу Нобелове награде за мир.

Овако, како је то урађено, на једевите јаде, уз натезање и преко воље, не ваља.

Наравно, Србија може и да врати Европској унији упитник и да јавно изјави да се, ето, предомислила... Али, онда, нека нам министар Јеремић тако каже.


Dakle, šta biste vi u ovoj i sličnim situacijama uradili?


Сада је већ касно. Штета је направљена.

Сада треба сменити министра Јеремића.


Osećam da je u vama ... jedan koštunica, koji sa amerima ne želi da ima ništa...


Промашили сте, скроз. Не критикујем српску спољну политику са позиција Коштунице, нити сам његов присталица.
loader loader 00:44 13.12.2010

Re: Pravo za pravo

seceranac


A sto se broza tice ... on ja samo ..... ..... ..... Jedino nije ubijao studente koji su demonstrirali protiv vlasti i nije ubijao nevinu decu pesticidima i napalm bombama po belom svetu.


SAMO IH JE MALO RASPOREDIO PO SREMSKOM FRONTU DA OSETE ŠTA ZNAČI BORITI SE ZA NOVI POREDAK I DA MALO OSETE ŠTA SU LJUDSKA PRAVA NA BRISANOJ RAVNICI !!!

Tri Nobelove nagrade da dobije? Brozovec?! Znate li šta govorite i o kome govorite?
Tri glogova koca treba da dobije
loader loader 00:53 13.12.2010

Re: Pravo za pravo

ljuboten:

Genijalsnot Tita je bila u tome što je znao slabosti čoveka pa im se ponudio da im bude Bog. Kada pominjete Goli Otok i progonstvo političkih protivnika, vi mislite na ljudska prava, a za mene, no i za samog Isusa, Sokrata i sličnih njima to je želja da se vlada sa ljudima. Ne hvala, ja bi da ovladam svojom dušom.

Ok, ovladajte svojom dušom, pa ćemo nakon toga o složenijim stvarima kao što je nekoliko miliona duša čije interese treba zadovoljiti. Ako brozovecove sklonosti vidite kao genijalnost, onda moram da izrazim svoj skepticizam po pitanju vašeg "puta ka svojoj duši". Oduševljenje zlom ne može da rodi nikakvo dobro. Bar sam tako čuo od jednog od naša četiri stuba spoljne politike, kineskog predsednika :) .. Oni to zovu mudrost. Mi to zovemo smaranje.
Pozz
loader loader 01:04 13.12.2010

Re: Pravo za pravo

aleksanadar:

...
Спољна политика треба, између осталог, да се руководи циљем који је Србија себи поставила. Речено је, званично, да је тај циљ: чланство у Евроској унији.

Nije tako (odnosno to) rečeno.

Промашили сте, скроз. Не критикујем српску спољну политику са позиција Коштунице, нити сам његов присталица.

Nisam ni mislio da ste njegov pristalica, već sam mislio na to da je vaš rezon onakav, kakav je njegov rezon. S jedne strane. .. - da ne ponavljam komentar u kome dovoljno razbirljivo piše na šta sam mislio.

Kad se tako, kako vi činite kroz svoje komentare, izbace finese iz rezonovanja o određenoj situaciji, ona najedanput izgleda fenomenalno lako rešiva. Opredeliš se, ponavljaš samo to, stvari se onda idealno dese, posle se uživa u plodovima tog jednostavnog i doslednog delovanja. Gospodin Perica isto kaže. Ne znam zašto ga niko ne sluša, osim nekolicine ovdašnjih blogera koji bi da objasne ovo što ovde pokušavaju da objasne...

Kad se stvari tako pojednostave, one, nekim čudom, prestaju da funkcionišu.
aleksanadar aleksanadar 11:38 13.12.2010

Re: Pravo za pravo

Nije tako (odnosno to) rečeno.


У реду. Како је, онда, речено?
aleksanadar aleksanadar 14:46 13.12.2010

Re: Pravo za pravo

mislio na to da je vaš rezon onakav, kakav je njegov rezon.


Да ли, драги колега, и председник Политичког савета Демократске странке дели та гледишта Војислава Коштунице? Шта мислите?


"Нереално да Дачић буде премијер"

"Ovde je u pitanju nešto drugo u celoj priči. Više mi je smetalo objašnjenje ministrovo da ima muku u stomaku od te odluke i da smo se opredelili prema nacionalnim interesima. Ne možete nikad suspendovati ljudska prava u ime nacionalnih interesa. Ona su prva vredost u svim dokumentima EU", naveo je on.

Mićunović je kazao da se nazavisno od odluke Jeremića sreo sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i rekao mu to što misli, kao i da je to "jedna nesrećna stvar".

"Stvar je vlade i parlamenta da li će Jeremić snositi neku odgovornost za takvu odluku. Očekujem njegov izveštaj i raspravljaćemo i o tome, a naravno zvaćemo i njega. Nepotrebno smo napravili konfuziju oko toga", ocenio je Mićunović.


* * *

Оно што, међутим, конфузију увећава јесте околност да су Јеремић, Мићуновић и Тадић чланови исте странке.

Да ли је и проф. Мићуновић г. Перица?
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 01:01 10.12.2010

Sramota i bezobrazluk

Izgleda da je vreme da neki ljudi sjasu i odu u prevremenu penziju. Predlazem da zaborave na politiku i da se bace na strikanje dzempera i vezenje goblena.
loader loader 01:37 10.12.2010

Re: Sramota i bezobrazluk

Treba samo da ubedite komšije, kolege, rodbinu, poznanike...
da ne glasaju više za njih
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 03:13 10.12.2010

Re: Sramota i bezobrazluk

Kod nas ne postoji institucija ostavke... Osim u slučaju napuštanja položaja radi unapređenja, ili radi čuvanja neke važnije funkcije.

A kad odu u penziju, kvalifikovali su se da budu na listi PUPS-a!


Međutim, evo novog razvoja događaja - Tadić tražio smenu Jeremića:

"Predsednik Tadić je bukvalno poludeo kada je čuo da je Jeremić sam odlučio da bojkotuje Nobela", navodi sagovornik lista.

"Pozvao je premijera Cvetkovića i zatražio od njega da odmah smeni Vuka, jer je ovakvom odlukom ugrozio evropske integracije koje su nacionalni prioritet broj jedan", prenosi "Pres".

Sagovornik objašnjava da je predsednik Tadić odustao od smene Jeremića tek nakon što je posle višečasovnog ubeđivanja sa savetnicima i najbližim saradnicima procenjeno da bi to nanelo još veću štetu Srbiji.
Dr M Dr M 08:19 10.12.2010

Re: Sramota i bezobrazluk


Sagovornik objašnjava da je predsednik Tadić odustao od smene Jeremića tek nakon što je posle višečasovnog ubeđivanja sa savetnicima i najbližim saradnicima procenjeno da bi to nanelo još veću štetu Srbiji.


Losa procena. Trebalo je da smeni i Jeremica i savetnike.
antioksidant antioksidant 09:15 10.12.2010

Re: Sramota i bezobrazluk

Dr M

Sagovornik objašnjava da je predsednik Tadić odustao od smene Jeremića tek nakon što je posle višečasovnog ubeđivanja sa savetnicima i najbližim saradnicima procenjeno da bi to nanelo još veću štetu Srbiji.


Losa procena. Trebalo je da smeni i Jeremica i savetnike.

и себе
Exitus Letalis Exitus Letalis 15:11 10.12.2010

Re: Sramota i bezobrazluk

"Predsednik Tadić je bukvalno poludeo kada je čuo da je Jeremić sam odlučio da bojkotuje Nobela", navodi sagovornik lista.

šta poludeo?
trebalo je da sedne u prvi avion i da ode na dodelu.
to je samo šminka da je poludeo.
wukadin wukadin 15:14 10.12.2010

Re: Sramota i bezobrazluk

Ма треба да бар један дан годишње буде геј, како му препоручио Чеда Јовановић. Или би можда бише одговарао народски израз педер?! (Можда се Чедица баш тако изразио)
Мислим да би данашњи дан Борису најбоље одговарао за тако нешто. Па да, требало је да оде лично на доделу награде која је додељивана таквим величинама као што су Арафат, Кисинџер, Ахтисари, а све то нема никакве везе с политиком.
mariopan mariopan 16:29 10.12.2010

Re: Sramota i bezobrazluk

antioksidant
Dr M

Sagovornik objašnjava da je predsednik Tadić odustao od smene Jeremića tek nakon što je posle višečasovnog ubeđivanja sa savetnicima i najbližim saradnicima procenjeno da bi to nanelo još veću štetu Srbiji.


Losa procena. Trebalo je da smeni i Jeremica i savetnike.

и себе

sybil sybil 10:27 11.12.2010

Re: Sramota i bezobrazluk

"Predsednik Tadić je bukvalno poludeo kada je čuo da je Jeremić sam odlučio da bojkotuje Nobela", navodi sagovornik lista.

"Pozvao je premijera Cvetkovića i zatražio od njega da odmah smeni Vuka, jer je ovakvom odlukom ugrozio evropske integracije koje su nacionalni prioritet broj jedan", prenosi "Pres".

Sagovornik objašnjava da je predsednik Tadić odustao od smene Jeremića tek nakon što je posle višečasovnog ubeđivanja sa savetnicima i najbližim saradnicima procenjeno da bi to nanelo još veću štetu Srbiji.

cuj, cuj, fore i fazona. ja jedva cekam da zapad napravi dve struje u DS-u, onako kao sto su rascepali na mila i momira. pa da se jeremic i tadic i ko jos sve hoce sa njima, priklone SNS-u.
mikimedic mikimedic 00:28 12.12.2010

Re: Sramota i bezobrazluk

Izgleda da je vreme da neki ljudi sjasu i odu u prevremenu penziju. Predlazem da zaborave na politiku i da se bace na strikanje dzempera i vezenje goblena.


mislis na ovog kvazi ombudsmana ili keni rodzersa?
mikimedic mikimedic 00:29 12.12.2010

Re: Sramota i bezobrazluk

и себе


tacno.

a jeremic treba da podnese ostavku sad.
milosss92 milosss92 01:54 10.12.2010

pogresan zid

dolybell92 dolybell92 02:10 10.12.2010

Smoriše me...

totalno.
Kineze razumem, iako ne znam kineski,
ali ove naše nema šanse da razumem.
Da članovi Vlade imaju ikakve veze međusobno,
nema toga ko bi me u to ubedio.
Rasuti teret.
Sad mi je jasno zašto sednice održavaju telefonom.
bene_geserit bene_geserit 04:13 10.12.2010

Nobelova nagrada za "ljudska prava" je ...

tesko njesra.
I nema veze sa ljuskim pravima osim stu su te reci ukljucili u ime nagrade.
Pa dodelili su nagradu predsedniku zemlje koja vodi osvajacke ratove (u tom trenutku) i tesko ugrozava ljudska prava stanovnistva u tim zemljama. I neko posle toga treba da ih shvati ozbiljno.

Poenta dodele nagrade koneskom disidentu je naravno pritiskanje Kine a ne to da je taj njihov disident po bilo cemu poseban (ili razlicit od recimo od nekog jadnika koji je zaglavio u Gvatenamo bazi na pravdi Boga).
A istovremeno tesko ugrozavaju ljudska prava Asanza, koji je usput budi receno zasluzio tu istu nagradu 10 puta vise od kineskog disidenta.

A spisak zemalja je spisak onih koji su imali priliku da vide sta znaci postovanje ljudskih prava kada su ih ovi sto odlucuju ko ce da dobije nagradu napali direktno (Irak, Venecuela, Vijetnam, Srbija, Afganistan, Kuba), indirektno (Egipat), ili ce tek da ih napadnu (Iran), ili bi ih rado napali ali ne smeju (Kina, Rusija).

"Gleda se sa podozrenjem na postovanje ljudskih prava u tim zemljama" - a kako se gleda (i ko spada u tu grupu cije je gledanje jedino merodavno) na ljudska prava u onim zemljama koja neguju tako lepe tradicije kao sto je lincovanje onoga koji objavi istinu (Asanz), ili ima tako lepe "all inclusive" hotele na Kubi kao sto je onaj u Gvatenamo zalivu gde eto pomalo muce neke tamo valjda ljude ili ne znam koga mozda i nisu ljudi, ili u kojoj je po zakonu da neko drpi sotine miliona sebi a pri tome ostavi bez posla ili opljacka desetine i stotine hiljada ljudi.

U ime ljudskih prava MORA da se pljune na tu nagradu koja sa ljudskim pravima nema veze i koristi se u politicke svrhe.
aleksanadar aleksanadar 07:25 10.12.2010

Re: Nobelova nagrada za "ljudska prava" je ...

Poenta dodele nagrade koneskom disidentu je naravno pritiskanje Kine a ne to da je taj njihov disident po bilo cemu poseban...


Слажем се са првим делом реченице.

Кина, међутим, није позната као земља у којој постоји слобода говора и слобода критиковања власти. Те би, стога, било упутно опрезно говорити о улози дисидента Лију Сјаобоа. Из једног разлога: сваки појединац је "посебан", а то важи и за сваког дисидента, одн. критичара режима. То је важило и за нашег Добрицу Ћосића, док је био дисидент комунистичког режима. Не би било добро да Лију Сјаобо буде "узгредна штета" у овим расправама.

Ту не мења ништа на ствари, ако се са извесним дисидентима исто или слично поступа и на другом крају света.


lincovanje onoga koji objavi istinu (Asanz)


Асанж није линчован. Напротив, ухапшен је у Лондону, притворен, и над њим се води истрага. Код линча, међутим, нема никаквог суда. Ту разуларена маса спроводи непосредну казну над својом жртвом. Дакле, постоји разлика.

Узгред, да напоменем.

Један од великих и угледних медија који учествује у афери Викиликс је и амерички "Њујорк тајмс" (The New York Times). Слобода говора и штампе у Сједињеним Државама, дакле, омогућује новинарима да, на известан начин, критикују владу своје земље.

У Кини тога нема.
gedza.73 gedza.73 08:37 10.12.2010

Re: Nobelova nagrada za "ljudska prava" je ...

Poenta dodele nagrade koneskom disidentu je naravno pritiskanje Kine a ne to da je taj njihov disident po bilo cemu poseban (ili razlicit od recimo od nekog jadnika koji je zaglavio u Gvatenamo bazi na pravdi Boga).
A istovremeno tesko ugrozavaju ljudska prava Asanza, koji je usput budi receno zasluzio tu istu nagradu 10 puta vise od kineskog disidenta.

Palo mi je nešto pre neki dan na pamet.
Dobije ovaj kinez nobelovu nagradu, i na talasu opçtenarodnog oduçevljenja i demokratije svi kinezi NR Kine ga izaberu za predsednika.
Amerika i Engleska sa ostalim zemljama pravdoljubivog sveta ishvale doticnog nobelovca, nudeci mu 'ekonomsku pomoc, pomoc pri postizanju standarda u zastiti ljudskih prava' i slicne 'golubnagrani price'.

Nobelovac pohapsi par likova iz bivse vrhuske i vremenom odbije da vrati hong kong u 'maticno okrilje kraljevske engleske', odbije da devalvira juan (jel to bese traze liberalno-trzisni amerikanci) i u sustini ne promeni nista.

A onda, posle nepune dve godine on postaje zlikovac, tiranin, apsolutista amerikanci traze da se rukovodi osnovnom postulatima slobode i da ne cenzurise gugl ( to nije isto kao sa asanzom jer je on, jelte, terorista, ai puko mu je durex) i nadju drugog disidenta kineya.
Ovo je samo jedno razmisljanje jednog obicnog srpskog vola.

O nasoj vlasti ne bih. Necu da se nerviram.
bene_geserit bene_geserit 09:14 10.12.2010

Re: Nobelova nagrada za "ljudska prava" je ...

aleksanadar
Асанж није линчован. Напротив, ухапшен је у Лондону, притворен, и над њим се води истрага. Код линча, међутим, нема никаквог суда. Ту разуларена маса спроводи непосредну казну над својом жртвом. Дакле, постоји разлика.

Mislio sam na medijski linc, pretnje americkih (i kanadskih) politicara da ga treba likvidirati, suditi mu za veleizdaju, i sl. U linc je ukljuceno i evidentno namestanje slucaja silovanja.
Nije jedini nacin da neko bude lincovan da mu presudi masa, postoje i suptilnije metode.
aleksanadar
Један од великих и угледних медија који учествује у афери Викиликс је и амерички "Њујорк тајмс" (The New York Times). Слобода говора и штампе у Сједињеним Државама, дакле, омогућује новинарима да, на известан начин, критикују владу своје земље.
У Кини тога нема.

Daleko od toga da se meni Kina svidja.
Ali, u Kini kada politicar ukrade milione i usput ojadi hiljade ljudi dobije metak u glavu (u solidnom broju slucajeva). U americi kada se to desi, onda su to bonusi i kompenzacioni paketi koji su po zakonu za CEO-a neke banke koja se tako malo igrala, ili CEO-a neke firme koja eto mora da premesti 10000 radnih mesta u Indiju.
Nije najbitnije ljudsko pravo da kritikujes vladu, najbitnije ljudsko pravo je ekonomske prirode. A kada te drzava stiti od lopova (a ne pomaze im) onda mozemo da pricamo i o drugim stvarima kao sto je kritikovanje vlade.

Da bi Nobelova nagrada za mir bila to sto joj ime kaze a ne sredstvo za politicke igrarije, ne moze da predsednik jedne zemlje koja ne postuje ljudska prava sirom sveta, ima zatvore u kojim muci zatvorenike, legalizuje pljacku sopstvenih gradjana da dobije nagradu sa jedne strane a sa druge strane disident druge zemlje (u kojoj se naravno ne postuju razna ljudska prava).
Ne moze dodela nagrade kineskom disidentu da se posmatra sama za sebe, to mora da bude u kontekstu prethodnog dobitnika - predsednika amerike.
Koliko god da je besmisleno ovu nagradu dodeljivati predsednicima najvecih svetskih sila, poslednji ko treba da je dobije je predsednik najvece sile koja malo malo pa pocne neki rat okolo, obicno u zemljama u kojima nafte ima u solidnim kolicinama, koja proizvodi i prodaje najvise oruzja u svetu. Nagrada se zove nagrada za mir, jel tako bese?
Onoga trenutka kada su Obami dali nagradu (tacnije mnogo pre toga jer su je davali raznoraznima) su obesmislili bilo kakvu pricu o tome kako je ta nagrada nesto ozbiljno. Cuj predsedniku zemlje najveceg proizvodjaca i prodavca oruzja i izazivaca ratova sirom sveta koja je sa ratovima i prozvodnjom i prodajom oruzja u punom tempu nastavila i u vreme njegovog predsednikovanja, dati nagradu za MIR!
Usput davati nagradu za mir komunistickim disidentima i borcima za ljudska prava je takodje cudna pojava (ne bas toliko cudna kao davanje nagrade Obami). Kakvoj je to tacno miru taj doprineo? Organizovao je neuspesnu revoluciju za uvodjenje visestranackog sistema koja je ugusena u krvi (ne njegovom krivicom naravno). Kina je bila mirna i pre i posle tog dogadjaja, jedini period kada je nesto licilo na rat je bio taj protest. Koliko ja razumem on nije nikakvom miru nigde doprineo. Artisari je makar bio neki pregovarac pa je doprineo nekom miru negde, ovaj cak ni to.
aleksanadar aleksanadar 09:40 10.12.2010

Re: Nobelova nagrada za "ljudska prava" je ...

Mislio sam na medijski linc...


То би, опет, био линч, уколико би сви - сви, одреда - западни медији тако нешто тражили.

Међутим, барем пет врло угледних западних медија не спроводи "медијски линч" над Асанжом: амерички "Њујорк тајмс", француски "Монд", британски "Гардијан", шпански "Ел Паис" и немачки "Шпигел". Напротив, како сам обавештен, ови медији Асанжу помажу.


namestanje slucaja silovanja.


И мени се чини.


Nije jedini nacin da neko bude lincovan da mu presudi masa...


Онда не знам шта значи "линч". Да разјаснимо.

Линч је врста "преког суда", када гомила, без суђење, без судије и без браниоца, пресуђује да је окривљени - крив, а потом, непосредно, ту пресуду спроводи у дело, вешањем или на неки други начин. То јесте линч.

Против Асанжа се, међутим, води поступак пред судом. Асанж има браниоца. И, колико је мени познато, досада га нису мучили.

Уосталом, да причекамо мало и видимо на шта ће то да изађе.
aleksanadar aleksanadar 09:46 10.12.2010

Re: Nobelova nagrada za "ljudska prava" je ...

u Kini kada politicar ukrade milione i usput ojadi hiljade ljudi dobije metak u glavu...


Знаш за неки такав случај? Ако знаш, упути нас мало у ствар. Где, када и коме се то догодило?

Ја се бојим, међутим, да када неко из комунистичке врхушке стекне богатство преко ноћи, онда, тек, стекне друштвено признање, моћ и положај. И - ником ништа.
wukadin wukadin 12:02 10.12.2010

Re: Nobelova nagrada za "ljudska prava" je ...

Nije najbitnije ljudsko pravo da kritikujes vladu, najbitnije ljudsko pravo je ekonomske prirode.


Потписујем!
И даље тврдим да је Кина томе глоблано много више допринела него Америка у последњих 30 година. И заболе ме за неке показатеље којима Александар маше на другом блогу. Према тим показатељима самоуправна Југославија грцала у дуговима, а сад видимо "келтски тигар", дика либералног капитализма, дужан десетине пута више.
И да одговорим на још нешто што рече Александар на другом блогу.
Да, кинеска власт има Небески мандат. Да ли је у Кини на делу грађански рат или масовна побуна? Не. Да ли се власт одржава голом силом - полицијски час, ванредно стање, и слично? Не. Колико ја видим много више протеста грађана је на демократском западу. Морам признати да побуњену омладину ипак не називају хулиганима, и не прете државном батином, то је специјалитет "језивих" сатрапа у Србији.
А сад ме занима шта ће Александар рећи:
Како то да пола милиона људи на улицама Кијева значи да се морају поново расписати избори, а милион људи на улицама Лондона не значи да УК неће у рат у Ираку?
Да ли је неко одговарао због неовлашћених позива на убиство Асанжа? У овој Србији коју стално прозивате да није демократска већ би се дигла кука & мотика
Зашто је у свакој земљи где је народ гласао против централизације ЕУ референдум поновљен, или је воља народа једноставно игнорисана (Данска, Француска, Холандија, Ирска...) а баш нигде није народ који је рекао ДА после пита да ли је и даље за евро, "устав" ЕУ и слично?
Како видимо, и демократија на Западу је поприлично релативна.
А колико се често мењају власти на изборима у Јапану и Сингапуру?

wukadin wukadin 12:05 10.12.2010

Re: Nobelova nagrada za "ljudska prava" je ...

aleksanadar
u Kini kada politicar ukrade milione i usput ojadi hiljade ljudi dobije metak u glavu...Знаш за неки такав случај? Ако знаш, упути нас мало у ствар. Где, када и коме се то догодило?


Ја знам за више таквих случајева. Али нећу сад да ти доказујем.
Можда ако поједеш нарамак сена и кажеш да Сорош не мора увек бити у праву
aleksanadar aleksanadar 12:07 10.12.2010

Re: Nobelova nagrada za "ljudska prava" je ...

Да, кинеска власт има Небески мандат.


Видим, Вукадине, да се клањаш Великом Брату.

Јеси ли, можда, сујеверан?


Да ли се власт одржава голом силом...


Свака власт се, углавном, одржава силом. Неку власт је, међутим, могуће сменити, а неку - тешко.


Ја знам за више таквих случајева. Али нећу сад да ти доказујем.


Празне речи.


Можда ако поједеш нарамак сена...


Можда се тако у Кини доказује оданост императору. Али, ја нисам Кинез.

Држи се теме. И не вређај.
seceranac seceranac 12:14 10.12.2010

Re: Nobelova nagrada za "ljudska prava" je ...

Nije najbitnije ljudsko pravo da kritikujes vladu, najbitnije ljudsko pravo je ekonomske prirode. A kada te drzava stiti od lopova (a ne pomaze im) onda mozemo da pricamo i o drugim stvarima kao sto je kritikovanje vlade.


koliko bi procenata stanovnika bivse SFRJ menjalo sva ova politicka prava za pola onih ekonomskih prava koja su imali pre 30 godina?

70%? 80%? ...?
sta mislite?
wukadin wukadin 12:24 10.12.2010

Re: Nobelova nagrada za "ljudska prava" je ...

Држи се теме. И не вређај.


А ти онако демократорски ми се обраћаш императивом
А шта ако нећу?
Сујеверан сам помало, не знам ко није. Такође не знам какве везе има то са производњом шешира.
Но, видим да ниси ништа рекао поводом елемената демократије на Западу - понављање референдума док народ не гласа "како треба", двоструки аршини кад маса изађе на улице, и слично...

Ево ти мало, па уживај у слици.


На колена пред царем!
Zen Master Zen Master 12:25 10.12.2010

Re: Nobelova nagrada za "ljudska prava" je ...

aleksanadar


Узгред, да напоменем.

Један од великих и угледних медија који учествује у афери Викиликс је и амерички "Њујорк тајмс" (The New York Times). Слобода говора и штампе у Сједињеним Државама, дакле, омогућује новинарима да, на известан начин, критикују владу своје земље.

У Кини тога нема.


Evo da i ja tebi napomenem par sitnica...
Svim službenicima vladinih institucija u USA je strogo zabranjeno da pročitaju bilo šta od onoga što je objavio Wikileaks ili da na bilo koji način putem mailova i društvenih mreža razmenjuju informacije o tome i to pod pretnjom suspenzije. Dalje na dosta uglednih fakulteta je sugerisano studentima isto to sa obrazloženjem da ako ih se nahvata da budu nevaljali to će uticati na njihovu buduću karijeru !??
Gde su ljudska prava u Izraelu gde Palestinac po zakonu ne može da oženi Jevrejku, gde su u Saudijskoj Arabiji, gde su u Egiptu. Ali ti ćeš baš nekako čudnim čudom da slušaš glupu i dosadnu priču o ljudskim pravima baš tamo gde USA nemaju svoju marionetsku vladu a ako je imaju onda se sve to zaboravlja.
Iste stvari se rade svugde samo je način njihovog izvodjenja drugačiji jer u Kini ti vidiš tu veliku ogradu i znaš da si u zatvoru. Opet na zapadu su zidovi super i fino sakriveni i imaš sistem koji je odvratna plutokratija ( vlast bogatih ) i gde za razliku od Kine ti imaš slobodne izbore gde biraš izmedju dve struje jedne te iste partije koje se kao fol najstrašnije mrze. Koja je razlika izmedju jedne svemoćne totalitarne partije i dve ali iste ?!!
Ono što u Kini radi penderek i sila na zapadu radi novac, tvoji krediti za kuće, kola i školovanje dece. Na zapadu imaš cirkusku predstavu i borbu kečera umesto prave demokratije a u Kini nemaš čak ni to. Ali zato ona odvratna činjenica da vlast drži mali broj ljudi i da ti kao pojedinac nemaš apsolutno nikakvog uticaja na to ko je pravi gospodar cele priče je potpuno identična skoro pa svugde u svetu.
aleksanadar aleksanadar 12:53 10.12.2010

Re: Nobelova nagrada za "ljudska prava" je ...

Zen Master

Evo da i ja tebi napomenem par sitnica...


Разумем, Мајсторе, да си узбуђен, али немој толико пута то понављати...


Svim službenicima vladinih institucija u USA je strogo zabranjeno...


Чуо сам.

Али, америчкој јавности и медијима није забрањено да се баве тим темама. Рецимо, новинама које се зову "Њујорк тајмс", које неки сматрају националним новинарским ауторитетом. Када Сједињене Државе буду увеле цензуру медијима и забраниле причање вицева о Председнику, неће бити разлога да се говори о америчкој демократији. Али, то се још није догодило.

Исправи ме, ако грешим.


Na zapadu imaš cirkusku predstavu i... a u Kini nemaš čak ni to.


Лепо речено. Бољи је циркус, ако већ треба да се бира.
aleksanadar aleksanadar 12:58 10.12.2010

Re: Nobelova nagrada za "ljudska prava" je ...

Ево ти мало, па уживај у слици.


Па, шта је ово? Где је цар? Вукадине, ти се шалиш...

Можда си мислио на овога:Царе, царе, колико је сати?
wukadin wukadin 13:26 10.12.2010

Re: Nobelova nagrada za "ljudska prava" je ...

Где је цар?


А где је бојкот Олимпијских игара у Пекингу 2008.
Било је позива, није да није...

ти се шалиш...


Зашто бих? Још нису поменули Сребреницу.
dolybell92 dolybell92 13:44 10.12.2010

Re: Nobelova nagrada za "ljudska prava" je ...

U ime ljudskih prava MORA da se pljune na tu nagradu koja sa ljudskim pravima nema veze i koristi se u politicke svrhe.


KO da pljune i kako ?

vludvig vludvig 13:51 10.12.2010

Re: Nobelova nagrada za "ljudska prava" je ...

Ono što u Kini radi penderek i sila na zapadu radi novac


Šta bi ti izabrao? Verovatno pendrek, čisto da se ne lažemo tamo nekim parama i kreditima.
wukadin wukadin 14:01 10.12.2010

Re: Nobelova nagrada za "ljudska prava" je ...

У Србији на Западу, пошто нема више лове остао је само пендрек.
И "језиви одговор" Државе.
Наравно, само ако се Срби буне. Мањине могу да раде шта хоће.


Никакво чудо што је био узданица ЛДП-а
milosss92 milosss92 10:00 11.12.2010

Re: Nobelova nagrada za "ljudska prava" je ...

aleksanadar
Видим, Вукадине, да се клањаш Великом Брату.


Pusti ga, barem je prestao da stavlja zastavu Severne Koreje u avatare kao sto je nekada radio po forumima.

Ovaj blog se pretvorio u zivi pis, likovi koji su bili hodajuci vicevi na forumima, cak i na onom srpskihnacionalista, ovde su postali citirani autori.
wukadin wukadin 13:15 11.12.2010

Re: Nobelova nagrada za "ljudska prava" je ...

Vidim da sam stekao poštovaoca. Zahvalan.
Ne sećam se zastave Severne Koreje na avataru, možda je bilo, možda me s nekim brkaš (sećam se i s kim...).
No, sad je prelepa himna zvučna podloga jednog sajta, ne sumnjam da ćeš naći.
Hvala na besplatnoj reklami.
milosss92 milosss92 16:27 11.12.2010

Re: Nobelova nagrada za "ljudska prava" je ...

wukadin
Vidim da sam stekao poštovaoca. Zahvalan.
Ne sećam se zastave Severne Koreje na avataru, možda je bilo, možda me s nekim brkaš (sećam se i s kim...).
No, sad je prelepa himna zvučna podloga jednog sajta, ne sumnjam da ćeš naći.
Hvala na besplatnoj reklami.

Nemam pametnija posla. Verujem ti na rec da si stavio i himnu.
mikimedic mikimedic 01:07 12.12.2010

Re: Nobelova nagrada za "ljudska prava" je ...

Svim službenicima vladinih institucija u USA je strogo zabranjeno da pročitaju bilo šta od onoga što je objavio Wikileaks ili da na bilo koji način putem mailova i društvenih mreža razmenjuju informacije o tome i to pod pretnjom suspenzije


pa bas i nije. slucajno znam da ih ima par u ambasadi u moskvi koji u ovom trenutku citaju sve objavljene telegrame i treba da nadju krticu...
aleksanadar aleksanadar 06:48 10.12.2010

Аутогол!

Влади Србије је, овај пут, пошло за руком немогуће: ујединила је "прву" и "другу" Србију!

Једни су незадовољни зато што Србија иде у Осло, а други зато што је одлука донета секунду пре поднева, а у Осло не иде министар него заштитник права грађана. Нама пријатељска Кина не може, чини се, бити задовољна. Чак, ни европски савезници Србије (сме ли се тако рећи?) не могу бити сасвим задовољни, јер је игра Београда сувише "провидна": ми бисмо подржали пријатеље из Кине (то је, наиме, било званично образложење), али, ето, учинићемо уступак, због "шире јавности".

Мајке својој деци понекад говоре да се не може седети на две столице, истовремено.

И једни и други и трећи могу констатовати: то се тако не ради.

Наравно, додела Нобелове награде за мир је високо исполитизована. За то је најбољи доказ прошлогодишња додела ове награде председнику земље која је - у рату. Тада је неко питао: "Нобел - за шта?" Избор Нобеловог комитета често делује, независном посматрачу, као резултат надметања или препуцавања између великих сила.

У овом случају, награда се додељује кинеском дисиденту, који је, због својих критика режима, утамничен. Једна мала група земаља, међу којима су и моћне Кина и Русија, бојкотоваће доделу награде. Земље о којима се ради често крше нека основна права својих грађана. А у тој групи земаља требало је (до синоћ око поноћи) да се нађе и Србија.

Нажалост, и у овом, као и у другим сличним случајевима, избора нема много: треба одлучити једно или друго, практично - треба се приклонити неком од супротстављених блокова. То је, изгледа, био и мотив Вука Јеремића да, као образложење за наш бојкот, објави да је: "Кина традиционални пријатељ Србије". Дакле, то је био разлог! А о кинеском дисиденту, и о његовој стварној улози и поступцима, ни речи. Осим тога, зар Србија нема пријатеље и у многим земљама Европске уније, према којој нас тај исти министар води?

Политика често, нажалост, не познаје "средња решења". Не може се некоме ускратити подршка, уз образложење: "Знате, ми смо уз вас, али... и уз њих." Не пали.

Србија не треба никоме да се клања, али не треба, свакако, ни да ради у корист своје штете.
tigrks tigrks 10:36 10.12.2010

Re: Аутогол!

Najveći deo tvog posta bih potpisao sa zadovoljstvom.
Međutim, ne vidim šta je rešenje, pogotovu u kontekstu
Србија не треба никоме да се клања, али не треба, свакако, ни да ради у корист своје штете.

To mu dođe kao u onoj narodnoj priči "Ko uzme kajaće se, ko ne uzme kajaće se."
Posebno je tužno totalno obesmišljenje Nobelove nagrade za mir sa ovom dvojicom poslednje nagrađenih (mada je i ranije bilo dosta neprimerenih nagrada).
Posmatrajući sve ovo osvetljeno diplomatskom korespodencijom svetskog policajca, dolazi se do nepodnošljive hipokrizije u današnjem svetu. Ne kažem da je hipokrizije ranije bilo manje - ranije je, možda, samo bila manje vidljiva.
lakipingvin lakipingvin 11:07 10.12.2010

Re: Аутогол!

Posebno je tužno totalno obesmišljenje Nobelove nagrade za mir sa ovom dvojicom poslednje nagrađenih (mada je i ranije bilo dosta neprimerenih nagrada).


Iskreno po meni potpuno obesmisljavanje nagrade ucinjeno je kad su podlegli pod pritiskom (losih gubitnika) Engleza da je ne dodele Gandiju ja zaista ne znam jednu osobu koja je zasluzila tu nagradu vise od njega...
aleksanadar aleksanadar 11:37 10.12.2010

Re: Аутогол!

Međutim, ne vidim šta je rešenje...


"Ko uzme kajaće se, ko ne uzme kajaće se."Тачно тако.

Нажалост, политика захтева да се некаква одлука донесе.

Да је мени лично упућен, неким чудом, позив да присуствујем додели награде, био бих у тешкој дилеми... Међутим, моја одлука, оваква или онаква, не би, у том случају, произвела готово никакве последице.

Потпуно је друга ствар, међутим, када је позив упућен држави, у овом случају држави Србији. Држава треба, пре свега, да брине о добробити својих грађана и све њене одлуке треба да буду томе подређене.

Ја се залажем за одлуку која би по Србију била више корисна, а мање штетна.
mikimedic mikimedic 00:45 12.12.2010

Re: Аутогол!

Једни су незадовољни зато што Србија иде у Осло, а други зато што је одлука донета секунду пре поднева, а у Осло не иде министар него заштитник права грађана.


u kojoj funkciji ide zastitnik prava gradjana? on tamo moze da bude samo u privatnom svojstvu. jer koliko kapiram, on je zastitnik prava gradjana srbije, ne kine. ali nije bitno, vazno je da se jos jedan srbin u sve razume.

"Кина традиционални пријатељ Србије". Дакле, то је био разлог! А о кинеском дисиденту, и о његовој стварној улози и поступцима, ни речи


pa hajde neku rec i o tome, i konkretno o njegovom doprinosu za mir u svetu.

sledece godine nobel ide nekoj misici?

Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 07:10 10.12.2010

prioriteti

ako imamo cetiri prva prioriteta spoljne politike, ameriku, rusiju, kinu i eu (ne nuzno ovim redom) koji nam je najprviji? odnosno ako ta stolica na kojoj sedimo ima 4 noge, sta se desava ako odsecemo jednu (bilo koju)? mene iskustvo uci da stolica padne, a i onaj koji na istoj sedi.

odgovor:

nadje se optimalna staticka formula koja ce omoguciti sedenje na stolici na tri (dve, jednoj) noge.
ours ours 10:22 10.12.2010

Re: prioriteti

Mene iskustvo uči da je stolica na tri noge savršeno stabilna.

Međutim, ako su neke noge znatno duže od drugih, onda će stolica sa tri noge biti stabilna, za razliku od one sa četiri i više nogu.
aleksanadar aleksanadar 11:05 10.12.2010

Re: prioriteti

ako su neke noge znatno duže od drugih...


Изгледа да је ова ногара, коју зовемо Кина, некако добила на дужини протеклих дана. Док, с друге стране...

Ново правило: не сеци ногаре троношца на којем седиш!
aleksanadar aleksanadar 12:25 10.12.2010

Re: prioriteti

cetiri prva prioriteta spoljne politike, ameriku, rusiju, kinu i eu


Често изгледа да имамо само један приоритет спољне политике - Косово.
wukadin wukadin 13:27 10.12.2010

Re: prioriteti

У нормалним земљама је врхунски приоритет очување територијалног интегритета.
dolybell92 dolybell92 13:47 10.12.2010

Re: prioriteti

Ново правило: не сеци ногаре троношца на којем седиш!


... ali takođe, ne seci nogare ni drugome,
da ti ne bi bilo uzvraćeno na isti način.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 07:24 10.12.2010

Odvratno

Niti dodela Nobelove nagrade za mir ima veze sa ljudskim pravima,
niti svečano obavezno prisustvo uručenju Nobelove nagrade ima veze sa ljudskim pravima, niti odluke i komentari EU i SAD imaju veze sa ljudskim pravima, niti odluka Srbije da ne prisustvuje svečanosti ima veze sa ljudskim pravima, niti izjave Jelka Kacina (?=(=)/(/%&#!#$) imaju veze sa ljudskim pravima.

Sve je odvratna, odvratna zloupotreba ljudskih prava.

I zapenušani domaći "borci" za ljudska prava treba da zaćute (kao što ćute kad se krvavo krše ljudska prava širom sveta i Evrope): zloupotrebljeni su ili protestuju po nardžbini ili iz vrlo, vrlo materijalnih interesa.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana