Društvo| Roditeljstvo

Javnost rada i zaštita privatnosti

Krugolina Borup RSS / 12.02.2011. u 13:21

Gradska uprava Grada Beograda
Sekretarijat za obrazovanje
Sektor za inspekcijski nadzor
Kraljice Marije br. 1
11000 Beograd

Novi Beograd, 12. februar 2011.

Predmet:         Javnost rada Školskog odbora

Poštovani,

Član 82 Statuta Osnovne škole "Mladost" (Novi Beograd, Gandijeva 99) garantuje javnost rada Školskog odbora. Međutim, prilikom pokušaja da steknem uvid u rad Školskog odbora, naišla sam na probleme koje bez vaše pomoći nisam u stanju da rešim.

02.12.2010.     Predsednici Školskog odbora uputila sam dopis kojim zahtevam da me obaveštava o vremenu i mestu održavanja sednica Školskog odbora, kako bih istima mogla prisustvovati.

25.01.2011.     Sekretarka OŠ "Mladost" telefonom me je obavestila da sam pozvana na sednicu zakazanu za 31.01.2011. godine, s početkom u 19.00 časova.

31.01.2011.     Nakon dolaska na sednicu Školskog odbora uvidela sam da na istu nisam pozvana na osnovu člana 82 Statua škole koji garantuje javnost rada sednice, već na osnovu prethodne odluke Školskog odbora da obrazložim svoj zahtev. Nakon obrazloženja da želim postići transparentnost u radu škole kao javne ustanove, doneta je odluka kojom se moj zahtev odbija. Predlog da umesto prisustva sednicama dobijem kopije zapisnika takođe je odbačen, uz obrazloženje da oni sadrže podatke o maloletnicima čija se privatnost mora zaštititi. Na pitanje kako se onda postiže poštovanje javnosti rada Školskog odbora, dobila sam informaciju da se zapisnici objavljuju na oglasnoj tabli škole koja se nalazi u zbornici.

09.02.2011.     U pokušaju da uđem u zbornicu kako bih pročitala zapisnik sa sednice Školskog odbora, naišla sam na obaveštenje na vratima koje glasi: "Službene prostorije - nezaposlenima ulaz zabranjen".

10.02.2011.     Od vaše inspekcijske službe dobila sam zahtevane kopije svih inspekcijskih nadzora nad radom OŠ "Mladost" za ovu i prošlu školsku godinu. Oni, između ostalog, sadrže i podatke o maloletnicima.

Iz gore navedenog proizilaze sledeće nedoumice:

1) Da li je odlukom da se odbije moj zahtev za prisustvom sednicama Školski odbor prekršio član 82 Statuta koji garantuje javnost njegovog rada?

2) Da li se objavljivanjem zapisnika na oglasnoj tabli u zbornici, kojoj pristup imaju samo zaposleni, umesto na oglasnoj tabli u glavnom holu škole, kojoj pristup imaju i roditelji, krši član 82 Statuta koji garantuje javnost rada Školskog odbora?

3) Da li je validno usmeno obrazloženje da kopije zapisnika ne mogu dobiti zbog zaštite privatnosti maloletnika, s obzirom da vaša inspekcijska služba nije imala nikakvih problema da sa mnom podeli inspekcijske izveštaje koji u sebi sadrže iste takve podatke?

Molim vas da me, nakon razjašnjenja pobrojanih nedoumica, izvestite o zaključcima vaše inspekcijske službe, kao i o eventualnim merama koje propišete za buduće postupanje škole u ovakvim situacijama.

Srdačan pozdrav,

Branka Stamenković

 



Komentari (48)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

maca22 maca22 13:35 12.02.2011

1.

Cekala sam ovako nesto.
cult cult 13:53 12.02.2011

Re: 1.

znao sam da čitaš
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:57 12.02.2011

Re: 1.

Vas dvoje ste šou program.
Svojevremeno su me Scaby i Unf podsećali na Toma i Džerija.
A vas dvoje me podsećate na Toma i Džerija kids.

cult cult 14:03 12.02.2011

Re: 1.

a ako nastavimo taj sled asocijacija
tko bi ovo bio

Krugolina Borup Krugolina Borup 14:06 12.02.2011

Re: 1.

tko bi ovo bio


Supermod?
cult cult 18:59 12.02.2011

Re: 1.

Krugolina Borup
tko bi ovo bio


Supermod?


mmmmm ne
: )
Hansel Hansel 13:41 12.02.2011

Predlog

Baš me zanima šta bi ti odgovorili da im predložiš da u zapisnicima pokriju imena maloletnika i dostave ti ih takve? To je valjda jedini pravi (i mogući) način ako te maloletnike zaista treba (od tebe) zaštititi...
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:44 12.02.2011

Re: Predlog

Baš me zanima šta bi ti odgovorili da im predložiš da u zapisnicima pokriju imena maloletnika i dostave ti ih takve?


Predložila.
U stvari, podučila da ZOSPI za takve slučajeve predviđa "razdvajanje informacija".
Odgovor: "Jaoooo, pa znate li vi koliki je to posao, ko će to da radi..."
Freedom of Information Freedom of Information 13:51 12.02.2011

Re: Predlog

Krugolina Borup
Baš me zanima šta bi ti odgovorili da im predložiš da u zapisnicima pokriju imena maloletnika i dostave ti ih takve?
Predložila. U stvari, podučila da ZOSPI za takve slučajeve predviđa "razdvajanje informacija". Odgovor: "Jaoooo, pa znate li vi koliki je to posao, ko će to da radi..."

Samo napred Kru! Ako već neće neko drugi onda bar gradjani treba da teraju administraciju da čita šta piše u zakonima. I da je nauče da se sve to što piše ne služi "za ukras" već da se mora poštovati.
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:12 12.02.2011

Re: Predlog

Ako već neće neko drugi onda bar gradjani treba da teraju administraciju da čita šta piše u zakonima. I da je nauče da se sve to što piše ne služi "za ukras" već da se mora poštovati.


Džaba sve to, gosn. Šabiću, ako građani nemaju "vezu".

Moja omiljena scena sa sednice Školskog odbora:

"Ja ću te zapisnike svejedno dobiti, pošto po ZOSPI imam pravo da ih dobijem."

"Pa da, kad je vama Šabić veza."

"Nije mi Šabić veza, odakle vam to da mi je on veza? Doduše, znam čoveka, zajedno smo na blogu, upoznala sam ga jednom i lično, ali ja njemu zahteve šaljem po proceduri, zavanično, ko i svi ostali što mu šalju."

"Da, ali koliko dugo svi ostali čekaju, a na vaše zahteve reaguje u roku od dva dana?"

"Odakle vam to, pa ja sam se danas čula s njegovom saradnicom koja vodi moje predmete, a povodom moje žalbe na Narodni fornt, i ona mi kaže da predmeti koji se tiču škole još nisu došli na red."

"Pa, možda nisu svi, ali jedan jeste..."
mlekac mlekac 14:38 12.02.2011

Re: Predlog

Krugolina Borup
Ako već neće neko drugi onda bar gradjani treba da teraju administraciju da čita šta piše u zakonima. I da je nauče da se sve to što piše ne služi "za ukras" već da se mora poštovati.


Džaba sve to, gosn. Šabiću, ako građani nemaju "vezu".

Moja omiljena scena sa sednice Školskog odbora:

"Ja ću te zapisnike svejedno dobiti, pošto po ZOSPI imam pravo da ih dobijem."

"Pa da, kad je vama Šabić veza."



Pa vidis da pazljivo prate sta pises na blogu!

Videli ljudi da se dopisujes sa Sabicem, pa izvlace zakljucke!

maca22 maca22 14:46 12.02.2011

Re: Predlog

Krugolina Borup
i ona mi kaže da predmeti koji se tiču škole još nisu došli na red."

"Pa, možda nisu svi, ali jedan jeste..."


Krugolina Borup Krugolina Borup 14:49 12.02.2011

Re: Predlog

Meni je tu najfascinantniji očigledno opšte rasprostranjeni stav u rukovodstvu škole da, ako neka institucija sistema uopšte i funkcioniše kako treba, onda to automatski znači da je - preko veze. Jednostavno se ne prihvata da išta može da funkcioniše ako ne postoji "veza". Kad sam onomad zvala Školsku upravu (koja mu dođe inspekcija) da prijavim da krše zakon oko upisa deteta u školu, s obzirom da je inspekcija reagovala po zakonu, odmah mi je prišiveno da mi je načelnica školske uprave "veza".

Ajd, ono, sa Šabićem sam imala jedan video-kontakt, sa tom Gordanom Cvetkovićem sam imala jedan audio-kontakt, ali sa Dačićem nisam imala nikakav, ni full ni empty kontakt, pa se moja drskost da uopšte nešto pitam na roditeljskom sastanku OPET protumačila kao da mi je on "veza".

Fascinantno mi je, u antropološkom smislu, to prišivanje "veza" svakome ko ima hrabrosti da zahteva nešto što se niko drugi ne usuđuje da zahteva. A kad sam im rekla da je razlog što hoću zapisnike postizanje transparentnosti u radu škole, gledali su me ko s Marsa da sam pala. I jedna od tri predstavnice lokalne vlasti iz Školskog odbora na to mi je rekla: "Razumite vi nas, mi ne znamo iz koje ste vi partije."

Majko moja mila, ako tražim nešto što sa sobom ne povlači neki direktan lični interes, automatski sam sumnjiva.
maca22 maca22 14:52 12.02.2011

Re: Predlog

Krugolina Borup
I jedna od tri predstavnice lokalne vlasti iz Školskog odbora na to mi je rekla: "Razumite vi nas, mi ne znamo iz koje ste vi partije."

Pa jes, dok to ne sazna, ne zna šta ti treba.
Jukie Jukie 16:18 12.02.2011

Re: Predlog

Krugolina Borup
A kad sam im rekla da je razlog što hoću zapisnike postizanje transparentnosti u radu škole, gledali su me ko s Marsa da sam pala. I jedna od tri predstavnice lokalne vlasti iz Školskog odbora na to mi je rekla: "Razumite vi nas, mi ne znamo iz koje ste vi partije."Majko moja mila, ako tražim nešto što sa sobom ne povlači neki direktan lični interes, automatski sam sumnjiva.

Kao da se bave nekim tajnim poslovnim aktivnostima tipa izrade retkih vina ili preprodajom retkih dragulja, pa ih plaši da konkurencija ne sazna detalje koji su poslovna tajna i pretekne ih na tržištu.

A ustvari se zvanično bave istim poslom kao i bilo koja druga od 1000+ škola u Srbiji.

A ako se već bave nedozvoljenim aktivnostima, logično bi bilo da o tome ne pričaju na zvaničnim sastancima i ne unose to u zapisnike
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:28 12.02.2011

Re: Predlog

A ako se već bave nedozvoljenim aktivnostima, logično bi bilo da o tome ne pričaju na zvaničnim sastancima i ne unose to u zapisnike


Kada sam postavila pitanje u čemu je razlika između toga da mi oni daju kopije zapisnika i da ih ja čitam u zbornici, rečeno mi je da ako mi daju te zapisnike, to može sutra da osvane na B92 na internetu.

Kažem ja: "Pa šta ako osvane? Šta to ima u tim zapisnicima što ne bi moglo da osvane na internetu? Da je sreće, vi bi trebalo da ih objavljujete na svom vebsajtu."

Utom je razgovor skrenuo u to da škola nema 1.000 eura da plati redovno ažuriranje sajta, na šta ja podučim da nije 1.000 eura već 25.000 eura i priupitam što to članovi informatičke sekcije ne bi radili za dž, na šta mi se kaže da se deci ne smeju davati pristupi vebsajtu, pošto ko zna šta na istom onda može da osvane.
mlekac mlekac 16:54 12.02.2011

Re: Predlog

Krugolina Borup
i priupitam što to članovi informatičke sekcije ne bi radili za dž, na šta mi se kaže da se deci ne smeju davati pristupi vebsajtu, pošto ko zna šta na istom onda može da osvane.


A deca inace MORAJU da izadju online da bi azurirala podatke????

Ne mogu to da urade offline pa da ih profesor, potom, samo uplouduje???

maca22 maca22 16:55 12.02.2011

Re: Predlog

Ovde dodje muzika iz Beni Hila.
jedan.kub jedan.kub 21:50 12.02.2011

Re: Predlog

Znači
priupitam što to članovi informatičke sekcije ne bi radili za dž, na šta mi se kaže da se deci ne smeju davati pristupi vebsajtu, pošto ko zna šta na istom onda može da osvane.

da oni ipak rade nedozvoljne stvari.
Saša Radulović Saša Radulović 12:15 13.02.2011

Re: Predlog

Kažem ja: "Pa šta ako osvane? Šta to ima u tim zapisnicima što ne bi moglo da osvane na internetu? Da je sreće, vi bi trebalo da ih objavljujete na svom vebsajtu."


na šta ja podučim da nije 1.000 eura već 25.000 eura


Carski :)

Možda se tu negde i krije rešenje ovog "problema". Da ste im predložili da se sajt za ovu, a i sve druge škole, radi za po 10.000 evra preko firme registrovane kao butik, pa da deo ide njima u školskom odboru, deo strankama čije interese zastupaju, a da sve u stvari rade deca za DŽ, možda bi došli do ekspresnog rešenja i dobili transparentnost.

Ovo bi doduše morali onda da izmere sa gubitkom prihoda po drugim osnovama koji bi nastupio usled te transparentnosti, npr. "provizije" za ekskurzije. To bi se onda dalo korigovati povećanjem cene sa 10.000 evra na npr. 15.000 ili 20.000. 25.000 već ne bi išlo jer bi onda taj sajt morao da se po kvalitetu i kompleksnosti meri sa drugim sajtovima koji su urađeni za te pare, a tu su nam već postavljeni visoki standardi od strane nekih drugih ministarstava.

I tu bi se onda dala tražiti "ekonomska računica".
mlekac mlekac 14:04 12.02.2011

One down...

...next, pls!

Je li, da nisi slucajno negde potkacila i kulturu?

Vidim danas u novinama da ce smeniti i ministra kulture, a kako je krenulo, nesto mi se javlja ko je posle njega na redu...

Salim se malo, ali ne bila im ja u kozi direktorke.

Mora da vec UNAPRED ima nocne more od narednih osam godina, kad ti dete KRENE u skolu!

Krugolina Borup Krugolina Borup 14:13 12.02.2011

Re: One down...

Je li, da nisi slucajno negde potkacila i kulturu?


Ja sam dete dva seljaka s brdovitog Balkana i u kulturu ti se ič ne razumem.
To će morati neko drugi...
mlekac mlekac 14:30 12.02.2011

Re: One down...

Krugolina Borup
Je li, da nisi slucajno negde potkacila i kulturu?


Ja sam dete dva seljaka s brdovitog Balkana i u kulturu ti se ič ne razumem.
To će morati neko drugi...



uros_vozdovac uros_vozdovac 15:36 12.02.2011

Kru

Oćeš kod mene na školski odbor? Mi nema šta da krijemo...
Krugolina Borup Krugolina Borup 15:43 12.02.2011

Re: Kru

Oćeš kod mene na školski odbor?


Jesi siguran da bi to tvoja stranka dopustila?
Pitam zbog sledećeg razgovora koji sam imala sa predstavnicom lokalne vlasti na sednici Školskog odbora:

"Kad bih ja sad otišla u moju stranku i rekla im šta vi tražite, oni bi rekli: ne dolazi u obzir!"

"A što bi vi išli u stranku, kakve veze ima stranka s tim? Valjda lokalna vlast pretresa takva pitanja, a ne stranka?"

"Ih, pa vi znate kako stvari kod nas funkcionišu, pa nije ovo Švajcarska."
uros_vozdovac uros_vozdovac 16:07 12.02.2011

Re: Kru

Ja sam predstavnik lokalne samouprave, i zastupam interese građana Voždovca, a šta stranka misli o tome... Pa trebala je da misli pre nego što su me postavljali.


Dakle moja ideja je da budem na usluzi građanima, a ako LDP ima problem s tim onda ima problem sa građanima, naime LDP mema i ne sme da ima interese koji su suprotstavljeni interesima građana, i LDP ne radi i ne sme da radi ništa što bilo koji građanin u sakom trenutku ne sme da sazna.

Ako stranka ima problem s tim da ti dođeš na školski odbor, onda LDP ne zaslužuje ničiji glas ni tvoj ni moj.
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:19 12.02.2011

Re: Kru

LDP ne radi i ne sme da radi ništa što bilo koji građanin u sakom trenutku ne sme da sazna.


Pa, Uroše, ova predstavnica lokalne vlasti što sam s njome razgovarala dođe ti koleginica po partiji, i ona je iz LDP-a.

Ja sam sad potpuno zbunjena. Dva predstavnika u dva školska odbora iz iste partije, i jedan mi brani prisustvo sednicama, a drugi me na njih poziva, oboje se pozivajući na generalnu politiku partije.


Možda treba da "uvatim vezu" s Čedom, pa da razjasnim dilemu za sva vremena...?

uros_vozdovac uros_vozdovac 16:38 12.02.2011

Re: Kru

Uf nije tako komplikovano, obrati pažnju:
Ja sam predstavnik lokalne samouprave, i zastupam interese građana Voždovca, a šta stranka misli o tome... Pa trebala je da misli pre nego što su me postavljali.


A što je moja kolegnica misli i ponaša se tako govori više o njoj nego o LDP-u, jer ja sa ovakvim nemam problem u LDP.
Doduše ja imam problem sa LDP-om što se takvih kolegnica, da izvineš namnožilo, ali činjenica je da takvo ponašanje nije dirigovano niti poželjno unutar LDP-a.

Ajd baš da pitamo Čedomira šta on misli, jel mu pišeš ti ili ja?
Krugolina Borup Krugolina Borup 16:46 12.02.2011

Re: Kru

Ajd baš da pitamo Čedomira šta on misli, jel mu pišeš ti ili ja?


Ajde ti, ljubim te, ipak je to tvoj teren, da ne kažem partija.
Ja čim s nekim imam video ili audio kontakt, a iz toga sledi verovatno da isto važi i za email kontakt, u školi mi ga prišiju za "vezu".
Al' izvesti šta je reko', ljubim te.
Hansel Hansel 11:04 13.02.2011

Re: Kru

Ajd baš da pitamo Čedomira šta on misli

A šta to vredi, šta Čedomir misli? Mada bi mene zanimalo šta uopšte traži bilo koja stranka u bilo kojoj školi, zdravstvenoj ili kulturnoj ustanovi, a o upravnim odborima javnih preduzeća da i ne govorimo. Mislim, jasno je šta traže, da se ne hvatamo za reč, ali to je (naravno) duboko pogrešno, pitam se samo da li bi bio ostvariv neki drugi mehanizam upravljanja i kontrole...

Svaka čast, najiskrenije, Uroše, tebi na/i tvojim stavovima, ali pre će biti da si ti izuzetak (i oni koji su se složili da budeš gde jesi), a ne te koleginice. Bar sudeći po mom iskustvu u vezi s radom Gradskog sekretarijata za zdravstvo... Ispalo je da je to maltene jedna od najvećih državnih tajni - ćutao Sekretarijat, ćutao LDP, čiji je to (bio?) sektor (obajviću to malo istraživanje pre ili kasnije, pa će biti skroz jasno o čemu pričam). Uzgred, ne znam kako se završila priča o transparentnosti finansiranja poltičkih partija, pa i LDP-a, a u vezi s onim da "LDP ne radi i ne sme da radi ništa što bilo koji građanin u svakom trenutku ne sme da sazna". No, dok je ljudi sa stavovima koje si izneo, ima i nade! Valjda.
transparentna transparentna 18:54 12.02.2011

roditeljka skole Mladost

Uspela sam da se prikacim na komentare, hvala Kru!

Negde u postovima vidim i pominjanje informaticke sekcije u pomenutoj nam skoli.Na predmetnim casovima informatike deca ne rade apsolutno nista, sem sto igraju igrice. Od kompjutera i u biblioteci i u kabinetu informatike, uvek ima neispravnih, nedostaju tastature, misevi i sl., pa deca sede po troje za jednim racunarom, sto je ok za igranje igrica, jer mogu medjusobno da se takmice. Oni djaci koji se malo vise razumeju u racunare, zahvaljujuci licnim interesovanjima uglavnom ne dobijaju nista vise od toga sto vec znaju, a oni koji ne znaju i dalje ne znaju, ali uglavnom imaju petice...

E sad sam pogledala i poslovnik o organizaciji i radu Skolskog odbora i u clanu
2. lepo pise SEDNICE SU JAVNE.

Sta bi to trebalo da znaci, sem da moze istima da se prisustvuje? Mozda rec JAVNO znaci nesto drugo, pa mi ne razumemo dobro?
cult cult 18:59 12.02.2011

Re: roditeljka skole Mladost

Od kompjutera i u biblioteci i u kabinetu informatike, uvek ima neispravnih, nedostaju tastature, misevi i sl., pa deca sede po troje za jednim racunarom, sto je ok za igranje igrica, jer mogu medjusobno da se takmice.


I to je bolje od veronauke.
Izvinjavam se na trolu.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:04 12.02.2011

Re: roditeljka skole Mladost

ali uglavnom imaju petice...


Što me podseti da pitam, ako ima koji učitelj, nastavnik, profesor, da mi odgovori na pitanje: Da li su dvojke, kao ocena, ukinute?

Pitam zato što je na sednici Školskog odbora čitan uspeh po razredima, pa sve u procentima, koliko ima odličnih, koliko vrlodobrih, koliko dobrih i koliko nedovoljnih. Ali, od drugog do osmog razreda, nema nijedan jedini da je dovoljan.

Jesu dvojke ukinute u ocenjivanju, ili o čemu se ovde radi?
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:09 12.02.2011

Re: roditeljka skole Mladost

Sta bi to trebalo da znaci, sem da moze istima da se prisustvuje? Mozda rec JAVNO znaci nesto drugo, pa mi ne razumemo dobro?


Zato i pišem inspekciji, da mi razjasni o čemu se tu radi i kako se ta javnost postiže.
Jukie Jukie 01:33 13.02.2011

Re: Dvojke

Krugolina Borup
ali uglavnom imaju petice...Što me podseti da pitam, ako ima koji učitelj, nastavnik, profesor, da mi odgovori na pitanje: Da li su dvojke, kao ocena, ukinute?Pitam zato što je na sednici Školskog odbora čitan uspeh po razredima, pa sve u procentima, koliko ima odličnih, koliko vrlodobrih, koliko dobrih i koliko nedovoljnih. Ali, od drugog do osmog razreda, nema nijedan jedini da je dovoljan.Jesu dvojke ukinute u ocenjivanju, ili o čemu se ovde radi?

E ovako...



Dvojke nisu zvanično ukinute.
Ima nekoliko faktora zbog kojih nećeš viđati* učenike sa dovoljnim uspehom:

you'll see some alligators
and you'll see many geese
you'll see some hump-backed camels
and some chimpanzees
some rats, some cats, some elephants.
But as sure as you were born
you'll never ever see a unicorn.


- kada ukrstimo Pravilnik o ocenjivanju u osnovnoj školi i šta god budu uveli kao pravilnik o ocenjivanju po iopima, niko neće ispunjavati uslove za dvojku, jer će učenici koji ne budu mogli da prate gradivo imati iop sa modifikacijom ishoda. O tom potom kad bude uvedeno.

-postoje predmeti iz kojih skoro svi imaju petice. To su fizičko i likovno, a u manjoj meri muzičko i tehničko.

Da bi đak koji ima npr. 14 predmeta imao dovoljan uspeh (prosečna ocena 2.00-2.49), potrebno je da ima zbir ocena između 28 i 34.86 (tj. 28 i 34).
Hajde da pogledamo 34 kao najveću dvojku. To su 12 dvojki i dve petice, ili 11 dvojki, petica, trojka i četvorka (11*2+5+3+4=22+12=34).
Recimo da jako slab đak ima pet iz fizičkog, četiri iz likovnog, tri iz muzičkog i tehničkog, a sve ostale dvojke (10).
Zbir ocena je 10*2+5+4+3+3=20+9+6=35. To je prosek od 2.50 odnosno najmanja trojka.

Ne zaboravimo da je donet glupi zakon po kome đak sa 34 neopravdana izostanka ima 5 iz vladanja, a vladanje ulazi u prosek.
Recimo da je sada broj predmeta 15 jer se računa vladanje.
15*2.50=37.5 tj. 38
Dakle, po pet iz fizičkog i vladanja i dve trojke iz bilo koja dva predmeta (npr. likovno, muzičko, tehničko)
11*2+5+5+3+3=22+16=38 i to je najmanja trojka.

To može da se postigne bez ijedne trojke iz akademskog predmeta, dakle ako mu iz svih akademskih predmeta ima prosek 1.00 pa mu poklone dvojke da ga ne gledaju još godinu dana (a sedeo sam jednom na tom veću) ima prosek za dobar uspeh.

Krugolina Borup Krugolina Borup 11:37 13.02.2011

Re: Dvojke

Jukie, hvala ti na detaljnom objašnjenju.
Misterija razrešena.
hajkula1 hajkula1 18:58 12.02.2011

MOJ PREDLOG

Ja se informisem na fejsu, od insajdera

Salu na stranu, umirem ali ne od smeha.
hajkula1 hajkula1 19:03 12.02.2011

PS


Juce sam gledala na TV Prvoj, jedan bracni par i bebu Aleksandru tuzne sudbine u inkubatoru, sa teskim ostecenjima zbog nedostatka kiseonika, jer nisu hteli da zenu porode carskim rezom. Opet se pitam, DOKLE? I kada ce krivci da odgovaraju?

Izvini za trol, verujem da neces obrisati.

rade.radumilo rade.radumilo 22:23 12.02.2011

A tek rekreativna nastava...

Probaj tek da uđeš na sednicu na kojoj se odlučuje o rekreativnoj nastavi, ponudama agencija itd. Tu već rizikuješ da te "proguta mrak"
Nemoj reći da te nisam upozorio
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:36 12.02.2011

Re: A tek rekreativna nastava...

Tu već rizikuješ da te "proguta mrak"


Kakav mrak?
Ovo je demokratska zemlja, nema ovde mraka.

PS: Sad ti kažeš: "demokratski mrak"...
rade.radumilo rade.radumilo 23:05 12.02.2011

Re: A tek rekreativna nastava...

Krugolina Borup

Ovo je demokratska zemlja...


Demokratja iliti vladavina naroda, podrazumeva između ostalog da je narod toga svestan...

Evo jedne interesantne priče, koja ilustruje svu razliku u načinu razmišljanja:

Moja razredna iz gimnazije, nam je ispričala interesantnu priču na okupljanju povodom godišnjice mature. Tokom 1998-99, njena ćerka je bila u Tenesiju u nekoj varijanti razmene studenata. Po početku bombardovanja u SRJ, ljudi kod kojih je bila smeštena su insistirali da njena porodica dođe u USA kod njih. Otac i brat nisu mogli napustiti zemlju kao "vojni obveznici" pa je dogovoreno da barem moja razredna dođe u USA. Ona ode do Budimpešte, sa svim neophodnim papirima mešutim ambasada odbije da joj izda vizu iako je imala sve potrebne papire, garancije itd. Ti isti ljudi sednu i napišu pismo svom kongresmenu u Vašingtonu (btw. su glasali za protivničkog kandidata na prethodnim izborima). Dotični kongresmen pozove telefonom ambasadu, i ona sutradan dobije vizu.

Moje pitanje tebi Kru:
- Da li znaš ko je tvoj odbornik u Skupštini Opštine Novi Beograd?
- Da li znaš ko je tvoj odbornik u Skupštini Grada Beograda?
- Da li znaš ko je tvoj poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije?

Ako ti ne znaš odgovor na neko od ovih pitanja, onda se nemoj čuditi njihovom tripu da kod nas bilo šta funkcioniše isključivo preko veze. njihovi umovi odbijaju da poveruju da postoji bilo šta drugo iz dva razloga:
1. Institucije koje i postoje, uglavnom ne funkcionišu i ne služe građanima ove zemlje.
2. Za svega jednu generaciju, institucije društva su prošle kroz toliko promena koje su između ostalog obuhvatale i fundamentalne postavke institucija, da zapravo prosečan čovek nema zašta da se "uhvati" osim onoga što "provereno funkcioniše".

PS. Ovo je malo duži način da se kaže "Demokratski Mrak"
Krugolina Borup Krugolina Borup 12:29 13.02.2011

Re: A tek rekreativna nastava...

Moje pitanje tebi Kru:
- Da li znaš ko je tvoj odbornik u Skupštini Opštine Novi Beograd?
- Da li znaš ko je tvoj odbornik u Skupštini Grada Beograda?
- Da li znaš ko je tvoj poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije?


Pa, ne znam, ja sam žena u godinama, vata me Alchajmer, jel' znaš ti kad su bili izbori, pozaboravljalo se to...

Pitanje (ne tebi, nego generalno) u stvari glasi: Zašto se nigde na internetu ne može u svako doba pročitati jedan takav spisak?

Mis'im, lud pamti, pametan piše?!
Hansel Hansel 14:05 13.02.2011

Re: A tek rekreativna nastava...

Da li znaš ko je tvoj poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije?

Pa, mi i nemamo "svoje" poslanike (na stranu to što generalno nisu naši ), kod nas je na snazi proporcionalni izborni sistem (za republičku skupštinu, za opštinske nemam pojma, zanm da se nešto menjalo, ali...). Mada Kru ovo verovatno nije nikad ni znala , u pravu je skroz - treba da piše makar na internetu.

Uzgred, pao sam u nesvest, mislim da sam u Zrenjaninu video kancelariju u kojoj narosni poslanici primaju građane. Postoji li to još igde u Srbiji? (Izuzmimo one ranije čajanke Krkobabića Juniora, a on nije ni narodni poslanik; jedno vreme je, doduše, gradska valst organizovala nekoliko susreta s narodnim poslanicima - praksa se, hm, nije ustalila, naišli novogodišnji praznici...)
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:12 13.02.2011

Re: A tek rekreativna nastava...

kod nas je na snazi proporcionalni izborni sistem (za republičku skupštinu, za opštinske nemam pojma, zanm da se nešto menjalo, ali...). Mada Kru ovo verovatno nije nikad ni znala


I to toliko često menjaju, da više ni ne znam šta je trenutno na snazi.
Pamtim da je na nekim izborima bilo glasanje tako da na kraju imaš "svog" poslanika. Ama više nemam pojma kako je sada.
Hansel Hansel 14:32 13.02.2011

Re: A tek rekreativna nastava...

Jeste, bilo je to, al' još u vreme Miloševića, zato Ivica sada pokušaje da se uvede opet većinski sistem "principijelno" osuđuje, jer su ovi koji sad hoće većinski nekad hteli proporcionalni. A, gle čuda, kad je njemu odgovorao većinski, nije se bunio, a sada, kad mu ne odgovara, buni se!

Ja sam vazda bio za kombinovani... u varijanti dva doma Skupštine - jedan proporcionalni drugi većinski... ali ko mene pita!
rade.radumilo rade.radumilo 14:40 13.02.2011

Re: A tek rekreativna nastava...

Hansel
[
Pa, mi i nemamo "svoje" poslanike (na stranu to što generalno nisu naši ), kod nas je na snazi proporcionalni izborni sistem (za republičku skupštinu, za opštinske nemam pojma, zanm da se nešto menjalo, ali...). Mada Kru ovo verovatno nije nikad ni znala , u pravu je skroz - treba da piše makar na internetu.


Slažem se, što se tiče izbora, mada je skupština i dalje podeljena po jedinicama koju predstavljaju narodni poslanici, pa je to sve nekako smućkano i prosuto...

Pričao sam sa nekim Amerima (koji se time bave) na tu temu. Kod njih je na snazi tzv. predstavnički sistem. U Vašingtonu u predstavničkom domu sede predstavnici okruga (kongresmeni) i država (senatori). Opšte je prihvaćeno da se oni biraju na slobodnim izborima, ali nije nužno. Dokle god su zagarantovana ustavna prava građana, pojedinačne države mogu biti i monarhije! Za predsednika glasaju građani na izorima, ali to ne utiče direktno na njegov izbor, već elektori saveznih država daju svoje glasove za izbor predsednika. Oni u načelu poštuju izbornu volju građana u svojim državama i jedinicama ali opet ni to nije nužno po slovu zakona...
Obzirom na autonomiju distrikta, gradova, okruga i saveznih država, prosečan stanovnik USA mnogo više pažnje i vremena posvećuje izboru gradonačelnika, šerifa, okružnog tužioca i guvernera nego izborima za Vašington.
eli.lacrosse eli.lacrosse 11:12 13.02.2011

Nastava u Srba, danas

Uz opasnost da se baš i ne držim teme, reći ću ono što se meni čini:

U obrazovnim institucijama na svim nivoima (naravno, kod nas, u Srbiji), rade neki fini ljudi koji, iako su za to veoma malo plaćeni, ulažu ogroman trud da učenicima (osnovcima, srednjoškolcima, studentima, odraslima…) daju, kako bi u Ministarstvu formulisali, „kvalitetna znanja i veštine i formiraju vrednosne stavove […] neophodne za život i rad u savremenom društvu”. Oni se i permanentno samoobrazuju, unapređuju nastavu, primenjuju najnovije i najbolje metode, pomažu učenicima na sve načine i više od onoga što su njihove zakonima propisane obaveze, vode računa o maloletnim učenicima, igraju značajnu vaspitnu ulogu u njihovom odrastanju…

U obrazovnim institucijama na svim nivoima (naravno, kod nas, u Srbiji), rade neki neobični ljudi kojima je primarni cilj sopstvena (finansijska) korist, ne zanima ih kvalitet onoga što učenici uče, ne zanima ih napredak u oblasti koju predaju (niti znaju da ikakav napredak postoji), nije im važno da njihovi učenici steknu bilo kakvo znanje… jedino što im je važno je da neko ne otkrije neki njihov „direktan interes”, pa da budu sprečeni da ga ostvare.

Ako je i jedno i drugo istinito, ovi drugi imaju znatno više vremena da obezbede i utvrde („učine da čvrsto stoji, da se ne pomera, osiguraju”) svoj položaj, i da smišljaju kako će se dokopati višeg. Oni ne "traće vreme", kao prvi, na samousavršavanje, rad u struci/oblasti/…, čitanje… Ne "traće vreme" na pomaganje učenicima da otkriju i razviju svoje sklonosti i talente…

Zaustaviću se ovde uz izvinjenje Krugolini što sam njen blog iskoristio da (po ko-zna-koji put) skrenem paznju i na svoj (gostovanje kod gospodina Draga Kovačevića). Teme su vrlo bliske, pa se nadam da se ne ljutiš.
kleinemutter kleinemutter 17:25 13.02.2011

zapisnik

U našoj nastavničkoj prostoriji ( zbornici) nikada nije kačen zapisnik sa sednice školskog odbora. Samo inf. kada će se taj isti održati, jer tri nastavnika su članovi istog, pa da valjda znaju , kada da dodju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana