Gost autor| Porodica| Roditeljstvo| Zdravlje| Život

Pripremite maramice!

mlekac RSS / 08.02.2011. u 21:23

I nemoj posle da bude da vas nisam upozorila!

Najozbiljnije.

Ove nedelje jedna princeza iz mog komšiluka puni 14 godina. Njena mama, naša blogokoleginica, zamolila me je da je ugostim, jer eto, posle dugo vremena, ima potrebu da se prvi put oproba u pisanju i ispriča najdramatičniji događaj princezinog kratkog života.

Priča je stvarno dramatična, i potresna, stoga, najozbiljnije, pripremite maramice...

Moja gošća je JECINAIMISINAMAMA:

Na samom početku da se izvinem svima koji će čitati ovaj tekst. Pošto ne bih želela da pominjem imena, a radi lakšeg razumevanja teksta, imena će biti izmišljena:
Moja dobra prijateljica - Ana
Prijateljicina ćerka - Žaklina
Komšinica 1 - Ema
Komšinica 2 - Teodora
Moja princeza - Mirjana
Princezin brat - Mario
Princezin tata - Zoran
A ja ću, za potrebe ovog teksta, da se zovem Tamara.

Svi se mi sećamo prvog razreda svoje dece. Ja, na žalost, imam jako ružno sećanje na taj period.
Beše to pre šest godina. Bio je 01.04.2005. godine, petak. Dan, priznat kao svetski dan šale. Moja ćerka, đak-prvak. Ja sam se tad bavila Oriflajmom, i moram priznati, uspešno. Sećam se kao da je juče bilo.

Dobra prijateljica, Ana, koja je imala ćerku Žaklinu, (koja je išla sa mojom princezom Mirjanom u školu), došla je da popijemo kafu i da naruči nešto iz Oriflajma. Nas dve, sa još dve komšinice, Emom i Teodorom, sedele smo u boravku. Moja princeza i njena prijateljica, želele su da izađu napolje. Nisam se slagala sa tim, jer, iako je bio prvi april, i iako je počelo proleće, napolju na drveću nije bilo ni jednog zelenog lista, i bilo je jako hladno. Mirjana je rekla da joj to ne predstavlja problem i da će se ona utopliti i malo poigrati napolju, na terenu iza zgrade gde živimo, sa Žaklinom. Nije pomoglo to što sam govorila da Žaklina nije dovoljno toplo obučena, i da će joj biti hladno. Obe su želele napolje, i ja sam popustila.

Ana, Ema, Teodora i ja smo nastavile sa „kafenisanjem" i poručivanjem kozmetike. Mnogo je reći da je prošlo dvadeset minuta, pošto su Žaklina i Mirjana izašle napolje, kad je Žaklina, u bukvalnom smislu te reči, uletela u stan i kroz plač viknula: „Teta Tamara, Mirjanu je iskidao pas!!!"

Ukopala sam se na mestu. Nisam znala o čemu je reč. Poletela sam prema vratima, izletela iz stana, preletela stepenište, i ugledala Mirjanu kako stoji ispred ulaza potpuno oblivena krvlju. Lice joj je bilo u fronclama. Delovi kože i mesa visili su sa njega, a ona je, onako uplakana, samo ponavljala jedno: „Mama, vidi šta mi je Toma uradio!!! Kako ću sad ovakva u školu?!!!" (Toma je bio pas lutalica koji je odrastao na terenu iza zgrade gde živimo, a moja Mirjana bila je peto dete koje je nastradalo od njega!)

Ni danas ne znam odakle mi snaga da je pogledam, i mrtva - hladna odgovorim: „Šta ti je uradio? Malo te ogrebao. Idemo mi kući da ti isperem tu prašinu, pa da odemo do lekara, da te pregleda, za svaki slučaj." Uvela sam je u kuću i zatekla Anu kako Žaklini daje šećer i vodu da je smiri.

Ema je svo vreme bila iza mene, i nemo posmatrala šta se dešava. Ona je bila mlada majka. Moram napomenuti da je moja princeza, Mirjana, prohodala zahvaljujući Emi. Kao mala ju je obožavala, i kad god bi je videla.širila bi svoje rukice prema njoj, pričajući bebećim jezikom: „Ema, idi ta ja ima." (Ema vidi šta ja imam). I Ema je obožavala nju. Nije bilo dana da se nije popela bar na deset minuta da je vidi i malo se poigra sa njom.

Moja princeza je imala čisto lice, bez ijednog mladeža ili neke male ogrebotine. Sad smo je gledali unakaženu. Ema je bila bleda kao krpa, Ana nije nikako mogla da smiri Žaklinu, a Teodora je pala u nesvest. (Na svu muku, samo mi je još to trebalo).

Pošto sam Teodoru polila vodom, Mirjanu sam uvela u kupatilo, i trudila sam se da je smirim. Ona je i dalje ponavljala istu stvar: „Mama, kako ću ja sad ovakva u školu?" Dok sam joj blagim mlazom jedva mlake vode ispirala pesak i prašinu sa otvorenih rana, u kuću je ušla moja svekrva, Mirjanina baka, koja je tada imala 75 godina. Moja deca, njeni unuci, su joj sve na svetu. Uvek ih hrabri, kao i svaka druga baka, a ako bi pali i udarili se, ona bi uvek komentarisala koristeći izreku - PALA MUVA NA MEĐEDA, MEĐED BIO KO I BIO. Ako dobro razumem tu izreku, ona bi u prevodu trebala da znači - NIJE TI NIŠTA, MALO SI SE UDARIO/LA.

Tako je bilo i ovog puta. Kad je čula svoju mezimicu da plače, samo je, po ko zna koji put, isto ponovila. Mirjani je leva polovina lica bila mnogo vise unakažena nego desna. Kako je bila iznad kade, kad joj je baka to rekla, ona je malo podigla glavu, okrenuvši se u levo. Tek tad je baka videla šta je u pitanju. Žena, medicinska sestra u penziji, koju nikad nisam videla da paniči, (a do tog trenutka sam živela sa njom već deset godina), počela je da skače skoro metar u vis, od šoka.

Ostavila sam Mirjanu nad kadom, izašla iz kupatila i pokušala da je smirim. Nije ništa pomagalo. U momentu sam joj udarila šamar i vrisnula: „Smiri se!!! Samo ćemo da napravimo još gore!!!" To je pomoglo. Koliko-toliko se smirila i pozvala taksi.

Pošto sam isprala Mirjani svu prašinu i pesak, pokušala sam da joj zaustavim krvarenje peškirom. Odvela sam je u sobu, uspela da je presvučem, i sišle smo pred zgradu. Taksi je čekao. Otišla sam sa njom na Institut za majku i dete. Tek pred Institutom videla sam da sam zaboravila mobilni telefon.

Zamolila sam taksistu da telefoniram sa njegovog telefona. Kad se jadan čovek okrenuo da mi pruži mobilni, Mirjani je peškir skliznuo sa lica. Zgranuti čovek samo se stresao. Pošto sam pozvala Zorana i rekla mu šta se desilo, htela sam da platim taksisti. Nije želeo da naplati vožnju. Ne znam koji je razlog bio, ali nije mu padalo na pamet da uzme svoj, pošteno zarađen, novac. Kako se ponekad sećamo nebitnih sitnica - račun je bio 111 dinara. I nije hteo da ih uzme.

Na Institutu se sve odvijalo munjevitom brzinom. Po hitnom postupku, Mirjani su urađeni svi nalazi: vreme krvarenja, krvna grupa, mokraća, sedimentacija... Sećam se da su me na prijemu pitali šta sam ja Mirjani. Kad sam rekla da sam majka, i pitala čemu takvo pitanje, dobila sam vrlo neljubazan odgovor: „Znate, nikad nismo videli tako hladnokrvnu majku. Pomislili smo da ste joj neka komšinica, ili u najboljem slučaju, tetka!" U meni je sve ključalo. Znala sam kako ne smem da paničim da bi Mirjani bilo bolje. Gušila sam se u sopstvenim suzama, ali nisam im dozvoljavala da krenu.

Onda je sestrica sa odeljenja plastične hirurgije došla i pozvala nas da krenemo sa njom. Popele smo se sprat više. Ugledala sam velika vrata sa natpisom - OPERACIONI TRAKT. Sestrica je pozvala Mirjanu da pođe sa njom. Nevoljno me pustila.

Ostala sam u hodniku ispred vrata. Tupo sam gledala ispred sebe. Nisam mogla da verujem šta se dešava. Dugo zadržavane, suze su mi se same slivale niz lice. Sišla sam na odeljenje plastične hirurgije i sela u boravak. Pojavila se glavna sestra sa odeljenja i doslovce mi rekla: „Majka, ukoliko pušite i pijete kafu, pođite u prostoriju gde se izdaju obroci. Niti je higijenski, niti bi trebalo da Vam to dopustimo, ali... Slobodno skuvajte kafu, zapalite i pokušajte da se smirite. Mirjana je u najboljim mogućim rukama. Četiri najveća stručnjaka na Balkanu su uzeli da je „rade". A još se nije desilo da oni, kao tim, nisu uspeli! Majka, pokušajte da se smirite. Vašoj Mirjani ste potrebni trezveni, jer tek posle operacije predstoji borba."

Čula sam je šta govori, ali kao negde iz daljine. Jedna od majki sa odeljenja pitala me je da li imam nešto za smirenje. Kad sam odgovorila da nemam, ona mi je dala neku minijaturnu tableticu. Pošto sam je popila, u roku od petnaestak minuta, osetila sam kao da tonem. Ni dan-danji neznam šta sam to tada popila. No, šta god da je to bilo, zaista me na trenutak, opustilo.

Nakon pet i po sati čekanja, pojavio se jedan od lekara iz ekipe koju su „radili" Mirjanu, noseći je na rukama. Noge su mi se odsekle. ZAŠTO? Zašto je tako nosi, a ne spuštaju je iz sale kao i druge pacijente? Lekar me samo pogledao i rekao: „Naprosto ne mogu da dozvolim da je voze u onom krevetu. Ona je toliko nežna. Operaciju je dobro podnela. Sad je sve na Vama." Polako ju je spustio u krevet, pomilovao je i otišao.

Pogledala sam moju princezu. Cela glava joj je bila zamotana u zavoje i debele tufere, a preko svega je imala medicinsku mrežicu, da joj se tuferi i zavoji ne bi pomerali. Još je bila pod anestezijom. U tom trenutku, pojavio se Zoran, bled kao da nema ni jednu jedinu kap krvi u licu. Bez ijedne reči, seo je pored kreveta i gledao svoju ljubimicu. Ona se polako budila. Kad sam pogledala Zorana, videla sam da plače kao dete.

Bukvalno sam ga izbacila iz sobe. Mirjani smo sad trebali više nego ikad. Nije smela da vidi da je i nama teško i da ni mi ne znamo šta i kako dalje. Pošto se smirio, Zoran je ušao u sobu i pokušao da se nasmeje. A Mirjani je to trebalo. Njen tata je bio pored nje, i ništa više nije bilo važno. Pokušala je da govori, ali nije mogla.

Smetali su joj zavoji, počelo je da je boli. Tražila je da napiše nešto. Krivudavim rukopisom đaka-prvaka napisala je: „Nek dođe Mario." I ponovo je zaspala.

Tu noć je prevrištala. Cele noći su je mučile noćne more. Sestrice su se trudile da joj kroz braunilu daju nešto za smirenje, ali pošto je bila dete, nisu smeli da joj daju veliku količinu, a ta, mala, nije pomagala.

Tako je, nekako, osvanula i subota i jutarnja vizita. Kad je načelnik odeljenja došao do nje i pogledao istoriju bolesti, javila se jedna sestrica, koja je bila na pripravničkom: „Doktore... Znamo politiku Instituta. Znamo da se smatra, kako dete, ukoliko je starije od sedam godina, može da bude i bez pratnje. No, ukoliko ovoj majci ne dozvolite da ostane sa ćerkom, molim Vas da angažujete nekoga od nas ko će sa devojčicom biti 24 na 24. Ovom detetu pratnja je neophodna!" Načelnik me pogledao i samo klimnuo glavom u znak odobravanja. Mogla san da ostanem sa Mirjanom. Na jedvite jade ubedila sam je da ostane na sat - dva bez mene, dok odem kući i donesem sve šta nam treba.

Kod kuće me je čekao ceo komšiluk i svi su imali samo jedno pitanje - KAKO JE MIRJANA? Pošto sam objasnila sve što sam mogla, vratila sam se na Institut. Dok sam stajala pored kola i čekala Zorana, čula sam neke iz zgrade kako komentarišu Mirjaninu nesreću: „Tako joj i treba, kad se igra vatrom! Koji ju je đavo terao da se igra sa kerom. Zašto je pokušavala da mu izvadi kosku iz usta dok je jeo?"

Imala sam utisak da me je neko udario, jer to, uopšte nije bilo ni blizu istine o onome što se dogodilo. Mala Žaklina ispričala mi je, još prethodnog dana, ukratko, šta je stvarno bilo.

Mirjana je potrčala preko terena, spoplela se i pala. Taj isti pas u tom trenutku, kad je pala, bio je udaljen od nje nekih pet-šest metara. Ko zna iz kog razloga se zaleteo i unakazio je. To je potvrđeno i kasnije, rekonstrukcijom događaja, i u odnosu na položaj samih ožiljaka. Da se Mirjana zaista igrala na taj način, rane ne bi bile ni tu gde jesu, ni u takvom obliku, niti u tolikoj meri.

Sutradan, bila je nedelja, u posetu su joj došle njena učiteljica i još tri majke, koje su bile u savetu roditelja.

Jedna od njih je komentarisla: „Šteta, Mirjana, šteta. Znaš, hteli smo da ti dovedemo Tomu, ali nisu hteli da ga puste da uđe, pa smo došli bez njega." U paničnom strahu, Mirjana se ukočila. Ta majka joj je, kroz smeh, rekla: „Šta ti je? Nisam rekla da ću te baciti sa Genexa! Samo sam rekla da smo hteli da ti dovedemo Tomu." Tad sam ustala i najlepše se zahvalila učiteljici i onim dvema majkama, a ovoj. koja je tako govorila. rekla sam (iako znam da to nije ni najmanje lepo): „Sad sam te videla i NIKAD VIŠE!!!" Ne znam da li su mi one dve druge majke i učiteljica zamerile, ali Mirjanu sam uzela u naručje i odnela sam je u sobu.

U ponedeljak, Mirjana je već mogla da priča, ali nije mogla jako da zine. Čak ni koliko da bi u usta stavila supenu kašiku. Ana se setila da će to možda da predstavlja problem, i poslala celo pakovanje slamki, kako bi Mirjana mogla da pije. Možda će se to Vama, čitaocima, učiniti kao potpuno nebitna stvar, ali verujete mi, to je tog trenutka značilo užasno mnogo. Čak je i prodavac iz prodavnice preko puta Instituta, koji ne bi smeo da daje kašičice Deltinog sladoleda (jedine koje je mogla da stavi u usta), bez same kutijice istog, i koji je bio svestan da će se taj manjak odbiti od njegove ionako jadne plate, za Mirjanu odvojio pregršt uz komentar: „Bolje meni od plate, nego da dete ne može da jede."

Zoran je doveo Marija u posetu Mirjani. On je tad imao šest i po godina. Treba da napomenem da je za svoj prvi rođendan dobio igračku - plišanog crvenog dinosaurusa (od kog se i dan-danas ne odvaja). Kud god da bi išli, njegov Dino je morao sa nama. Ne daj Bože da se Dino zaboravi u školici. Moralo je da se ide po njega, jer u suprotnom, nema ni spavanja.

Kad sam sišla sa njom sa odeljenja, videla sam ga kako stoji pored Zorana i u jednoj ruci drži igračku pušku, a u drugoj Dinu. Kad sam ga pitala zašto mu sve to treba, on mi je rekao: „Mama, tata mi je kupio pušku da poubijam sve lutalice, da ni jedan više ne može da naškodi mojoj seki. A Dinu sam doneo seki da je čuva, dok je u bolnici:" To malo stvorenje, moj sin, koji još ništa nije znao, razmišljao je tako.

U međuvremenu, Mirjana se povukla u sebe. Odbijala je da se pogleda u ogledalo. Zoran ju je, namerno, nosao ispred ogledala, ona je okretala glavu na drugu stranu. I posle, kad su konci već bili izvađeni, kategorički je odbijala da se pogleda.

U utorak sam na Institutu dobila informaciju šta bi trebalo da uradim, da bi imala besplatno ležanje sa Mirjanom. Pošto sam uspela sve da uradim, i pošto se njeno stanje stabilizovalo, dobile smo privremenu otpusnu listu. Trebalo je da izađemo u petak, i da već u ponedeljak, rano ujutro, budemo ponovo na odeljenju, radi previjanja. Lekar nije hteo da je previja u ambulanti, jer, kako je tvrdio, ipak su na samom odeljenju uslovi sterilniji.

I tako je i bilo. Izašle smo u petak. Dva dana vikenda prošli su mi kao da sam bila na pokretnoj traci. Gosti su se samo smenjivali. I u toku dana je sve bilo koliko-toliko u redu.

Ali noći...

Mirjana je svaku noć, naredne dve godine, imala noćne more. Ima ih, ponekad, i sada, ali više nisu tako česte.

U ponedeljak smo otišli na odeljenje, na previjanje. Rekli su nam da dođemo i sutradan. U utorak nam je opet ponovljeno da dođemo u sredu ujutro. A u sredu, dok ju je previjao, lekar se samo smrkao i rekao da moramo da dođemo i popodne na previjanje, jer postoji mogućnost infekcije, te je češće previjanje neophodno.
I tako narednih mesec dana. Konačnu otpusnu listu je dobila 30.04.2005.

Tog dana, smo imali zadnje previjanje. Pošto nisam mogla da joj kod kuće perem kosu, zbog zavoja, odvela sam je kod frizerke. Taman što smo izašli iz prevoza jedna velika kap kiše pala joj je na flaster. Ona ga je pridržavala rukom, da joj se ne odlepi (to su posebni, najnežniji flasteri za dečiju kožu koji se, bukvalno, odlepljuju na kap vode). Kad su joj oprali kosu i poseli je ispred ogledala, nehotice je sklonila ruku i flaster sa tuferom je spao. Tada se prvi put videla u ogledalu. Raskolačila je oči, suze su samo počele da liju, i rekla mi je: „Mama, ja sam najveća rugoba na svetu."

To je bilo pre skoro punih šest godina.

Sad, kad pogledam na sve to, dajem za pravo svima onima koji su mi rekli da tek posle samog lečenja dolazi pravo lečenje.

Mirjana ove nedelje puni 14 godina. Visoka je, stasita, prava devojka. Još uvek ima ožiljke koji će se, nadam se, vremenom i plastičnim operacijama sanirati. Ali, još uvek je ponekad uplakana, jer joj je neko rekao da je PRAVA VEŠTICA, ili SAMO TI METLA FALI, OŠTROKONDžO JEDNA, SKAR FEJS,... i da ne nabrajam dalje.

No, moja princeza je moja princeza. Prava je mudrica. Dok su joj svi ti ružni nadimci pre smetali, sad ih samo pogleda i prokomentariše: „Imate nešto protiv? Ja sam, za razliku od svih vas, specifična i jedna jedina. Ovakvih, kao ja, nema nigde više na svetu."

 



Komentari (116)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 21:34 08.02.2011

Junaci ste

stvarno. Tužan tekst ali vraća veru u ljude.

Ljubi princezu, a ja odo da pozovem ćeru da pročita. Da vidi kakva sjajna deca postoje.
mlekac mlekac 21:37 08.02.2011

Re: Junaci ste

uros_vozdovac
stvarno. Tužan tekst ali vraća veru u ljude.

Ljubi princezu, a ja odo da pozovem ćeru da pročita. Da vidi kakva sjajna deca postoje.

Sace, gosca, Urose, mora da predje preko parka do svoje zgrade, pa ce da ti odgovori.

Od mene, za prvog:
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 23:02 08.02.2011

Re: Junaci ste

Hvala Urose.
Znam da je ovo potresna prica, ali nije moja cerka toliko sjajna.
Ona je samo jedna u nizu mnoge dece na tom istom Institutu.
Izmedu ostale dece, dok sam ja bila sa njom, pojavio se decak sa majkom. Tesko da je imao vise od sedam-osam godina. Desna polovina lica mu je bila prelepa - divne, krupne
plave oci, duge trepavice, prelepo oblikovana usta. A kompletna leva polovina je bila zahvacena, oprostite sto neznam pravi izraz, animalnim delom. Dete je imalo kerece uvo, malu njusku umesto usana i lice mu je bilo obraslo dlakom.
Kada mu je jedno dete sa odeljanja reklo da je uzasno ruzan, decak je imao samo jedan odgovor: "Da. Sad sam ruzan. Ali je mene moja mama dovela ovde, i kad izadem odavde, bicu najlepsi decak na svetu."
Taj decak je za mene sjajan.
Biljana 77 Biljana 77 14:57 09.02.2011

Re: Junaci ste

"Da. Sad sam ruzan. Ali je mene moja mama dovela ovde, i kad izadem odavde, bicu najlepsi decak na svetu."

Mena fascinira i pomalo zastrašuje ta bezuslovna vera u svemoguću mamu. Treba biti dostojan tolikog poverenja.

Sve najbolje.
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 15:13 09.02.2011

Re: Junaci ste

Treba biti dostojan tolikog poverenja.


Mislim da su sve majke predodredene da im se toliko veruje.

Hvala na lepim zeljama.
Dr M Dr M 21:37 08.02.2011

(((


Ne pomaže maramica..
mlekac mlekac 22:07 08.02.2011

Re: (((

Dr M

Ne pomaže maramica..

Zar ni ove? Vidi kako popravljaju raspolozenje
Vera Johnson Vera Johnson 22:12 08.02.2011

Re: (((

ma, kakva maramica! ne pomaze ni peskir. ja sam se zarozala. na ovu temu imam sta da kazem, al' prvo da obrisem nos i da zaustavim suze.

samo ovo: princezi i njenoj mami podrska. princezo i mama: sve ce to jednog dana biti iza vas. izdrzite.
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 23:04 08.02.2011

Re: (((

Zao mi je sto sam rastuzila citaoce.
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 23:05 08.02.2011

Re: (((

princezi i njenoj mami podrska. princezo i mama: sve ce to jednog dana biti iza vas. izdrzite.

Hvala na podrsci, Vera!!!
st.jepan st.jepan 22:10 08.02.2011

BIĆE OK

I nemoj posle da bude da vas nisam upozorila!


Ne vredi mene upozoravati, naravno da sam pročitao...

Još uvek ima ožiljke koji će se, nadam se, vremenom i plastičnim operacijama sanirati.


Nemam pojma o medicini, ali nekako sam uveren da sve to može da se sredi, i to tako da ne ostane nikakvog traga. Ne znam ni plačaju li se te plastične operacije, ali novac tu nikako ne bi smeo da bude problem.
Ako treba, možda može i neka mala akcija..., mislim, tu na blogu.
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 23:09 08.02.2011

Re: BIĆE OK

Ako treba, možda može i neka mala akcija..., mislim, tu na blogu.


st.jepan, hvala na zelji da se pomogne. Operacije mogu da srede VANjSKE oziljke, ali one iznutra - nikako.

Ne znam ni plačaju li se te plastične operacije,


Do 18-te godine spada pod socijalno osiguranje drzave, i sve do zadnjeg dana 17-te godine, ne bi trebalo da bilo kakva operacija kosta ista.
mlekac mlekac 23:10 08.02.2011

Re: BIĆE OK

st.jepan
I nemoj posle da bude da vas nisam upozorila!


Ne vredi mene upozoravati, naravno da sam pročitao...



A ti si od onih sto MORAJU da pritisnu dugme na kom pise NE DIRAJ

Dobro, da znam za ubuduce.
st.jepan st.jepan 23:23 08.02.2011

Re: BIĆE OK

VANjSKE oziljke, ali one iznutra - nikako.

Ma kakvi!
Kad lišce opet bljesne, sve će da zaboravi.
Pa to je iz teksta ocigledno.
Prve reči posle belaja bile su joj „Mama, kako ću ja sad ovakva u školu?
A tada je imala 8 godina!
Sada, u četrnaestoj, izgled joj je još mnogo važniji.
Mislim da ne treba da odlažete operaciju, osim ako lekari kažu drugačije.
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 23:43 08.02.2011

Re: BIĆE OK

Mislim da ne treba da odlažete operaciju, osim ako lekari kažu drugačije.


st.jepan, upravo se o tome i radi. Ona je do sad imala cetiri operacije. Po misljenju lekara, njen organizam je suvise mlad, da bi toliko cesto bila poprilicno dugo pod anestezijom. Jer jedna operacija ne traje ispod cetiri sata. Priznaces, za to vreme je potrebna poprilicna kolicina anestezije. A na zadnjoj kontroli su nam rekli da je to sad mnogo bolje i da je sledeca kontrola, hvala dragom bogu, tek u avgustu.
st.jepan st.jepan 01:15 09.02.2011

Re: BIĆE OK

A ti si od onih sto MORAJU da pritisnu dugme na kom pise NE DIRAJ

Ma...! Ja iz bruke u bruku!
Npr, obavezno povlaćim onu rućicu iznad vrata kupea.
Ne mogu da odolim - zaustavim svaki voz...
Livom!
Onda "promatram efekat od tog".
mlekac mlekac 03:36 09.02.2011

Re: BIĆE OK

st.jepan
A ti si od onih sto MORAJU da pritisnu dugme na kom pise NE DIRAJ

Ma...! Ja iz bruke u bruku!
Npr, obavezno povlaćim onu rućicu iznad vrata kupea.
Ne mogu da odolim - zaustavim svaki voz...
Livom!
Onda "promatram efekat od tog".


Znaci, s tobom NIPOSTO u voz!

Uteftereno!
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 11:36 09.02.2011

Re: BIĆE OK

Ne mogu da odolim - zaustavim svaki voz...


st.jepan, na ovo mogu samo slatko da se nasmejem!
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:25 08.02.2011

Dzaba upozorenje

Zanimanje mama je najteze i najodgovornije zanimanje na svetu, pogotovu kad se dese takve situacije!

Mlekac, nista nije vredelo upozorenje, a tvojoj gosci i njenoj princezi pozdravi i poljupci!


Samo napred devojke!
docsumann docsumann 22:38 08.02.2011

Re: Dzaba upozorenje

Zanimanje mama je najteze i najodgovornije zanimanje na svetu, pogotovu kad se dese takve situacije!

Mlekac, nista nije vredelo upozorenje, a tvojoj gosci i njenoj princezi pozdravi i poljupci!


Samo napred devojke!


pošto ostadoh bez teksta ja ću da ponovim ove redove. sve vas tamo pozdravljam, puno.
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 23:10 08.02.2011

Re: Dzaba upozorenje

Najlepse hvala dusanovaiivanovamama. I hvala na podrsci.
maca22 maca22 23:18 08.02.2011

Re: Dzaba upozorenje

Svaka cast mama na zivcima i hrabrosti! Posto znam za pricu, sad sam se, citajuci nervirala i zbog panicara i zbog nekih skotova. Opet, ima i dobrih ljudi. Cudo kako covek moze da da ide u kranjosti.

Mislila sam da je to uradio neciji pas, kucni, labrador, koji inace vaze za mirne pse.
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 23:35 08.02.2011

Re: Dzaba upozorenje

Mislila sam da je to uradio neciji pas, kucni, labrador, koji inace vaze za mirne pse.

Nije maca22. Nije. To je bila obicna dzukela, koja je odrasla tu na terenu, zahvaljujuci deci. Ona su mu donosila da jede.

Ono sto mnogo vise zabrinjava je to, sto je taj isti pas napao troje dece pre moje princeze, a jos jendo posle. O tom, po tom, sto je princeza najgore prosla!!!

I kad je bio smesten u Ovcu, desilo se nesto neverovatno.

Ko zna da li bi ikad i saznala za sudbinu tog psa, da se nije desilo sledece...

Princezu sam posla na drugi sprat, (mi zivimo na prvom), da zovne komsinicu na kafu. Nikad necu razumeti zasto je ona, umesto da se vratila kuci, sisla ispred ulaza. Uletela je u kuci i vrsnula: "Mama, Toma je napolju ispred ulaza!!!"

Da bi je smirila, sisla sam sa njom da vidimo zajedno tog psa i da joj dokazem da to nije on. Sisla sam dole, ali psa vise nije bilo. Pritekla sam drugom resenju i rekla joj da cu da zovem Ovcu (jer je pas bio tamo)i da je pustim da cuje da je pas uspavan. A onda je usledeo sok. Mislim da je bio veci za mene, nego za nju. Kada sam pozvala Ovcu, saopsteno mi je da je pas USVOJEN.

Naime. Nad psom nije mogla da se izvrsi eutanazija, jer je morala da se radi analiza pljuvacke i krvi tri puta za deset dana da bi se ustanovilo da li je bio besan. Posto je to uradeno (nalazi negativni), pas je trebao da bude uspvan. No, pojavila se Zlata Korjenic, prva ruka Brizit Bardo u Srbiji i tog istog psa usvojila. Posle je, iz njenog privatnog azila, udomljen.
Pitam se samo, kavi ti ljudi, koji su ga udomili, moraju biti, kad su takvog psa, izuzetno agresivne naravi i nepredvidivog ponasanja udomili!!!
maca22 maca22 23:39 08.02.2011

Re: Dzaba upozorenje

jecinaimisinamama
Pitam se samo, kavi ti ljudi, koji su ga udomili, moraju biti, kad su takvog psa, izuzetno agresivne naravi i nepredvidivog ponasanja udomili!!!

Mozda ni ne znaju sta su dobili...pa su saznali na neki los nacin.
A to ispred kuce nije bio taj pas, sto ga je ona videla?
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 23:48 08.02.2011

Re: Dzaba upozorenje

A to ispred kuce nije bio taj pas, sto ga je ona videla?


Nije!!!

Znas kako se kaze - U STRAHU SU VELIKE OCI!!!

Dugo posle toga, u svakom vecem psu je videla tog Tomu, a nije bilo govora da sama izade napolje da se igra. Cak, sta vise, nije ni u skoli htela da ostane "sama". Nije pomagalo ubedivanje da nije sama, da su tu ostala deca, ucitelji, i svi ostali koji rade u skoli. Nekako je mogla da izdrzi dva-tri casa, ali posle toga sam morala da sedim u ucionici u zadnjoj klupi, da bi ona mogla da prisustvuje nastavi.

Hvala njenoj uciteljici i svama koji su mi tada gledali kroz prste i nisu pravili nikakvo pitanje, sta ja radim za vreme nastave u ucionici.
maca22 maca22 00:12 09.02.2011

Re: Dzaba upozorenje

Za srecicu.
yugaya yugaya 00:25 09.02.2011

Re: Dzaba upozorenje

(naravno da sam se rasplakala )



sretan vam rođendan, i ljubnite tog malog batu velikog srca.
kick68 kick68 23:08 08.02.2011

puno srece, sve najbolje

Imate nešto protiv? Ja sam, za razliku od svih vas, specifična i jedna jedina. Ovakvih, kao ja, nema nigde više na svetu."

Veliki pozdrav princezi i svaka cast na hrabrosti (mislim, i porodici svaka cast)!
Uverena sam da ce sve biti dobro. Au ljudi kroz sta ste vi prosli!
Nazalost, njen slucaj nije usamljen ni redak. Ja sam cula za nekoliko slicnih. Nadam se da je situacija sada bolja, da se resio problem pasa lutalica i da se takve stvari vise ne desavaju.
Znaš, hteli smo da ti dovedemo Tomu,

Nije samo empatija u pitanju, nego elementarna ljudska pristojnost. Ona varijanta: idiot sam, tim se dicim. Covek tek kad je u nevolji jasno vidi ko ga u stvari okruzuje. Zaboravite sto pre, ako mozete.
mlekac mlekac 23:12 08.02.2011

Re: puno srece, sve najbolje

kick68

Nije samo empatija u pitanju, nego elementarna ljudska pristojnost. Ona varijanta: idiot sam, tim se dicim.


Jooj, kick, da je jedina - gde bi nam kraj bio!
Nazalost, takvih ko sase...

Prosto se covek zapita odakle vise nicu?
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 23:13 08.02.2011

Re: puno srece, sve najbolje



A sto se tice
Covek tek kad je u nevolji jasno vidi ko ga u stvari okruzuje.

cerka te iste majke, i danas ide sa mojom cerkom u razred, i dan-danji je podseca na to.
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 23:16 08.02.2011

Re: puno srece, sve najbolje

Prosto se covek zapita odakle vise nicu?



Kako odakle, mlekac? Pa vise niko ne cita knjige, ne trudi se da nesto nauci.
Gledaju sve ove kretenske kanale.
Sta ocekivati od deteta i majke koji su odrasli na takvom TV programu?
angie01 angie01 23:40 08.02.2011

kakvo strashno iskustvo,

i kakva hrabrost i srchanost!

Sigurna sam da ce sve biti u redu i da ce se oziljci sanirati-barem oni vidljivi!

ne znam, obozavam zivotinje i krajnje sam besna shto po dvorishtima oko zgrada ima puno pasa lutalica, koje komshije hrane, a tu izlaze i mala deca, koja ne znaju kako da se ponashaju u nekim iznenadnim situacijama s njima, chak i da nisu sama, kada sede u kolicima, veoma su dostupna tim psima bez kontrole, koji neretko idu u chopirima!

To je ozbiljan problem Beograda i treba da se ozbiljno i reshi!

jecinaimisinamama jecinaimisinamama 23:56 08.02.2011

Re: kakvo strashno iskustvo,

To je ozbiljan problem Beograda i treba da se ozbiljno i reshi!


Znas, angie01, tih dana, kad se sve desilo, princeza je bila na mnogim televizijskim stanicama. Tada se bas mnogo pisalo o tim psima koji napadaju. I bila je huka-buka par dana, i onda se sve stisalo.

Nemojte pogresno da me razumete. Ne mislim da svet treba da se vrti oko mog ili princezinog malog prsta, ali zaista mislim da je krajnje vreme da se taj problem resi.

S druge strane, ne mislim ni da je resenje da se udomi i posalje na izuzetno skupu operaciju, obogaljena kerusa Mila. Pre bi je humano uspavala, nego je maltretirala i stavljala joj proteze.

Mozda se mnogi od vas nece sloziti sa tim, ali to je moje misljenje.


ne znam, obozavam zivotinje


A ovoga dela teksta sto se tice, i sama sam imala pekinezera 13 godina, i savrseno dobro znam sta je ljubav prema zivotinjama. Kad je uginula od starosti, plakala sam kao malo dete, iako sam vec imala i princezu i njenog brata.
maca22 maca22 00:09 09.02.2011

Re: kakvo strashno iskustvo,

jecinaimisinamama
Pre bi je humano uspavala, nego je maltretirala i stavljala joj proteze.
Mozda se mnogi od vas nece sloziti sa tim, ali to je moje misljenje.

Ja mislim da nije na nama da imamo misljenje. Jel ona zeli da zivi? Ako zeli (to se na zivotinji moze videti), tu dodje kraj dilema.
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 00:19 09.02.2011

Re: kakvo strashno iskustvo,

Jer ona zeli da zivi? Zeli (to se na zivotinji moze videti). I tu dodje kraj dilema.


To je deo price koji mi, na zalost, nije poznat. Da sam znala da stvari tako stoje, ni u snu ne bi prokomentarisala na taj nacin.
maca22 maca22 00:21 09.02.2011

Re: kakvo strashno iskustvo,

Ma ne mogu ni ja reci da mi je konkretno poznat. Nego pricam na osnovu svojih iskutava sa zivotinjama.
(malo sam prepravila svoj post gore:))
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:24 09.02.2011

Re: kakvo strashno iskustvo,

Pravi ste heroji, obe.
Princezi srećan rođendan i veliki poljubac!

mlekac mlekac 00:30 09.02.2011

Re: kakvo strashno iskustvo,

Jelica Greganović
Pravi ste heroji, obe.
Princezi srećan rođendan i veliki poljubac!


Jaoo, kakva torta!
Ovo ce neko morati da iskopira, makar ja jurila takvu krunu po celom gradu!
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 00:33 09.02.2011

Re: kakvo strashno iskustvo,

Hvala na podrsci, kao i za prelepu tortu.

Unapred castim sve citaoce za rodendan.



A ako zafali, evo jos malo


jecinaimisinamama jecinaimisinamama 00:35 09.02.2011

Re: kakvo strashno iskustvo,

Jedan ogroni cvetic za tebe
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:39 09.02.2011

Re: kakvo strashno iskustvo,

Ovo ce neko morati da iskopira, makar ja jurila takvu krunu po celom gradu!

Da ti šapnem, ovakvu isticijatu krunu prodaje H&M skoro svake sezone, polica sa đinđuvama i baletskom opremom za malešne devojčice. Prodaje se u kompletu sa čarobnim štapićem. Naša Princeza je takvu krunu nosala svuda pola godine, sa njom je i spavala. S obzirom da je bila prava i sa pravim dijamantima na kraju je, na našu sreću, lako zarđala i poispadali joj kamenčići, pa se nekako rešismo vizuelnog rojalizma u kući.
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 00:41 09.02.2011

Re: kakvo strashno iskustvo,

Jaoo, kakva torta!
Ovo ce neko morati da iskopira, makar ja jurila takvu krunu po celom gradu!



Pa, ti, mlekac, zaboravljas kakve ja torAte pravim. Zar za koji dan nije proslava rodusa?

Princeza nije narucila tako komplikovanu, ali nadam se da ce biti bar upola toliko ukusna, koliko ova izgleda da je.

mlekac mlekac 00:44 09.02.2011

Re: kakvo strashno iskustvo,

jecinaimisinamama
Jaoo, kakva torta!
Ovo ce neko morati da iskopira, makar ja jurila takvu krunu po celom gradu!



Pa, ti, mlekac, zaboravljas kakve ja torAte pravim. Zar za koji dan nije proslava rodusa?



Ne zaboravljam. Nisi valjda pomislila da cu JA da pravim tortu, ne daj Boze???

(Za drustvo iz coska, malo pojasnjenje - NIKAKO mi torte ne idu od ruke)
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 00:46 09.02.2011

Re: kakvo strashno iskustvo,

NIKAKO mi torte ne idu od ruke


Mlekac, mozda ti ne ide finalizacija, ali necemo raspravljati o ukusu, koji je, uzgred budi receno, FENOMENALAN!!!
mlekac mlekac 00:47 09.02.2011

Re: kakvo strashno iskustvo,

Jelica Greganović
na kraju je, na našu sreću, lako zarđala i poispadali joj kamenčići, pa se nekako rešismo vizuelnog rojalizma u kući.



Poznate su mi te faze. I krune i stapici, i one vilinska krila od tila...

A tako slatko izgledaju u reklamama!
Biljana 77 Biljana 77 15:00 09.02.2011

Re: kakvo strashno iskustvo,

S druge strane, ne mislim ni da je resenje da se udomi i posalje na izuzetno skupu operaciju, obogaljena kerusa Mila. Pre bi je humano uspavala, nego je maltretirala i stavljala joj proteze.

Ovde moram da se ne složim. Mila je obogaljena na izuzetno surov način i njen dželat je sasvim sigurno sociopata i kao takav opasan za okruženje. Spasavanje Mile je, za mene, na neki način poruka njemu - da je njegov zločin obesmišljen, iako naravno njena patnja ne može ničim da se izbriše. Kao i ljudi, i životinje pamte.
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 01:28 10.02.2011

Re: kakvo strashno iskustvo,

Ovde moram da se ne složim. Mila je obogaljena na izuzetno surov način i njen dželat je sasvim sigurno sociopata i kao takav opasan za okruženje.



Slazem se sa misljenjem da je taj covek i dzelat i sociopata. Samo, i dalje mislim, da oko te same keruse bas i nije morala da bude tolika pompa. To je sve.
Izvinjavam se ako me neko pogresno razumeo.
mlekac mlekac 14:18 10.02.2011

Re: kakvo strashno iskustvo,

jecinaimisinamama
Ovde moram da se ne složim. Mila je obogaljena na izuzetno surov način i njen dželat je sasvim sigurno sociopata i kao takav opasan za okruženje.



Slazem se sa misljenjem da je taj covek i dzelat i sociopata. Samo, i dalje mislim, da oko te same keruse bas i nije morala da bude tolika pompa.


E, vidis, ja to gledam ovako - ta je pompa makar malo doprinela da se poveca broj udomljenih pasa.

Naime, od kako je bila cela prica oko Mile, mnogo zaista OK pasa je konacno naslo dom i uklonjeno je sa ulice.

Znaci, i Mila je, na svoj nacin, pomogla da se taj problem bar malcice smanji.

Nazalost, sve to nije dovoljno. Lutalice su, i dalje, ogroman problem.
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 01:30 12.02.2011

Re: kakvo strashno iskustvo,

Princeza nije narucila tako komplikovanu, ali nadam se da ce biti bar upola toliko ukusna, koliko ova izgleda da je.



I kao sto obecah i princezi i svima vama, citaocima, torta za proslavu izgleda ovako:

mlekac mlekac 12:18 12.02.2011

Re: kakvo strashno iskustvo,

jecinaimisinamama
Princeza nije narucila tako komplikovanu, ali nadam se da ce biti bar upola toliko ukusna, koliko ova izgleda da je.



I kao sto obecah i princezi i svima vama, citaocima, torta za proslavu izgleda ovako:



Nemoj da te sanjam da mi ne ostavis parce!
Hemičarka Hemičarka 00:27 09.02.2011

Princeza

Princezi srećan rođendan i nek samo ide hrabro napred, čeka je mnogo lepših stvari u životu. Želim joj da joj, kad joj sećanje ne da mira, pred očima bude slika crvenog dinosaurusa da je seti kakvu podršku ima od porodice.

Pozdrav mami!

mlekac mlekac 00:33 09.02.2011

Re: Princeza

Hemičarka
Želim joj da joj, kad joj sećanje ne da mira, pred očima bude slika crvenog dinosaurusa da je seti kakvu podršku ima od porodice.


Idi, bre, zeno, sad JA moram da jurim maramicu!
Kakva divna poruka!
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 00:38 09.02.2011

Re: Princeza

Hvala na divnoj poruci. To je sve sto mogu da kazem. Kao sto mlekac rece: SAD JA MORAM DA JURIM MARAMICU!!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:48 09.02.2011

Re: Princeza

Alo, žene! Dosta bre plakanja, detetu je rođendan, kamo baloni?!





jecinaimisinamama jecinaimisinamama 00:52 09.02.2011

Re: Princeza

E, Jelice, ova poslastica je samo za tebe!!!!!!!



Jelica Greganović Jelica Greganović 00:54 09.02.2011

Re: Princeza

Nije trebalo, hvala, NJAM kafu mogu i ujutru, ali kolačiće ne odbijam, naročito noću kad mi padne nivo griže savesti...
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 00:57 09.02.2011

Re: Princeza

Nije trebalo, hvala, NJAM



Za takvu, kako kazu braca iz hrvatsku, spisateljicu, UVEK.

P.S. Pocela sam da citam tvoju knjigu "Od reci do reci".

Hvala ti sto si je objavila.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:58 09.02.2011

Re: Princeza

O, hvala
Zauzvrat i za jedan osmeh


yugaya yugaya 00:59 09.02.2011

Re: kamo baloni

evo :

jecinaimisinamama jecinaimisinamama 01:00 09.02.2011

Re: Princeza

Zauzvrat i za jedan osmeh



Ova slika mi je zaista izmamila osmeh. Jos jednom hvala.
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 01:02 09.02.2011

Re: kamo baloni

yugaya, princeza balone obozava, tako da ce joj se ova slika zaista dopasti.

Samo ne znam sta da radim, ako ih pozeli i u stvarnosti?
yugaya yugaya 01:09 09.02.2011

Re: kamo baloni

jecinaimisinamama
yugaya, princeza balone obozava, tako da ce joj se ova slika zaista dopasti.

Samo ne znam sta da radim, ako ih pozeli i u stvarnosti?



Reci joj da ćete jednom otići zajedno u Sao Paolo - odatle sam maznula sliku


shumska shumska 01:18 09.02.2011

Re: Princeza

moj iskreni i duboki naklon -- obema
p.s. od raznih ( i nekih ponovljenih) operacija -- imam više ožiljaka po telu (više od 3 a manje od 7):) -- kao maloj su mi smetali, kao starija sam naučila da živim sa njima bez ikakvih opterećenja. duboko verujem da će vaša princeza uz toliku vašu podršku, toplinu i ljubav sve prevazići
Hemičarka Hemičarka 01:28 09.02.2011

Re: Princeza

mlekac

Idi, bre, zeno, sad JA moram da jurim maramicu!
Kakva divna poruka!


Ups, izvinjavam se, nije mi bila namera da vas poteram da tražite maramice. Vidim, nije vas to mnogo usporilo, jedva iščitah šta ste ispisale za ovih 40-tak minuta. Ne mogu da postignem da vas pratim, moje radno vreme još nije gotovo.
mlekac mlekac 01:31 09.02.2011

Re: Princeza

Hemičarka
mlekac

Idi, bre, zeno, sad JA moram da jurim maramicu!
Kakva divna poruka!


Ups, izvinjavam se, nije mi bila namera da vas poteram da tražite maramice. Vidim, nije vas to mnogo usporilo, jedva iščitah šta ste ispisale za ovih 40-tak minuta. Ne mogu da postignem da vas pratim, moje radno vreme još nije gotovo.

Ne brigaj, samo citaj natanane...
Neki su vec, koliko mi je poznato, otisli na spavanje, ali to nije razlog da se caskanje ne nastavi...
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 11:39 09.02.2011

Re: kamo baloni

Reci joj da ćete jednom otići zajedno u Sao Paolo - odatle sam maznula sliku


yugaya, plasim se da nam je sad taj Sao Paolo mnooooooogo daleko. Ali bice dana za megdana, nadam se, pa cemo valjda i to jednom videti.
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 16:20 09.02.2011

Re: Princeza

shumska...

Izvinjavam se sto ti sed tak odgovaram. Najiskrenije te molim da mi oprostis na tome.

Kao prvo, zao mi je sto si imala toliko operacija. (nije bitno zasto si ih imala)

Kao drugo, hvala sto si komentarisala blog.

A kao trece, ali zato ne i najmanje vazno, zahvaljujem ti se sto verujes u mene i moju porodicu!
shumska shumska 18:25 09.02.2011

Re: Princeza

A kao trece, ali zato ne i najmanje vazno, zahvaljujem ti se sto verujes u mene i moju porodicu!


razmisljam razmisljam 01:32 09.02.2011

Без речи





mlekac mlekac 02:48 09.02.2011

Re: Без речи

razmisljam







Ovo ti je od mene, za nocnu smenu.

A jecinaimisinamama ce ti, sigurna sam, odgovoriti cim se probudi!
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 11:41 09.02.2011

Re: Без речи

razmisljam, hvala na svakoj podrsci, i prelepom srcu.
kakapo kakapo 09:21 09.02.2011

Srećno

Uh, ja se tamo zamajao heraldikom, pa umalo da propustim ovu pravu dramu. Čestitam obema na hrabrosti (a i rođendan) i želim vam svaku sreću.
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 11:43 09.02.2011

Re: Srećno

Hvala na poseti, kakapo, i hvala na lepim zeljama.
bocvena bocvena 10:17 09.02.2011

Poljupci za obe.

Za vikend su malom nešto otekle noge, a preključe je pao niz stepenice i zveknuo se u glavu. Malo mi se skratio život. A to nije ništa i ide u rok službe.
Zato sam ovu priču pročitala kroz kišnu zavesu.
Za hrabrice!
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 11:45 09.02.2011

Re: Poljupci za obe.

Poljupci za obe.
Za vikend su malom nešto otekle noge, a preključe je pao niz stepenice i zveknuo se u glavu. Malo mi se skratio život. A to nije ništa i ide u rok službe.
Zato sam ovu priču pročitala kroz kišnu zavesu.
Za hrabrice!



Uh, bocvena, tebi bas nikad nije dosadno. Uvek imas cim da se zanimas. Nadam se da je mali u redu, i da se nije povredio.
jinks jinks 11:53 09.02.2011

...

Jedna od njih je komentarisla: „Šteta, Mirjana, šteta. Znaš, hteli smo da ti dovedemo Tomu, ali nisu hteli da ga puste da uđe, pa smo došli bez njega."

Šta je ovo? Kao da je izašlo iz desetog kruga ...
-------------------------------------------------------------------------------------

No, moja princeza je moja princeza. Prava je mudrica. Dok su joj svi ti ružni nadimci pre smetali, sad ih samo pogleda i prokomentariše: „Imate nešto protiv? Ja sam, za razliku od svih vas, specifična i jedna jedina. Ovakvih, kao ja, nema nigde više na svetu."

jecinaimisinamama jecinaimisinamama 12:04 09.02.2011

Re: ...

...
Jedna od njih je komentarisla: „Šteta, Mirjana, šteta. Znaš, hteli smo da ti dovedemo Tomu, ali nisu hteli da ga puste da uđe, pa smo došli bez njega."

Šta je ovo? Kao da je izašlo iz desetog kruga ...


jinks, ne znam da li je izaslo iz desetog kruga. Znam samo da je tuzna cinjenica da takvih ima mnogo, no ovo se meni desilo. I dalje tvrdim da je ta majka uzasno preterala sa svoim komentarima.


Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:04 09.02.2011

nemam reci

siroto dete, obe ste junakinje, zelim vam od sveg srca da vise nikad nikad ne morate da se plasite od lutalica.

isto i sebi zelim. i svim normalnim ljudima koji razumeju problem.

umesto da ovako uzasan slucaj bude motivacija da se nesto uradi, sve pada u zaborav, ocas posla.

ja imam velikog psa i priznajem, svaki put, kad se susretnem s lutalicama, ni malo mi nije svejedno. posebno kad nas okruze i krene lajanje.

juce vidim jednu zenu u koznom mantilu, vuce pijacna kolica i tacno ispred ulaza u moje dvoriste, kod kontejnera, hrani pse lutalice nekim krvavim iznutricama, koskama. Oko nje vise od deset krupnih ničijih pasa. Do sada su samo prolazili, od sada, ova destinacija ce da im bude obelezena teritorija, hraniliste. kako da izadjem na ulicu sama, s psom? sta ako su tu i cekaju gospodju s hranom?

to nije ljubav prema zivotinjama. to je bolest. ljubav je kad udomis i odvedes kuci pseto i vaspitas ga a ne da mu bacas hranu po zbunju i ulici.

ovakva situacija je izazov za napad. da sam bila s psom, lutalice bi nas dozivele kao teritorijalno ugrozavanje i nastala bi frka.

ne znam kako je na periferiji grada, ali ovde, u centru, na potezu od tasmajdana do slavije, cirkulise poveliki copor nicijih pasa. i nikom nista.

vlast stvarno mora ovo pitanje da stavi u fokus.

ja znam da mnogi ljubitelji pasa lutalica mrze ovakve postove, ali to je naprosto nedopustivo. i nije ljubav samo bacanje hrane. ljubav je kad uzmes zivotinju i brines o njoj 24 sata. i kada si odgovoran za nju.

moj pas je veliki, nemacki ovcar. tacno zna sta sme a sta ne. na ulici je na povodniku, uvek. da nedajboze samo proba nekome da naudi istog casa bih ga eutanazirala.

agresija pasa nema opravdanje. te odvratne price "probala da uzme kosku psetu" su izraz bezdusnosti i potpune odsutnosti odgovornosti onog ko tako nesto moze da kaze.

medjutim, mogu da shvatim da postoje frikovi koji hrane 50 pasa ili 100 macaka. ne mogu da razumem vlast koja dozvoljava da psi preuzmu kontrolu nad gradom. valjda sto se i ne krecu tim gradom nego samo prozuje.

sramota.

jecinaimisinamama jecinaimisinamama 12:14 09.02.2011

Re: nemam reci

ja znam da mnogi ljubitelji pasa lutalica mrze ovakve postove, ali to je naprosto nedopustivo. i nije ljubav samo bacanje hrane. ljubav je kad uzmes zivotinju i brines o njoj 24 sata. i kada si odgovoran za nju.



Apropo ovog dela teksta, samo cu da navedem primer iz mog najblizeg komsiluka.

Komsinica sa susednog ulaza je "udomila" veliko kuce. Stavljam pod navodnike rec udomila, a evo zasto.

Pas je imao ogrlicu sa imenom, jeo je (verujte mi na rec), bolje nego neka deca (a svi se mi trudimo da deca imaju samo najbolje, naravno, koliko je to u nasoj moci), dok je gazdarica za sebe ostavljala losije stvari. Taj deo mogu da opravdam ljubavlju. Ali, ako ga je usvojila, i ako ga je toliko volela, zasto ga nije drzala u kuci? NE!!! On je imao smestaj spred njihovog ulaza. A ime mu je bilo VIKI, jer je ta ista njegova gazdarica mislila da je ker zenskog roda. Pa, zaboga miloga, nije ni ptica ni riba da ne moze da se vidi koji je pol u pitanju.

Kako god da je bilo, taj isti Viki je bio ispred zgrade, i vecina dece ga se plasila, ali njegovoj gazdarici nije padalo na pamet da ga odatle skloni.

Kad se mojoj princezi sve desilo, ta ista gazdarica, njena majka i jos jedna komsinica, (znam da ce ovo biti jako gnusno), su ga odvele na travnatu povrsinu ispred zgrade, i tu su mu (koji izraz da nadem a da nije vulgaran), mazile muski polni organ. Bilo je rano popodne, a deca su se tu igrala.

Na sve to nemam ni dan dans komentar.

natasavb natasavb 12:20 09.02.2011

Re: nemam reci

Nemam ni ja reci.
Nemam snage cak ni da raspravljam na temu lutalica i ostalih pasa i ko je tu sve odgovoran.
Samo da vam pozelim srecan rodjendan.
mlekac mlekac 12:52 09.02.2011

Re: nemam reci

Vesna Knežević Ćosić


ne znam kako je na periferiji grada, ali ovde, u centru, na potezu od tasmajdana do slavije, cirkulise poveliki copor nicijih pasa. i nikom nista.


Vesna, pravo da ti kazem, jedino pozitivno sto se izrodilo iz ove drame jeste da u nasem bloku nema lutalica.

To jest, ako i naidju, ne zadrzavaju se posto je svima poznat slucaj pa niko vise ne dolazi na sumanute ideje da hrani lutalice ispred zgrade.

Mada, trebalo je nekoliko godina dok se ta navika ustalila...
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 13:19 09.02.2011

Re: nemam reci

natasavb, hvala od srca!!!
Biljana 77 Biljana 77 15:05 09.02.2011

Re: nemam reci

te odvratne price "probala da uzme kosku psetu" su izraz bezdusnosti i potpune odsutnosti odgovornosti onog ko tako nesto moze da kaze.

Ma postoje ljudi kojima je neophodno da upru prstom u nekog i kažu - Sam/a je kriv/a. Valjda zato što ne umeju ili neće da saosećaju sa patnjom drugog. Odvratno. Takve stvari umeju više da zabole nego nesreća koja se desila - pas je relativno beslovesno biće, a oni koji govore ovakve stvare, govore to sa punom svešću i sa namerom da povrede. Inače - nisam uspela da shvatim ona ženetina koja je pričala o dovođenju tog psa u bolnicu - je l' htela da se (tupavo) našali ili je luda ili šta? Nemoguće da neko zdrave pameti tako nešto i pomisli. U čitavoj priči to me najviše užasnulo.
maca22 maca22 15:09 09.02.2011

Re: nemam reci

Citajuci komentare ispod raznih novinskih clanaka o tragedijama, vidim puno takvih komentara. Pa ih je jedan covek lepo opisao: da ne razume te, malo je reci spodobe, koje žure da ispljuju sve i svakog, i sve znaju, u sve se razumeju i sve su shvatili sta se desava.
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 15:31 09.02.2011

Re: nemam reci

Inače - nisam uspela da shvatim ona ženetina koja je pričala o dovođenju tog psa u bolnicu - je l' htela da se (tupavo) našali ili je luda ili šta? Nemoguće da neko zdrave pameti tako nešto i pomisli. U čitavoj priči to me najviše užasnulo.


Biljana77, nemam pojma sta je ona htela time da kaze. Znam samo da se moja pronceza, kad je ona to rekla, ukocila, da joj se disanje bezmalo prekinulo, a ona je jos na to sve,cinicnim i jako bezobraznim tonom dodala onu drugu recenicu - STA JE? PA NISAM REKLA DA CU TE SA GENEXA BACIM!!!

Njena majka, je pokuasla da je opravda, pa je rekla da je ona htela da napravi kontra sok. Znas ono - KLIN SE KLINOM IZBIJA!!!

Ako je zaista htela tako nesto, mislim da se to nikako ne radi tako.
maca22 maca22 14:26 10.02.2011

Re: nemam reci

jecinaimisinamama

Kad se mojoj princezi sve desilo, ta ista gazdarica, njena majka i jos jedna komsinica, (znam da ce ovo biti jako gnusno), su ga odvele na travnatu povrsinu ispred zgrade, i tu su mu (koji izraz da nadem a da nije vulgaran), mazile muski polni organ. Bilo je rano popodne, a deca su se tu igrala.

Na sve to nemam ni dan dans komentar.

Posto zvuči previše bizarno da ponudim jednostavniju hipotezu. Možda mu se oko polnog organa uhvatili krpelji, pa su imale akciju da ih skinu? Bilo je takvih situacija.

(p.s. mada ima sredstava protiv buva kojima se krpljei otruju pa otpadnu, to mnogi ne znaju...)
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 17:34 10.02.2011

Re: nemam reci

Možda mu se oko polnog organa uhvatili krpelji, pa su imale akciju da ih skinu? Bilo je takvih situacija.



Slazem se sa tobom da je bilo takvih slucajeva, ali ovaj nije bio te prirode. To sto sam napisala da su radile, ZAISTA su radile!!! Na zalost, to su videla i mnoga deca.

ephemeris ephemeris 12:35 09.02.2011

Molba

Najlepse hvala na iskrenoj, dirljivoj i inspirativnoj prici.

Obzirom da se diskusija na postu usmerila prema uzroku (problem pasa lutalica), ja bih voleo da malo zaokrenemo ka posledicama. Tacnije, verujem da bismo svi bili zahvalni jecinojimisinojmami ako bi htela sa nama da podeli iskustva vezana za drugu fazu lecenja - oziljaka na neznoj dusi deteta. Kako se sa time majka nosila i, pretpostavljam, i dalje nosi, pogotovu sto joj je princeza sada u prelaznom uzrastu.

Hvala.
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 14:01 09.02.2011

Re: Molba

Tacnije, verujem da bismo svi bili zahvalni jecinojimisinojmami ako bi htela sa nama da podeli iskustva vezana za drugu fazu lecenja - oziljaka na neznoj dusi deteta. Kako se sa time majka nosila i, pretpostavljam, i dalje nosi, pogotovu sto joj je princeza sada u prelaznom uzrastu.




ephemeris, rado cu odgovoriti na svako vase postavljeno pitanje. Tu sam, ako zelite da me pitate na samom blogu, ili, eventualno, da mi posaljete poruku na pp.
ephemeris ephemeris 15:21 09.02.2011

Re: Molba

Hvala na predusretljivosti. Nisam imao na umu neka specificna pitanja, nego nacin na koji ste zajednicki pravazilazili sve psiholoske prepreke poslednjih godina - nocne more, oblacenje, kupanje, reakcije okoline. Verovatno je bilo male dece koja su bez inhibicija piljila u vasu princezu - da li joj je to bilo neprijatno? Da li za to vreme imali neku strucnu pomoc psihoterapeuta?

Ako vam podsecanje na taj period predstavlja bolno iskustvo, ne morate da mi odgovorite.
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 16:41 09.02.2011

Re: Molba

ephemeris, nije vise toliko bolno secanje. Bar ne u tolikoj meri koliko je bilo.

1. Nocne more nismo kompletno prevazisli. Jos uvek se javljaju, ali ne toliko cesto kao ranije. Jedina pomoc koju smo tu imali je VREME. Isla je na psiho-terapije, ali nista nisu pomogle. Cak je i za smirenje pila tablete KSALOL, no ni od njih nije bilo nikakve fajde.
Znate kako se kaze: VREME LECI SVE!


2. Oblacenje je bilo najmanji problem. Koristili smo majce sa izrezima, da je ne bi "drale" po licu.

3. Nije bio problem kupanje, vec pranje kose, pa smo traj problem resavali odlaskom kod frizera. Nasa kuma je frizerka, a kumina cerka obopzava princezu i samo je kumina cerka mogla da joj cacka po glavi.

4. Okolina i mala deca, njeni "drugari", komsije i drustvo su bili najveci problem. I, ako ces iskreno, JOS UVEK SU! Ne vise toliko koliko ranije, ali jos uvek ima onih podozrivih pogleda i raznih ruznih nadimaka. Trudimo se svi u kuci da joj objasnimo da se lepota coveka ne gleda samo spolja. Da je veci deo te lepote iznutra. Kako je starija, to joj je sve jasnije, pa polako te svoje oziljke prihvata kao nesto sto je jedinstveno i unikatno. Uostalom, tako i reaguje:
„Imate nešto protiv? Ja sam, za razliku od svih vas, specifična i jedna jedina. Ovakvih, kao ja, nema nigde više na svetu."

maca22 maca22 17:00 09.02.2011

Re: Molba

Ona nije ruzna. Ona je lepa. Samo ima oziljak.
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 20:25 09.02.2011

Re: Molba

Re: Molba
Ona nije ruzna. Ona je lepa. Samo ima oziljak.



Hvala Maca22. Princeza sedi pored mene i i ona ti se srdacno zahvaljuje.
maca22 maca22 22:35 09.02.2011

Re: Molba

jucaibin jucaibin 16:27 09.02.2011

saosecam...

i bilo sta drugo da napisem bilo bi nedovoljno.

svaka vam cast na pribranosti (u shok situacijama covek zapravo upozna sebe), divno je sto je princeza osetila svu vasu podrsku na delu...od okoline je ne mozete zastiti na tom mehanizmu morace da radi sama...

stanje u drustvu se ogleda po broju pasa lutalica na ulicama...kod nas to je porazavajuce. kad god dodjem u beograd ne znam da li da zalim te pse ili da sazaljevam nas!

princezi sve najbolje zelim...nauka cini cuda...ali ipak je najbitnija lepota duse
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 16:55 09.02.2011

Re: saosecam...

jucaibin

svaka vam cast na pribranosti


U tom trenutku nisam reagovala nikako drugacije, jer mi se to cinila kao najnormalnija reakcija da bi NJOJ bilo dobro.


princezi sve najbolje zelim.


Sradcno Vam se i ona zahvaljuje.

ali ipak je najbitnija lepota duse


A sa ovim mogu samo da se slozim, i nista drugo.
sesili sesili 17:39 09.02.2011

Nemam reči

Prošle ste pakao, još su tu problemi, ali sve čestitke za pribranost, hrabrost da to sa nama podelite. Teško je kada se o tome i priča. Za lutalice - životinje, lepo je rekla Vesna. Razumem ljubav, volim životinje, ali ne bolesnu ljubav, koja ugrožava druge. Princezi srećan rodjendan, želim joj svaku sreću i rešenje svih problema. A za Kraljicu Majku
maca22 maca22 17:50 09.02.2011

Re: Nemam reči

I za srčanog batu.
mlekac mlekac 18:51 09.02.2011

Re: Nemam reči

maca22
I za srčanog batu.

Psst, maco, nemoj da im kazes, al' moj ljubimac je bata!
jecinaimisinamama jecinaimisinamama 20:27 09.02.2011

Re: Nemam reči

sesili, mnogo hvala na svemu. Zahvaljuje se i princeza.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana