Majstori za kola Vs Strongman... vazno je ucestvovati

Strongman RSS / 20.12.2007. u 19:42

112-vw-beetle.jpgDavno je to bilo, kada sam vozio bubu dvajes i kusur godina staru sto mi kupili mama i tata za odlican uspeh na studijama. I primerno vladanje, naravno. Cim zahladni, buba nazebe, pocne da kasljuca, da se trese i mi pravac kod Tomice. Buba onako pod kasljem, obuvena u stare letnje gume zanosi dupe u krivini kao klinka na stiklama. Obojica kasnimo "samo" sat vremena i otvaramo radnju u 10. Unutra ladnije nego napolju. Ukljucujem reso i pravim kafu u nikad pranom, izlupanom plavom loncetu. Tomica razgrce alat od juce da mozemo da sednemo negde i gundja sto pijem kafu sa secerom. Obojica blago mamurni od sinocnog provoda. Dok on sipa kafu i ubedjuje me da je moj red da donesem drva iz shupe meni je vec mnogo ladno. Trese me ladnoca i mamurluk. Nema opravdanja drva moraju da se donesu, "Prozor nocas mora pasti". Jebi ga - moj red. Dok srcem kafu Tomica raspaljuje vatru u bubnjari, kao da je pirotehnicar u filmu "Partizanska eskadrila". Cela garaza se za tren napunila dimom a mi ne otvaramo da ne udje ladnoca. Prepricavamo jedan drugom nocne izlaske kao da se nismo videli godinama, a vidjamo se svakodnevno. Uz burek, na Tomicin racun, jer on neda da se mi studenti trosimo, brzo prodje vreme. Oko 1 treba da se pojavi stari majstor tata Jacim i mi skacemo na noge lagane. Tomica skida tocak i steluje mi kocnice, ja prelazim u dvoriste i rasturam karburator sa sledece bube. Da se vidi da se radi. Zavrsavamo druzenje oko 2 i ja se vatam za prazan dzep. Tomica zna za jadac, kaze da cu da platim pice kad se vidimo. Ja insistiram, a on mi samo kaze da begam. Ali da platim pice. A uvek je on placao. Dugo sam odlazio kod njega i kada sam, sa bolom u dusi, prodao bubu i kupio mercedesa slona.

repair.jpgU Americi nema takvog hepeninga kod majstora. Ovde je vreme novac. Sve se proracunava, preracunava, meri i vrednuje. Nema nista od oka. Sve je na kompjuter. Ali sve.

Dok sam kucao prethodni post na ovu temu, prolazilo mi je kroz glavu sta sve moze da podje naopako sa kolima. Mada nisam sujeveran, kucao sam u drvo. Da budem iskren pomoglo je ali ne mnogo.

Spominjao sam da mi stop svetlo ima konjuktivitis. Cas vidi a cas ne. Na mojoj staroj bubi je bio neki prekidac koji se ukljucivao zavisno od pritiska kocionog ulja i bio lociran na veoma konspirativnom mestu. Ko ume njega da zameni verovatno ima otvoreno radno mesto u Meklarenu. Medjutim na nasem gastarbajterskom Linkolnu (veliko slovo jer je Linkoln clan porodice), davac signala za kociono svetlo je mali prekidac iznad kocione papucice. Nego da ne davim sa uvodom. Evo kako je bilo.

Provalim da mi crko taj prekidac i resim da ga zamenim sam. Onako kako samo mi gastarbajteri umemo. Na istoj raskrsnici gde ja stanujem, gle cuda, na ostala tri coska su McDonald's, majstor "Shorty & Freddy" i prodavnica delova za kola "Advanced Auto Parts". Ne budem lenj, pravac kod naprednih. Dobar dan - dobar da. Kazem sta mi treba. Momak, prodavac, stoji za kompjuterom, pita za marku i tip auta, godiste i dobije sifru tog prekidaca, cak i mesto gde se u magacinu nalazi. Cena prihvatljiva, svega 8 dolara. Domaci delovi jeftini. Kupujem s radoscu niskobudzetni deo i veseo pristupam svojoj ARSENAL.JPGsvetoj gastarbajterskoj duznosti stednji na svemu. I dok sam jos imao osmeh na licu zavlacim se ispod volana da zamenim prekidac. Ne ide glatko. Nesto me zulja, stiska, gura ali guram se i ja. Ne vredi. Prevelik sam i ne mogu da pridjem. Od preko puta mi se smese Shorty i Freddy. Ovga puta se manje koprcam da ne napravim stetu i odlazim kod njih. Dobar dan - dobar dan. Da mi zamenite deo. Recepcionista, stoji iza pulta, naravno i on za kompjuterom. Pita i on za marku i tip auta, godiste i pronalazi da se deo menja za 20 minuta i da to kosta sa porezom 46 dolara. Nema nista odokativno. Postoji skala radnih sati za svaku popravku, za svaki auto, za svaki deo.

Mrdam ustima, kao penzioner, dok se preracunavam. Pristajem jos jednom da mi otmu 14.58798% gastarbajterske teritorije. Unutra - napolje sve gotovo za 20 minuta. Popravise ga svaka cast. Cak ja castio 4 dolara. Malo li je? Ovo sa kompjuterom mi se dopalo do jaja, pa sam poceo da obracam paznju na "marku i tip auta, godiste, ...".


Od kada smo u Americi idemo na svakih nedelju dana u dzinovske nabavke. Nas omiljeni hiper market je Wallmart zbog ogromnog izbora svega i svacega a i cene su pristojne. Kad udjemo klinci , kao mravi, vec znaju sta ih interesuje i uguravaju u korpu. Ubrzo Ivci dosadi hodanje pa trazi da ga vozim u kolicima. Tako je i bolje da ga ne izgubimo. U naj obicnijem Wallmartu, dzinovskom hiper marketu imas da kupis i osnovne potrepstine za kola ali i potrosni materijal kao sto su filteri, brisaci, ulja, ... Linkoln mi se zalio da mu trebaju brisaci ali ja nemam pojma kako se biraju. Resio sam se daga obradujem. Stojim ispred ogromnog rafa sa razlicitim brisacima. Ceo zid zakicen razlicitim brisacima. Uzimam jedan po jedan i trazim da pise negde "Ovi su odlicni brisaci za Linkoln". Nema, naravno. Primecujem neku spravicu sa displejem i 5 - 6 dugmeta. "Unesite marku vozila" pise na displeju. Zvuci mi poznato. Dobijam samopouzdanje. Odabiram po azbucnom redu. Pa onda odaberem tip, pa godiste auta. Spravica kaze da meni trebaju brisaci od 22 inca. Tek tada uocavam da su brisaci poredjani po velicini, kao cipele u Kostani. Uzimam par brisaca i stavljam ih u kolica u kojima su mleko, leba, Ivca, pomarandze... Dok se divim jednostavnosti kupovine brisaca uocavam spravu velicine voltmetra. Pise da je za ocitavanje kontrolnih informacija svih kompjutera svih automobila. Premotavam film kako je izgledala prva sprava koja je ocitavala stanje rada automobila direktno iz auto kompjutera. Bila je kao manji auto. Secam se da je Pedja majstor imao prvi taj kompjuter, pa se utaknu kablovi u Mercedesa, pa cekam, lomim prste, pa se divim... I naravno bio tri puta skuplji od ostalih jer je kompjuterizovan i moj mercedes samo njemu hoce da kaze sta ga boli. Mislim da je ceo uredjaj platio 12 000 maraka. A ova spravica kosta 54 dolara, a neznam koliko je to u markama.

Dok se vracamo iz Wallmarta Linkoln isprobava brisace, deca suskaju slatkisima na zadnjem sedistu, Jovana proverava kupke i mirisljave svece, ja razmisljam i polako mi se oformljava akcioni plan kod buducih popravki. Majstori na South Beach jesu 25% skuplji od drugih ali ja bih izgubio par sati dok odem i vratim se negde na periferiju pa sam doneo odluku da se ne kurvam vise oko popravke kola. Ostavim auto kod Shortya, odem kuci na dorucak (ne treba taksi jer smo neposredni komsiluk), vratim se, platim i vozim. To bi bila moja novogodisnja rezolucija. Sve u svemu odlucio sam se da ne budem skrt kada su u pitanju popravke automobila. Jeftinije je tako. Da ne bude ponovo "Ko me hebe kad sam skrt".



Komentari (150)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 19:47 20.12.2007

bubica, bubiska, bujka ...

to sto si bivsu zaboravio u hotelu i vatao uciteljicu dok je muz bio na terenu ti oprastam ali ovo nikada:

kada sam, sa bolom u dusi, prodao bubu.
Strongman Strongman 19:49 20.12.2007

Re: bubica, bubiska, bujka ...

Spiridon
to sto si bivsu zaboravio u hotelu i vatao uciteljicu dok je muz bio na terenu ti oprastam ali ovo nikada:

kada sam, sa bolom u dusi, prodao bubu.



Cuti ne cackaj stare rane. I dan danas se domejlujem sa tipom kod koga je moja buba. Povremeno mu organizujem popravku na moj racun.

Re: bubica, bubiska, bujka ...

sa mnogo ljubavi opisano. tvrd covek meka srca!
nsarski nsarski 20:05 20.12.2007

Re: bubica, bubiska, bujka ...

Cuti ne cackaj stare rane. I dan danas se domejlujem sa tipom kod koga je moja buba. Povremeno mu organizujem popravku na moj racun.

Ja sam svoju bubu kupio u Bg. od nekih ljudi koji su je cuvali kao oci u glavi. Cak su mi rekli da se zove "Paja" i da nastavim da je tako zovem. Odrzao sam obecanje. Oni su morali da je prodaju, skupljali pare za stan. Oboje zarozani kad sam im isplatio i seo u auto.
Ja je vozio par godina, doslo vreme za selidbu preko bare. Cuvao sam je i negovao - nikad me nije izneverila. Odlucim da je ne prodam, nego da je poklonim nekom u rodu. E, taj neko nema srce za bubu (moja greska sto to nisam unapred utvrdio!), lupao je i arcio. Zavrsila je negde u starom gvozdju, nisam ni pitao gde.
Strongman Strongman 20:05 20.12.2007

Re: bubica, bubiska, bujka ...

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
sa mnogo ljubavi opisano. tvrd covek meka srca!


Mnogo ljubavi je dozivela buba, a boga mi i videla. Tu su mnoge gradske mace bile "na kanalu".




asterix asterix 20:15 20.12.2007

Re: bubica, bubiska, bujka ...

Za male pare si se prodao, vozio si slona u nish a u miamu vozish starudiju. Sramota:))
Strongman Strongman 20:16 20.12.2007

Re: bubica, bubiska, bujka ...

Crvenim!!
asterix asterix 20:24 20.12.2007

Re: bubica, bubiska, bujka ...

Strongman
Crvenim!!


Bio si kao Hanibal od Kartagine kada si slonom zujao po Nishu a sada, senka, ljushtura:))
Strongman Strongman 20:26 20.12.2007

Re: bubica, bubiska, bujka ...

Dobro de... Ne ofiri vise.
MilutinM MilutinM 22:19 20.12.2007

Re: bubica, bubiska, bujka ...

Strongman, ovi te ocrniše.

Ja sam, nažalost, jednu sa'ranio. Prodao mi je čovek, na isti način kao i gorepomenuti slučajevi. Ja idiot, nisam primetio da pokazivač ulja ne radi. I tako, negde kod BIP-a, baci jadna kašiku.

Šta da radim kada nisam tip koji poznaje kola. Od svih radnji, znam sasvim dobro da sipam gorivo i operem stakla (spolja samo). Dolivanje vode/antifriza, menjanje gume i slično samo uz duboku koncentraciju.

Zato promenjujem tvoj recept sa kraja bloga: pravo kod majstora. Da ne bude iznenadjenja.
Strongman Strongman 22:25 20.12.2007

Re: bubica, bubiska, bujka ...

MilutinM
Strongman, ovi te ocrniše.

Ja sam, nažalost, jednu sa'ranio. Prodao mi je čovek, na isti način kao i gorepomenuti slučajevi. Ja idiot, nisam primetio da pokazivač ulja ne radi. I tako, negde kod BIP-a, baci jadna kašiku.

Šta da radim kada nisam tip koji poznaje kola. Od svih radnji, znam sasvim dobro da sipam gorivo i operem stakla (spolja samo). Dolivanje vode/antifriza, menjanje gume i slično samo uz duboku koncentraciju.

Zato promenjujem tvoj recept sa kraja bloga: pravo kod majstora. Da ne bude iznenadjenja.



Ne zelim da te razocaram, ali buba ima vazdusno hladjenje. Ko zna gde si ti sipao antifriz. Mozda si upravo tim antifrizom izvrsio eutanaziju.



nsarski nsarski 22:27 20.12.2007

Re: bubica, bubiska, bujka ...

"Eutanazija" je okoncanje zivota uz saglasnost pacijenta ili rodbine (ako pacijent nije u stanju). Ovo bi vise doslo kao ubistvo iz nehata.
MilutinM MilutinM 22:32 20.12.2007

Re: bubica, bubiska, bujka ...

Ne, bre.

U vreme kada sam vozio tu jadnu bubu imao sam još manje pojma o kolima. Kakav antifriz. Jedva sam bio savladao tu lekciju sa sipanjem goriva. Antifriz je došao kasnije, sa novijim kolima.
Strongman Strongman 22:35 20.12.2007

Re: bubica, bubiska, bujka ...

Ma samo te peckam. Znam da nema gde da se sipa.

Uzgred, termin meseca za mene je "bacio kasiku". Pa te molim da mi pomognes da objasnim mojoj mladoj supruzi poreklo. Ja sam nesto mucao vise se pozivajuci na autoritet nego na svijetlo znanje.
MilutinM MilutinM 22:51 20.12.2007

Re: bubica, bubiska, bujka ...

Pošteno: nemam pojma. Koristim ga odavno, ali ne znam poreklo. Po stilu, pretpostavljam da je nastao u Beogradu, negde na prostoru izmedju Tašmajdana i Liona, uključujući i Bulbulder.
Strongman Strongman 00:22 21.12.2007

Re: bubica, bubiska, bujka ...

Kasika je bacena.

Ligula iacta est!
super_zebra24 super_zebra24 15:43 14.03.2008

Re: bubica, bubiska, bujka ...

Strong (a bogami i ostali),

Evo objasnjenje!

U stara vremena se jelo drvenom kasikom, i svako je imao svoju kasiku kojom je jeo. Kad bi neko umro, onda bi se njegova kasika bacala, da niko drugi ne jede istom. Kad se malo bolje razmisli, to je krajnje pametno, jer eliminises sansu da se neka zarazna bolest dalje siri kroz porodicu.
Eto odakle dolazi taj izraz.

Strongman Strongman 20:19 17.03.2008

Re: bubica, bubiska, bujka ...

super_zebra24
Strong (a bogami i ostali),

Evo objasnjenje!

U stara vremena se jelo drvenom kasikom, i svako je imao svoju kasiku kojom je jeo. Kad bi neko umro, onda bi se njegova kasika bacala, da niko drugi ne jede istom. Kad se malo bolje razmisli, to je krajnje pametno, jer eliminises sansu da se neka zarazna bolest dalje siri kroz porodicu.
Eto odakle dolazi taj izraz.




Pa hvala ti. Mnogo me je kopkalo zasto se to tako kaze. Sad znam.
bauer bauer 20:06 20.12.2007

Volmart?

Nas omiljeni hiper market je Wallmart

Dakle, pravi si gastos :) Ali priznajem da i ja kupujem cesto u Volmartu jer mi je najblizi. A i brisaci koje sam tamo kupio su mi najduze trajali. Oni jeftini.
Strongman Strongman 20:09 20.12.2007

Re: Volmart?

Ako ti kazem da mi nabavke nisu ispod 500$. A u Publix idu i na 700 $ onda ti je jasno zasto Wallmart - money saver.


Masala za brisace. Linkoln samo trepka sada, sa novim trepavicama.
bauer bauer 20:18 20.12.2007

Re: Volmart?

Ako ti kazem da mi nabavke nisu ispod 500$. A u Publix idu i na 700 $ onda ti je jasno zasto Wallmart - money saver.

Ma sve znam, zezam se :) Tamo samo ne bi trebalo kupovati garderobu i obucu jer su totalni bofl. A ostale stvari su kao i bilo gde drugo.
Strongman Strongman 20:19 20.12.2007

Re: Volmart?

bauer
Ako ti kazem da mi nabavke nisu ispod 500$. A u Publix idu i na 700 % onda ti je jasno zasto Wallmart - money saver.

Ma sve znam, zezam se :) Tamo samo ne bi trebalo kupovati garderobu i obucu jer su totalni bofl. A ostale stvari su kao i bilo gde drugo.



pricam za hranu. Samo hrana, sokovi, mnogo sokova, po neka igracka,...

Ispravi molim rte 700 % u 700 $ u citatu.
bauer bauer 20:24 20.12.2007

Re: Volmart?

Ispravi molim rte 700 % u 700 $ u citatu.

mora da se salis. zbog takve sitnice da provedem petnes minuta u limbu opcije 'izmeni'?
Strongman Strongman 20:27 20.12.2007

Re: Volmart?

I sala je za ljude.

neka ide zivot i sve u 700 %
bauer bauer 20:32 20.12.2007

Re: Volmart?

eno izmenuo sam, al ajde da te vidim da ti izmenis u tvom citatu mog citata :)
Strongman Strongman 20:35 20.12.2007

Re: Volmart?

bauer
eno izmenuo sam, al ajde da te vidim da ti izmenis u tvom citatu mog citata :)


pobedio si.
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:29 20.12.2007

Re: Volmart?

ej ljudi, strongman & bauer, mnogo ste smesni upisao sam se zbogtih vasih $% fora i fazona..... PREPORUKA ZA TESTIC
Aleksandar Stosic Aleksandar Stosic 22:30 20.12.2007

Re: Volmart?

dal moram da promenim TESTIC u TEXTIC ili se razume?
Strongman Strongman 22:36 20.12.2007

Re: Volmart?

Aleksandar Stosic
ej ljudi, strongman & bauer, mnogo ste smesni upisao sam se zbogtih vasih $% fora i fazona..... PREPORUKA ZA TESTIC



Sahovski majstori su obozavali minijature )
Godfather Godfather 23:47 20.12.2007

Re: Volmart?

Strongman

bauer
Ako ti kazem da mi nabavke nisu ispod 500$. A u Publix idu i na 700 % onda ti je jasno zasto Wallmart - money saver.Ma sve znam, zezam se :) Tamo samo ne bi trebalo kupovati garderobu i obucu jer su totalni bofl. A ostale stvari su kao i bilo gde drugo.pricam za hranu. Samo hrana, sokovi, mnogo sokova, po neka igracka,...Ispravi molim rte 700 % u 700 $ u citatu.



Kad se vec spominje Wallmart, moram da dam svoj glas i da kazem da je i meni omiljeni :) Verovatno zato sto je najjeftiniji. Publix jeste dosta skuplji.
Strongman Strongman 00:29 21.12.2007

Re: Volmart?

Kad se vec spominje Wallmart, moram da dam svoj glas i da kazem da je i meni omiljeni :) Verovatno zato sto je najjeftiniji. Publix jeste dosta skuplji.



Zahebo sam Publix kada sam prebacio 700$ za nabavku. Wallmart je pitomiji.
jananderson jananderson 20:09 20.12.2007

eh

treba da se pojavi stari majstor tata Jacim

Nikada nece izmisliti kompjuter koji ce moci da odrzava i opravlja bubu kao Jacim!
Na zalost ovog sveta, buba ima jos vrlo malo, a Jacima skoro nikako.
Tomica skida tocak i steluje mi kocnice

Zato si ti i prodao bubu.
Strongman Strongman 20:14 20.12.2007

Re: eh

Nikada nece izmisliti kompjuter koji ce moci da odrzava i opravlja bubu kao Jacim!
Na zalost ovog sveta, buba ima jos vrlo malo, a Jacima skoro nikako.



Za one koji neznaju Jacim je do svoje 85-e radio u radionici. A inace od ima staz od 30 godina u VW. Divan covek, divna porodica.

Pre malo jace od godinu dana sam zadnji put bio u Srbiji na svega 4 dana. I naravno da sma svratio da se vidimo.

Zato si ti i prodao bubu.


Ne umem da objasnim. Imao sam u jednom trenutku previse automobila i buba mi je trunula. A Misa Torus, sto nam prodaje kompjutere navaljivao godinama. I jednom sam popustio.
jananderson jananderson 20:32 20.12.2007

Re: eh

A inace od ima staz od 30 godina u VW.

U Porsheu!
Priznajem da odavno nisam bio kod Jacima u radionici, nije bilo potrebe, moju bubu iz 71. vozi sada ortak, tako reci rodjak a buba sam prede :) a to samo zato sto ju je odrzavao bas Jacim.
U ono vreme kada sam odlazio kod njega stekao sam utisak da ce do kraja zivota biti u radionici.
Tako strucnih ljudi i posvecenih svom poslu vise skoro da nema.

Strongman Strongman 20:37 20.12.2007

Re: eh

jananderson
A inace od ima staz od 30 godina u VW.

U Porsheu!
Priznajem da odavno nisam bio kod Jacima u radionici, nije bilo potrebe, moju bubu iz 71. vozi sada ortak, tako reci rodjak a buba sam prede :) a to samo zato sto ju je odrzavao bas Jacim.
U ono vreme kada sam odlazio kod njega stekao sam utisak da ce do kraja zivota biti u radionici.
Tako strucnih ljudi i posvecenih svom poslu vise skoro da nema.



Znas li da je i Tomica isao pola godine na prosvetljavanje u VW?

A sto se tice moje bube, ona je samo u pocetku trazila doktora. Posle smo isli na druzenje.
asterix asterix 20:44 20.12.2007

Re: eh

Druze Brano Skoda kakva je takva je al' je moja.

Strongman Strongman 20:46 20.12.2007

Re: eh

Nema upotrebnu vrednosty ali ne moze da skodi.
jananderson jananderson 20:49 20.12.2007

Re: eh

Znas li da je i Tomica isao pola godine na prosvetljavanje u VW?

Znam, ali se nije prosvetlio :) na zalost, a dobar je momak. Steta sto nije vise povukao na tatka :)
Strongman Strongman 21:34 20.12.2007

Re: eh

ma on je opravan. Zavrsava veliki posao. Malko je samo bez radne navike...
Spiridon Spiridon 20:12 20.12.2007

da blogujes do mile volje

Milance, evo ti poklon za novaka da te skinem sa dnevnog reda

Strongman Strongman 20:15 20.12.2007

Re: da blogujes do mile volje

Spiridon
Milance, evo ti poklon za novaka da te skinem sa dnevnog reda


kuki kuki 20:46 20.12.2007

A kude je recognition?

Kako li ga samo nadje tako malog i jos sakrivenog?
Nego, nisi poslusao do kraja pa umesto da uposlis Jocu ti si -
I dok sam jos imao osmeh na licu zavlacim se ispod volana da zamenim prekidac. Ne ide glatko. Nesto me zulja, stiska, gura ali guram se i ja. Ne vredi. Prevelik sam i ne mogu da pridjem.
Strongman Strongman 20:47 20.12.2007

Re: A kude je recognition?

kuki
Kako li ga samo nadje tako malog i jos sakrivenog?
Nego, nisi poslusao do kraja pa umesto da uposlis Jocu ti si -
I dok sam jos imao osmeh na licu zavlacim se ispod volana da zamenim prekidac. Ne ide glatko. Nesto me zulja, stiska, gura ali guram se i ja. Ne vredi. Prevelik sam i ne mogu da pridjem.



Da ne bude posle da se pobude lokalne NVO sto maltretiram dete.

Joca bio u skoli, JBG.
Spiridon Spiridon 21:00 20.12.2007

ko igra za raju i zanemaruje taktiku

bila bi fora da se nenadano pojavis u Nisu ispred svog starog kafica u bubi.
Dok stara ekipa (dogovoris se na potuljaka sa nekim da ih "spontano" okupi) ispija picence ti u brzini od 90 km/h okreces auto pod rucnom i izlazis u havajskoj kosulji i farmerkama (uvucenim u kaubojke).

problem bi mogao da se javi samo u slucaju da otkazu kocnice ...

kako li bi ekipa reagovala?
Strongman Strongman 21:35 20.12.2007

Re: ko igra za raju i zanemaruje taktiku

Spiridon
bila bi fora da se nenadano pojavis u Nisu ispred svog starog kafica u bubi.
Dok stara ekipa (dogovoris se na potuljaka sa nekim da ih "spontano" okupi) ispija picence ti u brzini od 90 km/h okreces auto pod rucnom i izlazis u havajskoj kosulji i farmerkama (uvucenim u kaubojke).

problem bi mogao da se javi samo u slucaju da otkazu kocnice ...

kako li bi ekipa reagovala?



Imam ja sada jednu kabrio bubu. Poklonio mi je drug koga nisam smeo da odbijem. Bila kod Tomice u dvoristu. Mogao bih nju da osposobim )
asterix asterix 21:48 20.12.2007

Re: ko igra za raju i zanemaruje taktiku

Nego da ti sad ti sad kupish bubu u Americi i da je produzish kod Shortija u limo i da vozish raspale hipike na 50 godina braka okejzunu po Mijamiju i da te vidi Bog a ne da davish ogromne crnce. Malo li je:)
Strongman Strongman 21:51 20.12.2007

Re: ko igra za raju i zanemaruje taktiku

Novu ili staru?



asterix asterix 21:54 20.12.2007

Re: ko igra za raju i zanemaruje taktiku

Staru naravno sa cveticima:) Nego jel si ti na tvojoj bubi imao hamp na krovu kao Gustav ili si fitovao? Mozda te je boleo malo vrat:)
Strongman Strongman 22:02 20.12.2007

Re: ko igra za raju i zanemaruje taktiku

Sediste bilo bas srockano pa sam sedeo skoro na patosu. Tako da sam fitovao lahko.
kuki kuki 21:12 20.12.2007

Jos jedan savet

Najbolji automehanicari na svetu (naravno posle nasih) su Kubanci. Barem ih ti tu imas, ali nahvataj nekog svezeg. Sta oni rade sa onim muzejskim eksponatima koji se voze po Kubi, to je za neverovati.
Strongman Strongman 21:36 20.12.2007

Re: Jos jedan savet

kuki
Najbolji automehanicari na svetu (naravno posle nasih) su Kubanci. Barem ih ti tu imas, ali nahvataj nekog svezeg. Sta oni rade sa onim muzejskim eksponatima koji se voze po Kubi, to je za neverovati.


Am kubanci su No 1 bezuslovno.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:29 20.12.2007

buba

dodZem ja iz svedske, kad ono na sred dnevne sobe neka motorchina. kazhe mi sin da je to motor iz njegove bube. ok, sin je zakon, shta on (o)stavi, ja chuvam, pazim, tako sam i malamuta drzhala, a necu neki motor. i svikenm se ja na motorchinu, naviknem na obilazhenje, prosto mi bilo chudno kad je odneo chudovishte.

inache, klinci su popravljali bubu tako shto ovdashnji strongmen, jedan super jak klinja, u medjuvremenu je i neki prvak ovog onog postao, drzhi auto u vis, a moje zlato, majkino pile, lezhi ispod i cheprka. secam se, jedna baba iz komshiluka, mal u nesvest nije pala, kazhe - iju komshinice, ispustice auto na sina vam. kazem, nece, znam dete od malena, pouzdaniji je od dizalice.

i tako, otishao motor, al na parketu ostala ooogrona fleka od ulja valjda. dodju mi prijatelji, pa se zgranu (ne drzhim tepihe), pitaju shta je bre to, ja kazhem od viktorove bube, ulje valjda od motora, dovukao ga na treci sprat. i svi klimaju s razumevanjem, mis'im, to me otvara u faci, kad budem imala zhivac da sredjujem parkete, mislim da cu fleketinu od bubinog motara da ostavim, deo nam je istorije porodichne:)
Strongman Strongman 22:42 20.12.2007

Re: buba

Draga Vesna

dugo sam analizirao fatalnu privlacnost bube. Dosao sam do zakljucka da su tri dizajnerske forme najprepoznatljivije i najprivlacnije na globalnom nivou:

1. Zenske grudi, tu nema sta da dodam
2. flasica koka kole, savrsen dizajnerski projekat, koji i dan danas drzi paznju. Oblikom blago podseca na zensko telo. Ima obline, struk,...
3. VW Buba, nisam siguran i dalje zasto ali je u top tri sigurno..

Buba veoma lako postaje clan porodice jer je nekako romanticna, draga,... Secam se religioznog stladostrasca kada se pojavila prodavnica delova za bubu u Sarajevskoj ulici. Kad odem tamo - mojoj bubi sve treba. i nova haljina, i sminka, i cipelice,...

ma buuba je konza
Strongman Strongman 22:43 20.12.2007

Re: buba

dodZem ja iz svedske



"dodZem iz SveCku" je pravilnije
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:46 20.12.2007

Re: buba

dodZem iz SveCku" je pravilnije


dabre

:)
Strongman Strongman 22:53 20.12.2007

Re: buba

dabre



kobre?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:54 20.12.2007

Re: buba

kobre?


stabre?

hahaha, cenim:) preporuku davno napisala
Taska Dana Taska Dana 22:57 20.12.2007

Buba - dabre......

A niko da prokomentarise sklisko kretanje po Ameriki i njenim shopovima....
Kako ono kaze Radovan.....bese...ono nesto za vrata na americkim kolima....prc....nesto tako...

Kad udjemj u taksi u Bgd uvek me naribaju taksisti....kazu sto lupas vratima...jesi normalna...upropasti mi kola....
Uvek se prepadnem dal ce i da me namlate....a ni ne primetim da sam zalupila....a i nisam ...nego takva kola i vrata...lupaju....

Nego nisi napomenuo , a to je jer si u komsiluku od majstora...da kad ostavis auto onda te ovi servisa lepo odvezu de oces pa dodju po tebe kad je gotovo.

Udobno mnogo toga...i svega ima...pa i posla....


MilutinM MilutinM 23:01 20.12.2007

Re: Buba - dabre......

Kako ono kaze Radovan.....bese...ono nesto za vrata na americkim kolima....prc....nesto tako...


Američka vrata dihtuju, u pi...

Samo ovako zatvorim: prc


Legendarno. Što me podseti. Jadna moja žena, opet će proći kroz period mojih Radovanovih citata narednih nedelju dana, dok se ne ispucam
Taska Dana Taska Dana 23:09 20.12.2007

Re: kobre

A el znas bre da je bubu dizajnirao Hitler?
asterix asterix 23:23 20.12.2007

Re: kobre

Taska Dana
A el znas bre da je bubu dizajnirao Hitler?


Ferdinand Porsh je dizajnirao, Hitler ga je samo zamolio da prilagodi vishe narodu i izmeni neke stvari 1933 na modelu iz 1931.
MilutinM MilutinM 23:24 20.12.2007

Re: kobre

Eh, baš!

Nije. Hitler je naredio da se napravi auto za široke narodne mase. VolksWagen (naziv firme i znači "narodni auto".
Taska Dana Taska Dana 23:30 20.12.2007

Re: kobre

U pravu si.....ali se Hitler ipak malo vise angazovao oko tog modela neko sto je zamolio...:)
Taska Dana Taska Dana 23:33 20.12.2007

Re: kobre

Zlotvor Hitler je imao prilican talenat za prostorno planiranje i za neke vrste dizajna....da je radio to , svet bi bio postedjen zla koje je rasuo na sve strane....
nsarski nsarski 23:42 20.12.2007

Re: kobre

neke vrste dizajna

Soboslikar?
Strongman Strongman 23:43 20.12.2007

Re: kobre

nsarski
neke vrste dizajna

Soboslikar?

Sloboslikar?
Dena Dena 23:45 20.12.2007

Re: kobre

Taska Dana
A el znas bre da je bubu dizajnirao Hitler?


Da. Pa i samo ime VOLKSWAGEN (narodno vozilo ili vise u "duhu"-vozilo za narod, za sire narodne mase) ima taj populisticki prizvuk. No, ipak je dizajn karoserije prevagnuo nad tom populistickom propagandom. :)
Spiridon Spiridon 23:48 20.12.2007

Re: buba

1. Zenske grudi, tu nema sta da dodam
2. flasica koka kole, savrsen dizajnerski projekat, koji i dan danas drzi paznju. Oblikom blago podseca na zensko telo. Ima obline, struk,...


o cemu vi to pricate????

nsarski nsarski 23:50 20.12.2007

Re: kobre

No, ipak je dizajn karoserije prevagnuo nad tom populistickom propagandom. :)

Ratna verzija:


Taj nije imao sinhron - sve sa medjugasom. Ovo ce se doktorici Ani posebno dopasti!
Strongman Strongman 00:01 21.12.2007

Re: buba

Spiridon
1. Zenske grudi, tu nema sta da dodam
2. flasica koka kole, savrsen dizajnerski projekat, koji i dan danas drzi paznju. Oblikom blago podseca na zensko telo. Ima obline, struk,...


o cemu vi to pricate????



Neckao sam se da objavim tu sliku. Znas da ja samo "politicki korektno", Fala.

Ko kaze d aje buba pi#kun dim?
Strongman Strongman 00:02 21.12.2007

Re: kobre

nsarski
No, ipak je dizajn karoserije prevagnuo nad tom populistickom propagandom. :)

Ratna verzija:


Taj nije imao sinhron - sve sa medjugasom. Ovo ce se doktorici Ani posebno dopasti!


A od dodatne opreme imao narandzasti peskir.
Spiridon Spiridon 00:09 21.12.2007

Re: buba

Neckao sam se da objavim tu sliku. Znas da ja samo "politicki korektno", Fala.


znam Milance... takva su vremena dosla ... NVO, NLO =)... ali za ovakvu sliku skocio bih i u zaledjenu reku
nsarski nsarski 00:11 21.12.2007

Re: kobre

A od dodatne opreme imao narandzasti peskir.

Ma taj tocak na haubi je bio trademark. Znam pouzdano, moja keva na njemu polagala, pokazivala mi slike. Nas prvi porodicni auto bio vagen, sa zadnjim staklom iz dva dela i "vinkerima" umesto zmigavaca:) Keva nije mogla da se navikne na ovaj novi model posle onog sa gumom na haubi. I zato je bila i ostala ubedljivo najgori vozac u kosmosu.
Strongman Strongman 00:20 21.12.2007

Re: buba

Spiridon
Neckao sam se da objavim tu sliku. Znas da ja samo "politicki korektno", Fala.


znam Milance... takva su vremena dosla ... NVO, NLO =)... ali za ovakvu sliku skocio bih i u zaledjenu reku



Za takvu sliku bih te bacio u zaledjenu reku. )
Strongman Strongman 00:22 21.12.2007

Re: kobre

nsarski
A od dodatne opreme imao narandzasti peskir.

Ma taj tocak na haubi je bio trademark. Znam pouzdano, moja keva na njemu polagala, pokazivala mi slike. Nas prvi porodicni auto bio vagen, sa zadnjim staklom iz dva dela i "vinkerima" umesto zmigavaca:) Keva nije mogla da se navikne na ovaj novi model posle onog sa gumom na haubi. I zato je bila i ostala ubedljivo najgori vozac u kosmosu.



Ali ima i vesla. Da se nadje. Mozda od Nsarski pozelis da postanes Pecarski pa da zabacis...
nsarski nsarski 00:30 21.12.2007

Re: kobre

Ali ima i vesla

Ma da se ne zezamo - ima i amfibiozna verzija:



tzv. schwimmwagen. Ih, to da mi je da spustim niz Nisavu!
Strongman Strongman 00:30 21.12.2007

Re: Buba - dabre......

A niko da prokomentarise sklisko kretanje po Ameriki i njenim shopovima....
Kako ono kaze Radovan.....bese...ono nesto za vrata na americkim kolima....prc....nesto tako...

Kad udjemj u taksi u Bgd uvek me naribaju taksisti....kazu sto lupas vratima...jesi normalna...upropasti mi kola....
Uvek se prepadnem dal ce i da me namlate....a ni ne primetim da sam zalupila....a i nisam ...nego takva kola i vrata...lupaju....

Nego nisi napomenuo , a to je jer si u komsiluku od majstora...da kad ostavis auto onda te ovi servisa lepo odvezu de oces pa dodju po tebe kad je gotovo.

Udobno mnogo toga...i svega ima...pa i posla....



Imam spremnu pricu za soping u Publixu.
Spiridon Spiridon 00:33 21.12.2007

Re: kobre

tzv. schwimmwagen. Ih, to da mi je da spustim niz Nisavu!


do jaja =)



Strongman Strongman 00:34 21.12.2007

Re: kobre

Strongman Strongman 00:35 21.12.2007

Re: kobre

tzv. schwimmwagen. Ih, to da mi je da spustim niz Nisavu!


Ja sam se lozio da nabavim/napravim kako-se-bese-zvase ono sto ima vazdusni jastuk i pogon mu je dzinovski ventilator,

Stanujem uz Nisavu, a drzim kafic na Nisavi...
Spiridon Spiridon 00:38 21.12.2007

Re: kobre

Ja sam se lozio da nabavim/napravim kako-se-bese-zvase ono sto ima vazdusni jastuk i pogon mu je dzinovski ventilator,


aaa znam na sta mislis, obicno se za upravljanje koristi guvernala od ponike
nsarski nsarski 00:39 21.12.2007

Re: kobre

kako-se-bese-zvase ono sto ima vazdusni jastuk i pogon mu je dzinovski ventilator,

Ima hovercraft.


A ima i ono sto oni teraju na Everglades.

Spiridon Spiridon 00:43 21.12.2007

Re: kobre

nsarski
kako-se-bese-zvase ono sto ima vazdusni jastuk i pogon mu je dzinovski ventilator,

Ima hovercraft.


A ima i ono sto oni teraju na Everglades.



sa ovim prvim bi tacno napravio branu na nisavi
nsarski nsarski 00:44 21.12.2007

Re: kobre

sa ovim prvim bi tacno napravio branu na nisavi

Vojno vozilo.
Strongman Strongman 00:45 21.12.2007

Re: kobre

sa ovim prvim bi tacno napravio branu na nisavi



Da ali onaj mali bi mi lego kao dete na nosu. Nema guzva u saobracaju, lezerna garderoba,... Samo da je ofarban militarno.

Sharski fala na nomenklaturi koja mi pobegla.
Spiridon Spiridon 00:46 21.12.2007

Re: kobre

nsarski
sa ovim prvim bi tacno napravio branu na nisavi

Vojno vozilo.


vojno, vojno
asterix asterix 00:46 21.12.2007

Re: kobre

Eh, baš!

Nije. Hitler je naredio da se napravi auto za široke narodne mase. VolksWagen (naziv firme i znači "narodni auto".


Uvek se nadje neki vriskadzija da soli.Tebrice bar Guguluj ako vec guchesh:) 1931 je izashao na trzishte Automobil typ12 dizajniran i proizveden kod Ferdinanda, Hitler nije bio premijer tada. Hitler je postao premijer 33 i onda je zamolio da se neke stvari usklade, potroshnja goriva, funk-cionalnost, ekonomichniji delovi i lakshe upravljanje. Zbog ideje da napravi standardno vozilo za celu imperiju. Hitler uopshte nije bio takav kako ga prikazuju danas iza njega je stajala industrija i on nije mogao bash sve da odluchi, imao je mishkovice i karice u ratnoj industriji. Zato su Shvabe imali bele padobrane u desantu na drvar, jer nisu industrijalci hteli da prave crne dok se ne prodaju beli:)Imali su i mashinku sa prigushivachem i josh mnogo toga shto industrijalci nisu hteli da proizvedu jel su kapirali da je mala lova a puno cimanja. Krivica je pala na Hitlera isto kao kod nas na Slobu. Kao nismo mi nishta on nas je sve naterao. Nije on tu qrac dizajnirao on je "idejni tvorac ideje o vozilu" za dzab dzaba(daj pet marke nedeljno i vozi svoje avto, oko 336.000 ljudi je uplatilo) i to je sve. Naravno da kada Ferdinand nije imao trzishnu konkurenciju da je cena pala sama po sebi. Onda mu je Ferdinand napravio par Tenkica Tigrove i
Misha i to je to a tek je njegov sin napravio Auto mi srbi ga vozimo kad je oldtimer ili ako se nocu prevrcemo i proganja nas savest onda ganz ispod chekica i sa debljim limom:)
Voli vas Hugo Boss on je sashio one lepe elegantne uniforme koje su part-time nosili Prle i Tihi izmedju pauza sa reklamama a odma posle Strongmenovskog zahvata s ledja za grkljan glupog nacistichkog statiste koji gleda levo desno i uvek na pogreshnu stranu. Tako se Hitler zrtvovao a industrija prezivela zajedno sa lovom u shvajcarskoj banci kao i kod nas samo mnogo "smeshnije" :)
Spiridon Spiridon 00:55 21.12.2007

Re: kobre

Tako se Hitler zrtvovao a industrija prezivela zajedno sa lovom u shvajcarskoj banci kao i kod nas samo mnogo "smeshnije" :)


aaaaa zato je mene pre neki dan sluzbenica u UBS-u pitala (kada je cula da vozim bubu) da li sam prvi vlasnik
asterix asterix 00:56 21.12.2007

Re: kobre

Nisi valjda rednuo choveka?
Strongman Strongman 00:57 21.12.2007

Re: kobre

asterix
Eh, baš!

Nije. Hitler je naredio da se napravi auto za široke narodne mase. VolksWagen (naziv firme i znači "narodni auto".


Uvek se nadje neki vriskadzija da soli.Tebrice bar Guguluj ako vec guchesh:) 1931 je izashao na trzishte Automobil typ12 dizajniran i proizveden kod Ferdinanda, Hitler nije bio premijer tada. Hitler je postao premijer 33 i onda je zamolio da se neke stvari usklade, potroshnja goriva, funk-cionalnost, ekonomichniji delovi i lakshe upravljanje. Zbog ideje da napravi standardno vozilo za celu imperiju. Hitler uopshte nije bio takav kako ga prikazuju danas iza njega je stajala industrija i on nije mogao bash sve da odluchi, imao je mishkovice i karice u ratnoj industriji. Zato su Shvabe imali bele padobrane u desantu na drvar, jer nisu industrijalci hteli da prave crne dok se ne prodaju beli:)Imali su i mashinku sa prigushivachem i josh mnogo toga shto industrijalci nisu hteli da proizvedu jel su kapirali da je mala lova a puno cimanja. Krivica je pala na Hitlera isto kao kod nas na Slobu. Kao nismo mi nishta on nas je sve naterao. Nije on tu qrac dizajnirao on je "idejni tvorac ideje o vozilu" za dzab dzaba(daj pet marke nedeljno i vozi svoje avto, oko 336.000 ljudi je uplatilo) i to je sve. Naravno da kada Ferdinand nije imao trzishnu konkurenciju da je cena pala sama po sebi. Onda mu je Ferdinand napravio par Tenkica Tigrove i
Misha i to je to a tek je njegov sin napravio Auto mi srbi ga vozimo kad je oldtimer ili ako se nocu prevrcemo i proganja nas savest onda ganz ispod chekica i sa debljim limom:)
Voli vas Hugo Boss on je sashio one lepe elegantne uniforme koje su part-time nosili Prle i Tihi izmedju pauza sa reklamama a odma posle Strongmenovskog zahvata s ledja za grkljan glupog nacistichkog statiste koji gleda levo desno i uvek na pogreshnu stranu. Tako se Hitler zrtvovao a industrija prezivela zajedno sa lovom u shvajcarskoj banci kao i kod nas samo mnogo "smeshnije" :)



Auuu. prso prozor na biblioteci...
asterix asterix 01:00 21.12.2007

Re: kobre

Najveci paradoks u svemu tome su Hipici koji su se popalili na VW. Razumem Strongmena on je skinhead a oblik glave mu je kao nemachki shlem:) sad ce me ubashkati, moram da iskljuchim kompjuter iz struje i ugasim svetlo, dok ga ne prodje:)
tom tom 13:31 22.12.2007

Re: Buba - dabre......

Taska Dana
A niko da prokomentarise sklisko kretanje po Ameriki i njenim shopovima....Kako ono kaze Radovan.....bese...ono nesto za vrata na americkim kolima....prc....nesto tako...Kad udjemj u taksi u Bgd uvek me naribaju taksisti....kazu sto lupas vratima...jesi normalna...upropasti mi kola....Uvek se prepadnem dal ce i da me namlate....a ni ne primetim da sam zalupila....a i nisam ...nego takva kola i vrata...lupaju....Nego nisi napomenuo , a to je jer si u komsiluku od majstora...da kad ostavis auto onda te ovi servisa lepo odvezu de oces pa dodju po tebe kad je gotovo.Udobno mnogo toga...i svega ima...pa i posla....

E a ja kad išo kod mog majstora za keca, stavim biciklu u gepek, jer stanuje u p....m.....ini, pa posle motam, što nije loše kad se kola pokvare po lepom vremenu ali zimi što je z***bano...
Strongman Strongman 19:00 22.12.2007

Re: Buba - dabre......

E a ja kad išo kod mog majstora za keca, stavim biciklu u gepek, jer stanuje u p....m.....ini, pa posle motam, što nije loše kad se kola pokvare po lepom vremenu ali zimi što je z***bano...



Zimi da vuces prikolicu pa da kampujes ispred...
Spiridon Spiridon 23:59 20.12.2007

sad je meni jasno

a tako znaci. Doktorkin fetis su borna kola i slicne snegohotke
Strongman Strongman 00:03 21.12.2007

Re: sad je meni jasno

Spiridon
a tako znaci. Doktorkin fetis su borna kola i slicne snegohotke


Ma ne. Doktorkin fetis su snagatori kad su bili mladji. A snegohotke su afrodizijak.
Taska Dana Taska Dana 00:58 21.12.2007

Re: sad je meni jasno

Odma ste se usaltovali u kojekakva borna kola pa ko niz koju Nisavu.:))))

Muska posla...:))))


Strongman Strongman 01:00 21.12.2007

Re: sad je meni jasno

Taska Dana
Odma ste se usaltovali u kojekakva borna kola pa ko niz koju Nisavu.:))))

Muska posla...:))))




Daj decacima cekice i eto im zabava za celo popodne...
Spiridon Spiridon 01:06 21.12.2007

Re: sad je meni jasno

Strongman
Taska Dana
Odma ste se usaltovali u kojekakva borna kola pa ko niz koju Nisavu.:))))

Muska posla...:))))




Daj decacima cekice i eto im zabava za celo popodne...


vidis kako narod to lepo sazme u jednu recenicu i sve ti je jasno

ps. samo da nas ovi iz kurira pogresno ne interpretiraju u vezi sa ovim snegohotkama po nisavi
Strongman Strongman 01:11 21.12.2007

Re: sad je meni jasno

vidis kako narod to lepo sazme u jednu recenicu i sve ti je jasno

ps. samo da nas ovi iz kurira pogresno ne interpretiraju u vezi sa ovim snegohotkama po nisavi


Imao sam pre par godina neprijatan razgovor sa redakcijom kurira, u ime jednog mog prijatelja. Posle ih i on zvao pa prestali da jedu G.

Bio sam grub, pod imenom i prezimenom.
Zekaan aan Oceaan Zekaan aan Oceaan 01:06 21.12.2007

I ko je pobedio, a?

Strong
Majstori za kola Vs Strongman... vazno je ucestvovati


Pa nemoj sada da se vadis tim ``vazno je ucestvovati''. Pobedjujes onolike
ljudine, a predajes se pred dvojicom omanjih samo zato sto imaju bolji alat
od tebe (pun intended).

Ja mislim da smo svi mi u USA na gubitku kada su mehanicari u pitanju. Citav
koncept mi izgleda kao legal drug trade: mi smo navuceni na kola, ne mozes da
izdrzis bez njih vise od nedelju dana. Pa i ti koji zivis preko puta svog posla, opet
moras da doneses tih 700$ robe iz walmart-a jednom nedeljno. Mehanicari
i car dealer-i jedva cekaju da ostanes bez tvoje doze i da pocnes da kriziras.
I onda moras da im das sta traze, a imam prijatelja koji je nekada radio kao
mehanicar i zna sve cake za nabijanje cene. Od toga kako im se svidis zavisi
da li ce da ti urade popravku od 200$ ili 1000$. Recimo onih 3000$ ulozenih u
silikone moze jako brzo da se vrati kroz smanjene racune kod mehanicara.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana