Ljudska prava

U IŠČEKIVANJU PRAVE VESTI

Freedom of Information RSS / 27.12.2010. u 13:54

Autor: Rodoljub Šabić

Danas su zaposleni u XII beogradskoj gimnaziji održali protest ispred zgrade svoje škole. Ova reakcija uznemirenih ljudi čiji povod je prebijanje jedne njihove koleginice od strane dvojice maskiranih mladića, trebalo bi da bude ozbiljno upozorenje na činjenicu da fenomen nasilja u našim školama poprima dimenzije pred kojima je neodgovorno zatvarati oči.
Slučaj profesorke geografije koju su prošlog ponedeljka ispred škole prebili maskirani napadači, samo je jedan u nizu sličnih događaja ove godine. U toku ove godine još jedan profesor je teško povređen a nekoliko njih je „prošlo" sa lakšim telesnim povredama. Najbrutalniji napadi bili su u martu kada je pretučen jedan profesor medicinske škole i u septembru, kada se isto dogodilo trudnoj profesorki srpskog jezika. Ostao je zapamćen, jer je dobio dosta publiciteta, i slučaj kada je nezadovoljan ocenom jedan učenik prvog razreda srednje tehničke škole išamarao 60-godišnju profesorku hemije pred celim razredom, a neki đaci su događaj „ovekovečili" snimajući ga kamerom sa mobilnog telefona.
Publicitet inače dobijaju samo najekstremniji slučajevi. Kažu da, dok ne dođe do fizičkog napada, učenici svakodnevno viču na profesore, prete im, vređaju ih, psuju, pljuju i omolovažavaju.
„Ući u učiniocu u trogodišnjim školama postalo je toliko napeto da profesori piju lekove za smirenje, a posle časa traže šećer i vodu kao da su bili na najtežem fizičkom poslu. Zbog toga napadi nisu iznenađenje. Mislim da ne postoji nastavnik koji u toku jedne školske godine nije doživeo napad fizički ili verbalni od učenika ili roditelja. Zbog toga veliki broj nastavnika žmureći daje ocenu, na lepe oči, ne želeći da ga neko udara ili vređa" - verovali ili ne, ovo su reči predsednika Foruma srednjih stručnih škola Srbije.
Imamo li, na globalnom, relevantnom nivou dovoljno informacija o stanju u našim školama? Ili informacija imamo dovoljno, ali neodgovorno zatvaramo oči pred činjenicom da je u našim školama nasilje evidentno prisutno i čak rastuće.
A sa nasiljem je, imali smo na žalost mnogo primera da se uverimo, kao sa onim „duhom iz boce". Kad izađe, brzo se širi a u bocu jako teško vraća. Zato je zaista informacija od prvorazrednog javnog značaja odgovor na pitanje - Hoće li država povodom rastućeg nasilja u školama konačno preduzeti nešto, energično i bez odlaganja. Ne mislim, naravno, na već prisutne samozavaravajuće ideje tipa - „u Krivičnom zakoniku napad na profesora treba predvideti kao napad na službeno lice". Sa takvim idejama smo se već sreli kod novinara, poštara, radnika u Hitnoj pomoći... I one nam ne mogu doneti ništa, osim perspektive da postanemo država u kojoj većina stanovnika, u KZ, ima status „službenog lica".
Ono što nam treba je odgovorna, kontinuirana reakcija koja podrazumeva mnoštvo kombinovanih mera, i oštrijih sankcija i preventivnih, edukativnih i ekonomskih mera. Nije je lako definisati, još manje primeniti, ali svakako jeste neopohodno. Zato bi prava, vredna vest bila to da se s tim bar započelo.
Izostane li takva reakcija i ubuduće to će značiti da se mirimo sa stanjem u kome vesti kao ona koja je bila povod za protest profesora XII beogradske gimnazije zapravo i nisu nikakve vesti, već nešto „obično" i „svakodnevno", i u kome bi, na sramotu svih nas, „prava vest" eventualno moglo biti to da se na naslovnim stranicama pojavi informacija o tome da je grupa likova sa „fantomkama" (MUP sumnja na samoorganiziovane profesore ....) bejzbol palicama pretukla nekog „opasnog" srednjoškolca.Komentari (53)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 14:17 27.12.2010

...

Zato bi prava, vredna vest bila to da se s tim bar započelo.


ovo o čemu pišeš je jedan od
najozbiljnijih i najkompleksnijih
društvenih problema u srbiji.

ja sam povremeno radila u osnovnim školama
u poslednjih desetak godina,
i mogla da se uverim kako se
stanje iz godine u godinu alarmantno pogoršava.
i kako nasilnici postaju sve mladji.
Freedom of Information Freedom of Information 14:26 27.12.2010

Re: ...

AlexDunja
ovo o čemu pišeš je jedan odnajozbiljnijih i najkompleksnijih društvenih problema u srbiji....i mogla da se uverim kako sestanje iz godine u godinu alarmantno pogoršava.i kako nasilnici postaju sve mladji.

A posebno zabrinjava to što izostaje adekvatna reakcija države.
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:49 27.12.2010

Re: ...

A posebno zabrinjava to što izostaje adekvatna reakcija države.


Postoji neki program koji se zove "Škola bez nasilja", mislim da ga država radi zajedno u saradnji s UNICEFom. I škole imaju taj program. Ali, kao i sve ostalo u našoj državi - taj program počinje i završava se na papiru. Donese se dokument, imenuju se članovi komisije, turi se plakat "Škola bez nasilja" na vrata škole, baner na vebsajt škole... i to mu dođe to. Kao, program sproveden.

Mrtvo slovo na papiru - to je osnovi problem ove države.
AlexDunja AlexDunja 16:56 27.12.2010

Re: ...

Postoji neki program koji se zove "Škola bez nasilja", mislim da ga država radi zajedno u saradnji s UNICEFom.


postoji to, kru,
pretpostavljam i da u nekim školama daje rezultate

ali je nedovoljno da se neki program
sprovodi parcijalno, i samo ponegde.

ovo je mnogo kompleksniji društveni problem,
i trebalo bi da se rešava na sistematski način.
Freedom of Information Freedom of Information 17:34 27.12.2010

Re: ...

Krugolina Borup
Postoji neki program koji se zove "Škola bez nasilja",...Donese se dokument, imenuju se članovi komisije, turi se plakat "Škola bez nasilja" na vrata škole, baner na vebsajt škole... i to mu dođe to. Kao, program sproveden.Mrtvo slovo na papiru - to je osnovi problem ove države.

I ja mislim tako Kru.Kod nas je ogroman problem to što je raskorak izmedju proklamovanog i stvarnog nedopustivo veliki.
tripraseta92 tripraseta92 17:54 27.12.2010

Re: ...instant kvasac

Freedom of Information

A posebno zabrinjava to što izostaje adekvatna reakcija države.


Varate se! Stvari su postavljene baš "kako treba".
Oni kao koji su uzurpirali svu vlast u ovoj zemlji, zaštitili su sebe kineskim zidovima. Pa iza tih zidova, sve i da hoće, ne mogu da vide šta se napolju dešava. Obezbeđenje im stalno puni glavu kako su ugroženi, i time sebi dižu cenu: razne policijske i bezbednosne službe tako dobijaju na značaju i u samom sistemu upravljanja.
Naša vrhuška je bukvalno opsednuta sopstvenom bezbednošću , naročito posle ubistva premijera (setite se samo kojom brzinom su pronađeni likovi koji su slali preteće poruke predsedniku iz USA preko facebook-a. Takve poruke svaki novinar dobija na tone, svakodnevno)
I tako, u sopstvenim očima dobijaju na značaju ( naročito ako se zna da su moć i vlast odlična proteza za sve ljudske mane: glupost, neobrazovanost, neotesanost, nesposobnost... ) I zaista, što bi njima neko pretio da nisu toliko važni i značajni?
Od takvog stava do zrelosti za vezivanje na leđa je majušni korak.

A što se podanika tiče, i bolje je da žive u bedi i strahu. Lakše se vlada.

apectator apectator 18:59 27.12.2010

Re: ...instant kvasac

tripraseta92

A što se podanika tiče, i bolje je da žive u bedi i strahu. Lakše se vlada.

To je donekle sa stanovišta vlastodržaca tačno. Ali taj model ne može da funkcioniše neogranićeno dugo.To je već više puta iskustveno provereno.
tripraseta92 tripraseta92 19:37 27.12.2010

Re: ...instant kvasac

apectator
tripraseta92

A što se podanika tiče, i bolje je da žive u bedi i strahu. Lakše se vlada.

To je donekle sa stanovišta vlastodržaca tačno. Ali taj model ne može da funkcioniše neogranićeno dugo.To je već više puta iskustveno provereno.


Trajanje Kurte & Murte jeste ograničeno, ali zato je mašta bezgranična:
ratovi , teroristi, svetska ekonomska kriza, huligani, gripovi razni, biće skoro propast sveta.... ihiiiii
apectator apectator 19:55 27.12.2010

Re: ...instant kvasac

tripraseta92

Trajanje Kurte & Murte jeste ograničeno, ali zato je mašta besgranična: ratovi , teroristi, svetska ekonomska kriza, huligani, gripovi razni, biće skoro propast sveta.... ihiiiii

Ma jeste, ali najvažnije je da im je,i uz svu tu njihovu silnu maštu, trajanje ipak ograničeno.
mg011 mg011 01:59 28.12.2010

Re: ...

Krugolina Borup


Postoji neki program koji se zove "Škola bez nasilja", mislim da ga država radi zajedno u saradnji s UNICEFom. I škole imaju taj program. Ali, kao i sve ostalo u našoj državi - taj program počinje i završava se na papiru. Donese se dokument, imenuju se članovi komisije, turi se plakat "Škola bez nasilja" na vrata škole, baner na vebsajt škole... i to mu dođe to. Kao, program sproveden.

Mrtvo slovo na papiru - to je osnovi problem ove države.Škola bez nasilja je jako ozbiljan program i daje rezultate. Informacije imate na unicef.rs

Ali avaj, kada sam pokušao da prijavim osnovnu školu u koju idu moja deca direktor i pedagog su me gledali... hm... čudno. A tek ja njih, nakon što sam organizovao i sponzore... U UNICEF-u kažu da je najčešći problem, pored nespremnosti da priznaju da imaju problem sa nasiljem, to što pristupanje podrazumeva dosta dodatnih aktivnosti, bez honorara. Isplativije je organizovati izlete i ekskurzije.

Znam da im je profesija degradirana, prvenstveno sramnim zaradama, ali moram da primetim da se većina nastavnika i ostalih zaposlenih svojski trudi da te cifre i opravda - redukcijom vremena koje u školi provedu a o brizi za decu da i ne govorim.

Sve u svemu, tužna jedna priča, bez nekih izgleda da se stanje uskoro popravi. Autodestruktivni perpetuum mobile, kao i u većini drugih oblasti koje su nam važne
vojislav948 vojislav948 14:27 27.12.2010

Kojim putem


И оне нам не могу донети ништа, осим перспективе да постанемо држава у којој већина становника, у КЗ, има статус "службеног лица".


Svakodnevno se pitam ko je po Ustavu Srbije zadužen da štiti bezbednost građana Srbije i njihovu imovinu. Ukoliko je to MUP onda on mora i treba da štiti svakog pojedinca bez obzira na profesiju i zvanje, od huligana, nasilnika, kriminalaca. Nije put rešavanja davanje statusa službenog lica svakoj zasebnoj profesiji. Put i način rešavanja ovog u Srbiji, zabrinjavajućeg i sve opasnijeg ugrožavanja ljudi i njihove imovine je iznalaženje sistemskih rešenja koja će obuhvatiti izradu sistemskih zakona, strožije sankcionisanje svakog nasilja i zaista preko potrebnu reorganizaciju MUP i njegovog prilagođavanja potrebama zaštite ljudi i imovine širom Srbije. Građani Srbije se ne čuvaju u lokalima, kancelarijama već na ulicama, utakmicama, školama, bolnicama ...
angie01 angie01 14:39 27.12.2010

nije jednostavan problem!

ovo sada je bumerang zapushtenosti u svakom smislu!

I da me ne razumete pogreshno-nasilje bilo kog tipa ne podrzavam, narochito mi je gadno kada deca, koja treba da se uche zivotuusvajaju takvu tehnologiju kao normalnu, al u ovaj paket svakako ide i problem profesorskog kadra i njegovo licenciranje!

Uz duzno poshtovanje svim onim pravim pedagoshkim radnicima, chinjenica je da je nastavni kadar isto tako potpuno srozan u svom kvalitetu i da on u ovom odnosu ima ulogu drugog igracha.

Cela konstrukcija shkolstva je devalvirana i samo su prilike iz drushtva preneshene u shkole!

Da ne pominjem roditelje koji podrzavaju svoju decu u nestashlucimai dolaze i prete nastavnicima ako su se usudilida daju neku loshu ocenu!
jacHa. jacHa. 15:16 27.12.2010

Re: nije jednostavan problem!

anđo, ubedači me. skroz si u pravu.
nažalost, pred neispravnim sistemom možemo samo da se slikamo. ja se osećam bespomoćno da popravim stanje. mogu da osuđujem do sutra, imam utisak da je onima koji to slušaju "pas laje, vetar nosi". oguglao narod.
verujem da dobar deo populacije misli da su ti prosvetni radnici zaslužili batine. jer batina je mnogim samozvanim sudijama normalna alatka za kažnjavanje.

angie01 angie01 15:28 27.12.2010

Re: nije jednostavan problem!

. mogu da osuđujem do sutra, imam utisak da je onima koji to slušaju "pas laje, vetar nosi".


dear, dokle god su to pojedinci, ti koji ukazuju na greshke, a sa druge strane neki odgovornipostavljeni po politichkoj podobnosti, pa mogu da budu i dErektori pkbea i mesne industrije i shkole i ministri prosvete i gradonachelnici- a za sve to ih boli shtikla-jer su neke druge stvari preche-nema nishta od reshenja, koje nije neka filozofija, niti se treba izmishljati ona chuvena rupa na je l te saksiji-to kako treba vec u uredjenim sistemima decenijama funkcionishe!


shto sve ne znachi da se treba prepustiti-jer teshko je posle ochistiti iz mentoloidnog sklopa-narochito!
jacHa. jacHa. 16:09 27.12.2010

Re: nije jednostavan problem!

em zima, sneg i led, em depra, em... kao u engleskom vicu. zato:
Freedom of Information Freedom of Information 17:41 27.12.2010

Re: nije jednostavan problem!

angie01
ovo sada je bumerang zapushtenosti u svakom smislu!I da me ne razumete pogreshno-nasilje bilo kog tipa ne podrzavam, narochito mi je gadno kada deca, koja treba da se uche zivotuusvajaju takvu tehnologiju kao normalnu, al u ovaj paket svakako ide i problem profesorskog kadra i njegovo licenciranje!Uz duzno poshtovanje svim onim pravim pedagoshkim radnicima, chinjenica je da je nastavni kadar isto tako potpuno srozan u svom kvalitetu i da on u ovom odnosu ima ulogu drugog igracha.Cela konstrukcija shkolstva je devalvirana i samo su prilike iz drushtva preneshene u shkole!Da ne pominjem roditelje koji podrzavaju svoju decu u nestashlucimai dolaze i prete nastavnicima ako su se usudilida daju neku loshu ocenu!

Potpuno se slažem.A siguran sam da se slažemo i u vezi sa tim da evidentno postojeći problem licenciranja i evaluacije profesorskog kadra ne mogu rešavati (sami) ućenici,a pogotovo ne bilo kakvim nasiljem.
angie01 angie01 18:05 27.12.2010

Re: nije jednostavan problem!

licenciranja i evaluacije profesorskog kadra ne mogu rešavati (sami) ućenici,a pogotovo ne bilo kakvim nasiljem.


naravno da ne-to je samo kraj pantlichare, takve kakva je narasla!
Exitus Letalis Exitus Letalis 23:58 27.12.2010

Re: nije jednostavan problem!

bila moja ćerka na protesu. kaže da je bilo tako sramno malo kolega,
nepodnošljivo.

i on je profa u jednoj gimnaziji. da je plata ponižavajuća neću ni da pričam.

ali kakva je sloboda data učenicima, to je takođe nezamislivo.
i pre donošenja zakona, učenici sa po 180 neopravdanih izostanaka ostaju
u školi. iako se sa 25 izbacuje (tako piše).

naravno, doživljavala je joj đaci upisuju ocene u dnevnik pred njom.
da šutiraju klupe.
da joj prete roditilji.
da je pitaju dal joj je plata ko njihov, recimo, mobilni.
itd, itd.

sede u dvorištu u kolima i odvrnu muziku najjače. dođe sekretarica da
ih opomene. oni zatvore prozor.

ma užas jedan.


i naravno, niko ne trpi konsekvence.
i niko se ne buni pritiv ponižavajućih 2 posto povećanja.
danas kada dinkić ima ratu za kredit 1.000 eura.
danas kada krkobabić, mićun i ko još imaju po nekoliko hiljada eura.

kakav motiv imaju roditelji da školuju decu, posebno da rade u školama.
em ih ponižavaju, em su plaćeni mizerno, nedostojno.
zilikaka zilikaka 14:54 27.12.2010

Možda

bi za početak, jedna od efikasnijih mera za teže izgrede, bila momentalno izbacivanje iz škole, ali prema mom iskustvu to ide ovako:
Dva učenika za vreme časa udarila trećeg po ruci stolicom, i slomila mu ruku. Nastavničko veće zaseda i direktor kaže:
-kolege, ovo jeste strašno što se desilo i oni su zaslužili da budu izbačeni, ali mi moramo biti svesni svoje situacije! (čitaj: ima nas previše na toliko učenika, može se desiti da nam ukinu odelenja.)
Epilog: izgrednici su za kaznu prebačeni u susedno odelenje.

Ovoj priči ima više od deset godina, a sad je i, koliko mi je poznato, pravno gotovo nemoguće nekog izbaciti iz škole.
Budimo sigurni da su učenici debElo svesni toga.
thug_b thug_b 16:59 27.12.2010

Re: Možda

Budimo sigurni da su učenici debElo svesni toga.


i svEga ostalog!
zoja444 zoja444 14:58 27.12.2010

(samo)odbrana ili (samo)obmana

pre nekoliko godina, vozeci auto jednom ulicicom, spazila sam desetogodisnjaka kako sa interesovanjem stoji na trotoaru i posmatra automobile, sa zagonetnim osmehom na usnama i drzeci nesto u ruci. hop, nakon 2 sekunde kroz prozor je uletelo nesto i pogodilo me u slepoocnicu. nakon prvobitnog soka i kocenja u mestu, ugledah u krilu: strelu. tu je nastalo i dalje premisljanje: da li da odreagujem bilo kako ili da produzim dalje, zahvaljujuci vec nekome ili necemu sto mi strela nije izbila oko. opredelila sam se za prvu varijantu. decak sa strelom je odmah pobegao, ali su tu ostali njegovi drugari koji su pratili ceo dogadjaj. vrlo brzo sam saznala gde dete sa lukom i strelama stanuje, ali sam odlucila da prvo odem u policiju.

u policiji su mi odmah objasnili da su se deca eto malo igrala, i da se smirim i ne uzbudjujem previse, i sta ja tu uopste pravim neko pitanje... na sta je moj komentar bio: da, ta igra je vrlo mastovita... danas strelama, sutra pistoljima... i na tome je u policiji ostalo.

vec dopola obeshrabrena u sopstveni zdrav razum, otisla sam da pronadjem roditelje tog deteta i da porazgovaram sa njima. zajednicko dvoriste, niz malih kucica, cesma u sredini... jedna starija gospodja mi je sapatom objasnila: porodicu je majka napustila pre 6 meseci, o deci brine baka, eno otac sedi u kafani, jednoj od one 3 na cosku... to je ucutalo sve moje reci i misli. samo sam se okrenula i otisla. to dete nikada vise nisam videla.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 15:19 27.12.2010

Re: (samo)odbrana ili (samo)obmana

zoja444

ceo komentar je za citat.
u iščekivanju prave vesti, ja eto čamim čekajući da vidim odakle to iskaču ta užasna i agresivna deca?
ko li ih samo generiše? možda se samo-stvaraju?

n e k o
to mora da zna, čim zna da će nasilja tek biti.

znači:
koliko je dece koja su prepuštena sama sebi?
koliko je dece koja trpe porodično nasilje? (čak iako su samo svedoci - isto ga trpe)
kada će se neko setiti pa da kaže (kad prenosi vesti, pogotovo one užasne - i ovde sada skrećem malo sa teme, ali sa predumišljajem):
jeste, deca su izgorela, izmedju ostalog i zbog toga što su SVI znali da deca ostaju sama u kući.
ne, umesto toga, mi znamo sa kim se vratila majka, šta je rekla svekrva i ostale gluposti.

i za kraj,
opet pitanja:
šta znači kada nasilno dete ispišemo iz jedne škole i prebacimo u drugu?
da li to rešava problem?
šta sa onom decom koja nisu nasilna, ali su se zbog nasilja ispisala iz svojih škola?
itditd,,,
zilikaka zilikaka 16:56 27.12.2010

Re: (samo)odbrana ili (samo)obmana

šta znači kada nasilno dete ispišemo iz jedne škole i prebacimo u drugu?

Ako se pitanje odnosilo na neme, da počnem od tvrđeg paketa.
Ja pamtim vreme kada je postojala mera izbacuje se bez prava upisa.... Na to sam mislila.
Što se ostalog tiče, ja sam imala i učenika za koga sam na Beogradskoj hronici par dana posle mature, saznala da je uhapšen zbog višestrukih oružanih pljački .
Otimo čovek auta tako što je pištoljem isterivo vozače napolje. Za divno čudo, moj najveći problem sa njim je bio što sam teško uspevala da ga nateram da pristojno sedi za vreme časa. Uvek je imao neku opasku na tu temu tipa "a šta fali ako prebacim ruku preko naslona stolice". Moš misliti kako sam se osećala kad sam shvatila KO je bio sa druge strane. Živa naiva.
Ipak, i danas mislim da je od tog deteta moglo ispasti nešto mnogo bolje. Oni su naravno odraz društva.
Neki imaju sreću da ih porodica sačuva od nedaća, neki ne.
No, da ne širim previše (već jesam), ipak mislim da bi se školama morala vratiti moć institucije. Slično kao sudovima. Ti kad ulaziš u sud, koji pre svega služi svojim građanima, moraš da se ponašaš na određeni način, ili ćeš biti kažnjen. Niko tamo kao protivargument ne poteže da je neko od sudija neznalica ili korumpiran. Jednostavno, sud je sud, a pitanje pojedinaca se rešava na drugi način.


snezana mihajlovic snezana mihajlovic 17:20 27.12.2010

Re: (samo)odbrana ili (samo)obmana

Ako se pitanje odnosilo na neme

ne, nisam ni pročitala tvoj komentar pre nego li sam poslala svoj.
a,
pitanje o isključivanju iz škole sam postavila, jer to je jedna od prvih stvari koja se zahteva. (vidim da ti tražiš i nemogućnost re-upisa, a ja pitam dalje - šta onda? ukoliko se upiše u neku drugu školu - opet isto pitanje: šta onda? ili: šta dalje?)

ovde se treba baviti ne
posledicama,
već uzrocima problema.

a bojim se da je manifestacija nasilja (sa rapidno opadajućim br godina) samo posledica.

a evo kako se (neka) deca druže:

Ak0budesh ubijen sutra...ja ti necu d0ci na sahranu,jer cu biti u zatw0ru,jer sam ubio picku k0ja je ubila tebe!!!(p0shalji 0w0 swim0s0bama za k0je bi ziw0t da0 )

ovo se vidjalo na statusima raznoraznim na fb.

ti pišeš sa sve udarajućim u zid smajlijem kako nisi znala ko je sa druge strane.
a ja dodajem: mi samo mislimo da znamo ko je sa druge strane. (poruku koju okačih gore je poslao klinac koji je jedan od najboljih djaka u odeljenju)
zilikaka zilikaka 18:44 27.12.2010

Re: (samo)odbrana ili (samo)obmana

Što se onog šta dalje tiče, možda zvuči pregrubo, ali mislim da škola nije socijalna ustanova. Odavno je uvreženo mišljenje da decu treba držati u školi da ne bi bila na ulici. ...Pa tako i na fakultetima. Bolje da ide na fakultet nego da sedi kod kuće. Moje mišljenje je da smo negde stvari okrenuli i da su sad pogrešno postavljene. Ako nekpg izbaciš iz škole, on neće moći više da pohađa školu. Tačka. Može posle da plati vanredne razrede, al ne i da redovno, besplatno pohađa školu.
pišeš sa sve udarajućim u zid smajlijem kako nisi znala ko je sa druge strane

Mogla si primetiti i da sam rekla da je od tog deteta moglo ispasti nešto mnogo bolje. Verovatno je splet okolnosti uticao da ne bude tako. Taj smajlić je postavljen jer sam ostala paf kad sam shvatila da sam ja insistirala na pristojnom sedenju, a policija nije mogla da mu doaka za sve ono drugo. I da nikom nije palo a pamet da nam skrene bar pažnju na to, nego smo saznali iz medija.
P.S.Uzgred, kojeg je uzrasta dete koje je ono napisalo? Zvuči jezivo, ali imam prokleti utisak da je prepisano od negde, bez osećaja težine izrečenog. Čisto da se bude in. Nadam se da sam u pravu kad mislim da su to majmunska posla.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 22:15 27.12.2010

Re: (samo)odbrana ili (samo)obmana

kojeg je uzrasta dete koje je ono napisalo?

sedmi razred
i naravno da je majmunisanje i kopipejst
ali je manir kod klinaca taj.

bio je slučaj i onih devojčica koje su zlostavljale drugaricu iz škole. nastavnici se posle čudili - jer, zaboga, pa to su dobri djaci.

ne postaje se nasilnik preko noći
i ne postaje se takav zato što si to, eto - poželeo da bi...nemavezešta.

meni je jezivo kada neko u ovom našem društvu ne dobije nikakvu šansu, već odrasta uz surove uslove igre - i onda mi peremo ruke od svega, a on/ona jednog dana prestane da bude dete...
zoja444 zoja444 22:39 27.12.2010

Re: (samo)odbrana ili (samo)obmana

snezana mihajlovic
meni je jezivo kada neko u ovom našem društvu ne dobije nikakvu šansu, već odrasta uz surove uslove igre - i onda mi peremo ruke od svega, a on/ona jednog dana prestane da bude dete...


i meni je jezivo, potpuno se slazem sa svim sto ste napisali. ali, plasim se da je to jednostavno neminovnost, jedna zivotna istina... mislim da ni jedno drustvo nije postiglo toliki stupanj razvoja da bi omogucilo jednake sanse za sve. zivot je jednostavno takav... nije fer. to, naravno ne opravdava ni roditelje, ni skolstvo, ni socijalni sistem, ni drzavu... bilo koju. plasim se da je to jedna tuzna cinjenica.
zilikaka zilikaka 22:57 27.12.2010

Re: (samo)odbrana ili (samo)obmana

ali je manir kod klinaca taj.

Pitala sam jer sam takav rečnik primetila i kod mlađih. Budališu se dok ih ne nateraš da vizuelizuju ono što su rekli. Tad obično shvate.
jer, zaboga, pa to su dobri djaci.

Dobar đak ne znači i dobar čovek. Može i ne mora.
Što se jednakih šansi tiče, šta reći ako se već među najmlađima novac provlači kao osnovno i jedino merilo nečije vrednosti. To uče jedni od drugih, od okoline, od svih nas verovatno.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 08:59 28.12.2010

Re: (samo)odbrana ili (samo)obmana

Dobar đak ne znači i dobar čovek. Može i ne mora.

pa, i nadala sam se da je to iz mojih komentara jasno... :)

Budališu

meni budalisanje nikad problem bilo nije.
kad je nekom budalisanje onaj tekst koji linkovah,
e, onda se meni lampice pale.


što se novca tiče - poznajem decu ekstremno bogatih roditelja kod koje:
ako se već među najmlađima novac provlači kao osnovno i jedino merilo nečije vrednosti

ne važi.

pa biće da ipak tu ima nešto i sa roditeljima kojima je novac osnovno i jedino merilo nečije vrednosti.


zilikaka zilikaka 09:28 28.12.2010

Re: (samo)odbrana ili (samo)obmana

Imam prokleti utisak da sam pogrešno shvaćena.
Da ne zamaramo auditorijum, usudiću se da pređem na pp. Jednokratno.
Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 15:11 27.12.2010

sudar svetova

ko sto se onomad drustvo batalilo prutova (tanki najvise bole) red je da se reformise kompletan pristup skolovanju dece i autoritativnog/patronizirajuceg odnosa profesora prema deci...vremena se menjaju ali nasa urezana sujeta,osionost i bahatost bez obzira na nivo obrazovanja ostaje konstanta (generalizujem da, ne terajte me da i dokazujem nije tesko) ...iste karakteristike se formiraju vrlo rano i obrazovni sistem/drustvo i devalvacija pojedinca cija se samospoznaja formira veoma rano snosi veliki deo krivice

apsolutno bez zelje da opravdam bilo kakvo nasilje (OSUDJUJEM GA) ali od osnovne do klupe sa predavanja na faxu nosim neke ne bas lepe uspomene profesorskog odnosa...

POSTUJTE DECU! DECA ZELE STRUKTURU I ZNANJE ALI SAMO AKO IH POSTUJETE! VI DA VI STE ODGOVORNI ZA FORMIRANJE DECE KOJA CE USKORO BITI NECIJI RODITELJI! PODJITE OD SEBE! BUDITE PRVI! MOZE DRUGACIJE!

...udju u obraznovni sistem da se zaposle /oslone na drzavu radi sigurne egzistencije i manjka izbora u propalom sistemu i onda svoje zivotne frustracije istresaju na najgorem mogucem mestu za drustvo...zna se zasto i kako se postaje edukator, a to je kod nas poseban rizik

bez opravdanja i medijske hajke...svaki novcic ima dve strane
sahmatbg sahmatbg 17:52 27.12.2010

Re: sudar svetova

bez opravdanja i medijske hajke...svaki novcic ima dve strane

Ima, samo te dve strane nikad nisu identične.
Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 18:12 27.12.2010

Re: sudar svetova

sahmatbg
bez opravdanja i medijske hajke...svaki novcic ima dve straneIma, samo te dve strane nikad nisu identične.da ali jedna uzrokuje drugu i stvara se zacarani krug

pa se posle cudimo sto deca traze : 1.strukturu 2.postovanje 3.vrednosti 4.osecaj pravde u "ORGANIZACIJAMA"

6000 na ulici onaj dan EJ

dalja demagogija samo vodi u dalju dubiozu

sahmatbg sahmatbg 18:37 27.12.2010

Re: sudar svetova

Dejan Ninkovic

da ali jedna uzrokuje drugu i stvara se zacarani krugpa se posle cudimo sto deca traze : 1.strukturu 2.postovanje 3.vrednosti 4.osecaj pravde u "ORGANIZACIJAMA"

Ma nema šta da se čudimo. Neka deca traže,imaju puno pravo da sve to traže.Samo moraju da znaju i da korektan odnos prma svemu tom istom oni duguju drugima.Nije to nikakva demagogija već sasvim normalna stvar.
Jukie Jukie 16:17 27.12.2010

Evo reći ću opet

Za sve je kriva POGREŠNA IMPLEMENTACIJA ideje o dečjim pravima, od 2000. godine na ovamo.

Deca su od prvog razreda naučena da imaju PRAVA a da nemaju nikakve OBAVEZE prema drugima.

Svi trče oko njih u svilenim rukavicama da jadno detence slučajno ne bi dobilo osećaj niže vrednosti.

Šta smo na kraju dobili: tinejdžere koji bukvalno ne znaju šta je dobro a šta loše.

Ne da su buntovnici koji se bune protiv establišmenta, nego stvarno misle da imaju urođena prava da divljaju kako hoće.
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 17:09 27.12.2010

Re: Evo reći ću opet

Svaka na mestu
aleksandrapetkovic aleksandrapetkovic 17:59 27.12.2010

Ovo što ću reći...

... verovatno će izazvati ne baš pozitivne reakcije, ali ne daju mi osećanja da ćutim.

Prvo i osnovno, da li nekome pada na pamet da je možda porodica, kao eto nekakav faktor u vaspitanju dece, uzrok ovakvog ponašanja?! Ne mogu više da slušam kako su škola i država ključni faktori u produkovanju nasilja, dok njeno veličanstvo porodicu niko ne pominje. Da postavcimo stvari ovako:
*pre nego što pođe u školu dete boravi u porodici 7 godina - vaspitavali ga roditelji;
*u školu dolazi sa određenim sistemom vrednosti, stavovima, iskustvima - formirani uz pomoć roditelja;
*roditelji imaju širi spektar instrumenata vaspitanja (dok nastavcnici imaju pohvalu i pokudu, roditelji raspolažu nagradama, kaznama, materijalnim obećanjima, ljubavlju ...), a pritom se od roditelja ne očekuje da ga nauče bilo čemu (svako prema sopstvenom nahođenju);
*kad krene u školu dete u njoj provodi najviše 6 od 24 sata u toku dana - četiri puta više vremena roditelji imaju za vaspitavanje;
*i najvažnije što uvek zaboravljamo - škola je prvenstveno obrazovna, a tek potom vaspitna institucija! Od škole se očekuje da, kroz nastavne predmete, prenese naučna znanja deci, a tek onda da ih vaspitava. Ne čini li vam se da je u datim uslovima malo suludo očekivati od škole da "ispravi krivu Drinu"?

Razmišljala sam skoro koliko mukotrpnih procedura i provera moraju da istrpe ljudi koji žele da usvoje dete (te da budu u paru - ne može ako si sam/a, te da nisi osuđivan, lud, bolestan, nezaposlen... i ko zna šta sve još), dok te za prirodno sticanje potomstva niko ništa ne pita - treba samo da 'oćeš. Što reče moj kolega, "i za upravljanje mopedom ti treba dozvola, jedino za roditeljstvo ne." Možda nastavnici nisu stručni, možda su njihove licence glupost, tačno je da nas ima svakakvih, ali se to isto može reći i za roditelje. Koliko roditelja u toku izvršavanja te svoje "najvažnije uloge" pročita neku knjigu koja se time bavi, koliko njih potraži savet stručnjaka, a koliko se oslanja na instinkt, vaspitava dete po ugledu na svoje roditelje ili potpuno suprotno, bolje od komšije i sl.?
I onda imate "decu" koja su u zatvoru zbog nasilja u toku Parade ponosa i roditelje koji demonstriraju jer im deca "nepravedno trunu u zatvoru a oni su im lepo rekli da ne idu na ulicu i ne leže zatvor zbog tamo nekih pedera"! Da li neko stvarno misli da je škola toliko moćna institucija i da može promeniti sistem vrednosti kod dece koji je godinama, sisitematski, stihijski ili planski, ciljano ili spontano izgrađivan u krugu porodice?

A da ima i uticaja sistema/države - ima. Pogledajte samo Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Prvo, dete može nekažnjeno , tek onako, neopravdano da izostane iz škole 35 časova i da nikome ništa ne objašnjava. Može li neko da izostane sa posla 35 sati na taj način? A to su neki budući "radni ljudi". Za nasilje ga možete kazniti prebacivanjem u drugu školu, ali samo ako se roditelj saglasi. Takođe, četvrti razred učenik može da ponavlja ako se roditelj saglasi. I tako još niz gluposti koje "vaspitno" deluju. Pa onda škola kriva što profesori dobijaju batine!
buba_truba buba_truba 18:15 27.12.2010

Re: Ovo što ću reći...

aleksandrapetkovic
... verovatno će izazvati ne baš pozitivne reakcije, ali ne daju mi osećanja da ćutim.

Što se mene tiče, naprotiv. Velika preporuka za komentar!

A i za osećanja.
sahmatbg sahmatbg 18:16 27.12.2010

Re: Ovo što ću reći...

aleksandrapetkovic
... verovatno će izazvati ne baš pozitivne reakcije, ali ne daju mi osećanja da ćutim.Prvo i osnovno, da li nekome pada na pamet da je možda porodica, kao eto nekakav faktor u vaspitanju dece, uzrok ovakvog ponašanja?! Ne mogu više da slušam kako su škola i država ključni faktori u produkovanju nasilja, dok njeno veličanstvo porodicu niko ne pominje.

Porodica jeste bitan faktor ali ni jedini ni najvažniji.
Pogledajte samo Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Prvo, dete može nekažnjeno , tek onako, neopravdano da izostane iz škole 35 časova i da nikome ništa ne objašnjava. Može li neko da izostane sa posla 35 sati na taj način? A to su neki budući "radni ljudi". Za nasilje ga možete kazniti prebacivanjem u drugu školu, ali samo ako se roditelj saglasi.

Eto npr. sa tim besmislenim pravilima porodica nema mnogo veze.
sin_m sin_m 18:42 27.12.2010

Re: Ovo što ću reći...

Za buduće roditelje treba uvesti seriju psiho-fizičkih testova. Ko ih položi (misli se na OBA supružnika) - svaka čast, ima pravo da napravi decu. Ko padne - žalim slučaj.

I uvesti predmet "Roditeljstvo" za one koji planiraju da polažu ispit.
Dejan Ninkovic Dejan Ninkovic 18:56 27.12.2010

Re: Ovo što ću reći...

sin_m
Za buduće roditelje treba uvesti seriju psiho-fizičkih testova. Ko ih položi (misli se na OBA supružnika) - svaka čast, ima pravo da napravi decu. Ko padne - žalim slučaj.I uvesti predmet "Roditeljstvo" za one koji planiraju da polažu ispit.
i ti roditelji su takodje bili ucenici

uvesti reformiranu PEDAGOGIJU i testirati potencijalne porfesore... uvesti dvogodisnje usmeravanje za poziv pa izvol'te ...isto postoji na zapadu

i da se ne da student (ja) objasnjavam profesoru pred celim auditorijumom da se nije poneo pedagoski prema kolegi

kvalitet i samokritika...pre svega

uros_vozdovac uros_vozdovac 19:00 27.12.2010

Re: Ovo što ću reći...

Aleksandra je na dobrom putu čini mi se. Žena mog života i ja odavno smo se dogovorili da sami vaspitavamo decu, evo to traje nepunih 10 godina, nama se čini da imamo rezultata. Dosta značajan deo te odluke ima za posledicu da autoritet škole svesno stavljamo nisko u sistemu vrednosti koje pokušavamo da održimo ali pardon, tako je.
Imamo iskustvo sa školom, hvala bogu, iz našeg detinjstva, škola nas je punila bespotrebnim znanjem, terala na kampanjsko učenje interaktivnost u nastavi nije postojala, moderan didaktički materijal se svodio na dijaprojektore koji skupljaju prašinu u ormarima ma znate svi o čemu pričam. Ta škola koje se sećam je bila beznadežno depresivna ustanova koja se ni makla nije od Nušićevih pripovetki. A kažu menja se škola, ok...
Moje dete ide u školu koja je manje-više preslikana škola u koju sam ja išao. Ista interaktivnost u nastava, didakički materijal je još uvek onaj dijaprojektor koji naravno stoji u ormaru, tabla i kreda i to je to. Nastavnom osoblju je posao olakšan, ne smišljaju zadatke - kupujemo vežbanke otštampane, imaju radne sveske i to je to. Sa druge strane naletim na ovo:
Za sve je kriva POGREŠNA IMPLEMENTACIJA ideje o dečjim pravima, od 2000. godine na ovamo.

Deca su od prvog razreda naučena da imaju PRAVA a da nemaju nikakve OBAVEZE prema drugima.

Svi trče oko njih u svilenim rukavicama da jadno detence slučajno ne bi dobilo osećaj niže vrednosti.

Šta smo na kraju dobili: tinejdžere koji bukvalno ne znaju šta je dobro a šta loše.

Čini mi se da je to o čemu citirani komentar govori implementirano iz uspešnijih sistema iz uspešnijih društava što može biti samo korak napred. Autoritet škola mora da izbori promenama a ne insistiranjem na snižavanju standarda pa makar i uvezenih.

Freedom of Information Freedom of Information 19:24 27.12.2010

Re: Ovo što ću reći...

uros_vozdovac
Autoritet škola mora da izbori promenama a ne insistiranjem na snižavanju standarda pa makar i uvezenih.

U pravu si Uroše,naravno.Promene na bolje a ne snižavanje standarda su pretpostavka neophodnog autoriteta.Samo, neke od tih promena škola nikako ne može da obezbedi sama.
AlexDunja AlexDunja 19:29 27.12.2010

Re: Ovo što ću reći...

.Samo, neke od tih promena škola nikako ne može da obezbedi sama.

ništa škole ne mogu same.
na žalost, ni porodice,
osim pojedinačnih.

aman, država bi trebalo da postoji
radi koordinacije napretka društva.

i za to bi trebalo da bude plaćena.
zilikaka zilikaka 20:26 27.12.2010

Re: Ovo što ću reći...

aman, država bi trebalo da postoji
radi koordinacije napretka društva.

i za to bi trebalo da bude plaćena.

Kada prosvetarski posao bude jedan od (naj)bolje plaćenih, i kada taj posao budu mogli da obavljaju samo dooobro provereni, imaćemo čemu da se nadamo.
AlexDunja AlexDunja 20:35 27.12.2010

Re: Ovo što ću reći...

Kada prosvetarski posao bude jedan od (naj)bolje plaćenih, i kada taj posao budu mogli da obavljaju samo dooobro provereni, imaćemo čemu da se nadamo.

opet, ne samo to.

veliki deo odgovornosti je
na sistemu obrazovanja,
na programima...

na sistemu vrednosti u društvu.
na porodičnim vrednostima
i takodalje, ali sigurna sam da znaš o čemu pričam...
antioksidant antioksidant 22:38 27.12.2010

Re: Ovo što ću reći...

AlexDunja
.Samo, neke od tih promena škola nikako ne može da obezbedi sama.

ništa škole ne mogu same.
na žalost, ni porodice,
osim pojedinačnih.

aman, država bi trebalo da postoji
radi koordinacije napretka društva.

i za to bi trebalo da bude plaćena.

drzava samo treba da se skloni u stranu da ne smeta, da ne gura nos u svaku stvar i da ne postavlja pogresan sistem vrednosti neprekidnim nizom negativnih selekcija... ne bih zeleo da me drzava vaspitava (mada bih mozda i bolji ispao)
Jukie Jukie 23:05 27.12.2010

Re: Ovo što ću reći...

zilikaka
.Kada prosvetarski posao bude jedan od (naj)bolje plaćenih, i kada taj posao budu mogli da obavljaju samo dooobro provereni, imaćemo čemu da se nadamo.

Kada bude jedan od najbolje plaćenih, opet će se zapošljavati ljudi preko veze, samo će onda biti potrebna mnogo jača veza...
(Mislim da sam poslednjih godina predao oko 30-40 prijava na konkurse za nastavnike (tj. na sve konkurse koji su se pojavili u krugu od sat i po putovanja od kuće u jednom smeru). Od toga sam tri puta pozvan na intervju, od toga jednom mesec dana kasnije kada sam već zaboravio na celu stvar pa je jasno da je pro forme, drugi put mislim da je bilo 2-3 kandidata jer je škola u nedođiji i upisala slabe osmake, a u trećoj školi su mi rekli da sam suviše intelektualan za njihove đake (ili kako su već sročili frazu) i da je bolje da pokušam da nađem posao u gimnaziji).

A da se vratimo na plate, veća plata neće ništa promeniti ako su uslovi rada loši kakvi jesu. Dođeš kući emocionalno i fizički isceđen kao krpa, srećan što si danas izbegao ratno stanje u učionici, i pokušavaš malo da odremaš trzajući se u snu, pre nego što opet ustaneš da pišeš vražje pripreme za čas po stavkama i smišljaš šta da radiš sledeću nedelju-dve. Sutra opet isto. Nemaš kada da potrošiš tu ogromnu platu (recimo da izmisle da dobijaš milion dolara mesečno) sem za vreme onih nekoliko nedelja u julu/avgustu kada je +40 stepeni. Nemaš kada ni da uživaš u malim stvarima u životu (da lepo odspavaš, ustaneš, popiješ kaficu i gledaš ptice kako cvrkuću) a kamoli da ti neke tamo pare poboljšavaju kvalitet života.

Šta dobijaš od više para? Bolju lekarsku negu ako te rođeni đak prebije? Bolje lekove za smirenje? Ja sam se pitao zašto sve te starije koleginice idu okolo kao zombiji dok nisam shvatio da su na jakim lekovima za smirenje da prežive još jedan dan.
zilikaka zilikaka 23:26 27.12.2010

Re: Ovo što ću reći...

Sad ću možda gurnuti prst u oko mnogima, a poslednje što želim je da ikog uvredim.
Kada se moja generacija opredeljivala za buduće zanimanje, na dnu lestvice poželjnih je bio prosvetarski poziv. Ne zato što smo imali loše modele pred sobom, nego zato što je to zanimanje uvek bilo među manje plaćenima. Eto, iz moje generacije, od nas tridesetak matematičara, vrlo odličnih đaka, (jer si samo takav mogao da upišeš to što si upisao), NIKO se nije opredelio da bude profesor matematike.
To ne znači da mislim da su se opredeljivali samo oni lošiji, nego je često to bio neki kompromis. Daj šta daš. Iz tih razloga sam i ja jedno vreme radila u prosveti, i gledala da se sklonim što pre.
Rad sa ljudima je užasno težak, ako ga ozbiljno shvatiš.

Što se nepotizma tiče, ima ga svugde.
Moja opaska za plate je bila generalna. Možda u nekom boljem društvu, u narednom životu
kick68 kick68 20:27 27.12.2010

ali

i najvažnije što uvek zaboravljamo - škola je prvenstveno obrazovna, a tek potom vaspitna institucija! Od škole se očekuje da, kroz nastavne predmete, prenese naučna znanja deci, a tek onda da ih vaspitava. Ne čini li vam se da je u datim uslovima malo suludo očekivati od škole da "ispravi krivu Drinu


Netacno (uz duzno postovanje). Funkcija skole i jeste (u normalnim sistemima) da ispravlja krive Drine. Skola je institucija koja (treba da) od te dece koja sede tamo stvara funkcionalne, produktivne clanove drustva. Zvuci mozda konfekcijski, ali je tako. Nesumnjivo je da roditelji treba da se bave svojom decom i da ih odgajaju na dobrobit a ne na stetu drustva. Kada porodica ne uspe (a to nije uvek samo krivica roditelja) skola je ta koja u saradnji sa drzavom ne sme da izneveri tu decu i mora da pokusa da napravi nesto od njih.

Jezivi primeri koje su navele zoja i zilikaka su slucajevi kada je policija trebalo da reaguje (ili sluzba za maloletnicki kriminal- lomljenje ruke je teska telesna povreda) i da bar registruje tu decu, da uradi nesto, da bi se pocelo da se radi sa njima na vreme. To kad stigne do oruzane placke, malo je kasno, rekla bih...

Nego, problem je ovde:

Kao, program sproveden.
Mrtvo slovo na papiru - to je osnovi problem ove države.


ovde:

Varate se! Stvari su postavljene baš "kako treba".
A što se podanika tiče, i bolje je da žive u bedi i strahu. Lakše se vlada.


i narocito ovde:
Cela konstrukcija shkolstva je devalvirana i samo su prilike iz drushtva preneshene u shkole!


A u nedostatku originalnih misli sa moje strane, zakljucila bih izlaganje citatom izjave blogera Spiridona sa jednog drugog bloga:

Ono sto se zakljucuje iz cele price je da na ovim prostorima vlada polupismeni slepac. Direktno i indirektno
zilikaka zilikaka 23:02 27.12.2010

Re: ali

Ono sto se zakljucuje iz cele price je da na ovim prostorima vlada polupismeni slepac. Direktno i indirektno

Ili ono čega ja uvek volim da se setim
Današnje društvo je osveta loših đaka.
jedan.kub jedan.kub 00:13 28.12.2010

Zašto

je nestao taj običaj da se na roditeljskim sastancima imenuju deca koja su napravila neki ispad, jer za vaspitanje svakog deteta treba da odgovara njegov roditelj. Ako je to zbog toga što su ta deca uglednih osoba, onda su prosvetni radnici sami krivi, jer srozavaju sopstveni autoritet. Oni su tu u svojoj profesiji sudije od. merodavni.

Takođe, krivi su i roditelji, jer podcenjivanjem autoriteta prosvetnog radnika pred svojim detetom, ne mogu da očekuju da će njihovo dete nešto naučiti, jer deca uvek i pre svega vole i poštuju svoje roditelje.

Roditelji i prosvetni radnici treba da sarađuju u korist dece, a ne da se zbog te dece nalaze na dve suprotstavljene strane.

I sigurna sam da bi se deca drugačije ponašala, jer ne bi mogli da koriste nastalu situaciju.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 00:29 28.12.2010

Žao mi je...

Oboje moje dece išli su u tu školu, a ja redovno išao na roditeljske sastanke..
Draga mi je 12. gimnazija..Mislim da poznajem i profesorku koju su napale siledžije..
Strašno je to, ali ne radimo dovoljno na suzbijanju nasilja.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana