Budućnost| Društvo| Mediji| Tehnologija

Da li je na pomolu digital(izacio)na pljačka?

Hansel RSS / 07.02.2011. u 01:12

Da li će republički budžet biti olakšan 50-70 miliona evra za kupovinu set-top boksova ugroženim domaćinstvima po ceni od 200 evra?!

Ministarka Jasna Matić je u subotu, na Avali, označila početak izgradnje mreže digitalnih predajnika u Srbiji, kako bi, jelte, ista proradila već 4. aprila sledeće godine.

Neću se upuštati u analizu ostvarivosti ovog roka, mogao bih samo da na jednom mestu pomenem nedavnu procenu, da li nekog iz njenog ministarstva ili iz RTS-a, da će rok možda biti probijen za nekoliko meseci, i, skoriju, direktora novog preduzeća „Emisiona tehnika i veze" (izdvojenog iz RTS-a), da nikako ne bi valjalo da čekamo do 2015. jer ćemo u tom slučaju ostati analogna rupa digitalne Evrope (ova „pesnička" slika je moja :D), te da bi naše signale u tom slučaju prekrili signali iz okolnih zemalja... Čovek komentariše kao da o 2012. nema ni govora...

digitalizacija_thumb.jpgNi u jednoj dosadašnjoj izjavi kreatora i usmeravača strategije digitalizacije našeg TV etra (ako strategija uopšte realno postoji, osim kao spisak želja u okviru nekih javno poznatih dokumenata) i nigde, osim u jednoj specijalnoj emisiji RTS-a proletos-letos, nisam čuo ono što odavno piše na sajtu Ministarstva za telekomunikacije (i informaciono društvo, je l' tako beše?) - da se Srbija(?) odlučila za novi standard - DVB-T2, koji podrazumeva napredniju MPEG-4 kompresiju (za razliku od MPEG-2 koju koristi DVB-T), a što omogućuje HD rezoluciju itd.

DTV-banner.jpgDrugim rečima, ako je neko ponekad negde u ponekoj emisiji ili članku u Srbiji potrošačima i objasnio da nemaju svi televizori novije generacije ugrađene tjunere za prijem zemaljske digitalne televizije, niko nije objasnio da će i oni koji takav tjuner imaju biti neupotrebljivi u novoj „digitalnoj" Srbiji, bar za prijem domaćih TV kanala. Naime, evropske zemlje su uglavnom prešle na digitalno emitovanje i to DVB-T (ne 2!), a Hrvatska je tokom prošle godine sukcesivno (u)gasila analogne predajnike, počevši od Istre, zamenivši ih istovremeno digitalnim. Tako Vojvođani koji imaju odgovarajuće televizore ili bar set-top boksove (pretvarače digitalnog u analogni signal, kako bi se program mogao gledati na televizorima starijih generacija) mogu od jeseni da gledaju hrvatske programe u digitalnoj tehnici.

E, sad, možda bismo mi i mogli da se radujemo „dalekovidosti" i „vizionarstvu" naših „stratega" zahvaljujući kojima ćemo preskočiti jedan (polu)sprat u razvoju televizije da ovaj poduhvat prati odgovarajuća informativna kampanja. U Hrvatskoj je ona trajala nekoliko godina pre konačnog koraka, kod nas su ljudi uglavnom, ako su nešto o tome i čuli, poluobavešteni. RTS je pre neki mesec napravio jednu emisiju koja je mogla da bude vredna gledanja za one koji o temi ne znaju mnogo ili ništa, samo da su oni mogli da budu u prilici da je gledaju! Naime, ovo je bila emisija na satelitskom programu, namenjena dijaspori (koja ne plaća pretplatu), onoj dijaspori u čijim zemljama se odavno prešlo na digitalno emitovanje! Pretplatnici RTS-a ovu emisiju nisu mogli da vide, osim preko interneta (kako sam je ja gledao), a vi nagađajte koliko je takvih.

Dolazimo konačno do objašnjenja sumnje iznete u naslovu. Ministarka je najavila 50-70 miliona evra pomoći za oko 300.000 socijalno ugroženih domaćinstava (za nabavku set-top boksova), smestivši ih u područja bez kablovske distribucije TV signala. Ova jedna rečenica ima više slojeva, molim za malo pažnje:

1. Ako 60 miliona evra (da se nađemo na sredini) podelimo sa 300.000, dobijamo iznos od 200 evra! Da li će toliko koštati konvertori za svakog gledaoca u Srbiji (cena konvertora za DVB-T je 30-50 evra)? Da li će ovo biti cena eksperimenta na koji je neko u ime svih nas pristao (DVB-T2 radi eksperimentalno jedino u Britaniji, koliko sam uspeo da saznam)? Da li ćemo mi, krajnje osiromašeni (200 evra uopšte, nažalost, nije malo za tih 300.000 domaćinstava - mnogi bi valjda radije uzeli taj novac umesto da dobiju skalameriju za gledanje televizije, ako to uopšte rade, tj. ako imaju televizor), platiti pokretanje masovnije proizvodnje konvertora za novi format i biti prvi u lancu obaranja cene? Da li će neko makar otvoriti jednu fabriku pretavrača u Srbiji, kad smo već tako galantni? Koliko koštaju televizori s adekvatnim tjunerom, ako se bilo gde proizvode? Da li će građani koji ne budu svrstani u kategoriju socijalno ugroženih morati (i da li će moći!) da plate 200 evra?

2. Šta znači deo o kablovskoj distribuciji? Da će kablovski operatori nastaviti da emituju analogni signal? Kakav benefit onda za te gledaoce (ako ne kupe set-top boksove)? Šta ostaje od priče g. Dežera (bio s g-đom Matić na Avali) o boljoj slici, izboru titlova i mnogim drugim servisima i sl.? Sve to bez set-top boksa je nedostupno! Da ne govorim da je analogna slika kod mnogih operatora blago očajna, i to ona koja dolazi sa - digitalnih satelita! Evo, ja već godinu dana imam duplu sliku na bar polovini kanala, a na svima - sneg, negde više, negde manje! Koji je benefit za mene od digitalizacije ako nemam para da kupim pretvarač i(li) nov TV?

3. Na osnovu čega uvažena ministarka pretpostavlja da će porodice koje nisu zahvaćene socijalnim davanjima imati (onoliko!) para za set-top boks, naročito ako nisu priključene na kabl nekog operatora? Tim istim porodicama, pored svega drugog, već od 2012. preti puna primena novih poreskih stopa na imovinu. Šta sa onima koji su, na primer, uredni pretplatnici javnog servisa? Itd. itd.

Pitanje nad svim ovim pitanjima je - da li se ko i koliko „ugradio" u ovaj eksperiment, a pitanje iznad tog je - možemo li da to sprečimo na vreme? Svaka čast tehnološkom napretku (pristalica sam) - ali, koliko košta?

Treba reći, kada sam već pomenuo Hrvatsku, da muku muče poslednjih meseci s Italijanima koji su uključili digitalne predajnike na kanalima za koje nemaju međunarodno odobrenje, tj. emituju prejak signal i na regularnim, pa se hrvatski programi nisu mogli da gledaju u zapadnim delovima Hrvatske. Prebacivani su kanali iz jednog u drugi multipleks po prioritetu, postavljeni novi predajnici, menjane frekvencije... Valjda ćemo mi, kad smo tako prilježni, imati više sreće s našim susedima...

______________

10.02: Nastavak diskusije na blogu Jakše Šćekića: Da li je na pomolu digital(izacio)na pljačka? (2)



Komentari (89)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ivana23 ivana23 01:24 07.02.2011

***

Dolazimo konačno do objašnjenja sumnje iznete u naslovu. Ministarka je najavila 50-70 miliona evra pomoći za oko 300.000 socijalno ugroženih domaćinstava (za nabavku set-top boksova), smestivši ih u područja bez kablovske distribucije TV signala. Ova jedna rečenica ima više slojeva, molim za malo pažnje:


Ja sam danas (juce) procitala ovu vest:

Digitalizacija televizije, domaćinstvima pomoć od 300.000 evra
Hansel Hansel 01:31 07.02.2011

Re: ***

Pročitaj vest koju sam linkovao. Pa, ako RTS ne zna, ko zna! A naše je pravo...

Osim toga, čuo sam da kaže "300.000 građana" na TV, pomoć od jednog evra po građaninu zaista bi bila više nego smešna...

Biće da je Blicov-a novinar-ka malo nešto loše preneo-la... pročitao sam i ja to bio, al' reko' - da ne pominjem...
mecabg mecabg 09:26 07.02.2011

Re: ***

... a jel mogu ja mojih 200 EU da dobijem u gotovom??
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:36 07.02.2011

Re: ***

U principu valjalo bi razviti mehanizam kojim svako domaćinstvo dobija vaučer koji jednom može iskoristiti isključivo za kupovinu set-top box-a. Ne sumnjam da će već država da izmisli neko ograničenje, tako da vaučer dobiju npr oni koji su platali sve pretplate od 1990. naovamo do 5. u mesecu ili koji ne duguju za infostan više od 13 dinara.

Ovaj box je bio prilično popularan kod komšija, pa da vidimo kako izgleda
Hansel Hansel 13:04 07.02.2011

Re: ***

mecabg
... a jel mogu ja mojih 200 EU da dobijem u gotovom??

Organizovaćemo svečano uručenje na Avalskom tornju! Ministarka Matić će to učiniti s osobitim zadovoljstvom!
krkar krkar 01:25 07.02.2011

Odlična tema

Omah preporučio.

Neka od ovih pitanja sam upravo juče kad sam čuo sročenu vest postavio sebi i ženi.

Sve te priče o 2012 su teška nebuloza, lupetanja, plana nema ni država ni RTS/Predajnici i veze. No, kasno je sad, sutra ćemo.
Hansel Hansel 01:32 07.02.2011

Re: Odlična tema

Jeste, kasno je, al' morao sam da napišem makar sada, mesecima mi je to u glavi... :) Nastavljamo sutra!

Hvala na preporuci i pažnji, laku noć!
krkar krkar 01:34 07.02.2011

Usglašavanje frekvencija

Moram još ovo: frekvencije, snage i usmerenja za emitovanje radio i TV programa moraju biti međunarodno usaglašeni da ne bi dolazilo do (prevelikih) smetnji emitera u drugim državama, preklapanja, pokrivanja itd. Naime, svaka država slobodna je (i vlasna što bi rekle patriJote) da unutar određenih segmenata elektromagnetnog spektra frekvencije, snage i usmerenja dodeljuje emiterima sa svoje teritorije kako joj volja. Međutim, pošto signal prelazi državne granice, kad bi svi emitovali na frekvencijama na kojima hoće dolazilo bi do velikih smetnji (dugogodišnji slučaj sa Italijanima - i analogni i digitalni). Zato postoji ITU, Međunarodna unija za telekomunikacije preko koje se rešavaju pitanja spillovera signala. U tim slučajevima ili se menjaju frekvencije ili snage emitovanja ili usmerenje... ili neka kombinacija svega toga.

To je dosta pipav i dugotrajan posao ali generalno je dok je postojala rahmetli Sefereja bio urađen. Međutim, kad se država raspala i nekadašnje unutrašnje granice postale su spoljne (u nekoliko navrata) ali Srbija dugo nije priznavala novonastale države, baš kao što danas ne proznaje Kosovo, i nije rešavala pitanje međunarodne interferencije. A svako je, posebno u Srbiji i haotičnoj Bosni, delio frekvencije kao da je Srbija Galapagos pa nema nikoga na 1000km oko sebe. Dodatno, i dalje emituje najmanje 100 piratskih stanica, veliki broj predajnika emituje jačim snagama od dozvoljene.

Dakle, posao nije urađen a Srbija sad treba da ide u digitalizaciju. Ja verujem da je 2015. najraniji iole realan rok ali da će i posle toga vladati jedan ogroman haos, svuda, ne samo prema Kosovu čiji će status ostati nejasan.

U HR je svako domaćinstvo dobilo kupon za kupovinu kovertera, mislim oko 150 kn (20 €). I za te pare je konverter stvarno mogao i da se dobije.

Stručnjaci kažu da je zaletanje u DVB-T2 potpuno neodgovorno a razloge je dobro objasnio Hansel.
jaksa scekic jaksa scekic 15:33 07.02.2011

Re: Usglašavanje frekvencija

Slovenija je na DVB-T2

[/url][url=http://dvb-t.apek.si/kaj_zakaj_kako]


Bodite pozorni na lastnosti DVB-T sprejemnika - za sprejem v Sloveniji je nujna podpora za standard kodiranja MPEG-4 (H.264 oziroma AVC za sliko in AAC za zvok). V tujini se v glavnem uporablja starejši standard (MPEG-2 za sliko in MPEG-1 za zvok) in taki sprejemniki niso primerni za slovenski trg! Pred nakupom bodite pozorni na oznake in skladnost s slovenskimi zahtevami - preverite seznam skladnih sprejemnikov.

Tako ajd malo se informisite, pa onda kritikujet po svemu i svacemu
Hansel Hansel 15:45 07.02.2011

Re: Usglašavanje frekvencija

jaksa scekic
Slovenija je na DVB-T2

[/url][url=http://dvb-t.apek.si/kaj_zakaj_kako]

Bodite pozorni na lastnosti DVB-T sprejemnika - za sprejem v Sloveniji je nujna podpora za standard kodiranja MPEG-4 (H.264 oziroma AVC za sliko in AAC za zvok). V tujini se v glavnem uporablja starejši standard (MPEG-2 za sliko in MPEG-1 za zvok) in taki sprejemniki niso primerni za slovenski trg! Pred nakupom bodite pozorni na oznake in skladnost s slovenskimi zahtevami - preverite seznam skladnih sprejemnikov.

Tako ajd malo se informisite, pa onda kritikujet po svemu i svacemu

Kada bih zadržao Vaš ton, Jakša, odgovorio bih Vam - "ajd malo čitajte, pa onda komentarišite", ili "Da li je komentarisanje svega i svačega rezervisano samo za Vas?"

Ali neću, pa ću Vas pitati gde ste Vi u tekstu pročitali DVB-T2 (ja baš nešto nisam neki poznavalac slovenačkog, možda se to na slovenačkom drugačije piše)?
jaksa scekic jaksa scekic 16:21 07.02.2011

Re: Usglašavanje frekvencija

Zato sto HD TV ide na DVBT 2 Ima zemalja koji "teraju " HDTV na DVBT , ali i one prelaze na DVBT 2


evo ti lepo napisano

[/url][url=http://en.wikipedia.org/wiki/DVB-T]


Serbia

On May 2009, the Serbian Ministry of Telecommunications and Information Society officially announced that the DVB-T2 standard will be the national digital terrestrial broadcasting standard for both SD and HD. Serbia has become one of the first countries to commit to the DVB-T2 standard. First public test with DVB-T2 signal in Serbia was during Telfor 2009 conference in Belgrade. Analog switch off has been planned for April 4 2012
jaksa scekic jaksa scekic 16:25 07.02.2011

Re: Usglašavanje frekvencija

Hansel
jaksa scekic
Slovenija je na DVB-T2

[/url][url=http://dvb-t.apek.si/kaj_zakaj_kako]

Bodite pozorni na lastnosti DVB-T sprejemnika - za sprejem v Sloveniji je nujna podpora za standard kodiranja MPEG-4 (H.264 oziroma AVC za sliko in AAC za zvok). V tujini se v glavnem uporablja starejši standard (MPEG-2 za sliko in MPEG-1 za zvok) in taki sprejemniki niso primerni za slovenski trg! Pred nakupom bodite pozorni na oznake in skladnost s slovenskimi zahtevami - preverite seznam skladnih sprejemnikov.

Tako ajd malo se informisite, pa onda kritikujet po svemu i svacemu

Kada bih zadržao Vaš ton, Jakša, odgovorio bih Vam - "ajd malo čitajte, pa onda komentarišite", ili "Da li je komentarisanje svega i svačega rezervisano samo za Vas?"

Ali neću, pa ću Vas pitati gde ste Vi u tekstu pročitali DVB-T2 (ja baš nešto nisam neki poznavalac slovenačkog, možda se to na slovenačkom drugačije piše)?


Tacno, pogresio i priznajem, razlika je u stepenu kompresije izmedju njih i Hrvata.
Aleksandar Vasović Aleksandar Vasović 08:41 09.02.2011

Re: Usglašavanje frekvencija

Tacno, pogresio i priznajem, razlika je u stepenu kompresije izmedju njih i Hrvata.


da li ovo znači da ću ja na kablovskoj moći da gledam animal planet, bbc i nat.geo (i discovery kad su deadliest catch, dirty jobs, extreme fishing i river monsters), a dete svoje kanale sa crtanima bez obzira na to imam li ja to ćereslo za pretvaranje nečega u šta god (ne pada mi na pamet da kupujem HD TV u skorije vreme)?

ako je tako, u redu & baš me briga za frekvencije, ako nije - će da kupim šta treba, zakačim i to je to. što se mene tiče, domaći kanali ne moraju ni da postoje kao takvi jer na istima nema ništa.

ćaletu i kevi ću svakako da nadjem taj pretvarač da mogu da gledaju "slagalicu" i dnevnik-u-pola-osam
Hansel Hansel 09:53 09.02.2011

Re: Usglašavanje frekvencija

Znači, mada ne zbog ovog što si citirao. Kablovski operatori će, po svemu, nastaviti s distribucijom programa na dosadašnji način - do daljeg.
Jukie Jukie 01:44 07.02.2011

Kablovska?

Ok, sada je pola dva pa mi se spava i ne mogu baš da razmišljam, ali što se tiče kablovske ja mislim da je ili sva slika koja nam dolazi preko sbb sama po sebi digitalna, ili da je neki adapter lepo uklapa tako da se to zemaljsko na nas ne odnosi.

Inače ja na televizoru imam zaključene kanale redosledom po tome koliko ih često gledam (da, vodim statistiku da ne bih puno surfovao daljinskim ), i među prvih 20 mesta mi se nalaze samo dva domaća kanala (B92 i RTV1) tako da mi mogućnost gubitka domaćih kanala preko neke zemaljske veze ne znači skoro baš ništa.
Hansel Hansel 01:54 07.02.2011

Re: Kablovska?

Digitalna je ako kod SBB-a iamš digitalni paket, mada valjda u tom slučaju možeš da gledaš onaj standardni paket i analogno.

Ova tema je, u korisničkom smislu, najbitnija za one koji nemaju kablovsku televiziju ili ne mogu da je plate. Ima još mnogo aspekata, ali, da, kasno je.
expolicajac expolicajac 10:32 07.02.2011

Re: Kablovska?

Inače ja na televizoru imam zaključene kanale redosledom po tome koliko ih često gledam (da, vodim statistiku da ne bih puno surfovao daljinskim ), i među prvih 20 mesta mi se nalaze samo dva domaća kanala (B92 i RTV1) tako da mi mogućnost gubitka domaćih kanala preko neke zemaljske veze ne znači skoro baš ništa.

A onaj sa "pornići" ti otključan. Šta ti je naša prosveta

Nemoj se jukio ljutiš, inspirisalo me vreme u kome si pisao post.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 02:35 07.02.2011

Dva pitanja

Pitanje nad svim ovim pitanjima je - da li se ko i koliko „ugradio" u ovaj eksperiment,

Nego sta je. A i kako bi drugo, akcijaski rad je davno zaboravljena kategorija.
a pitanje iznad tog je - možemo li da to sprečimo na vreme?

Mozemo li ne to nego bilo sta? Plasim se kao i sve ostalo, od platana do...
cult cult 09:00 07.02.2011

Naravno

znaš li kako treba misliti ovu digitalizaciju?

Sigurno se već zna koja će firma pobediti na tenderu za izbor set top boxa. Zna se i medjusobna raspodela dobiti izmedju učesnika, te spisak troškova za namirivanje svih u lancu potrebnom za fingiranje zakonitosti. Cenim da ovih 300000 evrića "pomoći" imaju neki specijalan status u toj raspodeli.

Hansel Hansel 10:38 07.02.2011

Re: Naravno

Nije 300 hiljada nego 50-70 miliona. Zbog 300 hiljada ne bih ni ja pisao blog, a kamoli oni raspisivali tender!
cult cult 11:08 07.02.2011

Re: Naravno

Zbog 300 hiljada ne bih ni ja pisao blog, a kamoli oni raspisivali tender!


Iliti:
Zašto kažeš siromašna domaćinstva, a misliš na milione evra : )
Hansel Hansel 11:45 07.02.2011

Re: Naravno

Baš tako. Da dodam samo da u jednom od tekstova, starom najmanje godinu dana, s ranijeg sajta nadležnog ministarstva (na novom taj tekst i ono opredeljenje za DVB-T2 nisam pronašao) piše:
Planove o primeni DVB-T2 standarda već su počele da prave i druge evropske zemlje. Kada one budu donele odluku o tome da se izabere ovaj napredniji standard emitovanja digitalnog signala (što je sasvim izvesno), njihovi građani će morati da kupe nove STB-ove, što znači da su potrebna nova ulaganja. Trenutna cena STB-ova koji podržavaju DVB-T2 i MPEG-4 standard je oko 100 evra, a očekuje se da njihova cena bude između 30 i 50 evra, kada ih budemo nabavljali na veliko, što će biti krajem 2011, odnosno početkom 2012. godine.

Kalkulacija od 200 evra ovim postaje još zanimljivija, zar ne?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 09:51 07.02.2011

Pitanja

Ja da pitam onako majm... tj. seljački: imam tv sa onom full HD opcijom. Crne boje (ovo je sigurno važno). Operater Radius Vektor.
Treba li mi nova kućna oprema i kada? Ili ja i sada mogu da imam to digitalno čudo? Treba li nešto da doplaćujem? Kakve ću ja beneficije imati (ako doživim tu 2012 ili 2015)? Hoće li mi slika biti toliko dobra da vidim najsitnije silikone i dlačice Jelene & Cece & Maje & Goce... ili to mogu i sad da vidim?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 09:51 07.02.2011

Pitanja

imam još, ali nemam vremena.
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:23 07.02.2011

Re: Pitanja

To još, kad budeš imao vremena.

U principu kablovski korisnici su bezbedni od ove promene, one se tiču isključivo korisnika koji gledaju TV sa antenom. Sve ostalo, kabl, Total TV, IPTV koji god moći će po starom da gledaju program koliko im volja.

Prenos signa, tj način kompresije generalno nema veze sa kvalitetom slike ili rezolucijom, HDTV rezolucija je HDTV nebitno na koji način je signal prenesen.

Za kraj jedna ispravka, nema takve stvari kao "najsitniji slikoni" oni se brate vide i na 640x480 sa punim prikazom najsitnijih frustracija i pokondirenosti vlasnice.
Hansel Hansel 10:42 07.02.2011

Re: Pitanja

Prenos signa, tj način kompresije generalno nema veze sa kvalitetom slike ili rezolucijom, HDTV rezolucija je HDTV nebitno na koji način je signal prenesen.

Ovo nisam razumeo, valjda je bitno koliko je kompresija efikasna, tj. koliko (ne) "ubija" originalnu sliku?
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 10:44 07.02.2011

Re: Pitanja

Za kraj jedna ispravka, nema takve stvari kao "najsitniji slikoni" oni se brate vide i na 640x480 sa punim prikazom najsitnijih frustracija i pokondirenosti vlasnice.

Hvala ti na informacijama. I dalje me je strah da ne počnu da mi ispadaju komadići silikona kad Matićka uvede TO.
Hansel Hansel 11:04 07.02.2011

Re: Pitanja

Ako ti ZAISTA trebaju ona neka razjašnjenja (osim ovog prosilikonskog), tu smo... ali, kako da kažem a da ne bude glupo - da mi se čini da si se skroz zezao?
uros_vozdovac uros_vozdovac 11:08 07.02.2011

Re: Pitanja

Pa ovo je digitalni signal - nema gubitaka

Znaš kako je sa digitalnim signalom ili ga imaš ili ga nemaš, ako ga imaš imaš ga u punom kvalitetu
MPEG 4 je nastavak razvoja MPEG 2 u suštini oba rade istu stvar s tim što MPEG 4 troši manje memorije, ali je krajnji rezultat, ili korisnički doživljaj isti.

Ovako izgledaju formati



E sad, osim veličine ima razlika u broju tačaka ili dpi (drops per inch). Sam HDTV ima tri standarda i tu ima razlike 720p podržava onu 1280x720, dalje 1080p i 1080i su 1920x1080 i tu tek možeš da uživaš u kompletnom spektru. Ova dva poslednja će duže vreme biti u upotrebi, bar dok se ne ustali naslednik 2160p, popularno nazvan Quad HDTV.
Hansel Hansel 11:25 07.02.2011

Re: Pitanja

Da, ovo prvo, vezano za prenos, znam, ali nisam znao da je slika potpuno ista kod obe kompresije. Čitao nekad da MPEG4, pored toga što je efikasniji, navodno manje "ubija" sliku, znaš da se nekad, kod "brzih" kadrova (recimo, sportski prenosi) slika (ne zbog lošeg prijema) slika "raspadne", "razmaže"... Ona tako izgubi od svog početnog kvaliteta, bez obzira što signal ima neku nominalnu rezoluciju... o tome sam ja pričao (s korisničkog aspekta, eksperti neka kažu svoje ).
joseywales joseywales 11:35 07.02.2011

Re: Pitanja

Znaš kako je sa digitalnim signalom ili ga imaš ili ga nemaš, ako ga imaš imaš ga u punom kvalitetu


Nije baš tako prosto... Nije isto ako HDTV stream ima 6-7 Mbps i 15-20 Mbps. Rezolucija slike je jedna stvar, a količina podataka koja ispunjava tu rezoluciju je takođe bitna.
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:11 07.02.2011

Re: Pitanja

pa sad ovo je treći parametar - brzina. Pretpostavka za upoređivanje koju sam pretpostavio je ista brzina i za MPEG 2 i MPEG 4, ukoliko uzmemo brzinu kao treći parametar, to ide na štetu MPEG 4 zbog bit rate. MPEG 2 enkodira fajlove u rasponu 4 - 9 MB u sekundi, a MPEG 4 ima bit rate relativno sporiji (nešto malo kilobajta po sekundi) zbog samog dizajna MPEG 4, ovaj je format prvenstveno pravljen za mrežnu upotrebu. U uslovima niske brzine strima ovih par kilobajta umeju da znače.

MPEG 2 je industrijski standard za DVD, dakle svako je imao prilike da ga iskusi.

MPEG 4 ima ga onoliko na internetu, potreban je samo HDTV monitor.
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:17 07.02.2011

Re: Pitanja

uros_vozdovac
Pa ovo je digitalni signal - nema gubitaka

Znaš kako je sa digitalnim signalom ili ga imaš ili ga nemaš, ako ga imaš imaš ga u punom kvalitetu
MPEG 4 je nastavak razvoja MPEG 2 u suštini oba rade istu stvar s tim što MPEG 4 troši manje memorije, ali je krajnji rezultat, ili korisnički doživljaj isti.

Ovako izgledaju formati



E sad, osim veličine ima razlika u broju tačaka ili dpi (drops per inch). Sam HDTV ima tri standarda i tu ima razlike 720p podržava onu 1280x720, dalje 1080p i 1080i su 1920x1080 i tu tek možeš da uživaš u kompletnom spektru. Ova dva poslednja će duže vreme biti u upotrebi, bar dok se ne ustali naslednik 2160p, popularno nazvan Quad HDTV.


MPEG je kompresija sa gubitkom kvaliteta, to jest količine informacija. Ali se to radi na pametan način, tako da oko ne primeti. Mislim, samo mala ispravka, ako smem. Drugo, i digitalni signal je podložan gubitku, to jest pogrešnoj interpretaciji bitova, na prijemu. Šum, ISI, da ne pominjem mutlipath fading, itd. Zato se tu krkaju kojekakvi zaštitni kodovi i te munje, da izvade stvar koliko mogu, što onda ide na račun količine informacija koja može da se prenese u zadatom propusnom opsegu, i tako dalje.

Takodje, ako si gledao nekad digitalnu TV, mogao si da primetiš da se menja rezolucija, pa slika bude neko vreme savršena, posle malo ode dodjavola i tako. Ali kad je dobra, onda je stvarno dobra. Mada ok, ja ne gledam TV, samo strimovane filmove preko kabla, nego sam video kod komše.


zovitemegrunf zovitemegrunf 00:38 09.02.2011

Re: Pitanja

E sad, osim veličine ima razlika u broju tačaka ili dpi (drops per inch).

Mislim da bi ovo trebalo da malo preformulises. dpi su iz druge price.
jesen92 jesen92 12:07 07.02.2011

pitanja

...verovatno glupa, ali nisam u materiji...iskreno, nisam procitala ni ceo tekst bloga ali vidim da se radi o digitalnom prenosu...pa da pitam ono sto mene zanima...Da li cemo morati svi da predjemo na 'digitalni prenos" i sta to znaci za ove "obicne televizore' tj ima li nekog efekta na sliku ? znam da mora neki modem ili nesto slicno da se prikaci.. ...znam da kablovska vec prodaje "digitalne pakete" ali ja ne bi da bacim moje televizore a ne znam da li sa tim "dodatkom" ima nekog efekta....
Hansel Hansel 12:42 07.02.2011

Re: pitanja

Sve piše u tekstu!

I, poenta je u prevenciji pljačke (ako je prevencija moguća), mada pričamo i o ovim stvarima.

Stari televizori će biti upotrebljivi, slika je i na njima bolja s digitalom, makar zbog odsustva šuma ("snega" ).
jesen92 jesen92 13:59 07.02.2011

Re: pitanja

Hansel
Sve piše u tekstu!

I, poenta je u prevenciji pljačke (ako je prevencija moguća), mada pričamo i o ovim stvarima.

Stari televizori će biti upotrebljivi, slika je i na njima bolja s digitalom, makar zbog odsustva šuma ("snega" ).
...nemam trenutno vremena za ceo tekst pa sam zato pitala....procitacu kasnije...sto se pljacke tice, ne verujem u prevenciju ako je vlast namerila da je sprovede...
Hansel Hansel 14:14 07.02.2011

Re: pitanja

Šalio sam se! Još jednom da podvučem!
krkar krkar 12:44 07.02.2011

Odgovori na POČETNA pitanja


Sada:

1. Imaš neki TV, koji bilo, i antenu (individualnu ili zajedničku). Bez obzira kakav TV imaš, primaš ANALOGNI signal jer se samo takav emituje sa predajnika. čitaj šta će biti posle

2. Imaš neki TV, koji bilo, i kablovsku. baš te briga

Budućnost (osrednja ili daleka, nikako 2012.):

Kad krene digitalno emitovanje, kad god to da bude, imaš dve opcije:

1. Kupiš (ili već imaš) TV koji može da primi digitalni signal ne moraš dalje

2. Zadržiš stari TV ali onda moraš da kupiš neko sokoćalo koje će novi signal tvom TeuVeu prevoditi u format koji on može da prikaže.

Sokoćalo košta. Za do sada uobičajeni sistem sokoćavanja (MPEG2) cena sokoćala je pala na 20-50 € jer ih je proizvedeno na desetine miliona i konkurencija je učinila svoje. U susednoj Hrvatskoj država je svakom građaninu dala bon za sokoćalo. Kome treba - mož' da ga kupi za bon. Kome ne treba - mož' da baci bon jer je postojao nekakav mehanizam protiv manipulacija.

Srbija se - izgleda - opredelila za do sada neuvedeni sistem sokoćavanja (MPEG4) i to je sada "vrhunska tehnologija" (unapred napominjem da korisnik ne dobija kvalitetniju sliku, niti troši manje struje, niti će mu žena manje gunđati, niti će mu dete dobiti jaku četvorku iz matematike...).

Pošto je mala potražnja/mala proizvodnja/mala konkurencija - Srpsko Sokoćalo sada košta, kažu, 200 Ojra. Mala je šansa da da do te zelene trave kad Srbija uvede digitalizaciju cena padne, jer niko drugi ne uvodi Srpsko Sokoćavanje - a nema ni razloga da ga uvodi jer je već uveo digitalizaciju i što bi sad menjao nešto što sasvim zadovoljavajuće radi - opet ne može da padne značajno. Ali da kažemo, argumenta radi, da će da padne na 100 € po Srpskom Sokoćalu - to je opet 5 x skuplje nego Sokoćalo Za Normalni Ostatak Sveta.

Kome će trebati Srpsko Sokoćalo? Najviše seljacima i sirotinji jer je većina urbanih podrčja, naročito u velikim gradovima, na kablu i ko bi se baktao antenama, sokoćalima... Dakle, sokoćalo treba periferiji, selu i vukojebini. Da u najboljem slučaju 50% Srbije do te Godine Zelene Trave bude na kablu - jedno meleon do meleon i po domaćinstava moraće da kupi Srpsko Sokoćalo. Inače neće uopšte imati televizijski program jer početkom emitovanja digitalnog signala PRESTAJE emitovanje analognog.

Dakle, zahvaljujući Gospođi Ministru - koja je ili glupa/nekompetentna ili lopov - srpska sirotinja ili će finansirati tehnološki razvoj i proizvodnju u Japanu/Tajvanu/Kini ... ili/i lopovluk povlašćenih uvoznika i trgovaca koji će se ugrađivati u Srpsko Sokoćalo.

Recimo da je potrebno 1 000 000 Srpskih Sokoćala, i da je cena do tada pala na 100 €. Ukupna vrednost sokoćalizacije srbijanskih domaćinstava je 100 miliona Ojra. (Možete da računate koliko je od toga 15%, 10%, 4% pa čak i samo 1%).

A) Sve i ako država U POTPUNOSTI DOTIRA srbosokoćalizaciju 300,000 najsiromašnijih domaćinstava (što baš 300K, što ne 500K ili 25K???) to je 300 000 x 100€ = 30 mElEona Ojra. Iz budžeta, odnosno MOG i VAŠEG xhepa.

B) Da je uveden isti sistem sokoćalizacije kao i u ostatku sveta (šta bre oni znaju!) - UKUPNA cena Sokoćalizacije Srbije bila bi, po pretpostavljenoj ceni od 20€ po Normalnom Sokoćalu, koja je sasvim realna, 20 miliona €. Što znači da bi država mogla SVAKOM DOMAĆINSTVU da kupi Sokoćalo - I JOŠ UŠTEDI 10 mil €.

Da ne govorimo o ceni opreme za emitovanje koja je, opet usled mrskog tržišta i statusa tehnologije, za sokoćavanje na Glupi Belosvetski Nivo značajno niža od sokoćavanja na standard koji ima Samo Srbija i Niki Više.
Hansel Hansel 12:54 07.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

Hvala što si to objasnio "narodnim jezikom"!

Sokoćalizacija! Divno!

Samo, pazi gore novi link koji sam stavio, oni su pre godinu dana govorili o 100 evra, a sada o 200! To mora da je ona srpska (radanska) ekonomska antigravitacija!?
Jukie Jukie 15:22 07.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

krkar
Sada:1. Imaš neki TV, koji bilo, i antenu (individualnu ili zajedničku). Bez obzira kakav TV imaš, primaš ANALOGNI signal jer se samo takav emituje sa predajnika. čitaj šta će biti posle
Kad krene digitalno emitovanje, kad god to da bude, imaš dve opcije:
1. Kupiš (ili već imaš) TV koji može da primi digitalni signal ne moraš dalje
2. Zadržiš stari TV ali onda moraš da kupiš neko sokoćalo koje će novi signal tvom TeuVeu prevoditi u format koji on može da prikaže. Sokoćalo košta.

Koliko koštaju novi televizori?

Inače, pozitivna stvar je to što će se većina stanovništva do godine zelene trave doseliti u gradove pa će imati kablovsku (i standardizovane poštanske sandučiće? )
Hansel Hansel 15:32 07.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

Najjeftiniji valjda najmanje 30.000, ali na tržištu NEMA uređaja koji primaju signal u formatu za koji se "Srbija opredelila". Da naglasim još jednom.
jaksa scekic jaksa scekic 15:46 07.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

MPEG 4 je bolji od MPEG 2, jer (ja nisam toliko strucan niti nacitan) ,ali HD TV ide ma MPEG4 , te Vam svima toplo preporucujem da uplatite HD signal kod dva srpska kabl operatera koji to imaju, pa cete videti razliku.
Ako necete, mozete normalno ako imate MPEG4 risiver, da gledate prenose RTS-a u HD tehnici, tenis, pozorista, fudbal,
Elem, posot sam okacio da MPEG 4 imaju Irska, Slovenija, mrzelo me dalje da trazim, savetujem jos jednom, polako, informisite se, pa onda pisite.
Drugo, ako milsite da mogu EU strucnjake da uvuku u svoje seme, to ide malo teze, a taj posao na neki nacin finansira i EU.
I BTW RTS emituje digitalni experimentalni program sa Avale i Iriskog venca vec nekoliko ogidna, takodje presli su na potpunu digitalnu obradu signala u Abardarevoj, sto se i vidi na kvalitetu slike.
Sto se tice kablovkse TV to je problem RATEL-a koji sad definise parametre, a RRA kontrolise programsku i autorsku regulativu.
E sad, zavisno od ponude, ljudi ce se opredeljivati, ako bude dobra ponuda i bolji kvalitet slike, stavicu sokocalo i gledacu.
jaksa scekic jaksa scekic 15:54 07.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

Izvini, to je danas, a 2012, ili 2013, kad se pojavio DVD snimac bije je 1000 maraka, a posto je danas.
Hansel Hansel 15:54 07.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

Jakša, o svemu pišete, ali ne i o DVB-T2! Ako može MPEG-4 na DVB-T, eto samo još jednog pitanja. Ja stvarno ne znam šta se mota u EU glavama i šta one žele ovde, samo primenjujem elementarnu logiku, nikome ne verujem a prirori. Dakle - zašto DVB-T2 (OK ako je bolje, neprednije, la-la) i zašto 200 evra po set-top boksu. Je l' su to zabranjena pitanja?
jaksa scekic jaksa scekic 16:07 07.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

Nije tacno, evo nasao sam za 65 evra. Treba sacekati pa videt, prvo si napadao standrad, da MPEG4 niko ne koristi, videli smo da ima zemalja koje ga koriste, e sad odjednom cena, nije 30.000 evi za 65

Fortec Star Digital TV Receiver
*****
CODE: DTTFS
List price: €75.00
Price: €65.00 (ex VAT)
You save: €10.00 (13%)
-13%
In stock: 75 item(s)
Fortec Star MPEG4 High Definition Digital Terrestrial receiver & Media Pl


BTW ja nisam strucnjak da li MPEG 4 moze da DVBT ili na DVBT2 , ali samo znam da svi idu na MPEG 4 zarad HD, i ako je Srbija izabrala taj standard jerbo ce biti medju poslednjima meni je to vise nego OK.

A sto se tice 200 po set up boxu, sigurno je da se moze pitati, to niko ne spori, ali u Tvom textu ima dosta izmesanih "frogs and grandmothers".
Jer teza je da se Srbija odluclika za nesto sto niko ne koristi, pa se onda krenu u dokazivanje da ce svi da se ugrade, pa do Krkarove teze da je ministarka glupa, lopov itd.

ja da sam na Tvom mestu, lepo bih zvao Aleksandra Todorovica, inzenjera, EBU strucnjaka, bio dekan TV akademije u Zenevi, da lepo sedne i napise clanak o izazovima, problemima digitalizacije u Srba
Hansel Hansel 16:21 07.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

Izvinite, možda je tekst koji sam napisao govori o više tema, ali one nisu pomešane na taj način kako ga Vi čitate.

Prvo, nisam napao nigde MPEG-4, samo sam parafrazirao objašenjenje koje Ministarstvo nudi na svom sajtu.

Drugo, vrlo prostom računicom sam pokazao da Ministarstvo, bar sudeći po izjavi ministarke, namerava da 300.000 uređaja plati po ceni od 200 evra.

Treće, ovaj risiver koji ste pronašli, i da jeste za DVB-T2, samo bi dao dodatnu argumentaciju za pitanje u naslovu teksta, koje je osnovno (bar za mene).

Četvrto, ja ništa nisam ni tvrdio da poznajem u detalje, niti to moram, moje je da postavim pitanja bar sa elementarnom informisanošću, a neka nadležni razjasne šta su hteli da kažu. Pa i sa tim iznosima i brojevima. Treba da im verujem samo zato što je neko iz Evrope bio pokraj njih kada su to izrekli? Btw, rekoše da EU daje 10 miliona evra za predajnike. Ministarka je govorila o višestrukom iznosu i to SAMO za 300.000 domaćinstava.

Konačno, ja sam na netu našao neke modele za DVB-T2 za 100-120 funti.

Pozdrav, vraćam se večeras!
jaksa scekic jaksa scekic 16:29 07.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

Sad mi nije jasno, il problem nov standard ili 200 po risiveru, il sve po malo, pa sta upali
A evo razlike







i zasto se Srbia opredelila za ovo resenje

Ovo je crtez iz Sveta kompjutera 02/2011 broja

jer DVBT ima 6 kanala za DVBT 2 daje 12 kanala, i posto ce Srbija imati dva multiplex kanal, to teoretski daje 24, a bice ih verovatno manje, jer ce biti problema sa harmonizacijom sa susednim drzavama.
A problem Hrvatske , i to Krkar zna jako dobro, sto berluskonijeve TV ne fermaju i duvaju signal do daske



uros_vozdovac uros_vozdovac 16:33 07.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

Jakša, RTS digital koji ide sad ide po MPEG2 kompresiji. Uštede radi i zbog slabe gotovo nikakve ponude MPEG4 ili MPEG2/4 STB-ova na našem tržištu. Sa televizorima u kojima je integrisan STB stvar je još gora, ponegde i može da se nađe MPEG2, a i on retko.Samo 11. meseci pre 2012. na našem tržištu ih nema.

Ja sam naravno pristalica MPEG4 kao boljeg, naprednijeg i štedljivijeg po resurse opreme, ali svakako nije štedljivije po resurse građana.

Ja lično ne vidim način da cena STB za MPEG4 ili MPEG2/4 padne u dovoljnoj meri da stigne MPEG2.

Hansel ima poentu, možda je za moj ukus prekonzervativna ali je svakako legitimna, pogotovo kad upotrebiš matematiku i gađanje ciframa. Migracija mora da se obavi brižljivo i savesno, kako će to ova ekipa da obavi videćemo, ali imajuću u vidu slabu korist za većinu, a veliki trošak mislim da će biti vatreno.
Hansel Hansel 16:36 07.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

Jakša, vidim da ste nešto dodali dok sam pisao prethodni odgovor, a što se tiče pozivanja stručnjaka, to ostavljam vama koji radite u medijima, plaćeni ste za to, to je vaš posao, pre svega ovih iz Javnog servisa koji do sada, napisah, ništa nisu narodu objasnili, a kamoli postavili neko pitanje.

Mogu samo da ponovim da ništa nije izmešano, samo je možda mnogo toga na jednom mestu. Da ne bih pisao feljton. A čini mi se da je sasvim razlučivo, naročito što je to pisani tekst.

I, da, naglasio sam da jesam za (i za tehnološki) napredak, ali ne s povezom preko očiju!

jaksa scekic
Sad mi nije jasno, il problem nov standard ili 200 po risiveru, il sve po malo, pa sta upali

Nemam ja ništa protiv novog standarda, samo sam postavio pitanje koliko smo mi sposobni za njega u svakom smislu, i za rečeni rok, 200 evra i "ugrađivanje" su posebna priča.

Tako da mislim da u ovom slučaju nisam konzervativan, mada to Urošu tako izgleda! (Pozdrav, Uroše!)
jaksa scekic jaksa scekic 16:51 07.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

Pitanje broj jedan, a zasto ne bi bili sposobni, ne razumem, zasto Srbija to ne moze da uradi.
Ajmo ovako, 24 kanala, umesto 12 koliko daje DVBT.
Ima pet nacionalih prekvencija.
Znaci da je stari sistem, ostalo bi(ajd da smanjimo po koji zarad smetnji) jos pet.
Svaki od ovih nacionalnih pocece (sem RTS-a) i drugi program. Evo u Hrvatskoj krenuo RTL-2 i Nova 2

Znaci ne bi bilo dovoljno kanala.
Ovako od 20 neka deset ida na ove nacionalne i ostaje jos deset slobodno.

a ugradjivanje, ali nema dovoljno elemenata, i BTW za Tvoju informaciju, zato kazem, raspitaj se malo, Javni servis NEMA APSOLUTNO NIKAKVE VEZE sa digitalizacijom.
Sve je u rukama Ministarstva i ovoj javnog novog javnog preduzeca.
Elem, zato sam i reagovao na neke delova, a gde sam pogresio pogresio sam kod Slovenaca, ali oni nemaju potrebe za vise od 6 kanala po multipexu.
Hansel Hansel 16:59 07.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

Ja sam rekao da Javni servis treba da izveštava o tome i pita o tome. Samo to. Ko što i o svemu srugome treba da izveštava i da pita.

OK je to sve sasvim što kažete, ja sam samo pitao može li to Srbija da uradi tkao brzo, anaveo sam i ko se (bitan) to indirektno pita.

Niko ne može da pusti nijedan novi kanal bez konkursa, da li se slažete? Da li je na vidiku neki konkurs? Da li se u zakonskim aktima bilo gde pominje digitalizacija? Koliko sam ja obavešten - ne.

Itd.

Sada stvarno moram da idem, nadam se da ćemo nastaviti, hvala na vremenu i trudu.
jaksa scekic jaksa scekic 17:06 07.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

Ja ne govorim o RTS digital, ja govorim o RTS HD experimentalnom programu koji ide preko Avale.
OK

pozdrav
J

I na kraju, nit radim u Ministarstvu, nit sam na javnom servisu, nit prodajem digitalne risivere, tako da ja branim zemlju Srbiju vise necu.
Moze ona i sama
jaksa scekic jaksa scekic 17:08 07.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

Hansel
Ja sam rekao da Javni servis treba da izveštava o tome i pita o tome. Samo to. Ko što i o svemu srugome treba da izveštava i da pita.

OK je to sve sasvim što kažete, ja sam samo pitao može li to Srbija da uradi tkao brzo, anaveo sam i ko se (bitan) to indirektno pita.

Niko ne može da pusti nijedan novi kanal bez konkursa, da li se slažete? Da li je na vidiku neki konkurs? Da li se u zakonskim aktima bilo gde pominje digitalizacija? Koliko sam ja obavešten - ne.

Itd.

Sada stvarno moram da idem, nadam se da ćemo nastaviti, hvala na vremenu i trudu.


E,pa sad sirimo temu, za konkurse je odgovoran RRA, koji kad se posao zavrsi ce to i uraditi.
Ne znam na koju zakonsku regulativu mislis, ja znam da Radio Beograd vec ima spreman programski plan za nekoliko digitalnih radio programa.
krkar krkar 17:19 07.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

jaksa scekic
Izvini, to je danas, a 2012, ili 2013, kad se pojavio DVD snimac bije je 1000 maraka, a posto je danas.


Kad se u Srbiji pojavio mobilni telefon bio je kod Bogoljuba preko 10 000 DEM. Kupovali su ga kriminalci i tajkuni. Deo normalnog poslovnog okruženja postao je tek kad je bio primenljiv i prihvatljive cene.

Pametan čovek i pametno društvo, a posebno čovek i društvo koji se ne razbacuju nepostojećim resursima, neće ući u najnoviju generaciju neke nove tehnologije (osim ako iz nekog razloga nije baš apsolutno neophodno i neizbežno) dok joj njenim širenjem ne padne cena na ekonomski prihvatljivu.

Nisam verovao da ću ovo morati da objašnjavam, ali evo kad moram:

prvo, jedan jednostavan izvor, ako baš treba, za one kojima nije poznato da je svaka nova tehnologija na početku uvođenja vrlo skupa:

Early adopters pay high price for new technology:

Cena proizvoda kroz vreme (posebno vredi za proizvode visoke tehnologije) savršeno se jasno može pratiti iz ovog grafikona:



Ciklus uvođenja (dinamika prodaje) novog proizvoda izgleda ovako:



E, sad dolazi najinteresantniji grafik: cena određene tehnologije u odnosu na trenutak kupovine



Dakle, bjelodano je da je najskuplje biti među prvima koji uvode novu tehnologiju.

I zašto bi to jedno odgovorno društvo radilo? Zato što neko od birokrata EU ili gikova očekuje da se cena tehnologije u Austriji, Finskoj i Portugalu obara njenim širenjem na Srbiju? Ajde!

Cela Evropa, osim malobrojnih izizetaka koje je Jakša uredno naveo: Irska, Slovenija, Turska, ima DVBT standard. Ako se sutra pokaže da je DVBT2 toliko neuporedivo bolji i neizbežan, treba sačekati da Nemci, Francuzi, Norvežani i ostale bogatije, tehnološki odgovornije i uopšte naprednije nacije taj problem reše na način da eventualni upgrade najmanje košta i izaziva najmanje smetnji - i to primeniti.

Ovako, mogla bi EU, u cilju smanjenja cene električnih automobila da predloži da Srbija od 1.1.2012. mora da registruje najmanje 10% električnih automobila - a ne sumnjam da bi se ovde našlo državnih funkcionera dovoljno glupih, ljigavih i servilnih da na to pristanu - i da se tako obara cena električnih automobila ne bi li siromašnim Šveđanima, Luksemburžanima, Belgijancima... oni bili pristupačniji.

Drugi važan aspekAt:

Nijedna od Srbiji susednih zemalja nema DVB-T2. Svaka od tih zemalja matična je nekoj od mnogobrojnih manjina u Srbiji - baš kao što je Srbija matica srpskim manjinama u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji, Rumuniji i Mađarskoj. Ovim potezom glupa/nekompetentna i/ili napaljena i/ili korumpirana ekipa koja je odlučivala o standardu POTPUNO UKIDA MOGUĆNOST KOMUNIKACIJE IZMEĐU MANJINA I MATICE. U oba smera.
jaksa scekic jaksa scekic 17:42 07.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

Ja nemam naucni prostup, ali Svedska ima, onda uradili su to u UK da bi povecali kapacitet HDTV kanala, ali prava precizna racunica bi bila:

1. Koliko kosta uvodjenje DVBT dva multipex kanala 12 kanala ukupno

2. Koliko bi kostao upgrade na DVBT 2 da se dobije 24 kanala

3. Koliko kosta ravno na DVBT 2 bez upgrade

E, to je racunica, e to Ministarstvo verovatno da ima, a sto se tice ugradjivanja, ugradjivanje je isto kod DVBT i DVBT 2.

Lepo ja velim, ali ne mogu da nadjem coveka Aleksandar Luj- Todorovic da napise text, on se covek u to razume, i njegova je validna.

Jer, pazi sad DVBT , ima dve vrste kompresije, pa se i tu komplikuje.

To ti je isto kao i sto je RTB pocela TV u boji 71 godine, i bila je medju prvima, sta il trebalo da se ceka jos koja godina, dok se EI NIS ili Gorenje ne pocnu da prave TV u boji.


Ali, kao sto sam napisao gore, predpostavljam da je broj kanala u multipexu bio odlucujuci.
Srbija bi mala 12, e Srbija je odlucila da ima 24.

Evo objasnjenja, ali svaki ciga svoga konja hvali

[/url][url=http://www.dvb.org/technology/dvbt2/index.xml]
javascript:;
DVB T2 se koristi u cetiri zemlje u Evropi, u cetiri je ujavascript:; probnom pogonu, a kao standard usvojen je u jos 4 evropske zemlje (ukljucujuci Srbiju)


I ako smem da zamolim, malo ozbiljniji linkovi od casopisa za engleske potrosace i musterije

pa je onda red i da stavis link na odgovor drugog experta, koji tvrdi da usvanje novih tehnologija je i te kako korisno

[/url][url=http://conversation.which.co.uk/technology/early-technology-adopters-get-ahead-in-life/]



Hansel Hansel 21:46 07.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

Vraćajući se kući, upravo sam razmišljao o pitanjima koje ste sami sada pomenuli, ali trebalo bi možda razmotriti i koliko bi se uštedelo odlaganjem digitalizacije, čekanjem da cene padnu (čime bi se izbegao nepotrebni trošak, ako bi bio trošak kad bi se na kraju podvukla crta). Da ne pominjem da bi narudžbina od milion, milion i po set-top boksova morala da znači daleko povoljniju cenu od 100, a kamoli upitnih 200 evra!

Što se zakonske regulative tiče, ona je valjda ipak potrebna pre bilo kog posla. Ukoliko se nešto nije promenilo u poslednjih pola godine, mi nemamo nijedan zakonski akt u kome se pominje digitalizacija etra, u kome se propisuje broj programa i uslovi za dobijanje prava na emitovanje. Radio Beograd može da planira digitalne programe, ali na osnovu čega će ih emitovati? U kom multipleksu? Do sada niko nije pomninjao digitalizaciju radio-etra, koliko znam, u Evropi radio opseg nije "pretrpeo" digitalizaciju. Naravno, u multipleks se može spakovati i radio program, ali to znači da će se moći slušati samo preko set-top boksa.

I, šta sad, da bismo imali 24 programa, mi ćemo se digitalizovati po najskupljoj varijanti, a tek kad to uradimo možda ćemo doneti zakonska i druga akta, pa onda raspisati konkurs, i onda možda dve godine po digitalizaciji konačno i imati tih 24 programa, a do tada samo ovo što imamo i dosad. U trenutku kada bismo možda uštedeli 100 milionda evra. Ali, šta je to za nas!

Ništa znači ne možemo efikasno i da istovremeno završimo više vezanih poslova (kao da ih sve rade jedni isti ljudi, pa ne mogu da stignu), moramo sve da razvlačimo i to na najskuplji način, i potpuno besmisleno!
Hansel Hansel 22:33 07.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

Hvala, Jakša, ali ovo je analiza s predlozima (studija izvodljivosti), ovo nije dokument na osnovu koga neko može da raspiše konkurs za dodelu frekvencija (tj. sada pozicije u multipleksu ili kako bi se to već reklo). Pominje se 2014. godina kao termin isteka postojećih dozvola. A nisam ni pronašao jasan odgovor na pitanje koliko programa će moći da se gleda na određenim područjima. Status quo do 2014:
U periodu tehnološke tranzicije registrovani TV emiteri imaće važeće dozvole za emitovanje. Prve dozvole ističu 2014. godine.

Uzgred, vidim da se ne planira vidljivost RTV u celoj Srbiji i pitam se - zašto sada, kada bude moguće to obilje kanala, kada svi plaćamo pretplatu u istom iznosu - i Vojvodina i "ostatak Srbije" (odvratan izraz, mada vremenom dobija na istinitosti), a ja bih baš kad odem u zavičaj radije da gledam nešto na RTV umesto na RTS-u... I ne samo ja.

Dalje, vidim da se prejudicira da će nacionalni emiteri zanavek ostati samo u Beogradu:
Formiranje MUX-1 za nacionalno emitovanje, obavljaće se na
predajniku Avala (svi emiteri su iz Beograda).


I, konačno, pitam se šta će biti s predajnicima koji su kupljeni pre neku godinu, tada rekoše da mogu da će moći da emituju digitalni program kada dođe trenutak. Ali, verovatno DVB-T, pošto se, vidim, pominju velike cifre, ukupno 16 miliona evra, za novu opremu...
krkar krkar 22:40 07.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

jaksa scekic
http://www.ratel.rs/upload/documents/Novosti/Prezentacija_RATEL_15.12.pdf


Ova prezentacija je jedno veliko NIŠTA. prvo, u početnim premisama se navodi da je usvojen standard DVB-T2.

Sva moja pitanja odnose se upravo na procenu opravdanosti uvođenja DVBT2 u odnosu na DVBT. Nikad nisam video nijednu studiju opravdanosti niti za nju čuo. A ni ljudi sa kojima sam razgovarao.

Inače, ova prezentacija je tipična privatna mutljavina pod firmom državnih institucija i fakulteta, prebacivanje posla privatnim fiormama koje su ili u vlasništvu članova RATEL-a ili oni u njima uzimaju masne honorare.

Uostalom, tebi je vrlo dobro poznato da je matematički model pokrivenosti koji oni ovde potuljeno prodaju omašio za oko 30%. Slučaj ti je jako dobro poznat a ako treba mogu da ti pošaljem i analize, rezultate, grafikone.

Muka mi je od ove države i ponovo molim Nemce da šalju okupacione snage!
jaksa scekic jaksa scekic 22:52 07.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

OK, predajem se, ali rekoh, DVBT dva multipex kanala 12 kanala, jedan multiplex za nacionalno, drugi za regionalne.
Nije dovoljno, il lepo pise u studiji koju pljujete.
Bice 12 kanala za nacionalmo u prvom multiplexu, i ostalih 12 za regionalce plus RTV

Zanci RTS 1, 2, 3, bice Parlamentarni kanal, Prva (prvi i drugi kanal), B92 (dva kanala plus kanal vesti) happy i to je vec devet i Pink, ako bude postojao do tada.

Pa racunajte malo. I kako to da stane u prvi multiplex kad je DVBT samo po sest kanala.

Ajde, jeste svi su se ugardili, uzimace pare, i ne vredi, predajem se i odoh.

E da ne zaboravim i Nemci prelaze na DVBT 2
i opet kazem, sad uz inat cu da nadjem Luja Todorovica da napise o digitalnnoj TV, ono sto on napise, to vam je pa kako ispadne :)))
Hansel Hansel 23:22 07.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

OK, OK, ja ne pravim toliko pitnaje oko tehničkih aspekata koliko ekonomskih, i samo da pitam kada će to i kako Prva dobiti dozvolu za drugi kanal, B92 za info, Parlamentarni... Je l' vi to pričate o vremenu posle 2014? (Evo, u Hrvatskoj krenuli novi kanalai POŠTO SU ZAVRŠENI KONKURSI, praktično u isto vreme kada je digitalizacija završena.) Onda samo molim odgovor zašto papirološki sve ne srediti do 2014. i lepo onda preći na DVB-T2? Ponavljam, razlozi čisto ekonomski... Jedino ako nas ne spasu nova radna mesta blagodareći digitalizaciji... Tako da molimo g. Todorovića da se osvrne na sve aspekte. Hvala unapred!
jaksa scekic jaksa scekic 23:32 07.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

Koliko ja znam, digitalizacija u Hrvatskoj je pocela po sistemu zupanija po zupanija, ne znam tacno jos koje godine pa tek kad je sve zavrseno, onda je njihov RRA poceo da daje licence, i koliko cujem, nisu svi kanali jos podeljeni. HRT krece sa nekoliko novih kanala, a dobice licencu valjda i jos neki drugi, ali spektar jos nije popunjen.
Pa tako ce biti i za Srbiju predvidjam. Mislim da napraviti konkurs za dodatne digitalne kanale nije otvaranje atomske centrale , ali jurim Luja Todorovica, nadam se da sam mu na tragu i zamolicu ga da napise text o Srbiji, digitalnoj TV, zablude , nadanje ekonomija i neka doda stog hoce :)))))

PS: I molba autoru bloga, imam mnogo postova, pa slobodno brisi one sto se odnose na pojedine zemlje ili samo na kompresiju MPEG 4 da ne opterecujemo Blog
Hansel Hansel 23:47 07.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

U Hrvatskoj je gašenje počelo početkom prošle godine - 26. januara, a završilo se 5. oktobra, s tim da su ostali neki "analogni otoci" do 31. marta ove godine - repetitori koji pokrivaju područja do kojih ne dopire digitalni signal.

Što se mene tiče, brojnost postova nije problem!
NNN NNN 10:09 08.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

oni su pre godinu dana govorili o 100 evra, a sada o 200!

Hansel Hansel 11:05 08.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

Haha, gde baš da se poklope iznosi, uvek sam govorio da je za sve kriv Duško Kovačević, on je taj koji je distribuirao "ideje" najširim masama! I, kako da onda one ne dođu i do "elite"?
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 12:41 08.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

http://www.ratel.rs/upload/documents/Novosti/Prezentacija_RATEL_15.12.pdf


Ma jeste, sve je to lepo, ali nepismenima (većina korisnika ovfde na blogu zna ponešto o materiji, pa smo ipak u kategoriji "nepismenih" za temu - a šta tek reći o širem pućanstvu ) se sve da uvaliti i prodati, dokle god moraju da se oslanjaju isključivo na "Čitanje" da bi pazaraili.

Elem, nema zbora da je T2 novija i naprednija tehnologija (ne brkati sa tipom MPEG kompresije, potpuno različite stvari), ali je to TOTALNO nebitno.

Evo primera - kada se pripremalo uvođenje G3 tehnologije u ovdašnju mobilnu telefoniju, stručnjaci koji rade za RATEL su na sva usta i levo i desno pokušavali da spreče da Telekom to uradi.

Pričali su kako je to "zastarela tehnologija", te da treba da se ODMAH ide na G4. Dalja "obrazloženja" su išla linijom "Zavera, Soroš, mrski Zapad, uvaljuju pravoslavnima zastarelu tehnologiju koju niko na zapadu neće", etc.

Na svu sreću tada ih niko nije slušao (jer su pare od primene mogle odmah da se ubiru), pa već godinama ovde uživamo (ukjučiv pomenute mrske protivnike "zastarele" tehnologije ) blagodeti G3.

Ista je priča i sa DVB-T vs. T2. No ovog puta su uspeli da nas "nagrade" najnpovijom tehnologijom ali na prevaru. Pod jedan, cela priča je počela tako što je sve to predviđano za 2015, pa je i bilo nekog smisla da se veruje da će do tada T2 biti preovlađujuća tehnologija (mada je u trenutku kada su ovde smišljali Plan, T2 u svetu bio maltene eksperiment koji se razmatra ). No, ako se odmah, već sada uvodi, to je druga priča, i verujem da će da košta mnogo veće novce, i državu i građane, a samo zarad toga da se žabe potkivaju (uz standardno predizborno arčenje budžetskih para). Generalno, Srbija nema nikakve potrebe (osim te dve pomenute) da sada prelazi na digitalno emitovanje, a poček od dve-tri godine bi nam uštedeo ogromne pare. No, niko od političara ne želi da propusti da zagrabi u taj kolač, nisu ludi da štede pare državi a sebi da uskrate em podebele novce, em politički marketing.

A inače, ne sumnjam da će da spiskaju i više od sume koju je Mis Pigi navela, sve po principu jeste da nema leba i da je država u raspadu, ali evo vam digitalni kolači, pa nas se setite na izborima ;> To povrh spiskavanja za samo uvođenje tehnologije, koje će makar 50% biti po Kolubara principu (koji je inače ovde usavršio Karić, ovi posle su samo princip raširili na sve tehnologije ;>

Hansel Hansel 17:48 08.02.2011

Re: Odgovori na POČETNA pitanja

Hvala!!!
bookez bookez 02:06 09.02.2011

Early adopters

Early adopters najvise placaju, ali mogu i najvise da dobiju od novog proizvoda / nove tehnologije. Kako stoje stvari sa televizijom:
-Najjeftinije je nemati televizor uopste.
-Sledeca je postojeca analogna situacija (ne racunajuci da ce digitalna televizija najverovatnije biti uslovljena spolja).
-Sledeca po izdatku je DVB-T
-Trenuno najskuplja opcija je DVB-T2 (moze i skuplje, opticki kabl do svake kuce, WiFi gradovi i slicne futuristicke zamisli koje postoje tu i tamo)

Svaka naredna lestvica daje neke pogodnosti u odnosu na prethodnu. A kako stoje te cene i televizija:

Prvo, cena DVB-T2 renomiranih set-top boxeva je trenutno ispod 100e. Ako u jednu stvar mogu da se kladim to je da ce cena elektronike da pada i to strmoglavo. Kroz par godina najverovatnije nece ni moci da se kupi DVB-T receiver, jer ce receiveri da sadrze oba standarda (probaj da pazaris CD rezac, a to jos ima i optiku i lasere u sebi).

E sada, cena prelaza na DVB-T2 za drzavu/stanicu koja vec koristi DVB-T, je mnogo skupa (ne samo da im investicija DVB-T jos uvek donosi novac, i da bi morali da ulazu u novu infrastrukturu, vec je tesko nagovoriti ljude da bace uredjaje koje su kupili pre samo par godina, tj trenutno ne bi imali korisnike, osim ako ih ne nateraju).

Kod nas je situacija drugacija. Posto vec prelazimo na digitalnu televiziju (a najverovatnije moramo ako zelimo u EU), cena DVB-T2 je zapravo samo razlika izmedju DVB-T2 i DVB-T. Kolika ce ta razlika za krajnjeg korisnika da bude kroz 2-3 godine. Ja bih rekao manje od 10 eura za nov uredjaj. Da li bolja robusnost (manje smetnji), veci broj kanala vredi tih para, to je vec licna stvar.
jaksa scekic jaksa scekic 15:39 07.02.2011

Irska MPEG 4


The RTE free to air DTT services will use an MPEG 4 compression standard and MHEG 5 (V6) middleware MPEG 4 is different to the MPEG 2 compression standard used in the UK. Retailers should note that televisions with MPEG 2 tuners only, will not pick up the Irish DTT service, when it develops.
A free-to-air Digital terrestrial TV (DTT) service providing access to the existing national TV channels and some new Irish TV channels is due to be launched in Ireland in October 2010. This service will be provided by RTÉ using a network built by RTÉNL.

cult cult 15:50 07.02.2011

VIP?

čestitke, mr Hansel...
Hansel Hansel 15:59 07.02.2011

Re: VIP?

Hvala, ali na čemu, mr Cult?!

Svejedno, bio sam iznenađen, izgleda da se tekst dopao odgovornima.
Hansel Hansel 16:48 07.02.2011

Re: EU preporuka

jaksa scekic
[/url][url=http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_terrestrial_television]

http://en.wikipedia.org/wiki/DVB-T2

Videćete i na "Vašem" linku da se DVB-T2 pojavljuje u tri evropske zemlje - Britaniji, Italiji i Švedskoj, a na "mom" i ovaj tekst:
Serbia

On May 2009, the Serbian Ministry of Telecommunications and Information Society officially announced that the DVB-T2 standard will be the national digital terrestrial broadcasting standard for both SD and HD. Serbia has become one of the first countries to commit to the DVB-T2 standard. First public test with DVB-T2 signal in Serbia was during Telfor 2009 conference in Belgrade. Analog switch off has been planned for April 4 2012.
zilikaka zilikaka 00:04 08.02.2011

terca

Koliko mogu da shvatim oni, koji se u državi za nešto pitaju, se opet ponašaju kao pijani grofovi.
Jbte, pa mi smo uboga sirotinja. Ne samo što ogroman broj pojedinaca bukvalno nema leba da jede, nego kao društvo ne moš skupimo para za elementarne stvari.
E, pa ako u državi nema para, a nema da se zakrpi školska fasada koja ugrožava bezbednost, pa se stvar rešave zabranom zadržavanja osnovaca u blizini zgrade, i/ili ako ne možemo da bar svojoj deci omogućimo sve metode lečenja, (u uslovima u bolnicama ne bih) onda je više nego neukusno za taj sistem sa 2 posle T davati još toliko para.
Ne znam samo da li tako mudre odluke donose zbog sirotinjskog kompleksa (da se pokažemo pred drugima), il tu ima još nečeg.
..
Čestitka autoru za VIP!
Hansel Hansel 00:27 08.02.2011

Re: terca

Upravo tako, zato sam i pisao, niko normalan nije protiv napretka, ali hajde da vidimo prvo koliki nam je guber... o "još nečemu " da ne pričamo...

Hvala! Dirnut sam!

I od mene za tebe:
dali76 dali76 05:39 08.02.2011

Re: terca

Cestitka hansil.
Sasvim legitimno pitanje oko I u svezi naplate iz budzeta.
Ja ne znam mnogo o thenologiji ali ovaj blog prije svega citam kao poziv drzavi na transparentnnost u pogledu cijene za novu tehnologiju.
P.S.
Gos’n Jaksa malo razumijevanja za nas amatere koji bi da koriste ovo elektronsko parce papira ne bi li postavili neka pitanja.
Znam da to nekad ne radimo ni blizu toliko profesionalno kao vase kolege ali opet ovakve teme su ipak mnogo vrednije od clanaka , koji pisu ljudi za novac a bave se Dachom i …zaboravih drugo ime slavnog para pred rastavom braka.

jaksa scekic jaksa scekic 08:57 08.02.2011

Re: terca

Sve je za raspravu i svako pitanje je validno, ali da bi pitanje dobilo uspesan odgovor, ili da bi se Ministastvo priheftalo na stub srama, potrebno je samo malo preciznije definisati pitanje.
Nista vise,znaci definisali smo problem,
1.200 evra subvencije za top-box za DVB T-2

2. Definisali smo da ima zemalja u Evropi (12) koji ce koristiti ovaj sistem

3. Da nikom nije obrazlozeno zasto DVB T-2 a ne DVBT (bar javno, zvanicno)

4. Da li ce kupone dobiti svi, ili po nekom kriterijumu

PS: Sto se tice amaterizma ni moje znanje tehnike nije nesto jace, nego sta cujem od ljudi koji su u TV poslu, ali sa strane produkcije. Digitalno doba i digitalna TV je cudo, tako da samo gledam sa strane.
PPS: ja sam samo protiv da se ponekad sa prljavom vodom izbaci i dete, a to se u Srba cesto desava.

E, da, glavno sam zaboravio - cestitke za VIP status
Hansel Hansel 10:52 08.02.2011

Re: terca

Hvala, Dali, hvala Jakša!

Samo da ponovim da se moj tekst nije suprotstavljao ni digitalizaciji ni usvajanju standarda DVB-T2, postavljao sam pitanje opravdanosti i ekonomske opravdanosti, kao i trenutka, u želji da preventivno delujemo na moguće špekulacije, a ne da pravimo i gledamo "Insajdere" i čitamo saopštenja Saveta ili Agencije za borbu protiv korupcije tek pošto se (možda!) sve desi(lo)! Na kraju, možda je ministarka nešto nespretno rekla, ali, hajde neka je neko pita koja joj je računica, od koga će da kupi set-top boksove, po kojoj ceni, kada, koliko misli da može brzo da ih podeli ljudima, po kojim kriterijumima će ih deliti i da li su oni u redu... Pitanja je milion! Dalje, zašto su kupovani predajnici za jednu tehnologiju, a sada se kupuju za drugu... Zašto građane niko nije obavestio (i ne obaveštava) da televizore koje skupo plaćaju već nekoliko godina neće moći da koriste za prijem DVB-T2 signala, niti se na vreme obaveštavaju kako će taj prelazak da izgleda?

"Skromno" mogu da kažem da je moja jedina greška što sam se pozvao na tekst sa sajta Ministarstva (i to starog, na novom ima još manje informacija) u kome se govori(lo) da je (u tom trenutku) DVB-T2 bio prisutan delimično jedino u Britaniji, i to kao sistem paralelan sa DVB-T, što je i sada slučaj s drugim evropskim zemljama u kojima se pojavio - nigde nije jedini sistem i mogli bismo da pronađemo neku statistiku koliko je u Evropi prodato set-top boksova za DVB-T2 do sada, informaciju ko je proizvođač i sl.

Ja Blog shvatam kao poligon za razmenu mišljenja i informacija, pa otuda smatram da niko ne mora (a i ne može) da ponudi konačnu, sveobuhvatnu istinu. Zato smo svi tu da bismo razgovarali. I zato - hvala svima koji su se uključili!
milomlad milomlad 11:39 08.02.2011

Re: terca

Свакако да се понашају кабадахијски. Стоји свака примедба, која се односи на расипање новца из буџета.

Присетимо се фамозне Универзијаде и набавке опреме за "веслање на сувом". Тада је говорено да ће се та опрема ХХ-итог века исплатити саму себе. Да ли је неко чуо за било какву корисну примену те технологије, осим да Скај и екипа снимају ли снимају, нако за себе и екипу. Верујем да смо чули да смо те године имали рупу у буџету од 145 мил. долара (задужили се "повољно" код ММФ-а и СБ), а за прелепу, дивну и никад виђену Универзијаду, коју нико жив не преноси, нити прати, потрошили смо 125 мил. еврића? Може ли неко да искрено каже где се одржава наредна Универзијада? Па да се сам увери у битност исте спортске манифестације!

Многи од нас су платили прикључење кабловским оператерима око 30 еврића и сада нам мало мало па искључују, пребацују, додају непотребне канале. Посебно ми који смо били заведени понудом IPTV OPEN Телекома. Сада су наводно укинути промотивни период, па су скинули HBO и Cinemax-а. Да би их поново укључили траже додатних око 700 динара, па су се досетили и да уведу "засебно" HD-full, за чега је потребно издвојити тричавих додатних 325 динара. Све у свему да бисте имали све треба вам око 3000 дин. што му дође око 10% просечне плате у Р.Србији? Кад се овом дода да смо сви ми стари корисници ADSL-а преко Телекома преварени тј. ускраћени за повећање брзине преноса, да би се што више наватало нових. Разумљиво је што више нисам корисник тих дивних и напредних технологија. Не због њих, него због људи који је заступају, инсталирају и одржавају.

Можда ће неком ова два примера (а има их још много) бити поучна да реалније сагледају дигиталну будућност!
jaksa scekic jaksa scekic 12:27 08.02.2011

Re: terca

Apsolutno saglasan, samo da prijavim da sam zamolio Luja Todorovica da pogleda Blog i da nam da svoje komentare, pa sad cekam odgovor

J
Hansel Hansel 12:36 08.02.2011

Re: terca

Hvala, čekamo i mi!

Milomlad, hvala i tebi!
cyberm cyberm 15:20 08.02.2011

Re: terca

jaksa scekic
Apsolutno saglasan, samo da prijavim da sam zamolio Luja Todorovica da pogleda Blog i da nam da svoje komentare, pa sad cekam odgovor

J

E, sad vam se pece kolac...
cult cult 21:15 08.02.2011

Re: terca

E, sad vam se pece kolac...


ok.
čekajući Luja...
Hansel Hansel 23:32 10.02.2011

Re: terca

Tekst je postavio Jakša na svom blogu: Da li je na pomolu digital(izacio)na pljačka? (2)
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 21:14 08.02.2011

samo da mahnem i

cestitam VIP!!!

Hansel Hansel 22:12 08.02.2011

Re: samo da mahnem i

Jaooo, ta čestitanja... Kad bolje razmislim, odavno mi niko ništa nije čestitao (nije ni bilo povoda ), zato mi tako čudno... Hvala!

Hansel Hansel 00:06 09.02.2011

Komentar s jednog BiH foruma

"Od sada će vam smeće koje gledate biti kristalno čisto."

---

Kopajući još malo, naiđoh na RTS-ovu vest od pre 11 meseci, u kojoj ministarka Matić kaže:
Министарство ће врло брзо упутити упутства о куповини телевизора, а наш план је и да се у продавницама које продају технику истакну упутства шта би требало купци да купују.

U istoj vesti:
У Мађарској и Италији законом је прописано да сваки ТВ пријемник који се продаје мора имати налепницу с обавештењем о томе које сигнале види и хоће ли на њему моћи да се гледа нова дигитална телевизија.
zovitemegrunf zovitemegrunf 01:22 09.02.2011

ne tvrdim...

...da je sve bas tako kako cu napisati, ali to je neki pregled koji sam sacionio sebi samom, vodjen tehnickom radoznaloscu i planirajuci kupovinu igracaka za veliku decu. Dakle, po redu:

Q: Zasto se zuri sa digitalizacijom?
A: Zato sto moramo da jurimo komsiluk, oni ce, kada se digitalizuju, 'ubiti' svojim predajnicima nase analogne kanale. (Nemam pojma da li je tacno, procitao negde)

Q: A gde su tu kablovski operateri?
A: SBB i slicni ce moci da do mile volje nastave sa emitovanjem onog sto zovu "osnovni paket" na dosadasnji nacin, i za gledanje tih programa nece biti potrebno nikakvo sokotjalo. Za ono sto se posebno placa, sokotjalo sleduje i danas, i to digitalno.

Q: Da li se predvidja digitalizacija radio programa?
A: Nisam nasao plan slican ovom za TV. Ne kazem da nece biti digitalnog radija, samo da se AM/FM nece gasiti,bar ne u dogledno vreme.

O nasim kablovskim operaterima: SBB i Telekom, provereno, za digitalne kanale standardne rezolucije daju prijemnike koji imaju samo analogni, composite video, izlaz. Meni je tu bilo nesto cudno, pa sam malo proveravao naokolo i ustanovio da je to tako i u belom svetu, za standardnu rezoluciju. E sad, ne bi me cudilo da nasi bizmismeni naplate HD, pa takodje uvale prijemnik koji ima samo analogni izlaz. Jbg, jeftiije.

O novom emiteru, kako se vec zove: Ukoliko bi sa Avale uz 'otvorene' programe poceli da emituju i pakete slicno kablovskim operaterima, uz odgovarajutja sokotjala, evo mnogima spasa od tiranije kablovskih operatera. Ili, bar, vece konkurencije.

O ugradjivanju i pratecim budalastinama su dovoljno pisali drugi, taj deo preskacem

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana