Almost Cut My Hair

MilutinM RSS / 19.12.2007. u 02:07

Danima već preko Interneta slušam nekoliko novih radio stanica. Muzika mog vremena. Uglavnom buntovni, ljuti, smeli rok. Danas, negde pred podne, ošinu me pesma. "Almost Cut My Hair" - Krozbi, Stils, Neš i Jang.

 

Za mnoge nas "iz pedeset i neke" ovo je himna slobode i nepokora kojima smo bili nadahnuti sedamdesetih godina sada već prošlog veka. Drskost glasa, poruka mira, sklad i harmonija, ljuta gitara koja para vazduh - sve se sakupilo u tih 4 minuta i 31 sekund izuzetnog nadahnuća Dejvida Krozbija, potpomognutog svojim saborcima iz benda.

Pesma je objavljena na legendarnom albumu Déjà Vu 11. marta 1970. godine. Reči idu ovako: 

Almost cut my hair

It happened just the other day
It's gettin kinda long
I coulda said it wasn't in my way
But I didn't and I wonder why
I feel like letting my freak flag fly
Cause I feel like I owe it to someone

Must be because I had the flu' for Christmas 
And I'm not feeling up to par
It increases my paranoia
Like looking at my mirror and seeing a police car
But I'm not giving in an inch to fear
Cause I missed myself this year
I feel like I owe it to someone

Pevali smo je nadahnuto. Držali smo je u sebi tokom svih naših malih ili velikih buntova. Generacije nešto starije od mene razbijale su velike okove. Mi - klinci, tek začeti gimnazijalci, borili smo se upornim nošenjem dugih kosa, izbledelih farmerica, odbijanjem ustaljenih klišea, upijanjem roka, slobodom govora.

Buntovnija.png

Buntovni ja, sedamdeset treće/četvrte

Sećam se da je jedna od najvećih pobeda u kojima smo tako mladi učestvovali bila dozvola da se monotone plave radne bluze izbace iz upotrebe u tada čuvenoj Osmoj beogradskoj gimnaziji. U početku, bilo je dovoljno da nosimo bilo šta plavo, pa smo krenuli sa teksas košuljama i jaknama. Kasnije, totalno smo pošarenili, iz inata. Daleke 1974. godine. Reći ćete: kakav je pa to uspeh? Eh, kakav. Ko nije nosio školsku bluzu ne zna. A svaki od takvih malih pomaka doprinosio je opštoj atmosferi oslobadjanja od okoštalih stega.

*****

CSNY (David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash, Neil Young) su bili i ostali jedna od legendarnih super grupa sa kraja šezdesetih i tokom sedamdesetih godina dvadesetog veka. Bili su poznati po skladu glasova, žestokim medjusobnim odnosima, političkom aktivizmu i dugotrajnom uticaju na muziku i kulturu.

Jang je najšešće dolazio i odlazio iz grupe. Početak je bio bez njega. Ostala trojica napustili su svoje tadašnje sastave (Krozbi Birdse, Stils Bufalo Springfildse, Neš Holise) i počeli da sviraju zajedno. Nisu prošli audiciju za Epl Rekords koji su bili vlasništvo Bitlsa, ali ih je zapazio legendarni Ahmet Ertegun iz Atlantik Rekorda i dao im šansu koju su obilato iskoristili.

Svirali su na čuvenom Vudstoku 1969. godine i od tada su krenuli naviše. Lirik Džoni Mičel napisala je sjajnu pesmu o tom nastupu koja takodje krasi njihov po meni najbolji album Déjà Vu (nadam se da ću ga naći medju preživelim longplejkama u majčinom stanu). Da ne govorim o mojoj omiljenoj baladi "Helpless" - remek delu Nila Janga.

Od samog okupljanja, dogovorili su se da se ne vežu samo radom u grupi. Tako je svako imao i paralelnu solo ili karijeru sa drugim sastavima. To ih je i održavalo zajedno u raznim kombinacijama od dva, tri ili sva četiri člana sve do kraja osamdesetih.

Bili su jedna od najangažovanijih rok grupa tih burnih sedamdesetih. Njihova čuvena pesma "Ohajo", u kojoj su optužili predsednika Niksona za ubistva u Kent Stejtu, pokrenula je ceo talas bunta i otpora, pogotovo prema ratu u Vijetnamu. Odražavali su, a umnogome i oblikovali, ukus i stavove kontra-kulture. Nikada se nisu pokorili. Nikada nisu dozvolili da im "odseku kosu".

Okupili su se ponovo prošle godine i odsvirali svetsku turneju, kao podršku albumu Nila Janga "Living the War".

*****

Najintrigantnija ličnost grupe bio je Dejvid Kozbi. Uvek je najjasnije isticao svoja politička opredeljenja. Hapšen je više puta zbog droge i oruža, još od 1982. godine. U zatvoru je proveo devet meseci, nakon prolaska kroz program odvikavanja od droge. Na taj način je izbegao odrezanu kaznu od pet godina. Za vreme procesa svirao je sa grupom na "Lajv Ejdu". Zbog dugotrajnog korišćenja droga, presadjena mu je jetra 1994. godine.

Pozitivne strane njegove ličnosti vezuju se i za povratak sina kojeg je dao na usvajanje 1962. godine. Zajedno su čak snimili tri albuma. Takodje, bio je donator sperme lezbejskim majkama Melisi Eteridž i  Džuliji Sajper.

Pogledajte sada i kako matori buntovnik solo peva svoj čuveni hit koji me je inspirisao da napišem ovaj blog:



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

bronx bronx 04:26 19.12.2007

lepo bas

sto ste se setili.tu bas skoro neko je pomonjaojoni mitchel
pa sam se setila david crosbia woodstock
a secenje kose-haha to je bio ritual koji je znacio change-promena
u shvatanjima nesto u smislu- the worold is fucked'up
we got to do something about; let;s cut our hear-haha zar ne.....
a sisanje do glave e to se vec smatralo 'like
radical change narocito ako je to bila zena.......
nekako iz tog konexta mi bliska ta rec ... vise kao nesto napredno???
mislim zbog toga mi chudno ova srpska radikalna stranka sobzirom da
neznam na svetu da postoji radikalna partija osim kod nas. i to tako nazadna........
e da dodam; secam se tamo negde 75-6 mozda ranije marina abramovic
ritualno secenje...a imala je bas dugacku kosu valjda......posle toga je postala slavna
bronx bronx 14:22 19.12.2007

Re: lepo bas

vidim,ne radi gornji link pa dodajem ovo;;;joni mitchel
t t 13:28 19.12.2007

Pre jedno godinu dana...

...vozim se kroz London sa svojom tadašnjom devojkom (engleskinjom) i u jednom momentu sa CD-a počne da svira Almost Cut My Hair. Ona ućuti i posle jedno 2 minuta kaže: "a što ovaj peva o frizeru?" Nikada pre nije čula pesmu i mislila je da je to nešto modernije(?!?) pa nije shvatila da je pesma o kosi kao simbolu. Naravno, onda se setila filma Kosa pa joj je i pesma postala malo jasnija...

U svakom slučaju, CD sa ovom pesmom je stalno u CD changer-u u mojim kolima. Odlično dođe kada se zaglavim u koloni od 30 milja na M25.
bronx bronx 22:59 19.12.2007

Re: Pre jedno godinu dana...

. Ona ućuti i posle jedno 2 minuta kaže: "a što ovaj peva o frizeru?"


hahaha to je smesno evo umirem od smeha
moram da priznam da ne slusam tu vrstu muzike......ja sam vise ovog vremena

ovaj blog je dead....... I mean dead.......cak ni pisac vise nesvraca......... toliko je dead ....hahaha
Kazezoze Kazezoze 23:16 19.12.2007

Re: Pre jedno godinu dana...

ovaj blog je dead....... I mean dead.......cak ni pisac vise nesvraca......... toliko je dead ....hahaha

tako je propao r&r, haha... evo neshto novije)) KSN&Y ce mo smestiti u arhivu sa prijatnim uspomenama))
MilutinM MilutinM 23:30 19.12.2007

Re: Pre jedno godinu dana...

cak ni pisac vise nesvraca


Svraćam, svraćam. Svako voli svoj čedo. A, eto, ima vas koji uvratite kasnije, skoro dan kasnije. Pa da i vas ugostim, red je.

A za vreme: svako ima svoje. Slobodno volite svoje vreme, prirodno. Ja svoje obožavam. I nisam imao nameru da vas ubedim da je moje bolje od vašeg.
bronx bronx 04:52 20.12.2007

Re: Pre jedno godinu dana...

MilutinM
cak ni pisac vise nesvraca


Svraćam, svraćam. Svako voli svoj čedo. A, eto, ima vas koji uvratite kasnije, skoro dan kasnije. Pa da i vas ugostim, red je.

A za vreme: svako ima svoje. Slobodno volite svoje vreme, prirodno. Ja svoje obožavam. I nisam imao nameru da vas ubedim da je moje bolje od vašeg.[/quote

nisam vama rekla nego ovom
t-u koji kaze ovo;
U svakom slučaju, CD sa ovom pesmom je stalno u CD changer-u u mojim kolima. Odlično dođe kada se zaglavim u koloni od 30 milja na M25.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana