Društvo| Gradjanske inicijative| Politika

Za decu i mlade iznad politike

Belius RSS / 17.03.2011. u 11:05
U opštoj nesposobnosti da se na vreme primete problemi i potrebe građana ove nesrećne zemlje, mladi su još jedan deo društva za čije neodržavanje polako stiže račun za naplatu. Nasilje među mladima i od mladih prema ostalima: fakturisano sa kamatom. I kao da nije dosta cirkusa, politika i ovde mora da umeša svoje prste...

Stvarnim uvođenjem višepartijskog sistema, 5. oktobra 2000. godine, počelo je i novo pozicioniranje stranaka, koje je ličilo na osvajanje Divljeg Zapada: jurilo se da se što pre pobode zastavica, kako bi se zaposeo novi partijski feud u vidu članstva u Upravnom Odboru, kancelarijskom prostoru u centru grada i sl. Kako to i obično biva, stranačko cepkanje Srbije je krenulo od najvrednijih, ka manje vrednim posedima, prema procenama partija.

U to vreme, kao neko ko je strogo i uspešno odvajao svoj politički angažman od rada u jednoj od najvećih organizacija za mlade, tešilo me je to što je slaba pomoć države u isto vreme značila i partijsku nezainteresovanost za nas. Bili smo ponosni što smo izviđači: samostalna, dobrovoljna, nepolitička, neprofitna, patriotska, vaspitna, obrazovna i društvena organizacija, otvorena za sve, bez obzira na uzrast, pol, poreklo, nacionalnost, rasnu, versku i političku pripadnost.

Ovih dana, da li iz razloga što više nema šta da se raspodeli između stranaka ili je neko u mreži hiljade mladih izviđača i planinki video zgodan a jeftin resurs, istaknuti funkcioner jedne partije pokušava da zauzme čelnu poziciju u Savezu izviđača Srbije. Nepominjanjem njegovog imena ni imena stranke, pre svega branim iskrenost u stavu da je političarima mesto u politici, a ne u omladinskim orgnizacijama, bez obzira kako se zovu i iz koje partije dolaze. Nema opravdanja čak ni ako je želja da se pomogne stvarna, jer ovo nije pravi način.

Nažalost, izviđači nisu ni prestižni fudbalski klub, ni išta slično što bi doprinelo da ovaj skanadal dobije u medijima pažnju koju zaslužuje, pa se plašim da će sve proći tiho i neprimećeno, a da će posledice biti nepopravljive kada roditelji saznaju da im političar odgovara za decu i strateški usmerava organizaciju koju smo gradili iz drugačijih pobuda.

Sve ljude dobre volje, posebno one koji su barem nekad bili izviđači, planinari, istraživači, mladi gorani ili pripadnici sličnih organizacija za mlade, pozivam da podrže ovu inicijativu i oglase se, a one od kojih odluka zavisi molim za odgovorno rasuđivanje, pre nego bude kasno. Za one dodatno zainteresovane, tu su grupe za odbranu kroz dijalog na facebook-u.

Atačmenti



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dragan7557 dragan7557 12:32 17.03.2011

Re: od vaj kaaada!

Trovanje mladih svojom ideologijom je uvek bilo unosno zanimanje.

Preporuka za tkest

cerski
edi-va edi-va 13:41 17.03.2011

?

Nepominjanjem njegovog imena ni imena stranke,


Pa hajde sad lepo pomeni to ime ili ime stranke kako bi održao iskrenost u stavu:

da je političarima mesto u politici
Belius Belius 13:50 17.03.2011

Re: ?

U suštini nije problem, pošto su kandidature javna stvar:

Zoran Anđelković Baki, SPS

Želeo sam da naglasim da je direktno uplitanje političara strašno, bez obzira iz koje partije dolaze.

Svejedno SPS sigurno nije moj cup of tea at all..
denistz denistz 15:40 17.03.2011

Re: ?

istaknuti funkcioner jedne partije pokušava da zauzme čelnu poziciju u Savezu izviđača Srbije.

Dragi Beli,

Već si odgovorio na pitanje koje sam htjeo da postavim-ko je politička persona koja se drznula da ukalja i ono malo što je ostalo od čistih organizacija.
Naše iskustvo u Bosni je neprocjenjivo po tom pitanju, prvo takvo imenovanje umalo nas nije koštalo kompletne imovine koju smo posjedovali i od koje živimo, a to je veliki Dom izviđača u Sarajevu u rezidencijalnoj oblasti grada (ambasade isl).
Sledeća ubacivanje prikrivenih elemenata koštala su nas velikog čekanja ujedinjenja entiteskih Saveza u jedan zajednički Savez, i evo fala dobrim ljudima koji su uspjeli da dogovore sve detalja, i zakazuju Osnivačku Skupštinu Saveza izviđača BiH.

Vaše stanje u kojem se nalazite je letargija koju treba da neko prodrma, neko ko ima iskustvo i ko ima kvalitet rada iza sebe.Kako sam vidio ova persona politička ima samo skandale iza sebe.To mu je najbolja preporuka da ne izaberete takvu osobu.
Sretno Vam na izborima
kostresh_harambasha kostresh_harambasha 16:03 17.03.2011

Већ виђено

Zoran Anđelković Baki, SPS


Зашто ме не изненађује?
drvo.mile drvo.mile 02:49 18.03.2011

Sokantno!

Kao neko ko je proveo pet najboljih godina svog detinjstva u mladim izvidjacima, istinski sam sokiran mogucnoscu da se politika direktno uplice u rad ove omladinske ustanove. Toga nije bilo cak ni u ono najcrnje doba tokom 90-ih kada se od politike nista nije moglo sakriti.

Mada, ovde je problem i u statutu Saveza Izvidjaca Srbije. Dok ne postavi kao jedan od uslova za kandidaturu nestranacku pripadnost, ovakvih primera bice jos. A dok se statut ne promeni, jedino sto preostaje je upravo ovo sto Belius predlaze... odbrana kroz dijalog i oglasavanje. Sprecili smo ih da nam otimaju parkice, mozemo da ih sprecimo i da nam otmu izvidjace!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana