Društvo| Politika| Satira

Vlada Republike Srbije u borbi protiv gojaznosti

Predrag Azdejković RSS / 17.03.2011. u 23:45

 6-fat-man.12961.jpg

Iz godine u godinu kao nacija sve smo gojazniji! Svaki treći stanovnik Srbije ima problem sa težinom i tako sledimo trend koji od pre 20 godina postoji u Americi...

Od ukupnog broja „preteških" čak 20 odsto su ekstremno gojazni, a posebno zabrinjava podatak da čak 13 odsto predškolaca ima višak kilograma.

Zvanična statistika pokazuje da u Srbiji ima svega 39 odsto normalno uhranjenih, a najviše gojaznih je u Vojvodini. Bilo je potrebno dosta vremena da se i u našim krugovima usvoji stav da je gojaznost bolest.

Zbog toga Vlada Republike Srbije usvojila je Strategiju za smanjenje gojaznosti, po kojoj svaki građanin Srbije u proseku treba da oslabi 15kg u naredna tri meseca.

Strategija podrazumeva da će prehrambeni proizvodi koji su uzročnici gojaznosti, kao što su hleb, ulje, mleko, brašno, jaja, krompir, šećer, čokolade, slatkiši, meso i mesne prerađevine, poskupeti i do 400% u narednom periodu.

Vlada Republike Srbije uvodi ove drastične mere kako bi pokazala svoju odlučnost da se jednom za svagda razračuna sa gojaznošću, koja ugrožava da uništi naš narod. Ministri su takođe odlučni da pokažu svoj lični primer u borbi protiv gojaznosti i obavezali su se da će za mesec dana oslabiti po 10kg, ili će u slučaju da u tome ne uspeju dati ostavke.

Prehrambeni lanci Maxi, C market, Merkator su posle dužih pregovora sa Vladom Republike Srbije doneli odluku da podrže ovu strategiju i povećaju cene proizvodima koji su glavni krivci za gojaznost.

Opozicija je oštro kritikovala ovu strategiju i obećala da će, kad dođe na vlast kreirati Strategiju za borbu protiv bulimije i neuhranjenosti. Dragan Marković Palma je u znak protest zbog ove strategije napustio vladajuću koaliciju.

Antrfile: Gladovanje je pola zdravlja

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja pokrenulo je kampanju „Gladovanje je pola zdravlja" u okviru koje će biti snimljeni promotivni video spotovi i zakupljeni bilbordi po gradovima Srbije. U okviru ove kampanje promocije Strategije za smanjenje gojaznosti biće sproveden plan zatvaranja svih narodnih kuhinja u Srbiji, jer kako stručnjaci naglašavaju, samo doprinose povećanju problema gojaznosti u Srbiji.

 

Predrag M. Azdejković

www.azdejkovic.com

Atačmenti



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

draft.dodger draft.dodger 00:08 18.03.2011

...

loader loader 00:35 18.03.2011

Analogija

„Gladovanje je pola zdravlja"

Onda,
zdravlje je
gladovanje plus ...





natasavb natasavb 01:04 18.03.2011

Re: Analogija

loader
„Gladovanje je pola zdravlja"

Onda,
zdravlje je
gladovanje plus ...






Gladovanje plus pesacenje. Nisu oni tek tako podigli cene goriva, vec misle na nas.
fantomatsicna fantomatsicna 01:16 18.03.2011

Da ne kazemo

Koliko to kosta zdravstvo...
Jukie Jukie 11:58 18.03.2011

Ti se zezaš...

... a mi stvarno gojazni izistinski strepimo kako ćemo održati liniju
Dr M Dr M 19:09 18.03.2011

Pogresna meta


Osnovni problem Srbije nisu debeli, nego debili.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana