Društvo| Mediji| Politika| Religija

Šalom Srbijo

alexlambros RSS / 04.03.2011. u 02:06

Alexandar Lambros

Izrael je svojevremeno sastavio listu država koje nikada nisu bile antisemitske. Najiskrenije se nadam da je ne apdejtuju. U tom odabranom društvu od jedva desetak država našla se i Srbija. I iskren da budem, povremene priče o antisemitizmu u Srbiji, koje su tu i tamo iskrsavale devedesetih i kasnije, držao sam za način na koji kojekakve NVO pravdaju budžetska sredstva. Znam, čuo sam za rušenja groblja i kukaste krstove ižvrljanje sprejom, ali nikad nisam bio načisto da to nije provokacija nekoga ko ima interesa da napravi problem. Prosto, nije mi dopiralo do mozga da bi neko ko je i sam bio žrtva genocida mogao da bude antisemita.

Jedan od najomiljenijih i najizvikanijih novinarskih fraza, od onih koji se kopi-pejstuju iz jedne u drugu vest spoljnopolitičkih redakcija, je i ona o „tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima". Evo, nedavno premijer Ferdinand, alijas Cvetković, bio u poseti Bugarskoj i svuda u medijima se trubilo o „tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima Srbije i Bugarske". Bez obzira na to što je Bugarska potrčala među prvima, brzinom kojom tradicionalno trči u štafeti sa Hrvatima, da Srbiji zabode nož u leđa kad god joj to međunarodne političke prilike i odnos političkih snaga dozvoljavaju, da prizna Kosovo, pokušao sam da se setim nekog konkretnog primera tih „tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa". Da li su mislili na brak cara Dušana sa Jelenom, sestrom bugarskog cara?

Slično beše i prilikom neke posete Nemačkoj. Tradicionalno prijateljski odnosi ... Pa, nemojmo preterivati, čak i ako su čisto diplomatske fraze u pitanju. Mada, Gete jeste govorio srpski. Ajd onaj kolektivni fantazam o majčici Rusiji nekako i da shvatim, kao i dobre odnose Kine i Srbije (barem dok je Bata Živojinović živ, a i mi se trudimo da se ne zameramo), pa i latentni filhelenizam koji novi podsticaj dobija otcepljenjem Crne Gore (a grčke simpatije svakako moraju da imaju neke veze s tim što imaju blizak primer šta je moglo da im se desi da su komunisti pobedili i sa tim što bi i sami rado opsovali Amerikancima, tako da je u pitanju čist emotivni transfer), ali baš Bugarska, Mađarska ...

Istinita je ona deda Milutinova (iz „Knjige o Milutinu") - Šta će nam neprijatelji pored ovakvih saveznika? - ali je istina i da srpska diplomatija ima redak talenat da kuje savezništva i stvara (ne)prijatelje. Lično mi je naj hit lizanje guzica okolnim wannabe državama tipa BJRM, BiH, CG, „ako ne tužite vi nas nećemo ni mi vas" u slučaju Hrvatske (a što nećemo?), te ono večno „oće piški, neće piški" s Briselom ... tome treba dodati i ambivalentne odnose s Arapima i Turcima i insistiranje na posećivanju i učvršćivanju veza sa Malijem.

Među tih nekoliko stubova hrama srpske diplomatije, sve jedan klimaviji od drugog, nema onog koji bi, po mom amaterskom mišljenju, trebalo da je najvažniji - tordirani Solomonov, dakle, izraelski.

Ako postoji narod s kojim nas nešto zaista suštinski vezuje, onda su to Jevreji. Šta mi to pa imamo zajedničko? Jasenovac. Holokaust. Jel ima jače veze i čvršćeg saveza od preživljenog genocida?

Ne postoji dovoljno delikatan način da se formuliše ovo što želim reći - dok su Jevreji svoj genocid dobro „unovčili" i stvorili državu usred mora fanatičnih neprijatelja (i to ekonomski jaku), Srbi ne samo da su izgubili teritorije koje su vekovima držali (i s kojih su u naletima etnički čišćeni), već su eto, posle 1.000.000 poginulih u Prvom svetskom i posle hrvatskog genocida u Drugom svetskom, čije se žrtve još nisu prebrojale i popisale, doživeli da ih Hrvati tuže za genocid. Istorija jeste cinična, ali ipak ...

A kao ilustracija toga šta rade dobra diplomatija i PR nek posluži podatak da je Stiven Spilberg za vreme rata devedesetih pismo podrške upućivao Franji Tuđmanu.

Izrael je svojevremeno sastavio listu (negde sam pročitao, ako pronađem nakačiću), država koje nikada nisu bile antisemitske. Najiskrenije se nadam da je ne apdejtuju. U tom odabranom društvu od jedva desetak država našla se i Srbija. I iskren da budem, povremene priče o antisemitizmu u Srbiji, koje su tu i tamo iskrcavale devedesetih i kasnije, držao sam za način na koji kojekakve NVO pravdaju budžetska sredstva. Znam, čuo sam za rušenja groblja i kukaste krstove ižvrljanje sprejom, ali nikad nisam bio načisto da to nije provokacija nekoga ko ima interesa da napravi problem. Prosto, nije mi dopiralo do mozga da bi neko ko je i sam bio žrtva genocida mogao da bude antisemita.

Sve dok jednom ... Reših da posetim jevrejsko groblje u Beogradu. Kapije su bile otključane i nas nekoliko smo se jednostavno ušunjali u groblje i krenuli u obilazak. Sustigao nas je neki čuvar koji nas je, meni se bar učinilo, prilično nadrčeno upitao šta tu tražimo. Mislim, šta to čovek pa može da traži na groblju? Tako da mu nadrčeno i odgovorih da smo došli u obilazak i upitao jel to možda zabranjeno ili šta? I onda mi je nešto pomirljivijim tonom objasnio da su imali „svakakvih iskustava u prošlosti" sa, mislim da je upotrebio neki eufemizam tipa „delikventima", dočim je bilo jasno da je mislio na nacoše.

U čemu je razlika između Maje Nikolić i Amfilohija Radovića? Ni u čemu, to je jedna te ista mentalna matrica. Maja je pred onu prvu Farmu, ako novine nisu lagale, zahtevala frizera i popa jednom nedeljno - da je isfeniraju i da se ispovedi. Amfilohije širi govor mržnje ništa manje strašan nego što ga laprda ova nesrećnica u kamere rijalitija. Što je Amfilohijev „sodomski smrad" bolji od Majinog „ne volim Jevreje"? Oboje su uzorni hrišćani. I oboje drže da je Nikolaj Velimirović vrhunac srpske duhovnosti. A Nikolaj Velimirović je jedan tužni deda antisemita i u onim bedastoćama koje je pisao nema ni D od duhovnosti.

Ali, eto ... to vam je srpska duhovna veličina.

A SPC se pod izgovorom obnove duhovnosti i moralnosti izlaktala svuda - u škole, kasarne, RRA, bolnice, skupštine na svim nivoima .... Prošlo je deset godina od uvođenja veronauke u škole. Nije li vreme da se sagledaju neki prvi rezultati? Broj abortusa se nije smanjio, korupcija se nije iskorenila, moral se nije popravio, natalitet nije porastao, duhovnost se nije obnovila ...

Naprotiv.

Sada imamo popove koji maltretiraju gejeve a onda nekima među njima plate seksualne usluge. Imate popove koji govore o čednosti i uzdržavanju od masturbacije a onda zavlače ruke u gaće maloletnim dečacima. Imate popove u džipovima i đakuzijima koji propovedaju hrišćansku skromnost i razmnožavanje uprkos pandemijskom siromaštvu. Imate popa koji organizuje humanitarnu akciju i mazne pare za gladne na Kosovu. Imate svetitelja antisemitu i patrijarha koji krije pedofila u svojim redovima. Imate Vesne Rivas, Maje Nikolić i Aleksandre Janković koje se „dive pameti tih mladih i čestitih ljudi iz Obraza". Imate Aidu Rašljanin, hidžabe i Zukorlića, imate najveći krst i najveće munare, imate mešetarenje s porezima i donacijama u crkvi ko i u Kolubari, imate crkvu povezanu sa nacističkim organizacijama, imate islamsku zajednicu povezanu s talibanima, imate jednu svepotapajuću materijalnu bedu i duhovnu bedastoću.

Džon Galijano je nedavno dobio otkaz u Dioru zbog svojih antisemitskih izjava (i to iako se na snimku jasno vidi da je mrtav urađen i da je baš želeo da nekog gadno uvredi). Miloš Bojanić, taj uzorni domaćin po glasovima srpske publike, eno ga trkelja svoje pravoslavne bedastoće. On je samo dobar ovan svog pastira. Kao što je i Maja ovca.

Hristove ubice, gay/jevrejski/masonski/briselski lobi ... Dok smo za sopstvenu bedu sami krivi.

I umesto da se zbližimo s braćom po genocidu i zovemo ih da dođu i ulažu, a svi znamo da imaju kintu, i tražimo im da nam pomognu u našim beskonačnim diplomatskim borbama, mi dolazimo u situaciju da se pravdamo zbog nesrećnika obrazovanih na Velimiroviću. A Spilberg piše Hrvatima.


 

Atačmenti



Komentari (202)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Goran Vučković Goran Vučković 02:48 04.03.2011

Jedina mana

I umesto da se zbližimo s braćom po genocidu i zovemo ih da dođu i ulažu, a svi znamo da imaju kintu, i tražimo im da nam pomognu u našim beskonačnim diplomatskim borbama, mi dolazimo u situaciju da se pravdamo zbog nesrećnika obrazovanih na Velimiroviću. A Speling piše Hrvatima.

Mi smo jedna sjajna nacija, imamo samo jednu manu: nedostaje nam karikaturista. A valjda svako može da deli sa drugima samo ono što - ima.

A ta antisemitska gadost na Dvoru je, čini mi se, najobičnije bućkalo za intelektualce i "intelektualce".
wukadin wukadin 08:35 04.03.2011

Re: Jedina mana

... i mnogi su se uhvatili na to bućkalo, kao (...)
Filip2412 Filip2412 03:13 04.03.2011

...

a grčke simpatije svakako moraju da imaju neke veze s tim što imaju blizak primer šta je moglo da im se desi da su komunisti pobedili i sa tim što bi i sami rado opsovali Amerikancima, tako da je u pitanju čist emotivni transfer


i madlen olbrajt bi rado obukla tu majcu sa prve slike,
antisemitizam kod nas i grcke simpatije prema nama dakle imaju isti uzrok: otpor prema americi

zatim, grcki otpor prema americi potice od njihovih komunista/anarhista

a ovi sto imaju blizak primer šta je moglo da im se desi da su komunisti pobedili to su neki sasvim drugi grci

bla bla truc sve to,

a covek zao i glup lako slizne u blato, maja & milos bojanic su dileje
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:13 04.03.2011

Re: ...

fantomatsicna fantomatsicna 05:36 04.03.2011

Mene

Je najvise zaintrigirala sva prasina koja se podigla zbog izjave jedne ..hm ni ne znam kako da je nazovem ..'umetnice?"

O popovima tek necu da pocinjem otkad videh jednog kako izlazi iz kola.(malo skupljih) i gurnu dete koje prosi.Sve us svemu u drzavi u kojoj je sve otislo odakle je i doslo..jedino sto jos uspeva je ..korov
chole10 chole10 15:19 04.03.2011

Re: Mene

Sve us svemu u drzavi u kojoj je sve otislo odakle je i doslo..jedino sto jos uspeva je ..korov


"Korov" je adekvatan opis ali ne dovoljno snazan. Novo vreme trazi nove reci - Srpski jezik treba usavrsiti.

"Umetnici" . . . mislim . . . - bezmozgasi! Da znaju sta su izjavili i sta izjavljuju kao opravdanje za date izjave . . . stideli bi se sami sebe. Ovako se mi stidimo sto su deo nas.

Njima je lako ini su idioti!
docsumann docsumann 06:04 04.03.2011

Ona

slika sa popovima i Public Enemy je potpuno deplasirana. Nit su PE gangstarap, nit nose zlatne kajle ... Public Enemy, eej, pa to je esencija društvene pobune!

Filip2412 Filip2412 06:07 04.03.2011

Re: Ona

slika sa popovima i Public Enemy je potpuno deplasirana
autor teksta je fan madone


alexlambros alexlambros 06:27 04.03.2011

Re: Ona

slika sa popovima i Public Enemy je potpuno deplasirana. Nit su PE gangstarap, nit nose zlatne kajle ... Public Enemy, eej, pa to je esencija društvene pobune!


pa ko Hrist, i on veli u nekom jevandjelju da je dosao da donese nemir i mac i tako nesto ... duh pobune ...
alexlambros alexlambros 06:28 04.03.2011

Re: Ona

autor teksta je fan madone


vernik i prvosvestenik
draft.dodger draft.dodger 07:15 04.03.2011

Re: Ona

docsumann
slika sa popovima i Public Enemy je potpuno deplasirana. Nit su PE gangstarap, nit nose zlatne kajle ... Public Enemy, eej, pa to je esencija društvene pobune!


! ! !
baroniknez baroniknez 07:30 04.03.2011

...

Tačno je da mnogi traže ovde probleme, pre svega ljudi iz ministarstava i nevladinih organizacija, pa i tamo gde ti problemi ne postoje. Razlog je - opravdati sredstva. Zato se na primer lična karta izdaje samo na 5 godina da bi MUP imao posla ili recimo pogled se proglašava nasiljem da bi neke feminističke organizacije mogle da se bore protiv "nasilničkih pogleda" (verovali ili ne!).

Ali niko ne postoji ko bi ovde objasnio ljudima šta je holokaust? zašto je hitler ubijao jevreje, slovene, cigane i ostale? zbog čega je smatrao da jevreji nanose zlo svetu itd.

Ali se zato bave glupostima i zbog toga postoje ljudi, koji pre svega iz NEZNANJA rade ono što rade - izlivaju mržnju, a nekako jevreji su uvek najpogodnija meta kao opšte mesto raznih teorija zevere
zoja444 zoja444 07:36 04.03.2011

Re: ...

Ali niko ne postoji ko bi ovde objasnio ljudima šta je holokaust? zašto je hitler ubijao jevreje, slovene, cigane i ostale? zbog čega je smatrao da jevreji nanose zlo svetu itd.



izvini, ali zar mislis da postoje neka racionalna objasnjenja za ubistva, bilo koga?
jos manje opravdanja (ako poentiras u tom pravcu).
baroniknez baroniknez 08:04 04.03.2011

Re: ...

izvini, ali zar mislis da postoje neka racionalna objasnjenja za ubistva, bilo koga?
jos manje opravdanja (ako poentiras u tom pravcu)
.

racionalno objašnjenje može da postoji, ali to nije stvar racionalnosti, nego humanosti i uopšte poštovanja nekog kao ljudskog bića pre svega

e sada, neko prvo sazna da je hitler ubijao slovene i jevreje, a onda se zapita: a zašto jevreje ili slovene? i tu su različite nacističke grupe koje daju odgovor: zato što vladaju svetom i čine zla itd ili za ove druge zato što su prljava i niža rasa... i u sve te gluposti likovi poput ovih iz obraza poveruju ili poput neoustaša (ili kako se već nazivaju)
zoja444 zoja444 08:18 04.03.2011

Re: ...

e sada, neko prvo sazna da je hitler ubijao slovene i jevreje, a onda se zapita: a zašto jevreje ili slovene? i tu su različite nacističke grupe koje daju odgovor:


od kada su nacisticke grupe relevantne da daju odgovore na ova pitanja? (ako se ubijanje nekoga uopste moze staviti pod: davanje odgovora na pitanja.)

svaku grupu koja po bilo kom osnovu poziva na nasilje (rasno, versko, nacionalno i sl.) iskljuciti iz bilo kakvog dijaloga. sta se sa njima ima objasnjavati i pojasnjavati?
baroniknez baroniknez 23:20 04.03.2011

Re: ...

od kada su nacisticke grupe relevantne da daju odgovore na ova pitanja? (ako se ubijanje nekoga uopste moze staviti pod: davanje odgovora na pitanja.)


od onda od kada drugi usvajaju njihove stavove, ali naglasak je bio na tome da na pojedina pitanja daju odgovor samo te grupe. upišite u google pojmove vezane za stradanje u drugom svetskom ratu pa ćete videti koliko ima sajtova koji daju "odgovore na ta pitanja".
fantomatsicna fantomatsicna 07:37 04.03.2011

Pa...

Objasni nam ti...slusamo
wukadin wukadin 08:32 04.03.2011

Pitanje simetrije

Podsetiću da je pitanje neke simetrije, po kome ista prava, principi uopšte, važe za sve, jedno od osnovnih, ako ne "najosnovnije". Najzad, ono proizilazi iz zdravorazumskog ili racionalno-empirijskog pogleda na svet (kako prednaučnog, tako i naučnog). Takvo razmatranje načelno omogućava predvidljive odgovore na dešavanja. Dok se "zlo" smatra "iracionalnim". To je naravno teorija.
U praksi... pa zato sam baš i rekao pitanje. Jer nema jednoznačnog odgovora objektivnosti. U praksi je svako manje ili više subjektivan, tera vodu na svoju vodenicu, pa onda racionalizuje. Naravno, opet je pitanje koliko će to činiti. I ne samo da se tera voda na "svoju" vodenicu, nego i prema nečemu što simpatišemo iz ideoloških, estetskih ili nekih desetih razloga. Linije nije baš jasna... Liberalisti vole reći da je nacija "apstraktna", ali kad dođu po tebe zato što si Jevrejin (ili Srbin, ili Litvanac, ili Portugalac...) to onda baš i nije apstraktno, zar ne...

Filozofski uvod, čemu...

Jednostavno, da li se slažete sa turskim premijerom Erdoganom da islamofobija treba da se tretira kao antisemitizam? Pitanje se posebno odnosi na autora bloga
Rekao je premijer to više puta, poslednji put u Nemačkoj gde je imao veoma zanimljivu posetu. Ovde je jedan "liberalan" to postavio, ne znam samo da li se više gnuša od Merkele ili od njega

p.s. A šta ćemo sa rusofobijom?!
nikolic777 nikolic777 08:49 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

A šta ćemo sa rusofobijom?!


šta je to?
tyson tyson 09:28 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

da li se slažete sa turskim premijerom Erdoganom

Erdoanom.



wukadin wukadin 09:51 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

nikolic777
A šta ćemo sa rusofobijom?! šta je to?


Zaista ne znaš?
A zašto baš Ti pitaš?!?
nikolic777 nikolic777 09:57 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

Zaista ne znaš?
A zašto baš Ti pitaš?!?


šta je rusofobija?

gde je primećena?

da li je u razvoju ili stagnaciji?
wukadin wukadin 10:13 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

Pa nećemo tako Dino, nećemo...
Prvo da ti mene odgovoriš a što te zanima. Od svih pitanja na svetu baš to da postaviš?!
Da se možda ne prepoznaješ, po sindromu "zle žene"?!
nikolic777 nikolic777 10:18 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

Da se možda ne prepoznaješ, po sindromu "zle žene"?!


pa gde ti baš da postaviš pitanje, odnosno da konstatuješ fobiju - tako isto mogu i ja da pitam...

jako me zanima, pratim "stanje nacije", pa sam pomislio da nisi možda pomešao fobiju i filiju, samo da proverim...


alexlambros alexlambros 10:28 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

Jednostavno, da li se slažete sa turskim premijerom Erdoganom da islamofobija treba da se tretira kao antisemitizam? Pitanje se posebno odnosi na autora bloga


Autor bloga je islamofob (plasi se islama) koji smatra da je islam ideologija slicna nacizmu ...
kremba kremba 10:29 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

islamofobija treba da se tretira kao antisemitizam?


Wukadine, mislim da je Erdoganovo pitanje malo cudno, da ne kazem bez veze. Kao da je pitao da li jabuka treba da se tretira kao cekic?
wukadin wukadin 11:30 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

alexlambros
Jednostavno, da li se slažete sa turskim premijerom Erdoganom da islamofobija treba da se tretira kao antisemitizam? Pitanje se posebno odnosi na autora blogaAutor bloga je islamofob (plasi se islama) koji smatra da je islam ideologija slicna nacizmu ...


Pošteno rečeno.
Tako nešto je tvrdio i autor Fitne. Nisam gledao film, jerbo potreban je nalog na youtube, kao i za pornografiju
Samo, tako neko može reći nešto i za Jevreje. I može se naći argumente, recimo vađenjem iz konteksta. Recimo, ono "izabrani narod" - mada i mi Srbi smo "nebeski"
Ili, recimo precizni kriterijumi ko može, a ko ne biti Jevrejin. Ima u Talmudu raznih stvari, kao uostalom i u Kur'anu časnom i u Bibliji (apostrofirajmo Novi Zavet).
A u ime racionalizma, tačnije "idealnog uređenja zasnovanog na racionalnoj organizaciji" šta je sve rađeno... Recimo, veruje se da "slobodno tržište" da je racionalnu raspodelu resursa. I onda se napadne neka zemlja da bi se "liberalizovala". Eto, čak nam ne treba ni religija da bismo počinili genocid.

Sa druge strane, nisam ni pristalica nasilnog izjednačavanja ljudi, religija, nacija, uopšte uverenja. U tom smislu složio bih se sa onim što veliki Ćirković navodi u svom "testu gluposti" kao indikator: Nisu svi muslimani teroristi, ali su svi savremeni teroristi muslimani. Gledamo američke filmove gde su Srbi teroristi. Najzad, imali bi mnogi razloga da se svete. Kad onda - Albanac im pobije vojnike u Frankfurtu.

Onda, kad već pitam koji bi bio odgovor?! Možda da razgraničimo zdravu skepsu od -fobije ili anti-. Ne mora biti svako "islamofob" ako vidi opasnost od terorizma i džihadizma. Ili ako upozorava na opasnosti demografskih promena i neintegrisanih manjina koje mogu postati većina.
No, ne mora biti svako antisemita ako traži da za Izrael važi što i za ostale zemlje. Recimo, kako bi bilo koja druga zemlja prošla, ili kako bi bila tretirana "na Zapadu" za onakvu agresiju, kao što je bila na Liban 2006?!? Čak i da mislimo da je izraelska reakcija bila opravdana, sama činjenica da nama tako nešto nije dozvoljeno (a videli smo) ne deluje lepo. Ako je neko dete u razredu povlašćeno, ostala mu zavide...
wukadin wukadin 11:36 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

kremba
islamofobija treba da se tretira kao antisemitizam?Wukadine, mislim da je Erdoganovo pitanje malo cudno, da ne kazem bez veze. Kao da je pitao da li jabuka treba da se tretira kao cekic?


Stari naziv za antisemitizam je judeofobija. Dakle, fobija prema određenoj veri, i zapravo je anti- osećanje do XX veka bilo versko, a ne "rasno" (navodnici jer rasne razlike i ne postoje u većoj meri). Druga stvar što se ni "preobraćenicima" nije verovalo, no da ne ulazimo u to kao ni u motive koji su često imali veze s lovom i pljačkom.
Primera radi, na stranicama kNIN-a je bila polemika. Neko reče da Jaša Tomić nije mogao biti fašista, jer tada fašizam nije ni postojao. Onda se javio jedan Jevrejin koji reče kako ni pojam antisemitizma tada nije postojao, ili se tek pojavio...

Daklem, što (iracionalan?) strah od jedne druge vere ne bi bio isto tretiran?!
A setimo se da su iste institucije (npr. Inkvizicija) proganjale muslimane kao i judaiste, te da su Jevreji bežali u muslimanske zemlje, recimo Osmansko carstvo...
wukadin wukadin 11:39 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

pa sam pomislio da nisi možda pomešao fobiju i filiju, samo da proverim...


Rusofobiju i amerikanofiliju...
Da li si isto reagovao na prodaju Sartida i na prodaju NIS-a?!
nikolic777 nikolic777 11:44 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

Da li si isto reagovao na prodaju Sartida i na prodaju NIS-a?!


ma ništa ja ne reagujem, samo te pitam - šta je rusofobija?

vidim u nekim komentarima pominješ "fobiju", ponegde "zdravu skepsu", upućuješ na razlike u odnosu...pa bih voleo da čujem objašnjenje vezano za to gde je Rusija pozicionirana među svim tim pojmovima...a ti si je i uveo u priču?
wukadin wukadin 11:56 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

Imaš gugl Nikoliću.
nikolic777 nikolic777 12:02 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

Imaš gugl Nikoliću



ma ne može to na guglu, moraš da objasniš kontekst, sredinu u kojoj si primetio fobiju/filiju, da postaviš to u određene okvire, da daš objašnjenja, ukažeš na primere...

wukadin wukadin 12:05 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

I sad baš ne mogu da nađem vest na B92 da Rusi prednjače u mogućnosti da kupe Telekom. A bilo je baš zanimljivih komentara...
maca22 maca22 12:07 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

nikolic777
Imaš gugl Nikoliću

ma ne može to na guglu, moraš da objasniš kontekst, sredinu u kojoj si primetio fobiju/filiju, da postaviš to u određene okvire, da daš objašnjenja, ukažeš na primere...

wukadin wukadin 12:17 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

Evo ti Nikoliću, pa uživaj

Rusija je kako neka kuga ili guba, svaki kontakt sa njom dovodi do propasti .........
Daleko joj lepa kuca....pu,pu, pu.....
inagadadavida
temani bubasvabe na forumu


Daleko joj lepa kuća.
Svaka saradnja da, ali što dalje od njenog uticaja.
Eraserhead (inače kandidat za poslanika na listi LDP-a)

a tek poljska, češka, slovačka, mađarska...dok ih nisu uništili prodani prozapadnjaci i otgrli ih od bratskog zagrljaja majčice rusije :x
Elvin

To isti oni Bugari , kojima su braca Rusi, stajali cizmom za vrat, vise od pedeset godina??
Isti oni Bugari, koji su zavese na prozorima videli prvi puta kada se raspao Varsavski pakt, a do tada su prozore oblepljivali "Pravdom"???
Isti oni Bugari, koji su bili najbedniji narod Evrope, pored Rumuna i Albanaca???
Super im je bilo sa Rusima, vidim sve placu za ruskom cizmom
inagadadavida

DAKLE
Ako mi bilo ko, da ovde primer jedne jedine drzave, kojoj je bilo kakav savez ili saradnja sa rusima doneo blagostanje, bogatstvo, razvoj ekonomije, srecu, demokratiju, mozda i promenim misljenje
inagadadavida
(vidi se da je takav primer dobio u raspravi)

I tako dalje, i tako dalje...

wukadin wukadin 12:21 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

No,kako je pod "majkom" (macehom) Rusijom,najbolje ce reci Madjari,Bugari,Rumuni,Cesi,Slovaci...toliko je dobro da su svi glavom pobegli od Rusa i gledali da politicki pobegnu STO DALJE OD RUSIJE!
Steta sto nismo bili deo Varsavskog pakta,mozda bi nesto i naucili. Ovako...nista...
Sto dalje od ruske explatatorsko-imperijalisticke politike i MISLI !!!
Calogero
wukadin wukadin 12:24 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

Pa onda:

Momak,ti koji izjednacavas Cara Nikolaja sa KGB spijunom i komunistickim zlikovcem Putinom ovakve stvari i ne mogu da budu jasne.
SSSR to je Rusija. Inicijator i "tata" svega toga. To sto ti i tebi slicni pokusavaju da pobegnu od toga je vrlo jadno.
Svi koji su bili sa Rusijom u zajednistvu ili u savezu pobegli su glavom bez obzira. Evo sada guze i Beloruse...onako bratski,lagano...da ih ne boli puno.
Calogero
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 12:52 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

ajooj, israelofil, islamofob - zreo si srboljevicharsku etiketlu srbofashiste, ili za cionistichkog dupelisca, kada bi te startovao neki arablija iz istocnog jerusalima il' neka srbska leftfildna neotalibanija :)
wukadin wukadin 13:02 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

Zanimljivo,
pre ovog portala nekako sam mislio da su prozapadni (liberlisti, "antifašisti", dukljani...) više za Izrael, jer je američki saveznik.
Moj omiljeni čedista, poslanički kandidat, bio je izrazito pro-Izra...
Jednom glumim ja čedistkinju i povodom rata u Libanu nisam mogao da odolim a de ne kažem da su Izraelci agresori kao Srbija devedesetih... A Eraserhaead će reći: "A ne, izraelska vojska je telefonom zvala ljude u Libanu da ih obavesti da sledi bombardovanje."
Mada je i onda bilo propalestinskih levičara, recimo legendarni Srđan Luković, jedan od četiri člana Koraćeve SDU, koga su zvali i Srđan Skenderbeg (slikao se ogrnut u albansku zastavu)...
nikolic777 nikolic777 13:18 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

I tako dalje, i tako dalje...



a tih pet komentara su fobija? I to napisanih nakon prodaje kapitalnih preduzeća upravo Rusima?

zanimljivo
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:31 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

wukadin
Zanimljivo,
pre ovog portala nekako sam mislio da su prozapadni (liberlisti, "antifašisti", dukljani...) više za Izrael, jer je američki saveznik.
Moj omiljeni čedista, poslanički kandidat, bio je izrazito pro-Izra...
Jednom glumim ja čedistkinju i povodom rata u Libanu nisam mogao da odolim a de ne kažem da su Izraelci agresori kao Srbija devedesetih... A Eraserhaead će reći: "A ne, izraelska vojska je telefonom zvala ljude u Libanu da ih obavesti da sledi bombardovanje."
Mada je i onda bilo propalestinskih levičara, recimo legendarni Srđan Luković, jedan od četiri člana Koraćeve SDU, koga su zvali i Srđan Skenderbeg (slikao se ogrnut u albansku zastavu)...


ima srpskih liberala, koji su oke, a ima i srbskih liberala, koji se ogledaju u toj narodnoj: "talibanija mlada bombe bacala/revolucije dizala". i tu je razlika nebo i zemlja kao i na relaciji Israelis/USJewry.

uostalom, drustvo u srbiji je sarenoliko. da kretenke poput nikolicke prave stetu prave, ali kol je pragmatican ambasador (u odlasku) tako da se nadam da ce uvaziti nasa uveravanja da je nikolicka izolovani mentacchio a ne neko opsta stanje duha u srbiji. u stvari, mislim da je kol svestan toga i bez insinuacija sa strane, nije on od juce u srbiji.

sto se tice srpske radiklane levice, ja sam se zestoko nervirao u vreme koracevog potpredsednikovanja kada su stancali nekakve eseje o tome kako su srbi velimirovicevski narod i mal'tene leva ruka nemackog SS koja je prva pobila svoje jevreje. ne znam da li je stvarno stajao korac iza toga i kakve veze ima on licno sa tim, ali da su nam pravili strasnu stetu sa tom kolektivnom demonizacijom srpskog naroda krajem proslog/pocetkom ovog veka, pravili su. na srecu pa su ti radikalni levicari bila samo prolazna epizoda.
wukadin wukadin 13:42 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

nikolic777
I tako dalje, i tako dalje...a tih pet komentara su fobija? I to napisanih nakon prodaje kapitalnih preduzeća upravo Rusima?zanimljivo


Da, Nikoliću.
Pričati o "ruskoj čizmi", izjednačavati svaku Rusiju sa SSSR, a u ovome videti samo ono loše je rusofobija.
A kako ti nazivaš one koji govore da je Palestina pod jevrejskom čizmom?!* Pazi, baš jevrejskom (kao što ovi govore o ruskoj, a ne sovjetskoj čizmi). Uopšte, uočiti taj slikoviti način izražavanja...
Kad sam išao u osnovnu, neko hteo da bude nadahnut pa napisa u sastavu kako je naš lepi grad gazila "okupatorska čizma". A razredna na to kaže - a sad je lepši kad ga gaze naše patike

* Počeli smo od toga da isti principi važe za sve. Uostalom, da te pitam ono što sam pitao Azdejkovića, a i on se složio da bi voleo da sazna - šta da je neko rijalitiju, makar "zbog prodaje javnog preduzeća" rekao da ne voli Ruse?! Da li bi bile iste reakcije?!?

p.s. A da li si tako protiv prodaje Telekoma?!

ps. ps. Sad da vidimo reakcije kad Vladimit Putin dođe
nikolic777 nikolic777 14:00 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

Pričati o "ruskoj čizmi", izjednačavati svaku Rusiju sa SSSR, a u ovome videti samo ono loše je rusofobija.



da bi nešto izgalopiralo do statusa fobije, mora da bude masovno, a ovde je ljubav prema Rusiji, kao i mitovi o njoj, jedina masovna pojava...

bila ona SSSR ili Putinova...

kao i idealizovanje njenog lidera kao personifikacije "čvrste ruke", baš kakva je i Srbiji potrebna...malo, malo pa se čuje "kako je Putin rešio nešto"...

dakle, rusofobija, ovde i sada, ne postoji...
wukadin wukadin 14:03 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

da bi nešto izgalopiralo do statusa fobije, mora da bude masovno


Ne mora.
Je li ti Maja Nikolić masovan primer?!

a ovde je ljubav prema Rusiji, kao i mitovi o njoj, jedina masovna pojava...


Smeta ti?
nikolic777 nikolic777 14:09 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije


Je li ti Maja Nikolić masovan primer?!


svakako nije usamljen


Smeta ti?



ravnodušan sam

smetaju mi pohvale na račun gaženja ljudskih prava u toj zemlji najviše
wukadin wukadin 14:25 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

Nisu ni usamljeni primeri rusofobije. Nažalost, nisam mogao da nađem vest objavljeno na B92 kako Rusi prednjače u kupovini Telekoma, pa onda komentare tipa "Apelujem na Nemačku, Vatikan i USA da odvoje Vojvodinu od Srbije, u Beogradu ako hoće neka uvode ruski jezik"... Bilo je nekoliko takvih komentara.
Kandidat za poslanika na listi LDP-a je sedam puta (brojao sam) u jednoj raspravi ponovio "Rusofili su najgluplji Srbi". Stalno se potencira neka opasnost od proruske politike i negativna iskustva sa istom, iako Srbija od Berlinskog kongresa na ovamo nije vodila prorusku politiku (neozbiljni Miloševićevi zahtevi se ne mogu tako računati, i on je gledao da se tali sa Amerikancima).
Minimalizuje se ono što je slično kod Srba i Rusa - jezik, vera, pismo, donekle i istorijska iskustva. Ako to nije bitno - šta jeste.
No, možda se i ne može pričati o nekoj rusofobiji per se. Zapravo je to samo deo srbofobije. Ili ti autošovinizma, ako ti se tako više sviđa.
nikolic777 nikolic777 14:29 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

Nisu ni usamljeni primeri rusofobije.



Rusofobija ne postoji. Ljutnja jednog dela građanstva zbog rasprodavanja ove zemlje u bescenje Rusima nije izraz nečeg iracionalnog, što je u osnovi fobija, već reagovanje na jednu politiku koja ne mora svima da se dopada...

maca22 maca22 14:40 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

Postoji rusofobija. Sad se setih ljudi sa potpuno iracionalnim tripovima vezanim za tu zemlju.
Postoji i filija.
Sve postoji. :)
wukadin wukadin 14:45 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

Ljutnja jednog dela građanstva zbog rasprodavanja ove zemlje u bescenje Rusima nije izraz nečeg iracionalnog, što je u osnovi fobija, već reagovanje na jednu politiku koja ne mora svima da se dopada...


Ljutnja jednog dela građanstva zbog rasprodavanja ove zemlje u bescenje Amerikancima (Sartid, Maršalat, SOFA, izručenje zarad pomoći od 100 miliona baksi, saradnja sa gardom Ohaja) nije izraz nečeg iracionalnog, što je u osnovi fobija, već reagovanje na jednu politiku koja ne mora svima da se dopada...

Kako sve lepo može da se preokrene

p.s. Ovo je Nikoliću primer racionalnog iskazivanja misli: "Svi koji su bili sa Rusijom u zajednistvu ili u savezu pobegli su glavom bez obzira. Evo sada guze i Beloruse...onako bratski,lagano...da ih ne boli puno."
nikolic777 nikolic777 14:54 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije


Ljutnja jednog dela građanstva zbog rasprodavanja ove zemlje u bescenje Amerikancima



ne možemo tako da razgovaramo jer ne želim da se krećem u krugu stereotipa što podrazumeva da mi se na ruse odgovara amerikancima i obrnuto...

ljutiš se zbog pominjanja "ruske čizme" i poistovećivanja Putinove zemlje sa SSSR-om, a ovde aktuelizuješ hladnoratovkse dihotomije...

i, BTW, nikako da izdvojiš taj iracionalni sastojak koji fobiju čini fobijom...da zanemarimo sada masovnost, opet neophodnu da bi nešto postalo društvena pojava....

da li se to izražava samo preko privatizaije preduzeća ili zaista postoje konkretni primeri mržnje prema Rusima utemeljeni na predrasudama, iracionalnostima...da li je nekada bila napadnuta neka njihova institucija u Beogradu, bilo šta što će dokazati da nisi izmislio nešto čega nema jer ti je bilo potrebno u svrhu nadmudrivanja na blogovima
nikolic777 nikolic777 14:59 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

Sad se setih ljudi sa potpuno iracionalnim tripovima vezanim za tu zemlju.



ali, vidiš, čim ti je potrebno da se prisetiš nekih ljudi, znači da nije reč o nečemu što ima potencijala da postane obrazac mišljenja....postoje ljudi koji vole/mrze sve i svašta, to nije sporno
wukadin wukadin 15:00 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

A jok...
Svojevremeno su tvrdili da nema racionalnih razloga da se bude protiv ulaska u NATO. Pa sam ja pisao blog o tome da ipak ima. A neki i dalje tvrdili da ih nema. A jel mi veruješ da postoje i racionalni razlozi protiv ulaska u EU

i, BTW, nikako da izdvojiš taj iracionalni sastojak koji fobiju čini fobijom...


Ja izdvojio, a ti se praviš blesav. Ili se možda i ne praviš.
Baš ta "ruska čizma" zbog koje se ja ljutim. Zvuči onako ... desetarački. Kao da ćemo na Turke. Samo ne znam kad su nas Rusi okupirali...

Kakve hladnoratovske dihotomije? Ja rekao prodaja Sartida i dao još neke primere, mnogo po okončanju hladnog rata. A ti odbijaš da se izjasniš da li imaš isti aršin kao i prema Rusima.
Uostalom, da li ti isti aršin važi i za "viđenije" Srbe?! Recimo kad je Đinđićeva vlada prodala Koletu tri šećerane za deset ojra...
wukadin wukadin 15:03 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

I da se vratimo na početak.
Nisam ni mislio da mnogo pričam o Rusiji, islamofobija mi je delovalo kontroverznije. Samo sam u jednom pe-esu pomenuo. A Nikolić se upecao. Opet pitam, zašto? Boji se da ne bude na listi rusofoba? Ili možda njegov Čeda?!
tyson tyson 15:11 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

recimo legendarni Srđan Luković, jedan od četiri člana Koraćeve SDU, koga su zvali i Srđan Skenderbeg (slikao se ogrnut u albansku zastavu)...

Lukić.

Nema šta taj ne bi uradio samo da se razlikuje od ostalih i da bude u centru pažnje. Tipičan primer nezrelosti.



nikolic777 nikolic777 15:11 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

Baš ta "ruska čizma" zbog koje se ja ljutim.



ali to je toliko marginalno, ja prvi put sad to čujem i korak, dva - rusofobija...


širenje priče o ulasku u EU, NATO je samo dublje zakopavanje koje ne doprinosi rešenju ovoga o čemu razgovaramo, uvodiš sve veći broj pojmova a ništa od toga nije u svrhu jednostavnog pitanja - kada se i kako kod nas zapatila rusofobija?

pošto je, iz tvog pisanja, jasno da je poistovećivanje savremene Rusije sa nekadašnjim Savezom, iracionalna osnova za fobiju od koje "pati" desetak ljudi koje si ti pronašao na internetu, žao mi je, ali ova instalacija nije prošla...

zapravo, ona je najiraconalnija u svemu...:(

vidimo se nekom drugom prilikom, bilo je lepo proćaskati, nismo dugo
wukadin wukadin 15:17 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

ali ova instalacija nije prošla...


Tvoje mišljenje.
A mišljenje je kao i šupak, što reče Dejv Li Rot, svako ga ima.
Čuo sam bosanski prevod izreke, zato kažem pakšu.
nikolic777 nikolic777 15:18 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

A Nikolić se upecao



nisam se upecao, ovo je drugi, treći blog na kojem govoriš o rusofobiji...ima i kod Azdejkovića, poslednji tekst, u komentarima...
G.Cross G.Cross 19:20 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

šta je rusofobija?

gde je primećena?


Svuda, osim u Srbiji. Zasto?
maca22 maca22 19:30 04.03.2011

Re: Pitanje simetrije

G.Cross
šta je rusofobija?
gde je primećena?

Svuda, osim u Srbiji. Zasto?

Znam rusofobe (mada moram reći da me je postojanje iznenadilo) koji podjednako iracionalno se ponašaju i rasejavaju netačne informacije o toj zemlji kao i svi drugi fobi (i fili).
blue_song blue_song 19:49 06.03.2011

Re: Pitanje simetrije

Wukadin
Stari naziv za antisemitizam je judeofobija. Dakle, fobija prema određenoj veri, i zapravo je anti- osećanje do XX veka bilo versko, a ne "rasno" (navodnici jer rasne razlike i ne postoje u većoj meri). Druga stvar što se ni "preobraćenicima" nije verovalo, no da ne ulazimo u to kao ni u motive koji su često imali veze s lovom i pljačkom.
Primera radi, na stranicama kNIN-a je bila polemika. Neko reče da Jaša Tomić nije mogao biti fašista, jer tada fašizam nije ni postojao. Onda se javio jedan Jevrejin koji reče kako ni pojam antisemitizma tada nije postojao, ili se tek pojavio...

Daklem, što (iracionalan?) strah od jedne druge vere ne bi bio isto tretiran?!
A setimo se da su iste institucije (npr. Inkvizicija) proganjale muslimane kao i judaiste, te da su Jevreji bežali u muslimanske zemlje, recimo Osmansko carstvo...
U pogledu Jevreja, anti osecanje je od 17. veka postalo rasno. Ne od 20. veka!
Pre tog 17. veka i perioda prosvetiteljstva postojala je judeofobija, sto je samo 'preteca' antisemitizma - u smislu pripadnika na koje se odnosilo. Sustina je drugacija, jer se u jednom slucaju radi o religiji, a u drugom o rasi, kulturi, itd.

Erdogan, ili vec kako mu je ime, moze samo da masta u zelji da izjednaci islamofobiju i antisemitizam. Mesajuci dve potpuno razlicite stvari, on cak nanosi i uvredu Jevrejima. Savremeno znacenje antisemitizma odnosi se na period nakon holokausta, i to citav razumni svet odlicno zna. Ja se ne secam da je islamski svet stradao kao Jevreji pa da se dva razlicita pojma izjednacavaju.

Dobar deo islamofobista to jesu jer imaju kritican stav prema ucenju islama koje neretko poziva na nasilje (sto i u Kuranu doslovce stoji). Erdoganov potez je mozda pokusaj zabrane kritike nasilja tamo gde se ono jasno propagira.
tyson tyson 02:28 07.03.2011

Re: Pitanje simetrije

Savremeno znacenje antisemitizma odnosi se na period nakon holokausta,

Hmm, ovo je zanimljiva tvrdnja; možeš li malo da elaboriraš? Pre nego što se blog automatski zaključa za komentarisanje

U čemu je razlika između antisemitizma pre holokausta, t.j. antisemitizma prve polovine XX veka, i antisemitizma posle Drugog svetskog rata?

Meni se čine u principu isti. Ovaj posle WWII je kod većine javnih ličnosti možda malo oprezniji u nastojanju da ne bude previše očigledan, čisto zbog praktičnih razloga političke korektnosti.


tyson tyson 09:16 04.03.2011

planeta morona

Prosto, nije mi dopiralo do mozga da bi neko ko je i sam bio žrtva genocida mogao da bude antisemita.

Pa slušaj, ljudska glupost ne poznaje granice, ali zaista.

Kad su uspeli da se zapate istinski, nepatvoreni neonacisti u Izraelu, onda šta više da se priča...



Jelica Greganović Jelica Greganović 10:09 04.03.2011

Re: Šalom

Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 10:59 04.03.2011

Re: planeta morona

tyson

Pa slušaj, ljudska glupost ne poznaje granice, ali zaista.

Kad su uspeli da se zapate istinski, nepatvoreni neonacisti u Izraelu, onda šta više da se priča...



Ma preteruje (i generalizuje) Alex - nije mu prvi put. Budala ima svuda, ukljucujuci i Srbiju i Izrael ... Pa ima u Srbiji (i medju Srbima) i antisrba a ne samo antisemita.

Uostalom vazi i obrnuto: Izrael je uvek bio prijateljski raspolozen prema Srbiji ukljucujuci i ove zadnje godine/decenije. Ali je i medju Jevrejima bio jedan prilican broj koji su svim snagama podrzavali bombardovanje. Po onome sto sam ja imao prilike da cujem oni stariji Jevreji (posebno nekadasnji logorasi) su bili listom protiv bombardovanja ali medju ovim "modernijim" (posebno americkim) je bilo dosta onih kojima su neki interesi bili vazniji - ili su jednostavno podlegli zapadnoj propagandi o zlim/genocidnim Srbima i dobrim Albancima predvodjenim jos boljim Tacijem...

ps-edit: naravno bilo je i Srba koji su pozivali na bombardovanje Srbije - pa su kasnije jos izjavljivali da ga nije bilo dovoljno (iako je vec bilo poznato da su vecina nastradalih bili civili i da je NATO NAMERNO gadjao civilne ciljeve)...
wukadin wukadin 11:55 04.03.2011

Re: planeta morona

Ali je i medju Jevrejima bio jedan prilican broj koji su svim snagama podrzavali bombardovanje. Po onome sto sam ja imao prilike da cujem oni stariji Jevreji (posebno nekadasnji logorasi) su bili listom protiv bombardovanja ali medju ovim "modernijim" (posebno americkim) je bilo dosta onih kojima su neki interesi bili vazniji - ili su jednostavno podlegli zapadnoj propagandi o zlim/genocidnim Srbima i dobrim Albancima predvodjenim jos boljim Tacijem...


Tačno.
Međutim, podsetio bih na dijalog koji je Kusta imao sa Santa Maradonom. Kaže, kad su došli u Beograd, Santa pita "ko je ovo porušio?" u uici Kneza Miloša. Kusta veli, vaspitan sam u zapadnjačkom duhu i ne verujem u kolektivnu krivicu, zato nisam rekao Amerika, čak ni NATO, nego sam rekao - Havijer Solana.

Dakle, s jedne strane imamo Holbruka i Olbrajtovu, koja je čak bila lično nezahvalna jer je odrasla u Beogradu. Eli Vizel je bukvalno trgovao holokaustom kad je rekao bosanskim lobistima "optužite vi Srbe da imaju koncentracione logore".
Sa druge strane je recimo Džulija Gorin koja je upotno tvrdila da su zapravo Srbi žrtve, a Srebrenica u velikoj meri mit. Optuživala je i ponašanje takvih pripadnika svog naroda.
Treba istaći i da zvanični Izrael nikada nije bio protiv Srbije. Uostalom, Liberman je dobar sa Dodikom. Dakle, situacija je sve samo ne crno-bela.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:06 04.03.2011

Re: planeta morona

Virtuelni Vasilije
tyson

Pa slušaj, ljudska glupost ne poznaje granice, ali zaista.

Kad su uspeli da se zapate istinski, nepatvoreni neonacisti u Izraelu, onda šta više da se priča...



Uostalom vazi i obrnuto: Izrael je uvek bio prijateljski raspolozen prema Srbiji ukljucujuci i ove zadnje godine/decenije. Ali je i medju Jevrejima bio jedan prilican broj koji su svim snagama podrzavali bombardovanje. Po onome sto sam ja imao prilike da cujem oni stariji Jevreji (posebno nekadasnji logorasi) su bili listom protiv bombardovanja ali medju ovim "modernijim" (posebno americkim) je bilo dosta onih kojima su neki interesi bili vazniji - ili su jednostavno podlegli zapadnoj propagandi o zlim/genocidnim Srbima i dobrim Albancima predvodjenim jos boljim Tacijem...




postoji strasna razlika izmedju razlika izmedju nas u izri i american jews. ustalom, dosta american jews koji se otisli u radikalnu neopseudokomunisticku liberalu su isto toliko nedobrodosli u izraelu koliko i u srbiji. soros recimo, morao bih da proverim ali mislim da on ima zabranu ulaska u izrael zbog propagandnih aktivnosti direktno uperenih protiv interesa izraelske drzave i naroda.

a da je 1999. izrael bio pod balastom propagande americkih masmedija, to da. opametili su se vec naredne godine kada je talibanija mlada pocela plesati svoje samoubilacke plesove po ulicama najnaseljenijih gradova u drzavi. doduse, bilo je uvek nekoga iz srpske imigracije u vrhu drzavnog aparata ko je u svakoj prilici delovao blagotvorno na odlucivanje u vrhu vezano za odnos prema srbiji. da ne govorimo sada kada je na svim nivoima mladja ekipa, i kada sve to ide jos lakse.


wukadin wukadin 13:09 04.03.2011

Re: planeta morona

soros recimo, morao bih da proverim ali mislim da on ima zabranu ulaska u izrael zbog propagandnih aktivnosti direktno uperenih protiv interesa izraelske drzave i naroda.


Pametno
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 14:03 04.03.2011

Re: antisrbi

Jelica Greganović
http://www.sumadijapress.com/index-p62-ni13404-c62.html



za sumadiju je poznato ovde da je desnicarski stronghold.

ponovo, koliko je meni poznat zvanican stav izraela, to je da niti drzavni aparat, niti jevrejska agencija, niti savez j-opstina u srbiji nije autorizovan da se mesa u unutrasnja srpska - ili ma cija, for that matter.

drugim recima, desnicarenje na nivou drzavne ideologije, ili stava jednog dela javnosti, problemi su koje srbija mora da resi sama sa sobom.

ps. nevezano za to, da li postoje ozbiljne studije o tome koju podrsku je imao nedic unutar srpskog naroda tokom 2. rata? koliko ja znam iz svoje porodicne perspektive, moje su hapsili, a pojedine trazili i za likvidaciju.

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:48 04.03.2011

Re: antisrbi

za sumadiju je poznato ovde da je desnicarski stronghold.

Ako mene pitaš, ja bih rekla da to baš i nije tačno, Šumadija jeste monarhistički raspoložena, ali to ne znači da je desničarska.
Što se tiče porodičnih istorija, i moje su iako su Šumadinci, četnici tražili da kolju i ganjali naokolo, iako uopšte nisu bili ni u partizanima, niti komunisti i silno su se nagutali od obe strane. Nisu ni četnici tako omiljena pojava u Šumadiji kako se to misli ili kako se ona predstavlja kao četničko-desničarsko leglo. Itekako su nagrabusili od četnika, Nedićevaca i Ljotićevaca, a onda je stigla nova vlast, pa im se i ona krvi napila, moguće upravo zbog stereotipa da je Šumadija četnički kraj.
Moja baka je bila Hrvatica, Zagrepčanka. Ceo WW2 je preživela u Šumadiji, radila kao učiteljica. Dlaka z glave joj nije falila, niti je ikome bio problem što im decu uči "pripadnica neprijateljske države".
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:23 04.03.2011

Re: antisrbi

pa naravno, ne mislim ni ja da je tako, uostalom to nije ni moj stav i ne zracim ga naokolo u sporadicnim suretima sa uticajnim ljudima. moj kompletni stav da je srbija jedna pristojna zemlja, i da su srbi/srbijanci (ovo drugo je posebno iritirajuca novotarija, kao nismo srbi, nego srbijanci posto je tako politicki korektno da se kaze) pristojan narod, uopste uzev, kojem je neophodna sansa da se uspravi, ojaca ekonomski, i bude uzoran.

that's my belief.
jedan.kub jedan.kub 23:09 04.03.2011

Re: antisrbi

Nikad kraja glupostima



I umesto da se zbližimo s braćom po genocidu i zovemo ih da dođu i ulažu, a svi znamo da imaju kintu, i tražimo im da nam pomognu u našim beskonačnim diplomatskim borbama, mi dolazimo u situaciju da se pravdamo zbog nesrećnika obrazovanih na Velimiroviću. A Spilberg piše Hrvatima.

Mislim da smo se vec pokazali kao nepouzdani ili neozbiljni(satelit)
psihocuda psihocuda 10:10 04.03.2011

zablude ili nešto drugo...

Pre tri godine u razgovoru sa dorćolskim Jevrejinom, neću navoditi prezime porodice jer je širom poznato,saznala sam da se Beč u pismenoj formi zahvalio na svesrdnoj saradnji Beograda u prijavljivanju Jevreja.On u svojoj arhivi ima to pismo koje je iz bečke centrale stiglo u Beograd.Kako sam shvatila iz njegove priče, pretpostavljam da je istinita, a ne mitološka,beogradjani su prednjačili u drukanju Jevreja.Bila sam zapanjena,verolala sam da je Beograd bio bar jedan deo Valtera i grada koji ima nekontanimiran mozak.Takodje, pričao nam je o jednom, za Jevereje,čuvenom dorćolskom obućaru, Srbinu, koji je spasao neke članove njegove porodice krijući ih u svom domu, iz uže porodice ih je trideset ubijeno.
Iako već 20 godina ne živi u Beogradu svoga sina podiže kao Srbina i Jevrejina a,nadasve Dorćolca.
Hansel Hansel 10:35 04.03.2011

Re: zablude ili nešto drugo...

Priča se i da su (neki - drugi kažu - mnogi) iz Srbije (samo Srbi?) tokom rata (a i posle njega) cinkarili lažno (i Srbe, jašta) samo tako... da li iz osvete, da li da bi sebe obezbedili... ako je to tačno, tj. ako je zaista bilo toliko masovno... mada, kažu, viđano je i u drugim narodima u Evropi.
buba_truba buba_truba 10:56 04.03.2011

Re: zablude ili nešto drugo...

psihocuda
Iako već 20 godina ne živi u Beogradu svoga sina podiže kao Srbina i Jevrejina a,nadasve Dorćolca.

Neverovatno! I pored te "svesrdne saradnje Beograda u prijavljivanju Jevreja", on i dalje eto, "iako već 20 godina ne živi u Beogradu svoga sina podiže kao Srbina i Jevrejina a,nadasve Dorćolca." Mislim, koji mu je!? Lud li je?

A možda je samo beznadežno zaljubljen u Srbe, Beograd, Dorćol... pa mu ni ta neuzvraćena ljubav (i još gore od neuzvraćene ljubavi - mržnja čak), uopšte ne smeta da i posle 20 godina voli? Interesantno!
Piromanski Piromanski 11:08 04.03.2011

Re: zablude ili nešto drugo...

Priča se i da su (neki - drugi kažu - mnogi) iz Srbije (samo Srbi?) tokom rata (a i posle njega) cinkarili lažno (i Srbe, jašta) samo tako...


Da. Postojala je cak i objava komande Gestapoa za Beograd da gradjani prestanu da prijavljuju jedni druge jer je to toliko uzelo maha da su siroti cinovnici tajne policije bili prenatrpani komsijskim cinkarenjem. Analogni hakeri ili prosti domaci zlobnici?
Sepulturero Sepulturero 11:40 04.03.2011

Re: zablude ili nešto drugo...

Цинкарење се наставило и током ратова деведесетих година када су нас многи Срби цинкарили по Западу. А данас је цинкарење чак и озваничено тиме што се нуде којекакве награде.
Hansel Hansel 11:48 04.03.2011

Re: zablude ili nešto drugo...

Ako je ta objava zaista postojala i ako je bial tačna, bilo bi lepo da su za nju bili "zaslužni" analogni hakeri , ne bih voleo da je u pitanju komšijska zloba, mislim da je (mada me to ne čini spokojnim) najvećim delom pokušaj da se zaštiti sopstvena porodica, ali je i ta ne-svest užasavajuća.
buba_truba buba_truba 11:50 04.03.2011

Re: zablude ili nešto drugo...

Piromanski
Analogni hakeri ili prosti domaci zlobnici?

Baš to, prosti zlobnici kojih ima baš svuda i kako gde obitavaju zovu se domaći zlobnici i polusvet.
I nemaju nacionalno određenje, prosto, sve je to ljudski rod, nažalost, od pamtiveka.

Hansel Hansel 12:07 04.03.2011

Re: zablude ili nešto drugo...

Sepulturero
Цинкарење се наставило и током ратова деведесетих година када су нас многи Срби цинкарили по Западу. А данас је цинкарење чак и озваничено тиме што се нуде којекакве награде.

E, pa to nije baš isto. Ne može biti isto ocinkariti nekoga ko je kriv, pa makar i za nagradu, i oklevetati nevinog, zbog čega ovaj može da izgubi život. Osim ako misliš da su ovi s poternica sigurno nevini. Bez ulaženja u moguće kontroverze u vezi s pok. patrijarhom, ali on je i ovo rekao: "Da sam optužen, otišao bih u Hag. Da se branim".
tyson tyson 15:05 04.03.2011

Re: zablude ili nešto drugo...

saznala sam da se Beč u pismenoj formi zahvalio na svesrdnoj saradnji Beograda u prijavljivanju Jevreja.On u svojoj arhivi ima to pismo koje je iz bečke centrale stiglo u Beograd.

Koji Beč kom Beogradu? Centrala čega? Ko je tu kome pisao? O čemu se ovde uopšte radi?!?



Milan Karagaća Milan Karagaća 10:09 05.03.2011

Re: zablude ili nešto drugo...

saznala sam da se Beč u pismenoj formi zahvalio na svesrdnoj saradnji Beograda u prijavljivanju Jevreja.

Tačno je da je Nedićeva Srbija prednjačila i čak se hvalila kako je očistila Srbiju od Jevreja. Verovatno neki sada probuđeni kojima su Nedić, Ljotić, i četnici uzori misle da trebaju da ponovo očiste Srbiju i da bude država «SrBskih arijevaca», kao što je u Nedićevo vreme propisivao zamenik ministra prosvete, čuveni Velmar Janković.
Upravo zbog svega toga zaslužuju divljenje i veliko poštovanje mnogi Srbi koji su i u takvim uslovima bili veliki ljudi i sakrivali Jevreje . Samo zahvaljujući njima u Beogradu i Srbiji ima toliko Jevreja koliko ih sada ima.O tim divnim ljudima možete pročitati u Feljtonu o spašavanju Jevreja
Hansel Hansel 10:24 04.03.2011

Je ' ovo kod nas?

alexlambros
Sada imamo popove koji maltretiraju gejeve a onda nekima među njima plate seksualne usluge. Imate popove koji govore o čednosti i uzdržavanju od masturbacije a onda zavlače ruke u gaće maloletnim dečacima.

Mislim, je l' bila neka vest ili ti znaš lično za ove primere (slučaj Pahomije je, naravno, opštepoznat)?

Što se Nikolaja tiče, nikada nisam imao živaca da se detaljno informišem šta je tu prava istina, da li se kasnije odrekao, kako sam čuo, antisemitskih stavova... Sada, na brzinu, nađoh neka objašnjenja da nije reč o mržnji prema celom jevrejskom narodu itd. itsl. Ne znam šta je istina, pa neću da citiram taj tekst, ali moram da kažem da postoji jedna velika greška generalizacije koja se viđa svuda u svetu - ako je vlada neke zemlje učinila kakvo zlo, počinje da se mrzi nacija čija je to vlada bila; druga vrsta greške - zbog "zaštićenosti" jedne stradale nacije, pomišlja se da niko u toj naciji ne može da učini neko zlo; konačno, ako zlo počini neko iz bilo koje nacije, razlog tog zla pronalazi se u njegovoj nacionalnoj/verskoj pripadnosti, ne u njegovoj osobenosti (EDIT: Biljana Vilimon je javno rekla da kada je čula za ubistvo Ane Lind, da je odmah znala da je ubica Srbin!)... i tako, da ne davim mogućim potkombinacijama... To su tako jednostavne istine, ali iz nekog razloga čak i intelektualcima je teško da ih diferenciraju... Da li bi i osuda Izraela zbog ponašanja u svom okruženju bila takođe viđena kao varijanta antisemitizma?

Hm, još malo o Nikolaju, naiđoh na zanimljive pasuse, svestan da su možda (ili verovatno) upotrebljeni za relativizaciju njegovih stavova samo o, kako se kaže, "talmudskom judaizmu" (da nije bio protiv Jevreja navodi se kao dokaz da je bio pobratim s nekim Jevrejinom itd; mene zanima samo da li je to istina i da li i šta ko sve izvlači iz konteksta i zašto) - mada zaista možda daju "metauvid" u prirodu njegovog opšteg gledanja na stvari, da ne kažem - propovedništva, evo jednog - o Srbima (ali, valjda, ne opet o svima ):

Sa istom takvom strogošću (prethodno su bili citaiti o Indiji, islamu...) i surovošću ljubavi Sveti Nikolaj je govorio i o svom narodu: "Šta čekate, Srbi? Hoćete li da budete bačeni u staro zarđalo gvožđe, kao što su mnogi narodi već bačeni, ili ćete se jednom od ognja stradanja osvestiti i zasijati kao narod Boga Živoga? Hteli ovo ili ono, Bog će učiniti od vas ono što On hoće po želji velikih hristoljubivih predaka vaših. To jest bacaće vas u peć ognjenu i u potop i pod tuđinski mač, i u tunel mraka i neviđenja, i u bezdane bezboštva i zločina, dokle god se ne osvestite i ne povratite k Bogu i k sebi. Zar se ne stidite, i zar ste baš sasvim izgubili stid? Pet stotina godina Bog vas je bacao u oganj i stavljao na Svoj nakovanj, da bi varnice iz tebe izletale po celome svetu, i na kraju krajeva, čim ti je Gospod dao oslobođenje, koje si ti shvatio kao odularenje, ti si se pokazao kao sirovo gvožđe, a ne čelik. Da li se stidiš? Da je Bog pola hiljade godina dresirao divlje zveri, zar se ne bi pokazale bolje od tebe?" ("Kroz tamnički prozor" ).


Ne znam šta je po Nikolaju trebalo da urade Srbi (a da se i sami kritikujemo - kritikujemo se, do kritizerstva i samomržnje - pojam poznat i kod Jevreja), ali mišljenje o "strogosti i surovosti ljubavi" prepuštam vama...
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:41 04.03.2011

Kuda ideš Srbijo?

"Sada imamo popove koji maltretiraju gejeve a onda nekima među njima plate seksualne usluge. Imate popove koji govore o čednosti i uzdržavanju od masturbacije a onda zavlače ruke u gaće maloletnim dečacima. Imate popove u džipovima i đakuzijima koji propovedaju hrišćansku skromnost i razmnožavanje uprkos pandemijskom siromaštvu. Imate popa koji organizuje humanitarnu akciju i mazne pare za gladne na Kosovu. Imate svetitelja antisemitu i patrijarha koji krije pedofila u svojim redovima. Imate Vesne Rivas, Maje Nikolić i Aleksandre Janković koje se „dive pameti tih mladih i čestitih ljudi iz Obraza". Imate Aidu Rašljanin, hidžabe i Zukorlića, imate najveći krst i najveće munare, imate mešetarenje s porezima i donacijama u crkvi ko i u Kolubari, imate crkvu povezanu sa nacističkim organizacijama, imate islamsku zajednicu povezanu s talibanima, imate jednu svepotapajuću materijalnu bedu i duhovnu bedastoću."

Sve što ste naveli je tačno, a da se Srbija time u svakom pogledu srozava nije teško zaključiti.
ed_novipazar ed_novipazar 10:43 04.03.2011

Mozga? Do kojeg mozga?

Prosto, nije mi dopiralo do mozga da bi neko ko je i sam bio žrtva genocida mogao da bude antisemita.

Ne dopire tebi do mozga mnogo sto sta. Na primjer, to da brojka od 4,6 miliona palestinskih izbjeglica samo covjeku koji je do posljednje celije ispunjen mrznjom moze da da ideju da okaci majicu sa natpisom "I stand with Israel".

I umesto da se zbližimo s braćom po genocidu i zovemo ih da dođu i ulažu ...

Na svasta sam navikao ali na ovakvu morbidnost nisam racunao. Poznato mi je da se ostvaruje saradnja po raznim osnovama ali da se neko poziva na genocid jednih (nad Palestincima) i drugih (nad Bosnjacima) i da to uzima kao osnovu za saradnju ...
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:08 04.03.2011

Re: Mozga? Do kojeg mozga?

ed
Na svasta sam navikao ali na ovakvu morbidnost nisam racunao. Poznato mi je da se ostvaruje saradnja po raznim osnovama ali da se neko poziva na genocid jednih (nad Palestincima) i drugih (nad Bosnjacima) i da to uzima kao osnovu za saradnju ...


Covek se poziva na STVARNI genocid izvrsen nad stotinama hiljada, odnsno miliona Srba i Jevreja ... a morbidnost je ovo tvoje izmisljanje genocida tamo gde ga nema.

ps. etnicko ciscenje, proterivanje (ili pak bezanje stanovnistva iz ratom zahvacenih podrucja) nije genocid ni po jednom normalnom i uobicajenom kriterijumu (tvoj morbidni kriterijum ne spada medju njih) ...
predatortz predatortz 12:12 04.03.2011

Re: Mozga? Do kojeg mozga?


Ne dopire tebi do mozga mnogo sto sta. Na primjer, to da brojka od 4,6 miliona palestinskih izbjeglica samo covjeku koji je do posljednje celije ispunjen mrznjom moze da da ideju da okaci majicu sa natpisom "I stand with Israel".



Ma to ti je k'o fudbal...Neko navija za Palestinu, neko za Izrael.
Napred Izrael!
wukadin wukadin 12:53 04.03.2011

Re: Mozga? Do kojeg mozga?

a morbidnost je ovo tvoje izmisljanje genocida tamo gde ga nema.


Kako bre nema!?
Reko muftija da je genocid što "Bošnjaci" u Novom Pazaru imaju malo mesta direktora javnih preduzeća
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 13:02 04.03.2011

Re: Mozga? Do kojeg mozga?

wukadin

Kako bre nema!?
Reko muftija da je genocid što "Bošnjaci" u Novom Pazaru imaju malo mesta direktora javnih preduzeća


A da, ja zaboravio da je Ed-ov obozavani vojda sad Zukorlic - od kad je umro autor "islamske deklaracije"...
predatortz predatortz 13:04 04.03.2011

Re: Mozga? Do kojeg mozga?

Virtuelni Vasilije
wukadin

Kako bre nema!?
Reko muftija da je genocid što "Bošnjaci" u Novom Pazaru imaju malo mesta direktora javnih preduzeća


A da, ja zaboravio da je Ed-ov obozavani vojda sad Zukorlic - od kad je umro autor "islamske deklaracije"...


Živ je Alija - umro nije
dok je eda i 'liberalne' Srbije...
chole10 chole10 21:36 04.03.2011

Re: Mozga? Do kojeg mozga?

Kako god uzeo to nam je NZS (najmanj zajednicki sadrzalac).
jedan.kub jedan.kub 23:22 04.03.2011

Re: Mozga? Do kojeg mozga?

gorran2 gorran2 10:52 04.03.2011

Nije jednostavno

maca22 maca22 11:12 04.03.2011

Re: Nije jednostavno

Da li je gospodin doktor javio Izraelu da makne Srbiju sa spiska zemalja koje nisu nikad bile antisemitske?
Exitus Letalis Exitus Letalis 11:15 04.03.2011

male zablude oko nepostojanja ...

... antisemitizma u srbiji.

Jugoslovenski ministar inostranih poslova Anton Korošec izjavio je u septembru 1938. godine da u "Jugoslaviji jevrejsko pitanje ne postoji", a da jevrejske izbeglice iz nacističke Nemačke nisu dobrodošle u Jugoslaviju. Tri meseca kasnije jedini Jevrejin u Senatu, vrhovni rabin Isak Alkalaj bio je izbačen na zahtev premijera Milana Stojadinovića. Antisemitizam uzdignut na nivo zvanične politike u Kraljevini Jugoslaviji doživeo je svoju kulminaciju kroz antijevrejske akte vlade Cvetković-Maček, sa čijom se primenom otpočelo 5. oktobra 1940. godine. Uredbom o upisu lica jevrejskog porekla uveden je numerus clausus od 0,5 odsto, što znači da broj učenika i studenata jevrejskog porekla koji su se mogli upisati u srednje škole ili na univerzitet, nije mogao biti veći od njihovog procentualnog učešća u ukupnom broju stanovništva. Drugi antijevrejski zakon odnosio se na zabranu Jevrejima da obavljaju izvesne delatnosti (trgovina životnim namirnicama na veliko), a treći na njihovo isključivanje iz nekih rodova vojske, do ograničavanja polaganja oficirskih ispita i profesionalnog napredovanja.



Exitus Letalis Exitus Letalis 11:21 04.03.2011

Re: male zablude oko nepostojanja ...

i još:


Vodeći jugoslovenski zagovornik nacističke ideologije, Dimitrije Ljotić, osnovao je Zbor, sverpsku pronacističko-fašističku stranku 1935. godine. Bila je to mala ali neobično aktivna organizacija, koja je štampala veliki broj novina, knjiga i pamfleta, među kojima je bila i najekstremnija antisemitska literatura.


U Vojvodini, etnički mešovitoj sredini, gde je živelo oko 500.000 folksdojčera Zbor je štampao novine na nemačkom jeziku Die Erwache (Buđenje), a na srpskom jeziku Naš put. Obe publikacije pozivale su na rat sa Jevrejima. Savez jevrejskih opština je 1936.godine tužio urednika lista zbog klevete, ali je sud odbacio tužbu.



Srpska pravoslavna crkva

Patrijarh (Petar Rosić) Varnava 1937. godine pokazuje "živo interesovanje za Hitlera i njegov politiku koja "služi čitavom čovečanstvu". U maju 1937. godine SPC u službenoj publikaciji ukazuje da su Jevreji sila skrivena iza slobodnog zidarstva, kapitalizma i komunizma, "tri najveća zla" sveta.

"Jevreji predstavnici masonerije, Jevreji predstavnici kapitalizma, i Jevreji predstavnici proleterske revolucije. Među njima nema razlikovanja u gledanju na svet. Oni su samo Jevreji i ništa više...Dakle, neprijatelj je lukav kao zmija i javlja se u nekoliko oblika. Zato je opasan".
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 11:30 04.03.2011

Re: male zablude oko nepostojanja ...

Exitus Letalis
i još:

Vodeći jugoslovenski zagovornik nacističke ideologije, Dimitrije Ljotić, ...




Ah evo je i Edova drugarica koja se svim silama borila i dokazivala ovde da bi i Srbija trebalo da bude osudjena za "genocid" po tuzbi BiH (one iste koja slavi ratne zlocince Orica, Ganica & Co)
Exitus Letalis Exitus Letalis 11:46 04.03.2011

Re: male zablude oko nepostojanja ...

mislim da se lako može naći da je bilo vrlo živo izdavaštvo pre ww2 antisemitskog sadrzaja, da su organizovane izložbe etc.

u vladi pašićevoj pomoćnik ministra obrazovanja

Potisnuta istina

2. Antisemitizam

Uvereni u nemačku pobedu i u ostvarenje Hitlerovog “novog poretka” posle rata u kojem više neće biti Jevreja, kolaboracionisti su prihvatili i preuzeli ključne ideje nacionalsocijalizma o nužnosti zaštite čistote “krvi i rase” uz teze o “krvnoj vezi” nacije čije uništenje dolazi od “tuđinskih misli” – jevrejstva, masonstva, komunizma i demokratije. U cilju prilagođavanja “Nove Srbije” nacionalsocijalizmu, predviđali su osnivanje Zavoda za “rasno-biološka ispitivanja” radi čuvanja srpskog naroda od “nepravilnih mešavina”, a njihova propaganda je u svojoj ideološkoj revnosti redovno upotrebljavala pojmove “čista rasa”, “bela rasa”, “arijevstvo”, “nearijevstvo”…

U duhu nacionalsocijalizma, Nedićeva vlada je svojim dekretima prvo sprovela odluke okupacionih vlasti o gubljenju prava na rad Jevreja i Roma. Pored vlade i razna udruženja (pre svih, Savez muzičara za Srbiju i Advokatska komora Beograda) su svesrdno sprovodila ove odluke. Uredbama Nedićeve vlade je zabranjeno “Jevrejima i Ciganima” da rade u državnim službama, da budu slušaoci Univerziteta u Beogradu, da učestvuju u Nacionalnoj službi rada za obnovu Srbije, a sva njihova imovina proglašena je vlasništvom Srbije bez naknade.

Princip “čiste” nacije zahvatio je sve sfere društvenog života u Nedićevoj Srbiji u kojoj su državni službenici, profesori, đaci, studenti morali da dokazuju da su Srbi. “Arijevski paragraf” je ušao u zvanična dokumenta Nedićeve vlade kojima je prilikom zapošljavanja u državnoj službi zahtevano da kandidati prilažu dokaze da su srpske narodnosti i “arijevskog porekla” i da u porodici nisu imali “jevrejske ili ciganske krvi”. Potvrde su izdavale opštinske vlasti.

Uz napred navedene mere Nedićeve vlade protiv Jevreja i Roma, sprovođene uredbama i dekretima (rasna i nacionalna diskriminacija, izbacivanje sa posla, oduzimanje celokupne imovine, uskraćivanje svih građanskih prava…), propaganda je svakodnevno ponavljala da je rat izazvala “jevrejska zavera” i da je on rezultat “paklene jevrejske misli”. Istorijska “argumentacija” je pronalažena u starim antisemitskim tvrdnjama da su Jevreji vekovima težili da zavladaju svetom – od vremena Hrista, preko Francuske revolucije koja je njihovo delo, do komunizma koji su oni stvorili, a osuđivan je i Berlinski kongres jer je nezavisnost Srbije uslovio izjednačavanjem prava Jevreja sa pravima Srba. Nedićeve novine su objašnjavale da “judeomasonska” internacionala vlada svetom i da je ujedinila druge dve internacionale – kapitalizam i marksizam – sa ciljem da spreči ostvarenje “pravednih” zahteva “Velikog Nemačkog Rajha”. Glavne argumente pronalazile su u idejama Adolfa Hitlera, otvoreno se pozivale na njih, citirale njegove reči kao temeljni dokaz protiv Jevreja, podržavale “opravdane” zahteve nacional-socijalizma da se Jevreji “proteraju” i “očiste” iz svih zemalja i zaključivale da će to biti “spas” za Evropu.

Po Nedićevoj propagandi, Jevreji ne samo da su bili “krivi” za sve velike događaje hiljadugodišnje evropske istorije, već su bili podjednako “krivi” i za pisanje evropske istorije koja je bila “običan falsifikat”, za parolu “sloboda, jednakost, bratstvo”, za ubistvo ruske carske porodice, za Katinski zločin, za alkoholizam u Francuskoj, za Ajnštajnovu “nezasluženu” naučničku slavu, za Pikasovu “nakaznu” umetnost…

U odnosu na srpski narod, Jevreji su bili “krivi” što ideje “nemačkog i fašističkog prevrata” nisu mogle da prodru u Srbiju i što je bio mnogo veći uticaj zapadnih demokratija, bili su “krivi” za širenje “materijalističkog duha” kod omladine, za “odnarođavanje” Beograda, za 27. mart 1941, za parolu “bolje rat nego pakt”. Bili su “krivi” i za štampanje i čitanje “pogubne” literature, za predratno javno mnjenje oblikovano “judožurnalistikom”, za “uništavanje” predratnog Narodnog pozorišta i celokupne srpske kulture i umetnosti kojima su “naturili” parisko-jevrejski umetnički pravac “koji ovde nikom nije bio potreban”. A sve su to radili jer je “interes međunarodnog jevrejstva da srpskog naroda nestane”. Zato je centralni zahtev celokupne Nedićeve propagande, postavljan kao uslov za obezbeđenje samog života naroda, bio – “smrt međunarodnom jevrejstvu i judeoposlušnoj masoneriji, njihovo potpuno ne samo fizičko već i duhovno uništenje”.

Na kraju, gde je bilo mesto Roma u Nedićevoj Srbiji. Iako su uvek svrstavani uz Jevreje kao “nearijevci” i za vreme rata podelili njihovu sudbinu obeležene, progonjene i masovno ubijane nacionalne grupe, u propagandnoj aktivnosti kolaboracionista nisu, kao Jevreji, bili “žrtveni jarac” za sve “pošasti” učinjene većinskoj naciji. I njihovo ime je, međutim, svakodnevno upotrebljavano. Smatralo se sasvim legitimnim da se javno (u štampi, na predavanjima) ono koristi samo u jednom smislu – kao najveća poruga.
apacherosepeacock apacherosepeacock 11:51 04.03.2011

Re: male zablude oko nepostojanja ...

Током двадесетих и тридесетих година и упоредно са усељавањем Јевреја и Арапа у мандатну Палестину, избијају сукоби и побуне палестинских Арапа. Арапи подижу побуне: 1922. па 1929. За време арапских побуна, Британци углавном стоје са стране (најпознатији пример арапског насиља у овој побуни су уништавање древног јеврејског насеља у Хеброну, у који се Јевреји враћају тек након рата 1967. године), упркос мандату Друштва народа, по којем су мандат над Палестином добили, како би на њеној територији, успоставили јеврејски национални дом. Британија почиње да ограничава јеврејско, али не и арапско усељавање.

Долазак нациста на власт у Немачкој 1933. појачава досељавање у Палестину. Арапи изазивају нереде у Јерусалиму и Јафи. Арапи се опиру насељавању Јевреја, што с временом кулминира у побуни 1936. Британци побуну гуше тек три године касније (њен вођа, јерусалимски муфтија хаџи Амин ал Хусеини бежи у Берлин. Он ће, за време Другог светског рата, основати Ханџар дивизију). Британска влада шаље Пилову комисију (под вођством лорда Роберта Пила) која закључује да мандат више не функционише и препоручује поделу земље на две државе - јеврејску и арапску, и неутрално свето подручје којим би управљала Британија. Кроз две године Британија је, с Хитлером, на власти у Немачкој и с Другим светским ратом пред вратима, издала злогласну "Белу књигу" у којој значајно ограничава улазак Јевреја у Палестину, ограничавајући имиграције на број од 75 000 људи у идућих 5 година. Јевреји то виде као кршење Балфурове декларације и мандата.

За време рата дешавала су се многа легална и нелегална усељавања и даља поларизација две заједнице. Током холокауста у Европи, В. Британија и САД нису прихватале јеврејске усељенике, па је њихова једина нада била Палестина. Као резултат тога, 1947. Јевреји чине 33% становника. Током година, Јевреји су стекли и много земље купујући је од Арапа.
Exitus Letalis Exitus Letalis 11:53 04.03.2011

Re: male zablude oko nepostojanja ...

Ah evo je i Edova drugarica koja se svim silama borila i dokazivala ovde da bi i Srbija trebalo da bude osudjena za "genocid" po tuzbi BiH (one iste koja slavi ratne zlocince Orica, Ganica & Co)

ne, vaso, nisam ja edina drugarica.
naprotiv, sa mnogim njegovim stavovima se ne slažem,

a ovo su citati. ovo je potisnuta istina.
ti mora da s pao s marsa ako nisi čuo za jončićevo i velmarovo ministarstvo za obrazovanje (čitaj mržnju) a sve u službi nedećive vlasti koja je blisko sarađivala sa okupatorom.

dakle, i kada je reč o restituciji, nekako se ne pominju te godine pre 45 kada je oduzimana jevrejska imovina bez naknade. i u kojoj i danas sede razni budžovani.
kupili ili dobili, sad svejedno, al tuđe.

znaš, vaso, nije tuđe samo ono što je srpsko.
tuđe je i ono što je oduzeto jevrejima, nemcima, romima etc.

malo objektivnosti ne bi škodilo ili ti ne možeš ni da zamisliš da su srbi mogli, na primer, geci konu, da oduzmu imovinu!
ili drugim nesrbima!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana