Literatura| Mediji| Politika

EMIRAT MISLI: Crtice iz Kusturice I

nikolic777 RSS / 25.12.2010. u 00:14

Milan Nikolić

Polemika sa delom Emira Kusturice "Smrt je neprovjerena glasina".

Izdanje: Kompanija Novosti (a ko bi drugi?) 2010.

" To je kao da zaranjate u okean starih i poznatih predrasuda u njihovoj poetskoj varijanti.Kao da sedite pored kamina u Koštuničinom salonu i uz pucketanje vatre, slušate isto, samo prevedeno na salonski jezik "mudraca" iz SANU, DSS-a, raznovrsnih udruženja čuvara identiteta, koji, nezavisno od Kusturice, upiru prstom  u  sve "nama učinjene nepravde" i podsećajući  nas na važnost "neprikosnovene istorije" bude toplinu u srcu kako bi zavarali pitanja u mislima i glad u stomaku."

 

O ZABORAVU:

VODEĆA MISAO AUTORA : "Kad zaborav, taj car, ne bi znao da zasjeni ostrašćene misli i preda ih pameti na raspoređivanje, mozak bi postao običan kontejner."

Istinito i spasonosno. Ali uz obavezni korektiv da nije ni moralno ni časno sve zaboravljati. Pre svega se ne sme zaboravljati ono što stvara težinu na tasu sopstvene savesti. Političari su to nekada zvali "čišćenjem ispred svog praga". Koštunicu ovo ne zanima preterano, Milošević je poricao da za tako nešto uopšte postoje razlozi. A,i Kusturica onomad reče za HRT - "...Nije utvrđeno u Hagu da li je Milošević išta kriv, čovek je umro pre kraja suđenja." Ipak, čista savest je, sa aspekta humanosti i pravednosti, pretpostavka evolucije individue i društva.

"Isto je i sa stvarima koje čine veliku radost. Ako ih ne bi anestezirao zaborav, mi bismo poludjeli od sreće."

Lepa i poetična misao.

"Kada nam suparnik zvizne šamarčinu na školskom odmoru i tako osvoji simpatije devojčice u koju smo obojica zaljubljeni, samo nas zaborav, kasnije liječi, od nenadoknadivog ljubavnog gubitka".

Pitam se, čitajući,ovu misao, da li se "šamarčine" podrazumevaju samo povodom  ljubavnih zgoda i nezgoda i, kao takve,  mogu se razumeti, pa onda i zaboraviti ili je šamaranje dozvoljeno i kada se, u zrelim godinama, raspravlja o filmu, estetici, ideologiji. Znači kada "rane jade" zamene polemike o liku, delu, umetničkom postupku. S tim što tada šamaranje evoluira u pesničenje. Možda bi profesor Nebojša Pajkić - koga je Kusta "zasipao krošeima"(N.P., NIN,1994.) oslovljavajući ga sa "Je li dečko?", baš kako je nedavno oslovio hrvatskog novinara Aleksandra Stankovića, lišavajući ga svog gostoprimstva gore "na gori" - mogao da nam rasvetli Emirov pogled na šamaranje/pesničenje u službi opozitnih doživljaja vrednosti filma.. By the way, nadam se da je Pajkića - zaborav izlečio! Stanković je na svu sreću prošao bez fizičkog kontakta na ovaj način, da li zbog prisustva kamera, nove blizine Evrope (u odnosu na 1994.) ili Emirovog produhovljenja u međuvremenu - možemo samo da nagađamo!

"Kada sam, nakon rata u Bosni, video kako su kleronacionalisti obilježeni, kao najveći borci za multietničku Bosnu, samo da bi vojnostrateški ciljevi velike sile bili ostvareni, a žrtve na svim stranama manje važne, izuzev onih koji služe navedenoj svrsi..."

Problematična je ova tvrdnja o "žrtvama u službi nekakve svrhe". Koje su te, privilegovane žrtve, i da li se podvlačenjem ovakvog njihovog "statusa", relativizuju i obezvređuju od strane onih koji su protiv te "velike sile"? Koja je ta strašna sila Kusturičin zamišljeni neprijatelj? Koji su to njeni "veliki ciljevi? Da li su oni, u međuvrmenu, ostvareni? Autor nas za sada ostavlja bez odgovora, ali pitanja ima još.

Kakav odnos Kusturica ima sa kleronacionalistima iz Srbije, ukoliko uopšte priznaje da oni postoje?  U skladu s tim - kakav je odnos kleronacionalista sa ove strane Drine prema "multietničkoj Bosni"? Autor, barem u ovom poglavlju, kojim počinje svoju "diskvalifikaciju smrti" - koja mu je dozvoljena, jer je sebi, bez trunke ironije govorim, obezbedio "večni život" svojim filmovima, posebno ranim - čitaocu prepušta da sve to sam "iščita" među redovima ili jednostavno pretpostavlja da ga svi razumeju jer razmišljaju isto kao i on.

Što se tiče kleronacionalista, Koštunici su oni veoma bliski, gotovo mu dođu kao stalna pratnja, a upravo je on čest gost u Drvengradu, Mećavniku, u svakom slučaju tamo gde se

meštani stalno bune zbog poduhvata novog lokalnog posednika. Možda se i sam Vojislav, kako dolikuje, zamonaši kada se konačno odluči na povlačenje i prihvatanje sebe kao nekoga ko je oduvek i bio istorija? Za sada, u njegovim sanjivim, svetovnim pohodima, prate ga Matija, kler, intelektualna sitnurija, ekipa večitih huškača, inspiratora nebeke vizije Srbije (Boris je suvišan na ovoj fotografiji, jer ne pripada ekipi), u ime čega se ona može pretvoriti čak i isključivo u "rusku guberniju". I, štošta se još "mora" i "moralo se". Da li to što se "moralo" takođe podleže pozitivnom ili negativnom aspektu zaborava?

Istina je da je Emir Kusturica izabrao, još pre rata u Bosni, onu stranu koja mu je bila, po njegovim, ličnim parametrima i afinitetima, bliža. Njegovo pravo. Kasnije je svoj stav potvrđivao ("Boli me k.... za Jaslinu!", Kurir (Jasmila Žbanić, reditljka "Grbavice" - prim.aut)) Međutim, činjenica je da nije morao da bira. Činjenica je da je niko, ma gde rođen bio, ne mora da bira. Činjenica je da se mnogobrojne pripadnosti mogu objediniti, kako bi to Amin Maluf rekao - "sa iskrenom otvorenošću za drugog, bez poricanja drugog." Ali, redovi koji slede, pokazuju da Emir Kusturica nekako uvek bira, nezamisliv je bez definitivnih opredeljivanja.

" - Ja sam mislio da smo mi Amerikanci oslobodili Evropu od nacizma, a po ovome što prikazuje ruska televizija, to oslobođenje nije moglo da se desi bez njih?

-Pa nisu mnogo izgubili Rusi u ratu protiv nacizma, samo dvadeset pet miliona ljudi, sitnica - pokušao sam da prijatelju približim ovu istorijsku

istinu i anegdotski da pacifikujem stvar

Plašilo me da se uvaženi gost ne uvrijedi i ne pomisli kako ja hoću da istaknem rupu u njegovom obrazovanju. Bilo je naime vidljivo da je tu rupu stvorila propaganda...."

Bez ikakvih malicioznih pretenzija, u mojoj polemici sa delom, moram da kažem da ovaj isečak iz dijaloga sa "holivudskim  filmskim agentom", uz završnu rečenicu navoda, koja je sva uvaljana u šećerni sirup, zaista zaslužuje mesto u nekoj modernoj reinterpretaciji Šilerovog eseja  "O naivnom i sentimentalnom". Kusturica u diskvalifikaciji Amerike putuje kroz vreme, vraća se na Drugi svetski rat, pa dalje, malo fali da stigne  do sukoba naprednog Severa i nazadnog Juga, pa dalje do naseljavanja, sve do Indijanaca. Pritom ta učiteljska, mentorska briga za zabludelog Amera, kojem je ruski dokumentarac otvorio oči, u jednostranom, navijačkom predstavljanju "propagande" - pomalo je i komična. Ipak, saznajemo da je jedan dokumentarni film dovoljan da bi se "progledalo". Čemu onda arhive, zapisi, svedočenja, dokumenta, zvanična i nezvanična istorija? Istina je, očigledno, jednostavna, gotovo banalna.

"Kada pripadaš malom narodu koji odbija da bespogovorno prati ideje velikih i koji se, u jeku prekompozicije svijeta, pita preko svake mjere : "Gdje smo mi u toj priči?, moćne sile te izbombarduju bombama koje nazovu milosrdnim anđelima. Zaborav, kasnije, odigra odlučujuću partiju u procesu prilagođavanja..."

Ne sećam se da je Milošević, to, inače sasvim besmisleno bombardovanje, izazvao pitanjem - "Gde smo mi u toj priči?". Ne sećam se da ga je ičija pozicija, osim sopstvene, naročito zanimala. Ne mogu pouzdano ni da tvrdim čije je ideje pratio. Slažem se sa Kusturicom da ideje Zapada ("velika sila") sasvim sigurno nije, ako se izuzme "dejtonski momenat". Mirine (Lady Macbeth- efektno poređenje Emira K.)? Eh, te žene, kad se previše umešaju...Čije je još ideje pratio S.M.? Ideje svih koji su razmišljali o njegovom opstanku na vlasti "na vekova vek"? Uostalom, sam Kusturica kaže da je njegov odnos sa Miloševićem prošao kroz "evoluciju", upravo u prekinutom intervjuu sa hrvatskim novinarom, Aleksandrom Stankovićem. U starom maniru, čim je skinuo "bubicu", Kusturica je Stankovića nazvao "dečko" i optužio ga da pokušava da izgradi karijeru na njegovom imenu. Umetnicima je sujeta svojstvena i može se čak i oprostiti, ali poricanje genocida u maniru "dok se ne utvrdi" baš i ne može! Ali, vratimo se podelama koje nameće ovaj navod.

Mada, za razliku od autora, ja ne mislim da svet i ideje, još sažetije, svet ideja, treba konstantno silovati geografijom, deliti na dva nepomirljiva pola. I u skladu sa tim, po nepromenjivom pravilu dobro

implicirati Istoku, a zlo Zapadu. Uostalom, ostaje nejasno, zbog čega Kusturici toliko smeta Zapad, kada je o njemu,  lepo napisala jedna ovdašnja turbo spisateljica tekst sa naslovom "Sve je moje istočno od Holivuda" Mada Zlatna palma se dodeljuje na Zapadu i ina počasna priznanja, i, stoga mi nije jasno zbog čega Kusturica prihvata sve te lente koje dolaze sa nemile mu hemisfere? Ne želim jednostranošću da odgovaram na Kusturučinu jednostranost, ali to je jedini način da se dirne i ukaže na njegovu zacementiranu, polarizovanu viziju sveta. Jedan pesnik je svojevremeno napisao: "ČUVAJ SE SVEGA ŠTO TVRDI DA JE KAZANO ZAUVEK".

"Jer, što prije zaboraviš da si dobio po nosu i brže bolje preformulišeš navedeno pitanje iz množine u jedninu, dakle, pitaš se: "Gdje sam ja u toj priči", brže napreduješ. Tako je i u individualnom životu. Što prije zaboraviš onaj šamar iz školskog dvorišta, brže se stvori  mogućnost ponovnog zaljubljivanja."

Osim, što je ovo poređenje literarno uspelo, sve ostalo je, izvinjavam se, manipulacija! Kako ja razumem ovih par redova, diskvalifikuje se i ironizuje navodni pragmatični model  napretka zbog kojeg se zaboravljaju naneta zla iz prošlosti. Ispada da je ili S.M. mislio o celom nacionu, a demokrate isključivo o sebi ili da svako od nas zarad zamišljenog ličnog progresa zaboravlja patnje nanete našem narodu, imenu, identitetu... Nešto suprotno od onog "sve za obraz i obraz ni za šta". Umesto da istrajavaš u pamćenju i inatu, zarad sopstvene (sebične, malodušne) dobrobiti ti opraštataš "velikim silama". Znači, po Kusturici, kobni izbor je nekakva servilnost, umesto  da izbor bude opredeljivanje za prkos i inat izolacije.

"Dobošari liberarnog kapitalizma su nam sugerisali da se sa vjere u kulturu i identitet, prepustimo stihiji tehnološke revolucije koja bi trebalo da kanališe sve tokove naše sudbine i da nam tržište postane regulator najvažnijih životnih procesa."

Nemam problem sa kritikom liberalnog kapitalizama i ne mogu da podnesem teror tržišta, njegovih načela i zakonitosti,  budući da srozavaju parametre za procenjivanje i razlikovanje "vrednog" od "prodavanog".  Zapravo "prodavano" postaje "vredno". Ti parametri su ušli u svaku poru života, medija i stvaralaštva do granice mučnine. Kada vidite koje su "najprodavanije knjige", "najgledanije televizije", gde se završava razumljivost, a gde počinje hermetizam, šta se sve u ime tržišnog uspeha , tj.zarade čini (relativizacija svih vrednosti, skoro do ivice zločina, ako ne i preko nje) - gađenje je neizbežno. Uostalom, šta se dešava sa "nacionalnom kulturom", jel' i na nju Zapad stavio omče? Šta ima novo u "kulturnoj politici"?  Plašim se autokratije tržišta, ali se plašim i - "identiteta".

Ne smeta mi antiglobalistički eho ovih misli, ali, moram da se brecnem na svako pominjanje "identiteta". Ponovo podsećam na misao pesnika o svemu što tvrdi da je kazano zauvek.

Znam da Kusturica nije mislio na Legijine novine čiji je jedini zadatak bio svakodnevno demonizovanje Zorana Đinđića i generator laži o njemu, ali to ne umanjuje opasnost. Voleo bih da mogu autoru nekako da preporučim knjigu Amina Malufa
"Ubilački identiteti" (Paideia). Identitet, shvaćen na konzervativan način,  najčešće je destruktivni vihor koji ima svoja četiri jahača -

NACIJA, RELIGIJA, RASA I JEZIK.

Izvod iz knjige "Ubilački identiteti":

"Ta koncepcija, koja svodi identitet na jednu, jedinu pripadnost, navodi ljude na pristrasno, sektaško, netolerantno, zapovedničko i samoubilačko ponašanje. (...) Njihova vizija sveta je izvitoprena i iskrivljena.(...) Nisam li maločas govorio o tome da je reč identitet zapravo "lažni prijatelj"? Ona u početku odražava jednu legitimnu težnju, a onda najednom postane instrument rata. Skliznuće iz jednog enterijera u dugi je neprimetno, gotovo prirodno (...) Svi pokolji koji su se dogodili poslednjih godina, kao i većina krvavih sukoba, vezani su za složene i veoma stare identitetske dosijee...od Ruande do bivše Jugoslavije (...) Identitet svake osobe sačinjen je od mnoštva elemenata koji se očigledno ne ograničava na one što piše u matičnim knjigama. Postoji, naravno, za veliku većinu ljudi, pripadnost jednoj veroispovesti, jednoj nacionalnosti, ponekad dvema, jednoj etničkoj ili jezičkoj grupi, jednoj široj ili užoj porodici, jednoj profesiji, jednoj ustanovi, izvesnoj društvenoj sredini...No lista je mnogo duža, virtuelno neograničena... Pripadnost nekom selu, pokrajini, četvrti, udruženju, parohiji, sportskom timu, zajednici osoba koje imaju iste strasti, iste seksualne sklonosti...Sve te pripadnosti nemaju isti značaj , ali nijedna nije potpuno beznačajna."

Evo, šta je, Amin Maluf u jednom razgovoru o temi svoje knjige rekao:

"Svaka osoba ima potrebu da upozna svoj identitet, i da ga u potpunosti ostvari. Ali, kada govorimo o svom identitetu, treba izbegavati njegovo krajnje pojednostavljenje; svako mora razvijati svest o složenosti sopstvenog identiteta. Kada čovek postane svestan svih raznovrsnih elemenata koji čine njegov identitet, manje je sklon netoleranciji i mržnji prema drugome. (...) Potrebno na tome istrajavati. Važno je da otkrijemo svu suptilnost identiteta svakog bića, da prestanemo poistovećivati identitet sa jednim jedinim njegovim elementom, bilo da je u pitanju religijski ili etnički ili rasni ili neki drugi. Svaka osoba treba da ima svest o raznovrsnim elementima svoga identiteta, kao i mogućnost da živi u harmoniji sa samom sobom, a da to ne vodi ka sukobljavanju sa drugima. No, to je delikatno pitanje koje se mora rešavati sa

mudrošću, lucidnošću i suptilnošću. (...) Ako težimo miroljubivoj i harmoničnoj evoluciji, morali bismo nastojati da bolje upravljamo identitetskim pitanjima, svuda u svetu."

 

Toliko za sada. Ne znam da li ću nastaviti. To je kao da zaranjate u okean starih i poznatih predrasuda u njihovoj poetskoj varijanti.Kao da sedite pored kamina u Koštuničinom salonu i uz pucketanje vatre, slušate isto, samo prevedeno na salonski jezik "mudraca" iz SANU, DSS-a, raznovrsnih udruženja čuvara identiteta, koji, nezavisno od Kusturice, upiru prstom  u sve "nama učinjene nepravde" i podsećajući  nas na važnost "neprikosnovene istorije" bude toplinu u srcu kako bi zavarali pitanja u mislima i glad u stomaku.

Poglavlju "Kako prvi put nisam video Tita" neću odoleti:)

Atačmenti



Komentari (329)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

veronika_kojen veronika_kojen 00:32 25.12.2010

Moj jurane,jabuko sa grane

Kusturica...Koštunica i Kusturica...Bećković i Kusturica...lepa galerija. Evo i moga doprinosa...



Vidi kako se Zoran smeje, ovo prva takva njegova slika koju sam videla...
nikolic777 nikolic777 00:36 25.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

ništa ovime nisi postigla, pozicije su jasne, u redu je da premijer primi poznatog reditelja, ali zna se kako se k i k vole, kao i k i m, odnosno cela ta ekipa, kojoj Zoran nije pripadao!
nikolic777 nikolic777 00:38 25.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

Evo i moga doprinosa...

Već si stigla da pročitaš tekst? Ma bravo, gledaš slike pa odmah da kreneš sa diskvalifikacijama, to je tvoj princip...
veronika_kojen veronika_kojen 00:42 25.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane



Aman zaman,Jurane...

Shto si tol'ko nervozan...

Mislih samo lepa slika, pa da dam moj skromni doprinos...
ana_radmilovic ana_radmilovic 03:17 25.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

nikolic777
Evo i moga doprinosa...

Već si stigla da pročitaš tekst? Ma bravo, gledaš slike pa odmah da kreneš sa diskvalifikacijama, to je tvoj princip...

Evo ja sam stigla da pročitam tekst i toliko je maliciozan i glup da je jedino što imam želju da komentarišem - fotografija koju je Veronika_kojen postavila. Lep osmeh rahmetli premijera, čini se da mu je Kusta pričao nešto zanimljivo.
veronika_kojen veronika_kojen 03:27 25.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

Možda mu rekao da će DS i SPS da sastavljaju vladu

Nego...

Idite, Anchi, shto napadate crnog Jurana? Ta, on je naš ljubimac, maskota takoreći...
ana_radmilovic ana_radmilovic 04:08 25.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

veronika_kojen

Idite, Anchi, shto napadate crnog Jurana? Ta, on je naš ljubimac, maskota takoreći...

Pa nisam htela, omaklo mi se
Čim vidim tekst gde kaže kako je Kusturica upropastio Srbiju, postanem nekritična i odmah kažem "dosadno, dosadno, dosadno" (uvek tri puta, protiv uroka)
Ali evo biću pažljivija, obećavam vam.
bene_geserit bene_geserit 05:54 25.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

nikolic777
ništa ovime nisi postigla, pozicije su jasne, u redu je da premijer primi poznatog reditelja, ali zna se kako se k i k vole, kao i k i m, odnosno cela ta ekipa, kojoj Zoran nije pripadao!

Od svega je najjasnija tvoja pozicija, nije bilo potrebno procitati 20 blogova za to (a stancujes ih nevidjenom produktivnoscu, jedino su svi nekako isti i po istom sablonu, tako da i ne moraju da se citaju, pogledas naslov i vec znas sta je unutra).

Mislim jasno mi je zasto ti to radis, kapnuce neka VIP opcija, evo Drago te vec preporucio.

Ali mi ipak nije jasno. Svi zivimo u jednoj potpuno razvaljenoj i deprimirajucoj zemlji. Demokratske institucije nerazvijene, politicka ``elita`` ne radi nista korisno osim sto puni svoje dzepove, mladi i obrazovani i dalje beze i ne vracaju se. Svi bi voleli da ova zemlja bude bolja - i tradicionalisti i ``moderni`` gradjani Srbije.
Pa ipak omiljena zabava ovde je da se podelimo u dve suprotstavljene grupe po bilo kom osnovu (od najbanalnijih tipa navijaci Jelene Jankovic ili Ane Ivanovic, zvezdasi - partizanovci, cetnici - partizani, globalisti - antiglobalisti, tradicionalisti - modernisti, i koje sve vec) i da se onda prepucavamo. Kao da bi kada bi svi gradjani Srbije preko noci svi presli u jednu grupu (evo recimo moderno-globalisticku) da bi to od Srbije napravilo bolju zemlju. E pa vidis, ne bi. Bolja zemlja je nesto sto ne nastaje samo od sebe i preko noci. Kada bi jedna grupa nametnula svoje vrednosti svima to ipak nista ne bi promenilo.

Poenta - umesto da ti ideja bude da se jasno pozicioniras i identifikujes one koji su ti ideoloski protivnici i onda udri po njima koliko god mozes (sto je delovanje koje ovu zemlju nikako ne cini boljim, pa to radimo tako reci oduvek, podelimo se u grupe, usancimo u rovove i teraj svako po svome), razmisli sta bi trebao da uradis a da to bude korisno.
I ti i svi oni koje ne volis, prezires ili sta vec imate gomilu toga zajednickog - recimo ni ti ni Oni ne vole korupciju u bilo kom njenom obliku (u administraciji, skolstvu, zdravstvu ili gde god). I ti i Oni ne volite sto obrazovani odlaze i ne vracaju se u Srbiju. I ti i Oni ne volite sto je zagadjenje u Srbiji jako veliko, ekoloska svest niska. I ti i Oni ne volite sto ne postoji nikakva kontrola u tome sta jedemo, koriscenju antibiotika, hormona, pesticida, herbicida, fungicida, MSGa, corn sirupa, aspartana i cega sve ne u procesu proizvodnje hrane. I ti i Oni ne volite sto je Srbija regionalno nepravedna zemlja u kojoj u pojedinim delovima ne mozes da nadjes posao da prezivis dok je u drugim mnogo bolje.

Da pojednostavim - ti si kao navijac Partizana koji non stop pravi blogove o tome da su navijaci Zvezde seronje, umesto da napravi poneki blog o tome kako je fudbalski savez truo, da fudbalom vlada mafija i da bi mogli i partizanovci i zvezdasi da se organizujemo da napravimo stvari boljim jer i jedni i drugi bi to voleli.
srdjan.pajic srdjan.pajic 06:53 25.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

ana_radmilovic
Evoo ja sam stigla da pročitam tekst i toliko je maliciozan i glup da je jedino što imam želju da komentarišem - fotografija koju je Veronika_kojen postavila.


Hm, Ana, siguran sam da ne možeš da poveruješ, ali ima ljudi koji misle isto o tvojim tekstovima, uključujući ispraznost i dosadu, pa, prirodno, ne zalaze na tvoj blog. A ti si ovde, koliko primećujem, redovan gost i svaki put mi dodje žao kad vidim koliko se mučiš i patiš što autor piše ovakve tekstove.

Ja samo da primetim, ako smem, nema veze, uživaj.
nikolic777 nikolic777 06:57 25.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane


Evo ja sam stigla da pročitam tekst i toliko je maliciozan i glup


Vrhunci analize i upotrebe pojmova iz teorije književnosti
nikolic777 nikolic777 07:02 25.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

Čim vidim tekst gde kaže kako je Kusturica upropastio Srbiju


Amaan, gospoja, nauči da čitaš više, objasnio sam ti u dva poduža komentara ispod teksta o Jeremiću...i prestani da izmišljaš ono što u tekstu ne piše, jel' toliko kurir pravda pečat izbeleo smisao za razlikovanje istine od laži, činjenice od trača, manipulisanje od zdrave autorske namere?
nikolic777 nikolic777 07:04 25.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

Lep osmeh rahmetli premijera, čini se da mu je Kusta pričao nešto zanimljivo.


Kakva bedastoća! Nemam reči, kako je moguće da ti pišeš ovde, nije mi jasno
nikolic777 nikolic777 07:13 25.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

Mislih samo lepa slika, pa da dam moj skromni doprinos...


Ovo je neopisivo jadno
dolybell92 dolybell92 07:44 25.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

Da ali je tada Zoran bio predsednik
a tada se sagovornik ne bira, ako se
ne bavi politikom kao profesijom.
nikolic777 nikolic777 07:49 25.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

umesto da ti ideja bude da se jasno pozicioniras i identifikujes one koji su ti ideoloski protivnici i onda udri po njima koliko god mozes (sto je delovanje koje ovu zemlju nikako ne cini boljim, pa to radimo tako reci oduvek, podelimo se u grupe, usancimo u rovove i teraj svako po svome), razmisli sta bi trebao da uradis a da to bude korisno.


Jesam li ja prvo navodio autora, bez greške, do zareza precizno, pa onda davao svoje mišljenje...jesam li u podnaslovu napisao da je ovo polemika sa delom
Apsolutno se slažem da su podele loše, nepotrebne, i da one, jesu nešto štom ide u domen najgorih strana našeg mentaliteta...Milion puta sam pisao o tome
bene_geserit bene_geserit 07:53 25.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

nikolic777

Evo ja sam stigla da pročitam tekst i toliko je maliciozan i glup

Vrhunci analize i upotrebe pojmova iz teorije književnosti

Nema nikog da te pohvali (Drago se uspavao) pa ko velis mozes i sam sebe?
nikolic777
Lep osmeh rahmetli premijera, čini se da mu je Kusta pričao nešto zanimljivo.


Kakva bedastoća! Nemam reči, kako je moguće da ti pišeš ovde, nije mi jasno

nikolic777
Mislih samo lepa slika, pa da dam moj skromni doprinos...


Ovo je neopisivo jadno

Izgleda da nema nista od VIP opcije. Ako nisi provalio - uz tekstove, autor treba da bude i dobar domacin, da argumentovano odgovara na sve komentare (cak i provocirajuce) i da privuce ljude na njegov blog.
Replike tipa ``kakva bedastoca`` i ``Ovo je neopisivo jadno`` se tesko mogu nazvati argumentovanim odgovorima a i ne idu u prilog tome da ljudi zele da zadju na domacinov blog.
bene_geserit bene_geserit 08:06 25.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

nikolic777
Jesam li ja prvo navodio autora, bez greške, do zareza precizno, pa onda davao svoje mišljenje...jesam li u podnaslovu napisao da je ovo polemika sa delom
Apsolutno se slažem da su podele loše, nepotrebne, i da one, jesu nešto štom ide u domen najgorih strana našeg mentaliteta...Milion puta sam pisao o tome

Ali svi tvoji blogovi su tesko pljuvanje po ideoloskim protivnicima.

Imam ja jednu drugaricu, udata za ukrajinca (unijata). Ona uvek kaze da bi njihov brak funkcionisao moraju da se koncentrisu na slicnosti i ono sto im je zajednicko a ne na razlike.
Ti zivis u zemlji u kojoj tvoji ideoloski protivnici cine dobar deo populacije. I to je ``brak`` iz koga ne mozes da pobegnes osim da emigriras. Sad imas izbor - da se koncentrises na razlike i ne postignes nista osim sto ce ``brak`` da bude prilicno nepodnosljiv, ili da se koncentrises na ono sto vam je zajednicko.

Na primer - nasa politicka elita i nema bas neku ideologiju osim sto zeli da ostane na vlasti. Kada su objavili da prodaju Telekom sa sve infrastrukturom, uspeli su da objedine i tradicionaliste i moderniste u tome da je prodaja infrastrukture jako losa (recimo ovde na blogu su i dvoglava Drago-Karagaca koalicija i Virtuelni Vasilije bili protiv prodaje infrastrukture). Za vlast je to jedina opasna situacija. Odmah su krenuli spinovi - ubacivanje nekog ruskog tajkuna u pricu o prodaji Telekoma da bi pricu skrenuli sa bitne (da li i zasto se prodaje infrastruktura) skrenuli na nebitnu (kome se prodaje i da li se prodaje rusima). I odmah su se nasli pacijenti da se prepiru oko gluposti (treba ili ne treba prodati rusima). Dakle front protiv njih je razbijen, moze da se mulja dalje.
ana_radmilovic ana_radmilovic 08:23 25.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

srdjan.pajic
A ti si ovde, koliko primećujem, redovan gost

Ne, nisam redovan gost, pričinila sam ti se :)
Svratila sam zbog naslova, reko' možda je čak i zanimljivo. Možda sam se neumereno grubo grubo izrazila - ali zaista, dosadno je pljuvati Kusturicu. Prosto, deplasirano je, čovek je napravio šta je napravio, to se negde zbraja kao uspeh, a negde ne. Svejedno
nikolic777 nikolic777 10:46 25.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

dosadno je pljuvati Kusturicu


pljuvati da, analizirati - ne
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 17:03 25.12.2010

sramotno

Lep osmeh rahmetli premijera, čini se da mu je Kusta pričao nešto zanimljivo.




?

jel ovo sajt Dveri ili Obraza?

Goran Vučković Goran Vučković 17:32 25.12.2010

Re: sramotno

jel ovo sajt Dveri ili Obraza?

Tu negde - "Glas javnosti"
veronika_kojen veronika_kojen 17:57 25.12.2010

Re: sramotno

Goran Vučković
jel ovo sajt Dveri ili Obraza?

Tu negde - "Glas javnosti"


Ma, Geopolitika, kad vam ja kažem. To je k'o Treće oko za radikale. "Nacisti iz središta zemlje vode američku vladu" i tako to...
nikolic777 nikolic777 18:25 25.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane


Izgleda da nema nista od VIP opcije. Ako nisi provalio - uz tekstove, autor treba da bude i dobar domacin, da argumentovano odgovara na sve komentare (cak i provocirajuce) i da privuce ljude na njegov blog.
Replike tipa ``kakva bedastoca`` i ``Ovo je neopisivo jadno`` se tesko mogu nazvati argumentovanim odgovorima a i ne idu u prilog tome da ljudi zele da zadju na domacinov blog.


Kakva bedastoća! Nauči nešto o gostinskom pravu kod Starih Grka...bio je to važan deo njihove etike...Gost se poštovao iznad svega, ali to je podrazumevalo da i gost pokaže poštovanje prema domaćinu...Pročitaj Ilijadu, pogledaj pevanje kada Odisej sa svitom, u ime kralja, dolazi u posetu Ahileju da ga ubedi da se vrati u bitku...
I, uvek kada se bude sprdalo sa žrtvama, to može biti samo bedastoća, ponor odsustva savesti i stida...
Mene nikakve "opcije" ne zanimaju, niti ću zarad njih pristajati na odobravanje verbalnog zločina
nikolic777 nikolic777 18:28 25.12.2010

Re: sramotno


jel ovo sajt Dveri ili Obraza?


Pogledajte Vesna šta rade, sagledajte sve komentare, molim vas, da vidite šta govore, za njih granice ne postoje...hvala na komentaru
nikolic777 nikolic777 18:34 25.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

Ta, on je naš ljubimac, maskota takoreći...

Fenomenalno, konačno priznanje udruživanja i zajedničkih napada na novog blogera...hvala Veronika! Hvala, u jednom momentu sam počeo da s preispitujem da li ja negde grešim, kada se suočvam sa ovakvom poplavom mržnje
nikolic777 nikolic777 18:36 25.12.2010

Re: sramotno

Tu negde - "Glas javnosti"


pravi Glas javnosti na svom blogu, a ne ovde, nadam se da si razumeo
Goran Vučković Goran Vučković 18:44 25.12.2010

Re: sramotno

pravi Glas javnosti na svom blogu, a ne ovde, nadam se da si razumeo

Mislim da ti nisi razumeo. Ali nekako se uklapa u sliku.
nikolic777 nikolic777 19:33 25.12.2010

Re: sramotno

samo mi citirana recenica iz komentara AR blasfemcina, mislim, i gosn Toma Nikolic u novom odelu i imageu se manuo tog tona i nacina kad je rec o ubijenom premijeru.


Vesna, hvala, razumecu ovo kao podrsku, od ranog jutra sam u soku kad videh izjave o premijeru, o Srebrenici...i to od strane mladih ljudi...neverovatno sa kakvim lakocom se potezu stravicne reci...
st.jepan st.jepan 23:12 25.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

Vrhunci analize i upotrebe pojmova iz teorije književnosti

Kakva prefinjena ironija, zadivljen sam!
Odmah sam ja, svojom čudovišnom pronicljivošću, skapirao da ti uopšte ne misliš kako je Anin komentar "vrhunci analize i upotrebe pojmova iz teorije književnosti", već da, na protiv, mislis sasvim obrnuto, te da upravo zato što ne misliš da je to vrhunac analize, vrcavo kažeš da je to vrhunac analize.
Gde si, bre, tol'ku sofisticiranost i posis'o? Pa ti k'o da si se školovao u nekom boljem engleskom koledžu!
nikolic777 nikolic777 23:41 25.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

uključujući ispraznost i dosadu


Srđane,
ja, večeras, najiskrenije, probao da čitam Anu R, udavvvv..sori, ali, uh, smora teškoga, mada neću biti primitivanm i karakterisati "skalu visprenosti pisanja", kao što je meni urađeno
nikolic777 nikolic777 23:47 25.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

Odmah sam ja, svojom čudovišnom pronicljivošću, skapirao da ti uopšte ne misliš kako je Anin komentar "vrhunci analize i upotrebe pojmova iz teorije književnosti", već da, na protiv, mislis sasvim obrnuto,



Bravo, čudim se da te neka služba za razbijanje tajnih kodova nije angažovala, baš si talenat, aj sad piči kod ane da se napajaš na izvoru mudrosti
st.jepan st.jepan 00:02 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

aj sad piči kod ane da se napajaš na izvoru mudrosti

Necu jos, jer uz čudovišnu pronicljivost, krasi me i čudovišna upornost i posvečenost.

Ono jes', u čitanje tvojega bloga jutros sam krenuo veoma bodro i entuzijastički, al' jbg, nisam uspeo da se probijem dalje od petog šestog pasusa. Ne mrdam odavde dok ne pročitam do kraja (u ovakvim situacijama jasno čujem majčin glas: "sve pojesti!".

Inače, sa delom teksta koji sam uspeo da pročitam, ja se mahom slažem. Problem je, veruj, isključivo u mojoj, žaljenja vrednoj neotpornosti na dosadu.

Edit:
Onaj gore smajlic nije namerni, vec incidentualni (navodnik sa izlaznom zagradom rezultuje smajlicem).
nikolic777 nikolic777 00:16 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane


Inače, sa delom teksta koji sam uspeo da pročitam, ja se mahom slažem. Problem je, veruj, isključivo u mojoj, žaljenja vrednoj neotpornosti na dosadu.


Slažeš se? Pa to je lepo, drago mi je...istina zna da bude zamorna, zato ja kažem piči kod Anči, tamo je karneval ideja i vatromet erudicije...laku noć...e da, samo pazi, nemoj da se zaigraš previše, mislim na karnevalu, bojim se za tvoj etički habitus in that case
nikolic777 nikolic777 00:21 26.12.2010

Re: sramotno


Ma, Geopolitika, kad vam ja kažem. To je k'o Treće oko za radikale. "Nacisti iz središta zemlje vode američku vladu" i tako to...


ma, banovah te sa apetitom :))))))))))))
st.jepan st.jepan 00:27 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

[b
nikolic777[/b]
Slažeš se? Pa to je lepo, drago mi je...istina zna da bude zamorna, zato ja kažem piči kod Anči, tamo je karneval ideja i vatromet erudicije...laku noć...e da, samo pazi, nemoj da se zaigraš previše, mislim na karnevalu, bojim se za tvoj etički habitus in that case

Ovo postaje zamorno. Kao i uvek kad se čitanje izrodi u učitavanje. U mom komentu nema ni reči, pa čak ni daleke aluzije na moj sud o Aninom pisanju (imam, dabome, o tome svoje mišljenje, ali se nisam osetio obaveznim da ti ga poveravam).
Ako si pročitao moj blog o Kusti, moje generalno (ne i potpuno) slaganje ne bi trebalo da te iznenadjuje.

Edit:
Procitao do kraja, uz ponovno citanje dela koji sam vec procitao jutros. Tim povodom, zakljucio sam da je, barem u mom slucaju, vece definitivno pametnije od jutra. Ili je mozda ipak definitivno gluplje? Anyway, definitivno je drugacije. So, svojoj malopredjasnjoj oceni moram da dodam sledece: tvoj blog mi se veceras ne cini dosadnim, ne na nacin na koji mi se dosadnim ucinio jutros. A i dalje ga smatram predugackim.
ana_radmilovic ana_radmilovic 00:54 26.12.2010

Re: sramotno

nikolic777

Ma, Geopolitika, kad vam ja kažem. To je k'o Treće oko za radikale. "Nacisti iz središta zemlje vode američku vladu" i tako to...


ma, banovah te sa apetitom :))))))))))))


Kojen se šalila - ja takođe. Ako me reč "rahmetli" razotkriva kao blasfemičnu, kako reče Vesna, onda ili ja ne znam šta znači reč blasfemija ili ste vi prilično netrpeljivi prema nesrpskim rečima.

Ajd' sad banuj i mene

Rekla sam da je tekst dosadan a to se nikako ne sme.

Pri tome sam dodala da je dosadno i to pisanje "kako je sve i na koje načine Kusturica, Emir, Nemanja, what ever, uništio Srbiju". Baška što je neumesno uplitati se u nečije osećanje spram nacionalne pripadnosti, sa tim ćete se, korektno, složiti pretpostavljam i ja mogu da kažem da sam Eskim i da sve bude ok. Ali kad Emir kaže da se oseća Srbinom - to nije ok. Ako se uz to i krsti - e to je već totalno ne-ok, ne odobrava se i zaslužuje svaku porugu.

Ako neko, usput, kometarišući tekst poput tvog kaže da se to što je Emir uradio u životu negde smatra (zamisli čak i) uspehom - onda je stvar jasna - komentator je član Dveri, Obraza ili makar Nacionalnog stoja.

Aferim!
nikolic777 nikolic777 06:56 26.12.2010

Re: sramotno


Pri tome sam dodala da je dosadno i to pisanje "kako je sve i na koje načine Kusturica, Emir, Nemanja, what ever, uništio Srbiju"


Sa žrtvama se ne šali...

Ana, povodom toga da li je ok ili nije ok kad Emir kaže da se oseća Srbinom... šta onda bude...kao i da li je nešto uništio ili nije uništio... poslednji put vas molim počnite da čitate tekstove pre komentarisanja.
Vaša etika je s druge strane vaša stvar.
Ja ću izreći svoj stav, a kad sa šalom zađete među kovčege, preduzeću mere koje mi pravilnik dopušta!

I nisi rekla da je dosadan, već glup...Čoveče, koliko vrede tvoje reči uopšte kada ovako manipulišeš njima?
ana_radmilovic ana_radmilovic 09:01 26.12.2010

Re: sramotno

nikolic777

Pri tome sam dodala da je dosadno i to pisanje "kako je sve i na koje načine Kusturica, Emir, Nemanja, what ever, uništio Srbiju"


Sa žrtvama se ne šali...



A ko su, konkretno, Emirove žrtve? Na šta tačno misliš kada mi kažeš da se sa žrtvama nije za šaliti? Precizno, molim te - nemoj o kovčezima i ostalim stilskim figurama - nego lepo, reci ko su žrtve, čije su žrtve, uputi me.

Preporučuješ autoru jedne dobre knjige (sa sjajnim i lepim naslovom o smrti kao neprovjerenoj glasini) - Malufa, kojeg bi autor verujem malo bolje razumeo od tebe. Možda se varam, možda znaš sve o "ubilačkim" i drugim identitetima. Onda je velika šteta što si svoje znanje trošio na jedan ovako (citiraću sebe) "maliciozan i glup" tekst.
Nisam dakle ni u jednom trenutku rekla da si ti glup, niti sam te lično uvredila - samo sam dopustila sebi da ne tražim eufemizme pa kažem "možda si malo ofrlje preleteo preko biografije tog čoveka - kojeg inače vređaš gotovo svakom svojom rečenicom", zaštićen nikom, i pri tome se pozivaš na svoja prava da me banuješ. Osetljiv na direktno iskazano mišljenje o tvom tekstu, ne o tebi, o dakle tekstu koji je pun tendencioznih povezivanja slika i citata jednog čoveka - koji za razliku od tebe makar svojim imenom stoji iza onoga što radi. A ne radi malo.
U vreme antičke Grčke je onaj koji stvori jedan grad bio nazivan kraljem. Emir kojem se rugaš je osim filmova koji su priznati (ok, imaš sva prava ovog sveta da ti se ne dopadaju) napravio i jedan grad. Za to je dobio tipično palanačku salvu mržnje i krupnih reči baš na račun tog identiteta - kojim mu toplo preporučuješ da se pozabavi. Nadmeno!

Voleo bih da mogu autoru nekako da preporučim knjigu Amina Malufa
"Ubilački identiteti" (Paideia). Identitet, shvaćen na konzervativan način, najčešće je destruktivni vihor koji ima svoja četiri jahača -

NACIJA, RELIGIJA, RASA I JEZIK.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:38 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

nikolic777
dosadno je pljuvati Kusturicu

pljuvati da, analizirati - ne


Hm, ovaj tvoj tekst bi se mogao tretirati jedino kao moralno-politicka analiza sa drugosrbijanskog (LDP Etc) stanovista. A to je jos dosadnije, posto je "presuda" unapred poznata ... i na ovom blogu bezbroj puta prezvakana. Ali buduci da sam veliki postovalac Emira Kusturice i kao umetnika i kao coveka procitah, po prvi put, jedan tvoj tekst do kraja ... Ne nadjoh medjutim nista novo ... Uobicajeni pristup "kritici" EK sa stanovista (ocigledno) jednog istomisljenika pomenute politicke formacije. Kojima je glavni "argument" svrstati protivnika na "suprotnu stranu" i uz "unapred osudjene"... To jesu argumenti za one za koje ja koristim ime (od milja) skojevci, ali ne za ljude koji do sopstvenih stavova dolaze razmisljanjem a ne citanjem partijskih proglasa...

Osim navedenog ne vidim cemu bi uopste pominjanje Milosevica i jedne notorne istine ("Nije utvrđeno u Hagu da li je Milošević išta kriv, čovek je umro pre kraja suđenja" ) moglo da sluzi? Ili vise puta pominjanje Kostunice (u "reci i slici" )??? Osim sto je, koliko vidim, neka vrsta "bauka" za pomenute skojevce ... pa je svako dovodjenje u vezu sa njim automatski neka vrsta teske osude/diskreditacije...

Kad se eliminsu "moralno-politicki" aspekti ... od "analize" ne ostade nista vredno spomena ...

ps. Da dodam jos jedan prijateljski savet u vezi ove tvoje "lakoce na obaracu" ("banovah te sa apetitom" ) posto sam na ovom blogu preturio dosta preko glave - ukljucujuci i onaj period kad su tvoji istomisljenici ovde vladali po svojevrsnim metodama "virtuelnog staljinizma". I kada su svi (politicki) neistomisljenici olako banovani (i/ili im postovi brisani). Otprilike ovako kao Veronika. Ako autor ima to pravo ne znaci da bi trebalo i da ga (zlo)upotrebljava u slucajevima kad nisu prekersena pravila bloga (i to u tezem obliku). To sto je neki komentator izrekao negativno misljenje o autoru (pa ga cak napravio i smesnim) nije razlog za banovanje ma koliko se on osecao licno povredjenim. Za to bi trebalo da sluze (protiv) argumenti ... Osim ako i time autor ne zeli da demonstrira svoju pripadnost pomenutoj prema neistomisljenicima netolerantnoj opciji ...
nikolic777 nikolic777 10:49 26.12.2010

Re: sramotno

A ko su, konkretno, Emirove žrtve? Na šta tačno misliš kada mi kažeš da se sa žrtvama nije za šaliti?



alo alo kad kažem žrtve misim na tvoje i Veronikino sprdanje s pokojnim premijerom i, posebno njeno, sa Srebrenicom...ajmo malo da čitamo pre nego što počnemo da komentarišemo, ocenjujemo, napadamo, čisto da ne bismo ispadali, hm, ajde neka laka, pristojna reč - neozbljni, recimo
nikolic777 nikolic777 10:53 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

po svojevrsnim metodama "virtuelnog staljinizma"


jel to tvoj odgovor na virtuelni mladićizam šešeljizam legijizam, ispadaš korisnik staljinističkih metoda kada zabrabniš obezvređivanje etike do neljudskih granica? pa, uvek ću tako postupati a ti me zovi kako hoces[i][/i]
ana_radmilovic ana_radmilovic 11:13 26.12.2010

Re: sramotno

nikolic777
A ko su, konkretno, Emirove žrtve? Na šta tačno misliš kada mi kažeš da se sa žrtvama nije za šaliti?



alo alo kad kažem žrtve misim na tvoje i Veronikino sprdanje s pokojnim premijerom i, posebno njeno, sa Srebrenicom...ajmo malo da čitamo pre nego što počnemo da komentarišemo, ocenjujemo, napadamo, čisto da ne bismo ispadali, hm, ajde neka laka, pristojna reč - neozbljni, recimo


izvini, izvini... vrlo olako upotrebljavate tu reč "žrtva" pa da pitam o kome se radi, ko je žrtva, čija žrtva itd.
zašto se sprdnja konstatovati da se premijer smeje na slici gde sedi s tvojmh arhi-neprijateljem kustom, i još gore, zašto je reč rahmetli srpdnja? pa to znači pokojni, i ako ja sad moram da upotrebljavam samo srpske reči da ne bih bila sumnjiva i šta već - onda ok. neka mi se to kaže
ana, piši isključivo srpske reči.
a onda ja kažem - svaka čast na toleranciji, aferim!

pustim vam svoju omiljenu stvar za ovakve prilike (nedelja jutro... rasprava o verskim te nacionalnim identitetima i ostalo) i niko se više ne svađa


Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:25 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

nikolic777
po svojevrsnim metodama "virtuelnog staljinizma"


jel to tvoj odgovor na virtuelni mladićizam šešeljizam legijizam, ispadaš korisnik staljinističkih metoda kada zabrabniš obezvređivanje etike do neljudskih granica? pa, uvek ću tako postupati a ti me zovi kako hoces[i][/i]


Hehe ovim samo potvrdjujes opravdanost moje goreopisane formulacije ("virtuelni staljinizam" ): neopravdana (drakonska) kazna se opradava neoprostivim (malte ne "smrtnim" ) grehom. U originalnom slucaju se radilo o "kontrarevolucionarima" (i ostalim neprijateljima), u drugsrbijanskoj terminologiji je (jedna od mogucih) formulacija "mladićizam šešeljizam legijizam". "Problemcic" je u tome sto ova tvoja "dijagnoza" nema blage veze sa realnoscu pa samim tim pokazuje neopravdanost kazne. Onoliko koliko sam ja imao prilike da primetim pomenuta blogerka je pravo osvezenje na ovom blogu (u najpozitivnijem smislu): pametna, duhovita i vesela. I kao neutralni posmatrac bih rekao da nisi u stanju da joj pariras recima - pa to onda radis "silom"... sto je svojevrsni pucanj u spostvenu nogu. Hm ... mozda bi za tebe najbolje (demokratsko) resenje bilo da je ignorises?

ps. Samo je jos falilo da je okrivis za "poricanje genocida" ... sto si vec gore ucinio sa Kusturicom ... ili se to podrazumeva pod onim "mladicizam"?
ana_radmilovic ana_radmilovic 11:38 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

Virtuelni Vasilije

ps. Samo je jos falilo da je okrivis za "poricanje genocida" ...

koga? mene ili veroniku_kojen?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:41 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

ana_radmilovic
Virtuelni Vasilije

ps. Samo je jos falilo da je okrivis za "poricanje genocida" ...

koga? mene ili veroniku_kojen?


Tema mog PS-a je bilo neopravdano i neprimereno banovanje veronike_kojen
ana_radmilovic ana_radmilovic 11:54 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

Virtuelni Vasilije
ana_radmilovic
Virtuelni Vasilije

ps. Samo je jos falilo da je okrivis za "poricanje genocida" ...

koga? mene ili veroniku_kojen?


Tema mog PS-a je bilo neopravdano i neprimereno banovanje veronike_kojen


A ja reko' neko mi imputira poricanje genocida u Aušvicu
Mislim, "poricanje genocida" na teritoriji ex yu zvuči kao neslana šala na račun ishoda "genocida". Taj "genocid" može da se nazove, primerenije, "etničkim čišćenjem" a onda načinjemo jednu politički nekorektnu temu - a i patetično je brate u "žrtve" trpati tamo neke Srbe, kad se dobro zna...

uros_vozdovac uros_vozdovac 11:59 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

Virtuelni Vasilije

ps. Samo je jos falilo da je okrivis za "poricanje genocida" ... sto si vec gore ucinio sa Kusturicom ... ili se to podrazumeva pod onim "mladicizam"?


Iako rado zastupam liberalizam, i sistem vrednosti koji se pod tim podrazumeva, kad vidim kako ga poneki zastupaju...
e.ferrero e.ferrero 12:14 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

st.jepan
Ako si pročitao moj blog o Kusti, moje generalno (ne i potpuno) slaganje ne bi trebalo da te iznenadjuje.

Off topic... Super Vam je tekst!!! Čudi me da nemate svoj blog i ovde...
nikolic777 nikolic777 12:19 26.12.2010

Re: sramotno


izvini, izvini... vrlo olako upotrebljavate tu reč "žrtva" pa da pitam o kome se radi, ko je žrtva, čija žrtva itd.


ne ja nego vi, na šta liči to "rahmetli" uz pominjanje premijera, slažete se sa veronikom koja se sprda sa srebrenicom, ali....stavimo tačku na to, ja verujem u vašu savest...pa ću ovo pripisati uobičajenom, gotovo ritualnom, propuštanju "kroz šake" novog blogera...izdržao sam...prijatna nedelja i vama i emiru...
nikolic777 nikolic777 12:21 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

A ja reko' neko mi imputira poricanje genocida u Aušvicu
Mislim, "poricanje genocida" na teritoriji ex yu zvuči kao neslana šala na račun ishoda "genocida". Taj "genocid" može da se nazove, primerenije, "etničkim čišćenjem" a onda načinjemo jednu politički nekorektnu temu - a i patetično je brate u "žrtve" trpati tamo neke Srbe, kad se dobro zna...


Teodor Adorno: "Ima li smisla poeziju posle Aušvica?"
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:23 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

Ana
Mislim, "poricanje genocida" ...


Ma slazem se ja sa tobom po ovom pitanju Ana ... nego nisam hteo da sirim temu. Pomenuo sam to "negiranje genocida" kao jednu od najomiljenijih drugosrbbijanskih optuzbi upucenih neistomisljenicima. Prema onome kome ko "zaradi" takvu (dis)kvalifikaciju/etiketu su sva srdestva dozvoljena - u virtuelnom svetu je to banovanje i brisanje. U nekom hipotetickom realnom u kome bi oni imali vlast (ne daj boze) bi odgovarajuca kazna bio valjda neki "gulag" (ili u lokalnoj verziji: Goli Otok)... ili "brisanje" sa lica zemlje
nikolic777 nikolic777 12:23 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

A ja reko' neko mi imputira poricanje genocida u Aušvicu
Mislim, "poricanje genocida" na teritoriji ex yu zvuči kao neslana šala na račun ishoda "genocida". Taj "genocid" može da se nazove, primerenije, "etničkim čišćenjem" a onda načinjemo jednu politički nekorektnu temu - a i patetično je brate u "žrtve" trpati tamo neke Srbe, kad se dobro zna...


Teodor Adorno: "Ima li smisla poeziju posle Aušvica?"
nikolic777 nikolic777 12:36 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

U nekom hipotetickom realnom u kome bi oni imali vlast (ne daj boze) bi odgovarajuca kazna bio valjda neki "gulag" (ili u lokalnoj verziji: Goli Otok)... ili "brisanje" sa lica zemlje



Goli otok kao alibi za sve zločine posle komunizma...opravdavanje stavova Veronike je pristajanje na zločin i njegovo obnavljanje...vama na čast...ja se prijavljujem za gulag u kojem bi me vi predvođeni očevima nacije rado videli...samo ne da vam se, Evropa se mnogo približila
nikolic777 nikolic777 12:53 26.12.2010

Re: sramotno

Za to je dobio tipično palanačku salvu mržnje i krupnih reči baš na račun tog identiteta - kojim mu toplo preporučuješ da se pozabavi. Nadmeno!



povodom raznovrsnih elemenata identiteta, zašto je Emir/Nemanja morao da bira, zašto nije mogao da ih objedini poput Malufa..."Ne prihvatam varijantu etnički čiste krštenice" - Biljana Srbljanovć, u knjizi Nade Savković "Moje godine sa Miloševićem"...evo ja sam i pionir i jugosloven i srbin, beograđanin, liberal, ambivalentan po pitanju same EU, pasionirani zaljubljenik u književnost, pa opet celinom bića pripadam evropskom kulturnom prostoru, kunem se u Ilijadu, koju smatram prvom velikom knjigom Zapada...sve je to, po Malufu, identitet jedinke,,,ako treba pozajmiću knjigu...[i][/i]

objasni mi na kom mestu se ja RUGAM tvom kralju Emiru? Opet,da se poslužim eufemizmom - ne gvoriš istinu?
st.jepan st.jepan 12:57 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

Čudi me da nemate svoj blog i ovde...

Pa nisam homeless, kao sto na mom profilu pise, imam svoj blog na seecultu (po anketi casopisa PC, najboljem sajtu iz oblasti kulture 2009). Veoma sam im privrzen, jer su prvi i jedini u ovom gradu koji su mi, nakon dve decenije temeljne banovanosti, nesto ponudili. Sto se b92 tice, nisam vam ja u "ekipi", mada znam ljude. Ne moze ovde kako se kome cefne, mora se biti u "ekipi". Samostalnost se ovde smatra nepristojnom, prodire se u skvodovima...

A rado na b92 gostujem, kad god me pozovu. I tamo na seecultu imam prilican broj stalnih citalaca, ali iz nekog razloga tamo nikada niko ne komentarise, dok ovde odmah imam feedback. Sto je valjda sustina bloga. And which is nice.

Edit:
Mali nesporazum - nisam odmah primetio i ("i ovde" )
angie01 angie01 13:05 26.12.2010

Re: sramotno

zaštićen nikom


ovo bash i nije tachno- pogledaj u profil!

mada-ovde je legalno pisati pod nikom i ne vidim zashto bi bilo ko prozivao nekog u tom smislu!?


Osetljiv na direktno iskazano mišljenje o tvom tekstu


da nije malo previshe intonacije u tom mishljenju-nachin na koji se ovde vecina obraca je neprimeren i uvredljiv!
nikolic777 nikolic777 13:07 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane


Ma, da je samo upropastio! Treba da pročitate i ostale blogove našega Jurana, pa da vidite kako je naš blogojunak raskrinkavao tu srbočetničku zaveru! Sledeće godine od Brankice preuzima nagradu, paz'te šta vam ja kažem!


Novinarka koju pominješ trebalo bi da ti bude uzor, a njen trenutni položaj,pod zaštitom telohranitelja - parametar sramote i stvarno stanje slobode u ovoj zemlji
nikolic777 nikolic777 13:10 26.12.2010

Re: sramotno

nachin na koji se ovde vecina obraca je neprimeren i uvredljiv!


drago mi je zbog vašeg objektivnog pogleda na ovo što se dešava
Goran Vučković Goran Vučković 13:12 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

A rado na b92 gostujem, kad god me pozovu.

Jedno veoma popularno gostovanje kod AlexDunje - Le Spleen De Belgrade
st.jepan st.jepan 13:33 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

Goran Vučković
Jedno veoma popularno gostovanje kod AlexDunje - Le Spleen De Belgrade

Hvala vam na skretanju paznje, od tih foto-grafika trenutno zivim (a živeo sam od koječega).
Ne znam sme li se to ovde, ali evo, objavljujem da je potpisane originale (56x38 i 76x56 cm) vrlo moguce imati. Izgledaju daleko mocnije nego na blogu, gde su zgurane u sicusni format i bednu rezoluciju.
Ako neko zeli da nesto od toga ima za uvek, neka se javi na PP, lako cemo se dogovoriti.

Edeit:
Naknadno skont'o da vi to možda ironično?
beba757 beba757 14:10 26.12.2010

Re: sramotno





da nije malo previshe intonacije u tom mishljenju-nachin na koji se ovde vecina obraca je neprimeren i uvredljiv!



Slazem se!Ovde se,uglavnom, napada licnost autora(sto je neprihvatljivo),a ne njegovi stavovi.Sto vise uvreda na racun autora i njegovih tekstova,to i vise preporuka od clanova ekipe...Tuzno je...
st.jepan st.jepan 14:18 26.12.2010

Re: sramotno

Sto vise uvreda na racun autora i njegovih tekstova,to i vise preporuka od clanova ekipe...Tuzno je...

Pa jes', rek'o je malo poviše:
Ne moze ovde kako se kome cefne, mora se biti u "ekipi". Samostalnost se smatra nepristojnom, prodire se u skvodovima...

...jal' nikako!
angie01 angie01 14:33 26.12.2010

Re: sramotno

...Tuzno je...



shto to niko ne regulishe!
beba757 beba757 14:44 26.12.2010

Re: sramotno

Ne moze ovde kako se kome cefne, mora se biti u "ekipi". Samostalnost se smatra nepristojnom, prodire se u skvodovima...


Apsolutno!U skvodovima,..., vodovima(streljackim)...
Goran Vučković Goran Vučković 14:54 26.12.2010

Re: sramotno

Apsolutno!U skvodovima,..., vodovima(streljackim)...

Ovo je za ekološku policiju - zagađivanje razgovora...
angie01 angie01 15:23 26.12.2010

Re: sramotno

vodovima(streljackim)...


ma kakvi vodovi, to sve boranija, mishevi, kako se okrecu okolnosti- tako i oni-glavno da se duva i to grupno, jer se tako beskichmenjaci podupiru!

neki od ovih jurishnika su ranije pisali komentare ko za spomenar za osnovnu,uvlachili se u guzice nekim drugim ljudima i mishljenjima, al se sad ojachalo na zajednichkom zadatku.

bez veze je i nedopustivo to shto niko ne sanira te sramotne situacija-ono ko klinci o kojima niko ne vodi rachuna,nevaspitani, agresivni i u besmislenom hejtu, da se recikliraju frustracije!

a opshti utisak je ruzan i mnogi normalni i fini ljudi su zbog toga otishli-ako je to cilj, onda ok!
Goran Vučković Goran Vučković 15:52 26.12.2010

Re: sramotno



ma kakvi vodovi, to sve boranija, mishevi, kako se okrecu okolnosti- tako i oni-glavno da se duva i to grupno, jer se tako beskichmenjaci podupiru!

neki od ovih jurishnika su ranije pisali komentare ko za spomenar za osnovnu,uvlachili se u guzice nekim drugim ljudima i mishljenjima, al se sad ojachalo na zajednichkom zadatku.

bez veze je i nedopustivo to shto niko ne sanira te sramotne situacija-ono ko klinci o kojima niko ne vodi rachuna,nevaspitani, agresivni i u besmislenom hejtu, da se recikliraju frustracije!

Anđo - ako ti nije teško, kad dovršiš čitanje "Who are we", prosledi Milanu, ako je zainteresovan.
angie01 angie01 15:54 26.12.2010

Re: sramotno

ako ti nije teško


nije mi teshko-prosledicu kome kazesh-hvala na chitanju!
Goran Vučković Goran Vučković 16:02 26.12.2010

Re: sramotno

nije mi teshko-prosledicu kome kazesh-hvala na chitanju!

Milan je autor ovog bloga - ako mu se svideo Maluf, mislim da će mu se svideti i Geri Jang. Svakako je nešto "lakša literatura" od Malufove knjige - ali, bar po meni, ne manje zanimljiva.
Goran Vučković Goran Vučković 16:11 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

Naknadno skont'o da vi to možda ironično?

Ne, ni najmanje - jako interesantan blog i umetnička "tehnika" (da se tako izrazim, ne znam da li je baš pravi termin). Nisam siguran da li sam baš odmah zainteresovan za komercijalnu transakciju, ali fotografije jesu krajnje interesantne
angie01 angie01 16:13 26.12.2010

Re: sramotno

Milan je autor ovog bloga


ovaj ovde, sakriven iza nika?:)))
st.jepan st.jepan 16:19 26.12.2010

Re: sramotno

Ovo je za ekološku policiju

Mislim da sam ovde negde vec rekao:
U okviru ekološke policije, hitno oformiti estetsku policiju, jezičku policiju, čudorednu policiju (kao u Austrougarskoj)...
Goran Vučković Goran Vučković 17:02 26.12.2010

Re: sramotno

ovaj ovde, sakriven iza nika?:)))

Da - tako sam ga oslovljavao i po ranijim blogovima - piše mu u profilu ime (za one koje ne mrzi da čitaju profile).
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 17:06 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

nikolic777
opravdavanje stavova Veronike je pristajanje na zločin i njegovo obnavljanje


ne vidim svrhu u ponavljanju neargumentovanih optuzbi na tudji racun - neuporedivo smislenije bi bilo ponuditi konkretan citat ... a dok se to ne desi takve optuzbe se mogu smatrati samo kao zlonamerno imputiranje...

nikolic777

ja se prijavljujem za gulag u kojem bi me vi predvođeni očevima nacije rado videli


Hahaha ... e sad prelazis na imputiranje meni Posto sam cvrsto ubedjen da nisi u stanju da pronadjes citat kojim bi mogao da potkrepis da bih ja to, po tebi, "rado video" ostaje mi da zakljucim da sudis po samom sebi i sopstvenom odnosu prema neistomisljenicima Neuporedivo redje od tebe se resim da napisem neki tekst, ali ih se za vise godina ipak nakupio prilican broj - jos nikad mi ni na kraj pameti nije palo da da banujem nekoga samo zato sto se ne slazem sa njegovim stavovima ... ili pak sto je izrazio negativno misljenje o meni samom ...

st.jepan st.jepan 17:14 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

Nisam siguran da li sam baš odmah zainteresovan za komercijalnu transakciju,

Ma da, u ovakvim situacijama najbolje je ne zaletati se - ipak je to nesto novo, nego lepo sacekati izlozbu i konacno uoblicenje mainstream zvake. Istina, dodje nekoliko puta skuplje, al' sto je sigurno - sigurno.
Goran Vučković Goran Vučković 17:30 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

Ma da, u ovakvim situacijama najbolje je ne zaletati se - ipak je to nesto novo, nego lepo sacekati izlozbu i konacno uoblicenje mainstream zvake. Istina, dodje nekoliko puta skuplje, al' sto je sigurno - sigurno.

Ako je do žvake, ovde su ti radovi pobrali pohvale verovatno svih čije mišljenje o oblasti cenim. Znači, u "mojoj varoši", stvar je na vrhuncu "žvake". Ali ja svakako ne kupujem na taj način. Doduše, tu vrstu stvari obično kupujem tako što budem doveden da klimam glavom kako je to baš ono što nam savršeno treba
blogovatelj blogovatelj 17:31 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

Osim ako i time autor ne zeli da demonstrira svoju pripadnost pomenutoj prema neistomisljenicima netolerantnoj opciji



man ray loves me

on bi hteo da vlada


blogovatelj

On da je hteo da vlada, ne bi dao ostavku na mesto predsednika drzave.
Onaj drugi je hteo da vlada.


ana_radmilovic

Obožavam te! Pričaš jeresi na kom se god blogu zadesiš :)




nikolic777

Jeres ili zlocin?


Tako on zamislja svet tolerancije i slobode u kome bi zeleo da zivi...
U tom svetu bi svi morali da pricamo i mislimo kao i on, u protivnom bi nam sledovala robija.
Kada ja za Dobricu kazem da nije hteo vlast i da se to vidi iz proste cinjenice da je covek dao ostavku kad mu se smucilo bavljenje politikom, a nikolic777 za taj moj komentar kaze da je zlocin, sta onda misliti kakvo je nikolicevo777 poimanje slobodnog sveta?
Isto kao i poimanje sveta Ilije Cvorovica.
nikolic777 nikolic777 17:38 26.12.2010

Re: sramotno

Ovo je za ekološku policiju - zagađivanje razgovora...



...može li više da se zagađuje od onoga što pojedini ovde čine, stavovi im zaista liče na projektile
st.jepan st.jepan 17:45 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

Ako je do žvake, ovde su ti radovi pobrali pohvale verovatno svih čije mišljenje o oblasti cenim.

Ma shalio sam se, mada, niti je to ta zvaka, niti su to ti zvakaci.

A sto se kuupovine bilo cega tice, ja u izlogu nesto uocim, mnogo mi se to svidi, kazem sebi, da to je bas ono sto mi treba, odavno to trazim, a pazi samo cenu, pa to je skoro dzabe... I sve tako ja sebi pricam, sve nogu pred nogu odmicuci od izloga. Jbg, fucking libra!
docsumann docsumann 17:56 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

Teodor Adorno: "Ima li smisla poeziju posle Aušvica?"


Da li je ikad imalo ?
angie01 angie01 18:05 26.12.2010

Re: sramotno

Da - tako sam ga oslovljavao i po ranijim blogovima


ja se samo zezam, zbog Anine prozivke,...Milana sam upoznala, tako da znam ko je i mogu mu dopremiti knjigu.
nikolic777 nikolic777 18:34 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane



Da li je ikad imalo ?


Ne znam,šta ti misliš?
beba757 beba757 18:40 26.12.2010

Re: sramotno

Ovo je za ekološku policiju - zagađivanje razgovora...

Vi ovo ovde nazivate razgovorom?OK,ukoliko prihvatimo jedno sire znacenje "razgovora",pa tu ubacimo i destruktivne svadje(razmene misljenja).A,postoje i one konstruktivne,znate(komunikacije koje nemaju za cilj da uniste i povrede sagovornikovu licnost.One ne razaraju, ne ponizavaju i ne obezvredjuju neciju licnost.U njima se prihvata razlicitost tumacenja i izbegava se nepostena tehnika komuniciranja,itd)...
docsumann docsumann 18:49 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

Teodor Adorno: "Ima li smisla poeziju posle Aušvica?"

Da li je ikad imalo ?

Ne znam,šta ti misliš?


svrha smisla je u vjerovanju da takvo nešto postoji
nikolic777 nikolic777 18:54 26.12.2010

Re: sramotno

prosledi Milanu, ako je zainteresovan.


sve što mi vi,Gorane,preporučujete od literature, rado ću uzeti u obzir...zar sumnjate?
Bojan Budimac Bojan Budimac 19:09 26.12.2010

Re: sramotno

na šta liči to "rahmetli" uz pominjanje premijera,


Na šta? Baš me zanima objašnjenje.

Pre nek dan sam upotrebio taj izraz za mog oca u jednom komentaru na blogu.* Ajde, Nikoliću, prosvetli me zašto treba da se stidim ili zašto nemam savesti.

* Zašto su mi turcizmi bliski je jasno iz profila.
blogovatelj blogovatelj 19:45 26.12.2010

Re: sramotno

Na šta? Baš me zanima objašnjenje.

Pre nek dan sam upotrebio taj izraz za mog oca u jednom komentaru na blogu.* Ajde, Nikoliću, prosvetli me zašto treba da se stidim ili zašto nemam savesti.


Ne sekiraj se Bojane, on je samo nesvestan...
Malo kursa turskog za Nikolica777...

Čorap - čarapa
Kula - kula
budala - budala
majmun - majmun

Ovo je za početak. Napredni kurs bi izgledao ovako...

Tasmajdan - rudnik kamena (Taš - kamen, majdan - rudnik)
Tuz - so, pa od toga nastala rež Tuzla, gle čuda



Ako poželiš, mogu da ti dajem i napredne kurseve turskog, ali onda, dragi moj Nikolicu777 to mora da se plati...
blogovatelj blogovatelj 19:57 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

Pa ipak omiljena zabava ovde je da se podelimo u dve suprotstavljene grupe po bilo kom osnovu (od najbanalnijih tipa navijaci Jelene Jankovic ili Ane Ivanovic, zvezdasi - partizanovci, cetnici - partizani, globalisti - antiglobalisti, tradicionalisti - modernisti, i koje sve vec) i da se onda prepucavamo


Znas sta je onda najgore u tome?
Sto kada se neko npr deklarise kao navijac Radnickog iz Kragujevca, na njega skoce i zvezdasi i partizanovci, pa bude duplo brze lincovan...
To i jeste problem, kad god sam na ovom blogu pokusao da napravim neku nijansu i malu razliku, bio sam verbalno lincovan, najcesce od drugosrbijanaca...
Takodje, pisao sam i na drugim blogovima, tamo mi se linc desavao od strane prvosrbijanaca...
Zato i znam da sam u pravu
nikolic777 nikolic777 20:25 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

To i jeste problem, kad god sam na ovom blogu pokusao da napravim neku nijansu i malu razliku, bio sam verbalno lincovan, najcesce od drugosrbijanaca...


Ukoliko si iole intelektualno pošten, a i istorija komentara je tu, takoreći na izvol'te, videćeš da si, sa grupom istomišljenika, uvek ti prvi obasipao paljbu, insistirao na podelama, distancirao se od istinitih uvida, jer nije svako ko sa pravom kritikuje Koštunicu ili Kusturicu, srbijanac sa rednim brojem različitim od tvog...Moj tekst ne insistira na podelama, svi moji blogovi jesu težnja da se destruktivne podele prevaziđu u ime tolerancije, iskrenosti, pravednosti, etike...ovaj tekst je polemika, diskusija sa onima koji su se opredelili da gledaju samo jednu stranu, da žmure na jedno oko...poslednji put ću pokušati na to da skrenem pažnju...ukoliko želiš - shvatićeš...I ovo što radite na blogu jeste pokazatelj traženja razloga za podele, i potvrda teze da, kada nam zafale neprijatelji, mi ih - stvaramo sami! Zašto su nam "dušmani" toliko važni? Da li se, zahvljajući njima, osećamo bitnijim, dragocenijim? Analiza diskursa Ane, tvog i drugih - potvrđuje ovu tezu...Hajde da diskutujemo, kao ljudi, da branimo stavove, da u postu ne tražimo, tj.ne učitvamo ono što u njemu nema...A, čega ima? Ima polemike, ima satire, ima analizr, ima kritike...sve je to legitimno, ne i maliciozno...Za kraj misao Jovana Sterije Popovića, pisca koji je voleo svoj narod i želeo mu najbolje - "Moje je da KORIM rod"...Jer, tako se "rod" čini boljim, a ne hvatanjem u kolo prerasuda, isključivosti, uvreda i opštenarodnog veselja zbog pronađene nove, "dušmanske" mete za egzekuciju
freehand freehand 20:49 26.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

nikolic777
To i jeste problem, kad god sam na ovom blogu pokusao da napravim neku nijansu i malu razliku, bio sam verbalno lincovan, najcesce od drugosrbijanaca...


Ukoliko si iole intelektualno pošten, a i istorija komentara je tu, takoreći na izvol'te, videćeš da si, sa grupom istomišljenika, uvek ti prvi obasipao paljbu, insistirao na podelama, distancirao se od istinitih uvida, jer nije svako ko sa pravom kritikuje Koštunicu ili Kusturicu, srbijanac sa rednim brojem različitim od tvog...Moj tekst ne insistira na podelama, svi moji blogovi jesu težnja da se destruktivne podele prevaziđu u ime tolerancije, iskrenosti, pravednosti, etike...ovaj tekst je polemika, diskusija sa onima koji su se opredelili da gledaju samo jednu stranu, da žmure na jedno oko...poslednji put ću pokušati na to da skrenem pažnju...ukoliko želiš - shvatićeš...I ovo što radite na blogu jeste pokazatelj traženja razloga za podele, i potvrda teze da, kada nam zafale neprijatelji, mi ih - stvaramo sami! Zašto su nam "dušmani" toliko važni? Da li se, zahvljajući njima, osećamo bitnijim, dragocenijim? Analiza diskursa Ane, tvog i drugih - potvrđuje ovu tezu...Hajde da diskutujemo, kao ljudi, da branimo stavove, da u postu ne tražimo, tj.ne učitvamo ono što u njemu nema...A, čega ima? Ima polemike, ima satire, ima analizr, ima kritike...sve je to legitimno, ne i maliciozno...Za kraj misao Jovana Sterije Popovića, pisca koji je voleo svoj narod i želeo mu najbolje - "Moje je da KORIM rod"...Jer, tako se "rod" čini boljim, a ne hvatanjem u kolo prerasuda, isključivosti, uvreda i opštenarodnog veselja zbog pronađene nove, "dušmanske" mete za egzekuciju

Aleluja!
freehand freehand 21:15 26.12.2010

Re: sramotno

Baš nisam mislio da se uključujem.
Nisam čitao knjigu. O Kusturici nemam izgrađen stav (bar ne konzistentan); stav o Nikoliću je već armiranonetoniran.
Čak sam i preterao sa komentarisanjem na njegovim (retkim ali zato kvalitetnim) blogovima.

Ali:
povodom raznovrsnih elemenata identiteta, zašto je Emir/Nemanja morao da bira, zašto nije mogao da ih objedini poput Malufa...

odakle ti, aman Nikoliću, pravo da postavljaš bilo kome ovakvo pitanje?!
kralju Emiru

na ovom mestu imaš ruganje u pokušaju. Ali, to ti je tako svojstveno... Intelektualac u pokušaju, literata u pokušaju, polemičar u pokušaju.
I svuda abortiran.
Samo si kao politikant potpuno ostvaren.
I kao skriboman, da ne grešim dušu.
.ja se prijavljujem za gulag u kojem bi me vi predvođeni očevima nacije rado videli...

Ma ne umišljaj si. Koji će očevi nacije tobom da se bave? Pa nisu baš toliko odlepili.
Kakav Gulag, nisi ti ni za gulaš...

nikolic777 nikolic777 22:21 26.12.2010

Re: sramotno

Baš nisam mislio da se uključujem.
Nisam čitao knjigu. O Kusturici nemam izgrađen stav (bar ne konzistentan); stav o Nikoliću je već armiranonetoniran.
Čak sam i preterao sa komentarisanjem na njegovim (retkim ali zato kvalitetnim) blogovima.

Ali:

povodom raznovrsnih elemenata identiteta, zašto je Emir/Nemanja morao da bira, zašto nije mogao da ih objedini poput Malufa...


odakle ti, aman Nikoliću, pravo da postavljaš bilo kome ovakvo pitanje?!

kralju Emiru


na ovom mestu imaš ruganje u pokušaju. Ali, to ti je tako svojstveno... Intelektualac u pokušaju, literata u pokušaju, polemičar u pokušaju.
I svuda abortiran.
Samo si kao politikant potpuno ostvaren.
I kao skriboman, da ne grešim dušu.

.ja se prijavljujem za gulag u kojem bi me vi predvođeni očevima nacije rado videli...


Ma ne umišljaj si. Koji će očevi nacije tobom da se bave? Pa nisu baš toliko odlepili.
Kakav Gulag, nisi ti ni za gulaš...

Sve u svemu, kao i do sada - bledo, izolovano iz konteksta, manipulatorski, intelektualno neupotrebljivo i nepotrebno!
freehand freehand 22:35 26.12.2010

Re: sramotno

Sve u svemu, kao i do sada - bledo, izolovano iz konteksta, manipulatorski, intelektualno neupotrebljivo i nepotrebno!

Dobro, to je visprena i nadasve tačna slika mog lika i aktivnosti na ovom blogu.
Ali odakle ti pravo da bilo kome, pa i Kusturici pomažeš oko izbora identiteta?

E pa...
Tačno mogu da te zamislim kako uplakan gologuz trčkaš, pokrivajući rukama sramotu dok za tobom ide besni Kusta i naizmenično ti lupa macole i švićka te vrbovim prutićem po goloj stražnjici.
A tebi plač onako ciktav, mešavina bola i slasti...
wukadin wukadin 11:26 28.12.2010

Re: Moj jurane,jabuko sa grane

jel' toliko kurir pravda pečat izbeleo smisao za razlikovanje istine od laži


Теби ке "Курир" извор за оно што је Куста рекао о некој Јасмили.
Goran Vučković Goran Vučković 00:51 25.12.2010

They just don't understand it

Svaka osoba treba da ima svest o raznovrsnim elementima svoga identiteta, kao i mogućnost da živi u harmoniji sa samom sobom, a da to ne vodi ka sukobljavanju sa drugima. No, to je delikatno pitanje koje se mora rešavati sa mudrošću, lucidnošću i suptilnošću.



EDIT: I da ne budem stalno samo negativni priložnik (ali šta ću kad je takva motivacija): kod angie01 je na čitanju trenutno moj primerak Who Are We - knjiga je krajnje simpatična i krajnje sveža (mislim da je prošlogodišnje ili ovogodišnje izdanje). Ako si zainteresovan, baciću PP Anđi da se organizujete da ti je dobaci kad završi čitanje.
blogovatelj blogovatelj 01:12 25.12.2010

Re: They just don't understand it

They just don't understand it




Autor bloga je tipican primer coveka koji je procitao puno knjiga, nabudzio elokvenciju i fond reci a u medjuvremenu nista nije shvatio iz procitanog.
A-m-a bas nista...
I onda svoju nesvest prosipa kitnjastim stilom... Klasican kitsch.
nikolic777 nikolic777 07:06 25.12.2010

Re: They just don't understand it


Autor bloga je tipican primer coveka koji je procitao puno knjiga, nabudzio elokvenciju i fond reci a u medjuvremenu nista nije shvatio iz procitanog.


Nabudžio elokvenciju, a ništa nije shvatio...hahahahahahahhaha, pa kako to može...ništa ne shvatiš, a postaneš elokventan...Inače,kako se "budži elokvencija"...da nisi kojim slučajem mislio na erudiciju?
nikolic777 nikolic777 07:37 25.12.2010

Re: They just don't understand it

I da ne budem stalno samo negativni priložnik (ali šta ću kad je takva motivacija)


Motivacija? Ti znaš šta je motivacija?
bene_geserit bene_geserit 08:25 25.12.2010

Re: They just don't understand it

nikolic777

Autor bloga je tipican primer coveka koji je procitao puno knjiga, nabudzio elokvenciju i fond reci a u medjuvremenu nista nije shvatio iz procitanog.


Nabudžio elokvenciju, a ništa nije shvatio...hahahahahahahhaha, pa kako to može...ništa ne shvatiš, a postaneš elokventan...Inače,kako se "budži elokvencija"...da nisi kojim slučajem mislio na erudiciju?

Englesko-engleski recnik kaze:
erudition - ``extensive knowledge acquired chiefly from books``
eloquence - ``the quality of forceful or persuasive expressiveness``
Recimo da te dve reci, kada su usle u srpski, nisu izoblicile svoje znacenje.

Veruj mi, mislio je na elokvenciju. Nema problema sa formom, ali sustina ...
Goran Vučković Goran Vučković 10:47 25.12.2010

Re: They just don't understand it

Motivacija? Ti znaš šta je motivacija?

Ok, pretpostavljam da ovo da znači nisi zainteresovan - šteta, knjiga je sjajna.

Za one koji nisu otvorili onaj link gore, evo jednog detalja:

"The more power an identity carries, the less likely its carrier is to be aware of it as an identity at all," Younge notes. "Because their identity is never interrogated they are easily seduced by the idea that they do not have one." Among the great merits of Younge's book is that he reminds us – and them – of the falseness of that assertion.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana