Satira| Sex| Život

O smislu života

Jelica Greganović RSS / 03.03.2011. u 20:59

Fridge+Magnet.jpgŽmu je otišao na poslovni sastanak. Obučen u elegantni burnus, majstorski improvizovan od nautički plavog čaršava. Na sitne tufnice. Posteljinske pripadnosti. Zbog spoljne zimske situacije, ogrnuli smo ga trendovskim jorganom sa prošivenim momentima. Golišavim, jer su nam presvlake usfalile odavno, zahvaljujući čemu je Žmu postigao potpuni igmanskomarševski stil. Mada, nešto se protivio golonožnim detaljima, probavši da se u predelu donjih ekstremiteta pokrije kuhinjskim krpama. To naravno nije dolazilo u obzir, jer je u njih morala da se zamota naša budućnost u liku i delu mladunaca. S obzirom na promičući sneg, dodatno su se zavili stoljnjacima za dvanaest osoba. Ja sam se odlučila da iz kuće ne izlazim dok mi se ne vrati smisao života. I tako nemam u šta da se obučem. Sav kontingent naših odevnih predmeta trenutno blokira prilaz kućnom mokrom čvorištu, u kom je nekada živelo i veselo zujalo najveće dostignuće ljudske civilizacije, smisao našeg postojanja – mašina za veš.

Sve je počelo pre par nedelja, kada smo Drugarica Mi i ja utvrdile da nam smisao života ne uzima omekšivač iz srednje pregradice. Zbog čega peškiri imaju nežnost predvratnih otirača, a čulo mirisa ostaje uskraćeno za svu cvetnu maštu proizvođača pomenutih hemikalija. Drugarica je koliko odmah uspela da skomola vešmašinskog eksperta i primenom industrijske špijunaže saznala da je za rešenje problema dovoljno očistiti dva vodoulaznoizlazna nakrajucevna filtera. Što se odražava i na audio suptilnost mašine. Odlično. Saznavši te male tajne, koliko istog dana sam započela sa maltretmanom Žmua i Prestolonaslednika, koji su kapitulirali dosta brzo i prihvatili se umiljate srpske reči – šrafciger.

Posledica higijenskog demoliranja mašininog staništa i podizanja vodostaja u istom je bila to da je koliko prilikom prvog narednog vešopranja, mašina počela da urla dotad nečuvenim glasovima. Zbog toga smo morali da je, zatvaranjem vrata, zvučno izolujemo. Što i nije baš puno pomoglo. Iz kupatila se čulo rikanje krda mamuta u vreme parenja. Uz odgovarajuću tutnjavinu. Jer je mašina počela da dobija anarhističke napade ripanja i džilitanja, tokom kojih je rodeo tehnikom pokušavala da sa sebe zbaci sušiteljsku koleginicu. Omekšivač je ignorisala i dalje. Sve dok nije potpuno obustavila saradnju. Blokiravši bubanj pun poluprljavog veša. I još prljavije vode. Naravno da je posledica otvaranja istog bila dalja rođaka Nijagarinih vodopada, koja se veselo razlivala našim sanitarnim prostorom. Prekrasno. Samo mi je to još falilo.

Očajnički pokušaji da nalovim granu privrede obučenu da popravlja mašine za veš su mi još jednom potvrdili da globalna finansijska kriza nije ni liznula zanatlijski sektor.

 

-        Dobar dan, je l vi popravljate mašine za veš?

-        Da, ali majstor nije tu.

-        Kada bi mogao da dođe?

-        Ove nedelje sigurno ne, gospođo.

-        Ali danas je ponedeljak...

-        Ponedeljkom se gospodin majstor odmara od vikenda.

-        Radi subotom i nedeljom?!

-        Naravno da ne.

-        A utorak?

-        Gospodin majstor utorkom igra golf na Kubi, a sredom nadgleda glancanje njegovog Bentlija.

-        Možda četvrtak?

-        Četvrtkom učestvuje u neformalnom okupljanju Gornjeg Doma britanskog...

-        Petak?

-        Petkom je obično na svojoj jahti, ako nije vreme lova na lisice.

 

 

Nakon što sam telefonski račun obogatila za nekoliko nula, uspela sam da nađem majstora koji je, zbog otkazanog bala u Beču, uspeo da me stavi spisak očajnih bednika koji su završili više od velikog školskog odmora.

Za samo desetak dana me je pozvao poslovni sekretar batlera Njegovog Visočanstva Majstora i saopštio mi da će me poslednji udostojiti svog poluformalnog i vrlo kratkog prisustva – »Gospođo, može da dođe, ali samo da pogleda mašinu, popravku ćete morati posebno da zakažemo«. Naravno, zar se moglo očekivati više od njegovog gospodstva?

Stigao je narednog dana, pre podne kao što je i rečeno, tačno u tri popodne po srednjeevropskom vremenu. Zbacio je sa ramena hermelin, ostao u najnovijoj D&G liniji zima-proleće i zahvatom iskusnog sumo rvača oborio mašinu na bok. Nije stigla ni da trepne. Pošto joj je izvadio i žmurećki vratio pola utrobe, obrisao je našim poslednjim čistim peškirom svoje cipele, koje je glavom platila brojna krokodilska porodica.

Dijagnoza je bila vredna najskuplje kreme za peglanje dubokih bora. Neophodna zamena vitalnih mašinskih organa preseže cenu  uspešno poslujuće fabrike bele tehnike. Mada nam to još uvek ne garantuje da joj ostali delovi neće uskoro otići bogunaistinu. Što će nas koštati preuzimanja konkurentskog koncerna za proizvodnju kućnih aparata, aviona i jahti dužih od našeg beznađa.

Dok sam jednom rukom pokušavala da otkucam broj hitne pomoći i prijavim tešku aritmiju srca, drugom sam Visočanstvu Majstoru Plemenitom odbrojavala njegovo dragoceno vreme i znanje pretočeno u novac. Nije bio skup...za te pare ću ja morati da napišem sabrana dela.

Poslednjih par dana gledamo mašine za veš. Gledaju i one nas. Tresu im se bubnjevi od smeha. Podlaci iz industrije odiranja kože mašinama za veš su počeli da prave uže mašine no do sada. Zbog čega naša sušilica može da na njima stoji samo piruetalno, na dve nožice. Što se neće dobro završiti. Bubanj veći, a uži. Zašto? Bi li mogli da ih naprave u plazma izdanju? Pa da veš u njih stavljamo vertikalno. Stojećki. Usput im ugrađuju sve više bioskopa. Diznilend može da krepa od zavisti. Mašine za veš svetle k'o Las Vegas. Pranje veša im je sekundarna delatnost. Kad prodavačica počne da deklamuje šta sve te vešoperačice mogu da rade, ja dobijem kompleks niže vrednosti. U poređenju sa njima sam na nivou retardirane amebe. Ako kupimo neko od tih čuda tehnike i tehnologije, moraćemo svaki dan da mu se klanjamo kao nadređenom biću. Veš ćemo prati ručno. Zaista je ispod svakog nivoa očekivati da takva dostignuća gube vreme žvakanjem našeg prljavog veša.

U međuvremenu je Žmu probao da opere čarape mikserom. Jeste ostao bez njih, ali ćemo zato do daljnjeg sve ručno mutiti. Ne isplati se popravljati mikser blokiran čvorovima čarapa koje su se branile do poslednjeg daha. Deca su bila maštovitija. Mali Sin je probao da prokuva svoj dres za fudbal i uspelo mu je. Čist je. Ali će moći da ga obuče samo neka od Princezinih zaboravljenih Barbika. Tatina ćerka je probala da to odradi acetonom. Dobila je akvarel s kožnom bolešću.

Ostao nam je samo hekleraj iz mog miraza. Ako se zamotamo u šustikle i prekrijemo kupatilskim krparama, možda uspemo da se prošvercujemo samo sa upalom pluća do najbliže radnje i konačno kupimo boginju – mašinu za veš.

 

 

»Margo na pralištu

Udarcima prakljače

Spraće sa srca

Svoj preteški bol«

(Emil Zola)

 



Komentari (125)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 21:04 03.03.2011

Kako si započela

pomislio sam da ste osmislili neku novu modno-konceptualnu kolekciju zima/zima 2012
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:10 03.03.2011

Re: Kako si započela

I jesmo. Silom prilika. Zapravo, vraćamo se proverenim trendovima.
mlekac mlekac 21:19 03.03.2011

Ne nerviraj se previse

Ti bar imas meksu vodu nego sto je ova u Beogradu.

Dok ne pronadjes novu masinu, mozda ovo pomogne?





Jelica Greganović Jelica Greganović 21:21 03.03.2011

Re: Ne nerviraj se previse

Ta meka voda mi onoliko znači...
Ako mi uskoro ne dokoturaju mašinu, nema druge nego da kupim gornje rende...dakle, zlo mi je...
mlekac mlekac 21:24 03.03.2011

Re: Ne nerviraj se previse

Jelica Greganović
Ta meka voda mi onoliko znači...
Ako mi uskoro ne dokoturaju mašinu, nema druge nego da kupim gornje rende...dakle, zlo mi je...


Potpuno te razumem.
Imala sam u Africi fazu bez nje.
Srecom, voda je bila meka...
shansona shansona 23:39 03.03.2011

nedelja pokvarenih veš mašina

Jelica Greganović
Stvarno? Nema veze sa životom? A sa čim ima veze? Sa astrologijom?
A što se preterivanja tiče, jesi ti ikad čuo za humor? Satiru? Šalu? Karikiranje?
Što se preporuke tiče, zadrži je za sebe.

Ima veze sa astrologijom
I moja mašina se pokvarila
To je nešto u rasporedu zvezda
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:47 03.03.2011

Re: nedelja pokvarenih veš mašina

I moja mašina se pokvarila
To je nešto u rasporedu zvezda

Sestro slatka, sapatnice...ovo neće na dobro d'izađe, kad su ono beše najavili propas' sveta?
shansona shansona 23:55 03.03.2011

Re: nedelja pokvarenih veš mašina

čim prodje garancija
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:19 04.03.2011

Re: nedelja pokvarenih veš mašina

Dakle 2 godine. U najboljem slučaju 5. Al možemo da doplatimo još par godina osiguranja glavnih delova sveta.
fantomatsicna fantomatsicna 21:27 03.03.2011

Znala sam

Da ima boljih zanimanja koja sam mogla izabrati...Majstor za nerad, kao ovaj tvoj iz price.Imas neku sliku Zmua(ovo sigurno nije pravilno napisano), jel mi mnogo smesno izgleda kad zamislim, a mozda u stvarnosti nije bas tako.Imamo ovde jednu Tv emisiju 'Target' gde skrivenom kamerom slikaju majstore koji porpavljaju nesto u kuci dok niste tu(mislim da ovo u Srbiji i ne bi bilo moguce), i sta oni sve radeeeeeeee(u don'want to know).Ne svi, srecom.
I na kraju sat ce ti masina za pranje vesa pa da ti se desi ovo:
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:34 03.03.2011

Re: Znala sam

Ne želim da čujem reč "majstor" još neko vreme...bar dok ne dobijem mašinu za veš. Kakav esnaf...
I na kraju sat ce ti masina za pranje vesa pa da ti se desi ovo:

Šta ovo znači?
fantomatsicna fantomatsicna 00:20 04.03.2011

Re: Znala sam

Šta ovo znači?

Pa znaci ..nevolja boguminadam se da si pogledala klip
vesna.gm vesna.gm 09:02 04.03.2011

Re: Znala sam

fantomatsicna
Šta ovo znači?

Pa znaci ..nevolja boguminadam se da si pogledala klip


Šta je ovo?

Zlo mi je kad se nešto tako bezveze uništi, a nema neki mnogo jak razlog. Ako je zbog fore, ili je neko mislio da je smešno, nemam reči.

Meni je bilo muka kad su rušili Šilerovu. Ja ne podnosim takvu destrukciju, bez nekog razloga.

Odvratan klip. Slažete se sa mnom?


Jelica Greganović Jelica Greganović 09:51 04.03.2011

Re: Znala sam

I na kraju sat ce ti masina za pranje vesa pa da ti se desi ovo:


Šta ovo znači?

Klip sam videla, ali nisam za njega pitala, ja ovu rečenicu ne razumem.
fantomatsicna fantomatsicna 12:25 04.03.2011

Re: Znala sam

Jelica Greganović
I na kraju sat ce ti masina za pranje vesa pa da ti se desi ovo:Šta ovo znači?Klip sam videla, ali nisam za njega pitala, ja ovu rečenicu ne razumem.

bila je mala sala a i rec sat je trebalo da bude sta , nisi je razumela a nije ni vazno.Naravno da se kao domacica slazem da sto pre dobijes masinu za ves
crvenokossa crvenokossa 21:32 03.03.2011

sjetih se hita...



hekleraj iz mog miraza


Jelica Greganović Jelica Greganović 21:37 03.03.2011

Re: sjetih se hita...

Hvala Crvenokosa, taman mi leglo.
draft.dodger draft.dodger 21:40 03.03.2011

...

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:42 03.03.2011

Re: ...

Ljubljanica nije ovako plava...nisam sigurna da bi mi uspelo pranje...
myredneckself myredneckself 23:08 03.03.2011

Iskrena želja

Jelice, po svaku cenu brzo do smisla života
Samo da budeš energična kao Madam San Žen svojevremeno, savladaćeš i taj novi Las Vegas, ne brini





Samo fali da ti rikne još i pegla.
Pogledaj ti šta su muke,
peglati ovom dečijom peglom, pu...pu...da ne ureknem, a i da ti ne stajem na muku
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:16 03.03.2011

Re: Iskrena želja

More, kakva pegla...mož i izgužvaTi, samo da smo čisti...

apach92 apach92 22:04 03.03.2011

Digitalija

F01 je sifra koja se pojavila na displeju moje ves masine kupljene krajem decembra :) nakon sto je prethodna, stara 5 godina i pred-digitalna ispustila dusu.
To znaci da ne moze da uzme dovoljno vode. A srkala je kao kamila vise puta i na kraju odustala

a najvise me nervira gumb za pocetak programa:

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:09 03.03.2011

Re: Digitalija

Meni je treptala neka br. 52...dok sam je našla u bibliji zvanoj uputstvo za upotrebu, mašina je već riknula...i to kao fenomenalna mašina, kad sam prilikom kupovine pitala prodavca kolika joj je garancija, rekao je: Dve godine, ali to i tako nije bitno, jer se ove mašine nikad ne kvare.
Nikad očito traje kraće no što sam očekivala - samo pet godina.
ivana23 ivana23 22:19 03.03.2011

***

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:59 03.03.2011

Re: ***

Spejs!
draft.dodger draft.dodger 23:42 03.03.2011

Re: ***

Jelica Greganović
Spejs!


Jelica Greganović Jelica Greganović 23:48 03.03.2011

Re: ***

AAAAAAAAAAAAAAAAAAA...Sedamdesete! Užas!
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 22:19 03.03.2011

ideja

Podlaci iz industrije odiranja kože mašinama za veš su počeli da prave uže mašine no do sada. Zbog čega naša sušilica može da na njima stoji samo piruetalno, na dve nožice.

kumo, a da stavis vesalicu-masinicu na susilicu?
pa kada se jopet pokvari a ti se barem istusiras kad otvoris vrata.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:00 03.03.2011

Re: ideja

Kume kuki, možemo mi da se tuširamo i bez sušilice...nego nemamo više čime da se obrišemo posle tuširanja, a kamoli da se obučemo...
nekad-bio-kuki nekad-bio-kuki 02:07 04.03.2011

Re: ideja

izgleda da me nisi razumela: uzana ti ves masina pa ne moze da stane na susilicu. a ti stavi susilicu na ves masinu
ivana23 ivana23 09:30 04.03.2011

Re: ideja

1.
nekad-bio-kuki
kumo, a da stavis vesalicu-masinicu na susilicu? pa kada se jopet pokvari a ti se barem istusiras kad otvoris vrata.


2.
nekad-bio-kuki
izgleda da me nisi razumela: uzana ti ves masina pa ne moze da stane na susilicu. a ti stavi susilicu na ves masinu


Sad ga kum kuki totalno 'iskombinovao'...

Mislio je: Ako je ves masina uzana, da nju stavis na susilicu...


Jelica Greganović Jelica Greganović 11:56 04.03.2011

Re: ideja

izgleda da me nisi razumela: uzana ti ves masina pa ne moze da stane na susilicu. a ti stavi susilicu na ves masinu

Ma, sušilica i treba da stoji na veš mašini, zamisli da je drugačije, pa to bio spektakEl...da počne da skakuće samo, kamoli da ripa...letele bi kupatilske pločice u rojevima.
vladimir petrovic vladimir petrovic 22:44 03.03.2011

Fifti/Fifti

Izgleda da sam polovičan čovek.

Naime, ovo nisam shvatio
Jelica Greganović
... Drugarica Mi i ja utvrdile da nam smisao života ne uzima omekšivač iz srednje pregradice.


a ovo jesam shvatio,
Jelica Greganović
... vreme lova na lisice.

zato što je Lord Bajron bio protivnik - LOVA NA LISICE.

I ja sam.

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:01 03.03.2011

Re: Fifti/Fifti

Moja drugarica, drugarica mi. I ja.

I ja sam protiv proganjanja lisica, u tome podržavam i tebe i lorda, ali plemstvo majstorsko je plemstvo.
dirtyharry dirtyharry 22:47 03.03.2011

A šta ste sve prali u njoj


Jelica Greganović Jelica Greganović 23:02 03.03.2011

Re: A šta ste sve prali u njoj

Nas petoro...a ovaj najmlađi svaki dan s treninga donese kamion prljavog veša i dva kamiona terena na kom je trenirao...od tog stadiončeta će uskoro ostati samo krater.
rade.radumilo rade.radumilo 22:52 03.03.2011

Drugačija percepcija

Moja rođaka se svojedobno udala za izvesnog Kevina iz New Hampshire-a. Kada se uselila u njihovo toplo porodično gnezdo, ustanovila je da u istom ne postoji nikakav stroj za pranje veša.
Tada je izbio I bračni rat, između dve suprotstavljene ideologije:
1. Pranja veša u sopstvenoj kući.
2. Nošenja veša u vešeraj na uglu, gde se po ceni od 1 novčića može oprati (i osušiti) veš u tamošnjim strojevima i pri tome pročitati novine i proćaskati sa ortacima iz neighbourhooda.
Nepotrebno je napominjati da je kroz krvavu istoriju prekaljen balkanski ratnički duh u ovom ratu izvojevao slavnu pobedu :)

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:05 03.03.2011

Re: Drugačija percepcija

Rade, potpuno sam na strani tvoje rođake, jer mi to šetanje veša nikad nije bilo jasno. Zlo mi je od samo ovo nekoliko dana što galopiram preko ulice u susednu zgradu kod drugarice sa veš korpama, a kamoli da se tim sportom bavim stalno...pa, ja bih bar pola dana potrošila na pranje veša van kuće, kakvo crno ćaskanje i čitanje, ja radim dok se veš pere, ne mogu satima da gluvarim u vešernici.
sanya92 sanya92 04:17 04.03.2011

Re: Drugačija percepcija

Druga finta je da unajmis agenciju koja ce da ti pere ves :) Lepo ostavis ispred vrata, oni pokupe, operu, osuse, opeglaju, sloze i donesu ti nazad :) E sad, ko moze da plati... Nije da kosta levi bubreg i pola jetre, ali nije ni da je jeftino.

Mi u domu kupili neke nove ves masine, spejs satl bi dobio kompleks. To svira, svetli, trepce, meri vreme, ima 749 programa gde svaki ima 238 varijanti, stedi struju, leci sidu i sta ti znam sta jos.
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:17 04.03.2011

Re: Drugačija percepcija

Druga finta je da unajmis agenciju koja ce da ti pere ves

Pa, ta agencija bi mogla da kampuje pred našim vratima dan i noć...samo nama da se bavi, prljamo za medalju...

Mi u domu kupili neke nove ves masine, spejs satl bi dobio kompleks. To svira, svetli, trepce, meri vreme, ima 749 programa gde svaki ima 238 varijanti


E, vidi ovako: spejs šatlovi u moju kuću više neće ulaziti, sve dok mi to bude omogućavala zastarela tehnologija. Mi smo prvo imali ništaposebno gorenje vulgaris mašinu, rintala je sirota više od deset godina, tri bebe preživela, pa bebe porasle i vukle iz dvorišta, obdaništa i škola takve fleke i mrljotine, da te strava 'vati. I to je sve prala sirotica. I kad je crkla, otišao joj je samo grejač, nisam joj zamerila. Dali smo je komšinici, grejač joj je popravila i eno je u vikendici i dalje radi.
A, mi smo kupili spejs mašinu ozbiljnog kao brenda, to je svetlelo na sve strane, računalo, preračunavalo, ručak kuvalo...imala je milion programa, za beli veš na štrafte, za pranje jednom rukom, za šareno pa roza na tufne...pet godina je samo izdržala, al kad se onomad pokvarila, sve živo joj je riknulo. Nije bilo šansi da se popravi bez dizanja kredita...mogli smo za tu cenu da kupimo nove tri.
Tu negde mi je pukao film i izvršila sam stručne konsultacije sa našim majstorom, koji mi je rekao da pre svega treba kupovati mašinu sa što manje svetlića i još manje senzora i sličnih munja. Što jednostavnija, to bolje. I da nema više od 1200 obrtaja, inače sama sebe satire...I sad smo se vratili prvom brendu. Našli najjednostavniju moguću. Nema bioskop plazmu, ne množi razlomke, ali pere. I ima dužu garanciju od svih viđenih spejsova.
Biljana 77 Biljana 77 13:32 04.03.2011

Re: Drugačija percepcija

to šetanje veša


Inače, kada sam studirala lakše mi je bilo i na ruke da perem samo da ne moram da teglim kući i nazad...
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:07 04.03.2011

Re: Drugačija percepcija

Ma i ja sam bila na ivici i marici da to lepo potopim u kadu, da se raskiseli i pristupim manuelno...dosta mi je bilo da me komšiluk gleda ko puštenu na vikend dok pretrčavam ulicu sa veš kadicom u rukama...pa još u komšijskoj zgradi sve fin svet, uđu u lift, a tamo ja sa veš korpom i kezom.
rade.radumilo rade.radumilo 21:58 04.03.2011

Re: Drugačija percepcija

Katarina i ja smo dovoljno zauzeti oko bebe da čak i obuću peremo u mašini za veš. Ponudi se njena majka da ponese kući dva para pantalona, kupljenih (doduše na rasprodaji) u onim radnjama u kojima stanuju neki Italijani. Ko veli, da ih opere na ruke, da se ne propaste u mašini.
Po završenom tretmanu pranja/sušenja/peglanja, njen otac ponese kesu s posudama s ručkom i kesu s pantalonama. Sve vreme je tokom vožnje GSP-om vodio računa da mu neko ne preturi posude s ručkom i uspeo je da donese kući ručak bez ijedne prosute kapi.
Posle toga smo nastavili da sve peremo u mašini, jeftinije je a i kola smo kupili...
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:44 04.03.2011

Re: Drugačija percepcija

Naša nova mašina pere već treću turu...al ispušta neke glasove kao da će svakog trenutka da se lansira i vrati u matičnu galaksiju...Mali Sin pita: Jeste vi kupili mašinu i mikser, što ovo ovako pišti?
Pištala ne pištala, samo nek pere.
rade.radumilo rade.radumilo 10:15 05.03.2011

Re: Drugačija percepcija

To je normalno za toliki broj obrtaja. Mali savet. Nabavi parče gume (srednje ili tvrđe) debljine oko 5mm i iseci parčiće otprilike 5X5 cm. Stavi po jedno parče ispod svake stopice mašine. Time ćeš donekle smanjiti neželjene vibracije, prilikom centrifugiranja i produžiti vek amortizerima u mašini i celoj mašini uopšte.
Takođe iste takve podmetače stavi ispod mašine za sušenje, ako već stoji na mašini za pranje.
Ukoliko ste mašinu za sušenje stavili na neko drugo mesto, probajte da neko drugo opterećenje stavite na mašinu za veš (korpu s vešom ili tako nešto). To takođe smanjuje neželjene vibracije pri tom broju obrtaja i produžava vek mašine.
Sve je naravno i dalje stvar kvaliteta materijala, a tu je zvrčka sa modernim mašinama. Mi smo se rukovodili sledećom logikom:
Cena mašine (staro dobro Gorenje) negde oko 250€
Garancija: 5 god.
Dakle ako crkne odmah posle garantnog roka, nas pranje veša košta oko 5€ mesečno
Doduše, uzeli smo s računarom koji je bolji od prvog računara koji su meni kupili roditelji i koji je zauzimao ceo jedan sto u mojoj sobi
Koristimo tajmer da peremo veš noću, čime smo ostvarili oko 10€ uštede na računu za struju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:23 05.03.2011

Re: Drugačija percepcija

Ali, stopice već imaju gumu. Misliš da treba i ispod te gume dodati komadiće?
I mašina za sušenje ima gumena stopala, a stoji na mašini za veš, a na njoj stoji korpa sa vešom...još samo da na nju preselim komp i sebe...uz to smo libelom izmerili i mehurčić pokazuje da je mašina za veš u idealnoj ravnoteži, ravnije ne može...
I mi smo to računali, staro dobro Gorenje, cena pristojna, 5 godina garancije i kad rikne neću ja zajedno sa njom dobiti gastritis.
rade.radumilo rade.radumilo 21:02 05.03.2011

Re: Drugačija percepcija

Ako stopice imaju gumu, onda ti ne treba. Ako je plastika onda je preporucljivo...
A mashina za sushenje o'zgo pravi sasvim fino prigusenje vibracija.
Ja sam i mashinu za sudove odabrao po garantnom roku... sve drugo je bilo manje bitno...
mirelarado mirelarado 23:54 03.03.2011

Смисао живота

Пајтоновци су то одавно разрешили:

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:26 04.03.2011

Re: Смисао живота

loader loader 00:40 04.03.2011

Baterija, papagaj, kafa

Nije isto, ali je srodno. Mislim, tema iz kupatila. Rizikujem da čak ispadne i čitav mali troll. Dakle, menjao sam juče tuš-bateriju u kupatilu. Računao sam sa 5-10 minuta, a ispalo 2-3 sata. Uh, koje mrcvarenje oko jednog šrafa! Mislio sam da nikad neću završiti... i da će stvar ostati blokirana dok ne pronađem nekog vodoinstalatera. Ipak, nekako se namestilo. Bar je kafa nakon toga bila stvarno opuštanje :)

Jelica Greganović Jelica Greganović 00:44 04.03.2011

Re: Baterija, papagaj, kafa

Nije troll...potpuno te razumem...kako bi meni tek prijala kafa da je majstor mogao da opravi mašinu manje no za godišnji rod dijamantskog rudnika u Južnoj Africi.
loader loader 00:53 04.03.2011

Re: Baterija, papagaj, kafa


Jelice, kad čovek ima nekoga ko ga razume,
to je skoro kao da ima ispravnu tuš-bateriju, ili ispravnu veš-mašinu..
Ma, moćan osećaj..
Znači, kafa

Jelica Greganović Jelica Greganović 01:05 04.03.2011

Re: Baterija, papagaj, kafa

Kažem ja...sitnice koje život znače. Kakvi avioni, kamioni, šleperi...tuš baterija...kafa.

loader loader 01:25 04.03.2011

Re: Baterija, papagaj, kafa



Eh...
- i, povrh svega, umrljana šolja... .. lepa kao umetnička sloboda... Još da je okrnjena.. bio bi to skoro pank štimung ! :)

Kažem ja...sitnice koje život znače

Da, sitan vez...
Skoro čitav život je izvezen takvim sitnicama...
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:53 04.03.2011

Re: Baterija, papagaj, kafa

Još da je okrnjena.. bio bi to skoro pank štimung ! :)

Tačno tako još da okrnjena zamenimo sa čuknuta i sve bi bilo na svom mestu.
loader loader 11:04 04.03.2011

Re: Baterija, papagaj, kafa

Ovde igri kraja nema..
Ako bi se zamenilo sa "čuknuta".. .. bojim se da bi se shvatilo ..
...

Nego,
evo još jednog malog pribora za uživanje:

Jelica Greganović Jelica Greganović 11:21 04.03.2011

Re: Baterija, papagaj, kafa

samo da dodam



i ratluk



shansona shansona 11:22 04.03.2011

Re: Baterija, papagaj, kafa


papagaj ka
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:21 04.03.2011

Re: Baterija, papagaj, kafa

loader loader 12:28 04.03.2011

Re: Baterija, papagaj, kafa

.. Da sam ovakve papagajke imao... ne bih potrošio onoliko vremena .. :)
razmisljam razmisljam 01:51 04.03.2011

Да се не једиш одвећ

ево и теби овог слаткиша да га шашољиш по дустабанчићима.



И да те утешим: буди срећна што машина није почела да ти ломи купатилске плочице и прави пречицу до доЛњих комшија. Моја почивша, под старе дане, почела тако да се обада да је направила омањи кратер. Срећа па смо при тлу, иначе...Обећавало је ,,Пут у средиште земље''.
А да не приповедам о ситуацији обилатог водоцурења по кујни ( у купатилу није било места за њу ) која из чисто практичних архитектиних разлога нема одвод за воду.
Што рекли, и од горег има горе, мада знам да то и није нека утеха.


mlekac mlekac 07:06 04.03.2011

Re: Да се не једиш одвећ

razmisljam
ево и теби овог слаткиша да га шашољиш по дустабанчићима.



Koji sVatkis!!!
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:55 04.03.2011

Re: Да се не једиш одвећ

Razmisljam, hvala ti, ježurak je med medeni, ja slađih tabana nisam skoro videla
Došli majstori, doneli NOVU MAŠINU! Rekli od 9h nadalje će doći i stvarno, tu su bili tačno sa osvitom zore oko 6 i 15...još sam u šoku.
mlekac mlekac 10:33 04.03.2011

Re: Да се не једиш одвећ

Jelica Greganović
Razmisljam, hvala ti, ježurak je med medeni, ja slađih tabana nisam skoro videla
Došli majstori, doneli NOVU MAŠINU! Rekli od 9h nadalje će doći i stvarno, tu su bili tačno sa osvitom zore oko 6 i 15...još sam u šoku.


Pa cestitke na prinovi!
Sad jos samo da savladas uputo za uporabo!

Nego, kolika je garancija?

Ja vise ne uzimam nista sto je ispod pet godina. A uzevsi u obzir brojnost familije i ucestalost pranja, pet godina smatram krajnje optimalnim rokom posle kog mi nije zao da je zamenim.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:41 04.03.2011

Re: Да се не једиш одвећ

5 godina! To je bio jedan od glavnih kriterijuma, bez obzira na svemirska predavanja koja su nam držale prodavačice. Upravo se po hodniku bijemo sa najlonima...dakle, od onog najlona bi mogla kuća da se zida, pruža nadljudski otpor...Ikar Varvarin je pao u fras, laje kao pomamljen na novu mašinu...
mlekac mlekac 10:45 04.03.2011

Re: Да се не једиш одвећ

Jelica Greganović
5 godina! To je bio jedan od glavnih kriterijuma, bez obzira na svemirska predavanja koja su nam držale prodavačice. Upravo se po hodniku bijemo sa najlonima...dakle, od onog najlona bi mogla kuća da se zida, pruža nadljudski otpor...Ikar Varvarin je pao u fras, laje kao pomamljen na novu mašinu...

Cek' tek dok je ukljucis! To tek ima mnogo da mu se dopadne... :)

Ja sam s mojom odmah krenula od belog - po principu, da proverim ja prvo iskuvavanje, lako cemo s onim sto ide u mlaku vodu!

Ajde, necu vise da te zadrzavam, javni popodne kako je proslo 'vatreno krstenje'

EDIT:
Meni je uz garanciju jedini kriterijum bio da prima STO VISE vesa. Minimum 7 kg. Ne mogu da perem dva puta dnevno.

Tako da sam jako uveseljavala cika prodavce zahtevom koji je otprilike glasio "Trazi se masina koja prima najmanje 7kg vesa a dovoljno je robusna da moze da pere svaki dan, po mogucstvu i dva puta, s garancijom od najmanje 5 godina". Polovina ih je mislila da imam bar hostel...
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:22 04.03.2011

Re: Да се не једиш одвећ

Mi smo do sad imali onu od 6kg, sad je ova od 7kg, ali mi je naš majstor rekao da ne sme da ima više od 1200 obrtaja. Odoh da je gledam. I volim.
antioksidant antioksidant 11:36 04.03.2011

Re: Да се не једиш одвећ

Jelica Greganović
Mi smo do sad imali onu od 6kg, sad je ova od 7kg, ali mi je naš majstor rekao da ne sme da ima više od 1200 obrtaja. Odoh da je gledam. I volim.

а шта си урадила са старом?
каква је процедура у словенији по тем питању?
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:24 04.03.2011

Re: Да се не једиш одвећ

Staru su odvezli ovi što su dovezli novu, ne komplikuju mnogo oko toga, ni ne pitaju da li si kod njih kupio staru. Ali, možeš da je daš i majstorima koji popravljaju mašine i prodaju ih iz druge ruke. Jedino što je ovaj naš pokojni spejs šatl od bmw-a među mašinama tako riknuo, da ni jedan majstor kom sam ga ponudila nije hteo da ga uzme.
"To se ne popravlja, to se baca. Drugi put nemojte da kupujete tako dobru mašinu."
antioksidant antioksidant 14:40 04.03.2011

Re: Да се не једиш одвећ

Staru su odvezli ovi što su dovezli novu, ne komplikuju mnogo oko toga, ni ne pitaju da li si kod njih kupio staru

a da li je to njihova zakonska obaveza? (da preuzmu staru ves masinu).
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:07 04.03.2011

Re: Да се не једиш одвећ

Nije, zakonsku obavezu da uzme staru mašinu ima radnja koja ti je tu mašinu prodala.
antioksidant antioksidant 15:16 04.03.2011

Re: Да се не једиш одвећ

Jelica Greganović
Nije, zakonsku obavezu da uzme staru mašinu ima radnja koja ti je tu mašinu prodala.

tnx
ovih dana zovem gorenje da dodju po masinu kod mojih (valjda pamte adresu posle 25 godina)
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:41 04.03.2011

Re: Да се не једиш одвећ

Je l će to da se desi u Srbiji ili Sloveniji? Prosto, jer ne znam kako je to regulisano u Srbiji i da li se firme identično ponašaju bez obzira na to u kojoj zemlji rade.
antioksidant antioksidant 16:03 04.03.2011

Re: Да се не једиш одвећ

Jelica Greganović
Je l će to da se desi u Srbiji ili Sloveniji? Prosto, jer ne znam kako je to regulisano u Srbiji i da li se firme identično ponašaju bez obzira na to u kojoj zemlji rade.

u srbiji a neću zvati naravno... samo se raspitujem kako će biti kod nas za par godina...
sada ima firmi koje odnose elektro otpad ali iz firmi (kad ima većih količina). čak i otkupljuju na kilogram jer dobijaju neku donaciju za reciklažu... za nas obične još uvek je rešenje prva subota u mesecu ostaviti pored kontejnera...
Jelica Greganović Jelica Greganović 16:17 04.03.2011

Re: Да се не једиш одвећ

Mi ovo poslednje rešenje imamo samo par puta godišnje. Inače, u međuvremenu moraš da platiš odvoz.
mlekac mlekac 22:16 04.03.2011

Re: Да се не једиш одвећ

Jelica Greganović
Mi smo do sad imali onu od 6kg, sad je ova od 7kg, ali mi je naš majstor rekao da ne sme da ima više od 1200 obrtaja. Odoh da je gledam. I volim.


Nesto mi se prividja da je ova tvoja, nova, neki rodjak ove moje. Ista firma, isti gabarit.

A posto sam i ja jurila najjednostavniju...

Nasa je 800 obrtaja i, fala na pitanju, sasvim dobro odradjuje posao. Vec trecu godinu.

Prijatno vam druzenje!
spadalo92 spadalo92 09:03 04.03.2011

Ne razumem

Ne razumem zašto ugrađuju onoliko nepotrebnih šrafova u veš mašinu. I nekih žica i federa. Svaki put kada bih sam popravljao svoju mašinu ostajalo bi mi po nekoliko toga. A mašina radi... Doduše, sve je bučnija. Prvi put sam zatvarao samo vrata kupatila. Posle sledeće popravke i vrata hodnika koji vodi u kupatilo. Zatim redom, vrata dnevne sobe koja vode u hodnik, pa dvorišna vrata koja vode u dnevnu sobu, pa kapiju koja vodi u dvorište... Najzanimljivije je kada se uključi centrifuga, a moj komšija izleti iz kuće i gleda u nebo gde je avion.
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:59 04.03.2011

Re: Ne razumem

Najzanimljivije je kada se uključi centrifuga, a moj komšija izleti iz kuće i gleda u nebo gde je avion.


Što se tiče šrafova, kao što rekoh, moj pokojni otac je tvrdio da u svakoj mašini postoji višak šraf, koji tu munu samo da im ne ostane...što je bio stariji, to su više viškova da se ne baci muvali u mašine...
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:45 04.03.2011

Re: Ne razumem

Ne razumem zašto ugrađuju onoliko nepotrebnih šrafova u veš mašinu


si prob'o da odsrafis sony laptop? ves korpa srafova:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:25 04.03.2011

Re: Ne razumem

si prob'o da odsrafis sony laptop? ves korpa srafova:)

Rašrafljivala si laptop?! Carice!
bocvena bocvena 09:38 04.03.2011

Moje saučešće.

Jeste mi bilo smešno dok čitam, ali zamislih se u istoj situaciji...i krenuše mi suze na oči.
Ne znam šta je gore: kupovina nove mašine (sad moraš da budeš mašinski inženjer da napraviš pravi izbor i istu staviš u pogon) ili borba prsa u prsa s majstorom.

Ne bih da te plašim, ali to kad krene...u mojoj kući kad crkne mašina za veš i bojler se razboli i javi zamrzivaču da započne štrajk:))))
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:01 04.03.2011

Re: Moje saučešće.

Jutros sabajle su upala ova dvojica manijaka sa novom mašinom, ja u šoku...trebalo je da dođu ban nakon što svane...onako brljiva sam samo uspela da ih namolim da odnesu staru mašinu...eno Žmua u hodniku, tuče se sa stiroporima...
kakapo kakapo 09:49 04.03.2011

Nije to bio pravi majstor

Прави мајстор мора прво да пита, прекорним гласом:"Ко вам је ово радио?". Онда дуго, дуго да врти главом и цокће. Па тек онда нешто да проба. Мени је један такав остао у сећању баш због поправке веш машине. Прво је, како доликује, питао: "ко вам је ово радио", па је онда вешто успео да избије из зида два (!) вентила за воду. Док је мој отац изјуривао на улицу да се распита чији је камион је паркиран на хидранту, ја дељао дршку од чекића да направим чеп и запушим рупу, а мајка рукама покушавала да заустави воду из другог вентила (као онај холандски дечак) - мајстор је сео у собу, запалио цигарету и мирно рекао: "Е сада ми није нидочега". То је мајстор! И дабоме да није поправио машину.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:04 04.03.2011

Re: Nije to bio pravi majstor

Pitao je, kume, pitao je...zato što sam ja pre no što se on vratio sa rođendana holandske kraljice, pozvala jednog našeg koji je malo čačkao, ali se nije usudio da vrši veće operacije...rekao mi je približno o čem se radi, pa kad je ovaj došao je odmah pitao - Ko je ovo radio?! Lepo sam se sledila kakav ton je imao...kao da iza njega stoji streljački odred, koji po kratkom postupku završava sa onima koji pipaju šrafove po mašinama....kakvi likovi...
kakapo kakapo 10:08 04.03.2011

Re: Nije to bio pravi majstor

Е, онда се извињавам. Ипак је прави!
mikele9 mikele9 11:45 04.03.2011

Taman

htedoh da ti kažem: PRAKLJAČA JE ZAKON a ono u cičanje zore stiže svemirski brod
Drži se pa ti si pobogu Carica
Jelica Greganović Jelica Greganović 12:28 04.03.2011

Re: Taman

Jeste prakljača zakon, al za druge radnje, a ne za pranje. Lepo mi došlo da kupim prakljaču (doduše, ne znam gde se prodaju) i da olupam onaj svemirski brod od mašine crknute.

Žmu je uspeo da se izbori sa stiroporima, najlonima, cevkama i čudesima u koje je bila zapakovana nova mašina. Eno, veje striroporska mećava hodnikom (Iki Varvarin je zgrožen i nervozan), ali zato nova mašina PERE! PERE!
tompinchns tompinchns 12:51 04.03.2011

cena, sitnica

Nije bio skup...za te pare ću ja morati da napišem sabrana dela.


Prošle godine nam se pokvarila mašina (po stoti put) i Njegovo kraljevsko visočanstvo Majstor je navratio da je pogleda - tzv. 'prvo gledanje'! Sve se to dešavalo u isto vreme dok sam ja držala čas nesrećnom osmaku koji je mislio da mu ceo život zavisi od budućeg prijemnog. Dakle, ja držim čas (sat i po, tzv. dvočas), Car ulazi, pogledava ono pokvareno đubre od mašine (Ne huli, ženo, to nam je jedina, bolje nemamo!) u nekih desetak minuta, zakazuje 'popravku', uzima pare od muža, i odlazi. Osećam polako kako bledim, pa crvenim, a onda mi kreću magareće uši iz glave! Ko mi je kriv što sam htela da se obrazujem, što mi je s 18 godina, mladoj i glupoj, Filozofski faks tako lepo zvučao, i što sam diplomirala s 9,60 (Ko te posle pita, jbt?!!!)!
Dakle, za 10 njegovih minuta, ja ima da rmbačim 3 sata!
A ti - kreni sa sabranim delima. Treba ih sabrati što pre, dok se i televizor nije pokvario!
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:25 04.03.2011

Re: cena, sitnica

Što se mene tiče, televizor mož' da crkne sad odma'.Ne bih za njim ni nos crnom maramicom obrisala.
A ovu satnicu sam i ja počela da preračunavam...on moju novinarsku šlajfnu odradi sa dva čuka šrafcigerom u oka treptaju...o knjigama da ne pričam, u poređenju sa njegovim majstorskim visočanstvom, to je čisti kapric.
spadalo92 spadalo92 15:01 04.03.2011

Re: cena, sitnica

Što se mene tiče, televizor mož' da crkne sad odma'.Ne bih za njim ni nos crnom maramicom obrisala.
A komp?

A ovu satnicu sam i ja počela da preračunavam...on moju novinarsku šlajfnu odradi sa dva čuka šrafcigerom u oka treptaju...o knjigama da ne pričam, u poređenju sa njegovim majstorskim visočanstvom, to je čisti kapric.
Što je najgore, neda mi da kradem zanat. Ja prob'o da mu virim preko ramena. A jok! Okrenuo mi leđa i raširio se k'o epidemija. Ne vidim ništa. Ja levo, on levo. Ja desno, on desno. K'o da igramo rukomet, a ja kružni napadač. Ma ne vredi ništa, jedino da sam probao skok šut, pa u onom deliću sekunde šta ugledam, ugledao sam.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:45 04.03.2011

Re: cena, sitnica

A komp?

E, ovo je već ozbiljna pretnja
krkar krkar 04:47 07.03.2011

E, da sam bio pametan

A ovu satnicu sam i ja počela da preračunavam...on moju novinarsku šlajfnu odradi sa dva čuka šrafcigerom u oka treptaju...o knjigama da ne pričam, u poređenju sa njegovim majstorskim visočanstvom, to je čisti kapric.


Vazda sam voleo da majstorišem, rastavljam i sastavljam, još negde u 5-6. razredu sam počeo da kupujem sebi alat (moj otac je, čini mi se, možda jednom sijalicu zamenio, od alata u kući smo imali kuhinjski nož i klešta za orahe). I tako popravljao po kući, čuo komšiluk da umem te ajde kod jedne komšinice, druge... i onda sam godinama zarađivao vrlo lep džeparac popravljajući po komšiluku, cela moja zgrada i još par okolnih. Svi voleli da zovu mene a ne one državne hauzmajstore ili sumnjive majstore. Česme, osigurači, s vremenom i vešmašine, šporeti... Čak sam i one stare televizore na lampe popravljao: PCL82, PY86... ako vidiš da je crkla zameniš, ako radi - dobro je. Još sam imao kod sebe sve najčešće delove koji crkavaju, nema ono idite kupite - ma baš sam lepo živeo. Kasnije su došla i kola, imao sam najmanje 2 spačeka u delovima u garaži, to se radilo, budžilo, zavarivalo... Dok nisu došle razne elektronike - sad haubu otvaram samo da sipam vodu u brisače.

Koliko god da sam para zaradio kao majstor - toliki sam baksuz u sopstvenoj kući. Crkne mi fleksibilno crevo na bojleru. OK, zatvorim ventil, izmerim, odem kupim crevo. I krenem da popravljam, pa se ustanovi da je majstor montirao bojler tako da ventilu uopšte ne može da se priđe a da se ne polomi crevo. Kupim duže, napravim širok luk, onda ustanovim da je otišao navoj na niplu (produžetku). Kupim novi nipl - ne mogu da skinem stari jer ceo svet koristi nipl na imbus 16 samo moj genije ugradio jedan za imbus 17,5 koji ne postoji nigde sem valjda u Boliviji. Napravim erzac imbus od papagajki, skinem nipl, pokušam da stavim novi, ne može, koleno u zidu ima nestandardni navoj, valjda američki, australijski, kineski, štajaznam. Da bih zamenio koleno morao bih da polupam pločice... i na kraju odem kod drugara da mi na strugu napravi nipl za navoj tog kolena. 3 dana bez bojlera, trošak (da je sve plaćeno po tarifi) bar 100 € (drug imao samo prohrom...)

A kako sam 2 sata menjao sijalicu:

Crkne sijalica u plafonjeri u kuhinji. Tu ja već bogoradim što stalno crkava jer je plafonjera premale zapremine a nije ostavljena dobra ventilacija i sve se pregreva i sijalice često crkavaju. Ok, popnem se ja da odšrafim sijalicu, uhvatim, ostane mi u ruci staklena kruška - metalni grlić ostane u sijaličnom grlu. Siđem, uzmem klješta, uhvatim grlić, okrenem - pocepa se grlić. Rumunska sijalica od previše tankog lima. Onda uzmem onu lampu za na glavu, popnem se sa dvoje klješta da čupam onaj preostali lim od navoja (sve uz ženu koja mi asisstira i dodaje alat i hvata sitne delove). Kad sam konačno počupao sve deliće - vidim da se izvukla jedna žica iz kontakta na grliću. Krenem da je uglavim i zašrafim - genije majstor okrenuo šraf na gore prema plafonu (što znači da kad je ugrađivao plafonjeru nije nikad ni zašrafio, samo gurnuo žicu, baš ga briga, nije njegov stan). Te demontiraj plafonjeru, okreni onu buksnu od kontakta da šraf bude dole, namontiraj plafonjeru... i posle nepuna 2 sata rada udvoje zamenih sijalicu.

I onda me po svim radnjama kad nešto kupujem belo gledaju kad odmah krenem da skidam poklopce i proveravam šta se za šta drži, jesu li stavljene feder šajbne gde treba, je li dobra izolacija, ima li dihtung gde treba...

Naravno, osim ako je baš neizbežno ne kupujem ništa što pretenduje da bude pametno. Najjednostavnije, modularno, zamenjivo... i opet nije nikakva garancija.
mlekac mlekac 08:11 07.03.2011

Re: E, da sam bio pametan

krkar

Koliko god da sam para zaradio kao majstor - toliki sam baksuz u sopstvenoj kući.


Pa sta mislis, sto se kaze - u obucareve dece najgore cipele???
Nego, podsetio si me ovim menjanjem cevi na bojleru kad je komsija dosao da mi otcepi odvod u kujni, pa smo, mic po mic, zavrsili u zidu da bi
a) Ustanovili kako odvodna (kanalizacijska) cev iz sudopere na tom mestu, u zidu, ima oblik poluiskrenutog grckog slova Omega , pri cemu se ova dva donja kraka skoro potpuno dodiruju, a gornji deo je, dodatno, zarotiran za jedno 30 stepeni u odnosu na osnovu! (Meni i dalje nije jasno kako je tuda ISTA uspevalo da prodje)

b) Da je zagusenje na donjem nivou, t.j. kod komsinice ispod mene koja, ne pitaj me zasto, nije nasla za shodno da pozove majstora.

Naravno, sve to je otkriveno posle jedno dva i po sata rada...


A kako sam 2 sata menjao sijalicu:

Crkne sijalica u plafonjeri u kuhinji. Tu ja već bogoradim što stalno crkava jer je plafonjera premale zapremine a nije ostavljena dobra ventilacija i sve se pregreva i sijalice često crkavaju.


Imam ja jednu takvu plafonjeru u hodniku. U stvari u hodniku su dve plafonjere, ali samo na toj jednoj stalno crkavaju sijalice.

Vidim da cu morati merdevine, pa da krenemo ispocetka - skini plafonjeru, pa reinstaliraj...

Hvala na podsecanju!
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:37 07.03.2011

Re: krkare,

ko da mog oca slušam...al to će biti posebna tema, pod naslovom "Šrafčence".
konan-van-dam konan-van-dam 14:19 04.03.2011

Sreća u nesreći

Vaš slučaj je svako stravičan.
Ali, moglo je da Vam se desi i nešto drugo. Evo mog slučaja sa peglom.
1. Crkla nam pegla
2. Odem u radnju i kupim drugu, jer mi pegla hitno treba
3. Moja supruga opegla par košulja i nova pegla crkne
4. Vratim se u prodavnicu a oni neće ni da mi je uzmu iz ruke (možda misle da je baksuz, prelazo, šta li). Ne zanima ih ni račun, ništa. Teraju me da idem kod ovlašćenog serisera.
5. Nađem ovlašćenog servisera, odnesem mu peglu. On i njegovi zaposleni mi se prvo nasmeju: "Ha ha kupio je tu i tu marku" (za koju su ovlašćeni servis), "model taj i taj". Zacenili se ljudi. A ja stojim kao da nisam normalan, kao da čitav svet zna da ne treba kupovati taj model jer se kvari, samo ja eto debil još to ne znam?! Kad su došli sebi od smeha, traže da im ostavim peglu. Biće gotova, verovatno krajem nedelje. Ne može ranije, nemaju drugu da mi daju u međuvremenu.
6. Idem kući gde me čeka crknuta pegla, dok mi je nova kod majstora.
Naravučenije: Vaša sreća u nesreći je u tome što ste mašinu koristili, pa je crkla, a nije vam odmah poludela kad ste je doneli kući. Ali, vodite računa kada budete kupovali drugu. Ne znači da će vas sreća pratiti i dalje.
Raspitajte se na vreme o servisu i ima li rezervne mašine dok vam ovu popravljaju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:38 04.03.2011

Re: Sreća u nesreći

Pu, pu, pu, pomeri se s mesta i ne sluti...sve sam se raspitala, a i imam gsm majstora ukucan među najbliže rođake u mobilnom, i to majstora za baš kupljenu sortu mašine.
A skoro istu priču kao tvoju mi je sinoć ispričala komšinica dok smo šetale kučiće. Kupila toster i to od uau firme, dakle pretpostavka trajaće dugo...crko je za dva dana...radnja, ovlašćeni servis...ovlašćeni serviseri se povaljali od smeha i rekli joj da je najbolje da ga odmah baci...zamene nema...mogu da joj kao poprave, ali nije isključeno da će biti još gore...požar širih razmera i sl. Žena u šoku, celo rame mi osuzila.
iva9 iva9 14:39 04.03.2011

potpuno te razumem

Au Jelice, kako je kod vas zanimljivo...
Šalu na stranu, potpuno te razumem; meni se desila slična stvar.
Naime, kad smo se žmu i ja odvojili od mojih i njegovih i otišli da živimo sami, na poklon smo od moje svekrve dobili polovnu veš mašinu (nema mesta zluradim komentarima, mašina je stvarno bila na mestu, a moja svekrva je najbolja svekrva na svetu, uglavnom ). Elem, mašina je sasvim dobro radila nekih pola godine i onda je prilikom jednog pranja, rešila da otvori vrata usred ispiranja (valjda da se malo proluftira). Ne bi to bilo toliko strašno, da se nije desilo u gluvo doba noći, pošto ja, kao i mnoge druge srpske domaćice, isključivo noću perem vešem, jerbo je jevtinija struja. Mož' misliti kako sam se iznenadila kad sam, onako bunovna, zaplivala u kupatilu, pritom se saplićući na poluopran (beli) veš! Probala sam ja da ponovim proces pranja, smanjujući količinu veša, ali ništa nije pomagalo. Mašina je tvrdoglavo odbijala poslušnost. Ni dan danas nismo sigurni šta je bilo uzrok. Svi pokušaji muža i svekra, te na kraju majstora, nisu urodili plodom. Navodno sve je u redu, a mašina ne radi.
Posle jedno mesec dana pranja na ruke i po prijateljskim kućama, dobismo skoro novu mašinu, ovaj put od moje sestre. U međuvremenu dobismo i dvoje dece, a mašina naša ljubljena i dalje radi (6 godina kod nas i jedno 3 pre toga kod sestre). Jes' da ne uzima prašak iz krajnje desne kadice za pretpranje, ali nema veze. Mi je ne diramo i zahvalni smo joj na svemu što za nas čini.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:09 04.03.2011

Re: potpuno te razumem

Sam da znaš, tako i moja nije uzimala omekšivač, pa sam ja bila u fazonu "ma, nema veze omekšivač, samo neka pere"...posle su mi rekli da je to sporno zbog nekih ventilčića, curaka vode, nečega, to se zapuši...i filteri neki, čudesa i mašina se sistematski kvari...tako da ti proveri tu kadicu, zlu ne trebalo.
mogul_sad_ja_kasti mogul_sad_ja_kasti 23:06 04.03.2011

majstori su pravi ljudi...

o slaDka moja...pa stvar je u majstoru!





ovoj prvoj bratskoj maKini sin je popaio vrata...sledećoj smo mi popravili dugmići a onda smo kupili candy bRez prozorčeta i hranimo je ozgo, bacamo veš ko zverima u zoo vrtu i da vidiš već desetak godina raaaaadi!jeste da me bilo stRa kad sam prvi put spustila veš u rupu a ne vidim kako ga mamulja...ali kad smo stekle poverenje jedna u drugu...mislim nešto ovih dana da operem i lepog topa...toliko joj verujem!

Jelica Greganović Jelica Greganović 23:46 04.03.2011

Re: majstori su pravi ljudi...

I ja bi imala tu što se ozgo tura veš, al ne znam kud da munem sušilicu...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana