IT| Sex| Život

Ženske muke po konekciji

Vesna Knežević Ćosić RSS / 15.02.2011. u 14:13

shutterstock_6711424.jpg

Ako ste žena, nemate diplomu inženjera, već posedujete neku skroz dekadentnu iz filozofije, što je moj slučaj, onda ste osuđeni na posrtanje u svetu novotehnoloških komunikacija. Zato što kilometarska uputstva i saveti stručnjaka obavezno iscrpljuju moždane vijuge i nabacuju pun kofer frustracija, takvima kao što sam ja.

Jer, kako da razumem metafiziku četiri RJ-45 priključka, računare pod XP-om i Linuxom, Wirelles modem i laptop sa Vistom, kada ovo zadnje tvrdoglavo neće da se spoji, a ne umem ručno da unosim parametre, taman da mi život zavisi od toga? Što je najgore, ovaj tvrd orah pokvareno pokazuje da ima vezu sa ruterom, ali prolaza na internet nema ni od korova!?

Šta se tu zbiva? Jesu li to neke IT vražbine u pitanju? Treba li mom laptopu serviser, ekspert za komunikacije ili sveštenik sa svetom vodicom? Ja zaista ne znam! Ništa čudno što sam ojađena vrisnula na glas "mrzim Vistu", naoštrena da napišem hejterski blog kako mi slama duh i nabija stres.

"Probaj ping sa laptopa na ruter", kaže mi smireno drug, dobronamerno me zasipajući kao konfetama rečima poput - workgroup, ip (koji mogu da nađem na sajtu proizvođača), UTP kabl, firewall, opseg, BAS, DSN - sve sama španska sela za moj namučeni mozak.

S mobilnim telefonom bilo je još gore. Slušala sam razjapljene vilice o GPRS modemu, IC portu, BT, te kako da setujem access point, skinem drajvere, ali i zašto ne valja preterano browsovanje (šta je to, majko moja), koja je korist od heder-a, zašto treba MSI Bluetooth USB PC2PC Doongle adapter, kako da manuelno uključim infra red i GRPS, osećajući se sve bespomoćnije i besmislenije.

Ja živim u malom gradiću u Istri, okružena morem. Miris borova, kadulje i lavande fakat blagotvorno smiruje moje živce, ali ipak nedovoljno kada moram da se hrvem s novotehološkim komunikacijama. U komšiluku imam ribare koji znaju sve o vršama i ništa o internet konekciji. Šta da radim? Da odustanem i počnem da bacam u more boce s porukama, uzdajući se u morske struje? Dobro zvuči, ali dugo traje.

Jedna takva boca s porukom plutala je Atlantikom od Floride do Irske 16 meseci. U more ju je zavrljačio profesor sa Floride, kao i još 150 drugih boca. Samo jedna je stigla ovih dana u ribarsko selo na vrhu poluostrva Loop Head, prešavši 3.720 milja. Irci su se toliko obradovali da su rešili da bocu izlože u seoskom pabu.

Međutim, za četiri godine, koliko ovaj čovek baca flaše s porukama u more, samo je jedna stigla do Rhode Islanda, blizu New Yorka. On kaže da je to zato što Golfska struja putuje severno uz Atlantsku obalu i deli se na deo koji ide južno prema zapadnoj Africi i drugi koji ide na sever prema Velikoj Britaniji. Ja nemam šta da kažem, jer se ni u morske struje ne razumem, a i gde da nađem 150 boca? Turšiju ne pravim, špajz nemam. A i ne bih da šaljem poruke nasumice, pa gde stignu, ako uopšte stignu.

S druge strane, teoriju da je svet mali i da šest društvenih veza povezuje sve ljude na planeti, postavio je još 1967. godine sociolog Stanley Milgram, rekavši da svaku osobu, pa i mene, od svih drugih deli lanac od šestoro ljudi. Teoriju nazvanu "šest stepeni odvojenosti", dokazao je u praksi eksperimentom u kojem je od učesnika tražio da pošalju pismo poznaniku koji će to pismo poslati dalje svom poznaniku, a sve u pokušaju da se dođe do ciljane osobe. Da ovaj projekat funkcioniše i u virtuelnom prostoru, dokazalo je 60 hiljada učesnika iz 166 zemalja, a potvdio Facebook. To znači da mene od Baraka Obame, pape Benedikta i Breda Pita deli samo par koraka, filozofiram ja, sedeći ispod masline. Naravno, ako uspem da nateram mobilni telefon ili laptop sa Vistom da se konektuju na internet, što mi nikako ne uspeva, iako mi masline dobuju po glavi dok sedim u zen pozi s uputstvom u krilu.

U pre-silicijumskom vremenu, jednostavno ste podizali slušalicu telefona i birali. Ili ste uključili radio, okrenuli dugme i tamo je bio radio Luksemburg. Nije vam bila potrebna diploma inženjera. To kaže i Ričard Volkomir, ugledni Smitsonijanov autor, koji je pukao na podešavanju radio aparata:

"Konačno sam pokušao da upotrebim radio u automobilu. Međutim, ovaj radio je jedna od onih modernih tehno-stvari, koje su dizajnirane sa skrivenom porukom, koja glasi - umrtviti nas i slomiti nam duh. Ima dvanaest dugmića, prekidača, tipki i poluga za pritiskanje, i neki od dugmića u isti mah imaju i ulogu tipki, dok neke od tipki rade i kao dugmići. Objašnjavanje kako to sve radi zauzima pet strana uputstva za vlasnika, uključujući dijagrame. Nije mi palo na pamet da pipnem radio kada sam kupio auto jer je u to vreme bilo važnijih kontrola kojima je valjalo ovladati, kao što je "izbegavanje dejstva potezne brave" ili primamljivog "ECT - pogon ili normalno stanje". Stvarno, nikada sa ovima nisam izašao na kraj, sve do nedavno, kada sam bio u snažnom iskušenju da pritisnem "ECT- Pogon", samo da vidim šta će se dogoditi. Sve što vam mogu reći je - ništa se nije dogodilo. Ono što čini auto radio tvrdim tehno orahom je činjenica da morate posmatrati drum dok se njime petljate, što sam učinio narednog dana. Pritisak na dugme "napajanje" nije ga uključilo, međutim, kada sam posle toga slučajno zglavkom lupio dugme, displej je zasvetlucao zeleno i zvučnici su ispustili hi-fi urlik. Pritisnuo sam dugme sa oznakom "utišavanje", ali urlik se nije utišao. Dugme je jednostavno kliznulo unutra i tamo ostalo. Na semaforu, dohvatio sam priručnik za korisnika, ali se svetlo promenilo i vozači iza mene su počeli da trube. Tako sam isključio radio. Verovatno ću u sledeće dve godine ponovo nešto sa njim pokušati..."

Ja nisam tako ležerna. Ne mogu da čekam dve godine da uspostavim vezu, jer sam čula da se sve menja svakih 18 meseci, a i brže. Ne vredi mi ni što znam tržišne zakone i da je još Marcian Hoff, otac mikročipa, rekao da se "na početku kupuje bilo šta, zatim polako raste stepen selekcije, da bi na kraju ostalo mesta samo za najkvalitetnije proizvode". Ja nabavljam najbolje, pa se opet patim i prilagođavam aparatima, umesto oni meni. Bauljam u mraku neznanja, kao da poručujem IT proizvode iz sazvežđa Betelgez.

Ko voli SF, zna o čemu pričam. Ima jedno mesto u "Sirenama Titana", Kurta Vonegata, koje opisuje osećaj izgubljenog slučaja. To je priča o Solou, glasniku robotske civilizacije udaljene 150 hiljda svetlosnih godina od Sunčevog sistema, koji je zbog kvara na letećem tanjiru ostao vezan za Titan. Njegov zahtev za pomoć putovao je 150 hiljada godina do rodne planete, što će reći bilo je potrebno još toliko, da on dobije odgovor. Imajući to na umu, njegovi su angažovali Sunčev sistem da prenos poruka učine tri puta bržim od brzine svetlosti. E, zato je Solo pažljivo sa Titana posmatrao planetu Zemlju.

Posle 200 hiljada godina uočio je veliki krug (Stoun Hendž). Smisao poruke bio je jasan: "Nismo te zaboravili, očekuj dalje instrukcije". Nakon toga, pojavila se zmijolika struktura dugačka nekoliko hiljada kilometara u prostoru drevne Kine. Poruka je i ovog puta bila jasna: "Samo malo strpljenja, tvoj rezervni deo stiže."

Ili, kako to u pesmi Celery-Time peva Arlo Gatri: "Ja ovome posvećujem tako puno misli jer znam da je većina ljudi tamo negde upetljana u istu stvar, samo želim da vam kažem da sam sa vama..."

Connect, br 4



Komentari (50)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nsarski nsarski 14:27 15.02.2011

:))

Bauljam u mraku neznanja, kao da poručujem IT proizvode iz sazvežđa Betelgez.


Bauljas. Betelgez je zvezda u sazvezdju Oriona (Alpha Orionis), i o njoj je pevala jednom kapetan Uhura u Zvezdanim Stazama. (Betelgez je, inace, crveni supergigant - na izdisaju je...)

A sto se tice operativnih sistema, Vista je dno - otprilike u rangu sa Millennium-om.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 14:35 15.02.2011

betelgez

Bauljas. Betelgez je zvezda


jel viš, ne znam ni zvezde
hebo me Vonegat

:)
nsarski nsarski 23:26 15.02.2011

Re: betelgez

Ma, jbg, svako pogresi - a ja sam prvi medju nima. Pesma koju peva Nyota Uhura se zove "Beyond Antares" poznata svemirska ljubavna balada. Antares je takodje zvezda, crveni supergigant, ali u sazvezdju Skorpije...izvini...(blam!)...ne vidis me...
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:48 15.02.2011

Re: betelgez

Nyota Uhura


:))) imas zagrljaj, nsarski:)


aleksandarz92 aleksandarz92 14:54 15.02.2011

...

a i gde da nađem 150 boca?

Kupi 150 piva i zovi da pomognemo
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:03 15.02.2011

Re: ...

Kupi 150 piva i zovi da pomognemo


iju, 150, pa da promašiš more:)
aleksandarz92 aleksandarz92 15:09 15.02.2011

Re: ...

Vesna Knežević Ćosić
Kupi 150 piva i zovi da pomognemo


iju, 150, pa da promašiš more:)

Nisam mislio sam, znam da bi se puno blogera odazvalo pozivu za pomoć

PS
Znam za priču o dva lokalna alkoholičara koji su zajedno odveženi u bolnicu. Jedan se kupao i počeo da se davi, a drugi skočio da ga spasi i promašio Dunav.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 18:22 15.02.2011

dunav

Nisam mislio sam, znam da bi se puno blogera odazvalo pozivu za pomoć


ja sam skepticna, mnogo drkadzija bloguje

:)
docsumann docsumann 20:22 15.02.2011

Re: dunav

mnogo drkadzija bloguje


može i obrnuto
Unfuckable Unfuckable 20:53 15.02.2011

Re: dunav

Kupi 150 piva i zovi da pomognemo

jašta: mi se malo osvežimo uz neke lake intelektualne teme dok recimo, Pleskonjić pregazi Vistu Sedmicom - klasična srpska raspodela posla: neko razmišlja a neko radi.
Mislim, da se ja pitam daungrejdovao bih na xp, iz inata i zanimacije. Ali nije baš pametno ni mene za sve pitati
Kako god okreneš, bio drkadžija ili ne - majstor ti treba, samo što se sada više ne zove vodoinstalater
mlekac mlekac 15:09 15.02.2011

Meni ne treba pivo

A volem Istru i potpuno razumem tvoje nerazumevanje...
Nemam trenutno vremena, al' predvece cu da svratim, pa ako mogu da pomognem.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 15:43 15.02.2011

Plug & Pray

Da bi se olakšale "muke po konekciji" i slične muke vezane za instalaciju i konfigurisanje hardvera, smišljen je koncept Plug & Play. Međutim, izgleda da je taj koncept ubrzo doživeo i svoju metafizičku, pa čak i religioznu verziju u vidu izreke "Plug & Pray".

Evo i trailera za istoimeni film.

AlexDunja AlexDunja 15:49 15.02.2011

čekaj,

zašto samo ženske muke?

pa i sama kažeš da muškarci
u okruženju nisu od pomoći.

to je da bi opravdala sex u kategorizaciji.
garant.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 17:32 15.02.2011

Re: čekaj,

to je da bi opravdala sex


alexdunja, te karala kad vista, e to je sex BRE!
:)
AlexDunja AlexDunja 17:35 15.02.2011

Re: čekaj,

alexdunja, te karala kad vista,

nope:))

ja sam na tuxu.
hvala na pitanju.

poslednji w je bio
xp.dalekomulepakuća.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 17:18 15.02.2011

Pun pogodak

I ja sam ponekad žensko. Ustvari, sve češće, sestro moja slatka.
Živeo gramAfon.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 17:38 15.02.2011

Re: Pun pogodak

KRALJMAJMUNA: I ja sam ponekad žensko


kralju a ja majmun, sta da ti kazem:)
cult cult 18:32 15.02.2011

to je samo lenjost : )

a za takve - preko Viste (pu, pu, daleko bilo) instalirati Windows 7 i ne moraš više da se baviš tim efemernostima.
4krofnica 4krofnica 19:31 15.02.2011

ma kakva konJekcija..

..ovo tako dobro zvuci
Ja živim u malom gradiću u Istri, okružena morem. Miris borova, kadulje i lavande

Nebojša Milenković Nebojša Milenković 20:56 15.02.2011

Re: ma kakva konJekcija..

..ovo tako dobro zvuci
Ja živim u malom gradiću u Istri, okružena morem. Miris borova, kadulje i lavande


čuj, dobro

mirelarado mirelarado 21:12 15.02.2011

Re: ma kakva konJekcija..

4krofnica
..ovo tako dobro zvuci
Ja živim u malom gradiću u Istri, okružena morem. Miris borova, kadulje i lavande



Вала баш, то је права конекција, какав црни Интернет!


nebesky nebesky 20:51 15.02.2011

Veza sa ruterom

Jer, kako da razumem metafiziku četiri RJ-45 priključka, računare pod XP-om i Linuxom, Wirelles modem i laptop sa Vistom, kada ovo zadnje tvrdoglavo neće da se spoji, a ne umem ručno da unosim parametre, taman da mi život zavisi od toga? Što je najgore, ovaj tvrd orah pokvareno pokazuje da ima vezu sa ruterom, ali prolaza na internet nema ni od korova!?

Ovo mi se desilo sinoc - wireless adapter sa antenom na desktopu ima signal i radi. Laptop isto tako ima wireless signal, ali - ne radi! Onda sem ukapirao - laptop ima slabu antenu. Kada sam se priblizio ruteru sve je bllo u redu!
jesen92 jesen92 21:40 15.02.2011

Re: Veza sa ruterom

Kada sam se priblizio ruteru sve je bllo u redu!

...kakav ti je to ruter koji daje signal samo na pola metra....imam najprosecniji laptop i setam se po celoj kuci bez problema...:))
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:48 15.02.2011

Re: Veza sa ruterom

Kada sam se priblizio ruteru sve je bllo u redu!


...kakav ti je to ruter koji daje signal samo na pola metra....imam najprosecniji laptop i setam se po celoj kuci bez problema...:))


neki sto voli bliski kontakt, a alexdunja zeza sto sam turila sex u kategorije, ccc
jesen92 jesen92 22:08 15.02.2011

Re: Veza sa ruterom

neki sto voli bliski kontakt, a alexdunja zeza sto sam turila sex u kategorije, ccc
...ma ne zeza...podrzava....
milicadj milicadj 00:39 16.02.2011

Re: Veza sa ruterom

isti slucaj. ruter radi, sve radi, lap top vidi mrezu ali ne ide na net. e dok sam ja ukapirala da power plan na lap topu ne treba da bude balanced ili sta vec, bilo je silnog nerviranja, resetovanja, iskljucivanja iz struje itd.

sad se spremam da predjem na windows 7



Ljuttko Ljuttko 21:18 15.02.2011

Menjaža

Ti meni ovo da smirim i ja živce
Ja živim u malom gradiću u Istri, okružena morem. Miris borova, kadulje i lavande fakat blagotvorno smiruje moje živce,


ja tebi žensku solidarnost i znanje da rešimo problem i da se ne maješ s ovim mangupima što bi samo da se ogrebu za pivo
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:27 15.02.2011

Re: Menjaža

Ti meni

ja tebi


ljuttko, dil, ahahaha:)
mlekac mlekac 03:29 16.02.2011

Re: Menjaža

Vesna Knežević Ćosić
Ti meni

ja tebi


ljuttko, dil, ahahaha:)

Samo da se zna - i ja sam se ponudila gore, isto bez piva, al' Vesna me damski izignorisala!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 08:56 16.02.2011

Re: Menjaža

Samo da se zna - i ja sam se ponudila gore


vidim ja da cu morati da organizujem skup za blogere, spavanje na terasi i u basti:)

jesen92 jesen92 10:37 16.02.2011

Re: Menjaža

vidim ja da cu morati da organizujem skup za blogere, spavanje na terasi i u basti:)

...to ti je mnogo dobra ideja..........al da bude za blogerke....blogeri samo mogu da smetaju
mlekac mlekac 18:56 16.02.2011

Re: Menjaža

Vesna Knežević Ćosić
Samo da se zna - i ja sam se ponudila gore


vidim ja da cu morati da organizujem skup za blogere, spavanje na terasi i u basti:)


Meni pase - mogu i na grani da spavam, samo ako je dovoljno siroka.
Ljuttko Ljuttko 19:28 16.02.2011

Re: Menjaža

mlekac
Vesna Knežević Ćosić
Samo da se zna - i ja sam se ponudila gore


vidim ja da cu morati da organizujem skup za blogere, spavanje na terasi i u basti:)


Meni pase - mogu i na grani da spavam, samo ako je dovoljno siroka.



Imaš terasu i baštuTrebalo bi da podviknem , buržujko, umesto toga pridružijem se oduševljenim blogerkama i pomirljivim glasom , što se tiče prisustva gospode blogera kažem, devojke, ne budimo isključive, zašto da ne, treba i kositi i vodu nositi i baštom se baviti a bar neki su i vrlo prijatno i razgovorljivo društvo, ima i onih koji dobro kuvaju i tako... neka cveta hiljadu cvetova, u Istri.
Ja sam zahvalan gost, generacija pedeset i neke , spavala sam i istojeći izmedju vrata voza i na gornjoj polici, baš do Istre.
Sad mi komoditeta radi, jedino bitna polupristojna ćenifa mada sam i tu prilagodljiva
jesen92 jesen92 11:48 17.02.2011

Re: Menjaža

Ja sam zahvalan gost, generacija pedeset i neke , spavala sam i istojeći izmedju vrata voza i na gornjoj polici, baš do Istre.
Sad mi komoditeta radi, jedino bitna polupristojna ćenifa mada sam i tu prilagodljiva

....
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:31 17.02.2011

Re: Menjaža

devojke, ne budimo isključive

:))
ljuttko, ja cu tebe za portparola pa da se bavimo blogoturizmom, ahahaha:)
fantomatsicna fantomatsicna 21:37 15.02.2011

Ja znam

[url=www.svratiste.info][/url]Da ukljucim i iskljucim kompjuter da otvorim postu i ukucam neke adrese pa ako imam srece otvore se..Za ostalo ne zamaram mozak .E pa ne moze se sve biti i znati.
Zato ja kazem :IT go Home!!!


www.svratiste.info
Bojan Budimac Bojan Budimac 21:47 15.02.2011

:)

Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:56 15.02.2011

Re: :)

:)))
margos margos 12:46 16.02.2011

Re: :)

:)))) I (f*ing) kajron je sjajan.
jesen92 jesen92 21:48 15.02.2011

istra

...pa ti ozbiljno otisla u Istru...Pricala si nam prosle godine nesto o tome, mnogi su se nudili da ti prave drustvo...ja mislila da se zezas...E bas ti zavidim...Moj savet je da nadjes tamo nekog neribara da ti prepiruci "majstora" i da ne lomis glavu...a mozes da zoves i provajdera kod koga si platila net...
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:49 15.02.2011

Re: istra

pa ti ozbiljno otisla u Istru..



da bre:))))
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:49 15.02.2011

Re: istra

Moj savet je da nadjes tamo nekog neribara da ti prepiruci "majstora"


jesen, si normalna, ribar mi treba, kakav majstor pa jos pod navodnicima, si luda:)p
jesen92 jesen92 10:43 16.02.2011

Re: istra

jesen, si normalna, ribar mi treba, kakav majstor pa jos pod navodnicima, si luda:)p

..nisam rekla da ribare odkacis nego da nadjes majstora za komunikacije da ti resi tekuće probleme...al vidim da si se snasla čim se družiš sa nama...ribare čuvaj, kad mi dodjemo u goste da imamo šta da klopamo...!!
49 41 49 41 15:23 16.02.2011

If, you try MAC,

You never go beck.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:44 16.02.2011

Re: If, you try MAC,

If, you try MAC,
You never go beck


iskreno, zabole me, evo imam jedan u drugoj sobi, ni ne prilazim mu
bocvena bocvena 19:05 16.02.2011

Uskoro će nam diploma

univerziteta biti potrebna samo da nateramo usisivač, peglu i toster da se uključe, a mobilnom i kompjuteru bez doktorata niko neće moći ni da priđe. Žene će se udavati za onog koji ostvaruje najbolju konekciju i ima najbolje performanse:))))

Dakle, Vesna, pošalji tu poruku u boci. Nismo te zaboravili i očekujemo dalje instrukcije.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 12:32 17.02.2011

Re: Uskoro će nam diploma

Nismo te zaboravili


uvek padnem na to:)

:)))
ljgww ljgww 16:35 17.02.2011

Technopeasant

Tuzna je cinjenica da smo mi tehnolozi hteli da pravimo bolji svet, jos tuznija je cinjenica da u tome ne uspevamo. Najtuznija cinjenica da zapravo ono na cemu radite i nisu smisli tehnolozi nego pravnici i ekonomisti. Jos je tuznije da se cita kakve sve to nemire izaziva.

Poducavao sam dosta ljudi da koriste internet. I nisam morao da koristim psovanje da bih nesto objasnio. Nasi tehnolozi smatraju da je kul da se frljaju sa izrazima (koje nekad ni sami ne znaju sta su) i nadasve uvredljivo ako neko ko nije iz tehnoloske struke ne zna detalje tehnologije. To je psiholoski problem, ali ne vas, nego tehnologa koji vas servisiraju.

Druga stavka je sledeca, u tehnologiji da bi se necim upravljalo ili komuniciralo postavlja se takozvani interfejs (interface) - da ga slobodno prevedem medju-lice :) Zapravo interface je protokol, kao sto postoji protokol za posetu predsedniku. Zapravo vas problem se svodi na pogresan interface - umesto sto koristite wireless, rj45, windows whatever v.12 (namerna izmisljotina za tehnoloski orjentisane mozgove) internet ethernet GSM DjipiRS :), treba da koristite ono sto vam je prirodno i naturalno - interfejs - u obliku tehnoloske osobu sa smislom za filozofiju koja ce vase potrebe za prikljucivanjem i komunikacijom uspesno prevoditi na jezik tehnologije.

VI samo treba da odgovorite na pitanje: sto se uopste petljate sa onim sto vam nije oblast? A mozda i naslutim odgovor - zato sto mi ovi iz ovih krajeva hocemo da budemo pametni u svemu. Moram malo da se ljutim sto se ne razumete u tehnologiju, pa tehnolog sam.... A to ste se u svom ovom i vasem i mojem pisanju mesa mentalitet i tehnologija - e to je vec filozofija, a ja se u to ne razumem....
ljgww ljgww 16:35 17.02.2011

Technopeasant

Tuzna je cinjenica da smo mi tehnolozi hteli da pravimo bolji svet, jos tuznija je cinjenica da u tome ne uspevamo. Najtuznija cinjenica da zapravo ono na cemu radite i nisu smisli tehnolozi nego pravnici i ekonomisti. Jos je tuznije da se cita kakve sve to nemire izaziva.

Poducavao sam dosta ljudi da koriste internet. I nisam morao da koristim psovanje da bih nesto objasnio. Nasi tehnolozi smatraju da je kul da se frljaju sa izrazima (koje nekad ni sami ne znaju sta su) i nadasve uvredljivo ako neko ko nije iz tehnoloske struke ne zna detalje tehnologije. To je psiholoski problem, ali ne vas, nego tehnologa koji vas servisiraju.

Druga stavka je sledeca, u tehnologiji da bi se necim upravljalo ili komuniciralo postavlja se takozvani interfejs (interface) - da ga slobodno prevedem medju-lice :) Zapravo interface je protokol, kao sto postoji protokol za posetu predsedniku. Zapravo vas problem se svodi na pogresan interface - umesto sto koristite wireless, rj45, windows whatever v.12 (namerna izmisljotina za tehnoloski orjentisane mozgove) internet ethernet GSM DjipiRS :), treba da koristite ono sto vam je prirodno i naturalno - interfejs - u obliku tehnoloske osobu sa smislom za filozofiju koja ce vase potrebe za prikljucivanjem i komunikacijom uspesno prevoditi na jezik tehnologije.

VI samo treba da odgovorite na pitanje: sto se uopste petljate sa onim sto vam nije oblast? A mozda i naslutim odgovor - zato sto mi ovi iz ovih krajeva hocemo da budemo pametni u svemu. Moram malo da se ljutim sto se ne razumete u tehnologiju, pa tehnolog sam.... A to ste se u svom ovom i vasem i mojem pisanju mesa mentalitet i tehnologija - e to je vec filozofija, a ja se u to ne razumem....
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 11:30 18.02.2011

Re: Technopeasant

VI samo treba da odgovorite na pitanje: sto se uopste petljate sa onim sto vam nije oblast? A mozda i naslutim odgovor - zato sto mi ovi iz ovih krajeva hocemo da budemo pametni u svemu. Moram malo da se ljutim sto se ne razumete u tehnologiju, pa tehnolog sam.... A to ste se u svom ovom i vasem i mojem pisanju mesa mentalitet i tehnologija - e to je vec filozofija, a ja se u to ne razumem....


pa, malkice ne razumete, onako, tehnokratski:)

ne znam da li znate, al u IBM je bilo filozofa programera, na pr, meni to rekli na MIT, kad sam slicno mislila kao vi, ili na primer, da li znate da su na merkantilnoj berzi cikaga otvarali vrata na primer, doktorima biologije, jer su shvatili da drugaciji pogled moze, posle obuke, da donese znacajni napred u radu.

a sto se petljam?
pa, kako da vam, kazem, tehnokrate su davno izasle iz mode, nije ni fazon da za nesto sto korisnik treba da zna, odmah angazujete i placate cetu servisera:)

uzgred, ja sam se i malo salila, sto niste, izgleda provalili. znaci da to nisam dobro uradila.

:)


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana