In memoriam| Na današnji dan

[R]EVOLUCIJA

Bojana Maljević RSS / 09.03.2011. u 05:47

Osim što sam ponosna što ovaj video gledam na svom računaru marke Apple - dakle ja koja marke bilo čega ne volim, ne nosim i izbegavam -  želim video da podelim sa vama. Baš danas, dvadeset godina posle devetomartovskih demonstracija. Koje nisu ili jesu uticale, na različite načine, u manjoj ili velikoj meri, na živote svih nas. Koje jesu ili nisu bile odluka

Tog devetog marta 1991. odlučila sam, definitivno, da neću studirati prava i da je moja advokatska karijera okončana pre no što je i počela. Tih dana, na neki čudan način kroz učešće u plišanoj revoluciji, došla sam do toga da od prava u ovoj zemlji neće biti ništa, još dugo. Od pravde takođe. I opredelila sam se za ono što volim, a za šta sam mislila da mi neće pojesti džigericu - glumu. To je bio taj moj izbor, iz ljubavi. Posle se ispostavilo da su mi džigericu pojeli i gluma, kao neizvestan posao koji zahteva puno strpljenja - i pravo, kroz život u državi koja se njime nije mogla podičiti.

Elem, počela sam odmah da se spremam za prijemni. Moj izbor za dramski monolog bila je Aglaja - Idiot, Dostojevskog. Što se komedije tiče, radila sam Zlu ženu, Sterijinu. "Recitacija" je bila jedna divna pesma Ane Ahmatove, koju sam volela da govorim. Kao konačna moja drskost na prijemnom bio je izbor jednog monologa i songa Poli Pičam iz Brehtove Prosjačke opere. Takodje i pesma Lili Marlen (neka kombinacija izvođenja Marlene Ditrih i Hane Šigule). Nisam znala da pevam, otuda je to bio drzak izbor. Ali sam vežbala, svakog dana, mesecima.

Odlazila sam, skupa sa drugarima iz XII gimnazije na studentske demonstracije, počevši od 10. marta. Neko vreme bila bih sa njima tamo, a neko vreme bih sedela u Udruženju na Terazijama, sa drugim drugarima koji su se takođe spremali za prijemni, a gde su se okupljali mnogi glumci, pisci i drugi. Tamo smo pratili dešavanja u Skupštini. Odatle sam Leki do govornice dvaput odnela vodu. To je bio sav moj doprinos, ako ne računam samo prisustvo. 

Mama se protivila mom odlasku na demonstracije, jer imala sam šesnaest godina, nisam bila student, čak ni završna godina gimnazije. A i tenkovi su prolazili baš kroz ulicu Vojvode Stepe, gde se nalazila moja škola, koja nam je bila zborno mesto za polazak peške do Terazija. Tata je podržao moju želju da u tome učestvujem. Dao mi je i svoju vijetnamku koju je nosio na demonstracijama '68. Vijetnamka mi je bila velika ali sam smatrala da mi odlično pristaje i da je sasvim pogodna za tu priliku. Posle sam je često praktikovala i na drugim demonstracijama, jer kada bih osetila suzavac, nekako sam cela mogla u nju da se zavučem. Činilo se da to pomaže. 

I tako sam, podržavajući studente, pomislila da sam odrasla. I prestajala sam da idem u školu. Što je rezultiralo time da moj otac potom mesecima nije govorio sa mnom, kada je to saznao. Ponašao se kao da sam vazduh. Prolazio je pored mene u kući kao da sam nevidljiva osoba. Rekao je da bi me izbacio iz kuće, da ga zakon ne obavezuje da me u njoj drži do 18. godine, te da do tada mogu u njoj i da ostanem. Nije mogao da podnese činjenicu da sam ga (istina baš mnogo puta) slagala da idem u školu, a odlazila sam ko zna gde. To ko zna gde bio je ili bioskop, ili neko mesto na kojem sam mogla da se spremam za prijemni, ili obližnji kafe Meda pored škole, gde sam saznavala šta sam sve važno propustila i ko me je od nastavnika spominjao. 

U mojoj kući sve je bilo dopušteno, osim laži. A ja baš to. Laž kao nekakav dokaz slobode i nezavisnosti. I grizla me je savest što sam lagala oca i majku. Ali više oca. Jer me je tako lepo podržao za te devetomartovske demonstracije na kojima sam se, sama sa sobom, više izborila za sebe - nego za zahteve studenata. Rekao je "Treba da ideš. Uvek treba da se boriš za svoja prava. Ili da podržavaš one kojima su prava ugrožena". Nismo govorili, otac i ja, sve do dana prijemnog. Tog dana, kad sam se probudila, na radnom stolu stajala je poruka, pisana njegovom rukom: "Želim da ti se posreći. Voli te tata". Stavila sam poruku u džep i otišla na FDU. Posrećilo mi se. Upisala sam fakultet koji sam veoma volela da studiram. U zemlji u kojoj već tada nisam volela da živim.  

Ne znam da li je tog 9. marta istorija krenula nekim drugim tokom, ili je to samo bila mogućnost. Ali moja istorija svakako se tih dana promenila. Od tada sam počela da donosim isključivo svoje odluke, ma bile i na sopstvenu štetu. Od tada pratim svoju evoluciju. 

A sad ovaj video, koji me je više inicirao da napišem sve ovo, od samog jubileja. Uživajte.

 



Komentari (143)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

fantomatsicna fantomatsicna 06:56 09.03.2011

Numero Uno!

E komentar kad polako procitam..
fantomatsicna fantomatsicna 07:32 09.03.2011

Daklle

Ja sam zaista bila mala kad se sve to desavalo i samo mogu da kazem da citajuci o tome sve izgleda zalosno..i tuzno.
Mene je odusevio Steve Jobs i njegov govor i sigurno cu ga preporuciti i dalje.Vrlo dobro za motivaciju.Bas se pitam kako to da dosta uspesnih ljudi nisu nikad zavrsili neke visoke skole a postigli tako velike rezultate.
Procitah ovo negde;"Stay in school, or you could become Bill Gates" - The world's richest dropout got his (honorary) degree this weekend.
[b][/b]Hvala autorki]
max.cohen92 max.cohen92 07:49 09.03.2011

Apple hater...

Ne gotivim Apple,ne gotivim Steve-a,ali imam dubok respect i prema njemu i brand-u.Iskreno,mislim da me najvise nervira njegov izgled,deluje mi kao nepostovanje sebe, drugih,mozda isuvise "I don`t care" za nekog tog statusa.Ako hoces da promovises svoj Brand kao ultra stylish, slick, a izgledas ovako, nesto je u disharmoniji teskoj.Ne ide jednostavno,deluje usiljeno u svom pokusaju da bude ultra cool.
U vezi sa zivotnim odlukama profesije radi...posle matematicke gimnazije,moja keva kao i sve Jevrejke imala je dve ideje.Advokat kao deda ili ekonomija,family business,bar inzenjer kao njen otac,nikako arhitekta kao ludi Max,kevin deda.Po njoj arhitektura fax za budale,nekonkretno,nedoreceno,isuvise umetnicki za pragmatican jewish pogled na svet."SIne,taj fakultet valja samo za ukrstene reci i da se dobro udas,ali posto sam rodila dve cerke i budalu,a nisi cerka..."Keva,kralj.
Matori kao etalon Montenegrina,dve zelje.Ili ces biti ljekar ili advokat.Ako bas zastranis,ajde gradjevina je podnosljiva,ali to je granica...i naravno ja zavrsim na masinskom faksu.Izdrzim godinu,ispizdim,isfrustriram se i odvalim prijemni za arhitekturu kao sto sam planirao.Ne kajem se ni jednog trenutka zbog one godine na masincu,bilo kao vojska.Nekad moras da radis neke stvari da shvatis sta ences,ne zelis,ne volis.Izvuces pouke i snagu iz sebe.Mislim da nista drugo ne bih mogao da radim ikada,sem arhitekture.Ostanes dete ceo zivot,uzivas...
Bojana Maljević Bojana Maljević 14:37 09.03.2011

Re: Apple hater...

Nekad moras da radis neke stvari da shvatis sta ences,ne zelis,ne volis.

Svakako. Ima smisla. Ako shvatiš. Ako, pak, ne shvatiš ili shvatiš a nastaviš da radiš, tu je početak a nekad i kraj problema.
background noise background noise 21:55 09.03.2011

Re: Apple hater...

Nisam Apple hater, Steve je jedan od uticajnijih thinkera i blagodarim mu na doprinosu, samo . . . ja radim uz i za jedan studio koji se bavi grafikom, stampom itd. Ima tri Mac-a, ne zna se koji je veci, dva imaju gresku na monitorima ( neravnomerno osvetljenje) treci mrtve piksele i, neka prica ko sta hoce doziveli smo nekoliko padova sistema sa sve licenciranim CS4.

Dakle, meni se svidja Apple ali ta prica o superpouzdanosti jednostavno ne pije vode . . . moj HP rules!

E sad idem da procitam post
Bojana Maljević Bojana Maljević 22:20 09.03.2011

Re: Apple hater...

Dakle, meni se svidja Apple ali ta prica o superpouzdanosti jednostavno ne pije vode . . . moj HP rules!

Nije dovoljno da ti se sviđa. Treba ozbiljno da ga voliš, da bi radio kako treba!
Kroz kuću mi je prošlo recimo 20 različitih, od najmanjeg do najvećeg, kroz firme bar još toliko... jednom mi je samo crko monitor. I to baš na mom ličnom. Ali koliko je bio uključen, nije ni čudo. Virus nisam dobila, niti jedan, nikada.
E sad, ima tu nekih dešavanja, raznih, nije da nema, ali ja praštam, dok volim.
max.cohen92 max.cohen92 07:41 10.03.2011

Re: Apple hater...

background noise
Nisam Apple hater, Steve je jedan od uticajnijih thinkera i blagodarim mu na doprinosu, samo . . . ja radim uz i za jedan studio koji se bavi grafikom, stampom itd. Ima tri Mac-a, ne zna se koji je veci, dva imaju gresku na monitorima ( neravnomerno osvetljenje) treci mrtve piksele i, neka prica ko sta hoce doziveli smo nekoliko padova sistema sa sve licenciranim CS4.

Dakle, meni se svidja Apple ali ta prica o superpouzdanosti jednostavno ne pije vode . . . moj HP rules!

E sad idem da procitam post


Upravo poenta price...
Lifebook,Amilo Pro,Fujitsu Siemens Celsius X 3 komada na dva predivna opet FSC Porsche design aluminium limited series 24`i BOXX iza mene...preferiram.Moze i Dell.HP mi nekako dodje ko Golf II.Pouzdan i dosadan.Imam dva dc7800 tower-a,nezanimljiva masina sklona padu RAM-a,ali bash...Apple valja tek od 5 soma jura,pa dalje.I opet nije za 24/7.Vise kao sminka i statusni simbol.Dobro se slaze uz Foster Forma sto i Eames stolicu,nista drugo,nadasve odlicno deluje na klijentelu narocito u beloj prostoriji sa belim epoxy podom.
Ipak respect pre svega inovacije,jednostavno pioniri mnogih stvari,ali sta ces kad je moj prvi komp bio Atari 1040.
jinks jinks 08:25 09.03.2011

Interesantno

zašto, po nekim pričama, kada radite nešto što volite morate da nailazite na toliko problema. I čini se, bar sam tako čuo, da što više nešto volite nailazite na sve više i više problema.

Da li mozda i zato što ponekad neko, kada oseti da nešto volite i da ćete to raditi i uprkos mnogo tome, to upravo i shvati kao poziv da u to "mnogo tome" ubaci i neke dodatne zahteve (sebi odgovarajuće), što inače ne bi moglo da se učini.

Neko je rekao i "čovek obično ima najviše jednog gospodara, ambiciozan (a mozda cak i neko ko nesto ili nekog voli) ih ima bezbroj".

p.s.

Glede opozicionih demonstracija, srećan sam što mogu da ih se sećam kao neko ko je na njima bio prisutan.

p.p.s.

Odgledao klip do pocetka treceg dela (dalje, bar kod mene, ne radi)... Priča o kaligrafiji, i o tome šta se posle 10 godina desilo sa Mac i Windows fontovima ... i o tačkama (ili kockicama kako kažu) koje se samo mogu povezivati iz budućnosti u prošlost, a ne obrnuto ... možda potvrđuje da sve što postoji, nastaje i traje na nekoj ili nečijoj ljubavi prema nečemu (tačkici iz prošlosti koja osvetljava budućnost, i koja može da se pronađe povezujući tačkice u prošlost, krenuvši od sadašnjosti i nečega živog što pred vama postoji osvetljeno tim tačkicama).

Sto se tice gubitaka i padova ... ispostavilo se da mu je gubitak možda ustvari i povratio deo licnog vremena (koje je trosio na usputne stvari neophodne da bi mogao da radi i ono sto voli, i tim vremenom platio cenu da radi ono sto je voli), gde je sad to novo slobodno vreme nakon gubitka mogao da ulozi bas u ono sto voli, a ne u te usputne stvari.
nikolic777 nikolic777 08:43 09.03.2011

Bojana

sjajan tekst, rezimira odrastanje mnogih među nama, sazrevanje, sastanke i rastanke sa iluzijama :) i revoluciju i evoluciju...


hvala i preporuka
Bojana Maljević Bojana Maljević 14:38 09.03.2011

Re: Bojana

sastanke i rastanke sa iluzijama :)

Eh, da.
zutakuca zutakuca 09:05 09.03.2011

Ko smo mi ?

Nigde na svetu nema više političkih stranaka nego kod nas, a nigde manje opcija, rešenja i alternativa.
Nigde na svetu na broj stanovnika nema više pravnika, ekonomista, a nigde više nepravde i ekonomske bede nema nego kod nas.
Nigde više na svetu nema kulturnih javnih i nejavnih radnika, a nigde više nema nekulture i prostaštva.
Nigde više na svetu nema opisivača našeg neveselog stanja, a nigde manje rešavača takvog stanja.
Nigde nema tako lepog, pametnog, veselog i lepršavog sveta kao kod nas, a nigde toliko drušvene apatije, agonije, krize morala i napretka.
Ko smo mi u stvari zna li se ?
Plašim se da smo mi kolektivni prevaranti, šibicari naših života, naše stvarnosti naše kolektivne svesti u celini.
kukusigameni kukusigameni 09:11 09.03.2011

Re: Ko smo mi ?

antioksidant antioksidant 09:27 09.03.2011

Re: Ko smo mi ?

zutakuca
Nigde na svetu nema više političkih stranaka nego kod nas, a nigde manje opcija, rešenja i alternativa.
Nigde na svetu na broj stanovnika nema više pravnika, ekonomista, a nigde više nepravde i ekonomske bede nema nego kod nas.
Nigde više na svetu nema kulturnih javnih i nejavnih radnika, a nigde više nema nekulture i prostaštva.
Nigde više na svetu nema opisivača našeg neveselog stanja, a nigde manje rešavača takvog stanja.
Nigde nema tako lepog, pametnog, veselog i lepršavog sveta kao kod nas, a nigde toliko drušvene apatije, agonije, krize morala i napretka.
Ko smo mi u stvari zna li se ?
Plašim se da smo mi kolektivni prevaranti, šibicari naših života, naše stvarnosti naše kolektivne svesti u celini.
koliko ste od sveta stvarno videli? kada ste toliko uvereni da nigde nema toliko malo opcija, rešenja i alternativa, toliko ekonomske bede , toliko malo pravde...
zutakuca zutakuca 09:33 09.03.2011

Re: Ko smo mi ?

antioksidant
zutakuca
Nigde na svetu nema više političkih stranaka nego kod nas, a nigde manje opcija, rešenja i alternativa.
Nigde na svetu na broj stanovnika nema više pravnika, ekonomista, a nigde više nepravde i ekonomske bede nema nego kod nas.
Nigde više na svetu nema kulturnih javnih i nejavnih radnika, a nigde više nema nekulture i prostaštva.
Nigde više na svetu nema opisivača našeg neveselog stanja, a nigde manje rešavača takvog stanja.
Nigde nema tako lepog, pametnog, veselog i lepršavog sveta kao kod nas, a nigde toliko drušvene apatije, agonije, krize morala i napretka.
Ko smo mi u stvari zna li se ?
Plašim se da smo mi kolektivni prevaranti, šibicari naših života, naše stvarnosti naše kolektivne svesti u celini.
koliko ste od sveta stvarno videli? kada ste toliko uvereni da nigde nema toliko malo opcija, rešenja i alternativa, toliko ekonomske bede , toliko malo pravde...


Pričajte, pričajte mi malo nešto o tome madam ?
Ja sam to iz srpske rupe napisao, a vi verovatno sve nas posmatrate sa nebesa !?
antioksidant antioksidant 09:36 09.03.2011

Re: Ko smo mi ?


Pričajte, pričajte mi malo nešto o tome madam ?
Ja sam to iz srpske rupe napisao, a vi verovatno sve nas posmatrate sa nebesa !?

o čemu da vam pričam? o tome da ste vi uvereni da je "srpska rupa" negativni centar sveta?
pitao sam šta ste od sveta videli pa znate da od ovoga nema gore?
(a da docrtam - to što negde ima gore ne znači da je ovo dovoljno dobro)
zutakuca zutakuca 09:41 09.03.2011

Re: Ko smo mi ?

antioksidant

Pričajte, pričajte mi malo nešto o tome madam ?
Ja sam to iz srpske rupe napisao, a vi verovatno sve nas posmatrate sa nebesa !?

o čemu da vam pričam? o tome da ste vi uvereni da je "srpska rupa" negativni centar sveta?
pitao sam šta ste od sveta videli pa ynate da od ovoga nema gore?
(a da docrtam - to što negde ima gore ne znači da je ovo dovoljno dobro)


Šokiran sam da još niste dogurali do Mirkovog kabineta u Nemanjinoj.
On prosto plače za takvim kadrovima i karakterima u misaonom smislu te reči.
veronika_kojen veronika_kojen 09:53 09.03.2011

Re: Ko smo mi ?

Šokiran sam da još niste dogurali do Mirkovog kabineta u Nemanjinoj.


Classy.

A sad joj odgovori na pitanje.

pitao sam šta ste od sveta videli pa znate da od ovoga nema gore?
buba_truba buba_truba 09:58 09.03.2011

Re: Ko smo mi ?

zutakuca
Šokiran sam da još niste dogurali do Mirkovog kabineta u Nemanjinoj.
On prosto plače za takvim kadrovima i karakterima u misaonom smislu te reči.
A otkud znate da već nije?!

Mislim, svašta znate, a dozvoljavate si šokiranost - neobično!
buba_truba buba_truba 10:00 09.03.2011

Re: Ko smo mi ?

veronika_kojen
A sad joj...

Miliš MU?
Ah ti avatari!
veronika_kojen veronika_kojen 10:04 09.03.2011

Re: Ko smo mi ?

buba_truba
veronika_kojen
A sad joj...

Miliš MU?
Ah ti avatari!


AO je napisala u podacima da joj je pol ženski. Nemam razloga da joj ne verujem, a i da imam, ne gura mi se nos u tudje genitalije da proveravam. Ako ti hoćeš, go ahead, sister/brother.
automatic automatic 10:06 09.03.2011

Re: Ko smo mi ?

Šokiran sam da još niste dogurali do Mirkovog kabineta u Nemanjinoj.

Ma, ima on ambicije, nego je malo stidljiv i škrt na rečima.
Njega, u poverenju, interesuje Mirkovo mesto.
antioksidant antioksidant 10:21 09.03.2011

Re: Ko smo mi ?

Njega, u poverenju, interesuje Mirkovo mesto

a ne, kud sad da puštam bradu

ovo sam tipovao ali...

Fiskalni savet će biti nezavisna institucija, koja će pored predsednika i dva člana imati i stručnu službu. Visoke plate članovima Saveta, njihovim savetnicima, kao i ostalim zaposlenima, trebalo bi da garantuju samostalnosti te institucije.

kao fabrika domina, odeljenje duplo golo ( by ljuba moljac)
automatic automatic 10:41 09.03.2011

Re: Ko smo mi ?

ovo sam tipovao ali...

Mislim da nećeš proći, vidi...
Kandidati za članove Fiskalnog saveta su nestranačke ličnosti.
antioksidant antioksidant 10:48 09.03.2011

Re: Ko smo mi ?

Mislim da nećeš proći, vidi...
Kandidati za članove Fiskalnog saveta su nestranačke ličnosti.


dobra fora ali moja stranka je rasformirana a jos se nisam uclanio u drugu...
mada ne ispunjavam ja mnogo više uslova (u aspiracijama sam se koncentrisao na svoje potrebe - naivno znam ali zato sam stoički i prihvatio da nemam šansi)
moderator05 moderator05 10:51 09.03.2011

Molba/upozorenje

Molim vas da ovde okončate trol o eventualnom učešću antioksidanta u Vladi i šire...
Ako nastavite, sve će (i ovo do sada) biti obrisano.

Hvala.
dragan7557 dragan7557 11:17 09.03.2011

Re: Ko smo mi ?

antioksidant
Njega, u poverenju, interesuje Mirkovo mesto

a ne, kud sad da puštam bradu

ovo sam tipovao ali...

Fiskalni savet će biti nezavisna institucija, koja će pored predsednika i dva člana imati i stručnu službu. Visoke plate članovima Saveta, njihovim savetnicima, kao i ostalim zaposlenima, trebalo bi da garantuju samostalnosti te institucije.

kao fabrika domina, odeljenje duplo golo ( by ljuba moljac)

Perfekcija demokratije, Fiskalni Savet u kome nema nijednog Fiskaliste?!

Pored toga i jedan savetnik USAID i predavač Univerziteta sa imenom "Megatrend." Megalomaniji nigde kraje a ni trendovima upropaštavanja svega što su generacije Srpskih građana gradili.

cerski
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 11:27 09.03.2011

Re: Ko smo mi ?

Nigde na svetu nema više političkih stranaka nego kod nas, a nigde manje opcija, rešenja i alternativa.
Nigde na svetu na broj stanovnika nema više pravnika, ekonomista, a nigde više nepravde i ekonomske bede nema nego kod nas.
Nigde više na svetu nema kulturnih javnih i nejavnih radnika, a nigde više nema nekulture i prostaštva.
Nigde više na svetu nema opisivača našeg neveselog stanja, a nigde manje rešavača takvog stanja.
Nigde nema tako lepog, pametnog, veselog i lepršavog sveta kao kod nas, a nigde toliko drušvene apatije, agonije, krize morala i napretka.
Ko smo mi u stvari zna li se ?
Plašim se da smo mi kolektivni prevaranti, šibicari naših života, naše stvarnosti naše kolektivne svesti u celini.




e, stvarno ne znam, je l' to ima negde neki novi wacky web tale generator?
kukusigameni kukusigameni 11:54 09.03.2011

Re: Ko smo mi ?

veronika_kojen

zutakuca


gorstak92 gorstak92 10:42 10.03.2011

Re: Molba/upozorenje

moderator05
Molim vas da ovde okončate trol o eventualnom učešću antioksidanta u Vladi i šire...
Ako nastavite, sve će (i ovo do sada) biti obrisano.

Hvala.

A meni drago što nisam Antioksidant...

Ko bre daje ovolike preporuke moderatoru05?

Predlozi za aFatar moderatorki:
a)

b)

i moj favorit:

c)
gorstak92 gorstak92 11:36 10.03.2011

88. komentar je bio onaj moj prethodni

Gorstak je ponovo uzeo komentar pod rednim br. 88.
Svi znamo koliko ima stabala u npr. Cetinjskoj ulici:
ivana23 ivana23 12:14 10.03.2011

Re: 88. komentar je bio onaj moj prethodni

gorstak92
Gorstak je ponovo uzeo komentar pod rednim br. 88.Svi znamo koliko ima stabala u npr. Cetinjskoj ulici:


Ne samo Cetinjskoj, vec i Hilandarskoj i Djure Danicica.
Pogledaj dobro memorijalnu tablu...

gorstak92 gorstak92 12:16 10.03.2011

Re: 88. komentar je bio onaj moj prethodni

Ne samo Cetinjskoj, vec i Hilandarskoj i Djure Danicica.
Pogledaj dobro memorijalnu tablu...

Znam bre (sliku sam uzeo sa wikipedije gde se pominju sve te ulice).
Hteo sam da ih trošim jednu po jednu.
Ruže u kući cveća sam već iskoristio.

Sad si mi pokvarila igru
ivana23 ivana23 12:25 10.03.2011

Re: 88. komentar je bio onaj moj prethodni

gorstak92
Sad si mi pokvarila igru


apach92 apach92 09:28 09.03.2011

lepo podsecanje

posto smo generacija ovaj tekst dozivljavam skoro licno, secanja su ista uz tu razliku jer su se djaci moje 11. beogradske gimnazije nasli jos 9. marta u centru grada.

A onda je to neko spomenuo na nekom radiju. Usledio je zajednicki roditeljski sastanak sa ucenicima oko sankcija koje ce se sprovesti zbog bezanja sa casova i ucesca u demonstracijama. Secam se gospodina u odelu, sa crvenom znackom, kako se pred svima nama kune kako njegova cerka nije zelela da ide na demonstracije, kako je bila zavedena i kako nikada ne bi jurisala protiv rezima.

Secam se moje majke, i jos jedne, kratko osisane i u lepoj bundi kako su ustale i rekle kako su njihova deca htela da idu na demonstracije i kako ih one u tome podrzavaju i da im je zao sto i one nisu bile. Dodale su i kako se ponose nama.

Nastala je mucna tisina. Gospodin sa crvenom znackom je neprekidno gledao u naseg razrednog staresinu, zenu crvene kose, vecito obucenu u sve boje jeseni.

Te 1991. godine je donela pravu odluku za sve nas a nase dve roditeljke su dobile podrsku od ostalih.

Gospodin u odelu sa crvenom znackom je jos uvek medju nama. I, kasnije cu shvatiti - u nama.
leonardo92 leonardo92 09:29 09.03.2011

neponovljivi steve

Hej Bojana...A bas sam se pitao jel neko kod kuce pogledao ovaj video. Mozda najinspirativniji koji sam ja ikada video.
Kad je Steve vrbovao tadasnjeg direktora Koka-Kole John Scully-ja da predje u maltene tek formiranu firmu Apple(pocetkom 80-tih) rekao mu je ovako: "Hoces li i dalje da prodajes tu zasecerenu vodu ili ces samnom da menjas svet?" I - covek je presao da radi u Apple.
Btw bio sam i ja na svim revolucijama ali kada sam skapirao koji se olos probio u vrhove u mojoj generaciji shvatio sam da u Srbiji jos dugo nece biti dobro. I shvatio da je u Srbiji sasvim normalno da glupan upravlja sa 100 pametnih. Potpuno normalna stvar.
gorstak92 gorstak92 10:12 09.03.2011

Poslednji dan

Ako je danas moj poslednji dan u mom životu, da li želim da uradim ono što bi trebalo danas da uradim?


Da blogujem!?!?!
Neeeee...
Bojana, samo da znaš da to što neću blogovati (danas) si ti kriva sa kačenjem govora onog mililjardera.

Vidim, slažeš kockice. Isto kao i on.
Krenula si sa baš finim Postovima (kao da je moje mišljenje bitno)

Drugo, šta sam ono hteo? Da!
Otkud Aleksandar Srećković - Kubura u grupi sa tobom na Akademiji?
Koliko me sećanje služi on je na onim demonstracijama kotrljao kolica sa detetom, a ti kažeš da si imala 16-17 godinica. Ponavljač? Ima da ga otkinem od zavitlavanja kad ga vidim

Treće, sad će opet neke demonstracije. Prvo kum Undertaker sa stiroporom pa će doček kuma Šekija, pa kum Vuk&Danica, pa opet neki kumovi...
Čini mi se da taj elan za odlazak na demonstracije opada sa godinama. Osim ako nisi kum.

Sećam se i ja Leke i njegovih vatrenih govora tih 9. martovskih demonstracija.
Oh, romantike.
Sećam se kako je on bio tamo samo da bi se srušio diktator. Nikako iz neke lične koristi (mislilo se na fotelje). Ili je to bio Čedo Oženime?
Možda su mi oni ubili iluzije?
Stvarno ne znam. U ono vreme sam iskreno verovao u promene, a osnovni razlog mog demonstriranja bio je ogroman broj neverovatno lepih studentkinja.

I da se vratim na Stivija.
Dragi blože, Kinže Konže i Jožo Brože,

Over&out
ivana23 ivana23 10:44 09.03.2011

Re: Poslednji dan

Otkud Aleksandar Srećković - Kubura u grupi sa tobom na Akademiji?
Koliko me sećanje služi on je na onim demonstracijama kotrljao kolica sa detetom, a ti kažeš da si imala 16-17 godinica. Ponavljač?


Sreckovic je '73. godiste, sumnjam da je kotrljao kolica...
gorstak92 gorstak92 11:17 09.03.2011

Re: Poslednji dan

ivana23
Otkud Aleksandar Srećković - Kubura u grupi sa tobom na Akademiji?
Koliko me sećanje služi on je na onim demonstracijama kotrljao kolica sa detetom, a ti kažeš da si imala 16-17 godinica. Ponavljač?


Sreckovic je '73. godiste, sumnjam da je kotrljao kolica...


Jeste!
Ivana u pravu si po ko zna koji put.
Te '91 je i on, mislim, upoznao ,,svoju" studentkinju Mariju, a sin Aleksa se rodio kad je Kubura napunio 21. Znači '94 ili tako nešto.
A demonstracija je bilo i kasnije. Moguće je da sam prešaltovao datume.
Sečam se onih šetnji, pa pištaljke..., a Kubura kotrlja kolica (nije se imalo para za bebisiterke i te fore).

Ovom prilikom se javno izvinjavam drugu Čeu, ali i blogerki Bojani.
Sad stvarno odoh.



Do sutra
Bojana Maljević Bojana Maljević 17:17 09.03.2011

Re: Poslednji dan

Vidim, slažeš kockice. Isto kao i on.

Aha. Slažem, slažem.
Otkud Aleksandar Srećković - Kubura u grupi sa tobom na Akademiji?
Koliko me sećanje služi on je na onim demonstracijama kotrljao kolica sa detetom, a ti kažeš da si imala 16-17 godinica. Ponavljač?

Kubura i ja smo bili na istoj klasi. Primljeni u junu te 91. Kubura za vreme devetomartovskih demonstracija nije bio ni u Beogradu, a kamoli gurao kolica sa detetom. Pomešao si sa potonjim studentskim demonstracijama u Kolarčevoj.
Ili je to bio Čedo Oženime?

Čedo Oženime je isto došlo znatno kasnije.
Bojana Maljević Bojana Maljević 17:22 09.03.2011

Re: Poslednji dan

Ivana u pravu si po ko zna koji put.
Te '91 je i on, mislim, upoznao ,,svoju" studentkinju Mariju, a sin Aleksa se rodio kad je Kubura napunio 21. Znači '94 ili tako nešto.

Netačno. Kubura je Mariju upoznao kasnije, oženio se posle mene, a ja sam se udala 95 što znači nikako nije mogla biti 94. Mislim da je bila 96, ako je to uopšte bitno.
gorstak92 gorstak92 10:08 10.03.2011

Re: Poslednji dan

Netačno. Kubura je Mariju upoznao kasnije, oženio se posle mene, a ja sam se udala 95 što znači nikako nije mogla biti 94. Mislim da je bila 96, ako je to uopšte bitno.

Sve se slažem samo ne ono da nije bitno?!?
Ako nije bitno otkud da si zapamtila redosled
Oboje ste se baš mladi venčali u smislu da je neobično, a ne nešto loše.
Trenutak venčanja je jedna od onih bitnih životnih tačaka o kojima govori Stivi kad priča o slaganju kockica.

Nego, vidi šta piše u današnjem Blicu o Leki:
Draškovićeva tvrdi da je Branislav Lečić, poznati glumac, preuzeo studentske demonstracije koje je već sutradan organizovao SPO, po nalogu Službe, što je on oduvek negirao.

A Leka, u istom članku, odgovara:

Lečić, koji se danas profesionalno bavi politikom i predsednik je Demohrišćanske stranke Srbije, kaže da je njegovo učešće tada bilo spontano, da se našao među studentima koji su demonstrirali na Terazijama i da je negde oko tri ujutru ostala tek šačica njih.
- Neko mi je dobacio megafon u ruke i ja sam spontano počeo da pričam - kaže Lečić.


Nekako mi deluje nezgrapno ovo objašnjenje Lekino, ali i ,,optužba" Danicina.
Pitanje je da li je i intervju u Blicu istinit.
Neobično je da ga sad iz DHSS-a optužuju da je preoteo stranku jer to bi bila već druga optužba Leke za preotimanje nečega. Mene, eto, niko nije za preotimanje optužio. Još. Nebitno (c.r. B.S.).

Ono što verujem je da si se ti, naivni brucoš, našla na tim demonstracijama isto kao i ja, naivni student došao na demonstracije posle basketa na Adi.
Niko mi nije dobacio megafon u ruke

A dobar je bio Leka tada.
Baš je vatreno držao govore i najavljivao profesore, umetnike, političare...
Bilo je zadovoljstvo čuti sve te ljude.
Da li zbog mojih godina ili kolektivne apatije ne znam, ali nedostaje mi ta energija. Pa polet... pa pogled u svetliju budućnost... pa ...
Izgleda da je žal za mlados
Bojana Maljević Bojana Maljević 13:40 10.03.2011

Re: Poslednji dan

Nego, vidi šta piše u današnjem Blicu o Leki:

Ne piše ništa novo. Novine su dosadne.
gorstak92 gorstak92 18:07 11.03.2011

Re: Poslednji dan

Ne piše ništa novo. Novine su dosadne.



Godine su proletele
hej živote, hej mladosti,
šta će s nama sutra biti?
oj ljubavi, oj radosti...
dr.wagner dr.wagner 10:20 09.03.2011

Rat i mir

...dan

-Nekoliko mjeseci kasnije te 1991. godine ja sam završio 50-ak km istočno
od Zagreba ... u nekakvom loše režiranom ratu

-Ako bismo stvari gledali hipotetski , da ste vi bili malo uspješniji ...
možda do toga nebi ni došlo ... , možda bih ja mjesec-dva kasnije bio na
nekim demonstracijama u Zagrebu ...
...tko zna

-No pustimo to ... poruka dana je da treba ići u školu ... , a kada škola
završi (negdje oko podne) možete ići za srcem ili za ženama(muškarcima) ili
gdje već želite ...
.. priče od gospodina Jobsa su tipične , poput poruka svih uspješnih estradnih
zvijezda ... ili sportaša ... kojima ne treba škola jer im je dao bog ...

-Ali onih 99,9% koji nisu uspjeli bez znanaja(škole) ... ne dođu u priliku
ispričati svoju priču ...


Wagner
fantomatsicna fantomatsicna 10:48 09.03.2011

Re: Rat i mir

-Ali onih 99,9% koji nisu uspjeli bez znanaja(škole) ... ne dođu u priliku
ispričati svoju priču ...


Kako nisu uspeli da ispricaju?Ja cesto ovde u komenatrima (a nekad i u blogovima) citam njihove price
dr.wagner dr.wagner 11:00 09.03.2011

Re: Rat i mir

Pozdrav F

fantomatsicna
Kako nisu uspeli da ispricaju?Ja cesto ovde u komenatrima (a nekad i u blogovima) citam njihove price


-Ma nemojte tako ...

-Kada se govori o nekim lošim ljudskim osobinama ... , koje svi imamo ....
... prisutni su uvijek isključeni ...


Wagner
leonardo92 leonardo92 11:02 09.03.2011

Re: Rat i mir

priče od gospodina Jobsa su tipične , poput poruka svih uspješnih estradnih
zvijezda ... ili sportaša ... kojima ne treba škola jer im je dao bog ...

Wagner, nisi u pravu ali ni malo. Dao mu Bog? Imao srece? Jobs nije zavrsio fakultet ali to ne znaci da nije imao znanje. Naprotiv, posle Wozniaka (jedan od osnivaca Appla) Jobs je bio jedan od najboljih poznavalaca elektronike kojih u to vreme nije bas bilo puno (70tih godina) i clan lokalnog kluba ljubitelja elektronike (odakle je zapravo i doveo prve ljude koji ce osnovati Apple). Da ne pricamo o tome da ga je bioloska majka dala na usvajanje odmah po rodjenju i da su ga izbacili iz sopstvene firme pa je od 1985 do 1997 osnovao i vodio firmu Next Computers koja je bila toliko uspesna da je na kraju kupio Apple i vratio Jobsa na celo firme. Neeee, istina je potpuno drugacija ako bi se potrudio i procitao njegovu detaljnu biografiju. No da ne tupimo sad o tome.
A sto se tice neuspesnih revolucija...pa mi smo bar protestovali i bunili se i to ne jednom nego nekoliko puta. Ne secam se protesta, setnji, tuce sa policijom u zapadnom delu SFRJ, osim u Sarajevu na pocetku rata. Da ste se i vi bunili mozda bi onda sve bilo mnogo drugacije.
livia68 livia68 11:21 09.03.2011

Re: Rat i mir

-Ako bismo stvari gledali hipotetski , da ste vi bili malo uspješniji ...
možda do toga nebi ni došlo ... , možda bih ja mjesec-dva kasnije bio na
nekim demonstracijama u Zagrebu ...
...tko zna


Jao. Sjećam se dobro. Onda je uslijedio onaj krvavi Uskrs na Plitvicama, kristalna noć u Zadru, prva zračna uzbuna jednog prekrasnog nedjeljnog popodneva u Zagrebu, obitelj Zec etc.
Stvari su se odvijale k'o u noćnoj mori. Autobus pun putnika sa punim gasom juri prema provaliji. Vozač ima povez na očima. I tad se trebalo upitati "Ako je danas moj poslijednji dan u životu, što bi trebalo da uradim?"
Ja ni dvadeset godina kasnije ne znam precizan odgovor.
dr.wagner dr.wagner 11:25 09.03.2011

Re: Rat i mir

Pozdrav gospodine L

Sve ste u pravu , odnosno ... gotovo sve
-Nisam tvrdio da Jobs nema znajna , kao što ne tvrdim da Prosinečki ne
zna igrati nogomet ... ili Lepa Brena pjevati ...
... ali koliko je "pevaljki" ostarilo brišuči čaše iza šanka ...


leonardo92
A sto se tice neuspesnih revolucija...pa mi smo bar protestovali i bunili se i to ne jednom nego nekoliko puta. Ne secam se protesta, setnji, tuce sa policijom u zapadnom delu SFRJ, osim u Sarajevu na pocetku rata. Da ste se i vi bunili mozda bi onda sve bilo mnogo drugacije.


-Tim je vaša "krivnja" veća ...
... mogli ste nam otvoriti oči na vrijeme da ste uspjeli ... , jer
što bi rekli stari latini ... "...majmun radi , što majmun vidi" ...

... ovako ... nakon 20 godina hodaju po ulicama sa transparentima
"HDZ-zločinačka organizacija" ili "Kapitalizam - ne hvala" ...

-Ali sada je kasno ... po onoj staroj gdje se spominju :
... BABA , KOLAČI I PLUSKVAMPERFEKT ...

Wagner
dragan7557 dragan7557 11:31 09.03.2011

Re: Rat i mir

Ne secam se protesta, setnji, tuce sa policijom u zapadnom delu SFRJ,

Pa, oni su valjda na vreme shvatili beskorisnost ovih političkih rituala, dok ste vi lupali Beograd, tekovi jezdili ulicama (koje je zaradila generacija pre vaše) i na kraju ste svi uključujući i često navođene Slovence) završili .... u istom sr.nju. I da rezimiram Predvodnici na Dedinjske vile a rulja ....., marš kući.

Ovim ne tvrdim da je režim bio dobar već da posle lošeg dolazi još gore.

cerski
leonardo92 leonardo92 11:35 09.03.2011

Re: Rat i mir

Ali sada je kasno

Sto bi rekao cuveni US bejzbol trener Yogi Berra, cuven po svojim jednostavnim i prizemnim izrekama: "It ain't over 'till it's over" u prevodu "Nije gotovo dok se ne zavrsi". Prema tome, ako vi ne odustanete mi necemo svakako
leonardo92 leonardo92 12:27 09.03.2011

Re: Rat i mir

Pogledaj dobro to sto si napisao pa ces shvatiti sta je beskorisnost...
dr.wagner dr.wagner 12:50 09.03.2011

Re: Rat i mir

Pozdrav D

dragan7557
Ovim ne tvrdim da je režim bio dobar već da posle lošeg dolazi još gore.cerski


-Ovaj vaš režim , kao i naš budući ... su bolji od onog prije ...

... ali uglavnom deklarativno ... (mi hoćemo , možemo , moramo ...budemo)


... nekako mi izgleda da nije problem u režimu ili režimima ...
već u SISTEMU ...



Wagner
dragan7557 dragan7557 16:03 09.03.2011

Re: Rat i mir

... nekako mi izgleda da nije problem u režimu ili režimima ...
već u SISTEMU ...

Meni se ne čini već znam.

A za vas pozdrav,

cerski
ljuboten ljuboten 16:33 10.03.2011

Re: Rat i mir

... nekako mi izgleda da nije problem u režimu ili režimima ...
već u SISTEMU ...


Gospodine Wagner, problem je u tome što ne zna niko da otvori temu SISTEM, već samo da kukumavče u grde ljude na vlasti. A to je kao da se ljutite na zdravog muškarca zašto nije bio miran dok je spavao u istom krevetu sa seksi damom, ili barem da je njih pozvao. Barem ovde među blogerima, najviše je onih koji bi da pričaju o svojim pelenama kada su bili mali. Pa se pitam da li ovo vladajuća oligarhija uređuje ovaj blog?
No, lako mi je da zapazim da bi Vi mogli da pišete i o kauzalnom problemu, a to je SISTEM. No, da li ima kome da pišete?
dr.wagner dr.wagner 19:33 10.03.2011

Re: Rat i mir

Pozdrav gospodine LJ

ljuboten
Gospodine Wagner, problem je u tome što ne zna niko da otvori temu SISTEM,


-Nisam u poziciji to ovdje pisati ...
... može se dogoditi (zapravo sigurno će se dogoditi) da se javi neki
moralist koji će posatviti pitanje ... kako netko "odavde" može davati
mišljenje o nečemu "tamo" ... , a njemu kod kuće je isto tako ...

-Ja tu nebih imao "njegovih" argumenata , pa bi ispalo da je mišljenje
nekoga takvoga (poput mene) potupuno irelevantno ... što možda i je...

-Zato bih samo konstatirao da se kotač povijesti u ovim "našim" krajevima
ipak okrenuo unazad ... bar pola kruga ...


Wagner


ljuboten ljuboten 21:31 10.03.2011

Re: Rat i mir

-Ja tu nebih imao "njegovih" argumenata , pa bi ispalo da je mišljenje
nekoga takvoga (poput mene) potupuno irelevantno ... što možda i je...


Da, u pravu ste. Kako i kojim argumetima da odgovorite kritičaru poput ovih reči koje Vam je uputio:
Wagner, nisi u pravu ali ni malo. Dao mu Bog? Imao srece? Jobs nije
Čujte, Bog i sreća!? Po toj "logici" ne ide ni vama ni nama jer nemamo sreće i ne pomaže nam Bog.
ljuboten ljuboten 22:03 10.03.2011

Re: Rat i mir

-Nisam u poziciji to ovdje pisati ...
... može se dogoditi (zapravo sigurno će se dogoditi) da se javi neki
moralist koji će posatviti pitanje ... kako netko "odavde" može davati
mišljenje o nečemu "tamo" ... , a njemu kod kuće je isto tako ...


Ja sam i "odavde" i od "tamo", pa Vam mogu reći hvala što ste imali pametnih koji su nam ponudili da spasimo što se spasiti može, prvo UJDI od strane dr. Branka Horvata, kandidata za Nobelovu nagradu za ekonomiju, pa mudrog i časnog znalca inž. Ante Markovića sa Reformskim silama. No kada su se Srbi poneli kao ljubomorni muž kada poludi jer mu je supruga najavila razvod braka, a za prijateljstvo posle braka nije poznato onima koji su nedovoljno produhovljeni, pa su to iskoristili Vaši i naši ludaci, da bi sada bili niko i ništa umesto najlepše zemlje u svetu, sa samouprvanim sistemom koji je bio i po Bogu i prema nauci. Upravo je vaš akademik Ivan Supek vodio svetski Kongres u SAD kada su svi najveći umovi sveta potpisali deklaraciju sa trvdnjom da je samoupravni sistem najljudskiji i najadelotvorniji, koji obezebeđuje najbolje društvene odnose.
A baš danas u sred Beograda desila se spektakularna i velika pljačka. Od nekolko džakova sa novcem ja nisam nijedan uzeo. Što je još gore, nisu dobile niti one porodice kojima je juče Sud oduzeo stanove da bi im naplatili dug Elekrotprvreda Srbije!!! Kakav sistem! Kakva motivacija za samoubice!
Hansel Hansel 16:02 11.03.2011

Re: Rat i mir

No kada su se Srbi poneli kao ljubomorni muž kada poludi...

Nisu se Srbi poneli, nego rukovodstvo Srbije koje je, uz to, manipulisalo javnim mnejnjem, a to je recept koji je viđen i u drugim republikama. Odjednom su svi postali "žrtve" federacije...
ljuboten ljuboten 20:01 11.03.2011

Re: Rat i mir

Hansel
No kada su se Srbi poneli kao ljubomorni muž kada poludi...Nisu se Srbi poneli, nego rukovodstvo Srbije koje je, uz to, manipulisalo javnim mnejnjem, a to je recept koji je viđen i u drugim republikama. Odjednom su svi postali "žrtve" federacije...

Pa baš kada dođe do brakorazvodne parnice.
A ono što je naša krivica, to je da smo mi našim žrtvama stvarali obe Jugoslavije, a nismo znali da ih sačuvamo. Iako smo posle Drgog velikog rata pomagali da svi budu samostalniji i da svima bide bolje sa nama. No, nismo bili dovoljno pametni da se setimo - kada pomažeš deci dok rastu da se što više osposobe, time ih sve više udaljavaš od sebe, sve manje liče na tebe, pa postaju sposobniji od staratelja. Najbolji primer su Albanci, od kojih je počeo raspad SFRJ, koji su nam oduzeli tradiconalne prijatelje Amerikance i pomoću njih oduzeli nam teritoriju.
Tako smo došli do "rukovodstvo Srbije", a to su naše politilčke, intelektualne, policiske i vojne elite. To se potvruđuje i sa sadašnjim stanjem u Srbiji.
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 10:50 09.03.2011

;

ja sam bio mali kada se ovo desavalo
mada slicne stvari sam proziveo, isto dok sam bio mali, ali kad je vec pocelo bombardovanje. slicno je bilo osecanje i nekako kao da smo svi shvatili da su sve revolucije kod nas lazne a da se zivi nekako na silu, da se sve gubi preko noci, da mozes da imas danas sve, a sutra sve da ti nestane.
automatic automatic 11:19 09.03.2011

Pomoć oko životnih odluka

Nismo govorili, otac i ja, sve do dana prijemnog. Na taj dan sam se probudila i na radnom stolu stajala je poruka, pisana njegovom rukom: "Želim da ti se posreći. Voli te tata". Stavila sam poruku u džep i otišla na FDU. Posrećilo mi se. Upisala sam fakultet koji sam veoma volela da studiram. U zemlji u kojoj već tada nisam volela da živim.

Mene je otac nagovarao da upišem Fakultet političkih nauka. Kako je on isti završio, smatrao je da će mi svojim iskustvom i znanjem pomoći u studiranju i kasnije u radu. Nisam ga poslušao i završio sam drugi fakultet. Ni taj drugi nisam zavoleo.
Ovu zemlju sam oduvek voleo.
Volim je i danas.
veronika_kojen veronika_kojen 11:25 09.03.2011

Re: Pomoć oko životnih odluka


Ovu zemlju sam oduvek voleo.
Volim je i danas.




Fasisto.

(volim je i ja, i znam da sam luda, ali jos ludji je broj ljudi kojima to smeta...mislim da je to
a ljubav iz inata...)
automatic automatic 11:52 09.03.2011

Re: Pomoć oko životnih odluka

Fasisto.

(volim je i ja, i znam da sam luda, ali jos ludji je broj ljudi kojima to smeta...mislim da je to iz inata...)

Voli svoju zemlju, razlog nije važan.
Oni koji traže razloge, uvek će naći neki sebičan izgovor da kažu kako im nije sve po volji i kako se zemlja promenila i da je kao takvu nije moguće voleti.
Zemlja po kojoj hodaju tako fine nožice mora se voleti.
antioksidant antioksidant 12:03 09.03.2011

Re: Pomoć oko životnih odluka

Oni koji traže razloge, uvek će naći neki sebičan izgovor da kažu kako im nije sve po volji i kako se zemlja promenila i da je kao takvu nije moguće voleti.

da li da se upuštam?
da probam ipak?
- zašto ste sigurni da oni koji nisu u potpunosti zadovoljni stanjem u svojoj zemlji istu ne vole? zašto mislite da je oni koji žele da probaju da je promene, ne vole?
veronika_kojen veronika_kojen 12:06 09.03.2011

Re: Pomoć oko životnih odluka

- zašto ste sigurni da oni koji nisu u potpunosti zadovoljni stanjem u svojoj zemlji istu ne vole? zašto mislite da je oni koji žele da probaju da je promene, ne vole?


Naravno da vole. Oni koji bi hteli da im zemlja ostane shugava zanavek, ti je ne vole. Ja mislim da ti veoma volis svoju zemlju, iskljucivo zakljucujuci na osnovu tvojih blogova. Ti si veci patriota od 90 odsto mrsimuda na blogu.
antioksidant antioksidant 12:08 09.03.2011

Re: Pomoć oko životnih odluka

Ja mislim da ti veoma volis svoju zemlju,

provokatoru
Naravno da vole. Oni koji bi hteli da im zemlja ostane shugava zanavek, ti je ne vole
ok, pogrešno sam razumeo
Bojana Maljević Bojana Maljević 18:16 09.03.2011

Re: Pomoć oko životnih odluka

Mene je otac nagovarao da upišem Fakultet političkih nauka. Kako je on isti završio, smatrao je da će mi svojim iskustvom i znanjem pomoći u studiranju i kasnije u radu. Nisam ga poslušao i završio sam drugi fakultet. Ni taj drugi nisam zavoleo.

Šteta. Čudni su ti roditeljski uticaji i njihovi motivi. Od mene je moj očekivao da završim fakultet, nije se mešao koji. Prosto - on ga nikada nije završio. Nakon završene 2 godine svetske književnosti, shvatio je da je oduvek želeo jedino DIF. Pa je završio 3 godine DIFa i na poslednjoj je jedva nešto ostao živ, te su mu rekli da neće moći da se bavi aktivno sportom nikad više. Pa se ispisao. Upisao organizaciju na FDU. Završio samo godinu dana. Ostalo je istorija.
To za sport, bez obzira na stravičnu povredu i životnu ugroženost - nije bila istina. Ceo život je sportski aktivan.

Ovu zemlju sam oduvek voleo.
Volim je i danas.

I ja.
Što ne znači da volim sve u njoj, naročito ne ono što je ne čini zemljom.
Dr M Dr M 19:13 09.03.2011

Re: Pomoć oko životnih odluka

Što ne znači da volim sve u njoj, naročito ne ono što je ne čini zemljom.


Nasa zemlja je zemljosana. Bice divna, kad se istrezni...
niccolo niccolo 11:59 09.03.2011

Odličan govor,

nego šta misliš o novom ipad-u?
Bojana Maljević Bojana Maljević 17:32 09.03.2011

Re: Odličan govor,

nego šta misliš o novom ipad-u?

Nemam ga! Sramota za jednog od najstarijih korisnika Apple proizvoda u Beogradu.

Ali voooolim Mac. Baš volim. Ja se tako vežem, sa sve manama.
niccolo niccolo 18:55 09.03.2011

Re: Odličan govor,

Nemam ga!

Ja baš razmišljao da uzmem, zgodno mi tako kad idem tamo vamo, da ne moram da vučem ceo macbook...
AlexDunja AlexDunja 19:10 09.03.2011

Re: Odličan govor,

Ja baš razmišljao da uzmem, zgodno mi tako kad idem tamo vamo, da ne moram da vučem ceo macbook...


e, da posredujem:))

eno nsarski ima novog ljubimca,
i nada se da će ga ljubimac (mac) pripitomiti.

ima želju da mu(ljubimcu)
neko iskusan malo pomogne:))
Bojana Maljević Bojana Maljević 19:28 09.03.2011

Re: Odličan govor,

Ja baš razmišljao da uzmem, zgodno mi tako kad idem tamo vamo, da ne moram da vučem ceo macbook...

Jeste, ali da li si video ovaj novi MacBook Air, ovaj mali?
Prste da poližeš. Toliko je sladak i mali a opet nije igračka. Dođe mi da zamenim ovaj Air što imam za taj, mali.
Bojana Maljević Bojana Maljević 19:31 09.03.2011

Re: Odličan govor,

neko iskusan malo pomogne:))

Konačno mogu da kažem: ja sam iskusna!
AlexDunja AlexDunja 19:32 09.03.2011

Re: Odličan govor,

Konačno mogu da kažem: ja sam iskusna!


odmah sam te prepoznala:)
niccolo niccolo 20:22 09.03.2011

Re: Odličan govor,

e, da posredujem:))



ali da li si video ovaj novi MacBook Air, ovaj mali?

11inčni? Dobar je
Bojana Maljević Bojana Maljević 20:52 09.03.2011

Re: Odličan govor,

11inčni? Dobar je

Pa da. Bombona.
leonardo92 leonardo92 23:16 09.03.2011

Re: Odličan govor,



Ovaj a?

Samo, sto je toliko skuplji kod vas?
Bar 200$ vise nego ovde gde sam ja (Sydney)
niccolo niccolo 09:03 10.03.2011

Re: Odličan govor,

Samo, sto je toliko skuplji kod vas?
Bar 200$ vise nego ovde gde sam ja (Sydney)

E da

To ti je zbog radi dva razloga. Prvi su carine, drugi je to što apple iz nekog razloga ignoriše postojanje Srbije (ne možeš ni na itunes store iz srbije, a nemaju ni mobilnog operatera koji diluje iphones kao u drugim zemljama), pa hrvati distribuiraju i za ovo područje, te stoga imaš jedan korak više - apple - hrvati - lokalni distibuteri...i tako bezveze.
godec godec 13:52 09.03.2011

Hvala

Hvala za video sa govorom Stiva Džobsa.
Hansel Hansel 14:51 10.03.2011

Re: Hvala

I od mene. I za tekst, naravno, zanimljiv je i poučan za mlađe generacije!
noboole noboole 16:44 09.03.2011

srceparajuce

Imam utisak da je tragicna svaka prica o borbi za ljudskost i pravdu tokom devedesetih. Covek je mogao pomisliti u tim trenucima kako je deo necega sto samo po sebi opravdava njegovo postojanje. Srecom, postoje i druge stvari u zivotu. Neki ideali su jos dostizni.
ljuboten ljuboten 19:36 09.03.2011

Početak kontrarevolucije

Iako su se dešavli u isto vreme i imale isti povod, demonstracije koje je predvodio Vuk Drašković razlikuju se u suštini od ideala koje je u sebe nosio, a u ime studenata godvorio Branislav Lečić. To su dve sasvim raličite ličnosti. Prvi je mekog, savitljivog karaktera, pa je mogla njegova supruga Dana da od njega umesi ono što je ona htela. Drugi, bistar, htabar, čvrst i u telu i karakteru. No, ono što je ovaj prvi poveo i potom od početne grudve nastala je lavina koja nas je zatrpala, pa je njenim topljenjem nastao glib, morao je u njemu i ovaj drugi silni da se davi. A tek, godovo svi, ostali koji su slabiji od njega, gde da ih tražimo ako ne u glibu u koji se dave, nastao od onoga što je velike većina ljudi posrala. Takvi ljudi, iako se ponašaju kao gliste, ipak izmet gliste je blagodet za nastavak života, jer je gotova hrana za biljni svet.
Pruču Amerikaca SJ odložiću za kasnije da kometarišem, jer je ipak u vezi sa životima sadašnjih i budućih generacija, jer je tipična za kapitalsitilče družvene odnose u koje se upravo davimo. Samo da upozorim, da je od hiljade takvih samo jedan uspeo. Pa se njegova istina svodi na laž.
Ево мога мишљења о демонстрацијама од 09.марта 1991. које сам данас послао у више листова, али не у „Политику“, јер сам изгледа њих раније убедио за карактер тих демонстратција, па данас нису имали текст тим поводом.

Почетак контрареволуције.
Прођоше две деценије, а ми никако да кажемо истину. У свету знају истину, због чега се нашим политичким и војним лидерима још увек суди, а неки су осуђени на дугогодишњу робију, пред Међународним судом у Хагу. Дана и Вук Драшковић су били и остали пропагатори четништва пораженог током НОБ-а. Као што су комунисти искористили демонстрације 27. марта 1941., после изршеног војног пуча и позвале на револуцију, тако су идеолози четништва искористили демонстрације 9. марта 1991. да започну контрареволцију. Масовни протест 1991. натерао ја Милошевића и његову дружину да одустане од спашавања Југославије, већ да крене у спашавању Срба тамо где су гробови њихових предака. Док су током дана трајале националне демонстрације, које су шовинисти на челу са Вуком и Даном претвориле у националистичке, Милошевић је убеђивао наивне Титове генерале, да треба Армија да се супростави демонстрантима чије су вође позивале на контрареволуцију, па су се тенкови појавили на улицама тек пред почетак Дневника на РТС у 19 часова. Од тога дана српска врхушка почела је да мисли на рат са свима, у чему им је помогла српска интелектуална елита, која је пригрлила неусвојени Меморандум Српске Академије као Национални програм за ослобађање свих српских земаља. Значи, ове дмонстрације, са којима се дичи Вука Драшковић, учврстиле су на власт Слободана Милошевића и натерале Армију да започне рат са Хрватима. Ово је истина, која се не признаје јер контралеволуција још увек траје. Због започете кнтрареволиције Вук Дражовић је радо виђен гост у Вашинтону. Са овом истином постаје јасно зашто странка СПС коју је основао Слободан Милошевић још увек има велики број присталица. Па народ је увек паметнији од његове елите. Паметни ће схватити зашто су светски моћници подржали да њени изабраници те странке учествују у власти. И странци знају истину, само још увек то не зна српска елита, политичка и интелектуална.
zoja444 zoja444 19:44 09.03.2011

Re: Početak kontrarevolucije

ljuboten
Pa i takav karakter kakav je Lečić morao je da se zaprlja, da se ponese neoboženo, makar prema porodici, jer su žene mlađe za telo uvek slađe.


sta ovo znaci? je li to neko naucno dokazao? ne sirite sexizam, macizam i predrasude, molim.

drugo, ako je to uopste bitno, koliko sam ja cula Lecica je napustila supruga, a ne on nju. uf, sto mrzim traceve.
kukusigameni kukusigameni 20:09 09.03.2011

Re: Početak kontrarevolucije

Као што су комунисти искористили демонстрације 27. марта 1941., после изршеног војног пуча и позвале на револуцију,

Kakve veze imaju komunisti i 27.mart?
Bojana Maljević Bojana Maljević 20:11 09.03.2011

Re: Početak kontrarevolucije

Pa i takav karakter kakav je Lečić morao je da se zaprlja, da se ponese neoboženo, makar prema porodici, jer su žene mlađe za telo uvek slađe.

.... mislim... čemu ovo?! Nije pristojno iznositi neistine o nečijem životu, pogotovo privatnom. Vi ama baš pojma nemate da li se Lečić i oko koga zaprljao, posebno prema porodici. Ja, vidite, dobro znam. I tvrdim da ste lupili glupost. Nemojte to meni, ja sam najmanje nekoliko hiljada sati provela sa tim čovekom. Ajte molim vas.
Posle ovoga mi se nije ni čitalo šta ste pisali medijima.
ljuboten ljuboten 07:44 10.03.2011

Re: Početak kontrarevolucije

Као што су комунисти искористили демонстрације 27. марта 1941., после изршеног војног пуча и позвале на револуцију,

Kakve veze imaju komunisti i 27.mart?


“Ђилас је издао упутства како ће се комунисти понашати у насталој ситуацији: „Наше гледиште је било да требамо да учествујемо у демонстрацијама, и да где год је могуће преузмемо вођство.Наши говорници су добили упутства да пусте пароле: демократизација земље и наслон на Совјетски Савез“. Ђилас даље пише: „У току дана ми смо преузели вођство.Ми смо били међу најактивнијим и најбоље организованим ... Лола Рибар је говорио на Славији, С.В. Темпо код Вуковог споменика, Раде Кончар, Цана Бабовић и Митра (Митровић) такође су говорили. Комунисти су били промукли од говорења и викања“
Комунисти су из часа у час мењали однос снага чиме су на класичан начин преузимали руковођење демонстрацијама.Постепено су почеле да нестају Краљеве слике и да се појављују нови транспаренти; „Живело пријатељство са Совјетским Савезом“, „Живео Совјетски Савез“, „Боље гроб, него роб“... Комунисти су потпуно овладали демонстрацијама. Око подне у демонстрацијама је учествовало око 50 000 грађана, што је за оно време био врло велик број.Ђилас још каже да парола „Боље рат него Пакт“ није дата од Комунистичког вођства: “Ми Комунисти нисмо одобравали ту паролу, али јој се нисмо ни супротстављали. Радије би, под вођством Совјетског Савеза, избегли рат.“..."
kukusigameni kukusigameni 08:14 10.03.2011

Re: Početak kontrarevolucije

Prijatelju, Sovjetski Savez je u tom trenutku bio u paktu sa nacistickom Nemackom.
ljuboten ljuboten 08:44 10.03.2011

Re: Početak kontrarevolucije

Pa i takav karakter kakav je Lečić morao je da se zaprlja, da se ponese neoboženo, makar prema porodici, jer su žene mlađe za telo uvek slađe.

.... mislim... čemu ovo?! Nije pristojno iznositi neistine o nečijem životu, pogotovo privatnom. Vi ama baš pojma nemate da li se Lečić i oko koga zaprljao, posebno prema porodici. Ja, vidite, dobro znam. I tvrdim da ste lupili glupost. Nemojte to meni, ja sam najmanje nekoliko hiljada sati provela sa tim čovekom. Ajte molim vas.
Posle ovoga mi se nije ni čitalo šta ste pisali medijima.


Dok je Lečić osvetljavao duhovno nebo iznad Beograda ja sam rukovodio fabrikom i rudnicima u Kačaniku, gde je dva meseca pre mog dolaska proglašena Repulika Kosovo. Posle samo par meseci prišao mi je talentovani Albanac, osim što je bio odličan hemiski tehničar, bio je i poznati šahista, da mi kaže:”Direktore, kako se Vi odnosite ovde, tako se harbro ponaša i glumac Lečić u Beogradu.”
Kada je 1997 godine blizu sela na Šar-palnini napadnuta policiska patrola i pritom ubijen jedan policajac, a drigi ranjen, zamenik komandira stanice, po karakteru, no i građi, lepoti sličan Vašem kolegi, krenuo je sa pojačanom patrolom u potrazi po pripadnike OVK. Kao nekada srpski oficiri koji su u napade išli sa isukanom sabljom ispred svoje jednice, i Bogdan je išao ispred svoje grupe policajaca sa mašingeverom na gotovs. Naleteteli su na zasedu i prvi rafal pokosio je hrabrog, lepog i časnog Bogdana. Ja sam već izgubio radno mesto od suluduih Srba, pa mi se telefonom u Skoplja javila moja bivša sekretarica Albanka, sa plačnim glasom, da mi kaže da je dobri i pametni, a nije mogla da ne kaže i lepi, jer je i sama lepotica, Bogdan poginuo. “Ne samo ja, direktore, žale ga svi Albanci koji su ga znali. Jer je bio mnogo dobar Čovek. Znam, Vas je cenio”
Ovog ponedeljka zvoni mi komšinica da joj pomognem jer devetogodišnja unuka neće da ide u školu, dok joj je mlađa sestra otišla. Obe je napustio otac, našao je sebi drugu ženu, a deca sa majkom skolnili se kod babe i dede. Samohrana majka, bez dovršene srednje škole dobila je posao kao čistačica u školi u kojoj idu njene devojčice. Devetogošnjoj Ljupki toga dana veći pramen crne i čvsrte kose ostao je da štrči i posle kvašenja i češljanja. Kompleks što joj je majka čistačica je bio razloga da ne može sa takvom kosom u školu.
Pogodite šta sam Dvevojčici rekao da pristane da ode u školu toga dana.
Moj kućni prijatelj, dok nije bio poznat novinar za vreme socijalizma, oženio se sa devojkom za koju je smatrao da mu pripada. No, kada su njih trojica telentovanih novinara formirali novi list koji je postao najprodavan, a moj prijatelj postao slavan, napustio je ženu i decu, oženio se sa lepom i mladom novinarkom. Morao sam da smirujem njegovu decu. Čerka od trijnajest godina napisala je pismo ocu, koje je budala javmo pročitao, a ja bi se samoubio. Pomago sam devojčici da savlada matematiku. U prisustvu njene majke, jednoga dana, zadovljna sa savladanim gradivom, a pred da pođe u školu, kaže mi: “Dodirnite mi glavu, tata mi je držao glavu obema rukama kada me je ispraćao u školu”.
Nadam se da ste shvatili moju ozojeđenost, jer mi Vaš kolega previše značio u životu. A sada će te me naterati da doznam istunu koju možda ne zanam.Za početak izbrisao sam rečenicu koja Vas je naljutila. A Vas podsećam da se svima ne odvija život između stana, pozorišta, tv-studija, ta ni svih scenarija, uloga koje ste morali da naučite napamet.
ljuboten ljuboten 09:03 10.03.2011

Re: Početak kontrarevolucije

Prijatelju, Sovjetski Savez je u tom trenutku bio u paktu sa nacistickom Nemackom.


Potrudite se sami, i na ovo pitanje možete naći odgovor.
ljuboten ljuboten 09:07 10.03.2011

Re: Početak kontrarevolucije

drugo, ako je to uopste bitno, koliko sam ja cula Lecica je napustila supruga, a ne on nju. uf, sto mrzim traceve.


Oni koji ne vole tračeve ne primećuju ih, ili ih ignorišu.
zoja444 zoja444 09:13 10.03.2011

Re: Početak kontrarevolucije

ljuboten
Oni koji ne vole tračeve ne primećuju ih, ili ih ignorišu.


da, pogresila sam. trebala sam Vas da pustim da tako proizvoljno donosite sudove o nekom.
kukusigameni kukusigameni 09:18 10.03.2011

Re: Početak kontrarevolucije

kukusigameni
Prijatelju, Sovjetski Savez je u tom trenutku bio u paktu sa nacistickom Nemackom.

ljuboten
Potrudite se sami, i na ovo pitanje možete naći odgovor.


Ja pitanje nisam postavio.
ljuboten ljuboten 09:39 10.03.2011

Re: Početak kontrarevolucije

kukusigameni
Prijatelju, Sovjetski Savez je u tom trenutku bio u paktu sa nacistickom Nemackom.


ljuboten
Potrudite se sami, i na ovo pitanje možete naći odgovor.


Ja pitanje nisam postavio.


Hoćete reći da znate sve odgovore. Pa uredu, ako tako smatrate.
kukusigameni kukusigameni 09:42 10.03.2011

Re: Početak kontrarevolucije

Hoćete reći da znate sve odgovore. Pa uredu, ako tako smatrate.


Ni to nisam rekao.
master.dragi master.dragi 10:01 10.03.2011

Re: Početak kontrarevolucije

Hoćete reći da znate sve odgovore. Pa uredu, ako tako smatrate.

ljubotene, sto lepo ne kazes da ti branislav lecic - leka smeta zbog nadimka koji te asocira na jednog drugog leku...
kick68 kick68 19:52 09.03.2011

samo da kazem:

kombinacija izvođenja Marlene Ditrih i Hane Šigule

Hana Sigula rules..
cane.srbljanovic cane.srbljanovic 22:54 09.03.2011

flash back

Cra*p... Naterao me da se setim kako je super cool bio NeXT OS tih dana (pre xx godina). I kako sam bio odushevljen konceptom ( i kako je lepo run/izgledao na mom skarabudzenom, nikad potpuno zashrafljenom, PC-u).

:)

Hvala lepo Steven (a i blogerki).
willowcty willowcty 00:51 10.03.2011

Jos jedan od tih inspirativnih

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana