Ski vikend na Žabljaku...utisci, slike i još ponešto :)

Ski Manijaci RSS / 25.12.2007. u 03:16

Da li je skijanje avantura? Za mnoge, odlazak na skijanje ne predstavlja ništa drugo do par sati putovanja, uobičajeni hotelski smeštaj, gore – dole po stazi... I to je, uglavnom, to. A kako se od svega toga, ili samo od toga, može napraviti prava avantura? Ni to nije previše teško. Dovoljno je, za početak, spakovati se u autobus sa Ski Manijacima, sa kojima čak ni putovanje do Žabljaka luksuznim autobusom nije tek obično putovanje. Zašto, ne otkrivamo nikom dok ne sedne u bus sa nama...

zabljak7.1785.jpg

Deo oko smeštanja u hotel preskačem, jer je potrajao taman toliko koliko je bilo neophodno da se „u roku od odma'” nađemo na stazi New ski centra Savin kuk. Stazi?!? Adekvatniji termin bio bi, čini mi se, pisti, onako odlično, vrhunski pripremljenoj, sa tako kvalitetnim snegom da se čovek skijaš, ljubitelj planina, prosto nađe u dilemi da li da se više divi neprevaziđenim durmitorskim pejsažima ili stazi koja, u sunčano jutro, zaista ostavlja bez daha. No, vremena za uživanje u pejsažu ima i tokom lagane vožnje žicom, ali, nestrpljenje je veliko, pa pogled, što se više približavamo vrhu, sve češće skreće na stazu.

Silazak na međustanici, prvi kontakt sa snegom... Da, to je to. Ono zbog čega je vredelo potezati 400 kilometara puta, klackati se autobusom čitavu noć. Sneg kao iz bajke, staza nenačeta, noge slušaju, skije drže, zavoji laki. Poezija u subotnje jutro. Gužve, na sreću, nema, ski centar još nije zvanično otvoren. Dovoljno prostora da se svako od nas, zavisnika od „belog pudera” (snega), ponaosob i neuznemiren od drugog, sretne sa ličnim ski manituom.

zabljak3.1782.jpg 

Dan odmiče, nižu se spustovi jedan za drugim, skijamo kao da će nas neko baš tog trenutka poterati nazad kući... Prva puza u kafeu kod našeg drugara Dakija, odlično kuvano vino, još bolja muzika i pogled na staze koje, tek ponegde, presecaju skijaši i borderi. Novi usponi žičarom otkrivaju i off piste tragove koje su, čini se zajedno, ostavljali borderi, skijaši i domaće (divlje) zveri durmitorske. Jedna vožnja do vrha „jedinice”, kratka vožnja po neuređenom delu staze, tek koliko da se upotpuni dan i ubeleži i jedan, više–manje uspešan pokušaj skijanja po nesređenom terenu. Za „beogradskog skijaša”, i više nego dovoljno za prvi dan.

A veče, tj. noć? Nova avantura, naravno. Odlazak pešice, iz hotela „Jezera” do Dakijevog kafea na stazi. Par kilometara brzog hoda, po mesečini od koje se činilo da sneg iskri na sve strane, smirilo je bolove u kolenima (posledica odličnog skijaškog dana), a nova tura veselja i prave atmosfere bila je taman ono što nam je trebalo skupimo snagu za povratak u hotel.

zabljak6.1783.jpg 

Dobru noć smo, koliko da se domaćinima odužimo za izuzetno gostoprimstvo, malko „začinili” vatrometom ispred kafea, a tačka na uspešan provod bila je vratolomna vožnja u tovarnom delu pikapa, kojeg je majstorski terao jedan od momaka što rade u kafiću. Ličilo je to na reli na ledu, sa sve otklizavanjima u krivini i okretanjem pod ručnom u samom centru Žabljaka. Utiske smo natenane sumirali u pekari, uz vruć burek i jogurt, gde smo saznali da smo, tokom naše lagane šetnje, ukrstili puteve sa zverinjem koje noću silazi sa okolnih brda. Pa posle neka neko kaže da šetnja ne može biti avantura. Ko nije bio...

zabljak5.1784.jpg 

Nedeljno skijanje jednako dobro kao i subotnje, gužva malo veća, ali i dalje odlično. Malo rada na tehnici, malo rada sa drugima, probanje po kojeg para skija, slikanje, „za uspomenu i dugo sećanje”... Dan je isuviše brzo prošao. Hotel, koferi, autobus i, dok dlanom o dlan (desetak-jedanaest sati), ponovo smo u Beogradu.

Prijvaljivanje za sledeće putovanje na Žabljak već je počelo.

Sci Fratello

 

Atačmenti



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

49 41 49 41 04:52 25.12.2007

Izgleda da je

najveca povoljnost od svega-NIJE GUZVA.

Odhodao sam mnogo puta leti preko mnogih prevoja. Zimi nikad; valjda sto mi je Jahorina i Bjelasnica bila pod nosom.

Ali, 10-12 sati autobusom?!?

Negde, '70-tih je izgradjen aerodrom na Zabljaku i na njega je sletela nekoliko puta tadasnja Jat-ova Caravella.
Kasnije sam radio; neke ispravke te piste i navigacije-a, zatim je "mast otisla u propast". Kao, mnogo toga uostalom.
Zalosno za jednu takvu lepoticu od planine tesko i drumom a o drugim vidovima saobracaja ni sanse.

Ko zivi u Beogradu; a ljubitelj je zimskih sportova-zalosno.
Ivan Milošević MC2 Ivan Milošević MC2 10:56 25.12.2007

Para-ski na Zabljaku

Mi padobranci imamo posebno takmicenje, zove se para ski. Jedan dan se skace sa 1000 m, gadja se cilj na padini pod nagibom, a drugi dan vozimo veleslalom. Onda se rezultati sabiraju (po principu cm minus sekunde) i dobijaju se konacni rezultati.

Na Zabljaku smo bili pre par godina, bilo je -20 C, na 1000 m visine iznad planine i -30 C. Sa nama su u vojni Mi 8 usle i neke lokalne devojke, da se provozaju!! Kada smo bili na nekoj visini kaze mi devojka koja je sedela prekoputa "Ja se vama momci divim, kako ste hrabri.". Odgovorio sam "Ja se divim tebi, ti si u ovom cudu bez padobrana!". Tek je tada shvatila da je ona ta koja rizikuje u prastarom helisu koji jedva leti na razredjenom vazduhu :)

Sve u svemu, bilo je odlicno, staze su stvarno fenomenalne, kako izgledaju zaledjene "gorske oci" i sume pod snegom oko njih iz pticije perspektive ne moze se opisati! Samo je utisak pokvario neki magarac koji je na zicari po ceo dan pustao gusle najglasnije moguce, pripremao se covek za referendum.
andjelija andjelija 00:30 26.12.2007

od svih planina

na kojima sam bila, zabljak, durmitor, mi je jedini ostao u srcu. takve prirodne lepote i pogledi sa raznih kukova se retko gde mogu videti i doziveti.
mestani ljubazni i predusretljivi.
staze prekrivene snegom, opasne litice, ..ma nezaboravno.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana