Ekonomija| Politika

Dinar u ''dugoj'' 2011-oj

Goran Nikolić RSS / 31.12.2010. u 18:30

Dinar se poslednjih sedmica, posle blagog jačanja, stabilizovao prema evru i prvog radnog dana 2011. evro će se plaćati tek paru preko 106 dinara. Usko povezane s kursom su i potrošačke cene. One su u 2010. povećane za 10,5%, a za sledeću godinu NBS, i pored toga što je u 2010. prebacila target za 2,5 procentnih poena, najavljuje maksimalno 6%. Za razliku od većine eksperata skeptika ne bih odbacio mogućnost da NBS ostvari cilj za 2011. (ili bude vrlo blizu njega). Na čemu temeljim svoj stav?

Koristeći se hobsbaunovskim rečnikom ''duga 2011.'' (koja obuhvata celu 2011. i prvi kvartal 2012.) je predizborna godina. Vlada, ograničena fiskalnim pravilima, odnosno MMF-om, ne može značajno da poveća javnu potrošnju (u 2011. je ''zakovana'' na oko 43% BDP-a), kao ni kapitalne rashode. Ono što će biti izvesno izgrađeno, kao most na Adi ili auto-put kroz Bačku, teško da će impresionirati dovoljan broj birača. Neko od kreatora politike vladajućih elita je verovatno rekao: ''dinar'', odnosno: ''jak dinar''. Jak dinar prija građanima, odnosno biračima. Ni biznismeni se neće ljutiti. Malo narušavanje cenovne konkuretnosti domaće razmene neće se brzo osetiti. Vlada, odnosno fiskalna politika je spremna i da pomogne NBS da taj cilj ostvari tako što će regulisane cene pomerati što je moguće manje. Pored toga, relativno nizak rast fiskalnih rashoda u 2011. (oko 8%) takođe će biti od značajne pomoći.

NBS nema ništa protiv da dinar bude jak jer je to praktično jedini način da se ostvari inflacija od maksimalno 6% u 2011. Ranije oficijelne izjave iz NBS da kurs ne sme narušavati konkurentnost domaće privrede zaboraviće se, po svemu sudeći, u narednih 15 meseci. Moguće je da čak i oficijelne izjave o realno stabilnom kursu mogu biti relaksirane, i manje više lagano pretvorene u priče o relativno stabilnom kursu (mala je jezička razlika).

Nedavno izvršena aukcija u evrima indeksiranih dinarskih šestomesečnih obveznica, nagoveštava da bi takvih akcija moglo još biti. Cilj je naravno podići efikasnost fiskalne a i monetarne politike, odnosno olakšati povlačenje dinarske likvidnosti, i povećati tražnju za dinarima, što se i desilo kraje decembra 2010. (smatram da je i jeftinije za državu da se zaduži u evrima po 5,25% nego u dinarima po 13%-14%). Ovo opet ide na ruku jakom dinaru. Pored toga, guverner je najavio i podizanje obaveznih rezervi, što bi takođe smanjilo likvidnosni potencijal banaka. Dalje podizanje referentne kamatne stope (koje potencijalno ''jača'' dinar) čini se vrlo mogućim. Na kraju, ono što je najvažnije, NBS će nastaviti da intenzivno brani kurs na deviznom tržištu.

To što početkom sledeće godine možemo očekivati obilnije prilive kapitala (te i ponuda deviza), barem zahvaljujući prodaji Telekoma, omogućiće joj tako nešto. Naime, taj novac ne ide direktno na devizno tržište već u devizne rezerve NBS, tako da se on može pojaviti kao dodatna ponuda deviza tek kroz intervencije NBS. Imajući u vidu da su devizne rezerve, posebno neto rezerve (bez obaveznih depozita banaka i zajma MMF-a), znatno pale poslednjih meseci, svakako je ohrabrujuće da će one biti značajno dopunjene, što će biti i signal tržištu da ''municija'' NBS nije ni blizu istrošenosti. Čini se su banke već krajem 2010. dobro shvatile te signale, snažnije otvarajući svoje dinarske pozicije.



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 20:28 31.12.2010

e, bash si nash'o

trenutak momenta!
Goran Nikolić Goran Nikolić 21:24 31.12.2010

Re: e, bash si nash'o

zašto ne?
bzejak2010 bzejak2010 21:57 31.12.2010

da i ja nesto kazem...

hmmm
hmmmm???

imate li vi gospodine i neki konstruktivan predlog kako da se stvari poprave, da svi zivimo bolje, ili vam bas odgovara uloga nekoga ko se u sve razume, ali ne zeli da preuzme odgovornost, vec stoji sa strane i mudruje u stilu "ovo je trebalo ovako" "ovo je moglo onako" "inflacija ce biti 5%" "ustvari 7%" bla-bla-bla
licitirate procentima kao u kladionici sto licitiraju kvotama...

i na kraju godine se uvek pokaze da niste bili u pravu?

ja postujem svacije misljenje, imate i vi pravo na svoje... ali nemojte da vredjate nasu (moju) inteligenciju
vi vasu "strucnost" jako dobro naplacujete "tamo gde treba".. a mi nemamo nista od toga... ja znam barem 5 coveka koji bi mogli isto ovako kao vi da se bave strucnim analizama nase ekonomije, samo sto ih niko nista ni ne pita, ali se vasa vrednuje, a zasto? zato sto ste najpametniji, ili zato sto poznajete prave ljude (na pravim mestima)

ja sam vas vise puta, da tako kazem, prozivao ovde, ali me nikad niste udostojili bilo kakvog odgovora... U stvari i ne morate.
seceranac seceranac 10:30 01.01.2011

Re: da i ja nesto kazem...

imate li vi gospodine i neki konstruktivan predlog kako da se stvari poprave, da svi zivimo bolje,



Pored svih stvari koje treba uraditi na politickom i ekonomskom planu ... ako hocemo da nam krene na bolje za pocetak dinar treba staviti tamo gde mu je mesto - 150-200 dinara za evro

To ce smanjiti uvoz koji nas iscrpljuje, omoguciti povecanje domace proizvodnje i izvoza.

Ovako sa jakim dinarom uvoznici samo imaju ogromnu korist. Ostali ljudi iako privremeno imaju visu kupovnu moc za stranu robu u stvari samo siromase i sebe (prodajom svega moguceg u drzavi) i svoju decu (ogromnim zaduzivanjem koje ce i deca vracati)
bzejak2010 bzejak2010 11:48 01.01.2011

Re: da i ja nesto kazem...

aha...

znaci da se oslonimo na sopstvene resurse, da batalimo tehnologiju, automobile i sve ono sto stize sa "pokvarenog" zapada...

i da vozimo bicikle, a umesto racunara koristimo digitrone (ups, i to valjda uvozimo???), umesto televizora i mobilnih telefona, koristicemo goluba pismonosu za komunikaciju ili telegraf..

i da objasnimo ljudima da im plata nije 200e nego 100e i da imaju taman toliko da njome kupe jak konopac i "hoklicu" pa da se barem ljudski ubiju??

e moj savetnice, mozes ti sa autorom ovog bloga pod ruku, iz istog ste vi sinjela izasli...
za sebe ste se obezbedili, a drugime preporucujete da kopaju po kontejnerima "ali ne ceo zivot, vec samo jos par godina, a onda ce nastupiti blagostanje (taman dok politicka partija koja vas gura opet osvoji vlast, pa da se opustite jos jedan mandat - a onda ispocetka)
bzejak2010 bzejak2010 11:55 01.01.2011

Re: da i ja nesto kazem2...

ok, sve i da ste u pravu, pokazite nam svojim primerom sta znaci ziveti u srbiji oslonjen na sopstvene resurse, pod sloganom "kupujmo domace"?

da li je to "ono" kad vlada kupuje 100 automobila da prenovi vozni park a svi odreda su uvezeni po paprenim cenama?

i tako dalje, da ne nabrajam vise...

ako mislite na hranu i slicno....
ili na aparate za domacinstvo i slicno....

izvinite a koja je alternativa? da li pod domacim smatrate i ono sto strane firme proizvode u fabrikama koje su kupili "na domacem terenu" ili je i to strano? :)...

zaboga, zivimo u 21. veku.. vi pricate o ulasku u evropsku uniju a tamo se propagiraju neke druge vrednosti, ukidanje granica, slobodan protok ljudi, roba, znanja i informacija... dok nasi strucnjaci samo deklarativno pricaju o evropi (zato sto je to popularno, zato sto to narod zeli da cuje) a u praksi sve rade kao da se spremaju za mracni srednji vek.. ispucavaju lekcije iz ekonomije koje se uce na 1. godini fakulteta (po programu iz vremena druga Tita)
seceranac seceranac 13:17 01.01.2011

Re: da i ja nesto kazem2...

bzejace ti bas ne znas o cemu pricas

prvo ja nisam rekao da prestanemo da uvozimo sve:

To ce smanjiti uvoz koji nas iscrpljuje, omoguciti povecanje domace proizvodnje i izvoza.


naravno da cemo da uvozimo racunare i mobilne telefone ali cemo smanjiti uvoz stvari koje mozemo proizvesti sami cak i kvalitetnije (odecu, obucu, kucnu hemiju, hranu ) i da prestanemo sa uvozom gluposti poput uvoza granja i suvog lista i komsiluka i belog luka iz kine.

zaboga, zivimo u 21. veku.. vi pricate o ulasku u evropsku uniju a tamo se propagiraju neke druge vrednosti, ukidanje granica, slobodan protok ljudi, roba, znanja i informacija... dok nasi strucnjaci samo deklarativno pricaju o evropi (zato sto je to popularno, zato sto to narod zeli da cuje) a u praksi sve rade kao da se spremaju za mracni srednji vek.. ispucavaju lekcije iz ekonomije koje se uce na 1. godini fakulteta (po programu iz vremena druga Tita)

a ti zivis u nekom vremenu od pre 5 ili 10 godina

ceo koncept slobodnog svetskog trzista se raspada pred nasim ocima a ti govoris o njemu kao o spasitelju. evropljani propagiraju sve te fine vrednosti na papiru a trenutno su najzatvorenije trziste na svetu na koje je najteze uci, mozda ga zvanicno propagiraju kao otvoreno ali EU ima toliko ne premostivih barijera da je lakse izvesti u severnu koreju ngo u EU

sve to sto ti trabunjas su gluposti koje se mogu iscitati na pamfletima nekih NVO organizacija.

Mracni ekonomski srednji vek nam je stigao sa zapada i trebace svetu decenije da se oporavi od njega. Globalizacija i slobodno svetsko trziste je propali koncept i kao sto su se kod tita ucile gluposti iz jedne ideologije tako se i sada na zapadu uce druge jos vece gluposti, svi ti pusti strucnjaci ni polovinom 2008. nisu mogli da vide da se sprema svetska ekonomska kriza nezabelezena jos od tridesetih.
bzejak2010 bzejak2010 13:39 01.01.2011

Re: da i ja nesto kazem2...

pa super...
hvala na lekciji iz istorije i ekonomije


samo ste zaboravili da nam (mi) kazete koje boje vam je partijska knjizica, pa da utisak bude kompletan?
seceranac seceranac 22:47 01.01.2011

Re: da i ja nesto kazem2...

bzejak2010
pa super...
hvala na lekciji iz istorije i ekonomije


samo ste zaboravili da nam (mi) kazete koje boje vam je partijska knjizica, pa da utisak bude kompletan?



kada ne mozes protiv izgovorenog ti krenes protiv usta koja su to izgovorila

knjizica ne postoji a i da postoji sigurno ne bi bila stedna preko koje se primaju "donacije" od onih koji su ceo svet unesrecili!
rozal rozal 13:37 01.01.2011

Premuntavanje naroda


Suština celokupne politike Vlade je opstajanje na vlasti i premuntavanje naroda.

Mislim da će nas ova godina sasvim ukopati.

10 dugih godina se priča o stranim investicijama, o ulasku u Evropu....i kakavi su rezultati.

To bi isto bilo kao kad bi čovečanstvo sedelo, presipalo iz šupljeg u prazno, gledalo u nebo i čekalo da dođu vanzemaljci i reše sve probleme ove planete....glad, bolest, ekologiju, terorizam, ratove i sl. Čekajući vanzemaljce ljudi bi preduzimali neke aktivnosti.....slali signale u svemir,pevali ode, prinosili žrtve, a planetarna vlast bi se svim snagama bacila na posao podgrevanja nade lažima, marketinškim kampanjama, na TV bi svako veče prenosili izjave građana koji su videli NLO ili imali bliske susrete.

Dokle?

Pored ekonomskih pokazatelja postoje i oni demografski. Ovi drugi ukazuju na starost nacije i na smanjenje broja stanovništva. Pražnjenje Srbije će biti sve brže....obzirom na starost stanovništva ( jedino ako ne izmislimo neki novi način razmnožavanja). Deca danas biraju zanimanje koje se traži u Evropi ili nekom drugom mestu u svetu. U Srbiji se ne traži ništa! Znači, planiraju da odu odavde.

Ako hoćemo da opstanemo potrebni su nam mladi, radno sposobni, obrazovani ljudi. A njih neće biti ovde, grejaće ih sunce tuđeg neba!

Ova vlada radi sve, ama baš sve, naopako! Iz gluposti, nesposobnosti, ali i pokvarenosti! Direktno rade na uništavanju države i upropašćavanju vlastitih građana, a to se zove nacionalna izdaja, veleizdaja!

Usaglašavanje sa Evropom ide glupo, traljavo, prebrzo, pogrešnim redosledom. Samo se trpa. Mi to ne možemo da finansiramo, što znači da sprovedemo!
Siromašni smo i nismo u stanju da ispoštujemo sve standarde.
Pojašnjenje: recimo, imamo zakon o zaštiti životinja koji nalaže zbrinjavanje pasa lutalica i izgradnju azila za pse. Opštine prave azile, troše pare, ali im inspekcija zatvara azil, jer nije po standardima, a opština nema pare da taj vražji azil izgradi po standardima.I sad, opština ima, ali u isto vreme i nema taj azil, ali nema pare za narodnu kujnu, pa se sirotinja vraća kući sa praznim manjerkama, gladna, a uz put ih, po sokacima, vitlaju psi lutalice.

Nismo odredili, niti znamo šta su nam prioriteti.U totalnom smo haosu! Videla žaba da se konji potkivaju, pa i ona digla nogu! Mnogo htela, mnogo započela....

Pokušaće da drže dinar na uzdi.Već smo to prošli. Jelašić nas je ukopo.A mnogi ga voleli, mislili da je čovek car.....držo "jak" dinar! Kad se uzme u obzir celokupna ekonomska politika, plus "jak" Jelašićev dinar - imamo uništavanje privrede i izvoza, privid boljeg života, ...kratak... i već predviđen za urušavanje. Ko visoko leti, nisko pada.

Rešenje? Rešenje je nešto sasvim novo.Ova Vlada nema potencijal da uradi ono što je nama potrebno. Ne mogu i ne umeju da izađu iz vrzinog kola, a čini se kao da im to kruženje i odgovara. Nemaju oni viziju, niti su u stanju da sagledju do kraja posledice. A nemamo taj potencijal ni u opoziciji. Možda negde, po Srbiji, ili po svetu, imamo rasute snage koje bi umele da naprave trezvenu analizu i da na osnovu nje, pre svega oslanjanjem na ono što imamo, osmisle šta i kako dalje.

Cvetković nam reče, onomad, kao neku novogodišnju poruku, sem onog bla-bla, nja-nja, kako ćemo u 2011-oj rešiti monopol u telekomunikacijama, a još nam ostaje rešenje monopola u EPS-u i železnicama. Pa šta je to? Jel on puko načisto ili misli da smo mi pukli. Kome se on obraća?

Što bi rekli njujorški Jevreji: ajd što mi pišaš po cipeli....al nemoj mi pričati da to zapravo pada kiša!

Pre neku godinu... vo Skopje....leto, veče...i mrak. Radi svaka 10-ta ulična svetiljka. Nako, škilji.
Na šporetu voda za kafu ne mož' da provri sat vremena. O čem se radi? Novi vlasnik tamošnje elektroprivrede zatulio struju. Poslo Grcima, jer je tamo veća cena. Grci u frci, daj struje, plaćamo kolko zaišteš....i normalno, jel, prodaje se tamo gde može više da se zaradi, a Makedoncite.... ma koj gi šiša!? Jel se tako rešava monopol? Kad oluja obori banderu u nekom selu gde žive babe i dede, oće li novi vlasnik to opravljati? Neće. Kakve su posledice? Iskustva privatizacije velikih državnih preduzeća imamo po celom svetu...Amerika, pa šta uradi Tačerka u Britaniji. Ne radi se samo o zemljama u tranziciji! To direktno vodi diskriminaciji stanovništva i gašenju života po celoj zemlji, sem u velikim gradovima...

Šta će biti u 2011-oj, ali šta će biti narednih godina, gde će nas odvesti predstojeća 2011?
seceranac seceranac 22:50 01.01.2011

Re: Premuntavanje naroda




kazu svi "eksperti" poput gorana i bzejaka da ne treba mi da radimo, samo otvorimo trziste i sve samo potece u blagostanje, nema potrebe za radom ...
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:16 01.01.2011

Srećna nova godina..

Srećna nova godina Goranče..
A sad, o napisanom...Dosledan optimizama, nepokolebljiv zaista..
Voleo bih ja da bude sve u skladu sa tvojim nepokolebljivim političkim optimizmom koji bi bio sasvim legitiman, da ga ne prevodiš bez ikakvog racionalnog, naučnog razloga u ekonomski optimizam..Pošto si ti ipak ekonomski stručnjak, to smatram krajnje upitnim..inače, sve drugo je ok...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana