Društvo| Kultura| Politika

Osnivači Ferala Dežulović&Lucić:Gore je nego prije 10 godina

Aleksandar T RSS / 28.02.2011. u 10:22

Povodom gostovanja Borisa Dežulovića i Predraga Lucića, osnivača Feral Tribune, u Banjaluci BUKA je upriličila razgovor sa ovim dvojcem o stanju medija u regionu, prestanku saradnje Dežulovića sa Nezavisnim novinama, Feralu.....

tosuoni.jpg 

 

Aleksandar Trifunović, BUKA: Ako iko može s punim pravom da tumači situaciju u medijima, to su Boris Dežulović i Predrag Lucić, jedni od glavnih krivaca za Feral Tribune, a krivi ste i za Thompsona. Danas ste putovali od Splita do Banjaluke, nije to tako daleko, ali kad čitamo medijske naslove, ti prostori nam se čine tako udaljeni. U BiH mediji više dijele ljude nego što ih spajaju. Da li je situacija išta bolja, gora nego kad smo razgovarali prije 10 godina?

Dežulović: Bez razmišljanja mogu reći da je situacija gora. U ono vrijeme kad su stvari izgledale gore jer je bio rat, onda si bar znao zašto su takve. Historijsko pravilo, fizička priroda napretka je da, kako god da bude, poslije može biti samo bolje, ali ovdje smo čak i to pravilo uspjeli zajebat. Nama naprosto nije bolje. Ni po čemu nije bolje. Onda si, kao u vrijeme komunizma, ima neke tajne komitete, vijeća nacionalne sigurnosti, neke visoke instance koje su regulirale prostor medija i govora. Onda si znao gdje je neprijatelj i znao si gdje je šuma u koju ćeš bježati. Danas su stvari posve drugačije i u tom smislu, što se naše profesije tiče, puno gore.

Lucić: Ja moram kontrirati kolegi. Niko se ovdje nije borio ni za kakav boljitak i napredak. Počela je retro retorika. Tu smo, u kasnim osamdesetim, na početku devedesetih.

Kad smo prije desetak godina razgovarali za prvi broj BUKE, rekli ste mi da će ovo društvo biti bolje kada napokon počnemo novine čitati odozada, kao dosadna švedska i norveška društva, od sporta, kulture, pa da onda dođemo do politike. Mi smo, nažalost, i dalje na tim prvim stranicama gdje je politika, i to ona brutalna. Da li, ustvari, mediji zadovoljavaju tržište? Da li mediji pišu o stvarima koje ljude interesuju i zato su takvi kakvi jesu?

Dežulović: Možda zvuči elitistički, ali mediji zaista pišu ono što publiku zanima. Što se toga tiče, mediji u potpunosti zadovoljavaju zahjev publike. Jedan od najvećih problema medija, ne govoreći samo o području bivše Jugoslavije nego i šire, je podilaženje publici po svaku cijenu.

Lucić: Mediji puno lažu. Onda se vade na publiku da lažu. Imaš ljude sa niskim kriterijima po redakcijama i onda oni to svale na publiku.

 Borise, banjalučku publiku zanima i Vaš bivši angažman u Nezavisnim novinama, pa nam kažite nešto o razlozima za prekid saradnje?

Dežulović: Ne znam, to zaista nije pitanje za mene. To je pitanje za ljude iz redakcije Nezavisnih novina da objasne šta je bilo. Da li su problem troškovi, da sam ja skup, ili je u pitanju nešto drugo? Ja sam napisao toplu obiteljsku priču...

Lucić: Nisi ti skup, nego kako ćeš ono pisat? Ono na kauču, onaj zadnji detalj? Jesi li ti normalan? Da objave i da ti još plate.

Kako Feral, kao medij sa toliko dobrih novinara i mnogo nagrada, regionalnih i evropskih, nije mogao da opstane?

Lucić: Zato što imaš diktat slobodnog tržišta, gdje takve stvari kao što je Feral ne prolaze. Feral nije imao malu publiku, a jedini problem u ekonomiji Ferala je bio taj što je sto posto prihoda bilo od prodaje na kioscima, a znamo da u medijima oglasi imaju nekih 60 % udjela. Kod Ferala ta stavka je bila 0. Kolika god da je publika bila, to nije bilo dovoljno. Moralo je biti duplo, ili ne-znam-ni-ja-koliko veća. Nakon onog eksperimenta sa plaćanjem internet pretplate, jer je sadržaj bio nedostupan za ljude koji su navikli besplatno čitati tekstove, pokazalo se da to ne može uspjeti, pa smo pustili kompletan sadržaj. Bilo je onda i dirljivih situacija, kad se Feral trebao ugasiti jedan čovjek je izračunao koliko je uštedio čitajući Feral preko interneta, pa je pitao na koji račun da pošalje lovu. Onda smo rekli, nemoj slati, čuvaj kad izađu neke druge novine, pa im pomozi.

Kolika je odgovornost medija i novinara za sve ovo što nam se dešava, za rat? Ranije ste pomenuli da veliki broj novinara nije odgovarao za ono što je uradio u ratu.

Dežulović: Nije, i nikad neće odgovarati. Ja spadam u one koji smatraju da novinari trebaju fizički odgovarati pred sudom, na Haškom sudu za zločine, jer ono što su novinari radili jesu zločini. To je poticanje na zločin. Šešelj može biti u Hagu zbog istih stvari koje su uradili i novinari, jedina je razlika što Šešalj nije bio u redakciji, nego je bio u nekom vojvođanskom sokaku sa smiješnim šljemom na glavi. Isto su radili novinari na svim stranama. Ja ne mislim da njih treba tužiti na tridesetogodišnje robije, nego bi ih tužio na pola sata u zatvoru, da ih se slika, da ih se namaže katranom i perjem i da takvi hodaju. Naprosto moraju simbolički biti obilježeni. Oni ne bi smjeli imati pravo raditi posao kojim se bave. Oni ne samo da i dalje rade, nego su napredovali, bave se nekim profesurama, intelektualnim radom i tako dalje.

Oni su očistili svoje biografije. Da li je to razlog što nam se, kroz medije, iste stvari dešavaju?

Dežulović: Nije to najgore. Najgore je da oni nisu nešto posebno ni čistili biografije. Nemaju potrebe za tim. Kakvu potrebe imaju Smiljko Šagolj ili Mila Štula da čiste svoju biografiju, od čega, pred kim? Čega se ona srami? Oni su i dalje ponosni na to. Ne može biti ni razdvajanja odgovornosti, treba svi da odgovaraju, i novinari i urednici. I urednik koji je slao Milijanu Baletić na dubrovačko ratište mora da odgovara, jer ona nije to radila bez znanja svog vrhovnog komandanta.

Lucić: Uvijek imaš i faktor entuzijazma. Ljudi to vole.


Karikature i fotomontaže koje je Feral radio nekad su znale da udare jače i bolje od bilo kakvog teksta. Jedna od najpoznatijih je slika velike ljubavi između Miloševića i Tuđmana u krevetu nekog od vas dvojice. Možete li publici otkriti tajnu kako je ta slika nastala?

Dežulović: Ja i Viktor (Viktor Ivančić) smo bili u njegovom (Predrag Lucić) krevetu. Ja sam posudio tijelo Miloševiću, a Viktor Tuđmanu. Krevet je bio Predragov, a lancuni od njegove punice, koja ih je kasnije u novinama prepoznala.

Lucić: Feral ne morate čitati u njegovim starim brojevima. Možete ga čitati i dalje u hrvatskim dnevnim novinama gdje je prisutno gomila afera koje je Feral raskrinkao prije tri, sedam, osam godina. Danas su to naslovne stranice u Jutarnjem listu i Večernjem listu. Čitave feljtone rade od toga i čudom se čude kako su to vojni stanovi dodjeljivani nekim ljudima, a odbili su to pročitati u Feralu u vrijeme kad se to događalo. Ili čitava ova priča sa Sanaderom. Sve je to, manje ili više, bilo objavljeno u Feralu. Meni je sad malo i neugodno kad vidim da u Večernjem listu naprave montažu Sanadera iza rešetaka, onda se ja sramim što sam to napravio prije sedam godina, istu takvu. Feral nisu kaznili čitaoci, nego monopolistički odnosi.

bokica1.jpg 

Urbana je legenda da ste vi neposredni krivci za Thompsona. Da li je to tačno?

Dežulović: To je urbana legenda koja je djelomično utemeljena. Istina je da je on dolazio sa fronta kada je imao dva do tri zuba u zubalu i nosio je neku kazetu sa pjesmom koju je on snimio sa svojim bendom. Kad smo u kafani svi onako dobro pijani pustili tu pjesmu počelo je „Za dom spremni". Odvalili smo se od zajebancije. Dali smo je uredniku Radio Splita. Thompson laže da nikad nije dolazio u tu kafanu i da nas ne zna. On bi naravno i bez nas napravio to, ali mi smo ga samo malo gurnuli. Mi smo se zaista samo zajebavali, a kada je on poslije nekoliko godina nastupao pred hiljadama ljudi, meni je došlo da izađem pred binu i kažem „mi smo se samo zajebavali".

 BUKA



Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

expolicajac expolicajac 10:40 28.02.2011

Dobar izbor

Sa zadovoljstvom sam pročitao ovaj intervju. Feral je bio moje omiljeno štivo od kada se pojavio na internetu. Šteta što ga nema. Možda će neki novi klinci stvoriti nešto novo. U svakom slučaju dobar putokaz imaju, ako naravno nisu patološki šovinisti.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:47 28.02.2011

Re: Dobar izbor

A ako jesu patološki šovinisti, šta onda?
expolicajac expolicajac 13:00 28.02.2011

Re: Dobar izbor

A ako jesu patološki šovinisti, šta onda?

Onda neće prepoznati dobar putokaz!
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:25 28.02.2011

Re: Dobar izbor

I skrenuće pogrešno kod Albukerkija...
AlexDunja AlexDunja 10:43 28.02.2011

...

ova ekipa iz ferala
je zaista poslednja odbrana profesije
u regionu.

hvala za intervju, a.t.
Exitus Letalis Exitus Letalis 11:26 01.03.2011

Re: ...

AlexDunja
ova ekipa iz ferala
je zaista poslednja odbrana profesije
u regionu.

hvala za intervju, a.t.

fale tu neki ljudi.
recimo, viktor ivančić. iako se pominje usput.
nezaboravna je njegova kolumna "robi K" ili knjiga "točka na U".
imam puno njihovih knjiga koje sam kupovala ili u bajbuku u sarajevu
ili su mi donosili prijatelji iz hrvatske. al nešto je moglo da se
nađe i kod nas.

nezaboravan je i đermano senjanović sa svojoj kritikom tv programa.
šteta što je otišao ranije.
mnogi drugi kao, recimo, marinko čuljić, drago hedl etc. jako su obeležili
to vreme i dali profil ovom listu.

ja sam feral dobijala i pratila još dok je bio podlistak
slobodne dalmacije ... dakle, od samog početka.

svet je mali, tako da je lucić bio školski drug mog bliskog
rođaka (u doboju), tako da smo dobijali besplatan primerak (a drugačije nije
mogao ni da se nabavi), od splita, preko zlina i praga do beograda.

i ovde u beogradu je kružio kao najveće blago, od prijatelja do prijatelja.



antioksidant antioksidant 11:00 28.02.2011

.

ovo je jako tužno

Feral ne morate čitati u njegovim starim brojevima. Možete ga čitati i dalje u hrvatskim dnevnim novinama gdje je prisutno gomila afera koje je Feral raskrinkao prije tri, sedam, osam godina. Danas su to naslovne stranice u Jutarnjem listu i Večernjem listu. Čitave feljtone rade od toga i čudom se čude kako su to vojni stanovi dodjeljivani nekim ljudima, a odbili su to pročitati u Feralu u vrijeme kad se to događalo


čemu?
princi princi 11:58 28.02.2011

Петао који прерано кукуриче

обично заврши у чорби.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:52 28.02.2011

Re: Петао који прерано кукуриче

Zato bi trebalo da svi budemo kokoške.
angie01 angie01 11:13 28.02.2011

kako tuzan osecaj,

shto ovako fenomenalna stvarnema alternativu i samo je glas proshlosti!

Odlichan intervju!

preporuka!
mrdax mrdax 11:47 28.02.2011

eh Feral

Na zalost, koliko para toliko muzike vazi i u novinarstvu .
Hoce ljudi da citaju "ozbiljne" novine i jos je "sramota" oglasavati se u Feralu (jes' pa da mi propadne firma) .

Ova pesma o svemiru je urnebesna !
jinks jinks 12:26 28.02.2011

Re: eh Feral

ja bas hteo da pitam zasto je

Kod Ferala ta stavka je bila 0 (inace, u medijima oglasi imaju nekih 60 % udjela)
gorran2 gorran2 14:23 28.02.2011

Re: eh Feral

jinks
ja bas hteo da pitam zasto je
Kod Ferala ta stavka je bila 0 (inace, u medijima oglasi imaju nekih 60 % udjela)

I u Hrvatskoj, kao i u Srbiji, postoji kartel tajkuna i političara. Naravno da neće podržavati novine koje razotkrivaju tu vezu. Na taj način su svi mediji indirektno kontrolisani.
jinks jinks 15:12 28.02.2011

Re: eh Feral

I u Hrvatskoj, kao i u Srbiji, postoji kartel tajkuna i političara. Naravno da neće podržavati novine koje razotkrivaju tu vezu. Na taj način su svi mediji indirektno kontrolisani.


Da li je moguce da su svi tajkuni povezani sa svim politicarima. Ne znam, mozda su neki od tajkuna povezani sa nekim od politicara, tako da bi se onda u nekim medijima (u skladu sa, ne znam, njihovom uredj. politikom) ipak mogli napadati neki tajkuni i njima odgovarajuci politicari.

Cuo sam da su, na primer, u US Rotsildi povezani sa levije orjentisanim delom politickog spektra, dok su Rokfeleri povezani sa desnije orjentisanim delom politickog spektra. Onda su valjda na taj, ili na neki slican nacin, preusmereni i odgovarajuci mediji.

Da li je moguce da su na primer Rotsildi (ili Rokfeleri) povezani i sa levim i sa desnim delom politickog spektra (ove dva imena sam pomenuo cisto kao opste mesto), odnosno, da li je moguce da su isti tajkuni povezani i ulevo i udesno.
gorran2 gorran2 15:20 28.02.2011

Re: eh Feral

Po svemu sudeći, izgleda da je kod nas postignut visok stepen jedinstva. Karić je svojevremeno pokušao da solira izvan orkestra, pa je katapultiran za primer.
Čini se da se sve stranke finansiraju na isti način. Zato i kriju podatke o svojim finansijama kao zmija noge.
A zato kod nas i nema prave opozicije (uostalom, retko gde je i ima).

Da stvar bude još gora, kod nas je država jedan od glavnih oglašivača. Kojekakve vladine "agencije" pokreću "projekte", promotivne kampanje za ovo i ono, pa su gradovi puni blesavih bilborda, televizije spotova a novine oglasa. A tu se kotrljaju prilične pare. Pa se ti sad usudi da nešto talasaš ako si u medijskom biznisu.

Sve je to manje-više scenski performans, i vlast, i opozicija, i medijska kritika.
mayo1 mayo1 15:57 28.02.2011

Re: eh Feral

Da li je moguce da su svi tajkuni povezani sa svim politicarima. Ne znam, mozda su neki od tajkuna povezani sa nekim od politicara, tako da bi se onda u nekim medijima (u skladu sa, ne znam, njihovom uredj. politikom) ipak mogli napadati neki tajkuni i njima odgovarajuci politicari.

Razlog je vrlo jednostavan.
Veliki, ozbiljan posao u Hrvatskoj nije (bilo) moguće razviti ukoliko nisi povezan sa vlasti/državom. Najveći i najprofitabilniji poslovi su oni sa državom - to je bilo vrijeme velikih infrastrukturnih zahvata, obnove itd gdje je okretan ogroman novac.
A zna se tko tu može "uletjeti" i kome taj onda treba biti zahvalan.
S druge strane postoji bezbroj indirektnih načina poslovanja s državom, a bez kojih poslovni napredak nije bio moguć.
To čak i nije odnos sa konkretnim političarem, nego sa strankom/koalicijom na vlasti.
Oporbeni političari/stranke nisu tu interesantni, jer nemaju vlast, a time ni moć pomaganja.
Obzirom da su svi tzv tajkuni direktan proizvod suradnje sa državom, teško da je itko od njih bio zainteresiran da podrži "Feral" koji je raskrinkavao upravo taj odnos.
Mada, istine radi, treba reći da je i "Feral" imao vlastitih grešaka u koracima.
jinks jinks 16:14 28.02.2011

Re: eh Feral

gorran2
Po svemu sudeći, izgleda da je kod nas postignut visok stepen jedinstva.

Mozda i nije, mozda sve zavisi od toga kako se gleda, iz koje vremenski referentne tacke.

Ako se zanemare reperi za levo i desno preuzeti iz vremena pre II sv. rata, tipa nacionalno/anacionalno, nacionalisticki/antinacionalisticki i slicno ...

... vec ako se za reper uzme levo/desno odredjenje koje je aktuelno u US, na primer, laicki gledano, gde desno znaci manje poreze za krupni kapital i vece uplitanje krupnog kapitala u zakonodavnu i izvrsnu vlast (gde je sudska po svoj prilici iz toga izuzeta, za izvrsnu bi bilo interesantno cuti kako je), a levo vece poreze krupnom kapitalu i visi stepen drzavnog intervecionizma u smislu regulacije kvaliteta zivota u sferama koje ne spadaju pod krupan kapital ...

... onda za repernu, pocetnu, tacku dobijate 1990.-u u kojoj nastaje desnica krupnog kapitala, u formi privatne SM-MM drzave (bez nekih specijalnih nacionalnih odredjenja, iz njihovog ugla).

E sad, koliko se od te pocetne desne tacka (koju simbolise privatna SM-MM drzava, u kojoj je, izgleda, nacionalno potpuno sporedno odredjenje ... sto je jedan od ideologa te desne privatne drzave MM vise puta ustvrdila ... i ciji su kraci Cobex, Karic i Miskovic i ko zna ko jos sve ne) krece ulevo, ka slabljenju ili nestajanju te privatne drzave ... bilo bi lepo da je tako. I da li nastaje ili postoji desnica cije odredjenje nije privatna drzava (sto su zastupali SM i MM), vec nesto drugo, slicnije desnici na zapadu ...

jinks jinks 16:20 28.02.2011

Re: eh Feral

mayo1
Mada, istine radi, treba reći da je i "Feral" imao vlastitih grešaka u koracima.

Zato sam i postavio pitanje u vezi sa oglasavanjem u Feralu.

Bilo bi interesantno cuti koje su to bile greske u koracima o kojima govorite.
Goran Vučković Goran Vučković 17:57 28.02.2011

Re: eh Feral

I u Hrvatskoj, kao i u Srbiji, postoji kartel tajkuna i političara. Naravno da neće podržavati novine koje razotkrivaju tu vezu. Na taj način su svi mediji indirektno kontrolisani.

Dobrodošli u modernu demokratiju.

My interest in researching who really controls our media and how it affects the military-corporate complex grew immensely upon reading an essay by Gore Vidal entitled “Mickey Mouse, Historian” which originally appeared in The Nation in 1996.

On June 3, 1996, The Nation showed in a foldout chart how most of the US media are now owned by a handful of corporations. Several attractive octopi decorated the usually chaste pages of this journal. The most impressive of these cephalod molluscs was that headed by Disney-ABC, taking precedence over the lesser Time Warner, General Electric-NBC, and Westinghouse Corporation calamari, from which dangle innumerable tentacles representing television (network and cable), weapons factories (GE aircraft engines and nuclear turbines) and, of course, GNA and other insurance firms unfriendly to health care reform.


Koga zanima Miki Maus - istoričar, može naći esej u ovoj knjizi.

Takođe, već poznata knjiga i film Manufacturing consent o mehanizmima uticaja na medije. Koga mrzi da gleda dva ipo sata filma, ima kratak opis na vikiju ovde.

Alternativno, sjajna knjiga slične tematike od britanskog autora Nika Dejvisa: Flat Earth News.

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 18:41 28.02.2011

Re: eh Feral

Zanimljivo.
Mene zanima koji biste Vi, Gorane Vučkoviću, izraz upotrebili umesto izraza "moderna demokratija"?

I koji je po Vašem mišljenju, udeo alternativnih medija na tržištu informacija? Imate li neku podelu altmedija?
mayo1 mayo1 18:48 28.02.2011

Re: eh Feral

jinks


Feral je imao neprocjenjivu ulogu u svoje vrijeme i to nije sporno.
Posljednju rečenicu o "greškama" sam ubacio jer znam da je bilo "nečasnih radnji", ali ponavljam, to ne umanjuje Feralove zasluge i vrijednost.

Ovdje ima nekih zanimljivih navoda, koji nisu svi točni, ali dobra većina jest.
Goran Vučković Goran Vučković 19:25 28.02.2011

Re: eh Feral

Mene zanima koji biste Vi, Gorane Vučkoviću, izraz upotrebili umesto izraza "moderna demokratija"?

A zašto bih upotrebio neki drugi izraz, Srđo Zlopogleđo?

I koji je po Vašem mišljenju, udeo alternativnih medija na tržištu informacija? Imate li neku podelu altmedija?

Zavisi verovatno kako definišete pojam "alternativni medij". Recimo, meni je TED alternativni medij.

Takođe, što reče Gručo Marks:
I find television very educating.Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book.

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 20:01 28.02.2011

Re: eh Feral

Pa i nije neka demokratija, ta "moderna".
Alternator i tv. Pa strana je posvećena medijima, informacijama. Mogu se one naći i u knjigama, verovatno i kvalitetnije ali zar je to poruka za redakciju ferala? Pišite knjige?
antioksidant antioksidant 20:13 28.02.2011

Re: eh Feral

zar je to poruka za redakciju ferala? Pišite knjige?

pišite bilo šta što se neće čitati bar 10 godina
radojicic92 radojicic92 21:11 28.02.2011

Re: eh Feral

mayo1
jinks


Feral je imao neprocjenjivu ulogu u svoje vrijeme i to nije sporno.
Posljednju rečenicu o "greškama" sam ubacio jer znam da je bilo "nečasnih radnji", ali ponavljam, to ne umanjuje Feralove zasluge i vrijednost.

Ovdje ima nekih zanimljivih navoda, koji nisu svi točni, ali dobra većina jest.


Odgovor Viktora Ivancica Nacionalu: drzim cetvoricu novinara u svome podrumu vezane lancima

gorran2 gorran2 14:21 28.02.2011

Kolaboracija

Ovo me zbog nečega asociralo na onu jučerašnju priču kod Milikića o kolaboraciji i revoluciji. A i žena sa radija me pitala o poseti pozorištima nekad i sad. I sve mi se to sklopilo u jedinstvenu priču.

Nekad, jednom davno, bila je ta revolucija, i ljudi su gajili divne nade i ulagali ogromne napore. I zahtevali jedinstvo.A oni koji nisu spadali u sveopštu harmoniju, upoznali su naličje te opšte euforije i sreće.

Kad je došla nova generacija, njoj je ta iskrena vera prethodne pala na glavu kao katehizis. Gomila besmislenih reči koje moraš da izgovaraš pobožnim tonom. Ali, generalno, bilo nam je dobro, pa smo upražnjavali religiju.

Ipak, imali smo slutnju da je sve to jedna velika laž, i da će pametni ljudi na kraju izgovoriti istinu, koja će nas osloboditi. Tražili smo tu istinu u novim knjigama, filmovima, u pozorištu... Zato je osamdesetih u Ateljeu 212 pred prvi red bio do Ace pekara.

Na kraju, popeše se i ti "pametni ljudi", nepotkupljivi disidenti, intelektualci od integriteta, na binu, i izgovoriše tu svoju "istinu". A ta "istina" je ispala takva zmija otrovnica da smo se potom nagledali zla i užasa. I oko nas.

I, u nama samima.

Pa smo se onda, posle perioda depresije, primili na ideju demokratije. Pa se ispostavilo da je to samo drugo ime za sistemski lopovluk i novo izvrtanje smisla u kojem nesrećni izgubljeni pojedinac vredi i znači manje nego ikad.

Dakle, nema istine. Kako god pokušao da osloviš Istoriju, bilo sa "druže", bilo sa "gospodine", doleti šamarčina, kao kod onog Nikole Popovića.

Ipak, imaju i danas neki što agituju i zapomažu, kraj je blizu, probudite se, otvorite oči, saznajte istinu. Sve je to lepo, i sve mi to znamo, ali - slabo se prodaje. Zašto?

Ispostavilo se da Istina sama nije tako dobra za duševno zdravlje, i da je svarljiva samo ako se servira sa velikom količinom Nade. A ovu smo odavno izgubili. Štaviše, čak nam je i ne nude - samo, nažderi se Istine, i crkni.

Neka, hvala. Sve je laž, podvala i zavera. Znamo mi to, pa ipak gledamo Dvor i Farmu. Čini li nas to kolaborantima? Verovatno. Kaznićete nas? Hvala, nema potrebe - već smo kažnjeni. I spolja i iznutra. Pucajte, ja i dalje gledam Farmu.

princi princi 20:06 28.02.2011

Од Боб Дилана

до Дина Мерлина.
У три скока.
alselone alselone 20:12 28.02.2011

Re: Од Боб Дилана

princi
Дина Мерлина.


spontaneous combustion.
st.jepan st.jepan 22:19 28.02.2011

KLAS'KA

Urbana je legenda da ste vi neposredni krivci za Thompsona. Da li je to tačno?
Dežulović: To je urbana legenda koja je djelomično utemeljena...
... On bi naravno i bez nas napravio to, ali mi smo ga samo malo gurnuli. Mi smo se zaista samo zajebavali...

Da, Klas'ka!

Nesto slicno desilo se sa Ekremom Jevricem.

Normalni se zajebavali, share-ovali ga u kempovskoj napaljenosti kao nepojamnu imbecilnost, a on, mic po mic, stvarno postade mainsteam, svetini se najiskrenije svideo.

Montipajtonovski gard i meta zezanje ovde prosto ne nemaju prodju.
(edit: kad kazem "ovde", mislim na ceo exYU prostor).

Nije moguce smisliti nista sto bi bilo dovoljno bedasto i osiono da nadvlada skarednost ovdasnje zbilje, nista dovoljno svirepo, kicasto i moloumno da zasluzi sveopsti prezir, ili makar podsmeh...
dunjica dunjica 12:39 01.03.2011

Feral

fali. Danas više no prije.
bocvena bocvena 18:52 01.03.2011

Imala sam priliku da ih

u ovom duetu slušam u svojoj školi. Neverovatni su! Klinci su bili zblanuti. Nisam sigurna da su ih razumeli, ali su ih protresli.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana