Ljudska prava

NAŠE SPECIFIČNOSTI U „TRENIRANJU STROGOĆE“

Freedom of Information RSS / 18.01.2011. u 13:41

Autor: Rodoljub Šabić

Zbog toga što Vas neprimerno uznemirava tako što uporno, više puta pokušava da Vam „utrapi" neku komercijalnu informaciju iako ste mu skrenuli pažnju da Vas ista ne zanima odgovorno lice u nekom trgovinskom, turističkom ili sličnom preduzeću rizikuje (prema Zakonu o trgovini) da bude kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od pedesethiljada do stopedesethiljada dinara. A istovremeno, zbog toga što neće da Vam da neku informaciju iako ste mu jasno stavili do znanja da Vas zanima i da Vam je potrebna, odgovorno lice, funkcioner u nekom organu vlasti (prema Zakonu o slobodnom pristupu informacijama) rizikuje zantno manju kaznu, od pethiljada do pedesethiljada dinara. Pravično ili ne? Pa, kako stvari stoje, nije ni bitno jer mogućnosti za izricanje druge od dve pomenute kazne više je hipotetička nego realna. A takva „mogućnost" upućuje na zanimljivije pitanje - da li je „naša" specifičnost u sprovođenju zakona to da je „treniranje strogoće" rezervisano samo za građane i preduzetnike, da ne važi za one iz vlasti?


Evo kako, s tim u vezi, stvari stoje kad su u pitanju dva "moja" zakona.
Početak rada na izveštaju koji Poverenik svake godine podnosi Narodnoj skupštini podsetio me na javnosti malo poznatu činjenicu da u toku protekle godine nadležni nisu pokrenuli ni jedan jedini prekršajni postupak zbog razloga utvrđenih u članu 26. Zakona o slobodnom pristupu informacijama odnosno zbog različitih oblika uskraćivanja informacija. I to uprkos činjenici da je u toj istoj godini Poverenik primio preko 2000 žalbi od kojih praktično svaka predstavlja i osnov za pokretanje prekršajnih postupaka.


I upravo objavljena vest da je minister za ljudska i manjinska prava doneo odluku o održavanju ponovnih izbora za Bošnjački nacionalni savet podsetila me na još jednu "interesantnu" stvar. Na to, da je još letos Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podneo nadležnim tužilaštvima veći broj krivičnih prijava zbog izvršenja više stotina krivičnih dela neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka i falsifikata u vezi sa upisom u posebne biračke spiskove nacionalnih manjina Još uvek nema nikakvih informacija o tome šta je i sa kojim efektom preduzeto povodom tih krivičnih prijava.


A to što će kroz desetak dana u celoj Evropi biti obeležavan evropski Dan zaštite podataka o ličnosti podsetilo me na to da je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u novembru prošle godine podneo veći broj prekršajnih prijava protiv ministara čija ministarstva nisu izvršila elementarne obaveze po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, i razume se, na to da i za njih važi isto, da nema informacija o tome da li je i šta povodom njih preduzeto. Prijave su se odnosile na sasvim očigledne prekršaje pa je zaista teško razumeti u čemu je „problem".


Rezultati koji su ostvareni na planu slobode pristupa informacijama su u najvećoj meri posledica podrške medija i javnosti samom zakonu i aktivnostima Poverenika. Kada je u pitanju zaštita podataka o ličnosti, zbog raznih razloga a, pre svega, zbog nedovoljne informisanosti i odsustva edukacije, taj aktivizam praktično ne postoji. Ali, i da je drugačije ne bi se primena zakona smela zasnivati samo na aktivizmu građana i medija. Neophodno je i da funkcioniše mehanizam odgovornosti za one koji ne poštuju zakon i krše ljudska prava.


Apsurdno je da se "efikasnost" pravosuđa potvrđuje npr. "ekspresnim" kažnjavanjem šefa države zbog čaše šampanjca ispijene na stadionu, a da se sa druge strane preduzima malo ili ništa povodom kršenja zakona i ljudskih prava koja predstavljaju očigledne prekršaje, čak i krivična dela.


Odnos prema odgovornosti funkcionera i službenih lica bukvalno se mora promeniti. Obrnut stav i nepromenjen odnos podrazumeva ne samo za građane i javnost iritantnu poruku, nego i svesno odricanje od korisnih efekata koje dosledna primena zakona može da da. A ti su rezultati većini građana ove zemlje zaista potrebni.



Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Gul_Dukat Gul_Dukat 14:50 18.01.2011

Privatnost podataka...

Koliko su bezobrazne nase banke sto se tice tajnosti korisnickih podataka koje cuvaju imao sam prilike da iskusim (ja i moje kolege) u skorije vreme kada je firma u kojoj radimo napravila saradnju sa Intesom i to tako sto je od Intese dobile sve podatke o postojecim PRIVATNIM racunima radnika (na osnovu prosledjenog JMBG).
Ipak je ovo zemlja ludaka
Freedom of Information Freedom of Information 15:16 18.01.2011

Re: Privatnost podataka...

Gul_Dukat
..firma u kojoj radimo napravila saradnju sa Intesom i to tako sto je od Intese dobile sve podatke o postojecim PRIVATNIM racunima radnika (na osnovu prosledjenog JMBG).Ipak je ovo zemlja ludaka

Ako prethodno nisu od Vas (nekako) pribavili formalnu saglasnost onda je to zaista frapantno!
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:27 18.01.2011

Re: Privatnost podataka...

firma u kojoj radimo napravila saradnju sa Intesom i to tako sto je od Intese dobile sve podatke o postojecim PRIVATNIM racunima radnika


ne bi se primena zakona smela zasnivati samo na aktivizmu građana i medija. Neophodno je i da funkcioniše mehanizam odgovornosti za one koji ne poštuju zakon i krše ljudska prava.

Potpisujem.
Freedom of Information Freedom of Information 15:31 18.01.2011

Re: Privatnost podataka...

Jelica Greganović
ne bi se primena zakona smela zasnivati samo na aktivizmu građana i medija. Neophodno je i da funkcioniše mehanizam odgovornosti za one koji ne poštuju zakon i krše ljudska prava. Potpisujem.

Nisam ni sumnjao,ali ipak hvala!
vojislav948 vojislav948 15:58 18.01.2011

Pravda je duga i nedostižna


Odnos prema odgovornosti funkcionera i službenih lica bukvalno se mora promeniti

Na žalost u tom grmu leži zec. Srbija nije pravna država i nema odgovornosti za nečinjenje ili po građane loše činjenje. Ovome u mnogome doprinosi paraliza ili nerad državnih institucija. Pre tri godine preko advokata sam pokrenuo tužbu za koju sam morao odmah da uplatim taksu koja iznosi 50% moje penzije. Do danas nisam dobio nikakvo rešenje i gubim nadu da ću ga uopšte dobiti. Toliko o efikasnosti sudstva i nedostižnosti pravde u Srbiji.
Freedom of Information Freedom of Information 16:11 18.01.2011

Re: Pravda je duga i nedostižna

vojislav948

Srbija nije pravna država i nema odgovornosti za nečinjenje ili po građane loše činjenje.

Tačno,pa je od ogromnog,nemerljivog znaćaja da to postane.
apectator apectator 16:50 18.01.2011

Re: Pravda je duga i nedostižna

vojislav948

Toliko o efikasnosti sudstva i nedostižnosti pravde u Srbiji.

Naše pravosudje je posebna priča! Ono je uvek bilo veliki problem ali sad kad je ovako uspešno "reformisano" postalo je ne samo veliki nego i nerešiv problem!
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:53 18.01.2011

Re: Pravda je duga i nedostižna

Odnos prema odgovornosti funkcionera i službenih lica bukvalno se mora promeniti


Na žalost u tom grmu leži zec. Srbija nije pravna država i nema odgovornosti za nečinjenje ili po građane loše činjenje. Ovome u mnogome doprinosi paraliza ili nerad državnih institucija. Pre tri godine preko advokata sam pokrenuo tužbu za koju sam morao odmah da uplatim taksu koja iznosi 50% moje penzije. Do danas nisam dobio nikakvo rešenje i gubim nadu da ću ga uopšte dobiti. Toliko o efikasnosti sudstva i nedostižnosti pravde u Srbiji.

Vojislave, da ti možda ipak ne živiš u Sloveniji, na S je i ona, možda si pobrkao...možda smo komšije?
vojislav948 vojislav948 20:31 18.01.2011

Re: Pravda je duga i nedostižna


Vojislave, da ti možda ipak ne živiš u Sloveniji

Jelice, Jelice ipak živim u Srbiji brale u Novome Sadu gde takođe malo radu, malo kradu i mnogo toga ne znadu. Možda gledam loše filmove i slušam lošu muziku pa me ponekad uhvati bedak, ali na svu sreću još uvek redak.pozdrav za tebe.
gorran2 gorran2 16:51 18.01.2011

Sledeći korak

nadležni nisu pokrenuli ni jedan jedini prekršajni postupak zbog razloga utvrđenih u članu 26. Zakona o slobodnom pristupu informacijama odnosno zbog različitih oblika uskraćivanja informacija. I to uprkos činjenici da je u toj istoj godini Poverenik primio preko 2000 žalbi od kojih praktično svaka predstavlja i osnov za pokretanje prekršajnih postupaka.

još letos Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podneo nadležnim tužilaštvima veći broj krivičnih prijava zbog izvršenja više stotina krivičnih dela neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka i falsifikata u vezi sa upisom u posebne biračke spiskove nacionalnih manjina Još uvek nema nikakvih informacija o tome šta je i sa kojim efektom preduzeto povodom tih krivičnih prijava.

Ovaj deo priče je jasan. (Nekom ludom srećom) Poverenik za informacije postoji, i radi svoj posao.
Nadležni organi za pokretanje postupaka protiv prekršilaca takođe postoje, ali - očekivano - ne rade svoj posao.
Zato što ne moraju. Više im se isplati da sede i ćute, nego da talasaju.

Sledeći korak nije na državi, jer ona očigledno ne želi nešto da preduzme - nego na civilnom društvu.
Mene zanima kako vi vidite, koji bi bili sledeći koraci koje bi bilo umesno preduzeti u smislu nenasilnog pritiska na državu da radi svoj posao?
I od kojih subjekata društva bi se to moglo očekivati?
Freedom of Information Freedom of Information 18:31 18.01.2011

Re: Sledeći korak

gorran2
Sledeći korak nije na državi, jer ona očigledno ne želi nešto da preduzme - nego na civilnom društvu.Mene zanima kako vi vidite, koji bi bili sledeći koraci koje bi bilo umesno preduzeti u smislu nenasilnog pritiska na državu da radi svoj posao?I od kojih subjekata društva bi se to moglo očekivati?

Sledeći korak mora biti i na državi! Mislim da je zaista jako važno da to postignemo! Ja sam zbog toga već danas, povodom upozorenja koje sam javno uputio, razgovarao sa ministrom za državnu upravu i sa zamenikom državnog tužica i mislim da će to dati neke efekte. Ali svakao je izuzetno važno i da subjekti civilnog sektora, i NVO i , što je posebno bitno, što više "običnih" gradjana, pojedinaca nastave sa upornim insistiranjem na tome da prava zajamčena usdtavom i zakonima ove zemlje ne smeju biti mrtvo slovo na papiru, da insistiraju na tome da sva ta prava realno ostvaruju i da se toga radi koriste svim pravnim sredstvima koja imaju na raspolaganju.
vojislav948 vojislav948 20:16 18.01.2011

Re: Sledeći korak


Sledeći korak mora biti i na državi

Rodoljube vama zaista svaka čast, vaše aktivnosti su vidljive.Međutim, obzirom na vrlo teško stanje u društvu, gde se na svakom koraku susrećemo sa birokratskim, komplikovanim procedurama, lošom organizacijom poslovanja i lošim odnosom prema građanima,zaista mislim da taj front pritiska mora biti mnogo širi i povezaniji, sinhronizovan, jer samo tako bi se moglo uticati na promene. Stranke na vlasti i opozicija zaista malo ili gotovo ništa ne čine da se ubrzaju reforme u svim porama života. Stiče se utisak da reaguju isključivo na upozorenja EU, što nameće zaključak da se ništa ne čini za boljitak građana. Pogledajte poniženja koja doživljavaju građani na šalterima MUP, PIO, banke i .....Ružno i tužno.
vhedrih2 vhedrih2 17:25 18.01.2011

Podaci o licnosti

Kada je u pitanju zaštita podataka o ličnosti, zbog raznih razloga a, pre svega, zbog nedovoljne informisanosti i odsustva edukacije, taj aktivizam praktično ne postoji


Ako je od neke vajde ja sam jos pre vise godina u programe nekih predmeta koje predajem na razlicitim nivoima studija uvrstio teme o pravima ucesnika u istrazivanjima, gde moraju da razumeju i relevantne pravne norme vezane za prava ucesnika, a sada sam to azurirao i upoznavanjem sa relevantnim odredbama naseg Zakona o zastiti podataka o licnosti. I to izmedju ostalog odgovaraju i na ispitu.

Ako i ne bude imao nekog jaceg efekta na aktuelne generacije, valjda cemo to primetiti kod narednih. Uostalom, vec je vidljivo da se prava ucesnika u istrazivanjima sada u praksi ipak cesce postuju nego sto je to bio slucaj pre 10-15 godina. Naravno, bilo bi bolje da se promene vide u nekim drugim, za svakodnevni zivot bitnijim oblastima, ali i ovo je nesto.
Freedom of Information Freedom of Information 17:55 18.01.2011

Re: Podaci o licnosti

vhedrih2
Ako je od neke vajde ja sam jos pre vise godina u programe nekih predmeta koje predajem na razlicitim nivoima studija uvrstio teme o pravima ucesnika u istrazivanjima, gde moraju da razumeju i relevantne pravne norme vezane za prava ucesnika, a sada sam to azurirao i upoznavanjem sa relevantnim odredbama naseg Zakona o zastiti podataka o licnosti. I to izmedju ostalog odgovaraju i na ispitu.

Ne samo da je od neke vajde,nego je od velike vajde.I zato,najiskrenije- svaka čast! Ono što nama treba to je što više takvih i sličnih poteza.Bilo bi idealno da se odvijaju u okvru unapred, na globalnom, državnom nivou definisane i operacionalizovane strategije ali i bez toga su više nego dobro došli.Toliko malo se kod nas zna o savremenim standardima zaštite podataka o ličnosti, da je svaka korektna edukacija doslovno dragocena.
Ako i ne bude imao nekog jaceg efekta na aktuelne generacije, valjda cemo to primetiti kod narednih. Uostalom, vec je vidljivo da se prava ucesnika u istrazivanjima sada u praksi ipak cesce postuju nego sto je to bio slucaj pre 10-15 godina. Naravno, bilo bi bolje da se promene vide u nekim drugim, za svakodnevni zivot bitnijim oblastima, ali i ovo je nesto.

Sigurno,bez ikakve sumnje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:56 18.01.2011

Pitanje

da li je „naša" specifičnost u sprovođenju zakona to da je „treniranje strogoće" rezervisano samo za građane i preduzetnike, da ne važi za one iz vlasti?

Nije. Evo u Sloveniji i kantautori pevaju da se više isplati ukrasti fabriku nego šraf.
To se nekad skraćivalo u "Ne može šut s rogatim".
Mada, moglo bi se pitati i ko je šutom nabio rogove...al' da ne komplikujem...to će Voja uz srkutanje da oplete.
Freedom of Information Freedom of Information 18:12 18.01.2011

Re: Pitanje

Jelica Greganović
da li je „naša" specifičnost u sprovođenju zakona to da je „treniranje strogoće" rezervisano samo za građane i preduzetnike, da ne važi za one iz vlasti?Nije. Evo u Sloveniji i kantautori pevaju da se više isplati ukrasti fabriku nego šraf. To se nekad skraćivalo u "Ne može šut s rogatim". Mada, moglo bi se pitati i ko je šutom nabio rogove...al' da ne komplikujem...to će Voja uz srkutanje da oplete.

Ma naravno Jelice ta se pesma peva,i ne samo u Sloveniji.Kao što i rogati manje više svuda pokušavaju da šutim nabiju rogove. Samo pitanje je -u kojoj meri to mogu i smeju da rade? Siguran sam da se slažeš da bi npr. u Sloveniji ipak bilo nezamislivo da povereniku bude podneto dve hiljade žalbi a da ne bude podneta ni jednu prekršajna prijava.
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:25 18.01.2011

Re: Pitanje

Siguran sam da se slažeš da bi npr. u Sloveniji ipak bilo nezamislivo da povereniku bude podneto dve hiljade žalbi a da ne bude podneta ni jednu prekršajna prijava.

Žao mi je, al moram da ti kažem da je i ovde postalo sve zamislivo. Naročito kad se tiče suda i sudstva i šutih i rogatih...
sahmatbg sahmatbg 18:49 18.01.2011

Re: Pitanje

Žao mi je, al moram da ti kažem da je i ovde postalo sve zamislivo. Naročito kad se tiče suda i sudstva i šutih i rogatih...

Slaem se da ništa pa ni Sloveniju ne treba idealizovati.I siguran sam da znaš za brojne slovenačke primere "nezamislivih" stvari naročito na temu šutih i rogatih.Ali ipak neam smisla porediti ih sa onim šro se ovde nameće i to uz priče na temu demokratije i evroskih standarda.Jer ovo kod nas je je čisti hororrr!
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:53 18.01.2011

Re: Pitanje

Nezamislive stvari možeš slobodno da napišeš bez navodnika.
Nema smisla samo utoliko što to neće pomoći, eventualno može da odmogne kao izgovor. Ali, ako misliš da nema smisla jer nije tako, onda moram da te razočaram da ni EU nije imuna na kršenje evropskih standarda koje je sama postavila, shodno tome ni Slovenija kao njen deo. Svako ima svoj horor i ne čini mu se mnogo manjim od tuđeg. Samo uđi na slo medije elektronske, pogledaj samo komentare na domaće vesti, ako ti se same vesti ne čitaju...
Freedom of Information Freedom of Information 18:55 18.01.2011

Re: Pitanje

Jelica Greganović
Siguran sam da se slažeš da bi npr. u Sloveniji ipak bilo nezamislivo da povereniku bude podneto dve hiljade žalbi a da ne bude podneta ni jednu prekršajna prijava.Žao mi je, al moram da ti kažem da je i ovde postalo sve zamislivo. Naročito kad se tiče suda i sudstva i šutih i rogatih...

Vidim da si nešto jako ljuta na slovenačku birokratiju,pogotovo pravosudje. Verujem,ne bez razloga. Ali ipak ponavljam
Siguran sam da se slažeš da bi npr. u Sloveniji ipak bilo nezamislivo da povereniku bude podneto dve hiljade žalbi a da ne bude podneta ni jednu prekršajna prijava

Jer sasvim sam siguran.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:06 18.01.2011

Re: Pitanje

Nisam ljuta, skoro sam navikla da me svaki dan nešto zaprepasti za dobro jutro...
Samo, kad bude podneta prekršajna prijava, sledi ta grana vlasti na delu...a zbog nje je vreme još relativnija pojava no što se mislilo i EK zvekeće globe svako malo...jer traje i traje i traje...
sahmatbg sahmatbg 19:10 18.01.2011

Re: Pitanje

Jelica Greganović
ako misliš da nema smisla jer nije tako, onda moram da te razočaram da ni EU nije imuna na kršenje evropskih standarda koje je sama postavila, shodno tome ni Slovenija kao njen deo. Svako ima svoj horor i ne čini mu se mnogo manjim od tuđeg.

Ma nema problema,slažem se.Dobro znam da je i u EU ima razlika izmedju proklamovanog i stvarnog.I to ne retkih i ne malih razlika.I,u pravu si,ima i horora.Ali mi smeta što ti verovatno nemaš pojma sa kakvim oduševljenjem te tvoje reči čita prosečan pripadnik srpske političke elite.I na osnovu njih zaključuje da je kod nas "isto kao u EU".A čak i kad su horori u pitanju postoje razlike, i kvalitativne i kvantitativne. A bar kad su ove druge u pitanju mislim da nam Slovenija i slični ne mogu ni prići.
Jelica Greganović Jelica Greganović 02:03 19.01.2011

Re: Pitanje

Ali mi smeta što ti verovatno nemaš pojma sa kakvim oduševljenjem te tvoje reči čita prosečan pripadnik srpske političke elite.I na osnovu njih zaključuje da je kod nas "isto kao u EU".

Znam i ja to...zato i ne pišem često ovde o tome...ponekad...a opet nema smisla ni uvek prećutkivati...zar ne?

Edit: Dobar dan danas
maksa83 maksa83 01:38 19.01.2011

megatrol


Gospodine Šabiću, da li po tom zakonu o dostupnosti informacija možemo da saznamo ko su članovi komisije koja izbacuju informatiku iz škola, i kome da se obratimo?

Freedom of Information Freedom of Information 06:00 19.01.2011

Re: megatrol

maksa83
Gospodine Šabiću, da li po tom zakonu o dostupnosti informacija možemo da saznamo...?

Predlažem da nadjete vremena i bacite pogled na www.poverenik.rs. Taj sajt je i napravljen pre svega zbog toga da bi se gradjani bolje nformisali o svojim pravima i da bi im se olakšao njihovo ostvarivanje.
ko su članovi komisije koja izbacuju informatiku iz škola, i kome da se obratimo?

Ako takva komisija zaista postoji to je informacija od javnog značaja na koju javnost,svakako,ima pravo. Najlogičnije i najverovatnije je prava adresa na kojoj informaciju treba tražiti- Ministarstvo prosvete.
Krugolina Borup Krugolina Borup 07:58 19.01.2011

Re: megatrol

da li po tom zakonu o dostupnosti informacija možemo da saznamo ko su članovi komisije koja izbacuju informatiku iz škola, i kome da se obratimo?


Kako, bre, izbacuju informatiku iz škola, pa jesu pali s Marsa? Odakle ti ta informacija, ja ništa nisam po novinama videla? (EDIT: Evo, sad vidim blog kod Milutina...)

Moj predlog ti je i da izbistriš Zakon o sistemu obrazovanja i vaspitanja, gde je definisano ko dnosi "nastavne planove i programe", a ima tih odbora i saveta nibrojaimsenezna. Pa onda trazis od Ministarstva prosvete (posto su svi ti saveti pri ministarstvu, cini mi se) kopiju Odluke tog i tog Saveta/Veca/Komisije (kako je vec definisano u Zakonu) kojom se ukida informatika, kao i spisak članova tog Saveta/Veca/Komisije.

Freedom of Information Freedom of Information 08:16 19.01.2011

Re: megatrol


Kako, bre, izbacuju informatiku iz škola, pa jesu pali s Marsa?

Ni ja ne mogu da verujem da neko o tome stvarno razmišlja.Zato sam i rekao "ako takva komisija postoji".Ali, naravno, nije zgoreg zatražiti i dobiti eksplicitan odgovor od ministarstva prosvete.
Krugolina Borup Krugolina Borup 08:39 19.01.2011

Re: megatrol

Ako je suditi po danasnjem tekstu u "Politici", ovde je rec tek o predlogu reformi, o kojem treba da se vodi javna rasprava. A kako je predlog reforme gimnazije opisan, izgleda mi da su prepisivali od Šuvara. Vraćaju usmereno obrazovanje na velika vrata.

Sve u svemu, konačnu odluku o reformi donosi NACIONALNI PROSVETNI SAVET (znala sam da je nekakav savet, majkumu). Na članove tog saveta treba apelovati da se ne igraju izbacivanjem informatike iz programa. (Važno je da o ukidanju veronauke niko ne govori.)
moebius99 moebius99 12:09 21.01.2011

freedom of information

http://blog.b92.net/text/17054/Sta-je-nama-nasa-reforma-dala/


evo malo o toj reformi...da, istina je, hoce da izbace Informatiku


[url=http://www.elitesecurity.org/t394496-Reformisana-gimnazija-bez-informatike][/url]
[url=http://www.fbg.org.rs/proteruju-informatiku-iz-gimnazija/][/url]
[url=http://www.fbg.org.rs/konacni-nastavni-plan-za-gimnaziju/comment-page-1/#comment-1298][/url]

itd. Izasao je clanak u Novostima, Politici, itd.
gimnazijalac75 gimnazijalac75 12:28 21.01.2011

Re: megatrol

Ako je suditi po danasnjem tekstu u "Politici", ovde je rec tek o predlogu reformi, o kojem treba da se vodi javna rasprava. A kako je predlog reforme gimnazije opisan, izgleda mi da su prepisivali od Šuvara. Vraćaju usmereno obrazovanje na velika vrata.


Ovaj PREDLOG za malo da prođe pre godinu dana, (..kao bila javna rasprava, videli to direktori iz zajednice gimnazija, onako usput na nekom seminaru, a zaposleni u školama i javnost ko s marsa pali...) pa kad se digla prašina (značajno manja nego sada), gospoda iz ministarstva su svoj predlog gurnula u fioku, i ogradili se o njega, kao i pojedinci iz komisije koja je pravila predlog.

Kad se sve smirilo, posle 10 meseci, OPET SU VASKRSLI PREDLOG, sad imaju i novu komisiju (ko zna ko je u njoj), i još su rigorozniji, izbacila gospoda informatiku i iz izbornih predmeta u 4-tom razredu.

Sad se opet digla buka, gospodin Lazarević Bogoljub, istoričar, i pomoćnik ministra za srednje škole, opet pere ruke... pritisli ga malo ovi iz PRIVREDNE KOMORE i DRUŠTVA INFORMATIČARA... sad će opet predlog u fioku... i tako dok ministarstvo ne istera svoje.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana