Društvo| Ljudska prava| Na današnji dan| Politika

Dan ljudskih prava

UKinSerbia RSS / 10.12.2010. u 12:34

Povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava, gost na blogu Britanske ambasade u Beogradu je Milan Antonijević, branitelj ljudskih prava iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) i Čivning (Chevening) stipendista Vlade Velike Britanije.

 

Dan ljudskih prava

Branitelji ljudskih prava uložili su dvadeset godina u podizanju svesti o ljudskim pravima i borbu protiv diskriminacije. U 2010. godini bilo je pozitivnih, ali formalnih koraka na strani države: dobili smo Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti (ali ne uz opštu podršku branitelja ljudskih prava), doneti su zakoni o obrazovnom sistemu koji bi trebalo da omoguće inkluziju manjinskih i ranjivih grupa, usvojene su brojne strategije u oblasti ljudskih prava koje su zasnovane na načelu jednakosti. Opšta ocena je da je sada neophodno primeniti sve donete propise, strategije, a to je, priznaćete, teži deo posla.

Taj posao zahteva veliki napor i pozornost pre svega branitelja ljudskih prava koji su uvek bili u prvim redovima da daju ideju, pravo usmerenje ka punopravnom ostvarivanju ljudskih prava, a naročito da kritikuju pogrešne korake države. Ova godina pamtiće se po odlasku jedne od najglasnijih braniteljki ljudskih prava, Biljane Kovačević-Vučo, ali možda pre - borca za ljudska prava. Snagom argumenata koji su uvek bili čvrsto utemeljeni u ljudskopravaškim idealima, zbog kojih su je mnogi i zvali heroinom ljudskih prava, uspevala je da se bori sa prikrivenim zločincima, političarima, sudijama, profesorima kako bi svoje aktivnosti usaglasili sa demokratskim vrednostima.

Branitelji poput Biljane su potrebni celom svetu, što su ove godine istakle i UN određujući da tema Dana ljudskih prava 2010. godine budu braniteljke i branitelji ljudskih prava koji se bore protiv diskriminacije.

Za YUCOM, 2010-tu godinu su obeležila i putovanja do Preševa, Novog Pazara, Niša, Novog Sada, Negotina gde smo se ponovo sastali sa braniteljima ljudskih prava, sa onima koji su još devedesetih aktivno čuvali ono malo ljudskosti koje je Srbija tada imala. Takođe, želeli smo i da se upoznamo sa braniteljkama i braniteljima, koji novim snagama jačaju zaštitu ljudskih prava u Srbiji. Ti susreti doneli su podatke koji će nam biti od velike koristi da spoznamo gde su branitelji ljudskih prava danas, sa kojim se problemima suočavaju, da li se zajednica onih koji žele da se bave ljudskim pravima širi ili smanjuje.

Poslednji u nizu gradova koje smo obišli sa OEBS-om i UN OHCHR-om u decembru bio je Negotin, nekada veći centar u kojem je delovalo više nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava. Danas je sveden na nekoliko organizacija koje imaju iskustvo i kapacitet da se bore sa diskriminacijom, torturom i drugim, na žalost, inventivnim vidovima kršenja ljudskih prava. Tu smo se još jednom suočili sa tim da je broj branitelja u mnogim gradovima u Srbiji smanjen, da se mladi ljudi veoma retko odlučuju da se bave zaštitom ljudskih prava. Brojni branitelji se i dalje otvoreno nazivaju neprijateljima države i naroda, trpe pretnje, vređanje i zastrašivanje.

"Mir, napredak i ljudska prava su tri cilja neodvojivo povezana; nemoguće je ostvariti jedan od njih bez ostala dva". To je misao Andreja Saharova, ruskog disidenta i branitelja ljudskih prava, koja se provlačila kroz mirovne studije na Univerzitetu u Bredfordu, koje sam pohađao kao Chevening stipendista početkom 2010. godine. Kasnije, prilikom posete branitelja ljudskih prava u Preševu i Novom Pazaru, istakao sam da je, u ovim mogućim žarištima sukoba i kršenja ljudskih prava, za trajnu stabilnost presudno umeće branitelja da uočavaju sva kršenja prava, da budu spremni na velike izazove i da promovišu demokratske vrednosti.

Sa pomenutom rečenicom susreo sam se ponovo - pre nekoliko dana - na izložbi u organizaciji Saveta Evrope povodom okruglog stola o braniteljima ljudskih prava - u Sarajevu...

Pisati blog na Dan ljudskih prava - desetog decembra trebalo je da bude jednostavno podsećanje na proteklu godinu: šta smo kao branitelji ljudskih prava uradili, šta još ostaje da se uradi, koliko nam država stoji na raspolaganju, koliko nas opstruira. Međutim, kada vas država ponovo razočara, par dana pred ovaj praznik ljudskih prava odlukom da ne dozvoli bilo kom zvaničnom predstavniku Srbije da prisustvuje dodeli branitelju ljudskih prava Nobelove nagrade za mir, uz obrazloženje da bismo time narušili dobre odnose sa Kinom, onda se obesmisli koncept o pisanju bloga o mirnoj državi u kojoj još samo malo treba raditi kako bi ljudska prava bila dostupna svima.

Dodatak:

Kako se u Srbiji sve brzo dešava, osim naravno suočavanja sa prošlošću, neophodno je bilo da prepravim ovaj kraj. Elem, premijer Mirko Cvetković ipak je pod pritiskom javnosti i branitelja ljudskih prava odlučio da ovu rašomonijadu okonča i pošalje Ombudsmana Sašu Jankovića u Oslo na dodelu Nobelove nagrade za mir.

Čestitam vam dan ljudskih prava.

Milan Antonijević

 



Komentari (108)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

seceranac seceranac 12:44 10.12.2010

borba ili odbrana

branitelja ljuskih prava


mozda i nije greska u kucanju

nego od kada "borci" postadose "branitelji", nisu valjda presli u defanzivu
toliko para dobili za borbu a bacili se u defanzivu

Заједничко саопштење лидера наших људскоправашких НВО потписали су Милан Антонијевић (Јуком – НЕД грант $39.900), Соња Бисерко (ХОС – НЕД грант $36.800), Маја Мићић и Андреј Носов (YIHR – три НЕД гранта:51.000$, 79.900$ и 99.790$), Наташа Кандић (ФХП – НЕД грант 50.000$)
UKinSerbia UKinSerbia 12:50 10.12.2010

Re: borba ili odbrana


UKinSerbia
branitelja ljuskih prava


mozda i nije greska u kucanju


greška ispravljena, hvala
tyson tyson 19:13 10.12.2010

Re: borba ili odbrana

Заједничко саопштење лидера наших људскоправашких НВО потписали су Милан Антонијевић (Јуком – НЕД грант $39.900), Соња Бисерко (ХОС – НЕД грант $36.800), Маја Мићић и Андреј Носов (YIHR – три НЕД гранта:51.000$, 79.900$ и 99.790$), Наташа Кандић (ФХП – НЕД грант 50.000$)

To su samo godišnji NED grantovi, a gde su holandske, norveške i ostale švedske ambasade, nemački štiftunzi koji rade kod nas, itd.

Stanove su pokupovali pojedinci i pojedinke iz plejade "branitelja" od svog lukrativnog aktivizma.

Iako je to prvenstveno briga njihovih sponzora, to ipak baca posebno svetlo na moralni integritet profesionalnih aktivista.

Sponzore bih pak zapitao prave li oni uopšte ikakvu analizu efekata rada svih tih jednih te istih organizacija koje godinama, decenijama sponzorišu? Na šta su te pare potrošene, i isplati li se, imajući u obzir rezultate rada, sipati toliki novac? Koliki je efekat saopštenja, performansa za deset prolaznika, i tribina sa istim gostima i posetiocima? A vidimo koliko košta, i to je samo deo para koji je u opticaju.



filvas filvas 21:29 10.12.2010

Re: borba ili odbrana

Pazi, sad će da te izbriše moderator. Izbrisao je i moj post u kome sam postavio slično pitanje o efekatima delovanja individua koje si pomenuo. Ali ne treba biti naivan pa misliti da neko njih plaća da bi se zalagali za ljudska prava. Njih plaćaju zbog toga sto im njihovi kvaziizvestaji daju mogucnosti za politički pritisak na Srbiju.

A za to što su "branitelji" u svom čuvenom pismu napisali da je Srbija još jednom dokazala koliko je daleko do stvarne brige za ljudska prave je skandal zbog koga bi morali da budu potpuno izopsteni iz javnog zivota.
wukadin wukadin 12:55 10.12.2010

Асанж

Чисто онако узгред да укажем...
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:43 10.12.2010

Re: Асанж





ivana23 ivana23 14:18 10.12.2010

Re: Асанж

filvas filvas 13:04 10.12.2010

UK drži propoved o ljudskim pravima?

Ne budite smešni!

wukadin wukadin 13:21 10.12.2010

Re: UK drži propoved o ljudskim pravima?

The Jallianwala Bagh massacre (Punjabi: ਜਲ੍ਹਿਆਂਵਾਲਾ ਬਾਗ਼ ਹਤਿਆਕਾਂਡ, Hindi: जलियांवाला बाग़ हत्याकांड جليانوالہ باغ ہتياکانڈ Jallianwala Bāġa Hatyākāṇḍ), alternatively known as the Amritsar massacre, was named after the Jallianwala Bagh (Garden) in the northern Indian city of Amritsar where, on April 13, 1919 (which happened to be 'Baisakhi' one of Punjab's largest religious festivals) fifty British Indian Army soldiers, under the command of Brigadier-General Reginald Dyer, opened fire on an unarmed gathering of innocent men, women and children without any warning. The firing lasted for ten to fifteen minutes, until ammunition was running short. He ordered soldiers to reload magazines into their rifles several times over and over again and they were ordered to aim and shoot people in order to kill them and not just injure them.[1] Official British Raj sources placed the fatalities at 379, and with 1,100 wounded.[2] Civil Surgeon Dr Smith indicated that there were 1,526 casualties.[3] However, the casualty figure quoted by the Indian National Congress was more than 1,500, with roughly 1,000 killed.

Toliko o tome

A sta je bilo u Severnoj Irskoj 1969, sta bi s novinarom BBC-a koji se misteriozno samoubio bas posto je otkrio da su lagali da Sadam ima oruzje...
dolybell92 dolybell92 14:13 10.12.2010

Dan kao simbol

Dan ljudskih prava je samo simbol koji
treba da nas podseća da na njih ne smemo da zaboravimo...
u smislu da se bez prekida, uvek treba BORITI za ta prava,
jer se ona non-stop krše svuda u svetu, bez izuzetka.


(Ona sama po sebi ne postoje, sem deklarativno,
jer niko nije odustao od svojih
namera da ih krši tako što se pozivao na ljudska prava,
pa se predomislio...)


KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:46 10.12.2010

Zašto

Možda za vas nije najvažnije, ali
kod nas u Srbiji se kaže branilac, branioci a u Hrvatskoj se kaže branitelj.
Hrvatska brani "svoj" jezik do karikature, a nekada i do krvi.
Ne znam odakle dolazi kampanja da se u Srbiji nasilno uteruju reči i izrazi koji nisu karakteristični za našu varijantu jezika.
Sledeće je da se kaže Ana Ivanović je treća nositeljka, a Jelena Janković je poznata trenerka.
Zaista grozno i nije da je nevažno.
mariopan mariopan 16:12 10.12.2010

Re: Zašto

ASANŽ !
Exitus Letalis Exitus Letalis 16:28 10.12.2010

Re: Zašto

svaka čast saši jankoviću!
bravo!
a neka se stidi naš ambasador!
čime li im je uterao strah u kosti vuk jeremić?

možda povlačenjem sa "prestižnog" ambasadorskog mesta.
Exitus Letalis Exitus Letalis 16:32 10.12.2010

Re: Zašto

edit:
nije to nikakva odluka vlade ili cvetkovića.

"Ja niti tražim, niti dobijam nalog od Vlade, tako da mi nije bila potrebna nikakva dozvola, niti bilo šta slično. Ali, s obzirom da do Osla treba stići, to je nemoguće bilo izvesti. Večeras (četvrtak uveče) mi je stavljena na raspolaganje usluga Vlade u smislu prevoza i takođe, zamoljen sam da - kada već idem tamo – prenesem i lične čestitke od predsednika naše Vlade dobitniku Nobelove nagrade”, rekao je Janković.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:26 10.12.2010

Re: Zašto

Leti
svaka čast saši jankoviću!
bravo!


Nadam se da je Sasa Jankovic svoj odlazak i publicitet u vezi njega iskoristio da skrene paznju svetskoj javnosti da su ljudska prava stotina hiljada nealbanaca proteranih sa Kosova i onih koji nisu proterani ali nemaju slobodu kretanja neuporedivo vise ugrozena nego ovog dobitnika nagrade (koji ne moze da osnuje novu partiju). I da je istakao KO je za to odgovoran. Ako je tako onda i ja kazem: svaka cast i bravo. A ako nista od toga nije uradio onda bi trebalo da da ostavku. Njegov posao je da se bori za ljudska prava gradjana Srbije ... a ne Kine ...

dali76 dali76 17:31 10.12.2010

Re: Zašto

Cvetkovicu o'ma da se obrijes (da da i glavu i bradu).
Kad mi neko napismeno bilo kojom kvantittativnom metodom objasni tj pokaze ili dokaze da su ljudska prava u medjunarodnim odnosima primat broj jedan, reci cu da je Vuk gadno pogresio.
Ne bi se ja ko Vukadin vracao u proslost toliko daleko, imamo mi primjera crvenih poternica za covjekom koji je pokazivao svetu krsenje ljudskih prava.
Francuzi jesu li oni nedavno deportovali Rome van voljene im zemlje? Da li je to bilo krsenje ljudskih prava?
Medjunarodni odnosi ne haju niti poznaju ljudska prava, nazalost
.
Thomas Hobbes je pisao o tome zar ne ?
Njega se kao biblije drze ne samo Englezi vec svi. Samo sto je za jupitera nije za magarca.
might makes right.
Tako su eto i Kinezi Srbe ubedili da su u pravu.
vludvig vludvig 17:39 10.12.2010

Re: Zašto

Najsmešnije je ono "kada več idem tamo".
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:22 10.12.2010

Re: Zašto

Njegov posao je da se bori za ljudska prava gradjana Srbije ...

tako je.
građana srbije.
nadam se da su i albanci građani srbije.
da su i romi građani srbije.

a on nije otišao tamo da se bori za ljudska prava kineza ...
već da prisustvuje činu dodele nagrade čoveku koji se još pre tiananmena
borio lično, rizikujući život, za političke reforme u kini.





i koji je pola života proveo po pritvorima i zatvorima...
čitaj malo vaso, čitaj!
ne gledaj samo u svoj pupak!

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 18:45 10.12.2010

Re: Zašto

Leti
tako je.
građana srbije.
nadam se da su i albanci građani srbije.
da su i romi građani srbije.


kad kazem "prava gradjana Srbije" ja mislim onda ne sve gradjane ... a ti izgleda ne? ne znam zasto izdvajas neke od njih?


a on nije otišao tamo da se bori za ljudska prava kineza ...
već da prisustvuje činu dodele nagrade čoveku koji se još pre tiananmena
borio lično, rizikujući život, za političke reforme u kini.


nije sija nego vrat ... on tim cinom izarzava podrsku "borcu za politicke reforme u Kini" ... meni a verujem i mnogim drugim gradjanima Srbije je mnogo vaznije da je on iskoristio ovu priliku da istakne ugrozena ljduska prava stotina hiljada gradjana Srbije ... za to ga placamo, kao sto placamo i ovaj njegov put ...

ps. ne znam zasto objavljujes te slike zrtava od pre vise decenija ovde? ako ti je bas do toga stalo imala si neuporedivo mnogo vise stravicnijih primera iz sadasnjosti ... iz Iraka i/ili Avganistana
Zen Master Zen Master 20:06 10.12.2010

Re: Zašto

Exitus Letalis

i koji je pola života proveo po pritvorima i zatvorima...
čitaj malo vaso, čitaj!
ne gledaj samo u svoj pupak!



Elem kad smo već kod potresnih slika evo imam i ja po koju...


Ova slika je novorodjenče u Avganistanu a posledica je korišćenja osiromašenog uranijuma. E sad zanimljivim sticajem okolnosti prošlogodišnji laureat nagrade za mir je niko drugi do vaš veliki ljubimac Barak Obama koji je ako se ne varam po komandnoj odgovornosti kriv za ovakve potresne prizore ( Slobodanu Miloševiću su sudili u Hagu za nešto slično ).
Ali avaj on umesto griže savesti i pokajanja šalje još 100000 vojnika da tamo seku noseve i uši za uspomenu ( skorašnja epizoda ), podvode male dečake za bacha bozi tj zanimljivu igru gde onaj ko da najviše para može da ima analni sex sa dečkićem ( obučenim kao žena ) do 15 godina starosti itd itd itd
Prema tome vi ste toliko načitani i obrazovani da uvek vidite jednu jedinu stranu i ono što ona loše radi a kada su vaši ljubimci u pitanju onda vam silne emocije valjda ne daju da vidite istinu onakvu kakva jeste.
Sledeći put kada budete postovali slike sa inauguracije američkog predsednika i sve to zalivali suzama radosnicama i malogradjanskim divljenjem a vi se setite malo ovog deteta, nije na odmet...

P.S. Vi ste inače svoju odlučnu borbu protiv iste takve komunističke diktature kakva je u Kini verovatno pokazivali tako što ste prema sopstvenom priznanju išli sa mužem i malom kćerkicom da mašete svom idolu faraonu Josipu Brozu Titu kada mu dodju neki njegovi nesvrstani ljudožderi u posetu. Zaista za svaku pohvalu, pa odmah se u vašim postovima može primetiti taj suptilni skojevski vokabular i pripadajuči način razmišljanja
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:40 10.12.2010

Re: Zašto

meni a verujem i mnogim drugim gradjanima Srbije je mnogo vaznije da je on iskoristio ovu priliku da istakne ugrozena ljduska prava stotina hiljada gradjana Srbije ... za to ga placamo, kao sto placamo i ovaj njegov put ...

zato se ti tamo gde si boriš, ne brigam ja.
ps. ne znam zasto objavljujes te slike zrtava od pre vise decenija ovde? ako ti je bas do toga stalo imala si neuporedivo mnogo vise stravicnijih primera iz sadasnjosti ... iz Iraka i/ili Avganistana

da te podsetim ko je dobitnik nobelove nagrade za mir.
G r o f G r o f 22:23 10.12.2010

Re: Zašto

kada mu dodju neki njegovi nesvrstani ljudožderi


Na koga si konkretno mislio u ovoj rečenici? Imaš li neke podatke ili lupaš da bi bio primećen.
G r o f G r o f 23:58 10.12.2010

Re: Zašto

pretpostavljam na njega je mislio...


Aaa,... Amin je znači bio ljudožder. Ma odmah mi je bio sumnjiv. Priča se da mu je Tito ispekao svog najdebljeg vozača za ručak.
lakipingvin lakipingvin 00:15 11.12.2010

Re: Zašto

Aaa,... Amin je znači bio ljudožder. Ma odmah mi je bio sumnjiv. Priča se da mu je Tito ispekao svog najdebljeg vozača za ručak.



pa dobro moze i tako da se shvati ali ne mora,pretpostavljam da si ziveo u Ugandi u njegovo vreme ne bi tako pricao ali ok...
milosss92 milosss92 11:07 11.12.2010

Re: Zašto

Zen Master
Ova slika je novorodjenče u Avganistanu a posledica je korišćenja osiromašenog uranijuma.


Izvor?

Slika vodi na sajt koji porice da je u II sv. ratu bilo genocida nad Jevrejima.


holocaust site:rense.com
lakipingvin lakipingvin 17:21 11.12.2010

Re: Zašto

Slika vodi na sajt koji porice da je u II sv. ratu bilo genocida nad Jevrejima.

a neko sad treba da zakljuci da zato sto neki ludak koristi sliku ovog izmasakriranog deteta za njegove maloumne ciljeve da je zlocin nad tom decom u Avganistanu nekako manji ili se potire zbog toga???

lepo kaze seceranac dole
citava rasprava se svodi na to da jedni brane jedne zlocince tako sto pokazuju da su drugi zlocinci jos gori


i molim te stavi link izvora slike ako si je vec nasao i spasi nas tog navodjenja na neke djubretarske sajtove...
milosss92 milosss92 18:32 11.12.2010

Re: Zašto

lakipingvin
Slika vodi na sajt koji porice da je u II sv. ratu bilo genocida nad Jevrejima.

a neko sad treba da zakljuci da zato sto neki ludak koristi sliku ovog izmasakriranog deteta za njegove maloumne ciljeve da je zlocin nad tom decom u Avganistanu nekako manji ili se potire zbog toga???


Ludak i jeste podmetnuo tu fotografiju. Ti verujes u jednu pricu ludaka, ali ne verujes u drugu. Ko je onda tu lud?

Zato pitam za izvor te fotografije, kako je to ovaj sajt onda sirok vam blog.

lakipingvin
lepo kaze seceranac dole citava rasprava se svodi na to da jedni brane jedne zlocince tako sto pokazuju da su drugi zlocinci jos gori


I did no such thing.

Primetio sam da se radi o najcrnjem podmetanju. Tamo pise i da su jevrejski masoni i komunisti izmislili 6 miliona mrtvih Jevreja u koncentracionim logorima (ima i fotografija).

Zasto im ne verujes, kao sto im verujes za ovu fotografiju?

lakipingvin
i molim te stavi link izvora slike ako si je vec nasao i spasi nas tog navodjenja na neke djubretarske sajtove...


Desni klik properties, ne smaraj.
ivana23 ivana23 18:45 11.12.2010

Re: Zašto

lakipingvin
i molim te stavi link izvora slike ako si je vec nasao i spasi nas tog navodjenja na neke djubretarske sajtove...


Tesko je naci doticnu fotografiju na sajtu sa ovoliko linkova.

http://www.rense.com/


Nasla sam i ova dva teksta:

20 % Increase in Birth Deformities in Afghanistan

http://www.rawa.org/temp/runews/2010/09/26/20-increase-in-birth-deformities-in-afghanistan.html#ixzz17pKcvi4y


The silent genocide in Afghanistan
milosss92 milosss92 19:44 11.12.2010

Re: Zašto

ivana23
lakipingvin
i molim te stavi link izvora slike ako si je vec nasao i spasi nas tog navodjenja na neke djubretarske sajtove...

Tesko je naci doticnu fotografiju na sajtu sa ovoliko linkova.
http://www.rense.com/

Sta imas da trazis fotografiju na sajtu kada se vidi desnim klikom da je sa njega?

http://www.rense.com/1.imagesH/STA70193.JPG

ivana23
Nasla sam i ovaj tekst:
20 % Increase in Birth Deformities in Afghanistan
http://www.rawa.org/temp/runews/2010/09/26/20-increase-in-birth-deformities-in-afghanistan.html#ixzz17pKcvi4y

Let's rise against the war crimes of U.S. and its fundamentalist lackeys!
علیه جنایات جنگی امریکا و نوکران بنیادگرایش بپا خیزیم!
تصاویر قتل عام بالابلوک | فلمی از قربانیان


Koliko je objektivna ta "studija"? Kakvi su efekti istog tog osiromasenog uranijuma u Srbiji, Bosni, Kosovu, da li je i kod nas je bilo xy% vise deformiteta? Jeste li vidjali ovakve slike u nasim porodilistima, ili se radi o podmetanju?

Evo kako je aktuelna afera sa Wikileaks i sa otkrivenih milion tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata, zasto medju njima nema ovih informacija o deformitetima od osiromasenog uranijuma?
ivana23 ivana23 20:04 11.12.2010

Re: Zašto

milosss92


Valjda se secas sta si napisao u svom komentaru u 11,07 i u kome si dao link na gugl?!

Fotografija o kojoj je rec nije sa sajta o holokaustu i time si doveo ljude u zabludu.

Mislim da su linkovi sajtova koje sam navela vrlo referentni.
milosss92 milosss92 20:20 11.12.2010

Re: Zašto

ivana23
Valjda se secas sta si napisao u svom komentaru u 11,07 i u kome si dao link na gugl?!

To je listing stranica koje sadrze rec "holokaust" istog sajta koji je okacio ovo podmetanje o osiromasenom uranijumu. Ako mora c/p o kakvom izvoru informacija se radi, za sporije kao sto je Ivana:

To forestall this possibility, the Jews began a furious campaign of their own; a highly synchronized and coordinated worldwide campaign publicizing their new myth, the "Holocaust"

The problem the Jews faced was that there had been no holocausts of Jewish victims during World War II, nor were there any photographs of burned Jewish bodies.

Not to worry ~ the Jews simply appropriated the photographs of the bodies of their German victims, which are exhibited today in gruesome "museums" in Germany as exhibits of dead Jews. It was a matter of record that the Jews had actually done quite well during World War II.

In Germany, incredible sagas of bribery and corruption on the home front had secured the mass evacuation of all Jews from German cities just before the fire bombings began. When entire German families perished amid scenes of unspeakable horror, the Jews were safely ensconced in comfortable quarters in such refugee camps as Auschwitz.

The protection camps in which they had been safely segregated by the Germans during World War II now became "death camps".

http://www.rense.com/general86/realholo.htm

ivana23
Fotografija o kojoj je rec nije sa sajta o holokaustu i time si doveo ljude u zabludu.

Fotografija je sa sajta koji negira holokaust, cemu ti sluzi desni klik na misu? Izgleda isto kao levi samo je desno od skrol tockica.

ivana23
Mislim da su linkovi sajtova koje sam navela vrlo referentni.

Vrlo, jos samo da objasnis kako.
mikimedic mikimedic 01:28 12.12.2010

Re: Zašto

svaka čast saši jankoviću!


na cemu? nekoj efektnoj odbrani nekog ljudskog prava u srbiji, na kojoj bi mu zavideo i radisa ilic?
mikimedic mikimedic 01:31 12.12.2010

Re: Zašto

Re: Zašto
edit:
nije to nikakva odluka vlade ili cvetkovića.


"Ja niti tražim, niti dobijam nalog od Vlade, tako da mi nije bila potrebna nikakva dozvola, niti bilo šta slično. Ali, s obzirom da do Osla treba stići, to je nemoguće bilo izvesti. Večeras (četvrtak uveče) mi je stavljena na raspolaganje usluga Vlade u smislu prevoza i takođe, zamoljen sam da - kada već idem tamo – prenesem i lične čestitke od predsednika naše Vlade dobitniku Nobelove nagrade”, rekao je Janković.


naravno da nije odluka vlade - zato je pitanje trosenja para poreskih obveznika na privatno putovanje sase jankovica

ili u mandat kvazi ombudsmana spada putovanje na dodeljivanje nagrada i zastita ljudskih prava u kini?

mikimedic mikimedic 01:32 12.12.2010

Re: Zašto

Nadam se da je Sasa Jankovic svoj odlazak


na privatno putovanje platio iz svog dzepa.
Exitus Letalis Exitus Letalis 11:57 12.12.2010

Re: Zašto

mikimedic
Nadam se da je Sasa Jankovic svoj odlazak


na privatno putovanje platio iz svog dzepa.

svakako.
kao i svi.

kao i onih 1000000000 vuka jeremića u ovoj godini.
sve sam iz svog džepa.
mislim, vuk.
i još zaštito ljudsko prvo vredno milion dolara onog sileđju...
jerbo mu je konzul školski drug, te je iz tih razloga postavljen u ny...
a izgleda da nije pročitao ni knjižicu o tome šta su mu ovlašćenja ...
štaš mediću, tako to ide.
naravsli, da plati iz svog džepa ko što svi plaćaju.

p.s. samo da te pitam, ako znaš.
da li tadić, jeremić il ko god o svom trošku svako malo idu u banja luku a naročito za vreme kampanje?
il je to deo agende pa mi plaćamo?

ant24 ant24 19:51 12.12.2010

Re: Zašto

KRALJMAJMUNA
Možda za vas nije najvažnije, ali
kod nas u Srbiji se kaže branilac, branioci a u Hrvatskoj se kaže branitelj.
Hrvatska brani "svoj" jezik do karikature, a nekada i do krvi.
Ne znam odakle dolazi kampanja da se u Srbiji nasilno uteruju reči i izrazi koji nisu karakteristični za našu varijantu jezika.
Sledeće je da se kaže Ana Ivanović je treća nositeljka, a Jelena Janković je poznata trenerka.
Zaista grozno i nije da je nevažno.



Da krenemo sa primedbama na terminologiju koju sam upotrebljavao, tj. na upotrebu reci branitelj i braniteljka, najbolje da se oslonimo na Recnik srpskog jezika, Matica srpska, Novi Sad, 2007, str. 107 (sve vam je na istoj strani)

branilac, -ioca, m. 1. onaj koji nekoga ili nesto brani oruzjem, zastitnik, cuvar. 2. a) pravn. advokat koji zastupa opuzenoga pred sudom, advokat pravozastupnik. b) onaj koji zastupa neku ideju, glediste, pobornik.

branitelj m. v. branilac

braniteljica i braniteljka z. zenska osoba branitelj, branilac, zastitnica

E sad, kako ovaj recnik ne pravi nikakvu razliku i ne pominje da se ovde radi o tudjici, mozemo da se prebacimo na teren osetljivosti prema stranim recima, prema susedima, ali iz toga necu izvoditi nikakve zakljucke, jednostavno moramo prestati da budemo osetljivi na mnoge stvari, jer od mrznje najpre strada ljudskost, a o tome sam i pisao, kada sam govorio o devedesetim.
No sa ovim zamerkama na upotrebljene termine samo skrecemo sa teme, tj. sa cinjenice da ljude koji se zalazu za ljudska prava proganjaju, prete im, cine im zivot nemogucim i da su se zato UN odlucile da ovaj Dan ljudskih prava posvete zastiti branitelja i braniteljki ljudskih prava.
I na kraju, naterali ste pravnika da se bavi jezickim finesama, ali nije ni to lose za nedelju uvece.

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 21:52 12.12.2010

Re: Zašto

branitelj m. v. branilac

braniteljica i braniteljka z. zenska osoba branitelj, branilac, zastitnica

Bukvalno shvatate jezik. I rečnike. Da se ne pravimo ludi. U rečnicima čete naći svašta. Ali do skora niko normalan u Srbiji nije govorio da je Taj-i-taj na sudu imao branitelja ili braniteljku. Od skora i to možete naći! TE ružne reči su se od skora pojavile, po svemu sudeći kao rezultat ružne, dobro orkestrirane i dobro finansirane kampanje, kampanje da se srpski jezik potpuno obesmisli i da mu se nasilno implantiraju (fuj!) reči sa zapadne strane koje su i tamo u mnogim slučajevima nasilno ugurane.
Dakle, reč branitelj se u ovom kontekstu nije upotrebljavala do skora. Bar u zvaničnom jeziku.
I još jedna napomena. Reč branitelj i reč branilac nisu identične, ne mogu se zameniti u svakom kontekstu I to, naravno, ne piše ni u tom rečniku koji navodite. I nije najbolje, kao što kažete, osloniti se samo na taj rečnik. Branitelj ne postoji u Šipkinom Pravopisnom rečniku, što nije dokaz da reč ne popstoji, ali jeste dokazz da nije pametno reći "najbolje da se oslonimo na Recnik srpskog jezika Matica srpska, Novi Sad".
A ja duboko verujem da Komitet pravnika za ljudska prava nema uravnotežen i pošten pristup problemu ljudskih prava. I da se ovakve, ajmo da kažemo neuobičajene reči, vrlo svesno upotrebljavaju i puštaju u promet.

Po cenu da neko obriše ovaj komentar ja sam vam ovo morao reći.
ant24 ant24 23:47 12.12.2010

Re: Zašto

KRALJMAJMUNA
branitelj m. v. branilac

braniteljica i braniteljka z. zenska osoba branitelj, branilac, zastitnica

Bukvalno shvatate jezik. I rečnike. Da se ne pravimo ludi. U rečnicima čete naći svašta. Ali do skora niko normalan u Srbiji nije govorio da je Taj-i-taj na sudu imao branitelja ili braniteljku. Od skora i to možete naći! TE ružne reči su se od skora pojavile, po svemu sudeći kao rezultat ružne, dobro orkestrirane i dobro finansirane kampanje, kampanje da se srpski jezik potpuno obesmisli i da mu se nasilno implantiraju (fuj!) reči sa zapadne strane koje su i tamo u mnogim slučajevima nasilno ugurane.
Dakle, reč branitelj se u ovom kontekstu nije upotrebljavala do skora. Bar u zvaničnom jeziku.
I još jedna napomena. Reč branitelj i reč branilac nisu identične, ne mogu se zameniti u svakom kontekstu I to, naravno, ne piše ni u tom rečniku koji navodite. I nije najbolje, kao što kažete, osloniti se samo na taj rečnik. Branitelj ne postoji u Šipkinom Pravopisnom rečniku, što nije dokaz da reč ne popstoji, ali jeste dokazz da nije pametno reći "najbolje da se oslonimo na Recnik srpskog jezika Matica srpska, Novi Sad".
A ja duboko verujem da Komitet pravnika za ljudska prava nema uravnotežen i pošten pristup problemu ljudskih prava. I da se ovakve, ajmo da kažemo neuobičajene reči, vrlo svesno upotrebljavaju i puštaju u promet.

Po cenu da neko obriše ovaj komentar ja sam vam ovo morao reći.


Ne znam koliko sam novca dobio da koristim rec branitelj, a ne branilac, javicu vam veceras kada pogledam izvod iz banke :)
vludvig vludvig 23:48 12.12.2010

Re: Zašto

Izvini kralju, ali ovo što govoriš o rečniku Matice srpske je lupetanje.
Rečnik Matice srpske je standard dok je rečnik Šipke dobar izdavački poduhvat.
buba_truba buba_truba 09:59 13.12.2010

Re: Zašto

vludvig
Izvini kralju, ali ovo što govoriš o rečniku Matice srpske je lupetanje.

I više od toga, mislim - lupetanja.

Moram da dodam da sam, malo je reći, iznenađena Uglavnom sam u saglasju sa KRALJEM, ali ovo!
ant24 ant24 02:09 14.12.2010

Re: Zašto

KRALJMAJMUNA
branitelj m. v. branilac

braniteljica i braniteljka z. zenska osoba branitelj, branilac, zastitnica

Bukvalno shvatate jezik. I rečnike. Da se ne pravimo ludi. U rečnicima čete naći svašta. Ali do skora niko normalan u Srbiji nije govorio da je Taj-i-taj na sudu imao branitelja ili braniteljku. Od skora i to možete naći! TE ružne reči su se od skora pojavile, po svemu sudeći kao rezultat ružne, dobro orkestrirane i dobro finansirane kampanje, kampanje da se srpski jezik potpuno obesmisli i da mu se nasilno implantiraju (fuj!) reči sa zapadne strane koje su i tamo u mnogim slučajevima nasilno ugurane.
Dakle, reč branitelj se u ovom kontekstu nije upotrebljavala do skora. Bar u zvaničnom jeziku.
I još jedna napomena. Reč branitelj i reč branilac nisu identične, ne mogu se zameniti u svakom kontekstu I to, naravno, ne piše ni u tom rečniku koji navodite. I nije najbolje, kao što kažete, osloniti se samo na taj rečnik. Branitelj ne postoji u Šipkinom Pravopisnom rečniku, što nije dokaz da reč ne popstoji, ali jeste dokazz da nije pametno reći "najbolje da se oslonimo na Recnik srpskog jezika Matica srpska, Novi Sad".
A ja duboko verujem da Komitet pravnika za ljudska prava nema uravnotežen i pošten pristup problemu ljudskih prava. I da se ovakve, ajmo da kažemo neuobičajene reči, vrlo svesno upotrebljavaju i puštaju u promet.

Po cenu da neko obriše ovaj komentar ja sam vam ovo morao reći.


Opet pred kraj dana terate pravnika da se bavi recnicima i recima.
Za pocetak Sipka i Klajn imaju recnik stranih reci i izraza gde nema pojma branitelj, te stoga rec nije monopolizovana od bilo kog naroda na Balkanu vec je rec koja nas povezuje.
Tu negde se mozemo setiti i necega sto smo svi ucili na casovima istorije, govorili smo o Ustavobraniteljima, zar ne?

Sutra ujutru sam ponovo pravnik i branitelj ljudskih prava, obecavam da se necu vise petljati u reci.
looping looping 17:03 10.12.2010

Sram ih bilo

"Kako se u Srbiji sve brzo dešava..."

Da, a sram ih bilo sto 2008 nisu otisli na dodelu Nobelove Martiju Ahtisariju.
Ocigledno srpske vlasti ne znaju sta rade. Hteli bi sa svima da budu u dobrim odnosima a na kraju nece imati nikoga za prijatelja. Ni Evropu, ni Kinu.

Sto se tice borbe za ljudska prava u Srbiji, od "5-og oktobra" nisam video nikakve rezultate te borbe osim suvoparne price nalik na onome sto pricaju i politicari.
moderator05 moderator05 17:04 10.12.2010

Obaveštenje

Nekoliko komentara koji su bili nadovezani na komentar blogera KRALJMAJMUNA je obrisano, dok je inicijalni komentar, iako nevezan za temu, ostavljen kako bi bilo omogućeno autoru da komentar pročita i odgovori, ukoliko želi.

Molim vas i upozoravam da se ne nadovezujete na ovaj (niti na onaj) komentar - biće obrisano.

Hvala.
tyson tyson 19:18 10.12.2010

NK vrapci


Đe si sokole!

Eto, to je ovaj blog.



vishnja92 vishnja92 19:22 10.12.2010

za nekoga

ko pise pod nickom UKinSerbia, ovo
sa onima koji su još devedesetih aktivno čuvali ono malo ljudskosti koje je Srbija tada imala

je jako drsko. ekskluzivno pravo na tu vrstu nekaznjenog bezobrazluka imaju ovdasnje NGO (vidi iznad). otkud Vam ideja da mozete da procenjujete meru ljudskosti koja je stanovala/stanuje/stanovace ovde?

to pod jedan.

pod dva - branitelji ljudskih prava - spomenuto 10 puta
mimo toga - ljudska prava - 15 puta, a samo branitelji - nebrojeno (mrzelo me).
kad neko toliko vice i zatrpava, logicno je pitanje sta pise izmedju. moj je utisak da ne pise nista.

ps - da, naravno:

ne znam kako Vas nije blam da ovako pravite buku, bas Danas od svih dana u vremenu.


pps - moja omiljena asocijacija na danasnji dan:


Salt march
ivana23 ivana23 19:45 10.12.2010

Re: za nekoga

vishnja92


Posto moze samo jedanput da se klikne, dodajem i slikovito...

Zen Master Zen Master 20:35 10.12.2010

Re: za nekoga

vishnja92



pps - moja omiljena asocijacija na danasnji dan:



Salt march


A dobri čika Gandi beše dobio Nobelovu nagradu za mir ili se možda borio za mir ali na pogrešnoj strani pa je nije dovoljno zaslužio ?!?

lakipingvin lakipingvin 20:37 10.12.2010

Re: za nekoga

pps - moja omiljena asocijacija na danasnji dan:

Salt march


visnja


najbolji dokaz da iako mu nikad nije bilo dozvoljeno da bude upamcen sa tom nagradom za mir prva asocijacija ljudi kad god se govori o borbi za mir i ravnopravnost cak i danas je on...dela uradjena sa verom je ono sto se pamti bez obzira na vreme a ne prazna spinovanja...
mariopan mariopan 21:30 10.12.2010

Re: za nekoga

vishnja92

Višnja , pregršt preporuka

filvas filvas 21:36 10.12.2010

Re: za nekoga

Višnja, bravo za komentar! S kakvim pravom nas UK in Serbia časti ovakvim uvredama!? Morali bi da nam se izvine i ambasada i moderatori koji su pustili ovakvo djubre, dok istovremeno brisu komentare jer navodno nisu u direktnoj vezi sa temom. Sramota!


Evo, ja sada zahtevam uklanjanje ovog članka i izvinjenje.
Exitus Letalis Exitus Letalis 21:56 10.12.2010

Re: za nekoga

ekskluzivno pravo na tu vrstu nekaznjenog bezobrazluka imaju ovdasnje NGO (vidi iznad). otkud Vam ideja da mozete da procenjujete meru ljudskosti koja je stanovala/stanuje/stanovace ovde?

uz rizik da se ne složimo, želim da kažem da je početkom 90tih bilo milion ljudi na gazimestanu. tih milion je ostavilo kod kuće puta tri.

uz činjenicu da još 34 posto u to vreme u srbiji su činile nacionalne manjine, mnogo je mali broj ostao onih koji su se protivili ratnoj politici slobodana miloševića.

jer je i ćutanje odobravanje.

crni flor - oko 100.000 u milionskom bg, na primer.

peticiju da se građani srbije ne šalju da služe vojni rok van granica republike, potpisalo je oko 70.000 građana a prikupljali smo je nekoliko meseci.

psovali su nas, tukli, jebali majku po ulicama i ispred skc-a gde smo prikupljali potpise.

palili smo sveće za sve nevine žrtve rata mesecima, takođe.
kako smo prošli, zaju oni koji su dolazili.

došao je bokan (to je sada onaj fini gospodin koji uči lepom ponašanju srpske gospođice i bio je savetnik princeze jelisivate), sve u uniformi i naoružan i pretio nam a nožem pocepao transparent.

osnovali smo bg krug da bismo se razlikovali od militantne većine i da bismo pokušali da se pokrene neki dijalog ...
nije se primilo, više vole mašinac i amfilohija ...

male oaze su bile neke tada tek osnovane nvo i neke građanske stranke.
svi ostali su bili ili ćutolozi ili optvoreno pozivali na rat.

samo da se setimo cveća koje se bacalo na tenkove koji su sravnili vukovar.

i rts-a i eksperes politike i politike i odjeka i reagovanja i miloša markovića i komrakova i sime gaina i mis yu alijas vesne jugović i nina brajevića i dnevnikovog dodatka i dodatka dodatku ... ostalih ratnih novinara ...

slabo pamćenje, šta li?
pamti se samo 99 ...
ostalo se nije desilo ...

možda vam je to dosadno.
ali ... žalim slučaj ...

vishnja92 vishnja92 22:03 10.12.2010

Re: za nekoga

evo, ovo sam spomenula gore:
supstrat ljudskosti u malom broju danas glasnih - a okolo mrak.

e pa nece biti.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:14 10.12.2010

Re: za nekoga

Exitus
želim da kažem da je početkom 90tih bilo milion ljudi na gazimestanu. tih milion je ostavilo kod kuće puta tri.


Drugim recima, ako sam ja kriv za nesto automatski su kriva moja deca i zena - jbt. koja bolesna logika. I ljudi koji se rukovode njom se ne stide da kazu za sebe da se bore za ljudska prava??? Ma jos u Srbiji i nije tako lose kad se uzme obzir kakvi se "profesionalci" bave ljudskim pravima ... i proizvodnjom kolektivne krivice

ps. Visnjo ovaj brojac preporuka ne radi dobro - samo sam ja kliknuo 10 puta
filvas filvas 23:07 10.12.2010

Re: za nekoga

Psihijatrija na delu. Tzv. substitut, ersatz.
milisav68 milisav68 00:07 11.12.2010

Re: za nekoga

uz rizik da se ne složimo, želim da kažem da je početkom 90tih bilo milion ljudi na gazimestanu. tih milion je ostavilo kod kuće puta tri.

Da podsetim, u pitanju je 1989.godina.
Još uvek su bila društvena preduzeća i komunisti na vlasti.
Ne kažem da nije bilo naloženih ljudi na to, ali je bilo i ljudi koje to nije interesovalo i koje su terali, pa čak i pod pretnjom otkaza da idu na Gazimestan.Kao i za čuveni zajam.
Barem je tako bilo u mom mestu.
To naravno, nije moglo da se vidi ni na jednim vestima ili u novinama.
Slična priča je i sa masovnim odzivom za mobilizaciju.


Exitus Letalis Exitus Letalis 00:42 11.12.2010

Re: za nekoga

e pa nece biti.

neće.
i gore je.
okolo zavera ćutanja!

pa, navalite!
navika je čudo.

ništa činjenice!

don't confuse me with the facts!
vludvig vludvig 00:59 11.12.2010

Re: za nekoga

želim da kažem da je početkom 90tih bilo milion ljudi na gazimestanu. tih milion je ostavilo kod kuće puta tri.


He, he, kaže jedna stara mudrost indijska da je svojstvo uma da prihvata i odbacuje. Jednostavno binarno. A inteligencija je (eventualno) ta koja grana i usložnjava.
seceranac seceranac 01:02 11.12.2010

Re: za nekoga

milisav68
uz rizik da se ne složimo, želim da kažem da je početkom 90tih bilo milion ljudi na gazimestanu. tih milion je ostavilo kod kuće puta tri.

Da podsetim, u pitanju je 1989.godina.
Još uvek su bila društvena preduzeća i komunisti na vlasti.
Ne kažem da nije bilo naloženih ljudi na to, ali je bilo i ljudi koje to nije interesovalo i koje su terali, pa čak i pod pretnjom otkaza da idu na Gazimestan.Kao i za čuveni zajam.
Barem je tako bilo u mom mestu.
To naravno, nije moglo da se vidi ni na jednim vestima ili u novinama.
Slična priča je i sa masovnim odzivom za mobilizaciju.


danas je 2010 i neki drugi ovaj put demokratski vladari opet teraju ljude da idu ali ovaj put u norvesku na dodelu nagrade za mir
loader loader 02:23 11.12.2010

Re: za nekoga

Exitus Letalis:

... i miloša markovića i komrakova i sime gaina i mis yu alijas vesne jugović i nina brajevića i ...

Wauh..! Kakva ekipa Kakva reprezentacija mraka !!

Ovo je jedno od najboljih nabrajanja na blogu u poslednje vreme! Preporukica, da ublaži loše uspomene, a tu i cvetje
gorran2 gorran2 03:21 11.12.2010

Re: za nekoga

Exitus Letalis
ekskluzivno pravo na tu vrstu nekaznjenog bezobrazluka imaju ovdasnje NGO (vidi iznad). otkud Vam ideja da mozete da procenjujete meru ljudskosti koja je stanovala/stanuje/stanovace ovde?

uz rizik da se ne složimo, želim da kažem da je početkom 90tih bilo milion ljudi na gazimestanu. tih milion je ostavilo kod kuće puta tri.

uz činjenicu da još 34 posto u to vreme u srbiji su činile nacionalne manjine, mnogo je mali broj ostao onih koji su se protivili ratnoj politici slobodana miloševića.

jer je i ćutanje odobravanje.

crni flor - oko 100.000 u milionskom bg, na primer.

peticiju da se građani srbije ne šalju da služe vojni rok van granica republike, potpisalo je oko 70.000 građana a prikupljali smo je nekoliko meseci.

psovali su nas, tukli, jebali majku po ulicama i ispred skc-a gde smo prikupljali potpise.

palili smo sveće za sve nevine žrtve rata mesecima, takođe.
kako smo prošli, zaju oni koji su dolazili.

došao je bokan (to je sada onaj fini gospodin koji uči lepom ponašanju srpske gospođice i bio je savetnik princeze jelisivate), sve u uniformi i naoružan i pretio nam a nožem pocepao transparent.

osnovali smo bg krug da bismo se razlikovali od militantne većine i da bismo pokušali da se pokrene neki dijalog ...
nije se primilo, više vole mašinac i amfilohija ...

male oaze su bile neke tada tek osnovane nvo i neke građanske stranke.
svi ostali su bili ili ćutolozi ili optvoreno pozivali na rat.

samo da se setimo cveća koje se bacalo na tenkove koji su sravnili vukovar.

i rts-a i eksperes politike i politike i odjeka i reagovanja i miloša markovića i komrakova i sime gaina i mis yu alijas vesne jugović i nina brajevića i dnevnikovog dodatka i dodatka dodatku ... ostalih ratnih novinara ...

slabo pamćenje, šta li?
pamti se samo 99 ...
ostalo se nije desilo ...

možda vam je to dosadno.
ali ... žalim slučaj ...

Naprotiv.
Kad su tenkovi krenulina Vukovar, Beograđani su napravili svojim telima živi štit da im ne dozvole da prođu.
Pa su onda Beograđani od 1992. svakog meseca organizovali milionske demonstracije protiv granatiranja Sarajeva.
Pozorišta išla na gostovanje u Sarajevo, a najpopularniji muzičari organizovali benefit koncerte. Kad je prolazio voz deportovanih iz Zvornika prema Subotici, građani ga spoontano dočekivali cvećem, poklonima i izrazima saosećanja.
Štaviše, najugledniji lideri opozicije išli 1994. u Sarajevo da pruže moralnu podršku razorenom gradu i napaćenom stanovništvu.
Posle, kad se rat završio, razjarene mase građana na demonstracijama zahtevale da se uhapse Plavšićka, Karadžić i Mladić. Razjareni građani sami pohvatali ratne zločince, a policija ih jedva iščupala iz njihovih ruku da bi ih u redovnom sudskom postupku sudovi osudili na dugogodišnje kazne.

Vreme intenzivnog humanizma i renesanse, i nesebične podrške svima ratom unesrećenima.
filvas filvas 07:02 11.12.2010

Re: za nekoga

Naprotiv.
Kad su tenkovi krenulina Bagdad, Njujorčani su napravili svojim telima živi štit da im ne dozvole da prođu.
Pa su onda Londonci od 2004. svakog meseca organizovali milionske demonstracije protiv granatiranja Bagdada.
Pozorišta išla na gostovanje u Faludžu, a najpopularniji muzičari organizovali benefit koncerte. Kad je prolazio voz deportovanih iz Kabula prema Gvantanamu, građani ga spoontano dočekivali cvećem, poklonima i izrazima saosećanja.
Štaviše, najugledniji lideri opozicije išli 2006. u Bagdad da pruže moralnu podršku razorenom gradu i napaćenom stanovništvu.
Posle, kad se rat završio, razjarene mase građana na demonstracijama zahtevale da se uhapse Buš, Bler i Čejni. Razjareni građani sami pohvatali ratne zločince, a policija ih jedva iščupala iz njihovih ruku da bi ih u redovnom sudskom postupku sudovi osudili na dugogodišnje kazne.

Vreme intenzivnog humanizma i renesanse, i nesebične podrške svima ratom unesrećenima.
vishnja92 vishnja92 09:52 11.12.2010

Re: za nekoga

Exitus Letalis
e pa nece biti.

neće.
i gore je.
okolo zavera ćutanja!

pa, navalite!
navika je čudo.

ništa činjenice!

don't confuse me with the facts!


ajmo ovako - samo za tvoje oci, jednom za svagda, pa da budemo egal na zadatu temu u daljem razgovoru (posto citam jedan te isti copy/paste komentar vec godinama):
bila na crnom floru, potpisala sve peticije, hodala po ulici, sedela, trcala, plakala, svadjala se. ugostila dve muslimanske porodice tokom njihovog egzodusa u Svedsku i iskijala to posle. jel dovoljno? jel smem sad da nastavim?

divim se svima vama koji ste (za razliku od "cutologa" ) imali zivotnog komfora da godine provedete nad sveskom za prikupljanje potpisa dok je leba pado s neba, ali to kmecanje i nabijanje sopstvenog neuspeha drugima na nos postaje vec tragikomicno. pogresan nacin, bedna strategija i oduran nastup (setimo se Zena u crnim bundama) je... cija greska? kako pored tolikog ulozenog napora niste nikoga preobratili, a cak i ja, naprimer, jesam - najobicnijim stavom da je rat sranje, bez crno-belih moralnih odrednica i fioka po nacijama? sa takvim ponosom pricati o svom neuspehu i kriviti drugog je, za mene, samo slika inferiornosti, nedoraslosti i neodgovornosti, a nikako politickog stava.

a prica o "militantnoj vecini" je notorna i bezocna laz.

medjutim, to nije ovde tema, samo mi je malo muka od rekreativnog trpanja Srebrenice na svaki podmilimbogom topic.

ljudskost je individualna a ne grupna kategorija, nadam se da bar to shvatas. ali ste vi, dragi ngoovci, proizveli citav sloj bednih mediokritetskih profitercica Milicatomickinog i ovog stranostipendijskog tipa i otvorili prostor za redefinisanje sasvim opstih mesta, a to se - sori - ne oprasta tako lako, jer vredja ljude i trosi im vreme i kalorije, uvek iznova i iznova.

sa kojim pravom neko u ime alchajmerovski-postkolonijalno ususkane i bahato-ignorantske-prema-ljudskim-pravima zemlje ovako usputno i ficfiricki-stipendicno pljucka po svima nama? koji smo ga u ovo vreme i na ovom mestu ugostili? kada dodjes u tudju kucu, najmanje sto mozes da uradis je da ne pljujes po podu.

ljudska prava su univerzalna kategorija - ne samo po tome sto pripadaju svima nama, vec i po tome sto svi imamo pravo na sud o njima. tako da: mojne me sa poducavanjima i edukacijom, pliz. nadmenost je sasvim lakrdijaska osobina.

i jos nesto, samo za tebe - slicica iz mog profila.
jezik je srpski, pismo je tengwar, pa citaj:





ps - stvarno bi neko mogao konacno da sredi navodnike i namigujuceg smajlija, ovo je vec bruka.


mariopan mariopan 09:59 11.12.2010

Re: za nekoga

kada dodjes u tudju kucu, najmanje sto mozes da uradis je da ne pljujes po podu.


edit
Za sve što si napisala ali ova rečenica je posebna.

Htela ja sinoć da napišem kako smo radili da zaradimo leba, prihvatali izbeglice i svaštanešto što čovek mora da bi svi preživeli....ali bilo mi dugačko, jer ako se neko svega toga ne seća može biti da je njima i padao leba sa neba samo nama ostalima nije, pa smo morali sve to da radimo i nekako preživimo.
A ne verujem da ne znaju, samo im je sećanje selektivno i dobro služi na zadatku, eto da potkrepi i podrži ovaj skandalozni tekst, recimo.
Verujem da Exitus to sve zna, džaba posao pisati.....a tebi Višnja svaka čast.
Da si ovo napisala pre tri godine ovde bi te vuci izjeli dok si reko banana.
Nema veze što je sve istina što pišeš, koga briga za to?
vishnja92 vishnja92 10:35 11.12.2010

Re: za nekoga

antioksidant antioksidant 10:36 11.12.2010

Re: za nekoga

peticiju da se građani srbije ne šalju da služe vojni rok van granica republike, potpisalo je oko 70.000 građana a prikupljali smo je nekoliko meseci.

psovali su nas, tukli, jebali majku po ulicama i ispred skc-a gde smo prikupljali potpise.

hajde probaj da se zamislis da li je problem u ideji koju "promovises" ili u nacinu na koji to radis
lepe pare su se vrtele za razne "projekte" a ni jedan od tih projekata nije pokrenuo promene u srbiji
koliko majmuni nemaju eksluzivno pravo na patriotizam nemas ni ti (a uk ili ko god pise ovu glupost gore jos manje) na "ljudskost"
antioksidant antioksidant 10:39 11.12.2010

Re: za nekoga

Da si ovo napisala pre tri godine ovde bi te vuci izjeli dok si reko banana.

kakva paljevina
mariopan mariopan 10:46 11.12.2010

Re: za nekoga


ps - stvarno bi neko mogao konacno da sredi navodnike i namigujuceg smajlija, ovo je vec bruka.

Tačno, taj smajli daje sasvim drugu sliku od onoga što čovek piše, ponekad ispadne sasvim suprotno od željenog..
Exitus Letalis Exitus Letalis 11:08 11.12.2010

Re: za nekoga

višnja, ne moraš više.
dosta je bilo.
legla si ko melem na ranu ... skoro svima ...

naročito onim "leba sa neba" ...
što je opravdanje za sve ...

i naročito "kad dođeš u tuđu kuću" ... mada je nejasno na koga se
osnosi, jer milan antonijević, dakle, pisac teksta je beograđanin.
ako misliš na UK, pa mogao je da bude gost kod nekog drugog vip-a.
možda ne baš kod tebe.

p.s. nabrajanje ostavi za cv.
Exitus Letalis Exitus Letalis 11:13 11.12.2010

Re: za nekoga


koliko majmuni nemaju eksluzivno pravo na patriotizam nemas ni ti (a uk ili ko god pise ovu glupost gore jos manje) na "ljudskost"

nisam nijednom pomenula "ljudskost".

ako se malo udubiš, mada nemaš u šta, istinu, reč je o drugim stvarima.

a zanimljivo je, napadi su samo na nvo i to samo neke, a nikako na, na primer, 1389, obraz, dveri etc ... sve su to nvo...

i sve su dobijale "lepe pare"...

p.s. o partiotizmu ne bih ...

Exitus Letalis Exitus Letalis 11:15 11.12.2010

Re: za nekoga

Da si ovo napisala pre tri godine ovde bi te vuci izjeli dok si reko banana.

hahahaha ...
rezervisano za danas ... bez dodataka ...
vishnja92 vishnja92 11:30 11.12.2010

Re: za nekoga

nisam nijednom pomenula "ljudskost".

nisi - ja sam, a ti si na to reagovala papagaj-pricom o crnom floru i cvecu po tenkovima.
nabrajanje ostavi za cv.

nema potrebe, imam svoju struku i svoj privatni zivot za takve akcije :)
i naročito "kad dođeš u tuđu kuću" ... mada je nejasno na koga se
osnosi, jer milan antonijević, dakle, pisac teksta je beograđanin.

Milan Antonijevic, Beogradjanin, pise pod nickom britanske ambasade u RS.
ako misliš na UK, pa mogao je da bude gost kod nekog drugog vip-a.
možda ne baš kod tebe.

da, ali nije bio.
nemam autorsku opciju, a i da je imam - ne ispunjava moj prvi kriterijum, a to je elementarna ljudska pristojnost i domace vaspitanje.



haug, idem da sirim ljudskost osmehom za nadrndane po ulici i prevozu
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:37 11.12.2010

Re: za nekoga

Exitus Letalis
ništa činjenice!

don't confuse me with the facts!


A gde su cinjenice u u ovom tvom pamfletu kojim bi se i Gebels ponosio. Jel ti nisam to dokazao vec u prvoj tvojoj recenici?

Ali ako bas hoces cinjenice evo ti ih: iako je SPS na prvim visestranackim izborima u Srbiji imala ogromnu vecinu u parlamentu zahvaljujuci vecinskom sistemu osvojila je samo nesto vise od 50% posto glasova. Posle vise nikad nije sama ni imala vecinu nego je morala da stupa u koalicije. U 90-im je JEDINO u Srbiji od svih novostvorenih zemalja na teritoriji ex-Yu postojala JAKA opozicija i milioni gradjana su protestovali na ulicama protiv te vlasti. I na kraju su skinuli sa vlasti Milosevica i njegov rezim. U isto vreme su ustaski ideolog Tudjman i islamski fundamentalista Izetbegovic uzivali nepodeljenu podrsku najvecih delova tamosnjih sredina i umrli prirodnom smrcu, na vlasti i slavljeni(i jos uvek su)...

Ili hoces mozda fakte o tome koliko miliona neduznih ljudi je nastradalo u svetu kao direktna posledica ratova koje su zapocinjale i vodile neke od najistaknutijih clanica NATO... onih istih cije su bombardovanje i ubijanje neduznih ljudi u Srbiji podrzavali tvoji licemerni NVO-prijatelji ... i zalili se da je bilo malo tog bombardovanja... Svu njihovu bedu i licemerje najbolje pokazuje cinjenica da na zapadu postoje i njihove kolege koje mnogo ozbiljnije shvataju svoj posao. Kao naprimer Human Rights Watch koji bar posteno nabraja ratne zlocine koji su ucinjeni od strane NATO namernim gadjanjem civilnih ciljeva u tom "humanitranom bombardovanju"...




antioksidant antioksidant 11:38 11.12.2010

Re: za nekoga

a zanimljivo je, napadi su samo na nvo i to samo neke, a nikako na, na primer, 1389, obraz, dveri etc ... sve su to nvo...

pa ako zelis da se svrstavas s njim - slobodno
zar treba svaki put da kazem da nisam ni za ideju ni za nacin dveri, obraza i slicnih da bih imao pravo da kazem da "ne reagujem pozitivno"* na pristup stvarima s druge strane?

razmisli o efektima takvog delovanja. nije daleko od istine da je vise ljudi oterano agresivnim pristupom nego sto je privuceno. mada dok su donatori zadovoljni ko sam ja da se bunim?

* najblaza formulacija koju sam mogao da smislim
automatic automatic 11:47 11.12.2010

Re: za nekoga

nisam nijednom pomenula "ljudskost".


... i nemojte, ne stoji vam.
mariopan mariopan 12:07 11.12.2010

Re: za nekoga

antioksidant
Da si ovo napisala pre tri godine ovde bi te vuci izjeli dok si reko banana.

kakva paljevina

Ne znam zašto pamtim to vreme po tome?
Mora da sam ga po nečemu povezala, recimo setim se odmah Tešanovićke, ne znam zašto.... na isti način nam je uterivala "ljudskost" ne izlazeći iz aviJona.......a ovaj tekst mi zaličio jer nam odriče ljudskost u svakom smislu? Bilo onda a eto ga sad i ovde :

ono malo ljudskosti koje je Srbija tada imala.


antioksidant antioksidant 12:52 11.12.2010

Re: za nekoga

automatic
nisam nijednom pomenula "ljudskost".


... i nemojte, ne stoji vam.

ovo je automatska reakcija, pretpostavljam?
svakako je neprimerena
seceranac seceranac 13:17 11.12.2010

Re: za nekoga

citava rasprava se svodi na to da jedni brane jedne zlocince tako sto pokazuju da su drugi zlocinci jos gori
automatic automatic 13:35 11.12.2010

Re: za nekoga

ovo je automatska reakcija, pretpostavljam?
svakako je neprimerena

neprimerena čemu?

naporima korumpiranih zapadnih političara rešenih da delove evropskog kontinenta žrtvuju apetitima islamista, delova evrope koje smatraju nepotrebnim u ovom trenutku, a sve zarad malo boljeg standarda svojih državljana koje drže u medijskom mraku?

neprimerena onima koji zarad šake dolara ili evra takav medijski mrak šire i na ovim prostorima, nudeći rešenje po kojem ne treba ni da postojimo jer nismo ljudi i drsko odbijamo da nestanemo kao narod zbog nečije zarade i kojeg barela nafte više?

Exitus Letalis Exitus Letalis 14:04 11.12.2010

Re: za nekoga

naporima korumpiranih zapadnih političara rešenih da delove evropskog kontinenta žrtvuju apetitima islamista

o, baš sam se nešto nadala da će ovakvi rasistički komentari obići ovaj blog.

ali kad li?
tad li!
što reče kiš.
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:09 11.12.2010

Re: za nekoga

nisi - ja sam, a ti si na to reagovala papagaj-pricom o crnom floru i cvecu po tenkovima.

ne rekoh li da je dosadno većini.
ili zatvaranje očiju pred činjenicama.
Milan Antonijevic, Beogradjanin, pise pod nickom britanske ambasade u RS.

so what?
da, ali nije bio.
nemam autorsku opciju, a i da je imam - ne ispunjava moj prvi kriterijum, a to je elementarna ljudska pristojnost i domace vaspitanje.

moćno, nema šta!

kaži to onim hiljadama koji žive u toj odvratnoj zemlji "bez elementarne ljudske pristojnosti i domaceg vaspitanja".

mada mislim da si se malo zaletela.
ponele te mase ...
nije čudo ... slava je to, bre!

p.s. nisam baš shvatila, misliš li da milan antonijević ne može da piše o danu ljudsih prave ... jer on kao takav ne ispunjava tvoj prvi kriterijum ili ko?

šta uopšte znaš o milanu antonijeviću?

haug, idem da sirim ljudskost osmehom za nadrndane po ulici i prevozu


ja odo da pravim gulaš, mađarski, je može?
il su nam se i oni zamerili?
mariopan mariopan 14:24 11.12.2010

Re: za nekoga

šta uopšte znaš o milanu antonijeviću?

Ono što on sam piše u tekstu.
Da je stipendista Velike Britanije i da je ljudskost merljiva kategorija - koliko para toliko ljudskosti?
Mi, sirotinja, to merimo lebom ali je ljudskije sa malo kavijara odozgo?
Exitus Letalis Exitus Letalis 14:26 11.12.2010

Re: za nekoga

vaso, u elementu si.
U 90-im je JEDINO u Srbiji od svih novostvorenih zemalja na teritoriji ex-Yu postojala JAKA opozicija i milioni gradjana su protestovali na ulicama protiv te vlasti. I na kraju su skinuli sa vlasti Milosevica i njegov rezim.


da malo ne preteruješ?
koji milioni i kada?
90-te su dugačak period.

ako misliš na 96/97, tada je došlo do njih, jer više nije režim žario i palio naokolo. a ni tada nisu bili milioni i nisu bili na ulicama jer su se protivili tek minulom ratu.
dozlogrdile sankcije, korenje i te stvari ...

U isto vreme su ustaski ideolog Tudjman i islamski fundamentalista Izetbegovic uzivali nepodeljenu podrsku najvecih delova tamosnjih sredina i umrli prirodnom smrcu, na vlasti i slavljeni(i jos uvek su)...


kako se zvao režim u srbiji?
ako si već nadenuo imena ovim drugim režimima.

misliš da su islamski fundamentalisti sedeli 44 meseca na brdima oko sarajeva?
to je za mene novost.
prosvetli me.

hehehe, a taj ustaški ideolog ( s čim se slažem) bio je predsednik "partizana" i oficir jenea.
i došao je na vlas' dve i po godine posle miloševića.
a izetbegović, islamski fundamentalista, četiri godine posle miloševića.
međutim, o radovanu ni reči.
kada dođeš u srbiju, vodiću te na palačinke "ala radovan karadžić".
maksa83 maksa83 14:34 11.12.2010

Re: za nekoga


ja odo da pravim gulaš, mađarski, je može?
il su nam se i oni zamerili?


Aj, i ne preteruj sa alevom, i kad već pitaš:

Occupation of Vojvodina, 1941-1944

Hortijeva vesela ekipa je ubeležila sledeći pozitivan skor:


The total number of the people killed by the occupants between 1941 and 1944 in the entire Vojvodina was 55,285, including:[2]

* 18,193 people who were killed directly
* 19,004 people who were sent to concentration camps and killed there
* 4,168 people who were sent to forced labour and killed there
* 3,286 people who were mobilized and later killed
* 10,634 killed members of the resistance movement

[edit] Victims in Bačka

The total number of the killed people in Bačka was 19,573, including:[2]

* 6,177 people who were killed directly
* 8,027 people who were sent to concentration camps and killed there
* 2,179 people who were sent to forced labour and killed there
* 1,516 people who were mobilized and later killed
* 1,674 killed members of the resistance movement

Of the total number of the victims (excluding the killed members of the resistance movement), 11,521 were men, 3,768 were women, 1,283 were elderly people, and 1,327 were children.
[edit] Victims in Banat

The total number of the killed people in Banat was 7,513, including:[2]

* 2,211 people who were killed directly
* 1,294 people who were sent to concentration camps and killed there
* 1,498 people who were sent to forced labour and killed there
* 152 people who were mobilized and later killed
* 2,358 killed members of the resistance movement

Of the total number of the victims (excluding the killed members of the resistance movement), 4,010 were men, 631 were women, 243 were old people, and 271 were children.
[edit] Victims in Syrmia

The total number of the killed people in Syrmia was 28,199, including:[2]

* 9,805 people who were killed directly
* 9,683 people who were sent to concentration camps and killed there
* 491 people who were sent to forced labour and killed there
* 1,618 people who were mobilized and later killed
* 6,602 killed members of the resistance movement

Of the total number of the victims (excluding the killed members of the resistance movement), 14,484 were men, 3,662 were women, 1,279 were old people, and 2,172 were children.


1942 raid in Novi Sad

The total number of civilians killed in the raid was 4,211. The victims came from a number of nearby towns, including Novi Sad, Bečej, Vilovo, Gardinovci, Gospođinci, Đurđevo, Žabalj, Lok, Mošorin, Srbobran, Temerin, Titel, Čurug, and Šajkaš.[3] The victims included 2,842 Serbs, 1,250 Jews, 64 Roma, 31 Rusyns, 13 Russians and 11 ethnic Hungarians.[4] Civilians were rounded up at random and taken from their homes and businesses during their workday and while they were engaged in regular activities, even weddings.
vishnja92 vishnja92 14:45 11.12.2010

Re: za nekoga

kaži to onim hiljadama koji žive u toj odvratnoj zemlji "bez elementarne ljudske pristojnosti i domaceg vaspitanja".

p.s. nisam baš shvatila, misliš li da milan antonijević ne može da piše o danu ljudsih prave ... jer on kao takav ne ispunjava tvoj prvi kriterijum ili ko?

aham, stari spin: kad ponestane argumenata, glumi se funkcionalna nepismenost.
netje da prodje, a-a
ja odo da pravim gulaš, mađarski, je može?
il su nam se i oni zamerili?


tvoja afektacija spram tudje ispravnosti se dijagnosticki blizi milosssevoj prema SM

e pajz vamo sad:
za razliku od tebe, ja ne nosim u sebi ni trunku lose primisli o bilo kojoj naciji na ovoj blesavoj planeti, a jos manje mrznju ili odbojnost.

osim toga, docs je tamo negde sinoc rekao da smo mi vegetarijanci senzibilizovani na... vec nesto :)), pa te u tom smislu obavestavam:
ne dozvoljavam ti da mi jos ikad, od danas pa do kraja vremena, prilepis neku od svojih bednih etiketa - sacuvaj ih za sebi ravne, makljaj se sa obrazovcima ili sa kime god hoces.
sa mnom neces moci: danas sam suvise dobro raspolozena, a drugi put cu mozda biti lose. shvati ovo kako ti volja.

ps - bold je tu zarad koncentracije i olaksanog citanja.


pps - da sam ijednog momenta pomislila da ti i tebi slicni zaista imate moc da izbagatelisete temu ljudskih prava, sto vam je ocito cilj, bila bih daleko manje odmerena - bilivmi.

prijatan rucak.
gorran2 gorran2 15:01 11.12.2010

Re: za nekoga

filvas
Naprotiv.
Kad su tenkovi krenulina Bagdad, Njujorčani su napravili svojim telima živi štit da im ne dozvole da prođu.
Pa su onda Londonci od 2004. svakog meseca organizovali milionske demonstracije protiv granatiranja Bagdada.
Pozorišta išla na gostovanje u Faludžu, a najpopularniji muzičari organizovali benefit koncerte. Kad je prolazio voz deportovanih iz Kabula prema Gvantanamu, građani ga spoontano dočekivali cvećem, poklonima i izrazima saosećanja.
Štaviše, najugledniji lideri opozicije išli 2006. u Bagdad da pruže moralnu podršku razorenom gradu i napaćenom stanovništvu.
Posle, kad se rat završio, razjarene mase građana na demonstracijama zahtevale da se uhapse Buš, Bler i Čejni. Razjareni građani sami pohvatali ratne zločince, a policija ih jedva iščupala iz njihovih ruku da bi ih u redovnom sudskom postupku sudovi osudili na dugogodišnje kazne.

Vreme intenzivnog humanizma i renesanse, i nesebične podrške svima ratom unesrećenima.

Tačno tako.
Narod delom korumpiran, delom sluđen propagandom, delom neosetljiv na tuđe muke - i eto bombi, zla i nevolje po glavama nekih tamo, istih poput nas.

Lepo kaže naš narod: dva bez duše, treći bez glave.
Exitus Letalis Exitus Letalis 15:23 11.12.2010

Re: za nekoga

ne dozvoljavam ti da mi jos ikad, od danas pa do kraja vremena, prilepis neku od svojih bednih etiketa - sacuvaj ih za sebi ravne, makljaj se sa obrazovcima ili sa kime god hoces.
sa mnom neces moci: danas sam suvise dobro raspolozena, a drugi put cu mozda biti lose. shvati ovo kako ti volja.

živeo govornik!

ne dozvoljavaš?
al sebi dozvoljavaš mnogo toga.
pre nego što klikneš "objavi" pročitaj šta si napisala.
il možda misliš da je tebi dozvoljeno da vređaš?
pravo mase!
svaka čas'

p.s. ne, nikom ja ništa ne pripisujem, pogotovo tebi.
ne mogu da zamislim kakva si kad si loše volje.
al pazi, nemoj da pretiš.
ovo je blog.
nemoj da ulaziš u rasprave ako te izdaju živci.

tebi ravni su ovde u većini, što je vrlo lepo za tebe.
al šta ćeš, takav je život.
kao što rekoh, većina je čudo.
svi jednaki, nema razlike.

p.p.s. i ne reče niša za milana.
to je spin, je l tako?
pitanje je bilo o milanu antonijeviću i zašto on na dan ljudsih prava piše o ljudskim pravima.
kad je to pravo samo za neke rezervisano.


yugaya yugaya 17:25 11.12.2010

Re: za nekoga

Hortijeva vesela ekipa je ubeležila sledeći pozitivan skor:
1942 raid in Novi Sad
Da, ali :
The action was halted on 31 January due to the protests of a number of Hungarian Members of Parliament led by Bajcsy-Zsilinszky, who demanded an investigation.


The lobbying by Bajcsy-Zsilinszky, who was also calling for compensation for the relatives of the victims, kept the matter before the public eye.

The trial began on 14 December 1943. After several days of proceedings, the court reached the verdict that the accused had "created an artificial, unreal situation, leading to unjustified shedding of blood. That reached its climax on 22 and 23 January in Ujvidek. Here they exterminated the Jewish and Serb population according to their mood, under the pretext of resistance, and gave the auxiliary troops a free hand to plunder".


General Fekete-Halmy was sentenced to 15 years imprisonment, seven other officers received prison sentences between ten and 14 years, and the remaining accused also received exemplary punishments.
On 15 January 1944, four of the accused fled to Vienna where they received political asylum as "guests" of Himmler.


Two days later the German-language Budapest paper "Pester Lloyd" wrote under the headline "Deserters. Fled from Responsibility" that they were "dishonourable cowards" and "creatures" who had ceased to be Hungarian soldiers.


Madjarska javnost je zasluzna sto je pogrom u Novom Sadu prekinut a zlocinci izvedeni pred lice pravde. Ako zelimo da se pobunimo protiv kolektivnog uskracivanja prava na ljudskost u vremenima dok su pojedinci u nase ime cinili stravicne zlocine, bilo bi lepo da se i ovo spomene.

Ignorance is a bliss, i ravnomerno je rasporedjena na sve narode. Desi se i ovde da priupitaju recimo kako su Imre Nadj i revolucionari koji su se skrivali u jugoslovenskoj ambasadi prodati sovjetima 1956., a da ovo zaborave .
milisav68 milisav68 17:35 11.12.2010

Re: za nekoga

zar treba svaki put da kazem da nisam ni za ideju ni za nacin dveri, obraza i slicnih da bih imao pravo da kazem da "ne reagujem pozitivno"* na pristup stvarima s druge strane?

Ma dobili brdo blokčića, olovki, i etiketa, pa samo lepe i dele.
milosss92 milosss92 18:39 12.12.2010

Re: za nekoga

Zen Master
vishnja92

pps - moja omiljena asocijacija na danasnji dan:
Salt march

A dobri čika Gandi beše dobio Nobelovu nagradu za mir ili se možda borio za mir ali na pogrešnoj strani pa je nije dovoljno zaslužio ?!?

Da Gandi nije ubijen tako rano (1948) to priznanje bi sigurno dobio do danas, isto kao sto ga je dobio Mandela (1993).
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:07 10.12.2010

Pada mrak

Kad se na mene navale Ujedinjeno Kraljevstvo & moderacija ja nemam čemu da se nadam ovde. Kad je Ujedinjeno Kraljevstvo osetljivo na moje vesele komentare i na komentatore koji se nadovezuju mora da je gadno vreme došlo.
Adio.
mariopan mariopan 22:53 10.12.2010

Re: Pada mrak

KRALJMAJMUNA
Kad se na mene navale Ujedinjeno Kraljevstvo & moderacija ja nemam čemu da se nadam ovde. Kad je Ujedinjeno Kraljevstvo osetljivo na moje vesele komentare i na komentatore koji se nadovezuju mora da je gadno vreme došlo.
Adio.

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 15:09 11.12.2010

Re: Pada mrak

Bori li se neko od tih branitelja i nositelja za prava dece na lečenje u Srbiji, prava žena u Srbiji na zdravstvenu zaštitu (što podrazumeva rađanje van njive i štale i sličnih uslova), da porodilišta u Narodnog fronta i Višegradskoj ne budu pojam za Surdulicu i Babušnicu, prava ljudi na rad u Srbiji, prava ljudi na život u Srbiji? Ili su strategije i poverenice i ostale trice važnije? Daleko mi je Kina. A znam da je lakše boriti se za daleka prava nego za prava u svojoj okolini. Tih daljinskih boraca ima koliko hočeš i u Srbiji i po svetu.

Uostalom, moram da pitam našeg VIP blogera UKinSerbia: kako se njegova vlada bori za ljudska prava u ...(dodati po nahođenju zemlje). Nešto mi se čini da se više potresete za život mačke na drvetu nego za par desetina ili stotina hiljada poginulih i za njihove amputirane ruke i noge.
Baš me zabole (dobro, malo sam preterao) za tog čoveka iz Kine. Nemam pojma šta je radio i šta su njemu radili. U mojoj zemlji, a i u mnogim drugim zemljama ljudi nemaju šta da jedu i umiru od "lakih" bolesti jer nema lekova.
Daleko je Kina, moj Antonijeviću.
Pun mi je kofer vaših strategija.

Morao sam da se vratim iako sam rekao adio jer me ja Mungos The Nestali podsetio na ovaj slučaj.
http://www.zvezdana.rs
milisav68 milisav68 16:28 11.12.2010

Re: Pada mrak

Bori li se neko od tih branitelja i nositelja za prava dece na lečenje u Srbiji, prava žena u Srbiji na zdravstvenu zaštitu (što podrazumeva rađanje van njive i štale i sličnih uslova), da porodilišta u Narodnog fronta i Višegradskoj ne budu pojam za Surdulicu i Babušnicu, prava ljudi na rad u Srbiji, prava ljudi na život u Srbiji?

To im nije u opisu radnog mesta.
automatic automatic 00:09 11.12.2010

once upon a time in serbia

Za YUCOM, 2010-tu godinu su obeležila i putovanja do Preševa, Novog Pazara, Niša, Novog Sada, Negotina gde smo se ponovo sastali sa braniteljima ljudskih prava, sa onima koji su još devedesetih aktivno čuvali ono malo ljudskosti koje je Srbija tada imala.

srbija nikada nije imala ljudskosti. trebalo bi je bombardovati, otcepiti deo njene teritorije i predati je na prinudnu upravu braniteljima i braniteljkama.
na oduzetom delu teritorije trebalo bi kršiti sva prava preostalim srbima, oduzimati im imovinu i presecati kanale za komunikaciju, uništavati sve dokaze o njihovom postojanju na zadatoj teritoriji.
branitelji i braniteljke okretali bi glavu na drugu stranu zbog toga što srbi nemaju ljudskosti. njihova skučena ljudskost zaslužuje iskreni prezir pravih branitelja i braniteljki ljudskih prava.
branitelji i braniteljke postaće pravednici. njihova inicijacija u pravednike sprovodiće se putem selekcije onih kojima su prava ugrožena. samo prava onih koji nisu srbi imaju se smatrati prekršenim.
srbi u nedostatku ljudskosti nemaju prava pozivati se na ista.
u beogradu, 11.12.2010. godine
draft.dodger draft.dodger 05:16 11.12.2010

...

Vuk je glup...
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 18:39 11.12.2010

Eto

.
JJ Beba JJ Beba 20:12 11.12.2010

?

sad sam videla i pročitala ovo...komentare i sve to...
ne znam...volela bih da je autor Milan Antonijevič bio tu da odgovara na komentare.Ovako uvek se sve svodi na isto prežvakavanje, na "tuču" ovih protih onih. tačno se unapred zna ko će sta da kaže, ko će koju pozicuju da zadrži, ko će kome preporuku i sve kako već ovde biva
tako predvidljivo
dosadno brate
zato Milane Antonijeviću dođi i kaži neku
ant24 ant24 19:53 12.12.2010

Re: ?

JJ Beba
sad sam videla i pročitala ovo...komentare i sve to...
ne znam...volela bih da je autor Milan Antonijevič bio tu da odgovara na komentare.Ovako uvek se sve svodi na isto prežvakavanje, na "tuču" ovih protih onih. tačno se unapred zna ko će sta da kaže, ko će koju pozicuju da zadrži, ko će kome preporuku i sve kako već ovde biva
tako predvidljivo
dosadno brate
zato Milane Antonijeviću dođi i kaži neku


Stigao sam,
kasno je za odgovaranje na primedbe ili ne?
Antonijevic
JJ Beba JJ Beba 23:17 12.12.2010

Re: ?

kasno je za odgovaranje na primedbe ili ne?

nikad nije kasno za ljudskost

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana