Umetnost

Koreanska razglednica sa Kosova

Milica Tomic RSS / 19.12.2007. u 18:37

Pre tri nedelje sam prolazeći Knez Mihajlovom imala priliku da vidim izložbu "Post scriptum", umetnika i rektora Univerziteta umetnosti Čedomira Vasića u galeriji KCB (izložba je vec završena, medjutim tema ove izložbe će za nas uvek ostati "večna"). Umetnik je izložio konceptualni rad u mediju lentikularne tehnike, odnosno specifične štampe koja produkuje flip sign efekat.
 

Izlozba_MR_04-71626-1-2.1723.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kako to izgleda?
 
Sećate li se "koreanskih razglednica" sa kojih su nam namigivale kosooke lepotice? E pa, autor izložbe koristi istu tehniku, ali u mnogo "značajnije" i daleko ambicioznije svrhe. On se bavi reinterpretacijom slika velikih srpskih majstora, Paje Jovanovića (Seoba Srba, 1896), Uroša Predića (Hercegovački begunci, 1889. i Kosovka devojka,1919). Da zabuna bude veća, on koristi i reprodukcije velikog španskog slikara Diego Velasquez-a (Opsada Brede), kao i američkog slikara Emanuel Leutze-a (Džordž Vašington prelazi Delevar). Ulaziti u razloge autorovog izbora dela svetskih majstora zahtevalo bi kompleksniju analizu, koja se za ovu priliku može svesti na jedno pitanje: da li se autor identifikuje sa Velasquez-ovom patriotskom ekstazom kolonijalne opsade Brede ili sa glorifikacijom patriotskog antikolonijalizma Emanuel Leutze-a?

Medjutim, mene pre svega interesuje onaj veći deo izložbe koji se odnosi na dela posvećena  mitsko-istorijskim trenucima predmoderne istorije Srba: seoba Srba, hercegovački zbeg, kosovski boj itd.

 

3464.1727.jpg

 

Autor je svoj konceptualni rad zasnovao na korišćenju ovog istorijsjko-umetničkog materijala,  tako što je u photo-shop programu obrisao sve aktere ovih istorijskih dogadjaja, te su nakon "brisanja" ostali samo napušteni pejzaži, koje autor naziva "mitskim".

E sad, koristeci u štampi onu istu tehniku zahvaljujući kojoj namiguju lepotice sa koreanskih razglednica, autor je posetiocima izložbe priuštio specijalno šok-iznenadjenje: krećući se pored izloženih radova, vi u jednom trenutku vidite sliku Uroša Predića, srpsku vojsku u borbi, a onda u sledećem koraku najednom nema vojske, nigde Srba, nigde konja, vojne opreme, samo pust pejzaž! Srbi su nestali, zauvek, u ovom slučaju čak i ...istorijski. 

 

3465.1725.jpg

 

Ako zanemarimo da je tehnički kvalitet ovih radova krajnje problematičan: klobuci vazduha, loše diferencirana razlika izmedju dve slike koje se smenjuju, kao i činjenica da su dimenzije radova veće od tehničkih mogućnosti lentikularne teh. štampe, te je svaki rad morao da bude sastavljen iz dva dela - što grubo negira tehničku mogućnost medija, koji bi trebao da bude sastavni deo koncepta... dakle ako zanemarite aljkavost "mitskog pejzaža", pitate se naravno šta autor hoce da kaze, šta nam poručuje? Na kakvo razmišljanje nas navodi ova izložba?

Ni u jednoj od svojih izjava vezanih za ovu izložbu autor ne pominje  "dnevno-političke trivijalnosti". Naprotiv, kada govori o aktualnosti, on uglavnom pominje računare i njihovu magičnu sposobnost da produkuju lažnu sliku koja postaje stvarnost, govori o ukidanju, brisanju i kraju istorije. Medjutim, ja mislim da se iza svakog postmodernističkog bekstva u metafiziku, ipak krije mala, banalna, dnevno-politička "kalkulacija".

Čedomir Vasić nam govori o mitskom, "večnom pejzažu". On pokušava da nas ubedi da ne govori o svakidašnjici. Medjutim tajming njegove izložbe i politički kontekst "više od autonimije, manje od nezavisnosti",  je neizbežan, te je u svakom slucaju, hteo to autor ili ne, konstitutivni deo ove "metafizičke poruke". Očigledno je i da ovaj opustošeni "mitski pejzaž" sakriva aktualne misli i osećanja autora - što je potpuno u duhu državne politike, a samim tim i jedina dozvoljena mera stvari za sve nas!

Da li izlozba "Post scriptum" govori o tome da kada Kosovo nije srpska državna teritorija, ostaje samo pust pejzaž?
Da li Kosovski Albanci za autora ovog rada ne postoje, da li su nevidljivi, prozirni ili ih on samo ne uvazava?
Da li su Srbi koji su ostali na Kosovu postali deo "večnog pejzaža" i da li su samim tim već sada žrtvovani?

P.P.S.
U septembru sam poslednji put bila u Prištini.  Pripremala sam izložbu i otvaranje u Centru za savremenu umetnost Stacion koji vode umetnik Albert Heta i arhitekta Vala Osmani. Radili smo po ceo dan, a u podne smo išli kratko na rucak u Tiffany, izvrstan restoran u centru grada. Pred veče smo pili espresso, koji što se mene tiče nije nigde bolji nego u Prištini. Uveče bi na putu do kuće prolazili kroz bučne ulice pune kafea na otvorenom, svraćali na nekoliko mesta, uvek prepunih. Tih dana u gradu nije bilo struje, ali su svi kafei, restorani, bioskopi, galerije, pozorište, muzeji bili otvoreni, jer je svako koristio svoj nezavisni izvor struje. Tih dana se ceo grad pretvorio u veliki, bučni generator! Dakle u Prištni s jedne strane nije lako živeti, uslovi nisu sjajni, ali je to u svakom slucaju živ, visoko urbanizovan "pejzaž"...


 

 



Komentari (178)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

doktorka doktorka 19:04 19.12.2007

a onda kroz vekove,

slika je punjena sadrzajem . mit se preselio u sliku. najedanput , slika se pobunila . pretesku laz nije mogla da istrpi . odbacila ju je. prikazala se istina, gola.
milice, imate moju preporuku
Milica Tomic Milica Tomic 19:31 19.12.2007

Re: a onda kroz vekove,

doktorka hvala na preporuci!
Exitus Letalis Exitus Letalis 02:22 20.12.2007

Re: a onda kroz vekove,

Milica Tomic
doktorka hvala na preporuci!


milice, kada se slavila obljetnica boja na kosovu, kad je šotra napravio onaj shit od filma, u izlogu nolitove knjižare, one na uglu resavske i kralja milana (valjda se tako zovu sad te ulce) osvanu ulje na platnu, bogami poveliko, metar sa metar i po otprilike.
ovekovečeni trenutak je kad miloš obilić ubija sultana murata. al umesto svoje murat ima glavu ljube tadića a obilič žarka lauševića.
kvalitet slike je sporedan. al o talentu nema ni govora,

i ja idem u prištinu. i poznajem mnogo ljudi. i nikako nije prazan prostor. vrvi.
kola iz srbije svih registracija. samo nema bg.

preporuka.
nestorijanac nestorijanac 19:10 19.12.2007

Ljubav i moda

Prava steta da se niste prosetali makar malo izvan Pristine. Recimo, do "kontejnerskog naselja" u Gracanici. Da vidite samo te pejsaze...
doktorka doktorka 19:13 19.12.2007

Re: Ljubav i moda

nestorijanac
Prava steta da se niste prosetali makar malo izvan Pristine. Recimo, do "kontejnerskog naselja" u Gracanici. Da vidite samo te pejsaze...

Pa zar o njima ne treba da brinu Kostunica i Tadic?
nestorijanac nestorijanac 19:14 19.12.2007

Re: Ljubav i moda

Pa zar o njima ne treba da brinu Kostunica i Tadic?

Ne znam ko o NJIMA "treba da brine". Znam samo da NJIH ima.
doktorka doktorka 19:17 19.12.2007

Re: Ljubav i moda

nestorijanac
Pa zar o njima ne treba da brinu Kostunica i Tadic?Ne znam ko o NJIMA "treba da brine". Znam samo da NJIH ima.

pa sad biti toliko neobavesten , nije za pohvalu
nestorijanac nestorijanac 19:21 19.12.2007

Re: Ljubav i moda

pa sad biti toliko neobavesten , nije za pohvalu

Cakani ste ! Pravi mitski pejsaz !
Milica Tomic Milica Tomic 19:26 19.12.2007

Re: Ljubav i moda

nestorijanac
Prava steta da se niste prosetali makar malo izvan Pristine. Recimo, do "kontejnerskog naselja" u Gracanici. Da vidite samo te pejsaze...


nisam se setala, ali sam se vozila. sa stanovnicima "kontejnerskog naselja". ocajni su, kazu, jer drzava i dalje manipulise njima. toga jedino vi jos niste svesni, iako ste cest gost na Kosovu. Ili?!

nestorijanac nestorijanac 19:30 19.12.2007

Re: Ljubav i moda

ocajni su, kazu, jer drzava i dalje manipulise sa njima.

Kazete da bas to kazu ? Hm... Vi ste bas za politiku, a ?!
Koliko sam ih ja cuo govore da su od SVIH napusteni, a da u svoje razrusene domove ne mogu da se vrate. Jer nije bezbedno....
Milica Tomic Milica Tomic 19:47 19.12.2007

Re: Ljubav i moda


Kazete da bas to kazu ? Hm... Vi ste bas za politiku, a ?!


jesam, ali ne za vasu.
nestorijanac nestorijanac 19:53 19.12.2007

Re: Ljubav i moda

jesam, ali ne za vasu.

Nema veze. Vazno je da sami kazete da ste za politiku. Sada mi je jasnije Vase "konceptualno" opredeljenje.
niki m niki m 00:17 20.12.2007

Re: Ljubav i moda

ocajni su, kazu, jer drzava i dalje manipulise njima.


Kakav obraz mora da ima covek pa da napise ovako nesto?!! Kakvo je ovo odsustvo morala?!
nestorijanac nestorijanac 00:35 20.12.2007

Re: Ljubav i moda

Kakav obraz mora da ima covek pa da napise ovako nesto?!! Kakvo je ovo odsustvo morala?!

Mozda je rec samo o politickom uverenju umetnice konceptualne...?
doktorka doktorka 00:53 20.12.2007

Re: Ljubav i moda

niki m
ocajni su, kazu, jer drzava i dalje manipulise njima.Kakav obraz mora da ima covek pa da napise ovako nesto?!! Kakvo je ovo odsustvo morala?!

sumnjate da drzava manipulise njima?

TV DANAS I SUTRA
KAMP ZA RASELJENA LICA U MITROVICI
By Sonja RISTIĆ
20.07.2006
U zgradi nekadašnje osnovne škole ,,Branko Radičević” u samom centru severnog dela Kosovske Mitrovice, već sedam godina, u krajnje nehumanim uslovima, živi 86 ljudi.
Do početka sezdesetih godina, ovo dvorište bilo je prepuno djaka, a onda je dečja graja utihnula u ovim oronulim učionicama. Nekoliko decenija kasnije, u junu 1999. godine, u školu su se uselili novi stanari – Srbi koji su bili prisiljeni da napuste svoje domove u drugim delovima Kosova.
Miroljub Nedeljković, domar - Ljudi su nervozni i svadjaju se svakog dana. Već sedam godina su ovde, napustili su svoju kuću. Prljavština je ovde, alkoholičara ima … nemaju nikakvu nadu ...
Potpuno zaboravljeni i prepušteni sami sebi, stanari kažu da ih godinama posećuju samo miševi. Usluge Higijenskog zavoda su neophodne, ali nemaju novca da ih plate. Ni Elektrodistribucija za ove ljude nema razumevanja.
Miroljub Nedeljković, domar - Struju preko zime više nemamo nego što imamo. Ne mislim na grad, nego mislim na centar … to znači, kad ovi ljudi u grad imaju, mi nemamo, zato što je instalacija dotrajala, a niko neće iz nekih humanitarnih razloga da plati. Ovde ipak žive ljudi, na živi stoka.
Gojko Kvrgić je izbeglo lice iz Hrvatske. Sa ženom i bolesnom ćerkom godinama živi u jednoj sobi.
To je njihova kuhinja i spavaća soba, a često i kupatilo. Zajedničko kupatilo za njih 86-toro skoro je neupotrebljivo.
Gojko Kvrgić, izbeglica iz Hrvatske - To je, to je… to je vlaga, mi ćemo oboleti … Pre svega, mi ćemo oboleti zbog higijene. Mi nemamo gde da se kupamo … mi smrdimo jedan na drugog.
Jedina pomoć im još stiže od italijanske nevladine organizacije IMEEEEEEEEEEE i Udruženja žena Sabor – po jedan obrok dnevno za polovinu stanara kolektivnog centra. Do januara ove godine svi su dobijali po jedan obrok, a onda su Italijani saopštili da u budžetu više nemaju dovoljno novca za sve
Da bi i ostali dobili ručak, potrebno je pronaći još oko 600 evra mesečno.
Milanka Ordić, predsednik Udruženja žena Sabor - Mi smo upućivali apel na više mesta, na žalost odgovor je negativan. Neki kažu da, ako gledamo na medjunarodnu zajednicu, oni kažu da grupa nije multietnička, znači uslov je da se ljudima da parče leba da grupa bude multietnička. Nisu svi ljudi zdravi. Znate šta znači da neko primi 40 evra, nije bitno koliko, neku minimalnu penziju, a ima ljudi iz Hrvatske koji nemaju penziju. Od 40 evra žive, treba da kupi lek, treba nešto da pojede, ovde dobija samo jedan obrok, a šta je doručak, šta je večera, od čega će da kupi sve to?
Sami teško uspevaju da pronadju neki sezonski posao, jer ih u Mitrovici, kako sami kažu, često smatraju gradjanima drugog reda.
Aleksa Damjanović, Djurakovac – Ja primam dečiji dodatak 60 evra , tu pomoć od Italijana … hranu … ovde jedan obrok … i tako, mučim se.
Svetlana Mijić, iz južne Mitrovice – Imam 35 evra. Evo, ova kuhinja. Do skoro nisu mi omogućili da se hranim, da nije bilo Milanke Ordić, ona je nastojala da me prime gospodin Kasalović i Srba Milenković. Pošto su mi rekli, ja sam se njima obraćala i pismeno i usmeno, oni su mi rekli da se to njih ne tiče i da njih nije briga ko ima hleba da jede ili nema i kako ko živi.
Zorka Petrović, iz južne Mitrovice - Sedam godina iz južnog dela kako sam prešla, ja kažem, dovde smo u mulju, samo još oko da ispadne i gotovo.
Pored socijalne pomoći od 40 evra, svaka porodica dobija još samo po metar drava za ogrev.
Zvaničnici UNMIK-a u severnoj Mitrovici kažu da u budžetu nema novca za ove ljude.
Jaroslav Kozak, UNMIK – Mi nemamo dovoljno novca u budžetu da rešimo njihov problem. Postoji samo jedan način da taj problem rešimo – da izgradimo zgradu u koju bi mogla da se smeste sva ova raseljena lica id a im obezbedimo uslove za život.
Stanari s tugom kažu da ih ni jednom nije posetio niko iz Koordinacionog centra, ni Nebojša Čović ranije, ali ni Sanda Rašković-Ivić danas
Miroljub Nedeljković, domar - E sad … ko je kriv za to, ne znam, da li ovi čelni ljudi iz Mitrovice, recimo Milenković ili načelnik Kasalović … oni ne pričaju dovoljno da ovde postoji kolektivni centar. Verujem da Sandra Rašković-Ivic nema pojma da ovde postoji kolektivni centar.
{b]Miroljub Nedeljković, domar - Ne potpuno, nego skroz zaboravljeni, nas niko više ne posećuje, ni Opština, niti neko dolazi iz Beograda, Mi za Beograd ne znamo, niti Beograd zna za nas. Znadu … ali neće da znadu[/b]
Miroljub Nedeljković, domar - Ne možete ovde imati planove kad ništa ne radi … oni koji su se snašli, snašli su se … otvorili su prodavnice i žive nekim životom. Ali mi… sad, da li nam je sudbina takva ili šta …
Njihova budućnost je više nego neizvesna.
Milanka Ordić - Vrlo, vrlo teško će biti za te ljude, vrlo teško. Ako zaista neko ne pomogne tim ljudima, ako se ne osvrne da vidi, da ih obidje. Žalosno je ..
Već sedam godina oni su potpuno zaboravljeni i žive u krajnjoj bedi i nemaštini. Ipak, najviše ih boli, kako sami kažu, to što ih je zaboravila njihova država
http://www.unmikonline.org/pio/tv/scripts/danas_i_sutra/200706.htm
Exitus Letalis Exitus Letalis 02:14 20.12.2007

Re: Ljubav i moda

doktorka
nestorijanac
Prava steta da se niste prosetali makar malo izvan Pristine. Recimo, do "kontejnerskog naselja" u Gracanici. Da vidite samo te pejsaze...

Pa zar o njima ne treba da brinu Kostunica i Tadic?



il da ovak umjetnik napravi isto. pusto a puno.
Exitus Letalis Exitus Letalis 02:25 20.12.2007

Re: Ljubav i moda

nestorijanac
Pa zar o njima ne treba da brinu Kostunica i Tadic?

Ne znam ko o NJIMA "treba da brine". Znam samo da NJIH ima.


pa vidiš da ih nema na slikama ovog umjetnika. valjda on zna bolje.

Exitus Letalis Exitus Letalis 02:29 20.12.2007

Re: Ljubav i moda

nestorijanac
ocajni su, kazu, jer drzava i dalje manipulise sa njima.

Kazete da bas to kazu ? Hm... Vi ste bas za politiku, a ?!
Koliko sam ih ja cuo govore da su od SVIH napusteni, a da u svoje razrusene domove ne mogu da se vrate. Jer nije bezbedno....


ako su od svih napušteni, znači da su napušteni od onih koji jedino mogu da brinu o njima i moraju a to je vlast.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:36 20.12.2007

Re: Ljubav i moda

Milica Tomic
nisam se setala, ali sam se vozila. sa stanovnicima "kontejnerskog naselja". ocajni su, kazu, jer drzava i dalje manipulise njima.


Sigurno jos kazu i da ih srecom brane demokrate Taci, Haradinaj & Co? ... i kazu da jedva cekaju da se Kosovo osamostali pa da se konacno oslobode te "manipulatorske" drzave?
Rasejani Rasejani 19:21 19.12.2007

udvoricka umetnost

je jedini izlaz za one umetnike koji pate od nedostatka talenta. oni se moraju baviti dnevno politickim pitanjima,
sta je tu novo?

nije eticki kuditi svoje kolege. posebo kada i vas bije glas da ste umetnik udvorickog tipa.
Milica Tomic Milica Tomic 00:44 20.12.2007

Re: udvoricka umetnost

nije eticki kuditi svoje kolege. posebo kada i vas bije glas da ste umetnik udvorickog tipa.


dragi batinas, kome se ja to "udvorujem"?
Rasejani Rasejani 01:02 20.12.2007

bije glas

medju kolegama vazite za netalentovanu osobu koja se jako trudi po svaku cenu bude originalna. tako tumace vas odlazak u pristinu.
nije iskljuceno da su u pitanju zli jezici, ali posle ovog plitkog pljuvanja po kolegi cini mi se mogucim.
ljudi su na svasta spremni da bi sebe uzdigli.

PS. zasto batinas: pa vi ovde javno blatite kolegu.
Milica Tomic Milica Tomic 01:19 20.12.2007

Re: bije glas

za razliku od vas koji prenosite traceve "mojih kolega" ja javno analiziram rad umetnika, koji je javno izlozen, i ne mislim da ga blatim.

P.S.
batinas ste jer verujete da glas bije
Rasejani Rasejani 20:31 20.12.2007

Re: bije glas

Milice, zasto te obrisali komentar u kome ja objasnjavam svoje vidjenje vase umetnosti.

moje misljenje validno je kao i vase o vasem kolegi.

ja sam samo rekao da ste netalentovana umetnica koja je lepa zena pa joj slab talenat oprastaju. naveo sam da se vise slikate no sto slikate i da razumem da i vi na neki nacin morate da zivite.

sta je tu lose i za brisanje?
Supermod Supermod 20:56 20.12.2007

Re: bije glas

Rasejani
Milice, zasto te obrisali komentar u kome ja objasnjavam svoje vidjenje vase umetnosti.


Komentar je brisala moderacija, a ne autor.

Molimo ucesnike da se uzdrze od licnih diskvalifikacija i vredjanja.
JJ Beba JJ Beba 23:29 20.12.2007

Re: bije glas

PS. zasto batinas: pa vi ovde javno blatite kolegu.

i treba. Izložba je bila bez veze.
Umetnica Umetnica 19:44 19.12.2007

Milice, niste mogli više da promašite...

Naime, g. Vasića poznajem lično, i stoga ne mislim da bih mogla da dam objektivno mišljenje o njegovom stvaralaštvu koje pratim već 30-tak godina. Ali zato mogu da vam ukažem na njegove političke stavove, koji ne mogu biti dalji od "državne, udvoričke umetnosti". Mene nekako čudi da vi ne poznajete g. Vasića, jer biste onda znali da ste za vaš traktat o političkoj nepoćudnosti izabrali potpuno pogrešnog čoveka. Nešto kao da ste za simbol okorelog nacionalizma odabrali recimo Vesnu Pešić.

Ovoga puta ste "upucali" nedužnog čoveka.
Milica Tomic Milica Tomic 20:09 19.12.2007

Re: Milice, niste mogli više da promašite.

umetnice, ovaj tekst ne znaci da ja ne cenim Cedomira Vasica kao umetnika, pedagoga ili coveka. ja polazim od ove izlozbe. kako biste je vi interpretirali?
Umetnica Umetnica 17:48 20.12.2007

Re: Milice, niste mogli više da promašite.

O g. Vasiću kao "umetniku, pedagogu ili čoveku" ovom prilikom i ne govorim, već se koncentrišem na okosnicu vaše kritike - na političke stavove autora izložbe. Ovu izložbu ste interpretirali napadajući političke stavove autora, i ukazujem vam na to da ste potpuno pogrešili jer g. Vasić nije nikakav "likovni Komrakov" kako se može shvatiti iz vašeg teksta, već upravo suprotno. Stavovi koje komentarišete i osuđujete jednostavno - ne postoje.

Mislim da je banalno posmatrati neki umetnički koncept u svetlu dnevnopolitičkih događaja, posebno zato što je taj koncept kudikamo stariji od trenutnih aktera naše političke scene.

Kao i svaki koncept, i ovaj se može interpretirati na različite načine. Ali, kada se ukloni toliko puta zloupotrebljavana ikonografija ranjenog junaka koga djeva poji vinom, naroda u zbegu, junačke vojske... ostaju samo pusti pejzaži koji su trajniji od bilo kakve beznačajne ljudske halabuke i patetike. A taj koncept može da posluži i kao Roršahov test, te da kao u vašem slučaju prikaže "narodnog neprijatelja" koji bi da NEDAJE Kosovo.
mila mila 20:22 19.12.2007

percepcija

Meni samo nije jasno, zašto se umetnička sloboda izražavanja, pogotovo kod konceptualista, koje izuzetno poštujem,
svodi na banalizaciju i stereotipe prilikom recepcije?
Pogledajmo i sa druge strane medalje. Paja Jovanović ima svoje mesto u istoriji umetnosti, i jedno usmeno predanje koje je postalo mit pretočio je na svoj način u igru boja i svetlosti.

Umetnost novog ima svoje korene u tradicionalnom a ovaj kreativni spoj ima takodje svoju snagu.
Ako uspemo, da bar za trenutak ne gledamo društveno politički momenat kada je nastao ovaj drugi rad, metafizički trenutak možemo da osetimo. I to jeste suština svake umetničke poruke.

Ako se setimo niza jurišnika u nedavnom gradjanskom ratu na prostoru Jugoslavije, koji su sa posterom Paje Jovanovića, išli da vode "pravedni sveti rat za srpske zemlje" zašto bi podcenili jedno od mogućih umetnikovih razmišljanja da su ratovi završeni???
Vizija, da je svaki rat besmislen i nepotreban, kao i da ne postoje pravedni i nepravedni ratovi, niti pobednici i gubitnici, suština je energije kojom možemo da posmatramo čak obe slike.
hercule poirot hercule poirot 22:13 19.12.2007

prvi post

pa odmah prozivka.

sto nam, milice, nama koji smo bili na tvojim izlozbama, ne objasnis malo svoju umetnost. tek da se upoznamo. dovoljno je ovde onih koji se bave politikom i to, veruj mi ne rec, spretnije od tebe.
pozdrav
Doctor Wu Doctor Wu 22:30 19.12.2007

Prvo, pa muško.

Milice, vidim da vam je ovo prvi blog koji ste postavili i da ste odmah dobili VIP status. Možete li nam napisati nešto o sebi? Ne zamerite, i Milica i Tomić su dosta često (prez)ime.
Biljana Srbljanović Biljana Srbljanović 08:15 20.12.2007

Re: Prvo, pa muško.

Doktore Wu, od vas ne cudi me da ne znate ko je MIlica Tomic. Ipak, nemojte se javno brukati.
Osim toga, mozete nam vi na primer, reci nesto o sebi. Doktor i Wu su cesta imena, da znamo ko to ne zna koj je MIlica i nije ga sramota da pita.

Milice, dobrodosla. Preporuka za pametan i ozbiljan tekst, pre svega za trud da se rves ovde sa ninoslavima sto se boje da kazu svoje pravo ime.
Nadam se da se neces obeshrabriti, licno mi je cast da pisem sa tobom na istom mestu.

blogerka
bs
Covek u belom Covek u belom 20:13 20.12.2007

Re: Prvo, pa muško.

Biljana Srbljanović
Doktore Wu, od vas ne cudi me da ne znate ko je MIlica Tomic. Ipak, nemojte se javno brukati.


Evo Wu posle malo googlanja:
"U okviru bečkog festivala savremene umetnosti "Viner festvohen" jugoslovenska umetnica Milica Tomić predstavila se performansom na kojem je nastupila zvezda narodne muzike Dragana Mirković.

Njen rad nazvan po pesmi Dragane Mirković "I kada jednom pukne ovo srce moje, videćeš u njemu samo ime tvoje" ima za cilj da prikaže odnos lokalnog i globalnog u umetnosti i kako se taj odnos prelama kroz medij muzike. Dragana Mirković svojim nastupom u bečkom "Kunstlerhausu" oduševila je prisutnu publiku."

Urbano do jaja. Al ce ovi gradjani i gradjanke da se naloze...
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 21:01 20.12.2007

Re: Prvo, pa muško

Marina Abramovic
bronx bronx 22:37 19.12.2007

...o...

neznam bas kako da shvatim ovaj text.....
kao kritiku...neku analizu sta je umetnik hteo da kaze......ili pak
nesto trece cetvrto peto itd...
....mzim sto cu da kazem da mrzim kriticare umetnosti......barem ove ovde u new yorku
i necu sad o njima i razlozima njihovog postojanja.........
mrzim bilo kakav oblik kritike u umetnosti....
nesecam se da sam ikada vrisnula zbog bilo kakvog umetnickog izraza tj
mozda i jesam ali kad sam bila veoma mlada ili ono; for the sake of the argument
mozda mi ponekad zasmeta kod nekih umetnika sto prodaju tudje ideje ali ajde u umetnosti je sve dozvoljeno
pa cak i "timski rad"...na kraju od necega se mora ziveti......
politicki izraz u umetnosti je svakako dopusten
taj oblik "kritike "sistema pojedinca...itd ....i.....ako to moze da se nazove tako je ok....
kroz takav kontakt sa umetnickim delom
neko moze da dozivi satori tj neko licno iskustvo u vezi sa tim delom i ...
da provali multidimenziju ili plitkocu ispred sebe sto na kraju treba da bude umetnikov cilj.
sdruge strane umetnikova licna sloboda je da pripada ovom ili onom politickom pravcu ako to zeli
a veza izmedju jednog i drugog moze a i nemora da postoji
ovu izlozbu nisam videla ali me praznina kao pojam u umetnosti jako zanima
pa tako u svom radu stalno pokusavam da objasnim
da nesto sto postoji u stvari nepostoji........

aion aion 03:59 20.12.2007

...o...(prosvetiteljski troll)

hm, ako te zaista zanima praznina kao pojam u umetnosti, obrati paznju na prazan prostor izmedju odrechne rechce ne i predstojeceg glagola: for example, "ne /prazan prostor/ znam", "ne /prazan prostor/ postoji", etc ...

bronx, dobronamerno ti skrecem paznju, jer pretpostavljam da svoje komentare ovde, kao i mnogi drugi uchesnici, smatrash umetnichkim delima: tako da od sada mozesh da popunish i pojachash prazninu svojih komentara stvarnom i korisnom prazninom kao umetnichkom sredstvom.

pozdrav,
kl-ovan
bronx bronx 04:17 20.12.2007

Re: ...o... (prosvetiteljski troll)

aion
hm, ako te zaista zanima praznina kao pojam u umetnosti, obrati paznju prazan prostor izmedju odrechne rechce ne i predstojeceg glagola: for example, "ne /prazan prostor/ znam", "ne /prazan prostor/ postoji", etc ...

bronx, dobronamerno ti skrecem paznju, jer pretpostavljam da svoje komentare ovde, kao i mnogi drugi uchesnici, smatrash umetnichkim delima: tako da od sada mozesh da popunish i pojachash prazninu svojih komentara stvarnom i korisnom prazninom kao umetnichkom sredstvom.

pozdrav,
kl-ovan

svoje komentare nesmatram nekim nrocitim ...jednostavno imam potrebu da kazem nesto......
ali hvala na savetu....hocu tj potrudicu se...
imam autisticku manjkavost.........do te mere da ne kapiram ocemu govorite al do sutra cu vec znati...nadam se.
mrzi me da objasnjavam detalje tog problema
a mozda sam u dusi nepismena
jos jednom vam hvala
Geronimo Geronimo 23:28 19.12.2007

Pocelo je sa Pajom

Da li Kosovski Albanci za autora ovog rada ne postoje, da li su nevidljivi, prozirni ili ih on samo ne uvazava?

Ovo je point? Da li to moze biti znaci da dok gledam Djokondu treba da postavim pitanje -zasto samo ova cura na slici? Nije li Leonardo zlonamerno iz kadra izbacio neku lepoticu koja mozda i vise zasluzuje da udje u istoriju umetnosti?
U ovom slucaju, posto je upleten u pricu i Paja Jovanovic, logicno bi bilo zapitati se -a sto Paja nije naslikao samo cisti pejzaz? Koji su ga motivi naveli da pejzaz zamagli bas ovom grupom ljudi? Ako je vec utrpao njih, gde su jos neki kojih je tu svakako bilo? Sta je trebalo Paji da se uplice u "dnevno politicke trivijalnosti"? I odosmo predaleko. Jednostavno, utisak je da je krace bilo ne gubiti vreme ni na Paju Jovanovica ni Cedomira Vasica, dovoljno je bilo napisati jednu recenicu, onu na koju se sve i svodi: Glasajte za tog i tog kandidata (kandidatkinju).
ddjuka ddjuka 23:41 19.12.2007

...

Bez obzira sto bih mogao da napisem da je izlozba provokativna, ne mogu a da ne napisem da je autor izlozbe za pet minuta iskasapio ono sto je neko radio nekoliko meseci, a mozda i godina. Ako vec ne poznaje dovoljno photoshop, mogao je to da prepusti nekome ko bi to savrseno odradio. Da ja imam kesa, mogao bih i ja da napravim ovakvu izlozbu. I da postanem popularan. Al' nemam, jbg.
asterix asterix 21:20 21.12.2007

Re: ...

ddjuka
Bez obzira sto bih mogao da napisem da je izlozba provokativna, ne mogu a da ne napisem da je autor izlozbe za pet minuta iskasapio ono sto je neko radio nekoliko meseci, a mozda i godina. Ako vec ne poznaje dovoljno photoshop, mogao je to da prepusti nekome ko bi to savrseno odradio. Da ja imam kesa, mogao bih i ja da napravim ovakvu izlozbu. I da postanem popularan. Al' nemam, jbg.


Ddjuka, morash da se prishtedish:) Kad je izlozba gotova mnogi znaju kako bi to mogli isto i oni ili bolje, sa tog stanovishta umetnost pochinje da se pretvara u jezik komunikacije. Predhodno tome izraz je lebdeo oko nas chekajuci svoju prvu interpretaciju kroz nove ponudjene mogucnosti tehnologije, procesa, informacija kao u ovom primeru koreanske razglednice. Nash narod voli da mulja i rovari pa ko ubode, ubo! Pozdrav Milici i chestitke:)
mixmasterche mixmasterche 23:42 19.12.2007

umetnik

ne bi bio umetnik kada ne bi bio viseslojan. Mozda nam ukazuje na vise aspekata, porucuje jasno samo jedno a i ostavlja prostor da i mi imamo neki svoj dozivljaj. Izbor motiva i (nezgodnog)momenta kada se izlozba prikazuje samo moze da dodatno zainteresuje nasu kulturnu javnost. To umetniku ne moze da skodi. A vec vidim kako mi kao publika sto izlozbe sto ovog bloga reagujemo - svako na svoj nacin, ali samo kroz politicku prizmu. Pametni smo ljudi - moramo i da imamo svoj politicki stav. Parafraziracu: politika nije sve, ali je u svemu! Ja ipak vise volim umetnost...
milos33 milos33 23:42 19.12.2007

......

Sta ste hteli da kazete u PPSu; kako Albanci u pristini extra zive, i da se uvek zabavljaju nebitno kakvi su uslovi????
Pa da, kako i ne bi, ipak su dobili extra teritoriju, a ni malo vas ne zagolica kako su je dobili???

A kako Vas nije ni malo pogidila ona ociscena slika "seobe Srba", nego ste nasrlnili da coveka proglsite nekim nacionalistom ili sovinistom?? Kapiram ja globalizacija, ovo, ono, ali sta recimo da je Vasa porodica zivela u toj "danas izvrstnoj" Pristini?? Da su Vasi preci stotinama godina prolivali krv za tu "danas izvrstnu" Pristinu?? I da ste Vi bili "etnicki ocisceni" iz te "danas izvrsne" Pristine???

I da niste, ipak nosite takvo ime, da bi taj ocisceni pejzas ipak mogao da Vas pogodi na drugo mesto, a ne da se zapitate gde su Albanci sa tog pejzasa?

A GDE SU SRBI????
doktorka doktorka 23:56 19.12.2007

ko ume da koristi

net , saznace lako ko je milica tomic . nego, milice , bas mi je drago sto ste ovde u statusu vip blogera.
doktorka doktorka 00:13 20.12.2007

Nego da vidimo ko je Cedomir Vasic

Dom Omladine Beograd --> UU & Čedomiru Vasiću
Otvoren odgovor rektoru Univerziteta umetnosti u Beogradu

Poštovani gospodine Vasiću, poštovani dekani i studenti prodekani,

Najpre hteo bih da vam se zahvalim na otvorenom pismu koji će možda pokrenuti debatu, prvo, na temu prekinutog koncerta grupe „Exploited“ u SKC-u, a zatim o programskoj orijentaciji u tom i „sličnim“ kulturnim centrima. Čini mi se da, bez obzira na sve, takva debata mogla doneti samo koristi i kulturnim centrima, i korisnicima njihovih programa i, što je najvanije, samim umetnicima.

Ipak, sa žaljenjem konstatujem da ste u svom pismu na, rekao bih, prilično neobičan i neprimeren način opisali programe, publiku i samu organizaciju u SKC-u i na kraju stavili znak jednakosti između tog centra i Doma omladine, zbog čega sam se osetio prozvanim da odgovorim. Na ovom mestu pomenuo bih da mi nije namera da branim SKC. Njegova istorija, njegovi programi i rezultati dovoljno govore u njegovu odbranu. Takođe, kao čovek bavi ovim poslom, spreman sam da prihvatim svaku kritiku, ali samo onu koja pruža validne argumente. I da se osvrnem na vaše argumente.

1. O umetničkim koncepcijama
U vašem tekstu napravljena je podela na pristojnu i nepristojnu umetnost. Tim povodom bih samo konstatovao da mi se to čini potpuno anahronim i da se istorija umetnosti veoma udaljila od takvog razmišljanja. Ono što je novo često je i radikalno; svi možemo naći bezbroj primera koji to ilustruju. Inovativna umetnost se kod nas još uvek zove alternativom, ali svi smo svesni činjenice da su te granice u svetu izbrisane tokom proteklih 30, pa i više godina. Što se tiče rasprave o umetnosti, kao dramaturg sa FDU-a, za to sam uvek raspoložen i spreman.

2. O programima
Kažete: „Krijući se iza mode podkulturnih pokreta, tu se okupljaju klošari, narkomani, pijanci i otpadnici željni agresije.“
Uzmajući u obzir programe koje smo ostvarili u protekloj godini, pitam se na koje ste mislili? Da li se ovo odnosilo na izložbe i studente FLU-a koji već 35 godina tradicionalno izlažu u našoj galeriji? Ili ste možda mislili na muzičare i posetioce, njih 6000 tokom 5 dana, nedavno održanog 21. Beogradskog jazz festivala, koji je okupio nekoliko generacija poklonika ove muzike? Ili ste možda imali na umu neke od programa koje ostvarujemo sa brojnim stranim partnerima, kao što su Francuski kulturni centar, Gete institut, Italijanski kulturni centar, Holandska, Turska, Američka, Norveška i Britanska ambasada? To bi zaista bilo zabrinjavajuće. Nisam siguran, ali možda se to ipak odnosilo na konferenciju IETM-a (Evropska mreža za izvođačke umetnosti) kada je u poseti Domu omladine bilo 500 predstavnika različitih kulturnih institucija, pozorišta, koncertnih sala iz 50 svetskih zemalja a među njima su bili ONDA, Hebel teatar iz Berlina, Avinjonski festival, LIFT festival...
Ni ovo ne bi bilo najstrašnije. Dom omladine je tradicionalno i najveći debatni centar kod nas, u kojem se okupljaju intelektualci i političari najrazličitijih opredeljenja. Možda vam neki od njih nisu po ukusu?
Čini mi se da je veličina kulture i umetnosti upravo u prepoznavanju različitosti, pogotovo u našem društvu.

3. O produkciji i obrazovanju
Muka je sa prostorima u našem gradu. Svima je potreban i lepši i veći prostor. Samo, da li, kao vodeći čovek umetničkih fakulteta, zaista smatrate da treba ukinuti jedan SKC u kome se zaposleni profesionalno bave produkcijom i koji bi mogao da pruži priliku za praktično obrazovanje upravo onim studentima Univerziteta umetnosti koji se školuju za taj posao? I sami ste svesni činjenice koliko je ova naša umetnička branša rigorozna kada su poslovi u pitanju. A, koliko studenata svake godine diplomira na našim fakultetima? Osim toga, ako težimo demokratskom društvu, gde su onda prostori za nevladine organizacije, nezavisne inicijative...
I na kraju, valjda svako treba da radi svoj posao: kulturni centri da se bave produkcijom programa, a univerziteti da obrazuju. Zar ne?

Konačno, ukoliko je motiv za pisanje pomenutog otvorenog obraćanja javnosti bio isključivo preuzimanje zgrade SKC-a, onda je to zaista nedopustiv način osporavanja kvaliteta programa tog centra, a svrstavanje tri različite institucije i dva kluba u isti koš krajnje površan i neprihvatljivo arogantan postupak.

Milan Lučić
direktor Doma omladine

http://maniacinfo.blog.hr/arhiva-2005-11.html

Milica Tomic Milica Tomic 01:37 20.12.2007

Re: Nego da vidimo ko je Cedomir Vasic

cestitam doktorka! vi ste pravi arhiv psihopatologije svakidasnjeg zivota u srbiji!
irvas irvas 02:31 20.12.2007

Re: ......

milos33
Sta ste hteli da kazete u PPSu; kako Albanci u pristini extra zive, i da se uvek zabavljaju nebitno kakvi su uslovi???? Pa da, kako i ne bi, ipak su dobili extra teritoriju, a ni malo vas ne zagolica kako su je dobili???A kako Vas nije ni malo pogidila ona ociscena slika "seobe Srba", nego ste nasrlnili da coveka proglsite nekim nacionalistom ili sovinistom?? Kapiram ja globalizacija, ovo, ono, ali sta recimo da je Vasa porodica zivela u toj "danas izvrstnoj" Pristini?? Da su Vasi preci stotinama godina prolivali krv za tu "danas izvrstnu" Pristinu?? I da ste Vi bili "etnicki ocisceni" iz te "danas izvrsne" Pristine???I da niste, ipak nosite takvo ime, da bi taj ocisceni pejzas ipak mogao da Vas pogodi na drugo mesto, a ne da se zapitate gde su Albanci sa tog pejzasa?A GDE SU SRBI????


a sta srpska vlada radi u pravcu pomirenja i povratka srpskih kosovara? nista. njima kosovska kriza sluzi u dnevno-politicke svrhe.

sta srbija radi u pravcu uspostavljanja komunikacije sa svojim gradjanima albanske nacionalnosti? nista. a i sto bi? oni su nasi neprijatelji, jel tako milose? ili su gradjani republike srbije? a mozda bi najbolje bilo da se vrate svi djuture u albaniju, kakve veze ima sto su rodjeni na kosovu kad nisu srbi? jer kosovo je kolevka svih srba a ne albanaca.

na kraju da te pitam, kako se to srbija brine o srbima? o onim mucenicima ciji je svakodnevni zivot opisan gore u doktorkinom komentaru (izvestaj sonje ristic)? reci milose kad se vec pitas "A GDE SU SRBI???"
Doctor Wu Doctor Wu 08:07 20.12.2007

Re: Nego da vidimo ko je Cedomir Vasic

cestitam doktorka! vi ste pravi arhiv psihopatologije svakidasnjeg zivota u srbiji!

:), dirljivo i nadahnuto.
griska griska 00:09 20.12.2007

Kakvo plitko reklamerstvo ...

Pristine i njenih "urbanih" pejzaza ... Ovakvo agresivno dodavanje sadrzaja, kicerajsko sminkanje praznine je isuvise providno cak i za one koji nisu nikad bili u Pristini.
Espresso, koji nije nigdje bolji nego u Pristini, prepune ulice, muzeji, galerije i kafici koji imaju sopstvene generatore ... Pa ovo je definitvno kandidatura za tekst nekog od buducih hitova Grand parade!
Granica loseg ukusa je definitivno pomjerena ... Cestitam autoru!

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 00:12 20.12.2007

Re: Kakvo plitko reklamerstvo ...

Praznina kao tema, Nista kao subjekt. Divno! Preporuka!
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 00:21 20.12.2007

Re: Kakvo plitko reklamerstvo ...

Pristine i njenih "urbanih" pejzaza ... Ovakvo agresivno dodavanje sadrzaja, kicerajsko sminkanje praznine je isuvise providno cak i za one koji nisu nikad bili u Pristini.
Espresso, koji nije nigdje bolji nego u Pristini, prepune ulice, muzeji, galerije i kafici koji imaju sopstvene generatore ... Pa ovo je definitvno kandidatura za tekst nekog od buducih hitova Grand parade!
Granica loseg ukusa je definitivno pomjerena ... Cestitam autoru!


a kada ste gospodine poslednji put bili u tom "srpskom" gradu. Neukusno je da ismejavate bilo sta i bilo koga na osnovu vasih pretpostavki. Razumeo bih da ste rekli "zar je stvarno tako, bas sam se iznenadio". Ne, vi sve znate, vama ne treba dokaz, vi ne treba da idete tamo, vi vec znate kakva je Pristina. Znam ja takve slucajeve, imam poznanika koji i danas misli da smo razvijeniji od Poljaka. Da, da znam ja takve.
Znate jos je davno Kont pisao o pozitivnom iskustvu, znate to "pozitivno iskustvi" ne znaci da na svet gledate s osmehom, ali kome ja to pricam
eli eli 00:50 20.12.2007

Re: Kakvo plitko reklamerstvo ...

Ovakvo agresivno dodavanje sadrzaja, kicerajsko sminkanje praznine je isuvise providno cak i za one koji nisu nikad bili u Pristini.

Agresivno je bilo i oduzimanje i unistavanje sadrzaja koji bi mogao da popuni prazninu,ali vreme ne moze da se vrati,niti proslost da se promeni...
Exitus Letalis Exitus Letalis 02:43 20.12.2007

Re: Kakvo plitko reklamerstvo ...

griska
Pristine i njenih "urbanih" pejzaza ... Ovakvo agresivno dodavanje sadrzaja, kicerajsko sminkanje praznine je isuvise providno cak i za one koji nisu nikad bili u Pristini.
Espresso, koji nije nigdje bolji nego u Pristini, prepune ulice, muzeji, galerije i kafici koji imaju sopstvene generatore ... Pa ovo je definitvno kandidatura za tekst nekog od buducih hitova Grand parade!
Granica loseg ukusa je definitivno pomjerena ... Cestitam autoru!




jel si bio u prištini il ti pričo isto neko ko nije bio?
tako je kako je milca napisala.
ja bila.
i espreso je odličan. i naručuje se na srpskom.
i niko te zbog toga ne gleda popreko.
idi i vidi. ne slišaj savetnika simića ili samarđića.
griska griska 05:49 20.12.2007

Re: Kakvo plitko reklamerstvo ...

bila ... milica ... napisala,
esspreso narucila ... i niko je popreko ne pogleda. Hvaljeni i u knjige upisani pristinski esspreso narucila,
u kaficu sa sopstvenim generatorom.
Sve sto ste napisali, upravo je tako kao da je Milica pisala. I vama cestitka!

griska griska 06:07 20.12.2007

Re: Kakvo plitko reklamerstvo ...

Sasvim slucajno sam sreo covjeka koji zubori dok prica i nikad nije cuo za Poljsku. Posledicno, nema nikakav stav o Ljublinskoj uniji.
I strasno mi lici na vas koji generalno ne znate. Da, vi samo ne znate.
Ne zamarajte se, ne morate vise da "pozitivno" da zuborite. Presusicete.
irvas irvas 06:07 20.12.2007

Re: Kakvo plitko reklamerstvo ...

griska
bila ... milica ... napisala, esspreso narucila ... i niko je popreko ne pogleda. Hvaljeni i u knjige upisani pristinski esspreso narucila,u kaficu sa sopstvenim generatorom.Sve sto ste napisali, upravo je tako kao da je Milica pisala. I vama cestitka!

cekaj griska, jel si bio u pristini ili nisi?
odgovori na pitanje.
griska griska 06:12 20.12.2007

Re: Kakvo plitko reklamerstvo ...

Upravo tako Jelena! Preporuka!
griska griska 06:14 20.12.2007

Re: Kakvo plitko reklamerstvo ...

Sasvim slucajno sam sreo covjeka koji zubori dok prica i nikad nije cuo za Poljsku. Posledicno, nema nikakav stav o Ljublinskoj uniji.
I strasno mi lici na vas koji generalno ne znate. Da, vi samo ne znate.
Ne zamarajte se, ne morate vise da "pozitivno" da zuborite. Presusicete.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 10:18 20.12.2007

Re: Kakvo plitko reklamerstvo ...

griska
Sasvim slucajno sam sreo covjeka koji zubori dok prica i nikad nije cuo za Poljsku. Posledicno, nema nikakav stav o Ljublinskoj uniji.I strasno mi lici na vas koji generalno ne znate. Da, vi samo ne znate.Ne zamarajte se, ne morate vise da "pozitivno" da zuborite. Presusicete.


vazno je da vi sve znate i nemorate da slusate bilo koga. Samo napred, daleko cete dogurati u Srbiji, uostalom takvi ovde najbolje prolaze... Griska, imate sjajne sanse da udjete u magicni srpski krug, cestitke
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 14:30 20.12.2007

Re: Kakvo plitko reklamerstvo ...


Upravo tako Jelena! Preporuka!


Ja nisam komentarisala Milicin tekst vec Vasicevu temu. Na stranu komjuterska manipulacija, ali prazno polje, tamna oranica iz koje nista nece izrasti, koje je tema, dovoljno glasno govore sta ostaje iza gluposti koja se desila i jos desava. PRAZNINA.
U svakom slucaju, preporuka za izbor teme
griska griska 14:35 20.12.2007

Re: Kakvo plitko reklamerstvo ...

Aleksandre, covjece, komunisto, ucitelju! Presusicete, a ni na tudjem blogu necete ostati upamceni.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 00:15 20.12.2007

pristina, what a suprise!

"U septembru sam poslednji put bila u Prištini. Pripremala sam izložbu i otvaranje u Centru za savremenu umetnost Stacion koji vode umetnik Albert Heta i arhitekta Vala Osmani. Radili smo po ceo dan, a u podne smo išli kratko na rucak u Tiffany, izvrstan restoran u centru grada. Pred veče smo pili espresso, koji što se mene tiče nije nigde bolji nego u Prištini. Uveče bi na putu do kuće prolazili kroz bučne ulice pune kafea na otvorenom, svraćali na nekoliko mesta, uvek prepunih. Tih dana u gradu nije bilo struje, ali su svi kafei, restorani, bioskopi, galerije, pozorište, muzeji bili otvoreni, jer je svako koristio svoj nezavisni izvor struje. Tih dana se ceo grad pretvorio u veliki, bučni generator! Dakle u Prištni s jedne strane nije lako živeti, uslovi nisu sjajni, ali je to u svakom slucaju živ, visoko urbanizovan "pejzaž"..."

Pre manje od mesec dana bio tamo, i u Tiffaniju i kafa je zaista nikad bolja i grad me je pozitivno iznenadio svojim izgledom......
a bio i u Gracanici i u manastiru, gospodine Nestorijanac,,, i niko se nije udostojio da nam pridje i da nam se obrati od svestenika iz Gracanice. Toliko o tome!
Milice preporuka!
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 22:52 20.12.2007

Re: pristina, what a suprise!

Aleksandar Stosic
Pre manje od mesec dana bio tamo, i u Tiffaniju i kafa je zaista nikad bolja i grad me je pozitivno iznenadio svojim izgledom......
a bio i u Gracanici i u manastiru, gospodine Nestorijanac,,, i niko se nije udostojio da nam pridje i da nam se obrati od svestenika iz Gracanice. Toliko o tome!


Bas vam hvala za informaciju ... sad razumem zasto ovi ljubazni sa iznenandjujuce-pozitivne strane ispaljuju granate na crkve i neljubazne i nepristojne kaludjere. Nisu bolje ni zasluzili ...

A moram da priznam i da sam citajuci obaj blog bio prijatno iznenadjen brojem turista iz Srbije i Beograda koji idu u Pristinu. Pa neka neko kaze da kod nas nema vise patriota - umesto da trose svoj tesko zaradjeni novac na putovanja po svetu ... oni ga trose na turisticka putovanja u Pristinu ...
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 10:29 21.12.2007

Re: pristina, what a suprise!

A moram da priznam i da sam citajuci obaj blog bio prijatno iznenadjen brojem turista iz Srbije i Beograda koji idu u Pristinu. Pa neka neko kaze da kod nas nema vise patriota - umesto da trose svoj tesko zaradjeni novac na putovanja po svetu ... oni ga trose na turisticka putovanja u Pristinu ...

Dakle, VV vi znate da sam ja u Pristini bio turisticki? Valjda treba da me pitate, ali sta cev to u zivotu, vi znate i bez toga . Uostalom, isao turisticki ili poslovno ne menja nista?
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 14:24 21.12.2007

Re: pristina, what a suprise!

Aleksandar Stosic
Dakle, VV vi znate da sam ja u Pristini bio turisticki? Valjda treba da me pitate, ali sta cev to u zivotu, vi znate i bez toga . Uostalom, isao turisticki ili poslovno ne menja nista?


Hm, g. Stosicu vi izgleda da niste primetili malu dozu ironije u mom postu? Naravno da ne znam kako ste isli ... ali IMAM UTISAK da je vecina onih koji odlaze u Pristinu i pri tom zaradjuju pare pisu jako pozititvno o njoj, Tifaniju etc ... A oni koji su se tamo rodili (mislim na nealbance) su velikim delom proterani ... ili zive u kontejnerima, iza zica ... A koliko ja znam (iz prve ruke) i kad idu u neki "albanski" grad onda ih prate vojnici KFOR-a ...

Super Stupid Super Stupid 00:27 20.12.2007

med i mleko...

"...Radili smo po ceo dan, a u podne smo išli kratko na rucak u Tiffany, izvrstan restoran u centru grada. Pred veče smo pili espresso, koji što se mene tiče nije nigde bolji nego u Prištini. Uveče bi na putu do kuće prolazili kroz bučne ulice pune kafea na otvorenom, svraćali na nekoliko mesta, uvek prepunih. Tih dana u gradu nije bilo struje, ali su svi kafei, restorani, bioskopi, galerije, pozorište, muzeji bili otvoreni...etc..."

c...c...c... čitajući ovo čovek bi pomislio da su u odnosu na Prištinu Njujork, Pariz, Berlin ili Rim neke provincijske varošice... Da li ste možda pomislili da vam to što imate izložbu u Prištini i što ste poznata umetnica daje poseban status koji sasvim sigurno nemaju drugi pripadnici naroda kome i sami pripadate? Kao što znamo između Srbije i kosovskih Albanaca nema nikakve saradnje pa ni kulturne a vaša izložba je usamljen slučaj koji valjda treba da pokaže da eto kao za Srbe ne samo da nema nikakvih opasnosti na Kosovu nego čak i srpski umetnici gostuju na Kosovu!!!
Med i mleko... Da ne bude zabune ja sam za kulturnu i svaku drugu saradnju između Srba i Albanaca ali pojedinačni slučajevi poput ovoga ne znače da te saradnje ima niti da je situacija na Kosovu takva kakva je u ovom slučaju...


Milica Tomic Milica Tomic 00:58 20.12.2007

Re: med i mleko...

c...c...c... čitajući ovo čovek bi pomislio da su u odnosu na Prištinu Njujork, Pariz, Berlin ili Rim neke provincijske varošice...


samo za provincijalce postoji provincija i centar. Bilo da provinciju vide u njujorku ili u pristini.


Da li ste možda pomislili da vam to što imate izložbu u Prištini i što ste poznata umetnica daje poseban status koji sasvim sigurno nemaju drugi pripadnici naroda kome i sami pripadate? Kao što znamo između Srbije i kosovskih Albanaca nema nikakve saradnje pa ni kulturne a vaša izložba je usamljen slučaj koji valjda treba da pokaže da eto kao za Srbe ne samo da nema nikakvih opasnosti na Kosovu nego čak i srpski umetnici gostuju na Kosovu!!!
Med i mleko... Da ne bude zabune ja sam za kulturnu i svaku drugu saradnju između Srba i Albanaca ali pojedinačni slučajevi poput ovoga ne znače da te saradnje ima niti da je situacija na Kosovu takva kakva je u ovom slučaju...



neukusno je da moje prisustvo na kosovu dovodite u vezu sa bilo kakvim opravdanjem nasilja nad srbima. Proslom, sadasnjem ili buducem. ja nisam srpski umetnik, ja zivim u srbiji. ne gostujem na kosovu, vec saradjujem sa grupom istomisljenika. U beogradu, pristini, njujorku, parizu, berlinu.... i ne verujem vam da ste za kulturnu i svaku drugu saradnju srba i kosovskih albanaca. jer se upravo preko pojedinacnih slucajeva i gradi saradnja, dok cekamo i dok se drzavna politika igra nasim zivotima, i paralise nas

Super Stupid Super Stupid 01:21 20.12.2007

Re: med i mleko...

Prvo odmah da kažem da nikako nisam hteo da vas dovedem u vezu sa opravdavanjem nasilja nad bilo kim, tu se nismo razumeli...

Mislim da uslovi pod kojima vi saradjujete sa grupom istomisljenika uopšte ne odslikavaju realno stanje na Kosovu, to su vrlo specifični uslovi i na osnovu njih ništa ne možemo da zaključimo a vi ste nam onako u nekoliko rečenica opisali stanje u Prištini kao neku idilu.

Takođe moram da dodam da se ne slažem sa vama da se preko pojedinačnih slučajeva gradi saradnja, pogotovo kada su u pitanju istomišljenici. Teoretski to je tačni ali npr. svo vreme dok se ratovalo tokom raspada Jugoslavije istomišljenici sa raznih zaraćenih strana su sarađivali ali od toga nije bilo (skoro) nikakve koristi.
Milica Tomic Milica Tomic 01:33 20.12.2007

Re: med i mleko...


Prvo odmah da kažem da nikako nisam hteo da vas dovedem u vezu sa opravdavanjem nasilja nad bilo kim, tu se nismo razumeli...


Kao što znamo između Srbije i kosovskih Albanaca nema nikakve saradnje pa ni kulturne a vaša izložba je usamljen slučaj koji valjda treba da pokaže da eto kao za Srbe ne samo da nema nikakvih opasnosti na Kosovu nego čak i srpski umetnici gostuju na Kosovu!!!


kako da niste doveli u vezu kada direktno od mene pravite "korisnog idiota" koji treba da prikrije "realno stanje".

Mislim da uslovi pod kojima vi saradjujete sa grupom istomisljenika uopšte ne odslikavaju realno stanje na Kosovu,


a koje je po vama realno stanje na kosovu?
Takođe moram da dodam da se ne slažem sa vama da se preko pojedinačnih slučajeva gradi saradnja, pogotovo kada su u pitanju istomišljenici. Teoretski to je tačni ali npr. svo vreme dok se ratovalo tokom raspada Jugoslavije istomišljenici sa raznih zaraćenih strana su sarađivali ali od toga nije bilo (skoro) nikakve koristi.


koliko znam rat na kosovu se zavrsio pre osam godina.

drugo, ja nisam nikakv most saradnje, niti to nameravam da budem. narocito ne kao predstavnik srbije.
nestorijanac nestorijanac 01:42 20.12.2007

Re: med i mleko...

koliko znam rat na kosovu se zavrsio pre osam godina.

Pa ne bas, posebno ne za ljude koji jos uvek zive iz bodljikave zice, ali koje eto niste stigli da upoznate vozeci se po Kosovu sa tom vasom grupom istomisljenika....konceptualaca, pretpostavljam ?

a koje je po vama realno stanje na kosovu?

Pa, vozite se jos malo po Kosovu...videcete i sami.
Milica Tomic Milica Tomic 01:58 20.12.2007

Re: med i mleko...

nestorijanac, vi predete svilu u obliku bodljikave zice! mnogo se sladite srpskom mukom na kosovu, da ne zivite od nje? uzgred, nisam se vozila sa tim mojim umetnicima, vec sa ljudima koji zive iza zice.

Pa, vozite se jos malo po Kosovu...videcete i sami.



ovo ima pravo da kaze samo onaj koji zaista zivi iza zice. ovo "...videcete i sami" moze da kaze samo neko ko udobno zivi npr. u beogradu... i zivi od mistifikacije o kosovu. plasite mecku resetom!
irvas irvas 02:13 20.12.2007

Re: med i mleko...

nestorijanac
Pa ne bas, posebno ne za ljude koji jos uvek zive iz bodljikave zice, ali koje eto niste stigli da upoznate vozeci se po Kosovu sa tom vasom grupom istomisljenika....konceptualaca, pretpostavljam?


znaci rat jos uvek traje? borba za srpsku kolevku je stalna i neprekidna, tako nestorijanac?
ne znam samo koga pokusavas da slazes ovde, samog sebe ili autorku, ili mozda celu blogersku javnost?
ili mi svi treba da prestanemo da razmisljamo zato sto je ovo "istorijski trenutak" i posto "kada nekog biju, mi ne okrecemo glavu?"

i kakve veze milica kao umetnik ima sa tvojom pricom koju pokusavas ovde da plasiras? pa nije milica humanitarni radnik da ide da obilazi izbeglice o kojima se srbija tako lepo brine (vrati se na doktorkin komentar o kampu za raseljena lica u mitrovici).

nestorijanac nestorijanac 10:42 20.12.2007

Re: med i mleko...

nestorijanac, vi predete svilu u obliku bodljikave zice! mnogo se sladite srpskom mukom na kosovu, da ne zivite od nje? uzgred, nisam se vozila sa tim mojim umetnicima, vec sa ljudima koji zive iza zice

Konceptualna umetnice, "sladjenje" mora da je Vasa nagrada za koceptualnost koju sprovodite.
A. sta kazete, vozili ste se sa onima iza zice ? Na trotinetu ? Mislim, toga ima iza tih zica. Automobila tamo nema.
Milica Tomić Milica Tomić 11:23 20.12.2007

Re: med i mleko...

A. sta kazete, vozili ste se sa onima iza zice ? Na trotinetu ?


cime se vi vozikate? tenkovima?!

da vas informisem, postoje i autobusi i u njima se voze razni ljudi, pa i oni koji zive iza zice. iako zive iza zice, slobodno putuju autobusima po kosovu. mozda je ovo za vas novost.
nestorijanac nestorijanac 11:54 20.12.2007

Re: med i mleko...

slobodno putuju autobusima po kosovu. mozda je ovo za vas novost

Srbi iz enklava po Kosovu putuju autobusima ? To jeste novost za mene. Ili, mislite da iz enklava putuju negde u Srbiju ? To vec nije novost.
Nego, molim Vas, pisite malo vise o tom Vasem putovanju autobusom po Kosovu. Kakve ste sve pejsaze videli ?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 12:19 20.12.2007

Re: med i mleko...

Nestorijanac, a zasto nista ne verujete?
nestorijanac nestorijanac 12:22 20.12.2007

Re: med i mleko...

Nestorijanac, a zasto nista ne verujete?

Pa, verujem svojim ocima. Ne verujem tudjim (politickim) konceptima pejsaza koje ocima ne vidim.
Milica Tomić Milica Tomić 12:23 20.12.2007

Re: med i mleko...

ne razumem vasu motivaciju za ucestvovanju u diskusiji.
nestorijanac nestorijanac 12:27 20.12.2007

Re: med i mleko...

ne razumem vasu motivaciju za ucestvovanju u diskusiji.

Pa, da se svedoce pejsazi koji nisu po meri politickog koncepta. Vec samo u skladu sa onim sto se vidi i cuje. Kada si na Kosovu. Iza zice.
Milica Tomić Milica Tomić 13:00 20.12.2007

Re: med i mleko...

ljudi iza zice su isto proizvod politickog koncepta. vas pokusaj da ljude iza zice predstavite kao zivotnu neposrednost me sve vise uverava da ste deo politike ili politika zbog kojih ovi ljudi o kojima govorimo i stoje iza zice. oni sami tvrde da je "zica" proizvod manipulacije drzavne politike. s koje ste vi strane zice?
nestorijanac nestorijanac 13:29 20.12.2007

Re: med i mleko...

ljudi iza zice su isto proizvod politickog koncepta. vas pokusaj da ljude iza zice predstavite kao zivotnu neposrednost me sve vise uverava da ste deo politike ili politika zbog kojih ovi ljudi o kojima govorimo i stoje iza zice. oni sami tvrde da je "zica" proizvod manipulacije drzavne politike. s koje ste vi strane zice?

Bilo bi dobro kada bi ste doveli te ljude iza zice (koji bas to i tako tvrde kao sto Vi kazete) na neki od Vasih sastanaka istomisljenika konceptualaca. Ili da zabelezite to kamerom (bavite se video-radovima, jel' ?).
Osim toga, njihovo je stradanje je starije od drzavne politike sadasnje vlade Srbije ? Ono traje vec nekoliko tih srpskih vlada. Jel' to za Vas novost ?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 14:15 20.12.2007

Re: med i mleko...

Pa, verujem svojim ocima

pa, da li ste bili dole, gospodjica lepo kaze da je bila dole i sta je videla. I ja vam kazem da sam bio dole i potvrdjujem te njene impresije... bio sam tamo, i u gracanici, i u KMitrovici i svuda se krece najnormalnije, i nema shiljaka i zica. Pristina je dovedena u red, ljudi se modernooblace, devojke su im lepe i moderne, muskarci isti ko i u Beogradu, eto pre dva dana svirao 50 Cent, i zaista kafa je super. Sta je tu sporno?
nestorijanac nestorijanac 14:20 20.12.2007

Re: med i mleko...

Pristina je dovedena u red, ljudi se modernooblace, devojke su im lepe i moderne, muskarci isti ko i u Beogradu, eto pre dva dana svirao 50 Cent, i zaista kafa je super. Sta je tu sporno?

Da, bio sam na Kosovu. Jos jesam na Kosovu.
Svratite u Prizren ili dodjite u Klinu. Ili u Orahovac. Ili u Djurakovac. Ili u Obilic. Ili u Belo Polje. Ili u Gorazdevac. Ili u Djakovicu. Ili u Brestovik. Ili u Sigu. Ili na jos mnogo, mnogo, mnogo mesta. Samo da bacite pogled na pejsaze. Bez politike ih pogledajte. Pejsaze.
Milica Tomić Milica Tomić 14:46 20.12.2007

Re: med i mleko...

drzavna politika nema veze sa vladama. ona je vec sto godina ista. ne menja sa. prema svim kosovarima. i albanskim i srpskim. prema jednima je agresivna, a druge manipulise.
Milica Tomić Milica Tomić 14:50 20.12.2007

Re: med i mleko...

Osim toga, njihovo je stradanje je starije od drzavne politike sadasnje vlade Srbije ? Ono traje vec nekoliko tih srpskih vlada. Jel' to za Vas novost ?


drzavna politika nema veze sa vladama. ona je vec sto godina ista. ne menja sa. prema svim kosovarima. i albanskim i srpskim. prema jednima je agresivna, a druge manipulise.
nestorijanac nestorijanac 14:53 20.12.2007

Re: med i mleko...

drzavna politika nema veze sa vladama.

To ste mozda tako culi na nekom od konceptualnih seminara.
Nego, umesala se na Kosovu i medjunarodna zajednica. Ne znam dal' ste to culi ? I ta zajednica sa svojim "mehanizmima" sada odgovara za zastitu ljudskih prava SVIH koji na Kosovu zive. I tako, jel' te, kada MNOGO ljudi strada na prostoru koji cuva medjunarodna zajednica, onda je to straaaasno nezgodna situacija. Kapirate ?
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 15:22 20.12.2007

Re: med i mleko...

Bez politike ih pogledajte

mogu da vam verujem kako je tamo, ali vi nama ne mozete ili necete. I konacno, vi ubacujete politiku, mi pricamo o kafama i gradu.. a vi sve vreme o pejsazu i politici... zasto ako se vec dotaknete politike ne kazete nesto o srpskoj politici devedesetih na Kosovu. Mozda bi onda i bilo jasnu sta tu radi ta medjunarodna zajednica. Slazem se da ona ne radi dobro, ali svakog stranca boli ona stvar da stavlja glavuu torbu da bi nekog spasao. Tuzno ali tako je. I vi bi verovatno, kada bi otisli na Istocni Timor kao "plavi slem", verovatno bi samo pro-forme izvrsavali svoje obaveze i cekali da legne na hiljade dolara na vas racun.
Nestorijanac, sve ima svoju glavu i rep i nista nije slucajnona ovom svetu, a pogotovo ovo sto nam se danas desava s Kosovom.
nestorijanac nestorijanac 15:33 20.12.2007

Re: med i mleko...

I konacno, vi ubacujete politiku, mi pricamo o kafama i gradu.. a vi sve vreme o pejsazu i politici... zasto ako se vec dotaknete politike ne kazete nesto o srpskoj politici devedesetih na Kosovu.

Ne bas. Pogledajte ko i gde ovde pocinje politiku (konceptualnu).
Ali, dobro. Nego, mozda vi pominjanjem srpske politike devedesetih pravilno tumacite prisustvo medjunarodne zajednice danas na Kosovu. Ali, cime opravdavate neefikasnost medjunarodne zajednice da na Kosovu ucini ono sto je bio proklamovani cilj njene misije - da se uspostavi vladavina prava i da se zastite ljudska prava SVIH koji na Kosovu zive ?
Specifican problem Srbije je da o ljudima na Kosovu slabo govori. O ljudima slabo govori i drzava Srbija kao i njeni (konceptualni) intelektualci/umetnici/analiticari/ ... Tu smo slicni i sa medjunarodnom zajednicom kada ona o Kosovu govori. Ili sa Kosovskim Albancima. O ljudima slabo govore bas svi. I to bez koncepta.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 15:57 20.12.2007

Re: med i mleko...

Specifican problem Srbije je da o ljudima na Kosovu slabo govori. O ljudima slabo govori i drzava Srbija kao i njeni (konceptualni) intelektualci/umetnici/analiticari/ ...




Vidim da se o problemu "jadnih ljudi" stalno govori. Conceptualni intelektualci/umjetnici/analiticari prenose poruke dok izvrsioci duznosti sede u svojim stolicama drzeci se vrsto za naslon kako ih neko ne bi iscupao odatle i sire demagoske ideje zasnovane na principu shatro-patriotizma. Ja bih bas volela da znam koliko tacno Srba zivi na Kosovu i sta stvarno ti ljudi misle. Nemam pojima kako je u Pristini, Peci, ili bilo kom drugom gradu, ali verujem da ima ljudi koji zele da vode normalan zivot u dvadeset prvom veku, da slusaju muziku, igraju, bave se svojim poslom, ispijaju kafe, jedu, vode ljubav, setaju, druze se, uce jezike, putuju, imaju decu, nemaju decu, odlucuju o svom zivotu...Pouzdano znam da se OGROMAN broj ljudi sa Kosova raselio po svetu, mnogi zive u Beogradu...U cemu je problem. Don't shoot the messenger!
Milica Tomić Milica Tomić 16:15 20.12.2007

Re: med i mleko...

nestorijanac, niki ili ninoslave...

O ljudima slabo govore bas svi.



kad kazete ljudi, na koga konkretno mislite?
nestorijanac nestorijanac 16:30 20.12.2007

Re: med i mleko...

kad kazete ljudi, na koga konkretno mislite?

Na sve one koji konkretno stradaju i kojima su konkretna ljudska prava ugrozena.
Kada ste Vi poceli da o stradanju Albanaca na Kosovu performansionishete ?
Kada su ti ljudi stradali ili malko posle ?
Kada nameravate da prihvatite cinjenicu da ljudi JOS UVEK stradaju na Kosovu ?
nestorijanac nestorijanac 16:34 20.12.2007

Re: med i mleko...

Nemam pojima kako je u Pristini, Peci, ili bilo kom drugom gradu, ali verujem da ima ljudi koji zele da vode normalan zivot u dvadeset prvom veku, da slusaju muziku, igraju, bave se svojim poslom, ispijaju kafe, jedu, vode ljubav, setaju, druze se, uce jezike, putuju, imaju decu, nemaju decu, odlucuju o svom zivotu...

Da, mnogo takvih ljudi ima na Kosovu, ali im to sada nije dozvoljeno. To je taj pejsaz koji se lako moze videti na Kosovu. Kada su oci posmatraca otvorene i ciji mozak funkcionise bez politicko-umetnickog koncepta.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 16:37 20.12.2007

Re: med i mleko...

Nego, mozda vi pominjanjem srpske politike devedesetih pravilno tumacite prisustvo medjunarodne zajednice danas na Kosovu

Najzad da se bar negde razumemo, ili vi samo mene interpretirate ali mislite da medj. zaj. nije trebalo da dodje?

Ali, cime opravdavate neefikasnost medjunarodne zajednice da na Kosovu ucini ono sto je bio proklamovani cilj njene misije - da se uspostavi vladavina prava i da se zastite ljudska prava SVIH koji na Kosovu zive ?

zar vec nisam rekao...pa pobogu, gde je bila ta ista medjunarodna zajednica 1995 kada se desavao genocid u Srebrenici.... Gde je bila kada se desavala Ruanda, kada je bila Somalija.... Pa nemojte mi reci da se citava medjunarodna zajednica urotila protiv Srba. Te price smo valjda zavrsili Petog Oktobra.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 16:43 20.12.2007

Re: med i mleko...

Problem mnogih je pominjanje isprijanja espressa kao simbola moderne Pristine. I ja ne verujem da im nije dozvoljeno da zele da zive zivot koji odgovara dvadeset prvom veku. Verujem, iako nisam bila u Prstini, da postoje moderni ljudi koji ne zele da zive pod senkom laznog tradicionalizma.
Milica Tomić Milica Tomić 16:49 20.12.2007

Re: med i mleko...

a sve one koji konkretno stradaju i kojima su konkretna ljudska prava ugrozena.
Kada ste Vi poceli da o stradanju Albanaca na Kosovu performansionishete ?
Kada su ti ljudi stradali ili malko posle ?
Kada nameravate da prihvatite cinjenicu da ljudi JOS UVEK stradaju na Kosovu ?


Nestorijanac,

a kada ste vi progovorili i jednu rec o stradanju konkretnih albanaca u konkretnim devedesetim, u vreme konkretnog aparthejda??

to pravo da govorite o stradanju svih bi imali da ste tokom devedesetih beknuli o aparthejdu. mogli bi da govorite o zrtvama sa obe strane, ali na zalost profuckali ste tolike godine, i setili se ljudskih prava tek onda kada su postala sredstvo drzavne politike.

Braaaaaaavo Nestorijanac!
nestorijanac nestorijanac 16:54 20.12.2007

Re: med i mleko...

to pravo da govorite o stradanju svih bi imali da ste tokom devedesetih beknuli o aparthejdu.

Legalisticki nema sta. Uz koncept. Nego, beknuste li Vi nesto o aparthejdu. Ili ste tada slikali dzempere ? Na strafte.
nestorijanac nestorijanac 17:12 20.12.2007

Re: med i mleko...

da ga izlozim u galeriji institucije ciji ste tada bili direktor.

Dzempere pomenuh tek onako. A, znaci slikali ste bas te motive u Vasoj pred-kontraaparthejdskoj fazi ? Lepo.
Znaci, taj je disha (rekoste da sam to ja) dozvoljavao devedesetih da se izlazu radovi protiv aparthejda !
Milica Tomić Milica Tomić 17:47 20.12.2007

Re: med i mleko...

Znaci, taj je disha (rekoste da sam to ja) dozvoljavao devedesetih da se izlazu radovi protiv aparthejda !


Pa predpostavljam da taj bivsi disha, koji ste niko drugi do vi - niste imali vremena da se bavite politikom izlaganja svoje galerije. imali ste preca posla, spremali ste se za snimanje cmizdravo kicastih filmova u produkciji kuce ciji ste direktor bili. filmovi su bili posveceni "istini o kosovu", i time doprineli postavljanju bodljikavih zica. koje tako rado pominjete. posle vaseg odlaska iz kuce koju ste vodili ostalo je bezbroj dvd snimaka vase istine o Kosovu, koje nikom niste mogli da uvalite, pa ste se lepo setili i uvalili nasim ambasadama po svetu.

naravno da se nestorijanac ne seca vise sebe kao autora cmizdravih dokumentaraca. Jer kada bi se setio, uvideo bi da je dobrano opleo zicu oko ljudi o kojima sada toboze toliko brine.
Kada se Nestorijanac seti sebe kao autora filma i sebe kao dishe - mozda ce i zica nestati.
sashaNS sashaNS 17:50 20.12.2007

Re: med i mleko...

nestorijanac,
kazite Vi meni kakvi su ti pejzazi bili dok se iz Beograda upravljalo Kosovom? Da li su bili lepsi?
nestorijanac nestorijanac 17:54 20.12.2007

Re: med i mleko...

naravno da se NESTORIJANAC ne seca vise sebe kao autora cmizdravih dokumentaraca.

Umetnice konceptualna, verujem da Vi svakako niste lili suze nad tim ljudima iz cmizdravih dokumentaraca
toga dishe, koji sam, kako kazete, zasigurno ja, nestorijanac.
Ako su filmovi toga dishe doneli zice koje pominjete, onda dajte da i tog dishu bacimo u zice ? Zajedno sa nestorijancem. Zar je to tako tesko Vama sa konceptima, s onu stranu zice ?! Postmodernu stranu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana