Gastronauti| Životni stil

BOZICNA TRPEZA NA FUTURISTICKI NACIN

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron RSS / 24.12.2007. u 17:47

Evo jos jednog self-indulge teksta.

Sezona je kuvanja za sve pare. Svaki kuvar koji drzi do sebe (i svog novcanika) je snimio prigodan Bozicni sou u kom nama, obicnim smrtnicima, daje primere Bozicne trpeze. Omiljena, zemaljska Nigella, Kitchen Godess, healthy size 14, ponosni nosilac brushaltera sa F korpama, nastupa razumno. Sunka u pivu od djumbira sa prilogom od kajsija u tursiji i pecenom bundevom sa gorgonzolom i nekom vrstom oraha (pecan nuts). Moja visestruka malenkost (daleko sam od celebrity, a i od F korpe, Boga mi) je isprobala recept za bundevu. Mogu da posvedocim da je zena nama smrtnicama dala sansu.

Jesam zena, ali sam i naucnik. Ne mogu da odolim Hestonu Blumenthalu i njegovoj kuhinji sa autoklavom, petri soljama, kondenzorom, zamrzivacem na -80oC. To nije samo kuhinja, to je nauka, filozofija, umetnost, ludost… Omiljeni sastojak u jelima HB je TECNI AZOT. Najblize sam prisla Hestonu kada sam sa svojom drugaricom kreirala slavski namaz od crvenih opnica kikirikija. U to vreme, niko nije imao razumevanja za inventivnost u kuhinji o tradicionalnim praznicima.

Vratimo se carobnjaku. HB je pozvao na Bozicni rucak 6 slavnih licnosti. Pretpostavljam da ce srpskoj javnosti najpoznatiji biti cuveni cinik radia 4 BBC, voditelj takmicenja za pesmu Evrovizije, covek koji prima 600 000 GBP godisnje za svoje laprndanje, Terry Wogan.

Dakle, gosti su usli u predprostor u kom je bila okicena jelka. Domacin ih je pozvao da pojedu ukrase koji su izgledali kao da su bili od stkala. Onda im je posluzio tradicionalno kuvano vino, with a bit of a twist. U casi bez pregrade pola tecnosti je bilo vrelo, a pola ledeno. Heston je odbio da rezbije caroliju i objasni kako je postigao ovaj efekat. Zatim su gosti usli u prostoriju posutu vestackim snegom (videla sam ima da se kupi u Selfridge. Prah zalijes vodom I on pocne da bubri i pravi sneg, kao pravi, samo sto se ne topi 14 dana, a posle se vraca u formu praha koji moze ponovo da se iskoristi, 7 GBP) gde je bio postavljen sto.

Za predjelo, tema je bila zlato, tamjan i miro. Za tu priliku, HB je otisao na mesto gde su se navodno srela 3 biblijska kralja i tamo zatekao arheologe na iskopavanju. Na samom mestu je pronadjen tamjan, ali je taj ocigledno bio nedostupan, pa je HB skoknuo do najblizeg drveta da pronadje second best. Jedini problem je bio to sto je ukus bio neopisivo gorak za bilo sta. Destilovao ga je, kuvao, i nista. Na kraju je resio da od njega napravi veoma razblazen caj. Miro jednostavno nije mogao da pretvori u bilo sta sto bi se moglo pojesti ili popiti. Od njega je napravio kasicice. Zlato je zlato. (to sam cak i ja jednom prilikom jela u Kairu u nekoj manufakturi cokolade). Uzeo je prethodno pripremljene kockice supe od jastoga I upakovao ih u tanku zlanu foliju. Gosti su za stolom prelivali caj od tamjana preko kockica koje su se u tanjiru rastvarale.  

Glavno jelo je bila guska. Necu se upustati u sam nacin pripreme mesa, ali sef je posao od pretpostavke da srecne zivotinje imaju bolji ukus. Zato je kreirao poseban smestaj za svoje 2 guske, a da bi postigao Bozicni ukus njihovog mesa, napravio im je posebnu hranu sa 3 Miselinove zvezde od piljevine od bora, jabuka i njihove uobicajene psenice. To je mesao u necemu nalik na mesalicu za beton dok je spolja grejao da bi se sastojci sjedinili. Meso je pre sluzenja pokrio staklenim zvonom u koje je prethodno nadimio dim od pecenog kestenja. Sta reci? Gosti su zanemeli dok su ovo jelo jeli.

 

Za desert je HB pozeleo da evocira miris Bozica iz svog detinjstva – vatru, kozu i dim iz lule. Rezultat je bio sorbe preliven nekom supstancom koja predstavlja barijeru za vatru. Sorbe je bio serviran na tanjiru oblozenom kozom. Gosti su ga prelivali viskijem i palili.Za miris duvana je otisao cak u Pariz, kod nekog cuvenog "nosa" koji mu je izolovao miris duvana. Ovo je stavio na sto, ispod cveca, i dao konobarima teci azot da polivaju. Sve se pusilo i mirisalo na duvan i kozu.

 

Sto bi rekao Terry Wogan, da sam ja ovako jeo, i ja bih osnovao novu religiju!



Komentari (49)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

dracena dracena 18:43 24.12.2007

Koji ekscentrični koncept!!!

Volela bih da to vidim, ali teško da bih jednako rado probala bilo šta od njegovih specijaliteta. :))) Nekako sam podozriva kad su hrana i piće u pitanju.

U svakom slučaju tom čoveku ne nedostaje mašte.

Re: Koji ekscentrični koncept!!!

Mislila sam da postoji link na BBCju za ovu memisiju, ali ne. Steta.
Stari Wogan mi deluje kao covek koji zna da uziva u hrani. Ako je njemu bilo dobro...
ivana23 ivana23 20:29 24.12.2007

Re: Koji ekscentrični koncept!!!



Heston Blumenthal

Jedino preostaje - restoran

Fat Duck

Nisam (jos uvek) bila u restoranu, ali sam jela njegove neobicne sladolede za vreme Manchester Festival-a.
Doctor Wu Doctor Wu 11:08 25.12.2007

Re: Koji ekscentrični koncept!!!

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
Mislila sam da postoji link na BBCju za ovu memisiju, ali ne. Steta.
Stari Wogan mi deluje kao covek koji zna da uziva u hrani. Ako je njemu bilo dobro...


Što kažu na Have I got news for you, tera decu da pitaju embarrassing questions tipa: Why is this old man with the erection wearing a toupe?

Re: Koji ekscentrični koncept!!!

rekla bih da je ova fotografija iz nesto mladjih dana
mexico mexico 19:00 24.12.2007

ludilaaaaaaaaaa

sto bi voleo sve to da probam(degustiram) , ali sta da radim , kada sam osudjen na jos jednu glupu novu g. u srbiji( pecenje+ruska salata+ sarma+ nesto slatko na kraju)

Re: ludilaaaaaaaaaa

Tesko da ce prosecan Englez imati na stolu nesto vise od pecene curke i Xmas pudinga.
Zasto se ne okusate sami u eksperimentalnom kulinarsvtu? Savetujem da se pridrzavate jestivih sastojaka i ne koristite brener.
nsarski nsarski 19:15 24.12.2007

Re: ludilaaaaaaaaaa

ne koristite brener.

Oh, c'mon brener je nezamenljiv za neka jela, flambiranja i karamelisanja! Ja imam ceo srneci but, pa cu sa njim da eksperimentisem.

srneci but

Dobro, dobro, priznajem, ali samo za iskusnije kuvare.
Nego, das recept za taj but?
PS Ne znam da li smem da kazem da koristim igle i spriceve za uspricavanje likera u banane pre pecenja.
nsarski nsarski 19:52 24.12.2007

Re: srneci but

Nego, das recept za taj but?

Od buta mozes da pravis snicle, mozes roast, a mozes i gulas. Tih recepata ima po internetu.
Najvaznije da meso mariniras: stavis u posudu ili plasticnu kesu, stavis ulje, vino i klekove bobice (juniper berries) i ostavis tako 12-24 sata.
Ako ces snicle, iseces na snicle 1/2 cm debele, uvaljas u brasno i przis na kombinaciji ulja i putera kratko. (srnetina se ne stavlja u jaja!)
Ako ces roast, spikujes but slaninom i belim lukom, stavis u rernu i lagano peces par sati.
Ako ces gulas, iseces meso u kocke 5x5cm, uvaljas u brasno, malo proprzis na ulju. Izvadis meso, na u istoj masti proprzis luk, sargarepu secenu na deblje kolutove, i jos neko povrce ako volis (korenasto). Meso i ovo sve zajedno stavis u zemljanu posudu, unutra sipas onu marinadu od vina i ulja, zaklopis, i peces u rerni na tihoj vatri 3-4 sata. 1 sat pred kraj pecenja stavis unutra i secene pecurke blago prodinstane (ovaj recept je isti kao za boeuf bourguignonne). Sluzis da kratkim makaronima - ja obicno koristim farfalle.
nikola svilar nikola svilar 19:57 24.12.2007

Re: srneci but :))))

vidi, vidi ovog kuhara!

care!

:))))

ne zamerite na šali g. nsarski, badnje vece je...
nsarski nsarski 20:00 24.12.2007

Re: srneci but :))))

badnje vece je...

kuvanje je ovde jedina zabava kojom covek moze da se bavi:))

Re: srneci but :))))

Sharski je renomirani blogovski kuvar koji se proslavio svojim receptom za hobotnicu na belutku.
nikola svilar nikola svilar 20:03 24.12.2007

Re: srneci but :))))

kuvanje je ovde jedina zabava kojom covek moze da se bavi:))


:))))

i B92 blog, razume se. :)
nikola svilar nikola svilar 20:19 24.12.2007

Re: srneci but :))))

Sharski je renomirani blogovski kuvar koji se proslavio svojim receptom za hobotnicu na belutku.


ne sumnjam, covek je "tata" za sve, cini mi se :))

doduse i ja sam napisao jedan recept za kratki film "pavic for dinner"

sastojci

1 knjiga "predeo slikan cajem" (sa pavicevom licnom posvetom)
1 paradajz
1 crni/crveni luk
1 francuski hleb i
1 glumac koji sve to priprema i glumi da jede (isecka knjigu na komade, potom dinsta na ulju sa lukom, brasnom i paradajz sosom na laganoj vatrici i naposletku servira u francuski hleb sa iseckanim hladnim paradajzom netom iz frizidera)

ukusno, ekran da polizes :)))
ZokiZoki ZokiZoki 20:46 24.12.2007

B R A V O A N A W I T H A F A M I L Y N A

To Mexico

Secam se sladoleda od sira i cilija u mestu zvanom Dolores Hidalgo...
A sad vidim da in latinoamericka kuhinja. Nigella ima neki recept za Margarita sorbe. Moracu da probam.

Re: B R A V O A N A W I T H A F A M I L Y N A

Dobrodosao, ZokiZoki
grofisneki grofisneki 23:23 24.12.2007

Re: srneci but

moji roditelji obicno srnetinu zecetinu i slicno spremaju "na divljac" ili kako se jos kaze "na kiselo" i prave njoke (knedlice) od krompira uz to.

Re: srneci but

Moze, Grofice.
Nego, moracu sad da se malo povucem. Hvata me neka prehlada (mislim da me zarazio sef Pazljivog Muza kad me je izljubio za Xmas Doo), a i sutra idem kod RodbinePoZakonu.

BUNDEVA

iseckati bundevu (butternut squash) na kockice, posuti maslinovim uljem i peci 20min na 200oC. Posuti mrvljenom gorgonzolom, polutkama oraha (pecan nuts) i majcinom dusicom.

ENGLESKI RECEPT PROTIV PREHLADE

zagrejati mleko, viski i med u proporciji po zelji. popiti dok je vruce.
Ako me ovo ne izleci, bar ce mi biti prijatno.
nikola svilar nikola svilar 19:35 24.12.2007

"SEDLAR"

cuveni cinik radia 4 BBC, voditelj takmicenja za pesmu Evrovizije, covek koji prima 600 000 GBP godisnje za svoje laprndanje, Terry Wogan.



:)))


idi bre ana izgladnih čitajući ove british gurmanske futurističke karafeke :)
sve u svemu začin "C"!


Ovo što sledi nema ama baš nikakve veze sa tvojim postom ali me podseti na nesto, pa cenim da će PažljiviMuž sigurno znati o čemu se radi. :)))


Beše jedan sedlar. Sposoban, radin majstor. Pravio je sedla, koja nisu imala ništa zajedničko sa sedlima prošlih stoleća. Niti sa turskim, ni sa japanskim. Dakle moderna sedla. Ali on sam to nije znao. Znao je samo da pravi sedla. Najbolja što može.

Onda dođe u grad neki čudnovati pokret. Zvali su ga secesija. Tražilo se da se prave samo moderni upotrebni predmeti. Kad je to čuo sedlar, uze svoje najbolje sedlo i ponese ga jednom vođi secesije. I reče mu: "Gospodine profesore“ - to je i bio taj čovek, budući da su vođe tog pokreta odmah imenovali profesorima - "gospodine profesore čuo sam za Vaše zahteve. I ja sam moderan čovek. I ja bih htio da radim moderno. Recite mi je li ovo sedlo moderna?"

Profesor pogleda sedlo i održi majstoru dugo predavanje, iz kog je uvek nanovo čuo samo reči "umetnost u obrtu“, "individualitet", "moderna", "Hermann Bahr", "Ruskin", "primenjena umetnost“ itd., itd. Ali facit je bio: ne, to nije moderno sedlo.

Sasvim posramljen ode majstor. Razmišljao je, radio je i razmišljao je ponovo. Kako se god mučio da zadovolji visoke zahteve profesora, uvek je nanovo napravio samo svoje staro sedlo. Zbunjen vrati se profesoru. Potuži mu se. Profesor pogleda majstorove pokušaje i reče:

- "Vi nemate fantazije, dragi!“

Da, to je i bilo. On očito nije imao fantazije! Ali nije on ni znao da za pravljenje sedla treba fantazija. Da je ima, bio bi on sigurno slikar ili vajar ili pesnik, ili kompozitor. Profesor ipak reče: "Vratite se sutra. Pa mi smo zato tu da unapredimo obrt i da ga oplodimo novim idejama. Videću šta se može za Vas učiniti." A u svom razredu raspiše ovaj konkurs: projekat za sedlo.

Sutradan vrati se sedlar. Profesor je mogao da mu pokaže 49 (četrdeset i devet!) projekata za sedla. On je doduše imao samo četrdeset i četiri đaka, ali pet projekata napravio je sam. Ovi su bili određeni "za studio". Jer u njima ima štimunga.

Majstor je dugo posmatrao crteže, a pred očima mu je sve više i više svitalo. Onda reče:

- "Gospodine profesorel Da ja tako malo znam o jahanju, o konju, o koži i o radu - kao Vi, imao bih i ja fantazije."

I sada živi sretno i zadovoljno.I pravi sedla.
Moderna? On to ne zna. Sedla.


p.s.
pogledao filmic na you tube-u koji si mi ostavila.
cepao sam se od smeha :)))

Re: "SEDLAR"

Zanimljiva prica/ Ako dobro razumem, pouka je da moderan dizajn nastaje iz nepoznavanja upotrebne vrednosti? Ne bih se slozila...
nikola svilar nikola svilar 19:46 24.12.2007

okidac

Zanimljiva prica/ Ako dobro razumem, pouka je da moderan dizajn nastaje iz nepoznavanja upotrebne vrednosti? Ne bih se slozila...


prica je veoma, veoma stara - autor je adolf loos, cuveni becki arhitekta moderne.
pa da, moze se reci da prica "radi" samo u tom specificnom vremenskom kontekstu (pocetak XX veka)

a okidac mi bese ovo

da sam ja ovako jeo, i ja bih osnovao novu religiju!


:)

the man

nikola svilar nikola svilar 20:31 24.12.2007

Re: the man

tacno se vidi da je cinik. kakva budala :)))))
(u najpozitrivnijem mogucem smislu)

na primer


Strongman Strongman 21:05 24.12.2007

I sta ce mi televizor?

Ana mi je sve to lepo objasnila, kao da sam gledao. Samo sto sam ustao i gladan sam. Ovo mi dodje kao apetizer.

Ana alal vera za clanak, a i za noge koliko se ja secam

Preporuka

I da ne bude da sam dosao praznih ruku

Re: I sta ce mi televizor?

Ana alal vera za clanak, a i za noge koliko se ja secam

Hvala lepo, mada nikad nisam smatrala da su mi noge najjaci adut...
nikola svilar nikola svilar 22:11 24.12.2007

Re: I sta ce mi televizor?


Ana alal vera za clanak, a i za noge koliko se ja secam

stari šmeker :))

faco, da li su ti se javili za mr. indijana jonesa?
KafaJeGotova KafaJeGotova 23:46 24.12.2007

Re: I sta ce mi televizor?

faco, da li su ti se javili za mr. indijana jonesa?

mislis "in diana jones"-a? :)
mexico mexico 02:00 25.12.2007

Re: I sta ce mi televizor?

ovaj omot od bajadere je bas jugonostalgicarski , podsetio me je na cokoladice zivotinjsko carstvo
nikola svilar nikola svilar 11:09 25.12.2007

Re: I sta ce mi televizor?

Ćumanti, Ćumanti, baš si nestašan! :)
Čista dekonstrukcija...
cult cult 01:37 25.12.2007

hm

baš te dirnula ta emisija.

oseća se u ritmu.
predjelo u jednom dahu pisano.
pa mali pad ritma kod glavnog jela (dve srećne guske),
pa opasno ubrzanje kod dezerta
kulminacija (koža,dim...!)
i teološko grand finale.

Zanimljivo.
Kosmopolitenski.
Jednom sam listao taj časopis (i to u autoservisu).
Jako slična ushićenost.
Sezona je.
ZokiZoki ZokiZoki 02:37 25.12.2007

N O S T A L G I A

Strongman Strongman 02:48 25.12.2007

Re: N O S T A L G I A

Ovo ZokiZoki mi lici na Zokster pod drugim nickom, a vi kako hocete...

I am back

izmedju degustiranja pjenusca, zakasnelog slavskog zita i priprema za glavno jelo.
Samo da vidim sta ste uradili u mom odsustvu
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 14:18 25.12.2007

Re: I am back

ja sam olizao svako slovo na monitoru iz tvojih recepata! Ala ljudi žive svaka im čast.
Ti si Ana takođe sretna da si sve to videla i probala...
Za Božić ja se držim stare tradicije, pečenica i to se peče iza kuće na drvima bukovim sa decom koja su tog dana toliko sretna da je neopisivo. Prase stavim u salamuru 24 sata sa belim lukom mirođijom belim vinom.. Onda ga obesim u pušnicu da se ocedi 2-3 sata i na trešnjevoj piljevini ga dimim celu noć. Pećem ga tako da iznutra krene so i voda a spolja ne promeni boju. Posle oko 6 sati pečenja skidam ,prase je uvek oko 20 kg žive vage. Nekad i lakše. Kad mu zube izčupam rukom iz glave još pola sata na jakom žaru ga držim
Pogača koju žena mesi 24 sata i premesuje, sa suvom slaninicom toliko tanko isečenom da se sva istopi ostane samo ukus. Može da se premazuje dok se mesi i margarinom, ako nema tako lepe slanine...

Ovde na Malti kinezi služe sladoled a kad ga donose on gori..., normalno mrak i sveće na stolu, ambijent mmm.

Re: I am back

Sad bih i ja olizala tastaturu. Nisam davno jela gudu.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 21:53 25.12.2007

Re: I am back

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
Sad bih i ja olizala tastaturu. Nisam davno jela gudu.


OD KADA SAM BLOGER NISAM SE SLAĐE NASMEJAO ..., DAKLE ANA NEK TI CELA SLEDEĆA 2008, PROĐE U SMEHU I VESELJU

Re: I am back

Hvala. Sve najlepse i Vama. Sta god pozelite, a da ne ugrozava druge :)

GINAAAA!

Pozvala bih ovom prilikom moju drugaricu da prilozi neke od eksperimentalnih recepata iz dnevnika.
Predlazem
Pozdav suncu
Eliksir mladosti
i ostale po zelji
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 18:33 26.12.2007

Re: GINAAAA!

Evo ja ću jedan običan meni lep recept. Dve tri kisele babure i tri četiri kisela krastavca, dve normalne glavice crnog luka i dva češnja belog. sve sitno iseckati na kockice kao zrno kafe, te peći u pola vode pola ulja. Peći u tiganju oko 15 tak minuta kada sve dobro omekan, a voda ispari i staviti punu kašiku pavlake mešati 20 sekundi i skunuti. Krmenadle ili šnicle peći i kad ispečeš jednu stranu okreneš i na pečenu stranu staviš tu salatu babure krastavci i ostalo. Meso prekriti kolko je moguće. Oljutiti po volji. Meso seckati oštrim nožem zajedno sa tom salatom i jesti parče po parče
moji se dave u tom jelu.
a klinci, navikao sam ih kad pečem jaja, čim razbijem jaje odmah na njega stavim parče hleba da se peče sa jajetom. Tako se zalepi hlebac, seckaju ga i jedu. Prženice možeš namazati đemom sa ukusom koji Vi volite, probaj klinci su oduševljeni, bar moji jel...A i mi stariji
PRIJATNO
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 18:35 26.12.2007

SLOBODNO...

....ELIKSIR MLADOSTI MOŽETE I NA E MALE POSLATI ,TO UVEK DOBRO DOĐEEEE! SVE VRSTE ŠTO ZNATE...
DUBOKO ZAHVALAN

ELIKSIR MLADOSTI

cim iskopam iz izmaglice secanja, podelicu to sa vama
nikola svilar nikola svilar 20:03 26.12.2007

Re: GINAAAA!

Pozvala bih ovom prilikom moju drugaricu da prilozi neke od eksperimentalnih recepata iz dnevnika.


I neku svoju sllikicu po "mogucstvu". (sa cigaretom ili bez nje - jarmuschevski ili ajarmuschevski) :)

Re: GINAAAA!

Nisam cak ni sigurna da se ona registrovala na blogu. al' bas bi bilo dobro da uzme ime Gina

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana