Mediji| Zabava| Životni stil

Gospodin Gvozden i gospođica Fejsbuk

Srdjan Staletović RSS / 21.02.2011. u 15:58

Nekada davno crkavao sam od smeha nastavničkim pričama o tome kako su odmah posle Drugog svetskog rata roditelji sinove nazivali Staljin, Jugoslav, Traktor, Gvozden, a kćeri Petoletka, Sloboda i Gvozdenka. Verujući u snagu gvožđa i traktora, polet petogodišnjih planova obnove i snage Jugoslavije, deca su u svet kretala s ovom teškom opremom. U odnosu na njih Verice, Sunčice, Nevene i Marice izgledale su kao šarene konfete. Istina, ima jedna Marica čije se razumevanje krivina sačuvalo kroz istoriju iz drugih pobuda, ali ime je svakako ostalo lagano.

Čitam danas kako je jedan Egipćanin, Džemal Ibrahim, svoju tek rođenu ćerkicu nazvao Facebook, odnosno Fejsbuk ili kako se već na njegovom jeziku izgovara ime najveće svetske društvene mreže. Hteo čovek posebno da se zahvali mreži što je njome sapleten veliki tiranin, pa tako njegovo odojče uživa u slobodnom i slobodarskom Kairu link

Facebook, muški logo
Facebook, muški logo
I kako to obično biva, zahvaljujući svetskim društvenim mrežama, večeras će se na gomili radio i TV stanica ova vest naći u rubrici „zanimljivo“, sutrašnje novine će možda obelodaniti i sliku malene Fejsbuk, a novinske agencije verovatno ovog časa šalju šestu, dopunjenu verziju obične ljudske priče. CNN je verovatno već uputio svog dopisnika u bebeći dom da srećni roditelji i rodbina izgovore za globalnu Tv mrežu nešto poput „od Mubarakovih prevara i laži, Fejsbuk nam je miliji i draži“.

A možda i Tutankamon nije ime već password egipatske građevinske mafije koja je po severnoj Africi gradila piramide i podzemne prostorije bez gradjevinske dozvole, urbanističkog plana i detaljnih urbanističkih dozvola. To su oni što su Sfingi polomili nos u znak odmazde nakon naplate ekstraprofita za planove izgradnje Koridora 10 od Dimitrovrgada do Aleksandrije.

Hajde, da ne budem ljubomoran, jer nazivi naših medija ipak nisu prikladni za takvo što. Da je odmah posle Petog oktobra neko u nas požurio da se ovako istakne, danas bi 10. rodjendan mogao da slavi B92 Petrović, Studio B Jovanović, BETA Marković ili FoNet Stojković. Ne daj Bože još i da pomislimo na Radio Slobodna Evropa Janković. Bilo bi belaja kad bi u parku majke počele da ova značajna imena meću u vokative tipa: „...FoNete, sunce li ti poljubim, oblači taj džemper...“.

Egiptom, Tunisom, Libijom, Iranom, Jemenom (nastavi niz) sva je prilika da će uskoro trčati Jutjubovi, Maj spejsovi, Flikrovi, mali Tviterovci i ostali. Revolucija će, kako nas uči evropska istorija prvo da fascinira, onda će početi da ispoljava kontroverze, potom će početi da jede svoju decu, postaće izvor sukoba, zatim će da jebe svoju decu, pa će na red doći opet neka revolucija.

A tako mi je zabavno zvučala klinačka dosetka kako je prvi grad u Srbiji nazvan po Fejsbuku - Lajkovac.

Atačmenti



Komentari (61)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mikimedic mikimedic 16:05 21.02.2011

moj hit

Nekada davno crkavao sam od smeha nastavničkim pričama o tome kako su odmah posle Drugog svetskog rata roditelji sinove nazivali Staljin, Jugoslav, Traktor, Gvozden, a kćeri Petoletka, Sloboda i Gvozdenka.


u prvom zapadnom posleratnom talasu u bosni -

jamezdin

alselone alselone 16:50 21.02.2011

Re: moj hit

mikimedic

jamezdin



Apsolutno savrseno, najjace!
elis elis 20:42 21.02.2011

Re: moj hit

mikimedic
Nekada davno crkavao sam od smeha nastavničkim pričama o tome kako su odmah posle Drugog svetskog rata roditelji sinove nazivali Staljin, Jugoslav, Traktor, Gvozden, a kćeri Petoletka, Sloboda i Gvozdenka.


u prvom zapadnom posleratnom talasu u bosni -

jamezdin



Bio nekoć u Gornjem Vakufu nekakav Redžo, šumski radnik, čovek neumerene snage i, što se kaže u Bosni, dobar k'o kruh, ali ne i baš najboljim razborom obdaren. Filmovi su u to doba, o poznim šezdesetim je reč, još uvek bili prava senzacija i reč blockbuster je imala onoliku težinu koliko je bila retka u gornjevakufskom bioskopu.
Jedne prilike ode taj Redžo da pogleda Herculesa sa Steeveom Reevesom u naslovnoj ulozi. Posle toga je danima zamukao, videlo se da nekakvu muku nosi u duši, da je nekom strašnom dvojbom rastrzan. Prođe tako i čitava sedmica, a Redžo se jedan dan pojavi u šalter-sali gornjevakufskog SUP-a, čiji je u to vreme načelnik bio čovek koji mi je i ispropovedao sve ovo. Priđe Redžo šalteru i brzo, kao napamet naučenu pesmicu, izdeklamova kratak zahtev: "Hoću da promijenim ime."
Ovaj zahtev odjeknu kao grom u ušima šalterske službenice. Ono, tu mogućnost promene imena zakon je predviđao, ali, zaboga, ko bi ikad pomislio da će je neko u Gornjem Vakufu odista i iskoristiti. Čitava se mala uzbuna diže, skočiše službenici da ubeđuju Redžu da odustane od svoje sulude nakane, da ima sasvim lepo ime, da će mu se ljudi smejati, ali Redžo samo odmahuje glavom i ponavlja: "Hoću da promijenim ime."
U tom času naiđe i ovaj moj poznanik, načelnik SUP-a, čovek staložen i odmeren, pa kad je čuo o čemu je reč, priđe Redži i poče pedagoški, bez zagriženosti, da ga ubeđuje da to možda i nije najpametnija odluka. No Redžo ne popušta. Već shrvan, upita na kraju taj moj poznanik Redžu: "Pa dobro, bolan ne bio, kako hoćeš da se zoveš?"
A Redžo, onim tvrdim, gorštačkim naglaskom svojstvenom krajevima između Bosne i Hercegovine, samo procedi: "Stiv."
elis elis 21:25 22.02.2011

Re: moj hit

Da ne zaboravim dodati, jedan od zeničkih jurodivih dobio pre desetak godina blizance, sina i kćerku. Nazvao ih, ej, nije šala, ni manje ni više nego - Ajrton i Sena.
mikimedic mikimedic 23:29 22.02.2011

Re: moj hit

Ajrton i Sena


elis elis 23:52 22.02.2011

Re: moj hit

mikimedic
Ajrton i Sena




Ne zezam, majke mi. Ali trebalo je videti brižnog oca. Vozi nekakvu skalameriju od motora, pretpostavljam da je nekad u pitanju bio neki od onih Tomosa, ali je od silnih prepravki izgubio skoro svaku vezu sa osnovnim modelom. A ispred guvernala je pričvršćena ona dućanska korpa u kojoj je smešten nekakav golemi kasetofon iz kojeg trešti muzika za koju u mom vokabularu ne postoje adekvatni atributi. E, i to da ne zaboravim - lik je imao afro frizuru, onako, k'o Hendriks, sa trakom oko glave. Šteta što u to vreme nisam imao običaj nosati digitalac sa sobom i što na mobilnim kamere još nisu bile uobičajena stvar.
despot_igor despot_igor 16:24 21.02.2011

dvor

kod nas bi trebala deca da se zovu, dvor, parovi, farma, veliki brat, grand...
tsunade tsunade 16:59 21.02.2011

lajk

ovac
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:38 21.02.2011

majstorski

A tako mi je zabavno zvučala klinačka dosetka kako je prvi grad u Srbiji nazvan po Fejsbuku - Lajkovac.


Inače, devojčica na Kosovu je dobila ime po pašteti - Argeta, zato joj DK svake godine poklanja tortu za rođendan.
Ne treba zaboraviti ni legendarne blizance iz Vojnika Čonkina, rođene u vreme NEP-a - Stigoje i Prestigoje.
nikolic777 nikolic777 18:00 21.02.2011

ima tu i...

Kasandri. Ljovisni, Šeherezada...to bi moglo da bude posmatrano kao talas devedesetih

pa zatim tu su Brus Li, Džeki Čen, Roki...obično se ova imena vezuju za jednu manjinsku grupu...

onda deca vršilaca dužnosti jet seta: Laura Mikić, Tifani Perić....

a sasvim posebn "val" su Nikolaji, Vujadini, popularni revival starih srpskih imena...koji često daju originalne kombinacija tipa tata Miša,a sin Milutin...

iz komunističke galerije imena meni se najviše dopada Mašinka...

super tekst
:)
mikimedic mikimedic 18:06 21.02.2011

Re: ima tu i...

Vujadini


a wukadini

veronika_kojen veronika_kojen 18:07 21.02.2011

Re: ima tu i...

nikolic777


ja bih po uzoru na juranov idol jk davala imena deci po glavnim gradovima...sina bih nazvala kopenhagen
alselone alselone 18:13 21.02.2011

Re: ima tu i...

Fejt, Lajf, Hart...
Jelica Greganović Jelica Greganović 18:13 21.02.2011

Re: ima tu i...

Mada, Gvozden nije iz posleww2 perioda. To ime je mnogo pre toga postojalo.
Što se mene tiče, ja sam deci (u saradnji sa Žmuom) dala slovenska imena.
veronika_kojen veronika_kojen 18:18 21.02.2011

Re: ima tu i...

alselone
Fejt, Lajf, Hart...




kkao se ja toga nisam setila...
ivana23 ivana23 19:22 21.02.2011

Re: ima tu i...

Fejt, Lajf, Hart...


Zaboravio si cetvrtu - Fej.
alselone alselone 21:32 21.02.2011

Re: ima tu i...

ivana23

Zaboravio si cetvrtu - Fej.


E, da... Tnx.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:31 22.02.2011

Re: ima tu i...

Tnx

Je l to ime petog?
alselone alselone 12:07 22.02.2011

Re: ima tu i...

Jelica Greganović

Je l to ime petog?



Ne bi me cudilo, a ako i nije, verujem da ce nas prijatno iznenaditi (ponovo).
jeca92 jeca92 20:40 21.02.2011

Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

Kada govorimo o našoj zemlji ja i dalje ne mogu da se naviknem na imena tipa Sara (jedno od najpopularnijih), Tara, Maša (to mi deluje kao nadimak a ne ime), Lana (isto nadimak), Elena, Laura, a kamoli Fej, Fejs.....Ne volim taj trend davanja deci stranih imena ili nadimaka, znam da je to neminovni uticaj medija, ali barem imam pravo da mi se to ne dopada.
Da ne bude zabune i sama koristim često anglicizme i strane izraze ali imam svest da bi morala da se obuzdavam....
bocvena bocvena 21:39 21.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

naviknem na imena tipa Sara

Tako se zove prababa moje dece, Ličanka od 86 godina:)
mikimedic mikimedic 22:12 21.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

Tako se zove prababa moje dece, Ličanka od 86 godina:)


takodje, moja baba - isto poreklo. rodjena pocetkom veka.
jeca92 jeca92 23:00 21.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

Tako se zove prababa moje dece, Ličanka od 86 godina:)

takodje, moja baba - isto poreklo. rodjena pocetkom veka.

Pa neverovatno, da je i tada je to ime bilo aktuelno. Inače, Sara je lepo ime, Hebrejskog porekla (sada pročitah), prosto ja više volim da se ljudima sa ovih prostora daju imena koja potiču sa ovih prostora ili su toliko već u upotrebi da se smatraju našim imenima. Nije stvar u lepoti nečijeg imena, već je to stav da svako podneblje ima svoja karakteristična imena. Pre 30 - ak godina (i više) bi mi verovatno bilo i zanimljivo da čujem da se neko zove Sara, Laura ili Hana.....sada to već postaje trend koji mi se ne dopada.
shumska shumska 23:01 21.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

u kategoriju baba iz Like - spadaju još i (vo vremja ono) pored Sare - Maša i Sofija recimo. Sida, takodje, ali se akcentuje onako oštro, na drugom samoglasniku :)
shumska shumska 23:04 21.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

mene zgranula činjenica da je izvesna mlada ženica iz Užica (26 ili 24 god) svojim blizancima dala imena Demian i Kristian

(a božemeoprosti nije romkinja, jel, spada u ono što bi se stereotipno nazvalo mladjom, urbanom populacijom)
4krofnica 4krofnica 23:23 21.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....


skoro sam upoznala jednog Kenedija. dada, first name, gipsy :)

super mi je kad ga zovem...'Ke-ne-di'...svidja mi se kako to prelazi preko usana, on se navikao da ga zovem bez veze...(jako fin klinac, btw. pozdrav Kenediju:)
jeca92 jeca92 23:33 21.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

Sida, takodje, ali se akcentuje onako oštro, na drugom samoglasniku :)

Moja pokojna tetka se zvala Sida, to ime mi je dobro poznato još od detinjstva...neobično ali dobro poznato.
Dr M Dr M 23:47 21.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

skoro sam upoznala jednog Kenedija


Ja sam, jako davno, poznavao Čerčila. Kad su ga krstili, krajem 1944, ime mu je bilo politički ispravno, kad je nastupila Tršćanska kriza majka je počela da ga zove Ej, ti mali..

Koleginicu sa studija smo zvali Staša, ko da izgovori Staljinka?

Ali, jedna Mašinka je opravdavala svoje ime, štektala je dvesta reči u minutu.

U tom smislu, poznavao sam i jednu Bananu. Nju je ljuštio ko je stig`o.
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:36 22.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

Sara je lepo ime, Hebrejskog porekla (sada pročitah)

Ako se ne varam, to je Sarah, kod nas je h nestalo.
Nije stvar u lepoti nečijeg imena, već je to stav da svako podneblje ima svoja karakteristična imena.

Ne radi se tu o podneblju, nego o jeziku, a još češće o veri. Hrišćanstvo je izguralo većinu slovenskih imena (dete se u crkvi može krstiti samo hrišćanskim imenom), a prošlog meseca je sam papa pozvao roditelje da svojoj deci ne daju nehrišćanska imena i savetovao im da inspiraciju traže u Bibliji. E između ostalog, zato sva moja deca imaju nehrišćanska imena, slovenska da ne budu zaboravljena.

Jukie Jukie 00:53 22.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

jeca92
Sida, takodje, ali se akcentuje onako oštro, na drugom samoglasniku :)
Moja pokojna tetka se zvala Sida, to ime mi je dobro poznato još od detinjstva...neobično ali dobro poznato.

Kum pozva svoju ženu: Sido!
Postavljaj, bokte viido...
Spremila nam kuma naša
za užinu paprikaša
princes krofne i šne nokle
i rezance s makom

itd.itd.
mlekac mlekac 05:05 22.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

shumska
mene zgranula činjenica da je izvesna mlada ženica iz Užica (26 ili 24 god) svojim blizancima dala imena Demian i Kristian

(a božemeoprosti nije romkinja, jel, spada u ono što bi se stereotipno nazvalo mladjom, urbanom populacijom)

Tako ja sretnem jednu ponosnu mladu mamu koja seta bliznakinje u kolicima.

Pitam kako se zovu, kaze leva je Teodora a desna je Dorotea.

Ja pocnema da se smeskam, a zena me bledo gleda.

Kad sam je pitala sto su obema dali isto ime, mozda zato sto su jednojajcane, samo je prebledela, a onda je rekla da zuri jer mora da porazgovara malo sa muzem - on je bio idejni tvorac da se obe cerke zovu Bozidarka!!!!
jeca92 jeca92 09:57 22.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

Ako se ne varam, to je Sarah, kod nas je h nestalo.

Da - Sarah, a arapska verzija bi bila El Sarah, to me podseti, kao mala sam upoznala devojčicu iz mešovitog braka, otac joj je bio iz neke arapske zemlje, a zvala se (mislim da je rekla) El Sarah Sara ili Sarah El Sara, ali u svakom slučaju sam tada prvi put čula za El Sarah.
Ne radi se tu o podneblju, nego o jeziku, a još češće o veri

Da to bi bilo najbolje objašnjenje...
Rejlem Rejlem 10:02 22.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

Ali, jedna Mašinka je opravdavala svoje ime, štektala je dvesta reči u minutu.


Evo i od mene jedna Mašinka

elis elis 10:07 22.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

Jelica Greganović

...a prošlog meseca je sam papa pozvao roditelje da svojoj deci ne daju nehrišćanska imena i savetovao im da inspiraciju traže u Bibliji...



Papa je skupi demagog, a ljudi su, u svojoj pokondirenosti skloni da kupuju skupe stvari. Pa zato i prolaze ovakve budaleštine.
Ne postoje hrišćanska ili muslimanska imena, postoje semitska, slovenska, tahićanska, helenska, irska... imena. Nazarećanin nije prvi u povesti poneo ime Isus, a dobio ga je znatno pre uspostave hrišćanstva kao vere, kao što je i Muhamed svoje ime dobio pre nego što mu je data objava.
Hrišćansko ime bi bilo, na primer, Papoljub ili Paposlav. Ili Vatikanko.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:41 22.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

Sida

Isidora
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:44 22.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

E između ostalog, zato sva moja deca imaju nehrišćanska imena, slovenska da ne budu zaboravljena.

i slovenačka su naravno slovenska.
A što se apela pape tiče, Srbi su u poslednjih dvadesetak godina grešku ispravili tako da sada baratamo samo sa maksimalno 10 muških i nešto manje ženskih imena.Malo nedostaje pa da se deca razlikuju samo po prezimenima jer u jednom razredu ima toliko Vukova i Nemanja da kada učiteljica izgovori ime ustaje, ako hoće da ustanu, po 7-8 imenjaka.A tek kada se setimo silnog Milutina, Dragutina i Nikolaja pa naiđe taj talas imena.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:46 22.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

Ne postoje hrišćanska ili muslimanska imena, postoje semitska, slovenska, tahićanska, helenska, irska... imena.

Postoje i ne postoje.
Ne postoje, jer naravno da su to sve imena, reči koje imaju svoj izvor u različitim jezicima.
Postoje, jer je neka od imena, recimo, hrišćanska zemaljska administracija stavila na svoje liste i to su imena koja se mogu dati deci pri krštenju. Druga ne mogu. Crkva ih ne priznaje. A, kako je nekada bilo važno krstiti dete, naravno da su se ljudi odlučivali za neko od ponuđenih crkvenih imena, na račun imena iz sopstvenog jezika. Tako su i nestala, zaboravljena, mnoga slovenska, "paganska" imena.
elis elis 13:53 22.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

Jelica Greganović
Ne postoje hrišćanska ili muslimanska imena, postoje semitska, slovenska, tahićanska, helenska, irska... imena.

Postoje i ne postoje.
Ne postoje, jer naravno da su to sve imena, reči koje imaju svoj izvor u različitim jezicima.
Postoje, jer je neka od imena, recimo, hrišćanska zemaljska administracija stavila na svoje liste i to su imena koja se mogu dati deci pri krštenju. Druga ne mogu. Crkva ih ne priznaje. A, kako je nekada bilo važno krstiti dete, naravno da su se ljudi odlučivali za neko od ponuđenih crkvenih imena, na račun imena iz sopstvenog jezika. Tako su i nestala, zaboravljena, mnoga slovenska, "paganska" imena.


Ok, faktografske preciznosti radi, s ovim ću se složiti. No i dalje ću to tretirati kao uzurpatorski postupak verske administracije.
Štaviše, s obzirom na veoma mali broj upravo hrišćanskih imena (recimo, Krstoljub), ostala koja se percipiraju kao hrišćanska preciznije bi, mada ne posve precizno, bilo zvati hristijaniziranim. A navlas isto stoje stvari i sa imenima koja se doživljavaju kao vlasništvo druge religije knjige.
mirelarado mirelarado 17:19 22.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

Jelica Greganović
Sida

Isidora


А можда и Персида.
mirelarado mirelarado 17:32 22.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

mlekac
on je bio idejni tvorac da se obe cerke zovu Bozidarka!!!!


Теодора и Доротеа ипак нису Божидарке, него Богољупке. Божидарка би могла да буде Деодата.
shumska shumska 20:26 22.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

А можда и Персида.

i meni se čini da je Persida u pitanju, bar u slučaju ličkih baka :)
mlekac mlekac 21:38 22.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

Jelica Greganović
Sida

Isidora

Moze i od Persida.

EDIT:
Sto je i bio jedan od fazona koje je Sremac, dobar poznavalac jezika, napravio u Pop Ciri i Pop Spiri. Da se jedna popadija zove Persa, a druga Sida. Hteo je da pokaze koliko su, u stvari, jednake.
mlekac mlekac 21:42 22.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

mirelarado
mlekac
on je bio idejni tvorac da se obe cerke zovu Bozidarka!!!!


Теодора и Доротеа ипак нису Божидарке, него Богољупке. Божидарка би могла да буде Деодата.


Izvinjavam se, mirandelo. Mene ucili da je dor=dar. Pa je Teodor=Bozidar, a Teofil=Bogoljub.

Ne znam starogrcki, mozda su me pogresno ucili?
mirelarado mirelarado 22:18 22.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

Ne znam starogrcki, mozda su me pogresno ucili?


Добро су те научили, ја сам погрешила. Додуше, имена се не преводе (осим папских и владара из прошлости), па су Теодора и Доротеа два различита, лепа имена истог значења, а они родитељи их вероватно зову Теа и Дора.


mirandelo


Ово једино не знам ко је.
mlekac mlekac 22:39 22.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

mirelarado


mirandelo


Ово једино не знам ко је.

Onaj Jaksin svaba sto mi sakriva stvari po kuci i brka slova na tastaturi. Narocito od kako sam slomila cvike, a nisam nabavila nove!
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:07 23.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

i slovenačka su naravno slovenska.

Pa, zato su i dobili slovenska imena.
jer u jednom razredu ima toliko Vukova

E, al zato u Sloveniji Vukovi mogu na prste jedne ruke da se prebroje, još i kusur da ostane.
jedan.kub jedan.kub 22:27 23.02.2011

Re: Ne samo Fejsovi, Maj spejsovi....

Jelica Greganović
Sida

Isidora

Persida, staro vojvodjansko ime od grcke reci i pojma Perseide.
Da se ispravim; Perseide takodje poticu od:

Persej
draft.dodger draft.dodger 00:05 22.02.2011

Imendan...

Moja romska poznanica je sina nazvala NODI...

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:38 22.02.2011

Re: Imendan...

A Hrvati su ga lepo preveli - Zvonko.
Jukie Jukie 00:50 22.02.2011

Re: Imendan...

Jelica Greganović
A Hrvati su ga lepo preveli - Zvonko.

Meni je jako zabavan Žirko Hrastić, kad mali miš Bole krene da muca trista na sat "Gospodine Žirko, gospodine Žirko"
draft.dodger draft.dodger 00:58 22.02.2011

Re: Imendan...

Jelica Greganović
A Hrvati su ga lepo preveli - Zvonko.


Vera Johnson Vera Johnson 03:08 22.02.2011

lep tekst

srdjane. preporuka!

na komentar me naveo pocetak tvog teksta, to jest sledeca recenica:

"Nekada davno crkavao sam od smeha nastavničkim pričama o tome kako su odmah posle Drugog svetskog rata roditelji sinove nazivali Staljin, Jugoslav, Traktor, Gvozden, a kćeri Petoletka, Sloboda i Gvozdenka."

bilo je to pre cetiri godine. u gostima bila moja sestra sa sestogodisnjom unucicom. april, vreme prelepo, unucica nikad nije bila na menhetnu, te se dogovorimo da ce njih dve sa mojom cerkom doci na menhetn, pa da vidimo kako njujork izgleda sa empajer state building-a. (tada sam radila na menhetnu). nadjemo se u podne kod time warner zgrade, pa prvo na rucak. omanji restoran na brodveju sa stolovima na trotoaru, milina. pojavi se mladi kelner i kao gromom opaljen na prvi pogled se zaljubi u moju princezu. unucica je dva puta prosula vodu po stolu, sto njemu ni malo nije smetalo - mogao je da se zadrzi duze uz nas sto. ispricao nam je da studira masinstvo, kelnerisanjem se izdrzava itd, itd...

kad smo izasle iz restorana, bi mi zao sto ga ni za ime nismo pitali, te izvucem racun da vidim ima li mu imena, a na racunu pise: your server today was STALIN
bocvena bocvena 10:12 22.02.2011

Evo jedan divan primer imena...

Bekim Fehmiu - Blistavo i strašno...autobiografija

Dedina biografija najkraće moze biti ispričana na primeru imena njegove dece koja im je davao lično, trudeći se da ona budu albanska (umesto uobičajenih turskih i arapskih) a koja na simboličan nacin govore o idealima kojima je stremio.

Najstarija kćerka Besa – časna rec, zakletva i neka vrsta zaštitnog znaka Albanaca; Špresa – nada u bolje dane albanskog naroda; Baškim – prvi sin – ujedinjenje albanskog naroda; Arsim – prosvećivanje naroda; Fatmir – dobra sreća narodu; moj otac Bekim – blagoslov narodu; Afrdita – zora je blizu albanskom narodu; Ljuljeta – cvet zivota.


Sinovi Bekima Fehmiua - Uliks i Hedon.

Žena koja je tri godine čuvala moga sina je Goranka Saida. Muž Safir, deca Merlina i Rahmer (zvani Raki:) Moji klinci obožavaju njihova imena...najsmešniji je sinak koji sa dve godine uzvikuje - Nemoj ideš kući, Fafire!

Valjda, na kraju, između istorije, politike i mode, ne čine ljude njihova imena, već osobine. Kumovi su krivi:))))
max.cohen92 max.cohen92 10:22 22.02.2011

Ime je pola coveka i ako nisi Himzo 1/2...

A zamisli kad se covek rodi u porodici od majke od pater familias-a Cincarina i The real pater familias-a, oli ti majke Jevrejke sa jedne,a oca po ocu Montenegrina old school kova i majke mu iz cuvene Tarabic-Vracaric loze.Kakva plejada imena i ludaka sa obe strane...
Sara,Shoshana,Maxim,Maximilian,Max,Konstantin,Dana(ei),Alkibiad,Aksentije(os),Vanos...
Nikola,Nikola,Nikola,Nikola,Novak za promenu,Nikola,Nikola,Nikola...

Nagradno pitanje,koja je loza Montenegrina?

Elem,moj all time favourite...komsija Evgenije.Ne zbog imena nego zbog surovog detinjstva koje mu je ime donelo.Mislim da ako je kuma mu snasao deo kletvi koje mu je Eki uputio anatemisan je za narednih osam generacija zbog cudnog izbora koji je bio plod iskazivanja respecta k` lekaru koji mu je porodio kevu, sto i nije ispalo toliko loshe s obzirom da je koliko znam moju sister npr. na svet doneo neki nesvrstani doca boje Sadolina 7...ne smem ni da zamislim kako bi taj tribute izgledao.Ime ko sifra u inspirativnoj nomenklaturi sovjetske masinske industrije ZKA,RMA,KMA,NDA...zlo.
BTW. Eki je u svojoj 18-toj promenio ime u Marko,a onda su ga ista ona deca koja su mu zagorcala zivot kako samo deca mogu sistematski sa svim varijacijama na Evgenije,a koja su u vremenu porasla i usavrsila se,procitala malo Historije,prozvala Antonije...Evgenije-Antonije.Doduse imao je srece pa se odselio,zivot mu pruzio novu sansu,al za kratko.Skoro mi ortak izvuce istog iz dubine secanja i kaze mi,ej, imam Bruna na Skype,nasao ga...Bruno?Evgenije opet.Kako,zasto,nemam brief josh...naleteo opet verovatno na neku novu decu.Sta ces,u ovj reinkarnaciji ga bash nece.
kakapo kakapo 15:32 22.02.2011

Sandokan bez j

A niko da spomene Sandokana! Jedno vreme je to bilo popularno ime. Mislim da je prilično teško i raznim Deanima i Deanama, koji jadni moraju uvek da napominju: "bez j"!.
zoja444 zoja444 21:20 22.02.2011

Re: Sandokan bez j

A niko da spomene Sandokana!


ja sam htela, ali sam odustala. asocijacija mi je bila jedna nasa poznata javna licnost tog imena, ali ako/kako se on toga ocigledno stidi, ne bih da mu stajem na muku.
milisav68 milisav68 10:51 23.02.2011

Re: Sandokan bez j

zoja444
A niko da spomene Sandokana!


ja sam htela, ali sam odustala. asocijacija mi je bila jedna nasa poznata javna licnost tog imena, ali ako/kako se on toga ocigledno stidi, ne bih da mu stajem na muku.

Kad pomenu javnu ličnost, postoji Tarzan Milošević, ministar poljoprivrede Crne Gore.
elis elis 11:06 24.02.2011

Kako je Atlantis postao Tla

Filozof kojeg trenutno obljubljuju dvojica naložnika sklonih da često menjaju ljubavnice u ideološkoj postelji, Fahro Radončić i Mile Dodik, a ujedno i čovek u kojem je ljubav za formalnu logiku ustupila mesto ljubavi za formalno konvertiblne marke, nekada se zvao Jugoslav Vlaisavljević. Sada se odaziva na ime Ugo. Upravo u ovakvom sakaćenju imena sadržana je strašna trauma tog čoveka, rastrzanog između roditeljskog nomenskog dara i potrebe da se bude socijalno i idološki prihvatljiv. Da je Ugo bio kadar ostati veran roditeljskom zavetu, nastavio bi nositi svoje ime, baš kao što razni Romani nose ime nepostojećeg carstva. Da je, opet, bio u stanju potpuno se odreći roditeljskog dara i biti potpuno dosledan svojoj novootkrivenoj potrebi za socjalno-ideološkim naklonima, ne bi grdio ime koje je ima, već bi za sebe uzeo neko od imena uobičajenih u njegovoj okolini, bez spone sa prethodnim.
Ovako je samo smanjio broj ljudi koji će mu se obratiti dok šeta Sarajevom, ta malo ko ko drži do sebe će uzviknuti: "Ugo, haj'mo na kafu!"
Na stranu sad verbalna ekvilibristika i raspisivanje o slučaju filozofa Vlaisavljevića, al' stvarno mu je grdno ovo novo ime. Ugo. Fuj.
Biljana 77 Biljana 77 12:04 23.02.2011

U Srbiji žive:

žene/devojke - Ekspertiza, Trpana, Neboderka, Životinjka...
i gospoda sa imenom - Ajlatolah, Džedaj, Dijamant, Homeini...

i da ne nabrajam dalje.
fantomatsicna fantomatsicna 02:18 25.02.2011

Sve nesto sumnjam

Da je ta Ekspertiza koja zivi u Srbiji i negde ovde na blogu..ili mi se samo ucinilo citajuci je(vama ostavljam da je pronadjete)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana