Ljudska prava| Porodica| Život

OSMI MART - LICEMERJE MUŠKARACA

Strongman RSS / 10.03.2011. u 11:08

Automobili su se u talasima parkirali nepropisno na ulasku u kružni tok, a zajapureni „uzorni muževi“ u odelima „za svadbe i svečane prilike“ utrčavali su u obližnju cvećaru da izaberu nešto za svoju dragu.

„Šta biste uzeli?“

„Pa cveće.“

„Koje cveće voli dama? Imamo prekrasne gladiole...“

„Ma nešto za 500-600 dinara, ali da deluje bogato.“

sausage%20workers.jpg 

Pade mi na pamet da ogromna većina nas veruje da samo jedan dan u godini treba posvetiti svojim suprugama, sestrama i koleginicama i to smatra gestom dobre volje i plemenitosti. Nešto kao metalni novac koji damo Cigančetu kad nam opere prozore dok čekamo zeleno svetlo.

 

 

 

Ima jedan kafić u Nišu koji nekima od nas dođe kao kolektivna dnevna soba. Slučajno ili ne, zove se „Nest“, što na engleskom znači gnezdo. Godinama dolazi ista ekipa „ozbiljnih igrača“. Što reče naš poznati arhitekta objašnjavajući fiziologiju kafića dami pridošloj iz Beograda: „Samo što ne koristimo istu četkicu za zube.“

Danas nikog od poznatih nije bilo, pa sam se uz kratki espreso s mlekom zabavljao gledajući neprolaznu uvertiru za rečenicu „Ženo, srećan ti Osmi mart, šta ima za ručak?“ Automobili su se u talasima parkirali nepropisno na ulasku u kružni tok, a zajapureni „uzorni muževi“ u odelima „za svadbe i svečane prilike“ utrčavali su u obližnju cvećaru da izaberu nešto za svoju dragu.

„Šta biste uzeli?“

„Pa cveće.“

„Koje cveće voli dama? Imamo prekrasne gladiole...“

„Ma nešto za 500-600 dinara, ali da deluje bogato.“

Pade mi na pamet da ogromna većina nas veruje da samo jedan dan u godini treba posvetiti svojim suprugama, sestrama i koleginicama i to smatra gestom dobre volje i plemenitosti. Nešto kao metalni novac koji damo Cigančetu kad nam opere prozore dok čekamo zeleno svetlo.

Rodna diskriminacija je toliko uzela maha da smo isprogramirani da je ni ne vidimo. U oglasu za posao uvek stoji direktor u muškom rodu, a čistačica i prodavačica u ženskom. Tu su rukovodilac, blagajnik, šef s jedne i spremačica, kuvarica, radnica s druge strane.

Uzgred, ja čak ni ne umem da izgovorim rukovoditeljka, rukovodilja ili kako li se kaže. Osim što su određena radna mesta dizajnirana mahom za muškarce, a ženama šta god preostane, postoji i neka vrsta toplog zeca kroz koji prolaze mnoge mlađe žene.

Poslodavci ih često pitaju da li su udate, da li planiraju decu ili da nisu, ne daj bože, trudne i svako „da“ na ovakva pitanja ih debelo udaljava od željenog posla, za koji su kvalifikovane.

equal-pay-now.jpgAko i prođu profajlera koji pronalazi profil „saradnica“ kakav odgovara firmi, sledi potpisivanje „nezvaničnog“ dokumenta u kome se obavezuju da u narednih pet, 10 ili 40 godina neće rađati. Domišljati poslodavci za svaki slučaj potpisuju ugovor s novom, ženskom radnom snagom samo na nekoliko meseci i ako se desi da se „čudno“ ugoji, biva izbačena kao kufer na tržište rada s oznakom „nezaposlena jer je zatrudnela“. Ovaj vid šikaniranja je težak za dokazivanje jer se dame boje da ne izgube posao ako slučajno neko posumnja da su obelodanili mračnu preambulu zaposlenja.

Da ne spominjem onaj debilni serijal „Menjam ženu“ ili kako li se zove gde se vidi da ogroman deo muške populacije ženu doživljava kao uređaj koji čisti, pere, pegla, kuva, donosi rakiju... A zauzvrat „moj Miloje me po nekad izmlati, ali ja znam da me on voli. A i kako da me ne izmlati kad mi ručak bude slan ili ako mu otpadne dugme s košulje.“

Mislim da kao proevropski zakamuflirana turska kasaba nismo spremni da slavimo dan ravnopravnosti žena jer nema šta da se slavi. Dokle god mora zakonom da se uredi da svaka stranka i svaka odbornička grupa u parlamentu mora da ima određen procenat dama, mi Srbi nismo u glavama prelomili da naše „fabrike za decu“ imaju ista prava kao mi... što kupujemo cveće samo za Osmi mart.

Pre će vozači iz provincije da nauče da zaobikaljaju u kružnom toku nego što će da se pojave obrisi ravnopravnosti u našim glavama.

sdn.30232559_std.jpg 



Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

max.cohen92 max.cohen92 11:18 10.03.2011

!!!!

1 st!...a sad da citam.
Strongman Strongman 11:31 10.03.2011

Re: !!!!

... ja već pročitao
vesna.gm vesna.gm 11:42 10.03.2011

Hvala za tekst

Koji promovise prava zena.

Samo zelim da naglasim da edukacija o zlostavljanju treba da ide u svim smerovima: nije normalno da muz izudara zenu, ali nije normalno ni da ona kaze "pa, voli me, ali bio mi je slan rucak"!!??

Preporuka!
max.cohen92 max.cohen92 11:45 10.03.2011

321...

Da je mene neko snimao za kakav reality pre neki dan,mislim da bi jedino braca Marx bila konkurencija...Ceo dan sastanci i crtanje u zadnji cas,jedan od onih fliper dana,kad se osecas ko loptica u fliperu,samo gruvas u nesto i odbijas se u jos veci haos,a nikako da tiltuje dan...startna rampa,pun gas,prva cvecara,naravno na Kipru svi rade do 13.30h,celivanje vrata uz pominjanje prvog reda na sa`rani,druga cvecara koja RADI! ali sa cenama kao da je svaki listic miropomazan od strane Patrijarha im,opet smile i osvrt na familiju kao predmet penetracije,treca cvecara slicna prica,cetvrta Bingo!Navatah tri XXL kale,prvo sam je glodao da vidim je l` prava ili PVC isuvise savrseno lici,kasa i onda krece...a hocete li organski razgradljiv papir ili hocete nesto sto nije enviromental friendly,hocete li perforinau tracicu ili sa cirkonima, hocete li cetvrtastu ili pravouganu,mozda u obliku srca nekog karticu sa porukom...aaaaaa!Hocu cvece i papir!Papir.P.A.P.I.R!Hartija!Za pakovanje, burek,guz,bilo kakav samo mi daj.Auto i dalje stoji izmedju dve trake na sred ulice ko da pljackam banku...Zbunje smo nabavili,sad prezent!Pravac optika naravno dijagonalno preko grada,tamo feminizirani idiot sa french-om na noktima koji misli da si zelim kupiti naocare velicine shofer shajbne za sebe,na zenskom odelenju!Pogled poput let lampe i recenica u imperativu kroz 3 mikrona razmaknute zube zavrsavaju svoje,ali oni jednostavno imaju 684 varijacije na temu,velicine,znaci imam sanse da pogodim koje je gledala prosli put,isto kao i da ubodem Green card na USA Lottery...nadjoh nesto sto bi trebalo da bude TO,opet special stage ka kuci u stilu Kankkunena,naravno samo sto nisam izlomio jebene kale pri zatvaranju gepeka,pa lifta,pa nabo zid istima ko da sam na srednjevekovnom turniru..i konacno na vrata.Smile,kao krijem one sekvoje iza sebe,izgledam ko ikebana...Evo cvece,evo sitnica,lepe reci...
"A gde mi je vaza za ovoliko cvece?Nemam tako veliku,staklenu,cetvrtastu..."

Aaaaaaaaa!
neytiri1983 neytiri1983 13:14 15.03.2011

Re: 321...

Osmeh na licu i neki dragi osećaj u stomaku.
Nadam se da je pročitala.
Strongman Strongman 09:51 16.03.2011

Re: 321...

i kod mene isto
gorstak92 gorstak92 11:48 10.03.2011

8. mart - radni dan Željka Samardžića

Evo šta kaže poznati kantautor:

Svake godine već negde u januaru počinje da me boli glava od pomisli da ću tog dana morati da ustanem dosta ranije, već negde oko 11 ujutru kako bih stigao da završim sve probe i pripreme.

A evo šta kaže ženamu:

- Nakon koncerta moj muž bar mesec dana mora da spava po 16 sati dnevno da bi se oporavio od rada. Budim ga samo da mu donesem teleću čorbicu i palačinke u krevet, ništa drugo ne može da jede od umora. Tek krajem aprila on postaje potpuno odmoran od koncerta. Često ga kritikujem jer ga volim i ne želim da se toliko iscrpljuje na poslu, ali s druge strane svesna sam da moram da ga podržim, jer ipak njegova plata izdržava celu našu porodicu godinu dana – rekla je Maja
zoja444 zoja444 11:53 10.03.2011

i tako dan za danom

- hey, daj mi fotku
- imas fotku
- da, ali onu drugu
- kakvu drugu?
- znas kakvu, "onu"
- ne znam i sta ce ti?
- pa hocu da znam
- sta da znas?
- pa, ono
- sta ono?
- nemoj da se pravis blesava
- ne razumem, sta hoces da saznas?
- slusaj, mackice, to ti je isto kao kad kupujem frizider ili sir. hocu da znam kakav je oblik, i velicina i boja, miris, ukus... i onda ako mi se sve to svidi - kupujem. ako su cene iste i karakteristike, onda biram i prodavnicu i zagledam ko prodaje... razumes?
- alo, nisam ti ja ni frizider, ni sir, ni kajmak, ni usisivac... o cemu ti to?!
- dobro, mackice, nemoj da se ljutis, ja to onako, da mi budes stalno u glavi i blize srcu
- e, alo, pobrkao si nesto
- ja!? i ti ces da mi kazes
- da, ja ti kazem
- e, glupa si ko noc. daj tu sliku.
- ne dam
- sta bre ne das!? jel ti znas ko sam ja?
- vidim
- sta vidis? nemoj sada da ti skratim taj jezik
- aj, ciao
- sta ti meni ciao?!... pauza... ajde... pauza... dajjjj... pauza... pleaseeee

.... to be continued...




buba_truba buba_truba 12:17 10.03.2011

Licemerje, jašta!


djolevozd djolevozd 12:38 10.03.2011

8 mart !!!

Licno mislim da je vecina praznika u srbiji nebulozna.
Da se slave iz pomodarstva i ne znanja. Tako i 8 mart.
Recimo da bi dan zena mogao da bude dan kada je
Izmisljena masina za ves. Svakodnevno pomaze pre
Svega zeni,a neposredno i muskarcima. Zene slavite ves
Masinu ona je u vecoj meri doprinela evoluciji zene.

superbalkanka superbalkanka 13:20 10.03.2011

mrzim 8. mart

Tražila sam na internetu spisak zemalja u kojima se taj dan slavi.. Hm, spisak uglavnom obuhvata zemlje u kojima žene i nemaju bogznakakva prava .
The day is an official holiday in Afghanistan,[11] Armenia,[12] Azerbaijan,[13] Belarus,[14] Burkina Faso,[15] Cambodia,[16] China (for women only), [17] Cuba,[citation needed] Georgia,[18] Guinea-Bissau,[11] Eritrea,[11] Kazakhstan,[19] Kyrgyzstan, Laos,[20] Macedonian(for women only), Madagascar (for women only),[21] Moldova,[22] Mongolia,[23] Montenegro,[citation needed], Nepal (for women only),[11], Russia,[11] Tajikistan,[11] Turkmenistan,[11] Uganda,[11] Ukraine,[11] Uzbekistan,[11] Vietnam,[citation needed] and Zambia.[24]
In some countries, such as Cameroon[25], Croatia[26], Romania,[27] Bosnia and Herzegovina[citation needed], Serbia[citation needed], Bulgaria[citation needed] the day is not a public holiday, but is widely observed nonetheless.

U mojim Bosanskim šumama 8. mart (i eventualno 7.) su, pa skoro pa jedini, dani kada se kupuje cvijeće ženama. Valjda su odredili te dane da bi cvjećari zaradili što više para za proljetnu sjetvu
A žene.. pa imaju "svoj" dan.. i time smo valjda riješili "čiji su" ostalih 364 ili 365 dana.
A već 9. marta, kada je Dan žena prošao, žena može ići u svoj ćošak i kuvati ručak, i paziti da ga ne presoli.. Šta se buni, pa imala je "svoj" dan.
Tako da sam ja odlučila da je moj dan - svaki dan!
I samo još mamu ne mogu da naučim da mi ne kupuje poklon za 8. mart.
sesili sesili 17:11 10.03.2011

Re: mrzim 8. mart

Ja baš i ne mrzim, ali ni ne smatram ga nekim naročitim praznikom. Kapiram, borba za prava, za glasanje, ali sve si sam rekao i nasmejao me dok sam zamislila sliku naših muškaraca u redu za cvetić! Moj žmu mi nikada na TAJ dan kupio poklon, ali jeste mnogim drugim danima u toku godine. Ako smo žene SAMO 8. marta, mašala!
mrdax mrdax 14:28 10.03.2011

Ne znam za 8. mart ali...

Ako i prođu profajlera koji pronalazi profil „saradnica“ kakav odgovara firmi, sledi potpisivanje „nezvaničnog“ dokumenta u kome se obavezuju da u narednih pet, 10 ili 40 godina neće rađati. Domišljati poslodavci za svaki slučaj potpisuju ugovor s novom, ženskom radnom snagom samo na nekoliko meseci i ako se desi da se „čudno“ ugoji, biva izbačena kao kufer na tržište rada s oznakom „nezaposlena jer je zatrudnela“.


Jao kako od ovoga dobijem napad "agresivitisa". Kao neko ko ima mnogo sestara , krene mi krv na oci a pena na usta kada mi kazu da im je neko "izlozio" pravila rada u firmi.

Posto u famoznoj struci moja sestra nije mogla da se zaposli radi vec dve godine u Novom Sadu u jednom lancu radnji (ako kazem cime se bave svi iz NS-a ce znati ko je gazda) . Uglavnom gazda je potpuno sludjen tip , ima zaradu na neku robu i preko 400% od velikoprodajne a ima monopol za Srbiju . Cak izvozi robu i u CG.

No nije mu to dosta nego stalno poziva radnice i radnike na nekakve razgovore gde on promatra naglas onako o poslu i kako bi ko trebalo da radi i sta mu je mana. Pri tome svi radnici su obrazovaniji od njega . E sad nije to problem , koliko sto on to sam potencira kako im dzaba sto su zavrsili fax . Inspekcija dodje , pokupi "sledovanje" u robi i ode. Cak konjina nije hteo ni da plati za muziku u radnji taksu pa je sada tisina. E toliko ga zabole za radnike a i posao jer kako sada stvari stoje on ne moze da propadne sa ovolikim marzama.

Vecina radnika je na ugovor od 3 meseca koji se raskida i sklapa opet , plate su ufff.. najveca 27k .
docsumann docsumann 01:41 11.03.2011

feminista

sam 364 dana u godini, a za 8, mart se osjećam prilično glupavo.

ne jedem meso, ali se za vrijeme božićnjeg posta osjećam kao Juda

ne trebaju mi praznici

slavim ponešto, pomalo, svaki dan
Strongman Strongman 11:08 11.03.2011

Re: feminista

ja nekad zaboravim da jedem meso na božićnom postu
fantomatsicna fantomatsicna 06:44 11.03.2011

Eh

Nije lako biti zensko ali ne bih volela ni da budem musko.Nije ni vama lako.Cupkate uz nas dok mi radjamo. brinemo se o kuci porodici cesto us to i radimo i sto je najvaznije osecamo.Ajde da vas cujem sad

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana