Sport

Forhend ili najtezi udarac u tenisu

Spiridon RSS / 17.03.2011. u 10:31

 

Martina Navratilova je Federerov forhend nazvala "Great liquid whip". Veliki vodeni bic.
Martina ... svaka ti se dala.  

Prva stvar kod forhenda na koju treba da obratite paznju je vas polozaj tela.
Kako se namestite, tako cete i udariti. Ukoliko vam lopta dolazi u telo, a vi se ne izmicete, bicete u situaciji da se "branite" i greska je neminovna.

Znaci ovde se govori o forhendu koji udarate sa osnovne linije i kada je vase telo optimalno pozicionirano.

Forhend je jedan od najtezih udaraca u tenisu. To sto umete da prebacite lopticu preko mreze vasim "forhendom" ne znaci da je vas udarac dovoljno dobar da protivnik strepi od njega. Cilj je da kada protivnik vidi da vam lopta ide u forhend stranu pomisli - "Yebo sam orla u kljun" ili "E sad, drzi gace".

Kako to postici?

Radom, naravno. Postoje saveti koji vam mogu pomoci da vam se olaksa taj dugi put ka vasem "ubitacnom forhendu".

Kako da iskoristim svu svoju snagu, udarim loptu, a one ne ode "nebu pod oblake" vec tamo gde ja zelim?

Tesko burazeru (sestro) ali pravilna tehnika ti moze dosta pomoci.

NOGE I KRETANJE

(obzirom da ovo nije diplomski rad idemo malo brze). Pitanja mozete postaviti kasnije ako vas nesto posebno zanima)

Kretanje se odvija na taj nacin da ste u konstantnom skipu (the split step). Jednostavno vase telo "dise" i ponasa kao da je na amortizerima. Bez ovoga zaboravite na jak forhend. To ce rezultirati u jednom trenutku (nepostedno pred udarac) tako sto ce te se jednostavno "ispaliti" na loptu (polucucanj, udarac i vase telo koje se ispruza i skoro ne dodirije podlogu) Najslicije poredjenje bi bila "pracka". Vase telo bi trebalo da se ponasa kao guma na pracki koja izbacuje kamen.

Pogledajte razliku izmedju prve i cetvrte slike. Deluje eksplozivno, zar ne?
Federer prosto bicuje loptu. Tako se i cuje. Kao pucenj bica =)
Ovaj deo da bicem me je podsetio na mog blogodrugara koji je preferirao teme na kojima se spominje bicevanje. Moram priznati da mi nedostaje.

tennis-forehand-tips.jpg 

POLOZAJ TELA I ZAMAH

Zaboravite na tehniku "leva noga napred". Vi ste otvoreni u odnosu na mrezu i u blagom raskoraku. To je zbog toga da bi se po zavrsenom udarcu lakse vratili u startnu poziciju i sacuvali dobar balans. Pogledajte sliku 1. Tezina tela je na desnoj nozi, a desni kuk pozadi. Ja sam to uvek voleo da poredim sa karate udarcem. Kao da se pripremate da nokautirate nekoga "govori 'de mi je brat, majku ti yebem".
Leva ruka pomaze desnoj pri vodjenju reketa u zamah. To se na slici ne vidi ali se na videu vidi odlicno. Dakle sada pogledaj video =)
Leva ruka je ispruzena napred i pomaze da se gornji deo tela kompleto zarotira unazad. Sada ste u "zapetom polozaju" Pogledaj sliku 1. (ovaj deo je jako bitan). Jeste pomalo baletski, ako smem da primetim. To bi Pedja idealno izveo.

UDARAC I IZMAH

Ovde nema kalkulacije. Lopta mora da se udari. Ako je gurate, od tog posla nema nista.
Znaci UDARI JE! Bred Gilbert se kleo da je svaki put kad Agasi udari loptu ona ispustala glas "auch."

Hvat kojim Federer udara loptu je izmedju istocnog i zapadnog. Kome ovo nije jasno neka pogleda vikipediju. O ovome moze da se pisu jos tri strane. Da bi vam olaksao zivot predlazem da reket spustite na zemlju. Onako kako krenete rukom da ga podignete sa poda, to bi vam preporucio kao hvat za forhend. To vam je zapadni hvat.

OK. Telo je u snaznom polozaju i spremno na udarac (kao okidac na pistolju). Levo rame je napred i preko njega gledate loptu (kao zmija zabu). Izmah pocinje na taj nacin tako sto levo rame vucete u desnu stranu i na taj nacin desno rame dolazi u prvi plan. OK. Znam da je ovo tesko da se ukapira ali ovo je jako bitan deo. Gledajte samo polozaj ramena na slici broj jedan i kasnije na slici br. 6. Jel ima razlike? =]

Polozaj zgloba desne ruke kod zamaha se najbolje vidi na slici br. 3. Federer kao da vuce neki kanap iza njega. Ili kao da hoce nekom da zavari samarcinu. To se vidi dobro i na ovoj slici.

roger_federer_1249064c.jpg

Martina Navratilova je Federerov forhend nazvala "Great liquid whip". Veliki vodeni bic.
Martina ... svaka ti se dala. Mislim gde ces lepse definicije.

DAKLE IZMAH (da ne odlutam)

Obzirom da je kuk zarotiran pozadi, normalo je da sada treba da ide u napred. Opet kao udarac u karateu. A sta cemo mi koji ne znamo karate (povikavse neki blogeri)?. Nadjite nekoga ko zna, pa ga pitajte =)

Telo pocinje da se ispruza, nogama se odupirete o tle i na taj nacin generisete energiju.
PLJASSSSS. Eksplozija se desila ispred vas (malo udesno). Reket sa ispruzenom rukom naleteo je na loptu, ponistio brzinu kojom je loptica dosla i raspalio je po guzi.
Zbog zapadnog hvata kojim drzite reket, glava reketa prirodno se zatvara i daje loptici rotaciju unapred (ili sto bi nas prost narod rekao "spin").

Po zavrzenom udarcu, ruka se savija u laktu i odlazi iza tela. To je dokaz da je bila lepo ispruzena u trenutku udarca i da je vas "Great liquid whip" lepo odradio posao.

Ja bih jos dugo mogao da pisem ali imam cas tenisa u 13h, a posao u ofisu se nagomilava. Koleginica koju treniram u internacionalnom teniskom klubu (preko puta americke misije u Zenevi) je zavrsila Kembridz i jako je prijatna. Ima dosta toga pametno da se cuje od nje.

Tenis je zakon. Sve ostalo su finese =)

 



Komentari (54)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ecce-florian ecce-florian 10:42 17.03.2011

1.

Ima dosta toga pametno da se cuje od nje.


aut
Spiridon Spiridon 10:50 17.03.2011

Re: 1.

aut



ecce-florian ecce-florian 10:57 17.03.2011

Re: 1.

Pa spinuj ga malo da ga skratiš.
Igraj agresivnije a vodi računa o sigurnosti.
Spiridon Spiridon 11:06 17.03.2011

Re: 1.

ecce-florian
Pa spinuj ga malo da ga skratiš.
Igraj agresivnije a vodi računa o sigurnosti.


cvetko, cvetko stari spineru =)
Milan Novković Milan Novković 11:08 17.03.2011

Spiro, znaš i sam ...

...Koleginica koju treniram u internacionalnom teniskom klubu (preko puta americke misije u Zenevi) je zavrsila Kembridz i jako je prijatna...

...nikako ne igrati samo u čarapama, pa onda klizavim :)

Ps: Ovaj sam savet pozajmio sa FB-a od Spire, nego znam da molba za učlanjivanje na FB još uvek nije odobrena mnogim blogerima. A i nama što nam ruke nešto slabije teku nije loše ponoviti nekoliko puta

Spiridon Spiridon 11:10 17.03.2011

Re: Spiro, znaš i sam ...

..nikako ne igrati samo u čarapama, pa onda klizavim :)


privukao te deo sa bicem. Priznaj =)

A i nama što nam ruke nešto slabije teku nije loše ponoviti nekoliko puta


Milance, pored mene stalno igraju dva gospodina tvoje konstitucije. Zajebani rekreativci. Jeste da nemaju vodene ruke ali bi me odrali ko "bolesnik pomorandzu". Izgleda da samo to rade, po ceo dan.

Ima ih takvih na partizanovim terenima koliko hoces. Kad ga vidis pomislio bi da ne moze gem da ti uzme, a on ustvari samo to i ume da radi. Premazani 100 %

sto se slike tice, mogu samo da zakljucim da ti bas znas sta je erotika. Sta ti je perspektiva ...


Milan Novković Milan Novković 11:29 17.03.2011

Re: Spiro, znaš i sam ...

privukao te deo sa bicem. Priznaj =)

Gde god se okreneš danas ti "nesretni" kukovi su u nekoj igri, ne moš danas ništa da uradiš bez kukova :)

Što se tiče konstitucije - ja sam ovde došao sa 35-40 Kg manje nego što imam sad i zaljubio se u squash. Igrao nekoliko puta nedeljno. Nije isto, znam, ali ima šačica kukova i ovde, pa je bila u karateu, a i u raznim drugim sportovima.

A onda je došao London i kafanjering iako se i posle 20 godina prestanka igranja squasha ponekad u snu zaludim forhendima koji još uvek ne vraćaju lopticu nazad dovoljno blizo zidu.

I to u snu je neko vežbanje, smem da se kladim
Spiridon Spiridon 11:41 17.03.2011

Re: Spiro, znaš i sam ...

Što se tiče konstitucije - ja sam ovde došao sa 35-40 Kg manje nego što imam sad i zaljubio se u squash. Igrao nekoliko puta nedeljno. Nije isto, znam, ali ima šačica kukova i ovde, pa je bila u karateu, a i u raznim drugim sportovima.


squash je fenomenalan. Igrao sam ga neko vreme (ispadao smesan jer sam koristio tehniku iz tenisa) i onda prestao kada sam skapirao da tehnika u squashu ima taj takozvani "negativan transfer" na tenis. Na tenisu u to vreme nisam mogao da se sastavim. Ono cega se secam da sam posle squasha mogao bukvalno da cedim majcu.
Odlican je za kondiciju ali zeznut za povrede.

I reketi se lako lome =) Kao grisine.


I to u snu je neko vežbanje, smem da se kladim


jeste, naravno. To se moze definisati kao "vlazni snovi"
mikimedic mikimedic 12:40 17.03.2011

los primer

bar ovaj koji si dao na slici. of skroz, federerov forhend je sigurno medju najboljima na svetu ako ne i najbolji. ali ovo nije dobar primer.

naime, pogresno je uciti da je teziste na desnoj nozi.

iz osnovnog stava telo se zaista okrece poludesno, ali kljuc dobrog forhenda je iskorak levom nogom (sto federer na ovim slikama ne radi), i prebacivanje tezine na tu levu nogu - ako ne pre, onda u momentu udarca.

leva ruka treba da ima funkciju balansa - vizuelno bi sirenje obe ruke trebalo da bude koordinirano, da izgleda kao otvaranje krila. bitno za balans je da je su obe ruke otvorene/podignute otprilike u visini dolazece lopte, a to se postize, naravno uz savrsen rad nogu kao amortizera (kako je spira odlicno primetio), i time sto leva ruka mora da bude ispruzena u pravcu dolazece lopte.

vezba - probajte nekoliko puta da dolazecu loptu umesto da odigrate forhend uhvatite levom rukom u visini u kojoj biste odigrali forhend, i zadrzite se u tom polozaju nekoliko sekundi. to ce pomoci da se upozna najprirodniji polozaj za odigravanje uspesnog forhenda.

ovo su bili saveti za dobar ali ne i za jak forhend.

za jak forhend neophodno je primeniti nesto slicnno principu poluge. 'guranje lopte' nije dovoljno; guranjem lopte dobicete pravilan ali ne i jak forhend, a moracete da ulozite mnogo vise snage.

da ne budem pogresno shvacen - da bi se uopste razmisljalo o 'poluzi', guranje lopte se i te kako mora prvo savladati. tek onda prelazimo na polugu.

saka uopste ne sme biti stegnuta. vise je stvar psihologije i opet jedna mala vezba: probajte bez reketa, iz sve snage da zamahnete rukom a pritom potpuno opustite saku - saka ce naravno iz krajnjeg desno polozaja preleteti nekontrolisano u krajnje levi. posle probajte, uz malo vise kontrole, isto to i sa reketom u ruci - stisak sake treba da bude tek onoliki da vam reket ne izleti iz ruke. pritom - u idealno pravilnom forhendu ruka ce biti potpuno ispruzena, i tek tada dobijate princip poluge u svojoj potpunosti.

prostim recima - sto spira kaze bicevanje - samo zamislite kako udarate samar loptici.

eto, svrha ovog mog posta nije da kritikujem federera a jos manje spiru; obojica su vrsni znalci, samo je ovaj primer malo nesrecno odabran. svrha mog posta je pre svega zelja za samoreklamerstvom (krkarijanskog stila), ali i zelja da se nekim jednostavnim recnikom priblize tajne forhenda sirim narodnim masama.

pa sad, ako bude zainteresovanih za dalje objasnjavanje, ljudi smo dogovoricemo se. ne mora da bude cica sa kembridza, dovoljno je da (bar za pocetak) bude clanica opstinskog odbora ds u nisu.



Spiridon Spiridon 14:43 17.03.2011

Re: los primer

naime, pogresno je uciti da je teziste na desnoj nozi.


zaustavi video tacno na 14 sekundi i reci na kojoj je nozi tezina?
Ovo je Noletov forhend u zagrevanju. U toku igre prenos tezine na zadnju nogu je jos izrazeniji. Znam ja o cemu ti pricas. Ja klince ucim da zauzmu bocni polozaj i balans rasporede na obe noge ali nikakvo potenciranje na levoj. To je stara skola.



za jak forhend neophodno je primeniti nesto slicnno principu poluge. 'guranje lopte' nije dovoljno; guranjem lopte dobicete pravilan ali ne i jak forhend, a moracete da ulozite mnogo vise snage.

da ne budem pogresno shvacen - da bi se uopste razmisljalo o 'poluzi', guranje lopte se i te kako mora prvo savladati. tek onda prelazimo na polugu.


sta je pesnik zeleo da kaze

mikimedic mikimedic 14:56 17.03.2011

Re: los primer

skolski




mislim da je bolje ipak nauciti skolski, a posle usvajati 'djokovic-federer' techniques...

ali, to je samo moje misljenje...

Spiridon Spiridon 15:00 17.03.2011

Re: los primer

mislim da je bolje ipak nauciti skolski, a posle usvajati 'djokovic-federer' techniques...


ima istine u ovome. Ajde da kazemo da se u skijanju prvo uci plug, pre nego sto se predje na paralejno skijanje.
mikimedic mikimedic 15:07 17.03.2011

Re: los primer

To je stara skola.


taj sam



sta je pesnik zeleo da kaze


nesto na ovu temu



ovde se objasnjava bas razlika izmedju pravilnog forhenda i onog dodatnog pokreta koji recimo postoji kod nadala a koji se ipak ne preporucuje obicnim smrtnicima

mikimedic mikimedic 15:11 17.03.2011

Re: los primer

ima istine u ovome. Ajde da kazemo da se u skijanju prvo uci plug, pre nego sto se predje na paralejno skijanje.


ok razumemo se.

samo ja nesto ne mislim da lendl vozi plug.

evo ti, po meni, najparvilniji forehand svih vremena

Spiridon Spiridon 15:16 17.03.2011

Re: los primer

evo ti, po meni, najparvilniji forehand svih vremena



sad si sve uprskao. Pa ovako se udaralo pre 100 godina. Tehnoloski napredak u izradi reketa kao i korekcije u tehnici doveli su do toga da je ovakav forhend izumro i da ga vise ni jedan igrac registrovan na ATP listi ne koristi.

Ovo Lendlovo vise podseca na volej sa malim zamahom =)

za Gonzaleza kazu ba ima najbolji forhend na svetu. Sve je tu. Kruzni zamah (osmica) koja sprecava gubitak u kontinuitetu (sto kod lendla ne postoji), udarac sa zannje noge, otvoren stav, levo rame vuce pozadi ...

Za tvoju informaciju ovaj forhend koji gledas je ispaljen sa 180 km/h.

mikimedic mikimedic 15:29 17.03.2011

Re: los primer

sad si sve uprskao. Pa ovako se udaralo pre 100 godina.


ja vidim da mi forhend nesto ne ide u poslednje vreme.

ajde daj idemo bekend

Filip2412 Filip2412 18:57 17.03.2011

Re: los primer

evo ti, po meni, najparvilniji forehand svih vremena
zgrcio ruku u ramenu i u laktu, to mi se niakko ne svidja....mnogo oduzima snagu
Spiridon Spiridon 19:06 17.03.2011

Re: los primer

Filip2412
evo ti, po meni, najparvilniji forehand svih vremena
zgrcio ruku u ramenu i u laktu, to mi se niakko ne svidja....mnogo oduzima snagu


ma cini ti se
Covek u belom Covek u belom 22:05 17.03.2011

Re: los primer

Spiridon
ima istine u ovome. Ajde da kazemo da se u skijanju prvo uci plug, pre nego sto se predje na paralejno skijanje.

Ne vise. Lakse je odmah u paralelno. Plug je manje vise beskoristan.
Karving je promenio sve.
Spiridon Spiridon 22:17 17.03.2011

Re: los primer

Covek u belom
Spiridon
ima istine u ovome. Ajde da kazemo da se u skijanju prvo uci plug, pre nego sto se predje na paralejno skijanje.

Ne vise. Lakse je odmah u paralelno. Plug je manje vise beskoristan.
Karving je promenio sve.



na prva 2 nivoa (Ecole du ski français) svi klinci cepaju plug. Moj sin koji ima 6 godina ove sezone nije dobio prvu zvezdicu (treci nivo) zato sto jos uvek cepa plug. Znaci on vozi plave i crvene staze ali su ga oborili zato sto ne vozi paralenno.
Plug pomaze u pocetku da razbiju strah i kontrolisu brzinu.

Kod klinaca se preporucuje da ih naucis prvo da koce ma starnu (kao kad skijas prodje kroz kapiju i pocne da koci) pa tek onda pocinje paralelna voznja.
mikimedic mikimedic 22:26 17.03.2011

Re: los primer

Karving je promenio sve.


sta je to karving?


ja sam i dalje ostao na tehnici stiva mera (mislim na motorolu naravno)

Covek u belom Covek u belom 22:43 17.03.2011

Re: los primer

Spiridon
na prva 2 nivoa (Ecole du ski français) svi klinci cepaju plug. Moj sin koji ima 6 godina ove sezone nije dobio prvu zvezdicu (treci nivo) zato sto jos uvek cepa plug. Znaci on vozi plave i crvene staze ali su ga oborili zato sto ne vozi paralenno.
Plug pomaze u pocetku da razbiju strah i kontrolisu brzinu.

Kod klinaca se preporucuje da ih naucis prvo da koce ma starnu (kao kad skijas prodje kroz kapiju i pocne da koci) pa tek onda pocinje paralelna voznja.

Cudi me da si dao klince u ecole du ski francais. Oni sem sto su nadmeni u principu su dosta losi i nenormalno konzervativni. Razlog lezi u ogromnom nepotizmu i korupciji u sistemu dobijanja licenci za instruktore. Licencu dobije ko plati vise.
Svajcarska je mnooooogo bolja po tom pitanju.
A plug je preporucljivo izbeci u potpunosti ili sto brze klince naterati u paralelni zaokret, jer bas zbog tog razbijanja straha ce mu se uvek vracati kad god se nadju na teskom terenu, sto i te kako moze da bude prepreka za neprednije skijnje. Takodje mnogo teze krenuti uciti pravilan karv zaokret kad si se dugo zadrzao u plugu.
blogovatelj blogovatelj 13:35 17.03.2011

Ne postoji lako i tesko

Postoji znas i ne znas.
jinks jinks 14:01 17.03.2011

Koliko je pravilno

, čisto igre radi, da se reket malo zarotira u ruci pre udarca, tako da položaj njegove površine bude nešto otvoreniji (da se rotira malo u smeru kazaljke na satu) pre udarca forhendom ... da bi se dobio nešto interesantniji top spin.

Inače jak flat forhend koji ide tik preko mreze tako da deluje kao da ide pravolinijski bez ikakvog spina jednako je vrhunski koliko i vrhunski top spin forhend, bar meni tako deluje.
Spiridon Spiridon 08:19 18.03.2011

Re: Koliko je pravilno

, čisto igre radi, da se reket malo zarotira u ruci pre udarca, tako da položaj njegove površine bude nešto otvoreniji (da se rotira malo u smeru kazaljke na satu) pre udarca forhendom ... da bi se dobio nešto interesantniji top spin.


to dosta igraca radi. Nisam siguran koliko to moze da utice na spin? Ono sto je sigurno da leva ruka (neposredno pre udarca) mnogo pomaze u optimalnom namestanju reketa u desnoj ruci .

Spiridon Spiridon 08:22 18.03.2011

Re: Koliko je pravilno

Inače jak flat forhend koji ide tik preko mreze tako da deluje kao da ide pravolinijski bez ikakvog spina jednako je vrhunski koliko i vrhunski top spin forhend, bar meni tako deluje.


kolicina rotacije se prilagodjava situaciji. Vrunski igrac to koristi prema situaciji.
Istina je da spanska skola tenisa vise forsira osnovnu liniju i top spin ali i ta razlika polako nestaje. Ranije je to bilo izrazenije.

Obrati paznju na hvat =)




mikimedic mikimedic 09:39 18.03.2011

Re: Koliko je pravilno

Obrati paznju na hvat =)


obrati paznju na kojoj nozi je tezina

Spiridon Spiridon 10:03 18.03.2011

Re: Koliko je pravilno

mikimedic
Obrati paznju na hvat =)


obrati paznju na kojoj nozi je tezina



opet gresis
Dragi Miki, sta dobijem sto me ne mrzi da ti dajem privatne virtualne casove tenisa =)

Udarac sa leve noge (popularniji kao iskorak levom) je biomehanicki nemoguc ako koristis zapadni hvat za forhend. Alberto koristi ekstremno zapadni hvat i samim tim tezina mu je jos vise na zadnjoj nozi.





za pametnog coveka i komarac je muzika, a za tvrdoglavog (da budemo kulturni) ni ceo orkestar


mikimedic mikimedic 10:16 18.03.2011

Re: Koliko je pravilno

opet gresis



ja samo prokomentarisah konkretnu sliku, nista vise




Dragi Miki, sta dobijem sto me ne mrzi da ti dajem privatne virtualne casove tenisa =)


pave de coeur de rumpsteak avec sauce aux truffes, u la romani, sledeci put kad dodjem.

Spiridon Spiridon 10:19 18.03.2011

Re: Koliko je pravilno

mikimedic
opet gresis



ja samo prokomentarisah konkretnu sliku, nista vise




Dragi Miki, sta dobijem sto me ne mrzi da ti dajem privatne virtualne casove tenisa =)


pave de coeur de rumpsteak avec sauce aux truffes, u la romani, sledeci put kad dodjem.



moze =)
jinks jinks 19:40 18.03.2011

Re: Koliko je pravilno

to dosta igraca radi. Nisam siguran koliko to moze da utice na spin

Samo za trunku, ponekad, ni priblizno kao ovaj poznati teniser (valjda su ovaj forhend udarac zvali, tiganj forhend). I imam utisak kao da mnogo jace mogu da udarim loptu sa top spinom. Isto sam pokusavao i sa bekhend top spinom, ali nije ni priblizno imalo efekta kao sa forhendom.

Vrunski igrac to koristi prema situaciji.

Naravno. Ali lep je osecaj kada najpunihom mogucom snagom udarite flat forhend koji pogodi deo terena koji ste zeleli (naravno, amaterski).
Spiridon Spiridon 22:27 18.03.2011

Re: Koliko je pravilno

Naravno. Ali lep je osecaj kada najpunihom mogucom snagom udarite flat forhend koji pogodi deo terena koji ste zeleli (naravno, amaterski).


naravno =) Ravnjaca

186 km/h najaci forhend ikada


NNN NNN 14:39 17.03.2011

A bekhend?

Spiridon Spiridon 14:49 17.03.2011

Re: A bekhend?

NNN


e srce malo, zaboravila gacice pa je strah da se sagne da pokupi loptice.
gorstak92 gorstak92 22:04 22.03.2011

Gospođo, jesmo li mi...?

trener92 trener92 22:52 17.03.2011

Možda sam ti pisao

Martina ... svaka ti se dala.




S.Kačar pred odlazak u Pezaro ,( meč za titulu ),samo što je došao iz Amera , sedimo u kafiću i ptamo ga (između ostalog ) : Slobodane jesi imao tamo neku ribu , mislim amerikanke, crnkinje i te stvari?
A kaže on (da ne idem u detalje):
-Ma neda Dandi (j*bo ga ti), neda Dandi ( tako je on inače pričao , dvaput je dvaput) , nego mi doveo onu Navratilovu , nabila mi kondiciju, svaki dan sam trčo ko za lopticom , a ne moš je videti a ne stići ( dok nije naučio da igra, a to baš i nismo proveravali).
I eto, pomoglo mu je , zaključak :
tenis i nije daleko od boksa , forhend, bekend, kroše , aperkat, sve ti je to isto, kad malo bolje pogledaš na stvar

AlexDunja AlexDunja 22:58 17.03.2011

Re: Možda sam ti pisao

tenis i nije daleko od boksa

možeš ti da se zezaš, ali ovo je istina.
ja sam probala da igram (treniram) ali mi zglobovi nisu dali,
tenis je gruba igra
trener92 trener92 23:53 17.03.2011

Re: Možda sam ti pisao

AlexDunja
tenis i nije daleko od boksa možeš ti da se zezaš, ali ovo je istina.ja sam probala da igram (treniram) ali mi zglobovi nisu dali,tenis je gruba igra


Znam, moj zet je bio (odličan)teniski trener dugo godina
pristao sam na maltretiranje (učenje i igranje ) ,sve
dok nije oženio moju sestru .
Posle sam mu rekao šta mislim o tenisu.
Spiridon Spiridon 08:33 18.03.2011

Re: Možda sam ti pisao

trener92
Martina ... svaka ti se dala.




S.Kačar pred odlazak u Pezaro ,( meč za titulu ),samo što je došao iz Amera , sedimo u kafiću i ptamo ga (između ostalog ) : Slobodane jesi imao tamo neku ribu , mislim amerikanke, crnkinje i te stvari?
A kaže on (da ne idem u detalje):
-Ma neda Dandi (j*bo ga ti), neda Dandi ( tako je on inače pričao , dvaput je dvaput) , nego mi doveo onu Navratilovu , nabila mi kondiciju, svaki dan sam trčo ko za lopticom , a ne moš je videti a ne stići ( dok nije naučio da igra, a to baš i nismo proveravali).
I eto, pomoglo mu je , zaključak :
tenis i nije daleko od boksa , forhend, bekend, kroše , aperkat, sve ti je to isto, kad malo bolje pogledaš na stvar



ovo sam davno postavljao ali za svaki slucaj ako si propustio:



Prosto je neverovatno kolike su ljudine bile ta stara bokserska garda:

Parlov, Benes, Kacar ...

tacno je da postoji jak pozitivan transfer sa boksa na tenis

Spiridon Spiridon 08:56 18.03.2011

Re: Možda sam ti pisao

tenis je gruba igra


gledaj mu ruke =)






trener92 trener92 12:24 18.03.2011

Re: Možda sam ti pisao

Prosto je neverovatno kolike su ljudine bile ta stara bokserska garda:

Parlov, Benes, Kacar ...

tacno je da postoji jak pozitivan transfer sa boksa na tenis

Pazi i tu si jedan na jedan, pa čija ga opraši. koliko je kondicije potrebno da bi izdržao , snaga u rukama , nogama, brzina.
A za boksere si u pravu , prave ljudine , nekako posebni ljudi, teško je to objasniti.Valjda su svesni svoje snage, pa su ovako van ringa pitomi ko jaganjci, ne bi mrava zgazili , ( naravno ima i izroda)Inače, imao sam nekada davno jednu devojčicu čiji je otac bio veliki ljubitelj boksa
(nekad su ga zvali i "mecena" bokserima), bio je kum mnogim bokserima, tu su prodefilovali svi poznatiji, Vujun, Parlov ,Beneš i tu sam upoznao Beneša ( mislim upoznao , pozdravio čoveka, jbt kakve šake je imao ko lopate!) posle olimpijade u Montrealu , , sad da li ga je on savetovao da ode u profesionalce, moguće, nisam se baš puno interesovao , više sam obraćao pažnju na ženski deo populacije ,(a( bila dobra ko..dobar dan , u to vreme.a ja ko mlad pevac).
Kao klinja sam igrao stoni tenis, i to je osnovni preduslov ( ja sam imao takav osećaj)da ne možeš da se snađeš u tenisu.Jednostavno ali istinito bar kod mene.

Šta možeš da očekuješ ako te neko (auto) stopira na Siciliji ?

Ovo



trener92 trener92 12:43 18.03.2011

Re: Možda sam ti pisao


da vidim da li šljaka?
Spiridon Spiridon 14:18 18.03.2011

Re: Možda sam ti pisao

Šta možeš da očekuješ ako te neko (auto) stopira na Siciliji ?


dooobar =]

sigurno je sigurno, morao je jos jedanput da potvrdi =)
Spiridon Spiridon 14:21 18.03.2011

Re: Možda sam ti pisao

da vidim da li šljaka?


sima kosmos



trener92 trener92 14:55 18.03.2011

Re: Možda sam ti pisao

Spiridon
Šta možeš da očekuješ ako te neko (auto) stopira na Siciliji ?


dooobar =]

sigurno je sigurno, morao je jos jedanput da potvrdi =)


A? Odličan ,odličan!

Imam za tebe jednu zagonetku: Pazi ovako

TRI PRIJATELJA SU IŠLI U MOTEL. RECEPCIONAR JE REKAO, DA SOBA KOŠTA 30 EURA.
SVAKI OD PRIJATELJA JE DAO 10 EURA I UŠLI SU U SOBU.

NEŠTO KASNIJE SE RECEPCIONAR SETI DA SOBA KOŠTA 25 EUR,
PA JE POSLAO POMOĆNIKA, DA VRATI TROJICI PRIJATELJA 5 EURA.

POMOĆNIK SE NIJE MOGAO SETITI KAKO RAZDELITI 5 EURA MEĐU TRI ČOVEKA,
PA JE VRATIO SVAKOM PO 1 EURO, A SEBI JE ZADRŽAO 2 EURA.

TO ZNAČI DA JE SVAKI OD TRI PRIJATELJA PLATIO ZA SOBU 9 EURA, ŠTO JE ZAJEDNO
27 EURA. POMOĆNIK JE ZADRŽAO 2 EURA, ŠTO JE ZAJEDNO 29 EURA.

A GDE JE 1 EURO?
Spiridon Spiridon 15:02 18.03.2011

Re: Možda sam ti pisao

trener92
Spiridon
Šta možeš da očekuješ ako te neko (auto) stopira na Siciliji ?


dooobar =]

sigurno je sigurno, morao je jos jedanput da potvrdi =)


A? Odličan ,odličan!

Imam za tebe jednu zagonetku: Pazi ovako

TRI PRIJATELJA SU IŠLI U MOTEL. RECEPCIONAR JE REKAO, DA SOBA KOŠTA 30 EURA.
SVAKI OD PRIJATELJA JE DAO 10 EURA I UŠLI SU U SOBU.

NEŠTO KASNIJE SE RECEPCIONAR SETI DA SOBA KOŠTA 25 EUR,
PA JE POSLAO POMOĆNIKA, DA VRATI TROJICI PRIJATELJA 5 EURA.

POMOĆNIK SE NIJE MOGAO SETITI KAKO RAZDELITI 5 EURA MEĐU TRI ČOVEKA,
PA JE VRATIO SVAKOM PO 1 EURO, A SEBI JE ZADRŽAO 2 EURA.

TO ZNAČI DA JE SVAKI OD TRI PRIJATELJA PLATIO ZA SOBU 9 EURA, ŠTO JE ZAJEDNO
27 EURA. POMOĆNIK JE ZADRŽAO 2 EURA, ŠTO JE ZAJEDNO 29 EURA.

A GDE JE 1 EURO?


Stara fora. Platili su ukupno 25 eura,dobili nazad po 1 što je na njih trojicu 3 evra.25+3=28.Sebi zadržao 2: 28+2=30.

trener92 trener92 15:05 18.03.2011

Re: Možda sam ti pisao



E , moj Spiro , ni ne znaš šta propuštaš dok se lomataš po belom svetu
Spiridon Spiridon 15:07 18.03.2011

Re: Možda sam ti pisao

E , moj Spiro , ni ne znaš šta propuštaš što se lomataš po belom svetu


bate, pa ja ne planiram da snimam filmove ko Kusta i Felini pa ta mi fali inspiracija =)
trener92 trener92 15:12 18.03.2011

Re: Možda sam ti pisao

Stara fora. Platili su ukupno 25 eura,dobili nazad po 1 što je na njih trojicu 3 evra.25+3=28.Sebi zadržao 2: 28+2=30.


A 9x3 =?
(bj)




trener92 trener92 15:16 18.03.2011

Re: Možda sam ti pisao

Spiridon
E , moj Spiro , ni ne znaš šta propuštaš što se lomataš po belom svetu


bate, pa ja ne planiram da snimam filmove ko Kusta i Felini pa ta mi fali inspiracija =)


Ovo moraš da pogledaš!
stefan.hauzer stefan.hauzer 23:07 17.03.2011

.

Po zavrzenom udarcu, ruka se savija u laktu i odlazi iza tela. To je dokaz da je bila lepo ispruzena u trenutku udarca i da je vas "Great liquid whip" lepo odradio posao

huuuuhh,a zato meni svaki put kad pokusam iz forhenda da pljasnem loptu,ona zavrsi u njivama - posto mi lakat zavrsi u faci .
Spiridon Spiridon 08:57 18.03.2011

Re: .

stefan.hauzer
Po zavrzenom udarcu, ruka se savija u laktu i odlazi iza tela. To je dokaz da je bila lepo ispruzena u trenutku udarca i da je vas "Great liquid whip" lepo odradio posao

huuuuhh,a zato meni svaki put kad pokusam iz forhenda da pljasnem loptu,ona zavrsi u njivama - posto mi lakat zavrsi u faci .


pokusaj u izmahu da se poljubis u biceps =)

veruj mi da pomaze
Rejlem Rejlem 09:27 18.03.2011

Servis - najsmesniji udarac u tenisu...

...kad ga izvodi Marion Bartoli.
Spiridon Spiridon 09:57 18.03.2011

Re: Servis - najsmesniji udarac u

Rejlem
...kad ga izvodi Marion Bartoli.


stvarno deluje nakazno

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana