Društvo| Zdravlje| Životni stil

Night Sister

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron RSS / 16.12.2007. u 16:30

nurse.jpg

Ne znam koji je nadahnuti mozak NHSa izmislio ovu titulu, al’ svaka mu cast!

Ona je deo programa zvanog “Hospital at Night” i podrazumeva redukovanje broja skupocenih kadrova, a uvodjenje veceg broja usko specijalizovanjih prakticara, sve u cilju stednje i stabilizacije.  

Sa novim programom razvoja, sve je veca uloga medicinske sestre. Za nekog ko dolazi iz Srbije (brale) tesko je zamisljivo da sestra moze da ima svoju ambulantu, da daje fibrinoliticku terapiju za infarkt miokarda, da moze da prepisuje lekove, da donosi odlluke o nepodobnosti za reanimaciju…Bas kao sto je tesko zamisljivo da lekar mora da vadi krv, stavlja katetere i zna da uradi sve one male prljave poslove u koje se u Srbiji po definiciji ponosni nosilac belog mantila ne upusta.

Sve je veci znacaj menadzerskih sposobnosti za napredovanje medicinskih sestara/brace. Osoba koja je najvecoj specializovanoj bolnici za lecenje raka u UK podigla tzv. star rating za samo 3 meseca je 41godisnja medicinska sestra koja je preuzela ulogu direktora bolnice. Da li treba da vam kazem kakav je odnos izmedju njene i moje plate?

Nisam neki ljubitelj trenda postizanja vladinih ciljeva u NHSu. Ima tu mnogo besmislica. Na primer, vlada neprestano vrsi anketiranje bolesnika o njihovom zadovoljstvu tretmanom u bolnici, sto je sasvim OK, ali ova inicijativa jos podrazumeva razvoj zdravstvenog sistema da izadje u susret zeljama gradjanstva (meeting patients’ needs), sto postaje prava parodija. Bolesnike pitaju sta im je najvaznije kad dodju u bolnicu. U poslednjih 6 meseci prva 3 mesta zauzimaju:

1.      lista cekanja

2.      dostupnost mesta za parking

3.      hrana

Nikog nije briga za ishod lecenja. Bar ne dovoljno da bi signalizirali Vladi da bi rejting bolnice trebalo da bude visi ako iz nje izlazi veci broj izlecenih ljudi.

Ali vratimo se sestri. Staro opste mesto je neslaganje izmedju doktorki i sestara. Ja neizmerno cenim moju Nocnu Sestru Shirley. Zena zna sve. Kad pravim vizitu, ne samo da referise istoriju bolesti i rezultate prispele u medjuvremenu, vec zna sve i o socijalnim okolnostima obolelog. Medjutim, mladji lekari je se plase. Izbegavaju odeljenje na kom ona radi. Zale mi se: “She always tells me I am rubbish!”. Ona mi kaze: “ They are no better than bloody axillaries! I spoon feed them, but they cannot make a decision! ”  

Dugo sam razmisljala kako da prevazidjemo ovaj problem sukoba izmedju mnogo iskustva i mnogo neupotrebljivog teorijskog znanja. Pokusala sam sa lakim bondingom. Dovela sam sve moje mladje lekare da rucamo zajedno sa Shirley. Zapodenuo se razgovor o godinama i rekreaciji. Kaze mladji lekar: “I only ever work, sleep and eat.” Kaze Nocna Sestra: “I go to gym 4 times a week. I am 42 and my bottom is rock hard!

Da li treba da kazem da je ovaj neobazvezni razgovor bio ekvivalent profesionalne kastracije?



Komentari (69)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nikola svilar nikola svilar 17:01 16.12.2007

oh, my favourite blogger :)

Za nekog ko dolazi iz Srbije (brale)


:)))))))

Staro opste mesto je neslaganje izmedju doktorki i sestara.


ups, što bi rekao g. Sveta

šta beše "bonding" ana? mislim, razumem suštinu priče ali čisto zapade mi za oko...

Re: oh, my favourite blogger :) - Laskavce

Staro opste mesto je neslaganje izmedju doktorki i sestara.

ups, što bi rekao g. Sveta

Pa znate vec one sablone o ljubomori, rivalitetu i sl? Moj odnos sa Shirley je antiteza, ali su zato nove generacije mladih doktorki nastradale. Ona im oduzima samopuzdanje na vise nivoa.
šta beše "bonding" ana? mislim, razumem suštinu priče ali čisto zapade mi za oko...

Bonding je sleng za profesionalno druzenje u cilju unapredjivanja posla.
Doctor Wu Doctor Wu 17:04 16.12.2007

Ana, ok ovo za sestre

ali stvarno mi nije jasno odakle onoliki tapisoni po ovadašnjim bolnicama? Mislim, kukaju na taj MRSA, produžuju pa skraćuju rukave na mantilima, kako razumem, čak su i lekarima naredili da pod obavezno peru ruke, :)))), i ništa. A meni se, ovako laički, čini da sve što treba da urade je da skinu te tapisone i postave obične vinilne podove. Ili i tu ima neka weird teorija?
Brooklyn Brooklyn 17:07 16.12.2007

Re: Ana, ok ovo za sestre

ili ih barem operu!

tapison

Pretpostavljam da je i tapison deo programa "meeting patients' needs". Da se osecaju kao kod kuce...
Salu na stranu, konacno su poceli da ljuste tapisone i zamenjuju ih higijenskijim podnim oblogama.

MRSA

Ja mislim da je MRSA magicno oruzje za manipulaciju javnim mjenjem.
Postoji veliki broj ljudi (i zivotinja) koji nikad nisu bili u bolnici a imaju MRSA kao deo "prirodne" flore svoje koze/sluzokoze. U cilju redukcije bolnickih infekcija su zabranili lekarima da nose bele mantile. kao mantili su izvor infekcije. Tradicionalnih kravata koje landaraju svugde i nikad se ne peru su se tek skoro setili.
Sada je standard da nema nosenja rucnih satova (sto onemogucava merenje pulsa), prstenja i dugih rukava.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 18:03 16.12.2007

Bravo Ana sa...

stvarno odlična tema o kojoj bi se moglo baš pričati... Ja bih samo da kažem ovo, bez sestara ne možemo zamisliti bolnice, porodilišta i sve ostalo u belim mantilima? Sestre su "jače i važnije" od doktora? Doktori operišu ili šta već treba, odrade, dijagnostiku daju i uputstva sestrama, te odlaze dalje svojim poslom...
E onda na snagu stupaju sestre...
Njih moramo da molimo da ranije dođemo u posetu, da ostanemo malko duže.., da bi nam nepokretni pacijenti bili zadovoljni, i mi snjima, moramo sestri malo u džep uturiti.., pa se to pročuje pa svakoj smeni po malo... Ne traže one, ali ako hoćemo da budemo zadovoljni.. Nemoraju to biti pare uvek, neki parfem, ili poklon vredan pažnje. Doktora nikad nema, sa njima moramo zakazati da bi snjima pričali! Setre nam prenose dijagnoze, uputstva, "raspoloženje" doktora o bolesti pacijenta, one sve znaju...,
Većinom se sestrama radujemo snovostima...
U nekim bolnicama su setre Bogovi, recimo ovde na Malti ,sad kad mi je žena bila u bolnici, sve sam morao sa setrama da se dogovaram.. Od osam dana kolko je ležala, imam pet minuta priče sa doktorom i deset sati sa sestrama...
Svakodnevica bez kraja...
"my bottom is rock hard!” - šta tačno ovo znači, moj engl. je skroman, hvala i,
preporuka toliko puta koliko ima sestara na svetu...

Re: Bravo Ana sa...

Hvala Vidomire.
Tradicionalna uloga sestre je da neguje pacijenta, ali to ne oslobadja lekara od odgovornosti za socijalno-duhovne potrebe obolelog. Racunica je prosta - jedna sestra (ovde govorim o bolnicarkama, a ne o visim sestrama) dodje na 8 bolesnika, a jedan lekar, po nekad i na 50!
"my bottom is rock hard!” - šta tačno ovo znači

"Moja zadnjica je tvrda k'o kamen!"
Kazezoze Kazezoze 18:25 16.12.2007

my bottom is rock hard

PS za Vidomira

Ne kaze se dzabe - ima srce k'o medicinska sestra
parobrod parobrod 15:08 17.12.2007

Re: MRSA

Kod mene je MRSA frka ali samo kod infekcije inace kod same kontaminacije je izolacije navdno kada predje 10% nema nikakvog daljeg smisla .
A magicno resenje za te setre "kastracionog" na sve opaske raznoraznog tipa bilo je "quelle est ta reflecton pathophisiologique" ili ti objasni svoj stav.
I to je radilo, odnosi su bili zategnuti neko vreme ali je proslo. Empirijisko ucenje i iskusvtvo ima svoje granice.
I ja ne verujem u te zajednice ruckove i vecere svako u svoj osak i basta.
Usput infekcija sa MRSA kod mojih pacijenata je uglavnom dozivtna i sa jezivom terapijom. no toliko pozdrav

Re: MRSA

Englezi su majstori konverzacije. Zatezanje nikako ne dolazi u obzir!
A sto se zajednickog jedenja tice, mislim da je to lep nacin za uspostavljanje atmosfere zajednistva i timskog rada. Pri tom ne mislim na senlucenje po kafanama.
Nikada nisam imala dobro misljenje o onima koji se zakljucavaju u svoju kancelariju kad doruckuju. Takvih ima na obe strane Channel-a. Nema veze sa strucnoscu, ali na ljudskom nivou dosta govori o coveku.
parobrod parobrod 16:10 17.12.2007

Re: MRSA

Zajednistvo i timski rad su veoma korisni, samo mednicina ne priznaje i ne poznaje demokratiju odluke se donose na jednom nivou i sprovode na drugom.
" A sto se zajednickog jedenja tice, mislim da je to lep nacin za uspostavljanje atmosfere zajednistva i timskog rada. Pri tom ne mislim na senlucenje po kafanama"
Kod nas se na posao ide zbog posla i mali je stepen familijarizacije medju hijerarhijama svako sa svojom kastom i tako to jako dobro fukcionise upravo u duhu donosenja i sprovodjenja odluka. Svako ima pravo na svoje misljenje i na svoj stav samo mora da ga obrazlozi.Strogo se vodi racuna o recniku i ponasanju tako da za opasku o djubretu ili glupostima se u principu ide na informaccioni razgovor u direkciju.
Specijalizanti su ovde retaka ali potrosna roba vrlo se vodi racuna o njihovom formiranju i ospobljavanju i osamostaljavanju.
Moras da budes pristojan u savkoj situaciji i da pomognes i poboljsas svoje mladje kolege na svaki nacin pa i edukacijom kako da se ponasju prema ostalom osoblju.

Re: MRSA

Zvuci kao Francuska ili Nemacka. Gde radite?
parobrod parobrod 16:30 17.12.2007

Re: MRSA

Svajcarska francusko govorno podrucije
Kazezoze Kazezoze 16:31 17.12.2007

Re: MRSA

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
Zvuci kao Francuska ili Nemacka. Gde radite?

meni bash zvuchi britanski... predrasude o hladnim englezima, valjda.
parobrod parobrod 16:55 17.12.2007

Re: MRSA

radna nedelja 55 sati zvanicno, nezvanicno i do 80 kako kad danas sticajem okolnosti nemam puno poslapa imam vremena da se dopisujem inace nije uvek tako :)
MightyNora MightyNora 17:53 16.12.2007

Profesionalna kastracija...

...ostavlja trajne posledice.... :)

Posto mi se posao jednim delom svodi na proucavanje profesionalnog ponasanja zaposlenih, ovakvo ponasanje spada u takmicarsko. Nadmetace se sa njima da bude sto vise u pravu. Sto tebi ide u prilog ... ti ces uvek imati od nje sve na mestu i spremno, ali ako ona ne uvidi da sputavanje mladih doktora umesto "izrabljivanja" (cisto profesionalnog) napravice sebi moguci problem.

Nije sve u 42 and my bottom is rock hard! ima nesto i u mladom mesu.

Pravo pitanje je da li ona ima dovoljno zenskih hormona da ih obradi na lepsi nacin?

Pozz

Re: Profesionalna kastracija...

U opisu njenog posla nije edukacija lekara, a u opisu posla lekara jeste edukacija svih zaposlenih. Jedini nacin za prevazilazenje situacije je da "kastrirani" prepozna igricu moci i upotrebi je da okrene situaviju u svoju korist. U ovom slucaju, resenje je da on na nemametljiv nacin nauci sestru necemu sto ona nije ranije znala, i da na taj nacin dobije poen za postovanje.
Pravo pitanje je da li ona ima dovoljno zenskih hormona da ih obradi na lepsi nacin?

Lepsi nacin je strogo zabranjen jer bi mogao da se protumaci kao sexual harrasment.
MightyNora MightyNora 18:15 16.12.2007

Re: Profesionalna kastracija...

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
U opisu njenog posla nije edukacija lekara, a u opisu posla lekara jeste edukacija svih zaposlenih. Jedini nacin za prevazilazenje situacije je da "kastrirani" prepozna igricu moci i upotrebi je da okrene situaviju u svoju korist. U ovom slucaju, resenje je da on na nemametljiv nacin nauci sestru necemu sto ona nije ranije znala, i da na taj nacin dobije poen za postovanje.


Ok ok, ali da li ti je bolje da svakog novog lekara obucis da prepozna igru ili da nju preobratis da uvidi kako se ponasa? Ja bi se bacio da radim mozda i na obe stvari, ali ne bi nju izbacio iz kombinacije nikako 4 sure. Bilo bi malo pretesko da se ceo svet njoj prilagodi. Mislim, reci mi, kad se vec zale ti mladjahni doktori, jel ima nekih koji su prozreli igrui uradili kako treba i da li su oni u manjini ili vecini?


Pravo pitanje je da li ona ima dovoljno zenskih hormona da ih obradi na lepsi nacin?

Lepsi nacin je strogo zabranjen jer bi mogao da se protumaci kao sexual harrasment.


Nisam mislio na to. Njena potreba je da ispadne pametnija. Makar je to moje glediste. Ako je to tacno, i ta potreba moze da se umanji makar da ispadne pametnija samo ponekad kako ne bi bas uvek ugrozavala njihov ugled - jer ako to npr. radi javno, pred svima, onda je njeno ponasanje bas neprikladno - mislim neprijatno za njih - moze da joj se sugerise da to moze da uradi i na drugi nacin - da im kaze 1 na 1 tako nesto ili da im pomogne - da se ta njena potreba preinaci u pomoc tim istim doktorima...

Otisao sam u enkeker... Takodje, uopste ne mislim da je ona los radnik. Njena motivacija da bude bolja od ostalih je gura napred i zato i jeste toliko iskusna. To znam da je vredno vise nego mnogo drugih stvari.

Tako da ja ovde samo pricam, pricam, pricam.... jednom TRI DANA NISAM REKAO DA SAM GLADAN!!!!

Pozz

Re: Profesionalna kastracija...

Ok ok, ali da li ti je bolje da svakog novog lekara obucis da prepozna igru ili da nju preobratis da uvidi kako se ponasa? Ja bi se bacio da radim mozda i na obe stvari, ali ne bi nju izbacio iz kombinacije nikako 4 sure. Bilo bi malo pretesko da se ceo svet njoj prilagodi. Mislim, reci mi, kad se vec zale ti mladjahni doktori, jel ima nekih koji su prozreli igrui uradili kako treba i da li su oni u manjini ili vecini?

Teze je preobratiti coveka koji je ukorenjen u svojim stavovima i ponasanju, nego onog ko se tek formira. Nju nikako ne izbacujem iz kombinacije, ali ona je u stratu superiornija. Ako mladjani prepoznaju igricu to njih EMPOWERS sto bi rekli Englezi. Naravno da ima onih koji to prozru. Po definiciji, to su ili muskarci dubokog glasa, visoki preko 1.8m ili oni koji su po prirodi nadareni za lakocu komunikacije i savladavanja komplikovanih medjuljudskih odnosa bez mnogo razmisljanja.
Nisam mislio na to. Njena potreba je da ispadne pametnija. Makar je to moje glediste. Ako je to tacno, i ta potreba moze da se umanji makar da ispadne pametnija samo ponekad kako ne bi bas uvek ugrozavala njihov ugled - jer ako to npr. radi javno, pred svima, onda je njeno ponasanje bas neprikladno - mislim neprijatno za njih - moze da joj se sugerise da to moze da uradi i na drugi nacin - da im kaze 1 na 1 tako nesto ili da im pomogne - da se ta njena potreba preinaci u pomoc tim istim doktorima...

Moje iskustvo je da vecina ljudi suocavanje 1 na 1 dozivljavaju kao pretnju. To se (narocito medju Englezima) radi mnogo suptilnije. Pohvali se onaj drugi u necemu u cemu se pokazao kao dobar, a sestra se u ovom slucaju pohvali kad radi u saradnji sa lekaraom. Onda ona veruje da je deo zasluge njen.
MightyNora MightyNora 19:20 16.12.2007

Re: Profesionalna kastracija...

No ok, tvoja night sister :)))

Dzr je onda podalje od zelenih doktora. Nece jadni sazreti pored nje :)))

Ae pozz i preporuka za night sister

Re: Profesionalna kastracija...

thanks
49 41 49 41 06:19 17.12.2007

Re: Profesionalna kastracija...

Lepsi nacin je strogo zabranjen jer bi mogao da se protumaci kao sexual harrasment.

Taj, SEXUAL HARRASMENT- POMESAN sa POLITIKOM poceo je sve vise da mi se gadi u Americi.
Od upozorenja o SEXUALNOM HARRASMENTU na plakatama k'o vrata i Managmentu u nekim firmama.

slovenska antiteza

onda bi Vam sigurno bilo zanimljivo da cujete da je u KCS (narocito medju hirurzima) stvar prestiza imati tzv. "znak obrnutih klompi" na zidu kancelarije.
Dejan Stanković Dejan Stanković 18:36 16.12.2007

ne bih da uvredim

ali mene za NHS vezuju najgroznija secanja. rodjenje s pokusajem ubistva (u celzi i vestminster hospitalu koji lici na spejs satl) lekara ni od korova, babice zbunjene, ma najezim se kad se setim. u cering krosu na urgencijama prijateljica samo sto se ne udavi od alergije, trebalo je da idem da prodrmam lekara za revere ne bi li joj dali inekciju antihistaminika, a ne bi joj je ni dali da nisam podsetio. u onoj ocnoj bolnici (negde ne islingtonu ako se ne varam, zakazali mi pregled za 8 meseci.) pa odoh na privatno.
veruj mi, u sirotinjskom portugalu je sve do sada jednostavnije islo. ne umem da objasnim zasto.

Re: ne bih da uvredim

o iskustvima nalik tvom smo vec raspravljali. mislim da covek formira svoju sliku na osnovu licnog iskustva. Ako si ti mao 3 negativna u kontaktu sa nekom sluzbom, tvoj odnos ce biti obojen tvojim iskustvom, da ne kazem skewed.
Ja u NHSu svakodnevno radim vec 4.5 godine i promenila sam 4 bolnice. Bilo je i dobrih i losih i bolnica i situacija i ljudi. Ovreall, mislim da je NHS visestruko bolji sistem od srpskog, a i jugoslovenskog zdravstva. To tvrdim kao insajder. Zato i pisem ovaj blog. Racunam, mozda ce slucajno neko da procita, pa da pokusa nesto da analizira i primeni u praksi.
Sa portugalskim zdravstvenim sistemom nemam nikakvog iskustva, tako da ne mogu da uporedim.
Piromanski Piromanski 19:42 16.12.2007

Re: ne bih da uvredim

Ovreall, mislim da je NHS visestruko bolji sistem od srpskog, a i jugoslovenskog zdravstva. To tvrdim kao insajder. Zato i pisem ovaj blog. Racunam, mozda ce slucajno neko da procita, pa da pokusa nesto da analizira i primeni u praksi.


Od tih kojima je u opisu radnog mesta da analiziraju razlicite modele ZS u cilju poboljsanja domaceg, tesko da neko ovo cita. Ako i cita, najverovatnije je na polozaju sa kog u najboljem slucaju moze da tudja iskustva ugradi u neki pseudo rad koji ce ga/je odvesti na domaci kongres, dakle Vrnjacka banja ili Zlatibor. Oni na visim pozicijama su mahom zauzeti svojim masinama za pravljenje magle kojom uporno, uspesno i vec dugi niz godina obasipaju srpski zdravstveni prostor.
Lepo od tebe sto mislis na stari kraj, ali mi se cini da je ono sto se tamo dogadja nekako najpribliznije dobu pre upotrebe sapuna. Barem u moralno-organizacionom smislu.

optimista baca udicu i u riblje ulje

baca udicu
sta znam... znam da ovo cita bar troje mojih, za sada neuticajnih, kolega iz Klinickog centra Srbije...
Piromanski Piromanski 20:02 16.12.2007

Re: optimista baca udicu i u riblje ulje

To i jeste zalosno. Ako hoce da stignu do "odgovornih" pozicija, barem pod aktuelnim uslovima, morace da stave na stranu entuzijazam, postenje, empatiju, ponekad i etiku i profesionalizam. Dok se uspnu, zaboravice da su ih ikad i imali.
s56a s56a 23:09 16.12.2007

Re: optimista baca udicu i u riblje ulje

Srbija ima najveci procenat lekara u politici!

Doktorice, opisali ste klasican problem izmedju teoreticara i prakticara. Lekari i sestre, naucnici i tehnicari i slicno. Postovanje se dobija ne samo poducavanjem nego i uspesnim preuzimanjem dela obaveza. Makar to bili i usrani pacijenti

Meni je uvek pomagalo znanje koriscenja odvijaca i lemilice pored dve matematike sa Elektrotehnike. Dobar profesor ekonomije nas je upozorio, da treba puno ljudi ubediti i za najgenijalniju ideju...

Do 62. godine sam sestrama samo retko davao krv! O organizacijama bolnica i zdravstvenog osiguranja nemam najbolje misljenje. Cak ni u USA sa privatnom praksom ne funkcionira najbolje.

dragan7557 dragan7557 13:04 17.12.2007

Re: optimista baca udicu i u riblje ulje

Srbija ima najveci procenat lekara u politici!


Ovo je netačno jer Francuska drži primat po broju politikom ostrašenih doktora medicine.

. Ovreall, mislim da je NHS visestruko bolji sistem od srpskog, a i jugoslovenskog zdravstva.


Ako ste insajder onda ne bi bilo zgoreg da o NSH UK pogledate newsnight.uk od prošle nedelje i diskusiju koju
je tom prilikom sa odgovornim vodio Jeremy Paxman.( bbc.com)
NSH sa 100 mlrd funti tuđih (javna sredstva) se ponaša kao podivljali slon u prodavnici kristala arčeći tuđe pare na isti način kao i srpski doživotni ministar. Razlika je jedino što jedan propali sistem NSH UK ima na raspolaganju
mnogo više "propalih" funti nego propali Srpski sistem osvedočeno "jakih dinara".
dragan7557

Re: optimista baca udicu i u riblje ulje

izgleda da ste me pogresno shvatili. ne tvrdim ja da je NHS super. daleko od toga. uposljavanje ogromnog broja skupo placenih menadzera da obezbede reaching goverment's targets je virtuelno poboljsavanje sistema da izgleda bolje na papiru. ipak, odgovorno tvrdim, kao neko ko je imao iskustva i kao pacijent i kao lekar u obe zemlje, da je engleski zdravstveni sitem monogo efikasniji. poredjenje Vam je ravno paraleli izmedju laburista i SPSa. nije da nemaju nista zajednickog, ali molim Vas...
osim toga besplatna zdravstvena usluga je kao ideja civilizacijska tekovina. pogledajte npr USA.
dracena dracena 20:17 16.12.2007

Pacijenti zadovoljni?

Nikog nije briga za ishod lecenja.

Meni je ovo jako simpatično, jer mi govori da pacijenti imaju puno poverenje da će im osoblje bolnice pružiti najbolji mogući tretman.

I ovde prvorazredni tretman sa sve udlagom:


:)))))

Re: Pacijenti zadovoljni?


dracena
Nikog nije briga za ishod lecenja. Meni je ovo jako simpatično, jer mi govori da pacijenti imaju puno poverenje da će im osoblje bolnice pružiti najbolji mogući tretman. I ovde prvorazredni tretman sa sve udlagom::)))))


Da, to je zanimljiv fenomen. U Srbiji bi sigurno bilo obrnuto.

Bravo za udlagu!

ps dracena

naucila sam da kacim fotke iz licne kolekcije. hvala!
dragan7557 dragan7557 13:09 17.12.2007

Re: Pacijenti zadovoljni?

Nikog nije briga za ishod lecenja.


Zajedljivi bi rekli 'pomirili se sa sudbinom, znajući da im smrt ne gine'.
Черевићан Черевићан 20:47 16.12.2007

ма нишбезњи

Re: ма нишбезњи

cccc
Sta bi Vam rekla Mila Tasta da vidi ovaj prilog?
Черевићан Черевићан 21:11 16.12.2007

омилојми

40 радних година омиљенамије баш ТА (о којојима уистину надахнуто пишете,браво ,Ана& . . . .) била,
тако да . . .
49 41 49 41 06:13 17.12.2007

Re: ма нишбезњи

Черевићан

Ma pravo ste me nasmejali; jer, zdrav smeh je lek za sve.

Pomaze bolje od svih lekova.

Re: омилојми

40 радних година омиљенамије баш ТА (о којојима уистину надахнуто пишете,браво ,Ана& . . . .) била,
тако да . . .

svakom prijaju lepe reci... Hvala i u moje ime, i u ima svih nocnih sestara
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 12:17 18.12.2007

Re: ма нишбезњи

Черевићан

Čer, gori si od Lasalvyja.
Ana, svet je muški.

Vase Velicanstvo,

upravo se spremam da postavim jedan tekst koji ce dokazati da su i zene ljudi
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 15:27 18.12.2007

Vrsta1 i vrsta2

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
upravo se spremam da postavim jedan tekst koji ce dokazati da su i zene ljudi

Ma jesu. Mislim liče na ljude. Ama mi se čini da su muškarci i žene nekako evoluirali u dve vrste. Muškarci idu ka nekakvom prostom biološkom ćorsokaku-budžaku (cepanje drva, nošenje, pucanje i t...anje) a ženu su sve kompleksnije i sve moje simpatije su ka ovoj drugoj novoj vrsti.

Re: Vrsta1 i vrsta2

A sta cemo sa tzv meterosexual men?
Samo da skeniram neke foke, pa cu da postavim tekst o zenskim bioloskim potrebama.
skyspoter skyspoter 21:53 16.12.2007

dobra tema

Imam utisak kao de je neka vrsta socijalizma u NHS, koji je inace dete of Labour party. Svi sve znaju i svi sve rade a pacijenti umiru od pogresnih prognoza.

Re: dobra tema

Svi sve znaju i svi sve rade a pacijenti umiru od pogresnih prognoza.

ono za labour party se slazem, ali nisam sigurna da razumem sta ste ovim hteli da kazete.
49 41 49 41 06:05 17.12.2007

Re: dobra tema

skyspoter
Imam utisak kao de je neka vrsta socijalizma u NHS, koji je inace dete of Labour party. Svi sve znaju i svi sve rade a pacijenti umiru od pogresnih prognoza.

Najvaznije je biti profesionalac.
Ja sam nekoliko (puta bio tretiran) u bolnicama Minhena. Cak, bio sto zgog ckerke; sto zbog sebe i drzavnim i privatnim klinikama.
Odnos do pacijenta, tretman, dijagnoze od slucaja do slucaja. U Minhenu za 6 god. imam vrlo pozitivna i vrlo negativna
iskustva.
U Americi isto podeljeno misljenje; s tim sto je na prvom mestu profit !
Amerika ima najskuplje osiguranje na svetu i daj boze da iko to promeni; iako mnogi predsednici pokusavaju godinama.
Mogao bih navesti XY slucajeva od lose dijagnoze do birokraticnosti.
skyspoter skyspoter 10:39 17.12.2007

Re: dobra tema

daju se olake prognize bez detaljnih analiza. preporucujem svima da traze 2nd opinion.

Re: dobra tema

Ako govorite o NHSu, iza jednog misljena, narocito kad su lose prognoze u pitanju, najcesce stoji grupa lekara koja je o tome detaljno raspravljala na MDT (multi-disciplinary team) meetingu.
Geronimo Geronimo 22:12 16.12.2007

Odgovori na pitanje

1. lista cekanja
2. dostupnost mesta za parking
3. hrana
Nikog nije briga za ishod lecenja.

Nisu spretno postavili pitanje. Ono sto "nikoga nije briga" se podrazumeva. Kada bi putnicima zeleznice postavili slicno pitanje verovatno bi ocekivali polazak i dolazak na vreme, dobru uslugu u vagon restoranu, udobna sedista...niko ne bi odgovorio da ocekuje da se voz nece sudariti ili iskliznuti iz sina.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 23:29 16.12.2007

Re: Odgovori na pitanje

NIGDE NEMA BOLJIH LEKARA OD NAŠIH!
Gde god da odu u svet da rade, u bilo koju bolnicu, automatski postaju najbolji...

I ne sasmo lekari...

Nedaj Bože nikom da ga Maltezi leče....
Dragi G. Cher Vi ste živi izvor razonode, bravo!

Ana, Vaš blog je sada i moja žena pročitala i zahvaljuje Vam se mnogo!

Re: Odgovori na pitanje

Hvala vam na lepim recima, ali se ne slazem za nase lekare. Znam mnoge koji u inostranstvu nisu uspeli. Kompetencije na stranu, uglavnom je problem ponasanje, komunikacija i nenaviknutost na intenzitet rada i preuzimanje licne odgovornosti.

Re: Odgovori na pitanje

Nisu spretno postavili pitanje. Ono sto "nikoga nije briga" se podrazumeva. Kada bi putnicima zeleznice postavili slicno pitanje verovatno bi ocekivali polazak i dolazak na vreme, dobru uslugu u vagon restoranu, udobna sedista...niko ne bi odgovorio da ocekuje da se voz nece sudariti ili iskliznuti iz sina.

moram da Vas podsetim da je prirodni ishod bolesti ponekad i smrt, bez obzira na lecenje.
irvas irvas 01:20 18.12.2007

Re: Odgovori na pitanje

vidomir pavlovic
NIGDE NEMA BOLJIH LEKARA OD NAŠIH!Gde god da odu u svet da rade, u bilo koju bolnicu, automatski postaju najbolji...


jeste, isto to kazu i moje dobre kolege ispred dragstora :))))
Strongman Strongman 10:51 17.12.2007

Komsika

da ne bude da me nema. Mada ni to nije netacno. Vikendom samo protrcavam pored kompjutera jer mi je to termin za klince a kad se pogase svetla za Jovanu.

Prica je odlicna, ilustruje sukob sujete i istine. A i tvrdo dupe mi se svidja na nevidjeno (mada zulja - kazu).

Kliknuo na preporuku.

Svidja mi se da svi znaju sto je vise stvari moguce, da se niko ne sakriva iza title ali da ona nosi i vecu odgovornost.

Mislim da nije lose ni anketiranje pacijenta. Kod nas bi bilo ovako:

1. Hrana - bilo juce
2. grejanje - nema
3. ljubaznost osoblja - ne razumem pitanje
4. efikasnost terapije - ziv sam
5. higijena - isterali smo macku, dobra je
6. parking - hvala na pitanjuu
7. kako ste saznali za nasu bolnicu - od komsije: "Kad te usarim cu te posaljem u onu bolnicu na brdu"
8. listu cekanja - sve po spisku
9. opsti utisak - cekaj ako prezivim

Re: Komsika

Znala sam da ce ti se dopasti!
Nego i ja sam morala da napravim kracu pauzu za jogu i da napravim Najdzelinu noodle soup for needy people.
sad cu da predjem na kesten kuglice, da ponesem na posao umesto Christmas cards.
parobrod parobrod 16:29 17.12.2007

Re: Komsika

1. Hrana - bilo juce
2. grejanje - nema
3. ljubaznost osoblja - ne razumem pitanje
4. efikasnost terapije - ziv sam
5. higijena - isterali smo macku, dobra je
6. parking - hvala na pitanjuu
7. kako ste saznali za nasu bolnicu - od komsije: "Kad te usarim cu te posaljem u onu bolnicu na brdu"
8. listu cekanja - sve po spisku
9. opsti utisak - cekaj ako prezivim
Nemoj tako,
Ovde kod mene je bolnica ekvivalent hotelu sa 4 zvezde , a u to ulazi koliko puta ti ciste sobu , menjau carsaf, peskire i ostalo, i ali ne moze da se poredi sa tamo gde cu opsti utisak da dam ako prezivim. To poredjenje ovde i tamo to je kao da Liverpul igra protiv Mladosti iz Lucana , nema smisla, Nedostatatak novca dovodi do svega sto si naveo nema para za hranu, grejanje, materijal plate prema tome ne mozes da ocekujes ni iskezeno lice makar ni vestacki. One ljude koje ja poznajem u tom KCS I UC su bili ljudi koji su saosecali sa svojim paciejntima i brinuli za njih na najbolji moguci nacin i to na svim hijerahiskim nivoima a proveo sam bar 3 godie radeci kao volonter.( i hvala im sto me nisu zaposlili)

KCS i UCS

Problem srpskog zdravstva nije nedostatak dobrih lekara, nego nedostatak standardizacije zdravstvenih (uostalom, kao i svih drugih) usluga. Ishod lecenja ne bi trebalo da zavisi od nadahnuca pojedinca.
Problem je i u opsem urgentnom iskustvu. Internista KCS na opstem prijemu dezura tek kada postane specijalista, sto bi znacilo negde od svoje 32ge godine. Zanimljivo je jos da profesorska titula oslobadja od dezurstava. Ovo u prevodu znaci, s obzirom da vecina lekara KCS, pod uslovom da dovoljno dugo pozive, dezuraju na opstem prijemu samo 15ak godina u svojoj karijeri. I to jednom u mesec dana. Prosek dezurstva na opstem prijemu, a tu svi dezuraju od prvog do poslednjeg dana na poslu, je 1 u 10 dana/noci. Pa vi vidite kakav je to disparitet u iskustvu!
parobrod parobrod 16:05 18.12.2007

Re: KCS i UCS

Ishod lecenja ne bi trebalo da zavisi od nadahnuca pojedinca.
Potpuno se slazem ali sam hteo da kazem da je kod nas barem bilo da i uprkos losih uslova i novinskih naslova nije bas me briga situacija sto se odnosa lekar pacijent tice. Bar nije bila.
Slazem se sa problemom opsteg urgentnog iskustva npr. u ortopedsko ambulanti dezura i najvise vremena provodi najmladji specializant sa iskustvom nula a bez mogucnosti da mu neko pokaze ili ne daj boze nesto objasni.Po tipu kad postanes specijalista otvorice ti se rajska vrata itd.
U sustini sam duboko razocaaran formacijom u Srbiji licno iskustvo i iskustva kolega i ivisoko obrazovanih isljeinih zemljaka .Posle cega mi je na pomen mita da su nasi strucnjaci najbolji itd jednostavno muka
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 13:29 17.12.2007

Vizit majstori..!!


Ana, vaši tekstovi i dalje stoje na jednom prilično visokom nivou.

Kad krenete ovako, od komentara do komentara, i pokraj svakog ostavite odgovor - da li vas ta situacija podseća na prolazak kraj kreveta u bolničkoj sobi i usputno ćaskanje sa pacijentima (naravno, ne aludiram da su komentatori bolesnici, već više pravim jednu tehničku paralelu)?


Re: Vizit majstori..!!

Hvala Vam Dragane.
Drago mi je ako nekom mogu da kazem nesto sto ranije nije znao, da podstaknem na razmisljanje, pomognem ako mogu...A jos ako uspem i da nasmejem, onda sam srecna zena
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 00:46 18.12.2007

Re: Vizit majstori..!!


Nije moguće da se od danas više niko nije javljao?!
irvas irvas 01:22 18.12.2007

Re: Vizit majstori..!!

Dragan Vujanović
Ana, vaši tekstovi i dalje stoje na jednom prilično visokom nivou. Kad krenete ovako, od komentara do komentara, i pokraj svakog ostavite odgovor - da li vas ta situacija podseća na prolazak kraj kreveta u bolničkoj sobi i usputno ćaskanje sa pacijentima


odlicno! :)))))))
irvas irvas 01:27 18.12.2007

Re: Vizit majstori..!!

Dragan Vujanović
Nije moguće da se od danas više niko nije javljao?!


izleceni su dragane :))))

odlican post ana.
ne znam kako je u UK ali u Australiji, nursing staff mora da ima zavrsen fakultet. doduse nursing se studira 3 godine za klasicnu Bsc diplomu (za razliku od medicine koja traje 6 godina + intership + specijalizacije...)


Irvase

U UK isto. Nursing se studira 3 godine. Iako ponekad imaju problema da sagledaju siri kontekst, sto se od njih i ne ocekuje, ja ih hvalim kad god stignem. One/i skidaju sa ledja lekara najdosadnije repetitivne poslove. Na mom odeljenju postoje 3 diabetic nurses koje idu po kucama, telefoniraju i podesavaju doze insulina. Za njih sam napravila goreopisane kesten kuglice. Da ne ispadne sve med i mleko, ima i nekih koje se prave vise pametne nego sto jesu. Imala sam jednu acromegaly nurse specialist, koja je, realno gledano, videla vise pacijenata sa akromegalijom od prosecnog lekara. Za to joj svaka cast. Ali, volela je i da se dodvorava nacelniku odljenja ofirajuci lekare. To je smatrala nacinom da pokaze svoju lojalnost.
PS sto se javljanja tice, ne opterecujem se. ko zeli da procita neka izvoli, koga ne zanima, njegova stvar. ja nemam glasacku masinu na blogu. licno znam samo dvoje komentatora i jednog (ali veeelikog) autora. Pazljivi Muz mi se skoro registrovao, ne znam pod kojim nickom. Kaze da ce da me iznenadi kad se najmanje nadam, da se osveti za sve one zakasnele vecere.
cult cult 19:17 18.12.2007

family name hard to...

hmmmmm.....čkrkić?

Re: family name hard to...

Easy peasy.
Moje je sa crticom dugo 19 slova.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana