Društvo| Kultura| Literatura| Zabava

Tajkuni lakog pera: Kuda, šećeru?

nikolic777 RSS / 29.01.2011. u 00:05

Milan Nikolić

Ko životari na Parnasu, a ko se bahati na Olimpu savremene srpske književnosti (drugi, završni deo)

"Doktor mi je rekao da sam otvorena pet prstiju i da mogu odmah da se porodim (...)Tada nisam baš najbolje govorila engleski, a nisam imala ni šta da kažem doktoru. Nije bilo ni potrebe za tim jer mi je on od prvog trenutka ulivao poverenje. Bio je poreklom Grk, pravoslavac"

            Marijana Mateus, Amouage,p.84

 

U prvom delu ovog teksta postavio sam nekakav teorijski okvir, neophodan da bi se o savremenoj, megahit literaturi, reklo nešto više od "bljak, bezveze, krš" iako se nijednoj od ovih etiketa ne može ništa zameriti. Ostalo je pitanje - Šta sve prepoznajemo kao jeftino u ovoj tiražnoj priči?  Ispostavilo se da su citati u tekstu bili povod za sjajnu zabavu i budući da sam obećao drugi deo, stavio sam akcenat na zabavni aspekt "svog tog krša", uz malo neizostavne - ironije.

 

ŠTA JE MARIJANA MATEUS ZAMERILA OLIVERU TVISTU?

"Doktor mi je rekao da sam otvorena pet prstiju i da mogu odmah da se porodim (...)Tada nisam baš najbolje govorila engleski, a nisam imala ni šta da kažem doktoru. Nije bilo ni potrebe za tim jer mi je on od prvog trenutka ulivao poverenje. Bio je poreklom Grk, pravoslavac.Rekao mi je da želi da, kada se porodim, bez obzira nato što mi muž nije tu, pozove sveštenika, koji će mog sina poprskati svetom vodicom. Pitala sam se kako ću sve to sama proći i izdržati" - opsuje Marijana Mateus svoj porođaj u Beću, nadovezujući se, bez predumišljaja svakako, na aktuelne "duhovne trendove", na sve to "pravoslavlje za poneti", čija je literarna karijatida njena starija koleginica, Ljiljana Habjanović Đurović. Verovatno, autorka "Petkane" dublje "promišlja" Boga, nego Marijana Mateus, a možda se nama samo tako čini zbog Marijaninih golih ramena, seksipila i avantura. Uostalom, u svom prvencu "Amouage", gospođa Mateus govori o "konzervativnom delu svog bića", ali i o književnosti koju je zavolela još kao devojčica - "Prvo me je osvojio Branko Ćopić kada smo dobili da ga pročitamo za lektiru. Silno me je poremetio i Dnevnik Ane Frank, u petom razredu osnovne.  Stvarno sam bila zaluđena literaturom." I odmah zatim, u prvoj sledećoj rečenici - provalija: "Na sreću nikada nisam bila u fazonu sirotog Olivera Tvista", ali je zbog toga jako rano otkrila ruske klasike. Marijana priznaje da u tom periodu svog života mnogo više vremena poklanja knjigama "u odnosu na muškarce" i da je između Ane Karenjine i Nataše Rostove, uvek birala Anu, sa upečatljivom, originalnom argumentacijom - "Uvek sam odabirala ovu prvu zato što je važno imati svoju ličnost. Više ćemo biti cenjeni ako se pokažmo u pravom izdanju." Šta nam je autorka ovim redovima želela reći ostaje čudno nejasno, ali njene čitateljke će je verovatno razumeti. Poznanstvo sa prvim suprugom, Miodragom Kostićem, koje počinje njegovim pitanjem dok je parkirao motor- "Kuda, šećeru?", definitivno je spasava sudbine Olivera Tvista, mada ova friška spisateljica navodi da ju je budući muž "osvojio malim stvarima", a nešto atmosfere iz ruskih klasičnih romana osetila je u dvorcu Dunđerski u koji ju je, jednom prilikom tokom zabavljanja, poveo. I ovo iskustvo je majstorski opisano: "Bila sam fascinirana: ući u dvorac, osetiti se kao u nekoj bajci - gledaš konje, šetaš, ručaš. Ne, nismo uzeli sobu. Nisu to bile te varijante, nego me je kao dete - poveo na sladoled. Proveli smo neko vreme zajedno, a onda je morao  da se vrati da radi. Imao je firmu za proizvodnju aparata za kokice".

SAMO NAS BOG JOŠ NIJE IZNEVERIO

spisateljice
spisateljice
Otprilike u isto vreme kad ovaj devojčurak hoda zamkom Dunđerski, Ljiljana Habjanović Đurović i ne sluti dane slave koji je očekuju, mada radeći u tadašnjoj, ratnohuškačkoj "Dugi", večitog glodura Milomira Marića, daje oduška svom talentu. Iza sebe već ima dva romana, koje je napisala, dok je još, kao ekonomista radila u banci. Ne u onoj u kojoj je službovao Slobodan Milošević. I ona, vrlo poetično i nadahnuto govori o stvaralačkom nemiru koji je osetila veoma rano: "Od svoje sedme godine želela sam da budem pisac. Bila sam veoma usamljena. Moje drugarice i drugovi su izlazili i zabavljali se, a ja sam čitala, pisala i maštala..."

Suočenju sa  čuvenom proročicom  tog doba koja joj predviđa dobijanje Nobelove nagrade za književnost, sledovalo je suočavanje sa Mirom Marković, čiji je imunitet na pisanu reč, na sve te smene noći i dana, godišnjih doba i dečijih osmeha, takođe bio veoma slab. Na sreću,  prijateljice (Habjanović je sklona da ovaj odnos u eposi demokratije  naziva - "poznanstvom") nisu jedna drugu doživljavale kao konkurenciju. Rivalstva nije bilo, ali bilborda sa Ljiljaninim likom, sredinom devedesetih, svuda po Beogradu - jeste. U uglu svakog od njih  je stajao logo Narodne knjige. Spuštajući se genezom ženskog rodoslova, spisateljica obrađuje  "večnu žensku patnju" i za samo nekoliko godina, u svom duhovnom i stvaralačkom razvoju, stiže do još jedne žene - Svete Petke. Od objavljivanja ovog romana koji je pisala, kako sama tvrdi nastojeći da mu obezbedi kredibilitet, uz stalne konsultacije sa duhovnikom, Ljiljana Habjanović Đurović, danas vlasnica sopstvene izdavačke kuće "Globosino Aleksandrija", ostaje verna isključivo  ovoj vrsti štiva. Ređali su se naslovi: "Svih žalosnih radost", "Igra anđela", "Voda iz kamena"... O vanserijskoj spritualnosti tih romana najbolje svedoče njihovi - vanserijski tiraži. Do naše Ljilje, nikada se "duhovna literatura" nije prodavala punom parom, premašujući čak i spisateljice, koje nisu eksploatisale duhovnost, ali jesu seks vodeći se maksimom - "Sex sells". Nema te intimne biografije niti "chicklita" koji je, u Srbiji, mogao da joj izađe na crtu. Jer samo ona, po sopstvenom prizanju - "U svom književnom radu osećam podršku svojih anđela čuvara i svetitelja. Kao devojčica bila sam uvereni ateista. I dugo je vremena prošlo dok nisam postala sigurna i mirna vernica. Odavno već živim s osećanjem da ono što je neuobičajeno nije i nemoguće. Duboko verujem da mi, ljudska bića, nismo sami na svetu. Ponekad osećam živo prisustvo onih koji mole Boga za nas, i živo prisustvo Boga samog. Na promocijama svojih knjiga često kažem i ovo: "Sve velike ideje koje su tokom istorije ljudska srca grejale nadom pokazale su se kao iluzija. Bog nas jedini nije izneverio. Tu je. I čeka da mu se vratimo."

I dok se, skromna i smerna, Ljiljana Habjanović, pita: "Ne znam da li je to dovoljno kako bih opravdala milost koju sam zadobila kada mi je dato da napišem roman PETKANA. Da pod svojim imenom objavim knjigu o najvoljenijoj Svetiteljki pravoslavlja, Prepodobnoj Majci Paraskevi. Ta knjiga uveliko prevazilazi ne samo moju karijeru, već i sav moj život", ja se razmišljam o tome kako je Dante Aligijeri mogao tako ozbiljno da omane. Poslednji deo "Božanstvene komedije" - RAJ smatra se, upravo zbog apstaktnosti sadržaja, spiritualnosti i fantazije, najmanje upečatljivim, dok je PAKAO, kao slika punog života, strasti i greha, umetnički najbogatiji. Danteovo rajsko uzdizanje do spoznavanja Boga, vrhovnog dobra i ljubavi (contemplatio beatifica), do mističkog spajanja božanskog i ljudskog - čitaocima Komedije je uvek najteže padalo.

LJILJANA I NIKOLAJ, NIKOLAJ I LJILJANA

Ljiljana Habjanović Đurović je to bolje izvela i stoga je čitaoci lakše razumeju. Ili je "Petkana" spritualnija od

ljilja
ljilja
Danteovog "Raja"?  Ili Danteu "anđeli nisu šaputali"? Barem se on savremenicima nije tako hvalio. Ljiljin ugled i tiraži, mada je, potpisujem, kao prava hrišćanka, ravnodušna na novac - jesu očekivani. I nagrada koju je dobila, u novembru prošle godine je očekivana: "Sa blagoslovom patrijarha moskovskog i cele Rusije, Kirila, povodom Dana narodne sloge, dodeljene su književne nagrade Ruske pravoslavne crkve i Foruma „Pravoslavna Rusija". U Moskvi, u čuvenoj galeriji Manjež, koja se nalazi uz sam ulaz Kremlja, na velikoj svečanosti kojoj su prisustvovale istaknute ličnosti ruske Crkve i države, ugledni književnici i izdavači, nagrade je uručio mitropolit kaluško-borovski Kliment, direktor Izdavačkog odbora Ruske pravoslavne crkve, koji je bio i predsednik žirija. Članovi žirija bili su i šef Odbora za umetnost Državne dume Rusije Popov i istaknuti ruski književnik i univerzitetski profesor Vladimir Krupin. U kategoriji „Nabolje umetničko delo" drugu nagradu dobila je Ljiljana Habjanović-Đurović za roman "Igra anđela". Kako je prvo mesto tradicionalno rezervisano za ruskog pisca, "Igra anđela" je nagrađena kao najbolji roman stranog autora objavljen u Rusiji u 2010. godini. U kategoriji Svetootačkih spisa treća nagrada je pripala delima Svetog Vladike Nikolaja."  Habjanovićka je u pravu - režimi se menjaju, čitaoci ostaju. Ali, izjavljujući tako nešto, spisateljica zaboravlja na činjenicu da promene režima ne znače nužno i diskontinuitet sa modelima i (ne)vrednostima bivših.

MARIJANIN PIONIRSKI KROS

Ko bi se svemu ovome nadao? Ljiljana sigurno nije budući da je "kao devojčica bila uvereni ateista". Pa ipak dočekala je svoju, rusku, pravoslavnu verziju Nobela. Verujem da joj ovo priznanje više imponuje od onog koje je dobio Andrić. I sada moram da se vratim Marijani Mateus, ni krivoj ni dužnoj, a svakako bezazlenijoj i duhovitijoj od Lilje, samo zbog još jednog čarobnog među svim njenim čarobnim sećanjima u romanu Amouage - "Ja sam bila prava Titova pionirka. Čak sam i štafetu nosila. Za mene je bila čast što sam mogla tih pedeset metara da je držim u rukama." Kasnije je i ona naučila da prepoznaje duhovnost koja "uliva poverenje" ili je jednostavno preovladao "konzervativni deo njene ličnosti".  

Mira Marković je, kao dosledna levičarka, puštajući vetar u leđa projektu "Habjanović", iz nehata, nije namerno, podržala turbo duhovnost, tu važnu komponentu nacionalizma na kojem je živeo i održavao se njen suprug, sve dok nije završio kao diktator "koga su studenti gađali cipelama".

VELIKA MAMA I NJEN POSLUŠNI MAG

Pored svih svojih pisanja, a sećamo se korica na kojima se smeši pored zemaljske kugle, verovatno nadajući se tome da je jednom čitavu pokori, ambiciozna Mira je završila i kao fiktivna  junakinja literature, u prvom delu ovoh teksta više puta pomenute - Vesne Radusinović. Tu smo na terenu, suprotnom, a opet bliskom "duhovnom stvaralaštvu" a la Ljiljana Habjanović Đurović. Reč je o napajanju žučima tabloidne štampe. Sama spisateljica je u više navrata dajući intervjue govorila: "Ako nemaš petlju da budeš pevačica, onda pišeš o estradi". Formula je jednostavna. Kako pisac može da živi od folka? Tako što piše o njemu. Otuda toliko silikona, najlonskih suknji i usijanih asocijacija na stvarne likove, političara sakrivenih iza izmišljenih imena, gradskih i prigradskih tračeva u njenim romanima. Inače, zvanično, za javnost, na sve to je veoma gadljiva. Ona samo stvara "krokije", duhovite hronike o jednom vremenu. Tako (joj ) je govorio Milomir Marić. U jednom od tih krokija, "Ostrvo muškaraca, obala žena" našlo se i poglavlje o Velikoj mami, koja je, opsednuta opstankom svog supruga na vlasti, sanjala ružan san: "Sa obale reke posmatrala sam trsku kako se savija. Cvrčali su cvrčci i bilo je sparno kao i uvek u julu, dozivala sam ptice, zrikavce, kornjače i puževe i razgovarala sa biljkama. Nežne latice su okretale od mene svoju glavu na drugu stranu i nijedna šumska zver mi nije prišla. Čak sam imala osećaj i da me se plaše, znate..." Velika mama se obraća belom magu, inače crncu, Karlitosu, jednom od onih čijoj je profesiji, po našim palanačkim predanjima, pardon, urabim legendama - veoma verovala. Autorka romana je morala biti verzirana u te priče, svakako ne zbog toga što su je zanimale, već što su pukim slučajem dospevale do nje. Vesna je samo bila predana, vredna i odgovorna. Skandal nastaje u trenutku kada Mama treba da izvrši obred pročišćenja od loših uticaja što  podrazumeva razodevanje pred magom: "Jao, ja se nikada u životu nisam ni počešljala, a kamoli skinula pred nekim muškarcem. Čak ni pred mojim mužem, našim dragim predsednikom i vođom napaćenog čovečanstva." OK, Radusinovićka ume da bude duhovita, iako je ovaj tekst pogodniji kao dramski predložak u nekom bulevarskom pozorištu ili kao tekst za strip u "Svetu", ali ona voli da se njeno pisanje naziva književnošću iako je bez "konekcije" na tabloidnost u svim njenim vidovima - neostvarivo. Štaviše, većina tih romana je zapravo produžena verzija tabloida samo bez fotografija, na više strana i sa većim fontom kako bi se nabila gramaža. Zbog svegan toga, ne bi trebalo propustiti zenit obreda kada Mama mora da uzme med iz isceliteljevih usta: "Ju, ja se nisam u životu poljubila tako ni sa mojim mužem a kamoli sa crncem..."  Toliko o hronikama.
VR:promocija knjige
VR:promocija knjige

GORKI REZIME ili NAGRADOM DO ČITAOCA

I dok o junacima devedesetih, pišu drugi, ja bih voleo da neko od njih progovori, onako hroničarski ili dnevnički, ispovedno. Samo radi zabave. Ništa gnoseologija. Recimo, u ritmu savremene žute književnosti, koju izdavači, kako reče ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade, Gordana Ćirjanić, upotrebljavajući termin "petparačka" - nude u istom paketu sa dobrom i osrednjom literaturom. S druge strane, "U Srbiji više ne postoji književni život i merodavno vrednovanje književnosti. Književni život se nekada odvijao kroz renomirane časopise, profilisane tribine i druženje u kafani, za koje su pisci imali novac. Vrednovanje književnosti danas je prepušteno novinarima, izdavačima, trgovcima...I zbog toga su ovakve nagrade jedini most sa čitaocima" - zaključila je autroka nagrađenog romana "Ono što oduvek želiš".

 

ČEKAJUĆI MEMOARE SPOMENKE JOVIĆ

U kontekstu literarnog okoliša verujem da bi memoari Spomenke Jović, na primer, izazvali talas interesovanja koji bi prilično zaljuljao Radusinović, Bačić Alipmić, Mateus, ne i Habjanović. Duhovnost je ipak duhovnost.  Znamo šta su nam prioriteti na putu ka boljoj budućnosti i tu zabune nema. Ovih dana u parku često viđam Miloša Markovića, nekadašnjeg voditelja Slobinog udarnog, drugog dnevnika, koji, takođe, redovno šeta psa. Neko mi je šapnuo, kada smo ga zajedno sreli, a kunem se da nije Radusinovićka (njoj bi kucu šetala posluga, možda i Marić kada završi snimanje "Ćirilice") da je gosin Marković napisao knjigu. Reč je o priručniku za spikere u informativi. Ne znam za vas, ali ja mnogo volim ironiju. Samo zbog njene rečitosti, kada je sponatna, efektna. Jedan od autorovih saveta, kako sam tog dana čuo, odnosi se na voditelje vremenske prognoze, koji po njegovom mišljenju, nikada ne bi smeli samo da kažu:

"Danas će da pljušti kiša, da pada grad i da veje sneg",  već i da ovu ružnu vest zaviju u nešto malo optimizma tipa "Biće sve u redu" ili "Vlada je preuzela stvar u svoje ruke". Potpisujem da ima onih koji bi tom saopštenju verovali. Ali eto, nema zainteresovanih izdavača. Legija se nekako snašao.

 

DAN KASNIJE/EDIT: "Učlanjena sam u biblioteku. Izdavači mi poklanjaju nova izdanja. Nemam novac da kupujem knjige."

Gordana Ćirjanić, dobitnica NIN-ove nagrade za roman godine

Atačmenti



Komentari (78)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cult cult 00:47 29.01.2011

Hvala na svim ribama

..naročito na citatima.
Nego, usput, jel ova palanačka književnost tipična za Serbiju ili za sva društva u kojma je profit jedino merilo vrednosti književnog dela?
nikolic777 nikolic777 00:54 29.01.2011

Re: Hvala na svim ribama

Nego, usput, jel ova palanačka književnost tipična za Serbiju ili za sva društva u kojma je profit jedino merilo vrednosti književnog dela?


objašnjeno u prvom delu...dakle za sve u kojima je profit merilo,. e sad u svakoj sredini se nijansira na svoj način :)
myredneckself myredneckself 02:20 29.01.2011

Re: Hvala na svim ribama

cult
Nego, usput, jel ova palanačka književnost tipična za Serbiju ili za sva društva u kojma je profit jedino merilo vrednosti književnog dela?


nikolic777
...dakle za sve u kojima je profit merilo,. e sad u svakoj sredini se nijansira na svoj način :)

Evo ti na primer druga nijansa, napisana to make a buck i da se čak snimi film po njoj, iz ove tzv. epohe Lady Gaga
Ona se jednog dana posle bolnog razvoda osvrne oko sebe i priupita se:
Who am I? Just me, without some guy by my side?

I onda ode na egzotično putovanje da proživi i opiše herojsku godinu svog ženskog samo-otkrovenja.
Potom nađe pablišera, cap,cap, akaunt se napuni, i ne samo da ima za sebe, već i mami kupi kuću na jugu Francuske

nikolic777 nikolic777 07:26 29.01.2011

Re: Hvala na svim ribama

Ona se jednog dana posle bolnog razvoda osvrne oko sebe i priupita se:
Who am I? Just me, without some guy by my side?


i kreće na put veličanstvene spoznaje :)

i Elizabet Gibert je novinarka koja se dogovorila sa urednikom da krene na sve te destinacije da istražuje, srećne neke redakcije :)
myredneckself myredneckself 08:38 29.01.2011

Re: Hvala na svim ribama

nikolic777
srećne neke redakcije :)

Sigurno imaju istog gurua za kolektivno buđenje kundalini
energije
djz77 djz77 15:35 29.01.2011

Re: Hvala na svim ribama

I onda snime ekranizaciju knjige sa Juliom Roberts i Javier Bardemom, i naravno nastavak.
zoja444 zoja444 20:29 29.01.2011

eat, pray, love

u celoj knjizi, jedna jedina recenica je vredna pomena... ali ja ne mogu da je se setim.

p.s. poklonu se u zube ne gleda
djz77 djz77 20:40 29.01.2011

Re: eat, pray, love

zoja444
u celoj knjizi, jedna jedina recenica je vredna pomena... ali ja ne mogu da je se setim.

p.s. poklonu se u zube ne gleda


Dolce far niente
zoja444 zoja444 20:49 29.01.2011

Re: eat, pray, love

djz77
Dolce far niente


si, certo.
maca22 maca22 01:52 01.02.2011

Re: Hvala na svim ribama

cult
..naročito na citatima.

djz77 djz77 01:39 29.01.2011

Paris Hilton




djz77 djz77 01:41 29.01.2011

Re: Paris Hilton

I Paris kao spisateljica

javascript:;
djz77 djz77 01:50 29.01.2011

Katie Price vs. Jordan

javascript:;

javascript:;
djz77 djz77 01:53 29.01.2011

Re: Katie Price vs. Jordan

Ukratko pokupismo najgore i od ''trulog'' zapada. Samo sa dotičnima mogu ove da upoređujem, nikako sa Jackie Collins
djz77 djz77 02:10 29.01.2011

Poslednje Irinejevo iskušenje

Cice na police, guzice na stolice
javascript:;
fantomatsicna fantomatsicna 06:26 29.01.2011

Re: Poslednje Irinejevo iskušenje

Ako je poslednje onda se i isplati;imao je pogled na uzvisenja lepsa od Svetog Brda Zion.I sta li je mislio pri tome? Verovatno:Ruke k'sebi, ruke k sebi...ili:
Oce nas ne dovedi nas u iskusenje i izbavi nas..
angie01 angie01 10:32 29.01.2011

Re: Poslednje Irinejevo iskušenje

slika govori vishe od rechi!:)))
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:50 29.01.2011

Re: Poslednje Irinejevo iskušenje

gleda je direktno u oči, očinski.
angie01 angie01 13:51 29.01.2011

Re: Poslednje Irinejevo iskušenje

gleda je direktno u oči,


u ona dva veca para!

lakshe ih fokusira!
djz77 djz77 15:38 29.01.2011

Re: Poslednje Irinejevo iskušenje

Nažalost ima samo nahovano na Nemački, ali lako je shvatiti šta su želeli da kažu
dolybell92 dolybell92 22:55 29.01.2011

Re: Poslednje Irinejevo iskušenje

Oce nas ne dovedi nas u iskusenje i izbavi nas..


Mala korekcija...

Oče naš, što naš u iskušenja dovodiš, od ovakvih ne izbavi nas...


automatic automatic 10:41 29.01.2011

Seks i grad

"Danas će da pljušti kiša, da pada grad i da veje sneg", već i da ovu ružnu vest zaviju u nešto malo optimizma tipa "Biće sve u redu" ili "Vlada je preuzela stvar u svoje ruke". Potpisujem da ima onih koji bi tom saopštenju verovali. Ali eto, nema zainteresovanih izdavača. Legija se nekako snašao.

Sjajna kolumna profesore, kao da ti je Keri Bredšo odlomila parče svog dnevnika
Za seks si zadužio naše "spisateljice", grad, pretpostavljam, predstavljaš ti(samo urbani deo), fali ti samo Zverka na balkanski način..

angie01 angie01 10:46 29.01.2011

e, sine,

propustio si dodelu zlatne vagine-najozbiljnije, koju je dobila vesna milomiramarica radusinovic-da l kod minimaxa, sa sve, recimo maricem psihijatrom, gde je ona onako debela, masna, bezvrata-mrtva trka sa dacicem, obNjasnila ponosno, kako su Milomirovi koferi uvek spakovani, i kako on, znajuci da ga takva ribetitna moze shutnuti za svaku sitnicu, pazi na sve i tako oni fenomenalno funkcionishu!

poshto se gradska konkurencija i svela-tih devedesetih na ovakav izbor, onda su se one i javno obrachunavale- pa je tako- druga najriba iz dubla, isidora kvazimodo bjelica, narucheno napisala neku bljuvotinu o verici rakochevic, ilustrujuci to fotomontazom vr u klozetskoj sholji- shto je sve izashlo u Profilu, koji su tada vodili radusinovicka i maric.

naravno- posle je palo novoobozvanje izmedju zaracenih strana!

od svega mi najzanimljivije, kako svi samo piju shampanjac, jedu kavijar, nose iskljuchivo dizajnerske originale,..bla, bla,..
nikolic777 nikolic777 11:24 29.01.2011

Re: e, sine,

propustio si dodelu zlatne vagine-najozbiljnije, koju je dobila vesna milomiramarica radusinovic-da l kod minimaxa, sa sve, recimo maricem psihijatrom, gde je ona onako debela, masna, bezvrata-mrtva trka sa dacicem, obNjasnila ponosno, kako su Milomirovi koferi uvek spakovani, i kako on, znajuci da ga takva ribetitna moze shutnuti za svaku sitnicu, pazi na sve i tako oni fenomenalno funkcionishu!


sećam se toga, ludilo
mlekac mlekac 09:53 30.01.2011

Re: e, sine,

angie01
pa je tako- druga najriba iz dubla, isidora kvazimodo bjelica,


E, sad moramo ovo da ispricam, angie, oprosti, ali moram!

Pazite scenu - sretnemo se angie i ja na Aninoj promociji. U jednom trenutku, nema Ane. Krenemo da je trazimo i naletimo na...

Jeste, na gorepomenutu Isidoru koja je, uprkos danima najavljivanom snegu koji je upravo zasipao grad, tog dana isetala u sandalama. Sa sve bundom, i naravno, sesirom, ali sedi zena u sandalama u koje je nabila neke kese (nisam videla dal' su dizajnirane) i mrtva 'ladna konstatuje da ona NIKADA ne obraca paznju na takve sitnice kao sto je obuca!

angie01 angie01 11:35 30.01.2011

Re: e, sine,

E, sad moramo ovo da ispricam, angie, oprosti, ali moram!


e, Mlekac, stavro izvini, al ovo je bez/veze!

prvo, to shto si iskazala svoje impresije i pomenula mene, moze da izgleda kao da smo mi o tome na taj nachin razgovarale- a nismo!

ja sam o Isidori ovde komentarisala samo u odnosu na njena javna istupanja-kod Ane je ona bila gost, kao i nas dve i ja to poshtujem i nemam nikakv komentar na to, kao ni za neke druge prisutne!




jinks jinks 12:34 29.01.2011

...

Ne znam zašto Merlin Monro stavljate u ovaj kontekst.

Poznato je da je žena bila genije, iskreni.
nikolic777 nikolic777 12:37 29.01.2011

Re: ...

Ne znam zašto Merlin Monro stavljate u ovaj kontekst.


to je samo ilustracija, fazon lepotica i knjiga, bez ikakvih konotacija...
zanimljivo mi je bilo što čita Uliksa, ni manje ni više :)
jinks jinks 13:02 29.01.2011

Re: ...

Bila je emisija o njenom životu.

Uprkos gomili nesrećnih okolnosti, i teškom životu, mnogima je uspela da ostane u sećanju kao izuzetno požrtvovana, predana, i mnogo pametna osoba, koja je razumela više (više nego mnogi drugi) nego što je utisak koji su o njoj imali govorio.
myredneckself myredneckself 13:06 29.01.2011

Re: ...

zanimljivo mi je bilo što čita Uliksa, ni manje ni više :)

Kad je bila sa A.Milerom u braku, radila je na sebi, čitala je sve što joj dođe pod ruku, i volela razgovore sa svojim svekrom, praktičnim bogatim biznismenom, s kojim je imala predivan odnos. Stalno su se dopisivali. Učila je, upijala sve. Znala je da je intelektualno slabija od Artura i od toga je imala i komplekse, i traume. Ali trudila se, za razliku od mnogih.
nikolic777 nikolic777 13:08 29.01.2011

Re: ...

Uprkos gomili nesrećnih okolnosti, i teškom životu, mnogima je uspela da ostane u sećanju kao izuzetno požrtvovana, predana, i mnogo pametna osoba, koja je razumela više (više nego mnogi drugi) nego što je utisak koji su o njoj imali govorio.


slažem se apsolutno
utisci o njoj, koje pominješ, ogledalo su robovanja predrasudama, sterotipa, ograničenosti
nikolic777 nikolic777 13:16 29.01.2011

Re: ...


Kad je bila sa A.Milerom u braku, radila je na sebi, čitala je sve što joj dođe pod ruku, i volela razgovore sa svojim svekrom, praktičnim bogatim biznismenom, s kojim je imala predivan odnos. Stalno su se dopisivali. Učila je, upijala sve. Znala je da je intelektualno slabija od Artura i od toga je imala i komplekse, i traume. Ali trudila se, za razliku od mnogih.


zamenio fotku da ne bi bilo nedoumica...poštujem lik i delo MM
alexlambros alexlambros 13:40 29.01.2011

:)

jel ima jos?
nikolic777 nikolic777 14:04 29.01.2011

Re: :)

jel ima jos?


the end:)
angie01 angie01 15:39 29.01.2011

Re: :)

nikolic777
jel ima jos?the end:)


a, koji mizogeni okviri, a dechaci?
nikolic777 nikolic777 15:59 29.01.2011

Re: :)

a dechaci?


daj neki predlog,

samo nemoj Nogo, Đogo, Toholj....završiću u potpunom crnilu

Dilemu oko Marka Vidojkovića smo rešili na prethodnom blogu,

koga predlažeš kao turbo dečaka u književnom smislu?

angie01 angie01 18:34 29.01.2011

Re: :)

za pochetak dvojac- Lazanski/ dr Maric:)))

krki bi bar zbog prvog stavio portiklicu!
nikolic777 nikolic777 19:09 29.01.2011

Re: :)

za pochetak dvojac- Lazanski/ dr Maric:)))


ok, postoje aluzije na njih, jos u tekstu Plivaj...ali razradićemo :)
djz77 djz77 20:44 29.01.2011

Re: :)

Možda Legija, Lazanski, Marić i toševski, pa iako je spominjen ranije Vidojković, ne znam koga još imamo od momaka u ponudi za komentarisanje
monamia monamia 21:26 29.01.2011

Re: :)

ne znam koga još imamo od momaka u ponudi za komentarisanje


Po meni, Legija je potrošena a Lazanski dosadna priča.
Toševski je daleko mu lepa kuća, ali dr Marić već obećava dobru zabavu !!

Svoja stručno - politička uverenja bacio je - znamo- na papir, svojim očima sam gledala na Zlatiboru kako na Onoj Pijaci, gde postoji i knjižara, žene grabe korice s njegovim likom.

Bilo je to, doduše, davno.Pre diplomatske karijere.
Uzgred, mene ipak više fascinira njegova supruga. Ona u reči ne staje A niti reč daje.
Čime se blog vraća na početak, to jest na žene.
Ali, kako njoj..studentkinji - supruzi - psihijatru odoleti ?!
Verujem da sam pogodila redosled..
nikolic777 nikolic777 21:28 29.01.2011

Re: :)

Uzgred, mene ipak više fascinira njegova supruga


sada već bivša :)
monamia monamia 22:14 29.01.2011

Re: :)

sada već bivša :)


da.
najviše me nervira što nikad nemam TU vrstu informacija.

ALI sam pod utiskom poslednjeg "Peščanika" kada je Miša Vasić, onako kao uzgred a rafalno po običaju, rekao : " ..ili ako predsedniku nadju devojku, mada bi i to čudo trajalo tri dana."
valjda sam ga tačno citirala.

još se mislim i pitam : zašto je govorio u jednini ?
ovim jedino hoću da kažem da TAJ roman ja čekam.
i onda je sve na broju : imamo momka.







nikolic777 nikolic777 22:23 29.01.2011

Re: :)

ovim jedino hoću da kažem da TAJ roman ja čekam.



nije isključeno da se neće uskoro pojaviti...spisateljica imamo dovoljno čak i konkurs da se raspiše :)))
nikolic777 nikolic777 22:31 29.01.2011

Re: :)

pa iako je spominjen ranije Vidojković, ne znam koga još imamo od momaka u ponudi za komentarisanje


Đura Mornar?
monamia monamia 22:58 29.01.2011

Re: :)

pisateljica imamo dovoljno čak i konkurs da se raspiše :)))


bjelica bi isidora TO mogla : zna a mrzi.
motivisanost, znači, velika..obaveštenost ogromna,
da skratim : tipujem na nju.

ja bih NEGO ne znam !!




angie01 angie01 09:46 30.01.2011

Re: :)

Toševski je daleko mu lepa kuća,


greshish- on je zrtva i odlichna komponenta za ovake prichice!

chovek bre pod prisilom izmislio chitavu kvazi teoriju-koju je na kraju empirijski potvrdio maric, koji pak tvrdi sve suprotno u svojim teorijama!:))))
alexlambros alexlambros 12:12 30.01.2011

Re: :)

daj neki predlog,


a ja, a ja, a ja? valjda sam i ja neki trash?



nikolic777 nikolic777 12:19 30.01.2011

Re: :)

a ja, a ja, a ja? valjda sam i ja neki trash?



zašto ja nema ova izdanja?

zašto nisam obavešten?

Lamborse, nema smisla

mora da se uradi ozbiljan research i već vidim teorijske okvire . kult ličnosti, srž zapadnjačke kulture, od stare Grčke na ovamo, aspekti, aspekti i aspekti

dakle?

alexlambros alexlambros 12:29 30.01.2011

Re: :)

mora da se uradi ozbiljan research i već vidim teorijske okvire . kult ličnosti, srž zapadnjačke kulture, od stare Grčke na ovamo, aspekti, aspekti i aspekti


molim da se ne izostavi neopaganizam kraja 20. i pocetka 21. veka, urusavanje vrednosnog sistema, lazni idoli, duhovna pustos i problem integriteta fana ....
nikolic777 nikolic777 12:32 30.01.2011

Re: :)

molim da se ne izostavi neopaganizam kraja 20. i pocetka 21. veka, urusavanje vrednosnog sistema, lazni idoli, duhovna pustos i problem integriteta fana ....


kako bez toga? :)
angie01 angie01 12:55 30.01.2011

Re: :)

a ja, a ja, a ja?


alexa- ovom prilikom cu krajnje da odcutim i zpamti mi to!


(mada one korice za madonu govore vishe od rechi:))))
monamia monamia 13:20 30.01.2011

greshish




možda grešim, sigurno grešim.
ono malo što sam Toševskog gledala kod, čini mi se, Villimon, bilo je - ni za suze, ni za smeh.
ali jesu DVOJAC, dr toševski i dr marić..svakom po kanabe!!
angie01 angie01 14:08 30.01.2011

Re: greshish

možda grešim, sigurno grešim.


ne, ne-ne ti, greshi nikolic-sa dalekomulepakuca, a on onoliko cakan, ma samo amongov rog je za pijedastal!
monamia monamia 14:22 30.01.2011

Re: greshish

"cakan" je Ta Reč.

maca22 maca22 01:50 01.02.2011

Re: :)

alexlambros
jel ima jos?




Ima, ima, kažu da u Amuažu ima i akcije. Marijana izvršava ulični prepad na tadašnju Koletovu devojku.
monamia monamia 14:08 29.01.2011

Najsladji..

tekst koji sam pročitala na blogu u poslednje ( duže ) vreme !!
nasmejao si me samo tako, ironija all over.

pri tom, niti jednu od navedenih knjiga nisam čitala, tako da si (mi) ponudio i citatima - tek citatima koji su čist šećer i med - zabavu all in 16.

ljubim te u post


edit:

možda si mogao nešto s l i č n o da nadješ i u ( upravo ) ninovom nagradom ovenčanom romanu !!
ono o laminatu u bojama koje se prelivaju je priceless.

tako da bi gospodja autorka mogla malo da umukne o podelama na vrste i podvrste.
nikolic777 nikolic777 14:12 29.01.2011

Re: Najsladji..

nasmejao si me samo tako, ironija all ove


drago mi je, prvi deo je više teoretisanje, a drugi je tu da malo nasmeši ovu, petu subotu u januaru (ima li kraja ovom mesecu? aaaaaaa)

hvala ti :)
monamia monamia 14:15 29.01.2011

Re: Najsladji..

hvala ti :)



zoja444 zoja444 22:27 29.01.2011

neizdrz samoubica

pre nekoliko meseci, moja tetka od sedamdeset i kusur godina je izjavila, kako je ona uvek sebi birala lepe prijateljice. na moju opasku, da se prijatelji valjda biraju po karakternim osobinama, a ne po lepoti, odgovorila je: da, da... ali, ipak lepota je lepota.
ja sam se posle dugo pitala: iz koje li je ona bajke dosla?... neke sa narcistickim poremecajem licnosti sigurno, samo iz koje... i potajno sam joj zavidela: blago njoj, kad joj tako u radosti i veselju zivot prodje.

i, tako to.
nikolic777 nikolic777 12:12 30.01.2011

Re: neizdrz samoubica

da se prijatelji valjda biraju po karakternim osobinama, a ne po lepoti, odgovorila je: da, da... ali, ipak lepota je lepota.


možda se nije udubljivala u ono što govore, niti bila previše bliska sa njima, ali je želela da uvek bude okružena lepim licima..

meni je ovo mnogo inspirativno, mogao bih čitav esej da napišem:)

monamia monamia 13:29 30.01.2011

Re: neizdrz samoubica

meni je ovo mnogo inspirativno, mogao bih čitav esej da napišem:)



i meni !!
ko o čemu, ja o lepoti.
fizičkoj, pustimo (sad) inner beauty, soul..




zoja444 zoja444 14:14 30.01.2011

Re: neizdrz samoubica

nikolic777
možda se nije udubljivala u ono što govore, niti bila previše bliska sa njima, ali je želela da uvek bude okružena lepim licima..meni je ovo mnogo inspirativno, mogao bih čitav esej da napišem:)


kakvo je to prijateljstvo bez bliskosti?
moze li se onda uopste i nazvati prijateljstvom?

ne znam da li je tetka za esej, ali je definitivno za izbegavanje.
postoji li estetski rasizam kao kategorija?
kako li se ta pojava moze i nazvati? ili naziva?
nikolic777 nikolic777 15:12 30.01.2011

Re: neizdrz samoubica

kakvo je to prijateljstvo bez bliskosti?
moze li se onda uopste i nazvati prijateljstvom?


nikakvo, ali možda je ona samo korističa tu reč za površne odnose?



btw, estetski rasizma ne samo da postoji, vec je poslednjih decenija veoma dominantan oblik rasizma
monamia monamia 17:24 31.01.2011

Re: neizdrz samoubica

nevezano za ionako nevezanu priču o tetki ( koja deluje k'o s marsa pala !! ),
ja bih o estetskom rasizmu :
nije on postao dominantan oblik poslednjih decenija.
ne.

malo si tu nešto pobrkao lepotu s dugogodišnjim terorom mladosti i dugogodišnjim terorom dobre forme, zdravog života.
started in california.

lepota je u v e k bila i ostala b i t n a, od kad je sveta i veka.







zoja444 zoja444 19:43 31.01.2011

Re: neizdrz samoubica

nevezano za ionako nevezanu priču o tetki ( koja deluje k'o s marsa pala !! ),


ko je pao s Marsa?
prica ili tetka?
povezanost je suptilna, ali je ja ne bih elaborirala.

lepota je u v e k bila i ostala b i t n a, od kad je sveta i veka.



da, lepota je bitna za nas estetski dozivljaj i kad sebe stavimo u centar Univerzuma, ali sta da rade ruzni, ili prosecni... kakva je ipak vecina? gde su njihova ljudska prava? zar nije dovoljno diskriminacija po mnogim drugim osnovama, vec je treba praviti i po fizickom izgledu... na koji, u sustini, ne moze ni da se utice? i ko je taj koji sebi daje pravo da propisuje univerzalne estetske kriterijume? ukusi su razliciti, hvala nekome na tome.
monamia monamia 21:13 31.01.2011

Re: neizdrz samoubica

ne može da se utiče ?
kad se samo setim JK ili Madone !!

majko milla


oko tetke je u redu, vaša priča i vaša suptilnost.
i vaš komentar, posle svega.
zoja444 zoja444 21:27 31.01.2011

Re: neizdrz samoubica

ne može da se utiče ?


sa prosecnom platom u Srbiji... pitam se ko moze?
monamia monamia 21:48 31.01.2011

Re: neizdrz samoubica

ali ovo je pomalo blog s podnaslovom : i bogati plaču.
i koja srbija, koja prosečna plata, koja plata uopšte ??!!

Zojo draga, vidim da ste zlatna osoba, prepoznam s kim imam posla !!
Vrlo ste mi dragi u svojoj naivnosti i poštenju.
To iskreno mislim i, evo, otpisujem Vam !!

edit :

Imam suuuperr kozmetičarku kod Kalenića, 2000..al' ste srećni Potom.
Za te novce i Lepi.


zoja444 zoja444 22:08 31.01.2011

Re: neizdrz samoubica

aj, iznenadih se komplimentima, nicim izazvanim.
hvala na ljubaznosti.
jedino nisam razumela: sta mi to otpisujete?

hvala i na preporuci za kozmeticarku, ali meni nikada nije trebala.
genetika valjda takva.
monamia monamia 22:27 31.01.2011

Re: neizdrz samoubica

otpisujem..kao ODGOVARAM..doš'o mi taj izraz !!
i nije moj komentar bio - ničim izazvan.
naprotiv, imale smo prijatnu komunikaciju.
bez imalo agresije, inače toliko prisutne !!



što se tiče genetike





zoja444 zoja444 22:34 31.01.2011

Re: neizdrz samoubica

naprotiv, imale smo prijatnu komunikaciju.
bez imalo agresije, inače toliko prisutne !!



u potpunosti se slazem.

p.s. zeznuta je virtuelna komunikacija. sve se moze protumaciti i ovako i onako. pozz
e.ferrero e.ferrero 14:48 30.01.2011

Miloš Marković

Bilo bi zanimljivo naći tu knjigu Miloša Markovića! Ubeđen sam da znam ko ti je ispričao za nju... :)

Odličan tekst! Samo tako nastavi!
Hvala ti što postojiš! :)
gorran2 gorran2 18:39 30.01.2011

Re: Miloš Marković

Hvala ti što postojiš! :)

Ne kaže se tako, nego
Kuda, šećeru?
wukadin wukadin 12:47 31.01.2011

Čemu sve...

Imam dva pitanja, koja nisu neočekivana. Prvo, čime je Marijana Mateus ovo zaslužila, mislim ovakvu reklamu, osim što je vanredno zgodna sponzoruša?! Mislim, van ekonomske sfere me takvi likovi ne zanimaju, a i tu bi me zanimao možda njen prvi brak - jel beše MK i kako je kupio tri šećerane za 10 ojra, a u vreme vlade... (...) A Leotar, čije prezime nosi, je uglavno pošteno zaradio ono što ima, na glupost (fudbal) ali ne znam da je neke zakone kršio ili zaobilazio uz pomoć nadležnih.
Za gospou sa dva prezimena mogu da razumem što se piše, kriterijum su čitana izdanja (fenomen, jel' te k'o Farma), onda podrška koju je imala na početku karijere i slično... Uzgred, od fotografije cvetokose MM nisam imao želuca da čitam dalje

Drugo pitanje - da li bilo ove kritike da im nije tema duhovnost, pošto mi se čini da to smeta. Da nisu vernice, nego i dalje ateistkinje... Da se (i dalje) hvale Titovom štafetom, da kažu "i sad bih trčala" umesto što to prenosi kao detalj iz detinjstva u vreme kulta ličnosti (Amakord ima sličnosti sa Kustinom sarajevskom fazom, zar ne...). Da li bi privukle negativnu pozornost da ne pričaju za sebe da su konzervativne, nego da ističu svoju modernost, liberalnost... Da ne pričaju o pravoslavlju nego "evropskim vrednostima"? E, to je pitanje... Ako istakneš pravu zastavu izgleda da ništa ne smeta, ni nedostatak talenta, ni da te protežiraju...

Najzad, mislim da nije problem što se ovako nešto objavljuje, i ovo, i ono "evropejesko" Vidojković Marka. Problem je što se teško uopšte čuje za nešto treće. Što roman mora da ima neke sadržaje, često je to "nešto naše" i "nešto svima razumljivo", da bi privukao pažnju šire javnosti. Daću samo dva primera iz žanra kojim se sam bavim - "Konstantinovo raskršće" i "Čovek koji je ubio Teslu" - tačnije, način na koji su reklamirani i predstavljani, kvalitet samih dela ne procenjujem dok ne pročitam. A moje vreme za čitanje je uglavnom rasprodato.
nikolic777 nikolic777 15:12 31.01.2011

Re: Čemu sve...

Drugo pitanje - da li bilo ove kritike da im nije tema duhovnost, pošto mi se čini da to smeta. Da nisu vernice, nego i dalje ateistkinje


naravno, ukoliko bi pisale na isti način i trivijalizovale nešto drugo
monamia monamia 21:37 31.01.2011

Re: goca

"Učlanjena sam u biblioteku. Izdavači mi poklanjaju nova izdanja. Nemam novac da kupujem knjige."

od sinoć na to mislim !! već sam i pisala o tome, ali na drugom mestu.
retko neprijatna žena.
kojoj basara i vasa (šećer u prahu) tepaju "GOCA".
posebno je iritantan njen mukli, oštri, reski glas.
k'o brijač.
negde sam pročitala da je "glas ogledalo duše, ne oči"
ako je tako, meni ćirjanić 'ladno zvuči kao čuvar ženskog zatvora.
vrlo odbojna osoba. plus, puna gorčine.
sad, verovatno, veruje i s punim pravom,
Kao Neko Ko Je Davno Zaslužio ..da mu pavković bude u žiriju !!

i u šta se crni NIN pretvorio ?
u istom broju se svi posvadjaše oko glavnog jela.
kulturna rubrika se to zove.

ni ovolika ( negativna ) reklama neće pomoći.
nepovratno izgubljen ugled.

posebno je bilo strašno u un kad je vasa p. govorio o albahariju koji nije umeo kako valja da stavi tačku na roman, a vida ognjenović bi trebalo da ga tuži : rekao je ( I Ostao Živ ) da je napisala izlišni roman o izlišnom junaku, pri tom dosadan.
mislim, baš tim rečima.

okay, previše sam komentarisala ovde,
kod tebe na blogu. legla mi priča, tema.

over & out
nikolic777 nikolic777 22:05 31.01.2011

Re: goca

i u šta se crni NIN pretvorio ?
u istom broju se svi posvadjaše oko glavnog jela.
kulturna rubrika se to zove.


sve je klanovski i partijski isparcelisano i zbog toga kultura izgleda tako kako izgleda...kada se na sve to doda novinarsko neznanje i neinformisanost, dobro je da postoji čak i nekakav privid kulture...

legla mi priča, tema.


drago mi je zbog toga, dobrodošla si :)
monamia monamia 22:32 31.01.2011

Re: goca

drago mi je zbog toga, dobrodošla si :)




Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana