Društvo| Gost autor| Život| Životni stil

Sačuvajmo akademiju

loader RSS / 08.01.2011. u 23:58

 

Moja draga gošća,  Houp : 

 

Klub "Akademija," verovatno najznačajniji noćni klub u Beogradu od izuzetne važnosti za gradsku kulturu naše prestonice suočava se sa nestankom nakon 50 godina postojanja! Odlukom Privrednog suda u Beogradu, klub je 28. decembra 2010 dobio nalog za iseljenje, čime bi ova institucija velikog značaja za kulturu Beograda prestala da postoji.

Peticija protiv zatvaranja Akademije je na ovom linku:

http://www.petitiononline.com/AKDMBG/petition.html

Osnovana početkom 1961 godine kao Klub studenata Univerziteta umetnosti u Beogradu, popularna Akademija predstavlja okosnicu gradske kulture, oko koje se već decenijama okuplja sve što je u Beogradu stvaralo savremeni urbani duh i težilo umetničkoj i intelektualnoj nezavisnosti. Ono što za London predstavlja Marquee klub, ili za Njujork čuveni CBGB, to je Beogradu bila i još uvek jeste Akademija - mesto koje je iznedrilo, povezalo i afirmisalo najznačajnije stvaraoce beogradske rock kulture, likovne umetnosti, filma i književnosti sa gradskim predznakom.

Od 2002. godine klub je privatizovan. Fakultet likovnih umetnosti ustupio je ugovorom prostor kluba u podrumskim prostorijama zgrade u Rajićevoj 10 privatnom preduzeću Sens Art, koje je u modernizaciju, tehničko opremanje i infrastrukturu kluba uložilo preko 200 hiljada evra. Sens Art je od aktivnosti kluba finansirao nabavku umetničkih materijala, nastavnih sredstava, honorare modela koji su studentima pozirali, studentske ekskurzije, a brojni studenti FLU su radom u klubu mogli da zarade džeparac.

Nakon višegodišnje saradnje, ispostavilo se da Fakultet likovnih umetnosti nijednog trenutka nije imao pravo da ovaj prostor ustupi bilo kakvoj privatnoj firmi, jer je vlasnik prostora gradsko komunalno preduzeće „Poslovni prostor". Investitor, preduzeće Sens Art, nije bio obavešten o toj činjenici u trenutku potpisivanja ugovora i uložio je nepovratna sredstva u infrastrukturu kluba. Posle nekoliko godina rada, pokrenut je sudski postupak za iseljenje kluba, koji po slovu zakona nema pravo da koristi dati prostor ukoliko to ne odobri vlasnik, preduzeće „Poslovni prostor". Epilog priče je presuda za iseljenje kluba Akademija.

Apelujemo na javnost, gradske i republičke vlasti i kulturne poslenike našeg grada i zemlje da ne dozvole ovakav razvoj stvari, budući da se radi ne o nekom običnom ugostiteljskom lokalu, već o mestu od izuzetnog značaja za modernu kulturu Beograda! Svi gajderi - knjige vodiči koje strani turisti nose sa sobom kada dođu u Beograd navode klub Akademija kao jedan od 10 najznačanijih rokenrol klubova Evrope, a nebrojeni koncerti, izložbe, večeri poezije i drugi sadržaji čine ovaj klub i dalje neprocenjivo važnim za naš grad.

Rešenje sigurno postoji i apelujemo na naše vlasti da pronađu način da se ova institucija gradske kulture ne izbriše sa mape na ovakav način!

Pokrećemo potpisivanje peticije za očuvanje kluba Akademija, koja će moći da se potpiše u dnevnom Art klubu Fleka, kao i na društvenoj mreži Facebook. Takođe, pokrenućemo protestna okupljanja svih koji podržavaju opstanak kluba, u okviru kojih će nastupati svi muzičari, pesnici, likovni i dramski umetnici koji su gradili i još uvek grade neponovljivi duh Akademije.

Ne dozvolimo dalje obezličavanje Beograda! Akademija mora nastaviti da postoji, da bismo imali pozornicu na kojoj se formira kulturna scena grada.

Pozivamo medije da pruže što veću podršku inicijativi za očuvanje ove institucije.

Peticiju mozete potpisati u art kafeu Fleka na Akademiji ili na internetu:

1. http://www.petitiononline.com/AKDMBG/petition.html

2. (Facebook) http://apps.facebook.com/epetition/petition.php?id=266

 

 

 



Komentari (88)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 00:00 09.01.2011

Apelujemo na javnost


Houp,
za vas




. . . . . .

mlekac mlekac 00:04 09.01.2011

Re: Prviiii111111111.. :)

loader

Houp,
za vas


Alo, bre, kolega, pa ja okacih blog na istu temu - opet ne pratis gradivo????
loader loader 00:10 09.01.2011

Apelujemo na javnost

Mis Mleki, darling, dogovorite se sa Houp.
Oprostite. Nisam spazio. Ja sam samo provodnik teksta između nje
i velikog prostonarodnog slavenoserbskog Bloga92 ... :)
mlekac mlekac 00:20 09.01.2011

Re: Apelujemo na javnost

loader
Mis Mleki, darling, dogovorite se sa Houp.
Oprostite. Nisam spazio. Ja sam samo provodnik teksta između nje
i velikog prostonarodnog slavenoserbskog Bloga92 ... :)

Nista, ja samo da napomenem. Malo glupo mi izgledalo dva teksta na istu temu jedan iznad drugog.
loader loader 00:22 09.01.2011

Re: Apelujemo na javnost

Nije prvina..
Može da bude glupo, a može i da mu da na značaju, onako, duplo.. !
U prvoj varijanti jedan od dva može i da se briše.
Stvar dogovora između autora
trener92 trener92 00:52 09.01.2011

Re: Apelujemo na javnost

loader
Nije prvina..Može da bude glupo, a može i da mu da na značaju, onako, duplo.. ! U prvoj varijanti jedan od dva može i da se briše. Stvar dogovora između autora

Bolje da ostanu oba teksta, ako to može nešto da pomogne!
houp houp 01:42 09.01.2011

Re: Prviiii111111111.. :)

mlekac


Ja se iskreno izvinjavam zbog pisanja na istu temu,ali u momentu kada sam ja Mr.Loaderu uputila molbu da ovo objavi,vaš blog još uvek nije bio objavljen.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 02:52 09.01.2011

requiem for a dream

loader

i velikog prostonarodnog slavenoserbskog Bloga92 ... :)

nepravilan termin, mr loader, mislim da bi ispravnije stajalo
"slavjanstvujuščeg"...

bed za demiju... sećam se da sam nekom prilikom, kao pozni tinejdž, pod blaženim dejstvom miksture bip-piva i fine, negovane, gajene šumadijske vutre - respect in this matter, kraguievac! , penjući se uz stepenice kluba na vazduh i pogled na lepe žene Rajićeve pomislio da se ove akademijine stepenice nikada ne završavaju i da se one na čudan, klajvbarkerovski način razdvajaju u dimenzijama a da jedan njihov smer vodi u ad i svet helrejzera dok drugi vodi u večnu svetlost stalnog nepatvorenog učešća u predvorjima božanstvene svetlosti - te čudne, siromašne naizgled i obične stepenice su vodile istodobno u dve različite i konveksne razilazne ravni... napustila me je ova percepcija beskonačnosti demijinih stepenica kada sam izašao na mrazni vazduh Rajićeve i ugledao jednu lepu, mistično grimiznih dubokih očiju, divu iz neke HC-ekipe koju sam poznavao površno i u koju sam se bezizgledno beznadno zaljubio u tom trenutku za dugi niz godina što su tek dolazile...





houp houp 03:46 09.01.2011

Re: Apelujemo na javnost

loader

Houp,
za vas



Mr.Loader,hvala na ustupljenom prostoru !



blogovatelj blogovatelj 05:09 09.01.2011

Re: requiem for a dream

gajene šumadijske vutre - respect in this matter, kraguievac!


Hvala, nema na cemu...
blogovatelj blogovatelj 05:11 09.01.2011

Re: requiem for a dream

penjući se uz stepenice kluba na vazduh i pogled na lepe žene Rajićeve pomislio da se ove akademijine stepenice nikada ne završavaju i da se one na čudan, klajvbarkerovski način razdvajaju u dimenzijama a da jedan njihov smer vodi u ad i svet helrejzera dok drugi vodi u večnu svetlost stalnog nepatvorenog učešća u predvorjima božanstvene svetlosti - te čudne, siromašne naizgled i obične stepenice su vodile istodobno u dve različite i konveksne razilazne ravni... napustila me je ova percepcija beskonačnosti demijinih stepenica kada sam izašao na mrazni vazduh Rajićeve i ugledao jednu lepu, mistično grimiznih dubokih očiju, divu iz neke HC-ekipe koju sam poznavao površno i u koju sam se bezizgledno beznadno zaljubio u tom trenutku za dugi niz godina što su tek dolazile...


Pa ti posle opet šnjari kragujevacku robu. Sad znaš kako je nama decenijama bilo.
nikolic777 nikolic777 06:45 09.01.2011

Re: Prviiii111111111.. :)

Houp,
meni je tvoj tekst pružio jasan uvid u celu stvar,sve neophodne informacije...
hvala:)
blogovatelj blogovatelj 08:20 09.01.2011

Re: Prviiii111111111.. :)

meni je tvoj tekst pružio jasan uvid u celu stvar,sve neophodne informacije...


Naknandim pregledom celokupne situacije ustanovio sam da bloger Nikolić777 koristi verbalne šablone poput organa javnog reda i mira, a ne rečenične konstrukcije koje individualno komponuje.
Ali, nemojmo mu zameriti, ipak se javio da da podršku jednoj ideji nas malobrojnih, što svakako jeste za svaku pohvalu, iako je moje mišljenje da glas Nikolića777, baš kao ni moj glas, ne može doneti promenu.
Jer ipak je ovde reč o uplivu nečijeg krupnog kapitala, a sve u duhu i u skladu sa principima liberalnog kapitalizma, za koje smo se svi tako zdušno borili.
I pobedili.
Hoću reći, tražili ste - gledajte, braćo Srbi i sestre Srpkinje.
Welcome to paradise!
Niko vas ne pita je li neko mesto bilo kultno, je li to stvar kulturnog nasledja i da li ste tu prvi put poljubili nekoga koga ste voleli. Koga je to briga? Ako može da se zaradi kinta, biće borba neprestana i kinta će se zaraditi. Neću je zaraditi ja. Neće je zaraditi junoša Nikolić777. Zaradiće je onaj ko je blizu povlašćenih koji o svemu odlučuju i ko je uložio šolde u sve to. Možemo pisati peticije, možemo se buniti kao za platane i Avganistane, džaba je sve.
Money rulez!
mlekac mlekac 08:25 09.01.2011

Re: Prviiii111111111.. :)

blogovatelj

Money rulez!


Bas tako
mlekac mlekac 08:31 09.01.2011

Re: Prviiii111111111.. :)

houp
mlekac


Ja se iskreno izvinjavam zbog pisanja na istu temu,ali u momentu kada sam ja Mr.Loaderu uputila molbu da ovo objavi,vaš blog još uvek nije bio objavljen.

Ajde da ne cepidlacim - 40 minuta je stajao pre objavljivanja ovog bloga, ali neki, kanda, citaju samo ono sto je VIP.
nikolic777 nikolic777 08:33 09.01.2011

Re: Prviiii111111111.. :)


Nema veze sto objavis tekst 40 minuta ranije - nisi VIP, ne broji se.


mislim da niste u pravu...
tekstovi imaju istu temu, ali za razliku od vašeg, koji rezimira lične uspomene i doživljaj jednog vremena, poput dnevničke beleške, drugi tekst pruža pregled čitave situacije, koncizan je, obiluje činjenicama, stilski je sasvim drugačiji...

svejedno, oba teksta su dobrodošla...
i tim bolje za Akademiju
nema potrebe da se opredeljujemo među njima...
blogovatelj blogovatelj 08:37 09.01.2011

Re: Prviiii111111111.. :)

Ili, u ovom slucju VIP opcija.

Nema veze sto objavis tekst 40 minuta ranije - nisi VIP, ne broji se.


A sve u skladu sa principima liberalnog kapitalizma!
Svako grabi koliko može da zagrabi. Ako plati porez na zagrabljeno, sve je OK.
Mogu svi blogovatelji ovoga sveta da pišu komentare, sve je uzalud. Onaj ko je VIP taj piše VIP blogove, onaj ko je VIP sa kintom kupuje Akademije, Onaj ko je hiperVIP sa kintom kupuje države. Svet ide dalje, Zemlja se okreće!
Autorstvo se dobija podobnošću, Akademije se ne dobijaju nelikvidnošću. Sve ima cenu.
A ako se buniš i ispoljiš zdrav razum, banovanje ne gine. Banovanje, ludom radovanje.
Money rulez!
die hard die hard 22:53 10.01.2011

Re: Prviiii111111111.. :)


Ajde da ne cepidlacim


ali ipak volim da cepidlacim
mixailo92 mixailo92 08:59 11.01.2011

Re: Apelujemo na javnost

Ja samo ne bih da se mešaju babe i žabe. U pitanju je spor između privatne firme Sens Art i Fakulteta i "Poslovnog prostora". Kako se niko nije žalio da se gasi "Akademija" kada je taj prostor oduzet od Saveza studenata i dat privatnom preduzeću u zakup? Zanimljivo šta se sve može iskopati na internetu: Preduzeće Sens Art je osnovano baš te 2002. godine, a vlasnik mu je Željko Božić. Ko je dotična osoba, nemam pojma, ali pretpostavljam da je u tom trenutku imao veoma jake veze sa upravom fakulteta, pošto je za svoje tek osnovano preduzeće dobio takav posao - zakup, citiraću tekst "verovatno najznačajnijeg noćnog kluba u Beogradu od izuzetne važnosti za gradsku kulturu naše prestonice". E, sad se u međuvremenu promenila uprava fakulteta, pa imaju i oni svoje drugare koji bi da malo mažu kajmaka.

Da li će novi zakupac prostora da nastavi sa istom programskom šemom, to ćemo videti. Najverovatnije - hoće, pošto mu je tu već razrađen prostor, stalni posetioci, ne mora ništa da menja, a lova ima da kaplje (bolje reći lije).

Ako je zvučalo da branim bilo koju stranu u sporu, u napred se izvinjavam. Ipak ne bih poistovetio Akademiju sa jednom privatnom firmom, koja je tu korisnik prostora tek zadnjih par godina. Akademija je bila i ostaće ono što jeste u čiji god džep se slivala zarada.
st.jepan st.jepan 14:13 11.01.2011

Re: Apelujemo na javnost

U pitanju je spor između privatne firme Sens Art i Fakulteta i "Poslovnog prostora".

E, sad se u međuvremenu promenila uprava fakulteta, pa imaju i oni svoje drugare koji bi da malo mažu kajmaka.


Mislim da si ub'o point.

houp houp 15:11 11.01.2011

Re: Apelujemo na javnost

Mislim da si ub'o point.


Point teksta je Sačuvajmo akademiju.Lično,najviše bih volela da klubom opet upravljaju studenti.

loader loader 11:48 12.01.2011

Re: Apelujemo na javnost

Lično,najviše bih volela da klubom opet upravljaju studenti.

Da. To je ... centar tačke. Lagana Desetka :)
4krofnica 4krofnica 01:19 09.01.2011

ecipecipec

drugi.

znam da je nekada bila pod 'must see' u Evropi, nesto sumnjam da je to slucaj i danas, ali nikako ne bih volela da je zatvore.

podrzavam, potpisujem.
houp houp 01:46 09.01.2011

Re: ecipecipec

podrzavam, potpisujem.


Danas je must save,zbog svega što je bio i može biti.

blekburn blekburn 01:20 09.01.2011

Prioriteti

U Srbiji 70 % ljudi mori glad, besparica, notorna egzistencija kako preživeti sa platom koja traje 10. dana, a mi ovde imamo peticiju za spas kluba "Akademija".
To vam je isto kao kada bi u gradu gde je ceo zahvaćen požarom, neko naručio trubače da sviraju malo dok traje vatrena stihija.
Dr M Dr M 01:46 09.01.2011

Re: Prioriteti

U Srbiji 70 % ljudi mori glad, besparica, notorna egzistencija kako preživeti sa platom koja traje 10. dana, a mi ovde imamo peticiju za spas kluba "Akademija".
To vam je isto kao kada bi u gradu gde je ceo zahvaćen požarom, neko naručio trubače da sviraju malo dok traje vatrena stihija.


Izvini, ne slazem se.

Zatvaranjem "Akademije" se ne olaksava zivot onima koje mori glad ali se olaksava zivot nekom ko hoce na tom mestu da podigne nesto veliko, stakleno, skupo, po cenu ubijanja vec polumrtvog beogradskog duha.
houp houp 01:55 09.01.2011

Re: Prioriteti

Izvini, ne slazem se.

Zatvaranjem "Akademije" se ne olaksava zivot onima koje mori glad ali se olaksava zivot nekom ko hoce na tom mestu da podigne nesto veliko, stakleno, skupo, po cenu ubijanja vec polumrtvog beogradskog duha.


Baš tako.
mg011 mg011 02:06 09.01.2011

Re: Prioriteti

blekburn
U Srbiji 70 % ljudi mori glad, besparica, notorna egzistencija kako preživeti sa platom koja traje 10. dana, a mi ovde imamo peticiju za spas kluba "Akademija".
To vam je isto kao kada bi u gradu gde je ceo zahvaćen požarom, neko naručio trubače da sviraju malo dok traje vatrena stihija.


Glad, besparica i ostale nevolje ovde su činjenica. I trajaće dugo.

Ali Akademija nisu trubači.

A duh nam treba barem koliko i hrana.

A Akademija je važan njegov deo.

A Vi niste u pravu.
tyson tyson 14:42 09.01.2011

Re: Prioriteti

U Srbiji 70 % ljudi mori glad, besparica, notorna egzistencija kako preživeti sa platom koja traje 10. dana, a mi ovde imamo peticiju za spas kluba "Akademija".
To vam je isto kao kada bi u gradu gde je ceo zahvaćen požarom, neko naručio trubače da sviraju malo dok traje vatrena stihija.

Tražite nekakvu "Akademiju" dok Hilandar gori...



zadnjapetoletka zadnjapetoletka 23:21 09.01.2011

Re: Prioriteti

Zatvaranjem "Akademije" se ne olaksava zivot onima koje mori glad

Tako je. Da se neko setio da prikuplja potpise da takvih koje mori glad uopste ne bude, bilo bi danas mnoogo vise potpisa i za ovu akciju spasavanja. Da gladni nemaju preca posla imali bi vremena da se posvete i spasavanju akademije. Makar da se oduze iz solidarnosti. Kako stvari stoje plasim se da ce sposobnih za ovakve akcije biti sve manje i manje u buducnosti. Najzad, na rusevinama beogradskog duha imacemo lepe parkinge, prostrane trzne centre, celave bulevare ili da citiram
Welcome to paradise!
AlexDunja AlexDunja 23:27 09.01.2011

Re: Prioriteti

Najzad, na rusevinama beogradskog duha imacemo lepe parkinge, prostrane trzne centre, celave bulevare ili da citiram


el ti to nekome otvraš oči?

kome?
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 23:51 09.01.2011

Re: Prioriteti

el ti to nekome otvraš oči?

Kad se nadje zgodan ugao moze se odatle i tako videti. Ne otvaram oci nikome. Malo sam zbunjen kada vidim da bi oni koji su za kapitalizam i to onaj zesci, liberalni, da u sve to upletu i neke samoupravljacke metode.
houp houp 00:10 10.01.2011

Re: Prioriteti

zadnjapetoletka zadnjapetoletka 01:31 10.01.2011

Re: Prioriteti

houp

Nema potrebe. Rekoh sta je point. Svi smo se zgrazali da jedna garderoberka ima prava da se mesa u poslovnu politiku pozorista, portir u poslovnu politiku fabrike aviona a 20 godina posle ulaska u kapitalizam nam jos nije sinulo da se za poslovnu politiku bilo cega pita samo gazda i niko osim gazde. Prateci price ima i mogucnost da jesmo svi shvatili ali se malo pravimi da nismo pa se umesamo kada se radi o nekom gazdi koji nije iz "naseg" politickog tabora. Valjda se podrazumeva da "nase" gazde rade sve samo za korist gradjanstva pa nema se zasto ni talasati. Sta je od ovo dva-pojma nemam...nema trece.
fantomatsicna fantomatsicna 04:34 09.01.2011

Sacuvajmo Akademiju

Slazem se sacuvajmo sve sto se mozee sacuvati..tako je manje i manje vrednih stvari za Duh..i intelekt...
blogovatelj blogovatelj 10:42 09.01.2011

Re: Sacuvajmo Akademiju

fantomatsicna
Slazem se sacuvajmo sve sto se mozee sacuvati..tako je manje i manje vrednih stvari za Duh..i intelekt...


Izvini, a zasto rec duh pises velikim slovom?
Jel to mozda Duh sa Sekirom?!
fantomatsicna fantomatsicna 04:04 14.01.2011

Re: Sacuvajmo Akademiju

Dragi moj blogovatelju, drago mi je da si ga primetio..Duha, a sekiru donosis uvek ti na moje komentare
dolybell92 dolybell92 09:32 09.01.2011

Ma nema veze

bolje da postoje i dva bloga na temu
KLUB AKADEMIJA - nego ni jedan....

Na kraju se sabere i to je to....

Potpisnik sam peticije na oba navedena mesta...
a ovde ću ponoviti komentar sa prethodnog bloga
autora mlekac uz edit...

More...
jedan od centara korupcije i ko zna kakvog sve poslovanja
je zapravo taj izmišljeni "POSLOVNI PROSTOR" koji gazduje
tuđom imovinom od kada postoji...a ne zna se za čiji račun...
nikada ništa nisu sagradili,
a nominalno postaju vlasnici prostora koji nije njihov,
i odlučuju po neutvrđenoj šemi... POSLOVNI PROSTOR treba preispitati,
od dana osnivanja pa sve do danas, pa IH potom UKINUTI !


Ako Dragan Đilas /alias Džek Drvosek/ ništa ne učini da se ova odluka opozove,
moj glas DS neće nikada više imati, a nadam se ni glasove
ostalih potpisnika peticije i komentatora !
Mada, ionako, su već doveli u pitanje glasove koje su
nekada dobijali....ovo je samo još jedna kap koja
može da prelije čašu...

blogovatelj blogovatelj 10:41 09.01.2011

Re: Ma nema veze

Ako Dragan Đilas /alias Džek Drvosek/ ništa ne učini da se ova odluka opozove,
moj glas DS neće nikada više imati, a nadam se ni glasove
ostalih potpisnika peticije i komentatora !


Mislim da se problemi ovako najbolje resavaju.
Ovo je jedini moguci nacin.
Spiridon Spiridon 09:39 09.01.2011

..

jos jedan u nizu dokaza da nama nista nije sveto

za mene je akademija bila i ostace svetiliste




houp houp 14:20 09.01.2011

Re: ..

Spiridon
jos jedan u nizu dokaza da nama nista nije sveto

za mene je akademija bila i ostace svetiliste










AlexDunja AlexDunja 10:39 09.01.2011

...

akademija je bila
i ostala veoma važno mesto.

treba joj sačuvati namenu. ako je moguće.
houp houp 13:43 09.01.2011

Re: ...

AlexDunja
akademija je bila
i ostala veoma važno mesto.

treba joj sačuvati namenu. ako je moguće.


Ovo je mali pokušaj da tako i bude.


loader loader 11:59 12.01.2011

Re: ...

AlexDunja

treba joj sačuvati namenu


Sepulturero Sepulturero 12:27 09.01.2011

Reduktio ad Hitlerum

Нисте протестовали када су затворили (или претворили у кладионицу, парфимерију, бутик, банку...) Грчку Краљицу (ту баш иза ћошка), Смедерево, Малу Кремну, Ариље, Сувобор, Златну Моруну (Триглав), Гргеч, Нолит, Југословенску Књигу, Народну Радиност (где могу сада да се купе пиротски ћилими), итд, итд.

Нити сте протествовали када су широм Србије затваране фабрике, да их не небрајам.

Или четири највеће СРПСКЕ банке.

Е па тај полумртви београдски дух (ово позајмих од једног од коментатора) који је са одушевљењем учествовао у разним шетњама и шерпама, па тиме макар мало допринео да нам на власт дође овај башибозук, је баш и заслужио да му се ово деси. Не потписујем.
wukadin wukadin 12:59 09.01.2011

Re: Reduktio ad Hitlerum

Slazem se sa recenim.
Zato sam neke ironicno pitao kad ce da se vezu za platan. Uzgred, i onda je reakcijom javnosti postignuto duplo-golo. Ako duh pokrece materiju (a ne obrnuto) ovakvim duhom i ne treba da se cudimo gde smo, ko smo, sta smo...
kukusigameni kukusigameni 13:29 09.01.2011

Re: Reduktio ad Hitlerum

Е па тај полумртви београдски дух (ово позајмих од једног од коментатора) који је са одушевљењем учествовао у разним шетњама и шерпама, па тиме макар мало допринео да нам на власт дође овај башибозук, је баш и заслужио да му се ово деси.


Predlazes opet neko bombardovanje ili tako nesto?
houp houp 13:55 09.01.2011

Re: Reduktio ad Hitlerum

Нисте протестовали када су затворили (или претворили у кладионицу, парфимерију, бутик, банку...) Грчку Краљицу (ту баш иза ћошка), Смедерево, Малу Кремну, Ариље, Сувобор, Златну Моруну (Триглав), Гргеч, Нолит, Југословенску Књигу, Народну Радиност (где могу сада да се купе пиротски ћилими), итд, итд.

Нити сте протествовали када су широм Србије затваране фабрике, да их не небрајам.

Или четири највеће СРПСКЕ банке.


A Vi...šta ste Vi uradili da sačuvate mesta koja pominjete?

Не потписујем.


To je Vaše pravo.

Ja sam se potpisivala za knjižaru Geca Kon,za Platane i sad za Akedmiju,meni su ta mesta važna.
Sepulturero Sepulturero 14:02 09.01.2011

Re: Reduktio ad Hitlerum

kukusigameni
Е па тај полумртви београдски дух (ово позајмих од једног од коментатора) који је са одушевљењем учествовао у разним шетњама и шерпама, па тиме макар мало допринео да нам на власт дође овај башибозук, је баш и заслужио да му се ово деси.


Predlazes opet neko bombardovanje ili tako nesto?


Ако се добро сећам, бомбардовање су касније подржавали неки од шерпошетача. Велика мањина, додуше. А други део се освестио тек после бомбардовања. Они најтврдокорнији су се постепено освешћивали после октобарских гибања.

Уствари, схватам ја све то око петиције али ми се чини да је много касно и да сада има важнијих ствари за протест и петиције. И стварно је тешко да се човек одупре злурадости типа: Тражили сте, гледајте.

Sepulturero Sepulturero 14:04 09.01.2011

Re: Reduktio ad Hitlerum

Оном мом списку заборавих да додам нешто врло битно - београдске биоскопе. Зар нису они заслужили да се прави петиција? 20 октобар, Јадран, Звезда, Козара...

Сада је за њих већ касно.
Sepulturero Sepulturero 14:06 09.01.2011

Re: Reduktio ad Hitlerum

Sepulturero
Оном мом списку заборавих да додам нешто врло битно - београдске биоскопе. Зар нису они заслужили да се прави петиција? 20 октобар, Јадран, Звезда, Козара...

Сада је за њих већ касно.


Ташмајдан. Додуше, чини ми се да за њега има нека петиција.
kukusigameni kukusigameni 14:14 09.01.2011

Re: Reduktio ad Hitlerum

Ovde nije rec o tome sta je bilo vec da je u toku potpisivanje peticije da se sacuva Akademija. Mozes da potpises i da se slozis da je treba sacuvati ili da ne potpises i da izneses argumente zasto ne treba da o(p)stane. Sigurno je da argumenti nisu "Di si bija kad je grmilo".
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 14:14 09.01.2011

Re: Reduktio ad Hitlerum

Ma ja mislim da bi ipak trebalo prihvatiti realnost i pustiti 'Demiju niz vodu.
dolybell92 dolybell92 14:29 09.01.2011

Re: Reduktio ad Hitlerum

Reduktio ad Hitlerum



полумртви београдски дух


Polumrtvi beogradski duh ne postoji, on je već
odavno mrtav...a KLUB AKADEMIJA nema veze sa samo
beogradskim duhom, on nikada nije bio toliko uskogrud.

Fabrike su zatvarane još u periodu
polutki i prinudnih odmora umesto plata ... a to
znate valjda kada se dešavalo ?

Za zatvaranje SRPSKIH banaka - baš me briga,
ja samo znam za jednu, a ostale nisu bile samo SRPSKE...

Kafane je trebalo da čuvaju njeni gosti, ali im je moć
bila veoma slaba, a obećanja o vraćanju istih su se
izjalovila...

Lično, najviše mi fali "Tri lista duvana"...
i naravno sve nestale knjižare ...

Još uvek mislim da "POSLOVNI PROSTOR" treba ukinuti,
jer je on centar svih napred navedenih uništavanja,
nameštaljki i korupcije !




houp houp 14:43 09.01.2011

Re: Reduktio ad Hitlerum


KLUB AKADEMIJA nema veze sa samo
beogradskim duhom, on nikada nije bila toliko uskogrud.



Fleka, Albert Kalasnjikov, SCH,Lubarda, Psihomodo pop, TO Frizure, Koja, S.T.R.A.H., Haustor, Rambo Amadeus...nije moguće setiti se svih čije je prisustvo činilo kolektivnu svest koja je svoj naslov nosila u grafitu koji je ukrašavao ulazak u klub “Akademija Republika”.

Akademija nije nikad bila monožanrovsko mesto. Uz pank je uvek opstajala i šminka, uz hardkor i treš su, ruku pod ruku, išli i haus i rep, klubski umetnički eksperiment kao i sleng ulice. Ipak, ona je uvek ostajala mesto besane energije.

wukadin wukadin 17:16 09.01.2011

Re: Reduktio ad Hitlerum

Predlazes opet neko bombardovanje ili tako nesto?


A ti "mislis" da bi promena vlasti mogla da dovede do bombardovanja?!
Sad sigurno ne, a 99,9% ne bi dovela ni da se vlast promenila 2008.
4krofnica 4krofnica 17:35 09.01.2011

Re: Reduktio ad Hitlerum

potpisivala


platanima nema pomoci ali Geca Kon je nedavno opet pocela da radi
Bili Piton Bili Piton 17:40 09.01.2011

Re: Reduktio ad Hitlerum

Sepulturero

И стварно је тешко да се човек одупре злурадости типа: Тражили сте, гледајте.



Samo ako si zlurad po prirodi.
AlexDunja AlexDunja 17:43 09.01.2011

Re: Reduktio ad Hitlerum

Samo ako si zlurad po prirodi.

ili po opredeljenju
antioksidant antioksidant 17:46 09.01.2011

Re: Reduktio ad Hitlerum

AlexDunja
Samo ako si zlurad po prirodi.

ili po opredeljenju

ili profesiji
kukusigameni kukusigameni 18:59 09.01.2011

Re: Reduktio ad Hitlerum

A ti "mislis" da bi promena vlasti mogla da dovede do bombardovanja?!


Ja to nisam rekao.
wukadin wukadin 12:57 09.01.2011

bruka bre

Tako rekoh i tamo na potpisu peticije. Mada ne znam koja vajda od toga. Ako mediji dignu frku, mozda se i obustavi.
Inace, u socijalizmu je bio primaran drustveni interes, od kako je tranzicije nesto je drugo primarno, pa ovakve stvari ne treba da iznenade.
loader loader 13:18 09.01.2011

Sačuvati ...!!!

Treba sačuvati
punktove okupljanja kreativnog duha !! . .

antioksidant antioksidant 17:46 09.01.2011

Re: Sačuvati ...!!!

loader
Treba sačuvati
punktove okupljanja kreativnog duha !! . .

mislis na skupstinski restoran?
loader loader 20:31 09.01.2011

Re: Sačuvati ...!!!

Verujte da mi bilo kakav restoran nije pao na pamet,
ali, gosn ao, vidim da jeste vama :)
Eto, srećom, uvek se nađe neko ko razmišlja


sotonskigmaz sotonskigmaz 12:17 11.01.2011

Re: Sačuvati ...!!!

Ništa kreativnije na ovom svetu od death metal tribute bendova.
Dr M Dr M 13:49 09.01.2011

Svinja reformator


Bila ponoc nema, gluva,
Vrtar spava, vrt ne cuva,
I sred vrta cvetna, cedna,
Uvuce se svinja jedna,
Svud po vrtu gleda, meri,
Pa zapoce da se ceri:
"Bas su ljudi uma mala,
Uzalud im samo hvala;
Ove travke sta im vrede,
Sta tu ima da se jede?
Gle, svud ruze, lale stoje,
I seboji razne boje,
A bas nigde tikva neka,
Il' koricak od duleka...
Pa bar da je cvet do cvetka
Da je reda i poretka;
Vec tu leja, tamo bokor,
Prava zbrka, jad i pokor.
Stan'te ljudi, tasta glavo,
Da vidite umlje pravo,
Da saznate sta ja vredim
Kad prionem vrt da sredim".

M.P. Sapcanin
tyson tyson 14:37 09.01.2011

demija


Hm, dosta infoirmacija je dato u blogu, a zna li neko još po koji detalj u vezi ovog slučaja?

Šta hoće Poslovni Prostor? Da promeni namenu prostora ili da ga izda u zakup nekom drugom (ili istom zakupcu; pretpostavljam da mora da ide preko nekog konkursa na koji svi zainteresovani mogu da se jave)? Ovo nas vodi ka bar delimičnom odgovoru na pitanje da li Klub Akademija prestaje da postoji u celosti kao klub (klupski prostor), ili će ga samo (možda) voditi neko drugi.

Da li Poslovni Prostor potražuje novac na ime zakupa od Sens Arta za period 2002-2011? Da li je Sens Art plaćao zakup nekome (FLU pretpostavljam) od 2002. godine do danas? U strogo pravnom smislu, ispada da je FLU prevario Sens Art pogrešno se predstavljajući kao vlasnik prostora ili bar kao neko ko ima prava da ga izdaje u pazakup; Sens Art može bar da pokuša da nadoknadi deo štete od FLU.

Manje važno sada ali hajde, zanimalo bi me i kako je Sens Art dobio prostor 2002. godine, i od koga.

Iz ličnog ugla, iako i dan danas slušam muziku koja je preovladavala Akademijom u doba moje mladosti, nekako me taj klub nikada nije privlačio, ne znam zbog čega, a nije da nisam izlazio tamo. Gradu su potrebna mesta kakva je bila Akademija osamdesetih - udregrgound, alternativno mesto, gde i mladi bendovi mogu da se promovišu. Nešto mi se čini da je poslednjih godina Akademiji poprilično otupela oštrica, civilizovala se i izgubila dosta od tog duha nepodobštine.

Meni lično zatvaranje Soul Fooda je predstavljajo daleko veći šok za sistem, nešto što nije smelo da se dogodi, a monstrum koji se tada otvorio na toj lokaciji, F6, je paradigma devedesetih i smrti Beograda kakvog smo znali.

Ali to nije bitno; lepo bi bilo kada bi klub Akademija opstao, i kada se ne bi pretvorio u neki klon "Teatra" ili "Ambisa".

No, šta da se radi; klubovi se otvaraju, traju, i nestaju. Imao je Beograd i Industriju, i Četiri Sobe, i Zvezdu, pa i baštu SKC, a starije generacije pamte Nanu, Dugu, Bonafides, Taš, Akvarijus (znam, znam, nisu baš svi ovi klubovi bili vredni posećivanja, ali su bili popularni), itd, itd. Koliko je legendarnih klubova pozatvarano u Njujorku, Londonu... Život ide dalje.

Srećno!



Unfuckable Unfuckable 16:54 09.01.2011

Re: demija

Hm, dosta infoirmacija je dato u blogu, a zna li neko još po koji detalj u vezi ovog slučaja?

osloniću se na ovo da bih ponovio komentar koji sam okačio i kod mlekac:

Može biti da ovi novinski tekstovi ne daju sve neophodne informacije, pa da zbog toga ja ne vidim neizbežnu vezu između iseljenja Sens Arta i kraja akademije...



word
I meni je malo nejasno sve to što se dešava, i da li je možda u pitanju samo puko "popunjavanje rubrike" (u tiraž nešto ne verujem) ili redovno "drmanje kaveza" bahatim vlastodršcima i gospodarima života, smrti i svega ostalog.
Kako bilo da bilo - ne bi bilo dobro da to mesto bude pretvoreno u još jedan Kosta kafe ili Korner šop. Akademija za današnju mladež svakako nema toliki značaj i vrednost koju je imala za nas ali spada u obavezne toponime Beograda i kao takvu trebalo bi je sačuvati.
houp houp 18:27 09.01.2011

Re: demija

spada u obavezne toponime Beograda i kao takvu trebalo bi je sačuvati.


I to je ono što je suštinski bitno.
st.jepan st.jepan 20:02 09.01.2011

MARQUEE - AKADEMIJA

Koliko je legendarnih klubova pozatvarano u Njujorku, Londonu... Život ide dalje.

Da, mada mi je malo zao.
Ipak, za mnoge, takoreci za sve meni bitne, Akademija je jedan od repera secanja.
Nisam upoznat ni sa pravnim detaljima, a kamo li sa pozadjem slucaja, ali se nekako nadam da stvar moze da se resi, tj. da Poslovni prostor nema nista protiv da se prostor vrati pod upravu FLU (to bi za Akademiju mozda bilo i bolje, jer bi ga vodili aktuelni studenti koji, ne samo da su u najboljem dosluhu sa aktuelnim trendovima, nego i potencijalno najsposobniji da joj odrze avangardni gard i iznedre neki novi kvalitet). Ovo, dabome, samo ako nekom guzonji nije zjevnuo shupak na prostor u kojem se moze larmati i posle deset navece (po novom zakunu, cujem nece moci tamo gde u blizini ima stanara). Ako je tome tako, e onda se tu ne moze uraditi nista.

Sve, dakako, umire, valjda tako mora.
Na ovaj ili onaj nacin (nisam bas upoznat) umro je i Marquee.
Pod jednim blogom, sinoc sam napisao nesto o svom dramaticnom iskustvu od pre par godina:

"BTW, zna li neko da li jos postoji Marquee Club? Pre par godina lutao sam Sohoom, ocajnicki pokusavajuci da ga opet pronadjem (nije ga bilo tamo gde sam se secao da sam ga ostavio), raspitivao se kod par desetina prolaznika za koje sam ocenio da su Londonci, pitao ljubazne bobije, oni toki vokijima pitali starije kolege..., jbt, niko nikad cuo! Mislio sam da pogresno izgovaram, spelovao, ispisivao..., nista nije vredelo! Pa ovo je zona sumraka, vristao sam u sebi, skrivena kamera, kolektivna amnezija, neki moj trip... Dal' je to ikad stvarno postojalo, dal' sam ikada stvarno postojao ja (nekada tamo bio inventar)? Smirio sam se tek po povratku, kad mi je Google ispovrteo milion sajtova o Legendarnom i Repernom Markiju, s kojim su mnogi uporedjivali Legendarnu i Repernu Akademiju."

Edit:
Ja vec potpis'o
dolybell92 dolybell92 09:01 10.01.2011

Re: demija

Koliko je legendarnih klubova pozatvarano u Njujorku, Londonu... Život ide dalje.


Koliko li ih je ostalo ... u Nujorku, Londonu...Život ide dalje.

Mslm... gde nađe da ih porediš ....?

(Baš sam se potresla za NY/ Lon... )
die hard die hard 23:04 10.01.2011

Re: demija

(Baš sam se potresla za NY/ Lon... )


Misli globalno, deluj lokalno.
Bili Piton Bili Piton 20:31 11.01.2011

Re: MARQUEE - AKADEMIJA

st.jepan


"BTW, zna li neko da li jos postoji Marquee Club?


Već vrlo dugo ne postoji. Bio je na Čering Kros roudu, otprilike na potezu izmedju Centre pointa i Lester skvera. Ne znam šta je tamo danas, London se menja vrtoglavom brzinom, pogotovo sad pred olimpijadu.
jeca92 jeca92 19:08 09.01.2011

potpisala

Ja potpisala peticiju, zatvaranje bi bio zaista užasan čin, prosto to ne mogu da zamislim.......
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:25 09.01.2011

Evo, ovako...

ja ne znam koliko poslednjim generacijama mladeži znači Akademija, ali nama je 80-ih značila puno i bila je jedna od gradskih institucija kulture. U kojoj sam ja provela onoliko vremena. Dan danas čuvam legendarnu zelenu propusnicu, koju je tada članovima redakcije Ritma srca dao Fleka, u ime međusobne saradnje, podrške i besparice.
Bilo bi mi strašno žao da neko zatvori Akademiju zbog trangfangijaških mutljavina, a i mislim da grad treba da sačuva to mesto alternativne kulture.
Što se tiče gornjih koji kažu da ovde nije branjeno mnogo toga, pa što bi Akademija...ja bih samo da ih pošaljem u arhivu ovog bloga, da vide o koliko toga se ovde pisalo, potpisivalo i zalagalo. Apsolutno nije tačno da je Akademija prvo i jedino za šta se ovde traži glas javnosti.
A što se tiče sprdanja sa šerpama i sadašnjeg "bašibozuka", i od toga mi je već muka. Lako se zaboravlja zlo i ružno, ali to nije dovoljan argument da bi se isto relativizovalo. Veći bašibozuk bi se teško našao od onog zla iz lipovog lada, koje je u svojim egocentričnim političkim mutljavinama prokockalo kredibilitet države i naroda i za sobom ostavljalo hiljade mrtvih. Zbog njih se ne sme zlo tog vremena relativizovati pljuvanjem po sadašnjici.
loader loader 20:34 09.01.2011

Re: potpisala

jeca92
Ja potpisala peticiju, zatvaranje bi bio zaista užasan čin, prosto to ne mogu da zamislim.......

Potpisala..
To je jače od svih drugih reči
houp houp 21:17 09.01.2011

Re: potpisala

loader
jeca92
Ja potpisala peticiju, zatvaranje bi bio zaista užasan čin, prosto to ne mogu da zamislim.......

Potpisala..
To je jače od svih drugih reči


Najvažnije
stefan.hauzer stefan.hauzer 00:30 10.01.2011

.

va ta fak?
rinakatarina rinakatarina 10:50 11.01.2011

Akademija-Anemija



Da kako meni zaista za ovih 10 godina nisu izrasli rogovi u klubu Akademija,,,bolje rečeno ni Anemija.... Čitajući komentare da je klub prljav, da nema dobro ozvučenje, da se nudi čokoladica i koje kakve supstance i začini,,,ostadoh bez reči. Klub je čist, nisam imala ponude da budem u nirvani, u ušima mi sada odzvanja GRUVANJE AKADEMIJE.... To je fabrika muzike, usnulog klavira koji je u podrumu i čeka na popravku,,jedan čaroban svet koji je na neki način ograđen patnjom sadašnjice i tu se nekako iscrpi sve loše u nama.
Poslovanje kluba je briga zaposlenih, briga nadležnih. Ne treba da se zalazi u profil koji ne razumemo. Fabrika nota treba da GRUVA i nastavi trnovit put. Put učmalosti sitema, put na kome pevačice nemaju prsa već intelekt, put gde muzičari postoje i traju a u suštini nema ih u medijima, put bez IN časopisa.
PRVI i DOSTOJANSTVENI ROK BEND DISCIPLINA KIČME ODRŽAĆE PRAVILNO STAJANJE AKADEMIJE
sotonskigmaz sotonskigmaz 12:15 11.01.2011

Re: Akademija-Anemija

Čekaj bre. Otkad je to što u nekom klubu nema droge dobra stvar? Sa koje si ti planete?
rinakatarina rinakatarina 14:00 11.01.2011

Re: Akademija-Anemija


Hvala za BRE!!!!!!!!

Planeta ??? Pitaj Teslu za odgovor. Inače nemam šta da čekam.

NEMA DROGA//// postoje i neme droge,,zavisno od potreba. Svirke su haos tako da iole normalnim nije potrebna dopuna kreativno-komunalnih ispada.
sotonskigmaz sotonskigmaz 00:55 12.01.2011

Re: Akademija-Anemija

Da li bre vredja vase delikatne senzibilitete? Jer, frankly, my darling, I don't give a damn.

Zalim, ali ceo vas post mi je nekako los vajb. Zvuci kao da je u Akademiji dosadno. Ja ne zelim ciste klubove, ne zelim da me niko ne nudi nirvanu. Gadim se toga sto rok sada nazivaju "kulturnom" muzikom. Rok nije kulturna muzika. Ja ne zelim da budem kulturan. Bezanje od jednog obrasca (Granda i cegagodvec) samo da bi se pokorili jednom drugom, gde su svi "iole normalni" i ne treba im droga je besmisleno.

Mesto nije counterculture ako ne postoji sansa da se kuci vratis razbijene glave. Imajte to na umu,
loader loader 11:50 12.01.2011

Re: Akademija-Anemija

Bre
je jedna od najvažnijih srpskih reči.
Da nje nije, ljudi se ovde ništa ne bi razumeli
nim_opet nim_opet 16:44 11.01.2011

Zamena teza?

Ukratko:

Akademija, kao drustveno preduzece posluje u prostoru FLU
Akademija se privatizuje
FLU i Akademija zakljucuju ugovor o najmu prostora za koji obe strane veruju da pripada FLU
Akademija i dalje posluje u istom prostoru
Ispostavlja se da prostor pripada preduzecu "Poslovni Prostor"
Akademija nema zakljucen ugovor o najmu prostora sa "Poslovnim Prostorom"
Sud nalaze Akademiji da se iseli jer nema pravnu osnovu za koriscenje prostora
Dize se kuka i motika na vlasnika Akademije?!?!?!

Jel se nekom ne cini malo nelogicnim sled? Jel se neko pita ko je odgovoran na FLU zato sto je zakljucio ugovor bez ikakvog ovlascenja da to ucini, a zatim ostetio Akademiju za nadoknadu koju su ovi placali FLU (i dakle pribavio korist prevarnim radnjama), i ostetio Poslovni Prostor jer je ta nadoknada trebala da ide njima.

Btw, kako je Poslovni prostor postao vlasnik doticnog lokala?
freeconstantinople freeconstantinople 18:21 11.01.2011

Re: Zamena teza?

el se nekom ne cini malo nelogicnim sled? Jel se neko pita ko je odgovoran na FLU zato sto je zakljucio ugovor bez ikakvog ovlascenja da to ucini,

Pa koji je notar/javni bilježnik ili ko več to radi u zemlji Srbiji ovjerio ugovor bez provjere vlasničkih prava. Dakle odgovoran je on, zatim FLU treba da snosi troškove onom ko je prevaren nevaljalim ugovorom.Mada bi se ofrlje mogao pretrest i legalitet vlasništva "poslovnih prostora" ali to nije predmet spora.
Peticije su bez veze ( pišemo peticije da bi nekom osporili vlasništvo jel nama je to baš cool mijesto,svašta)
priča da to treba da plaćaju porezni obveznici.A šta ako većina voli grand pink u turbo paradu ,pa neće valjda plačat mijesto koje se sprda sa njihovim "kulturnim" potrebama .
rješenje je osnovat D.D i prodajom akcija odkupit to mijesto ( a broj nula na čeku govori koliko je to nekome važno)
ili eventualno zamolit nekog jačeg lerdia da investira u tržište :)
nim_opet nim_opet 18:29 11.01.2011

Re: Zamena teza?

U Srbiji notari nisu postojali do pre koju godinu, a koliko mi se cini i dalje ne funcionisu. Ali, to je potpuno nevazno - ugovor o najmu je validan bez ikakve overe - sva prava i obaveze snose ugovorne strane, ukljucujuci i odgovornost za neistinito iznosenje cinjenica.

Btw, notari/ili sudovi (kao recimo za ugovore o kupoprodaji stanova) overavaju samo da je identite ugovornih strana istinit - ne ulazeci u sustinu ugovora ili utvrdjivanja materijalno-pravnih cinjenica - zato sluze advokati ugovornih strana.
medjutim92 medjutim92 10:11 13.01.2011

Potpisao i podržavam.

Činjenica je da nije trebalo da dođe ni do prve privatizacije Akademije, činjenica je da ne znamo da bi sad moglo da bude nešto mnogo gore nego sad, ali isto tako je činjenica da se kod takvih prostora vrlo retko dešavaju promene nabolje i da iskustvo uči nemamo na osnovu čega da se nadamo da bi se stanje Akademije popravilo s novim gazdom. A Beograd ostaje sa sve manje prostora za underground svirke - Livingroom zatvoren, KST već godinama nema svirke (još otkad im je radno vreme sa cele nedelje skraćeno na sreda-subota), priča se o zatvaranju Žice.. otvaraju se novi, kao npr Ciklon, ali i dalje postoji konstantan manjak takvih prostora..

Uz potpis prilažem živi EP snimljen u aprilu na/u Akademiji (kako ko voli)..

DSZDIF na Akademiji (2010)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana