Roditeljstvo

Kulturološke razlike

Krugolina Borup RSS / 21.12.2010. u 13:52

U poslednje četiri godine, koliko život delim s čovekom danskog porekla (koga iz milošte zovem: moja emotivna skandinavska devojčica), više puta sam bila na ivici da doživim infarkt, a sve zbog kulturoloških razlika.

Još na samom početku naše veze, poklonio mi je knjigu "Xenophobe's Guide to the Danes". Nešto poput bleferskih vodiča: kratak šaljivi prikaz danske kulture na 50-tak stranica. Sećam se da me hladan znoj oblivao dok sam čitala. Sve što se u Srbiji smatra potpuno normalnim, u Danskoj je ekstra nenormalno. I obrnuto. Iznad svega, tamo se smatra potpuno nepristojnim bilo kakvo isticanje pojedinca, grupe, institucije, preduzeća, bilo čega, kao najboljeg. Dok se kod nas lokalno pivo reklamira kao "svetsko, a naše", u centru Kopenhagena stoji velika reklama za njihov Carlsberg koja glasi: "Probably the best beer in town". Na svetskom tržištu, isto pivo se reklamira kao "Probably the best beer in the world". Ali ne u Danskoj. U Danskoj bi to bilo nepristojno. Kao što bi bilo nepristojno i reklamirati se bez ograde "probably".

964457691_2f82bf0a91.jpg?v=0

Onda smo imali i zanimljivu situaciju u igraonici. Dok je moje tada četvorogodišnje dete srećno jurcalo po lavirintu s lopticama, mi smo na terasi pili neutralno reklamirano Jelen pivo i posmatrali kako jedno preslatko detence, uz pomoć roditelja, pravi svoje prve korake.

"Kako je slatka devojčica", rekoh ja.

"Otkud znaš da je devojčica?", pita Krle.

"Pa, vidiš valjda da je obučena u roze od glave do pete", rekoh ja.

"Pa?" reče on.

Mislila sam da me zahebava, majke mi mile. A nije me zahebavao. U Danskoj se tako nešto ne može podrazumevati. Mož' da bidne žensko, ako je u roze, ali ne mora da znači.

I uopšte, kada su deca u pitanju, ja ne znam šta oni toj deci u Danskoj rade, ali ja takvu decu nigde nisam videla, časna reč. Sedeli smo više puta po restoranima na nedeljnom ručku. Restoran pun dece uzrasta od 7 dana do 13 godina. Za svakim stolom porodica sa po dvoje do troje. I svi sede i tiho međusobno pričaju. Ja zamišljam moga sina Marka u istom restoranu, pa on bi za 15 minuta već bio u kuhinji da kuvaru izdaje instrukcije, i pomagao konobaru da prima narudžbine. Tako je bar bilo kad smo onomad svo troje bili u ovdašnjem restoranu. Ili bi pak jurcao uokolo nagovarajući tu dansku decu da ustanu od stola i krenu zajedno u istraživanje i igru. Ja bih njemu morala da dam piva da bi bio ko ta danska deca. Ne znam kako drugačije.

Najveći sam šok, ipak, doživela kad sam se najmanje nadala: dok sam gledala reklame na danskoj nacionalnoj televiziji. U po bela dana, iskoči s ekrana sredovečna teta, gola ko od majke rođena, i poče da đipa levo-desno, gore-dole, tamo-amo...

Kad dođoh k sebi, pitam Krleta: "Šta ovo bi, pobogu?"

"Reklama za muziku za mobilni telefon."

"??? Gola teta u po bela dana?"

"Nije to teta. To je čika."

"??? Čika?"

"Da. To je čika prerušen u tetu. A ima i jedna teta koja je prerušena u čiku. Njih dvoje su vrlo poznati glumci-komičari. Često gostuju u jutarnjim i večernjim programima na televiziji."

"Goli?"

"Goli. Evo ima klip."

Zemljo skandinavska, otvori se, progutaj me!

***

Ma koliko iz različitih kulturnih miljea poticali, ovih smo se dana Krle i ja uspeli složiti, a sve čitajući o tome šta se dešava porodici Nastić među braćom Amerikancima.

Kakav tragičan nesporazum! Kakav vrhunski primer zanemarivanja i nerazumevanja kulturoloških razlika! Kakva glupava birokratija koja će, pod plaštom poštovanja slova zakona, zanemariti suštinu.

Ne sumnjam da je u korenu američkih propisa, kojih se u slučaju porodice Nastić drže ko pijan plota, dobra namera. Ali, valjda je važnije utvrditi da li su oni deci naudili, nego da li su se pridržavali zakona? Konačno, zakoni su i napravljeni s tim na umu: obezbediti ono što je najbolje za decu. Uzimam zdravo za gotovo da u pomenutom slučaju stvarno nije bilo nikakvog zlostavljanja, pošto ne verujem da bi se naši psiholozi uopšte upuštali u bilo kakvu zvaničnu prepisku sa američkim sudom da postoji bilo kakva šansa da je ovde reč o bilo čemu drugom do nesporazumu proisteklom iz nerazumevanja kulturoloških razlika. A polazim i od sebe.

Imam li slike i video-klipove moga sina golog u kadi? Imam. S tim što ih njegov otac i ja nismo pravili da bi imali sliku golog deteta, već da bi imali uspomenu na njegovo detinjstvo, i na njegovo kupanje iz detinjstva.

Oduzeti nekome decu ne zbog toga što su im roditelji naudili, već zbog toga što slovo zakona ne prepoznaje kulturološke razlike... Surovo! Uprkos brojnim komentarima na vesti koje čitam, to za mene lično nije dokaz "funkcionisanja pravne države", već dokaz suve birokratije koja ne prepoznaje ono što kaobajagi proklamuje kao svoju osnovnu vrednost - šta je najbolje za decu.

Nastići - drž' te se!

U mojim ste mislima i molitvama.

This too shall pass.

 



Komentari (191)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 13:58 21.12.2010

:)

"Nije to teta. To je čika."

opet te navukle roze dokolenice
koliko puta treba da pogresis pre nego sto shvatis da su danci isti kao mi samo tamo muskarci nose roze

ivana23 ivana23 14:05 21.12.2010

Re: :)

antioksidant
"Nije to teta. To je čika."opet te navukle roze dokolenicekoliko puta treba da poresis pre nego sto shvatis da su danci isti kao mi samo tamo muskarci nose roze


I ne samo Danci...



antioksidant antioksidant 14:07 21.12.2010

Re: :)

iz ovoga mogu samo da zakljucim da je tenis u stvari danski nacionalni sport
NNN NNN 14:11 21.12.2010

Re: :)

opet te navukle roze dokolenice
Ovo sam 'teo ja da napišem

Sigurno najbolji film na svetu() u vezi porodičnih vrednosti i kulturoloških iščašenosti je Little Miss Sunshine.
hajkula1 hajkula1 01:58 23.12.2010

Re: :)

antioksidant
"Nije to teta. To je čika."

opet te navukle roze dokolenice
koliko puta treba da pogresis pre nego sto shvatis da su danci isti kao mi samo tamo muskarci nose roze




E sad. I moj sin nosi roze. A nije Danac. Bas ovakve, kao prilozene boje. Ni Srbi nisu k`o sto su bili

Gledala sam veceras prilog o Nasticima. Sta reci?
Vidim, zakonom zabranjuju deci da sede na krilu Deda Mraza. A moji se bas tako slikali u pozoristu Bosko Buha. Sin pa onda i 6 godina mladja cerka. Isti glumac bio Deda Mraz. Svake godine isti lik. Valjda su zato dugo verovali u njega.
nestor92 nestor92 14:18 21.12.2010

Ne znam šta bih uradio ...

... da se meni tako nešto desi. Mislim da bih kad se sve završi spakovao kofere i odveo decu negde što dalje iz USA.

Pri tome i ja
Uzimam zdravo za gotovo da u pomenutom slučaju stvarno nije bilo nikakvog zlostavljanja
. Zlostavljanja u domaćem smislu te reči, ne u američkom.

Da li moj sin jurca go po kući? Ponekad. Da li je uslikan takav? Mislim da jeste. Postupanje američkih vlasti zaista govori o tome da je prevagnula forma nad sadržajem. Birokratija nad smislom zakona.

Nisam želeo da politiziram, ali ponekad pomislim da svo zlo ( ili barem ogromna većina zala ) savremenog sveta potiče iz Novog sveta. I da je nešto od toga smišljeno pušteno iz kutije.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:21 21.12.2010

Sasvim legalno:


mrdax mrdax 14:38 21.12.2010

Re: Sasvim legalno:

Jelica Greganović


Ja jos odem sad na Youtube da vidim komentare ocekujuci "Sta je ovo ?" , "Ovo je cudno itd.." kad ono It is soooooo cuuuuteee. Green one is dancing sooooo goood.
Ne znam da li je problem u meni ali ja ne bih obukao moje sedmogodisnje cerke i stimulisao da ovako igraju pa makar nagrada bila 1000 000 dolara jer mi ne deluje zdravo.
ivankagrump ivankagrump 20:31 21.12.2010

Re: Ne znam šta bih uradio ...


Da li moj sin jurca go po kući? Ponekad. Da li je uslikan takav? Mislim da jeste.


Mislis li da sudija stvarno ne moze sa slike da vidi da li je dete uslikano da se ima uspomena na njegovo detinjstvo ili tu ima nesto sumnjivo? I da 6 meseci gleda u te slike i ne moze da provali koliko su one zapravo nevine?
nestor92 nestor92 23:09 21.12.2010

Re: Ne znam šta bih uradio ...

Ja to ne znam i ne mogu znati.

Koliko shvatam tužilac je odustao od krivičnog gonjenja ( znači, nema kejs, nema dokaze koji mu obećavaju uspeh, odnosno kažnjavanje oca za zlostavljanje - što može da se tumači ovako ili onako ).

Dakle, sad smo na klizavom terenu: da li roditelji imaju adekvatan odnos sa svojom decom. Sudija ne gleda više slike ... sad birokratija i "stručnjaci" procenjuju da li su Nastići podobni.

I kao roditelj i kao čovek, a i kao nekakav pravnik mislim da roditelji moraju imati slobodu vaspitavanja dece pa i formiranja pravila ponašanja u kući, odnosno u porodici u okviru opštih pravila ( dakle u određenim granicama ). Ne mislim da država u mojoj kući ima bilo šta da traži. I zbog toga a priori saosećam sa porodicom.

E sad, kulturološke razlike su i u tom procesu bitne ( pretpostavljam ) jer mogu da objasne da se u zemlji porekla roditelja određeni fizički kontakt sam po sebi ne smatra opasnim ili neprihvatljivim.

Ovo zbog toga što lokalni zakon zabranjuje određeno ponašanje pa stoga bi roditeljima svakako išlo u korist da se pokaže da zbog kulturoloških razlika oni nisu mogli ni pretpostaviti da je određeno ponašanje nedozvoljeno.

Zato što:

jbg.. si fueris Rome...


i

Ignorantia iuris nocet


odnosno - Nepoznavanje prava škodi ( ne opravdava vas )
hajkula1 hajkula1 02:09 23.12.2010

Re: Sasvim legalno:

Da sa ovim nadkolenicama, ili su to cizme? `Degute`. Ne mogu da kazem nemoralno, deca su to. Tuzno, zaista tuzno, kakvi li su im roditelji. Roditelji za batinu. Bre!
A jos kako su mrsave. Deca se ugledaju jedno na drugo. A anoreksija i bulimija sve cesci problem. I kod nas. Dok ranije... sad cu k`o baba. Stara lepa vremena
mrdax mrdax 14:25 21.12.2010

Skandinavci

Ima jedna zanimljiva pojava koja je malo izrazenija u Skandinavskim zemljama. Zove se Jante law, Mislim da i Balkan pati od slicne boljke.
Ovo sa Nasticima je verovatno nesretan slucaj u kojem pravosudje ne zeli da ispadne neozbiljno sada kada je vec ozbiljno posumnjalo u porodicu.
Nadam se da ce se sve dobro zavrsiti.
outcast outcast 15:00 21.12.2010

Re: Skandinavci

mrdax
Ima jedna zanimljiva pojava koja je malo izrazenija u Skandinavskim zemljama. Zove se Jante law, Mislim da i Balkan pati od slicne boljke.Ovo sa Nasticima je verovatno nesretan slucaj u kojem pravosudje ne zeli da ispadne neozbiljno sada kada je vec ozbiljno posumnjalo u porodicu.Nadam se da ce se sve dobro zavrsiti.


Naravno. Ovo nije izolovan slucaj, i nema nikakve veze sa "kultuloroskim razlikama". Online decija poronografija je postala veliki problem s obzirom na dostupnost interneta i lakocu sirenja tih sadrzaja. Ovde u Kanadi postoje celi timovi detektiva koji jedino rade na razotkrivanju decije pornografije. Isto tako, kompjuterski tehnicari su duzni da prijave policiji bilo koji fajl koji im se ucini sumnjiv ili ukazuje da se radi o pedofiliji ili decijoj pornografiji. Zbog tako ostrog stava prema ovoj vrsti kriminala, policija, bar u Kanadi, ne znam za ostale zemlje, je u stanju da u mnogim slucajevima zaustavi sirenje decije pornografije na internetu.

Sto se tice porodice Nastic, ja licno mogu da verujem da njihove namere nisu bile goreopisane vrste. Ono sto je meni ovde zanimljivo je da se sada koristi prilika za nekakav "obracun" sa "najrazvijenijom demokratijom". Kao kod nas toga nema, deca razdragano trckaraju gola i niko ih ne vidi kao seksualne objekte. Ma da. To ima samo u Ameriki.

A tek letos mi dobra drugarica, u svojim cedrdesetim po prvi put isprica ( a znamo se vise od dvadeset godina ), o njenom "ciki" sto je voleo da dira...Jel' od stida ili srama, ili zato sto se to kod "nas" ne desava, to nikada ranije nije spomenula... Pa dobro cvrsto zatvorite oci, mozda i da ne vidite, a kada ih otvorite pravac u Ameriku po novosti iz sveta pedofilije i decije pornografije...

Nastici nisu jedini:

http://human-stupidity.com/stupid-dogma/teenage-sexuality/child-porn-baby-bath-pictures
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:12 21.12.2010

Da li su

i Kristofera i bebu oduzeli roditeljima, baš bih bila rada znati...kao i niz dece čiji kupatilski golišavi snimci se mogu naći na youtubu





...

sudeći prema broju snimaka dece na youtubu koja se banjaju gola pola USA bi trebalo da leži u apsu.
ivankagrump ivankagrump 20:35 21.12.2010

Re: Da li su


sudeći prema broju snimaka dece na youtubu koja se banjaju gola pola USA bi trebalo da leži u apsu.


Ili se *gasp* iz ovih snimaka nesumnjivo moze utvrditi da deci nije naudjeno ni na koji nacin i nijedan sudija ne bi tu decu drzao pola godine odvojenu od roditelja...
Goran Vučković Goran Vučković 23:20 21.12.2010

Re: Skandinavci

Ima jedna zanimljiva pojava koja je malo izrazenija u Skandinavskim zemljama. Zove se Jante law, Mislim da i Balkan pati od slicne boljke.

Jantelov je stvar otprilike suprotna balkansko-mediteranskom mentalitetu.

To je negativna strana nordijske kolektivnosti, koja podrazumeva da je zajedničko vrednije od pojedinačnog i da je ekstremno društveno neprihvatljivo razmetati se uspehom ili bogatstvom (a od kuma - televizor, naravno). To je tradicionalni pritisak da se javno iskazuje skromnost i zainteresovanost za za zajednički interes i makar formalno poštovanje socijalno nižih sagovornika (npr. odnos direktora prema radniku ili čistačici).

Usudio bih se da kažem "kamo sreće da balkanski narodi boluju od te mane"
mrdax mrdax 02:17 22.12.2010

Re: Skandinavci

Goran Vučković
Ima jedna zanimljiva pojava koja je malo izrazenija u Skandinavskim zemljama. Zove se Jante law, Mislim da i Balkan pati od slicne boljke.

Jantelov je stvar otprilike suprotna balkansko-mediteranskom mentalitetu.

Usudio bih se da kažem "kamo sreće da balkanski narodi boluju od te mane"


Mislim da su iste pokretacke sile na delu samo se razlicito "manifestuju".
hajkula1 hajkula1 02:13 23.12.2010

Re: Da li su

Jelica Greganović
i Kristofera i bebu oduzeli roditeljima, baš bih bila rada znati...kao i niz dece čiji kupatilski golišavi snimci se mogu naći na youtubu





...

sudeći prema broju snimaka dece na youtubu koja se banjaju gola pola USA bi trebalo da leži u apsu.



Jelice, hvala ti. Ja se ugrizoh za jezik. Padalo mi na pamet. Veceras ujak inace psiholog (da li psihijatar?) bio na TV-u. Deda. (Odavde iz Srbije, TV reportaza.)Ne videh od pocetka sve. Kazu, brat je slikao. Mis`im...
maca22 maca22 02:28 23.12.2010

Re: Da li su

hajkula1
Veceras ujak inace psiholog (da li psihijatar?) bio na TV-u.

Pa sta to d(p)okazuje?
Biljana 77 Biljana 77 14:51 21.12.2010

Kulturološke razlike

ne bi smele da budu argument u ovom slučaju.
Iz nekoliko razloga:
1. one mogu biti opravdanje i razne, veoma ružne stvari - npr. zbog odustva zakonske regulative i kulturoloških razlika u Jemenu udaju devojčice sa devet godina.
2. zato što u ovom slučaju tih razlika - decu kupaju golu svuda u svetu.
3. zato što postoje činjenice - a one govore da zlostavljanja nije bilo.

Ovde argument mora da bude jedan pravno dobro utemeljen slučaj.
outcast outcast 15:06 21.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Biljana 77
ne bi smele da budu argument u ovom slučaju. Iz nekoliko razloga:1. one mogu biti opravdanje i razne, veoma ružne stvari - npr. zbog odustva zakonske regulative i kulturoloških razlika u Jemenu udaju devojčice sa devet godina.2. zato što u ovom slučaju tih razlika - decu kupaju golu svuda u svetu.3. zato što postoje činjenice - a one govore da zlostavljanja nije bilo.Ovde argument mora da bude jedan pravno dobro utemeljen slučaj.


Naravno. Ko je uopste uveo pojam "kultuloroskih razlika" da dokaze da se nesto desilo ili nije desilo. Sta to znaci: da je kod "nas" neko dirkanje dece "kulturoloski" shvaceno kao aseksualno, jer "mi" po definiciji ne znamo za pojavu koja se zove pedofilija? Ako je to argument odbrane, onda nije ni cudo sto su deca pod zastitom drzave.
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:10 21.12.2010

Re: Kulturološke razlike

ne bi smele da budu argument u ovom slučaju.


Ja, pak, mislim da su važne.

Ako se na sudu dokazuje namera s kojom su golišave slike i video-klipovi napravljeni, onda kulturološke razlike i činjenica da svi ovde prisutni imamo slične umotvorine po sopstvenim foto-albumima i videotekama, objašnjavaju da nije bilo zle namere. Nisam pravnik, ali ako zakon zabranjuje slikanje gole dece, onda ne znam kako se bez uzimanja kulturoloških razlika u obzir uopšte Nastići mogu pred sudom od prekršaja zakona odbraniti. Valjda jedino dokazivanjem da nije bilo zle namere zbog koje takav jedan propis postoji?
antioksidant antioksidant 15:10 21.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Ko je uopste uveo pojam "kultuloroskih razlika" da dokaze da se nesto desilo ili nije desilo. Sta to znaci: da je kod "nas" neko dirkanje dece "kulturoloski" shvaceno kao aseksualno, jer "mi" po definiciji ne znamo za pojavu koja se zove pedofilija? Ako je to argument odbrane, onda nije ni cudo sto su deca pod zastitom drzave.

trebjesanin, korac i ... (ne znam ko je treci psiholog).napisali su pismo koje bi trebalo da bude prezentovano (ili je vec prezentovano) sudu pred kojim je postupak
outcast outcast 15:18 21.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Krugolina Borup
ne bi smele da budu argument u ovom slučaju. Ja, pak, mislim da su važne. Ako se na sudu dokazuje namera s kojom su golišave slike i video-klipovi napravljeni, onda kulturološke razlike i činjenica da svi ovde prisutni imamo slične umotvorine po sopstvenim foto-albumima i videotekama, objašnjavaju da nije bilo zle namere. Nisam pravnik, ali ako zakon zabranjuje slikanje gole dece, onda ne znam kako se bez uzimanja kulturoloških razlika u obzir uopšte Nastići mogu pred sudom od prekršaja zakona odbraniti. Valjda jedino dokazivanjem da nije bilo zle namere zbog koje takav jedan propis postoji?



Uvoditi "kultuloroske razlike" je vrlo klizav teren. Mislim da je svaki pokusaj definisanja tih razlika prilicno arbitraran, i da ni jedna kultura ne moze do te mere da se generalizuje da postane dokazni materijal za sud. Na sudu se prezentuju dokazi, a ne misljenja. Ne znam da li je neko u nekom slucaju dobio spor baziran na dokazu "kulturoloskih razlika"?
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:26 21.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Ne znam da li je neko u nekom slucaju dobio spor baziran na dokazu "kulturoloskih razlika"?


Rekoh, nisam pravnik, tako da ne znam da li se uvođenjem kulturoloških razlika u slučaj može dobiti spor.

Ali za razumevanje slučaja te kulturološke razlike svakako mislim da su ključne.
Biljana 77 Biljana 77 15:58 21.12.2010

Re: Kulturološke razlike


Ako se na sudu dokazuje namera s kojom su golišave slike i video-klipovi napravljeni, onda kulturološke razlike i činjenica da svi ovde prisutni imamo slične umotvorine po sopstvenim foto-albumima i videotekama, objašnjavaju da nije bilo zle namere.

Koliko je shvatam situaciju, oni mogu da ih optuže za dve stvari - za nedozvoljeno slikanje i posedovanje tih fotografija - i to je sasvim jedna stvar. Ako je zaista zakonom zabranjeno slikati sopstvenu decu golu, nije trebalo to rade, jbg.. si fueris Rome...Možemo mi da se zgražavamo do sutra, zakon je zakon... Sasvim je druga stvar da li ih terete za zlostavljanje, distribuiranje pornografije i sl. Za ovo drugo držim da kulturološke razlike nisu argument, jer zaista, sutra može neko tim razlikama pravdati što je stupio u brak (i sve što uz to ide) sa desetogodišnjom devojčicom.
nestor92 nestor92 16:00 21.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Kulturološke razlike su bitne.

Ima mišljenja raznih:

Mislim da je svaki pokusaj definisanja tih razlika prilicno arbitraran, i da ni jedna kultura ne moze do te mere da se generalizuje da postane dokazni materijal za sud.


ne bi smele da budu argument u ovom slučaju.
Iz nekoliko razloga:
1. one mogu biti opravdanje i razne, veoma ružne stvari - npr. zbog odustva zakonske regulative i kulturoloških razlika u Jemenu udaju devojčice sa devet godina.


Kod definisanja krivičnih dela taj sociološki aspekt je veoma važan. Dakle određeno ponašanje se smatra društveno opasnim u jednom slučaju, a društveno prihvatljivim u drugom.

Suštinsko je pitanje - do koje mere smo mi zaista slobodni?

Da li su Nastići pod pretpostavkom da su potpuno nevini i normalni ljudi dužni da u vaspitavanju dece prihvate američki model ili mogu zadržati svoj ili modelirati američki ili šta god?

outcast outcast 16:01 21.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Vidim da je ovo sa porodicom Nastic je "big news" u Srbiji i nisam mogla da nadjem da je prica o njima bila vest u bilo kojim americkim novinama. Sto se njih licno tice, svako bi trebalo da se smatra nevinim pred zakonom dok se ne dokaze suprotno ( innocent until proven guilty). Isto tako, mi ne znamo koji su dokazi, ako ih uopste ima. Pod kojim okolnostima i zasto su tacno deca oduzeta. Mozemo samo da nagadjamo. A nagadjanje moze da nas ovdede na pogresnu stranu...

U Kanadi skoro svaki dan cujemo za neki slucaj u vezi proizvodnje i distribucije decije pornografije, pa to i nije vise neki "big news". Evo na primer danas:

http://ca.news.yahoo.com/b-c-man-arrested-making-child-porn-7-20101220-153932-824.html
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:14 21.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Vidim da je ovo sa porodicom Nastic je "big news" u Srbiji i nisam mogla da nadjem da je prica o njima bila vest u bilo kojim americkim novinama.

Naravno da je big news.
Ti misliš da je mala vest to što je dvoje dece oduzeto roditeljima?
Imaš li ti dete?
Možeš li da probaš da zamisliš da ti ga neko uzme na jedan sat, jedan dan?
Između ostalog i jeste problem što oduzimanje dvoje dece roditeljima nije vest u američkim medijima. Da jeste, možda ne bi bilo ovako.

U Kanadi skoro svaki dan cujemo za neki slucaj u vezi proizvodnje i distribucije decije pornografije, pa to i nije vise neki "big news".

I? To dokazuje šta? Manje boli to što Nastići ne mogu da vide svoju decu, ne mogu da ih dobiju nazad, ne mogu da se izbore sa sistemom koji ovo ne vidi kao problematično u priči o zaštiti dece.
E, ja bih to nazvala kulturološkom razlikom. To je najpristojnije što mogu.

outcast outcast 22:31 21.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Jelica Greganović
Ti misliš da je mala vest to što je dvoje dece oduzeto roditeljima?Imaš li ti dete?Možeš li da probaš da zamisliš da ti ga neko uzme na jedan sat, jedan dan?Između ostalog i jeste problem što oduzimanje dvoje dece roditeljima nije vest u američkim medijima. Da jeste, možda ne bi bilo ovako.


Na zalost, ovde se radi o onom starom pravilu: ko radi taj i gresi. Da li si se ti ikada zapitala koliko je dece spaseno zahvaljujuci tome sto su oduzeti od roditelja koji su ih fizicki, psihicki i seksualno zlostavljali?

Jelica Greganović

I? To dokazuje šta? Manje boli to što Nastići ne mogu da vide svoju decu, ne mogu da ih dobiju nazad, ne mogu da se izbore sa sistemom koji ovo ne vidi kao problematično u priči o zaštiti dece.E, ja bih to nazvala kulturološkom razlikom. To je najpristojnije što mogu.



Ovde je jedina kulturoloska razlika to sto postoje drugaciji standardi sta se smatra roditeljskom obavezom da obezbede detetu uslove da se normalno razvija. Ja uopste nisam za to da drzava oduzima decu roditeljima, jer, bez obzira na sve, roditelj je taj koji po definiciji najvise voli svoje dete ( ili bi tako trebalo da bude!). Dakle, oduzimanje deteta je poslednja instanca, koja se desava onda kada je detetova fizicka sigurnost ugrozena. Ja sam licno saradjivala sa Children's Aid Society i mogu da kazem da je njima dete na prvom mestu, a ne roditelji. Roditelji su u stanju sami da se brinu o sebi. Deca ne.

Naravno da, kao i svakom sistemu tu ima gresaka, previda, pa cak ponekada, pretpostavljam i nekih licnih konotacija. Ipak, takve organizacije postoje da bi se zastitila deca. I to je njihov mandat. Da li je uvek sve sto posto kako treba da bude? Verovatno nije. Ali da se vratim na moje pocetno pitanje: koliko je dece spaseno, a koja bi bila i dalje zlostavljana u svojoj bioloskoj porodici?

ps i da odgovorim na pitanje o tome da li imam dete: da imam dete.


edit: ja sam ovde devil's advocate, jer, bez obzira koliko svi mi/oni koji smatraju da je porodici Nastic nanesena nepravda misle da je uzrok tome americki sistem koji stavlja drzavu iznad roditeljstva, ne smemo da zaboravimo da tu sigurno postoji jos puno detalja koje mi ne znamo. Istovremeno, mislim da je glupo koristiti ovaj slucaj da se dokaze kako je percepcija roditeljstva u Americi ( citaj Zapadu ) izvitoperena, dok je kod "nas" sve to cisto i jasno i nema potrebe da se drzava mesa!
se7en11 se7en11 22:43 21.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Krugolina Borup
Ne znam da li je neko u nekom slucaju dobio spor baziran na dokazu "kulturoloskih razlika"?


Rekoh, nisam pravnik, tako da ne znam da li se uvođenjem kulturoloških razlika u slučaj može dobiti spor.

Ali za razumevanje slučaja te kulturološke razlike svakako mislim da su ključne.



Pre koji mesec je koliko me pamet služi, baš bio jedan slučaj slično je navedeno u gornjim komentarima, da su u Americi pokušali da venčaju dva maloletnika od, lupiću, 9 i 10 godina i da im nije bilo dopušteno. Završili su na sudu, argumentujući akt kulturološkim razlikama.
Nije im bio odobren slučaj. Verujem da bi i ovde konačna odluka bila ista.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:44 21.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Na zalost, ovde se radi o onom starom pravilu: ko radi taj i gresi. Da li si se ti ikada zapitala koliko je dece spaseno zahvaljujuci tome sto su oduzeti od roditelja koji su ih fizicki, psihicki i seksualno zlostavljali?



ps i da odgovorim na pitanje o tome da li imam dete: da imam dete.

E, onda probaj da zamisliš kako bi ti bilo da ti ga neko uzme, greškom jer mnogo radi pa i greši, na bar pola godine...

Istovremeno, mislim da je glupo koristiti ovaj slucaj da se dokaze kako je percepcija roditeljstva u Americi ( citaj Zapadu ) izvitoperena, dok je kod "nas" sve to cisto i jasno i nema potrebe da se drzava mesa!

Ja to nisam nikada ovde napisala. Ali jesam da smatram skandaloznim, brukom i jadom ova takmičenja lolita.
outcast outcast 00:00 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Jelica Greganović
Na zalost, ovde se radi o onom starom pravilu: ko radi taj i gresi. Da li si se ti ikada zapitala koliko je dece spaseno zahvaljujuci tome sto su oduzeti od roditelja koji su ih fizicki, psihicki i seksualno zlostavljali? .


Ne znam cemu ? Nisi odgovorila na pitanje da li si se nekada zapitala koliko je dece spaseno jer postoji sistem koji vodi racuna o dobrobiti dece.


Jelica Greganović
ps i da odgovorim na pitanje o tome da li imam dete: da imam dete.E, onda probaj da zamisliš kako bi ti bilo da ti ga neko uzme, greškom jer mnogo radi pa i greši, na bar pola godine....



Ne znam zasto bih zamisljala tako nesto. Ako to sto se desilo porodici Nastic jeste greska ( samo pretpostavka...) onda je to greska koja se veoma retko desava. Verovatno imam vise sanse da dobijem na lotou nego da mi neko greskom oduzme dete. Na zalost, kao sto sam rekla, greske se desavaju, ponavljam opet, ako se ovde radi o gresci.

Jelica Greganović

Ja to nisam nikada ovde napisala. Ali jesam da smatram skandaloznim, brukom i jadom ova takmičenja lolita.


Kakve veze jedno sa drugim ima ostavljam tebi da zakljucis i objasnis ovde. Ja licno ne vidim nikakvu vezu izmedju "takmicenja lolita" i ovog slucaja o kojem ovde pricamo.


b92fmember b92fmember 00:42 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike


Ne znam zasto bih zamisljala tako nesto. Ako to sto se desilo porodici Nastic jeste greska ( samo pretpostavka...) onda je to greska koja se veoma retko desava. Verovatno imam vise sanse da dobijem na lotou nego da mi neko greskom oduzme dete. Na zalost, kao sto sam rekla, greske se desavaju, ponavljam opet, ako se ovde radi o gresci.


Da da, ovakve greske mogu da se dese samo nekom drugom, nama nece sigurno, pa zato nema potrebe ni da zamisljamo.

Inace je dodatni i veliki problem to sto kad sistem napravi gresku, ne trudi se da istu ispravi vec da je sakrije i da stvori utisak da je sistem u pravu.
Ne mislim samo na americki sistem vec na sve birokratske sisteme.

edit
optuzbe su:
PC 311.11(A) Misdemeanor
POSSESSES/ETC MATTER DEPICTING PERSON UNDER 18
PC 311.11(A)<F Felony
DESCRIPTION NOT AVAILABLE
PC 311.4(C) Felony
USE OF MINOR UNDER 14 TO PERFORM OBSCENE ACT

link1
link2
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:42 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Nisi odgovorila na pitanje da li si se nekada zapitala koliko je dece spaseno jer postoji sistem koji vodi racuna o dobrobiti dece.

Nisam, mislila sam da ćeš razumeti iz smeška. Mislim da ni jedno dete ne sme da bude cena druge spasene dece.

Ja licno ne vidim nikakvu vezu izmedju "takmicenja lolita" i ovog slucaja o kojem ovde pricamo.

A ja ga itekako vidim. Jer ako je u Americi zabranjena golotinja dece, kako je onda dozvoljeno kurvinsko oblačenje te iste dece i dresiranje da izvode seksualne kretnje, čak se to i legalno plaća? Tebi se to čini normalnim, ne vidiš vezu? To je sistem koji štiti decu?
Tebi je dete na naslovnoj Nirvane pornografija jer mu se vidi piša, ali dvogodišnja devojčica obučena u kabaretsko perje dok vrti kukovima nije?
maca22 maca22 00:54 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Jelica Greganović
Tebi je dete na naslovnoj Nirvane pornografija jer mu se vidi piša, ali dvogodišnja devojčica obučena u kabaretsko perje dok vrti kukovima nije?

Sad cekam odbranu i objasnjenje.
outcast outcast 03:25 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

maca22

Jelica GreganovićTebi je dete na naslovnoj Nirvane pornografija jer mu se vidi piša, ali dvogodišnja devojčica obučena u kabaretsko perje dok vrti kukovima nije? Sad cekam odbranu i objasnjenje.


Kada sam ja i gde rekla da devojcica "obucena u kabaretsko perje" jeste ili nije pornografija?

Fotografija na kojoj se vidi deciji polni organ moze da se smatra pornografijom, i naravno, ako ostavimo umetnickoj slobodi, mozemo da kazemo da nije pronografija. Zavisi iz kog se ugla gleda. S obzirom da zamke interneta, bolje spreciti nego leciti, to je moj moto.

Vidim da ovde ima i "navijaca" i nije mi jasno cemu to? Mislim da je pogresno generalizovati bilo koje drustvo i na osnovu te generalizacije donositi nekakve zakljucke. Niti su child beauty pageants mainstream u Americi, niti na osnovu jednog slucaja kao sto je slucaj porodice Nastic mogu da se izvlace neki generalni zakjuci o tome kako sistem zastite dece funkcionise u Americi.



maca22 maca22 04:13 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

outcast
Kada sam ja i gde rekla da devojcica "obucena u kabaretsko perje" jeste ili nije pornografija?

Cekam da kazete da jeste, jer jeste. (tacnije to je seksualizacija dece)

Zavisi iz kog se ugla gleda.

Zavisi ko gleda.
No s obzirom da je to legalan omot albuma, star decenijama, i dostupan svugde, onda moze da se kaci.

Niti su child beauty pageants mainstream u Americi,

To je legalno, hence, to je celoj Americi OK.

niti na osnovu jednog slucaja kao sto je slucaj porodice Nastic mogu da se izvlace neki generalni zakjuci o tome kako sistem zastite dece funkcionise u Americi.

Pa ni ne moze, nego se javljaju razni svedoci, kace linkovi, pricamo tome, itd.
mrdax mrdax 07:31 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike


E, onda probaj da zamisliš kako bi ti bilo da ti ga neko uzme, greškom jer mnogo radi pa i greši, na bar pola godine...


A sta cete ako se dokaze da roditelji jesu imali nameru da slikaju dete i prodaju slike nekome ? Kako znate da nisu napravili zlocin? Kako znate da sud ne radi svoj posao ? Zato sto ne volite USA ne znaci da ste u ovom slucaju u pravu . Ne mozete imati navijacki pristup kod ovako ozbiljnih stvari.
mrdax mrdax 07:36 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Vidim da ovde ima i "navijaca" i nije mi jasno cemu to? Mislim da je pogresno generalizovati bilo koje drustvo i na osnovu te generalizacije donositi nekakve zakljucke. Niti su child beauty pageants mainstream u Americi, niti na osnovu jednog slucaja kao sto je slucaj porodice Nastic mogu da se izvlace neki generalni zakjuci o tome kako sistem zastite dece funkcionise u Americi.

Naravno da moze, ovo je Srbija. Ispravljaju se greske svukuda po svetu a u Srbiji propao reizbor sudija i to smo priznali tek kada nas je EU pritisla
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 08:56 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Niti su child beauty pageants mainstream u Americi

ne znam da li su mainstream ili ne, ali ono što sam primetila je, da u salama baš i nema mnogo ljudi. (a ponekad iz jedne porodice bude min. njih četvoro u publici) naravno, broj ne umanjuje užas jednog glitz pedžanta gde mama, samo što je u kameru objasnila kako ta takmičenja deluju provokativno na sazrevanje ličnosti njenog deteta, a onda pred naše oči iskoči dete koje urla, pa ga mama malo podmiti, da bi bilo dobro...itd,itd.

no,
ono što jeste strašno je osuda takvog sistema vrednosti sa ove naše strane, a ja sam koliko juče gledala fotografioje koje je ponosna mama donela - a koje se ni malo ne razlikuju od slike iz prvog pasusa. (u pitanju je bilo neko dens takmičenje). devojčice dolaze na časove našminkane, nalakiranih noktiju, peglaju kosu, itd.itd (uzrast od VI razreda pa na gore)
što se mladjeg uzrasta tiče, devojčicama se kovrdža kosa, oblače mrežaste čarapice, kupuje dečija šminka (valjda je ona skin friendly, a što nije brain friendly to nema veze), mali manekeni su obavezni.
ali zato - dete ne pravi razliku izmedju guske i labuda. (uzrast II razred)


hoću da kažem da licemerja ima svuda.
niko nije izuzet.

ono što meni upada u oči je da se preko ove teme ponovo povlače priče o šljepkanju dece - kao nečeg prihvatljivog, pa čak je i dobro za njihov psiho-fizički razvoj. (kod jelice na blogu sam napisala - neko od sručnjaka objašnjava kako je naš čovek isto tako imao kulturološki problem, jer je zaglavio u nekakvoj ustanovi pošto je udario svoju ženu. jedva su objasnili i dokazali da kod nas, paisad - to što neko povremeno ošamari ženu, ne znači da je i lud, već da smo - različiti, je li.)

meni ostaje da se nadam da ovi ljudi nisu ništa loše učinili svojoj deci (bez obzira što mi use of minor under 14 to perform obscene act - ne zvuči baš bezazleno, jer za ovakvu tvrdnju nije dovoljno imati fotografiju golog deteta na plaži ili u kadi), kao i da se ceo slučaj što pre okonča, baš zbog te dece.
antioksidant antioksidant 09:43 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

kao i da se ceo slučaj što pre okonča, baš zbog te dece.
upravo
deca su žrtve kako god da okreneš
ako su roditelji krivi ne mogu ni da zamislim koliko su povređena a ako su roditelji nevini opet im ostaje ogromna trauma (biti odvojen od roditelja na ovakav način)
bookez bookez 11:19 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Ko radi taj i gresi. Ali potrebno je priznati gresku kada se ona dogodi. Tuzilac je odustao od gonjenja i na tome je trebalo da se zavrsi. Zasto agencija za zastitu dece i dalje uporno gura. Da li misle da je tuzioc pogresio? Da li imaju dodatne dokaze?
maca22 maca22 11:39 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

mrdax
E, onda probaj da zamisliš kako bi ti bilo da ti ga neko uzme, greškom jer mnogo radi pa i greši, na bar pola godine...

A sta cete ako se dokaze da roditelji jesu imali nameru da slikaju dete i prodaju slike nekome ? Kako znate da nisu napravili zlocin? Kako znate da sud ne radi svoj posao ? Zato sto ne volite USA ne znaci da ste u ovom slucaju u pravu . Ne mozete imati navijacki pristup kod ovako ozbiljnih stvari.

Ko ovo pise i gde je mrdax?
maca22 maca22 11:40 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

mrdax
Vidim da ovde ima i "navijaca" i nije mi jasno cemu to? Mislim da je pogresno generalizovati bilo koje drustvo i na osnovu te generalizacije donositi nekakve zakljucke. Niti su child beauty pageants mainstream u Americi, niti na osnovu jednog slucaja kao sto je slucaj porodice Nastic mogu da se izvlace neki generalni zakjuci o tome kako sistem zastite dece funkcionise u Americi.

Naravno da moze, ovo je Srbija. Ispravljaju se greske svukuda po svetu a u Srbiji propao reizbor sudija i to smo priznali tek kada nas je EU pritisla

Svi smo mi ministri pravosudja?...ovo uopste nije generalizacija? Generalizacije pravi neko drugi. Tacnije svi drugi, jel tako?
maca22 maca22 11:42 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

snezana mihajlovic
- neko od sručnjaka objašnjava kako je naš čovek isto tako imao kulturološki problem, jer je zaglavio u nekakvoj ustanovi pošto je udario svoju ženu. jedva su objasnili i dokazali da kod nas, paisad - to što neko povremeno ošamari ženu, ne znači da je i lud, već da smo - različiti, je li.)

Doticni strucnjak misli da su i male batine za decu OK.
filantrop filantrop 12:02 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Snezana
ne znam da li su mainstream ili ne


naravno da nisu.
amerika ima 310 miliona stanovnika.
sou 'Toddlers and Tiaras' ima gledanost od svega 1,3 miliona po epizodi.


Season two of TODDLERS AND TIARAS achieved an average of 1.3 million P2+ viewers each week.

http://tvbythenumbers.zap2it.com/2010/05/06/tlcs-hit-series-toddlers-and-tiaras-returns-to-the-stage/50703

*histerija je zajebana stvar
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 12:42 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Čini mi se da je baš to što ne prave razliku između guske i labuda ključ svega - i izgleda, i sistema vrednosti u kome žive, i planova za budućnost... Misle da su labud ?!
mrdax mrdax 14:11 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Ko ovo pise i gde je mrdax?

Pise Jelica, evo me.

EDIT: Nemoj me samo tuci maco , ja volim macke i hranim ih ovde u komsiluku.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 14:18 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Čini mi se da je baš to što ne prave razliku između guske i labuda ključ svega - i izgleda, i sistema vrednosti u kome žive, i planova za budućnost... Misle da su labud ?!


obožavam ovakve komentare.


otkucam odgovor, sa sve objašnjenjem...a onda ga obrišem, jer shvatim da je komentator ipak sve rekao.

fenomeeeenalno.

...smajli, koji aplaudira planovima za budućnost
kao ključu svega,
jer misli da je labud
...
mrdax mrdax 14:21 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike


Svi smo mi ministri pravosudja?...ovo uopste nije generalizacija? Generalizacije pravi neko drugi. Tacnije svi drugi, jel tako?

Ako se desi jedan slucaj u USA , neko izvede zakljucak od posebnog ka opstem i kaze "Ovo pravosudje USA je lose" to je generalizacija.
U Srbiji je pravosudje kao celina pogresno reformisano,i to je deo drustva ,odnosno govori o tome kako smo svi mi koji zivimo ovde u Srbiji kao drustvo taj zadatak ucinili. Nadam se da ne gledate na vlast i "narod" kao na dve potpuno odvojene stvari gde samo jedni imaju odgovornost . Jos koje pitanje ?


outcast outcast 14:43 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

maca22

Cekam da kazete da jeste, jer jeste. (tacnije to je seksualizacija dece).


Uvodjenje price o izboru lepotice medju prepubertetskim devojcicama u Americi kao krunskog dokaza da u Americi postoji dvostruki standard sto se tice odnosa prema decijoj pornografiji i seksualizaciji dece, je izuzetno povrsan nacin da se sagleda jedan socioloski fenomen. Postoji i tekakva kontroverza oko toga da li je do dobro roditeljstvo - sminkati devojcice i oblaciti ih u odecu koja ih predstavlja kao seksualne objekte, ali ne u smislu da je ta aktivnost kriminalne prirode, nego da li ta aktivnost ostavlja psiholoske posledice na razvoj deteta. Zakljucak je da, sto se tice ucestvovanja na izborima decijih lepotica, da se to ostavi samim roditeljima da odluce da li ce da ucestvuju ili ne. Da li ce ovi vasari biti zabranjeni u buducnosti? Mozda. Ja licno ne vidim potrebu da postoje, osim potrebe nekih majki da se takmice preko svoje dece. I licno smatram da je to stetno za dete, mada dok ovo govorim setim se mog profesora iz Uvoda u psihologiju koji je rekao nesto vrlo vazno: Children are resilient. I tako dok je ucestvovanje u vasarskom takmicenju za izbor mis devojcica ostavljeno roditeljima da odlucuju, slikanje gole dece i cuvanje slika na kompjuteru nije. BTW, ovde se ne radi o bebama, nego od decaku (8) i devojcici (5).

Ja jos uvek ne mogu da povezem zasto bi neko pokasao da nadje osnovu da "brani" Nastice tako sto ce da dokaze da u Americi postoji dvojni standardi kada je u pitanju seksualizacija dece i decija pornografija, kao i da su u pitanju kulturoloske razlike.

Jedina osnova odbrane moze da bude da se predstave dokazi koji pokazuju suprotno od onoga sto navodi optuzba. Pretenciozno je razglabati ovde o tome kako je americki pravni sistem los, kako agencija za zastitu dece otima decu, sa posebnim naglaskom da su im medju najdrazom decom za otimanje bas "nasa" deca <------ Ima u svemu ovome jos konotacija, ne bih da ulazim, bojim se reakcije, ali samo cu reci da se malo predaleko otislo u nekakvom dokazivanju genetske superiornosti, lepote, pameti i snage pojedinih naroda....

Sve u svemu, moje licno misljenje je da cela ova prica o Nasticima ima mnogo vise veze sa pokusajem da se prica ispolitizuje, da se uvedu momenat "ugrozenosti" ( ah to smo vec culi ranije ), i momenat nazvan "nicim izazvanih" ( ah i to smo culi ). Ne znam da li jos neko ovde vidi taj dobro poznati obrazac, i da li je jos nekome malo muka od svega toga.

maca22

Zavisi iz kog se ugla gleda. Zavisi ko gleda. No s obzirom da je to legalan omot albuma, star decenijama, i dostupan svugde, onda moze da se kaci.


This is the key word! Poimanje decije pornografije se drasticno menja u poslednjih nekoliko godina, i tome je doprineo internet na kojem se ova vrsta aktivnosti najcesce odigrava.

maca22

Niti su child beauty pageants mainstream u Americi,To je legalno, hence, to je celoj Americi OK..


Pa i vasari po Srbiji su legalni, ali nisu mainstream.


maca22

Pa ni ne moze, nego se javljaju razni svedoci, kace linkovi, pricamo tome, itd.


Svedoci?
nestor92 nestor92 14:55 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Svi smo mi ministri pravosudja?


Nemojte molim Vas, jedna SM je i previše.

Više od 2 bilo bi dovoljno da se unište Sjedinjene Američke Države. Kakvo nuklearno naoružanje, to je ništa.
mrdax mrdax 15:05 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Jedina osnova odbrane moze da bude da se predstave dokazi koji pokazuju suprotno od onoga sto navodi optuzba. Pretenciozno je razglabati ovde o tome kako je americki pravni sistem los, kako agencija za zastitu dece otima decu, sa posebnim naglaskom da su im medju najdrazom decom za otimanje bas "nasa" deca <------ Ima u svemu ovome jos konotacija, ne bih da ulazim, bojim se reakcije, ali samo cu reci da se malo predaleko otislo u nekakvom dokazivanju genetske superiornosti, lepote, pameti i snage pojedinih naroda....

Sve u svemu, moje licno misljenje je da cela ova prica o Nasticima ima mnogo vise veze sa pokusajem da se prica ispolitizuje, da se uvedu momenat "ugrozenosti" ( ah to smo vec culi ranije ), i momenat nazvan "nicim izazvanih" ( ah i to smo culi ). Ne znam da li jos neko ovde vidi taj dobro poznati obrazac, i da li je jos nekome malo muka od svega toga.

Dodajmo ovde i strasne price (first hand) o tome kako je "nekoj zeni ili muskarcu" uzeto dete tek tako od strane drzave. Pa evo ih i ovi snimci izbora za malu miss, sve su to dokazi da su Nastici nevini.
outcast outcast 15:33 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

mrdax
Dodajmo ovde i strasne price (first hand) o tome kako je "nekoj zeni ili muskarcu" uzeto dete tek tako od strane drzave.


I ovoga su se kreatori novokomponovane propagande odlicno setili: "arhetip" janicara.

mrdax
Pa evo ih i ovi snimci izbora za malu miss, sve su to dokazi da su Nastici nevini.


Srazmerno porastu dokaza o bolesti americkog drustva raste "kolicina" nevinosti porodice N. Uopstalom, ksenofobija je vec ustolicena kao nacin razmisljanja, tako da ovo nije neki problem.

Mene u stvari ovde nesto drugo brine: hajde da se ove price podvaljuju nepismenim ljudima, ali kada pametni i obrazovani ljudi pocnu da koriste formulu o ugrozenom narodu, kada pocnu da pisu tekstove bazirane na cistoj ksenofobiji, i kada svesno ili nesvesno sire slicnu propagandu kao sto je bila ona devedesetih, to je vec znak da nesto veliko nije u redu.
zoja444 zoja444 16:00 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

outcast
Mene u stvari ovde nesto drugo brine: hajde da se ove price podvaljuju nepismenim ljudima, ali kada pametni i obrazovani ljudi pocnu da koriste formulu o ugrozenom narodu, kada pocnu da pisu tekstove bazirane na cistoj ksenofobiji, i kada svesno ili nesvesno sire slicnu propagandu kao sto je bila ona devedesetih, to je vec znak da nesto veliko nije u redu.


zar i ovo nije generalizacija?
ne treba preterivati.
ovo je ipak mesto gde se srecu razni ljudi, a ne reprezentativni uzorak.
outcast outcast 16:24 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

zoja444

zar i ovo nije generalizacija?ne treba preterivati.ovo je ipak mesto gde se srecu razni ljudi, a ne reprezentativni uzorak.


Ja sam samo iznela svoju zabrinutost u vezi necega sto sam primetila. Blog verovatno nije reprezentativni uzorak, ali ni ja moju obzervaciju ne baziram samo na onome sto citam ovde. Ja sam uocila u ovoj prici o Nasticima puno elemenata koji ukazuju na vec dobro poznati i oprobani mehanizam. Ovo je samo moje licno misljenje. Nadam se da i dalje imam pravo na to.
zoja444 zoja444 16:51 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

outcast
Ja sam samo iznela svoju zabrinutost u vezi necega sto sam primetila. Blog verovatno nije reprezentativni uzorak, ali ni ja moju obzervaciju ne baziram samo na onome sto citam ovde. Ja sam uocila u ovoj prici o Nasticima puno elemenata koji ukazuju na vec dobro poznati i oprobani mehanizam.


ja sam samo dala feedback.
ne vidim kako se na osnovu jednog (porodicnog) slucaja, o kome jos nema ni dovoljno cinjenicnih podataka, i o kome je nekoliko javnih licnosti... cak ne ni politicara... dalo svoje misljenje... jos je i pitanje da li je to misljenje verodostojno preneseno... moze izvesti zakljucak o ksenofobiji?
to lici na etiketiranje nekoliko miliona gradjana, a to ipak ne stoji.

Ovo je samo moje licno misljenje. Nadam se da i dalje imam pravo na to.


uzvraticu kontra-pitanjem: zar mislite da ja imam neko pravo, zelju, nameru, volju i moc da Vam uskratim pravo na misljenje? precenjujete me... ako zanemarim skrivenu i nepotrebnu ironiju.
outcast outcast 17:11 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

zoja444

moze izvesti zakljucak o ksenofobiji?to lici na etiketiranje nekoliko miliona gradjana, a to ipak ne stoji.


Nisam sigurna kako se doslo do ovog zakljucka iz onoga sto sam ja napisala. Ovo nije prvi put da se desava da kada pomenem da se devedesete povampiruju da se odmah pojavi neko ko pogresno shvati da se ovo sto ja pisem odnosi na sve ljude. Naprotiv, ja mislim da su milioni ljudi zrtve te propagandne masinerije, i onaj ko to ne vidi i sam moze da strada.

zoja444

uzvraticu kontra-pitanjem: zar mislite da ja imam neko pravo, zelju, nameru, volju i moc da Vam uskratim pravo na misljenje? precenjujete me... ako zanemarim skrivenu i nepotrebnu ironiju.



Moj komentar u vezi toga da se nadam da imam pravo na misljenje je baziran na nekim prethodnim iskustvima ovde gde sam bila licno ja napadnuta, a ne moje misljenje. Te dve vrste diskutovanja se veoma razlikuju i ja nisam posebno vicna prvoj koja ukljucuje napade na licnost, kopanje nekih detalja, zavirivanje u neciji profil, vadjenje reci iz konteksta. Vicnija sam ovoj drugoj gde se "sukobljavaju" misljenja, i gde postoji konstruktivna osnova za razgovor.
zoja444 zoja444 17:36 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

outcast
Nisam sigurna kako se doslo do ovog zakljucka iz onoga sto sam ja napisala. Ovo nije prvi put da se desava da kada pomenem da se devedesete povampiruju da se odmah pojavi neko ko pogresno shvati da se ovo sto ja pisem odnosi na sve ljude. Naprotiv, ja mislim da su milioni ljudi zrtve te propagandne masinerije, i onaj ko to ne vidi i sam moze da strada.


mislim da gresite... ali, dodacu... mozda i ja gresim.
vreme ce pokazati ko je u pravu.

Moj komentar u vezi toga da se nadam da imam pravo na misljenje je baziran na nekim prethodnim iskustvima ovde gde sam bila licno ja napadnuta, a ne moje misljenje. Te dve vrste diskutovanja se veoma razlikuju i ja nisam posebno vicna prvoj koja ukljucuje napade na licnost, kopanje nekih detalja, zavirivanje u neciji profil, vadjenje reci iz konteksta. Vicnija sam ovoj drugoj gde se "sukobljavaju" misljenja, i gde postoji konstruktivna osnova za razgovor.



ja sam uvek za konstruktivan (koliko je moguce) dijalog i nikada ne napadam neciju licnost (ni u real life) jer sam svesna da onda rasprava regredira na jedan nizi nivo i gubi se poenta dijaloga. ali, nesporazumi u virtuelnoj komunikaciji su posebno naglaseni. to je, po meni, velika mana interneta.
outcast outcast 19:19 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

zoja444

.mislim da gresite... ali, dodacu... mozda i ja gresim.vreme ce pokazati ko je u pravu..


Mozda gresim. To je samo moje vidjenje stvari.

zoja444

ja sam uvek za konstruktivan (koliko je moguce) dijalog i nikada ne napadam neciju licnost (ni u real life) jer sam svesna da onda rasprava regredira na jedan nizi nivo i gubi se poenta dijaloga. ali, nesporazumi u virtuelnoj komunikaciji su posebno naglaseni. to je, po meni, velika mana interneta.



E pa onda se ono sto sam rekla ni nije odnosilo na vas.

ps. meni su rekli da se na blogu ne persira, ali ja nemam nikakav problem sa tim cisto da znate, jer sam sigurna da ce vam to neko ovde nekada reci
zoja444 zoja444 19:30 22.12.2010

Re: Kulturološke razlike

outcast
ps. meni su rekli da se na blogu ne persira, ali ja nemam nikakav problem sa tim cisto da znate, jer sam sigurna da ce vam to neko ovde nekada reci


hvala, znam.
nekada persiram, nekada ne, ni sama ne mogu da procenim kako kada reagujem i od cega to zavisi.
hajkula1 hajkula1 02:23 23.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Samo sto ovde nema tragova o zlostavljanju. Deca normalna, vesela. Pa ujak je isao u goste, deda. Ako su deca zdravo vesela... ma video bi se problem. Nego verujem duboko da su deca inteligentna ali mali Srbi. A veliki Srbi su ... Ima i toga.

Bio film o slicnoj temil Tata cuvao bebca i sniamo ga kamerom svaki dan. Pa i u kadi. I kad je golisav napravio prve korake. Tek sto ga izvadio iz kade. I mamin advokat to uzeo za dokaz i razlog da se ocu uzme starateljstvo. Na kraju, majka se predomislila. I dala izjavu u korist oca. Inace, bilo cupavao. Tako da...

Inace, traume za klince koji su iscupani iz porodice... Neka im svima bog pomogne.

Inace, pedofilima bih presudila po kratkom postupku. Samo sada po svemu sto sam cula, rekla bih da nije slucaj. Intuicija me ne vara.
m.blomquist m.blomquist 16:34 23.12.2010

Re: Kulturološke razlike

mislim da je krajnje vreme da zapretimo svojom zlatnom, srednjovekovnom kasikom i viljuskom i odrzimo cas roditeljstva umobolmim amerikancima i ostalima. ovo pocinje da lici na dnevnik iz vremena bombardovanja, "kurva hilari" i slicno.
kao vrhovni roditelji i nosioci ogromne i nesagledive slovenske duse, mi smo se, ne takko davno, potrudili da, zajedno sa svojim bratsvo-jedinstvenim partnerima ostavimo desetine hiljada dece bez roditelja. naravno, sve smo to uradili krajnje aseksualno. da se nasa deca ne bi oblacila kao fufice, mi smo se potrudli da deca na ovim prostorima nemaju toliko izbor odece, jer to samo moze da nam privuce podli zapad i njihovu pornografiju.
svaka cast i velika hvala mojim roditeljima sto su me kupali gologuzog i slikali, ali su se zato porbinuli zajedno sa svojom dicnom generacijom da uniste svaku mogucnost normalnog zivota u nasoj i vasoj srbijici. mozda je bolje da me mama i tata nisu branili od nestasnih decaka iz skolskog dvorista, jer mozda tada ti decaci ne bi avanzovali i postali jebeni koljaci?
dusko kovacevic je lepo obajsnio sve to onomad: unuci ce vam pljuvati u slike, deca nece smeti jer cete jos biti zivi - to je formula aseksualnog roditeljstva. neko ko ima slovensku dusu ne moze da pogresi, jer mi sve sto radimo - radimo iz ljubavi, mi smo prave, pravcate antigone, ne znamo za mrznju i seksualnost.
umesto da lovite slike gole dece po netu, raspitajte se ko zna nekoga ko radii za acs u kaliforniji. raspitajte se kakva pomoc je potrebna nasticima. ako zivite u njihovom okrugu pozovite svoje predstavnike u kongresu, lokalnu vlast, postavite pitanja. pozovite lokalne medije, obratite se organizacijama za zastitu dece, ljudski prava, imigranata...
maca22 maca22 16:38 23.12.2010

Re: Kulturološke razlike

m.blomquist

dusko kovacevic je lepo obajsnio sve to onomad: unuci ce vam pljuvati u slike, deca nece smeti jer cete jos biti zivi - to je formula aseksualnog roditeljstva.

Kada i gde (se to moze procitati)?

umesto da lovite slike gole dece po netu, raspitajte se ko zna nekoga ko radii za acs u kaliforniji. raspitajte se kakva pomoc je potrebna nasticima. ako zivite u njihovom okrugu pozovite svoje predstavnike u kongresu, lokalnu vlast, postavite pitanja. pozovite lokalne medije, obratite se organizacijama za zastitu dece, ljudski prava, imigranata...

m.blomquist m.blomquist 17:54 23.12.2010

Re: Kulturološke razlike

b. spijun, mislim, kada cvorovic objasnjava jakovljevicu sta je skrivio.
maca22 maca22 18:01 23.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Aha. Ok, hvala. Mislila sam da je nesto pricao direktno i bas o aseksualnom roditeljstvu. :)
ivankagrump ivankagrump 18:19 23.12.2010

Re: Kulturološke razlike

zoja444
ivankagrump
2) ako odrasli ljudi ne smeju da budu goli u javnosti osim na nudistickoj plazi (valjda iz razloga sto ce ih neko smatrati seksualno privlacnim), onda ni deca bilo kog uzrasta ne smeju biti gola u javnosti osim na nudistickoj plazi jer je tuzna istina da ima ljudi koji ce i njih smatrati seksualno privlacnim. To sto bismo mi voleli da tih ljudi nema, ne menja cinjenicu da ih ima, da ih je bilo, i da ce ih uvek biti. Znaci nema nikakve logike zabraniti nudizam odraslih a na istoj plazi dozvoljavati nudizam dece. Ili brani svima, ili dozvoli svima. Da se ja pitam svaka plaza bi bila nudisticka, ali ne pitam se.

da li iz ovoga proizilazi da na nudistickim plazama nema pedofila?

zoja444,
evo da ti odgovorim ovde, da ne mislis da ignorisem tvoje pitanje: naravno da i na nudistickim plazama ima pedofila, ali nije to moj argument, na svakom je roditelju da odluci da li mu to smeta ili ne. Nego prosto ukazujem na logicku nedoslednost prihvatanja zabrane nudizma za odrasle i istovremenog odbacivanje te zabrane za decu. Ako odrasli ne smeju da budu goli jer ce neko to da protumaci u seksualnom kontekstu, moramo biti svesni da ce neko i golo dete posmatrati u seksualnom kontekstu, pa je jedini logican korak prosiriti tu zabranu i na decu. Rekoh vec da sto se mene tice svaka plaza treba da bude nudisticka, ali ako ovo drustvo vec insistira na laznom puritanizmu onda bar nek bude dosledno i postuje logiku (sto americko i radi).
maca22 maca22 18:27 23.12.2010

Re: Kulturološke razlike

ivankagrump

Nego prosto ukazujem na logicku nedoslednost prihvatanja zabrane nudizma za odrasle i istovremenog odbacivanje te zabrane za decu. Ako odrasli ne smeju da budu goli jer ce neko to da protumaci u seksualnom kontekstu, moramo biti svesni da ce neko i golo dete posmatrati u seksualnom kontekstu,

Ali odrasli i jesu seksualna bica, dok decu tako vidi samo onaj mali postotak poremecenih.

Dokle treba da ide uzmicanje pred ludacima i gde je granica?
ivankagrump ivankagrump 18:42 23.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Koji je postotak u pitanju nemoguce je utvrditi, posto ogromna vecina pedofila nikada ne pocini krivicno delo zlostavljanja dece. A mislim da nema potrebe objasnjavati zasto se nece ni izjasniti kao pedofili u nekoj anketi i sl. (Zakonska definicija pedofila je osoba koja seksualno zlostavlja decu, njih je mali procenat, ali ja tu rec koristim u znacenju osobe koju seksualno uzbudjuju deca, a takvih ima znatno vise.) Sad zavisi koliko smo svesni da su oni svuda oko nas, mislim da tamo gde pustaju decu da trce gologuza prosto nisu toga svesni, misle da su oni "zdravo drustvo koje decu posmatra kao aseksualnu" (nas slucaj) ili su prosto permisivniji prema golotinji uopste i taj permisivan stav prostiru i na golotinju odraslih (zapadna Evropa). A Amerika nije permisivna prema golotinji + svima je jasno da su pedofili svuda, i onda je rezultat striktna politika pokrivanja dece.

Kada vecina (ne mislim striktno brojcana, vec ona koja ima moc u drustvu) pravi zakone onda ona odredjuje sta je seksualno a sta ne, sto mene izuzetno nervira u jednom drugom slucaju (topless muskarci vs. topless zene) ali to je sada off topic.
Filip2412 Filip2412 19:45 23.12.2010

Re: Kulturološke razlike

ivankagrump
A Amerika nije permisivna prema golotinji + svima je jasno da su pedofili svuda, i onda je rezultat striktna politika pokrivanja dece.
Ivana ja ne vidim da ce to pomoci.

Seksualno zlostavljanje prema zenama ipak najcesce pa je sad treba daone napolje izlaze samo u dzakovima sa malim otovrima za oci? A i muskarci kojima je neprijatno da pokazuju delove tela kao sto su lice kosa, ruke itd. mogu da teraju istu modu.

U americi se sprovodi talbanska politika jer su ti lazni puritanci isti ko islamski fundamentalisti. Ustvari gori su jer su vise ogrezli u hipokriziju.

Na osnovu kojih studija je dokazano da golotinja podstice seksualni kriminal? Bas me zanima da procitam to negde.
maca22 maca22 20:10 23.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Filip2412
Na osnovu kojih studija je dokazano da golotinja podstice seksualni kriminal? Bas me zanima da procitam to negde.

Good point.
ivankagrump ivankagrump 22:17 23.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Filip2412
ivankagrump
A Amerika nije permisivna prema golotinji + svima je jasno da su pedofili svuda, i onda je rezultat striktna politika pokrivanja dece.
Ivana ja ne vidim da ce to pomoci.

Seksualno zlostavljanje prema zenama ipak najcesce pa je sad treba daone napolje izlaze samo u dzakovima sa malim otovrima za oci? A i muskarci kojima je neprijatno da pokazuju delove tela kao sto su lice kosa, ruke itd. mogu da teraju istu modu.

U americi se sprovodi talbanska politika jer su ti lazni puritanci isti ko islamski fundamentalisti. Ustvari gori su jer su vise ogrezli u hipokriziju.

Na osnovu kojih studija je dokazano da golotinja podstice seksualni kriminal? Bas me zanima da procitam to negde.


Preaching to the choir. Rekoh ja svoj stav o golotinji, nema potrebe da me ubedjujes. Ali kada jedno drustvo revidira svoj stav o golotinji odraslih onda moze da prica o golotinji dece. Amerika je bar dosledna - ne moze nudizam, pa imao mesec dana ili 50 godina. Da li bih ja volela da je tamo drugacije - naravno. Ali pre svega bih volela da je ovde drugacije i da me ne pitaju na ulici zasto ISPOD DZEMPERA ne nosim brus - pazi, ne radi se cak ni o golotinji, nego o strasnom zlocinu dopustanja da se ispod odece ocrtavaju bradavice. Znaci to ne moze, a gola deca mogu. Ajde da jos malo pricamo o hipokriziji.
maca22 maca22 22:37 23.12.2010

Re: Kulturološke razlike

ivankagrump
pazi, ne radi se cak ni o golotinji, nego o strasnom zlocinu dopustanja da se ispod odece ocrtavaju bradavice. Znaci to ne moze, a gola deca mogu. Ajde da jos malo pricamo o hipokriziji.

Ti zaista nisi u stanju da vidiš razliku?
Ti imaš sise i seksualno si razvijena i provokativna normalnim ovdasnjim muskarcima. A ženska beba ih nema i seksulano je provokativna samo bolesnicima kojih ima toliko da imaju kao zakonsku obavezu grudnjake za bebe.
ivankagrump ivankagrump 22:50 23.12.2010

Re: Kulturološke razlike

maca22
ivankagrump
pazi, ne radi se cak ni o golotinji, nego o strasnom zlocinu dopustanja da se ispod odece ocrtavaju bradavice. Znaci to ne moze, a gola deca mogu. Ajde da jos malo pricamo o hipokriziji.

Ti zaista nisi u stanju da vidiš razliku?
Ti imaš sise i seksualno si razvijena i provokativna normalnim ovdasnjim muskarcima. A ženska beba ih nema i seksulano je provokativna samo bolesnicima kojih ima toliko da imaju kao zakonsku obavezu grudnjake za bebe.


Izvini a sta se mene tice kome su moje sise provokativne? Je l' postoji neki cenzus, koji procenat stanovnistva treba da bude provociran tvojim sisama da bi morala da ih drzis pokrivene? Uostalom cak ni to ne pije vodu, posto ce isti procenat populacije da dozivljava go muski torzo kao seksualno provokativan, pa oni opet mogu da skidaju majicu kako im se navije. Znaci fazon: seksualno je ono sto strejt muskarci kazu da je seksualno.
maca22 maca22 23:01 23.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Previđaš ponetu. Poenta je da ne možes sebe kao seksulano razvijenu osobu porediti sa detetom koje to nije.
ivankagrump ivankagrump 23:11 23.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Ne poredim ja, nego pedofil. Ako sam ja seksualno interesantna nekim ljudima, i dete je seksualno interesantno nekim drugim ljudima. Ako neciji seksualni interes za mene znaci da moram da se pokrivam, onda i seksualni interes pedofila za decu znaci da ona moraju da se pokrivaju. Ili ne mora niko da se pokriva, odaberi jednu od te dve opcije. Ili mi reci koji je cenzus, koji procenat ljudi treba da bude seksualno zainteresovan za nekoga da bi taj neko morao da pokriva svoje genitalije.
maca22 maca22 23:18 23.12.2010

Re: Kulturološke razlike

ivankagrump
Ne poredim ja, nego pedofil.

Ti poredis, evo ovde.
Znaci to ne moze, a gola deca mogu. Ajde da jos malo pricamo o hipokriziji.

Nazivaš nas licemerima sto (smo normalni i zdravi i) uvidjamo razliku izmedju pred- i postpubertetskih osoba.
ivankagrump ivankagrump 23:32 23.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Pa ja mislim da je u mom prethodnom komentaru to maksimalno jasno postavljeno. Ne vidim kuda ova rasprava vodi, ti samo ponavljas "nije to isto" i na svaki moj novi argument i pojasnjavanje zasto jeste isto ponovo odgovaras "nije isto", bez kontra argumenata, bez pobijanja mojih argumenata, kao da nista nisam ni napisala. Sad sam se setila ovog videa, off topic je ali da malo razvedrimo ton:

maca22 maca22 23:59 23.12.2010

Re: Kulturološke razlike

ivankagrump
Pa ja mislim da je u mom prethodnom komentaru to maksimalno jasno postavljeno. Ne vidim kuda ova rasprava vodi, ti samo ponavljas "nije to isto" i na svaki moj novi argument i pojasnjavanje zasto jeste isto ponovo odgovaras "nije isto", bez kontra argumenata, bez pobijanja mojih argumenata, kao da nista nisam ni napisala. Sad sam se setila ovog videa, off topic je ali da malo razvedrimo ton:

Ne, ne, nije to, nego pričaš o veoma dosta stvari, pa te vraćam da idemo redom. Jedno po jedno.

Dakle, prvo Srbi nisu licemeri zato što su dovoljno normalni da prave razliku između sise koja postoji i one koje NE postoji.
Mislim, Amerikanci imaju zakon za pokrivanje nečega što NE postoji! Pa buahahahhaha... nije njima lako, zar ne? :)


Drugo, ono dalje što pominješ:
Ili mi reci koji je cenzus, koji procenat ljudi treba da bude seksualno zainteresovan za nekoga da bi taj neko morao da pokriva svoje genitalije.

Mislim da se držiš pogrešnih argumenata. Dakle, ispusti te procente i uhvati se za nešto konkretno... uhvati se za pominjane grudi. Jel postoje ili ne?
E tu je razlika, prema tome nema doslednosti u gradji tela, nema doslednosti ni u odnosu prema telima. To je kao kada je žaba htela da se dosledno i ona potkiva jer se i konj protkiva.


Treće što pominješ:
Ako sam ja seksualno interesantna nekim ljudima, i dete je seksualno interesantno nekim drugim ljudima.

Kakvi ljudi, kakvo je to izjednačavanje? Misliš ok ljudi i manijaci? E pa tu se treba debelo razmisliti pred kim se kakav stav zauzima. Nema tu doslednosti, taman posla.

Ali ja ni ne mislim da u US traže grudnjake za ženske bebe da bih odbranili od pedofila (beše i ti smatraš da to ne njih neće ometati?). A napadaju oni i mušku decu. Biće da se to pokriva jer tamo malo veći broj ljudi gledaju decu bolesnim očima.

Koje mi, hvala bogu, u takvoj većini nemamo.

I četvrto:
Izvini a sta se mene tice kome su moje sise provokativne? Je l' postoji neki cenzus, koji procenat stanovnistva treba da bude provociran tvojim sisama da bi morala da ih drzis pokrivene? Uostalom cak ni to ne pije vodu, posto ce isti procenat populacije da dozivljava go muski torzo kao seksualno provokativan, pa oni opet mogu da skidaju majicu kako im se navije. Znaci fazon: seksualno je ono sto strejt muskarci kazu da je seksualno.

Ovo je super tema za razgovor. Samo joj ovde nije mesto. Jer ovde se ne raspravlja o tome, već o nečem bolesnom - seksulanom maltretiranju dece.
ivankagrump ivankagrump 00:32 24.12.2010

Re: Kulturološke razlike

uhvati se za pominjane grudi.


Dogovoreno

Salu na stranu, nije bitno je l' postoje ili ne postoje, tj. valjda je bitno u svetu gde su vrednosti skrojili strejt muskarci ali posto nisam strejt muskarac ja ta pravila ne priznajem. Dakle za mene su podjednako seksualni i zenski i muski torzo, mada na jednom grudi postoje a na drugom ne. Znaci nije bitno koje primarne ili sekundarne polne karakteristike osoba ili dete ima ili nema, nego da li ce nekome biti seksualno privlacno njihovo telo takvo kakvo jeste. Opet kazem, to sto ce nekome necije telo biti seksualno privlacno ne mora da znaci da receno telo treba da se pokriva. Ali ako je vec precutni sporazum da treba, onda nek se pokriva svako bez obzira na uzrast.


Kakvi ljudi, kakvo je to izjednačavanje? Misliš ok ljudi i manijaci? E pa tu se treba debelo razmisliti pred kim se kakav stav zauzima. Nema tu doslednosti, taman posla.


Ovo ne kapiram, znaci oni su manijaci pa cemo da ih ignorisemo i da razgolicujemo decu, a ovi ostali nisu manijaci pa ih necemo ignorisati i pokrivacemo sebe. Mislim, ne shvatam cemu ignorisanje, oni su tu oko nas, prisutni u realnom zivotu, bas kao sto su prisutni i oni koje privlace odrasli ljudi. Necemo postici da pedofili nestanu tako sto cemo se praviti da ne postoje (a nikada nece nestati, jer neki se ljudi prosto rode takvi i to je to).
maca22 maca22 00:50 24.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Da ponovim (opet) nivo rasprave odraslo musko - odraslo zensko je van rasprave o deci. Deca su druga kategorija. Zato tu ne moze biti nikakvih doslendosti, niti paralela.

Ovo ne kapiram, znaci oni su manijaci pa cemo da ih ignorisemo i da razgolicujemo decu,

Podsecam da smo vec silno utvrdili da ti brushalteri ne sluze da odvracaju manijake od napada.
ivankagrump ivankagrump 00:59 24.12.2010

Re: Kulturološke razlike

Pa ne sluze, a cemu onda sluze moji brushalteri? Nicemu ne sluze ni jedni ni drugi, sto se mene tice svi treba da budu spaljeni. I to bi bilo dosledno. Zasto odrasli ljudi ne mogu da se setaju gologuzi?
maca22 maca22 01:36 24.12.2010

Re: Kulturološke razlike

ivankagrump
Pa ne sluze, a cemu onda sluze moji brushalteri?

Pa ne sluze da te stite od napada nekog psihopate. Ali sluze da svima onima kojima su zenske grudi izazovne bude malo lakse.

I cenim da je takvih dosta u zemljama u kojima se deca slovom zakona trpaju u bruseve.
ivankagrump ivankagrump 02:08 24.12.2010

Re: Kulturološke razlike

A dobro, onda kapiram, ok je pokrivati odrasle jer to olaksava zivot normalnim ljudima koje oni privlace, a pedofilima treba otezati zivot jer su manijaci pa zato deca mogu da idu gola

Naravno ne mislim to ozbiljno, pedofilima koji nikada ne bi povredili dete zivot je ionako dovoljno tezak jer imaju nagon koji ne mogu da zadovolje.
spadalo92 spadalo92 08:04 24.12.2010

Re: Kulturološke razlike

ivankagrump
Ne poredim ja, nego pedofil. Ako sam ja seksualno interesantna nekim ljudima, i dete je seksualno interesantno nekim drugim ljudima. Ako neciji seksualni interes za mene znaci da moram da se pokrivam, onda i seksualni interes pedofila za decu znaci da ona moraju da se pokrivaju. Ili ne mora niko da se pokriva, odaberi jednu od te dve opcije. Ili mi reci koji je cenzus, koji procenat ljudi treba da bude seksualno zainteresovan za nekoga da bi taj neko morao da pokriva svoje genitalije.

A jel' treba pokrivati npr. i ovce, posto su i one seksualno interesantne nekim ljudima? S druge strane, meni je moja zena seksualno interesantna i kada je potpuno obucena sa sve papilotnama (ili kako se vec zove ono cudo) u kosi.
ivankagrump ivankagrump 20:23 24.12.2010

Re: Kulturološke razlike

A jel' treba pokrivati npr. i ovce, posto su i one seksualno interesantne nekim ljudima?


Jeste, treba im sasiti burkice, da izgledaju kao maleni travopasuci satori.

Kada si poslednji put jeo ljudsko meso? Nisi nikad? E pa to je zato sto na ovom stepenu civilizacijskog razvitka ljudi i zivotinje nemaju ista prava. Ako jednog dana drustvo evoluira dotle da specijesizam bude mracna i brutalna pojava iz zore civilizacije koje se nasi daleki potomci stide, nesto mi se javlja da ce drustvo na tom stepenu civilizacijskog razvoja pre izjednaciti ljude i zivotinje u slobodi hodanja bez odece, nego nametnuti zivotinjama beskrajno blamirajucu provincijsku obavezu pokrivanja golog tela.

S druge strane, meni je moja zena seksualno interesantna i kada je potpuno obucena sa sve papilotnama (ili kako se vec zove ono cudo) u kosi.


I sta sad? Je l' postoji neki razlog sto meni to kazes, ili pricas tek onako?

P.S. Mene Jelica trajno banovala sto poredim decu i odrasle ljude, a ti poredis decu i zivotinje
wukadin wukadin 14:55 21.12.2010

Naddržava

Kad vas obliva znoj u susretu sa "boljom/gorom polovinom" kako tek onda spojiti nespojivo iz mase zemalja, država (jel' te prinudnih institucija, kako levičari vole istaći). Amerika nije dobar primer, jer kao "zemlja nade" je predstavljala magnet gde su ljudi došli "dobrovoljno"* pa su unapred pristali na asimilaciju, tako je bar bilo donedavno, do Estados Unidos ere. Mada, kad već pominjem Ameriku neki naši imali velikih problema jer su svoju decu slikali golu (mož' misliti), pomislih da je ovaj blog baš o tome.
A kako onda u Evropi, gde je svako svoj na svome... Karlo V reče za sebe da je bio budala kad je različite narode hteo da ujedini, iako tad nije postojao koncept odanosti naciji, nego koncept odanosti dinastičkom gospodaru...
Će se nastavim. Možda...
antioksidant antioksidant 15:15 21.12.2010

.

outcast outcast 16:04 21.12.2010

Re: .

antioksidant
................



Ovo je child pornography!

Mislim da bi moderator trebao da obrise ovu fotografiju, ili bar sam autor.....
antioksidant antioksidant 16:08 21.12.2010

Re: .

Ovo je child pornography!

to i jeste bio komentar jednog dela javnosti kada se ovaj album pojavio ali omot je ipak ostao ovakav kakav jeste...

a posto si vec napisala da je slika decija pornografija mozes li da obrazlozis zasto to mislis? zar je svaka slika nagog deteta decija pornografija?
Biljana 77 Biljana 77 16:20 21.12.2010

Re: .

Ovo je child pornography!

Mislim da bi moderator trebao da obrise ovu fotografiju, ili bar sam autor.....


Ti se šališ je l' da? Ili je zaista svaka slika golog deteta pornografska? Ja sam mislila da to ima veze se kontekstom u kojem se koristi.

Ako jeste, guilty as charged..
antioksidant antioksidant 16:22 21.12.2010

Re: .

Ako jeste, guilty as charged..

ovo gore si ti?
mlekac mlekac 16:25 21.12.2010

Re: .

Biljana 77
Ovo je child pornography!

Mislim da bi moderator trebao da obrise ovu fotografiju, ili bar sam autor.....


Ti se šališ je l' da? Ili je zaista svaka slika golog deteta pornografska? Ja sam mislila da to ima veze se kontekstom u kojem se koristi.

Ako jeste, guilty as charged..


Ma daj, Biljo, pa onda svi oni silni antropolozi sto provedose decenije proucavajuci kulture u kojima se ne odeva, nego samo ukrasava, treba lepo da priznaju kako su, u stvari, samo gubili vreme jer su sve to kulture koje su, u sustini, pornografske!

Kakve su to gluposti? Nit je svaka slika nagog tela pornografija, niti pornografija i erotika nuzno idu sa golotinjom! Samo sto je lakse ne ukljucivati mozak i brkati babe i zabe.
outcast outcast 16:27 21.12.2010

Re: .

Biljana 77
Ovo je child pornography!Mislim da bi moderator trebao da obrise ovu fotografiju, ili bar sam autor.....Ti se šališ je l' da? Ili je zaista svaka slika golog deteta pornografska? Ja sam mislila da to ima veze se kontekstom u kojem se koristi. Ako jeste, guilty as charged..



Nije, ali moze da bude. Beauty is in the eye of the beholder. Znaci, za nekoga ovo moze da bude umetnicka fotografija, ali isto tako neko ko je pedofil moze u jednoj ovakvoj fotografiji da pronadje seksualnu stimulaciju.
antioksidant antioksidant 16:29 21.12.2010

Re: .

Znaci, za nekoga ovo moze da bude umetnicka fotografija, ali isto tako neko ko je pedofil moze u jednoj ovakvoj fotografiji da pronadje seksualnu stimulaciju.

ok slazemo se ali pedofil moze naci seksualnu stimulaciju i u slici obucenog deteta
Biljana 77 Biljana 77 16:32 21.12.2010

Re: .

ali pedofil moze naci seksualnu stimulaciju i u slici obucenog deteta

Nedavno je uhapšen u Beoogradu pedofil koji je krišom slikao decu po parkovima i autobusima, dakle obučenu.

Znaci, za nekoga ovo moze da bude umetnicka fotografija, ali isto tako neko ko je pedofil moze u jednoj ovakvoj fotografiji da pronadje seksualnu stimulaciju.

Ti si sliku okarkterisala kao pornografsku i tražila da se obriše. Zašto?
outcast outcast 16:34 21.12.2010

Re: .

Biljana 77
ali pedofil moze naci seksualnu stimulaciju i u slici obucenog detetaNedavno je uhapšen u Beoogradu pedofil koji je krišom slikao decu po parkovima i autobusima, dakle obučenu.
Znaci, za nekoga ovo moze da bude umetnicka fotografija, ali isto tako neko ko je pedofil moze u jednoj ovakvoj fotografiji da pronadje seksualnu stimulaciju.Ti si sliku okarkterisala kao pornografsku i tražila da se obriše. Zašto?



Better to be safe than sorry. Kako da kazem na sprskom ne znam, ali ja sam licno za zero tolerance kada je u pitanju zastita dece.
libkonz libkonz 16:38 21.12.2010

Re: .

zn
Better to be safe than sorry. Kako da kazem na sprskom ne znam, ali ja sam licno za zero tolerance kada je u pitanju zastita dece.

znači podržavaš ovo otimanje dece?
Šta bi još zabranila?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana