Ekonomske posledice mogućih ishoda predsedničkih izbora

Goran Nikolić RSS / 18.12.2007. u 15:02

 

Politička situacija u Srbiji se zakomplikovala sporenjem u vladajućoj koaliciji glede predsedničkih izbora. Predsednik Srbije je ''presekao'', i raspisao izbore, kada nije imao potvrdu premijera da će posle sednice OUN 19. decembra, u slučaju da se (očekivano) ništa bitnije ne desi, izbori biti sporazumno raspisani 21. decembra.

Istraživanja javnog mnjenja pre ovih događanja davala su solidnu prednost Tadiću u drugom krugu. Međutim, imajući u vidu da je vrlo moguće da DSS (i NS) ne podrži sadašnjeg predsednika Srbije (moguće je da će ''ići'' na pasivan bojkot), stvar postaje nešto rizičnija, budući da je, sve izvesnije, priznavanje nezavisnosti Kosova (iako se neće desiti u narednih, najmanje, dva meseca) ''vetar u leđa'' Tomi Nikoliću. Možda je, na neki način, paradoskalno da pobeda bilo kog kandidata, najverovatnije, ne razbija vladajuću koaliciju, koja je, gledajući strateške interese Srbije, trenutno bez alternative.   

Ekonomske posledice našeg izbora!

Kada su u pitanju ekonomske reperkusije ovih izbora uzmimo, naravno simplifikovano, dve opcije za, skoro neizbežni, drugi krug.

Prva opcija je pobeda Tadića, koja bi bila izvesnija ako bi DSS barem i neubedljivo podržao sadašnjeg predsednika (opcija sa podrškom Nikoliću ili aktivnim bojkotom malo je verovatna) i ako bi bio potpisan ''Sporazum'' sa EU 28. januara. Međutim, trijumf Tadića je moguć, uz masovnu i kvalitetnu kampanju, čak i bez podrške DSS.

Očekivano je da bi se DS, odnosno Tadić, posle eventualno osvojenog novog mandata i bez podrške Koštunice, ponašao pragmatično. Naime, bila bi sačuvana Vlada Srbije (jer SRS i DSS+NS imaju parlamentarnu većinu) i (ojačani) DS bi ublažavao namere DSS da zategne odnose sa zemljama EU i SAD, posle skoro izvesnog priznanja Kosova, verovatno na proleće. Npr. umesto prekida diplomatskih odnosa mogli bi (privremeno) povući ambasadore (tobože na konsultacije) ili pak tužiti te zemlje zbog nelegalnog čina.

EU bi verovatno imala razumevanja za ovakve odluke, i na neki način bi ih ignorisala. Međutim, ono što je ključno, i preko čega DS ne može ići je prekid Prosesa stabilizacije i pridruživanja EU, jer bi to dovelo Srbiju u veoma tešku političku i, relativno brzo, ekonomsku situaciju. Ako bi EU dozvolila Srbiji da potpiše ''sporazum'' na početku sledeće godine (DSS je nedavno potvrdila da ne, ipak, odustaje od evropskih integracija), to bi relaksiralo neizbežnu političku krizu, i u velikoj meri bi podstaklo srpsku ekonomiju. Pored toga, ovaj, konačno ugovorni odnos sa EU, naterao bi Srbiju da liberalizuje u narednih šest godina svoje tržište, što bi bio solidan udarac domaćim monopolskim i oligopolskim strukturama. Bruto domaći proizvod (BDP) i industrija bi mogli da ostvare solidan rast, zahvaljujući i prenešenoj inerciji iz 2007, dok bi nastavak privatizacijei očekivani snažan priliv ino-kapitala u 2008, omogućio pokrivanje deficita tekućeg računa platnog bilansa i relativno stabilan dinar. Natezanje oko Haga bi se nastavilo, politika neutralnost glede NATO bila bi faktički na delu, ekonomski odnosi sa zapadom bi trpeli zbog (blagog) političkog zatezanja, ali je ovo najbolja moguća opcija, koju Srbija može očekivati u narednoj godini.

Ovde treba dodati da bi se čak i eksterni ekonomski faktori mogli urotiti protiv Srbije, jer izgledi za ekonomsku i finansijsku recesiju u vodećim zemljama Zapada nisu mali, i ona bi mogli imati (dugoročne) negativne posledice i na Srbiju.[1]

Treba imati u vidu da sa izborom Tadića za predsednika Srbije sredinom 2004 korelira (da li slučajno?) visoka stopa rasta BDP (7% prosečno 2004-07) i industrijske proizvodnje (grubo, oko 4,5%).[2] 

Šta ako pobedi Nikolić?

Druga opcija je pobeda Nikolića. Četvrtog februara berza bi se stropoštala, dok bi pritisak na kurs sačekao jedan dan (jer za ponedeljak 4. 2. 2008. važi kurs formiran 1. 2. 2008, poslepodne). I dok bi berza bila ''u crvenom'' (pad cena akcija) NBS bi se suočila sa dilemom kojim intenzitetom braniti dinar (jer bi mnogi hteli da pređu u sigurnije vrste aktive), odnosno trošiti devizne rezerve. To bi opet zavisilo od politike; najveća je šansa da Koštunica, ponašajući se racionalno, ipak nastavio saradnju sa DS (eventualno, i posle, malo izglednih, novih izbora) i Vlada, koja, faktički, ima sve poluge moći u zemlji, praktično bi ignorisala predsednika, te bi se novonastala sutuacija relaksirala. Međutim, tu je problem ustupaka koje bi DSS tražio od DS (i G17). Krajnja granica do koje mogu ići ove dve ''prozapadne'' stranke je umerena reakcija prema EU i SAD glede priznanja Kosova i ''nezamrzavanje'' evropskih integracija. Ako bi, na neki način, ''ojačani'' premijer prihvatio ovakav kurs, berza bi se mogla stabilizovati (ali na nižem nivou), dinar bi bio samo blago oslabljen, dok bi kretanje realnih ekonomskih agregata u 2008 (BDP, industrija, izvoz) moglo biti umereno, i uz nastavak privatizacije velikih sistema, verovatno, bi bila izbegnuta recesija.

EU bi i takvoj, formalno nepromenjenoj Vladi (ali sa jačim, faktičkim, uticajem DSS) dala podršku, jer se pokazalo da je to, praktično, jedina efektivna poluga uticaja na Srbiju, u kontekstu upravljanja eventualnim krizama u regionu. Naravno, od Srbije bi se očekivalo da ni na koji način ne utiče na eskalaciju nasilja posle proglašenja nezavisnosti Kosova, ali je, ipak, realno da se bi vlast u Beogradu mogla ponašati kooperativno, znajući da ima posla sa NATO, koji je uz to, praktično, jedini garant sigurnosti kosovskih Srba. EU neće ići u tako nesuvisle odluke da uslovljava Srbiju da prizna Kosovo, znajući da to vlast u Beogradu, zaista, ne može učiniti.

Sa eventualnom pobedom Nikolića opcija nove koalicije (ili manjinske vlade) se ne čini realističnom, jer bi ona bila samo iracionalan odgovor na frustracije izazvane gubitkom Kosova (alternativa sa novim izborima u tom momentu ne bi odgovarala DSS, ali ni DS, a ni G17 i SPS). Ovakav, pesimistični sled, koju bi nosila nova koalicija, koji, na sreću, nije izgledan, bi zaustavio priliv stranog kapitala (izuzev ruskog), koji je, u biti, ključni faktor podizanja životnog standarda i posrnule privrede posle 2000. Zemlja bi faktički, iako ne formalno bila izolovana (ako se i sama ne bi izolovala); kako je govorio Enver Hodža: ''Nije se Albanija izolovala od sveta, već svet od Albanije''. U tom malo verovatnom raspletu konačno bi se procene jednog domaćeg ekonomiste o realnom kursu dinara od 120 za evro verovatno obistinile, makar na kratko, dok i on ne bi postao optimista. BDP bi, u najboljem slučaju, stagnirao. Beogradska berza bi opstala, ali u rudimentarnoj formi, bez ozbiljnijeg prometa i sa stropoštanom vrednošću akcija. Obećanih 1000 evra besplatnih akcija bili bi mrotvo slovo na papiru. Emigracioni procesi bili bi dinamizirani.

   


 

[1] Naime, Srbija, zbog visokog minusnog salda u razmeni sa svetom, spada među ugroženije zemlje istočne Evrope. Eventualno širenje krize na Srbiju (koje se, za sada, ne nazire) reperkutovalo bi se kroz manji dotok kapitala, što bi značilo rapidno smanjivanje ''cross-border'' zaduživanja i stranih direktnih (i portfolio) investicija (a to su glavni izvori pokrivanja deficita tekućeg dela platnog bilansa) i, shodno tome, smanjivanje deviznih rezervi NBS. U tom slučaju povećala bi se tražnja deviza na Međubankarskom deviznom tržištu i pre ili kasnije neizbežno bi bilo ''prilagođavanje'', koje bi podrazumevalo depresijaciju dinara, brzu prodaju (privatizaciju) velikih državnih preduzeća, koncesione ino-zajmove (u dobrom slučaju, da ih i dobijemo) i možda, čak, reprogram spoljnog duga. Naravno, sve ovo bi bilo praćeno znatnim usporavanjem privrednog rasta, snažnim padom uvoza i izvoza, opadanjem investicione akitvnosti i potrošnje. Za ovaj loš, hipotetički, scenario, za sada, ne postoje veći izgledi.

[2] U prve tri godine posle oktobarskog prevrata BDP bez ukalkulisavanja poreza (minus subvencije) i sezonski varijabilne agrarne proizvodnje rastao je prosečno samo 1,5%, dok je industrija praktično ''bila na nuli''. Komentari (110)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jinks jinks 15:23 18.12.2007

Vetar

''vetar u leđa .... ........''
Tu ni vetar ne moze puno da pomogne ni da hoce, jer taj brod nema ni jedra ni kormila.
Fergal Sarki Fergal Sarki 18:07 19.12.2007

Re: Vetar

Ma, da ali uvek se setimo da Srbiji nikad nije bilo bolje nego danas jel...^%&%$#
Goran Nikolić Goran Nikolić 22:26 19.12.2007

Re: Vetar

Da, ali ne znam
kakve veze to ima sa
ovim tekstom
mozda neka lateralna konekcija!
Fergal Sarki Fergal Sarki 19:23 21.12.2007

Re: Vetar

Goran Nikolić
Da, ali ne znam
kakve veze to ima sa
ovim tekstom
mozda neka lateralna konekcija!


Pa naravno, ako zelis da budes ozbiljan analiticar onda stvari ne mozes posmatrati strogo linearno.
U suprotnom, moze ti se desiti da na nizbrdici u pustinji ostanes bez goriva,vode i telefona sa puno puno para u dzepu i da utvrdis da ti je u tom trenutku bolje nego ikad...
Ono sto hocu da kazem jeste da je svakome ko razmislja dalje od sutra bilo jasno pre nekoliko meseci do cega cega cemo doci danas. To je bilo jasno i odmah nakon ubistva premijera.
A znam bez nekih posebnih suvisnih uticajnih faktora da rastumacim do cega moze da dodje jedna zemlja puna kriminalaca, bez pravosudja, prepuna korupcije i sa vrlo niskim novoom obrazovanja i u sledecoj godini i u sledecih 10 godina...
Jer, i u Titovo vreme su postojali neki mladi ljudi koji su iz malog mesta, pa se vencali pa dobili stan u Beogradu, pa kredit pa posao u drzavnoj upravi, pa im bilo lepo, pa isli na more u neki hotel koji je nekom oduzet, i tako dalje i tako dalje, nebitno...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:27 18.12.2007

Preporuka

Gorane,

ovom tvom tekstu nema covek sta da doda ... osim da klikne na "Preporuči"

Aj' da vidimo da li imaju da dodaju nesto oni koji ce, moze biti, da svojim (ne)glasanjem pomognu Nikolicu (bar indirektno) ... ili bar da odmognu Tadicu ...

pozz
Goran Nikolić Goran Nikolić 15:36 18.12.2007

Re: Preporuka

hvala ti Virtuelni
pozz
Nenad M. Nenad M. 16:41 18.12.2007

Re: Preporuka

Aj' da vidimo da li imaju da dodaju nesto oni koji ce, moze biti, da svojim (ne)glasanjem pomognu Nikolicu (bar indirektno) ... ili bar da odmognu Tadicu ...


jeftina politicka prozivka koja uvek ima suprotan ishod. Unapred optuzivati neku grupaciju za eventualni neuspeh Tadica samo odmaze istom.

Prvo, Tadicu pobeda prvenstveno zavisi od Kostunicinog stava povodom izbora. Ako je ne dobije logicno je da ga Ldp podrzi.
U suprotnom, tesko da ce CJ podrzati kandidata kojeg podrzava Kostunica i vice versa. Je l zamisli da Kostunica i CJ kazu u isti glas - podrzavamo Tadica, gotovo nemoguce.

Sve vise razumem Biljanu sto te cesto stavlja na klupu buduci da si (zlo)nameran.
Goran Nikolić Goran Nikolić 17:03 18.12.2007

Re: Preporuka

nije nemoguce da
i DSS i LDP
podrze Tadica
Nenad M. Nenad M. 17:34 18.12.2007

Re: Preporuka

nije nemoguce da
i DSS i LDP
podrze Tadica


tesko, i jedni i drugi ce uslovljavati podrsku od Tadica da ne trazi podrsku od ovih drugih.
doktorka doktorka 17:45 18.12.2007

Re: Preporuka

Goran Nikolić
nije nemoguce dai DSS i LDP podrze Tadica

Goran Nikolić
nije nemoguce dai DSS i LDP podrze Tadica


LDP to nikada nece uraditi. Sa djavolima se tikva ne sadi.Osim toga, Tadiceva DS ,DSS -NS ,SRS i G17+ su se toliko isprozimali medjusobno , postali zavisni jedni od drugih , da nema vise izlaska iz tog cvrstog zagrljaja koji je usput i opasan. Sta mislite ,da ne bi pale ucene i pretnje?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:20 18.12.2007

Re: Preporuka

Nenad M.
jeftina politicka prozivka koja uvek ima suprotan ishod. Unapred optuzivati neku grupaciju za eventualni neuspeh Tadica samo odmaze istom.


U cemu ti vidis prozivku i optuzivanje? Zato sto onim mojim "moze biti" ostavljam mogucnost da LDP i njene pristalice u slucaju izbora izmedju SAMO dve mogucnosti, Tadica i Nikolica, ne glasaju za Tadica (mislim naravno na drugi krug)? I ti smatras to ok? Da ne glasaju za predstavnika partije koja ima PRATKICNO isti program? I koju su verovatno glasali ranije? Samo zbog eventualne licne netrpeljivosti partijskih vodja? Iako je DS prakticno JEDINI potencijalni koalicioni partner? I to to zoves politickim razumom? I mislis da se time direktno ne pomaze kandidatu jedne od najproblematicnijih partija na Balkanu? I posle kazi da to nije zasputanje teze "sto gore to bolje" ...

U suprotnom, tesko da ce CJ podrzati kandidata kojeg podrzava Kostunica i vice versa. Je l zamisli da Kostunica i CJ kazu u isti glas - podrzavamo Tadica, gotovo nemoguce.


Pa u normalnoj evropskoj demokratiji bi to sasvim bilo normalno i moguce ... To su uostalom politicke partije i politicari koji su zajedno pobedili SPS i SRS. Po kojoj logici bi jednom LDP clanu/pristalici bilo SVEJEDNO da li je predsednik Srbije iz DS ili SRS ... pa ostaje neutralan?

Sve vise razumem Biljanu sto te cesto stavlja na klupu buduci da si (zlo)nameran


Hm za tvoju informaciju: Biljana me je PRVI put "stavila na klupu" na njenom prethodnom blogu (zato sto sam rekao de je Kusturica bio u pravu u njihovom medjusobnom sporu) ... pa je ovo ili odraz tvoje zelje (i ona ti se prividja) ... ili si ti "vidovit" pa ovim predvidjas buduce Biljanino ponasanje? Iako sam vise od godinu dana na ovom blogu nije me niko drugi ni "stavljao na klupu" zato sto NE KRSIM pravila bloga (ako nisi znao to bi trebalo da budu JEDINI razlog za banovanje

pozz

ps. Hehe makar je jasno kakav "liberalizam" i "demokratiju" mozemo da ocekujemo od "tvog" kandidata: nepozeljno misljenje se proglasi za "zlonamerno" pa se onda onaj koji ga zastupa "banuje". Sreca moja da ne postoji neki virtuelni "goli otok"
Nenad M. Nenad M. 11:39 19.12.2007

Re: Preporuka

Tadica i Nikolica, ne glasaju za Tadica (mislim naravno na drugi krug)? I ti smatras to ok? Da ne glasaju za predstavnika partije koja ima PRATKICNO isti program? I koju su verovatno glasali ranije? Samo zbog eventualne licne netrpeljivosti partijskih vodja?


Vaso, nije bitno sta ja mislim da li je ok ili ne. Pre svega mislim da je glasanje privatna stvar, i ne zavisno sta CJ ili Kostuncia poruce biracima u drugom krugu oni ce manje vise glasati po sopstvenom nahodjenju. Glasaci imaju pravo da bojkotuju ili glasaju emotivno - to je pravo svakog pojedinca.

hipoteticka situacija - Tadic izgubi u 2 krugu. Ko je kriv? Pa prvenstveno ds i on sam , potom oni koji su u koaliciji sa njim i koji krse dogovore ( 6. princip) i tako ove izbore cine neizvesnim i na kraju se moze prebaciti i onima koji nemaju problema sa programom ds-a a iz bilo kog razloga nece glasati za Tadica.

Konstantno spinovanje da Ldp odmaze Tadicu i etiketiranje glasaca kao krivaca je zlonamerno a moze da ima i kotra efekat. Legitimna stvar je sto CJ ide na ove izbore, promovise stranku i nudi razlicite ideje od ostalih kandidata. Ovde sam procitao gomilu kometara po kojima je CJ trebao da se povuce u koris BT sto nema veze sa politickom realnoscu. Mnogi zaboravljaju da je Ldp u opoziciji i da skroz legitimno puca na razocarane glasace ds-a.

Moje misljenje je kako bi Nikolic pobedio u prvom krugu da se CJ nije kandidovao. Razmisli i o tome.

pozz
Goran Nikolić Goran Nikolić 12:06 19.12.2007

Re: Preporuka

sto vishe kandidata u prvom krugu
to bolje za Tadica
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:40 19.12.2007

Re: Preporuka

Nenad M.
hipoteticka situacija - Tadic izgubi u 2 krugu. Ko je kriv? Pa prvenstveno ds i on sam


U principu je uvek tako: ako neko ne ostvari svoje planove mora da trazi krivicu/odgovornost kod sebe. Ali posto nas dvojica pokusavamo da budemo objektivni posmatraci sa strane onda naravno mozemo da kazemo i da je krajnji ishod izbora rezultat aktivnosti svih relevantnih cinilaca. Pa je ona moja teza da bi LDP mogao da ima negativan uticaj na Tadiceve rezultate pre svega zasnovana na cinjenici da ta partija trosi apsurdno vise svojih resursa na borbu protiv Tadica i njegove partije nego protiv Nikolica i SRS. Sto se po meni moze objasniti pre svega iracionalnim razlozima ... a nikako racionalnim. Naravno ti mozes da se ne slozis sa mnom i da pokusas argumentima da dokazes suprotno - ne vidim samo u cemu ti vidis moju zlonamernost? Meni tako nesto ne bi palo na pamet da sam na tvom mestu ....

Legitimna stvar je sto CJ ide na ove izbore, promovise stranku i nudi razlicite ideje od ostalih kandidata.


Sa ovim se slazem i ne vidim nista sporno ... osim sto mislim da LDP pravi odredjenje greske (vec sam pomenuo gore Vesnu Pesic) ... ali ko je u pravu videcemo tek na kraju price ... Ja sam ubdjen da ce i tako odluka pasti u drugom krugu pa ovaj prvi sluzi svima da za preliminarno odmeravanje snaga ...

Moje misljenje je kako bi Nikolic pobedio u prvom krugu da se CJ nije kandidovao. Razmisli i o tome.


Ubedjen sam da gresis i da se ovo ne moze braniti nikakvim argumentima. Verujem da se slazemo u tome da ce Cedini biraci u drugom krugu biti podeljeni na dve grupe: jedni ce apstinirati a drugi glasati za Tadica (kakav ce odnos biti izmedju ove dve grupe i tako ne mozemo da znamo). U slucaju da Ceda ne bi izasao u prvi krug onda bi Tadic imao nesto vise glasova ove jedne gorepomenute grupe ...

Inace mislim da grese svi koji ocekuju drasticnu preraspodelu biraca u odnosu na prethodne izbore. Prvo zato sto su oni bili skoro a drugo sto mislim da se srpska politicka scena stabilizovala pa se ne moze ocekivati masovna "promena strana" u birackom telu. Da bi Nikolic pobedio u prvom krugu morali bi za njega u VELIKOM BROJU da glasaju neki biraci koji nisu dosad glasali za SRS ili SPS. Koji bi to mogli da budu? Pa pre svega suporteri DSS-narodnjaka ... a to mislim da se ne moze desiti, zato sto dosada nisu postojale bitne razlike po "pitanju svih pitanja" (mozda se one pojave tek posle izbora) a po svemu ostalom bi ti biraci morali biti na strani pobednika 5. oktobra (u koje spada i bagerista Velja). To isto vazi i za onaj deo "rasutih" glasaca koji su glasali za Vuka, Covica i ostale koji nisu usli u parlament prosli put ...

pozz
zoricag zoricag 14:57 19.12.2007

Re: Preporuka

Da bi Nikolic pobedio u prvom krugu morali bi za njega u VELIKOM BROJU da glasaju neki biraci koji nisu dosad glasali za SRS ili SPS. Koji bi to mogli da budu? Pa pre svega suporteri DSS-narodnjaka ... a to mislim da se ne moze desiti, zato sto dosada nisu postojale bitne razlike po "pitanju svih pitanja" (mozda se one pojave tek posle izbora) a po svemu ostalom bi ti biraci morali biti na strani pobednika 5. oktobra (u koje spada i bagerista Velja). To isto vazi i za onaj deo "rasutih" glasaca koji su glasali za Vuka, Covica i ostale koji nisu usli u parlament prosli put ...


Mislite da se za ovo nisu stekli uslovi? Kad procitate "Podrsku Nasima", Srpskog sabora "Dveri" koji nisu bas radikalsko cedo vec narodnjacko, videcete da 5. Oktobar 2000, u 2007 dobija novi smisao i nove bastinike. Zato ja mislim da pojava svakog demokratskog, proevropskog kandidata u prvom krugu moze samo da mobilise veci broj glasaca da izadje na izbore i time spreci Nikolicevu pobedu u prvom krugu.


evo malo citata, dobrihza ilustraciju iz te Podrske:
......Такође, Српски Сабор ДВЕРИ стаје у одбрану госпође Наташе Живановић, директорке РТВ Шумадија из Аранђеловца, која се супротставила медијској индоктринацији Б92 и заштитила право на другачије мишљење, које је српским родољубивим организацијама у нашој држави често одузето.

Као што је свако вече била са рударима на Колубари уочи 5. октобра 2000. године, као истински борац против Милошевићевог режима, тако и сада госпођа Живановић устаје против медијског тоталитаризма Б92 и других актуелних политичких НАТО-испостава којих нигде није било у првим редовима борбе против Милошевића. Дижемо глас против најављене смене директорке РТВ Шумадије од стране општинске власти у Аранђеловцу, која не би смела да буде у функцији заштите једне приватне и антисрпске медијске куће, већ у функцији промоције демократских права на различитост мишљења и заустављања антисрпске хистерије...............

.......Удружени злочиначки подухват припреме терена за проглашење независности Косова и Метохије се наставља несмањеном жестином. Српски народ се медијски припрема да на тако нешто пристане и не пружи никакав отпор. ............

LDP je na proslim izborima jasno podrzao Djelica za Premijera iako je zbog toga izgubio deo glasaca koji su u poslednjem momentu ipak odlucili da glasaju tamo gde je Djelic originalno. Nadam se da da ce DS postupiti isto ako u drugi krug udju Jovanovic i Nikolic.


Goran Nikolić Goran Nikolić 15:03 19.12.2007

Re: Preporuka

ja nemam dilemu
da bih glasao za Jovanovica
u drugom krugu.
antioksidant antioksidant 15:25 19.12.2007

Re: Preporuka

Goran Nikolić
ja nemam dilemuda bih glasao za Jovanovicau drugom krugu.

a mogao bi i u prvom
Goran Nikolić Goran Nikolić 15:30 19.12.2007

Re: Preporuka

Antioksidante,
nemoj preterivati
inache, si me bash nasmejao
pozdrav
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:32 19.12.2007

Re: Preporuka

Zorica
Nadam se da da ce DS postupiti isto ako u drugi krug udju Jovanovic i Nikolic.


Zorice,

Ne mogu da govorim u ime DS ali sam ubedjen da hoce ... Ali zato mogu u svoje ime: evo obecavam da cu u tom slucaju napisati blog kao podrsku Chedi (iako znate da nisam bas njegov fan) ... Ne razumem uopste otkud vam ta dilema: ja ne mogu da zamislim ni jednog pristalicu DS koji ne bi bio za Cedu ako je alternativa Nikolic i SRS ...

Sto se tice ovih vasih citata ne mogu bas se snadjem ko je tu za sta i ko koga kritikuje/napada ... A nemam nikakva saznanja o tim "nasima" i "dverima". Osim onoga sto mogu da zakljucim iz diskusija na blogu da se radi o nekim ekstremisticko-desnim organizacijama. I racunam da su bez veceg uticaja u Srbiji ...

I sam sam ovde kritikovao Pescanik zbog preterane (za moj ukus) politicke pristrasnosti ... a i zbog nedopustivih izjava pojedinih gostiju (kojima se, na primer, vredjaju milioni vernika u Srbiji). Pa me ne cudi da ima ljudi koji se protiv toga bune i protestuju ...

Sto se tice B92 besmisleno je nazivati ga totalitarnim i jednostranim ... posebno kad se uzme u obzir da se na njemu emituje jedna od nasih najboljih i najobjektivnijih politickih emisija kao sto je Utisak Nedelje ... Hm, da su sve politicke emisije kao Pescanik, onda bi vec bilo mesta kritici...

pozz

ps. Na osnovu ove gorecitirane recenice rekao bih da volite naucnu (a i drugu fantastiku :)))))
Goran Nikolić Goran Nikolić 16:21 19.12.2007

Re: Preporuka

e kada je u pitanju fantastika
najbolji srpski i medju boljim sveskim
recentnim piscima iste je
Zoran Živković
antioksidant antioksidant 17:43 19.12.2007

Re: Preporuka

Goran Nikolić
Antioksidante, nemoj preterivatiinache, si me bash nasmejaopozdrav

Drago mi je sto sam te nasmejao. Uspeo sam bar malo da uzvratim jer i mene jako zasmejavaju tvoje neutemeljene pohvale vlade, a narocito njenog DS-kohabitirajuceg dela.

A sad malo ozbiljno, sto se tice ekonomskih posledica po ovu zemlju misljenja sam da je izbor Tadica opasniji nego izbor Nikolica. Ovo naravno je tebi tesko prezentovati, jer ti polazis iz stanovista da je sadasnje stanje dobro (cak najbolje ikada - pisao si o tome i ovde i u NINu). A sa Nikolicem (i njegovom koalicijom sa DSSom) prilazimo Rusiji, tj jeftinim energentima. Investitori se nece povuci, kao sto se nisu povukli ni maja ove godine (tada su indeksi padali zbog sitnih investitora, veliki su kupovali). Doslo bi do pada dinara, sto bi znacilo jeftiniju radnu snagu, a sa vec pomenutim jeftinim energentima i otvorenim ruskim tristem, konkurentnost izvoznih grana bi porasla.

Jedini problem sa ovim jeste sto je na duze staze neodrzivo, jer se oslanja na jeftinoj neobucenoj radnoj snazi, jeftinim energentima uz jako neproduktivnu potrosnju istih... To mozda odgovara radikalima, sigurno odgovara tajkunskim investitorima, ali meni ne.
Odoh na ribu i vino
pozz
zoricag zoricag 17:50 19.12.2007

Re: Preporuka

Sto se tice ovih vasih citata ne mogu bas se snadjem ko je tu za sta i ko koga kritikuje/napada ... A nemam nikakva saznanja o tim "nasima" i "dverima". Osim onoga sto mogu da zakljucim iz diskusija na blogu da se radi o nekim ekstremisticko-desnim organizacijama. I racunam da su bez veceg uticaja u Srbiji ...


Da. Volim fantstiku. Volim da citam Zorana Zivkovica i ponosna sam kad njegova dela vidim u izlozima knjizara u svetu. Uvek mojim prijateljima iz sveta kazem: Ej, ja tog pisca citam u originalu.

Ali nisam ja tu bitna. Srpski sabor Dveri nije ni beznacajan ni bez uticaja. Njegovi clanovi cesto gostuju na RTS-ovim udarnim emisijama. Ova NVO (valjda) redovno odrzava tribine uglavnom na fakultetima koje nisu ometane nikada od "suprotnog ekstrema" i ne cuva ih policija zato sto se zna da se "suprotni ekstremi" ne obracunavaju silom. Imaju svoj sajt gde promovisu svoje stavove. Ne znam ko ih placa jer me to nije ni interesovalo, ali znam ko ih podrzava i ko ih nagradjuje. Evo svezeg primera:

12.12.07. Srpski sabor Dveri dobio je nagradu Večernjih novosti, Najplemenitiji podvig godine, za svoju akciju Zaslužimo Kosovo. U sastavu žirija bili su i: pesnik Matija Bećković, slikarka Olja Ivanjicki, modna kreatorka Verica Rakočević, novinar Nenad Lj. Stefanović, glumica Svetlana Bojković i sudija Zoran Ivošević.

Tri pasusa citata iz njihovog Proglasa sam odabrala zbog interesantnih pojmova koji se tu nalaze, a koji pobijaju vasu tezu da je vecina narodnjaka bila ucesnik 5 oktobra i da ne moze biti na strani radikala, jos. Zato cu ponoviti citat koji sam dala, a paznju obracam na sledece:

1. ...Као што је свако вече била са рударима на Колубари уочи 5. октобра 2000. године, као истински борац против Милошевићевог режима....
2....Удружени злочиначки подухват припреме терена за проглашење независности Косова и Метохије
3.....госпођа Живановић устаје против медијског тоталитаризма Б92 и других актуелних политичких НАТО-испостава којих нигде није било у првим редовима борбе против Милошевића.


Evo da ponovim citat iz mog prethodnog posta izdvojeno, kako bi bilo jasnije sta sam tamo citirala.

......Такође, Српски Сабор ДВЕРИ стаје у одбрану госпође Наташе Живановић, директорке РТВ Шумадија из Аранђеловца, која се супротставила медијској индоктринацији Б92 и заштитила право на другачије мишљење, које је српским родољубивим организацијама у нашој држави често одузето.

Као што је свако вече била са рударима на Колубари уочи 5. октобра 2000. године, као истински борац против Милошевићевог режима, тако и сада госпођа Живановић устаје против медијског тоталитаризма Б92 и других актуелних политичких НАТО-испостава којих нигде није било у првим редовима борбе против Милошевића. Дижемо глас против најављене смене директорке РТВ Шумадије од стране општинске власти у Аранђеловцу, која не би смела да буде у функцији заштите једне приватне и антисрпске медијске куће, већ у функцији промоције демократских права на различитост мишљења и заустављања антисрпске хистерије...............

.......Удружени злочиначки подухват припреме терена за проглашење независности Косова и Метохије се наставља несмањеном жестином. Српски народ се медијски припрема да на тако нешто пристане и не пружи никакав отпор. ............


Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:52 20.12.2007

Re: Preporuka

zoricag
Da. Volim fantstiku. Volim da citam Zorana Zivkovica i ponosna sam kad njegova dela vidim u izlozima knjizara u svetu. Uvek mojim prijateljima iz sveta kazem: Ej, ja tog pisca citam u originalu.


hehe ma znao sam ja da se mi u mnogim stvarima slazemo ... i nemojte mi reci da naprimer ove dve pesme nisu lepe (svaka na svoj nacin): Ćeraćemo se još ili Kad dođeš u bilo koji grad (podsetio me ovaj ziri u Novostima na njih

Sto se tice ovih "dveri" potrazih na sajtu Novosti pa videh "Specijalne plakete za plemenitost dobiće nevladina organizacija "Sabor srpskih dveri", koja je filmom "Samo da hleba bude više" probudila Srbiju, a gladi spasla mnoge žitelje južne srpske pokrajine.". Tako da iskreno receno, sad pomisljam da sam se mozda zaleteo sto sam napisao ono gore da su dveri "ekstremisticke" ... i sto sam poverovao uobicajenim blogovskim optuzivanjem "onih drugih" ...

Ako cemo iskreno, imao sam prilike da ovde procitam citate iz Pescanika (ono u vezi "Cela-kule" od kojih bi coveku moglo da se povraca ... A eto slucajno juce saznadoh i da je redovni gost Pescanika Nikola Samardzic pisao 1991 godine u Pogledima Srbi Kosovo i Metohiju mogu smatrati isključivo kao oblast pod stranom i neprijateljskom okupacijom, gde je izvršen pogrom srpskog stanovništva ... ili 1992 Bestijalno šikaniranje svega što je srpsko dobilo je svoj pseudointelektualni i kvaziobjektivan izraz u jagmi za otkrivanjem ratnih zločinaca. A taj covek vidim danas pise sasvim nesto suprotno na sajtu Pescanika...

Zato ja i ne verujem NIKOM bez ostatka ... i volim da cujem obe strane u bilo kom sporu pre nego sto donesem svoje zakljucke...

A u vezi narodnjaka i radikala: mislim da su oni pre svega konkurenti na desnici i da narodjaci pokusavaju da im preotmu deo biraca ... sto je, u krajnjoj liniji dobro za Srbiju(pa ne ocekujete valjda da bi glasaci SRS odjednom presli na stranu DS ili LDP?). Da je Tadic podrzao Ahtisarijev plan onda bi sigurno veliki deo narodnjackih glasaca glasao za Nikolica ali ovako ne vidim razloga da to urade ...

pozz
zoricag zoricag 15:03 20.12.2007

Re: Preporuka

A eto slucajno juce saznadoh i da je redovni gost Pescanika Nikola Samardzic pisao 1991 godine u Pogledima Srbi Kosovo i Metohiju mogu smatrati isključivo kao oblast pod stranom i neprijateljskom okupacijom, gde je izvršen pogrom srpskog stanovništva ...


Nisam citala, pa ne bih da analiziram ono sto ne znam, ali sam se citajuci ovaj naslov setila da sam ja 1991 bila ubedjena da Srbi nikada pogrom nece vracati /svetiti cineci pogrom. Uvek sam smatrala da nam je visok moral "karakterna osobina" i bilo mi je dobro dok sam dignute glave mogla da govorim: mi takve stvari nikada ne cinimo niti cemo ciniti. Osetila sam se strasno ponizenom kasnije kad sam videla da vise to ne mogu, da nemam pravo to da govorim i da, krivi su mi moji koji su mi to pravo oteli, jer nisu hteli ili nisu znali da se pogromom niko ne moze zastititi od pogroma. Zato ja, iako ne odobravam, razumem one koji odbijaju da znaju da su se cineci osvetu pridruzili onima koje preziru, jer bi to znacilo da moraju prihvatiti da mogu i prezreni biti u ocima drugih. I zato sam besna na one koji tim osecanjima manipulisu ovde u mojoj Zemlji.

Ne mislim da bi glasaci SRS odjednom presli na stranu Ds ili LDP, ali mislim da sakrivanje zlocina upravo dovodi do konfuzije u nasem drustvu koje stvara sliku o odsustvu morala u nasem narodu i stavlja nas kolektivno na stub srama i medju one nacije koje u drugima vide zlocince, a potpuno su indeferentne prema sopstvenim nedelima. Kada neutralni govore o nasim nedelima ne govore o tome da su drugi sveci, ali mi to tako dozivljavamo (jer smo tako informisani i jer se svaka zastita nekih prava kad su drugi u pitanju ovde prezentuje kao nicim zasluzen poklon tom drugom). Osecaj mnogih da nas "svet" vidi kao amoralne, nasuprot nasim visokim moralnim kvalitetima mnoge nase gradjane vodi ka tome da u SRS vide zastitnika. SRS manipulise osnovnom potrebom mentalno zdravih hriscana da prvenstveno budu dobri ljudi. Zato se stalno podvlaci da se u Hagu brani Srbija i Srbi, zato na pitanje da li ima fasizma u Srbiji Ivica dacic odgovara da Srbija nije fasisticka zemlja (sto ga niko nije ni pitao niti je rekao). I zato LDP ima malo pristalica.

Medjutim, cini se da oni koji stite gradjane od toga da istini pogledaju u oci dobro znaju da u 21 veku nije moguce dugo skrivati cinjenice, pa zato ni ne polemisu sa cinjenicama. Zato je u cilju kupovine vremena bolje odloziti neminovno time sto ce se,(bilo da se javnost bombarduje pricama da su narkomani, kriminalci, strani placenici ili da su nekada pre no sto su se mnoge stvari dogodile pisali /govorili drugacije), etiketirati glasnogovornici stava da i ruznu istinu treba znati da bi se od nje mogao ograditi, pokajati, sta god.

Otuda grcevito drzanje do toga da niko nije kriv dok mu se pravosnazno ne presudi, dok istovremeno dosudjujemo, presudjujemo, etiketiramo, vredjamo kad su drugi u pitanju. Taj model se preneo na sveukupno ponasanje, pa nam i unutrasnji sudski procesi za ubistva traju beskrajno dugo, do zastarelosti ili smrti aktera. I uopste sve nam je nekako u konfuziji, a ponavljam sve polazi od toga sto nismo u stanju da govorimo o sebi. To, taj prenos modela lazne moralnosti ispastacemo jos dugo u svojim malim zivotima i to je cena koju cemo ipak platiti dok smo trosili veme za one koji su ga od nas kupovali. Ta cena mene uzasava i ja bih da je platim sto pre, da bih mogla dalje.

A kome koristi ta cista kupovina vremena, ja naslucujem, ali ne mogu da imenujem.Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 21:07 20.12.2007

Re: Preporuka

Zorice,

iz svake tvoje reci izbija ljudskost tako da covek mora da oseti razumevanje i simpatije za ono sto pises. Ali bez obzira na to ipak postoji prilican broj stvari sa kojima se ne slazem pa cu ih ovde prokomentarisati. I to ne u nameri da tebi nesto prebacujem nego da zajedno pokusamo da vidimo u cemu to svi mi gresimo (znaci ne i iskljucujem tu ni sebe

zoricag
...ali sam se citajuci ovaj naslov setila da sam ja 1991 bila ubedjena da Srbi nikada pogrom nece vracati /svetiti cineci pogrom. Uvek sam smatrala da nam je visok moral "karakterna osobina" i bilo mi je dobro dok sam dignute glave mogla da govorim: mi takve stvari nikada ne cinimo niti cemo ciniti.


Prva greska je kad kazem "mi, Srbi", posto je takva identifikacija vec prvi pogresan korak. A trebalo bi reci "ja" ili "mi, ljudi... A ako jos kazem da mislim "da mi Srbi ne mozemo ciniti zlocine" onda sam implicitno rekao da neki drugi (Albanci, Hrvati, Nemci, Amerikanci?) mogu ... pa sam napravio jos vecu gresku izdizuci nas iznad ostalih ... A zlocine cine ljudi, Srbi isto kao i oni ostali gore navedeni ... Uostalom cinili su ih i za vreme II svetskog rata kao partizani koji su ubijali svoje ideoloske neprijatelje (da bi mi nedavno utvrdili da je ideologija bila pogresna ... a zar moze biti ispravna ideja koja podrazumeva/opravdava ubijanje drugih ljudi koji se sa njom ne slazu?). I cinili su ih jos vise kao cetnici koji su u, izgleda, velikim delom licili na ono sto mi sada zovemo "paravojne jedinice" .... Naravno nisu u svim slucajevima zlocini imali iste razmere ali njih i tako ne smemo generalizovati i pripisivati celom narodu. I nisu u tom smislu Nemci gori (a ni bolji) od Amerikanaca. Niti Srbi od Albanaca ili Hrvata. Samo je drugaciji splet istorijskih okolnosti, kolicina oruzja, razmere do kojih su "gospodari rata" manipulisali obicnim ljudima ... Drugim recima, jedino za sta se covek moze zalagati je da ljudi koji su cinili zlocine odgovaraju za njih a da oni nevini sto je moguce manje trpe/placaju/stradaju ...

Inace se ne slazem sa tim da gradjani u SRbiji danas ne znaju da su, i koliki zlocini su cinjeni. Mozda je to i vazilo za vreme Milosevica ali je vec odavno sve poznato. Problem je ona gorepomenuta identifiakacija sa "svojim narodom" i ljudska osobina da se drugacije gleda na "nas" i na "njih". I da stradanje nevinih zrtava opravdava nekim drugim nevinim zrtvama (i to opet nije osobina pripadnika jednog naroda). I svi primecuju takve stvari kad to rade "oni drugi". Evo ti primer tamo gde ga, moze biti, i ti ne primecujes: u nasim blogovskim diskusijama kad neki opravdavaju nealbanske zrtve onim prethodnim albanskim. A ne kapiraju da se tako mogu opravadati sve zrtve...

Otuda grcevito drzanje do toga da niko nije kriv dok mu se pravosnazno ne presudi, dok istovremeno dosudjujemo, presudjujemo, etiketiramo, vredjamo kad su drugi u pitanju. Taj


Ovde si u pravu ali valjda ne bi trebalo da bude dileme sta je pogresno i protiv cega bi trebalo da se svi borimo? Pa nece valjda neko da kaze da je u redu da "istovremeno dosudjujemo, presudjujemo, etiketiramo, vredjamo kad su drugi u pitanju"???

Ta cena mene uzasava i ja bih da je platim sto pre, da bih mogla dalje.


I ovde se ne slazem ... Zasto bih ja trebao da platim nesto za sta nisam kriv? Zasto bih ja placao grehove drugih? I zar se onda nisam slozio "da bi nevini trebalo da placaju za dela drugih"? Naravno svi znamo da se, NAZALOST, cesto desava i da uglavnom nevini placaju. Ali valjda treba da se borimo protiv toga? I da bi trebalo da placaju/odgovaraju oni koji su krivi ...

pozz
zoricag zoricag 03:57 21.12.2007

Re: Preporuka

Zao mi je sto vam izgleda da zagovaram tezu o vecoj moralnosti jedne nacije u odnosu na duge jer sam mozda nesrecno slozila jednu recenicu koja je trebalo da znaci da nisam mogla da verujem da bi ljudi iz mog okruzenja, drustvene zajednice kojoj pripadam sl......pa sam se kasnije uverila da nisam bas znala ko sve zivi oko mene. Hvala vam sto ste mi ukazali na tu recenicu i pomogli mi da se ovim ispravim. Uh, kosa mi se digla na glavi kad sam videla da stvarno to sto sam napisala nekome ko me ne poznaje moze izgledati tako kako ste vi videli.

Drugo, i ja mislim da ni vi ni ja ni bilo ko ko nije pojedinacno kriv ne bi trebalo ista da placa niti da ispasta grehove krivaca. Medjutim, kada se granice moralnosti spuste prenisko u jednom drustvu, odnosno kada se prag tolerancije digne visoko iznad moralnog, kada iskrivljeno shvatanje vrednosti udje u institucije tog drustva, onda svaki pojedinac trpi sto ja zovem "placanje cene". I placacemo sve dok sami ne odlucimo da ne treba ili da necemo vise. Mislim da je nas put do toga da "necemo vise" vodi preko toga da "ne treba", ali onda moramo biti jasni i neprikosnoveni u tome "ko treba da plati i zasto" u granicama nase jurisdikcije. I da sprovedemo naplatu tako sto ce pojedinci odgovarati za dela i tako sto ce ta dela naici na opstu osudu i u institucijama i u medijima. I tu ne mislim samo na prosle zlocine, nego mislim i na "posleratne" koji prolaze sa niskim ili nikakvim kaznama u zavisnosti od stepena "patriotizma" pocinioca.

Primer: U jednoj reportazi o zenama koje su se porodile u zatvoru i njihovim bebama videla sam romkinju koja je na izdrzavanju visegodisnje kazne zato sto joj je policija u stanu pronasla rucnu bombu koju je tu sakrio odbegli muz. I videla sam estradnu pevacicu kojoj je u stanu pronadjen arsenal oruzja koji je sakrio njen pokojni muz koja je izmedju ostalog (vlasnica alibija, i dr) i zbog toga bila u istraznom zatvoru dva meseca i nije na izdrzavanju kazne. Ovaj primer ilustruje o kakvom padu morala u institucijama ja govorim i o tome sta podrazumevam pod tim da mi koji ovde zivimo "placamo cenu".

Da se razumemo, i druga drustva (gradjani nekih drugih, cak i onih velikih drzava) imaju slicne probleme, ali to nas ne opravdava da nase probleme ne resavamo.

Koliko vidim i vi se zalazete za isto,

Pozdravljam vaszoricag zoricag 04:09 21.12.2007

Re: Preporuka

Samo da pojasnim (jer ne znam da uradim izmenu u tekstu) - estradna pevacica nije prikazana u reportazi koja je prikazivala zene u zatvoru vec sam je videla i vidjam velicanu svakodnevno u medijima, a bogami i podrzanu od visokih funkcionera vlasti.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 09:04 21.12.2007

Re: Preporuka

zoricag
Samo da pojasnim (jer ne znam da uradim izmenu u tekstu) - estradna pevacica nije prikazana u reportazi koja je prikazivala zene u zatvoru vec sam je videla i vidjam velicanu svakodnevno u medijima, a bogami i podrzanu od visokih funkcionera vlasti.


Zorice,

Koliko vidim na kraju se ipak slazemo uglavnom u svemu ... Sto se tice primera sa ove dve zene mislim da je jasno da ni jedna ni druga nisu ucestvovale ni u kakvim borbama, zlocinima i/ili svercu oruzja pa ne treba ni da odogovaraju za ono za sta su odgovorni njihovi muzevi. Iskreno receno ne mogu da verujem da je slucaj Romkinje tacno i potpuno opisan u tim novinama ... i pretpostavljam da za njen "boravak" u zatvoru postoje jos neki drugi razlozi. Inace bi mi bilo neshvatljivo i nedopustivo ...

pozz

ps. Sorry za "ti" u mom prethodnom postu, povremeno zaboravim da sam sa mnjim brojem ljudi na blagu na "vi"
beli beli 15:42 18.12.2007

ok

Ok analiza,
preporuka
Kazezoze Kazezoze 15:46 18.12.2007

Re: ok

a kakva bi bila ekonomska analiza ukoliko pobedi cheda ili neki drugi "autsajder", jer lopta je okrugla i nesmiju se olako eliminisati ostali kandidati.
Goran Nikolić Goran Nikolić 15:51 18.12.2007

Re: ok

Ako pobedi Cheda
opstaje trenutna koalicija.
Ekonomiski rezulteti skoro identicni
kao i kod pobede Tadica
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 15:54 18.12.2007

Re: ok

Kazezoze
a kakva bi bila ekonomska analiza ukoliko pobedi cheda


Tako uzaludnim analizama se verujem ne bavi ni sam Ceda ... Niti i u svojim najfantasticnijim snovima sanja takvu mogucnost. Nego se covek nada da moze malo da dobije na podrsci i publicitetu ... Ali je to mac sa dve ostrice ... Svaki procenat glasova manji od 5,3% je svojevrsni poraz za njega ... A ja verujem da ce se bas to desiti. Sa Vesnom Pesic kao kandidatom bi vec bila druga stvar ...
Kazezoze Kazezoze 16:04 18.12.2007

Re: ok

Goran Nikolić
Ako pobedi Chedaopstaje trenutna koalicija. Ekonomiski rezulteti skoro identicni kao i kod pobede Tadica

zar nishta ne menja momentalno priznavanje otcepljenja kosova, koliko sam razumeo kosovo igra znachajnu ulogu u buducoj ekonomiji, a cheda je jedini kandidat koji na to rachuna, a i ekonomska podrshka zapada bi u tom sluchaju bila jasnija.
Goran Nikolić Goran Nikolić 18:21 18.12.2007

Re: ok

ne moze Predsednik da prizna
neku drzavu
a da to Parlament ne odobri.
Goran Nikolić Goran Nikolić 18:24 18.12.2007

Re: ok

Iskreno da vam kazem,
mislim da je Cheda
jedini politicki brend
u LDP,
jer jedini ima harizmu.
Bilo koji drugi kandidat te stranke
ne bi mogao da osvoji ni priblizan broj glasova.
u Srbiji imate jako malo politicara sa harizmom,
ali to nije, naravno, moja specijalizacija
Nenad M. Nenad M. 18:47 18.12.2007

Re: ok

skreno da vam kazem,
mislim da je Cheda
jedini politicki brend
u LDP,


u ds-u je jos gora situacija. Zanimljivo je da srs nije u toj poziciji, Vucic bi sigurno isto prosao kao i Toma
Goran Nikolić Goran Nikolić 21:28 18.12.2007

Re: ok

cak i Maja Gojkovic
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:38 18.12.2007

Re: ok

Goran Nikolić
Iskreno da vam kazem,
mislim da je Cheda
jedini politicki brend
u LDP,
jer jedini ima harizmu.
Bilo koji drugi kandidat te stranke
ne bi mogao da osvoji ni priblizan broj glasova.


U ovome se ne slazemo. Kao sto rekoh ja recimo mislim da bi Vesna Pesic bila prihvatljiva za vrlo veliki broj glasaca nekadasnjeg DOS-a. Ipak je ona IME u borbi za demokratiju u Srbiji ... i za razliku od Cede nema nikakvih (bar ne vecih) "repova". Tako da verujem da bi osvojila vise od broja glasova LDPetc na proslim izborima ...

A Cedina "harizma" je pretezno negativna i odbijajuca ... Izbori nisu bili tako davno da bi se ponasanje biraca drasticno promenilo. Odkale mislite da bi mogli da dodju Cedini glasaci? Od onih koji su glasali za SRS, SPS, DSS? Nema sanse. Moguce je da bi neki pristalica DS glasao za njega ali sam ubedjen da je takvih VRLO MALO. Za mene je Ceda pre neko zbog koga bih imao teskoca da glasam za LDPetc ... iako tamo ima ljudi koje cenim ...

pozz
sladja82 sladja82 15:44 18.12.2007

opasnost Velike koalicije

ne treba olako isklljuciti novu Veliku koaliciju!
Goran Nikolić Goran Nikolić 15:49 18.12.2007

Re: opasnost Velike koalicije

mislim da to je to
ipak
dovoljno iracionalno
da bi bilo realno
doktorka doktorka 16:03 18.12.2007

Ukoliko Ceda

pobedi , doci ce do novoh paramentarnih izbora , jer to bi znacilo da se narod opametio i da mu je dosta vise tadicevih lazi i kostunicine pokvarenosti.
Goran Nikolić Goran Nikolić 17:01 18.12.2007

Re: Ukoliko Ceda

ne verujem da bi doslo do izbora,
jer to onda nikome osim Chedi
(i mozda DS, ako bude
potisnuo stranacke interese)
ne bilo u interesu
doktorka doktorka 17:21 18.12.2007

Re: Ukoliko Ceda

Goran Nikolić
ne verujem da bi doslo do izbora, jer to onda nikome osim Chedi (i mozda DS, ako bude potisnuo stranacke interese)ne bilo u interesu

kazala sam u slucaju da ceda pobedi sto bi znacilo da je nash narod spreman za promene , tj za 6. oktobar. raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora je tada realno ocekivati
Goran Nikolić Goran Nikolić 17:34 18.12.2007

Re: Ukoliko Ceda

Izbori se ne raspisuju
kada narod hoce,
vec kada im dodje vreme
ili kada parlamentarna vecine
to zeli.

Predsednik ne moze da raspusti
skupstinu bez saglasnosti premijera.
doktorka doktorka 18:16 18.12.2007

Re: Ukoliko Ceda

Goran Nikolić
Izbori se ne raspisuju kada narod hoce,vec kada im dodje vreme ili kada parlamentarna vecine to zeli. Predsednik ne moze da raspusti skupstinu bez saglasnosti premijera.

Gorane, setite se kako je pao Milosevic. Potrebna je samo volja naroda.
Goran Nikolić Goran Nikolić 21:58 18.12.2007

Re: Ukoliko Ceda

Miloshevic je ipak raspisao sam izbore,
jer su savetnici obavestili da stoji dobro.
doktorka doktorka 01:43 19.12.2007

Re: Ukoliko Ceda

Goran Nikolić
Miloshevic je ipak raspisao sam izbore, jer su savetnici obavestili da stoji dobro.

Ti mislish da bi Parlament opstao kada bi Ceda bio izabran za predsednika? A mogu tek da zamislim kako bi radikali i dss poludeli u takvoj situaciji , ako imamo u vidu ovo :
Predsednik Republike, u skladu sa zakonom, komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.
http://www.predsednik.yu/mwc/default.asp?c=201000&g=20070107162442&lng=lat&hs1=1


Modesty Blaise Modesty Blaise 16:13 18.12.2007

How the Grinch Stole Christmas

...vladajuću koaliciju, koja je, gledajući strateške interese Srbije, trenutno bez alternative.

Treba imati u vidu da sa izborom Tadića za predsednika Srbije sredinom 2004 korelira (da li slučajno?) visoka stopa rasta BDP (7% prosečno 2004-07) i industrijske proizvodnje (grubo, oko 4,5%).

Međutim, tu je problem ustupaka koje bi DSS tražio od DS (i G17). Krajnja granica do koje mogu ići ove dve ''prozapadne'' stranke je umerena reakcija prema EU i SAD glede priznanja Kosova i ''nezamrzavanje'' evropskih integracija.

EU neće ići u tako nesuvisle odluke da uslovljava Srbiju da prizna Kosovo, znajući da to vlast u Beogradu, zaista, ne može učiniti.xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa, jbt, je l si ovo pozeleneo od lose gandze ili su ti uvalili caj od koprive zli momci umesto gandze? cccc, ako treba da te se nauci, samo reci, ima ko
Goran Nikolić Goran Nikolić 16:57 18.12.2007

Re: How the Grinch Stole Christmas

ja vas zaista ne razumem,
konkretizujte kritiku
pa taman i ruznim recima
oldtajmer oldtajmer 16:36 18.12.2007

strah od Radikala

Gorane, ja verujem da je tvoja analiza u sustini tacna, medjutim jako mi smeta to sejanje straha od radikala sto i ovaj tekst, mozda nesvesno, cini. To daje vetar u ledja Kostunici i fakticki odrzava status kvo u nedogled.

Licno bih dao radikalima, ne samo predsednicko mesto, nego i da formiraju vladu. Pa ih pusti da se obi bakcu sa problemima drazve. Ok, bilo bi cupavo par godina, ali bi barem onda tako pukli, da se vise nikad ne bi vratili! Ili to ili ce morati da se promene i urade nesto. Svi imaju iste finansijske interese, kako god okrenes.

Nagradno pitanje: Sta ce raditi pametan investitor tokom ovog hipotetickog perioda radikalske vlasti? buy, buy, buy...
vucko vucko 16:54 18.12.2007

Buy When There's Blood in the Streets

Nagradno pitanje: Sta ce raditi pametan investitor tokom ovog hipotetickog perioda radikalske vlasti? buy, buy, buy...

Da, što reče Baron Rothschild. Samo što nisam siguran da li je ta vrsta stanja tržišta kapitala nešto što ima smisla želeti.
Goran Nikolić Goran Nikolić 17:00 18.12.2007

Re: strah od Radikala

na zalost pametan investitor nece kupovati
vec i pri samom nagovestaju formiranja
takve Vlade napustiti Srbiju
(npr. kod banaka postoji interno pravilo da se povlacis
iz neke duge pozicije, npr. u dinarima, i po cenu
gubitaka, da bi se sprecio buduce jos vece gubitke)

jedino, ako bi se SRS promenila,
sto nije realno
antioksidant antioksidant 18:01 18.12.2007

Re: strah od Radikala

npr. kod banaka postoji interno pravilo da se povlacis
iz neke duge pozicije, npr. u dinarima, i po cenu
gubitaka, da bi se sprecio buduce jos vece gubitke)

a ti si radio u kojoj banci?
Goran Nikolić Goran Nikolić 18:19 18.12.2007

Re: strah od Radikala

radiosam u Institutu za spoljnu trgovinu
i trenutno u Naucnom centru PKS,
a o dugim pozicijama znam od
kolega iz banaka
Nenad M. Nenad M. 17:01 18.12.2007

Gorane,

tvoj pokusaj da analiziras posledice izbora je za pohvalu ali, nazalost, unapred osucen na propast jer ima puno nepoznatih u jednacini a permanentna neizvesnost nije (samo) posledica predstojecih izbora.

Gorane, ja verujem da je tvoja analiza u sustini tacna, medjutim jako mi smeta to sejanje straha od radikala sto i ovaj tekst, mozda nesvesno, cini. To daje vetar u ledja Kostunici i fakticki odrzava status kvo u nedogled.


kao i oldtajmeru i meni je ovo zasmetalo jer to "sejanje sraha" je glavno orudje kojim ds bezi od odgovornosti. Odavno tvrdim da ds nema bolju opoziciju od radikala. Uvek su tu negde, uvek za malo, uvek gubitnici ali i odlican mamac za glasace koji glasaju samo da radikalsna posast ne dodje na vlast. I dok ima radikala koji samo sto nisu pobedili, sustinskih reformi nece biti ni na vidiku.

I unapred sam ogorcen ako ds kampanju bude u potpunosti zasnivao na strahu on onih drugih koji su uvek tu kada ustreba ( ustav, deklaracije...)

Goran Nikolić Goran Nikolić 17:07 18.12.2007

Re: Gorane,

zivimo u Srbiji 2007
a ne 2020.
To je stanje stvari,
glasaj da sprecis zlo,
ako vec nemas idealnog
kandidata.
ja npr. mislim da je pojava Tadica
na politickoj pozornici Srbije
pravo chudo i
neverovatno sretan splet okolnosti,
posle Zivkoviceve Vlade
Nenad M. Nenad M. 17:33 18.12.2007

Re: Gorane,

lasaj da sprecis zlo,
ako vec nemas idealnog
kandidata.
ja npr. mislim da je pojava Tadica
na politickoj pozornici Srbije
pravo chudo i
neverovatno sretan splet okolnosti,
posle Zivkoviceve Vlade


za razliku od tebe, ne mislim da je Tadic cudo. Glasam za boljeg - Cedomira Jovanovica da bih sprecio cudo tj. Kostunicu kao premijera 2020.

pozz
Goran Nikolić Goran Nikolić 18:05 18.12.2007

Re: Gorane,

glasaj za Chedu,
ali u pravom krugu,
u drugom, nadam se,
znash sta ti je ciniti!
oldtajmer oldtajmer 18:21 18.12.2007

Re: Gorane,

Odavno tvrdim da ds nema bolju opoziciju od radikala. Uvek su tu negde, uvek za malo, uvek gubitnici ali i odlican mamac za glasace koji glasaju samo da radikalsna posast ne dodje na vlast. I dok ima radikala koji samo sto nisu pobedili, sustinskih reformi nece biti ni na vidiku.

I unapred sam ogorcen ako ds kampanju bude u potpunosti zasnivao na strahu on onih drugih koji su uvek tu kada ustreba ( ustav, deklaracije...)


Kao da mi citas misli. Ja sam do sada glasao tako 'iz straha', i 'protiv radikalske posasti', ove godine sam se zakleo sebi da necu... videcu da li cu ostati dosledan. Ali iskreno, najverovatnije da ako tako ostane (a velika je verovatnoca da hoce), da cu apstinirati u drugom krugu.

A sto se tice "buy when there is blood..." apsolutno planiram.
Goran Nikolić Goran Nikolić 22:02 18.12.2007

Re: Gorane,

Oldajmeru,
nemojte biti sujetni i gordi,
pogresite opet,
jer ko zna koliko cemo jos puta morati da glasamo
a da mnogi u nas , kao vi,
ne veruju u potpunosti u svoju odluku.
Ipak, ve cete 3.2. 2008. glasati zbog sebe,
ne zbog Tadica ili DS

pozdrav
pidola pidola 00:59 19.12.2007

...

Goran Nikolić


nisam razumeo,
jel ces ti da glasas protiv nikolica ili ces svoj glas da das za tadica?
KafaJeGotova KafaJeGotova 01:12 19.12.2007

Re: Gorane,

glasaj za Chedu,
ali u pravom krugu,
u drugom, nadam se,
znash sta ti je ciniti!

to prodavanje tih prica okacite macku o rep. ja sam glasao za tadica da bude predsednik i sta? sta je on uradio? sta je taj ds uradio?! a i tada je ista prica bila kao pazi radikali, a nastavila se: cekaj sad kosovo, zarad stabilnosti evo kostunica premijer, velja dripac ministar, miskovic vlada... dpanje love na sve strane, drustvo se raspada, a vi nama prodajete neke fore - snaga borisa tadica.
ajde i to sto vicu da je smeker, baja, sexy da imamo neke vajde, ali ovaj pornic da sada je trashcina najgora
spustavah se ja niz vase uze
umalo se uze ne pretrze
oldtajmer oldtajmer 16:07 19.12.2007

Re: Gorane,

Ipak, ve cete 3.2. 2008. glasati zbog sebe,
ne zbog Tadica ili DS


Kao sto rekoh
najverovatnije cu apstinirati
iz vise razloga
ali pre svega, jer nemam
za koga da glasam.
antioksidant antioksidant 18:10 18.12.2007

.

dakle da skratimo. zahvaljujem se goranu nikolicu sto mi je otvorio oci da ce srbija ekonomski propasti ukoliko nikolic postane predsednik

"Četvrtog februara berza bi se stropoštala, dok bi pritisak na kurs sačekao jedan dan (jer za ponedeljak 4. 2. 2008. važi kurs formiran 1. 2. 2008, poslepodne). I dok bi berza bila ''u crvenom'' (pad cena akcija) NBS bi se suočila sa dilemom kojim intenzitetom braniti dinar (jer bi mnogi hteli da pređu u sigurnije vrste aktive), odnosno trošiti devizne rezervea "

tj da je tadic jedina opcija koja vodi ka ekonomskom prosperitetu

" Bruto domaći proizvod (BDP) i industrija bi mogli da ostvare solidan rast, zahvaljujući i prenešenoj inerciji iz 2007, dok bi nastavak privatizacijei očekivani snažan priliv ino-kapitala u 2008, omogućio pokrivanje deficita tekućeg računa platnog bilansa i relativno stabilan dinar.".

naravno, zanemaricu cinjenicu da nije pruzen ni jedan dokaz za ovakve tvrdnje sem licnih impresija autora, a narocito cu zanemariti cinjenicu da se u obe opcije ocekuje razum vojislava kostunice (tj ostanak u koaliciji nezavisno od jednostranog proglasenja nezavisnosti kosova)

u isto vreme skrecem paznju da cu predizbornom stabu borisa tadica iskreno preporuciti rad gorana nikolica kao jedan od najkreativnijih predizbornih pamfleta koje sam imao priliku da procitam

s postovanjem
Goran Nikolić Goran Nikolić 18:16 18.12.2007

Re: .

bash ste me nasmejali,
Pa ne mislite valjda da cu
na blogu
da elaboriram projekcije rasta
(sto je inace vrloslozen posao)
BDP, industrije, izvoza
u scenarijima pobede SRS ili DS.

ovo zaista jesu procene
nekoga ko se 7 godina opsesivno
bavi ovim temama

pozdrav
jananderson jananderson 08:38 19.12.2007

Re: .

Goran Nikolić
bash ste me nasmejali,
Pa ne mislite valjda da cu
na blogu
da elaboriram projekcije rasta
(sto je inace vrloslozen posao)
BDP, industrije, izvoza
u scenarijima pobede SRS ili DS.

ovo zaista jesu procene
nekoga ko se 7 godina opsesivno
bavi ovim temama

pozdrav

Da'l mi se cini ili ovde fali komentar koji je do skora stajao!?
Kome li se nije dopao!? Goranu, Nikolicu ili Moderatorima!? Ili... oops, stoj!?
Goran Nikolić Goran Nikolić 11:09 19.12.2007

Re: .

zaista ne znam,
nije do mene,
stavite opet taj komentar,
ja nista ne brishem, inache
Doctor Wu Doctor Wu 19:21 18.12.2007

Mislim da se u tekstu

malo precenjuje značaj DSS-a; oni, objektivno, nemaju glasački potencijal mnogo veći od LDP-a, na primer. Obe su, relativno minorne stranke. Prava snaga DSS-a je u koaliciji sa "srpskim" gazdama, dahijama ili kako se već zovu (a koji su, svojevremeno, predstavljali kičmu i Miloševićevog režima) kao što je prava snaga LDP-a u koaliciji sa vojvođanskim strankama. Koliko su DSS fanatici naklonjeniji radikalima, toliko je i LDP gerila naklonjenija DS-u, tako da nijedna od dve neće odlučiti izbore.

U Srbiji se lagano profiliše dvopartijski sistem, a ovi izbori su još jedna prilika za prebrojavanje koliko kojih ima. Nisam siguran da SRS hoće vlast u ovom trenutku, i mislim da će to odlučiti izbore.Nenad M. Nenad M. 19:46 18.12.2007

Re: Mislim da se u tekstu

U Srbiji se lagano profiliše dvopartijski sistem, a ovi izbori su još jedna prilika za prebrojavanje koliko kojih ima. Nisam siguran da SRS hoće vlast u ovom trenutku, i mislim da će to odlučiti izbore.


forsiranje polarizacija je lose za politicki zivot. G17+ nema vise svrhu postojanja, dss je u tranziciji a Ldp u porastu kao i potrebe za vrednostima koje promovise.

malo precenjuje značaj DSS-a; oni, objektivno, nemaju glasački potencijal mnogo veći od LDP-a


logicno je pitanje da Ldp zameni u Vladi dss i to vidim kao bitan zakljucak podrske koju ce CJ dobiti na predsednickim izborima.

Istrazivanja govore da su glasaci Ldp-a u najvecem broju opredeljenji za evro-atlanske integracije i zbog toga ce Ldp igrati znacajnu ulogu u buducnosti.
Doctor Wu Doctor Wu 19:57 18.12.2007

Nenade, kad već govorite

o vrednostima koje zastupa LDP, nemojte zaobilaziti ni ostale koalicijske partnere kao što su Demohrišćanska Stranka Srbije (čini mi se da je to pun naziv Batićeve stranke) ili Liga Socijaldemokrata Vojvodine.

Inače, ne radi se ni o kakvom "forsiranju polarizacija" već o faktičkom stanju stvari.

Poslednji pasus vaše replike je očigledna logička greška. Pretpostavljam da ste hteli napisati nešto drugo.
Nenad M. Nenad M. 20:34 18.12.2007

Re: Nenade, kad već govorite

o vrednostima koje zastupa LDP, nemojte zaobilaziti ni ostale koalicijske partnere kao što su Demohrišćanska Stranka Srbije (čini mi se da je to pun naziv Batićeve stranke) ili Liga Socijaldemokrata Vojvodine.


Predizborna koalicija ldp – gss – sdu – lsv ( dakle bez dhss-a) vise ne postoji ; gss se odavno “utopio” u ldp a lsv je osnovala poseban poslanicki klub sa madjarima – vojvodjanski poslanici. Ldp je po svim istrazivanjima danas jaci nego koalicija kada je usla u parlament , znaci bez lsv-a tako da ti teza ne pije vodu.

nače, ne radi se ni o kakvom "forsiranju polarizacija" već o faktičkom stanju stvari.


navijama za polarizaciju u kojoj bi ds predvodio demokratksi blok ( sa g17+, ldp-om i manjinama) a na celu drugog bi bili radikali koje bi pratila dss i sps ali tu ima najmanje 2 problema.
Prvo, Kostunica jos uvek igra na dve stolice ostavljajuci mogucnost da ide sa radikalima. Uskoro ce morati da se opredeli sto ce verovatno znaciti smrt za dss cije je glasacko telo veoma polarizovano ( sem u slucaju da Voja postane veci Voja od odnog iz Haga). Momenat u kojem cemo znati na cemu smo sa dss-om je potpisivanje sporazuma 28 januara. Pristalica sam teze kako bi bilo dobro da ga Kostunica potpise cime bi izbubio koalicioni kapacitet na desnoj strani.
Drugo, Tadic je na neki nacin preuzeo Kostnicinu poziciju „srednjeg puta” ( sustina ideoloskog koncepa NSPM-a, pre svega Vukadinovica i Anotnica) ili centra kojoj se suprostavljaju „ekstremisti”( tako je i sam rekao sinoc na rts-u) sa leva i desna. Jos je izjavio da jedan porusen princip ne znaci pad vlade ( u prevodu, ako me dss ne podrzi nikom nista)
I tu dolazimo do mog problema sa Tadicem i onoga sto si nazvao logickom greskom. Israzivanja su jasna – Ldp glasaci u navecem procentu ( naravno, ne u navecem broju) podrzavaju evro-atlanske integracije i u tom smislu to jeste „ekstrem” bez koga se ne mogu zamisliti svi ti procesi u buducnosti. Voleo bih da Tadic to ima na umu kada jednu izrazitu evropsku orijentaciju izjednacava sa onima ciji je sef na optuzenickoj klupi u Hagu.

Nekoliko puta sam napisao da necu imati problema da podrzim Tadica u 2. krugu ukoliko prekine koaliciju sa uzurpatorima svih reformi od 2000. godine. U suprotnom, neka trazi podrsku od koalionih partnera ( da vas podsetim tu je i Velja i Palama) sto je jedino logicno.
Goran Nikolić Goran Nikolić 21:34 18.12.2007

Re: Nenade, kad već govorite

nemojte uslovljavati,
Tadic ima igranicen manevarski prostor
Goran Nikolić Goran Nikolić 21:39 18.12.2007

Re: Mislim da se u tekstu

pa postojace dve jake partije,
ali ce opstati i DSS i
neke druge stranke, pored manjinskih
Goran Nikolić Goran Nikolić 21:43 18.12.2007

Re: Mislim da se u tekstu

mislim da je zabluda
da SRS nece vlast
jednostavno ne moze da je osvoji ,
mislim da cak i SPS dao podsrku vladi DSS i DD kada bi bio vaga
sladja82 sladja82 21:48 18.12.2007

Re: Mislim da se u tekstu

Možda dvo i po partijski sistem
kao u UK ili Grckoj?
Goran Nikolić Goran Nikolić 21:56 18.12.2007

Re: Mislim da se u tekstu

Pa ne bash dvo i po partijski,
mozda srednjorocno
cetvoropartijski, sa dve jake stranke
DS i SRS
i dosta slabije,
sve cetiri jasno ideoloski opredeljene.
Naravno,
plus stranke
manjina
Doctor Wu Doctor Wu 22:02 18.12.2007

Re: Mislim da se u tekstu

mislim da je zabluda
da SRS nece vlast

Nije zabluda. Meni se čini da oni jednostavno ne znaju šta bi sa vlašću i da oni to kapiraju. Šta će raditi u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova? Šta će raditi sa ekonomijom (oni su po tom pitanju na predistorijskom stupnju)? Kad DS kuburi sa kadrovima, kakva je tek situacija tek u SRS? Oni na vlasti ne bi ostali duže od 6 meseci do godinu dana.
Goran Nikolić Goran Nikolić 22:13 18.12.2007

Re: Mislim da se u tekstu

Bili su oni u vlasti,
i kad god mogu uzmu je na
lokalu,
nemojte sumnjati da
bi hteli i vlast u zemlji
Nenad M. Nenad M. 22:24 18.12.2007

Re: Nenade, kad već govorite

nemojte uslovljavati,
Tadic ima igranicen manevarski prostor


slazem se ali i sam znas i sam da se dobri politicari ( slicno kao menadzeri) razlikuju od onih drugih po tome sto stvaraju okolnosti u kome ce njihova politika biti moguca. Dobar politicar stvara okolnosti i/ili ne dozvoljava da se nadje u takvim koje tesko kontrolise. Jutros je jedna zena na 92jci rekla nesto sto opisuje Tadicevu (ne)moc - manekeni nikada nisu kreatori.
Ds je uz Tadicevo vodjenje, nazalost, sebe doveo u situaciju da joj Kostunica oblikuje politiku. I preko kvazi -opozicionog delovanja, cutanja pred nacinom donosenja ustava, do prepustanja premijerskog mesta Kostunici, ds je gubila ideologiju a to je polako piblizava interesnoj grupi.

Slozicemo se da ds nikada nije bila popularnija i to je sa stanovista "podele plena" u vidu netransparentnog koricenja budzeta javnih preduzeca i vise nego dobra pozicija. Ali populizam u tranziciji onemogucava istinske reforme. I zato budzet nije "ekonomski optimalan" ( kako ministar rece) a podaci o korupciji sve porazavajuci. Sama cinjenica da je vise od pola ministara u Vladi iz ds-a je nedovoljna ako nema rezultata.

I da, verujem da ce BT biti predsednik ali to jos uvek ne znaci da je on dobar, pre manje los.

In the Kingdom of the Blind, the Man with One Eye Is King
Nenad M. Nenad M. 22:28 18.12.2007

Re: Mislim da se u tekstu

Nije zabluda. Meni se čini da oni jednostavno ne znaju šta bi sa vlašću i da oni to kapiraju


ovde se slazemo. plasenje radikalima je besmisleno. Toma se plasi pobede i to jer zna sta bi se dogodilo par meseci po njegovom izboru. Njegov izbor bi posle par meseci oterao srs u politicku proslost.
Goran Nikolić Goran Nikolić 10:51 19.12.2007

Re: Mislim da se u tekstu

mislim da bi bilo potrebno vishe vremena da se znatno pokvari
stanje u Srbiji , mislim cak i godina.
a potom jos godina ili dve da se to vrati na staro stanje
e pa nemamo vremena.
Nenad M. Nenad M. 10:56 19.12.2007

Re: Mislim da se u tekstu

e pa nemamo vremena.


nemamo, a vladajuca elita bi da pregovara o KIM do sudnjeg dana pa nazad.

Da smo bili odgovorniji sporazum bi potpisali jos 2002. godine i zbog toga se niko ne raduje sto ga parafiramo 2007.
Goran Nikolić Goran Nikolić 10:57 19.12.2007

Re: Nenade, kad već govorite

Tadic je , verujte mi,
cak sam napisao jednu knjigu iz istorije,
jedan od najboljih drzavnika
koga je Srbija
ikada imala.
Potezi koje vuche su prakticno jedino moguci
Pada mi na pamet Knez Pavle,
koji je godinama pokushavao da zemlju
izvadi iz blata,
na kraju nije bio spreman
da i jedan covek pogine
zbog ocuvanja vlasti.
naravno, svaka analogija hramlje
i poredjenje nije potpuno adekvatno
Nenad M. Nenad M. 11:19 19.12.2007

Re: Nenade, kad već govorite

Tadic je , verujte mi,
cak sam napisao jednu knjigu iz istorije,
jedan od najboljih drzavnika
koga je Srbija
ikada imala.


Gorane, ozbiljno pocinjem da se brinem za tebe. Sve, sve, ali ovo preterivanje... :)
Sepulturero Sepulturero 11:54 19.12.2007

Re: Mislim da se u tekstu

Nenad M.
Nije zabluda. Meni se čini da oni jednostavno ne znaju šta bi sa vlašću i da oni to kapiraju


ovde se slazemo. plasenje radikalima je besmisleno. Toma se plasi pobede i to jer zna sta bi se dogodilo par meseci po njegovom izboru. Njegov izbor bi posle par meseci oterao srs u politicku proslost.


Ово су уобичајене ничим поткрепљене паушалне тврдње. Радикали врло добро знају шта би са влашћу и зато их се и плаше овдашњи муљатори и монополисти.

Уосталом, зар нису радикали на власти у великом броју општина где, хвала на питању, функционишу сасвим добро.
Goran Nikolić Goran Nikolić 12:22 19.12.2007

Re: Nenade, kad već govorite

dobro, navedite mi druge,
Pashic to nije sigurno,
o komunistima da ne pricam,
Milosh Obrenovic je zaista veliki drzavnik
iako je bio autokrata, i zasluzan je licno
sto se Srbija nije oslobodila
kao i Bugarska - 63 godine kasnije.
Knez Pavle se, takodje, mora uvazavati.
O Djindjicu imam vrlo visoko misljenje.
Kralj Milan je mnogo ucinio na evropeizaciji Srbije
ali je imao nedopustivo mnogo gresaka i skandala.
Svetle figure druge polovine 19. veka su
Pirocanac, Garashanin mladji, Vladimir Jovanovic.
Kralj Petar, zajedno sa sinom i politickom i vojnim vrhom,
ima velike zasluge za pobedu u Prvom svetskom ratu.
Ali to je sve, nema vishe niko,
skoro svi ostali su ili nedovoljni sposobni ili poltroni
ili ideoloski zastraneli.
recite vi,
Ko?
doktorka doktorka 15:31 19.12.2007

Re: Nenade, kad već govorite

Goran Nikolić
Tadic je , verujte mi,cak sam napisao jednu knjigu iz istorije, jedan od najboljih drzavnikakoga je Srbija ikada imala. Potezi koje vuche su prakticno jedino moguciPada mi na pamet Knez Pavle, koji je godinama pokushavao da zemljuizvadi iz blata, na kraju nije bio spreman da i jedan covek poginezbog ocuvanja vlasti.naravno, svaka analogija hramljei poredjenje nije potpuno adekvatno


Gorane, nadam se da si batalio istoriju.
doktorka doktorka 15:34 19.12.2007

Re: Nenade, kad već govorite

Goran Nikolić
dobro, navedite mi druge,Pashic to nije sigurno, o komunistima da ne pricam, Milosh Obrenovic je zaista veliki drzavnikiako je bio autokrata, i zasluzan je licnosto se Srbija nije oslobodilakao i Bugarska - 63 godine kasnije.Knez Pavle se, takodje, mora uvazavati.O Djindjicu imam vrlo visoko misljenje.Kralj Milan je mnogo ucinio na evropeizaciji Srbijeali je imao nedopustivo mnogo gresaka i skandala.Svetle figure druge polovine 19. veka su Pirocanac, Garashanin mladji, Vladimir Jovanovic.Kralj Petar, zajedno sa sinom i politickom i vojnim vrhom, ima velike zasluge za pobedu u Prvom svetskom ratu.Ali to je sve, nema vishe niko, skoro svi ostali su ili nedovoljni sposobni ili poltroniili ideoloski zastraneli. recite vi, Ko?


sto je tadic dobar? sto nas je unazadio , i priblizio milosevicevom vremenu?
Nenad M. Nenad M. 17:15 19.12.2007

Re: Nenade, kad već govorite

Ali to je sve, nema vishe niko,
skoro svi ostali su ili nedovoljni sposobni ili poltroni
ili ideoloski zastraneli.
recite vi,
Ko?


ne bih daleko u istoriju jer je tesko za poredjenje a u poslednjih 10 godina jedino je Zoran Djiddjic bio veliki igrac, Tadic je samo iskorisito ono sto mu je Djindjic ostavio - stranku sa ozbiljnom strukturom i nazalost,zakasnelo priznanje
mixmasterche mixmasterche 01:17 20.12.2007

Re: Mislim da se u tekstu

Goran Nikolić
mislim da je zabluda
da SRS nece vlast
jednostavno ne moze da je osvoji ,
mislim da cak i SPS dao podsrku vladi DSS i DD kada bi bio vaga


Kao i uvek - dobar si analiticar. Imas preporuku takodje od dobrog analiticara. Jos se secam tvog politickog kvadrata
Goran Nikolić Goran Nikolić 12:29 20.12.2007

Re: Mislim da se u tekstu

Hvala Mix
hvala!!!!!!!!
Sepulturero Sepulturero 21:59 18.12.2007

Што је баби мило...

Нажалост, нема уопште коментара које би ваше навијање за једну страну у предстојећим изборима довели у питање са чисто економског становишта. Нисам ни ја економиста али се ипак, онако здраворазумски, питам како ви то мислите да ће се проблеми спољнотрговинског дефицита решити "даљом приватизацијом": Шта ми то још имамо да продамо? Још само врло мало и када се и то прода, шта онда?

Даље, на основу чега мислите да ће бити додатног прилива страног капитала?

У вашим јавним иступима ви браните садашњи вештачко високи курс динара - стварно је нејасно на основу чега. Залажете се, бар на речима, за потпуну либерализацију тржишта а овамо браните интервенције НБС на девизном тржишту које огромно коштају на буџет. И немојте, молим вас, да тврдите да НБС не интервенише.

Тврдите да је наш буџет у суфициту али не спомињете да се тај суфицит базира на неким имагинарним донацијама и на будућем задуживању које ће наша деца да отплаћују. То није стварни суфицит.

И на крају тврдите да ће у случају да победе радикали капитал да се повуче из Србије и то је уствари повод за наслов мог коментара.
Goran Nikolić Goran Nikolić 22:08 18.12.2007

Re: Што је баби мило...

da vam krakto odgovorim
NBs ne moze da vodi alternativnu monetanru politiku
jer nema manevarskog prostora,
dakle kursa i da je balgo precenjen
mora se braniti
jer bi inache proizveli
inflaciju.
priliv stranog kapital je kljucan,
a para od privatizacija ce biti naredne tri godine.
ako do tada ne poradi valjano
nasha trzisna privreda bicemo u probelu,
ali ja ne verujem u to
Nenad M. Nenad M. 22:30 18.12.2007

Re: Што је баби мило...

NBs ne moze da vodi alternativnu monetanru politiku


Mislim da je deficit kljucna stvar jer govori o nastavku populisticko - pogubne ekspanzivno fiskalne politike. Govori i o tome zasto vlada ne zeli novi arandzman sa MMF-om koji u svojim izvestajima izrazava zabrinutost u pogledu ovakvog budzeta. Zasto?
Pa povecana javna potrosnja vrsi pritisak na inflaciju a brigu o tome vlada prepusta NBS koja je takodje zabrinuta ovakvim budzetom o cemu govori i nedavno prepucavanje na relaciji Djelic - Jelasic ( skolski primer bezanja od odgovornosti u najavi) I sve dok vlada bude troskarila (ne)transaparentno NBS ce morati da steze sa restriktivnijom monetarnom politikom. To znaci dalju precenjenost kursa ( nista od kursa koji bi bio podsticajniji za izvoznike) i vise kamatne stope koje sputavaju privrednu aktivnost ( treba zaraditi za tako visoke kamate). Mere monetarne poltike nisu dovoljne ako nisu koordinisane sa ministarstvom finansija a kako stvari stoje od usaglasavanja na relaciji guvrner -vlada za sada nema nista. MMF predlaze da obrnutu situaciju sadasnjoj - mix restriktivne fiskalne politike za koju ima dosta prostora ( racionalnija trosenja iz NIP-a, restruktuiranje javnih preduzeca uz ubrzanu privatizaciju, cvrsci stav u odnosu sa sindikatima bez obzira sto je izborna godina...) i fleksibilnije monetarne politike ( preko potrebno smanjivanje kamata i "pustanja" kursa u skladu sa inflacijom).

Da bi se kako tako stvari u ekonomskom smislu pokrenule potrebna je jasna opredeljenost za reforme samo sto su se, izgleda, reformisti uspavali i/ili nisu dovoljno jasni povodom toga sta zele na dugi rok. I na kraju ove krajnje pojednostavljne analize procenjujem da ce se projektovana inflacija tesko ostvariti, Jelasic ce i dalje biti kivan na vladu i budzet dok ce Djelic nastaviti svoje (ne)opravdane napade na NBS glede kursa i kamata!

Ekonomska politika je ipak nesto vise od 100 evra po hektaru i potrebe da se sto pre ispune predizborna obecanja koja to nisu. Mozda se nesto i promeni, mozda. Do izbora sigurno nece.
Goran Nikolić Goran Nikolić 10:47 19.12.2007

Re: Што је баби мило...

Vi ste sve u pravu,
ali uvek morate imati u vidu kontekst
Dakle, ne moze fiskalna politika
da prenebregava politiku,
jer se legimitet crpi iz politike,
inace bi svugde u svetu
politiku vodile tehnokrate,
sto bi meni i odgovaralo,
ali nije tako.
Gordon Braun, naravno nije ekonomski ekspert,
ali je bio ministar finansija,
istina dosta solidan.
bosiljkap bosiljkap 22:28 18.12.2007

A shta ako...?

Udje Cheda u drugi krug?

Dzabe ti ovolika analiza i duvanje u jedra kome god.
KafaJeGotova KafaJeGotova 00:22 19.12.2007

Re: A shta ako...?

ako. bar je ekoloski - bar sto se tice papira i olovke, a za njegovo razmisljanje... :))

evo za tadica jedna pesmica sa pojukicom da ga ne zaboji gava :))

svoju macu mezimicu
grdila je mala anka
ti si maco jedna prava gotovanka
nocas mi je mis progrizao
moju novu carapicu belu
ti ni repom makla nisi
prespavala noc si celu
a sada si dotrcala
hoces tanjir toplog mleka?
al' da znades dobit' neces
ne voli te vise seka
sentinel26 sentinel26 02:30 19.12.2007

Re: A shta ako...?

KafaJeGotova
....................................
ti ni repom makla nisi
prespavala noc si celu

a sada si dotrcala
hoces tanjir toplog mleka?
al' da znades dobit' neces
ne voli te vise seka

Treba ovo da im se prevede:

A sada si dotrčao
hoćeš opet glasić naš
i da znadeš nećeš dobit
ti kod drugih traži spas.

Mali delić obrazloženja:

Vuk Jeremić (DS) i ministar inostranih poslova Srbije:
„da Srbija neće založiti svoju budućnost, ali da će nametnuto rešenje statusa Kosova - nepovoljno za Srbiju - delegitimisati vrednosti demokratije u Srbiji.“

Toma Nikolić (SRS) vodja radikala i zamjenik vojvode od Sheveningena:
"....da će Srbija sarađivati sa Rusijom, Kinom, Indijom i latino-američkim državama, ali da ne sme prekinuti ni odnose sa EU, izuzev ako Brisel prizna nezavinost Kosova i Metohije. "


Mislim da ni uz pomoć mikroskopa nećemo pronaći razliku.
sasad sasad 10:22 19.12.2007

Re: A shta ako...?

hehe, vidim ja, tebe ovde najvise muce tendencije na berzi :)))
Goran Nikolić Goran Nikolić 10:36 19.12.2007

Re: A shta ako...?

razlika je sustinska,
ali Jeremic nije lud
da je verbalizuje

Arhiva