Ljubav| Umetnost

VENDINA DILEMA

Bojana Maljević RSS / 11.02.2011. u 07:04

Veći deo vremena u toku prvog semestra igrali smo «Šuge», «Ledenog čike», «Ćorave bake», «Trule kobile», «Ide maca oko tebe», «Arjačkinje-barjačkinje» i druge tradicionalne dečije igre, kojih se deca danas tradicionalno ne igraju. Ovu poslednju igrali smo nešto ređe, jer je postojala opasnost da se neko zalepi za zid ili zavesu iza koje pored prozora stoji svašta od naše scenske i glumačke rekvizite. Osim toga, ona je bila povod za prvu klasnu svadju, jer smo se raspravljali kako se igra tačno zove. Neki su tvrdili da je naziv “Jelečkinje-barjačkinje” i to je redovno rezultiralo beskonačnim raspravama sa nikakvim ishodom.

Ponekad smo igrali i «Care, care, gospodare, kolko ima sati». "Žmurke" nismo igrali jer u vežbaonici nije bilo puno prostora za sakrivanje. Ali zato smo često igrali našu izmišljenu igru «Stubovi» kojoj je osnovni cilj bio naše fizičko zagrevanje i razvijanje refleksa, a ličila je na "Žmurke". Naziv «Stubovi» dobila je po četiri stuba na dva zida naše vežbaonice, koji su činili okosnicu igre.

Ova priprema za glumačke i druge zadatke služila je razvijanju pažnje, mašte, motoričkih veština, artikulaciji pokreta, fizičkom i mentalnom zagrevanju, kao i klasnoj saradnji i upoznavanju. Ali, pre svega - oslobađanju. To su bili glavni zadaci prvog semestra – savladati oslobađanje i pročitati «Sistem», Stanislavskog (uz najmanje nekoliko desetina drama i obimne teorije kod profesora Dragana Klaića i Mirjane Miočinović, koja je na našu nesreću napustila fakultet u znak protesta protiv rata '91. Potom je otišao i Klaja, da predaje u nekoj normalnoj zemlji.)

Moja klasa volela je da se igra. Na hodnicima po Akademiji mogli smo slušati kako je drugima to bilo dosadno, sa nestrpljenjem su očekivali da počnu da glume, a mi, Bajčini studenti, smo se igrali do iznemoglosti. Mi smo se stvarno igrali kao prava deca. 

Muški deo klase činili su: Nenad Jezdić, Aleksandar Srećković, Ivan Zarić, Rastko Janković i Rastko Lupulović, sada otac Ilarion u manastiru Dečani.

Ženski deo klase činile smo: Isidora Minić, Milica Mihajlović, Katarina Žutić, Ana Sofrenović, Srna Lango, Bojana Zečević, Jasmina Ivanišević i ja. Sa nama je prijemni ispit položila i Lucija Šerbedžija, ali se odmah vratila u Zagreb.

Kada je uvideo da toliko uživamo u dečijim igrama, da to prevazilazi školski plan i program; naš profesor ubrzo je prozvao našu klasu obdaništem, rekao da nama oslobađanje nije naročito potrebno jer smo oslobođeni preko svake mere i prešao je na «Bajke». Igre smo, naravno, nastavili da igramo do kraja, ali samo kratko, do «prvog znojenja».

Tog popodneva, bolno primivši dobijenu lekciju prethodne noći, raskinula sam sa dečkom i došla na Akademiju. Nije mi bilo ni do čega. Ni do igara ni do časa glume. Profesor nas je upravo propitivao koje su nam omiljene bajke. Moja omiljena bajka bio je "Petar Pan". Međutim, kada je došao red na mene da kažem svoju bajku, pomislila sam kako sad ne bih mogla da skakućem, letim i igram Zvončicu (što su sve bile moje pretpostavke za šta nam omiljene bajke trebaju, kao i omiljene igre), umesto toga uzviknula sam: «Devojčica sa šibicama». Cela klasa čudno me je pogledala, Zare je pukao od smeha, ali meni je bilo sasvim okej da sedim na podu vežbaonice i tužna zamišljam da sam sama, a da mi šibice koje palim da se zagrejem, ponestaju. Jedino što nisam znala da ću to raditi do kraja semestra, svaki dan.

Tako da se u Petru Panu nisam istakla sve do drugog semestra, kada je naša profesorka iz psihologije Tijana Mandić otišla u Ameriku. Kao njena zamena došao je čuveni prof. Dr. Predrag Ognjenović, sa Filozofskog fakulteta. On je bio strah i trepet, valjda iz razloga obaranja velikog broja studenata. Kako se pojavio, tako je po hodnicima počelo da se šuška: to je onaj što ima "kompleks Petra Pana". To je trebalo da znači da je to jedan od onih muškaraca koji želi večno da ostane mlad. Na filozofskom je nekolicina studentkinja bila zaljubljena u njega. Odmah sam nabavila njegovu knjigu «Osećaj i mera» iako nismo imali predmet «Psihologija opažanja». Ali od nas koji smo "Osnove psihologije" imali u gimnaziji i koji smo odmah počeli da učimo «Psihologiju ličnosti», očekivalo se nešto više. Kada je došao na red ispit, ušao je u učionicu i seo. Tišina je trajala nekoliko minuta.

- Dobro, ima li ovde neko nameru da polaže ispit? - oglasio se, namrgodjen, sa katedre.

Tišina je trajala. Potom sam skočila. Eto, ja ću biti prva.

- Dobro je, nisam uzalud dolazio – zvocao je i dalje.

Ja sam sela u prvu klupu ispred njega i čekala. Nisam znala kako ide, kojim redosledom, ispit iz psihologije.

- Šta Vi najbolje znate – pitao me je.

Šta bi najbolje znala maloletna studentkinja glume? Razmišljala sam šta da kažem. Ispred mene sedeo je neko za koga su tvrdili da je Petar Pan lično. Moj omiljeni lik iz detinjstva. Nije mi ostavljao takav utisak. A udžbenik dr. Nikole Rota znala sam napamet.

- Pa ne znam...

- Dobro, da li znate ili ne znate?

- Znam.

- Šta najbolje znate?

- Junga i Frojda - rekla sam prvo šta mi je palo na pamet.

- Dobro, to Vas onda neću pitati.

To me je užasno iznerviralo. Nekako mi se učinilo podlim. Potom me je pitao razno. O histeriji i ostalim stanjima. Tražio je da izvlačim paralele i objasnim razliku između simptoma histerije i epilepsije. To sam odlično znala. Ali sam jedva odgovarala i mislim da sam sama bila na ivici histeričnog napada, jer me je toliko iznervirao tim uvodom u ispit. Zaključila sam da ipak ima «petarpanovski pogled», ali da poleteti neću. Kada sam završila poslednji odgovor, rekao je:

- Dobro, da čujemo sad, tog Vašeg Frojda.

Onda sam ja rekla nešto u stilu da me je Frojd zanimao u Osnovnoj Školi, dok mi je seksualno interesovanje bilo u porastu, te da me više ne zanima, dakle lupila sam neku drsku i besmislenu glupost i napustila ispit.

Čekalo se da svi završe sa polaganjem, da bismo dobili indekse sa ocenama. Nakon nekoliko sati čekanja ishod je bio sledeći: svi su pali, osim mene. Dobila sam 8. To je, rekli su mi, kao da sam dobila 18, kod njega.

Uverena sam da je jedini razlog tome, što je na neki način čuo jednu raspravu na hodniku apropo kompleksa Petra Pana i Vendine Dileme. Petar Pan je, dakle, neko ko želi da ostane večito mlad. Jedan pravdoljubiv ali egocentričan dečak, sa visoko izraženim strahom od smrti. A Vendina dilema usmerena je na žene koje imaju majčinski odnos prema svojim partnerima. Dilema je utoliko, što taj odnos traje, dakle razvija se i u međusobnom je uticaju. Ja sam tvrdila da to sa Vendi nije tačno. I da je uzet najmanje važan aspekt i značaj njenog lika, karaktera, njihovog odnosa, pa i sudbine. Najvažnije za Vendi je: Petar Pan je nju naučio da leti. 

Taj, koji te nauči da letiš, može da te vodi u zemlju Nedođiju, da živiš na nekom ostrvu, sa nekom dečurlijom i ajkulama, Kapetan Kuka ti uopšte neće biti bitan i potpuno je nevažno da li se ponašaš kao keva, sestra, ljubavnica ili šta god. Letiš. To je ono što je tu važno. Mada, jedino problematično je to što nas letenju uče obično infantilni dečaci. I jedina moguća dilema je: da li da zatvoriš taj prozor kroz koji ulazi Petar Pan ili ne.

Dakle, mislim da je Braca (tako su ga zvali) to čuo. Jer, iako sam volela psihologiju, na tom ispitu i uz takvu drskost nisam zaslužila ni prelaznu ocenu a kamoli osmicu.

Sindrom Petra Pana nije zvanično medicinski priznat sindrom. Termin je nastao iz knjige popularne psihologije (Dan Kiley: "Peter Pan syndrome: Men Who Have Never Grown Up.") Isti autor napisao je "The Wendy Dilemma : When Women Stop Mothering Their Men."

 

 

 



Komentari (115)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 07:19 11.02.2011

Koja Vendi

Umro sam od straha kad sam video naslov. Koja Vendi? Ti misliš da je prva asocijacija kad se kaže Vendi - Petar Pan!?
Bojana Maljević Bojana Maljević 07:26 11.02.2011

Re: Koja Vendi

Ti misliš da je prva asocijacija kad se kaže Vendi - Petar Pan!?

Meni je prva i, što je važnije, poslednja.
tsunade tsunade 08:05 11.02.2011

Re: Koja Vendi

hahaha... ja mogu odma u kraljevstvo majmuna. tj ako me suveren primi
kakapo kakapo 08:18 11.02.2011

Re: Koja Vendi

Ti misliš da je prva asocijacija kad se kaže Vendi - Petar Pan!?

Po cenu da ispadnem strašno glup: a koja je druga asocijacija?
tsunade tsunade 08:21 11.02.2011

Re: Koja Vendi

ukucaj vendi na googlu i sve ce samo da ti se kaze
kakapo kakapo 08:28 11.02.2011

Re: Koja Vendi

ukucaj vendi na googlu i sve ce samo da ti se kaze

Ups!
jinks jinks 08:44 11.02.2011

Re: Koja Vendi

Interesantno, cini mi se da je prva asocijacija kada sam video naslov bila je priča o PP :)

Kada pišete o tome da ste na Akademiji učili psihologiju, da li postoji neki ogranak psihologije koji pokušava na, ne znam da li sam dobru reč upotrebio, afektivnom nivou da objasni razlike u ličnostima (tipa kako slažu reči u rečenici, kako ih izgovaraju, kakve pokrete prave, koju boju i kakvu vrstu odeće nose, neke urođene osobine ... i tako to).

(trol)
Da, skoro sam čitao deo nečega što je pisala neka top human resources menadžer iz USA, o tome kako se svaki čovek na neki sebi specifičan način prilagodi uslovima na poslu (nije pričala o životu generalno). I zaključila je da u toj interakciji sa okruženjem svaki čovek stvori neku samo sebi specifičnu korelaciju koju je nemoguće replikovati.

I setio sam se glume i glumaca. Ako ona to kaže, kako je onda uopšte moguće glumiti. Ili je gluma onda nešto slično slikarstvu u smislu da na nekom simboličkom nivou opisuje ljude i njihove međusobne odnose.
(/trol)

Kada pomenuste odnos Petra Pana, Vendi, i da ne zaboravimo ponekad i ljubomorne Zvončice, setio sam se filma "Brazil" o junaku koji čini se takođe ima deo PP u sebi (setite se one kondenzovane scene kada leti noseći junakinju svoga filma i bori se sa nekima tamo ... nije ni važno) jedino što je tu priča o Petru Panu odvedena jedan korak dalje, u njoj se Petar Pan zaljubljuje ili voli, ili možda samo misli da voli, ko će ga znati.

Kad pomenuste Twilight evo muzike iz filma Oceans 11 koji u sebi takodje ima nešto duha Ostrva izgubljenih dečaka, borbi sa Kapetanom Kukom, nekom njihovom Vendi ...



p.s.

Evo nekog sinhroniciteta :) Dž. Roberts u gornjem filmu igra nešto kao Vendi koju neki kao PP uči da leti, dok u filmu o Petru Panu igra Zvončicu.
lady_d lady_d 08:48 11.02.2011

bez dileme

bolje i 10 seekundi letenja, nego celog zivota se dosadjivati i krisom gledati u zatvoren prozor u nadi da ce ga Petar na silu otvoriti i spasiti nas od nas samih.
Moja petogodisnja devojcica na pitanje da li bi volela da bude Vendi ili Zvoncica, spremno odgovara Zvoncica! A evo vam i odgovora: Zvoncica ima krila i ne treba joj Petar da je nauci da leti, a i ona ima te vilinske prasine da radi sta god hoce. A i Vendi ode kuci a Zvoncica je uveeeeeeeek tu. E sad tako vam razmisljaju male devojcice.
blogovatelj blogovatelj 09:04 11.02.2011

Re: Koja Vendi

Ti misliš da je prva asocijacija kad se kaže Vendi - Petar Pan!?

Meni je prva i, što je važnije, poslednja


Lako je tebi.
Njenu je prva asocijacija obim 110cm, to znam zasigurno
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 10:12 11.02.2011

Re: Koja Vendi

tsunade
hahaha... ja mogu odma u kraljevstvo majmuna. tj ako me suveren primi

Navala je velika, videćemo.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 14:04 11.02.2011

Re: Koja Vendi

Po cenu da ispadnem strašno glup: a koja je druga asocijacija?


Prijateljica profesora Slavenka Saletovica.
Bojana Maljević Bojana Maljević 15:06 11.02.2011

Re: Koja Vendi

Kada pišete o tome da ste na Akademiji učili psihologiju, da li postoji neki ogranak psihologije koji pokušava na, ne znam da li sam dobru reč upotrebio, afektivnom nivou da objasni razlike u ličnostima (tipa kako slažu reči u rečenici, kako ih izgovaraju, kakve pokrete prave, koju boju i kakvu vrstu odeće nose, neke urođene osobine ... i tako to).

Nemoj da se ljutiš, pitanje si prilično trapavo postavio, pa ne znam kako da odgovorim. Jer, cela psihologija se time i bavi: ličnost je pojam koji podrazumeva kompleksan psihički sklop osobina koji određuje ponašanje pojedinca. U te osobine spadaju intelektualne sposobnosti, vrednosti, emocije, motivi, ciljevi... pa i način ponašanja.
Karakter, pak, označava ključno obeležje ličnosti, po kojem se ličnost razlikuje od drugih. Recimo, ako bih morala najkraće moguće i ako se dobro sećam, taj Frojd smatrao je da je za razvoj karaktera važno kako je osoba prošla različite stadijume u razvoju libida, a posebno analnu i oralnu fazu. Onda ima ono Ego, Ido i Super-Ego i td.

Sve to, dakle struktura ličnosti, uči se na psihologiji, čak i na onoj koji uče glumci
U stvaranju lika glumci imaju različite metode. Najpoznatija je ona po Stanislavskom kratko: poistovećivanje. Ima i po Brehtu, ali da ne širim.

U svakom slučaju način na koji neko hoda ili se oblači ili... trebalo bi da izadje iz analize strukture. Neki glumci svoje najjače osobine pozajmljuju likovima, drugi pak svoje potiskuju da bi više istakli osobine lika (pa to onda zovemo "karakternim" glumcima)...
Ne znam da li sam ti malo pomogla u pojašnjenju. Možda je suvišno, ali eto.
Bojana Maljević Bojana Maljević 15:08 11.02.2011

Re: bez dileme

Moja petogodisnja devojcica na pitanje da li bi volela da bude Vendi ili Zvoncica, spremno odgovara Zvoncica! A evo vam i odgovora: Zvoncica ima krila i ne treba joj Petar da je nauci da leti, a i ona ima te vilinske prasine da radi sta god hoce. A i Vendi ode kuci a Zvoncica je uveeeeeeeek tu. E sad tako vam razmisljaju male devojcice.

Male devojčice razmišljaju bolje od velikih devojčica.
mlekac mlekac 16:30 11.02.2011

Re: Koja Vendi

kakapo
ukucaj vendi na googlu i sve ce samo da ti se kaze

Ups!

Duplo ups za mene.

Ja sam ukucala sa y i pet minuta se cudila sta je tu za ups?

jinks jinks 16:41 11.02.2011

Re: Koja Vendi

Nemoj da se ljutiš, pitanje si prilično trapavo postavio, pa ne znam kako da odgovorim. Jer, cela psihologija se time i bavi

Što da se ljutim, lepo ste mi odgovorili.

Mada, nije mi jasno ovo

U svakom slučaju način na koji neko hoda ili se oblači ili... trebalo bi da izadje iz analize strukture.


Zašto bi trebalo da izađe iz analize strukture, i šta uopšte podrazumevate pod analizom strukture (izvinite ako vas gnjavim pitanjima).

p.s.

Jeste pitanje bilo trapavo, ali onaj možda nesrećan izraz "afektivni nivo" sam upotrebio jer me je na to ponukala priča o jednoj novijoj oblasti istraživanja Affective computing, koja kombinuje elektrotehniku (prepoznavanje patterna), programiranje, psihologiju, i koja se bavi automatizovanjem (algoritmizovanjem) prepoznavanja i reprodukcije poruka na emotivnom nivou, koje pored ostalih uključuju i osobine i postupke ljudi navedene u prvom kvotovanom delu odgovora.
abraham_linkoln abraham_linkoln 16:43 11.02.2011

Re: Koja Vendi ?

da je "ona druga", naslov bi onda valjda bio: vendijeva dilema
Bojana Maljević Bojana Maljević 16:52 11.02.2011

Re: Koja Vendi

Mada, nije mi jasno ovo

U svakom slučaju način na koji neko hoda ili se oblači ili... trebalo bi da izadje iz analize strukture.


Zašto bi trebalo da izađe iz analize strukture, i šta uopšte podrazumevate pod analizom strukture

Htedoh reći da manje važne, promenljive osobine ili navike "izlaze", do njih se dolazi, kada se završi osnovna analiza strukture ličnosti. Naravno, ukoliko je neka spoljna ili druga osobina dominantna, recimo u fizičkom izgledu, onda se kreće od nje.
Ne može se to baš kratko i lako objasniti. Studiralo se to, ozbiljno, iako smo se igrali dečijih igara
priča o jednoj novijoj oblasti istraživanja Affective computing, koja kombinuje elektrotehniku (prepoznavanje patterna), programiranje, psihologiju,

Hvala na linku. Mi nismo učili ništa o tome.
docsumann docsumann 17:18 11.02.2011

Re: bez dileme

bolje i 10 seekundi letenja, nego celog zivota se dosadjivati i krisom gledati u zatvoren prozor u nadi da ce ga Petar na silu otvoriti i spasiti nas od nas samih.


snovi o letenju su nešto ponajbolje što mi se desilo u stvarnom životu
jinks jinks 17:31 11.02.2011

Re: bez dileme

snovi o letenju su nešto ponajbolje što mi se desilo u stvarnom životu

Čudno da nema video igrica sa simulacijom letenja ptica (dobro imaju avioni i svemirske letelice). Ili, na primer simulacija letenja zmaja (bila je jedna ustvari u kojoj ste upravljali letom pravog mitskog zmaja) ili padobrana ...

A snovi o plovljenju jedrenjacima na moru (ustvari nisam siguran da je baš bilo more :) ... i to mu dođe kao neka forma letenja ili ronjenje i to je letenje ... pod vodom
bocvena bocvena 17:39 11.02.2011

Re: bez dileme

A snovi o plovljenju jedrenjacima na moru (ustvari nisam siguran da je baš bilo more :) ... i to mu dođe kao neka forma letenja ili ronjenje i to je letenje ... pod vodom


Ma sve to ima veze sa seksom!

Poluinterna fora sa časova psihologije - ako ne znaš pitanje, poveži ga sa seksom:))))
tyson tyson 21:58 11.02.2011

Re: bez dileme

Čudno da nema video igrica sa simulacijom letenja ptica

Imaš na Wii (uz tablu doduše) igru gde letiš kao ptica, u pravom Wii maniru - sa sve mahanjem ruku. Vrlo zabavno.



tyson tyson 22:00 11.02.2011

Re: bez dileme

ako ne znaš pitanje, poveži ga sa seksom

Uh, ne razumem... Ne razumem misao, zaista.



bocvena bocvena 02:33 12.02.2011

Re: bez dileme

I to ima veze sa seksom, to što ne razumeš.

Misli se na ispitna pitanja iz psihologije i frojdistički ključ tumačenja svega kao nečeg pod(ne)svesno seksualnog. Šala.

Bojana Maljević Bojana Maljević 02:38 12.02.2011

Re: bez dileme

bocvena
I to ima veze sa seksom, to što ne razumeš.

Misli se na ispitna pitanja iz psihologije i frojdistički ključ tumačenja svega kao nečeg pod(ne)svesno seksualnog. Šala.

Možda bi mu bilo jasnije da si napisala: "Ako ne znaš odgovor - poveži ga sa seksom"

tyson tyson 18:05 12.02.2011

Re: bez dileme

Možda bi mu bilo jasnije da si napisala: "Ako ne znaš odgovor - poveži ga sa seksom"

Ovako sročeno je već daleko, daleko jasnije.



jacHa. jacHa. 08:39 11.02.2011

:-)

vratila si me u detinjstvo
ajde, molim te, napiši kako se igra Care, care, gospodare, kolko ima sati?
To sam se poslednji put igrala pre tridesetak godina, i mnogo puta pokušala da se setim kako, ali mi izmiče to sećanje. Znam samo da se korača ka ka zidu ili od zida neki broj koraka.
jinks jinks 08:52 11.02.2011

Re: :-)

A igra sa ilustrativnim imenom (za buduće dane) "Između dve vatre" ... znam neke koji su umal slomili nos igrajući tu igru (pali flat na zemlju izbegavajući loptu).

p.s.

Inače priča Devojčica sa šibicama je verovatno nešto najsurovije (u smislu da udara direktno u ...) što je napisano za decu.
Jukie Jukie 09:12 11.02.2011

Re: :-)

jacHa.
vratila si me u detinjstvo ajde, molim te, napiši kako se igra Care, care, gospodare, kolko ima sati?To sam se poslednji put igrala pre tridesetak godina, i mnogo puta pokušala da se setim kako, ali mi izmiče to sećanje. Znam samo da se korača ka ka zidu ili od zida neki broj koraka.

Mislim da je to isto što i "Drvena Marija, jen, dva, tri".

Igra se tako da svi igrači stoje pored onog zida ispod prozora drugarice moje mame, a jedan igrač (što bi se na engleskom reklo "it" ) stoji pored ovog drugog zida kod prodavnice, okrenut leđima.

It govori "Drvena Marija, jen, dva, tri" i iznenada se okrene.

Dok It govori tu rečenicu, ostali igrači pokušavaju da otkoračaju što bliže It-u.

Kada se It okrene, svako ko se pomera umesto da stoji mirno biva prozvan i mora da ide na kraj reda (tamo kod zida).

Zatim se It okreće i ponavlja bajalicu, i to se ponavlja dok neko ne stigne dovoljno blizu i uhvati ga za ruku. Onda ta osoba postaje It.
kakapo kakapo 09:48 11.02.2011

Re: :-)

Dok It govori tu rečenicu, ostali igrači pokušavaju da otkoračaju što bliže It-u.

Posle mog debakla i bruke sa dve Vendi bolje da se ne javljam. Međutim, nešto se prisećam da je ta igra uključivla i pitanje igrača: "C.c.g. kolko ima sati?", a onda car kaže: "tri žablja", ili "sedam mravljih", ili već tako nešto, pa onda igrač skoči tri puta, ili napravi sedam malih koraka, a cilj je da se stigne do cara (koji naravno, kao i svaki car može time da manipuliše). Ima tu još nešto, ali se ne sećam šta.
jacHa. jacHa. 10:04 11.02.2011

Re: :-)

a meni se javlja i Care, care, govedare, kolko ima sati?
Bojana Maljević Bojana Maljević 15:15 11.02.2011

Re: :-)

A igra sa ilustrativnim imenom (za buduće dane) "Između dve vatre" ... znam neke koji su umal slomili nos igrajući tu igru (pali flat na zemlju izbegavajući loptu).

Ja sam jako volela tu igru. Ali na Akademiji je nismo igrali jer nismo mogli da koristimo loptu.
Bojana Maljević Bojana Maljević 15:22 11.02.2011

Re: :-)

a onda car kaže: "tri žablja", ili "sedam mravljih", ili već tako nešto, pa onda igrač skoči tri puta, ili napravi sedam malih koraka, a cilj je da se stigne do cara (koji naravno, kao i svaki car može time da manipuliše). Ima tu još nešto, ali se ne sećam šta.

Tačno tako. Ima i ono kad ti kaže da ideš unazad, pa te vraća onoliko koraka (žabljih, mravljih, slonovskih) koliko mu se 'oće....
mlekac mlekac 16:35 11.02.2011

Re: :-)

Bojana Maljević
a onda car kaže: "tri žablja", ili "sedam mravljih", ili već tako nešto, pa onda igrač skoči tri puta, ili napravi sedam malih koraka, a cilj je da se stigne do cara (koji naravno, kao i svaki car može time da manipuliše). Ima tu još nešto, ali se ne sećam šta.

Tačno tako. Ima i ono kad ti kaže da ideš unazad, pa te vraća onoliko koraka (žabljih, mravljih, slonovskih) koliko mu se 'oće....


Uz dodatak da car NE SME da se okrene i da vidi koliko su igraci udaljeni od njega, a igraci se trude svim silama da neki sto pre stigne do njega i postane car.
Bojana Maljević Bojana Maljević 16:37 11.02.2011

Re: :-)

Uz dodatak da car NE SME da se okrene i da vidi koliko su igraci udaljeni od njega, a igraci se trude svim silama da neki sto pre stigne do njega i postane car.

Tako je, Mlekac!
docsumann docsumann 17:08 11.02.2011

Re: :-)

Inače priča Devojčica sa šibicama je verovatno nešto najsurovije (u smislu da udara direktno u ...) što je napisano za decu.


upravo tako.

zašto neko uopšte piše takve stvari za djecu?
Bojana Maljević Bojana Maljević 17:26 11.02.2011

Re: :-)

zašto neko uošte piše takve stvari za djecu.

Andersenove, Grimove, uopšte bajke imaju bitan uticaj na razvoj ličnosti. Ništa manje surove nisu Ivica i Marica ili bilo šta slično. Ja sa tim nemam problem. Moja omiljena Andersenova je "Carevo novo odelo". On je imao taj dobar spoj simbolizma i realizma, meni je to bilo okej.

Mada, ne znam kako bajke imaju uticaj ako ih neko ne čita. Moj mladji sin, na primer, odbijao je da mu se čitaju klasične bajke (za razliku od starijeg koji je voleo). Nerviralo ga je što je tu sve "naivno, što sve počinje i završava isto". To: Pepeljuga, Crvenkapa, Koza i 7 jarića... ma ni pod razno. On odrasta na Malom Princu, Dušku Radoviću, grčkoj mitologiji i japanskoj estetici i literaturi. Boga pitaj na šta će to da izađe
Jukie Jukie 17:33 11.02.2011

Re: :-)

docsumann
Inače priča Devojčica sa šibicama je verovatno nešto najsurovije (u smislu da udara direktno u ...) što je napisano za decu.upravo tako.zašto neko uopšte piše takve stvari za djecu?

To je verovatno samo jedna od mnogih "poučnih priča" koje su pisane za decu u nekom 18-19.veku da bi im se pokazalo kako se loše ponašanje ne isplati i treba uvek biti pošten i bogobojažljiv pa će ti duša otići u raj i van zemaljske bede itd. itd.
To je jako lepo satirizovano na početku "Mrtvog mora" gde se pisac seća neke svoje strine koja je za bilo koje normalno ponašanje imala "poučnu pričicu"-crnjak, koje jedna drugu potiru i na kraju otprilike ne treba ni da dišeš da ne bi navukao neku bedu na vrat.

U svakom slučaju ako deca određenog uzrasta ne bi trebalo da odgledaju vernu ekranizaciju nekog književnog dela, ne bi trebalo ni da ga čitaju. Danas bi "Devojčica sa šibicama" verovatno imala mnogo veliki broj u crvenom kružiću u ćošku ekrana.
docsumann docsumann 17:39 11.02.2011

Re: :-)

Andersenove, Grimove, uopšte bajke imaju bitan uticaj na razvoj ličnosti. Ništa manje surove nisu Ivica i Marica ili bilo šta slično.


a ova "stvar" mi jbl kevu kad sam bio baš mali



nečuveno
Bojana Maljević Bojana Maljević 17:40 11.02.2011

Re: :-)

Danas bi "Devojčica sa šibicama" verovatno imala mnogo veliki broj u crvenom kružiću u ćošku ekrana.

Zašto? Devojčica koja zove upomoć a niko joj ne prilazi i ne pomaže? Zar to nije priča o surovosti okoline, o bezosećajnosti društva i nas pojedinaca u njemu?
Bojana Maljević Bojana Maljević 17:42 11.02.2011

Re: :-)

a ova "stvar" mi jbl kevu kad sam bio baš mali

Joooooooj! Daaaa! Ja plakala SVAKI PUT. Strašno. Sad si me razvalio sa ovim.
jinks jinks 17:47 11.02.2011

Re: :-)

Ne bih sad da ispadne "kud svi tu i mali ....", ali cini mi se da i ja spadam u klub kome je ova pesma sekla po rebrima

Mada evo i jedne od najpozitivnijih ... neka peva sve sto ima glas, niko lepse, vedrije od nas ... klasika zauvek
docsumann docsumann 18:15 11.02.2011

Re: :-)

jinks


evo jedne adresirane na tebe

Jukie Jukie 18:26 11.02.2011

Re: Devojčica sa šibicama

Bojana Maljević
Danas bi "Devojčica sa šibicama" verovatno imala mnogo veliki broj u crvenom kružiću u ćošku ekrana.Zašto? Devojčica koja zove upomoć a niko joj ne prilazi i ne pomaže? Zar to nije priča o surovosti okoline, o bezosećajnosti društva i nas pojedinaca u njemu?

Jeste. ALI...

blablabla politička korektnost, dečja prava blablabla itd.itd.

to sve dovodi do toga da, po tim pravilima koja nameće društvo 21. veka, dečica treba do 14 punih godina da navodno žive u svetu meca dobrića, nesvesna da postoji išta loše, neprijatno ili čak nejasno da li je crno ili belo. Nema agresije, nema svađe, nema seksa, samo konjići i jednorozi veselo skakuću po cvetnim livadama.

Npr. sitkom "Život po Džimu" (According to Jim), koji je potpuno benigna serija, imao je 14 u gornjem ćošku, kao i svi drugi sitkomi.

Ja sam već nekoliko puta rekao da na televiziji ne postoji apsolutno nijedna igrana forma koja je namenjena 13-godišnjacima. Navodno su previše mali da znaju šta se dešava u svetu oko njih (zamislimo, vežbe radi, da stvarno ne gledaju bilo šta gde piše 14) a naravno da ih ne interesuje ništa namenjeno deci.
Širli Holms, lažem, teoretski bi mogli da gledaju Širli Holms.
jinks jinks 19:08 11.02.2011

Re: :-)

Bojana Maljević Bojana Maljević 19:15 11.02.2011

Re: Devojčica sa šibicama

dečica treba do 14 punih godina da navodno žive u svetu meca dobrića, nesvesna da postoji išta loše, neprijatno ili čak nejasno da li je crno ili belo. Nema agresije, nema svađe, nema seksa, samo konjići i jednorozi veselo skakuću po cvetnim livadama.

Pa što se buniš protiv Devojčice sa šibicama? Ona upravo govori kako je svet nepravedna dolina suza. I kako su ljudi u njemu surovi.
Ja sam već nekoliko puta rekao da na televiziji ne postoji apsolutno nijedna igrana forma koja je namenjena 13-godišnjacima. Navodno su previše mali da znaju šta se dešava u svetu oko njih (zamislimo, vežbe radi, da stvarno ne gledaju bilo šta gde piše 14) a naravno da ih ne interesuje ništa namenjeno deci.
Širli Holms, lažem, teoretski bi mogli da gledaju Širli Holms.

Ne znam kako je sada, ali dok sam bila urednik Happy TV vrlo sam se trudila da emitujemo programe namenjene toj, najosetljivijoj ciljnoj grupi: 10 -14. Baš zato što ih nije bilo ni na jednoj drugoj TV. Pa su tu bili sledeći naslovi igranih serija: pomenuta "Širli Holms", moja omiljena: "Lizi Mekgvajer" (izuzetan Diznijev sitkom upravo za taj uzrast), "Dark Oracle", "Legenda o Brusu Liju" (nova kineska produkcija, 40 satnih epizoda), "Radio Free Roscoe", "Taina", "Phoenix and the carpet", "Are you afraid of the dark"... bilo je još ali ne mogu da se setim. To je bilo u nekom mom prošlom životu.
pnbb pnbb 20:28 11.02.2011

Re: :-)

On odrasta na Malom Princu

taman za do 6 godina
Jukie Jukie 00:54 12.02.2011

Re: Devojčica sa šibicama

Bojana Maljević
dečica treba do 14 punih godina da navodno žive u svetu meca dobrića, nesvesna da postoji išta loše, neprijatno ili čak nejasno da li je crno ili belo. Nema agresije, nema svađe, nema seksa, samo konjići i jednorozi veselo skakuću po cvetnim livadama.Pa što se buniš protiv Devojčice sa šibicama? Ona upravo govori kako je svet nepravedna dolina suza. I kako su ljudi u njemu surovi.

Ne bunim se ja, nego kažem da je broj emisija koje nemaju famozni crveni krug sa 14 i 16 jako ograničen.



Ne znam kako je sada, ali dok sam bila urednik Happy TV vrlo sam se trudila da emitujemo programe namenjene toj, najosetljivijoj ciljnoj grupi: 10 -14. Baš zato što ih nije bilo ni na jednoj drugoj TV. Pa su tu bili sledeći naslovi igranih serija: pomenuta "Širli Holms", moja omiljena: "Lizi Mekgvajer" (izuzetan Diznijev sitkom upravo za taj uzrast), "Dark Oracle", "Legenda o Brusu Liju" (nova kineska produkcija, 40 satnih epizoda), "Radio Free Roscoe", "Taina", "Phoenix and the carpet", "Are you afraid of the dark"... bilo je još ali ne mogu da se setim. To je bilo u nekom mom prošlom životu.

Izgleda da sam od njih gledao samo Lizi Mekgvajer. Ne znam kakve su ove ostale serije.
Bojana Maljević Bojana Maljević 00:57 12.02.2011

Re: Devojčica sa šibicama

Ne bunim se ja, nego kažem da je broj emisija koje nemaju famozni crveni krug sa 14 i 16 jako ograničen.

Jeste. A nakon gledanja većine programa se osećaš ograničeno, bez obzira na godine.
lady_d lady_d 08:50 12.02.2011

a Mala Sirena

mislim u originalnoj a ne Diznijevskoj verziji? Meni je to strasno, strasno tuzna prica.
lady_d lady_d 09:35 12.02.2011

Re: :-)

Moja mama i tata kazu da nisam volela da mi se citaju bajke, ali da su mi baba i deda morali da citaju onu cuvenu knjigu "1000 Zasto i 1000 Zato" dok mi nije dosadila (a to je trajalo....). Jedina kao knjiga za mladji uzrast je bila o Davidu Kroketu i to ne u izvornoj verziji, nego u polu-pozorisnoj: deda je postavio staklo a od papira napravio junake kojima je u donjem delu dodao male eksercice... baba je citala a deda je junake pomerao pomocu magneta... Kako su mi magneti i danas prokupacija... pitam se nije li mi ova prica bila interesantna zbog istog
Moje dete pak odbija bilo sta da gleda drugi put ili da joj se cita ista bajka... mora novo svaki put... tako da smo mnoge bajke dopravljali (kao recimo Crvenkapu gde je vuka pojela baka ili gde mu je Crvenkapa pokazala pogresnu kucu pa je pojeo dedu nekog decaka... itd...)
U nasoj verziji Male Sirene princ je postao Sirenac (moje dete toliko voli vodu da nikakva ljubav prema tamo nekom princu ne dolazi u obzir da se rep i voda zamene za drustvo nekog kao princa). I da znas da se nekada pitam kakva li ce to osoba biti?!
tsunade tsunade 08:42 11.02.2011

inace

tema mi je bliska

volim da letim al volim da drzim i safety net u pripravnosti.

blogovatelj blogovatelj 09:00 11.02.2011

Nije problematicno, majke mi

Mada, jedino problematično je to što nas letenju uče obično infantilni dečaci


Mozda problematicno sa vase tacke gledista, ali je i jedino moguce.
Letenju vas ne mogu nauciti "down to earth" muzjaci a jos manje otromboljene dede.
Jedina opcija koja ostaje su ovi infantilni. Takvi su najbolji, veruj mi.
Bojana Maljević Bojana Maljević 15:29 11.02.2011

Re: Nije problematicno, majke mi

Mozda problematicno sa vase tacke gledista, ali je i jedino moguce.

Ja rekoh da nas obično letenju uče infantilni dečaci. Ne bih bila isključiva u tome da je to jedina opcija.
Jukie Jukie 09:02 11.02.2011

A vi ste TO videli u tim likovima?

Ja sasvim drugačije osećam tu priču o Petru Panu i ostalim likovima iz te knjige.

Petar Pan je mainstream društvo koje te tera da postaneš kao oni dok odrastaš, da se potčiniš idealima pop-kulture umesto da budeš sam svoj. Petar Pan je uspeo da vrbuje i prevaspita celu grupu izgubljenih dečaka tako da po ceo dan samo idu okolo, tuku se s kim stignu, gluvare po ćoškovima i puše. Kapetan Kuka se suprotstavlja pogubnom uticaju Petra Pana ali ne uspeva da ga pobedi, i postaje ciničan i gorak.

Vendi se takođe ne slaže sa anarhijom u kojoj dečaci žive i pokušava da ih nekom vrstom obrazovanja organizuje tako da postanu pošteni i vredni odrasli ljudi. Na kraju knjige vidimo da je Vendi uspela u tome jer je odvela izgubljene dečake iz Nedođije i oni su postali korisni članovi društva.

Borba koju Vendi ima u sebi je da ostane Vendi (relativno optimističan edukator mladeži koji u dečacima vidi ono dobro) a da ne postane Kapetan Kuka (koji smatra da dečacima više nema pomoći kao ličnosti i da su postali neprijatelji i da se protiv njih treba boriti).

Baš zavidim Vendi što je uspela u toj težnji.
Unfuckable Unfuckable 09:06 11.02.2011

Re: A vi ste TO videli u tim likovima?

Borba koju Vendi ima u sebi je da ostane Vendi (relativno optimističan edukator mladeži koji u dečacima vidi ono dobro) a da ne postane Kapetan Kuka (koji smatra da dečacima više nema pomoći kao ličnosti i da su postali neprijatelji i da se protiv njih treba boriti).

zanima me kako se u ovu analizu uklapa moj omiljeni lik - Krokodil
Jukie Jukie 09:15 11.02.2011

Re: A vi ste TO videli u tim likovima?

Unfuckable
Borba koju Vendi ima u sebi je da ostane Vendi (relativno optimističan edukator mladeži koji u dečacima vidi ono dobro) a da ne postane Kapetan Kuka (koji smatra da dečacima više nema pomoći kao ličnosti i da su postali neprijatelji i da se protiv njih treba boriti).

zanima me kako se u ovu analizu uklapa moj omiljeni lik - Krokodil


Nisam siguran da Vendi uopšte interaguje sa Krokodilom?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 09:18 11.02.2011

krokodil

zanima me kako se u ovu analizu uklapa moj omiljeni lik - Krokodil


unf, samo za tebe, max raabe, moj idol:)
Unfuckable Unfuckable 09:24 11.02.2011

Re: A vi ste TO videli u tim likovima?

Nisam siguran da Vendi uopšte interaguje sa Krokodilom?

Indirektno interreaguje, šetkajući se po dasci, indirektno.

ps: da se ne udubljujemo u simboliku tog "hoda po ivici" čestite Vendi, jelte
jinks jinks 09:25 11.02.2011

Re: A vi ste TO videli u tim likovima?

zanima me kako se u ovu analizu uklapa moj omiljeni lik - Krokodil

Da (mada i indijanci su z....... likovi, vode neku svoju politiku, đa tamo, đa vamo).

I šta im znači onaj sat Kapetana Kuke.

Kada smo već kod Krokodila, evo kako je jedan krokodilčić pevao o svom rođendanu (po ovoj pesmi je davno napravljena i jedna školska predstava na ruskom jeziku).
kakapo kakapo 09:55 11.02.2011

Re: A vi ste TO videli u tim likovima?

ps: da se ne udubljujemo u simboliku tog "hoda po ivici" čestite Vendi, jelte

A tek trougao: Vendi, Zvončica i Tigrica Lili (o sirenama da i ne govorim)! A kao Petar Pan hoće da ostane mali dečko...
Jukie Jukie 10:00 11.02.2011

Re: A vi ste TO videli u tim likovima?

Unfuckable
Nisam siguran da Vendi uopšte interaguje sa Krokodilom? Indirektno interreaguje, šetkajući se po dasci, indirektno.ps: da se ne udubljujemo u simboliku tog "hoda po ivici" čestite Vendi, jelte

Ne znam, moraćeš da mi okačiš youtube da vidim šta se tačno dešava
Unfuckable Unfuckable 10:03 11.02.2011

Re: A vi ste TO videli u tim likovima?

neću morati.
Imaš valjda knjigu pa pogledaj, Petar Pan je postojao i pre jutjuba
Jukie Jukie 10:14 11.02.2011

Re: A vi ste TO videli u tim likovima?

kakapo
ps: da se ne udubljujemo u simboliku tog "hoda po ivici" čestite Vendi, jelteA tek trougao: Vendi, Zvončica i Tigrica Lili (o sirenama da i ne govorim)! A kao Petar Pan hoće da ostane mali dečko...

Ustvari play-boy, interesantna igra reči.
Pa Petar je sam po sebi jako negativan lik, antiheroj. Zato i može da bude promiskuitetan. Sirene su naravno prostitutke, Zvončica je goth devojka koja mu je sidekick, a Tigrica Lili je mala bogatašica, tajkunova/mafijaševa kćer. Zvončica shvata da joj je Vendi (social worker type, koja pokušava da spase izgubljene dečake od kandži bandi i droge) jedina prava konkurencija za Petrove emocije i rešava da je likvidira.
jinks jinks 11:10 11.02.2011

Re: A vi ste TO videli u tim likovima?

zanima me kako se u ovu analizu uklapa moj omiljeni lik - Krokodil

Interesantno da se u egipatskoj mitologiji Krokodil pojavljuje u formi vise mitskih likova, izmedju ostalih Sobeka i Ammita.

Dok Sobek
"Sobek's ambiguous nature lead some to say he was a repairer of evil that had been done, rather than a force for good in itself"

Ammit je deo egipatske price o merenju srca umrlih neposredno nakon smrti, gde se srce na vagi poredi sa perom. Ukoliko srce (optereceno wrongdoingom) pretegne u odnosu na pero, na scenu stupa Ammit, koji

If the heart balanced against the feather then the deceased would be granted a place in the Fields of Hetep and Iaru.

If it was heavy with the weight of wrongdoings, the balance would sink and the heart would be grabbed and devoured by a terrifying beast that sat ready and waiting by the scales.


Sad na koga je od ovo dvoje pisac Petra Pana mislio kada je pisao o krokodilu koji juri Kapetana Kuka (za Petra Pana ne znam)... ili je mislio nesto trece
Bojana Maljević Bojana Maljević 15:37 11.02.2011

Re: A vi ste TO videli u tim likovima?

Ja sasvim drugačije osećam tu priču o Petru Panu i ostalim likovima iz te knjige.

Ja nisam prepričavala Petra Pana. Svako ima pravo na svoje tumačenje. Spilberg je takođe drugačije video te likove. Osim toga, potonje priče su evoluirale u odnosu na original.
Ali Petar Pan - mejnstrim??

Nešto mi tu ne biva.
Bojana Maljević Bojana Maljević 15:39 11.02.2011

Re: A vi ste TO videli u tim likovima?

Jedina prava konkurencija za Petrove emocije i rešava da je likvidira.

A tu postoje i neke emocije?
mlekac mlekac 16:37 11.02.2011

Re: A vi ste TO videli u tim likovima?

Unfuckable
Borba koju Vendi ima u sebi je da ostane Vendi (relativno optimističan edukator mladeži koji u dečacima vidi ono dobro) a da ne postane Kapetan Kuka (koji smatra da dečacima više nema pomoći kao ličnosti i da su postali neprijatelji i da se protiv njih treba boriti).

zanima me kako se u ovu analizu uklapa moj omiljeni lik - Krokodil

Jukie Jukie 17:36 11.02.2011

Re: A vi ste TO videli u tim likovima?

Bojana Maljević
Ja nisam prepričavala Petra Pana. Svako ima pravo na svoje tumačenje. Spilberg je takođe drugačije video te likove. Osim toga, potonje priče su evoluirale u odnosu na original.Ali Petar Pan - mejnstrim??Nešto mi tu ne biva.

To je zato što si uspela da ne pređeš iz Vendi faze u Kapetan Kuka fazu.
Bojana Maljević Bojana Maljević 19:18 11.02.2011

Re: A vi ste TO videli u tim likovima?

ps: da se ne udubljujemo u simboliku tog "hoda po ivici" čestite Vendi, jelte

Slažem se, da zamenimo to udubljivanje pesmom:


Bojana Maljević Bojana Maljević 19:22 11.02.2011

Re: A vi ste TO videli u tim likovima?

To je zato što si uspela da ne pređeš iz Vendi faze u Kapetan Kuka fazu.

Ma da se ja pitam, bila bih Zvončica i ne bi me bila briga ni za Kuku ni za Petra. Ni za Vendi. No se više ne pitam.

Uzgred, omakla ti se greška pa si deo svog posta stavila kao moj citat. Koriguj.
Jukie Jukie 00:57 12.02.2011

Re: A vi ste TO videli u tim likovima?

Bojana Maljević
Uzgred, omakla ti se greška pa si deo svog posta stavila kao moj citat. Koriguj.

Evo, izmenio. (muški rod)
Bojana Maljević Bojana Maljević 10:33 12.02.2011

Re: A vi ste TO videli u tim likovima?

Evo, izmenio. (muški rod)

hvala, izvini, sa telefona komuniciram, pa mi se cesto omakne neka greska.
jinks jinks 09:46 11.02.2011

...

Kada pomenuste koleginice sa klase, interesantno šta sve neki prožive u okruženju da bi se uopšte i izborili za priliku da podnesu dokumenta za prijemni (i srećom postanu vrhunska glumica). Slučajno znam priču, koju mi je ispričao neko čija je ujna tetka jedne vaše koleginice.

Mada slične priče se sigurno dešavaju i u drugim profesijama.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:07 11.02.2011

ujna tetka

šta sve neki prožive u okruženju da bi se uopšte i izborili za priliku da podnesu dokumenta za prijemni


roditelji ih vezuju za radijator?

:)
jinks jinks 10:16 11.02.2011

Re: ujna tetka

Ne sećam se tačno ... ali se sećam da su odluku donelu u nekom zatvorenom prostoru (znači ipak je bilo nekakvog ograničavanja) i kada su videli kakav uticaj to (možda i u prenešenom značenju) ograničavanje proizvodi (koliko se sećam čuli su je kako nešto peva ili svira) tada su se i oni prelomili.

Mada ima priča i o nekima koji se nisu prelomili ... i bili u pravu.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:51 11.02.2011

Re: ujna tetka

Ne sećam se tačno ... ali se sećam da su odluku donelu u nekom zatvorenom prostoru (znači ipak je bilo nekakvog ograničavanja)


znači, ništa terasa, bašta...
jinks jinks 12:55 11.02.2011

Re: ujna tetka

moze i terasa ili basta, sto da ne ... moze i bazen u basti
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:57 11.02.2011

Re: ujna tetka

moze i terasa ili basta, sto da ne ... moze i bazen u basti


bazen je ograničen, ne skaci sebi u usta

:)
jinks jinks 13:19 11.02.2011

Re: ujna tetka

bazen je ograničen, ne skaci sebi u usta

Pa dobro i bašta je ograničena ... pa i terasa (ustvari, možda ste u pravu, možda i nisu).

U kontekstu bloga, ni nebo po kome se leti kao da nije neograničeno. Na primer, koliko visoko možete da letite na krilima ili vilinskom prahu (... pa da ne bi ni PP mogao da leti da mu nije vilinskog praha koje mu daje Zvonč..., jel da ... ili sam pogrešno zapamtio).

:)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:53 11.02.2011

Re: ujna tetka

U kontekstu bloga, ni nebo po kome se leti kao da nije neograničeno. Na primer, koliko visoko možete da letite na krilima ili vilinskom prahu (... pa da ne bi ni PP mogao da leti da mu nije vilinskog praha koje mu daje Zvonč..., jel da ... ili sam pogrešno zapamtio).

:)



cek bre, pre nego zovemo nsarskog u pomoc oko prostor vreme problema, mani letenje i vilinski prah, rec je bila o ogranicenju da mladi talenti pondesu dokumenta, fokusiraj se, to nisam pokapirala, mislim, ko koga ogranicava

:)
jinks jinks 14:07 11.02.2011

Re: ujna tetka

Evo da se fokusiram

Autorka bloga priča o letenju Petra Pana kao vrhunskom kvalitetu u svim mogućim kontekstima priče. Ali Petar Pan ne leti sam od sebe, u priči, već leti uz pomoć Zvončice, jel tako. Da nema Zvončice, ne bi ni PP leteo.

A možda je autor PP-a, kada je osmisljavao likove i odnose likova u prici, delom imao na umu i poznatu izreku "Every time a bell rings an angel gets his wings" (ima je i u filmu "It's a Wonderful Life")

p.s.

Da i to ko koga ograničava ... interesantno pitanje, i teško za odgovor (bar meni).
Bojana Maljević Bojana Maljević 15:41 11.02.2011

Re: ...

Slučajno znam priču, koju mi je ispričao neko čija je ujna tetka jedne vaše koleginice.

Najviše volim te priče koje pričaju ujne tetaka kolega.
jinks jinks 16:02 11.02.2011

Re: ...

ovo nije ujna tetke ... vec je jednome ujna, a nekome tetka
mikimedic mikimedic 16:39 13.02.2011

Re: ...

priče


pa jel mozemo da cujemo tuzan kraj?
vila76 vila76 10:37 11.02.2011

Kao njena zamena došao je čuveni...

dragi prof ognjenovic! on mi je, sa filozofskog, u ostao u najlepsem mogucem secanju! strog, krut, pravican, ali i veoma zabavan, u sta smo mogli dobro da se uverimo kad god je i tu stranu svoje licnosti zeleo da podeli sa nama!
Bojana Maljević Bojana Maljević 15:46 11.02.2011

Re: Kao njena zamena došao je čuveni...

strog, krut, pravican, ali i veoma zabavan, u sta smo mogli dobro da se uverimo kad god je i tu stranu svoje licnosti zeleo da podeli sa nama!

Dakle, leteo je, ponekad?

Bio je odličan. Mada mislim da je nas glumce doživljavao kao beznadežne slučajeve.
draft.dodger draft.dodger 11:45 11.02.2011

Preporučujem...

bocvena bocvena 13:03 11.02.2011

Pa svako tu dobije

ono što je tražio - dečak majčinsku figuru i manjak odgovornosti, ona večnu dominaciju i obavezu- ako PP-a čitamo u standardnom ključu.
Ako ga čitamo u tvom ključu - infantilni muškarac koji ti pokloni svet...ali na kratko...i usput ti slomi srce...

Pih, daj onog da mu budem mama:))))
Bojana Maljević Bojana Maljević 15:49 11.02.2011

Re: Pa svako tu dobije

Pih, daj onog da mu budem mama:))))


Toliko si me nasmejala da odustajem od objašnjenja da ovo nije baš tačno čitanje mog ključa:
infantilni muškarac koji ti pokloni svet...ali na kratko...i usput ti slomi srce...
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:54 11.02.2011

hmm

figure su za vrt il vitrinu, a i tu su najcesche trash:)o
mlekac mlekac 16:44 11.02.2011

A zasto je

to vidjenje Petra Pana kao osobe koja ne zeli da odraste vezano skoro iskljucivo za muski rod?

Mislim, znam da je u knjizi on decak, al' poznajem i mnogo zena koje imaju tu osobinu, al' ne vidim da im neko to uzima za zlo?
sonja.m sonja.m 18:20 11.02.2011

Re: A zasto je

Eeeeee, mlekac, sad ga pretera.
Hoces da uvedes ravnopravnost polova i u bajke.
Svasta k'o na vasaru.
mlekac mlekac 19:56 11.02.2011

Re: A zasto je

sonja.m
Eeeeee, mlekac, sad ga pretera.
Hoces da uvedes ravnopravnost polova i u bajke.
Svasta k'o na vasaru.


Necu ja da uvodim ravnopravnost polova u bajke, nego pitam zasto je, socioloski, neprihvatljivo da muskarac ostane detinjast, a savrseno je prihvatljivo da se zena tako ponasa?

Mislim, gde to pise da su muskarci ti koji moraju da postanu zreli i odgovorni a zene ne moraju???
tyson tyson 21:56 11.02.2011

Re: A zasto je

Mislim, gde to pise da su muskarci ti koji moraju da postanu zreli i odgovorni a zene ne moraju???

Pa, muškarci moraju da se staraju o porodici, da love ili zarađuju, da donose hranu u kuću. Za to je potrebno da fizički i mentalno sazre, i da budu svesni odgovornosti koju imaju.

Žene pak, zadužene za kuću i decu, ne moraju nužno da odrastu. Štaviše, pravilo kaže: što mlađe - to bolje (sve dok se ostaje u okvirima zakonski dopuštenog).




Jukie Jukie 01:10 12.02.2011

Re: A zasto je

mlekac

Necu ja da uvodim ravnopravnost polova u bajke, nego pitam zasto je, socioloski, neprihvatljivo da muskarac ostane detinjast, a savrseno je prihvatljivo da se zena tako ponasa?Mislim, gde to pise da su muskarci ti koji moraju da postanu zreli i odgovorni a zene ne moraju???

Meni se baš čini da društvo (ili bar mediji u vidu onih sitkoma koje sam gore naveo) nameće suprotne stereotipe: da muškarci navodno uvek ostanu naivni i detinjasti a žene su ozbiljne i uzvišene i idu u operu (to je dijagnostička karakteristika - žene idu u operu i na balet, a muževi gledaju sport na TV sa drugarima) a onda im odjednom padnu na pamet neke lude ideje pa krenu da sikću na muževe i teraju ih da urade to nešto i oni se polome pokušavajući da joj udovolje i sve upropaste jer je ideja sama po sebi bila glupa, a gledaoci onda treba da se smeju.

Praktično svaki sitkom je takav. I bilo koja serija koja ima malčice sitkoma u sebi (i muško-ženski par glavnih likova) je takva. Žena je uvek uzvišena, ozbiljna i suvoparna, muškarac je naivan i za potrebe zapleta joj služi kao kuče koje govori (npr. serije Bones, Kasl). Meni je gorenavedena serija "Život po Džimu" baš bila osveženje jer Čeril nije bila predstavljena kao lujka.
sonja.m sonja.m 11:55 12.02.2011

Re: A zasto je

Samo sam se salila, bre!
mlekac mlekac 14:17 12.02.2011

Re: A zasto je

tyson
Mislim, gde to pise da su muskarci ti koji moraju da postanu zreli i odgovorni a zene ne moraju???

Pa, muškarci moraju da se staraju o porodici, da love ili zarađuju, da donose hranu u kuću. Za to je potrebno da fizički i mentalno sazre, i da budu svesni odgovornosti koju imaju.

Žene pak, zadužene za kuću i decu, ne moraju nužno da odrastu. Štaviše, pravilo kaže: što mlađe - to bolje (sve dok se ostaje u okvirima zakonski dopuštenog).



Jukie
Meni se baš čini da društvo (ili bar mediji u vidu onih sitkoma koje sam gore naveo) nameće suprotne stereotipe: da muškarci navodno uvek ostanu naivni i detinjasti a žene su ozbiljne i uzvišene i idu u operu (to je dijagnostička karakteristika - žene idu u operu i na balet, a muževi gledaju sport na TV sa drugarima) a onda im odjednom padnu na pamet neke lude ideje pa krenu da sikću na muževe i teraju ih da urade to nešto i oni se polome pokušavajući da joj udovolje i sve upropaste jer je ideja sama po sebi bila glupa, a gledaoci onda treba da se smeju.


Eto, vas dvojica ste upravo pokazali ono o cemu pricam.

Dva stereotipa.

Jedan - o odgovornom muskarcu koji MORA da brine o porodici
Drugi - o tome kako muskarci nikad ne odrastu sto je, je li, neprihvatljivo, pa samim tim i izvor smeha.

Iskreno, mislim da je to zaostatak proslosti, iz vremena kada je muskarac bio taj koji je jedini u kuci zaradjivao.

I nema veze sto je proslo skoro sto godina od zavrsetka I sv. rata, neke stvari se, kanda, ne menjaju...


G r o f G r o f 16:02 12.02.2011

Re: A zasto je

Drugi - o tome kako muskarci nikad ne odrastu sto je, je li, neprihvatljivo, pa samim tim i izvor smeha.


Možda sam se malo pronašao u ovoj Panijadi ali nikad mi nije prijalo druženje sa ljudima koji kao da su rodjeni sa trideset godina, ženama koje su već sa 25 imale 50.
Zato mi pomalo smetaju negativne konotacije Panovog sindroma.
mlekac mlekac 16:58 12.02.2011

Re: A zasto je

G r o f
Drugi - o tome kako muskarci nikad ne odrastu sto je, je li, neprihvatljivo, pa samim tim i izvor smeha.


Možda sam se malo pronašao u ovoj Panijadi ali nikad mi nije prijalo druženje sa ljudima koji kao da su rodjeni sa trideset godina, ženama koje su već sa 25 imale 50.
Zato mi pomalo smetaju negativne konotacije Panovog sindroma.


Nisi jedini, grofe.

I ja odbijam da porastem (vise no sto je neophodno), al' rekoh, meni se, kanda, gleda kroz prste jer sam zensko.
Bojana Maljević Bojana Maljević 00:34 13.02.2011

Re: A zasto je

ali nikad mi nije prijalo druženje sa ljudima koji kao da su rodjeni sa trideset godina, ženama koje su već sa 25 imale 50.

A prija li ti druženje sa onim ženama koje imaju 50 a ponašaju se kao da im je 25?

Ja ne bih umela da kažem šta mi je od ta dva gore.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana