Ljudska prava

„DIREKTNI MARKETING“ – GUŽVA NA TERENU!

Freedom of Information RSS / 06.01.2011. u 12:25

Autor: Rodoljub Šabić

Pre neki dan sam napisao post o „nasrtljivom poslovanju" koji je imao je za predmet par odredbi Zakona o zaštiti potrošača. Da podsetim, reč je o odredbama kojima se izričito pobrajaju oblici poslovanja, koji se smatraju "nastrljivim poslovanjem", među kojima su mi zanimljive bile dve - poseta potrošaču u stambenom prostoru bez njegove prethodne saglasnosti odnosno višestruko obraćanje potrošaču protivno njegovoj volji telefonom, faksom, elektronskom poštom ili drugim sredstvom komuniciranja na daljinu.

Nisam imao nikakve pretenzije da se bavim specifičnim pitanjima zaštite potrošača a pomenute zakonske odredbe bile su mi zanimljive isključivo sa aspekta zaštite privatnosti. Ali, hoćeš -nećeš, u „raspravi" povodom posta neki blogeri otvorili su i druga pitanja, uključujući i pitanje „zaštite prodavaca" i ilustrujući primerima (moguće) probleme sa potrošačima koji zahtevaju svoja prava koja se na svaki način promovišu u javnosti, a da u isto vreme nemaju potrebno obrazovanje niti znanje o sadržini i domašaju tih prava. Ukazivali su na potrebu da ih Poverenik i svi nadležni zaštite od zaštićenih.

Moj komentar odnosio se samo na odredbe zakona koje se tiču "nasrtljivog poslovanja" za koje mislim da su dobre i da ne predstavljaju nikakav problem za korektne prodavce.
A naravno da ne mislim da zaštita potrošača od mogućeg maltretmana od strane prodavaca podrazumeva maltretman prodavaca od strane potrošača. I naravno da se slažem da je potrebno mnogo više edukacije svih o sadržini i značenju novih standarda uključujući npr. i to da ni najviši standardi garancije ne podrazumevaju oštećenja koja normalno, neminovno nastaju usled upotrebe stvari a pogotovo usled neuredne upotrebe.

Budući da je novina pod nazivom "nasrtljivo poslovanje" zapravo samo jedan od oblika od ranije poznatog "direktnog marketinga" zanimljivo je pogledati kako s tim u vezi stvari stoje u nekoliko zakona koji se tim pitanjem bave.

Tako npr. Zakon o oglašavanju u čl.9. predviđa da je zabranjeno oglašavanje slanjem oglasnih poruka putem telefaks uređaja ili elektronskih poruka, bez saglasnosti primaoca poruke. Zakon o elektronskoj trgovini u čl. 8. predviđa da je korišćenje elektronske pošte u svrhu slanja netražene komercijalne poruke dozvoljeno samo uz prethodni pristanak lica kome je poruka namenjena. Po Zakonu o zaštiti potrošača opet u čl.25. "nasrtljivo poslovanje" je višestruko obraćanje potrošaču protivno njegove volje telefonom, faksom, elektronskom poštom... I konačno Zakon o trgovini u čl. 18. predviđa da trgovac može da nudi robu i uslugu potrošaču koji je nije tražio ali ne tako da neprimereno uznemirava lica prema kojima je ponuda usmerena.

Osim navedenih razlika za manje-više iste situacije u važećim zakonima predviđaju se i različite kazne. U jednom zakonu one za pravna lica iznose od 100 hiljada do million dinara, u drugom od 300 hiljada do dva miliona dinara, u trećem opet od 500 hiljada do dva miliona dinara. Za preduzetnike u jednom od 10 hiljada do 100 hiljada dinara, u drugom od 50 hiljada do 500 hiljada dinara, u trećem od 100 hiljada do 500 hiljada dinara. Za odgovorna fizička lica od 10 hiljada do 50 hiljada ili od 20 hiljada do 50 hiljada dinara ili od 50 hiljada do 150 hiljada dinara.

Ovo neverovatno šarenilo bi trebalo da podseti i potrošače i prodavce, i sve nas na to da je ono što nam najmanje treba bilo kakav i bilo čiji maltretman, a da je ono što nam treba - red. Zato je informacija od prvorazrednog javnog značaja odgovor na pitanje - kako taj red uvodimo?



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 12:30 06.01.2011

:)

. i to da ni najviši standardi garancije ne podrazumevaju oštećenja koja normalno, neminovno nastaju usled upotrebe stvari a pogotovo usled neuredne upotrebe.
тако остаје и сада само се обавеза доказивања пребацује на јачу страну тј продавца
праве ефекте овог закона можемо очекивати тек за неких годину две, када се сви будемо навикли на њега
margos margos 12:43 06.01.2011

Re: :)

U Makedoniji je ovaj zakon uveden pre 3 ili 4 godine. Sećam se da je bila velika panika posebno onih koji se oglašavaju putem interneta i mejlova. Oglašivači su ubacili klauzulu 'ako je ovaj mejl greškom ili protiv vaše želje dospeo do vas, i ukoliko ne želite da dobijate našu poštu, obavestite nas...' i sve je, manje više, dovedeno u red.
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:42 06.01.2011

Ko o čemu, potrošači o garancijama...

Potpuno je jasno, gosn. Šabiću, da su vaša dva bloga fokusirana samo na onaj deo Zakona o zaštiti potrošača koji se tiče zaštite privatnosti i "nasrtljivog poslovanja". Ali, srpski potrošač će, slutim, iz ovog Zakona prvenstveno izvući upravo pitanje garancije. Zašto? Iz frustracije.

Cene proizvoda na našem tržištu su neprimereno visoke i ne odgovaraju kvalitetu. Kada na trulom zapadu kupim jeftin komad odeće ili obuće svom detetu, ja znam da kupujem robu "lošijeg kvaliteta", shodno njihovim standardima kvaliteta. Pa opet mom detetu ta odeća i obuća TRAJU duže nego odeća i obuća EKSTRA kvaliteta koju kupim kod nas, a koja je tri do četiri puta skuplja. Uvek me je fasciniralo - kako to? (Primer: kupila detetu u septembru čizmice u Velikoj Britaniji za 10 GBP; iste takve videla kod nas u izlogu elitne prodavnice sa cenom od 3.800,00 dinara. Kako to?)

Zato odredbe o garanciji iz ovog novog Zakona shvatam kao pokušaj da se generalno digne nivo kvaliteta robe koja se kod nas na tržištu uopšte nudi. I to moraju da urade oni koji tu robu nude. Jeftina roba sa zapada mora da prestane da se nudi kod nas kao elitna, a kineska kao prosečna.
Freedom of Information Freedom of Information 13:02 06.01.2011

Re: Ko o čemu, potrošači o garancijama...

Krugolina Borup
Potpuno je jasno, gosn. Šabiću, da su vaša dva bloga fokusirana samo na onaj deo Zakona o zaštiti potrošača koji se tiče zaštite privatnosti i "nasrtljivog poslovanja". Ali, srpski potrošač će, slutim, iz ovog Zakona prvenstveno izvući upravo pitanje garancije. Zašto? Iz frustracije.Cene proizvoda na našem tržištu su neprimereno visoke i ne odgovaraju kvalitetu. Kada na trulom zapadu kupim jeftin komad odeće ili obuće svom detetu, ja znam da kupujem robu "lošijeg kvaliteta", shodno njihovim standardima kvaliteta. Pa opet mom detetu ta odeća i obuća TRAJU duže nego odeća i obuća EKSTRA kvaliteta koju kupim kod nas, a koja je tri do četiri puta skuplja.

Ma naravno Kru,logično je da su ljudima egzistencijalna pitanja uvek u prvom planu.Ali ipak ne smemo zaboraviti da disparitet u odnosu kvaliteta i cena roba,kod nas i u razvijenijem svetu, nije jedini koji treba da nas nervira i brine.Slično je i sa pravom na zaštitu podataka o ličnosti,pravom na privatnost.
angie01 angie01 13:01 06.01.2011

ovo o chemu prichate,

me ekstremno nervira-iako sam specijalizirala marketing-jer predstavlja agresivni bezobraluk i uznemiravanje i nishta drugo i svuda gde se primenjuje, na zapadu vec dugo u raznim varijantama, od telefona do kucanja na vrata-u glavnom izaziva revolt-znam sluchaj da je chovek istrenirao psa da napada iskljuchivo agente prodaje,..pa onda drugi, gde je chovek napravio odlichan biznis shtampajuci nalepnice raznih profila sa tekstom gde se odbija ubacivanje propagandnog materijala u sanduche i zvonjenje na vrata sa slichnim idejama,...al u nekom skoru se pokazalo da ima dovoljno ljudi koji nasedajuna takav napad, pa se tortura nastavlja i shiri.

ne znam sluchaj da je neko uspeo da se nekim zakonom odbrani!
sahmatbg sahmatbg 13:29 06.01.2011

Re: ovo o chemu prichate,

agresivni bezobraluk i uznemiravanje i nishta drugo i svuda gde se primenjuje, na zapadu vec dugo u raznim varijantama, od telefona do kucanja na vrata-u glavnom izaziva revolt-

I kod nas je to odavno prešlo prihvatljive granice i pretvorilo se u pravo maltretiranje gradjana.Neke firme npr.Delta osiguranje su se već "proslavile" po tome.
ne znam sluchaj da je neko uspeo da se nekim zakonom odbrani!

Nešto se mora pokušati.Ako se ne može sasvim suzbiti treba nastojati da se svede u što je moguće prihvatljivije okvire.A g.Šabić je potpuno u pravu kad poziva gradjane da budu istrajni u zahtevima za zaštitu svojih prava jer jedino to (možda)može naterati našu neodgovornu administraciju da radi svoj posao.U protivnom lako se može desiti da dobijemo još jedan zakon koji je samo mrtvo slovo na papiru.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:31 06.01.2011

Re: ovo o chemu prichate,

Ali se poštanski sandučići mogu odbraniti nalepnicom koja se u Slo kupuje u poštama i kad je imate niko više ne sme da vam ubacuje kupus reklame u sanduče, inače možete da tužite poštu (btw, nekada su klinci raznosili te reklamne materijale po zgradama, a sada to rade poštari).
sahmatbg sahmatbg 13:40 06.01.2011

Re: ovo o chemu prichate,

Jelica Greganović
Ali se poštanski sandučići mogu odbraniti nalepnicom koja se u Slo kupuje u poštama i kad je imate niko više ne sme da vam ubacuje kupus reklame u sanduče, inače možete da tužite poštu

Nije loša ideja,to bi se moglo primeniti i kod nas!
sahmatbg sahmatbg 13:45 06.01.2011

Re: ovo o chemu prichate,

sahmatbg


A kako u Sloveniji stvari stoje sa ponudama koje stižu elektronskom poštom ili telefonom?
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:56 06.01.2011

Re: ovo o chemu prichate,

Zivkanja telefonom nema, zapravo je vrlo, vrlo retko. Za sve ove godine ovde, možda me je samo par puta pozvala neka firma nešto da nudi. Znaju povremeno da zazvone na vrata, ali i to je retko. Nešto malo češća su zivkanja oko nekih istraživanja javnog mnenja, mahom političkog karaktera. Mailom stižu samo ponude onih firmi kojima ste ispunili ponuđeni formularčić i dali svoju adresu.
Jukie Jukie 15:17 06.01.2011

Re: ovo o chemu prichate,

Jelica Greganović
Ali se poštanski sandučići mogu odbraniti nalepnicom koja se u Slo kupuje u poštama i kad je imate niko više ne sme da vam ubacuje kupus reklame u sanduče, inače možete da tužite poštu (btw, nekada su klinci raznosili te reklamne materijale po zgradama, a sada to rade poštari).

Cvrc, moje sanduče je nestandardno, nemam gde da zalepim nalepnicu
apectator apectator 15:19 06.01.2011

Re: ovo o chemu prichate,

sahmatbg
g.Šabić je potpuno u pravu kad poziva gradjane da budu istrajni u zahtevima za zaštitu svojih prava jer jedino to (možda)može naterati našu neodgovornu administraciju da radi svoj posao.U protivnom lako se može desiti da dobijemo još jedan zakon koji je samo mrtvo slovo na papiru.

I ja mislim da je pritisak gradjana jedino što dovodi do nekakvih promena na bolje."Dobri" zakoni koji se ne primenjuju a kojih imamo kolliko hoćeš sami po sebi ne mogu ništa da promene.Uostalom,u stvari,i ne znam kako znamo da su dobri ako se ne primenjuju? Ali čak i nisu največi problem zakoni koji su mrtvo slovo na papiru, veći problem je prava zakonodavna zbrka na koju g.Šabić ukazuje a koja je napravljena različitim rešenjima u nekoliko zakona. Koja rešenja će se primenjivati i po kojim kriterijumima? Jel neko od "eksperata" koji su predlagali te zakone može to da nam objasni?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 14:00 06.01.2011

Nasrtljivi Hilandar via Infostan

Ne znam u koju vrstu nasrtljivosti spada i ko koje zakone tu krši, ali evo baš sam sada otvorio kovertu Infostana za mesec decembar 2010 i po ne znam koji put uz uplatnicu za različite komunalije (smeće, kanalizacija...) tu je i uplatnica za donaciju za obnovu Hilandara.
Primalac je "Zadužbina Svetog manastira Hilandar, Bulevar vojvode Mišića 71, 11040 Beograd", TR 205-51128-61.
Na uplatnici je i propratno pismo u kome me mole da, prema svojim mogućnostima, dam doprinos obnovi manastira Hilandar, najše najveće kulturne i duhovne riznice. Obaveštavaju me da priloge mogu dati i slanjem SMS poruke na broj: 1198 u svim mrežama ili pozivom na broj 0900 500 506... etc.

Ne pamtim imena svih nasrtljivih manastira i crkava SPC koje su nasrtljivo tražile novac, a Infostan u tome saučestvovao.

Zaštitniče, zaštiti moju privatnost i moj buđelar od manastira i bogomolja, akozabogaznaš.
Freedom of Information Freedom of Information 14:24 06.01.2011

Re: Nasrtljivi Hilandar via Infostan

Vojislav Stojković
Ne znam u koju vrstu nasrtljivosti spada i ko koje zakone tu krši, ali evo baš sam sada otvorio kovertu Infostana za mesec decembar 2010 i po ne znam koji put uz uplatnicu za različite komunalije (smeće, kanalizacija...) tu je i uplatnica za donaciju za obnovu Hilandara.Primalac je "Zadužbina Svetog manastira Hilandar, Bulevar vojvode Mišića 71, 11040 Beograd", TR 205-51128-61.Na uplatnici je i propratno pismo u kome me mole da, prema svojim mogućnostima, dam doprinos obnovi manastira Hilandar, najše najveće kulturne i duhovne riznice. Obaveštavaju me da priloge mogu dati i slanjem SMS poruke na broj: 1198 u svim mrežama ili pozivom na broj 0900 500 506... etc.Ne pamtim imena svih nasrtljivih manastira i crkava SPC koje su nasrtljivo tražile novac, a Infostan u tome saučestvovao.Zaštitniče, zaštiti moju privatnost i moj buđelar od manastira i bogomolja, akozabogaznaš.


Otvarate jedno pitanje koje,jer se radi o nekomercijalnim ponudama, nema veze sa trenutnom temom ali je veoma zanimljivo sa stanovišta zaštite privatnosti odnosno podataka o ličnosti.

Infostan koristeći vše adresne podatke,vrši obradu podataka o ličnosti.A shodno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti obrada podataka je dozvoljena samo ako je predvidjena zakonom ili ako je lice o čijim podacima se radi dalo pristanak.A i tada je dopuštena samo u svrhu koja je utvrdjena zakoniom odnosno na koju je dat pristanak.Ako rukovalac podatke obradjujue,odnosno koristi u druge svrhe,radi se o nedopuštenoj obradi.

Medjutim u dosadašnjoj višegodišnjoj praksi takve podrške humanitarnim i sličnim aktivnostima bile su prilično česte.U nekim slučajevima su se završavale i sklandalima(npr.humanitarne aktivnosti fonda Katarine Rebrače povodom čega je Poverenik javno reagovao).U svakom slučaju to je praksa koja bi se ubuduće morala odbvijati u skladu sa zakonom i to je jedna od stvari na kojima če Poverenik insistirati.

Konkretno postupanje u zaštiti vaših prava, ne može boti sporno,to je obaveza poverenika,ali ipak podrazumeva Vaše, nešto formalnije,oficijelnije obraćanje.Ali i bez toga,kao što rekoh,pozabaviću se pitanjem na koje s pravom ukazujete.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 22:19 06.01.2011

Re: Nasrtljivi Hilandar via Infostan

Freedom of Information



Medjutim u dosadašnjoj višegodišnjoj praksi takve podrške humanitarnim i sličnim aktivnostima bile su prilično česte.


Da li je donacija izgradnji hramova i bogomolja humanitarna aktivnost?
Mislim da nije.

Reč je o nasrtljivom pokušaju uvećanja osnovnog kapitala (crkveni i slični objekti) uz pomoć koga ove, navodno neprofitne, institucije (SPC i dr.) vršeći religijske obrede pribavljaju za sebe značajna sredstva (zaradu, profit), a pri tom ne plaćaju državi nikakav porez.

Bilo bi razumljivo da se SPC obraća svojim vernicima za pomoć i donaciju i to direktnom poštom, ali ona se preko Infostana obraća svima - građanima, privrdenim društvima, javnim preduzećima, pripadnicima drugih crkava, etc.


Freedom of Information Freedom of Information 06:50 07.01.2011

Re: Nasrtljivi Hilandar via Infostan

Vojislav Stojković

Da li je donacija izgradnji hramova i bogomolja humanitarna aktivnost?Mislim da nije.

Nisam ni ja rekao da jeste ali to u krajnjoj liniji i nije bitno.Jer,za obradu podataka o ličnosti Infostan bi, bila ona u humanitarne svrhe ili ne, trebalo da ima valjan osnov - saglasnost onog o čijim podacima se radi ili zakonsku odredbu koja ga na to ovlašćenje.
lebellond lebellond 15:30 06.01.2011

Pitanje kazni

Po mom misljenju jedan od glavnih razloga zasto nista od ovih mera nije dalo rezultat je cinjenica da kazne idu u budzet umesto da idu u korist ostecenih.
Realno je da svako koga uznemiravaju ti razni prodavci dozivljava odredjeni psihicki stres (iznervira se covek) pa bi bilo normalno i da dobije neku kompenzaciju za to nerviranje. Medjutim, ne! Drzava uzima sve pare.
Da se kojim slucajem predvidelo da ce se prekrsilac kazniti sa 500 000, i da ce se isplatiti u korist ostecenog kao obestecenje, svako ko bi naleteo na slucaj "nasrtljivog poslovanja" bi istog trenutka podneo tuzbu i gledao da se okoristi o tu nagradu. Sto je i normalno, svaki advokat bi rado prihvatio takav slucaj jer je u pitanju laka zarada.
Samim tim, nijednom pravnom licu ne bi palo napamet da tako nesto pokusa, a kamoli sprovede u delo. Nasrtljivo poslovanje bi nestalo preko noci.
Ali ociglnedno to nije cilj.
Ovako, pare idu drzavi, pa zasto bi se neko sad jos cimao i prijavljivao nekog za prekrsaj, ako nema nista od toga - samo trosak.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:38 06.01.2011

Inače,

kad se već radi o agresivnom reklamiranju, tj. oglašavanju, u Slo je od sredine decembra u postupku usvajanja u parlamentu zakon o motornim vozilima i putevima, a jedna od oblasti koje bi trebalo da reguliše je i smanjivanje opasnosti od nesreća zbog velikih reklamnih panoa uz puteve, koji odvlače pažnju vozača. Prema najavljenom bi trebalo da ti panoi budu zabranjeni i velike reklamne firme, koje duže te panoe, su već pisnule kao ljute guje...ali zbog toga što izgleda zakon ne ukida mogućnost oglašavanja uz puteve, već to dozvoljava samo privilegovanoj firmi, odnosno monopolisti.
tripraseta92 tripraseta92 00:33 07.01.2011

Re: Inače,

Jelica Greganović
...a jedna od oblasti koje bi trebalo da reguliše je i smanjivanje opasnosti od nesreća zbog velikih reklamnih panoa uz puteve, koji odvlače pažnju vozača.









Oljacat Oljacat 15:48 06.01.2011

Dragi povereniče

Moram reći da sam u potpunosti shvatila deo Zakona o zaštiti potrošača koji ste obrazložili u prošlom blogu, i drago mi je da je primedba ozbiljno shvaćena, međutim ja i dalje mislim da neko i nas, proizvođače i trgovce, mora neko da zaštiti a ne vidim baš ni jednu državnu instituciju da se time bavi, pa sam se obratila vama stoga.
Elem, mislim da ste i o tome pisali svojevremeno, ali da ponovim - naša privatnost, kao preduzetnika, je duboko ugrožena samom činjenicoom da je npr moj matični broj, datum rođenja i sve ostalo odmah dostupno ukoliko neko u APR-u ukuca ime firme.Tu mora da se podhitno uradi nešto, jer upravo banke i osiguravajuće kuće koriste te podatke kako bi nudile svoj usluge kao fizičkim licima.
I naravno, ostajem pri tvrdnji da se opet udara po onima koji suštinski pune budžet. Ako je svrha svakog novog zakona koji se donese da se ugasi što veći broj firmi (kazne koje spominjete nisu ni malo naivne, a ne verujem da će neko da udari na Deltu, pre će biti da će mali i slabi prvi da nastradaju odmah), a realna situacija na terenu pokazuje takav, alarmantni trend, onda je zaista vreme da se svi malo udarimo u glavu i upitamo se gde idemo.
Dakle, jednostavno ukoliko želimo da primenjujemo ovakve (pozitivne naravno) zakone, onda moramo da imamo i potrošače koji su obrazovani dovoljno da znaju šta traže i zbog čega to traže. U primerima koje ste naveli to je jasno, ali na žalost primeri koji će dovesti do ogromnih problema u praksi nalaze se u drugim članovima zakona.
Freedom of Information Freedom of Information 16:12 06.01.2011

Re: Dragi povereniče

Oljacat
jednostavno ukoliko želimo da primenjujemo ovakve (pozitivne naravno) zakone, onda moramo da imamo i potrošače koji su obrazovani dovoljno da znaju šta traže i zbog čega to traže.

Naravno Olja,uskladjivanje našeg pravnog poretka sa standardima EU a pogotovo uvodjenje tih standarda u realni život je nešto mnogo više od pukog (makar i bez greške)prepisivanja acquis cummunautaire. Podrazumeva mnogo učenja,edukaciju i potrošača i prodavaca i svih drugih.Zbrka u propisima na koju sam pokušao da ukažem govori da je edukacija jako potrebna i onima koji "uvode" te standarde,koji pripremaju i predlažu zakone.
G.M.Wolf G.M.Wolf 01:46 07.01.2011

U globalu

Postoje oblici nasrtljivosti koji su pozitivni.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana