Društvo| Ekonomija| Filozofija| Hobi

предлог

antioksidant RSS / 25.02.2011. u 16:16

 да баталимо ми флоскуле? пароле и лична разрачунавања. да оставимо реиндустријализацију онима који ту реч могу изговорити после пола флајке тг`зјуг. шалим се. око ове реиндустријализације бих да разјасним пар ствари. да би "индустрија" ферцерала неопходно је правити нешто довољно атрактивно (квалитетно и јефтино) да то неко купи. е сад, не знам да ли сте чули за кину? то је она земља која се потписује са прц (made in). та кина иначе производи свашта нешто у свакојаким количинама по свакојаким (често неразумљиво ниским) ценама. свако ко жели да опстане на светском тржишту, а извоз (који је ново прокламовани стратешки правац српске привреде) подразумева сударање са кинеском робом. дакле прц (ако се не пронађе ниша где кина није заинтересована а то најчешће подразумева високи квалитет, мале и скупе серије...).

да би извоз(ник) био од користи по српски спољнотрговински биланс потребно је да буде вееееелики нето извозник. е тaj нето је оно што зеза наше кокошке. наш највећи извозник јесте сартид али сартид  је и један од највећих увозника. (даклем нето извоз - незадовољавајући). није сартид лош по српску привреду, далеко од тога, али да ли србија (српска економија) у сартидов производ улаже довољно себе? то је питање. шта српска привреда ствара? коју вредност? или прецизније - чиме? да ли је план да се улаже рад, капитал или сировине? или сва три?

да кренемо од сировина. оне јесу битан фактор али не пресудан за " високи квалитет, мале и скупе серије...". дакле...

капитал? ок, има га али да би смо задржали озбиљност ипак да пређемо на следећу ставку.

рад. радна снага треба да буде едукована, мобилна и јефтина (писао сам већ о томе - то је теоретски концепт који овде неће да заживи никада - нема присталица ни интереса). али невезано за остваривост целог пакета да се задржимо на едукованости (против тога се бар нико јавно не буни).

едукована радна снага је способна да произведе (или учествује у производњи) атрактивне размењиве робе или услуге.  да би се ово друштво покренуло можемо да се упустимо у креирање шрафцигер индустрије (где се у суштини упуштамо у трку са кином ко ће јефтиније радити на склапању - а ту сами процените победника) или да се покренемо у правцу креирања простора у коме ће се стварати размењиве услуге. а за то је потребан кадар који ће у будућности постављати стандарде високо квалификоване радне снаге (флоскула наравно).

знам да текст у суштини личи на теоретски час пливања који се даје дављенику али... надам се да сам бар елиминисао приговоре типа: "доста је само критике, дајте предлоге". ако нисам, имам и црвено дугме.

даклем - услугизација србије браћо и сестре. то су та школска звона едукације наспрам прапораца парола (јефтини шрафцигери за све грађане србије).

скраћена верзија: орјентација на заокрету ка извозно орјентисаној привреди је добра парола (мало смо тржиште да би живели сами од себе тј на сопственој потрошњи). да би (парола) заживела, неопходно је манути се бајке о индустријализацији јер је конкуренција ту сурова (прц) и окренути се новим границама - размењивим услугама. ту постоје две подваријанте: или да ископамо (или освојимо) море или да се образујемо.

па ви бирајте

 

...

......................................................................Komentari (50)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

jacHa. jacHa. 16:31 25.02.2011

:-)

odlično! ja bih samo dodala još i
vojislav948 vojislav948 16:39 25.02.2011

za početak


Okrenimo se oko sebe i vidimo sva ta nepregledna polja, zemlju koja para vredi, a stoji u bedi, umesto da je oremo, kopamo, sadimo i iz nje vadimo te divne proizvode koji život znače. Ima li šta bolje samo treba dobre volje i malo više sluha da seljake vrednujemo kako treba i biće hleba i pogače, biće hrane i za vrane.
predatortz predatortz 16:51 25.02.2011

Milošev recept

Mi Evropi svinje i šljive, oni nama industrijsku robu. I bog da vidi i nas i njih.
automatic automatic 17:17 25.02.2011

?

Ne znam iz kog veka je tvoje poznavanje menadžmenta...
Ne postoji izvozno orijentisana privreda niti izvozno orijentisani proizvođač, postoji samo proizvođač koji nudi dobar kvalitet po nižoj ceni i kod njega svi dolaze da kupuju, stranci naročito.

Osnovni resursi postindustrijskog doba zasnivaju se na znanju i veštinama. Radnik mora biti potkovan znanjem i uz to spreman da svakodnevno prima nova znanja kada je potreba tržišta u pitanju. Svoje veštine neprestano usavršava i dopunjuje.
Samo vlasnik sa ovakvom strukturom resursa može računati da će odgovoriti zahtevima koje pred njegovu kompaniju postavlja tržište.
Nije bitna nikakva "uslugizacija" kakvu pominješ, ako to uopšte nešto znači, danas je glavni proizvod kojim se trguje - informacija. Informacija o novoj tehnologiji, novom događaju, informacija o informaciji...
Nove tehnologije koje narazvijeniji svakodnevno unapređuju i dalje ostaju nedostupne većini zemalja, taj tehnološki jaz se iz dana u dan produbljuje...
antioksidant antioksidant 17:48 25.02.2011

Re: ?

ти коментаре пишеш у складу са ником, аутоматски?
да ли си бар клипове одслушао ако текст ниси прочитао?

и ниси ми одговорио на ово?

и да, похвалио сам те на dosadebozije@sluzba.rs. очекуј стимулацију овај месец.
automatic automatic 17:55 25.02.2011

Re: ?

antioksidant
ти коментаре пишеш у складу са ником, аутоматски? да ли си бар клипове одслушао ако текст ниси прочитао? и ниси ми одговорио на ово?и да, похвалио сам те на dosadebozije@sluzba.rs. очекуј стимулацију овај месец.

Polemišemo stavovima, valjda...
Pitanje nisam razumeo, kao ni većinu tvojih tekstova
Valjevo, uslugizacija, edukacija, trt, mrt...

Neću više da te diram, možda jednom nadležni odluče da u tvom kraju podignu neku fabriku, ti se zaposliš, i najzad, počneš nešto korisno da radiš...
antioksidant antioksidant 18:00 25.02.2011

Re: ?

Polemišemo stavovima, valjda...

хајде да ти помогнем - да би полемисали ставовима неопходан је услов да нам се ставови раѕликују. у овом случају тога (готово) да нема (да си прочитао текст схватио би то - за почетак свака част што си схватио да услугизација ништа не значи (таман исто колико и индустријализација)).

Neću više da te diram

искрено сам захвалан
AlexDunja AlexDunja 20:03 25.02.2011

a vidi ja:))

antioksidant antioksidant 20:10 25.02.2011

Re: a vidi ja:))

:))

za tebe... ja

AlexDunja AlexDunja 20:18 25.02.2011

Re: a vidi ja:))

za tebe... ja

pa to ti kaem
antioksidant antioksidant 20:35 25.02.2011

Re: a vidi ja:))


знаш
Sepulturero Sepulturero 20:28 25.02.2011

Шрафцигер

Добар текст али се не бих сложио са тврдњом да не можемо да конкуришемо Кинезима, шрафцигера што се тиче. Како то може, например, Словачка? Или Румунија?

Овде, наравно, мислим на аутомобилску индустрију.
antioksidant antioksidant 20:35 25.02.2011

Re: Шрафцигер

не бих се усудио да тако нешто баш тврдим (баш због словачке) али треба имати у виду да је словачка радна снага веома мобилна (нема те заштите као нашзакон о раду) а не треба заборавити да тренутно кинези нису ни направили одлучан корак у ауто индустрију. за сад можемо само пратити чери (нема великог обиам у европи - само смешна цена)...
шта хоћу рећи, на душе стазе против кине немамо шанси... ни ми ни словачка ни румунија...

али, да се вратим на дављеника - можда је тај шрафцигер сламка спаса?
Bili Piton Bili Piton 20:53 25.02.2011

Re: Шрафцигер

antioksidant
можда је тај шрафцигер сламка спаса?


U vidu votke i oranž djusa - svakako
antioksidant antioksidant 22:11 25.02.2011

Re: Шрафцигер

fantomatsicna fantomatsicna 00:59 26.02.2011

Predlazem

Da uzgajate dinje(Rock Melon) , da ih potom izvozite za Japan.Izvoznici ovde za dobar exemplar placaju 300 NZ$ po komadu
.
Zatim proizvodite luk koji se odavde takodje brodovima izvozi za Zapadnu Evropu.
Zatim predjete na bundevu(squash) koja takodje brodovima ide odavde za Aziju.
A zatim uvezete sadnice oraha ili lesnika koje su kalemljene micelijumom tartuf gljive i onda planirate da odete u penziju za desetak godina.Do onda imate orahe ili lesnike.
st.jepan st.jepan 04:49 26.02.2011

RETRO INDUSTRIJA

Ja mislim da bi trebalo sasvim odustati od trke,tj. trčkanja za tehnološki nedostižnim svetskim industrijama.

Zalažem za retro industriju - masovnu proizvodnju i izvoz tehnološki davno prevazidjenih predmeta neprocenjive emotivno-nostalgičke, vrednosti.
Mozda sa tek ponekim tehničkim poboljšanjem, koje im ne bi narušilo autentičnost (ništa elektronika i sične otudjujuće izmotacije).

Npr., zamislite kad bi bilo moguće kupiti ganc novog Spačeka.
Ljudi koji su ih obožavali, koje za taj auto vežu najlepše uspomene, ili koji su ga u mladosti samo jako želeli, sada su mahom u zenitu svoje ekonomske moči, i nema te cene koju ne bi platili. Mladi bi ga kupovali iz zajebancije, a i zato što ga njegova bazična jednostavnost čini stvarno superiornim i razotudjujućim. Da imam novca, ne bih oklevao da krenem u proizvodnju.

Ili, zamislite retro aviončiće (samo osnovna ideja o vazdušnom prometalu), a i koješta drugo.

Tehnološku zaostalost i masovnu tehničku neukost, trebalo bi preobratiti u komparativnu prednost.
Uz organsku hranu, retro industrija bi mogla postati noseći, najprepoznatljiviji srpski brend.
st.jepan st.jepan 19:27 26.02.2011

Re: RETRO INDUSTRIJA

Zalažem za retro industriju

Vidim, nikome se ne dopada ideja, verovatno misle da se shegacim ili da ironishem.
Ma kakvi, skroz sam ozbiljan.
Shansa Srbije je u "prevazidjenom".

Prirodno je sto tako mislim, pa ja sam ceo u retro fazonu, oduvek.
Mrzim i smatram agresivnim stalno izmisljavanje i naturanje novog i komplikovanijeg (pa stoga i kvarljivijeg), a toboz boljeg.

Da je po meni, ja bih jos cepao po 286-ici, a sve u DOS-u.
Ono sto mi je stvarno bitno, ja i sada iskljucivo u DOS-u, jer tamo mogu do mile volje da kreiram i programiram, a Windovsi mi dozvoljavaju da budem samo korisnik.

Mrzim, i po meni je nehumano to stalno nasilno redizajniranje svakog okruzenja (FB naprimer), teror "napretka", mode, i slicno.

Od drugog gimnazije nosim identicne cipele od istog proizvodjaca, kosulju kakvu zelim nacrtao sam u prvom, i od tada svake dve tri godine kod mog zemunskog majstora (Bog ga poziveo), sijem po desetak istovetnih...

A nisam ja u tome izuzetak. Franc Kafka se u dnevnicima zali da ga majka stalno maltretira pricom kako mora da kupi novo odelo, a on se tek navikao na ruznocu starog - ne vidi sto bi sad morao da se navikava na neku novu ruznocu.

I neka mi niko ne kaze da je ovo trol. Znam da uz Franca i mene, ima jako mnogo ljudi koji misle ovako, samo se ne usudjuju da to javno kazu.

Edit: a mozda je ovo za neki posebni blog?
fantomatsicna fantomatsicna 07:55 27.02.2011

Re: RETRO INDUSTRIJA

Mozda ima sjos i onaj mobilni u cigla formatu?A inace evo ja bih kupila spaceka kad bi se opet proizvodio ili onaj stari kockasti renault. cCisto zato sto moji roditelji cesto pricaju kako je nekad bilo sa onim zaneseno specijalnim pogledom u ocima.
antioksidant antioksidant 09:38 27.02.2011

Re: RETRO INDUSTRIJA

Mozda ima sjos i onaj mobilni u cigla formatu?

mislim da stjepan prica o retro dizajnu ("ispod" kog su savremena tehnicka resenja). dakle - izgleda kao cigla a unutra android
automatic automatic 11:20 27.02.2011

Re: RETRO INDUSTRIJA

mislim da stjepan prica o retro dizajnu ("ispod" kog su savremena tehnicka resenja). dakle - izgleda kao cigla a unutra android

Ja mislim da st.jeban priča o android dizajnu iza kojeg se krije cigla.

Izvini, ao, bilo je jače od mene...

ps
zbog salvi "smijeha" ostavih st.jepanu preporuku, da ne kuka...
antioksidant antioksidant 11:23 27.02.2011

Re: RETRO INDUSTRIJA

Izvini, ao, bilo je jače od mene...

nema problema, samo si opet pokazao kako ne razumes napisano
sala, naravno
a nije ti losa ova fora
android dizajnu iza kojeg se krije cigla.

dalo bi se to prodati. ima ovaca na sve strane...
st.jepan st.jepan 13:46 27.02.2011

Re: RETRO INDUSTRIJA

fantomatsicna
Mozda imas jos i onaj mobilni u cigla formatu?

Ne, moj je u podsetnica formatu (tek je nešto deblji).
A inace evo ja bih kupila spaceka kad bi se opet proizvodio ili onaj stari kockasti renault.

Veznik "ili" ovde totalno neprimeren.
To je kao kad bi se reklo "Spaček" ili "Dijana".
Nije svejedno!
Na ovakve skaredne relativizacije i stavljanje u istu ravan onoga što je bazično neusporedivo, prosto pobesnim.
Ili osetim nežnost, poput one koju sam osećao kad su nekog od mojih petnaestak spačeka, na drumu pozdravljale Dijane. Kao, tu smo negde, kao ista smo fela..., varijante istog..., eto, družimo se..., moš' misliti!


st.jepan st.jepan 14:06 27.02.2011

Re: RETRO INDUSTRIJA

android dizajnu iza kojeg se krije cigla.

dalo bi se to prodati. ima ovaca na sve strane...

Koliko se ja sećam, u Beogradu se svojevremeno najbolje prodavala cigla koja je neverovatno ličila na ciglu.

Ljubazno ti (mahom noču, u kakvoj pustoj ulici) ponude da kupiš ciglu, odrede neku baš onako ponositu cenu, ti se malo braniš, ali unapreed znaš da nemaš šanse - marketing im odveć ubedljiv ("kako šta će ti cigla, pa uvek treba cigla, gradićeš valjda nešto" ). Ceo dramolet (koji je obavezno uključivao i nekoliko šamara) u praksi je bio dobro uvežban. i sve se na obostrano zadovoljstvo brzo završavalo. Postao bi ponositi vlasnik njihove cigle, oni vlasnici tvog novca. Ali najveća greška je bila odmah baciti ciglu. To se smatralo uvredom, i onda su ti batine, koje si nekako izbegao transakcijom, sledovale neizostavno.
ecce-florian ecce-florian 14:15 27.02.2011

Re: RETRO INDUSTRIJA

Da je po meni, ja bih jos cepao po 286-ici, a sve u DOS-u.

Ima probem ako hoćeš da prebaciš podatke s nekog harda starog tipa. Naročito ako je još malo stariji pa su 5,25.
Od drugog gimnazije nosim identicne cipele od istog proizvodjaca

Mokasine na šniranje Obuće Beograd, crne i braon, sa debelim i tankim djonom, više nisu ni prineti onim od pre trideset godina(pre bio crni ševro).Trebalo kupiti po šest pari (kupno 24) pa štekovati.
To je kao kad bi se reklo "Spaček" ili "Dijana".

pih
st.jepan st.jepan 14:30 27.02.2011

Re: RETRO INDUSTRIJA

mislim da stjepan prica o retro dizajnu ("ispod" kog su savremena tehnicka resenja).

Retro dizajn se, naravno, podrazumeva, ali nije ključan.
Mislio sam na retro suštinu proizvoda, njihovu ekološku, mentalnoj ergonomiji blisku čistoću, analogno neprskanom retro povrču i voču, mesu od krava koje nazadno pasu, jajima od kokošaka koje kljucaju, naspram jaja iz odvratnih konclagerskih postrojenja...

U primeru "Spačeka" ta "ekološka tehnika" odnosi se na bazičnu (genijalnu) jednostavnost konstrukcije, svedenost na osnovnu ideju o drumskom prometalu čija je funkcija da čoveka dislocira iz tačke A u tačku B, potpuno odsustvo elektronike i kojekkvih neljudski sofisticiranih rešenja... Sve je na tom autu bilo prosećnoj tehničkoj naobrazbi razumnjivo i blisko (svoje spačeke sam kao klinac sam do šrafčića rastavjao, od dva raspadnuta sa otpada, pravio jedan upotrebljivi...).

Ne, ne, ovo je za posebli blog, ili čak elaborat.
Za pojašnjenja ideje, hoće se znatno više prostora.


st.jepan st.jepan 14:36 27.02.2011

Re: RETRO INDUSTRIJA

ecce-florian
Mokasine na šniranje Obuće Beograd, crne i braon, sa debelim i tankim djonom, više nisu ni prineti onim od pre trideset godina(pre bio crni ševro).Trebalo kupiti po šest pari (kupno 24) pa štekovati.

Apsoluno si u pravu: nisu ni prineti!
Nekad sam kupovao samo po jedan ili dva para godišnje, a poslednjih godina i po tri
Ali otkud znaš da sam baš te kupovao i kupujem, znamo li se?
st.jepan st.jepan 14:38 27.02.2011

Re: RETRO INDUSTRIJA

Da je po meni, ja bih jos cepao po 286-ici, a sve u DOS-u.


Ima probem ako hoćeš da prebaciš podatke s nekog harda starog tipa. Naročito ako je još malo stariji pa su 5,25.

Ja zapravo radim u virtuelom DOS-u, pod Windowsima, prebacujem bez problema.
antioksidant antioksidant 14:39 27.02.2011

Re: RETRO INDUSTRIJA

To je kao kad bi se reklo "Spaček" ili "Dijana".

pih


pih, pih
antioksidant antioksidant 14:41 27.02.2011

Re: RETRO INDUSTRIJA

ve je na tom autu bilo prosećnoj tehničkoj naobrazbi blisko i razunjivo

i homokineticki zglob?

spacek je bio tehnoloska revolucija kad se pojavio
st.jepan st.jepan 14:43 27.02.2011

Re: RETRO INDUSTRIJA

antioksidant
To je kao kad bi se reklo "Spaček" ili "Dijana".pih

pih, pih

Predictable!
A jel' znaš šta je Yugo spasilo poslednjeg, tj. prvog mesta na listi najgorih auta ikada?
Pa naizgled nebitni detalj - veoma su hvaljeni njegovi grejači zadnjeg stakla - ne zebu ruke kad guraš.
st.jepan st.jepan 14:47 27.02.2011

Re: RETRO INDUSTRIJA

spacek je bio tehnoloska revolucija kad se pojavio

I još uvek je. al jbg, teror novog, "savršenijeg", sofisticiranijeg..., a zapravo marketinško nasilje, bezočno indukovanje želja i uvaljivanje novih produkata za sve veće novce. Čista ekonomija i šišanje ovaca!
st.jepan st.jepan 14:56 27.02.2011

Re: RETRO INDUSTRIJA

i homokineticki zglob?

Genijalno rešenje, upravo zato što je očaravajuće jednostavno i razumu blisko, ali te poluosovine su imale manu koja me je zamalo koštala života.

Problem je bio u tome što su diskovi bili na diferencjalu, a ne u točkovima, pa se sila kočenja prenoisilo preko poluosovina.

Kad mi je na autoputu kod Ivanic Grada pukla leva, nisam imao vremena da razmislim, nego sam stisnuo kočnicu, pa je kočio samo desni točak. Dabome, zarotiralo me, ali srećom na desnu stranu i izbacilo me van kolovoza. Da je pukla desna, odleteo bih u suprotnu traku...
antioksidant antioksidant 16:32 27.02.2011

Re: RETRO INDUSTRIJA

A jel' znaš šta je Yugo spasilo poslednjeg, tj. prvog mesta na listi najgorih auta ikada?

како дуплирати вредност свог југа??
напуни резервоар бензином
добар је то ауто био - предвидив - подједнака кршина од првог до последњег километра...
лепо сам се возио њим (осим кад сам га гурао, наравно)
st.jepan st.jepan 16:39 27.02.2011

Re: RETRO INDUSTRIJA

добар је то ауто био - предвидив - подједнака кршина од прог до последњег километра...

Pa i "Spaček" je bio kršina, doduše ne znam da li od prvog dana, jer sam kupovao samo polovne, zapravo četvrtinaste ili šesnaetinaste, ali imao je dušu, dabome ne sitnu francusku dušu, nego cool englesku dušu (nikako ne bi bilo moguće da tako nešto dizajnira Francuzić, Francuzić ga je nenadareno redizajnirao u "Dijanu", a onda i u još skarednijeg "Amija" )
st.jepan st.jepan 17:03 27.02.2011

Re: RETRO INDUSTRIJA

ecce-florian
To je kao kad bi se reklo "Spaček" ili "Dijana".


pih


Kakve sad veze ima to kombinovano vozilo (voiture combinée, tj. kombi)?
Da ne ciljaš možda na moj Kombi Za Besmislena Putovanja?
Mora da se ipak znamo!

ecce-florian ecce-florian 21:34 27.02.2011

Re: RETRO INDUSTRIJA

Ali otkud znaš da sam baš te kupovao i kupujem, znamo li se?

Ko je govorio o tebi?
Kakve sad veze ima to kombinovano vozilo (voiture combinée, tj. kombi)?

Pa zadnju Dijanu sam prodao '90.Glupo je da ozbiljan čovek u godinama vozi mladalački auto. Zato sad vw t3 zadnja serija s motorom pozadi.

Inače mislim da ta ideja sa retro državom uopšte nije loša. Brazil godinama posle ukidanja proizvodnje bube istu nastavio i prodavao širom sveta.

Da je Dinkić ugovorio kupovinu presa za golfa dvojku i ovog transportera zastava bi i danas rasturala. Drugo naši radnici u auto industriji bi to sklapali bez ko od šale. Jedino da nijedan kooperant ne bude iz zemlje.

Ili npr turistička ponuda na bazi putovanje vozom kroz Srbiju.Ko slovenci što dolaze u Bgd ali ovaj put domaćim vagonima Turisti ne moraju dugo da putuju a avantura je neviđena. Sve manje država na svetu neguje takvu tradiciju.

Jedino se ne slažem sa AO da nam radna snaga nije mobilna. Čik nek EU da radne i boravišne vize pa da vidiš.Ostali bi samo članovi stranaka i njihova rodbina i prijatelji. Normalno kao taoce bi zadržali nejač( decu) i stare pa da ova mobilna radna snaga mora malo više da šalje za izdržavanje mesečno u zemlju. To ti je bre grinfild ( ekonomska politika na zelenoj grani)Izvezeš ih da tamo zarađuju, oni rade i štede da bi slali za decu i roditelje. Ako su 2009. ovi postojeći poslali 5,5 milijardi $ i učestvovali sa 15% u bdp, šta misliš šta bi bilo da ode još jedno 1,5 do 2 milijona napolje.U istoj toj 2009. ako se ne varam stranih direktnih je bilo oko 2 milijarde ( ili nešto manje) pa da zaokružimo to na dva do tri puta manje.Ministar Dinkić je normalno početkom 2010. prognozirao rast a završilo sa na nekih cca 700 miliona u 2010 . Vidim i da je ministar Milosavljević predviđa 3 milijarde za 2011. Optimizam je normalno neophodan.Ali zna i vlada da to baš neće lako ići.

Zato ova vlada vodi stimulativnu politiku u ovom pravcu ukazujući da posla nema niti će biti .
Zna se koji je izlaz.
Zamis sad još jedno 2 miliona ljudi izađe.Iskoreniš nezaposlenost, rasteretiš bolnice, nek pošalju samo još 2,5 milijarde $ više svojoj rodbini koju zadržiš u zatočeništvu, to ti je 8 , pa ti vidi.

U navedenom cilju razmotriti usvajanje paketa zakona ranijeg Rumunskog modela: ako hoće cela porodica da se iseli naplatiti troškove školovanje, formirati takseni sistem za trajno iseljenje sa rasponom od 10.000 eura pa naviše, jedno dete mora da ostane u zemlji i sl.

Ovakvom mudrom emigracionom politikom ostvarili bi se vrlo brzo vidljivi rezultati.
Jedino da EU zero popusti.
Bar malo
st.jepan st.jepan 21:59 27.02.2011

Re: RETRO INDUSTRIJA

ecce-florian
Ali otkud znaš da sam baš te kupovao i kupujem, znamo li se?

Ko je govorio o tebi?

Pa na moju priču da od drugog gimnazije kupujem identične cipele, ti si se nadovezao detaljnim opisom baš tih cipela. Zato sam logično pretpostavio... ali ok, nema veze, očito je da imamo isti ukus. Na srecu, samo kad se radi o cipelama. Ograničimo se dakle na cipele, ne pominjimo auta (ježim se od same pomisli na Dijanu).
ecce-florian ecce-florian 00:18 28.02.2011

Re: RETRO INDUSTRIJA

Ograničimo se dakle na cipele, ne pominjimo auta (ježim se od same pomisli na Dijanu).

Prvo: predrasude
Drugo:
Ne držiš se teme

Dijana ima komparativne prednosti u okviru smolbiznis projekata vezanih za evaluaciju hajteč program Ministarstva ekologije "Očistimo Srbiju".

Ukoliko se ogoli(kao što ćeš videti) ne podleže oporezivanju i plaćanju zavisnih obaveza takse , registracija... (smanjenje zavisnih troškova) a opet si i sa takvim sredstvom rada duplo mnogo puta više brži od njih.


Brzina je naš cilj, jer moramo da nadoknadimo zaostajanje iz prethodnog perioda.

Tema posta koliko sam shvatio , je konstruktivni doprinos daljem ubrzanom razvoju društva, a ne kriticizam.

st.jepan st.jepan 01:27 28.02.2011

Re: RETRO INDUSTRIJA


ježim se od same pomisli na Dijanu

Prvo: predrasude

Ma, samo jedna od mojih cudnih shala, ne obracaj paznju.
Tema posta koliko sam shvatio , je konstruktivni doprinos daljem ubrzanom razvoju društva, a ne kriticizam.

Moj pristup je izrazito konstruktivan, ne znam gde si nasao taj kriticizam.
I uopste se nisam shalio, zaista mislim da je za Srbiju izlaz u ekoloski cistoj poljoprivredi, jednako kao i u eticki cistoj industriji, prilagodjenoj autenticnim ljudskim potrebama, ukratko, o preobracanju tehnoloske zaostalosti u cool brend.
G.Cross G.Cross 07:34 26.02.2011

Vreme je novac

Antioksidant,

Potpuno si u pravu da niko u svetu ne moze da konkurise u manufacuting cost sa Kinom.
Ali postoji jedna ozbiljna prednost Srbije u podredjenju sa Kinom. Srbija je vrlo blizu Evrope. Vreme transporta od Kine je jako dugo.( a avioski prevoz skup)

Kriticna moguca kompetitivna prednost Srbije je focus velikih firmi i trgovinskih lanaca na Inventory i povezano sa time na Cash flow.

Primer ZARA ( fashion brand). Oni lansiraju novu kolekciju svaka 3 meseca, pitanje svih pitanja koliko dzempera plave boje treba da naruce iz Kine. Ako naruce premalo izgubice mnogo na mogucoj prodaji i profitu, ako naruce premnogo ,ostace im velike zalihe koje treba da prodaju na rasprodajama u nisku Gross Margin, i opet gube na profitu. Ako cuvaju zalihe , novac im je zaledjen i imaju Cash flow problem.

Kako su oni nasli resenje? Oni naruce 80% kolicina iz Kine 6 meseci pre lansiranja kolekcije, i to stigne tacno na vreme. Kada pocne prodaja oni vide da li im treba jos proizvoda i ako im treba oni dodatnu kolicinu naruce od fabrika iz Turske. Ti proizvodi su malo skuplji ali je vreme transporta MNOGO krace.
Tako da eliminisu Inventory risk , imaju proizvode i kupci srecni i akcionari srecni, a bogami i fabrike u Turskoj srecne.

Ako mogu Turci, zasto ne mogu Srbi ? Time bismo unovcili svoje komparativne prednosti , Geografski polozaj i jeftina radna snaga ( nazalost).

EDIT: Ovo je jako pojednostavljen primer, ali se nadam da je jasan
antioksidant antioksidant 11:13 26.02.2011

Re: Vreme je novac

Ovo je jako pojednostavljen primer, ali se nadam da je jasan

јасан је наравно само ја не причам о појединачним бизнис плановима (условно речено - микроекономији) већ о стратешком правцу српске привреде (опет условно - макроекономији). драго ми је што доста идеја има, то је знак да предузетничког духа има, потребни су услови (а ово о чему ја пишем јесте само још једна од флоскули, верујем бар да је за нијансу тачнија од индустријализације).

што се тиче милошевог начина - то је функционисало јер нас је било мање и мање нам је требало. сад су потребни други начини али са истом полазном основом

Mi Evropi шта њима треба, oni nama шта нама треба. I bog da vidi i nas i njih.

G.Cross G.Cross 11:55 26.02.2011

Re: Vreme je novac

Strateski pravac orivrede ? hmmm
Jedini koji ja znam je otvoriti prostor za uspesne pojedinacne biznis planove. Ne cini bogata zemlja bogate ljude nego bogati ljudi bogatu zemlju...
antioksidant antioksidant 11:57 26.02.2011

Re: Vreme je novac

Jedini koji ja znam je otvoriti prostor za uspesne pojedinacne biznis planove

slazem se
obrazovati buducu radnu snagu jeste otvaranej prostora
fantomatsicna fantomatsicna 07:59 27.02.2011

Re: Vreme je novac

Ali postoji jedna ozbiljna prednost Srbije u podredjenju sa Kinom. Srbija je vrlo blizu Evrope. Vreme transporta od Kine je jako dugo.( a avioski prevoz skup)


Na to sam ja upravo mislila .Ako Novozelandjani imaju racuna da proizvode (ono sto sam navela) i plate prevoz do Evrope i Azije, jednostavna je racunica koliko bi to u Srbiji moglo biti unosno.Jos uvek glasam za poljoprivredu
antioksidant antioksidant 09:21 27.02.2011

Re: Vreme je novac

Jos uvek glasam za poljoprivredu

koliko nas ima?
kolika je obradiva povrsina u srbiji?
koliko se misli zaposliti ljudi u poljoprivredi?
....
vazna stvar. strateska. ali nikako primarna... nikako
G.Cross G.Cross 07:35 26.02.2011

Vreme je novac

x
antioksidant antioksidant 11:18 26.02.2011

Re: Vreme je novac

G.Cross
x

y
despot_igor despot_igor 12:08 26.02.2011

Biranje

Da biramo? Ko? Mi? Imamo li mi izbora?
antioksidant antioksidant 12:16 26.02.2011

Re: Biranje

Imamo li mi izbora?

naravno
samo vredi razmisliti o posledicama izbora

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana