Ljudska prava

„NASRTLJIVO POSLOVANJE“ – DOPRINOS ZAŠTITI PRIVATNOSTI

Freedom of Information RSS / 04.01.2011. u 13:17

Autor: Rodoljub Šabić

Zakon o zaštiti potrošača (u primeni od 01. januara) uveo je u naš pravni poredak zanimljivu novinu, skupinu rešenja pod zajedničkim imenom - „nasrtljivo poslovanje". Kao nastrljivo poslovanje, kao zabranjeno i kažnjivo poslovanje, Zakon, u članu 24. određuje svaku situaciju u kojoj, uzimajući u obzir sve okolnosti konkretnog slučaja, trgovac nedozvoljenim uticajem narušava ili preti da naruši slobodu izbora potrošača i tako ga navodi da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo.
A pod nedozvoljivim uticajem Zakon podrazumeva svaku zloupotrebu konkretne pozicije u cilju vršenja pritiska, pa to dakle može biti pretnja, prinuda, fizička sila, ali i ne mora, mogu to biti i drugi „benigniji" uticaji.
Iz razumljivih razloga, meni je posebno zanimljiv član 25. Zakona, koji je, eksplicitnim definisanjem odnosno pobrajanjem više konkretnih oblika „nasrtljivog poslovanja", osim zaštite „potrošačkih prava" obezbeđuje i značajne dodatne instrumente zaštite privatnosti odnosno podataka o ličnosti.
Ovim članom izričito se pobrajaju oblici poslovanja, koji se, bez obzira na konkretne okolnosti, smatraju "nastrljivim poslovanjem". Između više nabrojanih situacija, za ovu priliku posebno su zanimljjive dve- poseta potrošaču u njegovom domu odnosno stambenom prostoru bez njegove prethodne saglasnosti odnosno višestruko obraćanje potrošaču protivno njegovoj volji telefonom, faksom, elektronskom poštom ili drugim sredstvom komuniciranja na daljinu.
Razume se, i jedno i drugo, može biti dopušteno, ali isključivo ako je u funkciji realizacije već postojećeg ugovora.
Za nasrtljivo poslovanje predviđene su i ozbiljne novčane kazne koje za pravno lice iznose od 300.000 dinara do dva miliona, a za preduzetnika od 50.000 do 500.000 dinara. Uz to, za prekršaje može biti kažnjeno i fizičko odnosno odgovorno lice u pravnom licu kaznom od 50.000 do 150.000 dinara.
Trebalo bi, bilo bi logično da ove kazne budu stimulans za pravna lica i preduzetnike da, mnogo više nego do sada, poštuju privatnost građana. Bilo bi zaista sasvimi logično u društvu u kome je i sankcija za kršenje zakona nešto sasvim izvesno. Kako kod nas, to ne samo da nije uvek izvesno, već često nije čak ni verovatno, to ćemo morati sačekati da vidimo kako će stvari izgledati ovaj put. Neki su, s tim u vezi, svoj skepticizam već javno ispoljili.
Ipak, očito je da bi dosledna primena ovih zakonskih odredbi mogla dati značajan doprinos suzbijanju široko prisutne haotične, često doslovno bezobrazne i za građane uznemiravajuće i nervirajuće „prakse u poslovanju" mnogih privrednih subjekata i preduzetnika, pa samim tim i obezbediti nivo zaštite privatnosti odnosno zaštite podataka o ličnosti koji će biti bliži standardima EU i savremenog demokratskog sveta uopšte.
A, nema sumnje, i jedno i drugo nam je itekako potrebno. Stoga je za početak, nezavisno od spekulacija na temu šta će i da li će nešto raditi „nadležni", jako važno da se što više građana počne pozivati na svoja nova prava i da što više njih, u slučaju povrede, insistira na njihovoj zaštiti i na odgovornosti prekršilaca. Ako bude tako i „nadležni" će, hteli ne hteli, morati da odrade svoj deo posla.



Komentari (67)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sahmatbg sahmatbg 13:27 04.01.2011

i bilo je vreme!

Dobrio je da smo konačno dobili ovakav zakon.Kod nas je agresivno ponašanje raznih ponuđača odavno prešlo prihvatljive granice i pretvorilo se u pravi maltretman.A g.Šabić je u pravu kad kaže da gradjani treba da zalegnu za ove novine,bez toga je lako moguće da dobijemo još jedan zakon koji je "dobar" al je mrtvo slovo na papiru.
st.jepan st.jepan 13:29 04.01.2011

HTELI - NE HTELI

nadležni" će, hteli ne hteli, morati

Da, ali kad i "nadlezni" postanu "podlozni".
U stvarnosti, "nadlezni ce, hteli ne hteli, morati" tek onda kad im "podlozni" ubedljivo dokazu da, hteli ne hteli, moraju.
Freedom of Information Freedom of Information 13:36 04.01.2011

Re: HTELI - NE HTELI

st.jepan
.U stvarnosti, "nadlezni ce, hteli ne hteli, morati" tek onda kad im "podlozni" ubedljivo dokazu da, hteli ne hteli, moraju.

Da,to i ja mislim.A to neće ići ni brzo ni lako,zato se i zalažem da sa tim što pre počnu.
stopalo stopalo 14:06 04.01.2011

jedno pitanje

izvinjavam se ako je ovo pitanje vec bilo tema u vasim postovima, ali me zanima kako je regulisana praksa da infostan "prakticno" prodaje svoju bazu podataka raznim preduzecima pa zajedno sa racunom dobijamo i reklamni materijal???

mislim da je takva praksa daleko stetnija i predstavlja vece krsenje zakona od recimo penzionera koji ubacuju reklame za lokalnu piceriju.
Jukie Jukie 14:25 04.01.2011

Kad smo već kod poštanskih sandučića

stopalo
infostan "prakticno" prodaje svoju bazu podataka raznim preduzecima pa zajedno sa racunom dobijamo i reklamni materijal???


U našoj zgradi poštanski sandučići su manji od predviđenog standarda. Mislim da postoji 130-140 stanova. U našem ulazu u zgradu ne postoji prostor da se postave veći sandučići (a propisana je i visina od zemlje, tako da ne može da se doda dodatni red sandučića iznad ili ispod). To bi moralo da se odradi odjednom za sve stanare zajedno jer inače ja ne bih fizički mogao da uglavim veći sandučić u trenutni mali prostor između dva mala komšijska sandučeta. Kako organizovati stanare od kojih mnogi ne plaćaju kućni dinar ni ovako (i pored "spiska srama" koji visi na ulaznim vratima), verovatno zna supermen.

Za sada mi jedino pada na pamet da svako ispred svojih ulaznih vrata postavi po jedan sandučić na toj propisanoj visini, pa će poštar lepo da šparta od vrata do vrata i nabija kondiciju.

Da li neko ima još neke ideje? Meni se ne plaća kazna za to što pre 33 godine projektanti zgrade nisu predvideli da će sandučići morati da budu ogromni (iako nam pošta ionako ne stiže sem malih računa koji sasvim lepo staju u mini sanduče, i flajera iz samoposluge koje ionako čitam na sajtu kudaukupovinu.rs/akcije)
Freedom of Information Freedom of Information 18:44 04.01.2011

Re: jedno pitanje

stopalo
izvinjavam se ako je ovo pitanje vec bilo tema u vasim postovima, ali me zanima kako je regulisana praksa da infostan "prakticno" prodaje svoju bazu podataka raznim preduzecima pa zajedno sa racunom dobijamo i reklamni materijal???

Svako ko raspolaže podacima o ličnosti može ih koristiti isključivo u svrhe koje su pedviđene zakonom ili u svrhe za koje je saglasnost dalo lice o čijik podacima se radi. Korišćenje u svaku drugu svrhu je nezakonito.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:48 04.01.2011

A banke?

Naš Ministar trgovine je nekoliko puta čvrsto ponovio da će ono čuveno (i sramotno) izbacivanje zaštite bankarskih klijenata iz Zakona biti rešeno tako što će NBS poslati predlog zakona koji će štititi klijente banke. I da će istovremeno biti usvojeni. I da se ne sekiramo.
Znao sam da će slagati. Znalo se i videlo iz tona kojim je govorio, iz govora tela, iz toga što je mnogo puta pre toga slagao ili lupio.
I šta ćemo sad? Sad kad bi ga "hrabri" novinari podsetili na te njegove izjave on bi hladno izjavio da je problem kod NBS koja nije na vreme podnela predlog.
antioksidant antioksidant 14:50 04.01.2011

Re: A banke?

linak na nacrt
nbs moze podneti predlog zakona skupstini
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 15:01 04.01.2011

Re: A banke?

antioksidant
linak na nacrtnbs moze podneti predlog zakona skupstini

Ok, pitanje je zašto nije otišlo u Skupštinu. I u kom obliku će otići. I kad će otići.
Ovaj lik je stalno obećavao da se ne sekiramo da će istovremeno oba zakona doći pred Skupštinu.
U prvom nacrtu, kad su bankarski klijenti i potrošači bili zajedno banke su graknule da je to nepravda i nacrt je hitno ošišan od tog dela. Tako da banke mogu i dalje da rade šta god hoće.
antioksidant antioksidant 15:07 04.01.2011

Re: A banke?

Ok, pitanje je zašto nije otišlo u Skupštinu. I u kom obliku će otići. I kad će otići.

to je stvar nbs - politicka je odluka koalcije da to bude u njihovoj nadleznosti - loese resenje - akoliko je ovo los nacrt - ne bih
obrati paznju samo na ovo:

Члан 57.

Ако у току поступања по приговору корисника из става 1. члана 46. утврди да је
давалац услуге поступао супротно одредбама овог закона, Народна банка Србије ће од
даваоца финансијских услуга затражити да се изјасни о чињеницама на основу којих је
утврђено да је поступао супротно одредбама овог закона.
Ако давалац финансијских услуга из става 1. овог члана не оспори наводе из
приговора, Народна банка Србије решењем изриче новчану казну том даваоцу у
случајевима прописаним одредбом члана 58. овог закона.
Решење из става 2. овог члана представља извршну исправу.
Новчане казне из става 3. овог члана уплаћују се на рачун Народне банке Србије.
Народна банка Србије може решење из става 1. овог члана учинити доступним
јавности
.
Народна банка Србије прописује поступак доношења решења из става 2. овог
члана




U prvom nacrtu, kad su bankarski klijenti i potrošači bili zajedno banke su graknule

ovo da preciziram - nbs je graknula - deo o korisnicima finansijskih usluga je izdvojen na njihovo insistiranje
Freedom of Information Freedom of Information 19:03 04.01.2011

Re: A banke?

antioksidant
linak na nacrtnbs moze podneti predlog zakona skupstini

Ne samo da može nego i mora.Ne može se smatrati da,makar i samo na papiru, postoji iole ozbiljan sistem zaštite potrošaća bez takvog,izuzetno važnog segmenta,kao što su bankarske usluge.
antioksidant antioksidant 19:06 04.01.2011

Re: A banke?

kao što su bankarske usluge.

finansijske

a mislio sam na cinjenicu da nbs moze biti formalni predlagac zakona (ne mora ici preko vlade srbije mada bi skupstina sigurno trazila misljenje vlade)
a linkovani predlog je ocajan
Freedom of Information Freedom of Information 19:08 04.01.2011

Re: A banke?

KRALJMAJMUNA

antioksidantlinak na nacrtnbs moze podneti predlog zakona skupstiniOk, pitanje je zašto nije otišlo u Skupštinu. I u kom obliku će otići. I kad će otići. Ovaj lik je stalno obećavao da se ne sekiramo da će istovremeno oba zakona doći pred Skupštinu.

Koji je lik to obećavao?
kamichak92 kamichak92 20:26 04.01.2011

Re: A banke?

antioksidant

ovo da preciziram - nbs je graknula - deo o korisnicima finansijskih usluga je izdvojen na njihovo insistiranje


nbs je odradila prljav posao za komercijalne banke.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 21:41 04.01.2011

Re: A banke?

Freedom of Information

KRALJMAJMUNAantioksidantlinak na nacrtnbs moze podneti predlog zakona skupstiniOk, pitanje je zašto nije otišlo u Skupštinu. I u kom obliku će otići. I kad će otići. Ovaj lik je stalno obećavao da se ne sekiramo da će istovremeno oba zakona doći pred Skupštinu. Koji je lik to obećavao?

SLOBODAN MILOSAVLJEVIĆ.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:04 04.01.2011

Re: A banke?

Evo još dva linka i jednog citata u vezi sa bankama.

Zaštita potrošača po standardima EU
17. septembar 2010. | 17:28 | Izvor: TanjugVlada Srbije će, najkasnije za deset dana, usvojiti Nacrt zakona o zaštiti potrošača, kaže ministar trgovine Slobodan Milosavljević.
...
Naveo je da je sa Narodnom bankom Srbije definisano da i potrošački krediti budu obuhvaćeni tom materijom, jer će NBS imati i poseban zakon o tome, koji će propisati obavezu da građani pre uzimanja kredita dobiju sve elemente ugovora.

Ministar je konstatovao da je zakon rađen tri godine, što je predugo vreme za izradu jednog zakona, na kojem se radi zajedno sa partnerima iz EU, ali da će on zato biti jedan od nakvalitenijih zakona o zaštiti potrošača u Evropi.
...

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/208456/Nije-potreban-poseban-zakon-za-zastitu-korisnika-bankarskih-usluga

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/208282/Potrosace-treba-zastititi-i-od-propusta-banaka
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:10 04.01.2011

Re: A banke?

ovo da preciziram - nbs je graknula - deo o korisnicima finansijskih usluga je izdvojen na njihovo insistiranje

Kad kralj nesto kaže to treba da se uvažava )
Dakle NBS je povukla deo o korisnicima finansijskih usluga (usvaja se primedba) a Udruženje banaka je kao protestovalo zbog toga, ono baš želi da se usvoji i deo koji štiti bankarske klijente. Nije nego. A u stvarnosti je bilo kao što ja kažem: banke su vrisnule i preko UBS insistirale kod Guvernera da se to izbaci jer bi im to stvorilo hiljade problema.
Out of Beirut Out of Beirut 14:58 04.01.2011

Gramatika

Zakon o zaštiti potrošača (u primeni od 01. januara) uveo je u naš pravni poredak zanimljivu novinu, skupinu rešenja pod zajedničkim imenom - „nasrtljivo poslovanje".


Valjda nije zakon nazvao resenja "nasrtljivim poslovanjem."

Izvinite zbog relativnog cepidlacenja.

"PEDANT — A man who likes his statements to be true" (Bertrand Russell, The Good Citizen's Alphabet)
Freedom of Information Freedom of Information 19:37 04.01.2011

Re: Gramatika

Out of Beirut
Valjda nije zakon nazvao resenja "nasrtljivim poslovanjem."Izvinite zbog relativnog cepidlacenja. "PEDANT — A man who likes his statements to be true" (Bertrand Russell, The Good Citizen's Alphabet)

Nema razloga za izvinjavanje.Da, zakon ih je tako nazvao. I, ja mislim, taj naziv je sasvim odgovarajući.
kamichak92 kamichak92 19:55 04.01.2011

Re: Gramatika

Out of Beirut

Valjda nije zakon nazvao resenja "nasrtljivim poslovanjem."


aggressive commercial practices iz direktive 2005/29/ec
Freedom of Information Freedom of Information 19:58 04.01.2011

Re: Gramatika

kamichak92
"aggressive commercial practices iz direktive 2005/29/ec

Hvala kamichak!
kamichak92 kamichak92 20:18 04.01.2011

Re: Gramatika

nema na cemu.
poteskoce sa prevodjenjem nisu bile male. ipak, mislim da smo sa poslovanjem (umesto trgovackih praksi) napravili mnogo bolji posao od recimo hrvata.
osnov za transponovanje ove direktive je clan 90 ustava i clan 78 zakona o potvrdjivanju sporazuma o saradnji i pridruzivanju.
drzava prosto mora da krene s ovim, ako zaista postoji politicka volja za evropske integracije.

Filip Mladenović Filip Mladenović 15:18 04.01.2011

DVA PREDUSLOVA!

Da bi se Zakon o zaštiti potrošača primenjivao, a ne poput drugih zakona, npr. Zakona o lustraciji, ostao samo mrtvo slovo na papiru, potrebna su dva VAŽNA preduslova:

1. Formiranje Saveta za zaštitu potrošača, kako lepo piše u zakonu i što je u skladu sa praksom članica EU.

2. Ukidanje monopola u Srbiji i uspostavljanje konkurencije, tj. otvorenog tržišta!
st.jepan st.jepan 15:23 04.01.2011

Re: DVA PREDUSLOVA!

Ukidanje monopola u Srbiji

Ključni, bojim se neostvarivi preduslov.

apectator apectator 18:29 04.01.2011

Re: DVA PREDUSLOVA!

Filip Mladenović
Da bi se Zakon o zaštiti potrošača primenjivao, a ne poput drugih zakona, npr. Zakona o lustraciji, ostao samo mrtvo slovo na papiru, potrebna su dva VAŽNA preduslova:1. Formiranje Saveta za zaštitu potrošača, kako lepo piše u zakonu i što je u skladu sa praksom članica EU. 2. Ukidanje monopola u Srbiji i uspostavljanje konkurencije, tj. otvorenog tržišta!

A šta ako i dok ne formiraju i ne ukinu te savete i monopole? Ja mislim da je g.Šabić u pravu.Građani MORAJU ozbiljno i uporno istrajavati na tome da se ta pravila o nasrtljivom poslovanju poštuju,to je prvi prerduslov da bude nekih efekata.
kamichak92 kamichak92 20:24 04.01.2011

Re: DVA PREDUSLOVA!

Filip Mladenović
Da bi se Zakon o zaštiti potrošača primenjivao, a ne poput drugih zakona, npr. Zakona o lustraciji, ostao samo mrtvo slovo na papiru, potrebna su dva VAŽNA preduslova:

1. Formiranje Saveta za zaštitu potrošača, kako lepo piše u zakonu i što je u skladu sa praksom članica EU.

2. Ukidanje monopola u Srbiji i uspostavljanje konkurencije, tj. otvorenog tržišta!


uopste ne mislim da je savet kljucna institucija.
kljucno je da se STO PRE donese pravilnik o evidenciji potrosackih organizacija pri ministarstvu trgovine i usluga, i da se otpocne sa evidencijom onih koje zadovoljavaju uslove (nadam se da ce biti barem jedna takva), jer novi zakon predvidja njihovu aktivnu legitimaciju u sporovima za ponistaj nepravicnih odredaba u opstim uslovima poslovanja trgovaca i zabranu nepostenog poslovanja, kao i u sporovima za oduzimanje nezakonito stecene koristi.
potrosacki sporovi su sporovi male vrednosti, poenta je u tome da neko drugi, sposoban i strucan, ponisti nepravicnu odredbu u SVIM ugovorima koje je recimo neko javno preduzece zakljucilo sa svima nama pojedinacno, jer ako se ceka na mene jednu da se tuzakam sa nekim tamo edb-om i da nistim takvu odredbu - mrka kapa. pojedincu je to skupo i komplikovano, a osnovna novina su upravo ta ovlascenja evidentiranih potrosackih organizacija da stite kolektivne potrosacke interese pred sudovima. no, potrosacke organizacije ni same jos nisu shvatile koja moc (i ODGOVORNOST) im se nudi ...
krudy15 krudy15 16:30 04.01.2011

A politicke partije?

Trebale bi da se uvedu i slicne sankcije za politicke partije. Dobismo za Novu godinu na kucnu adresu, sa sve imenom i prezimenom, cestitke od DS-a, a niko u porodici nije ni clan ni simpatizer, i nikada im sigurno nismo dali svoje podatke. Otkud onda njima nasi podaci i otkud im pravo da nam salju nezeljenu postu? Zaista se nisam dobro osecala od njihove em nepismene em nezeljene cestitke, a jos vise od razmisljanja otkuda nekome ideja da me na takav nacin svrstava u svoj tor. Meni se to zaista cini kao narusavanje privatnosti.
hoochie coochie man hoochie coochie man 18:36 04.01.2011

Re: A politicke partije?

Trebale bi da se uvedu i slicne sankcije za politicke partije.


Da, zaista zanimljivo pitanje.
Da li se zakon odnosi i na politicke stranke?
Ono sto oni zovu kampanjom od vrata do vrata je nedvosmisleno narusavanje privatnosti.
Svako malo ( u kampanji) neko pozvoji i krene sa ubedjivanjem a oni najuporniji aktivisti, valjda tako istrenirani, ne odustaju na uljudno davanje do znanja da treba da odu vec cekaju da im se bas drsko kaze, ma nosite se bre.
antioksidant antioksidant 18:43 04.01.2011

Re: A politicke partije?

Da li se zakon odnosi i na politicke stranke?

а на републичку изборну комисију_?
Freedom of Information Freedom of Information 19:53 04.01.2011

Re: A politicke partije?

hoochie coochie man
Da, zaista zanimljivo pitanje.Da li se zakon odnosi i na politicke stranke?Ono sto oni zovu kampanjom od vrata do vrata je nedvosmisleno narusavanje privatnosti.

Ovaj zakon se odnosi na zaštitu potrošača,na privredne aktivnosti i subjekte,dakle ne i na političke stranke. A,nezavisno od toga, nema sumnje da stranačke kampanje "od vrata do vrata", veoma ćesto podrazumevaju očigledno kršenje privatnosti.
Krugolina Borup Krugolina Borup 17:10 04.01.2011

Hvala Bogu!

Ne mogu da dočekam da me opet zovu iz Delta osiguranja, da mi nude životno osiguranje (što u proseku čine 4 do 6 puta godišnje tokom prethodne dve godine). Mislim da su se na mene "nakačili" zato što sam onomad preko njih uplaćivala putno osiguranje (dok su nam još trebale vize). I lepo im svaki put kažem da me brišu iz baze, da me više ne zovu. I oni opet zovu. Na glavu su mi se popeli. A glupo mi da vičem na one nesrećne operatere koje su upregli da zovu ljude uokolo i da ih masiraju s ponudom.

Idem sad da proučim zakon, da znam šta i kako treba da postupim kad me sledeći put budu masirali.

mlekac mlekac 18:44 04.01.2011

Re: Hvala Bogu!

Krugolina Borup
Ne mogu da dočekam da me opet zovu iz Delta osiguranja, da mi nude životno osiguranje (što u proseku čine 4 do 6 puta godišnje tokom prethodne dve godine). Mislim da su se na mene "nakačili" zato što sam onomad preko njih uplaćivala putno osiguranje (dok su nam još trebale vize). I lepo im svaki put kažem da me brišu iz baze, da me više ne zovu. I oni opet zovu. Na glavu su mi se popeli. A glupo mi da vičem na one nesrećne operatere koje su upregli da zovu ljude uokolo i da ih masiraju s ponudom.

Idem sad da proučim zakon, da znam šta i kako treba da postupim kad me sledeći put budu masirali.


O, pa ti si resila da sad predjes na Dinkica i Dacica?
Javi kad pocnes - da te podrzimo!
Freedom of Information Freedom of Information 19:30 04.01.2011

Re: Hvala Bogu!

Krugolina Borup
Idem sad da proučim zakon, da znam šta i kako treba da postupim kad me sledeći put budu masirali.

Apsolutno ohrabrujuća izjava Kru! Jer,najbitnije je da bude što više ljudi koji rezonuju na sličan način.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:29 05.01.2011

Re: Hvala Bogu!

Evo, ja zvala Trzisnu inspekciju (2699-610) i u "kraćem razgovoru" dobijem informacije od ekstra, ekstra ljubaznog dežurnog inspektora (a umiru od poziva otkada je zakon stupio na snagu, što je verovatno dobra vest, što znači da su građani spremni da se žale i da "guraju" da zakon "proradi" šta da radim sledeći put kada mi se Delta osiguranje nakači na telefon.

Prijava se šalje na adresu:

Za trzisnu inspekciju
Sektor trzisne inspekcije
Odeljenje Beograd
Omladinskih brigada br. 1

Tekst treba da sadrži informacije o tome ko je nasrtljivo poslovao po članu 25. stav 1 tačka 3, kako i kada je zvao, da je zvao više puta, kako mislim da su do podataka došli (u mom slučaju, kad sam kupovala putno osiguranje, pa me sad zovu za životno za koje nikad nisam pitala), te zahtevam da tržišna inspekcija izvrši kontrolu.

Potpis (a može i anonimna prijava, ne moraju nikakvi podaci da se daju).

E, sad, ima nešto što je po meni potpuno suludo, a to je da mi dežurni inspektor kaže da je po starom zakonu postojala obaveza da se onaj koji je izvršio prijavu obavesti o rezultatu provere inspekcije, ali da se po novom zakonu osoba koja prijavljuje ne smatra strankom u postupku, te da oni više to nisu dužni da rade.

Ovaj problem postoji i u slučaju rada Inspekcije ministarstva zdravlja, koji takođe ne šalju prijavljivačima nikakva obaveštenja, već moramo za to da se izborimo preko Poverenika za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Meni je to ekstra glupo. Ko je tražio izveštaj preko Poverenika, dobio ga je. Dakle, svodi se na to da izveštaj može da se dobije, samo je pitanje da li će se dobiti MILOM ili SILOM. Ne razumem logiku države (ili ko god da donosi te propise) da stalno ide na to da transparentnost rada OTEŽA, umesto da ona bude prioritet i nešto što država promoviše.

Na kraju sam još morala ekstra, ekstra ljubaznom inspektoru da objašnjavam razliku između blogera i novinara. Pošto je na osnovu mojih pitanja posumnjao da nisam tek "stranka", pa sam mu objasnila o čemu ovdi po blogu divanimo. I kaže mi da, da sam mu na početku rekla da sam bloger (mislim da je shvatio na kraju da to nije isto što i novinar), da bi me uputio na PR službu ministarstva trgovine, da mi oni daju obaveštenja, a ne on. Amanzaman, ni to mi nije jasno. Zašto bi novinari bili uskraćeni za direktan razgovor sa inspektorom? Ako zovu PR službu, dobiće nacifranu verziju, suvu teoriju. Ako zovu inspektore, dobiće konkretne podatke. I to pravilo, unutar državne uprave, treba hitno menjati, ako ova država uopšte misli da ikada postane PRAVI servis građana. A primetila sam odavno taj otklon države, ta dva lica: jedan za novinare, drugi za građane.
Freedom of Information Freedom of Information 13:49 05.01.2011

Re: Hvala Bogu!

Krugolina Borup
Evo, ja zvala Trzisnu inspekciju (2699-610) i u "kraćem razgovoru" dobijem informacije od ekstra, ekstra ljubaznog dežurnog inspektora (a umiru od poziva otkada je zakon stupio na snagu, što je verovatno dobra vest, što znači da su građani spremni da se žale i da "guraju" da zakon "proradi"

Čestitke na zaista zavidnoj ekspeditivnosti Kru.A vest je svakako dobra.Što bude više gradjana koji se bune protiv "kozmetičkih" prava,koji traže odgovornost onih koji krše prava upisana u zakone,to će i nadležni raditi svoj posao bolje i stvari će generalno stajati bolje.
Ko je tražio izveštaj preko Poverenika, dobio ga je. Dakle, svodi se na to da izveštaj može da se dobije, samo je pitanje da li će se dobiti MILOM ili SILOM. Ne razumem logiku države (ili ko god da donosi te propise) da stalno ide na to da transparentnost rada OTEŽA, umesto da ona bude prioritet i nešto što država promoviše.

To je zaista teško razumeti.Inače zanimljivo je da u otprilike dve trećine slučajeva Poverenik čak i ne mora da izdaje nalog jer se već na njegov zahtev da se izjasni povodom žalbe organ vlasti "predomisli" i daje informaciju koju je prethodno uskratio.I to je potvrđeno već hiljdama puta.A evidentno je i da je, bez obzira na probleme, sve veći i broj slučajeva u kojima se do informacija dolazi bez problema.Nemam dilemu da je i to direktna posledica činjenioce da sve više gradjana želi da se koristi pravom da zna i pokazuje spremnost da na istom insistira.
milomlad milomlad 14:00 05.01.2011

Re: Hvala Bogu!

Mislim da su se na mene "nakačili"


Са сличним проблемом се и сам суочавам. Мало, мало па неко "уљудно" жели да ми нешто утрапи. Проблем са доказивањем што Ви, као ни ја, не можете да се позовете на било шта, осим на "мајке ми миле звао ме тај и тај, тад и тад". Ово је проблем што Телеком у извештајима "мој рачун" не наводи ко вас је звао, него само кога сте ви звали, иако има податке о комплетном саобраћају! Да би вам се ово омогућило морате то посебно затражити, а они ће само суду дати податке. Па зашто, ако су Вас/мене звали?

Наравно, да њих нико, па ни Повереник, не може натерати да раде како треба. Зато и даље све остаје у зони сивог тј. мутног.
А ТВ рекламе, од чије дужине, заборавим који сам филм или утакмицу гледао су посебан прича. Оне сигурно неће ући под одредбе "НАСРЕТЉИВОГ ПОСЛОВАЊА". То што обећавају смањење килограма, без мозга и муке. То што лепе човека за плафон и оперу сваку флеку у photoshop-у, ма нема везе, то није насртљиво!

Krugolina Borup Krugolina Borup 14:01 05.01.2011

Re: Hvala Bogu!

A evidentno je i da je, bez obzira na probleme, sve veći i broj slučajeva u kojima se do informacija dolazi bez problema.


Sve je to divno i krasno, ali mene nervira što se informacija PROAKTIVNO ne nudi, nego mora vazda da se TRAŽI.

Trenutno se, u saradnji sa grupom građana koji su u porodici imali smrtne slučajeve usled sumnje na lekarsku grešku, radi na izmeni Pravilnika o vanrednom stručnom nadzoru. Dosadašnji Pravilnik definisao je da strana koja smatra da je načinjena lekarska greška može da traži vanredni stručni nadzor, ali u njemu nikako ne učestvuje (niko ne uzima izjavu od oštećene strane), ne može da dobije izveštaj i ne može na njegov zaključak da se žali (samo lekari koji su predmet nadzora mogu da se žale).

Predložene izmene predviđaju da se izjava oštećenih mora uzeti, da se izveštaj automatski dostavlja oštećenima i da oni imaju pravo žalbe jednako kao i lekari koji su predmet nadzora.

I sve to lepo predloženo ide "zakonodavcu", uz ogradu da "nije po zakonu i da verovatno neće proći ništa osim eventualno uzimanja izjave od strane oštećene strane". Da nije zakonski da se izveštaj automatski šalje oštećenima, kao i da oni imaju pravo žalbe. Obrazloženje je da oni nisu "stručna lica", pa nema šta da učestvuju u celom postupku.

Meni je to van pameti. Ponovo, ko god je preko Poverenika tražio izveštaj o vanrednom stručnom nadzoru, dobio ga je. Zašto ga, pobogu, ne daju dobrovoljno, nego na to moraju da se teraju?

I kakvi su nam to "zakoni", ako sve to nije po "zakonu"?
sahmatbg sahmatbg 14:30 05.01.2011

Re: Hvala Bogu!

Krugolina Borup
Predložene izmene predviđaju da se izjava oštećenih mora uzeti, da se izveštaj automatski dostavlja oštećenima i da oni imaju pravo žalbe jednako kao i lekari koji su predmet nadzora.I sve to lepo predloženo ide "zakonodavcu", uz ogradu da "nije po zakonu i da verovatno neće proći ništa osim eventualno uzimanja izjave od strane oštećene strane".

A ako kažu da "nije po zakonu" jel mogu da objasne javnosti na koji to zakon misle?
Meni je to van pameti. Ponovo, ko god je preko Poverenika tražio izveštaj o vanrednom stručnom nadzoru, dobio ga je. Zašto ga, pobogu, ne daju dobrovoljno, nego na to moraju da se teraju?

I jeste van pameti.Državni organ nadležan da procenjuje kome izveštaj može biti dostupan je Poverenik za informacije i zaštitu podataka o ličnosti ali odista je neverovatno da i bez njegovog uticaja ljudi u ministarstvu zdravlja ne mogu da shvate da je u slučaju vanrednog nadzora zbog lekarske greške potpuno besmisleno kriti izveštaj od oštećenog.Pa šta misle zbog čega se nadzor uopšte vrši? Zar se nadzor ne vrši pre svega zbog oštećenih!
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:34 05.01.2011

Re: Hvala Bogu!

Državni organ nadležan da procenjuje kome izveštaj može biti dostupan je Poverenik za informacije i zaštitu podataka o ličnosti.


Zato sam ja grupi građana, koja je i pokrenula inicijativu da se taj Pravilnik menja, savetovala da se obrate Povereniku i da ga zamole da kaže "zakonodavcu" koju ovim povodom. Ne znam da li su zvali ili će tek da zovu.
Freedom of Information Freedom of Information 14:49 05.01.2011

Re: Hvala Bogu!

Krugolina Borup
Zato sam ja grupi građana, koja je i pokrenula inicijativu da se taj Pravilnik menja, savetovala da se obrate Povereniku i da ga zamole da kaže "zakonodavcu" koju ovim povodom. Ne znam da li su zvali ili će tek da zovu.

Već su se obratili.Nastojaću,koliko god mogu, da im pomognem.Utoliko pre što,kad se radi o izveštaju o lekarskom propustu, oštećeni osim prava iz zakona o slobodnom pristupu informacijama,koje je opšte,- da vide "dokument nastao u radu ili u vezi sa radom organa vlasti", treba da imaju i posebna,specifična prava koji se zasnivaju na zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:09 05.01.2011

Re: Hvala Bogu!

treba da imaju i posebna,specifična prava koji se zasnivaju na zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.


Jao, jeste, bilo je tu ekstra zanimljivih situacija u prošlosti. Recimo, muž žene umrle na porođaju traži njenu medicinsku dokumentaciju, a oni mu ne daju, pozivajući se na zaštitu privatnosti i pravilo da samo osoba o kojoj je reč može da dobije dokumentaciju. Dakle, ona iz groba treba da traži svoju dokumentaciju.

Crnjak.

Inače, Zakon o zdravstvenoj zaštiti takođe definiše pravo uvida u medicinsku dokumentaciju, ali kada je reč o izveštaju o stručnom nadzoru, oni tvrde da on nije deo "medicinske dokumentacije". Možda stvarno nije, ali šta je onda, pobogu? Meni, koja nisam pravnik, i većini građana, pretpostavljam, to deluje kao logičan deo medicinske dokumentacije. Ali, pošto nismo pravnici, mogu da nas vozaju kako im se hoće...
stasava stasava 17:10 05.01.2011

Re: Hvala Bogu!

Jao, jeste, bilo je tu ekstra zanimljivih situacija u prošlosti. Recimo, muž žene umrle na porođaju traži njenu medicinsku dokumentaciju, a oni mu ne daju, pozivajući se na zaštitu privatnosti i pravilo da samo osoba o kojoj je reč može da dobije dokumentaciju. Dakle, ona iz groba treba da traži svoju dokumentaciju.

Da, direktor ZC posle rekao da Poverenik sebi"mnogo daje za pravo"(crnjak, nema sta), a ministar da to ne znaci da neko moze, npr. da uzme rentgenski snimak i odnese ga kuci iz bolnice (jos veci crnjak).
Evo, sada vidimo da u Pravilnik o spoljnom strucnom nadzoru ipak nece biti stavke da osteceni ima pravo zalbe, mislim na slucajeve vanredne spoljne kontrole, dakle, kada postoji ozbiljna sumnja na nesavesno lecenje.Znaci, niujednom slucaju nema revidiranja izvestaja, niti njegova objektivnost i kvalitet smeju da budu stvar procene ministra . Ne sme da se revidira ni izvestaj u kome pise, npr. sta je sve trebalo da se uradi a nije, pa napisano da je cak i odrzano savetovanje lekarima na temu necinjenja necega zbog cega je neko izgubio zivot, izveden zakljucak da je tok bolesti bio "fudroajantan" i da ne postoji greska. Da li samo zbog toga sto osteceni nije medicinske struke biva uskracen za pravo zalbe?I kakve veze ima struka sa sumnjom i pravom?Mozda polaze od toga da spoljnu kontrolu trazi ustanova ili inspekcija, tj. ministar, ali ima pravo da trazi i osteceni.
apectator apectator 17:52 05.01.2011

Re: Hvala Bogu!

stasava
Da, direktor ZC posle rekao da Poverenik sebi"mnogo daje za pravo"(crnjak, nema sta), a ministar da to ne znaci da neko moze, npr. da uzme rentgenski snimak i odnese ga kuci iz bolnice (jos veci crnjak).

Pa sakrivali su dokumenta, pričali su svakakve besmislice,petljali, odugovlačili i muvali ali su na kraju ipak morali da postupe po nalogu Poverenika.I moraće i ubuduće,ne treba brinuti za to.Ono što treba da brine je to da drugi organi,pre svega tužilaštvo, nisu uradili sve što treba da bi sumnje na koje je ukazivala i medicinska dokumentacija koju je ZC na kraju morao dati na pouzdan način ispitali.
Evo, sada vidimo da u Pravilnik o spoljnom strucnom nadzoru ipak nece biti stavke da osteceni ima pravo zalbe, mislim na slucajeve vanredne spoljne kontrole, dakle, kada postoji ozbiljna sumnja na nesavesno lecenje.Znaci,ni u jednom slucaju nema revidiranja izvestaja

Tek ćemo videti da li će biti te žalbe ili ne. Ali bitno je da sigurno g.Šabić neće dopustiti da isključe pravo na uvid u taj dokument,ne može ministar pravilnikom da uskraćuje prava zasnovana i na zakonu o pristupu informacijama i na Zakonu o ličnim podacima.A javnost dokumenta će omogućiti da isti ako nije validan čak i ako ne bude mogućnost revidiranja u postupku pred ministarstvom ipak bude osporen na drugi način,npr.pred sudom.
antioksidant antioksidant 18:00 05.01.2011

Re: Hvala Bogu!

a ministar da to ne znaci da neko moze, npr. da uzme rentgenski snimak i odnese ga kuci iz bolnice

a zasto?
stasava stasava 18:09 05.01.2011

Re: Hvala Bogu!

a zasto?

Pa ne znam.
apectator apectator 18:14 05.01.2011

Re: Hvala Bogu!

stasava
a zasto?Pa ne znam.

Pa ne znam ni ja i ne znam dal i ministar zna?
stasava stasava 19:07 05.01.2011

Re: Hvala Bogu!

Pa sakrivali su dokumenta, pričali su svakakve besmislice,petljali, odugovlačili i muvali ali su na kraju ipak morali da postupe po nalogu Poverenika.I moraće i ubuduće,ne treba brinuti za to.Ono što treba da brine je to da drugi organi,pre svega tužilaštvo, nisu uradili sve što treba da bi sumnje na koje je ukazivala i medicinska dokumentacija koju je ZC na kraju morao dati na pouzdan način ispitali.

Snagu upravo oduzima to sto "borba" mora da se vodi na dva fronta istovremeno-zdravstvo i pravosudje, ali ja se iskreno nadam da ce i Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo pravde sistemski da uredi ovu oblast(bar ima naznaka).
Unfuckable Unfuckable 20:36 05.01.2011

Re: Hvala Bogu!

a zasto?

možda zato što bi mogao da bude validan dokument na sudu?
Krugolina Borup Krugolina Borup 21:15 05.01.2011

Re: Hvala Bogu!

a zasto?


Pa, ja ne znam da li je moguće napraviti "kopiju" rendgenskog snimka, ali ako ne može (a verujem da ne može), onda mislim da se odgovor krije u tome. Dakle, ili uvid u originale, ili zahtev za kopijama. A ne znam kako se uopšte može napraviti kopija rendgenskog snimka?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 22:28 05.01.2011

Re: Hvala Bogu!

, ja ne znam da li je moguće napraviti "kopiju

Sad daju u privatnim ustanovama RTG snimak na CD-u, a kroz mrežu ga dobije lekar. E, ali to nije u bolnicama i državim ustanovama.
antioksidant antioksidant 08:40 06.01.2011

Re: Hvala Bogu!

Unfuckable
a zasto?

možda zato što bi mogao da bude validan dokument na sudu?

unfe, čini mi se da si u potpunosti pogodio
Domazet Domazet 20:26 04.01.2011

Stvarno me zanima...

...kako ce se ovaj zakon primenjivati u praksi? Moram da kazhem, na osnovu mog ovdashnjeg (US) iskustva, da mislim da nece nikako. I ovdse je kongres izglasavao zakone o zashtiti privatnosti pa je na kraju tehnologija ponudila kakvo takvo reshenje. Jedina zashtita od teletrgovaca i teledobrochinitelja je caller ID. Ja se javljam samo kada tachno znam ko me zove. Inache bih poludeo.

Ja ne kazhem da je loshe shto je donet zakon. Neka ga, ali mislim da je u ovom sluchaju mnogo veca shansa u grass root aktivizmu nego u institucionalnom primenjivanju zakona. Zato mislim da je blogerima bolje da se potrude da Ms Kru ostane u dobrom zdravlju i entuzijazmu nego da mnogo nade polazhu u zazkon .

A slushajuci blogerske horror stories mogu samo da vam kazhem da su to zapravo fairy tales. Ne znate shta vas cheka...
Freedom of Information Freedom of Information 20:41 04.01.2011

Re: Stvarno me zanima...

Domazet
...kako ce se ovaj zakon primenjivati u praksi?..Ja ne kazhem da je loshe shto je donet zakon. Neka ga, ali mislim da je u ovom sluchaju mnogo veca shansa u grass root aktivizmu nego u institucionalnom primenjivanju zakona. Zato mislim da je blogerima bolje da se potrude da Ms Kru ostane u dobrom zdravlju i entuzijazmu nego da mnogo nade polazhu u zazkon .

Potrebno je i jedno i drugo.I zakon i Kru, i to kao što rekoh višestruko multiplikovana Kru. Samo jedno i drugo zajedno su šansa,pojedinačno nisu dovoljni.
Domazet Domazet 00:26 05.01.2011

Ako je po iskustvu iz...

Freedom of Information

Potrebno je i jedno i drugo.I zakon i Kru, i to kao što rekoh višestruko multiplikovana Kru. Samo jedno i drugo zajedno su šansa,pojedinačno nisu dovoljni.

...US ni jedno ni drugo nisu dovoljni. Mislim da je nemoguce dovoljno precizno formulisati zakon da bi se on efikasno primenjivao a pritisak javnosti ima rok trajanja. Ovo govorim na osnovu iskustva sa telemarketerima u US. Kada je pre neku godinu pitisak telemarketera postao neizdrzhliv, Kongres je doneo zakon po kome su telemarketeri bili obavezni da poshtuju listu onih koji su izjavili da ne zhele da budu kontaktirani od strane telemarketera. Telemarketeri su odmah pocheli da iznalaze rupe u zakonu i telefoni su ponovo pocheli da zvrje. Onda su bili primorani da naznache ko zove, tj. da se na Caller ID pojavljuje ime onoga ko zove pa su i to izmuvali i sada se umesto imena kompanije pojavljuje BS poput Private Caller...
Jednom rechju, dok god u drushtvu pravo na profit bude daleko vaznije od prava na privatnost ne vidim pravog reshenja.
Freedom of Information Freedom of Information 06:28 05.01.2011

Re: Ako je po iskustvu iz...

Domazet
..US ni jedno ni drugo nisu dovoljni. Mislim da je nemoguce dovoljno precizno formulisati zakon da bi se on efikasno primenjivao a pritisak javnosti ima rok trajanja.

Rekao sam da su i jedno i drugo potrebni,neophodni,a ne i da su dovoljni. Ali oni zajedno mogu da obezbede neki rezultat. Mislim neki, bar relativno vredan rezultat budući da, slažem se sa Vama
dok god u drushtvu pravo na profit bude daleko vaznije od prava na privatnost ne vidim pravog reshenja.

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:41 06.01.2011

Možda malo

mimo teme, ali to je jače od mene, a i domaćin će oprostiti...kad smo već kod potrošača i proizvođača...juče sam popenila, rekla mi lekarka da pijem čaj od brusnice, ja u radnju i napipam ga, bordo kutija, veliko piše "Brusnica"...kupim pet kutija i krenem da pijem k'o žaba...pola kade čaja sam ispila dok čekajući da provri novo bure vode za čaj nisam pogledala sastav čaja...50% hibiskusa, uz to i neke jabuke i kontrolor kiseline i svega nečega, samo brusnice 1%, jedan posto! A na čaju piše brusnica i slike brusnice! Banda!
mlekac mlekac 06:53 06.01.2011

Re: Ako je po iskustvu iz...

Domazet
Kada je pre neku godinu pitisak telemarketera postao neizdrzhliv, Kongres je doneo zakon po kome su telemarketeri bili obavezni da poshtuju listu onih koji su izjavili da ne zhele da budu kontaktirani od strane telemarketera. Telemarketeri su odmah pocheli da iznalaze rupe u zakonu i telefoni su ponovo pocheli da zvrje. Onda su bili primorani da naznache ko zove, tj. da se na Caller ID pojavljuje ime onoga ko zove pa su i to izmuvali i sada se umesto imena kompanije pojavljuje BS poput Private Caller...
Jednom rechju, dok god u drushtvu pravo na profit bude daleko vaznije od prava na privatnost ne vidim pravog reshenja.

Vala, kako kod nas skacu cene telefoniranja, i kako (bar u mom okruzenju) sve vise ljudi otkazuje fiksni, bojim se da ce ovde brzo da im propadne posao - i bez zakona.
mlekac mlekac 06:55 06.01.2011

Re: Možda malo

Jelica Greganović
mimo teme, ali to je jače od mene, a i domaćin će oprostiti...kad smo već kod potrošača i proizvođača...juče sam popenila, rekla mi lekarka da pijem čaj od brusnice, ja u radnju i napipam ga, bordo kutija, veliko piše "Brusnica"...kupim pet kutija i krenem da pijem k'o žaba...pola kade čaja sam ispila dok čekajući da provri novo bure vode za čaj nisam pogledala sastav čaja...50% hibiskusa, uz to i neke jabuke i kontrolor kiseline i svega nečega, samo brusnice 1%, jedan posto! A na čaju piše brusnica i slike brusnice! Banda!

Pa kad oces caj u kesicama!

Odes do prve radnje zdrave hrane i kupis brusnicu na kilo. Pa onda lepo kuvas kompot i pijes vodicu, a ostatak popapas...

Onda je 100% brusnica!
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 10:59 06.01.2011

Re: Možda malo

Jelica Greganović
mimo teme, ali to je jače od mene, a i domaćin će oprostiti...kad smo već kod potrošača i proizvođača...juče sam popenila, rekla mi lekarka da pijem čaj od brusnice, ja u radnju i napipam ga, bordo kutija, veliko piše "Brusnica"...kupim pet kutija i krenem da pijem k'o žaba...pola kade čaja sam ispila dok čekajući da provri novo bure vode za čaj nisam pogledala sastav čaja...50% hibiskusa, uz to i neke jabuke i kontrolor kiseline i svega nečega, samo brusnice 1%, jedan posto! A na čaju piše brusnica i slike brusnice! Banda!

Umreo sam od smeha. Izvini, Jelice. Ne verujem nikome, opekao sam se mnogo puta.
Takvih lažnih slika, reklama, lekovitih sredstava ima u Srbiji na stotine.
Kad čitaš reklame i tekstove o tzv. pomoćnim lekovitim sredstvima odmah ti dođe da ukineš sve medicinske fakultete, skoro svako takvo sredstvo zaslužuje Nobelovu nagradu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:11 06.01.2011

Re: Možda malo

Odes do prve radnje zdrave hrane i kupis brusnicu na kilo.


Ma, jok bre.
Prvo zasadiš brusnicu...
antioksidant antioksidant 12:13 06.01.2011

Re: Možda malo

Krugolina Borup
Odes do prve radnje zdrave hrane i kupis brusnicu na kilo.


Ma, jok bre.
Prvo zasadiš brusnicu...

а ђубриво само природно да буде
Oljacat Oljacat 02:30 06.01.2011

A šta je sa trgovcima

Oprostite, ali ja ne mogu da se otmeme utisku da je ovde sve naopako. Mene zaista niko ne maltretira tele ili bilo kojim drugim marketingom jer sam u siromašnijem delu Srbije majke, pa verovatno nemaju interes . S druge strane, imam OGROMAN problema sa potrošačima koji ZAHTEVAJU SVOJA PRAVA jer se na svaki način to promoviše u javnosti, a u isto vreme nemaju nikakvo obrazovanje niti znanje o tome šta se podrazumeva pod garantnim rokom, šta je to rešavanje reklamacije (ja inače radim sa KVARLJIVOM kineskom tehničkom robom jer se sve na ovom svetu sada proizvodi u Kini). Više puta sam morala da zovem policiju i inspekciju (pazite, kao prodavac) zbog klijenata kojima je neka stranka politička stala na palac pa im je onda došlo da se eto isposvađaju sa prvim dostupnim prodavcem ...
U ovoj zemlji ne postoji NI PRIMARNA zaštita proizvođača i trgovaca, j.... nas ko hoće i kad hoće, počev od inspekcija a sada će izgleda eto i potrošačima da bide dozvoljeno da sami tumače zakone i da se samooorganizuju e kako li ne bi mi lopovski preduzetnici njima nešto zakinuli. Evo primera:kupio čovek slušalice od 650 dinara pre 9 meseci, njegoa deca se igrala i pokvarila ih, prosula nešto sok ili šta ja znam na slušalice, ali čovek zapeo da po ZAKONU O ZAŠTITI BELIH MEDVEDA mora ODMAH da mu zamenim slušalice ili zove inspekciju, Kad kažem zovi inspekciju, on se naljuti. Kad pozovem inspekciju da dođe on kaže da ja imam veze sa njima .
Izvinite, al ko nije s ljudima radio, ne zna na šta su sve spremni (i pored prosutog soka, kafe i ostalih bahanalija koje rade svojim uređajima ) i kako su svi lepo postali VELIKI STRUČNJACI ZA TUMAČENJE ZAKONA O ZAŠTITI.
Ovim molim poverenika i sve nadležna da me zaštite od zaštićenih.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 06:18 06.01.2011

Re: A šta je sa trgovcima

Oljacat

Ovim molim poverenika i sve nadležna da me zaštite od zaštićenih.


Mogu da zamislim situaciju kada kupac/kupica dođe u prodavnicu i reklamira cipele i gaće kupljene pre godinu i 364 dana, pa kaže: "Đon se izlizao, a na gaćama je pukao lastiš. Znam ja zakon, garancija je dve godine, oću pare nazad".

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, garantni rok i na odeću i obuću je dve godine, baš kao i na tehničke uređaje.
Kako će se trgovci zaštiti od nasrtljivih kupaca u slučaju ovakvih reklamacija, zaista ne mogu da zamislim.
mlekac mlekac 06:57 06.01.2011

Re: A šta je sa trgovcima

Vojislav Stojković
Oljacat

Ovim molim poverenika i sve nadležna da me zaštite od zaštićenih.


Mogu da zamislim situaciju kada kupac/kupica dođe u prodavnicu i reklamira cipele i gaće kupljene pre godinu i 364 dana, pa kaže: "Đon se izlizao, a na gaćama je pukao lastiš. Znam ja zakon, garancija je dve godine, oću pare nazad".

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, garantni rok i na odeću i obuću je dve godine, baš kao i na tehničke uređaje.
Kako će se trgovci zaštiti od nasrtljivih kupaca u slučaju ovakvih reklamacija, zaista ne mogu da zamislim.


Na svu srecu, nas narod nema naviku da cuva racune. Vecina ih baca jos pre nego sto izadje iz radnje (izuzev za tehnicku robu), tako da mi se cini da je ta opasnost minimalna.
Freedom of Information Freedom of Information 09:47 06.01.2011

Re: A šta je sa trgovcima

Oljacat
Oprostite, ali ja ne mogu da se otmeme utisku da je ovde sve naopako. Mene zaista niko ne maltretira tele ili bilo kojim drugim marketingom jer sam u siromašnijem delu Srbije majke, pa verovatno nemaju interes . S druge strane, imam OGROMAN problema sa potrošačima koji ZAHTEVAJU SVOJA PRAVA jer se na svaki način to promoviše u javnosti, a u isto vreme nemaju nikakvo obrazovanje niti znanje o tome ......
Ovim molim poverenika i sve nadležna da me zaštite od zaštićenih.

Mislio sam Olja da je sasvim očigledno da se moj komentar odnosi samo na nekoliko odredbi zakona koje se tiču "nasrtljivog poslovanja" za koje mislim da su dobre i da ne pretstavljaju nikakav problem za korektne prodavce. Zanimale su me, dakle, samo odredbe koje se tiču zaštite privatnosti,koje su u vezi sa poslom koji radim, a drugim odredbama se nisam bavio.

A naravno da mislim da zaštita potrošača od mogućeg maltretmana od strane prodavaca nikako ne podrazumeva maltretman prodavaca od strane potrošača.I potpuno se slažem da je potrebno mnogo više rada nadležnih na edukaciji svih o sadržini i značenju novih standarda uključujući i to da ni najviši standardi garancije ne podrazumevaju oštećenja koja normalno,neminovno nastaju usled upotrebe stvari a pogotovo usled neuredne upotrebe.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:24 06.01.2011

Re: A šta je sa trgovcima

Olja, drago mi je da pročitam i pogled iz drugog ugla, to mi je uvek drago. Verujem da ima i mnogo neopravdanih zahteva za povraćaj robe, kao u opisanom slučaju oštećenja robe od strane kupca, pa predstavljanje cele priče kao da se roba sama pokvarila. Ne znam kako će to inspekcija da "ustanovljava", ama valjda hoće?!

Nego, baš si me podsetila na situaciju koju sam nedavno imala s papučama za dete, i kada sam razmišljala upravo na temu robe lošijeg i boljeg kvaliteta. I ovo što sam pričala s rodibnom i prijateljima oko ovog zakona, otkada je stupio na snagu, dovelo je do situacije u kojoj me nekoliko njih pita: Da li ta garancija od 6 meseci za odeću i obuću važi i za Kineze (koji su mi u komšiluku). Ti si upravo kinesku robu pomenula:

(ja inače radim sa KVARLJIVOM kineskom tehničkom robom jer se sve na ovom svetu sada proizvodi u Kini).


E, sad, ja sam garanciju od šest meseci (tj. dve godine za tehničku) iz Zakona shvatila kao nešto što se odnosi na svu robu koja se proda s fiskalnim računom, nebitno gde. A ako je roba "kvarljiva", onda valjda mora da se prodaje kao "roba s greškom"?

Pre dva meseca sam htela da kupim papuče za dete. U Merkatoru, gde uvek pazarimo, cene ko da su od zlata papuče, skuplje čak nego za odrasle! Sve oko ili preko 1000 dinara. Posle vidim u Immo centru lepe dečije papuče za 399 dinara. Kupim. Raspadnu se za manje od mesec dana!!! Pomislim: zato su bile i jeftine, pa okrivim sama sebe, i zaboravim na celu priču. Onda sad stupi ovaj zakon na snagu, i ja se sad pitam, nisu li oni te papuče morali da označe kao "robu s greškom", ili pak da prihvate na sebe činjenicu da moraju da traju minimum 6 meseci? Bilo kako bilo, rešila sam da saznam, te sam kupila detetu (nakon Nove godine, i nakon stupanja zakona na snagu) još jedan isti takav par, da vidim šta će da se desi? Čuvam račun i pratim da li će da traju do juna...

PS: inače, valjda je odredba od minimum 6 meseci, tj. 2 godine garancije za kupljenu robu propisana upravo da bi se popravio kvalitet robe koja se uopšte nudi kod nas na tržištu, a koja se prodje po cenama koje podrazumevaju takvu garanciju? Tako sam ja shvatila "cilj" te odredbe u zakonu.
tripraseta92 tripraseta92 00:19 07.01.2011

Re: A šta je sa trgovcima

Krugolina Borup

... i ja se sad pitam, nisu li oni te papuče morali da označe kao "robu s greškom"



Pa, i označili su je, cenom.

Insistiranje na tome, da se za robu lošeg kvaliteta daje garancija od 6-24 meseci , može samo da natera uvoznike da ne nabavljaju više takvu robu ( što uveliko i čine, kad god imaju problema sa inspekcijama, potrošačima i sl.) Tako da će jeftiniju robu građani moći da kupuju samo u kineskim radjama. Naravno, bez fiskalnog RN.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana