In memoriam

Tihi odlazak velikog asa

Drago Kovacevic RSS / 15.01.2011. u 02:04

Odlazak velikog asa
Odlazak velikog asa
Umro je Bora Kostić. Veliki Zvezdin  as i legenda srpskoga fudbala. Čovek koji me je u detinjstvu obradovao bezbroj puta. Sećam se čučanja uz stari, ćudljivi radio - aparat., koji je nemilo krčao i kroz koji se sa prekidima probijao glas nezaboravnog Radivoja Markovića..."Atomska levica Bore Kostića i 1-0 za Zvezdu"..

Skakali bi tada, od sreće, moja braća i ja, bacali jedan drugoga na otoman u našoj kuhinji, a majka nas smirivala iako je i njoj bilo drago. Nije mogla sakriti, mada je brinula da se ne povredimo ili da u kući ne napravimo kakvu štetu. Bilo je to vreme malih mogućnosti i velikih radosti.

Znam da smo mu pevali i neku pesmicu, koja je otprilike išla ovako..."Atomskom levicom strah u kosti lije, od njega se Jašin odbranio nije"..

Povod za pesmicu je čuvena utakmica koju su u Beogradu odigrali Zvezda i Dinamo iz Moskve.Dobila je Zvezda 4-1, a Bora Kostić postigao tri gola. Na Dinamovom golu stajao je "strašni" Lav Jašin za koga verujem da je najbolji golman od kada se fudbal igra. Jedan gol mu je Bora dao iz slobodnog udarca sa više od 30 metara. Urbana legenda kaže da su posle toga Rusi krenuli sa centra a da je Jašin mislio kako se Bora još sprema da šutira. Lopta koju nije ni video kad je pogodila gornje desne rašlje odbila se skoro do mesta odakle je šutnuo..

E, tu utakmicu je gledao moj daljnji rođak, stariji od mene dvadesetak godina i kad se vratio, čitav komšiluk je izašao na ulicu da čuje priču o tom čudu..U jednom momentu su mu izneli  neku belu, gumenu loptu da pokaže, kako je on video gol sa trideset pet metara...

Boško Brk (tako smo ga zvali) postavio je pažljivo loptu. Vladala je mukla tišina, niko da se pomakne. Svi su kao omađijani gledali.On se onda vratio dva, tri koraka unazad, stao, gledao u loptu..pa vrhom cipele udario o zemlju dva tri puta. Napravio je potom dva koraka napred i svom snagom raspalio gumenjaču niz našu strmu ulicu. Čulo se samo kako hipnotisani komšiluk ispusta ono - "boggg te jebooo" i gleda što u Boška što za loptom.Zvezda je u toj maloj, strmoj, kninskoj uličici bila više od religije..Kasnije smo gumenu loptu tražili po grmlju u podnožiju i jedva je otuda uz ogrebotine isčupali..

Boru sam u živo gledao samo dva puta. Jednom u Splitu protiv Hajduka, na starom placu, kad je bilo 1-1, a on nije bio strelac za Zvezdu nego Zoran Prlinčević. Drugi put u Beogradu protiv Partizana kad smo ih "oderali" 2-1, mada su te sezone oni igrali finale Kupa šampiona. Bora im je dao oba gola, a drugi je bio "bomba" sa dvadesetak metara, na južni gol. Da ga "grobari" bolje vide.

Dakle i "u mom slučaju", kad su golovi u pitanju, održao je prosek..Gledao sam ga na dve utakmice a on dao dva gola.

Bio je po svemu neobičan igrač. Visok i snažne građe, ali neverovatno brz za tu konstituciju.Naročito brz sa loptom. On nikada nije stajao. Stalno je bio u pokretu.

Viđao sam ga kasnije kao već starijeg čoveka, u gradu. Nekoliko puta sam i sedeo blizu njega, u Grafičaru i u Galeriji. Na žalost, nisam imao priliku da ga upoznam...

Sada, kad odlazi i napušta nas, ostaje samo sećanje na ono što je činio..Golovi, njih preko 500..Za reprezentaciju 26 u 32 utakmice, u prvenstvu 152.Zlatna olimpijska medalja u Rimu 1960 .najviše njegovom zaslugom.

Čovek koji je Zvezdašima moje i starijih generacija doneo brdo velike radosti i užitaka. Džentlmen koji je plenio korektnim odnosom na terenu. Fini, skromni čovek, gospodin...

Hvala mu i neka počiva u miru...veliki Bora Kostić..

 

 

 

Atačmenti



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dolybell92 dolybell92 07:50 15.01.2011

In memoriam

Odlazak jednog od najvećih asova Jugoslovenskog fudbala,
fantastičnog golgetera Bore Kostića.
Ako me sećanje ne vara, svojevremeno se govorilo
da jedino Bora Kostić može kad god hoće, da dâ gol
isto tako poznatom i sjajnom golmanu Lavu Jašinu.

Zvezdina zvezda - Bora Kostić.




Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:07 15.01.2011

Re: In memoriam

Evo i na ovim snimcima se lepo vidi kako je to Bora radio...
niccolo niccolo 09:19 15.01.2011

Bora

Nekoliko puta sam i sedeo blizu njega, u Grafičaru

Voleo je da dođe nedeljom da pogleda utakmicu, jer mu je bilo blizu kuće. A i inače je imao običaj da se šeta tuda (već negde od sredine 2010 ga više nisu viđali da šeta).


P.S. Hvala ti za tekst, meni bilo glupo da pišem išta jer ga nisam nikada gledao, znao sam Boru samo sa Grafičara...
Dr M Dr M 09:40 15.01.2011

Re: Bora

jer ga nisam nikada gledao,


Ja sam ga gledao stotinu puta, onda kad je Zvezda bila Zvezda i kad sam ja bio ja.

Sad je od Zvezde ostalo samo ime, od mene samo nick.

Ipak, da izvucem neku opstu sliku; kad je Bora bio u timu, i kad Zvezda igra traljavo, i gubi, postojala je nada; jedan dobar pas, jedna nabacena lopta, makar jedan slobodni udarac. Publika je retko napustala stadion pre kraja, ako je igrao Bora.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:13 15.01.2011

Re: Bora

P.S. Hvala ti za tekst, meni bilo glupo da pišem išta jer ga nisam nikada gledao, znao sam Boru samo sa Grafičara...

Neverovatno, ali o njemu se jako malo pisalo...Mnogo slabiji igrači, ljudi sa višestruko manjim sportskim rezultatima su u medijima imali od njega višestruko više prostora.

miloradkakmar miloradkakmar 11:02 15.01.2011

Slušajući

kao klinac prenos utakmice čekao sam kad će slobodni udarac i da Bora uzdrma prečku. Nije me toliko interesovalo da li će da da gol.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:05 15.01.2011

Re: Slušajući

miloradkakmar
kao klinac prenos utakmice čekao sam kad će slobodni udarac i da Bora uzdrma prečku. Nije me toliko interesovalo da li će da da gol.

Postoji legenda da je na jednoj utakmici, u Nišu ili u Novom Sadu, sudija dosudio slobodnjak za Zvezdu na oko 20 metara. Na stadionu je bio onaj ručni semafor, gde je stajao čovek i kad padne gol stavljao broj..E, u pomenutoj prilici je, pre nego je Bora izveo slobodnjak, semafor-boj stavio 0-1. I bilo je...
boris_aleksic boris_aleksic 11:56 15.01.2011

...veliki Bora Kostic...

Drago,velika hvala za ovaj predivan tekst.Od nas Zvezdasa,rodjenih
sedamdeset i neke koji smo odrasli uz Deju,Piksija i ostale,a
slusali price o Bori,Dzaji,Sekiju,Rajku i ostalima da ih ne
zaboravim sve,a zasluzili su.Nismo bili te srece da ih gledamo uzivo,
ali zahvaljujuci tim pricama,fotografijama,filmskim snimcima,pa i
tekstovima poput ovoga kao da jesmo.Kao da smi ih gledali
Vecna slava nasem Bori,uvijek cemo ga se sjecati...Delije Sever 1989
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:29 15.01.2011

Re: ...veliki Bora Kostic...

Od nas Zvezdasa,rodjenih
sedamdeset i neke koji smo odrasli uz Deju,Piksija i ostale,a
slusali price o Bori,Dzaji,Sekiju,Rajku i ostalima da ih ne
zaboravim sve,a zasluzili su.

Od nabrojanih ja nisam gledao nikada Rajka Mitića..On je prestao igrati 1958. godine..
Imala je Zvezda još mnogo sjajnih igrača..Čovek koji se vrlo retko pomene je Vojkan Melić, sjajan igrač..njega sam gledao..Retko se pominju Aćimović i Karasi, a bili su čedesno dobri..zatim Cole Janković koji je bio moj favorit i čovek koji je 1973. godine razbio Liverpul u dve utakmice kupa šampiona.Tako brzog igrača Zvezda skoro da nije imala..Obe smo dobili 2-1.
Zatim majstor Miloš Šestić, pa Bleki Bogičević veliki gospodin, pa Pera Krivokuća...uhhh, bogata je Zvedina istorija..
mikroorganizam mikroorganizam 13:13 15.01.2011

Pozdrav i sa Partizanovg Juga

Finale fudbalskog turnira na Olimpijskim igrama 1960. Jugoslavija-Danska 3:1, po sećanju Milana Galića, u knjizi "Samo bogovi mogu obećati" Boža Koprivice. Iako je Galić bio kapiten, zlato je primio Bora Kostić, a evo i zašto:


U tom 37. minutu ja sam u šesnaestercu, ide centaršut ka meni, a Bora Kostić iza mene vikne "Gale pusti", ja pustim loptu kroz noge i dođe do Bore na penal i kad je Bora levom tresnuo loptu, razvalio je mrežu. To je 3:0 za nas, finale olimpijskog turnira. Kad sudija svira ofsajd od mene, kako od mene ofsajd, ja propustio loptu? I kaže: "Dok si propuštao loptu bio si u pasivnom ofsajdu". Međutim, Bora ne čuje pištaljku, Bora da gol, trči ka centru, skače, ne čuje ništa. Odjednom, okrene se i vidi da je gol poništen. Dolazi do sudije nervozan, prgav i on hoće da se svađa. Sudija je meni iza leđa, ja sam kod Bore, guram Boru, kažem mu: "Boro nemoj tebe da izbaci, nek ide u pizdu materinu, jer vodimo sa 2:0 i osvajamo zlato". Samo to sam uradio i rekao. Bio sam leđima okrenut sudiji, to je on video posle na snimku, pa mi se zato izvinjavao. Bio je na seminaru sudija u Subotici mesec dana pred Olimpijske igre i tu su ga naučili psovkama. A Italijani, kad psuješ majku... I tako me izbaci napolje u 37. minutu. Znaš kako sam se osećao, kapiten.


I još samo ovo, tog 10. septembra u Rimu golove za Jugoslaviju dali su Galić u 1. minutu, Matuš u 11. i Bora Kostić u 69.

Hvala Boro
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 13:32 15.01.2011

Re: Pozdrav i sa Partizanovg Juga

I još samo ovo, tog 10. septembra u Rimu golove za Jugoslaviju dali su Galić u 1. minutu, Matuš u 11. i Bora Kostić u 69.

Da...Imali smo tada sjajnu reprezentaciju i mislim da ih je vodio Tirke...
P.S. Željko Matuš je bio igrač Dinama iz Zagreba..Igrao je na sredini...
mikroorganizam mikroorganizam 22:41 15.01.2011

Re: Pozdrav i sa Partizanovg Juga

Reprezentaciju je 1960. vodila selektorska komisija u sastavu Tirnanić, Lovrić, Nikolić.

A dr Matuš, on je za Dinamo odigrao 428 utakmica, dao 147 golova, osvojio dva prvenstva, tri kupa i 1963. igrao u finalu Kupa velesajamskih gradova. Taj uglađen i pristojan dečko iz Donje Subice je na pitanje tadašnjeg direktora Dinama da li misli da igra nogomet ili da studira odgovorio da će da proba i jedno i drugo. On je stomatolog u penziji, i živi u Švajcarskoj.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 22:57 15.01.2011

Re: Pozdrav i sa Partizanovg Juga

mikroorganizam
Reprezentaciju je 1960. vodila selektorska komisija u sastavu Tirnanić, Lovrić, Nikolić.

A dr Matuš, on je za Dinamo odigrao 428 utakmica, dao 147 golova, osvojio dva prvenstva, tri kupa i 1963. igrao u finalu Kupa velesajamskih gradova. Taj uglađen i pristojan dečko iz Donje Subice je na pitanje tadašnjeg direktora Dinama da li misli da igra nogomet ili da studira odgovorio da će da proba i jedno i drugo. On je stomatolog u penziji, i živi u Švajcarskoj.

Hvala na iscrpnim informacijama..Ja se dobro sećam Željka Mautuša..U toj generaciji je igrao i Vlatko Marković, Željko Perušić, Čonč. Branio je Gordan Irović..igrao Dražan Jerković...Imali su dobru ekipu..
NNN NNN 14:17 15.01.2011

Bora Kostić

Nekako sam očekivao da ti postaviš tekst o legandarnom Bori, ja sam o njemu, ipak, samo salušao od ćaleta. Evo ga deo komentara koji sam ostavio pre neki dan kod Jakše:

Bora Kostić je sa fudbalskom reprezentacijom osvojio zlato na OI 1960. (kada su na OI fudbalske reprezentacije igrale u najjačim sastavima, a ne kao sada što sada igraju - mlade reprezentacije do 23 godine).

Bora kao VD kapiten na pobedničkom postolju

Bora Kostić je bio najbolji strelac u istoriji Crvene Zvezde (davao je i po 5 golova kada je trebalo).
Bora Kostić ja dao prvi evropski gol za Zvezdu (3.11.1956. - i te sezone smo stigli do polufinala KEŠ).
Bora Kostić je dao gol čuvenom Lavu Jašinu sa 40 metara.
Bora Kostić je eliminisao Barselonu (1963).
Bora Kostić je dao dva gola Mančesteru (1958).
Bora Kostić je jednom slomio drvenu prečku (a da su bile lopte kao današnje - davao bi golove i sa Autokomande :))
...
Bora Kostić je bio jedan od simbola tadašnjeg vremena, fudbala, Zvezde i države uopšte i neka mu je večna slava i hvala.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 14:38 15.01.2011

Re: Bora Kostić

NNN
Nekako sam očekivao da ti postaviš tekst o legandarnom Bori, ja sam o njemu, ipak, samo salušao od ćaleta. Evo ga deo komentara koji sam ostavio pre neki dan kod Jakše:

Bora Kostić je sa fudbalskom reprezentacijom osvojio zlato na OI 1960. (kada su na OI fudbalske reprezentacije igrale u najjačim sastavima, a ne kao sada što sada igraju - mlade reprezentacije do 23 godine).

Bora kao VD kapiten na pobedničkom postolju

Bora Kostić je bio najbolji strelac u istoriji Crvene Zvezde (davao je i po 5 golova kada je trebalo).
Bora Kostić ja dao prvi evropski gol za Zvezdu (3.11.1956. - i te sezone smo stigli do polufinala KEŠ).
Bora Kostić je dao gol čuvenom Lavu Jašinu sa 40 metara.
Bora Kostić je eliminisao Barselonu (1963).
Bora Kostić je dao dva gola Mančesteru (1958).
Bora Kostić je jednom slomio drvenu prečku (a da su bile lopte kao današnje - davao bi golove i sa Autokomande :))
...
Bora Kostić je bio jedan od simbola tadašnjeg vremena, fudbala, Zvezde i države uopšte i neka mu je večna slava i hvala.

Hvala na prilogu NNN
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:37 15.01.2011

BAS RAZMISLJAM

da li ce neko da postavi blog o ovoj ikoni srpskog fudbala. Ja sam isuvise mlad da bih pisao svoje impresije, osim sto sam mogao da prepricam price koje mi je deda pricao o topovskoj levici Bore Kostica. Zato vam, Drago, hvala!
AlexDunja AlexDunja 16:30 15.01.2011

...

odličan ti je tekst, drago.

moj otac je mnogo voleo fudbal...
naslušala sam se ovakvih priča o bori.

hvala što si me podsetio, na obojicu.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 16:51 15.01.2011

Re: ...

AlexDunja
odličan ti je tekst, drago.

moj otac je mnogo voleo fudbal...
naslušala sam se ovakvih priča o bori.

hvala što si me podsetio, na obojicu.

Hvala tebi AD...i pozz..
G.Cross G.Cross 19:03 16.01.2011

Nek mu je pokoj dusi

Jedina utakmica na koju me je vodio otac je bila Velez - Zvezda pod Bijelim Brijegom , kada sam imao 6-7 godina . Bilo je verujem 1:1 (davno bilo). Bora je dao gol.
Drago, hvala na podsecanju.

Malo tuzno da ima samo 18 komentara.
Mozda jednostavno, ljudi koji ga se secaju rade druge stvari a ne dolaze na ovaj blog. A mozda je i nesto drugo...stvarno ne znam
antioksidant antioksidant 09:09 17.01.2011

Re: Nek mu je pokoj dusi

Malo tuzno da ima samo 18 komentara.
Mozda jednostavno, ljudi koji ga se secaju rade druge stvari a ne dolaze na ovaj blog. A mozda je i nesto drugo...stvarno ne znam

у ћутању је сећање
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 09:24 17.01.2011

Re: Nek mu je pokoj dusi

G.Cross
Jedina utakmica na koju me je vodio otac je bila Velez - Zvezda pod Bijelim Brijegom , kada sam imao 6-7 godina . Bilo je verujem 1:1 (davno bilo). Bora je dao gol.
Drago, hvala na podsecanju.

Malo tuzno da ima samo 18 komentara.
Mozda jednostavno, ljudi koji ga se secaju rade druge stvari a ne dolaze na ovaj blog. A mozda je i nesto drugo...stvarno ne znam

Hvala i tebi GC..
Eto, ti si isto gledao jednu njegovu utakmicu i video njegov gol..
A oko broja komentara, šta da ti kažem..Možda to da su korisnici interneta uglavnom mladi ljudi koji se ne sećaju Borinog fudbalskog vremena. On nije čovek o kome se kasnije puno pisalo. Nije se bavio trenerskim poslom, nije sesdeo u fudbalskim forumima, mnije nikada pravio afere, nego živeo potpuno normalan privatni život...
Fini ljudi uvek izazivaju manje interesa..
medjutim92 medjutim92 10:32 17.01.2011

Nije mi jasno..

.. kako ovaj čovek nije postao Zvezdina Zvezda. A zaslužio je to više od bar dva igrača i jednog tima..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana