Politika

Kako rešiti krizu u BiH?

Goran Nikolić RSS / 25.12.2010. u 00:15

Predlog političke mape BH
Predlog političke mape BH
Imajući u vidu da je posle izbora početkom oktobra 2010 došlo do intenziviranja političke krize i faktičkog blokiranja sastavljanja Vlada na nivou BIH a moguće i federacije BIH (osim ako se zaobiđe institucionalna mogućnost hrvatskih kantona da ne izaberu poslanike u Vijeće naroda Federacije BIH) čini se da je potrebno delimično izaći u susret zahtevima Hrvata iz BIH. Mislim da planom koji predlažem oni neće biti zadovoljni, ali to svakako neće biti ni bošnjačka elita, a bogami ni Srbi (videćemo zbog čega). No, čini se da je ključ uspeha svakog sličnog plana da svi budu delimično nezadovoljni, a da plan ipak popravi trenutno stanje.
Polazim od toga da je ključni strah BH Hrvata njihova demografska pozicija, koja im u narednih deceinju , dve ''obećava''da će izgubiti još neke teritorije u FBIH, kao što se to uostalom desilo u proteklih 15 godina. Naime, Hrvati su po svemu sudeći izgubili etničku većinu u Busovači i Novom Travniku, dok su i u Jajcu, koje su kontrolisali krajem 1995, manjina u odnosu na Bošnjake. U Stocu broj Bošnjaka konstantno raste, dok Bošnjaci čine značajan deo populacije (oko dve petine) i u Mostaru. U svakom slučaju, u izgledu je da za deceniju, dve neke od opština srednje Bosne, kao Vitez i možda čak i Stolac postanu većinski bošnjačke. Postoji takođe velika šansa da Bošnjaci pojačaju svoj udeo u populaciji Glamoča i postanu znatno brojniji od Hrvata (a Srbi će vrlo uskoro postati samo relativna većina).
Drugi problem Hrvata u BIH i FBIH je mala mogućnost da utiču na odluke koje donose Unija BIH i Federacija BIH ili jednostavnije rečeno mogućnost njihovog preglasavanja (ili izbora nereprezentativnih Hrvata), što se konstitutivnim narodima ne bi trebalo dešavati (zamislite samo sličan slučaj u Belgiji, dok, uistinu rečeno, Švajcarska i Kanada su nešto drugačije priče).
Kako rešiti date probleme?
Čini se da se mora poći od teritorijalizacije, koja ne bi narušila Dejton, ali bi Vašingtonski sporazum. Ono što se čini neupitnim je da se opštine sa Hrvatskom većinom 2010 (-2 + 2) nađu u jednom kantonu koji bi npr. imao nenacionalni naziv: Herceg Bosna (stolni grad bi bio Zapadni Mostar; inače Mostar bi bio podeljen po sadašnjim izbornim jedinicama). Bošnjaci bi imali dva kantona: Unsko-Sanski (Bihać) i Centralno-bosanski (Sarajevo) i činile bi ih sve ostale opštine Federacije BIH izvan kantona Herceg Bosna, osim tri.
E sad, šta znači -2+2? To znači da bi kantonu Herceg Bosna pripale opštine sa srpskom većinom: Drvar i Grahovo (kao i grad Glamoč sa južnom okolinom), dok bi opštine Neum i Stolac bili distrikti-kondominijumi FBIH (zajedničko vlasništvo kantona Centralno-Bosanskog i Hergeg-Bosna. Treći distrikt FBIH bio bi Glamoč (bez grada sa delom opštine Drvar) koji bi bio zajednička teritorija Unsko-Sanskog i kantona Herceg Bosna. Nadležnosti i državljanstva ovih FBiH distrikta bila bi slični ili isti kao i kod Distrikta Brčko. Zbog ovih promena, koje bi zakomplikovale situaciju (jer bi npr. Herceg-Bosna kanton mogao da traži minimalnu nadležnost nad Distrikom Brčko) Brčko Distrikt bi mogao delično promeniti statut tako što bi imao tri opštine u svom sastavu: Južno Brčko, Ravno (Zapad) i Severno Brčko (koje ne bi imalo kontinuitet jer bi bilo presečeno u samom gradu zapadno od reke Brke). Državljanstva, kao i penzioni sistem, niže-razredna sportska takmičenja bi mogla biti organizovana na nivou jednog od dva kantona (sada je npr. druga liga u fudbalu na nivou ''tuzlanskog'' kantona) ili pak RS.
Kada su u pitanju ustavne promene u FBIH (na nivou BIH ih ne bi bilo, osim izmene zakona o izboru članova predsedništva BIH, koji bi mogli biti teritorijalno a ne nacionalno birani, kao i npr. sastav Savjeta ministara gde bi se za jedan povećao broj Bošnjaka a za toliko smanjio broj Hrvata) to je stvar, naravno dogovora, ali bi institucija kantonalnog veta mogla biti više nego dovoljan garant za BH Hrvate.
Šta dobijju i gube Hrvati, Bošnjaci i Srbi?
Hrvati gube strah od demografskog osipanja i imaju mogućnost da utiču na kreiranje politike BIH (što ne bi bilo stvar nečije dobre volje). S druge strane, oni se odriču faktičkog kontrolisanja izlaza na more, koji je strateški veoma bitan za Bošnjake, kao i opština Glamoč i Stolac, takođe strateški bitnih za Bošnjake. Bošnjaci dobijaju faktičku kontrolu zemlje od Save do Jadrana i legalizuju natalitetnu pobedu u delovima centralne Bosne. S druge strane, ideja da će doći vreme da se dobiju veći ustupci i da se demografski nadjačaju Hrvati i Srbi, koja je faktički bila svedena na praktično još nekoliko opština, bila bi napuštena. Uostalom, kao i ideja o vladanju BIH na osnovu preglasavanja (to se eufemistično naziva funkcionalna država). U Brčkom dobijaju izlaz na Savu, koji etnički i kontrolišu, kao i istočna hrvatska sela u Distriktu (Boderište). Opet, ideja da postanu etnička većina u Brčko Distrikutu u nekom dužem razdoblju bila bi napuštena. Ovi dobici za Bošnjake bi u slučaju prmena stava međunarodne zajednice, koji nije nemoguć, bili neostvarivi. Srbi nemaju teritorijalnu povezanost, kao i ostala dva naroda (naime, formalno je Distrikt deo i RS; istina Distrikt ne bi bio ukinut ali bi većina nadležnosti bila preneta na tri opštine, koje bi mogle da deo nadležnosti prenesu na entitete i kantone), ali dobijaju osiguranje etničkih pozicija u Distriktu i npr. mogućnost da dobiju put od oko 2 km (između Grbavice i Centra) kojim bi se mogla kretati policija opštine Severno Brčko bez prijavljivanja policiji opštine Južno Brčko.
Mnogi će reći da je ovo dalje getoiziranje BH naroda. Međutim, postojanje multietničkog društva u BIH je slabo i praktično se svodi na integraciju brojčano marginalnih etnosa u pojedinim gradovima u socijalne tokove (npr. Sarajevo). U većini ''mešovitih'' gradova (Vitez, Busovača, Mostar, Brčko) Bošnjaci, Srbi i Hrvati žive jedni pored drugih u odvojenim društvima. Bosansko-Hercegovačko društvo kao i jugoslovensko društvo su bili fenomeni koji su postojali pre 1991/92, ali oni ni tada nisu bili većinski prihvaćeni.
Ovim planom fukcionisanje BIH države bilo bi jednostavnije i jeftinije, osim što bi mogućnost veta na koju bi faktički sva tri naroda imala pravo nekada otežavala dogovor. Ono što je ključno: sva tri naroda bi usled pojednostavljene situacije bili spremniji da se posvete rešavanju konkretnih problema. Suverenitet BH države se, naravno, nikako ne bi dovodila u pitanje.

Atačmenti



Komentari (134)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

seceranac seceranac 00:38 25.12.2010

lako

na najlaksi, najbrzi, najodrziviji, najbezbolniji, najjeftiniji, najbezopasniji, najprimereniji mestu nastanka, ... nacin: Podeliti na tri dela i svako sebi!
blogovatelj blogovatelj 01:28 25.12.2010

Re: lako

lako
na najlaksi, najbrzi, najodrziviji, najbezbolniji, najjeftiniji, najbezopasniji, najprimereniji mestu nastanka, ... nacin: Podeliti na tri dela i svako sebi!


Bas tako. Amin.
Exitus Letalis Exitus Letalis 01:39 25.12.2010

Re: lako

lako
na najlaksi, najbrzi, najodrziviji, najbezbolniji, najjeftiniji, najbezopasniji, najprimereniji mestu nastanka, ... nacin: Podeliti na tri dela i svako sebi!

može, ako isti recept važi i za srbiju: kosovo, sanđak, vojvodina i šljiva.
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 01:46 25.12.2010

Re: lako

Exitus Letalis
lako
na najlaksi, najbrzi, najodrziviji, najbezbolniji, najjeftiniji, najbezopasniji, najprimereniji mestu nastanka, ... nacin: Podeliti na tri dela i svako sebi!

može, ako isti recept važi i za srbiju: kosovo, sanđak, vojvodina i šljiva.


U izvesnom smislu i vazi isti recept. O Srbiji ce odlucivati Srbi, a i o 'BIH' ce odlucivati Srbi.

Sto se "šljive" tice - mislim da znas sta s njom mozes da uradis.
hoochie coochie man hoochie coochie man 01:50 25.12.2010

Re: lako

može, ako isti recept važi i za srbiju: kosovo, sanđak, vojvodina i šljiva.




A zasto bi morao reciprocitet?
Zasto bi uslov opstanka Srbije bio opstanak BiH?

U Srbiji ipak niko nikome ne izglasava predstavnike i Srbija kakva je takva je daleko bolje funkcionise od BiH koja ocigledno ne moze da funkcionise i otud ovakvi blogovi i ne samo blogovi koji se bave preuredjenjem BiH.

I molim te ako moze bez strasti (koju razumem) da razmislis o sledecem

Resenje koje je predlozeno je prlicno komplikovano, tesko ostvarivo i uzasno skupo resenje.
Da li je privreda BiH dovoljno jaka i da li ce ikada biti toliko jaka da izdrava ogroman administrativni aparat koji bi bio neminovan ako bi se ovakvo ili neko slicno resenje cak i dogovorilo, je pitanje za ekonomske i mnoge druge eksperte ali postoji jedno po meni bitno prethodno pitanje.

Svi predlozi o uredjenju BiH, posto je ocigledno da ovo ne funkcionise najsrecnije, polaze od cinjenice da je opstanak BiH obavezan.
Pitanje koje se meni namece je zasto bi opstanak drzave u kojoj dva od tri konstitutivna naroda ne insistiraju na tom opstanku, naprotiv, bio imperativ svega?
automatic automatic 11:01 25.12.2010

Re: lako

može, ako isti recept važi i za srbiju: kosovo, sanđak, vojvodina i šljiva.

A gde mu dođe taj SanĐak gospodžo?
freeconstantinople freeconstantinople 15:06 25.12.2010

Re: lako

A gde mu dođe taj SanĐak gospodžo?

Pa "Pečujski sandžak" je u Mađarskoj, te svakako treba uzet referentna Europska mijerila glede turskog okupaciskog nazivlja i gledati da se ne uvrijede Mađari koji su dio EU. Nebulozno je da se za teritoriju jedne zemlje koriste nazivi okupatora ( i domaćih izdajnika :) ) koji je tu bio pred više od vjeka.(osim što naravno Turci koriste okupaciski naziv Istambul za Konstantinopolis,ali to je razumljivo jel tamo okupacija još traje) .
Jednostavno Hrvatske kantone treba priključiti Hr,koji se ionako nalaze u platnom ,zdravstvenom i mirovinskom sistemu RH.Isto važi za dio koji se u povijesti nazivala "turska hrvatska", a danas cazinska krajina jer su se muslimani iz tog dijela listom izjasnili za hrvatsku uzimajući hrvatske putovnice i radeći u RH. Realno nije dobra prispodoba između BiH i RS nego bi trebalo tražiti istoznačnost sudbine Dejtonske Bosne i Jajačke (ili Jajarske ) Jugoslavije.Kao oblik pritiska Hrvatska jamačno treba poštriti kontrolu ilegalnih šljakera iz BiH ,jel je nedopustivo ovo pravljenje "Dr Dušana Dragosavca" od Komšića kao i nelegalno uzurpiranje nekih udbaških ugursuza u stan nasljednika Ivana evangeliste Šarića

blogovatelj blogovatelj 16:33 25.12.2010

Re: lako

može, ako isti recept važi i za srbiju: kosovo, sanđak, vojvodina i šljiva.


Moze sestro slatka, samo ako se posle toga primire i ne tuku medju sobom. Sve moze.
Izvini, a sta je sanđak a sta je šljiva?
Opet te u'vatili neki pundravci pa ti treperi mozak na pogresnoj frekvenciji?!
011-495 011-495 23:08 27.12.2010

Re: lako

Exitus Letalis
lako
na najlaksi, najbrzi, najodrziviji, najbezbolniji, najjeftiniji, najbezopasniji, najprimereniji mestu nastanka, ... nacin: Podeliti na tri dela i svako sebi!

može, ako isti recept važi i za srbiju: kosovo, sanđak, vojvodina i šljiva.

Samo ako tamo zive konstitutivni narodi, kao u DR BiH
Milan Karagaća Milan Karagaća 01:08 25.12.2010

Teško

prvo bi se trebao postići konsenzus o tri entiteta, onda izvršiti razmene teritorije da bi se dobile tri celine sa prirodnim granicama, preseliti stanovništvo, namiriti jedni drugima dugove, sve to sprovesti u atmosferi razumevanja a ako već postoji razumevanje zašto se i deliti.
Podela bez saglasnosti može da se pokuša pravljenjem reprize tehnologije sa početzka devedesetih.
Najpametnije je ne dirati ništa.
A ovo
"E sad, šta znači -2+2? To znači da bi kantonu Herceg Bosna pripale opštine sa srpskom većinom: Drvar i Grahovo (kao i grad Glamoč sa južnom okolinom), dok bi opštine Neum i Stolac bili distrikti-kondominijumi FBIH (zajedničko vlasništvo kantona Centralno-Bosanskog i Hergeg-Bosna. Treći distrikt FBIH bio bi Glamoč (bez grada sa delom opštine Drvar) koji bi bio zajednička teritorija Unsko-Sanskog i kantona Herceg Bosna. Nadležnosti i državljanstva ovih FBiH distrikta bila bi slični ili isti kao i kod Distrikta Brčko"
Za ovako komplikovanu formulu malo je i teritorija Rusije.
E Bosna je upravo specifična sada po količini gluposti koja se može smestiti na mali prostor.Doduše ne mali deo te gluposti lagerovan je u susedstvu pa joj se dotura, kao izvoz pameti.
blogovatelj blogovatelj 01:32 25.12.2010

?

ako već postoji razumevanje zašto se i deliti.


Ko kaze da postoji razumevanje? Kada je to u Bosni postojalo razumevanje? Jedino su postojali periodi u istoriji kada je ovaj ili onaj pokusavao motkom ili sargarepom da ih natera da se razumeju.
Bas zato i treba da se podele. Ja bih uveo da svaki zaselak u Bosni odrzi referendum i gde odluce da zive, da tu i zive.
Dr M Dr M 01:58 25.12.2010

Re: ?

Ja bih uveo da svaki zaselak u Bosni odrzi referendum i gde odluce da zive, da tu i zive.


Lep nacin da Svajcarska duplira broj stanovnika..
blogovatelj blogovatelj 02:27 25.12.2010

Re: ?

Lep nacin da Svajcarska duplira broj stanovnika


Zasto Svajcarska?
Kada sam pricao o referendumu, nisam mislio da to bude razlog da se kao i obicno pokolju posle toga, nego da se civilizovano razdvoje i zive svako u svom vilajetu, posto kao sto vidimo nisu naucili ( niti ce, ako do sada nisu) da zive u zajednici sa pripadnicima drugog plemena.
A to ce kad tad morati da urade, tj da se razdvoje. Znaci, sto pre, to bolje za njih. U protivnom, sve je ovo samo predah do sledeceg rata...
Dr M Dr M 02:44 25.12.2010

Re: ?

Zasto Svajcarska?


Mala sala..

Veca lova, i to, razumes?

Tvoj predlog o svakom zaseoku je malo komplikovan za izvedbu, obzirom na mape, katastre itd.

Cini mi se da je lakse da malo zaborave komsijske raspre i da, umesto da gledaju kako ce opet da se pokolju, pocnu da gledaju od cega se zivi. Vec su videli od cega se umire.
apectator apectator 09:53 25.12.2010

Re: ?

blogovatelj
Kada sam pricao o referendumu, nisam mislio da to bude razlog da se kao i obicno pokolju posle toga, nego da se civilizovano razdvoje i zive svako u svom vilajetu, posto kao sto vidimo nisu naucili ( niti ce, ako do sada nisu) da zive u zajednici sa pripadnicima drugog plemena.A to ce kad tad morati da urade, tj da se razdvoje. Znaci, sto pre, to bolje za njih. U protivnom, sve je ovo samo predah do sledeceg rata...

Ako zele da budu deo normalnog sveta onda je ono najvaznije sto moraju -to da nauce to da zive sa pripadnicima drugih naroda. A ako to ne nauce svejedno im je da li će da se spajaju ili da se dele, tesko njima! I nama u Srbiji takodje!
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:39 25.12.2010

Re: ?

Dr M
Zasto Svajcarska?


Mala sala..

Veca lova, i to, razumes?

Tvoj predlog o svakom zaseoku je malo komplikovan za izvedbu, obzirom na mape, katastre itd.

Cini mi se da je lakse da malo zaborave komsijske raspre i da, umesto da gledaju kako ce opet da se pokolju, pocnu da gledaju od cega se zivi. Vec su videli od cega se umire.

Svaka čast.Ovo je jedino pametno što bi ova rasprava na blogu mogla da poruči i zaključi. Svi oni koji razmišljaju kao ljudi a ne kao "nacionalni radnici" imaju takav normalan rezon.I vreme je da ljudi gledaju od čega se živi a ne od čega se gine.
freeconstantinople freeconstantinople 15:17 25.12.2010

Re: ?

Cini mi se da je lakse da malo zaborave komsijske raspre i da, umesto da gledaju kako ce opet da se pokolju, pocnu da gledaju od cega se zivi.

Da bi se radilo trebaš bit siguran da ti neki zulumčar neče to zapaliti , a i trebaš imat vladu koja neće prodavati demagogije
jedna raja,jedna džabahirija ,jedan Suljo Tiić. ( e neću mu stavit H uinat ionako ga turaju i u halu i u halat)
kao što se predmijeva da nećete dijecu slati u školu u kojoj će učiti da govore nekim izmišljenim jezikom , a da su im junaci Husein Beg Gradaščević, svi mogući Čengići od Smajil Age do Muameda i da su heroji zločinci i fašisti a zločinci i fašisti da su heroji .

Dr M Dr M 19:01 25.12.2010

Re: ?

e neću mu stavit H uinat ionako ga turaju i u halu i u halat)


Meni to H nije problem, sve dok turaju dosta oraJa u Halvu..



Da bi se radilo trebaš bit siguran da ti neki zulumčar neče to zapaliti , a i trebaš imat vladu koja neće prodavati demagogije


...a to moze da se desi samo u evropskoj Bosni i `ercegovini.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 04:39 25.12.2010

Ne sme biti..

Ne sme i ne može biti "svako sebi", kako razne bene proporučuju. BIH mora biti država jer u suprotnom Balkan, ni Evropa ne bi imali smisla.Ona, BIH, svedoči o mogućnosti evropeke multi verske priče...i evropeke multi nacionalne priče. Hajde, neka mi neko kaže kako bi on podelio Hercegovinu, najlepši komad zemlje na svetu..Gde bi šta smestitio...a da to bude bez rata i etničkog čišćenja...
Šta kome smeta BIH, ako je postavljena na ravnopravnim osnovama...Ako su tamo građani ravnopravni, ako su narodi ravnopravni, ako su kulture ravnopravne...
Ja kao Srbin, smatram jako lošim bilo kakvo distanciranje sa Bošnjacima. Mi smo isti narod, a dvije smo nacije..Kulturološki, Srbi nemaju bližu naciju od Bošnjaka i Hrvata..Pogotovo kad je BIH u pitanju....Evo, stavimo sve na sto..Stavimo, recimo, neku priču Derviša Sušića, Petra Kočića ili Ive Andrića, ili Miljenka Jergovića, a da je ne potpišemo, i pitajmo čija je...rođaci, teško će mo utvrditi, da li je on bošnjačka, srpska ili hrvatska..BIH je novi "cement", što god uskogrudno mislili...i ja je kao takvu volim..
blogovatelj blogovatelj 04:57 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

Ne sme i ne može biti "svako sebi", kako razne bene proporučuju. BIH mora biti država jer u suprotnom Balkan, ni Evropa ne bi imali smisla.Ona, BIH, svedoči o mogućnosti evropeke multi verske priče...i evropeke multi nacionalne priče


Ahhhhhaaaaaaaaaa...
BIH mora biti drzava jer neko ko je najjaci tako hoce i ko drzi toljagu spremnu da po glavudzi razvali svakoga kome na pamet padne suprotno.
Nisu ovo prva "Konzulska vremena" u istoriji Bosne. Bivalo je toga i pre.
To ce tako i ostati dok se ne pojavi neko ko je jaci od ovog trenutno najjaceg. Opet zakon plemena, samo na svetskom nivou.
Malo sam proguglao (nikako da oguglam na guglanje, moj tebra Gugl sve zna) i nasao prvo sto mi je palo pod kursor, pa da citiram gorepomenuta "Konzulska vremena"

" To su ljudi sa granice, duhovne i fizicke, sa crne i krvave linije koja je usled nekog apsurdnog i teskog nesporazuma potegnuta izmedju ljudi, bozjih stvorenja, izmedju kojih ne treba i ne sme da bude granice. To je ona ivica izmedju mora i kopna, osudjena na veciti pokret i nemir. To je treci svet u koji se sleglo sve prokletstvo usled podeljenosti zemlje na dva sveta "
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 05:48 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

Nisu ovo prva "Konzulska vremena" u istoriji Bosne. Bivalo je toga i pre.

A šta je bivalo, majstore...hjade kaži kad već tako umno razglabaš..
I đe bi ti smjesti Bosnu i Bosance....kako bi ih ti razložio...
Covek u belom Covek u belom 06:31 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

Drago Kovacevic
I đe bi ti smjesti Bosnu i Bosance....kako bi ih ti razložio...

Bosanac je teritorijalna, a ne nacionalna odrednica.
Ne postoji bosanska nacija. Izmislile su je (ex)komunjare poput tebe.
Dakle odgovor na pitanje gde smestiti Bosnu i Bosance je na smetliste istorije...
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 07:55 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

BIH mora biti država jer u suprotnom Balkan, ni Evropa ne bi imali smisla.


Svasta.

Pricam ti pricu.

BIH je nakazna tvorevina, nasilno formirana i nasilno odrzavana na 'vestackom disanju'. Dva od tri 'naroda' koji zive u njoj je ne zele i ne osecaju kao svoju.
U stvarnosti 'BIH' je paradigma nasilja nad pravom naroda i pojedinaca. Eksperiment u kome se siluju drustvene zajednice koje, na njihovu nesrecu, nemaju dovoljno snage i sile da se oslobode i zive kako i gde zele.

Sve ostalo je licemerje i sitni (prostacki) licni interes.
apectator apectator 10:06 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

Covek u belom

Bosanac je teritorijalna, a ne nacionalna odrednica.Ne postoji bosanska nacija. Izmislile su je (ex)komunjare poput tebe.Dakle odgovor na pitanje gde smestiti Bosnu i Bosance je na smetliste istorije...

Znaci za tebe u ovom lepom svetu postoji samo nacija i nacionalno i nista drugo.A sve ostalo ti bi na smetliste. A jel mislis da postoje Svajcarci, gradjani SAD,Kanadjani,..ili da su i njih izmislile ex komunjare kao Drago,..i da i njih treba na smetliste?
Exitus Letalis Exitus Letalis 11:35 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

Ne postoji bosanska nacija.

sve nacije i države su veštačke tvorevine.
nastaju i nestaju.
možda će i bosna nestati jer se toliko odavde iz srbije radi na
tome.
ali znaš onu polovicu - oteto prokleto ...
Exitus Letalis Exitus Letalis 11:39 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

BIH je nakazna tvorevina, nasilno formirana i nasilno odrzavana na 'vestackom disanju'.

rečnik ko srpski nacoši.
još da dodaš da je tamnica srpskog naroda ...

mada bosna postoji 1000 godina i još toliko će.
samo da dodik ode do sanadera....
beznick beznick 11:42 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

Drago Kovacevic
Ona, BIH, svedoči o mogućnosti evropeke multi verske priče...i evropeke multi nacionalne priče.


Gospodine Drago da li ste vi ikada zivjeli u BiH? Da li ste citali Andrica?
beznick beznick 11:59 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

Exitus Letalis
BIH je nakazna tvorevina, nasilno formirana i nasilno odrzavana na 'vestackom disanju'.

rečnik ko srpski nacoši.
još da dodaš da je tamnica srpskog naroda ...

mada bosna postoji 1000 godina i još toliko će.
samo da dodik ode do sanadera....


Ma da, BiH uopste nije nasilno formirana... Rat 92-95 se vodio cisto radi zabave, Dejtonski sporazum je potpisan sale radi, a i Visokog predstavnika imamo zato sto smo bas onako slozni i o svemu se mozemo dogovoriti.
Vama gospodice izgleda da je Dodik jedini problem. Eh tkad bi tako bilo, situacija u Bosni bi bila fantasticna. Nazalost, nije tako.
Aleksandar T Aleksandar T 13:14 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

Ne sme i ne može biti "svako sebi", kako razne bene proporučuju. BIH mora biti država jer u suprotnom Balkan, ni Evropa ne bi imali smisla.Ona, BIH, svedoči o mogućnosti evropeke multi verske priče...i evropeke multi nacionalne priče. Hajde, neka mi neko kaže kako bi on podelio Hercegovinu, najlepši komad zemlje na svetu..Gde bi šta smestitio...a da to bude bez rata i etničkog čišćenja...


U pravu si Drago, ovo je tako jednostavno a opet tako teško za shvatiti i primjeniti
Exitus Letalis Exitus Letalis 13:39 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

Ma da, BiH uopste nije nasilno formirana...

ma, 100 posto si u pravu.
zapravo, treba, po mladićevom i karadžićevom receptu, pobiti i proterati to malo bošnjaka što je ostalo i mirna bačka, da ne kažem, bosna.
i da se lepo ono malo hrvata i srba šire.
zar nije karadžić pretendovao na sarajevo kao na glavni grad?
i da se jahorina zove javorina?

još jedan blic krig i sve je ok.
nema nakzne bosne, samo nakzne republike srpske.
hazar hazar 14:59 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

Evo, stavimo sve na sto..Stavimo, recimo, neku priču Derviša Sušića, Petra Kočića ili Ive Andrića, ili Miljenka Jergovića, a da je ne potpišemo, i pitajmo čija je...rođaci, teško će mo utvrditi, da li je on bošnjačka, srpska ili hrvatska..

Vaše poznavanje literature je otprilike kao i politike- u skladu sa vašim željama. Ivo Andrić je institucija i stilski i filozofski i nikako ne bih mogao pomešati njega sa ostalima.

Multikulturalnost je mrtva g.Kovačeviću. Jedan neuspeo utopistički projekat kojim je Evropa želela da reši svoju jalovost, a da zadrži privid moralne superiornosti. Ono što u celoj vašoj priči ima smisla je što u Bosni suštinski živi jedan narod sa različitim religijskim odrednicama. Nesrećna istorija tog naroda je toliko opterećujuća da je potreban mnogo veliki vremenski period da oni žive u jednoj funkcionalnoj državi.

Moderan život je toliko brz da ne može da čeka. Najbolje je da se sada lepo razdvoje i krenu napred. Možda će za 200 godina shvatiti da su bliži jedni drugima nego recimo Arapima i poželeti da žive u istoj državi. Ovako dalje više ne ide.
Covek u belom Covek u belom 15:31 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

Exitus Letalis
ali znaš onu polovicu - oteto prokleto ...

Je li Leti, jel ti to nesto pokusavas da porucis svojim dragim prijateljima u Pristini?
Covek u belom Covek u belom 15:36 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

Exitus Letalis
mada bosna postoji 1000 godina i još toliko će.

A muslimani u ovom delu Evrope tek nesto vise od 600 (ne racunam zapadnu Evropu gde su njihovo pitanje konacno resili u pravom duhu evropskih vrednosti pre nesto vise od 500 godina).

Nisam znao da se zalases za stanje od pre 1000 godina. U tom slucaju morala bi svoje divne pristinske prijatelje da obavestis da ni oni nisu postojali na tom mestu.

A Bosna ce postojati (u ovakovom stanju vestacke tvorevine) do prvog referenduma jos 10-ak, 15 godina. E sad dal ces ti to docekati ne znam, a ne znam ni dal ce biti zdravo po tvoje srce za slucaj da docekas. Mozda je ipak najbolje da se ugledas na svog Marsala...
freeconstantinople freeconstantinople 15:46 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

Ona, BIH, svedoči o mogućnosti evropeke multi verske priče...i evropeke multi nacionalne priče

Uzoriti gospodine, zar vi europu vidite kao protektorat sa stranom vojnicom ,visokim predstavnikom koji poništava demokratske izbore.Zar Frankfurt vidite ko Bugojno u kome će vahabiti minirati redarstvene postaje . Bošnjacima su jamačno bliži Turci nego Hrvati ,oni ne jedu špek i kapulu taj esencijalni pogon hrvatskoga čovijeka od stoljeća sedmog.Oni jedu hranu koja ima uglavnom orijentalno nazivlje ( prosim , nemam ništa protiv ,samo mala digresija) . Vidite većina muslimana ilahije i kaside smatra bosanskim narodnim pijesmama .Prosim lijepo niti jedan Hrvat u BiH takovo nešto ne može smatrati svojim .Isto tako želim naglasiti da jednu autentičnu pijesmu nastalu iznad Sarajeva "Na sred gore Romanije četnički se barijak vije" niti jedan musliman ne smatra svojom iako se radi o prikladnoj budnici naroda Romanije kojom se narod pozivao na oslobodilačku borbu od osmanlislkog jarma i mentaliteta i njegovu vijekovnu težnju da ima vladu kao što je vlada U Londonu a ne Istambulu.Još jedna mala digresijica prosim lijepo
jedna od čestih napitnica na mazohističkim evantima "kad babo plače a lijepo mu" ( što je europskome čovijeku nepojamno) je "U stambolu na bosforu" u kojemu se zalaže za poligamiju i posmatranje žena kao robe koja se dijeli na ostavini i još mnogo štošta (bos. svašta nešto) nepojamno europskoj uljudbi te ne vidim što vi u pomenutim vrednotama vidite kao europski uzor.
A Hercegovinu je najlakše podijeliti , uključujući i Mostar (primjer : Oj Mostaru volim te do HITa , a od HITa zaboli me xita)
nema ništa loše u granicama , granice nas spajaju a poglavito narod koji je na tromeđi Austrije ,Mletaka i Turske(nepovratila se) naučio vrijednosti prekogranične trgovine.
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:07 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

Izmislile su je (ex)komunjare poput tebe.

Već sam negde napisao tj.citirao Iliju Garašanina koji u svom Načertaniju koristi ime Bošnjaci.
Za mene je lično logičnije da su svi stanovnici Bosne Bosanci u teritorijalnom smislu a nacionalno mogu biti Srbi, Hrvati, Muslimani koji su se sada preimenovali u Bošnjaci.Ako je to drugo ime za Muslimane onda neka bude ali onda Bosanci i Bošnjaci nije isto.
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:16 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

Ne sme i ne može biti "svako sebi", kako razne bene proporučuju.

Bene su odavno zavladeale Bosnom a i šire, samo što oni koji im veruju ne znaju da te bene od njih prave budale.
blogovatelj blogovatelj 16:23 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

A šta je bivalo, majstore...hjade kaži kad već tako umno razglabaš..


Pročitaj Konzulska vremena, ne očekuješ valjda da ti ovde citiram roman od pet stotina stranica?!
Nisi do sada čuo za francuskog konzula Davila, za austrijskog Fon Miterera, turske vezire, latinske prevodioce koje su sahranjivali kao muslimane jer su u trenutku besa, spašavajući čoveka od linča, rekli da su muslimani?!
Sramota!
Ako ti je mrsko da to čitaš, možeš pogledati film najvećeg živog režisera današnjice. Čovek se zove Emir Kusturica a film se zove Podzemlje. Tema je manje - više ista kao i u pomenutom romanu, samo je sve pomereno nekih stopedeset godina unapred.

đe bi ti smjesti Bosnu i Bosance....kako bi ih ti razložio...


Niti bih (BIH?!) ja ikoga negde smeštao niti bih (BIH??!) ikoga razlagao. Sami oni sebe i smeštaju i razlažu gore i grdje nego što bi to iko uspeo.
lakipingvin lakipingvin 16:31 25.12.2010

Re: Ne sme biti..


Exitus Letalis
ali znaš onu polovicu - oteto prokleto ...


Je li Leti, jel ti to nesto pokusavas da porucis svojim dragim prijateljima u Pristini?

Nema sanse covece vidis da je spomenula Sanadera i blic krig gore sigurno misli na Hrvate...
blogovatelj blogovatelj 16:37 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

nema nakzne bosne, samo nakzne republike srpske.


I nakaznih NVO mozgova koji pisu ono za sta primaju platu...
freeconstantinople freeconstantinople 16:50 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

gradjani SAD

građani US se kunu u ustav i tu je vrlo definicija nacije "VIJERA U USTAV"
ako ti ne paše marš gdje ti paše , pa ti pričaj o Cheu ,revoluciji ... il zovi dijelove Teksasa kako ih je Santa Ana zvao (čuj Rašku zove Sandžak bez krivične odgovornosti) .
Covek u belom Covek u belom 16:54 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

Milan Karagaća
Za mene je lično logičnije da su svi stanovnici Bosne Bosanci u teritorijalnom smislu a nacionalno mogu biti Srbi, Hrvati, Muslimani koji su se sada preimenovali u Bošnjaci.Ako je to drugo ime za Muslimane onda neka bude ali onda Bosanci i Bošnjaci nije isto.

Naravno da nisu, ali deder ti to objasni ovima u Sarajevu...
freeconstantinople freeconstantinople 17:22 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

sve nacije i države su veštačke tvorevine.
nastaju i nestaju.
možda će i bosna nestati jer se toliko odavde iz srbije radi na
tome.
ali znaš onu polovicu - oteto prokleto ...

Samo su neke "Veštačkije" od drugih.Na rušenju iluzije zvane BiH uglavnom rade njeni građani ( ili je po vama i građanin viještačka tvorevina pošto pripada begu) kao i građani koji su istijerani iz nje. Ima li išta čestitije u međudržavnim odnosima nego kad susijedna država podržava demokratska htijenja večine njenih građana.
zapravo, treba, po mladićevom i karadžićevom receptu, pobiti i proterati to malo bošnjaka što je

popisi pučanstava u zadnjih sto godina govore da su oni ti koji su "trijebili kaure"
mada bosna postoji 1000 godina i još toliko će.

Ovo što sad "želi biti bosna je posljedica turskog zločina i nema veze sa ničim osim sa islamskom okupacijom bosne "Blažene uspomene Katarina Kosača Kotoromanić sigurno se ne bi složila sa vama da u tisućljetnu povijest bosne uvrštavate ideje koje baštine Mujo Cerić jedan notorni fašista koji je sebe (i ostale muslimane) na jednom skupu u Rogatici nazvao Turčinom.Isto tako vrijedno zamjetbe je vaše nazivanje fašistima i nacosima krštene čeljadi koja se borila suprotiva onih koji su baštinili tradicije i ideologiju 13SS divizije.Ili koja organizuje morbidne sletove povodom sramne godišnjice upadanja turskih sjecikesa i glavosijeka u bosnu.
elis elis 17:25 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

blogovatelj

Pročitaj Konzulska vremena...


Živ ti meni bio, a šta su ti ta Konzulska vremena? Ako već pišeš na srpskom, a ne na engleskom, onda je red da upotrebiš izvorni naziv Andrićevog dela, a ne da na srpski prevodiš naslov određen za anglofonsko čitateljstvo koje bi imalo muke da pri prvom susretu razume šta je to Travnik i šta će tom Travniku nekakve hronike.
freeconstantinople freeconstantinople 17:46 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

Vama gospodice izgleda da je Dodik jedini problem. Eh tkad bi tako bilo, situacija u Bosni bi bila fantasticna. Nazalost, nije tako.

Gospođa se zalaže da se utamniče oni koji rade protiv države u kojoj žive. Međutim to spada u lične slobode da pričate protiv vlastite države .Izuzetak od tog pravila jeste ako ste se uselili u tu državu i dobili njene papire .Tad ste morali prihvatiti obavezu o poštivanju te države ( utoliko je čudan onaj upitnik prilikom ulaska u USA , kao i zahtijeva kod dobivanja državljanstva ) Ukoliko kršite te norme letite iz zemlje i uzimaju vam se papiri.Dok za nativne amerikance to ne važi. G.Dodik nije useljenik na Teritoriju BiH .
Dok bi recimo srbija sa punim pravom trebala hapsiti svoje građane koji su učestvovali u ratu Bosni , možda čak i oduzimat imovinu ( zakon iz mnogooplakane SFRJ izdajnicima ukida nasljedno pravo)
naravno mislim na one iz Raške
blogovatelj blogovatelj 17:47 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

Živ ti meni bio, a šta su ti ta Konzulska vremena? Ako već pišeš na srpskom, a ne na engleskom, onda je red da upotrebiš izvorni naziv Andrićevog dela


Da si ti meni ziv i zdrav, podnaslov knjige je Konzulska vremena.
Kao sto je i podnaslov Maratonaca - desni profil Beograda.
Ponekad podnaslovi bolje stoje nego naslovi. Travnicka hronika zvuci prilicno neutralno, konzulska vremena tacno opisuju ono o cemu se u knjizi radi.
Covek u belom Covek u belom 18:32 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

Drago Kovacevic
Mi smo isti narod, a dvije smo nacije..Kulturološki, Srbi nemaju bližu naciju od Bošnjaka i Hrvata..Pogotovo kad je BIH u pitanju....Evo, stavimo sve na sto..Stavimo, recimo, neku priču Derviša Sušića, Petra Kočića ili Ive Andrića, ili Miljenka Jergovića, a da je ne potpišemo, i pitajmo čija je...rođaci, teško će mo utvrditi, da li je on bošnjačka, srpska ili hrvatska..BIH je novi "cement", što god uskogrudno mislili...i ja je kao takvu volim..

Kad vec u usta stavljas jednog velikana kao sto je Andric sa ciljem odbrane neobranjivog i stavljanja u dnevnopoliticku sluzbu vlasti u Sarajevu evo malog citata:

"У Босни вам је сада, Добрице, оно што је покојни Калај сневао, а није као дипломата смео да изговори. У Босни побеђује Бошњаштво. Старо, а младо. И нека да Бог да моја нога више никад не крочи преко Дрине..."

A ti i je i dalje voli, niko ti ne brani, al pusti i druge da vole svoju drzavu, koje nikad nije bila, niti ce biti bosnjacka...
blogovatelj blogovatelj 18:43 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

Ja kao Srbin, smatram jako lošim bilo kakvo distanciranje sa Bošnjacima


Ti izgleda ne razumes nijanse...
Ja ne kazem da je potrebno distanciranje. Samo kazem da treba te ljude u Bosni demokratski pitati na referendumu gde zele da zive.
Tacno je da medju tri nacije u Bosni postoji malo razlika, ali najveci problemi se desavaju pri sukobu malih razlika.
elis elis 19:09 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

blogovatelj
Živ ti meni bio, a šta su ti ta Konzulska vremena? Ako već pišeš na srpskom, a ne na engleskom, onda je red da upotrebiš izvorni naziv Andrićevog dela


Da si ti meni ziv i zdrav, podnaslov knjige je Konzulska vremena.
Kao sto je i podnaslov Maratonaca - desni profil Beograda.
Ponekad podnaslovi bolje stoje nego naslovi. Travnicka hronika zvuci prilicno neutralno, konzulska vremena tacno opisuju ono o cemu se u knjizi radi.


Ne vadi se sad
I pusti se te ekvilibristike sa naslovima i podnaslovima. Ako bi se ljudi krenuli u to upuštati, imaš li predstavu na šta bi biblioteke i škole uskoro počele ličiti
I, na kraju, Travnička hronika ne zvuči neutralno. Barem ne za ljude koji poznaju Travnik. Ne znam jesi li bio u Travniku, ali sumnjam i da si nekad bio konzul pa ne vidim zbog čega bi ti podnaslov bio više tumačeći od naslova.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:28 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

BIH mora biti država jer u suprotnom Balkan, ni Evropa ne bi imali smisla.

Zbaci Drago smisao Balkanu i Evtropi se mora obezbediti pa ma i na silu jer je ocito da za sad bar BiH postoji samo uz ozbiljno prisustvo sile ili ozbiljnu pretnju silom.

Ona, BIH, svedoči o mogućnosti evropeke multi verske priče


Ako je suditi po tom svedocenju od evropske multiverske price nema nista jer Bosna svedoci da multi verska prica ne funkcionise bez strazara.

Razgovor je po obicaju krenuo po emocijama ili po ideoloskom opredeljenju i opet se jasno prepoznaju i jedni i drugi, oni koji kazu Bosne ce biti pa ma i u inat i onu koji se na taj inat primaju i kontriraju da Bosne nece biti, opet u inat. A inat je los zanat.
Situacija u Bosni je prilicno jasna i svakoga verovatno asocira na poslednje godine Jugoslavije u kojoj bosnjacka politika neodoljivo podseca na tadasnju politiku Srbije (insistiranje na zajednickoj drzavi u kojoj ce nedvojbeno imati dominaciju) bosanski Hrvati na tadasnji polozaj Albanaca (Srbija je njima birala Sejdu Bajramovica Bosnjaci Hrvatima Zeljka Komsica) dok pozicija Srba podsecsa na poziciju tadasnje Slovenije, funkcionisu po svojoj volji i ne interesuju se mnogo za stanje u centralnoj drzavi cekajuci trenutak da se osamostale.

I cini mi se da je na sceni prilicno nelogicna i neprincipijelna situacija. Najostriji kriticari politike Srbije su danas najuporniji podrazvaoci politike Bosnjaka a te dve politike se skoro podudaraju.

Jasno je da na opstanku BiH po svaku cenu insistira bosnjacka strana cak je i novi rat jedna od opcija ako se to ne desi bas kao i Miloseviceva politika sto je insistirala na tome da svi moraju da budu sa njim u drzavi inace, "znamo da se bijemo".

Kako je vreme pokazalo da niko nikoga ne moze prisiliti da zivi u drzavi u kojoj ne zeli ne vidim nacina a ni razloga da se na tome insistira posebno sto postojanje Bosne ne donosi nista, ni gradjanima te zemlje, ni svetu, ni Evropi sto se ne moze obezbediti u situaciji kada bi se ona "razdruzila" (divne li reci razdruziti:) )
Exitus Letalis Exitus Letalis 22:24 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

Ne postoji bosanska nacija. Izmislile su je (ex)komunjare poput tebe.

a ko je izmislio srpsku naciju?
ko finsku?
ko francusku?
svašta pričaš.
nacije su veštačke tvorevine, kao uostalom i države.
nekad su nastale. neke ranije, neke kasnije.
neke nestale.
menjaju se stvari.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:39 25.12.2010

Re: Ne sme biti..

Ne postoji bosanska nacija.


A gde je taj spisak postojecih nacija u kom se moze proveriti da li neka nacija postoji ili ne?
Ako neko kaze da pripada nekoj naciji onda ta nacija postoji.
Pokusaji podmetanja bosnjacke pod bosansku u cilju ostvarivanja teznji Bosnjaka jesu providni ali se oni ne mogu spreciti (niti ih uopste treba sprecavati) negiranjem prava da neko sebe smatra Bosancem pa sve i da znamo da je to neiskreno.
Neka svako sebe smatra cime zeli i neka naciju za koju tvrdi da joj pripada zove kako hoce, na drugima je da to prime k znanju, ali ih to nicim ne obavezuje da menjaju svoju politiku i da ostvaruju svoje interese.
Ako Hrvati npr smatraju da im je interes formiranje treceg entiteta, ne znam zasto bi postojanje bosanske nacije bio razlog da od tog interesa odustanu?
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:13 26.12.2010

Re: Ne sme biti..

Ovo što sad "želi biti bosna je posljedica turskog zločina i nema veze sa ničim osim sa islamskom okupacijom bosne

kao prvo, ne sa ničim nego ni sa čim.
kao drugo, u ime republike, sada države, koja je počinila toliko zločina u poslednje dve decenije, nekako je neukusno da se govori o bilo čijem zločinu.
ili si možda zaboravio malo opsadu sarajeva, srebrenicu, prijedor,
zvornik, vukovar, dubrovnik ...


ovo ostalo ne vredi ni komentarisati.
malo si popio kad si pisao.
i nema veze ni sa čim.
lakipingvin lakipingvin 01:59 26.12.2010

Re: Ne sme biti..

a ko je izmislio srpsku naciju?
ko finsku?
ko francusku?
svašta pričaš.
nacije su veštačke tvorevine, kao uostalom i države.
nekad su nastale. neke ranije, neke kasnije.
neke nestale.
menjaju se stvari.

Od potpisivanja Vestfalijskog ugovora pre skoro 400 godina,nastaju nacije-drzave i konkurencija između njih je bila osnovni pokretac socijalne evolucije. Metod ili model evolucije je konkurencija ista kao između grabljivaca i plena ili između predatora, kroz takav model napravljen je stabilan sistem koji se kroz evolutivnu globalnu ekspanziju i široku raznolikost konkurentnih modela razvijao.
Kasnije je konkurencijom za vreme 1 i 2. svetskog rata sužen taj broj igraca i opet preko hladnog rata se doslo do dva glavna igraca, od kojih svaki je imao drugačiji model. SAD i SSSR-a.
Sa ukidanjem SSSR kao konkurenta, američki socijalni i ekonomski sistem postao je dominantan i sada pokusava da pokrije svet kroz globalizaciju.

Međutim, kao rezultat ove pobede, SAD su izgubile zelju da se evolutivno razviju.
SAD je kao takva sve više stagnirala, kao društveni i ekonomski sistem, i sada je postala samo učesnik u mnogo većem globalnom kapitalističkom sistemu.

Mana ovakvog set-up-a je da evolutivno takmičenje NIKADA ne prestaje vec samo menja svoju formu. U ovom slučaju, pošto je globalni društveni sistem sada jedinstven entitet - kapitalistički - evolutivni put je sada samo izmenjen u konkurencijski model parazita i domaćina .Ukratko,bez evolucije globalni sistem je postao homogena statička meta za parazite.

Dakle, šta bi bili paraziti za ovaj homogen globalni sistem? Networks (mreze ili kako se kaze na srpskom vec). One se kreću od finansijskih,korporacijskih (odgovorne za skorasnji finansijski kolaps) preko terorističkih (Al Kaide,Hezbolah,KLA itd), kriminalnih (narko-bande,postkomunisticke privatizacijske grupe i sl.) i do za Balkan karakteristicno NGO-s-UDBAskih mreza.
Svi ovi paraziti su postmoderni u tome da se oni ne pridržavaju bilo koje smisljene ideologije ili preuzimanja odgovornosti koja može da zameni državu i njeno funkcionisanje (čak i sama Al Kaida predviđa decentralizovani feudalni kalifat kao end game).
Svi ovi paraziti u procesu saradnje otimaju neku funkciju globalnog sistema drzavnog funkcionisanja, cime postizu ogromno povecanje njihovog operativnog prostora za unapređenje samo njihovih evolutivnih prednosti.
Onog trenutka kada bilo koji od ovih parazita postane i socijalno odgovoran prema nekom drugom izuzev sebi tog trenutka oni sami nestaju.
Nažalost, po evolucijskom zakonu prebrzo razvijanje parazita na racun domacina dovodi do ne razvijanja,domaćina i njegovih osnovnih funkcija otetih od parazita sto ce kao krajnji rezultat uskoro imati izumiranje samog domacina.
U vezi jednog si u pravu evolucija je konstantna, nemilosrdna i rezultati ce uskoro biti vidljivi...
blogovatelj blogovatelj 05:40 26.12.2010

Re: Ne sme biti..

Travnička hronika ne zvuči neutralno. Barem ne za ljude koji poznaju Travnik.


Tacno tako. A takvih nema puno. Ja Travnik znam iz Andricevih knjiga. Plus sto sam jednom kao dvanaestogodisnjak (one godine kada je Drug Stari umro) sa roditeljima, vracajuci se sa mora, prosao kroz njega. Novi 101 Comfort, zut, vec fabricki testiran od Kragujevca do Kilimandzara. Cale ga je testirao bosanskim gudurama. Stali smo u Travniku, matori popili kafu, sestra i ja Vitasok. i to je bilo to...
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 07:14 26.12.2010

Re: Ne sme biti..

proterati to malo bošnjaka što je ostalo i mirna bačka, da ne kažem, bosna.
i da se lepo ono malo hrvata i srba šire.


Niko ovde nije pomenuo 'proterivanje' bilo koga... Dok se ti nisi javila.
Za pozive na proterivanje i etnicko ciscenje smo morali na tebe da sacekamo.

Srbe i Hrvate jednostavno ne zanima BIH. Oni ne zele da zive zajedno sa bosnjacima.
To je tako jednostavno i ocigledno.

Takodje, jedini razlog za bosnjacko zapomaganje i insistiranje na celovitoj BIH je transparentna i zla namera za majorizaciju i postepenu demografsku dominaciju.

Kako da razumem ovo sto si ti napisala? "Zato sto ste nas (bosnjake) ubijali i proterivali sada morate da zivite sa nama"? Ili "BIH vam je kazna za Karadzica"?
Ne samo da je BIH nakazna tvorevina - vec je i bosnjacka ideologija primoravanja drugih da zive sa njima NAKAZNA, duboko NEISKRENA, i na kraju ZLONAMERNA.
BIH sigurno nema dugorocne izglede za opstanak - ali je pitanje koliko ce kostati ova 'sporost' bosnjaka u razumevanju kakve posledice moze imati ovo sto rade.
freeconstantinople freeconstantinople 08:11 26.12.2010

Re: Ne sme biti..

ili si možda zaboravio malo opsadu sarajeva, srebrenicu, prijedor,

Nisam popio , nisam duvao, svakako jedna spodoba poput vas neće ispravljati moj hrvatski, a vaša logika je ispod nivoa prezira.Ako u Srbiji postoji ozbiljan psihoanalitičar platite ga.Priča je bila o neodrživosti ideje "velikomuslimanskohegemonističkotalibanske Bih" nakaradne države ,zlog ostatka islamske vlasti ,nesretne posljedice da Srbi nedovoljno evropljani nisu to riješili kao Austrija , venecija ,Bugarska i Mađarska kad su se oslobodile turske okupacije .LEGITIMNO pravo Hrvatskoga puka je da traži prvo treći entitet a zatim i priključenje hrvatskoj. Muslimani se ponašaju kao Srbi sa kraja 80. na račun žrtava za koje su najviše sami krivi traže dominaciju.
Multikulturalnost u EU je pukla ko tikva. Potiskivanja evropske nelagodnosti glede muslimana koji se kompenzirao "zabrinutosti" zbog sirotih jadnih muđahedina žrtava ( ti vaši u Srebrenici su svi bili pod oružjem gdje oružja nije smijelo biti) izlazi na vidjelo . Još par idiota samoubica i podrška muslimanima u EU se radikalno mijenja ( a jamačno i vaši prihodi) .Za njihov boljitak je raspad bolji, ovako će se u ovoj igri iscrpljivanja prvi iscrpit. A moguć im je i unutrašnji građanski rat sa vehabitima ( što bi fakat bio Bingo) .Bilo kako bilo ovakva nasilna tvorevina će se raspasti ,skoro ,vrlo skoro
freeconstantinople freeconstantinople 08:18 26.12.2010

Re: Ne sme biti..

jedan od ključnih trenutaka koji će dovesti do
BundH ist TOT

[youtube]Angela Merkel an die Muslime und Türken Multi Kulti ist Tot[/youtube]
freeconstantinople freeconstantinople 08:20 26.12.2010

Re: Ne sme biti..

freeconstantinople
jedan od ključnih trenutaka koji će dovesti do
BundH ist TOT
mayo1 mayo1 10:40 26.12.2010

Re: Ne sme biti..

LEGITIMNO pravo Hrvatskoga puka je da traži prvo treći entitet a zatim i priključenje hrvatskoj.


Slažem se da ljudi u BiH imaju pravo tražiti što žele i kako žele, kao i rješavati stvari kako im i odgovara, ali pitanje "priključenja" Hrvatskoj je nešto o čemu se trebaju izjasniti prvenstveno građani Hrvatske.
A nešto baš nisam siguran da pored hrpe lopova u Hrvatskoj (kojih se tek malo počela oslobađati) nam trebaju još i lopine velikoHrvatine iz BiH.

A o "priključenju" je fantazirao i Tuđman i njegova Šušak-hercegovačka ekipa čije avanture u BiH su dovele do izolacije Hrvatske i unazadile zemlju za deset godina.
A katastrofu koju je takva politika značila za Hrvate u BiH ne treba ni spominjati.

Zato vas molim da Hrvatsku poštedite takvih kombinacija.
Na sreću, osim desničarskih luzera tipa Tuđman Jr, Hebrang, haespeovsko-ustaških smetenjaka svih vrsta i ostalih petpostonaizborima likova, u Hrvatskoj nema nikog ozbiljnog tko o "priključenju" razmišlja.

Hrvatska ima važnije probleme i ciljeve.
Manite nas se.
Exitus Letalis Exitus Letalis 10:42 26.12.2010

Re: Ne sme biti..

svakako jedna spodoba poput vas neće ispravljati moj hrvatski

ni na pament bi ne bi palo.
zapravo jako volim hrvatski, sa svim njegovim dijalektima koje sam čula i
koje znam.
nisam oduševljena "novogovorom" ali nije moja stvar,
međutim nisu oduševljeni ni moji prijatelji iz hrvatske.
Priča je bila o neodrživosti ideje "velikomuslimanskohegemonističkotalibanske Bih" nakaradne države ,zlog ostatka islamske vlasti

ccccc
LEGITIMNO pravo Hrvatskoga puka je da traži prvo treći entitet a zatim i priključenje hrvatskoj.

da, malo sutra.
pišeš kao ovi nacoši iz srbije. od ove kovanice "velikomuslimanskohegemonističkotalibanske Bih" pa do logike da imaju pravo legitimno i blablabla ...
zašto ste to legitino pravo odbili srbima u krajini?
u slavoniji?
jel to princip - sve su životinje jednake, samo su neke jednakije.

osom toga, taj treći entitet je delo mate bobana i hvo-a, koje, nadam se, nije ostvarivo niti će biti.

mogao bi da se pobratimiš sa ovima iz stormfronta.

vidim da si i ti od pre neki dan registrovan, dal da dokažeš legitimno pravo takozvane herceg bosne da se osamostali i prikuljuči na "sisu" matere hrvatske, koju je na vreme sprečio mesić, a nadam se da neće ni josipović.
ipak ovo nije vreme karađorđeva i tuđmana i miloševića, srećom.

p.p.s. inače, kako objašnjavaš naveći broj mešovitih brakova u sarajevu pre rata il velikohrvatska ideja brani brakove sa bošnjacima ili srbima. samo čista rasa. da se nisi malo zaneo.
ovo oko psihijatra izgleda da nije samo meni potrebno.
posavetuj se i sam.
freeconstantinople freeconstantinople 13:16 26.12.2010

Re: Ne sme biti..

zašto ste to legitino pravo odbili srbima u krajini?

Zato jel je večina pučanstva bila za jedinstvenu Hr. A Srbi su bili manjina u Hr.Dok u BiH većina građana može izglasat drugačiji teritorijslni ustroj zemlje.
Jamačno vidite razvidnu razliku između demokratske volje puka i protimbe istoj.

mogao bi da se pobratimiš sa ovima iz stormfronta.

Pa koliko vidim vi zastupate stav "jedna raja,jedna bosna,jedan efendija" a svi moji stavovi su van fašističko-nacističkih svijetonazora. Izuzimajući stav komunista i kriptokomunista da sve svoje protivnike nazivaju fašistima .
Što se tiče H&S fašističkog bratstva/sestrinstva jedino koje sam vidjeo je druženje Hruškarke(koja jeste notorni fašista)u Vukovaru sa nekom opičenom babom iz Srbije.
vidim da si i ti od pre neki dan registrovan

šta ćeš cijeli prosinac mi je urlaub do poslje Tri Kralja ,pa reko da vidim šta susjedi pišu u uhitbi "Viteza Kancelara", kad ono apologije partizanštini i očuvanju nakaradnog europskog mrtvorođenca.
ipak ovo nije vreme karađorđeva i tuđmana i miloševića, srećom.

A i Jajce se iscijedilo "mašala"
A nije ni vrijeme europskih zanesenjaka koji su kerijeru u EU gradili na demagogiji o europeizaciji bosne.EU je trenutno u većem preustroju nego što mislite a BIH je zona sumraka gdje pojedina mijesta imaju ozračje pakistana i tora bore a ne Koruške il bar Slovenije.
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:08 26.12.2010

Re: Ne sme biti..

A i Jajce se iscijedilo "mašala"

može biti da si zaboravio da je juga postojala i pre jajca.
il ne piše u tvojim udžbenicima istorije.
al vidim da se popravljaš u rvackom.
prešo si sa evrope na europu.
još malo pa ćeš naučiti rvacki...
samo ako se potrudiš.
Exitus Letalis Exitus Letalis 18:11 26.12.2010

Re: Ne sme biti..

LEGITIMNO pravo Hrvatskoga puka je da traži prvo treći entitet a zatim i priključenje hrvatskoj.


boban živ je umro nije dok je tebe i takvih ... ne rimuje se al je istina.
freeconstantinople freeconstantinople 21:22 26.12.2010

Re: Ne sme biti..

prešo si sa evrope na europu.

gdije sam napisao evropa, mada je po Beškeru i to ispravno
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:02 27.12.2010

Re: Ne sme biti..

Priča je bila o neodrživosti ideje "velikomuslimanskohegemonističkotalibanske Bih" nakaradne države ,zlog ostatka islamske vlasti ,nesretne posljedice da Srbi nedovoljno evropljani nisu to riješili kao Austrija , venecija ,Bugarska i Mađarska kad su se oslobodile turske okupacije


ovde.
mada je sve s brda s dola.
i nebulozno.
i huškački, po mati bobanu.
mislim na ceo post, ne samo na ovo parče!
freeconstantinople freeconstantinople 16:00 27.12.2010

blažena za Blaža

boban živ je umro nije dok je tebe i takvih ... ne rimuje se al je istina.

Živ je blaž kraljević umro nije.dok je ljuckopravašica ko ti (evo još pravaša)
http://img339.imageshack.us/i/436pxproglas.jpg/

Drago Kovacevic Drago Kovacevic 05:53 25.12.2010

Pitanje za Gorančeta....

Hajde da na trenutak ostavimo BIH na miru...
Kaži ti meni majstore, kako rešiti krizu u Srbiji...
looping looping 06:22 25.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

Drago Kovacevic
Hajde da na trenutak ostavimo BIH na miru...
Kaži ti meni majstore, kako rešiti krizu u Srbiji...

Za to treba otvoriti drugi blog.

Cim se bude resio status Kosova (sto znaci uz pristanak Srbije)- posle toga resice se i BIH.
Sto neko u BIH rece: " Drina je kicma a ne granica".
E sad ako se to nekome ne svidja...

seceranac
na najlaksi, najbrzi, najodrziviji, najbezbolniji, najjeftiniji, najbezopasniji, najprimereniji mestu nastanka, ... nacin: Podeliti na tri dela i svako sebi!


cane.srbljanovic cane.srbljanovic 08:02 25.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

Kako resiti krizu u Srbiji?

Dobar pocetak bi bio ukidanje i zabrana svih takozvanih 'NVO'. Krivicno gonjenje svih hohshtaplera, shlepatora i foliranata koji se keshaju na tu 'sisu' a potajno sanjaju o 'politici' i 'vlasti' i slicnim 'zavetrinama'.
Odvajanje te gomile kukolja i stacioniranje u vaspitno popravne institucije, sa obavezom drustveno korisnog rada, i elementarnog opismenjavanja.
Sve one koji se 'eto tu negde muvaju i "angazuju", piskaraju i lupetaraju' a da od njih nema po lule duvana koristi - sve to dzumle na prinudni rad ili u f'n sibir, I don't give a damn.

How's that for a start?
blogovatelj blogovatelj 16:29 25.12.2010

Re: ?

A ako to ne nauce svejedno im je da li će da se spajaju ili da se dele, tesko njima


Nije bas tako. Evo ni Hrvati nisu znali da zive sa Dragom i Dragincima, pa su ih motkom oterali. Sada im je u kuci "mir" i kako vidim zive i funkcionisu.
Izgleda da je Drago tamo stvarno bio remetilacki faktor.
Kako vidim Dragec i u Srbiji talasa, nesto mu ne odgovara nikako gde god se nasao
freeconstantinople freeconstantinople 16:42 25.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

Hajde da na trenutak ostavimo BIH na miru...
Kaži ti meni majstore, kako rešiti krizu u Srbiji...

pogled iz susjedstva
politički dio
Večinski izborni sistem po izbornim jedinicama sa direktnim izborom parlamentarnog zastupnika te jedinice.Direktni izbori za državnog tužitelja od najnižeg do državnog nivoa , kao i veliku nezavisnost tužitelja od ministra pravde i svojih nadređenih. Možda čak i direktni izbori za šerifa ( šefa gradske policije)
postavit jasne pravne "svetinje" imovina i lična sloboda moraju biti neupitni ( a ne ko Kosorica da ukrade drugi stub mirovina) .Princip slobode i odgovornosti mora biti ličan. Država ne smije "očinski" brinuti o vama i nametati vam pravila za vaše dobro. Roditelji brinu o dijeci a ne država.
Privatizirati imovinu a prije svega vratit ODMAH imovinu koja je opljačkana od Brozovog režima ( Njemci,Talijani,Bugari,Albanci namiruju se sa svojim vladama jel nije plačena odšteta) .
Privatizacija "svega" na javnoj aukciji (što nije vračeno) uzor tražiti u Tačerizmu.
smanjiti poreze , privatizirati zdravstvo i školstvo i uvest vaučerizaciju i konkurenciju .Ukinut mirovine svim pripadnicima NOBa iz drugih republika ( ionako se ponose 6. ličkom a plaćaju spomenike "krilnicima"pa nek Milo plaća Kapičića a Josipović Jovanića ) .Preispitati sva dodijeljena državljanstva licima iz drugih republika koji nisu srbi i kojima srpski jezik nije materinji.( princip kao i u HR i SLo) . Proglasit kolektivni otpust svih državnih službenika, zatim zaposliti samo jednu trečinu koji su obrazovani i sposobni na određeno vrijeme. Uvesti princip sve što nije striktno zabranjeno JESTE DOZVOLJENO. Ne može ništa biti zabranjeno ili kažnjivo ako nema ŽRTVE.(nema krivnje bez žrtve) . Uvesti apsolutnu slobodu kretanaja za građane,bez potrebe da državi prijavljujete svaku promijenu boravka . Svaki dokument izdan od države na kojemu je vrijeme dokle važi jeste validan. Država ne može nametati po svojoj volji identifikacione dokumente kad joj je qu.. čeif.Za državu postoji samo građanin i ne može niko biti diskriminiran ali ni privilegiran (zbog ma kakovih "ispravljana nepravdi"po bilo kojoj osnovi.
Minimalna vlada, mali broj činovnika ( nije problem u broju ministara nego u hrpi štakora povezanih sindikatom a koji žive i od korupcije) .
uvest samo porez na prihod građana.Imovinu NE OPOREZOVAT ( jel je onda bolje šolde na kurbe nego na kuću trošit), a dobiti korporacija minimalno. Iz poreza plaćat samo troškove vlade, odbrane, infrastrukture. građani sami mogu/trebaju odlučit dali će plačati za vijerske zajednice,kulturu ,sport. Niko ne može biti natjeran da svojim novcem plaća crkvu, ali ni kazalište ili sporska društva .
Uvest pljenidbu imovine i dužničko utamničenje za one koji ne plačaju svoje obaveze prema zaposlenima i dobavljačima. Otvorit zemlju za kompanije iz EU koje se guše u glupostima Brisela.
Ne potpisvati nikakve nebuloze tipa Kyoto,
Mirovinsko i zdravstveno po principu glavarine ( tipa 20 eura zdravstveno po čeljadetu,20 eura peMzija ) nema laži nema prevare .
uvesti FLAT poreze na sve .
plaće preko 50 000 Eura mijesečno ne oporezivat iznad te sume i tako dovuć kremu EU biznisa koja u Eurpi mora izdržavat kroz porez raznu trečesvijetsku bagru ( vidi kontenplacije Saracina u de) . ne ulazit u Eu zbog fondova jer ih nema , nego olakšat i omogučit EU kompanijama migraciju u Srbiju i rasteretit ih da od svog marljivog rada moraju finacirati kojekakve političke projekte i tuđe pušione iz objesti (grčka,irska---) i proširenja na teritorije koje u EU vide sisu na kojoj će trošit prema potrebi, a ne trošit život na rad , ionako je samo jedan.
A prije svega egzorcirat zloduh Brozni iz glava raspamećene čeljadi
freeconstantinople freeconstantinople 17:59 25.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

Dobar pocetak bi bio ukidanje i zabrana svih takozvanih 'NVO'. Krivicno gonjenje svih hohshtaplera, shlepatora i foliranata koji se keshaju na tu 'sisu' a potajno sanjaju o 'politici' i 'vlasti' i slicnim 'zavetrinama'.

Prije svega POREZNA kontrola, transparentnost svih uplata ,zabrana rada u vladinom sektoru i ograničavanje prava dijelovanja na pravosuđe.
U Hrvatskoj NVO sektor predstavlja veliko zlo , ono je mahom utočište dijece čiji su roditelji bili istaknuti članovi represivnog aparata (KNOJ,UDBA,ideološke komisije , savijet čuvara revolucije) ,Njihovo dijelovanje nije doprinjelo demokratizaciji društva, pače samo je relativiziralo i ogadilo demokraciju jel je oni predstavljaju. Oni su mahom režimlije u kontinuitetu od SFRJ do EU. Zamlaćivanje sa NVO sektorom im je poslužilo za lično bogaćenje,korupcije i podrivanje ono malo jada od pravne države.Restauritranje vrijednota KPJ (pod firmom antifašizma) kao i zauzimanje pozicija za basnoslovne sinekure u Bruxellesu gdje će se osinekurisat, oBeMWeisat a neko bogami i ozrakomlatisat. Pošto če bit izuzeti od domaće demokratske javnosti i pravosuđa oni u briselu vide zemlju dembeliju ko što su im oci vidjeli u Brozovom Beogradu il Staljinovoj Moskvi.
Goran Nikolić Goran Nikolić 18:51 25.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

ne postoji u Srbiji kriza funkcionisanja države. Srbija je praktično unitarna zemlja. Kada je u pitanju Sandžak činjenica je da je formalno posmatrano to deo Srbije kao i ostali, ali da faktički tri opštine Istočnog Sandžaka imaju visok nivo
autonomije, što na neki način relaksira napetost. pitanje Sandžaka ima manju šansu da se intenzivira jer, za razliku od BH Hrvata, deomografija ide na ruku Bošnjacima, tako da će sama implementacija evropskih standrada u toj oblasti doneti sve više prava za tu nacionalnu zajednicu: vreme radi za Bošnjake Istočnog Sandžaka.
hazar hazar 18:55 25.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

Za SlobodniCarigrad

Zadovoljstvo je čitati čoveka sa tako jasnim ideološkim opredeljenjem, pa makar se ne slagali u svemu. Lična sloboda i odgovornost za sopstveni život je ono čemu sam se oduvek divio kod Amera. Država koja se ponaša kao staratelj i tretira nas kao decu je diktator, ma koliko nas ubeđivala u svoje dobre namere.

Porezi ipak ne mogu biti niži nego što to zahteva elementarni pristup svih građana socijalnom, zdravstvenom i obrazovnom sistemu.

freeconstantinople freeconstantinople 19:47 25.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

Porezi ipak ne mogu biti niži nego što to zahteva elementarni pristup svih građana socijalnom, zdravstvenom i obrazovnom sistemu.

Škole su ionako loše, ako si studirao na više univerziteta /sveučičišta znaš koliko đabe školovanje u srbiji bezvredno ( pazi to je u korelaciji sa džabe)
Isto tako zdravstveni sistem u Srbiji je ispod razine bilo čega , trenutno jedna dijevojka koja povremeno piše komentira na ovom blogu bukvalno umire i životno je ugrožena iako ima zdrravstveno osiguranje. Nakon svih peripetija u 21 vijeku neko umire od pneumonije i njenih posljedica sa zdravstvenim osiguranjem. Eto ako Bog da čije rođenje neki danas slave pa preživi možda nešto i napiše ovdije . A ja ti mogu posvijedočit kako znam slučaj kad se vazomotorni rinitis liječio kao TBC ( naravno riješeno je van srbije kod PRIVATNOG liječnika za manje od 100 eura, nasuprot petomijesečnim trovanjima tuberkostaticima). U Hrvatskoj je sličan put, svi imaju "pravo" a niko ne plaća zdravstvo.Ja principijelno ne plaćam HZZOu nego se lijećim kad mi treba kod privatnika kojeg sam biram, sa direktnim pristupom specijalisti i izborom lijekova koji ne moraju biti na listi HZZO. I pri tome mi je jeftinije,brže i pouzdanije i što je najbitnije liječnik koji me liječi ne misli da me liječi badava (pa se tako i ponaša) a ja čuvam svoje zdravlje umijesto da sanjam o prijevremenoj invalidskoj .
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:00 25.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

Kako resiti krizu u Srbiji?

Dobar pocetak bi bio ukidanje i zabrana svih takozvanih 'NVO'


Ni manje ni vise?!
I tako bi Srbija postala drzava pravde srece i blagostanja.
Bilo bi interesantno cuti koje dobro bi donela takva zabrana.
I posto verujem da je predlog inspirisan nekim licnim animozitetom sta bi sledece bilo na redu?
Nekoga bas nervira postojanje partija, da se to zabrani? mene fudbal strasno smara, ne insistiram da se zabrani odmah ali da se ipak stavi na listu cekanja?
I mene iznervira kad procitam da npr Sonja Biserko cupanje ljudskih organa i trgovanje istim zove TRANSPLANTACIJOM! ali biti bezobrazan i slep od ljubavi nije zabranjeno.
freeconstantinople freeconstantinople 20:36 25.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

Bilo bi interesantno cuti koje dobro bi donela takva zabrana.

Radi se o tome da NGO uzurpira političko dijelovanje koje u pravilu pripada "demokratski izabranim" predstavnicima ,ne odgovaraju nikom osim finasijerima, ne snose konsekvence za svoje zablude (ne mogu izgubit izbore) imaju skoro pa "diplomatski imunitat za vređanje i laprdanje"
hoochie coochie man hoochie coochie man 21:02 25.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

Radi se o tome da NGO uzurpira političko dijelovanje koje u pravilu pripada "demokratski izabranim" predstavnicima


Politicko delovanje nije ni za koga rezervisano i svi imaju pravo da politicki deluju bilo organizovano u neke organizacije stranke, NVO, udruzenja bilo kao pojedinci i niko nikome ne moze to pravo uzurpirati.
Druga je stvar kada se radi o vrsenju vlasti i tu je potrebno obezbediti saglasnost gradjana dakle izbori, sto ce reci da NVO ne mogu vrsiti vlast niti su oni predstavnici bilo koga osim sebe samih. Gradjani koji su zainteresovani za odredjenu oblast se okupe i toj oblasti posvecuju paznju jer smatraju to vaznim.

ne odgovaraju nikom osim finasijerima

Odgovaraju zakonu.
Njihovo delovanje ne sme biti protivzakonito, ne smeju se zalagati za zakonom zabranjene stvari.
Ljubav Sonje Biserko prema Hasimu Taciju nije zakonom zabranjena.
ne snose konsekvence za svoje zablude (ne mogu izgubit izbore)


Svak snosi konsekvence za svoje zablude. Ako su u zabludi da je npr Taci humanista a dokaze se da nije, njihov finansijer ce valjda shvatiti kome daje pare i prestace, Ako nastavi da im i dalje daje pare znaci da je i on u zabludi ali dok daje svoje licne pare a ne pare gradjana ove drzave to je njegova stvar
Problem bi nastao kada bi se neka organizacija zalagala za nesto sto nije dozvoljeno a zalagabnje za politicku ideju nezavisnog Kosova nije zabranjeno u Srbiji.
imaju skoro pa "diplomatski imunitat za vređanje i laprdanje"


Ni laprdanje nije zabranjeno a uvreda mora da se dokaze na sudu i ako se dokaze taj sto vredja ce biti kaznjen.

Nije komplikovana sloboda, samo je treba omoguciti svima.
hazar hazar 21:46 25.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

A ja ti mogu posvijedočit kako znam slučaj kad se vazomotorni rinitis liječio kao TBC ( naravno riješeno je van srbije kod PRIVATNOG liječnika za manje od 100 eura, nasuprot petomijesečnim trovanjima tuberkostaticima).

Može biti da je procenat pogrešnih dijagnoza (lečenja) kod privatnih lekara manji nego u državnim ustanovama, ali imate čitav sloj ljudi koji nikako ne mogu kod privatnog lekara. Socijalno odgovorna država mora omogućiti minimum za sve građane.

Ni za školovanje se ne slažem u potpunosti. Slažem se da su privatni univerziteti na zapadu (ovo ne važi za privatne škole u Srbiji) bolji od državnih, ali nije tačna ni ocena da je školovanje na npr. BU bezvredno. Moguće da je to posledica toga što besplatno studiranje imaju najbolja deca (sistem prijemnog), ali činjenica je da i danas klinci odlaze napolje i diplome im važe.

U vreme kada sam ja studirao ta razlika nije ni postojala, pa mi se čini da je to srozavanje kvaliteta naših univerziteta pre posledica opšte propasti društva u celini. Razlika je postojala na poslediplomskim studijama, a dodiplomske su na BU bile čak i bolje sa problemom da su trajale duže. Dotacije države za univerzitetsko školovanje treba smanjivati( ako se manje uopšte može davati) sa porastom kvaliteta kod privatnih škola, jer bi pre toga nastao opasan vakuum.

P.S. Podsećam da smo priču krenuli sa tim šta sada treba raditi.
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:19 26.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

How's that for a start?

ovo oko opismenjavanja ne vidiš da se odnosi i na tebe, za početak.

Odvajanje te gomile kukolja i stacioniranje u vaspitno popravne institucije

kog kukolja?
nije jasno?
ne ide ti da misli preneseš u slova, reči, rečenice ...
Dobar pocetak bi bio ukidanje i zabrana svih takozvanih 'NVO'

koje su to takozvane a koje su prave nvo?
preciznije?

p.s. vidim da bi najviše voleo novi goli otok.
samo malo veći.
da ostanete samo ti i obraz, to jest "naši", zar ne?
Exitus Letalis Exitus Letalis 00:21 26.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

Ljubav Sonje Biserko prema Hasimu Taciju nije zakonom zabranjena.

nije zabranjena, al ko kaže da postoji bilo kakva veza između sonje i tačija.
to ovi pravoverni obožavaju da sole.
hoochie coochie man hoochie coochie man 00:38 26.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

al ko kaže da postoji bilo kakva veza između sonje i tačija.


Znas EL ako je neko osumnjicen na tako ozbiljnom mestu, na tako ozbiljan nacin, za tako monstruozne stvari kao sto je to taj Taci, svako minimiziranje toga je bezobrazluk a bezobraznici zasluzuju da im se spocitava sta god kome padne na pamet.Eto meni je palo na pamet da to tumacim kao medjusobnu ljubav.
Sonja Biserko je, da te podsetim, trgovinu organima nazvala transplantacijom.
Ti (i ja) i mnogi drugi smo se bunili i ljutili kad se genocid u Srebrenici nazivao zlocinom i insistirali smo na uoptrebi reci genocid a izmedju zlocin i genocid je neuporedivo manja razlika nego izmedju transplnatacija i vadjenje ljudskih organa radi sverca.
Da li bi prihvatila izraz transplantacija da se za to za sta se sad optuzuje Taci optuzuje neki Srbin?
E vidis EL, moj princip nije nacija vec delo. Bilo ko da izvrsi genocid ja cu to zvati genocidom i insistirati na tome, ali isto tako svako nazivanje transplantacijom tako monstruoznog zlocina cu zvati bezobrazlukom pa radilo se o Sonji Biserko ili Mili Stuli svejedno mi je.
I ako ti mislis da nije ljubav razlog, zbog cega SB ONO naziva transplantacijom?
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 07:32 26.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

Exitus Letalis
How's that for a start?

ovo oko opismenjavanja ne vidiš da se odnosi i na tebe, za početak.

Odvajanje te gomile kukolja i stacioniranje u vaspitno popravne institucije

kog kukolja?
nije jasno?
ne ide ti da misli preneseš u slova, reči, rečenice ...
Dobar pocetak bi bio ukidanje i zabrana svih takozvanih 'NVO'

koje su to takozvane a koje su prave nvo?
preciznije?

p.s. vidim da bi najviše voleo novi goli otok.
samo malo veći.
da ostanete samo ti i obraz, to jest "naši", zar ne?


Nonsens do nonsensa.
Sada neko treba da 'razgovara' sa tobom? Ili je tvoja namera u stvari (sto sasvim lici na NVO bofl) da nekoga zatrpas glupostima, uvredama i nateras da 'se skloni budali'?

Ja razumem da si jedna od onih koji sisaju tu NVO sisu, i da si zato ovako ratoborna, takodje- da ti je to jedino zanimanje - i da je ovo tvoje kuckanje ovde deo tvog 'opisa radnog mesta' (jedan slovni znak - jedan dinar).
A - u vezi tvojih 'pitanja' - nemam nameru da ti iscitavam tekst. Ako te zanima, procitaj polako ponovo, i ovaj put probaj da razumes.

cane.srbljanovic cane.srbljanovic 07:57 26.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

Politicko delovanje nije ni za koga rezervisano i svi imaju pravo da politicki deluju bilo organizovano u neke organizacije stranke, NVO, udruzenja bilo kao pojedinci i niko nikome ne moze to pravo uzurpirati.


Vidim da si gore komentarisao moj post - pa da odgovorim:

NVO ne mogu da ucestvuju u politickom zivotu - iz dva veoma jednostavna i pravna razloga:
1) Vecina njihovog finansiranja dolazi iz inostranstva, pri cemu veci deo tih budzeta stize iz stranih organizacija koje su direktno povezane sa, ili su zvanicno deo stranih drzavnih organizacija
2) Kao NVO-s imaju svoj charter (jasno definisan) - i na osnovu toga traze (i dobijaju) sredstva iz budzeta (u ovom slucaju Srpskog budzeta)

Jasno kao "jedan, dva..."?

Sad, ti mozes da mislis da a) NVO-s 'prave nevinu i dobronamernu gresku' aktivno ucestvujuci u unutrasnjoj politickoj sceni (na sta nemaju pravo), ILI b) mozes da mislis da oni namerno 'grese' - jer na taj nacin ispunjavaju ono zbog cega su stvoreni i finansirani.

A sto se tice slobode, ona je malo komplikovanija nego sto izgleda na prvi pogled.

Exitus Letalis Exitus Letalis 10:24 26.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

Sonja Biserko je, da te podsetim, trgovinu organima nazvala transplantacijom.

veruj mi da nisam čula tu izjavu.
izvini.

a o samim optužbama sam pisala negde na nekom blogu.
zgrožena sam.
razume se, ako je istina.
hoochie coochie man hoochie coochie man 10:29 26.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

NVO ne mogu da ucestvuju u politickom zivotu - iz dva veoma jednostavna i pravna razloga:


Prethodno bi smo se morali dogovoriti sta se smatra pod ucescem u politickom zivotu. I ovo sto mi ovde radimo je ucesce u politickom zivotu jer javno iznosimo svoje politicke stavove i zalazemo se za njih trudeci se da druge uverimo u njihovu ispravnost.
Ako to mogu pojedinci ne vidim zasto to ne bi mogle grupe.
Ako su necije ambicije da bude neciji predstavnik on mora pribaviti saglasnost tih koje zeli da predstavlja ali biti neciji predstavnik nije jedini nacin ucesca u politickom zivotu.
Ti pokusaji da neko od gore nekome kaze sta se sme a sta ne sme su karakteristicni za zagovornike totalitarizma i dok postoji taj neko gore uvek se moze postaviti pitanje sta je sledece sto ce taj oznaciti kao nedozvoljeno.
Zasto bi se npr crkvi zabranjivalo da kaze svoje misljenje o bilo cemu pa i o klasicnim politickim temama kakva je npr Kosovo ili neka druga pa i dnevno politicka tema? I ko je taj ko bi mogao to da joj zabrani? Komunisti su to sebi dozvoljavali.
Ako je crkva skup dobrovoljno udruzenih pojedinaca kojima je zajednicko da imaju odredjen stav prema postojanju boga i ako je njoj dozvoljeno postojanje ne vidim razloga da se nekim drugim pojedincima kojima je zajednicko nesto drugo zabrani udruzivanje i iznosenje svojih stavova.

Politicki stav da Srbi npr treba da se izvinjavaju nekome tamo do momenta dok taj neko tamo ne kaze, e sad je dosta, ili da Hrvati svoje interese podrede interesima Bosnjaka jeste malouman i bez ikakvog realnog osnova ali je legitiman i ne treba ga zabranjivati jer se misljenje, ma kako ono glupavo bilo, i ne moze zabraniti.

Ovo sto ti pises kao razlozima za zabranu rada nekim NVO je nesto sasvim drugo od onoga sto je napisano ranije
Dobar pocetak bi bio ukidanje i zabrana svih takozvanih 'NVO'


Ne treba kaznjavati i zabranjivati "takozvane NVO" (kako se utvrdjuje koja je NVO takozvana a koja ne?) vec NVO koje krse zakon.
O tome da li je neki zakon dobar ili ne pa i taj koji tretira finansiranje NVO se moze razgovarati ali onaj koji vazi se mora postovati.

Ipak je sloboda jednostavna stvar. Sve se sme osim onoga sto zabranjuje zakon a sta ce zakon zabraniti odlucuju izabrani predstavnici naroda a ne NVO.
malaramona malaramona 11:51 26.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

Exitus Letalis
Sonja Biserko je, da te podsetim, trgovinu organima nazvala transplantacijom.

veruj mi da nisam čula tu izjavu.
izvini.



Naravno da nisi cula, jer ta izjava ne postoji.
freeconstantinople freeconstantinople 12:28 26.12.2010

Re: ?

Nije bas tako. Evo ni Hrvati nisu znali da zive sa Dragom i Dragincima, pa su ih motkom oterali.

Problem Srba u Hrvatskoj i zgrozidbu većine puka, nije potekla spram nacionalno svjesnih srba, nego spram onih nacionalno smušenih,, poglavito Jugo šovinista koji su sa jednakom zločimbom (ako ne i gorom) zatirali i svoj narod. Hudi pesi Josipa Broza, mislili su da imaju jedino pravo upravljat Jugoslaviom. Naravno među tim Jugo šovenima bilo je i etničkih hrvata i baštarda (miješanaca) no najviše Srpskog kamenjarskog jada koji se tu nešto sitno okoristio. No ti Jugo šoveni su se prvi izvukli(sijetili se i drugih krvnih zrnaca, nisu im se ostavljali soliteri..) i ostavili svoje sunarodnike ko brabonjak na cijedilu.Srpsku nesreću poglavito su inspirirali jugo oficiri.I njihovi apologeti.Mogo bi se kladit da je taj vaš Drago bio "istaknuti društvenopolitički radnik" , čuvar revolucije i skuteljubnik največeg kopileta svih naših naroda i narodnosti ( prosim , ima jasnih dokaza o neznanju tko mu je otac)
libela libela 15:22 26.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

malaramona
Exitus Letalis
Sonja Biserko je, da te podsetim, trgovinu organima nazvala transplantacijom.

veruj mi da nisam čula tu izjavu.
izvini.



Naravno da nisi cula, jer ta izjava ne postoji.


Pa nije ona od juce. U tekstu Sonja nekoliko puta govori o transplantacijama. Kojim se ona (naravno) nije bavila i ogradjuje se ali, kako kaze, ne veruje u njih. Moguce da su izvrsene i dobrovoljno pa Sonja, kao zena-borac za pobedu istine i pravde, hoce da se ogradi i ne nazove stvari kako je Dik Marti i oznacio: trgovina ljudskim organima!
Tekst je, inace, lament nad Tacijem i kako mu je steta nanesena sa ovim izvestajem.
Dakle, Kraljica Tuge!
mayo1 mayo1 15:31 26.12.2010

Re: ?

freeconstantinople
"Problem Srba u Hrvatskoj i zgrozidbu većine puka..."
"...jednakom zločimbom..."
"...sijetili se..."


Kao Hrvat iz Hrvatske, molim da prevedete ove umotvorine ili barem da me uputite na kamenogeni rječnik iz stoljeća sedmog iz kojeg izviru ovi biseri ljudske zatupljenosti.
Ja ih ne kužim, pa mogu misliti kako je tek ljudima koji nemaju "sreću" susretati se sa takvim...hm..."riječima".

Sudeći po rječniku, očito ste jedan od "mnogobrojnih" čitatelja "Hrvatskog slova", obzirom da nitko u Hrvatskoj osim tih likova tako ne govori.

malaramona malaramona 15:56 26.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

libela
malaramona
Exitus Letalis
Sonja Biserko je, da te podsetim, trgovinu organima nazvala transplantacijom.

veruj mi da nisam čula tu izjavu.
izvini.



Naravno da nisi cula, jer ta izjava ne postoji.


Pa nije ona od juce. U tekstu Sonja nekoliko puta govori o transplantacijama. Kojim se ona (naravno) nije bavila i ogradjuje se ali, kako kaze, ne veruje u nju. Moguce da su izvrsene i dobrovoljno pa Sonja, kao zena-borac za pobedu istine i pravde, hoce da se ogradi i ne nazove stvari kako je Dik Marti i oznacio: trgovina ljudskim organima!
Tekst je, inace, lament nad Tacijem i kako mu je steta nanesena sa ovim izvestajem.
Dakle, Kraljica Tuge!


moze link?
Covek u belom Covek u belom 16:43 26.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

malaramona
moze link?

Ja sam mislio da vi sto zivite/zaradjujete iskljucivo od srbomrznje ako nista drugo makar citate vase osnovno glasilo e-novine, ako vec niste u stanju da koristite "napredne" informacione tehnologije kao sto je google???

Al dobro treba i onim nesposobnima pomoci, stoga evo linka:
Komentar jedne "Belgrade based" nacistkinje (mora zbog rodne ravnopravnosti :)).

Exitus Letalis Exitus Letalis 18:06 26.12.2010

Re: ?

Sudeći po rječniku, očito ste jedan od "mnogobrojnih" čitatelja "Hrvatskog slova", obzirom da nitko u Hrvatskoj osim tih likova tako ne govori.

jel to ima veze sa samokresom?
Dr M Dr M 18:24 26.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....


Al dobro treba i onim nesposobnima pomoci


Istine radi:

„U njoj na prvi pogled nije jasna takozvana 'žuta kuća', odnosno, činjenica je da se transplantacija organa, a to tvrde ugledni lekari, mora obavljati u potpuno drugačijim uslovima. Taj deo priče je malo verovatan, ali to ne znači da nešto iz izveštaja nije tačno. Nema razloga da se bilo šta osporava. Ova priča je nanela štetu Tačiju kao premijeru i Kosovu kao državi. Mora da se istraži detaljno i profesionalno, inače će uvek remetiti odnose Srbije i Kosova. Dijalog između Beograda i Prištine treba da se nastavi i ne treba ovo koristiti da se dijalog ospori. Mora da se istraži i zbog toga da ne bi dovodio u sumnju odnose dva naroda“,

Kad se pazljivije, i bez predrasuda, procita, moze da zvuci i malo drugacije..
freeconstantinople freeconstantinople 18:25 26.12.2010

Re: ?

jel to ima veze sa samokresom?

i pričuva streljivom i protuvrtoletnim strojnicama i atombenenom munjarom
zadovoljna?
mayo1 mayo1 18:49 26.12.2010

Re: ?

jel to ima veze sa samokresom?


Ista škola. Ponavljači.
libela libela 18:54 26.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

Dr M

Istine radi:

„U njoj na prvi pogled nije jasna takozvana 'žuta kuća', odnosno, činjenica je da se transplantacija organa, a to tvrde ugledni lekari, mora obavljati u potpuno drugačijim uslovima. Taj deo priče je malo verovatan, ali to ne znači da nešto iz izveštaja nije tačno..."

Znaci: dovodi u pitanje a odmah nakon toga ide ograda (u zlu ne trebalo)?
Po svoj prilici, ograda joj i nece trebati jer kad Taci objavi liste i kad krene lov na ucenjene glave...
Dr M Dr M 19:47 26.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

Boldom na bold..

Taj deo priče je malo verovatan, ali to ne znači da nešto iz izveštaja nije tačno..."


Pa onda:

Mora da se istraži detaljno i profesionalno,

Mozda bih ga ja licno uhapsio, ali ona ne sme da prejudicira..itd..
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 20:23 26.12.2010

Re: ?

jel to ima veze sa samokresom?


Zasto meni nije cudno da si ti opsednuta 'samokresom'?
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 20:41 26.12.2010

Re: Pitanje za Gorančeta....

hoochie coochie man
NVO ne mogu da ucestvuju u politickom zivotu - iz dva veoma jednostavna i pravna razloga:


Prethodno bi smo se morali dogovoriti sta se smatra pod ucescem u politickom zivotu. I ovo sto mi ovde radimo je ucesce u politickom zivotu jer javno iznosimo svoje politicke stavove i zalazemo se za njih trudeci se da druge uverimo u njihovu ispravnost.
Ako to mogu pojedinci ne vidim zasto to ne bi mogle grupe.
Ako su necije ambicije da bude neciji predstavnik on mora pribaviti saglasnost tih koje zeli da predstavlja ali biti neciji predstavnik nije jedini nacin ucesca u politickom zivotu.
Ti pokusaji da neko od gore nekome kaze sta se sme a sta ne sme su karakteristicni za zagovornike totalitarizma i dok postoji taj neko gore uvek se moze postaviti pitanje sta je sledece sto ce taj oznaciti kao nedozvoljeno.
Zasto bi se npr crkvi zabranjivalo da kaze svoje misljenje o bilo cemu pa i o klasicnim politickim temama kakva je npr Kosovo ili neka druga pa i dnevno politicka tema? I ko je taj ko bi mogao to da joj zabrani? Komunisti su to sebi dozvoljavali.
Ako je crkva skup dobrovoljno udruzenih pojedinaca kojima je zajednicko da imaju odredjen stav prema postojanju boga i ako je njoj dozvoljeno postojanje ne vidim razloga da se nekim drugim pojedincima kojima je zajednicko nesto drugo zabrani udruzivanje i iznosenje svojih stavova.

Politicki stav da Srbi npr treba da se izvinjavaju nekome tamo do momenta dok taj neko tamo ne kaze, e sad je dosta, ili da Hrvati svoje interese podrede interesima Bosnjaka jeste malouman i bez ikakvog realnog osnova ali je legitiman i ne treba ga zabranjivati jer se misljenje, ma kako ono glupavo bilo, i ne moze zabraniti.

Ovo sto ti pises kao razlozima za zabranu rada nekim NVO je nesto sasvim drugo od onoga sto je napisano ranije
Dobar pocetak bi bio ukidanje i zabrana svih takozvanih 'NVO'


Ne treba kaznjavati i zabranjivati "takozvane NVO" (kako se utvrdjuje koja je NVO takozvana a koja ne?) vec NVO koje krse zakon.
O tome da li je neki zakon dobar ili ne pa i taj koji tretira finansiranje NVO se moze razgovarati ali onaj koji vazi se mora postovati.

Ipak je sloboda jednostavna stvar. Sve se sme osim onoga sto zabranjuje zakon a sta ce zakon zabraniti odlucuju izabrani predstavnici naroda a ne NVO.



:))))

Klasicna NVO taktika - zatrpavanje sagovornika glupostima, floskulama, parolama i optuzbama.

Ja sam naveo jasne razloge za ukidanje NVO-s. Jednostavno - to su organizacije koje krse zakon i pokusavaju da budu 'izvan zakona' (sto im je u mnogim 'zemljama u razvoju' i uspelo, jer doticne zemlje u svojim zakonodavstvima nisu predvidele 'virus' NVO).
NVO 'aktivisti' i NVO organizacije su SLOBODNE da odgovaraju pred zakonom.

Vidim da te zbunjuje to sto koristim 'takozvane NVO' - kako drugacije da kvalifikujemo organizacije koje u svom nazivu imaju 'ne-vladine' a od Vlade traze/zahtevaju dzeparac?

Mada bi najjednostavniji pristup bio - pregledati sve knjige, striktno kontrolisati finansiranje, sve tokove novca - i ukoliko se to uradi, za nekoliko meseci bi takozvane 'NVO' bile stvar proslosti.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana