Moj grad| Planeta| Život

Park, arcadia

Nebojsa Krstic RSS / 30.12.2010. u 01:36

 

 

 

Određeni komad detinjstva proveo sam u parku na Zelenom vencu. Dobro sam poznavao ovu uređenu zelenu površinu komplikovane strukture i namene. U njemu sam prvi put razbio glavu. To mi se desilo posle jednog suviše kratkog skoka sa ljuljaške posle koga me je drveno sedište, zaljuljano preko mere, odalamilo u potiljak. Krv je obilato curila i ta slika prilično je uznemirila moju majku koja me je odvela u najbližu bolničku ustanovu kraj železničke stanice gde sam efikasno hirurški zbrinut i vraćen u park.

U njemu obično nije bilo mnogo sveta. Redovni posetioci, čak i po lošem vremenu, bili su lokalni tapkaroši. Znao sam ih jer je majka često baš od njih kupovala dve karte za «20. oktobar», «Kozaru» ili «Jadran». Skupljali su se u srednjem delu parka, na klupi pored bazena s peskom i tu delili pare. Nisu obraćali pažnju na mene dok sam piljio u njihova slikovita lica. Bili su stariji ljudi, nosili su sakoe i kapute, jedan je imao izbrazdano lice. Ulivali su mi poverenje.

Branko Đurić je imao bicikl, crni sa tri točka iste veličine. Otac mu je bio predsednik kućnog saveta. Posle nekog vremena ispunjenog mojim upornim lobiranjem dobio sam isti samo zeleni. Zelenom je posle dva dana pukao lanac. Branko je pobedonosno rekao: «Rekao sam ti da kupiš crni!»

U krajnje unutrašnjem delu, tamo gde je sada parking na spratove povremeno bi se instalirali automobilići na sudaranje. Jednom je bila i dodatna atrakcija, žena sa najdužim vratom na svetu, 3.5m. Nju je bučno najavljivao čovek s megafonom. Nisam ušao da je vidim iz razloga finansijske prirode.

Iza tog dela pa desno, u zgradi koja se naslanjala na bioskop «20. oktobar» vežbao je preko dana džez orkestar. Ako ste umeli da zađete za leđa radnje za čišćenje i farbanje obuće i pronađete jedinu rupu na žbunju koje je činilo neošišanu živu ogradu, mogli ste da se dokopate prozora sa rešetkama kroz koji ste mogli lepo da pratite probu. Agilni dirigent bio je čovek koga sam kasnije identifikovao kao Vojislava Simića. Njemu je nadimak Bubiša i oni koji slabije poznaju džez pogrešno misle da se Vojislav zove Ljubiša, što ovog izrazito nervira. To je ispričao jednom na TV-u.

Zimi ste imali dve mogućnosti. Ili da se sankama spuštate sa najvišeg brega u parku, pa ako imate dovoljno kinetičke energije i sreće, strmoglavili bi se između drveća i žbunja pokrivenog snegom, prošišali bi zaravan i dokopali bi se sledeće nizbrdice posle koje bi izleteli pravo na kolovoz ulice Narodnog fronta. Ili, niz Reljinu, koja nije pružala mogučnosti da izletite na ulicu. Udarac sankama o sanke zvao se kalpiš. To sam naučio kada sam sasvim nehotice zakačio jednog ispred sebe. Ispostavilo se da ne ceni kad mu neko lupi kalpiš. A pokazalo se i da je dosta jači od mene.

Na ivici zaravni na koju izbijete kada hodajući od dna parka, savladate 2 uzbrdice, a pored taksi stanice, nalazio se kiosk za kuvane viršle. I kobasice, takođe. I jogurt u trostranoj prizmi. U stvari, tetra pak je bio naknadni izum. Pre toga jogurt je bio pakovan u teglice. Kiselo mleko takođe. Tako da ako ste u «Atini», na Terazijama, naručili đevrek i kiselo mleko, dobili bi i malu kašiku sa dugačkim vratom koja je mogla da dosegne dno teglice. Studenti koji su honorarno radili kao mlekadžije u ranim su jutarnjim časovima ispred vrata ostavljali mleko u flašama sa širokim grlićem i teglice, ko je već šta naručio. Sa pojavom papirnih pakovanja ugasilo se ovo korisno zanimanje.

U to vreme ja sam maštao da kad porastem prodajem novine. Novinski kiosci bili su moj prvi predmet čežnje. Naročito onaj na dnu parka, preko puta Kameničke. Tu sam se sprijateljio sa «novinarom» s kojim sam sklopio aranžman da mu svaki pročitani strip vratim u pola cene. Obično sam zamenjivao i doplaćivao. Glava mi je tek neznatno prelazila visinu tezge sa izloženim novinama. Ipak sam uspevao da šacujem. Mali jež, Politikin zabavnik, Panorama, Plavi vjesnik...stripovi su izlazili i u novinama. U Novostima ste imali Ben Bolta, boksera, svetskog šampiona u teškoj kategoriji, autor je bio Džon Kalen Marfi. Juliju Džons Stenlija Drejka takođe. Pa Porodicu Tarana od Džo Mak Manusa. I Ciska Kida od Hoze Luis Salinasa. Svaki dan bio je praznik.   

 

 



Komentari (111)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 02:18 30.12.2010

Know how

Branko je pobedonosno rekao: «Rekao sam ti da kupiš crni!»


Tko zna, zna!
zoja444 zoja444 03:12 30.12.2010

incognito

mlekac mlekac 03:26 30.12.2010

Taj kiosk za virsle...

Bio je, valjda, jedan od najpoznatijih u gradu.
Prilican promet, koliko se secam (uvek se cekao red pred njim), a narocito u zimnje vreme.

Znam taj tvoj parkic, mada je nama, Dorcolcima, delovao cudno. Nekako i jest i nije bio park. Imao je on sve osobine istog - klupe, drvece, igraliste, ali, za nekog ko je odrastao na Kalisu, ili, ako bas nije bilo druge u Studentskom parku, taj tvoj bio je nekako suvise razudjen.

Mada, moram da priznam da sam provela puno lepih sati u njemu tokom srednje. Najbolji drug stanovao mi je u Prizrenskoj (Bas iznad poslasticarnice i predstavnistva SWIS Aira), pa je nekako bilo normalno da se visi u tom tvom parkicu.

A o stripovima cemo nekom drugom prilikom, mislim.

Sretna ti nova godina!
pnbb pnbb 18:39 30.12.2010

Re: Taj kiosk za virsle...

delovao cudno. Nekako i jest i nije bio park. Imao je on sve osobine istog - klupe, drvece, igraliste, ali, za nekog ko je odrastao na Kalisu, ili, ako bas nije bilo druge u Studentskom parku, taj tvoj bio je nekako suvise razudjen.

jbg, nama s brda je park sve ono sto ima klupu, ljuljaski i par stabala... neka trava tu okolo.. sjebes percepciju ako ti je u komsiluku ada i sportnjak
mikroorganizam mikroorganizam 20:12 30.12.2010

Re: Taj kiosk za virsle...

Nama s Brda park je mesto preko puta OŠ Josif Pančić gde je Luter držao ringišpil, a u baraci flipere. To je mesto gde je bila kafana Majevica. U njoj je moj ćale pio kafu i kiselu ili vinjak, zavisi, a ja sok.

Crveni kiosk sa viršlama bio je na stanici gde je sad Mek, malo iznad zgrade gde je treći član Pevačkog društva sa početka bloga stanovao (onaj levo na kraju spota).

Kad se razbolim pa me vode u Dom zdravlja na Brdu da dobijem injekcije, onda posle idemo u Beteks da kupimo automobilčić pa na viršle. Ili obrnuto...

A u Beteksu se prodavale i ploče. Kad sam krenuo u 13. beogradsku izašla ona ploča "Poslednja mladost u Jugoslaviji" pa sam je kupio u Beteksu. Posle je preskakala na pesmi "Razvod 1999".
pnbb pnbb 21:12 30.12.2010

Re: Taj kiosk za virsle...

park je mesto preko puta OŠ Josif Pančić gde je Luter držao ringišpil

to je avanzovalo do cina sumica.. s naglaskom na I, ko zna zasto...
a pkb je gotovo sigurno bio levo od beteksa... pored centroproma je bila szr za opravku najlon carapa i dugmica, i jos nesto.. ne mogu da se setim sta
mikimedic mikimedic 21:55 30.12.2010

Re: Taj kiosk za virsle...

Luter držao ringišpil


luter i saveta, legende parka.
zoja444 zoja444 22:03 30.12.2010

Re: Taj kiosk za virsle...

pnbb
a pkb je gotovo sigurno bio levo od beteksa... pored centroproma


zar pkb nije bio kod jugoplastike? na sredini pozeske?
pnbb pnbb 22:38 30.12.2010

Re: Taj kiosk za virsle...

zar pkb nije bio kod jugoplastike? na sredini pozeske?

ako mislis na kiosk, ne bih reko.. a malih prodavnica pkb je bilo 3 .. nijedna kod plastike.. bili bb i velik a plana s te strane
zoja444 zoja444 01:29 31.12.2010

Re: Taj kiosk za virsle...

pnbb
ako mislis na kiosk, ne bih reko..


moguce je da sam nesto pomesala.
mlekac mlekac 02:05 31.12.2010

Re: Taj kiosk za virsle...

pnbb
delovao cudno. Nekako i jest i nije bio park. Imao je on sve osobine istog - klupe, drvece, igraliste, ali, za nekog ko je odrastao na Kalisu, ili, ako bas nije bilo druge u Studentskom parku, taj tvoj bio je nekako suvise razudjen.

jbg, nama s brda je park sve ono sto ima klupu, ljuljaski i par stabala... neka trava tu okolo.. sjebes percepciju ako ti je u komsiluku ada i sportnjak

Da, ima nesto i u tome - ja sam s Kalisa presla na N.Bgd, a iz drvne u XIII. Pa mi zelenila nikako nije falilo - zato mi taj parkic u centru i delovao nekako cudno.

A sa brda se ne secam kioska za virsle, ali se secam rostilja u Ljeskoj, iza gimnazije... Ma za nas je bio najjaci u gradu!
antioksidant antioksidant 09:20 31.12.2010

Re: Taj kiosk za virsle...

szr za opravku najlon carapa


e jesam mlad
pnbb pnbb 15:20 31.12.2010

Re: Taj kiosk za virsle...

ali se secam rostilja u Ljeskoj, iza gimnazije

aca mackarov ... poslednje konaciste za lokalne avlijanere i kontejnerke
draft.dodger draft.dodger 03:46 30.12.2010

Štetočinstvo...

Ti bi Krstiću, od Tokija napravio kasabu...
mrtvi_miloshevici mrtvi_miloshevici 03:49 30.12.2010

Senf

Na ivici zaravni na koju izbijete kada hodajući od dna parka, savladate 2 uzbrdice, a pored taksi stanice, nalazio se kiosk za kuvane viršle.


Ortak mog burazera imao je standardnu foru kad kupuje viršle:
"Izvinite, da li se plaća senf?"
"Ne."
"Dajte mi onda celu teglu."
8c_competizione 8c_competizione 14:25 30.12.2010

Re: Senf

Najbolje obozavam tvoj NICK! Mozda bi malecna izmenica bolje stajala Miloshevic-Markovici, ha?

Dace Bog!
Ivana Knežević Ivana Knežević 04:08 30.12.2010

U nama ili pored nas,

daleko - uspomene zive svoje zivote.

Kako sacuvati uspomene ako se istim stazama redovno prolazi. Troja je bila zatrpana slojevima i slojevima novih kultura, novih secanja. Zaboravi se.
Ili ne. Tragovi ostaju.
Nista vise nije jasno, i to me ponekad raduje.
bauer. bauer. 04:57 30.12.2010

,

Za PKB viršle i kobasice, sa najboljim senfom na svetu, posebno u kasnijim vremenima, kada su izbacivali i sveže zemičkice, sve potpisujem (eto pitanja za predsednika, od nas iz dijaspore, zašto danas niko ne pravi viršle, kobaje, senf i zemičke po tom starom receptu?).

Dodao bih samo, malo niže niz Balkansku, tačno preko puta 20. Oktobra, najbolje pljeske na svetu, kod Leskovčanina. Pljeske su nepravedno zapostavljena prehrambena kategorija, najčešće na uštrb ćevapa, te belih veški i svakakvih drugih ćulbastija. Ali, ove su jednostavno bile savršene (i još uvek su, ako se ne varam?).

Ali,

Novinski kiosci bili su moj prvi predmet čežnje. Naročito onaj na dnu parka, preko puta Kameničke. Tu sam se sprijateljio sa «novinarom» s kojim sam sklopio aranžman da mu svaki pročitani strip vratim u pola cene. Obično sam zamenjivao i doplaćivao. Glava mi je tek...

...ovo je postojalo, od kada postoje kiosci i stripovi! Bio bih baš razočaran ako takva pojava ne postoji i danas.
jinks jinks 09:01 30.12.2010

Re: ,

Dodao bih samo, malo niže niz Balkansku, tačno preko puta 20. Oktobra, najbolje pljeske na svetu, kod Leskovčanina.


Nisu lose, jos uvek se drze.
srdjan.pajic srdjan.pajic 09:58 30.12.2010

Re: ,

bauer.
Za PKB viršle i kobasice, sa najboljim senfom na svetu, posebno u kasnijim vremenima, kada su izbacivali i sveže zemičkice, sve potpisujem (eto pitanja za predsednika, od nas iz dijaspore, zašto danas niko ne pravi viršle, kobaje, senf i zemičke po tom starom receptu?).

Dodao bih samo, malo niže niz Balkansku, tačno preko puta 20. Oktobra, najbolje pljeske na svetu, kod Leskovčanina. Pljeske su nepravedno zapostavljena prehrambena kategorija, najčešće na uštrb ćevapa, te belih veški i svakakvih drugih ćulbastija. Ali, ove su jednostavno bile savršene (i još uvek su, ako se ne varam?).

Ali,

Novinski kiosci bili su moj prvi predmet čežnje. Naročito onaj na dnu parka, preko puta Kameničke. Tu sam se sprijateljio sa «novinarom» s kojim sam sklopio aranžman da mu svaki pročitani strip vratim u pola cene. Obično sam zamenjivao i doplaćivao. Glava mi je tek...

...ovo je postojalo, od kada postoje kiosci i stripovi! Bio bih baš razočaran ako takva pojava ne postoji i danas.


Dobre su i dalje te pljeske, proveravam ih svake godine kad dodjem, mada kad god sam svratio, promet je bio dosta mršav. U naše vreme, sećaš se sigurno Komšo, umeo je da se otegne red dole do Male Moskve ili kako se beše zvala ona odvratna kafančina niz Balkansku. A mi smo u Tesli umeli pola dana da žickamo lovu da skupimo za pljesak posle škole.

Ne znam ovo za viršle, i ja ih se kao takvih sećam, ali bojim se da je to samo privid davno minulog detinjstva. Meni su uvek najbolje padale posle Engleskog, u Domu omladine, kad ćale sačeka sestru i mene, pa na kiosk, dole gde je sad onaj Staklenac.

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:45 30.12.2010

Re: ,

eto pitanja za predsednika, od nas iz dijaspore, zašto danas niko ne pravi viršle, kobaje, senf i zemičke po tom starom receptu?)

Pravo pitanje...no se bojim ako on odgovori na sva, šta ćemo mi da radimo.
vishnja92 vishnja92 19:40 30.12.2010

Re: ,

A mi smo u Tesli umeli pola dana da žickamo lovu da skupimo za pljesak posle škole.

evo ga opet.
banovati, odmah.
U naše vreme, sećaš se sigurno Komšo, umeo je da se otegne red dole do Male Moskve ili kako se beše zvala ona odvratna kafančina niz Balkansku

srki bre, Mala Moskva je iznad leskovackih pljeski, sve ti se pobrkalo.
jack, reci mu.
ovi iz Tesle...
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:44 31.12.2010

Re: ,

vishnja92
A mi smo u Tesli umeli pola dana da žickamo lovu da skupimo za pljesak posle škole.

evo ga opet.
banovati, odmah.
U naše vreme, sećaš se sigurno Komšo, umeo je da se otegne red dole do Male Moskve ili kako se beše zvala ona odvratna kafančina niz Balkansku

srki bre, Mala Moskva je iznad leskovackih pljeski, sve ti se pobrkalo.
jack, reci mu.
ovi iz Tesle...


Pa kako se onda zvala ta kafančina ISPOD Leskovčanina?!? I oni su imali kao neki kiosk što gleda na Balkansku, u kojem su držali pljeske koje kao da su pretrpele nuklearni holokaust.

A i ja sam našao koga da pitam stvari iz realnog djačkog života - štreberku iz Vlahovića .

bauer. bauer. 02:14 31.12.2010

Re: ,

Pravo pitanje...no se bojim ako on odgovori na sva, šta ćemo mi da radimo.

Pa da, to i ja kažem, kada bi znao odgovore na sva pitanja, ne bi mu trebali savetnici... he, he, he. Nego, bez zezanja, te viršle su bile odličan proizvod, u redovima se čekalo za njih u špicevima, za vreme doručka, ručka, večere, užina između i, do te mere da, kada bi nestalo viršli, i kobaje su bile prihvatljive. I onda su jednostavno prestale da se prodaju. Valjda je tako neko odlučio, bez dobrog razloga.
bauer. bauer. 02:23 31.12.2010

Re: ,

mada kad god sam svratio, promet je bio dosta mršav. U naše vreme, sećaš se sigurno Komšo, umeo je da se otegne red dole do Male Moskve

Komšo, za Malu Moskvu si već korigovan. A ovo u vezi prometa... Danas ima daleko više dobrih mesta za klopu (ne, obavezno, i boljih), pa se promet razvodnio. Drago mi je da Leskovčanin traje i danas. A koliko čujem, i Loki otvara (ili je otvorio) lokal u G. Jovanovoj, preko puta stare lokacije, vi-za-vi P.P. Age, gde je držao kiosk? I to mi je posebno drago da čujem.
mirelarado mirelarado 02:29 31.12.2010

Re: ,

A koliko čujem, i Loki otvara (ili je otvorio) lokal u G. Jovanovoj, preko puta stare lokacije, vi-za-vi P.P. Age, gde je držao kiosk? I to mi je posebno drago da čujem.


Отворио је, пре извесног времена.
bauer. bauer. 02:41 31.12.2010

Re: ,

Отворио је, пре извесног времена.

E, Mirela, jednom prilikom, pre, onoliko, vremena, mi je kod njega ispalo dvesta marona iz novčanika. Verovatno ih je vetar oduvao ispod kioska. Nikada ih nisam prežalio, iako, iz ove perspektive, to i nije bio smak sveta. Isto, bilo bi lepo da mi ih vrati, ako ih je slučajno pronašao kada su uklanjali kiosk. Ja sam tamo ostavio mnogo veću kintu, svojevremeno
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:03 31.12.2010

Re: ,

bauer.
Отворио је, пре извесног времена.

E, Mirela, jednom prilikom, pre, onoliko, vremena, mi je kod njega ispalo dvesta marona iz novčanika. Verovatno ih je vetar oduvao ispod kioska. Nikada ih nisam prežalio, iako, iz ove perspektive, to i nije bio smak sveta. Isto, bilo bi lepo da mi ih vrati, ako ih je slučajno pronašao kada su uklanjali kiosk. Ja sam tamo ostavio mnogo veću kintu, svojevremeno


Iajoooo, 200DM!!! Kakav gubitak, na onu skupoću, pola moje prve plate. Ili 4 dana pranja prozora na užetu.

vishnja92 vishnja92 06:51 31.12.2010

Re: ,

Pa kako se onda zvala ta kafančina ISPOD Leskovčanina?!? I oni su imali kao neki kiosk što gleda na Balkansku, u kojem su držali pljeske koje kao da su pretrpele nuklearni holokaust.

ispod ali prekoputa, na raskrsnici sa NF je hotel Prag, genije. a kiosk sa virslama na istoj raskrsnici je na istoj strani, a preko puta njega i dijagonalno sa hotelom je nikad prezaljena poslasticarnica sa najboljim cokoladnim bombicama u gradu.
nemas pojma bre, nisi zasluzio skolovanje u tom kraju kad ne znas kafane.

štreberku

milivoj010111 milivoj010111 10:03 02.01.2011

Re: ,

Kada su pitali Leskovčanina, tu ispod Moskve, u čemu je tajna neverovatnog ukusa njegovih pljeskavica, on je odgovorio --- ja pravim pljeskavice od mesa !
spadalo92 spadalo92 08:55 30.12.2010

Upadanje

dve karte za «20. oktobar»

U "20. oktobar" se najlakše "upadalo". Skupimo svi pare za jednu kartu. Onda jedan od nas uđe legalno. Kad počne film, taj jedan tiho skine rezu sa izlaznih vrata, pa se ostatak bande ušunja unutra. Tako sam gledao "Rio Bravo" deset puta. Jedanput sam platio kartu. U "Kozaru" i "Jadran" nije moglo da se "upada".
jedan je imao izbrazdano lice.

Njemu je bio nadimak "Lisac" ili "Lisica" ako se dobro sećam.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:38 30.12.2010

Re: Upadanje

Njemu je bio nadimak "Lisac" ili "Lisica" ako se dobro sećam.

Da znaš da je moguće!
JJ Beba JJ Beba 13:42 30.12.2010

Re: Upadanje

U "Kozaru" i "Jadran" nije moglo da se "upada".

U Đuru se ulazilo kroz podrum

Određeni komad detinjstva proveo sam u parku na Zelenom vencu.

ja još uvek provodim detinjstvo tu

si se sankao od Moskve do fronta?

edit
sad vidim da jesi



a kad klizu naprave gore od Moskve , bude spasavaj se ko može.
I moja klinka se tu sankala.
sada em skoro da nema snega dovoljno za sankanje, em malo koje dete danas zadovoljava ta geografija.
sjebali nam park onom groznom ruskom kućom, koja je odnela najbolju terasu u galaksiji. Kuću koja je nosila tu terasu srušo onaj nesretni arhitekta grada Bobić. Tu je sada ta pomenuta dosdna kuća u kojoj je neka ruska banka i koja ima divan plato ispred, ali koji naravno zvrji prazan. Nit jelku da tu stave, nit neki bend da zasvira onako za dž, amateri da dođu da se zbavljaju, ništa, samo glupi čuvari da ne kažem sekjuriti
vishnja92 vishnja92 19:49 30.12.2010

Re: Upadanje

sjebali nam park onom groznom ruskom kućom, koja je odnela najbolju terasu u galaksiji. Kuću koja je nosila tu terasu srušo onaj nesretni arhitekta grada Bobić.

to zamesateljstvo sa Terazijskom terasom bi bilo zlocin skoro ravan onome sa platanima, da nije popravljivo (srusiti kucu i gotovo).
krkar krkar 22:52 30.12.2010

Re: Upadanje


Bio je jedan čuveni tapkaroš bez noge, pao sa tramvaja kad se kešao i cap-carap. Tapkao je 20. oktobar, Kozaru, Jadran, Zvezdu i Kosmaj. Tačno ga se sećam kako nasloni patrljak na rukohvat štake i valja karte.

A kako je na štakama bežao od murije, brže od dvonogih
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 00:37 31.12.2010

Re: Upadanje

Bio je jedan čuveni tapkaroš bez noge, pao sa tramvaja kad se kešao i cap-carap. Tapkao je 20. oktobar, Kozaru, Jadran, Zvezdu i Kosmaj. Tačno ga se sećam kako nasloni patrljak na rukohvat štake i valja karte.

Tačno! I taj je tu dolazio. Znam čoveka.
spadalo92 spadalo92 04:07 31.12.2010

Re: Upadanje

krkar

Bio je jedan čuveni tapkaroš bez noge, pao sa tramvaja kad se kešao i cap-carap. Tapkao je 20. oktobar, Kozaru, Jadran, Zvezdu i Kosmaj. Tačno ga se sećam kako nasloni patrljak na rukohvat štake i valja karte.

A kako je na štakama bežao od murije, brže od dvonogih

Rukom je pridržavao štaku dok je hodao, k'o da ga sad gledam. Kad smo već kod tapkaroša, ima ono čuveno pitanje: "Pošto kova?" Odakle potiče reč kova?
krkar krkar 04:25 31.12.2010

Re: Upadanje

Odakle potiče reč kova?


Od Koviljka, i to se koristilo. Mada ja mislim da je kova starija od Koviljke ali ko će ga znati.
tsunade tsunade 09:03 30.12.2010

stripovi

I ja sam imala slican sistem sa stripovima, samo na Dortjolu i jednako sam mastala o radnom mestu u kiosku na cosku . Inace u to doba ti si isao na Institut za strane jezike u Jovanovu. Ja sam takodje pohadjala casove (kod ticerke Jasenke). Mislila da si super cool sa svojim pankerskim frulica trapericama. Naravno posto sam jedno deset (a mozda i vise) godina mladja, bio me blam da ti pridjem i trazim da mi potpises plocu "Ti si moja cokolada" . Eto to ti je moja uspomena
mlekac mlekac 12:23 30.12.2010

Re: stripovi

tsunade
I ja sam imala slican sistem sa stripovima, samo na Dortjolu i jednako sam mastala o radnom mestu u kiosku na cosku . Inace u to doba ti si isao na Institut za strane jezike u Jovanovu. Ja sam takodje pohadjala casove (kod ticerke Jasenke). Mislila da si super cool sa svojim pankerskim frulica trapericama. Naravno posto sam jedno deset (a mozda i vise) godina mladja, bio me blam da ti pridjem i trazim da mi potpises plocu "Ti si moja cokolada" . Eto to ti je moja uspomena

A nas kiosk bio na cosku Jovanove i Visnjiceve, preko puta precednikovih prozora!
U to vreme je samoposluga jos uvek bila obicna, Centroprom, posle su je renovirali pa bila Alonso!
tsunade tsunade 13:30 30.12.2010

Re: stripovi

jos ako si isla u bracha baruh skolu pa ako si generacija 71 mozda se i poznajemo... ja sam zivela u dusanovoj 30 iznad kafane uzicka kremna a preko puta drvno-preradjivacke skole...a trafika bila na uglu dusanove i 7. jula.
mlekac mlekac 15:40 30.12.2010

Re: stripovi

tsunade
jos ako si isla u bracha baruh skolu pa ako si generacija 71 mozda se i poznajemo... ja sam zivela u dusanovoj 30 iznad kafane uzicka kremna a preko puta drvno-preradjivacke skole...a trafika bila na uglu dusanove i 7. jula.

Ja sam sa ugla Strahinica Bana i Kapetan Misine. Isla u PP Agu (Sada MP Alas). A posle, kao usmerenjak, prva dva razreda u drvnu, sto je uzrokovalo, naravno, da deo casova provodimo sto u poslasticarnici sto u Kremni.

A i starija sam generacija, al' mi, Dorcolci, uvek se nekako pronadjemo.

P.S.
Naravno da znam tvoju trafiku - taman se poklopila sa mojom "Alan Ford" fazom, a i nekim casopisima. Bila u njoj jedna mnogo ljubazna teta.

Nego, radi li jos poslasticarnica? Imali su fenomenalne sampite.

EDIT:
Nego, jesi li ikada isla u ono parkic-dvoriste u 7.jula, bas iznad Strahinica Bana, ona zgrada preko puta apoteke? Tamo su imali ljuljaske i vrtesku, stalno smo krisom upadali u tu "Tajanstvenu bastu", posto su komsije iz te zgrade bila mnogo antiprotivne da klinci koji nisu iz njihove zgrade vise tu.
tsunade tsunade 16:49 30.12.2010

Re: stripovi

Ne znam sta je sa poslasticarnicom. Ja sam se u osmom razredu osnovne preselila na Novi Beograd a na pocetku studija sam imala decka sa Dortjola pa sam se takorechi vratila na jedno sedam godina koliko je trajala moja veza sa deckom... Sadasnji Dorchol ne lici na onaj nas al je infrastruktura ista. Sechas se one robne kuche, takodje na uglu Dusanove i 7. jula. Mislim da bese Beko or something. U ono doba socijalizma moja keva je krajem godine dobijala neke vaucere za kupovinu uz popust u toj robnoj kuchi, tako da se tacno znalo kad dobijam novu jaknu i resto zimske garderobe. Ta robna kucha bila onako velika, lepo je izgledala, krcata robom pa jos kad je napirlitaju za novu godinu, ma milina... E kad prolazim Dusanovom, uvek ocekujem da vidim taj prizor, al se redovno razocaram posto se to degenerisalo u neku novobogatasku budzevinu.

PS Mene uvek privlacilo jedno dvoriste sa magnolijama u nastavku prema Bajlonijevoj pijaci. U to vreme se pricalo da je to kucha Lepe Lukic
Bojana Maljević Bojana Maljević 17:00 30.12.2010

Re: stripovi

Ja sam sa ugla Strahinica Bana i Kapetan Misine.

Mlekac, mi smo bile komšinice? Ja sam sa ugla Jovanove i Kapetan Mišine. Nisam tu provela onaj deo života koji se zvanično vodi kao detinjstvo, ali pošto još nisam odrasla...
mlekac mlekac 17:22 30.12.2010

Re: stripovi

tsunade
Ne znam sta je sa poslasticarnicom. Ja sam se u osmom razredu osnovne preselila na Novi Beograd a na pocetku studija sam imala decka sa Dortjola pa sam se takorechi vratila na jedno sedam godina koliko je trajala moja veza sa deckom... Sadasnji Dorchol ne lici na onaj nas al je infrastruktura ista. Sechas se one robne kuche, takodje na uglu Dusanove i 7. jula. Mislim da bese Beko or something. U ono doba socijalizma moja keva je krajem godine dobijala neke vaucere za kupovinu uz popust u toj robnoj kuchi, tako da se tacno znalo kad dobijam novu jaknu i resto zimske garderobe. Ta robna kucha bila onako velika, lepo je izgledala, krcata robom pa jos kad je napirlitaju za novu godinu, ma milina... E kad prolazim Dusanovom uvek ocekujem da vidim taj prizor al se redovno razocaram sto se to pretvorilo u neku novobogatasku budzevinu.

Prvi maj Pirot!
To je bila RK.
Znam jer mi je cale tu bio nabavio neverovatan teksas komplet. Suknja i jakna sa koznim umecima na dzepovima, hit mode 76/77!

A sad su tu neki automobili.


mlekac mlekac 17:23 30.12.2010

Re: stripovi

Bojana Maljević
Ja sam sa ugla Strahinica Bana i Kapetan Misine.

Mlekac, mi smo bile komšinice? Ja sam sa ugla Jovanove i Kapetan Mišine. Nisam tu provela onaj deo života koji se zvanično vodi kao detinjstvo, ali pošto još nisam odrasla...


Koji tacno cosak?
Kad se spustas od PMF-a, ja sam bila na onom levo - preko puta izvidjaca. pre nego sto predjes Strahinica Bana.

EDIT:
BTW, jesi li se i ti sankala niz Kapetan Misinu dok joj nisu obrnuli jedan smer?
mlekac mlekac 17:24 30.12.2010

Re: stripovi

tsunade


PS Mene uvek privlacilo jedno dvoriste sa magnolijama u nastavku prema Bajlonijevoj pijaci. U to vreme se pricalo da je to kucha Lepe Lukic


Nije Lepe Lukic, nego Branka Kockice! On je tu ziveo neko vreme. Pricas o onoj prelepoj na uglu Dusanove i Visnjiceve.
tsunade tsunade 17:31 30.12.2010

Re: stripovi

Da. Bila je prelepa i imala je magnolije u dvoristu. Prve magnolije koje sam ikad videla u zivotu i zapanjila se lepotom... obozavala sam da tu zastanem i pogledam u to drvo kad mu dodje vreme za cvetanje

PRVI MAJ PIROT ... a sto sam se ja istripovala da je Beko? Priznaj da je design bio looodilo.
Bojana Maljević Bojana Maljević 17:37 30.12.2010

Re: stripovi

Koji tacno cosak?

Kada se spuštaš K.Mišinom, sa desne strane, tačno na uglu sa Jovanovom, prozori mi gledali na Mišinu. Visoko prizemlje.
BTW, jesi li se i ti sankala niz Kapetan Misinu dok joj nisu obrnuli jedan smer?

Još pitaš! Učila klince iz kraja kako se sanka!!
spadalo92 spadalo92 17:49 30.12.2010

Re: stripovi

mlekac
tsunade
I ja sam imala slican sistem sa stripovima, samo na Dortjolu i jednako sam mastala o radnom mestu u kiosku na cosku . Inace u to doba ti si isao na Institut za strane jezike u Jovanovu. Ja sam takodje pohadjala casove (kod ticerke Jasenke). Mislila da si super cool sa svojim pankerskim frulica trapericama. Naravno posto sam jedno deset (a mozda i vise) godina mladja, bio me blam da ti pridjem i trazim da mi potpises plocu "Ti si moja cokolada" . Eto to ti je moja uspomena

A nas kiosk bio na cosku Jovanove i Visnjiceve, preko puta precednikovih prozora!
U to vreme je samoposluga jos uvek bila obicna, Centroprom, posle su je renovirali pa bila Alonso!

A u zgradi iznad stanovali Senka Veletanlić i Zafir Hadžimanov. Iza je bila pijaca. U prolazu ka Dunavu, tu smo krali lubenice.
mlekac mlekac 17:51 30.12.2010

Re: stripovi

Bojana Maljević
Koji tacno cosak?

Kada se spuštaš K.Mišinom, sa desne strane, tačno na uglu sa Jovanovom, prozori mi gledali na Mišinu. Visoko prizemlje.
BTW, jesi li se i ti sankala niz Kapetan Misinu dok joj nisu obrnuli jedan smer?

Još pitaš! Učila klince iz kraja kako se sanka!!

Znam tacno koji su to prozori! Prolazila tuda kad god sam isla na neke casove gore na cosku Jevremove! A ponekad ti, verovatno, i virnula u gajbu
I ja sam bila u visokom prizemlju, bas na cosku. Jos ce, na kraju, ispasti da smo se sankale zajedno...
Bojana Maljević Bojana Maljević 17:55 30.12.2010

Re: stripovi

A ponekad ti, verovatno, i virnula u gajbu

U moju gajbu su svi virili. Takav joj je bio položaj.
Jos ce, na kraju, ispasti da smo se sankale zajedno...

Divno je kad divne stvari ispadnu na kraju.
krkar krkar 17:59 30.12.2010

Re: stripovi

PRVI MAJ PIROT ... a sto sam se ja istripovala da je Beko? Priznaj da je design bio looodilo.


Beko je to bio (a možda i Kluz). Prvi maj Pirot je bio u Makenzijevoj/Ratnih invalida/14. decembra.

Inače, većina ulica u gradu imala je u mojoj kući (a i u većini "boljih" kuća) po dva imena: ono predratno i ovo "njihovo", partizansko. Ova gorepomenuta imala je 3.

A vidim svi fini, rolšue i autići. Šta je, sise, niste pravili trokolice na kuglagere i spuštali se ludački, hrabriji ležeći a mamina deca sedeći.

A kad dođe zima sankanje na gajbicama od tetrapak-mleka. Tetrapak za mleko bio je litarski a gajbice su bile šestougaone, sive, taman veličine da sedneš u njih. A i u svakom kraju grada su bile pri ruci i vidiš dobru nizbrdicu ili već napravljenu klizu, mazneš gajbu, spustiš se i ostaviš dole gajbu. Ako te usput ne startuje (i uhvati) neki revnosni penzionisani zastavnik prve klase koji je samo čekao da nahvata neprijatelje države koji pozajmljuju i premeštaju gajbice.
pnbb pnbb 18:34 30.12.2010

Re: stripovi

sankanje na gajbicama od tetrapak-mleka

od gajbica su se pravile slicuge.. iseku se drske i onda se kraj zagreje i savije, pa stanes na to i spustas se niz padinu.
jaksa scekic jaksa scekic 19:08 30.12.2010

Re: stripovi

krkar

A vidim svi fini, rolšue i autići. Šta je, sise, niste pravili trokolice na kuglagere i spuštali se ludački, hrabriji ležeći a mamina deca sedeći.

A kad dođe zima sankanje na gajbicama od tetrapak-mleka. Tetrapak za mleko bio je litarski a gajbice su bile šestougaone, sive, taman veličine da sedneš u njih. A i u svakom kraju grada su bile pri ruci i vidiš dobru nizbrdicu ili već napravljenu klizu, mazneš gajbu, spustiš se i ostaviš dole gajbu. Ako te usput ne startuje (i uhvati) neki revnosni penzionisani zastavnik prve klase koji je samo čekao da nahvata neprijatelje države koji pozajmljuju i premeštaju gajbice.


E moj Krkar, sve su to deca iz kruga dvojke
1.Prangija od supljih kljuceva (oni za fioke i ormane), napune se fosforom od sibica, ugura se ekser, sve je vezano zicom, tresnes o beton u hodniku pa sve komsije iskoce iz stanova.
2. Karbid
Iskopaš rupu u zemlji, staviš grumen karbida,malo vode, a preko konzervu probušenu na poklopcu.Sačekaš malo da se napravi gas,kresneš šibicu.Konzerva uz prasak odleti i po 20 metara u vis.
3. Kesanje o tramvaj (e to nazlost nikad nisam smeo), al mi zao sto nisam
spadalo92 spadalo92 19:36 30.12.2010

Re: stripovi

3. Kesanje o tramvaj (e to nazlost nikad nisam smeo), al mi zao sto nisam

Devetka i desetka, "belgijanci", bili najbilji za kešanje. Dvojka bila najgora.
tsunade tsunade 19:56 30.12.2010

Re: stripovi

momci, zavidim vam na egzibicijama ali zna se sta su slicuge, sanke, skije i slicni gedzeti
jaksa scekic jaksa scekic 20:02 30.12.2010

Re: stripovi

spadalo92
3. Kesanje o tramvaj (e to nazlost nikad nisam smeo), al mi zao sto nisam

Devetka i desetka, "belgijanci", bili najbilji za kešanje. Dvojka bila najgora.


Evo sta sam nasao:



Dobri poznavaoci te vestine vele da su ovi tramvaji bili jos bolji





J

A ovo je legenda


spadalo92 spadalo92 21:02 30.12.2010

Re: stripovi

A ovo je legenda

Lejland (pišem po Srpski jer ga takvog pamtim) 33: Zeleni venac - Pionirski grad. Koliko li sam samo puta njime išao na Adu na kupanje. I sada je bolji i pouzdaniji od mnogih današnjih autobusa.
spadalo92 spadalo92 21:09 30.12.2010

Re: stripovi

Dobri poznavaoci te vestine vele da su ovi tramvaji bili jos bolji

Od ovog tipa tramvaja sedmica je bila najbolja. Mogao si da izvučeš papučice po kojima se majstor penje na krov i da stojiš na njima, a da se držiš za gornje. Ja ipak preferiram belgijance.
krkar krkar 22:24 30.12.2010

Re: stripovi

Prangija od supljih kljuceva (oni za fioke i ormane), napune se fosforom od sibica, ugura se ekser, sve je vezano zicom, tresnes o beton u hodniku pa sve komsije iskoce iz stanova.
2. Karbid


Još bolje za prangiju su bile ručke za otvaranje prozora, one na feder koje se povuku, ne one okretne.

Karbid, to sam zaboravio već!

A slična fora je ping pong loptica, slomiš je i iscepaš na listiće, uviješ u staniol od čokolade, dobro zamotaš i zapališ. Strašno dimi i smrdi - savršeno za odlaganje pismenih i ubacivanje u stanove komšijama kretenima.
krkar krkar 22:47 30.12.2010

Re: stripovi

Devetka i desetka, "belgijanci", bili najbilji za kešanje. Dvojka bila najgora.


Jedan od bitnih elemenata u izboru gimnazije bio mi je da mogu da se kešam na tramvaj Siromah moj otac, kad ga nisu tad odneli 'ladnog (i tako više puta).

Belgijanac (pravlni naziv PCC tramvaj, vrlo raširen američki tip): ubedljivo najbolji tramvaj koji je ikada vozio Beogradom. Bio je lak, 11 tona, za poređenje, Đurin tramvaj (nekad je vozio linije 6 i 7, Đuro Đaković sa prikolicom) imao je 16 t. Belgijanac je bio na pedalu gasa u vreme kad su svi drugi tramvaji imali reostatsku "kurblu". Svi drugi tramvaji su ubrzavali stepenasto, kako pređe u viši prenosni odnos, a samo Belgijanac bez primetnih skokova. Belgijanci su kupljeni polovni u Gentu u Belgiji i posle toga vozili u BG još najmanje 25 godina. Slične tramvaje imalo je i Sarajevo, tamo se zvao Vašingtonac.

Nije Belgijanac bio naročito zgodan za kešanje, on nije vukao prikolicu a imao je vrlo kratku rudu prikolice i nezgodan branik, tri limene lamele vrlo uske, na njega su mogli samo majstori da se kešaju, ja sam jednom pao baš na okretnici u Pristaništu.

Mnogo zgodnije za kešanje bile si italijanske Brede, nažalost njih je vrlo malo bilo, to je bio onaj sa ogromnim prozorima i sklopljivim papučama za penjanje na krov. Breda je imala široka četvorodelna vrata sa prozorima od vrha do dna, kome to znači.

Drugi tramvaj na okačenim slikama je češka Škoda iz 1923, jako zgodan za kešanje jer je imao papuču, "prag" sa spoljne strane vrata. Nezgodno je samo bilo kad neke barabe sa kojima si su svađi budu u tramvaju pa krenu da te biju po prstima i pale ih šibicom dok se ti kroz gumene dihtunge držiš za vrata...

Kešanje je bilo Ok dok su bile stare trole, kao na trolejbusu samo su imale točkić. Kućišta špulne kanapa za regulaciju trole imala su prorez i bila vrlo zgodna za kešanje.

Onda su promenili sistem, obnovili kontaktnu mrežu, uveli pantografe i postalo je teže kešati se jer na zadnjoj stra ni tramvaja više nisi imao za šta da se uhvatiš.

U nekoliko gradova sam se kao matori dvadesetogodišnjak iz zezanja kešao na tramvaj i uvek bi me lokalci zadivljeno gledali jer svi su ubeđeni da samo oni to umeju. U Hong Kongu su me lokalni Kinezi vodili na (sjajan) ručak jer sam bio jedini belac koga su ikad videli da se kešao na tramvaj.

Đura je redovno vukao prikolicu i najkomotnije kešanje bilo je na linijama 6 i 7 između kola i prikolice, mogao si lepo da se nasloniš i da su ti ruke slobodne.

A Lejland - taj neponovljivi zvuk brundanja na leru i klackalice ventila koje se čuju kad se doda gas. I elektromehanički poluautomatski menjač koji je bolji od 90% menjača današnjih gradskih autobusa. kupljeno je, mislim, 160 komada otprilike 1960 ili 1961.

Jedan Lejland imao je udes kad se spuštao niz Balkansku od 20. oktobra otkazale mu kočnice i zakucao se u kuću na uglu Kraljice Natalije/Narodnog fronta i Balkanske, vozač namerno okrenuo u kuću. Karoserija bila uništena a mehanici ništa pa mu je Ikarus napravio ružnu i smešnu kockastu karoseriju.

Inače, ja se još sećam Buessing autobusa koji su prikolicu vukli rudom. Ne kao harmonika nego kao prikolica kamionska - potpuno odvojena. Sećam se da sam viđao da se kešaju na tu rudu ali ja sam tad bio vrlo mali a posle su ih ukinuli.
jaksa scekic jaksa scekic 23:19 30.12.2010

Re: stripovi

krkar
Prangija od supljih kljuceva (oni za fioke i ormane), napune se fosforom od sibica, ugura se ekser, sve je vezano zicom, tresnes o beton u hodniku pa sve komsije iskoce iz stanova.
2. Karbid


Još bolje za prangiju su bile ručke za otvaranje prozora, one na feder koje se povuku, ne one okretne.

Karbid, to sam zaboravio već!

A slična fora je ping pong loptica, slomiš je i iscepaš na listiće, uviješ u staniol od čokolade, dobro zamotaš i zapališ. Strašno dimi i smrdi - savršeno za odlaganje pismenih i ubacivanje u stanove komšijama kretenima.


Ali pazi, ping pong loptice stavis u staniol, i napravis raketu, pozadi stavis iglu(kasnije izvuces), zavijes staniol, zapalis sibicu, zagrejes vrh i bezi, sisti i smrdi kao djavo i leti po hodniku.
A il si pravio top, alumijumska cevka, stavis saraf na jednu stranu, zatvoris, onda testericom za metal(niposto za drvo- sastavni deo OTO) napravis prorez, napunis top fosforom od sibica, stavis muter kao djule, i zapaliz fosfor koji stavis na prorez. Auuuu, ala to bubnji.
Kasnije se pojavili vazdusni pistolji, gadjali moj drug(doneo iz Londona) i ja lustere komsijama dok nas nisu provalili.
A rakljica, pa se uveze plavo belom zicom, pa tanak lastis, pa udri po pesacima i pesakinjama...Mlado ludo..
E jos nesto, a il se seca neko ruskih Pobeda automobila, glavni Taxi po gradu, bili su braon boje, sa malim prozorima pozadi kao stare bube. Moji imali jednu 59 godine, registracija bila Srbija 29-57 ili tako nesto, i umesto zmigavaca imao tkz vinklere. Ludilo.
mlekac mlekac 23:43 30.12.2010

Re: stripovi

krkar
PRVI MAJ PIROT ... a sto sam se ja istripovala da je Beko? Priznaj da je design bio looodilo.


Beko je to bio (a možda i Kluz). Prvi maj Pirot je bio u Makenzijevoj/Ratnih invalida/14. decembra.

Inače, većina ulica u gradu imala je u mojoj kući (a i u većini "boljih" kuća) po dva imena: ono predratno i ovo "njihovo", partizansko. Ova gorepomenuta imala je 3.

A vidim svi fini, rolšue i autići. Šta je, sise, niste pravili trokolice na kuglagere i spuštali se ludački, hrabriji ležeći a mamina deca sedeći.

Sorry, majstore, ali znam zasigurno da je bio Prvi maj Pirot. Upravo zbog gorepomenutog kompleta za koji mi niko u skoli nije verovao da je iz te radnje a ne iz nekog komisiona.

A sto se trokolica tice - a sta mislis, na cemu se spustalo niz Kapetan Misinu u prolece i leti?

Sto se imena ulica tice - cuj, ulice, moja je baka znala cija je bila svaka kuca na potezu od Vasine do Dusanove i od Francuske do Tadeusa Koscuskog. Cak i na mestima gde su bile zgrade sledilo je objasnjenje: "A ovde je stajala kuca..." uz kompletan istorijat nestale gradjevine i porodice cije je vlasnistvo bila pre rata.

Sad mi je zao sto nista od toga nisam zapamtila. Jbg. bila sam klinka - imala potpuno druga interesovanja!
krkar krkar 23:58 30.12.2010

Re: stripovi

Ja zaista svašta pamtim ali nešto što se događalo ohoho godina pre mog rođenja... mnogo je, kume.

Pobedu znam, kopija Packarda iz, mislim, 1946. Sjajan auto, ali siguran sam da nijedan nisam video kao taxi
jaksa scekic jaksa scekic 00:11 31.12.2010

Re: stripovi

krkar
Ja zaista svašta pamtim ali nešto što se događalo ohoho godina pre mog rođenja... mnogo je, kume.

Pobedu znam, kopija Packarda iz, mislim, 1946. Sjajan auto, ali siguran sam da nijedan nisam video kao taxi





mikele9 mikele9 00:47 31.12.2010

Re: stripovi

Sorry, majstore, ali znam zasigurno da je bio Prvi maj Pirot

Grešiš Mlekac, bio je Beko!!! 100%
mlekac mlekac 02:12 31.12.2010

Re: stripovi

spadalo92
mlekac
tsunade
I ja sam imala slican sistem sa stripovima, samo na Dortjolu i jednako sam mastala o radnom mestu u kiosku na cosku . Inace u to doba ti si isao na Institut za strane jezike u Jovanovu. Ja sam takodje pohadjala casove (kod ticerke Jasenke). Mislila da si super cool sa svojim pankerskim frulica trapericama. Naravno posto sam jedno deset (a mozda i vise) godina mladja, bio me blam da ti pridjem i trazim da mi potpises plocu "Ti si moja cokolada" . Eto to ti je moja uspomena

A nas kiosk bio na cosku Jovanove i Visnjiceve, preko puta precednikovih prozora!
U to vreme je samoposluga jos uvek bila obicna, Centroprom, posle su je renovirali pa bila Alonso!

A u zgradi iznad stanovali Senka Veletanlić i Zafir Hadžimanov. Iza je bila pijaca. U prolazu ka Dunavu, tu smo krali lubenice.

A na pijaci, do pocetka 80-ih, obitavali svi, kako ih je moja baka zvala, 'amalini", oni sa belim kapicama. Sedeli na zidicu iza kioska i cekali musterije da naseku i utovare drva u podrume, ulopataju ugalj ili otprate neku od baka do Bajlonijeve pa joj dovuku do kuce dzakove paprika i ostali provijant za zimnicu. Imali su i parkirana ona kolica sa polovinom bajsa pozadi...
A lubenice su bile na onom donjem nivou, prema Novom domu.
Naravno, uz samoposlugu i pijacu tu je bilo i bifence u kome je obitavala vecina lokalnih calaca.
A ovi iz zgrade iznad samoposluge pravili se mnogo vazni jer su stanovali u najvisoj zgradi u kraju!
mlekac mlekac 02:16 31.12.2010

Re: stripovi

mikele9
Sorry, majstore, ali znam zasigurno da je bio Prvi maj Pirot

Grešiš Mlekac, bio je Beko!!! 100%

Mikele, nateracete me da prekopavam kod keve po oramnu - znam sasvim sigurno da mi je negde u naftalinu sacuvala tu suknju. Model 76 ili 77. Tad je bio Prvi maj Pirot, sveze renoviran. Mozda je bio Beko pre toga, ne garantujem, al' kad sam ja kupila komplet, znam koja je radnja bila. Beko je, inace, bio nize niz Dusanovu, preko puta tadasnje vise pedagoske (Pojma nemam sta je sad tu). A bile su i dve radnjice u Visnjicevoj. Jedna odmah iznad Borova, preko puta skole, a druga malo vise gore (mislim da je ta bila Kluzova, ili Beteks), iznad onog cike limara posle Vukovog i Dositejevog muzeja.
Aman, ljudi, ako sam nesto znala, to su bile radnje na gornjem Dorcolu. Pogotovo tekstilne!
tsunade tsunade 09:06 31.12.2010

Re: stripovi

Moguche je da ste oboje u pravu te da je jedno vreme bio Prvi maj a nakon toga Beko ili Kluz
tyson tyson 11:49 31.12.2010

Re: stripovi

A u zgradi iznad stanovali Senka Veletanlić i Zafir Hadžimanov.

U, to mora da je bilo odavno. Oni su se ranih sedamdesetih preselili u tadašnje hit naselje - blok 45, gde i dan-danas žive. Tu je i Vasil proveo dobar deo svog života, dok nije porastao i napustio roditeljsko gnezdo.



pnbb pnbb 15:32 31.12.2010

Re: stripovi

Ali pazi, ping pong loptice stavis u staniol, i napravis raketu, pozadi stavis iglu(kasnije izvuces), zavijes staniol, zapalis sibicu, zagrejes vrh i bezi, sisti i smrdi kao djavo i leti po hodniku.

oooodlicna ideja za neki aerodrom u usa, recimo
A rakljica, pa se uveze plavo belom zicom, pa tanak lastis, pa udri po pesacima i pesakinjama...
e ovo je bilo i u moje vreme
man ray loves me man ray loves me 09:30 30.12.2010

arcady



never saw i such a scene...
miloradkakmar miloradkakmar 11:30 30.12.2010

U

divnom si okruženju odrastao.
Ja sam se divio traktoristi Nedji, čuvaru krava Janu, maštao da jašem Plavog ( teretni konj) jer sa njegovih ledja ne možeš pasti.. Sankalište su nam bile obale kanala DTD ( u izgradnji ), a sanke ukradena vrata od kokošinjca... sa kojima smo završavali ispod leda... Zato sad reuma steže!?
blogovatelj blogovatelj 17:51 30.12.2010

Re: U

divnom si okruženju odrastao.


Ja odrastao u kragujevačkom naselju Erdoglija. Pored samih Šumarica, kragujevačkog Central Parka.
Na sedam minuta hoda od stana je bilo sankalište u Šumaricama, a na deset minuta hoda drugo sankalište, sa najvećim mogućim nagibom. Zvali smo ga Planica. Treće sankalište je bila ona nizbrdica na kojoj ljudi stoje dok traje Veliki školski cas u Sumarima. Ko je ikada bio na VŠČ, zna o čemu pričam. Tu je staza bila najduža, pa sam tu najviše voleo da idem.
Da ne pricam puno, ovo je to. Ovaj snimak je otprilike na polovini nizbrdice, samo što je staza išla lučno udesno.

margos margos 12:02 30.12.2010

:)))))

Svaki dan bio je praznik.

...onda znalački upropastimo godine i godine, zaboravljajući kako se praznuje svaki dan.
jasnaz jasnaz 12:18 30.12.2010

Salute

8c_competizione 8c_competizione 14:36 30.12.2010

"Bazenski" park

iliti za neupucene, onaj park koji je ogranicen ulicama nemanjinom, Balkanskom, Admirala Geprata i Kneza Milosha! Mozda je novijim klincima poznatiji kao lokacija gde je Djindjic ubijen ili gde je sada Monument Cafe!

Pitate se zasto "bazenski"?

Nekada davno, ne bash toliko davno, ali ipak davno (uh ala ukenjah sada), tu je bila neka betonska fontana. Od kako sam rodjen i kako sam rastao u tom parku, nikada nisam video da ta fontana radi, ali posto je odvod bio stalno zapushten, voda se zadrzavala od kishe.

Ivica "bazena" je bila savrshena za vozanje autica, kao stariji smo se okurazivali da ubacimo one manje bike-ove, Viloete se beshe zvahu? pa da se trkamo kao u Dejtoni!

Sankanje je bila prava uzivancija, sve od Statistickog zavoda, pa ko prezivi zidic, nastavlja dalje nizbrdo do bazena, onda malko gurkanje sanki i opet spust do balkanske. Tu se sacekaju busevi 51, 52 ili 511 (znate oni sto su se svake godine otkacinjali i pri spustu niz Admirala Geprata pravilikarambolazhu sa parkiranim autima!) i onda opet voznja do Statistickog Zavoda (kome bre treba ski-lift?).

Izmedju vojnih zgrada je takodje postojao kaskadni ulicurak kuda su vojna lica i liceje dovozila i parkirala svoja vozila. Bio je odlican za spust rolshulama, zadnje gume na poniki su najbolje gorele pri dnu spusta bas u tom ulicurku! A o spustu autica necu ni da pricam!

Sada je taj park malko kultivisan, neke nove sprave za razgibavanje dece i omladine su instalirane, a i one kutije sa kesama da kuce ne ostavljaju kaku svuda!
JJ Beba JJ Beba 14:53 30.12.2010

Re: "Bazenski" park

Nekada davno, ne bash toliko davno, ali ipak davno (uh ala ukenjah sada), tu je bila neka betonska fontana. Od kako sam rodjen i kako sam rastao u tom parku, nikada nisam video da ta fontana radi, ali posto je odvod bio stalno zapushten, voda se zadrzavala od kishe.


nisam ni ja i ako smo visili tu. Opale one plave sitne pločice baš izgeldala fontana sva jadno

komšija dobar dan


edit
apropo Monumenta, meni baš žao što su od turskog kupatila napravili kafanu.
aleksanadar aleksanadar 01:08 31.12.2010

Re: "Bazenski" park

Извињавам се, описао сам, нешто ниже, неке детаље свог одрастања у парку "са базеном". Нисам, претходно, прочитао овај коментар.

Да, ивица "базена" згодно је служила да провозају аутићи. (Бојим се да само ми, овдашњи, разумемо о чему се ради.)

У четвртом основне, учитељица Боса Реџић организовала је у парку дружење родитеља и деце. Мислим да је неко од деце разбило тада главу, трчећи по "базену".

Али, негде се налазе, затурене, слике, на којима сам и ја, као дечак, у светлоплавом џемперу.
pnbb pnbb 17:15 30.12.2010

trafiking

Ipak sam uspevao da šacujem. Mali jež, Politikin zabavnik, Panorama, Plavi vjesnik...

ovo se sve ocigledno desavalo u finskoj.. niko da pomene cik, zum, start...

i aha, piramida je u pitanju a ne prizma...
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 00:33 31.12.2010

Re: trafiking

o
vo se sve ocigledno desavalo u finskoj.. niko da pomene cik, zum, start...

Ovde je obrađen period pre tih listova.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 19:23 30.12.2010

Praznik

Kad si već pomenuo praznik - srećan Božić i NG, kako predsedniku, tako i tebi.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 00:35 31.12.2010

Re: Praznik

Kad si već pomenuo praznik - srećan Božić i NG, kako predsedniku, tako i tebi.


Hvala takođe! Svima srećna 2011!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:56 30.12.2010

percepcija

Kao sestogodisnja devojcica stanovala sam s roditeljima jedno vreme u Sterijinoj ulici. Ispred je bio park, u kome sam se igrala s decom iz kraja. Onda smo se preselili vise Slavije.

Posle dosta godina, opet sam prolazila Sterijnom ulicom. Parka iz moje glave nije bilo. Da, postojala je neka travnata povrsina, klupa, ali to je bilo tako sicusno, veze nije imalo sa mojim uspomenama, jer, u mojoj glavi, taj "park" je bio ogroman.

Posle jos vise godina, pricala sam s jednim prijateljem, koji je imao teoriju da se ulice suzavaju. One koje je pamtio kao velike, posle su bile male. Nesto poput mog parkica.

:)

tyson tyson 11:52 31.12.2010

Re: percepcija

Skroz si u pravu. Moja najranija sećanja vezana su za park na sred kružne raskrsnice ulica Maksima Gorkog, Golsvortijeve, Save Kovačeviča/Mileševske i Proleterskih brigada/Krunske, koji je zapravo veličine tri spojena kioska. Sve izgleda mnogo veće kad si mali :)



Bojana Maljević Bojana Maljević 19:43 31.12.2010

Re: percepcija

za park na sred kružne raskrsnice ulica Maksima Gorkog, Golsvortijeve, Save Kovačeviča/Mileševske i Proleterskih brigada/Krunske

Eh, to mesto... gde i danas sve izgleda veće i lepše no što je.

mlekac mlekac 03:45 02.01.2011

Re: percepcija

tyson
Skroz si u pravu. Moja najranija sećanja vezana su za park na sred kružne raskrsnice ulica Maksima Gorkog, Golsvortijeve, Save Kovačeviča/Mileševske i Proleterskih brigada/Krunske, koji je zapravo veličine tri spojena kioska. Sve izgleda mnogo veće kad si mali :)





Ne zaboravi poslasticarnicu pored njega, Tysone!
Moj je tata radio u tom kraju, pa me je vodio u tu poslasticarnicu na sampite...
malopomalo malopomalo 23:10 30.12.2010

Viršle u senf !!!

kada sam svojevremeno razmišljao o suveniru Beograda, prvo za šta sam se vezao bio je taj mekani crveni kiosk. Zamislio sam ga kao gumenu matiranu crvenu kocku od jedno 20-tak santimetara, sa prozorčićima.Video sam ga na radnim stolovima onih koji znaju šta je to. Minijaturni crveni kiosk sa belom tetom u njemu.Eh... ima vala da ga napravim pa neka stoji na mom stolu. Ima da mi postane kasica za topli obrok, pa da kroz prozorčiće gledam kako mi se buđžet puni.
Oni su se devedesetih modifikovali u portirske kućice kojekude, prefarbavani, molovani i adaptirani.Videh ovih dana jedan, možete misliti na vr' Kosmaja.
Ali sigurno je jedno - ukusi su neprepričivi ... mada, kada zamišljam taj crveni PKB kiosk, osećam i ukus senfa ...
krkar krkar 23:16 30.12.2010

Re: Viršle u senf !!!

malopomalo
kada sam svojevremeno razmišljao o suveniru Beograda, prvo za šta sam se vezao bio je taj mekani crveni kiosk. Zamislio sam ga kao gumenu matiranu crvenu kocku od jedno 20-tak santimetara, sa prozorčićima.Video sam ga na radnim stolovima onih koji znaju šta je to. Minijaturni crveni kiosk sa belom tetom u njemu.Eh... ima vala da ga napravim pa neka stoji na mom stolu. Ima da mi postane kasica za topli obrok, pa da kroz prozorčiće gledam kako mi se buđžet puni.
Oni su se devedesetih modifikovali u portirske kućice kojekude, prefarbavani, molovani i adaptirani.Videh ovih dana jedan, možete misliti na vr' Kosmaja.
Ali sigurno je jedno - ukusi su neprepričivi ... mada, kada zamišljam taj crveni PKB kiosk, osećam i ukus senfa ...


U pitanju je modularni slovenački kiosk, mislim da se firma zvala IMGRAD, dobio silne nagrade za dizajn početkom osamdesetih.

A ja pre neklliko meseci naleteh na prilično očuvan kiosk aluminijumski sa duplim krovom iz šezdesetih, negde u nekoj vukojebini. To su oni sci b uži u bazi koji se ukoso šire prema krovu, sa duplim ravnim krovom napravljeni od talasastog lima. Vrhunski primer dizajna i arhitekture 60ih.
jaksa scekic jaksa scekic 14:53 31.12.2010

Re: Viršle u senf !!!

Fotka sa FB grupe PKB ljubitelja istih


aleksanadar aleksanadar 15:26 31.12.2010

Re: Viršle u senf !!!

Fotka


Па је'л ово Кића, легенда, пазари виршле?

Иначе, мене је виршлама, на горе поменутом киоску, частио мој друг Дуле, звани Ушке. Било је то након пројекције филма "Бановић Страхиња", чини ми се у "Козари". Тамо је нас, чланове историјске секције, одвео професор историје Мрка (легенда, такође). Дуле и ја смо се, касније, ваљда одвојили од групе и Балканском вратили наниже, у наш крај. Који неки зову Савамала.

Дулета нисам видео двадесетак година.
pnbb pnbb 15:35 31.12.2010

Re: Viršle u senf !!!

Па је'л ово Кића, легенда, пазари виршле?

po nosu bi rekao da je ljuba moljac
aleksanadar aleksanadar 00:44 31.12.2010

Песак, пепео

Određeni komad detinjstva proveo sam u parku na Zelenom vencu.


Моје детињство везано је за парк који се налази нешто ниже, између Немањине, Балканске (онај равни део улице, пре узбрдице), улице Адмирала Гепрата и Кнеза Милоша.

Био је познат као парк "са базеном", јер је главни, централни део парка заузимао "базен" - у ствари, фонатана (како сам открио касније, након дубоког размишљања) која никада није прорадила.

Моја најбоља другарица Бранкица становала је у једној од суседних зграда. Пошто су се и наше мајке дружиле, повремено смо их посећивали... Једном приликом, Бранкица ме је питала, када смо остали сами у њеној соби, да ли желим да се играмо "маме и тате", што ме је прилично збунило. У ствари, уплашио сам се, јер је тражила да скинемо одећу... Имали смо око шест година. Процењујем.

Сећам се њеног позива: "Хајде да гледамо На слово, на слово!" Мића, Аћим и Остоја. Средина седамдесетих - за мене, златно доба, доба безбрижности.

Волео сам да се завлачим у неке скривене углове, да се сакривам и посматрам људе из прикрајка.

Имао сам и друга Драгана, који је касније добио надимак "Главоња".

Зими, парк је имао падину, коју су сви звали Брдо, и била је савршена за санкање. Туда сада пролазе степенице које воде према улици Кнеза Милоша. Горе, на самом врху некада је стајао споменик Борису Кидричу. (Сада је ту споменик књазу Милошу.)

Парк има и једну знаменитост. То је тзв. "жута зграда", како смо је у то време звали. Зграда са куполом на врху, офарбана у жуто, која је дуго времена била затворена и запуштена, у ствари је споменик културе и "под заштитом је државе". То је било, у ствари, купалиште - амам - остатак конака књаза Милоша. (Милош је, изгледа, у Београду имао више конака. Познатији је онај у Топчидеру.)

Памтим дуге топле летње вечери, када је парк био испуњен дечијом грајом. Док су мајке седеле на клупама, ми смо трчали наоколо и сакривали се по жбуњу.


yugaya yugaya 01:07 31.12.2010

...a sutra...

...svi trkom sa klincima na sankanje, očas posla svet opet postane magičan i lep... makar samo na trenutak, kad se sanke odlepe od padine i polete.


(tried and tested jutros, na brdu sa druge strane reke)
st.jepan st.jepan 04:12 31.12.2010

AMARKORD

Lepo ja reko pod nedavnim blogom o Kusturici: u komunizmu ce svako imati pravo da (uz strucnu pomoc) snimi sopstveni "Amarkord" (ili makar "Doli Bel").
A do komunizma, koji samo sto nije, svaki moz' da napise makar blogic.
I svaciji ce, bilo blogic, bilo filmic, biti dobar.
Moj se desavao u Parkicu kod Skupstine, to je moj fucking zavicaj.
A Kalemegdan..., eh, Kalemegdan.
U detinjstvu, a i posle...
spadalo92 spadalo92 04:22 31.12.2010

Re: AMARKORD

A Kalemegdan..., eh, Kalemegdan.
U detinjstvu, a i posle...

Igranke na Zvezdinom...
margos margos 09:03 31.12.2010

Re: AMARKORD

Moj se desavao u Parkicu kod Skupstine,

I on se smanjio s našim odrastanjem... :)
Opet pre neki dan bacih pogled i pitam se kako smo se onoliko sankali niz padinu veličine malo većeg stolnjaka.... Bilo i kalpiša.
spadalo92 spadalo92 18:40 31.12.2010

Re: AMARKORD

A Kalemegdan..., eh, Kalemegdan.

Mi iz "Kosmajo sitija" (Kosmajska i okolina) zvalismo ga FDK (Fabrika Dece Kališ). Koliko li je sadašnjih blogera nastalo u toj fabrici, hihihi!
vishnja92 vishnja92 10:09 31.12.2010

pitaju fb drugari

hoce li biti nastavaka. svidja im se tekst.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana