Politika

Subotnje nove pištaljke protiv starih navika

dali76 RSS / 04.02.2011. u 05:49

 

" Slobo Sadame"- bila je jedna od krilatica demonstracija opozicije protiv tadasnjeg srpskog / jugoslovenskog predsednika. Danas vise nema ni Sadama ni Slobodana.

Demonstracije opozicije koja trazi  smjenu nesposobne  vlasti koja je negdje usput tokom vladavine izgubila kompas sastavni je dio demokratije, pogotovo ove tranzicijske.

 Ako bi covjek smisljao najgoru  kletvu demokratiji zasigurno bi glasila :da bog da nikad ne izasli iz tranzicije.    Druga koja mi pada na pamet je- da bog da ti  Velimir  Ilic  bio alternativa i to po drugi put.

Na kraju krajeva, kletva ko kletva ; nekom kletva nekom brat .

Sve u svemu Srbija , kako kaze predsednik povodom slave, pardon rodjendana DS, danas je slobodna zemlja. Eto tako veli freedomhouse.

Ako  nam je  tacka poredjenja vreme Slobine diktature gdje su  ubijani  novinari, sluzba bezbednosti  obezbedjivala politicka ubistva , gdje su postizani & sustizani rekordi   argentinske inflacije ,gdje  je  jedini vidljiv red u zemlji  bio onaj za mlijeko I hleb , onda treba staviti ruku na srce pa priznati predsedniku taj freedomhouse napredak za koga je nesumnjivo ponajvise zasluzna  Demokratska stranka.

Demokrate slave svoj 21 rodjendan. Sad, bar sto se americkih zakona tice, mogu legalno da piju alkohol. Po srpskom zakonu stranka legalno pije vec trecu godinu tako da se moze razumjeti   kako je to opijena vlascu, a opet sve po zakonu,  usput negdje izgubila kompas , kompas zvani odgovornost.

Predsednik stranke & drzave kaze da je  u Srbiji malo  stranaka  koje imaju lidere koji su spremni  zrtvovati sebe zbog ideja kao sto je to DS.

 Retko kad politicari lazu, oni mnogo cesce govore poluistinu.

  Istina je da danas vise ne postoji Stranka   koja ima lidera koji je spreman zrtvovati sebe zbog iddeja.  Danasnji  lider  DS je  pokazao da je veoma spreman  zbog  sebe zrtvovati ideje  ,a to je priznacemo ogromna razlika.

 Pod parolom od najgorih mi smo najbolji, vec godinama Demokrate vuku Srbiju kroz blato tranzicije gdje  vecina pozitivnih stvari dolazi  kao posljedica  pritisaka Brisela.

Kao vjecito los djak, kome je zapalo da bude predsednik odeljenja  , Demokratska stranka nema lidera sposobnog da promjene u drustvu  pokrene sa vrha.

Naravno da tranzicija traje ovoliko kad vlast ocekuje  da promjene zapocnu oduzdola pa dok  iste promjene dodju do vrha ne lipsi magare do Evropske  Unije.

Mislim prvo cemo siriti odgovornost & stednju medj neodgovornim pukom koji u ova teska vremena  trazi nove cipele i uniforme ili jos gore vece plate.

Odgovornost vlastitih ministara da  mjenjaju neke svoje navike ce doci sama od sebe ali posto je sunce, pardon Brisel daleko,  vlastima se ne zuri  mnogo.

Mislim ne zuri se ni Briselu. Nije bas neko vreme  za prihvatanje novih  stanara nenaucenih na kakav  takav kucni red & bar donekle ciste racune.

Vreme   bugarsko rumunskog experimentisanja pod parolom mozda ce reforme ici brze   pod EU krovom, je  daleko iza nas. Jos vaznije nesto se i naucilo.

Dakle Briselu se ne zuri pa mu ne pada tesko da  igra ulogu pazljive  dadilje srpskom rukovodstvu. Demokrate sa druge strane nemaju lidera koji bi imao hrabrosti, da ne kazem sto  drugo , da malcice podvikne  i  da bar pokaze da je  spreman  zrtvovati sebe  zbog  ideja ,a ne da zrtvuje ideje  zbog sebe .

Ovo sve pod pretpostavkom da predsednik ima ideje. Ja mislim da ih on ipak ima samo hrabrosti nema.

I onda  da sve bude ko u spanskoj seriji,  "the opozicija" odnosno alternativa  jeste takva kakva je. Ipak koliko god  se cinila losom,  takva  alternativa  vise nije racionalan razlog za    pravdanje  nesposobne vlasti  da reforme pokrenu sa  vrha odnosno  da krenu sa vidljivim rezovima od sebe.

Da je predsednik Tadic imao hrabrosti    da vidljive promjene, cesto nepopularne ,  zapocne  sa vrha,  vjerujem da bi danas imao  kredibilitet dovoljan  da  izadje   pred svoje bivse kolege ucitelje  ili pred policajce i od njih zatrazi razumjevanje I odgovornost u ova teska vremena.

Sasvim je jasno da je kredibiliteta I kredita sve manje ,a  Vremena  jesu  teska  

Uporedjivati Tadica sa Milosevicem je ne samo neodgovorno vec  se kosi sa zdravim razumom.

Sa druge strane  zaprepascuje utisak koliko  su u zadnjih deset godina ustvari politicari malo promjenili  nacin  razmisljanja , koliko ih otupi , opije I ogluvi ta vlast. Bahatost tu ddodje ko obavezna prirodna stvar .

Mozda radi svega toga  paradoks da  proteste takvoj vlasti predvodi Nikolic & co. i nije bas neki  paradoks.

 Ono sto medjutim jeste paradoks jeste cinjenica da Nikolic and Co. pomazu predsedniku da cuje ono sto se ne  cuje na proslavama & slavama, ono sto mu pragmaticni Brisel nece kazati:

Vreme je za reforme prezidente , za novo bolno mjenjanje nacina razmisljanja koje se u nas  Srba mjenjalo nije od vremena Branislava Nusica.

Najgora vijest je sto promjene pocinju od    vrha  odnosno najviseg nivoa vlasti pa do obicnih ljudi.

Ako Nikolic & Co. treba da  vam   to kazu ; so be it mister president.



Komentari (152)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

inco inco 06:05 04.02.2011

Promene...

Su moguce samo, i samo ako na vlast dodje neko ko nije rodjen u Srbiji i ko nije ziveo u Srbiji, i ciji koreni bar nekoliko kolena ne sezu do Srbije (i Balkana generalno). Samo za takvog bih glasao - znam kakvi smo mi, znam kakav sam ja, tu materijala za promenu/reformu/sta-god kakva je Srbiji potrebna jednostavno nema.
dali76 dali76 06:23 04.02.2011

Re: Promene...

tesko je naci primjer da je bilo koje drustvo spremno mjenjati stare navike ali problem Srbije je njena vlasti tj njene vlasti sto bi , deklarativno ili ne, htele menjati drustvo,a a bez da menjau sebe.
To je nemoguce.
fantomatsicna fantomatsicna 07:44 04.02.2011

Sta cete

onda ..kad stara vlast ne valja, opozicija je jadna i pitanje i da dodje do vlasti je kakav prtljag dobija. Nadamo se da ce poneti onaj cuveni prosjacki stap da ga zakace na to.A narodu je dosta svega..hoce samo da normalno zivi.E sad kad bis smo jos poceli da nabrajamo sta bi to bilo normalno i kako malo bi mu za to trebalo..onda bi zaista bilo vrlo zalosno...
dali76 dali76 08:12 04.02.2011

Re: Sta cete

minimum ispod kojeg niti jedna vlast ne smije ici je
odgovornost i transparentnost.
Ovodrugo Srbija ima, tj nekako se napredovalo ali ocigledno niti infomracije o ogromnim sumama novca za web sajtove ne "pomazu" politickim akterima da pokazu odgovornost prema trosenju para pa makar to trosenje bilo odoka nemoralno ali dakako po zakonu.
cult cult 07:47 04.02.2011

Preporuka za tekst

Tadić je potpuno impotentan kao lider. Krajnje bezidejan. Ekipa koja se nalazi u njegovoj najbližooj okolini, actually, vlada Srbijom, a to konkretno znači da oni odlučuju o tome kako će se medju vladajućom kastom deliti novac iz budžeta, javnih nabavki te mito od tajkuna. Oni odlučuju i koji će se to potezi vući kako bi se koliko toliko održao privid bavljenja upravljanjem državom i u nekom drugom smislu osim korupcionaškom.

Jučerašnje predsednikovo oglašavanje gde se obraćao valjda članstvu deesa izgledalo je kao da su se konačno bar malčice ukenjali zbog posledica svog nerada i sveopšteg lopovluka koji polako počinje da izaziva onaj ključajući bes medj sirotinjom rajom. Verovatno su Idols&Friends dobili najnovija istraživanja javnog mnjenja u kojim ljudi nisu zarezivali više ponudjene odgovore već dopisivali na listićima - ma jbću vam mamicu lopovsku.

Ipak, noću, pred spavanje, Tadić i Idoli se i dalje nadaju i čvrsto drže palčeve da će po ko zna koji put odigrati uspešno na istu kartu - kakvi god da smo, ako glasate protiv, dobićete balavog Vučića i magistra Velju. Ne kapiraju dokle je zaista došlo...a zaista je došlo dotle da će raditi ili motka ili zavladati potpuna apatija, a u oba slučaja, impotentni Predsedniče i ekipice na njegovom dvoru, vi ste aut.
dali76 dali76 08:30 04.02.2011

Re: Preporuka za tekst

pa ne znam da li bi ja amnestirao predsednika i za sve optuzio sve predsenikove ljude odnosno "idole".
Mislim da ima necega da mnogo ovisi o njima ali predsednik je ipak predsednik i dobro moze da sagleda sta mu rade ministri tj. kako rade.
antioksidant antioksidant 09:03 04.02.2011

Re: Preporuka za tekst

ali predsednik je ipak predsednik i dobro moze da sagleda sta mu rade ministri tj. kako rade.

predsednik je predsednik srbije i predsednik demokratske stranke. cak i zanemarujuci cinjenicu da tesko da je ustavno da ima obe funkcije istovremeno opet nema nikakve veze sa predsednikom vlade. predsednik vlade naime ima bradu (a da su ideoloski zbunjeni obojica - to jeste)
draft.dodger draft.dodger 07:48 04.02.2011

PROMENE?


cult cult 07:50 04.02.2011

Re: PROMENE?

al što se murte tiče, videćemo reakcije : )



fantomatsicna fantomatsicna 08:05 04.02.2011

Re: PROMENE?

Hhahahahahha
Druze Tito skrenuli smo s puta sad nas jasu I Murta i Kurta
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 08:06 04.02.2011

Re: PROMENE?

draft.dodger



Samo da nas ne uzjašu i Kurta i Murta...u koaliciji.
dali76 dali76 08:36 04.02.2011

Re: PROMENE?

citam gospodja Jelena Trivan kaze:
SNS nemaju plan , nemaju program , a srecom niti podrsku gradjana.
Kako me ovakve izjave podsjecaju na nekadasnjeg porparola a sadasnjeg ministra policije to je stvarno frapirajuce.
antioksidant antioksidant 09:09 04.02.2011

Re: PROMENE?

SNS nemaju plan , nemaju program , a srecom niti podrsku gradjana.
Kako me ovakve izjave podsjecaju na nekadasnjeg porparola a sadasnjeg ministra policije

posle 10 godina je tuzno sto se mozda moze i reci da pomenuti i nije nesto previse gresio
plana nije bilo
programa nije bilo
a podrska? pa ni nje se nisam nagledao
aleksandarz92 aleksandarz92 10:12 04.02.2011

Re: PROMENE?

antioksidant
SNS nemaju plan , nemaju program , a srecom niti podrsku gradjana.
Kako me ovakve izjave podsjecaju na nekadasnjeg porparola a sadasnjeg ministra policije

posle 10 godina je tuzno sto se mozda moze i reci da pomenuti i nije nesto previse gresio
plana nije bilo
programa nije bilo
a podrska? pa ni nje se nisam nagledao

Јoš tužnije je to što ćemo za deset godina pričati kako je Jelena Trivan bila u pravu
natasavb natasavb 10:16 04.02.2011

Re: PROMENE?

aleksandarz92
antioksidant
SNS nemaju plan , nemaju program , a srecom niti podrsku gradjana.
Kako me ovakve izjave podsjecaju na nekadasnjeg porparola a sadasnjeg ministra policije

posle 10 godina je tuzno sto se mozda moze i reci da pomenuti i nije nesto previse gresio
plana nije bilo
programa nije bilo
a podrska? pa ni nje se nisam nagledao

Јoš tužnije je to što ćemo za deset godina pričati kako je Jelena Trivan bila u pravu


Stvar je u tome da im ne treba dati deset godina fore, kao sto nije trebalo ni ovima.


antioksidant antioksidant 10:17 04.02.2011

Re: PROMENE?


Još tužnije je to što ćemo za deset godina pričati kako je Jelena Trivan bila u pravu

za mnogo krace vreme
tomislav ce razjebati sve mnogo brze
antioksidant antioksidant 10:18 04.02.2011

Re: PROMENE?

Stvar je u tome da im ne treba dati deset godina fore, kao sto nije trebalo ni ovima.

pa ako cemo posteno ovi nisu sastavili ni jedan ceo mandat (osim ako kostunjavog ne ubrajas u ove ali to je vec previse nategnuto)
predatortz predatortz 10:19 04.02.2011

Re: PROMENE?

SNS nemaju plan , nemaju program , a srecom niti podrsku gradjana.



Ovde nijedna partija nema nikakav plan, programi su im skoro svima isti.
Svi trućaju o EU i socijalnoj pravdi. Dok ne dođu na vlast. A onda podele feude, pa sišu krv narodu na slamčicu. I, što je najtužnije, nema izuzetaka od tog pravila.
antioksidant antioksidant 10:21 04.02.2011

Re: PROMENE?

Ovde nijedna partija nema nikakav plan, programi su im skoro svima isti.
Svi trućaju o EU i socijalnoj pravdi. Dok ne dođu na vlast. A onda podele feude, pa sišu krv narodu na slamčicu. I, što je najtužnije, nema izuzetaka od tog pravila.

drugim recima - jelena trivan je u pravu
predatortz predatortz 10:26 04.02.2011

Re: PROMENE?

antioksidant
Ovde nijedna partija nema nikakav plan, programi su im skoro svima isti.
Svi trućaju o EU i socijalnoj pravdi. Dok ne dođu na vlast. A onda podele feude, pa sišu krv narodu na slamčicu. I, što je najtužnije, nema izuzetaka od tog pravila.

drugim recima - jelena trivan je u pravu


Teška srca priznajem da nema demokratske alternative DSu.Budući da su oni najbolji, onda nam se ne smeši neka svetlija budućnost. Bar ne u dogledno vreme.
antioksidant antioksidant 10:30 04.02.2011

Re: PROMENE?



Teška srca priznajem da nema demokratske alternative DSu.Budući da su oni najbolji, onda nam se ne smeši neka svetlija budućnost. Bar ne u dogledno vreme.

dubina apatije u srpskom drustvu je potresna
skoro da nema grupacije koja se ne oseca porazeno
bespomocno
beznadezno
utuceno
natasavb natasavb 10:58 04.02.2011

Re: PROMENE?

antioksidant
Stvar je u tome da im ne treba dati deset godina fore, kao sto nije trebalo ni ovima.

pa ako cemo posteno ovi nisu sastavili ni jedan ceo mandat (osim ako kostunjavog ne ubrajas u ove ali to je vec previse nategnuto)


Nista tu nije nategnuto.
Posle petog oktobra je napravljen savez tajkuna, vrha kriminala, policije i DOS-a i on traje do danas, samo se uloge menjaju.
antioksidant antioksidant 11:00 04.02.2011

Re: PROMENE?

Posle petog oktobra je napravljen savez tajkuna, vrha kriminala, policije i DOS-a

a pre 5oktobra je postojao savez tajkuna, vrha kriminala, policije i sps-a i radikala i nikad nije ni prekinut

voleo bih da su stvari tako jednostavne ali nisu
predatortz predatortz 11:04 04.02.2011

Re: PROMENE?

antioksidant
Posle petog oktobra je napravljen savez tajkuna, vrha kriminala, policije i DOS-a

a pre 5oktobra je postojao savez tajkuna, vrha kriminala, policije i sps-a i radikala i nikad nije ni prekinut

voleo bih da su stvari tako jednostavne ali nisu



A kave su?

Šta je Mišković bio pre 5.oktobra, a šta je danas?
Šta je Mitrović...
Koja tv je ispirala mozak narodu pre, a koja to čini na isti način i danas?
natasavb natasavb 11:04 04.02.2011

Re: PROMENE?

antioksidant

Još tužnije je to što ćemo za deset godina pričati kako je Jelena Trivan bila u pravu

za mnogo krace vreme
tomislav ce razjebati sve mnogo brze

Tu se slazem s tobom.
Glasanje za Tomu mi lici na ono "zacepimo nos..."

Trenutno ne vidim alternativu, ali kao nepopravljivi optimista se sve nadam da ce se pojaviti neko, neka grupa ljudi, sa ozbiljnim planom sta uraditi sa ovom zemljom i kako zaustaviti srljanje u totalnu propast.
antioksidant antioksidant 11:10 04.02.2011

Re: PROMENE?

Šta je Mišković bio pre 5.oktobra, a šta je danas?

bogat a sad je bogatiji
i nije problem sto je miskovic bogat vec sto njegov nacin bogacenja podrazumeva zatvorenu sredinu u kojoj izabrani zaradjuju
a nije da to nije bila zelja vecine)
Koja tv je ispirala mozak narodu pre, a koja to čini na isti način i danas?
pre rts i pink
danas rts, pink, b92, fox...
a daljinski je postojao i pre a postoji i danas
sad ima i brzeg intereneta nego pre
draft.dodger draft.dodger 11:33 04.02.2011

Re: PROMENE?

Tadić je toliko dobar predsednik, da ljudi pomišljaju da ga zamene Tomislavom Nikolićem.
antioksidant antioksidant 11:36 04.02.2011

Re: PROMENE?

draft.dodger
Tadić je toliko dobar predsednik, da ljudi pomišljaju da ga zamene Tomislavom Nikolićem.

ovo je surovo
cult cult 12:06 04.02.2011

Re: PROMENE?

draft.dodger
Tadić je toliko dobar predsednik, da ljudi pomišljaju da ga zamene Tomislavom Nikolićem.


phhahahahaahahaahahahahahah
heheheh
mlekac mlekac 13:16 04.02.2011

Re: PROMENE?


antioksidant
draft.dodger
Tadić je toliko dobar predsednik, da ljudi pomišljaju da ga zamene Tomislavom Nikolićem.

ovo je surovo


Pa lepo Dali gore napisao:
Ako Nikolic & Co. treba da vam to kazu ; so be it mister president.
bebasagovornommanom bebasagovornommanom 15:01 04.02.2011

Re: PROMENE?

Nije u pitanju samo 10 godina njihove nesposobne vladavine.Zaboravljamo da smo 13 godina se borili protiv Milosevica.Znaci 23 godine ili cetvrt veka smo izgubili sa njima.
[b][/b]
doloreshaze doloreshaze 17:15 04.02.2011

Re: PROMENE?

Druga koja mi pada na pamet je- da bog da ti Velimir Ilic bio alternativa i to po drugi put.



meni je ovo najtuznije...
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:58 04.02.2011

Re: PROMENE?

predatortz
antioksidant
Ovde nijedna partija nema nikakav plan, programi su im skoro svima isti.
Svi trućaju o EU i socijalnoj pravdi. Dok ne dođu na vlast. A onda podele feude, pa sišu krv narodu na slamčicu. I, što je najtužnije, nema izuzetaka od tog pravila.

drugim recima - jelena trivan je u pravu


Teška srca priznajem da nema demokratske alternative DSu.Budući da su oni najbolji, onda nam se ne smeši neka svetlija budućnost. Bar ne u dogledno vreme.


Ne vidim u čemu je razlika izmedju bržeg i sporijeg propadanja? Stvari će se (možda) promeniti tek kad se doživi propast. Prema tome, ispada, da što se to brže desi, to bolje.

Treba se samo prisetiti do koje mere je trebalo sve da ode dodjavala za vreme Slobe, i koliko ljudi mogu nisko da padnu i pate pre nego što se dovoljno uzbude. A trenutno se još uvek živi neuporedivo bolje nego u to vreme. Znači, dug je put pred ljudima, ja ne verujem da se nekom isplati da čeka toliko.
dali76 dali76 23:11 04.02.2011

Re: PROMENE?

cek malo prvo kazes ne vidim razliku izmedju brzog i sporog propadanja pa ondak zakljucis da je bolje sto se propadanje brze desi jer eto moramo taci dno da bi smo krenuli uzbrdo?
freeconstantinople freeconstantinople 08:02 05.02.2011

Re: PROMENE?

SNS nemaju plan , nemaju program , a srecom niti podrsku gradjana.

ne znam ko im je pisao ekonomski plan jel mi djeluje van njihovog populizma, ali je jedan od boljih i teško da će imati podršku širokih narodnih masa, radnih ljudi,građana i graDŽanke i poštene inteligencije .A što je najgore mislimda ga se ni oni nebi nikad držali jel Toma blage veze nema o tome .
ima još jedna čudnija stvar neki prijatelji iz Kragujevca mi pričaju da je "dolina gladnjih" živnula za vreme kuštunice iako se on nije mešao u ekonomiju tog grada i priče oko kancera Zastave. Ja mislim baš da je to razlog, boljitak je došao nečinjenjem vlade,
nama treba vlada koja će osigurat pravnu državu(brzu efikasnu i jednaku za sve) štitit imovinu i NE GUŠIT privatnu inicijativu . (nek se maje sa kosovom i EU samo nek ne pravi društveni inžinjering )












blogovatelj blogovatelj 15:29 05.02.2011

Re: PROMENE?

Kako me ovakve izjave podsjecaju na nekadasnjeg porparola a sadasnjeg ministra policije to je stvarno frapirajuce.


Zato ona to i prica. Htela bi da bude malo i ministarka.
seceranac seceranac 07:57 04.02.2011

naprotiv

Demonstracije opozicije koja trazi smjenu nesposobne vlasti koja je negdje usput tokom vladavine izgubila kompas sastavni je dio demokratije, pogotovo ove tranzicijske.


Smena vlasti na ulici je sastavni deo bilo kakve vladavine a poraz demokratije

zar demokratija nije uvedena da bi se smena obavljala na izborima?


A sto se potrebe za smenom tice tu sam za to da se ukinu izbori a smena na ulici obavlja sve dok ne dobijemo dobrog diktatora jer je to nazalost jedini put ka boljem. Demokratija nikada i nigde od drzave nije napravila bolju drzavu - demokratija je dobra samo za odrzavanje statusa quo
kukusigameni kukusigameni 08:07 04.02.2011

Re: naprotiv

A sto se potrebe za smenom tice tu sam za to da se ukinu izbori a smena na ulici obavlja sve dok ne dobijemo dobrog diktatora jer je to nazalost jedini put ka boljem. Demokratija nikada i nigde od drzave nije napravila bolju drzavu - demokratija je dobra samo za odrzavanje statusa quo


Ovo je pravi razlog zasto nikuda ne idemo i nigde ne stizemo. Uverenje da je diktatura nesto sto pokrece drzave napred. Uverenje da je demokratija mlacenje prazne slame. Ovo je tipican primer demagogije iz proslih vremena koja se nije promelnila i ne zeli da se promeni.
dali76 dali76 08:08 04.02.2011

Re: naprotiv

e "misirac" :)) oduvek sam sumnjao da naginjes diktaturi:)).
Status quo u politici je kao status quo u fizici.
Potrebna je sila akcije da se telo pomeri.
Demokratija je, u svojoj nesavrsenosti, ukinula akciju puskama i uvela glasanje tj izbore.
Naravno hoce li se docekati izbori ili ce isti biti prije vremena zavisi od vise stvari
seceranac seceranac 12:08 04.02.2011

Re: naprotiv

Uverenje da je diktatura nesto sto pokrece drzave napred. Uverenje da je demokratija mlacenje prazne slame. Ovo je tipican primer demagogije iz proslih vremena koja se nije promelnila i ne zeli da se promeni.


Nije to uverenje vec istorijska cinjenia,a ti ako imas neki suprotan primer slobodno ga iznesi
kukusigameni kukusigameni 14:59 04.02.2011

Re: naprotiv

Nije to uverenje vec istorijska cinjenia,a ti ako imas neki suprotan primer slobodno ga iznesi


Mislim da je bolje da ti navedes primer.
Hitler?
Musolini?
Staljin?
Causesku?
Norijega?
Kim Il-sung?
vishnja92 vishnja92 19:15 04.02.2011

Re: naprotiv

Ovo je pravi razlog zasto nikuda ne idemo i nigde ne stizemo. Uverenje da je diktatura nesto sto pokrece drzave napred.

aha, i kult "predsednika" (koji ide dotle da se cak i njegovim, licno odabranim savetnicima, spocitavaju politicke odluke. sa kojima tek oni nemaju nista)

ne znam dokle cemo stici sve dok se i na ovom blogu prica o liderima:
Tadić je potpuno impotentan kao lider. Krajnje bezidejan.


jebote, ja bila na ulici onolike godine da bih ukinula postojanje Tate-kao-takvog, a ne da bih jednog tatu zamenila drugim, alo bre amanzaman i Jai Guru Dev?!

ja
1. kojcenam lider, treba nam sistem
2. DS uvodi sistem onoliko dobro koliko moze (s obzirom na skroz dripacki sastav skupstine)
3. DS je pustio gluperde tajkunske i debelokoze da se ovde igraju na njihovu zajednicku korist, hit. trip nedodirljivosti, skroz pogresan.
3. DS je zajebo sa ministrima i mnogim drugim prinadleznostima, tako da tu moze da se slika (uzgred - hebo ih rumeni nekompetentni ortoped, i ona beda od ministra prosvete, neznamkoja vec u nizu)
4. DS je davno postao populisticka stranka u kojoj se svaki alavi ali na-sve-spreman covecic prepoznao kao Mesija i Drpator na svojoj mikrolokaciji (tj: DSu zivo jebe za parolu "misli globalno, deluj lokalno"
5. kako god okrenes, i bilo da krenes od glave ili od repa, stignes tacno medju ljude:



hehe, jebiga :)


6. Nikolic je promovisao ideju zardjale kasike, mislite o tome i ne zaboravite.



ps -
7. Djilas je posekao platane i ubio grad.





edit: JEBO VAS NAMIGUJUCI SMAJLI, necu da menjam namerno
cult cult 19:29 04.02.2011

Re: naprotiv

ne znam dokle cemo stici sve dok se i na ovom blogu prica o liderima:


Mhm. Pričaćemo o liderima dok god partije budu liderske i dok god se ne uvede sistem. Tadić je alfa i omega DS-a. A sam se udarao po ušima da stavi onog deda mraza za predsednika vlade, tako da je na sebe navukao i tu odgovornost. Dakle, zato lider.

aha, i kult "predsednika" (koji ide dotle da se cak i njegovim, licno odabranim savetnicima, spocitavaju politicke odluke. sa kojima tek oni nemaju nista)


Ovo je, pa...malo naivno...

McCann Grupa, McCann Erickson, McCann Erickson Public Relations i McCann Erickson Clipping su, prema objavljenim finansijskim izveštajima samo u 2009. godini ostvarili prihode od 53.236.000 dinara, 826.040.000 dinara, 253.945.000 dinara i 63.658.000 dinara. Ukupno 1.196.879.000 RSD ili preko 12 miliona eura po tadašnjem kursu. ...

U 2008. godini na račune Šaperovih firmi "leglo" je 939.072.000 dinara, 241.232.000 dinara i 642.000 dinara, ukupno 1.180.946.000 dinara ili više od 13,5 miliona evra. U 2007. godini 1.154.762.000 dinara, 195.014.000 dinara, ukupno 1.349.776.000 dinara ili oko 17 miliona evra.
U čemu su dakle sličnosti sa "Fini Media" i korupcionaškim skandalom u Hrvatskoj? Većinu klijenata, prema spiskovima samih kompanija McCann Erickson Public Relations i McCann Erickson Clipping, čine korisnici državnog budžeta u čijim upravnim odborima i udobnim foteljama sede stranačke kolege, kamaradi Srđana Šapera.


Jedan od najunosnijih poslova, za ekskluzivno obavljanje marketinških i PR poslova državnog Telekoma, McCann Erickson dobija devet (9) meseci nakon što je na mesto generalnog direktora Telekoma Srbija izabran bivši generalni sekretar predsednika Srbije Borisa Tadića Branko Radujko (B92, 28.12.2007. i eKapija, 25.09.2008). Nedeljnik "Vreme", zahvaljujući tesnim vezama sa svetom tajkuna, ispravno zaključuje da Srđan Šaper i Branko Radujko spadaju u najuži krug "dvorjana" Borisa Tadića, predsednika Srbije i Demokratske stranke (Vreme, br. 914).


a listi klijenata McCann Erickson grupe Srđana Šapera nalaze se Vlada republike Srbije, nekoliko ministarstava, grad Beograd, beogradske opštine, te još desetine državnih kompanija i javnih ustanova koje su, kao i Telekom Srbija, pod upravnom kontrolom ljudi iz Demokratske stranke i njenih koalicionih partnera, ali i kompanije u vlasništvu tajkuna kao što su Miroslav Mišković, Milan Beko, Predrag Ranković Peconi i Miodrag Kostić Kole. Spisak je impozantan:

JP Aerodrom Nikola Tesla, JP Elektroprivreda Srbije, JKP Parking servis, JKP Parking servis - Novi Sad, JKP Beogradske elektrane, JKP Gradske pijace - Beograd, JP Železnice Srbije, JKP Čistoća - Novi Sad, Turistička organizacija Srbije, JP Direkcija za izgradnju Opština Sremska Mitrovica, Opština Zvezdara, KBC Dragiša Mišović, Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine - Sremska Kamenica, Luka Beograd A.D, Novosadski sajam, AMSS Srbije, Narodna banka Srbije, Telekom Srbija, Centroproizvod, Delta Holding, Delta Maxi, Delta Sport, Delta Automoto, Tetra Pak, Imlek A.D, Dunav osiguranje, Naftna industrija Srbije, NIS - Jugopetrol, Lukoil-Beopetrol A.D, Victoria Group d.o.o, Republička agencija za telekomunikacije, Institut za transfuziju krvi Srbije, TV FOX, RTV Vojvodina, MK Group, ambasade... (1. mccannpr.co.rs 2. mccannpr.co.rs 3. mccannclipping.co.rs)

Izvor

Ovaj čovek nema uticaja i veze sa odlukama mudrog nam Predsednika?
ou kamon!
vishnja92 vishnja92 19:38 04.02.2011

Re: naprotiv

pa dobro, ugradio se mali - sta ce:)). pustili ga. ali tako su pustali i onu seljacinu sAlatu dok se nije obliznuo za politikom, a onda je morao hitno da se katapulira u Tecu Rusiju.
hocu da kazem - politicke odluke ovde (skroz nelogicno) ne zavise od love dok se to nekom ne prohte, a Saper im u toj igri uopste ne treba (oni njemu jos manje, i sav taj geostrateski dzez. batica the lakocemo). i onaj skvrceni Milkin bi davno zglajznuo da je imao vecu sapu i manju pamet.
pa prosto jebote.

ono sto ne valja je sivilo izmedju love i moci, nasa mala jaruga
antioksidant antioksidant 19:43 04.02.2011

Re: naprotiv

ono sto ne valja je sivilo izmedju love i moci, nasa mala jaruga

pa tog sivila ima svuda (ako cemo posteno)
vishnja92 vishnja92 19:54 04.02.2011

Re: naprotiv

pa tog sivila ima svuda (ako cemo posteno)

e, aj sad predji s opsteg na posebno mesto pa mi reci - a gde to? (osim u smrdljivom februaru)
mislim, super je frazica. osim sto nicemu ne sluzi.

ja ti potpisujem da mozes stvoriti novce, uslove, regulativu, stagod, i prostrti to pred ljude, i reci: aj sad da radimo, ucimo, pravimo nesto jebemumater - pa 80% ne bi mrdnulo dupetom vise nego sto je naterano.

ne, 92%.

ne znam zasto se od politicara ocekuje nesto bitno drugacije, s obzirom na to da predstavljaju tzv prosek.
antioksidant antioksidant 19:56 04.02.2011

Re: naprotiv

e, aj sad predji s opsteg na posebno mesto pa mi reci - a gde to?

evo za tebe da predjem - u americi na primer (ili stvarno verujes da su u iraku sto sire demokratiju) a i u rusiji (da ne obrazlazem njihovog premijera)

frazice ostavi savetnicima i potpredsednicima
vishnja92 vishnja92 19:59 04.02.2011

Re: naprotiv

ujbte, to prepustam zaludnim geostrateskim bazensko-bastenskim analiticarima tipa Budimac, ja pricam o Ovde i o ovoj muci

zaboravi
antioksidant antioksidant 20:00 04.02.2011

Re: naprotiv

zaboravi

najzad nesto smisleno
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:08 04.02.2011

Re: naprotiv

hehe, jebiga



Malo pravdanja ako dobro citam?

Ili- ma narod je takav?

Izgovore je uvek prilicno lako naci. Malo veca zajebancija je pronaci resenja.
vishnja92 vishnja92 20:12 04.02.2011

Re: naprotiv

ja nemam nameru da nalazim resenja za sve i svakoga niti da se bavim opstim mestima.
samo sam skrenula paznju na opste kukanje i skidanje odgovornosti sa sebe.

ne-po-dno-sim to. mislim da si me pogresno razumeo.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:24 04.02.2011

Re: naprotiv

vishnja92
ja nemam nameru da nalazim resenja za sve i svakoga niti da se bavim opstim mestima.
samo sam skrenula paznju na opste kukanje i skidanje odgovornosti sa sebe.

ne-po-dno-sim to. mislim da si me pogresno razumeo.


Nisam mislio da ti treba da trazis resenja niti da pokusavas sebe da pravdas, vec mi se ucinilo da Djindjicevim recima pokusavas opravdati sadasnju vlast.

2. DS uvodi sistem onoliko dobro koliko moze (s obzirom na skroz dripacki sastav skupstine)


stignes tacno medju ljude:


Ako je sastav skupstine problem koji DS sprecava da uvede vise sistema valjda bi se moglo navesti par njihovih poteza u tom smeru koje skupstina nije prihvatila. Ja se takvih ne secam.
A kad vec Djindjica pominjemo, secas se sigurno i njegove izjave prafraziram: ja sam spreman da radim za vas, ali ne mogu umesto vas. Da li tako nesto moze da izjavi sadasnji predsednik DS a da to zvuci uverljivo kao sto je zvucalo kada je on to rekao?
Tesko da se mogu Djindjiceve izjave staviti u kontekst danasnje DS a da to ne zvuci nakalemljeno.
freeconstantinople freeconstantinople 20:24 04.02.2011

Re: naprotiv

cCann Grupa, McCann Erickson, McCann Erickson Public Relations i McCann Erickson
a gde je Sony
cult cult 21:00 04.02.2011

Re: naprotiv

politicke odluke ovde (skroz nelogicno) ne zavise od love dok se to nekom ne prohte,


ja, pak, mislim da su u direktnoj vezi.
I da je sav smisao njihovog dolaska na vlast bila - lova. Pa prazno, prazno, pa ideologija.

A u toj podeli rada koju opisujes zna se ko kosi, a ko vodu nosi. Dakle, vi, tajkunčići nama pare, mi vama zakone i tržište monopolsko, oligopolsko u zavisnosti od šuške koju nam metnete. Ali ako neki tajkun poželi i jare i pare onako silno kao mr Karić, e onda će dobiti po prstima i njušci i biti katapultiran. To su one mafijaške podele kvartova i poslova. Ovaj Milkin je za klasu pametniji od onih tužnih Karića, zato je i ostao tu gde je sve dok nije sve obrstio. Sad kad je sjebao sve, sad će da proda i ode.

Ja bih, kao i ti, strašno želeo da u DS-u (današnjem, podvlačim: današnjem) postoji barem mrvica onoga što ti vidiš ("oni, eto, žele, ali ih objektivni uslovi sprečavaju...", ali toga, žao mi je, nema. Oni su isto što i DSS, isto što i LDP (ok...Tadićeva stranka nije toliko liderska kao LDP, da ne grešim dušu), dakle, mašine za namicanje i trpanje narodnih para i stranih kredita u svoje džepove.

edit: JEBO VAS NAMIGUJUCI SMAJLI, necu da menjam namerno
vishnja92 vishnja92 21:13 04.02.2011

Re: naprotiv

I da je sav smisao njihovog dolaska na vlast bila - lova.

ne znam, iskreno. dugo sam mislila da je moc put do love ali vremenom postajem sve ubedjenija u sasvim obrnut sled. uostalom, to su mahom decacke razbrajalice (u dokolicarskim trenucima, kada se manete usisivaca :))) i nemam dovoljno istancan nerv za to, pa ne mogu nista da tvrdim (smajli u zivom blatu)

mislim, meni su i jedno i drugo totalne besmislice, sve dok mi ne ometaju zivot.
oni, eto, žele, ali ih objektivni uslovi sprečavaju

jok, ne mislim to. mislim da su u svoje vreme imali izuzetno kvalitetan kadar i infrastrukturu (pomocu kojih su i dosli tu gde su sad) ali da se vremenom hiperultramega zagadilo, i da nekakva zelja za boljim na nivou koncenzusa apsolutno ne postoji. to je cena... necega, da ne ulazim sad u pricu. a da su sutnuli kantu s mlekom - jesu. nema opravdanja.
vishnja92 vishnja92 21:18 04.02.2011

Re: naprotiv

A kad vec Djindjica pominjemo, secas se sigurno i njegove izjave prafraziram: ja sam spreman da radim za vas, ali ne mogu umesto vas. Da li tako nesto moze da izjavi sadasnji predsednik DS a da to zvuci uverljivo kao sto je zvucalo kada je on to rekao?
Tesko da se mogu Djindjiceve izjave staviti u kontekst danasnje DS a da to ne zvuci nakalemljeno.

naravno, sa ovim se apsolutno slazem.
meni je samo smesno sto bi ovde svako hteo da onaj drugi prvi pocne nesto da radi :))
(nema veze sa politikom i ds-om)
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:35 04.02.2011

Re: naprotiv

vishnja92

edit: JEBO VAS NAMIGUJUCI SMAJLI, necu da menjam namerno


E neka si im rekla!
vishnja92 vishnja92 22:50 04.02.2011

Re: naprotiv

si vido.

sve bih ja to bacila na projektovanje: od opsteg ka posebnom i nazad, jedno sedamnaest desetina puta - pa da se nauci sta je ideja, dorada, uskladjivanje, improvizacija, duboko oranje, upornost, imaginacija, gresenje, okapavanje, izdrzavanje, opet upornost, rad.

jeboihsmajli.
seceranac seceranac 22:59 04.02.2011

Re: naprotiv

kukusigameni
Nije to uverenje vec istorijska cinjenia,a ti ako imas neki suprotan primer slobodno ga iznesi


Mislim da je bolje da ti navedes primer.
Hitler?
Musolini?
Staljin?
Causesku?
Norijega?
Kim Il-sung?



ajd sad lepo nazad pa iscitaj sta sam ja napisao:

A sto se potrebe za smenom tice tu sam za to da se ukinu izbori a smena na ulici obavlja sve dok ne dobijemo dobrog diktatora jer je to nazalost jedini put ka boljem.


nisam rekao da je svaki diktator dobar vec da samo diktator moze biti bolji. otrebno je mnogo diktatora smeniti da bi se naislo na dobrog

Marija Trezija
Petar Veliki
Knjaz Milos
Tito
...
dali76 dali76 23:05 04.02.2011

Re: naprotiv

vishnja92
si vido.sve bih ja to bacila na projektovanje: od opsteg ka posebnom i nazad, jedno sedamnaest desetina puta - pa da se nauci sta je ideja, dorada, uskladjivanje, improvizacija, duboko oranje, upornost, imaginacija, gresenje, okapavanje, izdrzavanje, opet upornost, rad.jeboihsmajli.

Mislio si komsija reci "neka si nam rekla"?
vishnja92 vishnja92 23:20 04.02.2011

Re: naprotiv

ne, rekao je tacno ono sto je hteo, dont vori.
dali76 dali76 23:36 04.02.2011

Re: naprotiv

Ma ne brini wishnja ne brinem ja …nego eto pitah se koli je to zito medj tolikim kukoljem..
Inace vidim komsija Srki ima zitnu ideju
Brz propast do dna pa tek ondak mozemo gore.
Sa nase ovestranebare tacke gledista , prilicno pragmaticno.
vishnja92 vishnja92 23:55 04.02.2011

Re: naprotiv

nego eto pitah se koli je to zito medj tolikim kukoljem

ja o tome nemam pojma, lose stojim s vrednosnim i moralnim odrednicama

moj komentar se od pocetka do kraja odnosio na namigujuceg smajlija.
dali76 dali76 00:00 05.02.2011

Re: naprotiv

sorry, moja greska. uvijek zaboravim da ne vidim te smajlice
kukusigameni kukusigameni 00:22 05.02.2011

Re: naprotiv

seceranac


Stvarno nemam vremena, a ni volje, da ti objasnjavam prednosti demokratskog drustva u odnosu na diktaturu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 10:12 05.02.2011

Re: naprotiv

vishnja92
nego eto pitah se koli je to zito medj tolikim kukoljem

ja o tome nemam pojma, lose stojim s vrednosnim i moralnim odrednicama

moj komentar se od pocetka do kraja odnosio na namigujuceg smajlija.



Dali
Ma ne brini wishnja ne brinem ja …nego eto pitah se koli je to zito medj tolikim kukoljem..


Dali
Mislio si komsija reci "neka si nam rekla"?


I moj komentar se odnosio na glupavi smalji problem, sorry Dali ako sam uneo zabunu, znao sam da će Višnja da skapira. Mnogo mi je simpa Višnja kad ovako popizdi oko sitnice (mada, jeste, taj prokleti smajli nam se na glavu popeo).

zilikaka zilikaka 08:17 04.02.2011

kontrola

Sa druge strane zaprepascuje utisak koliko su u zadnjih deset godina ustvari politicari malo promjenili nacin razmisljanja , koliko ih otupi , opije I ogluvi ta vlast. Bahatost tu ddodje ko obavezna prirodna stvar .

Upravo tako!
Uzrok tome je što kod nas zapravo ne postoje nikakvi stvarni mehanizmi kontrole onih na vlasti. Te šarene laže koje su formirane su ili nemoćne ili i same ne rade kako valja.
Kad bi se za početak (samo)organizovala neka grupa i počela sistematski da ih čačka, makar u jednom malom segmentu ali konkretno i strogo fokusirano, možda bi dalo neke rezultate.
Zapravo, nikom od nas nije važno ko radi nego šta i kako radi.

...jutros mi ovako bunovnoj pala neka ideja na glavu, pa ako me ne prođe ludilo možda se i usudim da je izložim
dali76 dali76 08:40 04.02.2011

Re: kontrola

svaka ideja je vise nego dobrodosla.
Nadam se da se razbudjujes brzo :))
Jos vise se nadam, mozda naivno, da se predsednik razbudjuje dovoljno brzo.
vojislav948 vojislav948 13:55 04.02.2011

Re: kontrola


Jos vise se nadam, mozda naivno, da se predsednik razbudjuje dovoljno brzo

Nemojte se nadati, jer on je zaista imao šansu i ne da je nije iskoristio, već je potpuno promašio. Vreme je za promene i to radikalne.
jinks jinks 09:14 04.02.2011

...

da bog da nikad ne izasli iz tranzicije.

Druga koja mi pada na pamet je- da bog da ti Velimir Ilic bio alternativa i to po drugi put


Neko je rekao, da ima i tranziciona kletva tipa "da ... da otkrio da je stranka kojoj je neko verovao godinama, na odredjeni nacin, postala utociste julovaca. Koji ne samo da su se tamo prikrili i ogrejali, vec su i nastavili da rade isto sto i ranije ... jos mozda i gore ... a i oni sto nisu bili julovci, poceli su da se ponasaju kao julovci".
dragannalovic dragannalovic 10:39 04.02.2011

Dok je nama kontejnera

Uporedjivati Tadica sa Milosevicem je ne samo neodgovorno vec se kosi sa zdravim razumom.


Potpuno se slažem: Milošević nam je navukao svo moguće zlo ali ostavio nam je makar nadu da ćemo ga jedanput svrgnuti i da će nam, kada se to desi biti bolje, Tadić je čak i to uspeo da nam oduzme, ako ne računamo najnoviju inicijativu da se gradjanstvo obuči kako da prepozna hranu iz kontejnera od koje neće da boli t'iba!
zilikaka zilikaka 11:17 04.02.2011

Re: Dok je nama kontejnera

Milošević nam je navukao svo moguće zlo ali ostavio nam je makar nadu da ćemo ga jedanput svrgnuti i da će nam, kada se to desi biti bolje, Tadić je čak i to uspeo da nam oduzme,

cult cult 12:08 04.02.2011

Re: Dok je nama kontejnera

Potpuno se slažem: Milošević nam je navukao svo moguće zlo ali ostavio nam je makar nadu da ćemo ga jedanput svrgnuti i da će nam, kada se to desi biti bolje, Tadić je čak i to uspeo da nam oduzme


Eeee, nema velikih misli bez muke i beznadja.
Kakva velika istina.
alitaki alitaki 11:09 04.02.2011

Paradoks


Paradoks je živeti danas u Srbiji i biti pozvan na izbore.

Malo će se naroda odazvati tom pozivu.
dolybell92 dolybell92 22:42 04.02.2011

Re: Paradoks

alitaki

Paradoks je živeti danas u Srbiji i biti pozvan na izbore.
Malo će se naroda odazvati tom pozivu.


Kako da se odazove kad nema šta da izabere ?

Odazvao bi se narod i bez izbora ali nema kome ...
g.radicevic g.radicevic 11:28 04.02.2011

presipanje iz šupljeg u .....

sve ove naše diskusije su otprilike tipa
svi znamo šta, al niko nezna kako
VARIJANTA 1:formiranje nove partije, pokreta, inicijative....,
što je u osnovi i najbolja varijanta za postojeće glavonje & lakeje im,
treba vreme, ogroman novac, logistika, iskustvo....mišn inposibl.
VARIJANTA 2: Masovno se učlaniti u vec postojeća intersna društva, zvana stranke,
preglasati, posmenjivati, demaskirati i promeniti.
Poseban naglasak je na masovnosti i brzini kao faktoru iznenađenja.
VARIJANTA 3: Pustiti da se stvari same dovedu u poredak, bojim se da neće biti nikog da ugasi svetlo, kad taj dan dođe (ako uopšte dođe).





zilikaka zilikaka 12:22 04.02.2011

Re: presipanje iz šupljeg u .....

g.radicevic
sve ove naše diskusije su otprilike tipasvi znamo šta, al niko nezna kakoVARIJANTA 1:formiranje nove partije, pokreta, inicijative....,što je u osnovi i najbolja varijanta za postojeće glavonje & lakeje im,treba vreme, ogroman novac, logistika, iskustvo....mišn inposibl.VARIJANTA 2: Masovno se učlaniti u vec postojeća intersna društva, zvana stranke,preglasati, posmenjivati, demaskirati i promeniti.Poseban naglasak je na masovnosti i brzini kao faktoru iznenađenja.VARIJANTA 3: Pustiti da se stvari same dovedu u poredak, bojim se da neće biti nikog da ugasi svetlo, kad taj dan dođe (ako uopšte dođe).
Evo, rasanila se, a al ludilo ne popušta
Dakle:
varijanta G3 varijante 1, ali prvo mora uvod
Kao svaka vospitana Sosa, navikla da ne sedim baš besposlena, odnosno da dok pričam uzmem bar da i naštrikam čarape.
Nas ovde ima onoliko, i podosta vremena provodimo sve konstatujući da je nešto tako, izvičemo se, ispljujemo ih i tako do sledećeg bloga. Mi se najedimo, a oni mrtvi-ladni.
Haj sad da mi ovde prisutni predložimo po neku konkretnu sitnicu koju bismo mogli da uradimo zajedno, sproću bahatog ponašanja vlasti, a na malu korist svih drugih.
Meni na pamet padaju stvari kao recimo inicijativa da se ministarstvima uvede obaveza planiranja nabavke za naredni period, sa precizno navedenim stavkama i procenjenim iznosima za svaku od tih stavki. Takav plan da moraju da objave negde, i onda mož da se proveri ko šta i pošto pazari. Slični planovi su uobičajeni u firmama, i vrlo su efikasni, pa ne vidim razlog zašto i oni tako ne bi radili.
Ako je pak to prevelik zalogaj za početak (a jeste), tražiti od recimo Dulića da pošalje spisak šta je gde i pošto nabavio, i kolika su mu sredstva odobrena za 2011, i na šta misli da ih potroši. I gnječiti po Zakonu o slobodnom pristupu dok ne kaže. Kad dobijemo materijal, idemo stavku po stavku pa će vidimo šta dalje.
cult cult 12:30 04.02.2011

Re: presipanje iz šupljeg u .....

e, a meni je padalo na pamet da se uvede Antikorupcijski savet koji će da ima ulogu otprilike Iranskog Saveta revolucije, dakle da bude sve i svja u zemlji dok se ova katastrofa ne sredi.

Taj bi antikorupcijski savet pružio pipke niz sve tri grane vlasti, naročito izvršnu. Ni igla i konac ne bi mogli da se kupe dok Antikorupcijski savet ne odobri kupovinu. I tako u svakom ministarstvu, svakoj opštini, svakom javnom preduzeću. Bio bi iznad svakog izabranog predstavnika naroda - ako ministar odluči da umesto autoputa gradi džadu izmedju svog sela i sela odakle mu je tazbina, Savet to spreči i ništa od puta. Predsednik, napr, odluči da za državne pare izigrava Crveni krst, krene da od naših para izigrava dobrotvora, hop, savet ne stavi potpis, fala, dovidjenja, ne može. I tako jedno deset godina. Sve dok se politikom ne bude bavio samo onaj ko zaista ima neku ideju, ideologiju i tome slično. Ovako ćeš stalno imati neke Šapere, Krstiče i ostale kalife umesto kalifa koji se tu muvaju da multiplikuju svoj kapital do kraja faking mandata.
antioksidant antioksidant 12:34 04.02.2011

Re: presipanje iz šupljeg u .....

ako ministar odluči da umesto autoputa gradi džadu izmedju svog sela i sela odakle mu je tazbina, Savet to spreči i ništa od puta

a sta ako neko iz saveta ima rodbinu u istom selu?
buba_truba buba_truba 12:42 04.02.2011

Re: presipanje iz šupljeg u .....

cult
e, a meni je padalo na pamet da se uvede Antikorupcijski savet koji će da ima ulogu otprilike Iranskog Saveta revolucije, dakle da bude sve i svja u zemlji dok se ova katastrofa ne sredi.

Odlična zamisao, pod uslovom da taj savet čine Japanci, Danci, Švajcarci, Nemci...a da se pre postavljanja saveta zakonom zabrani mešanje članova saveta sa domicilnim stanovništvom, posebno sa ženama.
predatortz predatortz 12:44 04.02.2011

Re: presipanje iz šupljeg u .....

zakonom zabrani mešanje članova saveta sa domicilnim stanovništvom, posebno sa ženama.



Odbijam članstvo u savetu!
dolybell92 dolybell92 12:48 04.02.2011

Re: presipanje iz šupljeg u .....

Odlična zamisao, pod uslovom da taj savet čine Japanci, Danci, Švajcarci, Nemci.


Ne mogu Japanci u ovu grupu - nemaju zajednički jezik
zilikaka zilikaka 13:04 04.02.2011

Re: presipanje iz šupljeg u .....

e, a meni je padalo na pamet da se uvede Antikorupcijski savet koji će da ima ulogu otprilike Iranskog Saveta revolucije, dakle da bude sve i svja u zemlji dok se ova katastrofa ne sredi.

Vrlo dobro, al tek je to prevelik zalogaj za početak.
Kako uvesti taj savet, kad ga postojeća zakonska regulativa ne poznaje?
Ko će sedeti u savetu, po kakvom kriteriju će biti birani i ko će ih birati...?
Hajde nešto mnogo manje, što možemo mi ovde da uradimo do kraja. Imamo pravnike, ekonomiste, novinare...i nešto ludaka koji kad negde odluče da krenu tamo i stignu. Ili ne kreću.
Bitno da se izvede jedna akcija koja daje vidljive rezultate, ma kako oni mali bili. Eto, i svest da smo zajedno uspeli da sprečimo jedno bahato trošenje para i "uštedeli" svima nama makar koliko je koštala izrada onog sajta bi bila sjajan rezultat ovde ubijenog vremena.
...a za dalje bismo već videli
EDIT: Ako se narednih dana ne budem javljala, poručite mojima da ih volim, i da sam platila sve komunalije. Računi su u drugoj fijoci.
cult cult 13:11 04.02.2011

Re: presipanje iz šupljeg u .....

a sta ako neko iz saveta ima rodbinu u istom selu?


Unutrašnja kontrola
I Kontrola Unutrašnje kontrole.
Antikorupcijski savet bi u sebi sadržao i specijalni antikorupcijski sud...jedno hiljadu višegodišnjih robija i zaplena imovine do trećeg kolena bi rešila ta tazbinska pitanja.
cult cult 13:14 04.02.2011

Re: presipanje iz šupljeg u .....

Kako uvesti taj savet, kad ga postojeća zakonska regulativa ne poznaje?


Pa, vidi...Tunis, Egipat, niz se nastavlja...ima primera. Kad se dodje do duvara, a polako se pristiže, krene bujica iz koje svašta može da se izrodi. Zna to preCednik, zato se nalupeto onako juče...
antioksidant antioksidant 13:15 04.02.2011

Re: presipanje iz šupljeg u .....

Unutrašnja kontrola
I Kontrola Unutrašnje kontrole.
Antikorupcijski savet bi u sebi sadržao i specijalni antikorupcijski sud...jedno hiljadu višegodišnjih robija i zaplena imovine do trećeg kolena bi rešila ta tazbinska pitanja.

a zasto ne uvedemo unutrasnju kontrolu u postojece institucije? sta ce nam nova (samo sirimo krug potencijalnih rodjaka)
cult cult 13:21 04.02.2011

Re: presipanje iz šupljeg u .....

a zasto ne uvedemo unutrasnju kontrolu u postojece institucije? sta ce nam nova (samo sirimo krug potencijalnih rodjaka)


Pa, ajde. A imamo i Antikorupcijski savet. I sasvim dobru predsednicu tog saveta. Samo da mu Krstić i Šaper daju sva ona ovlašćenja.
Medjutim, ovajjj...mislim da nisu trenutno zainteresovani.
g.radicevic g.radicevic 14:17 04.02.2011

Re: presipanje iz šupljeg u .....

Meni na pamet padaju stvari kao recimo inicijativa da se ministarstvima uvede obaveza planiranja nabavke za naredni period, sa precizno navedenim stavkama i procenjenim iznosima za svaku od tih stavki. Takav plan da moraju da objave negde,


tačno, al ko plan odobrava
ko ga kontroliše
opet oni
i tu se priča završava.
a tek godišnji izveštaji
kakvo bi to friziranje bilo
Mora sistem kontrole da se napravi,
sa ovima ovakvima - NEMOGUĆE
lopov čuva lopovu leđa
g.radicevic g.radicevic 14:28 04.02.2011

Re: presipanje iz šupljeg u .....

Odlična zamisao, pod uslovom da taj savet čine Japanci, Danci, Švajcarci, Nemci...a da se pre postavljanja saveta zakonom zabrani mešanje članova saveta sa domicilnim stanovništvom, posebno sa ženama.


još bolje da sami zatražimo protektorat neke ozbiljne zemlje, ili gore pomenute grupe zemalja. ili predložimo u UN osnivanje Doma za zemlje ometene u razvoji, i postanemo prvi štićenici istog.
nema nam druge
zilikaka zilikaka 14:39 04.02.2011

Re: presipanje iz šupljeg u .....

tačno, al ko plan odobrava
ko ga kontroliše
opet oni
i tu se priča završava.
a tek godišnji izveštaji
kakvo bi to friziranje bilo
Mora sistem kontrole da se napravi,
sa ovima ovakvima - NEMOGUĆE
lopov čuva lopovu leđa
Ma jasno da bi oni čuvali leđa, al da li misliš da bi olako prošla stavka da za ONAJ čaršav hoće da plate pola miliJona? Nek to neko i potpiše, al ako su stavke jasno definisane, i imaš javni uvid u njih, neko (pre svega zainteresovani izvođači koji bi to uradili upola jeftinije, al nisu od njinih) bi povikao "aman ljudi, ko je ovde lud?"
Što se friziranih izveštaja tiče, ima u ovoj državi poprilično ljudi koji su savladali četiri računske operacije. Ako i u takve izveštaje imaš JAVNI uvid, našo bi se neki penzionisani knjigovođa da ih, od duga vremena, provali.
cult cult 16:36 04.02.2011

Re: presipanje iz šupljeg u .....

stavka da za ONAJ čaršav hoće da plate pola miliJona?


Gospode bože, sledih se malopre kad iz kola videh ogromnu čaršavčinu preko celog Kliničkog Centra Srbije "Očistimo Srbiju". Mislim, ako je ona krpica plaćena 500k...
dolybell92 dolybell92 22:57 04.02.2011

Re: presipanje iz šupljeg u .....

Kao svaka vospitana Sosa, navikla da ne sedim baš besposlena, odnosno da dok pričam uzmem bar da i naštrikam čarape


Evo ti pa štrikaj ...
lady_d lady_d 14:19 05.02.2011

Re: presipanje iz šupljeg u .....

Ne treba unutrasnje kontrole ako je rad svih institucija javan, dostupan putem svih sredstava informisanja:

1. Nabavke preko javnih tendera, gde svako moze da vidi ko se na isti prijavio, sta ponudio i po kojoj ceni (Onda Idoli ne bi mogli da dobiju sve unosne poslove!)

2. Javni konkursi za sva radna mesta (od cistacice do najviseg nivoa savetnika) gde svako ko zeli moze da se informise i pobuni oko necijeg izbora (a tu novinari treba pre svega da odrade najveci posao)

3. Da narod umesto raznih Pink gluposti gleda emisije novinara kao sto je Brankica i njen Insajder (ove emisije bi morale da se uvedu kao obavezne za sve strukture u tuzilastvu, sudstvu i policiji)

4. Da vec klince pocnemo da ucimo da im nista nece u zivotu biti poklonjeno vec da to moraju da zarade (uvodjenje internet dnevnika, gde ce sve ocene biti javne, pa mali Perica koji je cele godine imao jaku jedinicu nece na kraju godine da ima 4 jer se tata isprsio!)

5. kontrola i uvid u rad svakog pojedinca! (da se recimo vidi zasto neki lekar uporno prepisuje lek koji nije na listi a postoji slican sa istim dejstvom!)

6. Roditi se kao Svedjanin!

dolybell92 dolybell92 12:40 04.02.2011

Koja SNS i miting

Samo budala (koja inače, ne može a niti ume, išta da uradi)
može u trenutnoj situaciji da želi Vlast.

Da li nam takav na vlasti treba ?

Da su mogli, mogli su, imali su prilika,
ali nije im padalo na pamet da uzimaju vlast.
A i zašto bi (?) - kada i kao tzv. večita opozicija,
žive mnogo bolje od ljudi na vlasti,
a bez ikakve odgovornosti i bilo kakvog rada.

Zašto bi sada bilo šta menjali i tovarili sebi na vrat
nešto što nisu hteli u mnogo boljim vremenima ?

Evo, baš sada će Toma i Aleksandar početi da rade !
Vreme im je da krenu, kad će ako sad neće...


g.radicevic g.radicevic 14:39 04.02.2011

Re: Koja SNS i miting

Samo budala (koja inače, ne može a niti ume, išta da uradi)
može u trenutnoj situaciji da želi Vlast.


A ovi na vlasti upravo na to i računaju
i tu se začarani krug zatvara

ovima udobno u opoziciji, kevću dok ne dobiju svoju zasluženu koskicu
a ovima na vlasti još udobnije, kraduckaju i bole ih uvo, lepo im
ko je tu onda zbunjeni
mi što trpimo i tešimo se da može biti i gore

dolybell92 dolybell92 23:02 04.02.2011

Re: Koja SNS i miting

mi što trpimo i tešimo se da može biti i gore


Ma nešto mislim, i ne tešimo se, znamo
- zato i trpimo !

Znaš kako se osećam, kao onaj što ga jedni biju ,
a drugi ga brani po sistemu: Čik, udari ga još jednom ako smeš!

Nit' onaj što me bije ne prestaje da me bije, a ni
ovaj što me "brani", ne prestaje da me "brani"...
a ja ne mogu da im pobegnem...
loader loader 12:41 04.02.2011

Mehanizam koji mili svojih 10 metara

Najgora vijest je sto promjene pocinju od vrha odnosno najviseg nivoa vlasti pa do obicnih ljudi.

Ovo je Netačno.
Na toj netačnosti generacije se uljuljkuju, shvatajući da imaju izvanredan mehanizam da odgovornost prebace na druge, odnosno na bilo koga ko je na višem nivou društvene lestvice, u bilo kojoj oblasti.

Svaki učesnik društva ima svoj komadić odgovornosti.

Društvo je organizam. Od kvaliteta tog organizma na svim nivoima (obrazovnog, i mnogog drugog, ali pre svega etičkog) zavisi kakav će kvalitet izabranih predstavnika biti iznedren. Jedan dugotrajan i izuzetno složen proces imao je da protekne da bi se na kraju izvesni pojedinci, na izvesnim mestima, a to su mesta u bilo kojim liderskim ulogama u bilo kom delu i nivou društva, na kraju našli kao glasnogovornici, ili kao predstavnici, ili kao lideri. Oni se tu nisu našli niotkuda, već kao tačan izraz volje i sposobnosti grupacije ili kolektivne svesti koja ih je izabrala, ili prećutala njihovo putešestvije na određeno lidersko mesto.

Hajde da posmatramo onaj najjednostavniji, pojavni oblik - a to su političke grupacije. One su posledica. Tačan preslik stanja. Na primer, zašto je (i) za ovaj, poslednji saziv (kao za sve prethodne; i dos je većinski bio te strukture), na izborima 2008. populacija većinski glasala za stranke koje pripadaju onom prethodnom i još uvek trajućem sistemu vrednosti koji smo oprobali i koji nam je doneo toliko "dobra"? Zato što su u Srbiji hrabrost za stvarne promene sistema vrednosti i načina života, kao i svest o tome, i spremnost na rizik, i posebno etičke norme - upravo tolike i takve, kakvim ih pokazuje "merač u parlamentu".

Stoga su pomeranja tačno onolika, koliko ih dozvoljava taj ogromni društveni mehanizam, konglomerat interesa svih ljudi u Srbiji. Ne treba se, naravno, zavaravati onim što se posvuda govori, kao deklarativno. Trebalo bi gledati ono što se odigrava u praksi, na svakom koraku običnog života, a to je najčešće suprotno od onoga što se "želi", ili za šta se "zalažemo". Naravno da bi bilo skoro neverovatno u takvoj situaciji, nakon nekakvih novih izbora, naprasno dobiti nekakvu novu kolektivnu svest i nove odnose u društvu, a samim tim, kao dobru posledicu, i nove predstavnike kroz politički izraz. Ne.

Svaki učesnik društva ima svoj komadić odgovornosti. Ako se u bazi, kod tri ili četiri miliona pojedinaca, stvari pomere za deseti deo milimetra, u vrhu društva će se to nakon izvesnog vremena videti kao pomak od deset metara ! Na žalost, u Srbiji ogromna većina ljudi želi da zadrži stare navike, a da nekim čudom dobije nove rezultate i počne da živi u imućnom i uređenom društvu. To ne biva.

Ali, ja sam optimista.

dali76 dali76 21:56 04.02.2011

Re: Mehanizam koji mili svojih 10 metara

Mr loader pisuci blog ta mrva krivnje u dzepovima nasim jasno sam rekao da svaki gradjanin nasih ex yu republika ima tu mrvu krvinje tj mrvu odgovornosti u dzepovima svojim.
Dakle moja tvrdnja, kraj koje stojim, da promjene dolaze oduzgora ne iskljucuje odgovornost pojedinca u drustvu ali sasvim je jasno da je najveca odgovornost na ljudima koji predvode jedno drustvo.
Populisti su vodjeni narodom a drzavnici vode narod u nekom odredjenom smjeru.
Kolektivna svest, sistemi vrednosti jesu jedan process ali ocekivati da taj process ide oduzdola na gore a ne obratno jeste prilicno iluzorno..
To vam je isto kao da kazete necemo donjeti drakonske kazne za prometne prekrsaje vec cemo cekati dok se drustvo emancipira oduzdola pa ce sa vremenom biti manje prekrsaja jer ce ljudi postati svjesniji u saobracaju.
Recimo pedesetih godina proslog vijeka ogromna vecina bjelaca na jugu SAD je bila protiv toga da klinci belci I crnci idu u istu skolu.
Sad je drzava trebala reci ; eto mi cemo ceakti da se stanovnistvo belacko malo obrazuje, da postanu svesni svoje nesvesti pa ce sa vremenom svatiti koliko je ta segregacija pogresna.
Drzava, tacnije ustavni sud je segregaciju proglasio neustavnom a vojska je obezbedjivala das vi djaci bezobzira na boju kkoze idu u iste skole.
Naravno slazem se ja sa vama da je srpski parlament ogledalo naseg stanja kolektivne svesti ; na kraju ne sede tamo vmarsovci ec ljudi iz Srbije..
Sa druge strane promjene moraju, naglasaam moraju krenuti od vrha od onih hrabrih ljudi koji su svesni da oni moraju biti pioniri, primjeri nvog nacina razmisljanja , sto kao sto rekoh ne znaci das u ostali pojedinci oslobodjeni bilo kakve odgovornosti.
Da bi se drustvo razvijalo potrebne su institucije, gradjenje iinstitucija de odozgo, od premijera do lokalnog parlamenta AP, do lokalne skupstine.
Minister mora biti primjer , sluzbeniku u opstini.
Ako se minister moze kazniti za svoj nerad , koliko je tek lakes za nerad kazniti sluzbenike opstine.
Red, zakon, I pravila pa cemo lako u takvom okruzenju pratiti process izgradnje sistema vrednosti.
loader loader 23:24 04.02.2011

Re: Mehanizam koji mili svojih 10 metara

ali sasvim je jasno da je najveca odgovornost na ljudima koji predvode jedno drustvo.

Neodrživo. Jer - ti ljudi imaju mandat ovih "odozdo". A, osim tog formalnog oblika mandata, što je još suštinskije (i donekle je spomenuto u mom prethodnom komentaru) - oni su nastali nakon jednog veoma složenog i SVEOBUHVATNOG procesa, koji je iznedrio predstavnike aktuelnog mentaliteta, nivoa svesti, obrazovanja, načina shvatanja društva, zrelosti i (opet ponavljam) etičkog nivoa većine pojedinaca.

Dakle, ono što se u "bazi" pomeri za delić milimetra, na "vrhu" se vidi u dozi od nekoliko metara.

Stoga, proporcionalno, svaki pojedinac ima svoju proporcionalnu odgovornost.

Dali, razočaravajuće je da ste vi naseli na takvu, autopopulističku, samoopravdavajuću filozofiju društva, gde su oni "gore" krivi, a ovi "dole" nevini ili daleko manje krivi. To nas je u Srbiji dovelo skoro do bezizlaza.

Srećom, zlo nikad ne pobeđuje, osim privremeno. Stoga, iako izgleda da su svi faktori zahvaćeni zabludama, sujetom i sebičnim interesima, ja sam, ponavljam, optimista u pogledu naše kolektivne budućnosti - tako da Srbiju vidim, čak i nakon svih nedaća koje, na žalost (tako ispada), sama sebi želi - ipak kao člana savremenog svetskog društva ..

hoochie coochie man hoochie coochie man 23:53 04.02.2011

Re: Mehanizam koji mili svojih 10 metara

Neodrživo. Jer - ti ljudi imaju mandat ovih "odozdo". A, osim tog formalnog oblika mandata, što je još suštinskije (i donekle je spomenuto u mom prethodnom komentaru) - oni su nastali nakon jednog veoma složenog i SVEOBUHVATNOG procesa, koji je iznedrio predstavnike aktuelnog mentaliteta, nivoa svesti, obrazovanja, načina shvatanja društva, zrelosti i (opet ponavljam) etičkog nivoa većine pojedinaca.


Odbranjivo mozda na teoretskom nivou ali i vrlo zgodna izvlakusa za opravdavanje nespretne ili nesposobne vlasti poznata jos od Pasicevog Gledstona.

Politicari nisu neki organski deo izrastao iz neke imaginarne mase naroda vec pojedinci, ljudi sa svojim manama i kavalitetima, sa svojom licnom voljom, oni koji mogu ili ne mogu da prepoznaju i definisu pravac kojim drustvo treba da se krece i koji hoce ili nece da povlace konkretne poteze koji se drustvo na taj pravac uputiti.

Pretvarati bezidejnog Tadica, alavog Dinkica, mracnjaka Kostunicu, prevrtljivog Cedu u neke narodne izdnake je zapravo opravdavanje bezidejnosti, alavosti i ostalog, ili te njihove licne karakteristike pripisivati narodu.
To da narod, mozda nekim refleksom do kog je dosao onim procesima koje ti nazivas SVEOBUHVATNIM, trazi od izabranih da malo vise nego on sam bude upucen u posao vodjenja drustva, i da pred izabrane postavlja zadatak koji sam nije mozda u mogucnosti da razume i obavi, pokazuje i cinjenica da je struktura izabranih po svim bitnim parametrima (obrazovnim, intelektualnim) daleko iznad strukture samog naroda.

Time im je narod rekao "mi to ne umemo, vi ste pametniji od nas, vi nas predstavljajte, a mi sve sto mozemo je da vidimo da li nam je dobro ili nije"
Posao izabranih je ne samo d aslusaju sta im narod kaze vec i da tom narodu predlazu poteze ili da, posto su iznad tog naroda poonoim parametrima. povlace i poteze koje narod mozda u tom trenutku ne moze da shvati i nece da odobri a za koje bi ovi morali da znaju da su na korist drustva.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana