Društvo

uticaj tenisa na srpsku palanku

antioksidant RSS / 07.02.2011. u 11:57

 osvojiti dejvis kup ili gren slem je velika stvar za svakog tenisera na svetu. iz sasvim racionalnih razloga. a i za svakog teniskog navijaca iz malo manje racionalnih razloga ali navijanje nikada i nije bilo bas racionalno. moze li se uz neku posebno nategnutu argumentaciju pronaci i interes da se zakup carsafa (pre?)plati pola miliona eura (ali samo ako marat safin dodje na turnir posle)? sajam knjiga pa atp turnir serbia open, finansijski izvestaji closed. to su brendovi beograda* (treceg najveceg grada na balkanu) po izjavi gradonacelnika, inace sklonog da nesuvislo izjavljuje.

mada, s tim carsafom smo vec dosli na temu - uticaj tenisa na srpsku palanku ili preciznije na srpske palanacke politicare (kao i da ima drugih, bar medju zivima).

tenis je lep sport. gledljiv. popularan i u masama i medju "masivnima". meni promice "nacionalna promocija**" ali ok. ako neko misli da se sportskim uspesima moze zabarusiti totalna neuredjenost drzave, podseticu ga na istocnu nemacku i silne plivacice, dizacice tegova... i honekera. ali neka. svakom drustvu je potreban mit oko kog se pletu zajednicke niti a (i)racionalno navijanje je jedan od najbenignijih mitova na raspolaganju.

cudnom srecom, potpuno nezasluzeno, srpska palanka (misli se na "politicku" elitu a ne na navijace. navijati je lepo, opustajuce, potrebno...) ima jedinstvenu priliku da svojata novaka, jelenu, anu, janka... neko to plati carsafom, neko bi da pokloni deo gradskog parka ali mu dusmani ne dadu. pa se on jedi. radost zbog svakog uspeha tenisera se mesa sa ozlojedjenoscu zbog uskracene prilike da  se "deo uspeha vezuje za naš grad i kojim bi i šumadija sijala".

wtf? o cemu ti to kume, razuma ti? da prosirim ja citat (u pitanju je "saopstenje" koalicije za sumadiju***, izazvano igrama novaka djokovica u melburnu), mozda bude jasnije:

 "Baš sada želimo da podsetimo da su gradski odbori SNS i DS otvoreno protestovali protiv beneficija koje su Grad Kragujevac i gradonačelnik Stevanović želeli da daju ovom momku samo da bi se deo njegovog uspeha vezivao za naš grad i da bi i Šumadija njime sijala".

da li je jasnije? nije? pa kako nije? sta ovde uopste moze da bude nejasno? procitajte ponovo: beneficijama koje su "Grad Kragujevac i gradonačelnik Stevanović želeli da daju", "uspeh ovog momka" mogao je biti pretvoren u "sijanje sumadije". ha! cini mi se da je pronadjen neverovatan nacin za uspeh u zivotu. kupovina ucesca u tudjem uspehu. jusein bolt srusi rekord na 100 metara, ja mu calnem kintu na racun i sija cela sumadija. simple as that! nista trening, nista trcanje - "benificija" i kraj. postajes deo uspeha i jos obezbedis osvetljenje za rodni kraj. za "par beneficija tom momku" jednostavno ignorises cinjenicu da je tenis u kragujevcu svoj maksimum dostigao sa filipom olarevicem (talenat koji nije imao srece da se ostvari u potpunosti), prevaris hudu srecu sto nije dopustila "isijavanje" iz srca sumadije...

ova zemlja je puna genija. ali puna. malo li je: carsaf (u ovom slucaju park) za "vezivanje i sijanje"!

i za kraj jedno pitanje: vidim da se kroz medije provlaci da dinkic nije prisustvovao redovnoj sednici vlade u cetvrtak jer "bojkotuje" zbog toga sto vlada jos nije krenula da smenjuje slobodana ilica (valjevca koji se naljutio sto je gorenje uz dinkicev podsticaj i amen vlade srbije otislo u zajecar gde je na vlasti clanica dinkicevog ups-a). ima li neka fora za ministre - ne pojave se par puta na sednici i automatski popiju otkaz? ako ima, upotrebite za ovog "eksperta" srece vam.

.......................

* Gradonačelnik Beograda Dragan Djilas rekao je novinarima da je ATP turnir "Serbia Open", na osnovu decembarskog istraživanja, posle Sajma knjiga "nešto na šta su Beogradjani najviše ponosni" i dodao - "možemo li mi u Srbiji da jednom ne tražimo šta je tu loše, da ne blatimo sve što uradimo".


On je rekao da će Beograd nastaviti da pruža pomoć turniru Serbia open.

.....................

**pa mi tako promice i znacenje recenice: "zna se kako treba da se prica o srpskom teniseru na srpskoj televiziji...." i kako greh postane ako neko zeli da svoj posao komentatora obavlja objektivno? ali ako to "javnom servisu" ne smeta... (ili mozda "servis" u nazivu znaci da treba biti preterano servilan?)

..................

***Sada kada je na putu do svoje druge grem slem titule počistio seriju vodećih svetskih asova belog sporta, Novak Đoković je potvrdio svoju izuzetnost, u koju nikada nismo sumnjali,ali i dao najbolji mogući šlagvort da podsetimo na političke ambicije ZAJEDNO ZA ŠUMADIJU i stvarne civilizacijske pozicije kragujevačke političke alternative. Baš sada želimo da podsetimo da su gradski odbori SNS i DS otvoreno protestovali protiv beneficija koje su Grad Kragujevac i gradonačelnik Stevanović želeli da daju ovom momku samo da bi se deo njegovog uspeha vezivao za naš grad i da bi i Šumadija njime sijala.Zajedno sa političkom fantomima  komunizma i kvazi anarhizma oni su pre godinu dana najurili Đokovića iz Kragujevca. 

Neka je sramota sve one naše sugrađane koji su, makar i obmanuti,od Đokovića branili iždžigljalo žbunje i šiblje u blizini Velikog parka. Prilika je da jednom za svagda, na ovom primeru prepoznamo ko su retrogradne,palanačke snage koje se udružuju da bi gušile Kragujevac i parazitirale na njemu, ali i da su porodične vrednosti, napredak i uspeh mogući samo na putu podrške pojedincu, izuzetnosti i civilizaciji  Zapada, što ZAJEDNO ZA ŠUMADIJU bezrezervno čini.  

Autor / izvor: Informativni centar ZAJEDNO



Komentari (88)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kukusigameni kukusigameni 12:03 07.02.2011

sportska drzava

Kada sport postene jedini drzavni projekat, onda je jasno gde se nalazi ta drzava.

EDIT.
Iju, prvi.
antioksidant antioksidant 12:10 07.02.2011

Re: sportska drzava


Kada sport postene jedini drzavni projekat, onda je jasno gde se nalazi ta drzava.

ovo je jos nizi stadijum - nema ovde drzavnog projekta, samo kesanje na tudje (uspesne) projekte

naravno - ne sopstvenim parama
kukusigameni kukusigameni 12:12 07.02.2011

Re: sportska drzava

kesanje


alarih alarih 14:04 07.02.2011

Re: sportska drzava

antioksidant

Kada sport postene jedini drzavni projekat, onda je jasno gde se nalazi ta drzava.

ovo je jos nizi stadijum - nema ovde drzavnog projekta, samo kesanje na tudje (uspesne) projekte

naravno - ne sopstvenim parama

Ma jok.
Ovo ti je klasični dil sa Familijom (Family Sport)

Novaku svaka čast, al otac i stric su mu takve šabančine i jajare murdarske, da to dugo nije viđeno. Pa još alavo, samo "daj, daj, DAJ!" i to onako na viku, galamu i bezobrazluk, oni su rojalti valjda, šta li, ko se zaboga usuđuje da im stane na put, taj je protiv Novaka, Srbije i Boga. A ko je uspeo od njih da naplati bilo koji posao, al' u parama, a ne kompenzacijom ručkovima u "Novaku", evo ja se

S'obzirom da i naši političari mahom funkcionišu na istoj frekvenciji, cenim da je samo "uspešnost naplate" razlika između ovih koji ih podržavaju i ovih koji glasaju protiv.
antioksidant antioksidant 14:12 07.02.2011

Re: sportska drzava

Novaku svaka čast, al otac i stric

juce je bio utisak nedelje i poslednji utisak je bio pod nazivom "da li nam novak nesto duguje?" uz komentar - poklonio nam je svoj trofej (posvetio); da li je novak bolji od nas ovde i da li nam nešto duguje?

interesantan pristup
alarih alarih 14:25 07.02.2011

Re: sportska drzava

antioksidant
Novaku svaka čast, al otac i stric

juce je bio utisak nedelje i poslednji utisak je bio pod nazivom "da li nam novak nesto duguje?" uz komentar - poklonio nam je svoj trofej (posvetio); da li je novak bolji od nas ovde i da li nam nešto duguje?

interesantan pristup

Ja moram priznati da mi tu ništa nije jasno u tim pričama ko kome šta dođe. On dečko radi svoj posao, igra taj tenis, mi navijamo (ili ne navijamo). On će igrati i bez našeg navijanja, jer igra zbog sebe, a ne zbog nas. A mi ćemo navijati i bez da nam on nešto poklanja (poklanja, wtf?), iskreno, navijaćemo i bez da on igra, jer ne navijamo zbog njega, nego zato što nam je navijanje zabavno. Da nema Novaka, našao bi se već neko drugi da mu poklonimo simpatije. Mislim, živeli smo i pre njega nekako

Elem, to su dva potpuno ka sebi i svojoj koristi usmerena, takoreći sebična procesa, koja se, eto, igrom slučaja nađu na istom koloseku, što opet nije dovoljno za te neke "dužničke" odnose.

Nit' je meni Novak nešto poklonio, nit' sam ja njemu. Niti mi nešto on dođe, niti ja njemu nešto dođem. E, sad, da li je bolji...pitanje je u čemu to? U tenisu svakako.
stari92 stari92 18:05 07.02.2011

ovo je commentar ot .. Inception ?

antioksidant


ovo je jos nizi stadijum - kesanje


%

%

[(:=))}

Dr M Dr M 12:22 07.02.2011

Beli sport


Naši političari su zavoleli tenis čim su prepoznali osnovni aktivni rekvizit.

Reket, oh kako poznato zvuči..
st.jepan st.jepan 15:35 07.02.2011

Re: Beli sport

Reket, oh kako poznato zvuči


Dottore!
Goran Vučković Goran Vučković 12:42 07.02.2011

Molba

konfigurisi srpsku tastaturu, srece ti, da se ne kesamo na pogresne reci :)

Uzgred, 'si video link kojim zagađujem blog u poslednje vreme - Bad Samaritans? Knjiga je, osim što je ekstremno zabavna, prvoklasan eye opener što se tiče ekonomskog "liberalizma" i zemalja u razvoju. Gomila detalja iz istorije koji interesantno upotpunjuju "zvaničnu verziju", koja cirkuliše u poslednjih 20-tak godina - i na kojoj smo "odrasli".
princi princi 13:08 07.02.2011

Re: Demografske piramide

Ono sto ne pise u Bad Samaritans a sto pise, na primer, u Wikipediji je:
The population of South Korea showed robust growth since the republic's establishment in 1948, and then dramatically slowed down with the effects of its economic growth. In the first official census, taken in 1949, the total population of South Korea was calculated at 20,188,641 people. The 1985 census total was 40,466,577. Population growth was slow, averaging about 1.1% annually during the period from 1949 to 1955, when the population registered at 21.5 million. Growth accelerated between 1955 and 1966 to 29.2 million or an annual average of 2.8%, but declined significantly during the period 1966 to 1985 to an annual average of 1.7%. Thereafter, the annual average growth rate was estimated to be less than 1%, similar to the low growth rates of most industrialized countries and to the target figure set by the Ministry of Health and Social Affairs for the 1990s. As of January 1, 1989, the population of South Korea was estimated to be approximately 42.2 million.

Slican populacijski trend su imali posleratni Japan i Nemacka, i sad Kina. Sta se hoce reci? Da je za brz ekonomski rast neophodno imati brojnu mladu populaciju koja zbog jednog ili drugog razloga ne pravi decu odnosno da je neophodno imati populaciju cija se demografska piramida vrlo brzo transformise. Zato Indija i Afrika, najverovatnije, nikad nece moci da budu nova Kina.
Goran Vučković Goran Vučković 13:30 07.02.2011

Re: Demografske piramide

Slican populacijski trend su imali posleratni Japan i Nemacka, i sad Kina. Sta se hoce reci? Da je za brz ekonomski rast neophodno imati brojnu mladu populaciju koja zbog jednog ili drugog razloga ne pravi decu odnosno da je neophodno imati populaciju cija se demografska piramida vrlo brzo transformise. Zato Indija i Afrika, najverovatnije, nikad nece moci da budu nova Kina.

Hm... ako dobro razumem potrebno je prvo da imaš rast, a onda da imaš stagnaciju - da li to znači da Indija i Afrika mogu da to postanu, ako bi imali jak razvoj a stagnaciju nataliteta?

Takođe, ako dobro shvatam šta hoćeš da kažeš - jedna generacija će dostići prosperitet a onda se slupati kada ode u penziju - kao ovaj "baby boomers" efekt ovde u Britaniji (koji tek treba da nas lupi) - tj. da je korejski prosperitet posledica natalitetskog boom-bust ciklusa (mali broj penzionera na izdržavanju 70-tih i 80-tih)?
princi princi 13:39 07.02.2011

Re: Demografske piramide

Takođe, ako dobro shvatam šta hoćeš da kažeš - jedna generacija će dostići prosperitet a onda se slupati kada ode u penziju - kao ovaj "baby boomers" efekt ovde u Britaniji (koji tek treba da nas lupi) - tj. da je korejski prosperitet posledica natalitetskog boom-bust ciklusa (mali broj penzionera na izdržavanju 70-tih i 80-tih)?

Da, mehanizam brzog ekonomskog razvoja je prilicno jednostavan i, cini mi se, zdravorazumski- veliki broj mladih ljudi investiraju ono cega najvise imaju (mladost) i spremni su da rade u bescenje (ili, makar, ispod cene). Rezultat? Akumulacija bogatstva. Kad se rast populacije zaustavi, akumulirano bogatstvo se deli ne na vise ljudi (jer je populacija prestala da raste) nego na one ljude koji su tu akumulaciju ostvarili. To je ekonomski rast po definiciji. Dakle, nikakve ideologije, slobodna trzista, komandne ekonomije, zasticena trzista i slicna sranja- cista demografija. Ako populacija kontinuirano raste brze od ekonomskog rasta, dobija se Kosovo. Ako raste u skladu ili malo sporije i potom se naglo uspori, tj zaustavi (boom-bust), dobija se Japan.
antioksidant antioksidant 13:51 07.02.2011

Re: Molba

Uzgred, 'si video link kojim zagađujem blog u poslednje vreme - Bad Samaritans?

video - spremam se da procitam
konfigurisi srpsku tastaturu,
popraviću kad stignem
Goran Vučković Goran Vučković 14:05 07.02.2011

Re: Demografske piramide

Dakle, nikakve ideologije, slobodna trzista, komandne ekonomije, zasticena trzista i slicna sranja- cista demografija.

Eh - pa nije samo demografija - pola je demografija a pola je razumna strategija razvoja - i Čang je prilično osvežavajući u osvetljavanju kako su to u stvari radili oni koji su (koliko-toliko) uspeli. Ne sporim da se natalitetski ciklus možda lepo "pogodio" - ali računam da je mnogo lakše proćerdati šansu da se iskoristi natalitetski "bull market" nego je iskoristiti (možda Srbija nije loš primer proćerdavanja? ).
antioksidant antioksidant 14:08 07.02.2011

Re: Demografske piramide

Eh - pa nije samo demografija - pola je demografija a pola je razumna strategija razvoja -

demografija jeste aktivan činilac ali ne presudan - pojedinačnog presudnog i nema (moglo bi se reći potreban ali ne dovoljan uslov)
princi princi 14:19 07.02.2011

Re: Demografske piramide

pola je demografija a pola je razumna strategija razvoja

Ali postoje drzave koje su imale potpuno drugacije (ili, bolje, nisu imale nikakve) strategije razvoja (Singapur, Hong Kong) a koje su imale skoo identicne demografske prilike: dostigle su stepen razvoja koji je skoro isti, ako ne i veci nego u Juznoj Koreji. Naravno da je potreban impuls, ali cini mi se da je demografija presudna. Nije dzabe Greenspan 90-tih i 2000-tih podsticao otvaranje granice za Mexikance- on je sam pricao kako mu je spremnost Mexikanaca da rade za dz bila osnovni mehanizam kojim je suzbijao inflaciju u USA.

Pored toga, ako se i slozimo da je samo potreban uslov, onda znaci da se nema cemu nadati kad tog uslova nema.
antioksidant antioksidant 14:46 07.02.2011

Re: Demografske piramide

Pored toga, ako se i slozimo da je samo potreban uslov, onda znaci da se nema cemu nadati kad tog uslova nema.

naravno (osim ako se ne smisli nešto što simulira sličan efekat - primer otvaranja granice meksikancima)
Biljana 77 Biljana 77 18:26 07.02.2011

Re: Molba

popraviću kad stignem

U aprilu ste rekli... od tog obećanja prošlo je godinu dana...
antioksidant antioksidant 18:37 07.02.2011

Re: Molba

U aprilu ste rekli... od tog obećanja prošlo je godinu dana...

?
šta god da je ne sećam se
a za ovo gore bolje da sam napisao ... ako stignem...
st.jepan st.jepan 13:04 07.02.2011

MA KAKVI!

moze li se uz neku posebno nategnutu argumentaciju pronaci i interes da se zakup carsafa (pre?)plati pola miliona eura

Ja u tu pricu ne ništa verujem.
Sve čekam da se neko oglasi saopštenjem da je u pitanju greška, tj. novinarska brljivos'..., da se tu zapravo radi o pola miliona dinara
Voja Radovanović Voja Radovanović 13:21 07.02.2011

blog

Sportski uspesi su lepa stvar...šteta što se posle sat-dva svi moramo vratiti u stvarnost...to već nije lepa stvar...pozz...
NNN NNN 16:45 07.02.2011

Uneti u ustav:

Političarima se zabranjuje duzimaju uUsta Novaka Djokovića (i druge sportiste)!
antioksidant antioksidant 18:22 07.02.2011

Re: Uneti u ustav:

NNN
Političarima se zabranjuje duzimaju uUsta Novaka Djokovića (i druge sportiste)!

a odakle da se finansiraju onda?
ecce-florian ecce-florian 00:37 08.02.2011

Re: Uneti u ustav:

antioksidant
NNN
Političarima se zabranjuje duzimaju uUsta Novaka Djokovića (i druge sportiste)!

a odakle da se finansiraju onda?

To neka primedba u vidu moralisanja na oblik radnog angažovanja i način ostvarivanja zarade politčara?
antioksidant antioksidant 11:30 08.02.2011

Re: Uneti u ustav:

To neka primedba u vidu moralisanja na oblik radnog angažovanja i način ostvarivanja zarade politčara?

широка је дефиниција политичара
vojislav948 vojislav948 19:12 07.02.2011

i još ponešto


ova zemlja je puna genija

Zaista kada su u pitanju tenis i teniseri u Srbiji mislim da treba da se ponosimo onim uspesima koje su oni iznedrili. Ono što treba da čini ponosnim sve one koji su na bilo koji način doprineli da teniseri postižu ove uspehe mislim da su ovi klinci i klinceze, koji svojim talentom radom i borbenošću zaista plene i garantuju lepu budućnost našeg tenisa. Pomognimo im koliko možemo u ovim teškim vremenima. Pomoć je i ako im ne odmognemo. Ono što sam još želeo da kažem je naš uvreženi strah od političara da bi svojim mešetarenjem i strančarenjem mogli da sve ovo pokvare. Ne dozvolimo im. Tenis je beli sport i niko nema pravo da ga zaprlja. Siguran sam da porodice Đoković, Janković, Ivanović, Tipsarević, Troicki i mnoge druge, imaju puno toga da kažu o odricanjima, ogromnim ulaganjima, strepnjama i nadanjima, na čemu im zaista veliko i neizmerno hvala.
antioksidant antioksidant 19:21 07.02.2011

Re: i još ponešto

Siguran sam da porodice Đoković, Janković, Ivanović, Tipsarević, Troicki i mnoge druge, imaju puno toga da kažu o odricanjima, ogromnim ulaganjima, strepnjama i nadanjima, na čemu im zaista veliko i neizmerno hvala.
imate li predstavu koliko je tih drugih? i još jedno pitanje - da li čaršafe i parkove poklanjati samo uspešnima ili svi koji su probali, dali sve od sebe zaslužuju isto (bez obzira na to da li su uspeli ili ne)?
alarih alarih 21:58 07.02.2011

Re: i još ponešto

Da se nadovežem uz ponavljanje gore rečenog:

Kada sport postene jedini drzavni projekat, onda je jasno gde se nalazi ta drzava.

Kad se državno bavljenje sportom svede na poklanjanje "pola kraljevstva" afirmisanim sportistima, već šampionima, onda to nije više čak ni državni projekat, nego golo kešanje i skupljanje "mrvica", što u vidu parica u dilu sa raznim Familijama i sl., što jeftinih političkih poena, "mi ulažemo u SPORT, ebt!".
Niko od njih nije postao to što jeste zahvaljujući Srbiji, na žalost. I nije ni čudo što od tolikog iznenadnog trpanja šuški neki razviju taj trip da im Srbija sad nešto dođe, da treba da nadoknadi ono što su sami ulagali, jer, zaboga, "poklonili" su Srbiji trofej.
nsarski nsarski 01:08 08.02.2011

Re: i još ponešto

Kada sport postene jedini drzavni projekat, onda je jasno gde se nalazi ta drzava.

Na djubristu istorije, kao Istocna Nemacka (Deutsche Demokratische Republik).
dolybell92 dolybell92 04:44 08.02.2011

Re: i još ponešto

nsarski
Kada sport postene jedini drzavni projekat, onda je jasno gde se nalazi ta drzava.

Na djubristu istorije, kao Istocna Nemacka (Deutsche Demokratische Republik).


Da li je baš tako ?
Ja znam neke druge države, a znate ih i vi,
gde je sport isto tako državni projekat...
ali su još daleko od đubrišta istorije...
za razliku od nekih koje su i bez sporta
dospele do đubrišta...

ps. DDR mislim, nije dobar primer... oni su uvek bili Nemačka,
pa makar i iz dva (veštačka) dela...Nemci su Nemci, kako god
da ih postaviš. U DDR su i bili baš pravi Prusi.
Da si pomenuo SSSR, to da, to je bio pravi državni projekat .
kukusigameni kukusigameni 08:22 08.02.2011

Re: i još ponešto

dolybell92


Kada sport postene jedini drzavni projekat, onda je jasno gde se nalazi ta drzava.

antioksidant antioksidant 08:44 08.02.2011

Re: i još ponešto

kukusigameni
dolybell92


Kada sport postene jedini drzavni projekat, onda je jasno gde se nalazi ta drzava.


хлеба и игара

али, за хлеб се снађите сами а игре изнајмљујемо по повољној цени

vojislav948 vojislav948 09:12 08.02.2011

Re: i još ponešto


imate li predstavu koliko je tih drugih

Nemam predstavu o tome, mogu samo da nagađam, znate mi smo i od sporta napravili đubrište. Na površini je sjaj koji nam je mio i drag, a ispod toga ima svega i za mnoge mnogo, a za većinu ni malo. Čaršavi i parkovi kao i sva dobra građana Srbije služe za dodvoravanje političara i debelo pranje para. Znate u Srbiji danas kada najveći deo građana plače uz seriju Kad lišće pada, mešetari svih boja nemilice pljačkaju Srbiju ili ono što je od nje ostalo. Tako je to i u sportu i oko sporta. Sve je jasno i sve je nejasno u državi u kojoj vlada haos, anarhija i beznađe.
antioksidant antioksidant 09:18 08.02.2011

Re: i još ponešto

znate mi smo i od sporta napravili đubrište

само ово да нагласим уз коментар: спорт је уништен оног тренутка када је постао средство промоције и начин за стицање профита.неко у том уништавању падне посебно ниско без икаквог стила... лично бих више волео 100 000 људи који играју тенис неколико сати недељно због здравља, покретљивости и духа него једног новака ђоковића (а уз породицу то испадне и јефтиније). проблем је само што тако останемо ускраћени за исијавање.
kukusigameni kukusigameni 09:24 08.02.2011

Re: i još ponešto

antioksidant
ускраћени за исијавање


antioksidant antioksidant 09:45 08.02.2011

Re: i još ponešto

kukusigameni kukusigameni 09:50 08.02.2011

Re: i još ponešto

U lebac ti... koliki je.

Jack Nicholson kao drzavni projekat!
antioksidant antioksidant 09:51 08.02.2011

Re: i još ponešto

ова слика да се стави на следећи чаршаф!

па да видим тог мајковића који би одбио да рециклира
ivana23 ivana23 10:15 08.02.2011

Novak kao metafora

PARADOKS žute štampe - ili privlačnost zla, zavodljivost svakog posrnuća, atraktivnija je i medijski daleko isplatljivija tema od bilo kog dobra. Dobro, uzvišeno, plemenito i lepo ima neuporedivo manji vek trajanja od bilo koje bljuzgotine kojima se, u nasladi, razmazuju naslovne i srednje strane novina. U nedelji u kojoj bi bilo prirodno slaviti uspeh, plemenitost, skromnost i osećaj za druge našeg velikog sportskog i ljudskog šampiona Novaka Đokovića, koji je spektakularno pobedio na Otvorenom prvenstvu Australije, ispostavlja se da je sve drugo atraktivnije od njegovog podignutog pehara. Novak Đoković i njegov trijumf bili su tema samo jedan dan. Ali zato spektakularnost jednog estradnog razvoda, sve sa blatom najnižih komentara čitalaca, zatim jedne otrovne estradno-porodične zavere i, naravno, neizbežne pomije rijaliti šou programa, ne prestaju da nas zabavljaju. Kurve, preljubnici, podela imovine, te menažerija svih ostalih životinjskih farmi, nažalost, pečatiraju srpski život daleko više nego jedan blistavi mladić koji svoju pobedu, osim svojoj porodici i svojoj devojci, posvećuje i svojoj zemlji, zarobljenoj u teškoj moralnoj, i svakoj drugoj kaljuzi.

Jer, kako inače protumačiti tako kratko medijsko trajanje priče ne samo o Novakovom trijumfu, nego i o njegovoj ljudskoj veličini - govor koji je održao primajući onaj pehar, zadivljujući je trenutak dobrote, plemenitosti i gospodstva. Taj zlatni dečak je, podsećajući svet na žrtve katastrofalnih poplava u Australiji, ali i na užas kroz koji prolazi narod u njegovoj zemlji, Srbiji, pokazao kako izgleda moralna i ljudska vertikala. Nažalost, to je ovde od trećerazrednog značaja u odnosu na „našu situaciju“.

Podsetimo se kako su, samo pre nekoliko nedelja, po novinama bujali ogavni komentari protiv Novaka Đokovića, samo zato jer je podržao svog oca u ratu oko Teniskog saveza Srbije. Kako je medijska mašinerija sa zadovoljstvom i oblapornošću dočekala taj slasni zalogaj koji je obećavao mnoge naslovne strane, prljavštine, srozavanja i osvetu netalentovanih a udruženih mediokriteta. Kako su nekoliko dana pred Australijen open pojedini tabloidi pokušali da slože priču o tajnoj romansi Novaka i Ane Ivanović, kako su u ovoj nedelji Novaka, umesto zbog spektakularnog osvajanja grend slema, češće pominjali u jednoj bulevarskoj bračnoj aferi. I kako su od njegovog oca, posle osvajanja Dejvis kupa, pokušali da naprave monstruma koji želi da pokvari srpsku sreću u našoj voljenoj žabokrečini.

U zemlji u kojoj je sistem vrednosti totalno poremećen sve je okrenuto naopačke. U zemlji poraženih, u zemlji u kojoj su porazi i beznađe „dobro jutro“ tolikih života, postoji neka vrsta indukovane blaziranosti pred pobedama. To se nas, u stvari, uopšte ne tiče. Pobede, u stvari, sa nama nemaju nikakve veze, zar ne? Porazi su naša duhovna hrana, dokaz da smo svi isti, da ličimo i da nam nema spasa. Otuda Novak Đoković jeste metafora. Kad taj najdivniji srpski princ izjavi da pehar posvećuje i nama, mi se okrećemo da vidimo da li je bilo seksa u parovima, ko je koga opsovao i da li ima još blata i prljavog veša u aktuelnim bračnim sapunicama.

Erotičnost zla, primamljivost prljavog jeste ono što odlikuje savremene medije koji su odavno još svaku pristojnost proglasili dosadnom i ekonomski neisplativom. Uostalom, pobeda traje samo jedan dan, ali posrnuća su uvek procesi koji garantuju mnogo naslovnih strana.

Ipak, verujem da ima još mnogo onih koji su ove nedelje mislili na Novaka Đokovića, na njegove roditelje koji su ga takvim napravili, da postoji ono parčence Srbije koje veruje, upravo u trenucima dok Nole podiže onaj pehar i ljubi ga i za nas, da nije baš sve izgubljeno.

Upravo zbog tog dela Srbije, zbog nas, moram da napišem Đokovićima da se ne sekiraju. Svi veliki ljudi u ovoj zemlji doživeli su isto. Ipak, moram da obrnem onu čuvenu Kenedijevu izreku:

Dragi Nole, nije više pitanje šta ti možeš da uradiš za Srbiju, nego šta Srbija može da uradi za tebe.

P.S. Izvinjavam se, danas nema linka.
antioksidant antioksidant 10:20 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

Dragi Nole, nije više pitanje šta ti možeš da uradiš za Srbiju, nego šta Srbija može da uradi za tebe


Baš sada želimo da podsetimo da su gradski odbori SNS i DS otvoreno protestovali protiv beneficija koje su Grad Kragujevac i gradonačelnik Stevanović želeli da daju ovom momku samo da bi se deo njegovog uspeha vezivao za naš grad i da bi i Šumadija njime sijala.


kukusigameni kukusigameni 10:30 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

Novak kao metafora


Sta je ovo?
Goran Vučković Goran Vučković 10:38 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

Sta je ovo?

Ivana besna

EDIT: ovo je u stvari tekst M B Mojsilović iz Novosti
kukusigameni kukusigameni 10:44 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

ovo je u stvari tekst M B Mojsilović iz Novosti


Znao sam da je u pitanju neki "paradoks zute stampe".
Goran Vučković Goran Vučković 10:52 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

Znao sam da je u pitanju neki "paradoks zute stampe".

Ja prvo pomislio kako je Ivana rešila da napravi izuzetak u svom stilu komentarisanja - ali nekako je "zvučalo kao TV dnevnik", pa rekoh da proguglam
kukusigameni kukusigameni 10:59 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

kukusigameni

Sta je ovo?

Goran Vučković

Ivana besna


U strahu su velike oci!
ivana23 ivana23 11:05 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

kukusigameni
U strahu su velike oci!


O kakvom strahu ti pises?
kukusigameni kukusigameni 11:08 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

O strahu da si ti napisala ono gore.
Goran Vučković Goran Vučković 11:10 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

O strahu da si ti napisala ono gore.

A šta ako jeste

mirelarado mirelarado 11:19 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

A šta ako jeste


Вучко, много си неозбиљан.
antioksidant antioksidant 11:27 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

Mirjana vi ste svetlo u mraku nase medijske scene.


видим ја, ништа без исијавања
Ipak, verujem da ima još mnogo onih koji su ove nedelje mislili na Novaka Đokovića, na njegove roditelje koji su ga takvim napravili, da postoji ono parčence Srbije koje veruje, upravo u trenucima dok Nole podiže onaj pehar i ljubi ga i za nas, da nije baš sve izgubljeno.


а ово ми личи на спасавање србије (или бар парченцета) из фотеље. чим ноле дигне пехар, одмах је све другачије, није све изгубљено

није ова коалиција заједно усамљена у свом пројекту "окачи се о туђи успех*"

*за чаршаф или део парка, све једно

мене почиње да интересује да ли смо за исте паре могли да "купимо" надала?
ivana23 ivana23 11:57 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

antioksidant
мене почиње да интересује да ли смо за исте паре могли да "купимо" надала?


Sumnjam
alarih alarih 12:02 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

Au, sunacti, samo pertle su ostale da vire

A odgovor na ovo
Dragi Nole, nije više pitanje šta ti možeš da uradiš za Srbiju, nego šta Srbija može da uradi za tebe.

bi mogao da bude
"Pa eto, da se i dalje oglašava na našim reklamnim površinama, po našim specijalnim cenama, koje smo kreirali imajući u vidu plemeniti cilj državnih kampanja. A spisak željenih lokacija u gradovima Srbije ćemo vam dostaviti do kraja nedelje", reče Šef na Familiju u izjavi za Njuz.
antioksidant antioksidant 12:10 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

ivana23
antioksidant
мене почиње да интересује да ли смо за исте паре могли да "купимо" надала?


Sumnjam

a richard mille je švajcarska državna firma?
Goran Vučković Goran Vučković 12:57 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

a richard mille je švajcarska državna firma?

A zašto je to bitno?
antioksidant antioksidant 13:13 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

A zašto je to bitno?

па зато (да поновим) текст није о новаку ђоковићу, па чак ни о фамилији већ о бесмислености да је "давањем привилегија том момку" могуће постићи да се "део његовог успеха везује за наш град" и обезбеди "исијавање шумадије".

шта се тачно чаршафом хтело постићи не улазим (вероватно још нешто чиме би се београђани поносили сем сајма књига). ришар миле вероватно проналази свој интерес у сардњи са надалом, исто као што представници овдашње паланке* проналазе свој интерес у сарадњи са ђоковићем.

* и да поновим - овде не мислим на навијаче, чак ни на хулигане, само на српску политичку "елиту" (мада ме мбм наводи да "обраћање" проширим и на "интелектуалну елиту".
Goran Vučković Goran Vučković 13:25 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

па зато (да поновим) текст није о новаку ђоковићу, па чак ни о фамилији већ о бесмислености да је "давањем привилегија том момку" могуће постићи да се "део његовог успеха везује за наш град" и обезбеди "исијавање шумадије".

шта се тачно чаршафом хтело постићи не улазим (вероватно још нешто чиме би се београђани поносили сем сајма књига). ришар миле вероватно проналази свој интерес у сардњи са надалом, исто као што представници овдашње паланке* проналазе свој интерес у сарадњи са ђоковићем.

Iskreno, čini mi se da malo ideš u pogrešnu stranu. Meni recimo, kad neko, ko je narodni predstavnik, kaže "dajmo ovome nešto za džabe", ja prvo pomislim na korupciju, a ne na jeftinu promociju
antioksidant antioksidant 13:30 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

Iskreno, čini mi se da malo ideš u pogrešnu stranu. Meni recimo, kad neko, ko je narodni predstavnik, kaže "dajmo ovome nešto za džabe", ja prvo pomislim na korupciju, a ne na jeftinu promociju

па и та јефтина промоција је вид корупцције (пливање на народном задовољству до новог мандата). утисак ми је да су мотивациона дугмад у "спортским давањима" пре на тој страни него у самом "проценту од посла". сликати се уз победника за политичара нема цену (нарочито кад не плаћа из личног буџета)

(мада код чаршафа вреди напоменути да је срђан ђоковић код ћосића рекао да је по том основу на њихов рачун уплаћено око 12-13 милиона динара за 2 године (дулићево министарство је исплатило посреднику 45) па свакако има основа и питати "где се деде 30 милиона динара?".
Goran Vučković Goran Vučković 13:37 08.02.2011

Re: Novak kao metafora


(мада код чаршафа вреди напоменути да је срђан чоковић код ћосића рекао да је по том основу на њихов рачун уплаћено око 12-13 милиона динара за 2 године (дулићево министарство је исплатило посреднику 45) па свакако има основа и питати "где се деде 30 милиона динара?".

Pretpostavljam da se informacija od Dulićevog ministarstva može dobiti po zakonu o informacijama od javnog značaja - kome je isplaćeno i koliko.
ivana23 ivana23 13:41 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

antioksidant
a richard mille je švajcarska državna firma?


Naravno da nije, kao ni Audemars Piguet.

Edit: Dnevne novine mnogo kasne (u odnosu na mene )

Medjutim, zelela sam samo (kada si vec pitao: мене почиње да интересује да ли смо за исте паре могли да "купимо" надала?) da kazem da vec samo njihovo ime kosta. Koji bi marketinski potez/rezultat bio da sat/ove neko pokloni tebi ili meni?

Iako je gotovo čitave prošle sezone bila povređena, Šarapova je zaradila od sponzora oko 25 miliona dolara - zanemari ostale delove teksta... da ne udjemo u trol
antioksidant antioksidant 13:48 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

Pretpostavljam da se informacija od Dulićevog ministarstva može dobiti po zakonu o informacijama od javnog značaja - kome je isplaćeno i koliko.

(све се то зна) било је у медијима већ
45 милиона за 2 године фирми која има екслузивно право закупа огласног простора на теренима које срђан ђоковић изнајмљује за 275 000 еура годишње* (то је добијено на тендеру чији је први услов био поседовање лиценце за атп турнир). а ђоковићима (тј организатору турнира) је преко посредника (њуз вол) је уплаћено за 2 године око 12-13 милиона динара. посредник за тај новац израдио и поставио слогане (око 5 000 квадрата је речено,не знам стварно колико) и наравно приходовао.

Taj iznos je plaćen preduzeću „Njus vol” za izradu i postavljanje platna sa sloganom akcije. Ono je bilo izloženo u vreme trajanja turnira od 2. do 10. maja 2009. godine i potom od 1. do 9. maja 2010. godine.

* срђан ђоковић је био код ћосића у недељу па је изнео и овај податак

и наравно - било је и сликања



antioksidant antioksidant 13:53 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

Medjutim, zelela sam samo (kada si vec pitao: мене почиње да интересује да ли смо за исте паре могли да "купимо" надала?) da kazem da vec samo njihovo ime kosta. Koji bi marketinski potez/rezultat bio da sat/ove neko pokloni tebi ili meni?

ма знам ја то ивана и не спорим то.
спортисти (најпознатији) највише и зарађују тако.
али поента је у томе када "политичари" користе новац којим управљају за "промоције" и "исијавања".
поента је и у промовисању логике "постоји једноставан начин да и ми постанемо део успеха" (ту причу је веома бесмислено "исијала" и мирјана бобић мојсиловић). савршен склоп нерада, политичке и интелектуалне "елите"...
ivana23 ivana23 14:10 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

поента је и у промовисању логике "постоји једноставан начин да и ми постанемо део успеха"




Rafael Nadal is congratulated by the King of Spain Juan Carlos at the Roland Garros stadium.




Tennis player Rafael Nadal greets Prince Felipe of Spain after his Wimbledon win Sunday

antioksidant antioksidant 14:19 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

ivana23
поента је и у промовисању логике "постоји једноставан начин да и ми постанемо део успеха"




Rafael Nadal is congratulated by the King of Spain Juan Carlos at the Roland Garros stadium.




Tennis player Rafael Nadal greets Prince Felipe of Spain after his Wimbledon win Sunday

ок ивана, да би ове слике имале смисла пронађи и шта је то краљ шпаније дао надалу под повлашћеним условима. мешаш навијање и злоупотребе (које мбм промовише поемом о томе да србија дугује новаку)
Goran Vučković Goran Vučković 14:24 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

ок ивана, да би ове слике имале смисла пронађи и шта је то краљ шпаније дао надалу под повлашћеним условима. мешаш навијање и злоупотребе (које мбм промовише поемом о томе да србија дугује новаку)

A i to mi je sumnjivo (u kontekstu onog komentara gore)

Ono što se dešava sa nacionalnim penzijama, na primer, je postalo baš mučno i čini mi se prilično kontraproduktivno.
antioksidant antioksidant 14:25 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

Ono što se dešava sa nacionalnim penzijama, na primer, je postalo baš mučno i čini mi se prilično kontraproduktivno

да
ivana23 ivana23 14:25 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

E, pa nije fer, od:

поента је и у промовисању логике "постоји једноставан начин да и ми постанемо део успеха"


prelazis na:

...шта је то краљ шпаније дао надалу под повлашћеним условима.




antioksidant antioksidant 14:33 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

ivana23
E, pa nije fer, od:

поента је и у промовисању логике "постоји једноставан начин да и ми постанемо део успеха"


prelazis na:

...шта је то краљ шпаније дао надалу под повлашћеним условима.





не, не прелазим (ја причам о том једноставном начину)
хајде да пробам овако
што се тиче ових слика хуана карлоса и летиције са надалом то је (у оригиналном тексту) ово:
svakom drustvu je potreban mit oko kog se pletu zajednicke niti a (i)racionalno navijanje je jedan od najbenignijih mitova na raspolaganju
. ја не спорим радост после освајања дејвис купа или турнира у мелбурну. легитимно за сваког навијача (ирационално али ако те интересује шта мислим о ирационалности навијања погледај мој профил)

а "давање под повлашћеним условима" је "чаршаф или део парка за кешање на успех"

и не видим разлику између

Ipak, verujem da ima još mnogo onih koji su ove nedelje mislili na Novaka Đokovića, na njegove roditelje koji su ga takvim napravili, da postoji ono parčence Srbije koje veruje, upravo u trenucima dok Nole podiže onaj pehar i ljubi ga i za nas, da nije baš sve izgubljeno.

Upravo zbog tog dela Srbije, zbog nas, moram da napišem Đokovićima da se ne sekiraju. Svi veliki ljudi u ovoj zemlji doživeli su isto. Ipak, moram da obrnem onu čuvenu Kenedijevu izreku:

Dragi Nole, nije više pitanje šta ti možeš da uradiš za Srbiju, nego šta Srbija može da uradi za tebe.
и

Baš sada želimo da podsetimo da su gradski odbori SNS i DS otvoreno protestovali protiv beneficija koje su Grad Kragujevac i gradonačelnik Stevanović želeli da daju ovom momku samo da bi se deo njegovog uspeha vezivao za naš grad i da bi i Šumadija njime sijala.Zajedno sa političkom fantomima komunizma i kvazi anarhizma oni su pre godinu dana najurili Đokovića iz Kragujevca.


ivana23 ivana23 14:57 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

AO, povlacim se iz diskusije...

antioksidant antioksidant 14:58 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

ivana23
AO, povlacim se iz diskusije...


само да ниси љута
ivana23 ivana23 15:09 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

antioksidant
само да ниси љута


Nisam, dala sam ti cvetic i najnoviji klip koji je montirala Jean, devojka iz Meksika... I jos jedan:


antioksidant antioksidant 15:09 08.02.2011

Re: Novak kao metafora

хвала на клиповима и цветићу
Goran Vučković Goran Vučković 11:18 08.02.2011

Dakle pišeš o Đokoviću...

... a najvažnije vesti prolaze neprimećeno!
antioksidant antioksidant 11:28 08.02.2011

Re: Dakle pišeš o Đokoviću...

Goran Vučković
... a najvažnije vesti prolaze neprimećeno!


видео сам


и не пишем о ђоковићу. ово је о жељнима светла
Goran Vučković Goran Vučković 13:00 08.02.2011

Re: Dakle pišeš o Đokoviću...

видео сам

Ja inače nemam pojma ko su Nataša i Dača - ali vidim da su ovi iz Njuza kreativni - pazi kad su celu stranu preradili (čak i facebook listu)
antioksidant antioksidant 13:15 08.02.2011

Re: Dakle pišeš o Đokoviću...

Ja inače nemam pojma ko su Nataša


е, не знаш... пази да ти не поверујем


Goran Vučković Goran Vučković 13:28 08.02.2011

Re: Dakle pišeš o Đokoviću...

е, не знаш... пази да ти не поверујем

Pa video sam slike i na Njuzu - kapiram da su to neke medijske zvezde kao što je ovde u Britaniji ona Džordan, za koju takođe nemam pojma ko je, ali ispod svakog kamena viri kad odeš kod prodavca novina.
antioksidant antioksidant 13:33 08.02.2011

Re: Dakle pišeš o Đokoviću...

Pa video sam slike i na Njuzu
и шта кажеш?
Goran Vučković Goran Vučković 13:39 08.02.2011

Re: Dakle pišeš o Đokoviću...

и шта кажеш?

O čemu?
antioksidant antioksidant 14:20 08.02.2011

Re: Dakle pišeš o Đokoviću...

O čemu?

о коме?
NNN NNN 14:21 08.02.2011

Re: Dakle pišeš o Đokoviću...

Goran Vučković
и шта кажеш?

O čemu?

Goran Vučković Goran Vučković 14:29 08.02.2011

Re: Dakle pišeš o Đokoviću...

о коме?

Pa evo šta imam da kažem: uzeli smo pre neki dan neki katalog za turističke aranžmane u Britaniji iz turističke agencije - i neopisivo me je nerviralo što maltene na svakoj slici tih raznih objekata, na sred slike, zaklanjajući priličan deo pozadine, stoje neki nasmešeni mladi bračni parovi, vesela deca itd. Taj fotograf bi morao da ponese neku motku, da rasteruje te srećne, mlade i lepe goste hotela iz kadra, da bi se išta videlo na fotografijama
antioksidant antioksidant 14:36 08.02.2011

Re: Dakle pišeš o Đokoviću...

знам о чему причаш
а у саунама увек савршено грађене девојке (у каталозима)
када пак одеш у сауну...
Goran Vučković Goran Vučković 14:40 08.02.2011

Re: Dakle pišeš o Đokoviću...

а у саунама увек савршено грађене девојке (у каталозима)
када пак одеш у сауну...

Odeš u saunu i vidiš, začudo, ljude koji takođe koriste saunu.
antioksidant antioksidant 14:42 08.02.2011

Re: Dakle pišeš o Đokoviću...

ljude koji takođe koriste saunu

али у каталогу су обећали девојке
не људе свих годишта, полова и килажа
Goran Vučković Goran Vučković 14:45 08.02.2011

Re: Dakle pišeš o Đokoviću...


али у каталогу су обећали девојке
не људе свих годишта, полова и килажа

Nisi pročitao smallprint

Uzgred, da parafraziram petla Sofronija: 0+0=0, znači kofera nikad nije ni bilo
antioksidant antioksidant 15:11 08.02.2011

Re: Dakle pišeš o Đokoviću...

0+0=0, znači kofera nikad nije ni bilo

зар си очекивао другачије?
antioksidant antioksidant 12:02 09.02.2011

da istaknem...

i za kraj jedno pitanje: vidim da se kroz medije provlaci da dinkic nije prisustvovao redovnoj sednici vlade u cetvrtak jer "bojkotuje" zbog toga sto vlada jos nije krenula da smenjuje slobodana ilica (valjevca koji se naljutio sto je gorenje uz dinkicev podsticaj i amen vlade srbije otislo u zajecar gde je na vlasti clanica dinkicevog ups-a). ima li neka fora za ministre - ne pojave se par puta na sednici i automatski popiju otkaz? ako ima, upotrebite za ovog "eksperta" srece vam.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana