Društvo| Reč i slika| Život

Poreklo Deda Mraza - i kud se deo Božić Bata ?

loader RSS / 12.12.2010. u 01:32

Tokom novogodišnjih dana lik simpatičnog dekice sa belom bradom i crvenom odećom pojavljuje se na razglednicama, ukrasima, izlozima, po internetu... Čini se da i dalje vlada nedoumica o njegovom poreklu. Možda će za jedan broj čitalaca biti interesantno podsećanje na to kako je nastao i odakle njegovo ime.

dedamrazmaseblogb92.jpg

Kao što je dobro poznato, Sant Niklaus (Saint Niklaus), ili Santa Klaus, jeste naziv za svetog Nikolu u germanskim jezicima, od Nemačke, do Skandinavije. Upravo u tim oblastima se pre dva-tri veka raširio lep običaj da roditelji na dan svetog Nikole daruju decu, govoreći da im te poklone poklonizanovugodinu1man.jpgdonosi sam sveti Nikola, odnosno, da poklone donosi jedino deci koja su tokom godine bila dobra i poslušna. Naravno, on bi te poklone za njih ostavljao dok su spavali. Ovaj običaj, po svojoj prirodi fleksibilan i nevezan za crkvu i njen kalendar, preneo se postepeno i na Božić, u vreme kada se kiti jelka. Otud ispod jelke kutije i kutijice upakovane u sjajni, ukrasni papir, u kojima se nalaze igračke, slatkiši, knjige... Inače, valjalo bi samo uzgredno pomenuti, to je vreme zimskog solsticijuma, kad je dan u godini najkraći i kad je, uglavnom, veoma hladno i sve je zavejano, pa deluje kao da se svet zatamneo i skupio. Stoga svetlucavost poklona, upaljene svećice i ukupna, topla atmosfera, kao jedan vizuelni i psihološki kontrapunkt celoj toj klaustrofobičnoj zimskoj sceni, deluju još ugodnije.

  

Slovenski Deda Mraz je "stvoren" u 19. veku, u Rusiji. Pre toga su postojala lokalna ruska verovanja o zlom starcu koji donosi zimu i mraz. Postepeno, on je pretvoren u novu, pozitivnu ličnost, nalik skandinavskom svetom Nikoli, ali po imenu "djed Moroz", ili deda Mraz. On je, takođe, donosio dobroj deci darove za Božić. Ne samo da se od negativne i pomalo preteće asocijacije pretvorio u pozitivnu pojavu, nego je prestao da bude lokalna ličnost - ušavši u „široku primenu". Dolaskom komunista na vlast deda Mraz je u Rusiji (u okviru tadašnjeg suzbijanja uticaja religije) najpre bio zabranjen, kao relikt zaostalosti, odnosno povezanosti upravo sa religioznim kontekstom. Ipak, kasnije je ponovo dopušten, samo što je "propisano" da više ne dolazi za Božić, nego za Novu godinu.

Kako je nastao današnji Deda Mraz, punačak, koji nosi crveni mantil,  ima belu dugačku bradu i crvene obraze? Krajem 19. veka američki karikaturista Tomas Nast je načinio seriju ilustracija u listu Harper's Weekly, njujorškom političkom magazinu. dedamrazicocacola1manja.jpgDeda Mraz se pojavljivao u odeći različitih boja, da bi se crvena ustalila tek kada se tako obučen pojavio na božićnim čestitkama 1885. godine. Nije tačno da je Deda Mraza izmislila kompanija Koka-kola, kako se često govori. Ona ga je samo preuzela i nastavila da ga kreira za svoje potrebe. Naime, 1931. Koka-kola je zaposlila umetnika Hudona Sanbloma da kreira Deda Mraza za potrebe novogodišnje marketinške kampanje. Kažu da mu je kao model poslužio jedan penzionisani putujući prodavac Koka-kole. Njegov Deda Mraz se prvi put pojavio u listu "Sandej ivning post". Sledećih 35 godina Sanblom je radio nove scenarije za "Koka-kolu", samim tim iznova obrađujući i lik Deda Mraza. Tako je sve do 1966. godine kreirao najmanje jednog osmehnutog dekicu u crvenom odelu. Pošto se pred svaki Božić Deda Mrazov lik pojavljivao na proizvodima Koka-kole prirodno je da se formirao zaključak kako je on izum te kompanije.

A srpski Božić Bata? On takođe nastaje u 19. veku i - ima ga samo kod Srba. Interesantno je da je u svega par generacija od njega stvorena nova srpska mitološka ličnost. Popularna dečija božićna pesmica glasi "Božić, Božić bata, nosi kitu zlata...". Izvorno, mali Bog, Božić, stiže spolja, trupće, stresajući tako sneg sa nogu, odnosno bata (od bat koraka; batati, koračati, stupati). Ne znajući značenje reči "bata" (trupće), deca su to „Božić bata" iz pomenutog stiha razumela kao da se radi o nekom dobrom "bati", koji im donosi darove. On ima tamnu šubaru i kožni gunj, a na ramenu jutani džak, pun raznih poklona: drvenih igračaka, suvih šljiva, oraha, pletenih prsluka, ili kapa... Tu su mogli da budu i natikače od težine, zatim možda i neko svirajče napravljeno od trešnjine grančice, vunene rukavice... Božić Batu bi najčešće glumeo domaćin, tj. najstariji u porodici. Adekvatno bi se kostimirao i dolazio spolja, kroz sneg, truptao ispred ulaza u kuću i kucao, dok su deca, unutra, u toplom, pod oskudnim i treperavim svetlom lojanice i netremice zurila ka vratima iščekujući njegovu pojavu. Verovatno je, kako to obično biva, svaki kraj u Srbiji imao neku svoju, drugačiju, dodatnu finesu vezanu za sam scenario i tekst ovog lepog božićnog običaja. Sela bez struje, zavejana snegom, mrak koji rano pada, zimska melanholija i sabijenost - sve je to stvaralo preduslove da se dolazak Božić Bate doživi još jače i magičnije, posebno kod najmlađih. Ipak, u onom urbanijem ambijentu Božić Bata je postepeno menjao izgled. Ilustrovan je nalik zapadnom Santa Klausu. To ne čudi, pošto je veći deo srpske štampe i zabavne literature izlazio u Vojvodini, koja je tada bila deo Austrougarske. Negde se Božić Bata održao, kao jedina varijanta, a negde su se pojavljivali i Božić Bata, i Deda Mraz. Kasnije, u vreme socijalizma, deci se umesto "suviše klerikalnog" Božić Bate natura nadnacionalni i „po revoluciju manje opasni" Deda Mraz. Božić Bata se zadržao samo još kojegde, po selima, vezan za Božić, a Deda Mraz je „dolazio" za Novu Godinu. Danas je Božić Bata gotovo iščezao iz običajne prakse, kao i mnogi drugi detalji iz tradicionalnog načina života u Srbiji.  dedamrazsantaclauscopyu.jpg

U svakom slučaju, moderno vreme i jačanje sekularnog društva izmestili su iz ranije uloge svetog Nikolu, "djed Moroza" i Božić Batu, a i "djeda Božićnjaka" kojeg su Hrvati svojevremeno uveli za božićnu prigodu. Formiran je univerzalni i svima prihvatljiv lik dobroćudnog i punačkog dekice obučenog u crveno, koji lako prelazi sve granice tradicije i vremena, donoseći osmeh i poklone. 

Ipak, ne treba ni u ovom slučaju zaboraviti na rodnu ravnopravnost. Savremena europska pravila kažu da bi najmanje jednu trećinu poklona za Novu Godinu trebalo da donesu dame.

sexysantaclausmanja.jpg 



Komentari (105)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 01:51 12.12.2010

Весело...

Негде прочитах да је св. Никола био лекар по струци и, с обзиром да није имао своју породицу, да је поклањао деци сиромашних за време Божића, новоустановљеног хришћанског празника зимске краткодневнице... Колико је то тачно

није ни битно...

P.S. Лепа прича за дечицу, када малко порасту - ал' не превише.
loader loader 02:00 12.12.2010

Re: Весело...

Sveti Nikola (rođen 270. godine) prema predanju je nasledio veliko bogatstvo od svog oca i razdelio ga siromasima. Ima i nekih legendi, koje ga opisuju kao darodavca. Za te priče verovatno ima nekog osnova.
milisav68 milisav68 11:06 12.12.2010

Re: Весело...

loader
Sveti Nikola (rođen 270. godine) prema predanju je nasledio veliko bogatstvo od svog oca i razdelio ga siromasima. Ima i nekih legendi, koje ga opisuju kao darodavca. Za te priče verovatno ima nekog osnova.

Nevezano za religije i legende, meni je kao klincu, koji tek počeo da uči georafiju, nelogično bilo da se nova godina dočekuje 31. umesto 22.decembra, jer je tada najkraći dan u godini.
Valjda je zbog nepreciznosti kalendara i dominacije raznih imperija kroz vekove, došlo do smenjivanja ličnosti koje donose poklone, kao i razlike u datumima kada se to dešava.
natasavb natasavb 11:26 12.12.2010

Re: Весело...

Nevezano za religije i legende, meni je kao klincu, koji tek počeo da uči georafiju, nelogično bilo da se nova godina dočekuje 31. umesto 22.decembra, jer je tada najkraći dan u godini.

Pa i meni je uvek bilo logicnije da se slavi u prolece, kako su radili Vavilonci i Rimljani (valjda do Julija Cezara),jer tada priroda ponovo ozivljava.
Egipcani su je valjda slavili u jesen i bilo je povezano sa periodom kada nadodje Nil, sto je za njih znacilo plodnost zemlje.

Super blog Mr. Loader. :)
loader loader 13:01 12.12.2010

Re: Весело...

milisav68:

... nelogično bilo da se nova godina dočekuje 31. umesto 22.decembra, jer je tada najkraći dan u godini.
Valjda je zbog nepreciznosti kalendara i dominacije raznih imperija ...

Ovo oko dočeka ng i Deda Mraza je novijeg datuma. Sveti Nikola je u pitanju. Donosio poklone deci. Onda se to spontano, vremenom, pomerilo na Božić... Više je splet nehotičnih okolnosti po sredi, tj. mešanja običaja i kulturnih uticaja. Twek sad, kad se globalizacija zahukta, biće "razmene kulturoloških sličica" :)
loader loader 13:13 12.12.2010

Re: Весело...

natasavb
Pa i meni je uvek bilo logicnije da se slavi u prolece, kako su radili Vavilonci i Rimljani (valjda do Julija Cezara),jer tada priroda ponovo ozivljava.
Egipcani su je valjda slavili u jesen i bilo je povezano sa periodom kada nadodje Nil, sto je za njih znacilo plodnost zemlje.
Super blog Mr. Loader. :)

Pozdrav Nataša :)
Kod starih naroda vreme zimskog solsticijuma je bilo granica između stare i nove periode. "Gašenje" svetla je tada dosezalo kulminaciju, a otpočinjalo je rađanje novog svetla, novog sunca, novog perioda života i oživljavanja...
jesen92 jesen92 02:34 12.12.2010

mnogo je kasno..

...da procitam ceo blog...al evo da mahnem autoru ...Ja volim deda mraza bez obzira na njegovo poreklo
loader loader 02:44 12.12.2010

Re: mnogo je kasno..

Hvala za mah .. Evo uzvratne mere :

A ovo, oko porekla... to je čisto onako, radi informacije.
Priča o poreklu je ipak manje bitna od činjenice da je dekica, bre, pozitivac

Kad sam bio mali, doneo mi lego kockice ! Nikad mu neću zaboraviti taj neprocenjivi gest :)
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 15:09 12.12.2010

Re: mnogo je kasno..

A ovo, oko porekla... to je čisto onako, radi informacije.
Priča o poreklu je ipak manje bitna od činjenice da je dekica, bre, pozitivac
Kad sam bio mali, doneo mi lego kockice ! Nikad mu neću zaboraviti taj neprocenjivi gest :)




Ima ovde baš detaljno - i lepo upakovano! o istoj temi

Saint Nicholas and the Origin of Santa Claus
http://www.stnicholascenter.org/Brix?pageID=35

Santa, Drifters i Majstor Joshua Held - Eat your heart out, Bing! :)

            


A baš me stara NCIS epizoda podsetila da je Nikola, međ brojnim inim, zaštitnik i prostituki (a i sudija ) Evo ga i ceo pooooooduži spisak

St. Nicholas—nearly everybody's saint!
loader loader 15:17 12.12.2010

Re: mnogo je kasno..

Podaci

Ali spot... - otkida
Ovaj čovek je pogrešio profesiju!
Umesto Deda Mraza je trebao da bude pevač!

niccolo niccolo 08:45 12.12.2010

Božić Bata

I Italijani ga slično zovu - Babbo Natale
loader loader 12:46 12.12.2010

Re: Božić Bata

niccolo
I Italijani ga slično zovu - Babbo Natale

Žabari su neviđena nacija ! Jezik osobito ..
To Bobo Natale mi u prvi mah zvuči kao da je u pitanju neki omiljeni fudbaler Juventusa ili Milaneza
loader loader 14:54 12.12.2010

Re: Božić Bata

Ups, dvaput...

?
loader loader 15:00 12.12.2010

Re: Božić Bata

Ja sam se otkinuo od smeha kad čuh prvi put

.. Da, haotičan naziv.. Samo, hm .. ne bi trebalo da se smejemo Žabarima baš preglasno, zbog kosova.. jer .. ipak ga nisu priznhali, pa... da se ne predomisle..
tyson tyson 09:44 12.12.2010

Ajvaz dedo


Kako god da se zove, u zemljama zapadne civilizacije gde valjda i mi spadamo lik dede sa poklonima isključivo je vezan za Božić, a Božić je, gle čuda, u tim zemljama i dalje vrlo religijski praznik.

A naši komunistički uzurpatori, šta bi drugo nego da kretenski, religiozno podanički iskopiraju "prvu zemlju socijalizma" kao i u mnogim drugim stvarima, a dotadašnje "nazadne" običaje brutalno dekretom zabrane.

Zato smo sada ni tamo ni 'vamo, imamo nešto što izgleda kao Sveti Nikola, deli poklone, ali se zove potpuno drugačije i dolazi za Novu Godinu. Pri tom niko nema pojma da ceo zapadni svet, odakle i lik i običaj dolaze, to sve zove i radi potpuno drugačije - da je u pitanju božićni običaj, da je "jelka" božićno drvo, da je "deda" religijska ličnost. Pa im se smejemo, a onda se smeju i oni nama, nesrećnima.



loader loader 12:49 12.12.2010

Re: Ajvaz dedo

Onda.. .. nema druge, nego da promenimo datum koji slavimo i da izvučemo neki novi lik iz rukava ...
Imam predlog, nego.. blog će onda da ode u trolijanu totalno
tyson tyson 13:20 12.12.2010

Re: Ajvaz dedo

Onda.. .. nema druge, nego da promenimo datum koji slavimo i da izvučemo neki novi lik iz rukava ...

Ma, što da se mučimo i smišljamo sve ispočetka; evo, neka to bude 25. maj, kada će dobroćudni dekica Titek dobroj deci, uz držanje za ručicu i milovanje po glavi, deliti mandarine koje su tokom proteklih 12 meseci vredno uzgajali njegovi zeleni patuljci na Izgubljenom Rajskom Ostrvu

Na taj dan deca će nositi posebnu uniformu... Ma, znamo već kakvu

A deca koja nisu bila dobra toga dana neće dobiti ništa, nego će morati simbolično da istucaju jedan kamen u sitne deliće i tako pokažu da su spremna da razmisle o svom ponašanju i budu bolja.

Čitav spektar prigodnih zanimljivih simboličnih rituala mogao bi se aplicirati za ovaj praznik!



loader loader 13:29 12.12.2010

Re: Ajvaz dedo

Ah, sećam se tih majskih novogodišnjih svetkovina.

Pionirske marame, crvene ponjave koje vijore nad trotoarom kao za bikove koji treba da se kroz njih probiju idući ulicom...
Pa na kraju slet, kao masovni doček ng na trgu ...
Ludilo, bre ! ..
mariopan mariopan 20:49 12.12.2010

Re: Ajvaz dedo

Zato smo sada ni tamo ni 'vamo, imamo nešto što izgleda kao Sveti Nikola,

E, pa čekaj.
Meni je kućna slava Sveti Nikola, i pada 19 decembra, ne može to da bude Božić (božić Bata) niti Nova Godina pa da Deda Mraz tada deli poklone?
Ima to veze i sa Pravoslavnim kalendarom a ne samo sa Komunistima.
Ko bi meni dolazio da deli poklone ili kada bih slavila kućnu slavu ako bismo svi prihvatili zapadne običaje gde nema kućnih slava nego ima ovo? Zato je to kod nas malo drugačije?
vishnja92 vishnja92 10:07 12.12.2010

ups.

pogresan blog :)))))))

sta ste svi zapeli sa deda mrazom, nemam pojma gde upadam?
svakako, srecna nova godina i to
loader loader 13:16 12.12.2010

Re: ups.

nova godina i to



Srećna i to :))
Slažem se
dolybell92 dolybell92 10:07 12.12.2010

Moj Deda Mraz

angie01 angie01 12:28 12.12.2010

Re: Moj Deda Mraz

dolybell92


i moj!
loader loader 13:32 12.12.2010

Re: Moj Deda Mraz

dolybell92

Ulazak kroz odžak, a da brada ostane bela za kasnije slikanje - e to je znanje !!
loader loader 13:34 12.12.2010

Re: Moj Deda Mraz

angie01

i moj!

Angie..
znao sam da ste sentimentalni
Pozz
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:14 12.12.2010

Re: Moj Deda Mraz

loader loader 14:41 12.12.2010

Re: Moj Deda Mraz



U, Jelice, kako vrcava melanholija..

Ovo je za: da se legne na leđa, pod veliku jelku, među svetlucave papire, kutijice sa poklonima... i da se uživa ...

Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 14:44 12.12.2010

Re: Moj Deda Mraz

Pomislih prvo da je Brenda Lee, isti dečji škripavi Country glas Anyway, Brenda Lee & Friends Christmas Fidelity Medley

              
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 14:48 12.12.2010

Re: Moj Deda Mraz

A kakvi bi to praznici (bilo koji ) bili bez Charlie Browna


                  
loader loader 15:21 12.12.2010

Re: Moj Deda Mraz

Dont Fear The Reaper
A kakvi bi to praznici (bilo koji ) bili bez Charlie Browna

        
          

bez Charlie Browna?!
Vala, bez njega nikakvi ne bi bili
tyson tyson 15:33 12.12.2010

Re: Moj Deda Mraz






Jelica Greganović Jelica Greganović 15:39 12.12.2010

Re: Moj Deda Mraz

da se legne na leđa, pod veliku jelku, među svetlucave papire, kutijice sa poklonima... i da se uživa

Tačno tako, još ako je tu Deda Mraz da legne pored tebe...može i Baba Mraz...
loader loader 15:42 12.12.2010

Re: Moj Deda Mraz

tyson


Dobri su
: kao zimski smajli - Okrugli, sa zimskOm bOjom lica
Ma, važno je da je tu izrazit talenat za pevanje
loader loader 15:48 12.12.2010

Re: Moj Deda Mraz

Jelica Greganović:
Tačno tako, još ako je tu Deda Mraz da legne pored tebe...može i Baba Mraz...

Fala Jelice na tim gerijatrijskim kombinacijama... Neka.. ..
Javlja mi se nešto da je ipak bolji izbor ona femino-mrazica čija slika je gore u postu
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:33 12.12.2010

Re: Moj Deda Mraz

Fala Jelice na tim gerijatrijskim kombinacijama

Kad ti ulete antiejdžisti videćeš ti za ovo...

Nego, ovo oko Božić Bate...ja znam za drugu varijantu porekla njegovog drugog dela imena, da to nije koračanje, nego kucanje. Božić Bata nosi veliki štap - bat, i njime kuca - bata na vrata (prvo a je dugo).
loader loader 21:26 12.12.2010

Re: Moj Deda Mraz

Ostavimo mogućnost da i u tome ima istine. Trebalo bi se pozabaviti poreklom određenih pojmova, nastankom običaja... U svakom slučaju, ne radi se o bati (dečaku, mladiću). Makar izvorno. Ali je to kasnije usvojeno i danas valjda većina ljudi podrazumeva da bata znači upravo to, neku mladu ličnost, koja nosi kesu zlata.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:52 12.12.2010

Re: Moj Deda Mraz

A, vidi ovo izvođenje

loader loader 23:49 12.12.2010

Re: Moj Deda Mraz

Blogodrugarice, ovo je zaista osveženje ... Ko bi malog crnog momka (koji je naknadno postao beo) očekivao ovde, među sledbenicima Deda Mraza Super što ste ga iščačkali.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:57 12.12.2010

Re: Moj Deda Mraz

Ko bi malog crnog momka (koji je naknadno postao beo)

Ili što bi moj kum rekao o njemu: "Kako je crni, siromašni dečak postao bogata, bela žena".
loader loader 00:24 13.12.2010

Re: Moj Deda Mraz

Kum nije rajsferšlus - treba mu verovati

hazar hazar 10:59 12.12.2010

Jes da sam

već mator za sve ovo, ali ne bih imao ništa protiv da mi dama odozgo podari poklončić.
niccolo niccolo 13:49 12.12.2010

Re: Jes da sam

a i plavuša je...

Možda ne volimo plavuše (mislim, ne kažem da je tako, nego samo kao mogućnosti)?
loader loader 13:57 12.12.2010

Re: Jes da sam

mislim, ne kažem da je tako, nego samo kao mogućnosti

... da.. teoretska mogućnost za bilo šta uvek postoji..
hazar hazar 14:58 12.12.2010

Re: Jes da sam

zna osnovni rad na računaru, služi se engleskim ako mora

Mislim da su ove stvari kod nje presudne. Ne zna da kuva, pa šta!
loader loader 15:03 12.12.2010

Re: Jes da sam

Ne zna da kuva, pa šta!

Eto... sve ste shvatili
Kazezoze Kazezoze 16:11 12.12.2010

Re: Jes da sam

Mislim da su ove stvari kod nje presudne. Ne zna da kuva, pa šta!

a ne, svaka prava žena mora da zna 70 osnovnih stvari: da kuva i 69!
hazar hazar 18:48 12.12.2010

Re: Jes da sam

Kazezoze
a ne, svaka prava žena mora da zna 70 osnovnih stvari: da kuva i 69!

Gledajući je, meni je pre na pamet palo ovih 69.
loader loader 21:33 12.12.2010

Re: Jes da sam

hazar

Kazezoze

a ne, svaka prava žena mora da zna 70 osnovnih stvari: da kuva i 69!

Gledajući je, meni je pre na pamet palo ovih 69.

Kako konstruktivan dijalog !!
yugaya yugaya 11:01 12.12.2010

Mikulás

...(Sveti Nikola) je uvek prvi donosio poklone - 6. decembra. Moras da ocistis cizme i ostavis ih pred ulazom, ko je bio dobar dobije obavezno mandarine, saloncukore, cokoladne figurice. Oni rdjavi dobiju samo ugalj, ukrasenu varjacu ili prutice - virgács (to cesto dobiju u paketu i dobra deca, za svaki slucaj).

Za bozic nije bilo deda Mraza, tu se dobijalo od bogice (malog Isusa). Nije mi bilo jasno kako moze beba u kolevci da dotegli onolike paketice ispod grane (jelke) . Bozic Bata je poceo da stize tek kada je seoski policajac prestao 'slucajno' da zalazi po kucama krajem prve nedelje januara.

Mikulás
In Hungary, Santa doesn't have anything to do with Christmas.
He comes on December 6th, and his day is called "Mikulás Nap," or, (St.) Nicholas Day. On this day, Santa, or Mikulás bácsi, makes his rounds among the shops, schools and parades, just like he does in other countries. Children get candy and chocolate in red wrappings. An older tradition had Mikulás bácsi leaving candy or other small goodies in children's shoes or boots, which the children have set out overnight, usually by a window.
If they have been "good," they might get candies, tangerines, or chocolates, and sometimes small presents, toys, or books.
(This custom may sound similar, but children in Hungary do not hang stockings by the chimney for Santa to fill on Christmas Eve.) Some children leave their candy on the window sill all day, to show how good they have been.
However, if the children had been bad, or at least very naughty during the year, instead of a present, they would find a lump of coal, or a potato, or a bunch of twigs (like a "switch", tied together in their shoe, or, they would be warned that the Krampusz , a kind of mean goblin, often in the shape of a small boy, would come after them and beat them with a stick !


Mikulás

Krampusz

virgács

tandem

njam :)))
iconda00 iconda00 12:04 12.12.2010

Re: Mikulás

Običaji u Mađarskoj i Hrvatskoj su slični. Sv.Nikola dobru dječicu bi posjetio, a Krampus zločestu i ostavio bi im prutiće.
U nekim djelovima Slavonije i Sv.Lucija u predbožićno vrijeme donosi poklone. Ne znam, kako je u ostalim krajevima, no znam da u Istri djecu daruju i na Tri Kralja 6.1.

Zatim i Sveta Barbara 4.12.; onda nakon nekoliko dana nakon Božića Nevina dječica, to je zanimljiv običaj, taj dan se naziva i šibarenje, kada se djeca malo išibaju uglavnom kao za zdravlje i sreću, a kasnije im se radi toga i pokloni nešto.

Na Badnjak, i Božić, dolazio bi isto mali Isus, sada u zadnje vrijeme govori se o Djeda Mrazu (prije i o Djeda Božićnjaku, no taj se naziv sve manje sada koristi), vjerojatno zbog utjecaja američih filmova i njihovog poimanja Božica, što mi se ne sviđa.

Zanimljivo je to da je prije Djed Mraz u HR bio vezan uz Novu godinu, a danas nije već - uz Božić.


Sv.Lucija
shansona shansona 12:33 12.12.2010

Re: Mikulás

iconda00
Običaji u Mađarskoj i Hrvatskoj su slični. Sv.Nikola dobru dječicu bi posjetio, a Krampus zločestu i ostavio bi im prutiće.
U nekim djelovima Slavonije i Sv.Lucija u predbožićno vrijeme donosi poklone.



Lucija je baš večeras
myredneckself myredneckself 12:44 12.12.2010

Re: Mikulás

Mr loader, ništa drugo mi nije bitno, samo da srećno stigne...

4krofnica 4krofnica 12:57 12.12.2010

Re: Mikulás

ništa drugo mi nije bitno


tačno mrns, ali važno je i da smo mi bili dobri, da ne bude belaja...

loader loader 13:04 12.12.2010

Re: Mikulás

myredneckself
Mr loader, ništa drugo mi nije bitno, samo da srećno stigne...

Uuuu... Myred, darling.. kakva animacija... Razbili ste ga



loader loader 13:06 12.12.2010

Re: Mikulás

Krofnica:

važno je i da smo mi bili dobri, da ne bude belaja...

Nisam zapazio da se ovde dešavalo nešto kako ne treba.
Trebalo bi da se sve završi kako valja: poklonima, i, što je još važnije, vedrim pozdravom
loader loader 13:52 12.12.2010

Re: Mikulás

yugaya




Yugaya, odličan, odličan komentar, i super slike
loader loader 13:54 12.12.2010

Re: Mikulás

iconda00
Običaji u Mađarskoj i Hrvatskoj su slični. Sv.Nikola dobru dječicu bi posjetio, a Krampus zločestu i ostavio bi im prutiće.U nekim djelovima Slavonije i Sv.Lucija u predbožićno vrijeme donosi poklone. Ne znam, kako je u ostalim krajevima, no znam da u Istri djecu daruju i na Tri Kralja 6.1.Zatim i Sveta Barbara 4.12.; onda nakon nekoliko dana nakon Božića Nevina dječica, to je zanimljiv običaj, taj dan se naziva i šibarenje, kada se djeca malo išibaju uglavnom kao za zdravlje i sreću, a kasnije im se radi toga i pokloni nešto.Na Badnjak, i Božić, dolazio bi isto mali Isus, sada u zadnje vrijeme govori se o Djeda Mrazu (prije i o Djeda Božićnjaku, no taj se naziv sve manje sada koristi), vjerojatno zbog utjecaja američih filmova i njihovog poimanja Božica, što mi se ne sviđa.Zanimljivo je to da je prije Djed Mraz u HR bio vezan uz Novu godinu, a danas nije već - uz Božić.

yugaya yugaya 14:31 12.12.2010

Re: Mikulás

shansona

Lucija je baš večeras

Jeste svita Luca, i sutra na njen dan mora da se seje zito za ispod jelke.
loader loader 14:50 12.12.2010

Re: Mikulás

... da se seje zito za ispod jelke.

Nisu li divni ti običaji
yugaya yugaya 15:02 12.12.2010

Re: Mikulás

Jesu ali mnogo komplikovan raspored ako imas nezgodu da te kace oba kalendara, to znaci duplo sve i bozici i oci i materice i zito i obilazak rodbine sa decom iiii....jelka se kiti petog decembra i stoji za svaki slucaj do Svetog Save

loader loader 15:06 12.12.2010

Re: Mikulás

Za to su mešoviti brakovi izmišljena stvar !!

Jedan supružnik radi jedno,
drugi drugo..

bocvena bocvena 19:40 12.12.2010

Re: Mikulás

A mi ateisti ne radimo ništa...samo podvarak i ćurka i jelka od 15. decembra do 15. januara! Uživancija!
loader loader 23:07 12.12.2010

Re: Mikulás

Pa, to isto rade i bogomoljci ! ..
Kako se onda međusobno razaznajete ?!

bocvena bocvena 23:21 12.12.2010

Re: Mikulás

Ma oni imaju još stotinu rituala i troškova! Nama sindikat da paketiće za decu i krastavčiće za zimnicu i šlus:)
loader loader 23:44 12.12.2010

Re: Mikulás

Hm.. .. to je onda
novogodišnja segregacija !

Ovaj naj ombudsman, koji stiže svuda, treba da se obavesti, da to sredi
bocvena bocvena 23:50 12.12.2010

Re: Mikulás

E, ali oni će u raj, a mi u komunizam! Sa sve krastavčićima.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:59 12.12.2010

Miklavž

u Ljubljani

loader loader 00:01 13.12.2010

Re: Mikulás

I, mkome će biti lepše?!

Ja ne mogu da skužim. Primamljivo je i jedno, i drugo. U komunizmu nema rada, a u raju je super, samo - nema poroka ! Teško je odlučiti se šta je bolje !

Stvarno nezgodan izbor
niccolo niccolo 00:02 13.12.2010

Re: Mikulás

U komunizmu nema rada, a u raju nema poroka !

Stvarno nezgodan izbor

Zato treba otići u pakao!
bocvena bocvena 00:08 13.12.2010

Re: Mikulás

U komunizmu nema rada, a u raju nema poroka !

Zbog ovakvih zabluda je propao komunizam,a i religija neće dugo!
loader loader 00:10 13.12.2010

Re: Mikulás

Da se to raspiše narodni referendum, pa ... kako raja odluči
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:32 13.12.2010

Re: Mikulás

da se seje zito za ispod jelke.


Nisu li divni ti običaji

Jeste, mogu da ti potvrdim iz ličnog iskustva...malo golica, ali je lepo
gospodin_ne gospodin_ne 13:58 12.12.2010

1821, The Night Before Christmas

Na zapadu je decembarska euforija i praznik potrosaca. Na TV-u reklame svakih 15ak minuta.
Prosle godine je za ovaj isti praznik u Francuskoj potroseno oko 17 milijardi eura na poklonima.

Proslogodisnja vitrina jedne pariske robne kuce (a nigde deda mraza)
loader loader 14:35 12.12.2010

Re: 1821, The Night Before Christmas

Postoje i neke tvrdnje da je Deda Mraz sa svojim poklonima u stvari tipični izdanak potrošačkog društva. Ima i u tome istine. Lepo upakovan izdanak.
houp houp 01:20 13.12.2010

Re: 1821, The Night Before Christmas

Većini je potrebna idilična slika kada kroz tamu svetlucaju lampioni,mraz slika po prozorima. Tako zaneseni ostvarujemo san uklapanja u sliku kolektivne idile.Okićena jelka(nadam se sa busenom) šepuri se u dnevnoj sobi, još samo da se debeli deka spusti kroz odzak i pod nju stavi sve ono što ste cele godine tako žarko želeli a nekako vam je izmicalo.Može i čarapa ali cenim pod jelku više staje pa...iz praktičnih razloga mislim ,ako ste poželeli biciklu to neće stati u čarapu bez obzira na moći debeljuškastog rumenog deke.
Da li ste protekle godine bili dobri?!
To je pitanje na koje treba sebi da odgovorite,meni ne morate...osim ako želite.Debeljuškastog to uopšte ne zanima, on Vam je već uzeo karticu ili keš.Pa,srećna Vam bila decembarska idila !

Mr.Loader..: )

loader loader 01:38 13.12.2010

Re: 1821, The Night Before Christmas

Houp :) ..
Kako lep komentar..
Mislim da ste na tragu onome što ove okićene dane zapravo čini tako magičnim.
Ja lično nisam neki ljubitelj praznika i praznovanja (sat-dva uz lepo uređenu klopicu i dosta). To mi poremeti uobičajeni ritam, i neke drage dnevne detalje... ali kužim da je to važno drugima i sasvim poštujem sam taj čin, kao audio-vizuelni uradak :)

Deda Mraz vam je opak .. pravi transformers
houp houp 02:16 13.12.2010

Re: 1821, The Night Before Christmas

Deda Mraz vam je opak .. pravi transformers


loader loader 02:29 13.12.2010

Re: 1821, The Night Before Christmas

Brrrr..! ..
Gde ga iskopaste..

" ... su postojala lokalna ruska verovanja o zlom starcu koji donosi zimu i mraz. ..."

To je taj

Mora da se upravo tako Raspućin kostimirao kad je pred Novu Godinu na ruskom dvoru orgijao sa ženama u svojim odajama..
jasnaz jasnaz 17:46 12.12.2010

*

loader loader 21:37 12.12.2010

Re: *

Ela uvek !! .. :

Hvala, Jasna, na ovom audio-ukrasu ..
natasavb natasavb 23:46 12.12.2010

Re: *

Ela uvek !! .. :

O da.

loader loader 23:52 12.12.2010

Re: *

Nekad imam utisak,
da je sve što je ta žena otpevala jednostavno divno
AlexDunja AlexDunja 19:51 12.12.2010

ael mogu ja da čestitam

i da to bude to:


malo su mi ti praznici,
kakodakažem, lame:(
loader loader 23:01 12.12.2010

Re: ael mogu ja da čestitam

AlexDunja

i da to bude to:

malo su mi ti praznici, kakodakažem, lame:(


Znam.. Eskivirajte koliko možete.

Mada, blog nije u fazonu : "Uraaaaa..! Nova Godinaaaa..!!"
On je suvoparan, mehanički, bazira se na podacima (ako su tačni)... tako da možete da se osećate bezbedno

Pozz
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 20:06 12.12.2010

Eh, loader..

... ovim analitičko-istorijskim postom razbio si mi i poslednje iluzije iz detinjstva.
U dubini duše verovao sam, sve do danas, da Deda Mraz zaista živi u Laponiji.

loader loader 21:40 12.12.2010

Re: Eh, loader..

... ovim analitičko-istorijskim postom razbio si mi i poslednje iluzije iz detinjstva.
U dubini duše verovao sam, sve do danas, da Deda Mraz zaista živi u Laponiji.

Ma, ne... kakva zabluda... - živi u Estoniji
Vojislave... ako su iluzije prave, nikakvi objektivni podaci ih ne mogu poremetiti ! :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:04 12.12.2010

Vojislave,

ne pusti se prevariti, Deda Mraz postoji:

http://www.santaclauslive.com/

ima i svoju televiziju, i ne samo da postoji, nego ima 13 Deda Mrazova:

http://www.santatelevision.com/world/en0238/en0238.html

ivana23 ivana23 20:40 12.12.2010

***



Father Christmas

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:59 12.12.2010

A ko hoće da piše Deda Mrazu:

http://www.santaclauslive.com/main.php?link=kirjoita_joulupukille&kieli=eng

ili na ovu adresu:

Santa Claus
Arctic Circle
96930 Rovaniemi
Finland

loader loader 23:05 12.12.2010

Re: A ko hoće da piše Deda Mrazu:

Ivana, Jelice..
Vas dve ste Deda Mrazovčev Facebook :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:34 12.12.2010

Re: A ko hoće da piše Deda Mrazu:

Čik pogodi ko će da dobije poklone




loader loader 00:02 13.12.2010

Re: A ko hoće da piše Deda Mrazu:

Čik pogodi ...

miloradkakmar miloradkakmar 00:37 13.12.2010

Jedna

od verzija kako je postao Deda Mraz. ili kako održava vitalnost.
loader loader 01:13 13.12.2010

Re: Jedna

Milorade, odlična fora !

Preporukica :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:38 13.12.2010

Po vašoj želji

i štukinoj zapovesti



Pre odgovora na pitanje, takozvano prejudiciranje odgovora uslugom
loader loader 01:43 13.12.2010

Re: Po vašoj želji

Jelice, drug ste

Kad treba neka slika, a zaglavite se u šumi virtuelnih galerija, slobodno tražite. A možemo i da napravimo :)



ps. .. - who is štuka zapovedač
Jelica Greganović Jelica Greganović 02:11 13.12.2010

Re: Po vašoj želji

who is štuka zapovedač

Iz ruskih bajki
loader loader 02:25 13.12.2010

Re: Po vašoj želji

Od vas se svašta može naučiti..
Neću da vas menjam
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:34 13.12.2010

Re: Po vašoj želji

Neću da vas menjam

Hvala mada i da hoćeš (vežbam, vežbam) ne bi išlo, istekla mi je garancija.
loader loader 00:03 14.12.2010

Re: Po vašoj želji

..
Imate, imate duha..

. Znate li šta znači loader na slovenačkom?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana