Biz| Društvo| Ekonomija| IT| Tehnologija

Sezona akvizicija - gužva u šesnaestercu

Dragan Pleskonjic RSS / 12.01.2011. u 17:24

Big_and_small_fish.jpgIako je vreme ekonomske krize, tržište u oblasti proizvoda i usluga vezanih za računarsku bezbednost je veoma živo. To pokazuje i veliki broj akvizicija (kupovina) firmi koje se bave ovom granom od strane giganata kao što su IBM, HP, Dell, Symantec, BT, Thales, EMC2. U ovom blogu ću pokušati da analiziram zašto se to dešava i kakvi se trendovi mogu očekivati u budućnosti.


Zašto se vrše akvizicije (preuzimanja, kupovine) firmi? Kada neka kompanija želi da ostvari rast, ponudi nove proizvode i usluge, prodre na nova tržišta (geografska ili do ciljnih grupa do kojih nije mogla da dođe), onda može da to postigne svojim unutrašnjim (organskim) rastom ili akvizicijom drugih firmi, koje željene proizvode i usluge imaju, mogu brže da ih razviju ili su već zauzele određena regionalna tržišta ili željene segmente i ciljne grupe.

Takođe, različiti investicioni fondovi plasiraju novac u one oblasti za koje očekuju da im mogu doneti relativno brz obrt novca i povrat ulaganja uz atraktivne profitne stope. Oni se često pojavljuju kao kupci ili suinvestitori (dokapitalizacijom) jedne ili više srodnih firmi, koje nakon toga integrišu u celinu.

 

Aktuelne security akvizicije ili ko je koga kupio?

U toku 2010. godine, a i ranije desilo se nekoliko značajnih akvizicija security kompanija od strane velikih računarskih, pa i drugih firmi. Po svemu sudeći taj trend se nastavlja i u 2011. godini. Evo nekoliko primera kupovina koje su privukle pažnju javnosti.

Intel je kupio firmu McAfee, koja je poznata u oblasti antivirusnog softvera, ali i u širokoj paleti drugih proizvoda. McAfee je prethodno potrošio oko 2 milijarde dolara na 16 drugih akvizicija od 2002.

Hewlett Packard je kupio firme Fortify i ArcSight. Firma Fortify je jedan od lidera u oblasti Software Security Assurance (SSA). Proizvodi alate i rešenja koja omogućavaju da se analizira i proveri source i binarni kod u pogledu ranjivosti i na sigurnosne propuste u dizajnu, razvoju tj. programiranju i primeni. Firma ArcSight je poznata u oblasti rešenja za nadzor, upravljanje i analizu sigurnosnih događaja i incidenata, upravljanje rizicima u okviru informacione sigurnosti, kao rešenja za usklađenost (Compliance) sa standardima i propisima.

Symantec je kupio firme PGP Corporation, GuardianEdge, Gideon Technologies, a pre toga i VeriSign-ov biznis u oblasti sigurnosti koji uključuje: Secure Sockets Layer (SSL) Certificate Services, the Public Key Infrastructure (PKI) Services, VeriSign Trust Services i VeriSign Identity Protection (VIP) Authentication Service. PGP Corporation je poznata po svojim proizvodima za šifrovanje i potpisivanje mail komunikacije, šifrovanje datoteka i podataka na diskovima i drugim nosiocima podataka, sigurnih FTP servera itd. GuardianEdge je poznat takođe po proizvodima šifrovanje datoteka i podataka na diskovima i drugim prenosivim medijima, ali i po rešenjima za autentifikaciju (proveru identiteta), sigurnost mobilnih uređaja itd. Gideon Technologies se bavi automatizacijom procesa u upravljanju IT sigurnošću, upravljanjem uređajima, konfiguracijama, analizom i proverom ranjivosti i rešenjima za izveštavanje o rizicima i usklađenošću sa standardima. VerySign je vrlo poznat u oblasti proizvoda i usluga PKI infrastrukture i sertifikata i mnogim drugim.

• Nedavno je objavljeno da Dell namerava da kupi firmu SecureWorks, jednu od vodećih firmi u oblasti Managed Security Services, koja se bavi i Security Information and Event Management sistemima itd.

Ranije, ali ne tako davno, obavljene su sledeće akvizicije u oblasti računarske i informacione bezbednosti:

IBM je kupio firme Ounce Labs, ISS, Fortinet i mnoge druge
BT je kupio firmu Counterpane
Thales firmu nCipher
EMC2 firmu RSA

I da ne nabrajam više, primera ima zaisto mnogo. Letimično pretraživanje na Google-u će dati zaista brojne podatke na ovu temu.

Huge_fish.jpg

 

Zašto se kupuju security firme?

Ovo intenzivno pregrupisavanje može da znači da:

Velike firme shvataju značaj sigurnosti. Predviđanja govore da problemi postaju sve izraženiji, a svest o potrebi zaštite jača, kako kod firmi, organizacija i institucija tako i individualno. To implicira da će ukupna vrednost tržišta sigurnosnih proizvoda i usluga rasti. Obzirom da je oblast i dalje "nepopunjena", procena je da se očekuje rast posla i rast profita.

Velike firme su svesne da u toj oblasti nisu jake i da joj nisu posvetile dovoljnu pažnju. Verovatno su mnoge od ovih firmi, u prošlosti, bile značajno više posvećene drugim segmentima tržišta gde je poslovanje bilo unosnije. Sada se dešava blago pomeranje i one pokušavaju da zazuzmu dobre pozicije. Pošto to ne mogu "organskim" tj. unutrašnjim rastom i razvojem, odlučuje se na brži "neorganski" rast putem akvizicija tj. kupovine drugih firmi koje su već zauzele pozicije. Takođe, neke firme trpe velike kritike zbog nedovoljne sigurnosti svojih proizvoda i lošeg imidža na tržištu, pa akvizicijama pokušavaju da isprave tu sliku.

• Ne treba zaboraviti ni da je ovo, u stručnom i tehničkom smislu, vrlo zahtevna oblast. Školovanje ozbiljnih stručnjaka traje, a uz to je neophodna praksa i iskustvo da bi se ozbiljni problem rešili. To rezultira hroničnim manjkom stručnog kadra. Kupovine firmi omogućava da se, u jednom potezu, dođe do značajnog broja stručnjaka u oblasti sa zavidnim iskustvom i to već organizovanih i uigranih.

• Možda treba napomenuti da postoji i filozofija po kojoj se kupovina firmi obavlja da bi se na vreme onemogućilo stvaranje jakog konkurenta na tržištu. Naime, velike firme vrlo vode računa o tome da neko ne zgrabi značajan deo "njihovog kolača" na tržištu, pa kad uoče mladu i sposobnu firmu sa dobrom perspektivom rasta, onda se potrude da je preuzmu u svoje okrilje.

Ponekad postoje i razni drugi razlozi i ciljevi akvizicija, ali ne bih širio priču na tu temu na ovom blogu. Logično je i pitanje: zašto vlasnici prodaju firme? Ali o tome i da li je, takođe, nekom drugom prilikom.

Ono što može biti čest problem nakon kupovine jeste proces integracije. Neke analize kažu da mnoge akvizicije i spajanja (engl. mergers) nisu dali očekivane rezultate upravo zbog problema sa procesom međusobne integracije kupljenih firmi u strukturu firme kupca. Ovo je opširno područje o kome ću možda pisati u nekom od narednih tekstova.

Za jednu od vodećih računarskih firmi u svetu „zli jezici" su krajem prošlog veka govorili da se, u odnosu na konkurenciju, vodi politikom „buy it and/or burn it" tj. kupi i/ili spali (uništi). Opet drugi su govorili da to nije tako, već da je ta firma kupovala perspektivne konkurentske firme sa ciljem da i sebe i njih unapredi i ubrza razvoj, ali da je u procesu integracije bila nevešta i neuspešna. Time su mnoge firme, a time i njihovi proizvodi i usluge, bili „nehotice" uništeni. Ne znam ko je u pravu, ali sam ubeđen da je to usporilo razvoj računarske industrije.

U skoroj budućnosti se može očekivati dosta novih akvizicija i spajanja u ovoj oblasti i to upravo iz razloga navedenih ranije u ovom tekstu. Takođe, trendovi pokazuju značajan rast problema sigurnosti i privatnosti vezanih za primenu društvenih mreža, cloud computinga, mobilne uređaje, bezbednost u poslovanju na Internetu, elektronske trgovine i transfera novca, VoIP i telepresence komunikacije i slično. Ovo prirodno otvara postor za nove proizvode i usluge, a time i za zaradu. Pravna regulativa i dalje kaska za razvojem tehnologije i njene primene, što će verovatno dugo biti područje brojinih izazova. Značajno polje rasta mogu imati i sistemi za proveru identiteta bazirani na biometriji, gde će verovatno doći do spajanja ovih sistema u računarskim primenama sa opštim dnevnim primenama (kontrola pristupa objekatima, lične karte sa čipom, biometrijski pasoši, vozačke dozvole i slična dokumenta).

Očekuje nas zanimljiv nastavak sezone akvizicija firmi za oblasti računarske i komunikacione bezbednosti.

 

A kod nas?

U Srbiji se, u prethodnih par godina, desilo nekoliko akvizicija firmi koje se bave računarima, razvojem softvera, uslugama u ovoj oblasti, informacionim sistemima, Internet uslugama i slično. Kupci i investitori su uglavnom iz dva segmenta: investicioni fondovi ili strateški partneri koji su želeli da dobiju kvalitetnu stručnu radnu snagu po konkurentnoj ceni, ali takođe i novo tržište, kao i proizvode koji su nastali u Srbiji i koji imaju prođu na svetskom tržištu. Nekoliko firmi koje se bave proizvodima i uslugama u oblasti računarske bezebdnosti postoji i u Srbiji. Ipak, nije bilo značajnih akvizicija ovih specijalizovanih firmi, ali moguće da mi je to promaklo. One imaju zavidno znanje i iskustvo svog kadra i sposobne su da razviju konkurentne proizvode i ponude usluge ne samo na lokalnom tržištu već i na svetskom. Znam da su mnogi skeptični u pogledu ove tvrdnje, ali poznajući pomalo oblast i tržište, uveren sam da imamo šta da ponudimo. Zato se može očekivati da će se javiti (tj. već se javlja) interesovanje i da će talas akvizicija firmi iz oblasti računarske sigurnosti zahvatiti i naše područje.

 

Na kraju - vic

Ako ste izdržali do kraja teksta, za nagradu evo jedan vic na zadatu temu. :)

Povodom kupovine firme McAfee od strane Intela, Internetom je kružio sledeći vic (ostaviću vic na engleskom jer tako bolje zvuči):

- Intel CEO: "We need antivirus, can someone buy me McAfee?"
- Few hours later: "Done."
- "Great, which version?"
- ''Version ... !?''

 

I par napomena

Lično iskustvo. Nekoliko puta sam imao priliku da se nađem u procesu (ili vrtlogu) akvizicija i spajanja firmi, kao zaposleni u firmama koje su kupljene ili koje su kupovale, a i kao savetnik. Moram da kažem da to zna da bude vrlo zanimljivo, poučno, ali takođe i naporno i stresno iskustvo.

Disclaimer: Nisam ekonomista po struci, tako da neki termini iz te oblasti možda nisu najpreciznije upotrebljeni u ovom tekstu.

 

EDIT 14.01.2011.:  Dan nakon objavljivanja ovog teksta, SAP je objavio da je i on rešio da kupi jednu security firmu. Pogledajte sledeći link: SAP boosts security with SECUDE acquisition.Trend se nastavlja.

 



Komentari (46)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 22:29 12.01.2011

jes trol, ali ajde

jesi bacio pogled na Google OS laptop? I kakvo ti je uopšte mišljenje o konceptu da se sve više stvari i podataka pa i aplikacija seli "gore" dok u lokalu ostaje browser i nešto malo neophodno za njegov rad.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 22:38 12.01.2011

Re: jes trol, ali ajde

uros_vozdovac
jesi bacio pogled na Google OS laptop?

Još nisam.
I kakvo ti je uopšte mišljenje o konceptu da se sve više stvari i podataka pa i aplikacija seli "gore" dok u lokalu ostaje browser i nešto malo neophodno za njegov rad.

Uh, nešto se nećkam po tom pitanju. Jeste da je trend i možda će prevladati, ali sam pomalo staromodan po tom pitanju. I skeptičan...
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:48 12.01.2011

Re: jes trol, ali ajde

Ima izvesnih prednosti, dosta udobnosti, skalabinost je ogromna prednost. Baš se nešto razmišljam da je cloud za sada jedino relativno jeftino rešenje za trajno čuvanje podataka. Kako to mislim...
Imam dvoje dece, starija ima u svom posedu jedno 15 do 20 albuma sa fotografijama, iz različitog perioda života. Najsvežiji je od pre tri godine što se poklapa sa datumom kupovine prvor iole zadovoljavajućeg digitalnog fotoaparata u porodici. Mlađa ukupno ima 2 slike u hardcopy. Sve ostale, a i poslednje tri godine života starije se nalazi na mom HDD-u, i u bekapu na DVD. DVD ima rok trajanja od desetak godina, HDD ni sam ne znam koliko - ne više sigurno.
Ako izuzmem mogućnost da kupim prostor na nekom respektivnom Cloud storage, kako da obezbedim i mlađoj da za 20 godina lista fotografije?
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 22:57 12.01.2011

Re: jes trol, ali ajde

Da, skalabilnost je velika prednost, kao i dostupnost i još dosta toga. Čak je i ekološki (vidi ovde).
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:00 12.01.2011

Re: jes trol, ali ajde

Google OS laptop

mene već desetak dana muči gmailova nesinhronizovanost sa Apple Mail-om te sam čvrsto rešila da se zatražim od yahoo-a oprost svih grehova.
neće mene neki android tu da...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:02 12.01.2011

Re: jes trol, ali ajde

Uh, nešto se nećkam po tom pitanju. Jeste trend da je trend i možda će prevladati, ali sam pomalo staromodan po tom pitanju. I skeptičan...

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 23:03 12.01.2011

Re: jes trol, ali ajde

BebaOdLonchara
neće mene neki android tu da...


uros_vozdovac uros_vozdovac 23:12 12.01.2011

Re: jes trol, ali ajde

Ja na Mac-u vozim Entourage iz inata, iako je to jedna od najbloatovanijih aplikacija koju sam u životu video.

neće mene neki android tu da...


maksa83 maksa83 23:24 12.01.2011

Re: jes trol, ali ajde

mene već desetak dana muči gmailova nesinhronizovanost sa Apple Mail-om

Nema veze sa Apple mailom nego njihov nekriptovani POP3 server prosto ne radi.

Na:

telnet pop.gmail.com 110

se niko ne javlja.

Ali zato radi kriptovani POP3, tj. u mejl klijentu treba podesiti da POP3 pristup "requires SSL" i ostaviti (ili ako treba ukucati) default port 995. I POP (neće-džem-daj-mu-sok-il'-eurokrem) radi.

neće mene neki android tu da...


Hah ... tak'a je sudbina, i ruže ponekad cvetaju naopačke:

Android Surpasses iPhone in U.S. Subscriber Market Share

gospodin_ne gospodin_ne 23:44 12.01.2011

Re: jes trol, ali ajde

Android Surpasses iPhone in U.S. Subscriber Market Share

Apple ne deli iOS sa drugima. To je kao neka garancija za stabilnost sistema.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 23:54 12.01.2011

Re: jes trol, ali ajde

ne mogu da namestim pop3 na Mail klijentu, samo pop i imap...imap je 993 a ni on ne radi. sad sam probala sa Terminala.

maksa83 maksa83 23:54 12.01.2011

Re: jes trol, ali ajde

Apple ne deli iOS sa drugima. To je kao neka garancija za stabilnost sistema.


Složio bih se sa "kao".

Meni je fascinantno da firma napravi istu glupost dva puta. Isti zajeb su imali sa prvim Mekovima i sa klonovima koje su prvo pustili pa zabranili i zbog toga bili pregaženi inferiornom ali otvorenom PC arhitekturom koja je posle evoluirala i skoro ih potpuno izbrisala. Doduše, tim otvaranjem ni IBM nije puno dobio ali se zahvaljujući tome svet kakav smo znali fakat promenio. Jeftini PC klonovi su heloti-veslači i mravi informatičke revolucije.

Edit: Kad sam već tu - Jon Stewart (The Daily Show) na temu "Verizon pustio iPhone":

Daily Show: Oliver - Verizon iPhone Announcement

(Pošto tamo niko poslovično nije zadovoljan AT&T uslugom, ali Jon Stewart to baš ume da iskaže)
maksa83 maksa83 23:56 12.01.2011

Re: jes trol, ali ajde

BebaOdLonchara
ne mogu da namestim pop3 na Mail klijentu, samo pop i imap...imap je 993 a ni on ne radi. sad sam probala sa Terminala.


POP3 = POP.

Samo namesti 'nako (ako Apple Mail to dozvoljava, tj. ako ima opciju "POP preko SSL-a na portu 995" ) i sve će da radi.
uros_vozdovac uros_vozdovac 23:56 12.01.2011

Re: jes trol, ali ajde

BebaOdLonchara
ne mogu da namestim pop3 na Mail klijentu, samo pop i imap...imap je 993 a ni on ne radi. sad sam probala sa Terminala.



Meni imap uredno radi, huh. Na Pantheru doduše, ali bez problema.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:02 13.01.2011

Re: jes trol, ali ajde

Apple ne deli iOS sa drugima.

i ne treba
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 00:11 13.01.2011

Re: jes trol, ali ajde

gospodin_ne gospodin_ne 00:12 13.01.2011

Re: jes trol, ali ajde

napravi istu glupost dva puta

Pa ne znam koliko je to glupo s' obzirom da vrede puno para, vise nego Microsoft i Google.
I jos uvek su inovativni.

p.s. iOS je zaista stabilan
maksa83 maksa83 00:36 13.01.2011

Re: jes trol, ali ajde

Pa ne znam koliko je to glupo s' obzirom da vrede puno para, vise nego Microsoft i Google.


GOOG 117.06B
MSFT 244.26B
AAPL 315.94B

Da, rast od 2009. i market cap. su im trenutno impresivni, ali se ne bih mnogo hvatao za to pošto se te stvari izvrnu dok si rekao keks. Podsetiću te da je po izlasku na berzu Google imao 8 puta manji market cap. od Microsofta, pa se to svelo na 2x, kao što i Blackberry i Nokia i dalje trenutno prodaju najviše telefona, pa im ipak niko ne predviđa sjajnu budućnost, praktično su otpisani na duge staze ako ne urade nešto čudesno.

Podmetnuo bih ovo kao primer kvalitetne analize firme i njenog proizvoda:

http://mobileopportunity.blogspot.com/2010/10/whats-really-wrong-with-blackberry-and.html

I jos uvek su inovativni.


Što jes, jes, ponekad ubodu spravu. iPhone me ne impresionira, ali iPad je najs pis. No što kažu Simon & Garfunkel - April Come She Will a sa njim i Android Honeycomb (3.0) i navala Android tableta, pa će da bude zanimljivo.

p.s. iOS je zaista stabilan

Ne sumnjam uopšte da je nešto što radi na jednom jedinom hardveru i što se budži već puno godina stabilno. To im nije pomoglo ni prvi put kad su zatvorili arhitekturu. MacOS je bio u svakom pogledu superioran u odnosu na DOS.
gospodin_ne gospodin_ne 00:48 13.01.2011

Re: jes trol, ali ajde

pa će da bude zanimljivo

I treba, ne moze se ziveti na staroj slavi. Neko ce ipak biti korak ispred...
uros_vozdovac uros_vozdovac 01:01 13.01.2011

Re: jes trol, ali ajde

BebaOdLonchara
Meni imap uredno radi, huh. Na Pantheru doduše, ali bez problema.

khm.

http://www.google.com/support/forum/p/gmail/thread?tid=514a1b615de916f1&hl=en

http://www.google.com/support/forum/p/gmail/thread?tid=2567386358d86056&hl=en


Pa da, 10,3,9 nije pogođen, onako na brzinu koliko vidim
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:04 13.01.2011

Re: jes trol, ali ajde

Samo namesti 'nako (ako Apple Mail to dozvoljava, tj. ako ima opciju "POP preko SSL-a na portu 995" ) i sve će da radi.

neće...
atanvarno atanvarno 11:45 13.01.2011

Re: jes trol, ali ajde

maksa83

Hah ... tak'a je sudbina, i ruže ponekad cvetaju naopačke:

Android Surpasses iPhone in U.S. Subscriber Market Share


Što će sad upravo da stane i nestane, videće se već u sledećem kvartalu.

Pleki, utrolovasmo ti post, a baš je kao za TV seriju. Odličan vic. :)
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 23:50 12.01.2011

Dell To Acquire Secureworks

Malo više zanimljivih detalja o nameri firme Dell da preuzme SecureWorks u ovom tekstu.
zoja444 zoja444 01:05 13.01.2011

experanto

blago vama.
kao da pricate nekim drugim, nepoznatim jezikom.

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 12:18 13.01.2011

Re: experanto

zoja444
blago vama.
kao da pricate nekim drugim, nepoznatim jezikom.

A ja se baš trudio da u tekstu pričam što običnijim narodnim jezikom. Međutim, geek je geek.
4krofnica 4krofnica 12:40 13.01.2011

Re: experanto

Dragan je najbolji od svih prisutnih gikova, i mi smrtnici ga razumemo.
doduse: ova tema me ne interesuje, te sam procitala samo vic :)

inace ne propustam tvoje tekstove, hvala za savete.

(ovde niko ne kaci mjuz, ajd' da se ja usudim...ovako gikovi obradjuju pesme :))
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 12:56 13.01.2011

Re: experanto

Hvala puno i za pohvale i za muziku.
mirelarado mirelarado 15:26 13.01.2011

Re: experanto

4krofnica
(ovde niko ne kaci mjuz, ajd' da se ja usudim...


Ево, и ја ћу:


uros_vozdovac uros_vozdovac 15:29 13.01.2011

Re: experanto

Ja da dodam malo nostalgije, dakle iz vremena kad se mislilo da su kompjuteri svemogući, iz vremena kad su roditelji strahovali da im dete ne pokvari računar a ne da će računar da im pokvari dete. A pitanje za braću i sestre gikove, koji je ovo PC?

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 16:04 13.01.2011

Re: experanto

khm.


ajd' kad trujemo

zoja444 zoja444 20:39 13.01.2011

Re: experanto

Dragan Pleskonjic

zoja444blago vama.kao da pricate nekim drugim, nepoznatim jezikom.
A ja se baš trudio da u tekstu pričam što običnijim narodnim jezikom. Međutim, geek je geek.


ma, tekst je super.

problem nastane kad krenu komentari sa sve tackama i velikim slovima i brojkama.
sala mala ali i ne.
pratim jos uvek fabulu radnje.
ne ustrucavam se da pitam sta mi nije jasno.

pozz
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 01:13 13.01.2011

eee, pleki

obrni-okreni, o čemu god da pišeš, na kraju se troluje na temu čiji je duži

uros_vozdovac uros_vozdovac 01:16 13.01.2011

Re: eee, pleki

Bebo a što ne ubaciš neki mail klijent, bar dok ne prođe, ko će da se smara sa browserom
mirelarado mirelarado 01:21 13.01.2011

Re: eee, pleki

BebaOdLonchara
obrni-okreni, o čemu god da pišeš, na kraju se troluje na temu čiji je duži


Дечаци...
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:03 13.01.2011

Re: eee, pleki

Bebo a što ne ubaciš neki mail klijent, bar dok ne prođe, ko će da se smara sa browserom

proradilo posle ubistva i reanimacije. sad mi skida negde oko 35 tisuća emailova. što je najgore, on ih sve gura u inbox pa posle moram da ih razvrstavam na junk, sent i one dolazeće. jezivo. to mi se desilo i 2007me. tada sam prešla na neki drugi klajent ali mi je bio grozan.
pa to je ta androidska fora, da im sediš na browseru i gledaš u reklame.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 02:14 13.01.2011

Re: eee, pleki

Дечаци...

...ali šta ću ja s njima da merim?

edit:

Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 10:12 13.01.2011

Re: eee, pleki

BebaOdLonchara
obrni-okreni, o čemu god da pišeš, na kraju se...


Ako, ako. Gde su mladi, tu je šala i zabava.
aleksandarz92 aleksandarz92 10:46 13.01.2011

Re: eee, pleki

proradilo posle ubistva i reanimacije. sad mi skida negde oko 35 tisuća emailova. što je najgore, on ih sve gura u inbox pa posle moram da ih razvrstavam na junk, sent i one dolazeće. jezivo. to mi se desilo i 2007me. tada sam prešla na neki drugi klajent ali mi je bio grozan.
pa to je ta androidska fora, da im sediš na browseru i gledaš u reklame.


Gmail - settings - forwarding and POP/IMAP. Ima raznih filtera, pa ne moraš sve da skineš.
Kad ih prebaciš, sortiraš po pošiljaocima i sve one kod kojih si ti pošiljalac će biti jedna do druge. Selektuješ ih prebaciš u sent folder i gotovo.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 11:46 13.01.2011

Re: eee, pleki

kasno je za to...sad je opet stalo, ne prosleđuje mi nove emailove.
gospodin_ne gospodin_ne 13:56 13.01.2011

Think Differently

BebaOdLonchara BebaOdLonchara 15:58 13.01.2011

Re: Think Differently

Steve Mobs, CEO of Mapple, makes a live announcement...

marjan_milosevic marjan_milosevic 15:45 13.01.2011

I manji se ukrupnjavaju

Naoblačilo se, nema šta...Sad vidim da je početkom godine i Sourcefire (kreator Snorta ) kupio Immunet. Upravo će zajedno raditi na bezbednosti cloud-a.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 16:27 13.01.2011

Re: I manji se ukrupnjavaju

marjan_milosevic
Naoblačilo se, nema šta...Sad vidim da je početkom godine i Sourcefire (kreator Snorta) kupio Immunet. Upravo će zajedno raditi na bezbednosti cloud-a.


Da, to je isto zanimljiv razvoj situacije.

P.S. Konačno komentar na temu bloga tj. akvizicija.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 17:32 13.01.2011

Re: I manji se ukrupnjavaju

P.S. Konačno komentar na temu bloga tj. akvizicija.

marjan_milosevic marjan_milosevic 17:56 13.01.2011

Re: I manji se ukrupnjavaju

Ne bih ja, nego ne znam šta bih drugo: ne rabim ni Android, ni iThings. A i mejl mi radi.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 11:57 14.01.2011

SAP takođe kupuje security firmu

U jučerašnjem saopštenju piše da je i SAP rešio da kupi: jednu security firmu:

SAP boosts security with SECUDE acquisition.

Trend se, dakle, nastavlja.

Citat iz vesti:

One of the world’s leading business software vendors has added another string to its bow with the acquisition of a security company.

SAP has confirmed it is set to acquire Swiss security firm SECUDE for an undisclosed sum.

The business software leader claimed the move would allow it to incorporate more security solutions into its own offerings, removing the need for customers to seek out third-party vendors.

As part of the deal, SAP will take ownership of SECUDE’s two flagship products, Secure Login and Enterprise Single Sign-On, and include them in its own portfolio. A basic version of Secure Login will also come as standard in SAP’s entire product range at no extra cost.


Čekamo da vidimo šta je sledeće.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana