Društvo| Ekonomija

Prvo pa muško

Saša Radulović RSS / 17.03.2011. u 23:51

Zabrana izvoza pšenice.

A da smanjimo carinu na uvoz?
 
U situaciji monopola svih vrsta, slobodan uvoz predstavlja jedino ograničenje na cenu. I da se država preko robnih rezervi uključi i udari pohmanitale skladištare i veletrgovce i utuče njihovu "maržu".

Drugo muško su nove najave arčenja novca. Od nazovi razvojne banke, do najave pomoći građanima da vrate kredite. Vi se niste zadužili. Vaš komšija Đura jeste. Red bi bio da pomognete vašem komšiji da vrati kredit koji nije trebao ni da uzima. Ili još bolje, red bi bio da pomognete bankama da im ne propadnu ti krediti jer komšija ne može vrati.
 
A da smanjimo poreze? Recimo poreze na rad. Zar to nije najpravednija i najbolja "subvencija:"? Zar to nije najbolja "subvencija" izvoznicima. I uz to da smanjimo javnu potrošnju.
 
Dajte barem da bude jedno žensko.  Recimo da se direktori javnih preduzeća biraju na javnim konkursima.



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 00:04 18.03.2011

Prvo

A da smanjimo poreze? Recimo poreze na rad.

Apsolutno sam za.
To bi olakšalo poslovanje, smanjilo crnjački rad, a i pokazalo da zaista postoji dobra volja da se stvari pomeraju napred čak i tamo gde se vrti lova (mislim, upravo tu gde se vrti lova je.. hm.. najosetljivije i tu su otpori svakoj zdravoj reformi najveći).

. . . . . .


princi princi 00:17 18.03.2011

Па циљ забране је ваљда

да се сва пшеница извози преко Мишковића и Костића. Цена пшенице је била $8.6/бушелу (oко 27 кг пшенице) или $315/тони у фебруару. Aко је годишња производња негде око 2 милиона тона (2010. подбацила око 10% у односу на 2009.), и са вишковима од прошлих година које имају у резервама, то је вероватно негде око 500 милиона долара вредности у овом тренутку.
fantomatsicna fantomatsicna 01:32 18.03.2011

A da zabranimo hleb?

Dakle, izvoz psenice je vrlo bitan za ekonomiju, predpostavljam da uvoz nije zabranjen?
inco inco 07:37 18.03.2011

Nije prvo...

Prvo `musko` je bila `pomoc` gradjanima (cuj, kakvim gradjanima?) da vrate kredite (za televizore, namestaj, i cuvene Dinkiceve carape). Taj mladjahni djetic, takoreci junacina, ce nas kostati mnogo vise nego sto ljudi mogu da predpostave. Ziv je komunizam, umr'o nije, dok je BoTe i partije...

Ova svinjarija oko zabrane izvoza i tako toga nije novorodjence, to smo vec imali. To zapravo imamo gotovo svake godine, pa zato malo-malo pa nestasica ovoga, nestasica onoga. I to cemo imati dok drzava ne prestane da se mesa seljaku u posao.

Da se ja pitam, carina na uvoz bi bila 0%. Plus, naravno, procenat subvencije ukoliko je roba koja se uvozi subvencionisana - to level the field. Pa onda ko umije - njemu dvije. Ako, brate, ne umes da proizvedes psenicu u Vojvodini za manje para nego stranci + cena transporta, a ti prodaj lepo zemlju onome ko ume. Sto bi drzava stitila nesposobnost?

S druge strane, ogranicenja na izvoz ne bi postojala. Nikakva! Pa ako Madjari/Nemci/Liliputanci ponude bolju cenu nego domace kabadahije neka se sva psenica izveze (i to direktno, bez posrednika) pa cemo onda mi da uvozimo po visoj ceni. Sto je seljak duzan da nama puni stomake i odrzava socijalni mir preko niske cene hleba? Njegov proizvod je psenica (ili nesto drugo) i on treba imati ista prava kao i ostali - da odabere kome ce svoj proizvod, za koju cenu i pod kojim uslovima prodati.

Al' ne lezi vraze, gore navedeni 'gradjani' hoce da im drzava sve regulise, mislim videli koliko je ista uspesna u resavanju svih ostalih problema pa cene da ce sa podjednakim uspehom i elanom resiti problem-u-nastajanju - glad. Kakvi gradjani, takva i drzava...
vladaxy vladaxy 10:48 18.03.2011

Re: Nije prvo...

Da se ja pitam, carina na uvoz bi bila 0%. Sto bi drzava stitila nesposobnost?

S druge strane, ogranicenja na izvoz ne bi postojala. Nikakva!


Ništa više ni manje
vladaxy vladaxy 10:42 18.03.2011

Genijalno

Zabrana izvoza pšenice.

Da li je genijalni pravnik, kome je data poljoprivreda da se igra, svestan posledica ove kretenske odluke?

Živo me zanima koliko će seljaka sledeće godine zasejati pšenicu, kad znaju da neće moći da zarade na njoj? Poveća se cena, da se šansa seljacima da nešto zarade izvozom, ali onda političari ulete klizeći i to onemoguće...Sve zbog neke lažne brige o narodu...

Svako mešanje političara u ekonomiju ne donosi ništa dobro i to treba da se svede na mimimum.

Što se razvojne banke tiče, najbolji primer kako država upravlja je Razvojna banka Vojvodine. Iz godine u godinu prave sve veći gubitak i to posebno odkad je preuzela država 2008 (bilans stanja). Zato ne treba biti u zabludi da će sa Razvojnom bankom Srbije biti drugačije...

Što se tiče kredita, banke su obezbeđene raznim instrumentima i ne treba im pomagati, a građanima se čini medveđa usluga jer će posle rate biti još veće...Treba da dovedemo neke strane menadžere da nam vode zemlju (npr. Japance). Ovi naši su jezivo nesposobni i neuki.

A podmladak im je još gori

caricamajka caricamajka 20:45 18.03.2011

Re: Genijalno

Pre par godina su bili zabranili i izvoz kukuruza, cena je zbog toga bila toliko niska da nije pokrivala ni ulaganja bez obzira na visoke prihode. Ali ne lezi vraže, nekoliko meseci je lokalni demokrata mleo kukuruz u tri smene i izvozio prekrupu u Bosnu. Ovo je to što znam da je bilo na mom lokalnom mikro planu, nemam razloga da mislim da nije bilo tako i na nekim tuđim lokalnim mikro planovima, svi oni zajedno daju celu državu.
Svako zašto ima i svoje zato.
makca92 makca92 12:07 18.03.2011

Drugo muško


A kako oni planiraju da sprovedu ovo drugo muško tj šta će da daju bankama? Ništa mi tu nije jasno.
Saša Radulović Saša Radulović 14:44 21.03.2011

Re: Drugo muško

Niko ne zna. Saznaćemo. Valjda. u Nekom novom nastavku sage.
tom tom 14:52 18.03.2011

i

i da se izjednači privatno i državno zdravstvo...
Saša Radulović Saša Radulović 14:45 21.03.2011

Re: i

I to :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana