Društvo| Život

Proces

Colin_bgd RSS / 29.03.2011. u 13:02

Pokusavam da ne pisem blogove o dnevno-politickim stvarima, ali ovoga puta cu morati da prekrsim "pravilo". Takodje, vec je svako ko je imao sta da kaze o tome ponesto i rekao, pa ima smisla postaviti pitanje zasto ovo pisem. Ali svejedno...

Naime, podigla se kao sto znamo ovih dana, kuka, motika, i peticija da odbrani naseg vrlog Voju K. od celjusti strane inkvizicije u domacoj odori, da nikako, ni slucajno da ne ide da svedoci, niti da kaze bilo sta o tamo nekoj politickoj pozadini jedne pobune, i mozda jednog atentata. Sta ima tu da se dira covek koji danas jedini (kod nas je uvek samo jedan jedini onaj "pravi" u posmatranoj jedinici vremena) stoji na braniku Srbije (i srpstva) od globalnog bauka svega i svacega, i cija su ramena toliko siroka da ne samo drzi sudbinu celog naroda na njima, vec i da pokriva sve beneficirane rabote potpisnika peticije. Dupla bruka, da se dira takav kapacitet, a kapacitete smo kroz istoriju samo gubili u miru, cak i kad smo pokojeg uspeli da izvajamo u ratu...

Mislim, u cemu je problem? Covek je pozvan na sud (a jos konkretno i nije), ako/kad stigne poziv, treba da se odazove. Koliko se secam veliki je pobornik legalnosti, vladavine zakona i prava, protivnik svake vrste nasilja, i stvarno nije nasilje da ode lepo jedno prepodne (mozda dva?) u sudnicu, odgovori na par pitanja, isprica svoju verziju, svoje vidjenje dogadjaja, ali pod zakletvom, i lepo posle da se vrati kuci, na rucak, pa da nastavi sa naucnim i politickim radom, i konstantnom brigom i sumornoscu za drzavom i narodom.

Ali ne, umesto toga, pocelo je skicanje, dranje i otimanje, kao prase pred klanje, sto sam gledao dva, tri puta, i malo je receno da mi je bilo muka. Instinkt je to. Kada se priblizi bilo kakav crunch time (kao u slucaju Voje K.) odbaci se sve, i onda adrenalin ili neka druga bio-hemija preuzme kontrolu jer pescani sat samo sto nije iscureo.

Ali, ni to nista ne znaci. Kada se ovde digla i kuka, i motika, i peticija, a i demonstracije, jednostavno je moralo do toga da dodje da se istrazi, ispita i uloga i nacin razmisljanja u periodu pred, do, oko, i nakon odluke da se Britanija pridruzi Americi u invaziji Iraka. "Britanci su americki privezak" je jedno vrlo lepo, komforno, i nadasve zadovoljavajuce objasnjenje za one sa slabijom zeljom za uposljavanjem sopstvenih i tudjih mozdanih vijuga, ali ima i vise nego dovoljno onih (i protivnika i pristalica konkretne donete odluke za Irak) koji bi stvarno hteli da bolje razumeju zasto i kako je do toga doslo.Validan je pokusaj da se saznaju cinjenice u obimu u kome je to realno moguce, a to je uvek mnogo vise od ponavljanja u slepom bunilu da se ne zna nista, da se sve zna, ili da je sve laz ili zavera. Da ne davim mnogo, u skladu sa tim, nas bivsi premijer Blair, je izlazio i davao iskaze pod zakletvom vise puta povodom ovoga. Niti je Blair bio "razotkriven" kao neka sotona, niti je ubedio bilo koga da mu je na srcu (i pameti) bila samo dobrobit irackog naroda, ali je iskaz dao. Nije mu ni na kraj pameti bilo da sebe licno izjednacava sa nacionalnim interesima. Pod okriljem funkcije koju je obavljao je uradio stvari koje upravo zato jer jesu bile kontroverzne (najblaze receno) o njima je morao dati dodatna pojasnjenja (jos blaze receno).

Sad, da se ne pomisli da ja stavljam znak jednakosti izmedju Voje K i Tonija B, ali Voja K. bi morao da se odazove pozivu upravo iz razloga ako postuje Srbiju kao svoju zemlju i drzavu i ako stvarno zeli da ona postane, ostane, ili povrati ponovo svoju demokratsku sustinu. U suprotnom, a on suprotno cini i u tome mu pomazu ili ga tako guraju potpisnici peticije, on direktno ponizava, nipodastava, negira srpsku drzavu pripisujuci joj da se prema njemu ponasa kao birokratija prema Jozefu K u Kafkinom Procesu. Voja K (i peticionasi) na jedan perverzan, ali logican nacin i zeli da je Srbija kao "Proces", jer ima nadu (verovatno i zebnju, strepnju, i ostala treperenja) da ce se vratiti na vlast, a onda mu demokratska drzava u stvari ne treba. Treba mu samo kobajagi, i to kad nije vlastan, a kad jeste, onda je smetnja i njemu i njegovim peticionaskim pozadincima. A rulja u pozadini kao svaka rulja, izgura napred najnaivnijeg, kojim je lako manipulisati, ali koji je uvek i najslabija karika, pa je strah od njegovog "slamanja" uvek i veliki. Ergo, peticija.

U sustini cela prica se svodi na sledece pitanje: da li je prihvatljivije insistiranjem iskljucivo na zatecenim demokratskim stanjem odrzavati despotiju, ili se koristiti ponekad i polu-demokratskim sredstvima u borbi za pravu demokratiju. Naravno, odmah se namece recenica da bilo sta izboreno nedemokratskim sredstvima nece biti sustinski demokratsko. Postoje primeri za oba slucaja.To je put koji se ne prelazi jednim korakom i koji nijedna zemlja na svetu nije u potpunosti presla. U svakoj drzavi postoji milion primera koji ce "opravdavati", ali i zahtevati i jedan i drugi pristup. Istina je negde na sredini da je to jedan proces koji traje. Ni svako liberalno tumacenje propisa nije samo puki makijavelisticki ili licno interesni cin, a ni svako rigidno insistiranje na vec postojecoj proceduri nije samo maska za odrzavanje statusa quo. U balansu proces funkcionise, uglavnom...

Na kraju, naseg bivseg premijera Blaira su pre nekoliko godina (jos je bio na funkciji) vodili u sud da svedoci u procesu oko kupoprodaje neke obicne kuce, pa je tu bilo pitanje nekih pronevera. Nije bio licno umesan, koliko se secam, ali je bio neophodan kao svedok. To sto neko jeste ili je bio premijer ne samo da ga ne stavlja izvan zakona, nego ga i ne dize ni na kakav pijedestal besmrtnika ili nedodirljivih. Pristojnost, uredjenost, sustina i prosperitet Srbije ne zavisi od velikih, urlajucih reci tipa Ustav, Kosovo, Istorija, Pravda, Narod, Nacionalni Interes, Tradicija, vec od toga sta milioni ljudi svakodnevno cine u svojim zivotima i od svojih zivota. Voja K (i peticionasi) da makar minimalno voli svoju zemlju, pojavio bi se na sudu momentalno. Ali u tome u stvari i jeste ceo problem...



Komentari (63)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

looping looping 13:36 29.03.2011

Ne podrzavam

Voju K. niti me on zanima, ali kakve veze on ima sa trenutnom primenom zakona? Tuzilac tuzi, tuzeni mora da se odazove, ako ne - milicija ga privodi na sud ili kako vec to ide.

Voja K. koristi svoje gradjansko pravo na peticiju, skicanje, javne izjave (posto je on javna licnost) itd i dok god koristi sva pravna sredstva - u pravu je.

Toni Bler ce se uvek odazvati sudskom pozivu jer ce u protivnom snositi posledice neodazivanja dok je to u Srbiji manje verovatno.

Druga stvar, ne treba izgubiti iz vida da ako drzava jedanput pocne da krivicno goni svoje politicare morace to da cini stalno. I to je najveci problem. Danas sudite Voji K, sutra mozda B.T.-u ili nekom drugom, tako da nijedan aktuelan politicar nece dozvoliti veci razvoj ovog procesa pre svega iz svog sopstvenog interesa.

P.S.

Cisto sumnjam da je Voja K. radio nesto ili znao bilo sta o bilo cemu (osim o sovama i sovicima).
Colin_bgd Colin_bgd 13:41 29.03.2011

Re: Ne podrzavam

Tuzilac tuzi, tuzeni mora da se odazove, ako ne - milicija ga privodi na sud ili kako vec to ide.

Tacno. Ako hoce stvarno da ojaca drzavu, institucije, poverenje u iste, mogao bi jednim udarcem desetak muva da..., problem je sto bi mozda i sebe, nehotice...
princi princi 13:38 29.03.2011

????

Na kraju, naseg bivseg premijera Blaira su pre nekoliko godina (jos je bio na funkciji) vodili u sud da svedoci u procesu oko kupoprodaje neke obicne kuce, pa je tu bilo pitanje nekih pronevera. Nije bio licno umesan, koliko se secam, ali je bio neophodan kao svedok. To sto neko jeste ili je bio premijer ne samo da ga ne stavlja izvan zakona, nego ga i ne dize ni na kakav pijedestal besmrtnika ili nedodirljivih.

Ово баш није неки пример. Око станова није био Тони, него Шери Блер. Сам Блер је био укључен у више корупционашких афера (Еклстон, Митал, cash for peerage), а под неком врстом полузваничне муљаве истраге је био само због овог последњег; истрагу због (само)убиства David Kelly-ја је обављала Хатон комисија, чије су закључке сви коментарисали као whitewash. Да и не помињемо фалсификовање извештаја о WMD-у који, због размера сукоба који је уследио, немају размере "обичног" злочина него злочина против човечности, као и приватизовање функције британског премијера, која је практично историјски преседан.
Colin_bgd Colin_bgd 13:45 29.03.2011

Re: ????

истрагу због (само)убиства David Kelly-ја је обављала Хатон комисија, чије су закључке сви коментарисали као whitewash.

Daj da se mi za pocetak izborimo da imamo istragu i komisiju makar. Whitewash jeste bio, pitanje koliki zaista? Ne zaboravimo da je T Blair vrlo religiozna licnost, drugim recima, stvarno veruje, a takvi istinski ubede sebe u svasta, ako treba...
princi princi 14:49 29.03.2011

Re: ????

Ne zaboravimo da je V Kostunica vrlo religiozna licnost, drugim recima, stvarno veruje, a takvi istinski ubede sebe u svasta, ako treba...

Мислим, какав је то аргумент?

Сем тога, принцип да све што треба да урадиш ако нећеш нешто да решиш неки проблем је да организујеш комисију или анкетни одбор, је старо и опробано оруђе парламентарне демократије. Бар га је Милошевић толико пута користио, а не сећам се да ни честити Кораћ превише прославио као, ако се не варам, председник комисије која је испитивала позадину Ђинђићевог убиства (додуше, Кораћ се у ретко чему прославио).
fantomas fantomas 13:51 29.03.2011

neobavesten

mozes li, za pocetak, da objasnis - na koji se to poziv kostunica nije odazvao?
Colin_bgd Colin_bgd 14:01 29.03.2011

Re: neobavesten

mozes li, za pocetak, da objasnis - na koji se to poziv kostunica nije odazvao?

Napisah gore:
"Covek je pozvan na sud (a jos konkretno i nije), ako/kad stigne poziv, treba da se odazove."

Ali cemu peticija? Zasto i na sta spremaju javnost?
fantomas fantomas 14:11 29.03.2011

Re: neobavesten

Colin_bgd
mozes li, za pocetak, da objasnis - na koji se to poziv kostunica nije odazvao?

Napisah gore:
"Covek je pozvan na sud (a jos konkretno i nije), ako/kad stigne poziv, treba da se odazove."

Ali cemu peticija? Zasto i na sta spremaju javnost?


ne!
covek nije pozvan na sud, osim ako se sad u tu svrhu koriste mediji ...
Colin_bgd Colin_bgd 14:17 29.03.2011

Re: neobavesten

covek nije pozvan na sud, osim ako se sad u tu svrhu koriste mediji ...

Pa ako nema tu nista, ni u najavi, kako onda da mu (im) je ipak toliko vruce odozdo da mora cak peticija?
antioksidant antioksidant 14:18 29.03.2011

Re: neobavesten

ne!
covek nije pozvan na sud, osim ako se sad u tu svrhu koriste mediji ...

nije ali se kurobeca da se nece odazvati i ako bude pozvan (jer on je srbija a svaki poziv za davanjem izjava u istraznom procesu je napad na srbiju i taj rad)
Colin_bgd Colin_bgd 14:20 29.03.2011

Re: neobavesten

... kurobeca...

da sam znao za ovu rec, upotrebio bih je sam...
fantomas fantomas 14:32 29.03.2011

Re: neobavesten

Colin_bgd
covek nije pozvan na sud, osim ako se sad u tu svrhu koriste mediji ...

Pa ako nema tu nista, ni u najavi, kako onda da mu (im) je ipak toliko vruce odozdo da mora cak peticija?


mogu da ti odgovorim, recimo, pitanjem:
zasto tuzilastvo, citaj vlast, (eventualni) poziv najavljuje preko medija, da li im bas toliko gori pod nogama?

no, izbegao bih pravnicku raspravu o tome ko krsi zakon - tuzilastvo, zbog ovakvog nacina oglasavanja svog "pisma o namerama", ili kostunica za koga i ne znamo da li ce se odazvati pozivu, ako ga tuzilastvo ikad i napise, nego cu tebe, autora bloga, upitati:
ako je osnovna premisa (pojednostavljeno) da se ne odazivajuci se na poziv kostunica stavlja iznad zakona - pogresna, jer poziva i nema, ima li ovaj tvoj blog smisla?
uros_vozdovac uros_vozdovac 14:39 29.03.2011

Re: neobavesten

fantomas
ima li ovaj tvoj blog smisla?


Ima naravno, kao i svaki blog ovo je autorovo viđenje pojava u društvu i svakodnevice. Pismeno napisan, popularna tema, o temi se govori u društvu zašto da ne?

Ima, doduše, pojedinih koji se prave da ne znaju o čemu se radi, ali i to je dopuštena tehnika, tako da je odgovor:

Da, ima smisla.
antioksidant antioksidant 14:45 29.03.2011

za funkcionalno nepismene

osnovna premisa teksta je da se kostunica stavlja iznad zakona unapred odbijajuci poziv, cak i dok poziva nema
fantomas fantomas 14:47 29.03.2011

Re: neobavesten

uros_vozdovac


fantomas
tebe, autora bloga, upitati:
ako je osnovna premisa (pojednostavljeno) da se ne odazivajuci se na poziv kostunica stavlja iznad zakona - pogresna, jer poziva i nema, ima li ovaj tvoj blog smisla?


ne vredjaj inteligenciju autora bloga - pitanje je postavljeno njemu, jer se odnosi na smislenost i elementarno logicnu utemeljenost teksta.
fantomas fantomas 14:57 29.03.2011

Re: za one sa amputiranom logikom

antioksidant
osnovna premisa teksta je da se kostunica stavlja iznad zakona unapred odbijajuci poziv, cak i dok poziva nema


iako ovo "funkcionalno nepismen" vidim kao tvoju licnu projekciju, ipak cu ti, optimisticki, postaviti pitanje:
kako je moguce krsiti zakon ne odazivajuci se na nesto cega nema?
antioksidant antioksidant 15:00 29.03.2011

Re: za one sa amputiranom logikom

iako ovo "funkcionalno nepismen" vidim kao tvoju licnu projekciju, ipak cu ti, optimisticki, postaviti pitanje:
kako je moguce krsiti zakon ne odazivajuci se na nesto cega nema?

kad smo vec kod moje licne projekcije (kao tito se osecam u privatnom bioskopu) da probamo jedan mali test:
da li ima razlike izmedju ove dve recenice?

1. kostunica se stavlja iznad zakona
2 kostunica krsi zakon

toliko o projekciji funkcionalne nepismenosti
fantomas fantomas 15:02 29.03.2011

Re: za one sa amputiranom logikom

antioksidant
iako ovo "funkcionalno nepismen" vidim kao tvoju licnu projekciju, ipak cu ti, optimisticki, postaviti pitanje:
kako je moguce krsiti zakon ne odazivajuci se na nesto cega nema?

kad smo vec kod moje licne projekcije (kao tito se osecam u privatnom bioskopu) da probamo jedan mali test:
da li ima razlike izmedju ove dve recenice?

1. kostunica se stavlja iznad zakona
2 kostunica krsi zakon

toliko o projekciji funkcionalne nepismenosti


odustajem, cak ni ja nisam toliki optimista.
Colin_bgd Colin_bgd 15:03 29.03.2011

Re: neobavesten

ako je osnovna premisa (pojednostavljeno) da se ne odazivajuci se na poziv kostunica stavlja iznad zakona - pogresna, jer poziva i nema, ima li ovaj tvoj blog smisla?

Da blog nema nekog velikog smisla, nema tu mnogo sta da raspravljamo, ali nije stvar u tome da li se Kostunica stavlja izvan zakona ili ne. Pitanje je sta se htelo postici peticijom? Ja licno mislim da se htelo (i dalje se hoce, borba se vodi...) da se onemoguci da Kostunica uopste dodje u situaciju da mora da odlucuje da li da se eventualno pojavi na sudu ili ne. A peticija u tu svrhu ne stavlja Kostunicu trenutno bukvalno iznad zakona, ali hoce da predlozi da nismo svi pred zakonom jednaki, vec da postoje pojedinci koje ne treba ni po koju cenu ni pozivati, eventualno, na sud, jer su oni bla, bla, bla... Dovodi se u pitanje pravo i moc sudova (i.e. drzave) da poziva koga hoce, tj za koga smatra da je u datom trenutku i u datom slucaju potrebno ili neophodno...
antioksidant antioksidant 15:07 29.03.2011

Re: za one sa amputiranom logikom

odustajem, cak ni ja nisam toliki optimista.

odustajes od kurobecanja?
steta
bas ti je lepo islo za prvi dan na blogu
a ako ne umes da raspoznas razliku izmedju gornje 2 recenice obrati se svojoj osnovnoj skoli i trazi naknadu za stetu koju su ti nacinili jer te nisu opismenili
Colin_bgd Colin_bgd 15:14 29.03.2011

Re: neobavesten

Pismeno napisan,

hvala lepo.
fantomas fantomas 15:36 29.03.2011

Re: neobavesten

Colin_bgd
ako je osnovna premisa (pojednostavljeno) da se ne odazivajuci se na poziv kostunica stavlja iznad zakona - pogresna, jer poziva i nema, ima li ovaj tvoj blog smisla?

Da blog nema nekog velikog smisla, nema tu mnogo sta da raspravljamo, ali nije stvar u tome da li se Kostunica stavlja izvan zakona ili ne. Pitanje je sta se htelo postici peticijom? Ja licno mislim da se htelo (i dalje se hoce, borba se vodi...) da se onemoguci da Kostunica uopste dodje u situaciju da mora da odlucuje da li da se eventualno pojavi na sudu ili ne. A peticija u tu svrhu ne stavlja Kostunicu trenutno bukvalno iznad zakona, ali hoce da predlozi da nismo svi pred zakonom jednaki, vec da postoje pojedinci koje ne treba ni po koju cenu ni pozivati, eventualno, na sud, jer su oni bla, bla, bla... Dovodi se u pitanje pravo i moc sudova (i.e. drzave) da poziva koga hoce, tj za koga smatra da je u datom trenutku i u datom slucaju potrebno ili neophodno...



pitanje peticije mozes posmatrati i iz tog diskursa, kao najavu potencijalne samozastite potpisnika samih, jer se ne moze reci da u minulom cinjenju nekih od njih nema, ako nista drugo, ogresenja o moralne zakone.
no, mi ovde imamo, u najmanju ruku, neuobicajen postupak tuzilastva, citaj vlasti, koji daje za pravo potpisnicima peticije da govore o politickom pritisku, bez obzira koji su njihovi stvarni motivi potpisivanja.
ponovicu - tek ako se kostunica, eventualno, ne odazove zvanicnom pozivu, ako ga bude, imamo slucaj krsenja zakona.
buba_truba buba_truba 16:08 29.03.2011

Re: neobavesten

fantomas
ponovicu - tek ako se kostunica, eventualno, ne odazove zvanicnom pozivu, ako ga bude, imamo slucaj krsenja zakona.

Ma to je jasno. Nije jasno zašto se VK toliko batrga na samu ideju da ga sud pozove da da iskaz, to je ono što smeta. A i dušebrižnici oko njega, oko čega se uopšte okupiše? Oko prozivki po medijima?! Ma ajte, nije valjda on jedini kojeg tako prozivaju - pa šta? Svaki put i za svakog da se pokreće peticija?

E, to je ono što je indikativno i pobuđuje maštu koju VK&CO ovakvim potezima i izjavama samo potpiruju.
fantomas fantomas 16:55 29.03.2011

Re: neobavesten

buba_truba
fantomas
ponovicu - tek ako se kostunica, eventualno, ne odazove zvanicnom pozivu, ako ga bude, imamo slucaj krsenja zakona.

Ma to je jasno. Nije jasno zašto se VK toliko batrga na samu ideju da ga sud pozove da da iskaz, to je ono što smeta. A i dušebrižnici oko njega, oko čega se uopšte okupiše? Oko prozivki po medijima?! Ma ajte, nije valjda on jedini kojeg tako prozivaju - pa šta? Svaki put i za svakog da se pokreće peticija?

E, to je ono što je indikativno i pobuđuje maštu koju VK&CO ovakvim potezima i izjavama samo potpiruju.


a masta moze svasta, narocito ako je utemeljena u predubeđenjima, ideoloskim neslaganjima, partijskoj pripadnosti, ili samo u licnom animozitetu.
no, kad sve to apstrahujemo ostaje dilema - da li je po drustvo opasnije kostunicino pozivanje na (ne)legalnost postupanja tuzilastva, ili je opasnije da se vlast, kad njoj to odgovara, "ne drzi zakona ko pijan plota"?
da ne bude zabune - ako ima dokaza o kostunicinoj umesanosti u atentat, on mora biti procesuiran!
buba_truba buba_truba 17:10 29.03.2011

Re: neobavesten

fantomas
da li je po drustvo opasnije kostunicino pozivanje na (ne)legalnost postupanja tuzilastva, ili je opasnije da se vlast, kad njoj to odgovara, "ne drzi zakona ko pijan plota"?

Ma to uopšte nije opasno, mislim to da - ne moramo se držati zakona ko pijan plota - ako se zaboravio, ovo je parafraza upravo svojevremene Koštuničine izjave, kad je njemu tako gibalo.

da ne bude zabune - ako ima dokaza o kostunicinoj umesanosti u atentat, on mora biti procesuiran!

Da ne bude zabune, da bi bio saslušan (ako to zoveš procesuiran) nisu potrebni dokazi... dovoljne su indicije.
fantomas fantomas 17:21 29.03.2011

Re: neobavesten

buba_truba
fantomas
da li je po drustvo opasnije kostunicino pozivanje na (ne)legalnost postupanja tuzilastva, ili je opasnije da se vlast, kad njoj to odgovara, "ne drzi zakona ko pijan plota"?

Ma to uopšte nije opasno, mislim to da - ne moramo se držati zakona ko pijan plota - ako se zaboravio, ovo je parafraza upravo svojevremene Koštuničine izjave, kad je njemu tako gibalo.


gresis, ta se izjava pripisuje titu, no nebitno - poenta je da ne bi trebali imati dilemu o korisnosti za sve nas kod opredeljivanja između pojedinca koji se poziva na zakone drzave u kojoj zivi, i drzave koja ne postuje sopstvene zakone.

buba_truba

Da ne bude zabune, da bi bio saslušan (ako to zoveš procesuiran) nisu potrebni dokazi... dovoljne su indicije.


ja ne govorim o indicijama za poziv na informativni razgovor.
freehand freehand 17:47 29.03.2011

Re: neobavesten

ili je opasnije da se vlast, kad njoj to odgovara, "ne drzi zakona ko pijan plota"?

Misliš - ko za vakta Prepodobnog Voje Nevinog a Trudnog?!
Počev od školske spreme njegovih savetnika, do noći Legijine predaje, pa i privatizacionog procesa koji tek sad počinje polako da biva raspetljavan, iako je nenadoknadiva šteta koju će generacije plaćati - već naneta?

Etitovao. Odustao od svađe.
Proglašavam nedelju mira sa autorima.
.
sesili sesili 14:22 29.03.2011

Nije pozvan...

... ali se čovek bori i protiv svakog nagoveštaja da bi mogao da bude pozvan! Meni je, onda, tu nešto mutno.
Colin_bgd Colin_bgd 14:25 29.03.2011

Re: Nije pozvan...

.. ali se čovek bori i protiv svakog nagoveštaja da bi mogao da bude pozvan! Meni je, onda, tu nešto mutno.

Naravno.
Jedna recenica tipa "ako stigne poziv, odazvacu se i ispricacu sve sto znam" skida celu ovu gungulu sa dnevnog reda, ali je ocigledno problem i u "ispricacu" i u "sve sto znam"...
dolybell92 dolybell92 01:27 30.03.2011

Re: Nije pozvan...

Nije pozvan...
... ali se čovek bori i protiv svakog nagoveštaja da bi mogao da bude pozvan! Meni je, onda, tu nešto mutno.


Nije mutno nego jasno... jer njega peticija
u svojoj suštini, samim tim što je peticija,
(a ne validni dokaz), u stvari indirektno okrivljuje,
a ne štiti.
Braneći mu da govori kao svedok o
okolnostima u kojima je bio kao predsenik države,
nesumnjivo je da mnogo ili bar nešto zna.

Ako ništa ne zna, onda posao za koji je bio plaćen,
ne da nije radio, nego se postavlja pitanje da li
je ikada bio prisutan na radnom mestu predsednika
tj. šta je uopšte radio i da li je išta radio ?

Da li je država njegovim nečinjenjem, neznanjem,
neprisustvom, neobaveštenošću... u stvari bila u bezvlašću,
i prepuštena stihiji i nekim (ili nekom drugom) drugim
koji su upravljali državom ?
Možda je sam on bio u nečijim rukama ?

Možda baš u rukama autora peticije ?

Peticija, sama po sebi, ne znači ništa,
u njegovom slučaju, sem "pravljenja galame"
bez ikakvog razloga... a ako ga ima, e to onda
za VK ne može biti dobro, već kontraproduktivno.


dali76 dali76 16:15 29.03.2011

zavera protiv : ne veru za veceru

Dobro obavesteni izvori otkrili su njuz.netsu da je cela prica oko Kostunice uistinu dirigovana kampanja da se Kostunici srusi politicki rejting.
Ovakva namjera postaje jos jasnija ako se pogledaju zadnja istrazivanja koje je sproveo njuz.net polls koja jasno pokazuju da bi DSS , da su izbori odrzani29 februara ove godine , osvojila 47.5% od ukupnog glasackog tijela.
Svjesni ogromne opasnosti da Kostunica gotovo samostalno preuzme vlast te Srbiju izbavi iz EU celjusti I vrati joj Kosovo , neprijatelji I izdajnici srpskih drzavotvornih interesa su se odlucili na ovu prljavu kampanju koja je izrodila aferu Kolubara I najavila mogucnost da Kostunica svjedoci na sudu povodom ubistva premijera.
Kad su saradnici Kostunice svom predsedniku predocili dokaze I razloge za ovu prljavu kampanju ,predsednik DSS, ne bez muke, je pristao da Srbije radi zrtvuje ono sto mu je najsvetije , a to je legalizam.
Koliko je Kostunici bilo tesko da se kao legalista javno usprotivi gradjanskoj obavezi
odazivanja na sudski poziv u najavi , to samo on zna ali I pokazuje na kakvu je zrtvu spreman Kostunica partije , pardon, Srbije radi.
Pod Parolom Evropa ima alterrnativu, Kostunica njet ,DSS nastavlja svoju pravednu kampanju odlucna da se “Iz”bori do poslednje sive celije srpskog glasaca .

expolicajac expolicajac 18:02 29.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

Dobro obavesteni izvori otkrili su njuz.netsu da je cela prica oko Kostunice uistinu dirigovana kampanja da se Kostunici srusi politicki rejting.

Poštovani prijatelju, ovog puta si iz pogrešne pretpostavke došao do ispravnog zaključka, koji je zapravo premisa od koje se počelo.
Vojislav Koštunica nema nikakav rejting. U njegovom pokvareno-idiotskom trustu mozgova, koji inače ništa drugo i ne radi nego pravi sranja, pošlo se od onoga što je tebi jako dobro poznato a zove se antiteza.
Ako je rejting loš u ovim uslovima on se može samo popraviti nekim udarom na najtananiju žicu srpske epske tradicije "NEBESKU PRAVDU". "Živi Svetac" političkog života Srbije, "Nosilac krsta" pored Hrista prilikom raspeća itd ( mrzi me da konstruišem), on se nada da će ga to vratiti u politički život.
Pojava novopečenih blogera kao što je kreten "Fantomas", ukazuje na pomno praćenje svakog talasa koji ugorožava ideju povratak "svevišnjeg" na političku scenu. Ovolika količina odbrane od strane jenog blogera uvek ukazuje na projektovan stav u kome se omalovažavanjem ostalih postiže cilj. Taj cilj je da se pokaže kako ih ima mnogo koji misle isto a da se mi ostali polupismeni priklonimo na vreme "nebeskoj pravdi".
freehand freehand 18:09 29.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

Pojava novopečenih blogera kao što je kreten "Fantomas",

A da nisi ti mmalo preterao?
Ne vidim da je Fantomas i jednom rečju uvredio bilo koga, a diskutuje daleko suvislije od mnogo starih blogera ovde.
Pa ako si krenuo i šljagu, po navici, da upotrebiš - nemoj.
To prokleto Ex podrazumeva da više nemaš službena ovlašćenja.
antioksidant antioksidant 18:22 29.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

DSS , da su izbori odrzani29 februara ove godine , osvojila 47.5% od ukupnog glasackog tijela.

ne od glasačkog tela već od sopstvenog članstva
antioksidant antioksidant 18:23 29.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

a diskutuje daleko suvislije

ako može primer te suvislosti (čisto da proverimo da li koristimo istu definiciju te reči)

edit: pristojnost komentara fantomasa ne sporim
freehand freehand 18:37 29.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

antioksidant
a diskutuje daleko suvislije

ako može primer te suvislosti (čisto da proverimo da li koristimo istu definiciju te reči)

edit: pristojnost komentara fantomasa ne sporim

Sve što je čovek napisao je suvislo. Dakle, možda nije ispravno ali nije besmisleno. A evo ti, ako baš insistiraš, brzinski citat:
gresis, ta se izjava pripisuje titu, no nebitno

Praktično prvi njegov post na koji sam naleteo skrolujući naviše.
dali76 dali76 18:43 29.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

ja se nadam da njuz.net ili 29 februar ove godine dovoljno govore o satiricnoj prirodi mog komentara.
Mada ne sumnjam da bi neki ljudi kao, priznajem, sasvim pristojni novi bloger, ovakve argumente uzeli kao suvisle.
antioksidant antioksidant 18:56 29.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

a se nadam da njuz.net ili 29 februar ove godine dovoljno govore o satiricnoj prirodi mog komentara.

ma znam dali
salim se
Sve što je čovek napisao je suvislo. Dakle, možda nije ispravno ali nije besmisleno. A evo ti, ako baš insistiraš, brzinski citat:
gresis, ta se izjava pripisuje titu, no nebitno

Praktično prvi njegov post na koji sam naleteo skrolujući naviše.


tacno sam znao da koristimo razlicite definicije suvislosti
mogao je da napise (u ovoj istoj raspravi) "jugo je krs od auta"
pretpostavljam da ti je jasno da to ne bih nazvao suvislim (cinjenica koja je irelevantna za tok rasprave)
ali ok
ja velim pristojno
ti suvislo
neko bi rekao spin
freehand freehand 19:06 29.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

tacno sam znao da koristimo razlicite definicije suvislosti
mogao je da napise (u ovoj istoj raspravi) "jugo je krs od auta"
pretpostavljam da ti je jasno da to ne bih nazvao suvislim (cinjenica koja je irelevantna za tok rasprave)
ali ok
ja velim pristojno
ti suvislo
neko bi rekao spin

Tri strane Vasilija i bar četiri Mikija i Ane - ja bih drogiranog šimpanzu nazvao Aristotelom.
antioksidant antioksidant 19:07 29.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

Tri strane Vasilija i bar četiri Mikija i Ane - ja bih drogiranog šimpanzu nazvao Aristotelom.

ok, počeo si da vređaš
uživaj
freehand freehand 19:11 29.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

ok, počeo si da vređaš
uživaj

Šimpanzu? Ili Aristotela?
expolicajac expolicajac 19:23 29.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

A da nisi ti mmalo preterao?

Nisam preterao ni malo. Ti dovoljno dugo pratiš moje postove da bi mogao steći tako pogrešan zaključak. Nepristojna retorika ima isiti efekat kao i dobra šamarčina. Retko sam koristio agrumente snage u svom poslu, ali su uvek bili pravovoremeni i efektni, a u skladu i sa zakonom. Taj "fantomas" mi sasvim liči na potparola DSS pa shodno tome i dobi poređenje koje zaslužuje. Da je "Dali" malo manje vaspitan i da malo više ne zna, nego što zna, isto bi napisao kao i ja.

Tako se pojavljivalo i izvesno "imekorisničko" koje ga više nema, preobuko se. Možda je baš on "fantomas".
Sepulturero Sepulturero 19:34 29.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

Дакле, аутор овог блога и ови разни ексови стварно потцењују нашу интелигенцију. Да ли ви озбиљно верујете да је Необавештени имао некакве везе са атентатом?

expolicajac expolicajac 19:45 29.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

Да ли ви озбиљно верујете да је Необавештени имао некакве везе са атентатом?

Ja kao "razni eksovi" nisam obrađivao problem "Neobaveštenog" u smislu umešanosti ili ne u ubistvu Premijera. Nadovezao sam se na "Dalijevo" zajebavavnje na intelektualan način, svojim "sirovim" a pomalo i "surovim" stilom. Lepo sam napisao da se VK od sada zvani Voki, osetio ugroženo zbog zaboravljanja od strane njegovih ljubljenih birača. Tu mi je lego "ko pesnica na oko" i "fantomas". El ti sad jasno da nisam dirao Vokija.
alselone alselone 21:31 29.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

freehand

To prokleto Ex podrazumeva da više nemaš službena ovlašćenja.


Al se druzi sa strongmenom, tako da... pazio bi se ja...
fantomas fantomas 23:06 29.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

freehand


freehand, hvala na podrsci, ali – ne, hvala!
umem ja, i te kako, da budem, iskoristicu eufemisticki tvoj termin – nepristojan.
no, kao sto pravila stare skole nalazu – sa finima jos finije, sa bezobraznima da te upamte.
navodni ex, a u stvari - nekadasnji, sadasnji, i za sva vremena i sve rezime debeovski mišić to dobro zna, i jos bolje pamti.
valjda mi je upecatljiva tambura, ne samo verbalna, naravno…

kako me, samo zbog pozivanja na elementarnu logiku, ne bi ponovo optuzili da trolujem, drzeci se teme bloga ponovicu:
izdizanje iznad zakona, narocito ako dolazi sa pozicije istaknutog polozaja u drustvu, bez obzira da li se radi o predstavniku vlasti, sto je opasno jer govori o stepenu partokratskog nepotizma, ili predstavniku opozicije, sto je opasno jer govori da mehanizmi vlasti ne funkcionisu - po drustvo je najdestruktivniji vid krsenja tog istog zakona.
ili, za sve antioksidante, simplifikovano:
ako tuzilastvo, citaj vlast, ima validne indicije o ucescu kostunice u pripremi atentata - neka ga pozove na informativni razgovor, ako se ne odazove po zakonu urucenom pozivu neka ga privede;
ako tuzilastvo, citaj vlast, ima relevantne dokaze o ucescu kostunice u pripremi atentata - neka podigne optuznicu i uhapsi ga;
ako nema ni jedno ni drugo - neka prestane da nam vredja, ne inteligenciju, vec zdrav razum.
expolicajac expolicajac 23:23 29.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

ako vlast ima validne indicije o ucescu kostunice u pripremi atentata - neka ga pozove na informativni razgovor, ako se ne odazove po zakonu urucenom pozivu neka ga privede;
ako vlast ima relevantne dokaze o ucescu kostunice u pripremi atentata - neka podigne optuznicu i uhapsi ga;
ako nema ni jedno ni drugo - neka prestane da nam vredja, ne inteligenciju, vec zdrav razum.

Pravi šamar u pravo vreme, čak i DSS tupoglavce dovodi u stanje "lucidum intervallum".
Voki je trijadu o progonu počeo da trubi posle prijave građanina-advokata "Srđe". Država u tom trenutku nije niti jednim svojim aktom spominjala "svevišnjeg Vokija". Procena da će to popraviti njegov izborni rejting i povećati eventualni koalicioni potencijal napravila je ova pičvajz, koji za sada eskalira samo u verbalno šamaranje, sa objektivnom tendencijom da završi sveopštom realnom tučom na ulici.
Paljenje ambasada je specijalitet tupoglavo-pokvarenog tima idiota oko "svevišnjeg Vokija".
freehand freehand 23:46 29.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

freehand, hvala na podrsci, ali – ne, hvala!

Živ bio, ali ti podrška nije ni nuđena. Bila je reč o nekom principu, čisto volterovski akotakomogureći, al jebeš principe.
Misliš - ko za vakta Prepodobnog Voje Nevinog a Trudnog?!
Počev od školske spreme njegovih savetnika, do noći Legijine predaje, pa i privatizacionog procesa koji tek sad počinje polako da biva raspetljavan, iako je nenadoknadiva šteta koju će generacije plaćati - već naneta?

A na ovo mi nisi odgoroio, bajdvej. A propos držanja za zakon i to.

@policiot u pemziji
(tu nema ex i bivši, da se ne femkamo)
tupoglavo-pokvarenog tima idiota oko "svevišnjeg Vokija"

Kad pomisliš da od čoveka ne može ispasti ništa grđe i namćorastije, učlaniš ga u tu stranku. I posle mesec dana vidiš kakav je to, u stvari, divan mladić bio, humanista i anđeo...
fantomas fantomas 00:29 30.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

freehand
freehand, hvala na podrsci, ali – ne, hvala!

Živ bio, ali ti podrška nije ni nuđena. Bila je reč o nekom principu, al jebeš principe.
Misliš - ko za vakta Prepodobnog Voje Nevinog a Trudnog?!
Počev od školske spreme njegovih savetnika, do noći Legijine predaje, pa i privatizacionog procesa koji tek sad počinje polako da biva raspetljavan, iako je nenadoknadiva šteta koju će generacije plaćati - već naneta?

A na ovo mi nisi odgoroio, bajdvej. A propos držanja za zakon i to.




mislio sam da si opaskom o editovanju tog komentara odustao od razmene misljenja, jer si shvatio da i ja samo branim neke principe, pre svega pravo na fer zakonski, medijski i svaki drugi tretman, ma o kome se radilo...
a bas zbog pozivanja na uvazavanje elementarne logike, uzimajuci u obzir i ovo sto si nabrojao, i jos gomilu slicnih nepodopstina pre i posle koje su devastirale srpsko drustvo - ja sam verovatno poslednji covek koji ce ne glorifikovati, vec koji nece najotrovnije bljuvati po rezultatima bilo cvetkoviceve, kostunicine ili đinđiceve vlade, da se ne vracam dalje u proslost...
ziv bio i ti!
princi princi 00:40 30.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

ziv bio i ti!

Жив ти ја, жи'ми ти! Ово би било добро за неки народњак.
fantomas fantomas 00:49 30.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

princi
ziv bio i ti!

Жив ти ја, жи'ми ти! Ово би било добро за неки народњак.


ostaje mi samo da ti verujem, jer narodnjaci nisu moja solja caja.
freehand freehand 01:17 30.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

mislio sam da si opaskom o editovanju tog komentara odustao od razmene misljenja

Editovao sam deo komentara koji se odnosio na autora bloga. Od razmene mišljenja nikad ne odustajem, čak i kad poprimi dramtaične razmere. Ma i bone hoću da podelim!
jer si shvatio da i ja samo branim neke principe, pre svega pravo na fer zakonski, medijski i svaki drugi tretman, ma o kome se radilo...

Pa da, mislim da si korektno branio principe, i likove i dela. Nisi zapenušio, nisi vređao intelkigenciju. Samo mene mrzi da se peti put za nekoliko dana ponavljam. Dakle - eno Vasinog bloga, tamo piše šta mislim o toj temi.
Mada... Kako odoleti?!

Realno, posao policije i tužilaštva je da - rade svoj posao. Da ne najavljuju akcije ko 7 tv dana.

Ali, navrzle se majka i sestra, ko mutave. Pa još, umesto da angažuju nekog finog advokata, člana JUL-a, DSS-a ili neke druge pravdoljubive i visokomoralne organizacije ili sličnog klana, navalile baš sa onim Srđom!
A nekad i pritisak medija proizvede ishitrenu reakciju.

I red je, vala, da se ta nagađanja i đavolji šapat jednom prekinu.
Ne znam bolji način nego da se ili povede proces ili da neko sa jajima kaže - tu nema ništa, potpis, pečat i adio ragazzi. Da se ćuti bar jedno deset godina na tu temu.

Što se mene lično tiče - Dragi Vodža ove dorčolske sekte, i ako ne bude procesuiran nii osudžen - ima mnoštvo debelih razloga da živi što duže.
Jerbo je jebo čvorka već kod Svetog Petra, još na ulazu. Da ne pričamo za posle. Tamo nema ni peticije ni nedostatka dokaza.
fantomatsicna fantomatsicna 03:15 30.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

Ne vidim da je Fantomas i jednom rečju uvredio bilo koga, a diskutuje daleko suvislije od mnogo starih blogera ovde.

Ne vidim ni ja..osim sto je nov pa mora da preboli male bloginje..
fantomatsicna fantomatsicna 03:21 30.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

ostaje mi samo da ti verujem, jer narodnjaci nisu moja solja caja

Not your cup of tea
Onda izvolt'e ovaj

fantomas fantomas 05:32 30.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

fantomatsicna
male bloginje..

fantomatsicno

fantomatsicna
Onda izvolt'e ovaj

zahvaljujem
Bili Piton Bili Piton 11:49 30.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

fantomas
devastirale


Razorile

naučite srpski već jednom
automatic automatic 12:35 30.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

ili, za sve antioksidante, simplifikovano:
ako tuzilastvo, citaj vlast, ima validne indicije o ucescu kostunice u pripremi atentata - neka ga pozove na informativni razgovor, ako se ne odazove po zakonu urucenom pozivu neka ga privede;

Momče, nov si, ako je za antioksidanta onda moraš ovako:



antioksidant antioksidant 15:27 30.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru


dobra ti je fora
hvala na trudu
fantomas fantomas 19:50 30.03.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

Bili Piton
fantomas
devastirale


Razorile

naučite srpski već jednom



fantomas

mislio sam da si opaskom o editovanju tog komentara odustao od razmene misljenja, jer si shvatio da i ja samo branim neke principe, pre svega pravo na fer zakonski, medijski i svaki drugi tretman, ma o kome se radilo...
a bas zbog pozivanja na uvazavanje elementarne logike, uzimajuci u obzir i ovo sto si nabrojao, i jos gomilu slicnih nepodopstina pre i posle koje su devastirale srpsko drustvo - ja sam verovatno poslednji covek koji ce ne glorifikovati, vec koji nece najotrovnije bljuvati po rezultatima bilo cvetkoviceve, kostunicine ili đinđiceve vlade, da se ne vracam dalje u proslost...
ziv bio i ti!


obrati paznju na boldovano, i to samo u citiranom komentaru - malo vise principijelnosti, cak i, kod spocitavanja sustine formom ne bi bilo na odmet... bili.
kako je verovatni razlog tvoje selektivnosti staracka dalekovidost - apstrahovacu nedostatak znakova interpunkcije u tvom postu.
molim te da ovo ne shvatis kao revansisticki ejdzizam, jer ti ja blagodarim na plemenitom ukazaniju koje mi je na polzu samo.
Bili Piton Bili Piton 04:26 02.04.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

fantomas


obrati paznju na boldovano, i to samo u citiranom komentaru - malo vise principijelnosti, cak i, kod spocitavanja sustine formom ne bi bilo na odmet... bili.
kako je verovatni razlog tvoje selektivnosti staracka dalekovidost - apstrahovacu nedostatak znakova interpunkcije u tvom postu.
molim te da ovo ne shvatis kao revansisticki ejdzizam, jer ti ja blagodarim na plemenitom ukazaniju koje mi je na polzu samo.



Obrati pažnju na boldovano - ništa lično ali osobe koje iz neznanja, ili još gore, namerno mutiliraju sopstveni jezik su mi naročito odvratne.

Neka si se ljutnuo - naredni put ćeš pripaziti.
fantomas fantomas 06:42 04.04.2011

Re: zavera protiv : ne veru za veceru

Bili Piton

Obrati pažnju na boldovano - ništa lično ali osobe koje iz neznanja, ili još gore, namerno mutiliraju sopstveni jezik su mi naročito odvratne.

Neka si se ljutnuo - naredni put ćeš pripaziti.


ma, kaki(kak'i)!
nisam se ljutnuo, dapače - privede me k spoznaniju.
mnim kako nisi uočio da ti:
fantomas
ja blagodarim na plemenitom ukazaniju koje mi je na polzu samo.

nikolic777 nikolic777 19:04 29.03.2011

preporuka

sve si rekao domaćine

preporuka i komplimenti

Colin_bgd Colin_bgd 07:39 30.03.2011

Re: preporuka

sve si rekao domaćine

preporuka i komplimenti

hvala na lepim recima...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana