In memoriam| Istorija| Planeta| Politika

Politika pučeva

Bojan Budimac RSS / 27.02.2011. u 20:21

Danas je u 85. godini umro Nedžmetin Erbakan, premijer Turske (1996.-1997.) koji je skinut sa vlasti poslednjim uspešnim, takozvanim postmodernim, vojnim pučem. Interesantno je da je umro jedan dan pre sutrašnje 14. godišnjice tog puča.

Nije mi do pisanja nekrologa, nit' imam vremena ni volje, ali zato sam iskopao jedan prošlogodišnji (mart 2010.) tekst, objavljen samo na mom, sada nepostojećem, "rezervnom položaju". Tekst smatram prigodnim, jer govori o tom puču, a samim tim o Erbakanu.

***

Kada ovde pričaju o vojnim pučevima oni se u govoru označavaju samo datumom bez godine oniki eylül i yırmisekiz şubat su najčešće pominjani. Prvi je 12. septembar 1980. poslednji krvavi puč, a drugi je onaj čiju je 13. godišnjicu, protestima na ulicama turskih gradova, ovih dana obeležavala koalicija nevladinih organizacija nazvana "70 miliona koraka" ̶ takozvani postmoderni puč. Postmoderni je zato što je bilo dovoljno napisati memorandum i provozati tenkove ulicama Ankare da bi se koaliciona vlada Nedžmetina Erbakana i Tansu Čiler sasrala i prepustila vlast zakulisnim igračima.

Vađenje istorijskih događaja tog tipa iz konteksta nije samo nemoguće nego je i nepošteno, dva najčešće pominjana puča su itekako povezana, kako međusobno, tako sa onim što se danas dešava u Turskoj. Jednostavno rečeno nemoguće je razumeti šta se dešava danas ako se ne zna šta i kako se dešavalo tada.

Puč 1980. setting the stage

Zvanično je puč 1980. bio izazvan željom armije da smiri ulične ratove između "levičara" i desničara koji su svako malo izbijali na ulicama gradova, da ne pričamo o univerzitetima. Da uspostavi red i mir. Zašto stavljam navodnike na reč "levičari"? Zato što je levica u Turskoj uništena pučem 1971. i sve što je od nje posle toga ostalo su obaveštajno probušene kvazi-levičarske organizacije.

Danas se zna da su obe strane ovog "sukoba" bile kontrolisane iz jednog centra. Već sam negde u komentarima na mojim blogovima ispričao [tužnu] priču o ministru unutrašnjih poslova, koji je ustanovio da je "levičar" ubijen pre podne istim oružjem kao i desničar popodne ili vice versa. Doduše, ministar je preživeo vučenje po blatu, podmetnute mu seksualne skandale i uništenje privatnog života i karijere [čika je živ i danas].

Isto se, na žalost, ne može reći za istražnog sudiju Doana Oza [Doğan Öz]. Istražujući jedno od mnogobrojnih ubistava tog vremena [januar 1978.], koja su se dešavala po studentskim kampusima, Doan je nagazio na vezu između Ülkücülar [ovo je nemoguće prevesti drugačije nego opisno ̶ dok sama reč znači idelalisti, dotle, u politici označava (ultra)nacionaliste-tradicionaliste, oni se razlikuju od milliyetçiler (običnih ultra-nacionalista) po tolerantnijem odnosu prema tradiciji i veri, neka vrsta panturskog nacionalizma, jedan od sinonima za ove idealiste je i Sivi vukovi, paramilitarci nastali pod okriljem MHP (ultra-nacionalističke/fašističke partije nacionalističke akcije)], dakle, Doan Oz je otkrio vezu između "idealista" i kotra-gerile, paravojne organizacije, koju je opet povezao sa Özel Harp Dairesi [Odeljenje za specijalni rat ̶ tajnovito odeljenje nastalo po ulasku Turske u NATO, 1952.]. On je dokazao da su pojedini "idealisti" civilni članovi ÖHD-a.

Izveštaj na dve strane koji je predao tadašnjem premijeru Bulentu Edževitu je početkom ove godine objavljen, zahvaljujući Ozovoj udovici, koja je sudija [sutkinja?] u penziji. Taj izveštaj je stajao njenog muža života. Dvadesetčetvrtog marta 1978. istražni sudija Doan Oz je ubijen.

Međutim, to je samo prvi deo priče. Ozov ubica, izvesni Ibrahim Čiftči, je relativno brzo pronađen, uhapšen, prepoznat od svedoka i najzad sam je priznao ubistvo. Posle puča 12. septembra (1980.) njegovo suđenje se prebacuje iz civilnog u vojni sud. Vojni sud dosuđuje smrtnu kaznu. Vrhovni vojni apelacioni sud poništava presudu i vraća predmet sudu koji je doneo presudu. I tako tri puta [ne zezam se]. Tri puta je vojni sud donosio odluku o smrtnoj kazni, tri puta ju je apelacioni sud poništavao. Onda se , četvrtog puta 1985, sastala Generalna skupština krivične komore vojnog vrhovnog apelacionog suda [General Assembly of Criminal Chambers of the Military Supreme Court of Appeals] i prosta većina 8 od 15 sudija glasa za oslobađanje Ibrahima Čiftčia.

Inicijalni vojni sud u svom saopštenju povodom te odluke kaže: Dok informacije, dokumenti i svedočenja koje imamo na raspolaganju pokazuju da je ubistvo počinio Ibrahim Čiftči, a to je i naše duboko uverenje, mi moramo da se povinujemo odluci Generalne skupštine krivične komore vojnog vrhovnog apelacionog suda i stoga da smatramo branjenika ne krivim. [sada je valjda jasnije zašto mi je toliko draga ona Gručova: Military justice is to justice as military music is to music]

Da je kojim slučajem istraga Doana Oza dobila krila i da on nije ubijen Turska bi bila prva zemlja, čitavih 12 godina ispred svojih evropskih NATO partnera, koja bi istraživala postojanje "gladijatora". Iako je prva nagazila na to poslednja je koja se obračunava sa tim [ako su se, i koliko, ostale članice NATO-a uopše obračunale]. Još 1974. tadašnji premijer Bulent Edževit je obznanio postojanje tajnih (para)vojnih struktura i tražio njihovo raspuštanje, što je naišlo na gluve uši armije. Neverovatnom koincidencijom istražni sudija slučaja Ergenekon, Zekerija, se takođe preziva Oz [Öz], međutim Doan i Zekerija nisu u rodbinskoj vezi.

No, vratimo se puču. Svako ovde će priznati da je prestanak tog uličnog nasilja, posle vojnog puča, bio kao da ga je neko isključio "na dugme". Sada je jasno da je psima podviknuto "aport!" Međutim, ideja sukoba "levice" i desnice je pri tome nepovratno potrošena [retkima, ali je bilo i takvih, je bila neubedljiva u startu].

No problemo! Trebalo je samo pogledati istočnog suseda i naći inspiraciju za dalju politiku divide et impera. Ustav koji je napisala vojna hunta u toku vanrednog stanja i koji je usvojen nakon (treba li reći free&fair) referendumduma 1982. ne samo da je obezbedio pozornicu za nova strašila (može množina) upravo pritiskajući još jače određene segmente društva [Kurde i religiozne, pa čak i samo tradicionalne], nego je izvor većine današnjih problema sa kojom se Turska suočava [genezu problema marama na univerzitetima sam detaljno obradio ovde].

Nije čudo što EU zahteva ako ne promenu, a ono ozbiljno amendiranje tog dokumenta. Ujedno gledanje ko je za, a ko protiv je najjednostavniji lakmus test za utvrđivanje ko je progresivan, a ko nazadan u ovoj zemlji. Ovde nije neobično da oni koji sebe nazivaju "progresivnim" bacaju klipove u točkove, pre svega demokratizacije i civilinizacije društva.

Političke (ne)prilike pre postmodernog puča

NedzTan.12845.jpgNa parlamentarnim izborima 1995. najviše glasova [20%] dobija Refah partija, predvođena Nedžmetinom Erbakanom. Refah partija [Wellfare party, ne znam adekvatnu reč na srpskom, u ovom kontekstu, s obzirom da wellfare ima dijapazon značenja sve od blagostanja do društvene pomoći], elem, ova partija kojoj je uspešno prilepljena etiketa "islamistička" je nastala na olupinama dve, pajz sad, nacionalističke konzervativne partije: Milli Nizam Paartisi [Partija nacionalnog pokreta] i Milli Selamet Partisi [Partija nacionalnog spasa]. Ta etiketa nije bila potpuno neutemeljena. Naime, Erbakan je koketirao sa islamizmom, a njegova oštra anti-zapadnjačka, anti-EU retorika je samo učvršćivala tu etiketu. Namerno korišćenje arhaičnog [arapskog] jezika [npr. šaria ̶ zakon na arapskom] je sasvim sigurno izazivala žmarce u kičmama "sekularista", da ne govorimo o Zapadu. No, u osnovi Erbakan je [bio i ostao] konzervativni nacionalista, izolacionista i anti-zapadnjak, ali to ga još ne čini fundamentalnim islamistom, kakvim je bio prikazivan u to doba. Njegove izjave poput: "Evropa nas nikad neće pustiti u svoju kuću, ona samo hoće da nas veže poput kera ispred vrata," snažno rezonira i dan-danas across the board u najrazličitijim segmentima društva.

Posle dosta natezanja, juna 1996, Erbakan formira koalicionu vladu sa ex-premijerkom [1993. ̶ 1996.] Tansu Čiler i njenom DYP [Doğru Yol Partisi ̶ Partija ispravnog puta]. Koalicioni dogovor, čiji detalji nikad nisu obnarodovani, je bio da Erbakan bude premijer jedno određeno vreme [taj detalj ̶ koliko dugo ̶ nije obnarodovan] da bi posle prepustio fotelju Tansu.

Tansu Čiler je 1993. pobedila na parlamentarnim izborima zahvaljujući izuzetno populističkoj kampanji koja se sastojala od zveckanja sa dva ključa ispred nosa nacije ̶ svako će za vreme njenog mandata steći dva ključa ̶ jedan od kuće i jedan od kola. Kao premijerka se nije mnogo mešala u svoj posao i šta više vrlo ponosno je prepustila generalima rešavanje situacije na jugoistoku zemlje. Njen "šarm" je svakako pomogao da generali dobiju nove igračke [pri pominjanju dvosatnog sastanka iza zatvorenih vrata sa predsednikom SAD Klintonom u Beloj kući svako će vas ovde gledati pogledom koji hoće nešto implicirati].

Od pomenutog sastanka pa sve do 1999. Turska je bila najveći kupac američkog oružja i istovremeno primalac najveće američke vojne pomoći [izuzev Izraela, naravno]. Istovremeno to je period kada je vojno "rešenje" pitanja jugoistoka [tada nije bilo govora o tome da se to nazove kurdsko pitanje] dovelo do najviše žrtava, ukljućujući 3000 do temelja sprženih sela i tri miliona interno raseljenih lica. Ubrzo posle njenog dolaska na vlast njen suprug dobio nadimak 5%, a američka vlada je informaciju o njenom [eventualnom] američkom državljanstvu klasifikovala kao tajnu. Na izborima 1995. njena partija je bila treća, posle Erbakanove Refah partije i Mesut Jilmazove Anavatan partije [Anavatan ̶ kako se kaže "otadžbina" ali kada je majka u pitanju?].

***

AzciMendi01.12844.jpgKako puč, pa i postmoderni, mora imati neki povod situaciju u zemlji nije loše začiniti nekim teatrom/cirkusom. Odjedanput su se na ulicama gradova niotkud stvorile dugokose i dugobrade spodobe obučene u crne odore, turbane i vrećaste pantalone sa crnim štapovima ili skiptarima. Sve vitlajući tim štapovima spodobe su vređale od njih bogu manje posvećen narod i pravili incidente gde god su stigli.

Radilo se o predstavnicima sekte osnovane samo deset godina ranije [dakle 1985.] u Erzindžanu, Adžz-i mendi [Acz-i-mendi]. Nepotrebno reći, oni su nestali baš kako su se i pojavili onog trenutka kad je vlada oborena [baš kao što je to bio slučaj sa nasiljem 1980.]. Danas se, mnogi novinari, koji su učestvovali u medijskom napumpavanju incidenata, češu gde ih ne svrbi i pitaju se kako su mogli biti tako naivni. U svakom slučaju, ova sekta je poslužila za dizanje tenzije i "obrazloženje" za potrebu za mekim pučem "zbog nesposobnosti vlade da se obračuna sa reakcionarnim elementima u društvu."

***

susurluk-accident-4.12847.jpgMeđutim, jedna druga tenzija je sasvim sigurno bila mnogo veća pretnja poretku od ovog teatra. Slučaj Susurluk je zaista potresao tursku javnost, a zahtevi za punom istragom su bili više nego očigledni u turskim gradovima ̶ milioni građana su svake večeri u 21:00 isključivali svetlo u svojim stanovima u znak protesta zbog nerasvetljavanja tog događaja.

Trećeg novembra 1996. kod mesta Susurluk [severozapad azijskog dela Turske između Burse i Balikesira] se desila saobraćajna nesreća istog tipa kao, u nas čuvena, "ibarska magistrala", Mercedes se zabio u kamion. Troje ljudi, pretpostavlja se, gine na licu mesta, jedan preživljava. Kažem "pretpostavlja se" zato što postoje sumnje da je death squod zadužen za eliminaciju "dovršio posao" lomljenjem vratova teško povređenim, ali ipak preživelim putnicima. No, to je nebitan detalj.

Ekipa koja se vozila u Mercedesu je bila u najmanju ruku čudnog sastava, poginuli su:
Husein Koada [Hüseyin Kocadağ], bivši zamenik šefa policije Istanbula i bivši šef odeljenja za specijalne operacije, a u momentu smrti šef policijske akademije.
Abdulah Čatli  [Abdullah Çatlı], osuđivani trgovac narkoticima, plaćeni [državni] ubica sa interpolovom poternicom na vratu. Za Čatlija se osnovano sumnja da je 1979. pomogao Mehmetu Aliju Aâdži [Mehmet Ali Ağca] da ubije novinara Abdija Ipekčija [Abdi İpekçi] i da kasnije, iste godine, pobegne iz high security vojnog zatvora [Ali Aâdža je svetsku "slavu" stekao neuspelim atentatom na papa Vojtilu, a prošle godine je pušten, nakon što je odslužio kaznu za ubistvo pomenutog novinara]. Čatli je bio istaknuti član Sivih vukova.
Gondža Us  [Gonca Us], devojka Abdulaha Čatlija, bivša mis nečega, koja je, po svemu sudeći, uz momka izučila zanat plaćenog ubice i bavila se istim.

Jedini preživeli je Sedat Budžak  [Sedat Bucak], kurdski šeik i poslanik parlamenta iz Šanliurfe sa liste Tansu Čilerove partije. Šeik možda bolje zvuči od war lord-a, a Mr Budžak je bio i to. Naime, kao vođa plemena [ako više volite klana] Budžak, Sedat je bio na čelu 20.000 naoružanih takozvanih seoskih gardista, paramilitiraca koje je država plaćala da se bore protiv kurdske PPK gerile.

Ah da, preživeo je i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Mehmet Aâr [Mehmet Ağar], koji je ["čudom" ili zbog dobre obaveštenosti] odustao od puta sa ovom ekipom. Mr Aâra slučaj Susurluk prati do dana današnjeg i na svaki način izbegava pojavljivanje pred sudom. Jedna njegova izjava može dati neku ideju o celom sistemu je: "Ako izvučete jednu ciglu iz zida cela konstrukcija će pasti."

Naravno, jedan ovakav događaj podiže više od obrve u bilo kom društvu, a kakofonija koja je usledila sa vrha nije baš delovala umirujuće. Dok je Erbakan govorio da nema mesta plaćenim ubicama i krimosima u državnom sistemu normalnih zemalja, Čilerova je veličala lik i delo Abdulaha Čatlija i njegov doprinos "očuvanju" države. U isto vreme predsednik republike, Sulejman Demirel, je obećavao istragu tipa "prevrtanja neba i zemlje" koja će "sve otkriti". Onda je došao 28. februar [1997.] armija je napisala memorandum i provozala tenkove Ankarom.

tank-sincan.12846.jpgZa razliku od ne-postmodernih i.e. običnih pučeva, vojska nije zvanično preuzela vlast niti je raspustila parlament. Šta više, Erbakan je vršio dužnost premijera do juna, dok se zakulisnim igrama odlučivalo ko će ga naslediti. Umesto očekivane Čilerove, kojoj je Erbakan hteo prepustiti fotelju davši joj 270 glasova svojih parlamentaraca, predsednik Demirel je mandat ponudio Mesutu Jilmazu [pomenutom lideru pomenute Anavatan partije], a kooperativnošću Čilerove i njenih poslanika Jilmaz je izglasan je za novog premijera.

Armija je preduzela što bi rekli crack down na urbane praktikujuće muslimane. Velikoj većini jedini greh je bio što su praktikujući i što su glasali za Erbakana & comp. No, i to je bila vrsta side-show-a. Glavne stvari su se dešavale u i oko nefunkcionalne vlade.

Posledice

Kao što je puč 12. septembra [1980.] poslužio pučistima da skroje ustav po sopstvenoj meri, tako je puč 28. februara [1997.] poslužio da se prigrabi još vlasti i mehanizama za kontrolu populacije koji nisu bili pokriveni tim ustavom. Pre malo više od mesec dana sam izvestio o stavljanju tajnih protokola poznatih pod imenom EMASYA van snage. Ti protokoli, koji su omogućavali vojsci da, bez civilne kontrole, skuplja obaveštajne podatke o građanima koje proceni kao unutrašnje neprijatelje, takođe su davali mogućnost vojsci da u delovima zemlje uvodi ograničenja sloboda i stroža pravila nego što bi bila uvođenjem vanrednog stanja, su bili direkna posledica puča 28. februara. Međutim, EMASYA protokoli su samo jedan od 18 zakonskih akata/promena koje je kooperativni Erbakan bio primoran da preduzme od kraja februara do juna. Ako ćemo da budemo baš jako precizni EMASYA protokole je potpisao ministar unutrašnjih poslova vlade Mesuta Jilmaza u julu te godine. No, tek njegova kooperativnost nije pod pitanjem. Anegdota, tačna ili ne - ne znam, kaže da su mu generali rekli "evo doneli smo ti vlast na zlatnoj tacni." Kažem, ne znam da li je to tačno ili spada u legendu, ali izjava generala Huseina Kivrikolua [Hüseyin Kıvrıkoğlu], da će 28. februar trajati 1000 godina, je dobro dokumentovana.

Jako mnogo onoga što se dešava danas u Turskoj je uzrokovano naporima društva da skrati taj rok trajanja.

********************************************

Beleške na margini

Pričajući svojevremeno sa prijateljem, koji od turskog iskustva ima samo dvonedeljni turistički boravak, o knjizi Sneg Orhana Pamuka, sam ukapirao kako je lako "promašiti" čitanje tog romana. Naime, kaže mi I da mu je sve ono sa "teatarskim pučem" pajtonovski, too much, totalno burleskno... Hmmm... Kako mu objasniti da taj efekat nije bio mišljen? Da je to veoma precizna metafora... ma jok... metafora nije odgovarajuća reć, ali u nedostatku bolje neka bude metafora kojom se opisuje stvarnost ove zemlje [na stranu to što je takav događaj sasvim moguć]. Stvarnost u kojoj je ponekad jako teško prozreti teatar ̶ u kome su učesnici, često potpuno nesvesni konaca koji ih vode, samo marionete u lutkarskom pozorištu.

*****

Kad sam već kod knjiga. Mnoge privatne biblioteke su stradale tokom pučeva i vanrednih stanja. Recimo, tokom puča 1971. svaka štampana stvar koja je mirisala na "levo" na polici kućne biblioteke mogla se pretvoritu u ozbiljan problem za vlasnike police prilikom redovnih pretresa. Da bi izbegli neprijatnosti ljudi su spaljivali knjige, najčešće u kadama, a oni koji su imali bojlere na loženje su bili srećni. Kako su polupismeni vojnici i narednici određivali šta je no-no literatura?
̶  Ha, mislite da ćete nas prevariti ovim 'La' ispred 'Rusa'? ̶ reklo bi uniformisano lice zblanutim  ukućanima uzimajući tom Larousse enciklopedije sa police, ̶  neće vam uspeti!

Na žalost, to nije replika iz neke komedije sa nekim turskim Čvorovićem kao glavnim likom, ali život je najčešće kreativniji od umetnika.

*****

Dvadesetsedmog aprila 2007. vojska je pokušala da napravi tzv. web puč. Na web strani generalštaba je osvanulo saopštenje po pretnjama veoma slično memorandumu 28. februara. Za razliku od Erbakanove, ova vlada nije uzmakla nego je raspisala prevremene izbore za kraj jula. Na tim izborima je dobila 47% glasova, 10% više nego na izborima koji su je doveli na vlast novembra 2002.

*****

Poučen ranijim iskustvom prilikom preštampavanja (starih) tekstova, samo da podsetim da je ovo prošlogodišnji tekst. 

 

Atačmenti



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ed_novipazar ed_novipazar 22:04 27.02.2011

Inna lillahe ve inna ilejhi radziun

Nedzmetin Erbakan je po struci bio masinski inzenjer, doktorirao je u Ahenu (Aachen) u Njemackoj i jedan je od zasluznih za razvoj tenka zvanog "Leopard". Kasnije je bio profesor na Tehnickom univerzitetu u Istanbulu.

Ta etiketa nije bila potpuno neutemeljena. Naime, Erbakan je koketirao sa islamizmom, a njegova oštra anti-zapadnjačka, anti-EU retorika je samo učvršćivala tu etiketu. Namerno korišćenje arhaičnog [arapskog] jezika [npr. šaria ̶ zakon na arapskom] je sasvim sigurno izazivala žmarce u kičmama "sekularista", da ne govorimo o Zapadu. No, u osnovi Erbakan je [bio i ostao] konzervativni nacionalista, izolacionista i anti-zapadnjak, ali to ga još ne čini fundamentalnim islamistom, kakvim je bio prikazivan u to doba.

Ja nikada nisam nacisto sta ova etiketa "islamista" znaci. Ukoliko se misli na bavljenje politikom vodeci racuna o principima vjere onda Erbakan jeste bio takav. Ako je taj nacin bavljenja politikom ukljucivao i nasilje ili cak terorizam, Erbakan nije bio takav. On je osnivac i pokreta Millî-Görüş, danas jedne od najjacih evropskih organizacija koja okuplja muslimane. Karakterise ih konzervatizam ali ne i militantnost. U Njemackoj su najjaci i njemackoj obavjestajnoj sluzbi najinteresantniji od svih organizacija koje legalno djeluju na njenom tlu. Dio Millî-Görüşa koji je imao nesto radikalniji pristup politici se pod vodjstvom Dzemaletina Kaplana odvojio 1983 i osnovao "Halifat" ni manje ni vise nego u sred Njemacke - u Kölnu. Dzemaletin je umro 1995 a njegov sin koji ga je naslijedio na mjestu "halife" je uhapsen u protjeran za Tursku 2004. Pokret "Kaplandzije" je zabranjen i prakticno ugasen.

Zanimljivo da je danasnji premijer Turske Erdoan bio blizak saradnik Erbakana ali se razisao sa njim i krenuo samostalan politicki put. Vrijeme je pokazalo da je to bio pametan potez. Vijest o smrti njegovog starog prijatelja i bivseg partijskog sefa ga je zatekla u Düsseldorfu gdje se danas obrato Turcima na temu integracija. Izgleda da je upravo Erbakan svojom konzervativnom politikom otvorio vrata njegovom pragmatizmu.
Bojan Budimac Bojan Budimac 22:54 27.02.2011

Re: Inna lillahe ve inna ilejhi radziun

Hvala Ed na odličnoj dopuni.

Ni meni nije jasna ta etiketa i, kao što znaš, izbegavam je ili je stavljam u navodnike [misleem što se demohrišćanima ne lepi etiketa "hristijanisti"].

Erdoan je u vreme Erbakana bio gradonačenlik Istanbula izabran kao kandidat Refah (wellfare) partije. Ja sam se u Istanbul doselio 3 godine kasnije, ali od gomile stranaca (ovo naglašavam, zato što su koliko-toliko objektivni izvor) čuo da je mnogo učinio za svog kratkog (prekinutog, hapšenjem i zatvorom) vakta za grad. (Uzgred, gledao sam govor u Diseldorfu... Oštar kao i uvek, bez dlaka na jeziku).

Na turskim kanalima se smenjuju političari i svi sa velikim pijetetom govore o Nedžmetinu.



ivana23 ivana23 00:23 28.02.2011

Re: Inna lillahe ve inna ilejhi radziun

Vijest o smrti njegovog starog prijatelja i bivseg partijskog sefa ga je zatekla u Düsseldorfu gdje se danas obrato Turcima na temu integracija.


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je u Diseldorfu, pred oko 10.000 svojih sunarodnika, upozorio na porast neprijateljstva prema strancima u Nemačkoj i opasnost rastuće islamofobije i rekao da se u Turskoj te pojave prate s velikom uzmenirenošću.

„Islamofobija je zločin protiv čovečnosti, isto tako kao i rasizam”, naglasio je turski permijer i dodao da se nemačka većina kao i tuska manjina međusobno moraju poštovati.

Erdogan, koji je u glavnom gradu Severne Rajne Vestfalije, kako navode nemački mediji, frenetično pozdravljen, kritikovao je rastuće negativno raspoloženje protiv islama i ponovio svoje upozorenje iz Kelna od pre tri godine da je asimilacija zlocicn protiv čovečnosti.

„Vi treba, naravno, da se integrišete u nemačko društvo, ali ja kažem ne asimilaciji”, rekao je Erdogan.

Turski premijer bi, prema najavama, trebalo sutra da se sastane sa kancelarom Angelom Merkel, koju je već kritikovao zbog njenog stava o pristupu Turske Evropskoj uniji, odnosno, zalaganju za takozvano privilegovano partnerstvo, umesto punopravnog članstva u EU.


Tanjug
objavljeno: 27/02/2011
dragan7557 dragan7557 23:16 28.02.2011

Re: Inna lillahe ve inna ilejhi radziun

Ja nikada nisam nacisto sta ova etiketa "islamista" znaci.


Ni meni nije jasna ta etiketa i, kao što znaš, izbegavam je ili je stavljam u navodnike


Bez ulaženja u smisao same patetične i sulude "etikete" je sada već jasno da je od strane vođa "revolucija" u Tunisu, Egiptu (naročito) a i u Libiji korišćena strategija, i taktika srpskog Otpora izvor Al Jazira sa sve kratkim prikazom Otpora, Pesnice, i Srđe Popovića koji istu strategiju i taktiku objašnjava (slike su iz mlađih dana), u evropskoj premijeri holandske državne mreže NOS.

Sam pojam islamisti je politička kovanica za označavanje Zla, sada već neupotrebljiva na političkom planu kao i Al kaida, koju je Gadafi optužio kao glavnog krivca.

Naravno postavlja se pitanje ovog srpskog eksport hita u kontekstu želja naroda spomenutih budućih demokratija, za slobodom, pristojnim životom i naročito sprečavanjem korupcije, kao i transparantnošću vlasti kao osnovnim zahtevima koji su postavljeni od strane revoltiranog naroda.

Bojane izvini zbog skretanja sa teme ali smatram da je ova informacija u vezi sa ulogom Otpora u arapskim revolucijama veoma važna.

cerski

Turska je jedina podržala bez dvoumljenja podržala narodne zahteve dok Evropa i US to tek sada čine.

Za relevantna viđenja od strane viđenijih, Tariq Ramadan koji takođe smatra da je moguće da se revolucija proširi i na izrael (Atina danas intervju NOS TV Netherlands).

cerski
Goran Vučković Goran Vučković 09:13 01.03.2011

Re: Inna lillahe ve inna ilejhi radziun

dragan7557

Bez ulaženja u smisao same patetične i sulude "etikete" je sada već jasno da je od strane vođa "revolucija" u Tunisu, Egiptu (naročito) a i u Libiji korišćena strategija, i taktika srpskog Otpora izvor Al Jazira sa sve kratkim prikazom Otpora, Pesnice, i Srđe Popovića koji istu strategiju i taktiku objašnjava (slike su iz mlađih dana), u evropskoj premijeri holandske državne mreže NOS.

U to ime par linkova:

Aplaudiranje CANVAS-u

Alternativno viđenje CANVAS-a
dragan7557 dragan7557 09:41 01.03.2011

Re: Inna lillahe ve inna ilejhi radziun

Goran Vučković
dragan7557

Bez ulaženja u smisao same patetične i sulude "etikete" je sada već jasno da je od strane vođa "revolucija" u Tunisu, Egiptu (naročito) a i u Libiji korišćena strategija, i taktika srpskog Otpora izvor Al Jazira sa sve kratkim prikazom Otpora, Pesnice, i Srđe Popovića koji istu strategiju i taktiku objašnjava (slike su iz mlađih dana), u evropskoj premijeri holandske državne mreže NOS.

U to ime par linkova:

Aplaudiranje CANVAS-u

Alternativno viđenje CANVAS-a

Hvala na linkovima.

Ubeđivanju po "sredstvima informisanja" oko "spontanih revolucija" je naravno došao kraj. Ostaje da se vidi željeni Proizvodi revolucije: bolji život masa, smanjenje kriminala, ukidanje korupcije i lopovluka, ukratko sve predivne lepe dobre stvari koje su se nama (Eksporteru Revolucije) desile od završetku revolucije.
Reklo bi se kakav revolucionar tak'a i revolucija.

cerski
Filip2412 Filip2412 17:10 01.03.2011

Re: Inna lillahe ve inna ilejhi radziun

Ubeđivanju po "sredstvima informisanja" oko "spontanih revolucija" je naravno došao kraj.

Ja i dalje mislim da ovakvi dogadjaji jesu pretezno spontani. Problem je sto malo drugacije tumacimo pojam. Da li mislite da kisa spontano pada?

Pre svega, ponekad su potrebne su godine i decenije da narod prekine da podrzava diktatora. To je spontan proces.

Kada dogori do nokata naravno da protivnici rezima prave planove kako da protestvuju, pa nece valjda da jure ko kokosi bez glave na ulicu, jel to definicija spontanosti?

E sad, kada se revolucija dogodi narod se izduvao i nema vise tu energiju, u kratkom periodu za vreme i nakon promena sljam se vrlo lako opet uvlaci u sistem. Naravno, izvesna promena na bolje se ipak dogodi ali mnogo manje revulucionarna nego sto se u zanosu protesta ocekivalo.
princi princi 23:01 27.02.2011

Конзерватизивам

u osnovi Erbakan je [bio i ostao] konzervativni nacionalista, izolacionista i anti-zapadnjak, ali to ga još ne čini fundamentalnim islamistom, kakvim je bio prikazivan u to doba. Njegove izjave poput: "Evropa nas nikad neće pustiti u svoju kuću, ona samo hoće da nas veže poput kera ispred vrata," snažno rezonira i dan-danas across the board u najrazličitijim segmentima društva.

Да, ова изјава је од речи до речи применљива и на Србију као и остатак балканског полуострва који ће, по свему судећи, остати ван ЕУ. Међутим, за нас са јефтинијим картама, може ли се укратко описати у чему се огледа тај Ербаканов конзервативизам?
Bojan Budimac Bojan Budimac 00:13 28.02.2011

Re: Конзерватизивам

Међутим, за нас са јефтинијим картама, може ли се укратко описати у чему се огледа тај Ербаканов конзервативизам?

Ako misliš na političke poteze koji bi reflektovali Erbakanov konzervatizam tokom tog kratkog premijerovanja -- nema (generalno, politka u to vreme je bila na nekoj vrsti auto-pilota programiranog od strane armije). Međutim, ako misliš na pristup životu, to je isto kao kod svih konzervativaca na svetu i svodi se na tzv. tradicionalne vrednosti.
princi princi 00:38 28.02.2011

Re: Конзерватизивам

Međutim, ako misliš na pristup životu, to je isto kao kod svih konzervativaca na svetu i svodi se na tzv. tradicionalne vrednosti.

Муслиманске вредности, претпостављам? Мени се чини да је то потпуно ирелевантно. Како се политичар понаша по кући, то је његова лична ствар, битна је политика коју заступа и спроводи. Код куће може бити најпатријархалнији бастард, може ићи у цркву сваки дан, клањати се не 5 него 10 дневно, једино што је битно је да другима не намеће сличне (ни никакве друге) моделе понашања.

Мислим да је код турских политичара јако добро што су успели да нађу баланс између економског либерализма и националних интереса, тако што су пустили стране инвестиције, пустили разне Мерил Линчове, Голдман Саксове, али, у исто време, нису изгубили из вида неки виши, ако хоћеш, национални интерес. Одједном су од играча који је кумио и молио за прикључење ЕУ, постали играч који поставља услове, који утиче на догађаје у региону. Читам сад Мајкл Луисову вивисекцију "ирског чуда" и то је једна потпуно супротна, трагична прича. Тамо је крупни капитал искористио до максимума ирски национализам и сад их оставио да се прже на уљу својих дугова. Много се може научити из ова два примера, само нисам сигуран да у Србији има ко то да научи.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:29 27.02.2011

Da nije...

Military justice is as justice as military music is music?

Inače, izuzetan je tekst. Ko zna šta bi gore bilo kad bi sa istom oštrinom pogledali u (bilo čije?) dvorište?
Goran Vučković Goran Vučković 23:44 27.02.2011

Re: Da nije...

Military justice is as justice as military music is music?

Izgleda da je to pozajmljeno od Žorža Klemansoa - koji je još bolje sumirao stvar - dodavanjem reči "vojno", originalna reč gubi značenje:

Il suffit d'ajouter "militaire" à un mot pour lui faire perdre sa signification. Ainsi la justice militaire n'est pas la justice, la musique militaire n'est pas la musique.
* It suffices to add "military" to a word for it to lose its meaning. Military justice is to justice what military music is to music.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:56 27.02.2011

Re: Da nije...

Osim!
Dodavanja reči država.
Vojna država jeste država vojske, a vojno "sudstvo" najbolje ukazuje na to.
Bojan Budimac Bojan Budimac 00:19 28.02.2011

Re: Da nije...

Military justice is as justice as military music is music?

Ja to pamtim kako sam napisao, a Mr Google se, čini se, slaže.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:45 28.02.2011

Re: Da nije...

Svakako.
Nije ispravka u pitanju već stav o tzv. vojnoj muzici.
Biljana 77 Biljana 77 15:16 28.02.2011

...

milioni građana su svake večeri u 21:00 isključivali svetlo u svojim stanovima u znak protesta zbog nerasvetljavanja tog događaja.
Pa mi ne bi trebalo da palimo svetlo uopšte.
Bojan Budimac Bojan Budimac 15:44 28.02.2011

Re: ...

Pa mi ne bi trebalo da palimo svetlo uopšte.

antioksidant antioksidant 16:24 28.02.2011

Re: ...

Biljana 77
Pa mi ne bi trebalo da palimo svetlo uopšte.
kad se raspadne energetski sistem zemlje necemo ni moci da ga palimo
alselone alselone 19:55 28.02.2011

Re: ...

antioksidant
kad se raspadne energetski sistem zemlje necemo ni moci da ga palimo


s obzirom na ulagnja u odrzavanje i nove resurse, rekao bih da mu nije bas mnogo ostalo.
hajkula1 hajkula1 00:32 03.03.2011

Pazljivo pratim

sve sto pises. Ti si moj favorit. Ne komentarisem, jer mi je bez veze da pisem pohvale ili se drzim onoga, cuti i slusaj dok pametniji govore
Bojan Budimac Bojan Budimac 11:57 05.03.2011

Trol koji to nije

Nekoliko blogova ranije sam ugostio Hosama el (H)Amalavija, egipatskog novinara i aktivistu. Prekjuče je bio gost u emisiji Al Džazire Inside story. Evo je:



Sviđa mi se njegovo razmišljanje o sada već šablonskom "Turska može da bude model za arapski svet."

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana