Budućnost| Društvo| Politika| Zdravlje

GRADJANSKI POKRET u Srbiji, NAJZAD!

Filip Mladenović RSS / 05.04.2011. u 12:28

ZAJEDNO!
ZAJEDNO!
NAJZAD POKRET!
NAJZAD POKRET!
Juče sam sa sedmogodišnjim sinom Srdjanom učestvovao na prvim "fejsbuk protestima" u Srbiji, u organizaciji grupe sa ove društvene mreže pod nazivom "4. april - omladina uzvraća udarac tajkunima, bankarima i njihovim strankama". Bilo je uzbudljivo, zanimljivo i ohrabrujuće. Mudro što niko nije govorio. Pametno što je ono najvažnije saopšteno putem plakata, letaka i "fejsbuk" tekstova i poruka. I važno što se u Srbiji, u Beogradu začeo jedan vanparlamentarni, gradjanski pokret koji hoće da stane na put nezaposlenosti, korupciji i dužničkom ropstvu.

Ovdašnji elektronski i štampani mediji uglavnom su površno i manipulišuće "pokrili" jučerašnje demonstracije na Trgu Republike. Bavili su se pretežno brojem protestanata (od stotinak do 250, uglavnom mladih), i crvenim zastavama, koje su preovladjivale na ovom skupu i protiv režima i protiv opozicije.

Na žalost, nijedan medij u Srbiji nije se bavio suštinskim razlozima jučerašnjih protesta:

Dosta je bilo! Svakog dana tonemo sve dublje i svima je jasno da je život u Srbiji postao nepodnošljiv. Posla nema. Inflacija jede plate. Guraju nas u stanje apatije i beznađa kako bi nas lakše kontrolisali. Tajkuni i njihovi političari, jedini koji u zemlji žive dobro, poručuju nam da smo neradnici koji su sami krivi za sopstveno siromaštvo.

Vlast i opozicija se utrkuju za glasove, a niko od njih ne radi ništa da nam zaista bude bolje. Umeju samo da obećavaju i krše obećanja! Rasprodaju šta stignu, preduzeća zvrje prazna, ekonomija je uništena. Preko milion ljudi je nezaposleno: starije generacije su ostale bez posla, a mladi mogu da se zaposle samo kod Miškovića i sličnih bandita, da bi za mizernu platu trpeli omalovažavanja. Zamajavali su nas pričom o belom šengenu. Ko sada ima para da ode bilo gde? Stranački podmlaci koji putuju po zemlji i inostranstvu i blamiraju se svojim izjavama u javnosti.

Srbija nije jedina zemlja u kojoj vladaju korupcija i samovolja stranačkih prevaranata i čija budućnost zavisi od interesa birokrata i krvopija iz MMF, EU, SAD, Rusije i ostalih "velikih igrača". Danas je vreme kada po celom svetu narodi ustaju protiv lopova sa vlasti, od Tunisa, preko Hrvatske do SAD. Šta mi kog đavola čekamo?!

Ovakvo stanje se ne može menjati na izborima na kojima biramo između onih koji su sada na vlasti i onih koji su se na vlasti već pokazali - onih koji odgovaraju svojim finansijerima, a ne narodu! DOSTA JE BILO!

Uzvraćamo udarac onima koji nas dele po svim osnovama - rasnim, verskim, nacionalnim, seksualnim... Decenijama nam podmeću lažne podele da bi nas pokrali do gole kože. Potreban nam je pokret koji nas UJEDINJUJE u borbi protiv vlasti.

U svakom slučaju, 4. aprila 2011. u 17 sati na Trgu Republike u Beogradu rodio se jedan vanparlamentarni, gradjanski pokret, sa jasnim i opominjućim porukama. Sada više niko u ovoj zemlji ne može da kaže i neće moći da tvrdi kako se niko nije pobunio, kako niko nije ponudio alternativu, kako ovde postoje samo dve Srbije itd. Grupa mladih ljudi, osnivači grupe "4. april - omladina uzvraća udarac tajkunima, bankarima i njihovim strankama", pokušala je juče, a nastojaće i dalje da artikuliše jedan jak, uticajan i progresivan gradjanski pokret u Srbiji. Uprkos korumpiranim strankama režima i tzv. opozicije, uprkos ratnim profiterima, uprkos ucenjenim medijima, uprkos sveopštoj apatiji!

Atačmenti



Komentari (127)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Freedom of Information Freedom of Information 12:43 05.04.2011

dobro došao

Jak,uticajan i progresivan građanski pokret je uprkos...,uprkos svemu,sigurno dobro došao.Srećno
predatortz predatortz 12:45 05.04.2011

Re: dobro došao

Freedom of Information
Jak,uticajan i progresivan građanski pokret je uprkos...,uprkos svemu,sigurno dobro došao.Srećno



Jes', eno u vladi ceo dan spaljuju inkriminišuću dokumentaciju. Spremaju se za bežaniju!
wukadin wukadin 13:28 05.04.2011

Re: dobro došao

Jak,uticajan i progresivan građanski pokret je uprkos...


Pitam se da li neki znaju šta pišu ovde, ili je možda problem konekcija sa realnošću
mariopan mariopan 13:37 05.04.2011

Re: dobro došao

wukadin
Jak,uticajan i progresivan građanski pokret je uprkos...


Pitam se da li neki znaju šta pišu ovde, ili je možda problem konekcija sa realnošću

Pa čekaj, i ti si nekada bio mali...a onda si porastao?

Tako da se ovaj komentar čita "kada poraste i postane jak, uticajan i progresivan"..što je za sada samo želja ali sasvim realna.
Da sam znala da će biti to okupljanje ja bih se pridružila.
Da su znali svi oni gladni i nezaposleni i oni bi se pridružili a takvih je tako mnogo. Verujem da će ovaj pokret, samo ako ga ne "kupi" neko od političara za kratko vreme biti sve to i mnogo više.
Nadam se tome.
Nemoj da mi gasiš tračak svetla na kraju tunela ( to nije ono svetlo što je video Tadić ).
dragannalovic dragannalovic 14:17 05.04.2011

Re: dobro došao

Jes', eno u vladi ceo dan spaljuju inkriminišuću dokumentaciju. Spremaju se za bežaniju!

Tako je bilo, koliko se sećam i u Gradskoj Skupštini posle poslednjih izbora, sve dok gradski funkcioneri DS nisu konačno odahnuli, kada su uspostavili kolaciju sa SPS-om i Pupsom.( mada je i pitanje kako bi kompromitujući materijal bio iskorišćen, da je došao u ruke predstavnika opozicionih partija, pogotovo ako se prizovu u sećanje neka od prethodnih iskustava). Ono što nam je neophodno u ovom trenutku i bez čega nema nikakavog napretka je upravo artikulisani odgovor gradjana na nepodnošljivo stanje u koje su nas doveli naši izabrani predstavnici a koji nas odavde sasvim sigurno neće izvući. "Omladina uzvraća udarac tajkunima,bankama i njihovim strankama " može da bude upravo ta šansa, ako prva reč sa ove parole preraste u reč narod, jer omladina poseduje pokretačku energiju i veliku mobilnost koja nam nedostaje.
Za sve ono loše što su nam učinili naši demokratski izabrani predstavnici glavni argument su nalazili u činjenici da bolje od njih i nemamo na političkoj sceni i tu su donekle i bili u pravu. Jučerašnji protest, kao nagoveštaj novog pokreta je upravo jedna realna šansa da se svima koji su malodušni,letargični ili demagoški nastrojeni taj argument konačno izbije.
sahmatbg sahmatbg 16:10 05.04.2011

Re: dobro došao

Pitam se da li neki znaju šta pišu ovde, ili je možda problem konekcija sa realnošću

A možda vi imate taj problem? Znate to što je vama lepo, ne znači da je svima lepo.
mlekac mlekac 20:29 05.04.2011

Re: dobro došao

Freedom of Information
Jak,uticajan i progresivan građanski pokret je uprkos...,uprkos svemu,sigurno dobro došao.Srećno


A bas sam se pitala gde da okacimo ovo...
wukadin wukadin 07:48 06.04.2011

Re: dobro došao

sahmatbg
Pitam se da li neki znaju šta pišu ovde, ili je možda problem konekcija sa realnošćuA možda vi imate taj problem? Znate to što je vama lepo, ne znači da je svima lepo.


Preporučio...
Kao i većinu komentara gde mi neko zakera. Zašto? Pa vidim da nekom smetam, što bi reko moj cyber drugar: Tad-e znam da sam faca.
Konekcija sa realnošću? Nikakav problem, u mom slučaju. Ja sam umetnik (delimično). U onom delu u kome nisam umetnik mislim da nemam tih problema. Ali kad takav problem ima neko ko bi trebalo da bude "četvrta grana vlasti"... pa od 250 vidi bar 25.000, ili im daje toliki značaj (složićemo se da je na mitingu SNS bilo više od tog broja ljudi, opozicionom mitingu, pa da li mu je dao podršku?).
Da budem iskren, sasvim iskren, nisam mnogo razmišljao o "fejsbuk protestu", no mislio sam da će biti ne-miran. Ne samo zbog toga kakvi su protesti širom sveta, i koji protesti jedino nešto mogu da zatresu, nego i zbog toga šta sve imamo na srpskom fejsu (recimo, kome se sve preti, koga sve mrze)... Zato nisam došao, ja ipak imam šta da izgubim. I ne stidim se toga.


Freedom of Information Freedom of Information 10:59 06.04.2011

Re: dobro došao

wukadin

Konekcija sa realnošću? Nikakav problem, u mom slučaju.

Ali kad takav problem ima neko ko bi trebalo da bude "četvrta grana vlasti"... pa od 250 vidi bar 25.000, ili im daje toliki značaj (složićemo se da je na mitingu SNS bilo više od tog broja ljudi, opozicionom mitingu, pa da li mu je dao podršku?).


Sasvim sam siguran da je jak,uticajan i progresivan građanski pokret ne samo dobro došao već je i neophodan.To sam u komentaru i rekao.Nisam rekao da je ovaj konkretan pokret čiju pojavu pozdravlja Filip već to. Nisam,naravno,jer je očigledno da to još nije. Nisam rekao ni da će to biti,to tek treba da vidimo,zato sam im i poželeo sreću.

Kako i zašto ste,na osnovu toga što sam rekao, došli do gore citiranog zaključka i zašto ste još u sve to upetljali i SNS, to samo Vi znate. Međutim takvo zaključivanje pokazuje da ipak izvesno imate problem. Ako možda ne sa realnošću onda sa nečim drugim podjednako važnim. Odsustvo elementarne korektnosti,sklonost imputacijama, malicioznost...?
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 12:47 05.04.2011

Mediji i protest

Mene su zvali sa Prve televizije da pitaju da li gej pokret podržava protest i da li bih to rekao u kameru. Ja odbio, jer mislim da je to bio način da se protest diskredituje... Iako je protest bio mali, neki su se uplašili jer može da preraste u veliki, jer je nezadovoljstvo veliko, te pokret na početku treba ugušiti.
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:54 05.04.2011

Re: Mediji i protest

Na drugoj društvenoj mreži ovaj video je postao veoma gledan: http://www.youtube.com/watch?v=2HaHy4e3oBU
mariopan mariopan 13:26 05.04.2011

Re: Mediji i protest

Uzvraćamo udarac onima koji nas dele po svim osnovama - rasnim, verskim, nacionalnim, seksualnim... Decenijama nam podmeću lažne podele da bi nas pokrali do gole kože. Potreban nam je pokret koji nas UJEDINJUJE u borbi protiv vlasti.

Da li će neko od njih i nešto konkretno da uradi PRE IZBORA ?
Da IMAMO ZA KOGA DA GLASAMO?

DA VIŠE NE BIRAMO GORE OD NAJGORIH JER SAMO TO NAM SE NUDI.
jedan.kub jedan.kub 17:20 05.04.2011

Podrška mladima


Predrag Azdejković
Mene su zvali sa Prve televizije da pitaju da li gej pokret podržava protest i da li bih to rekao u kameru. Ja odbio, jer mislim da je to bio način da se protest diskredituje... Iako je protest bio mali, neki su se uplašili jer može da preraste u veliki, jer je nezadovoljstvo veliko, te pokret na početku treba ugušiti.

U tom slučaju bi trebao:
upravo artikulisani odgovor gradjana na nepodnošljivo stanje u koje su nas doveli naši izabrani predstavnici a koji nas odavde sasvim sigurno neće izvući.

Samo da ne nasednu na ‚‚dobre namere‚‚ nekih već vidjenih kadrova postojećih stranaka.
wukadin wukadin 13:26 05.04.2011

Izvini

Bavili su se pretežno brojem protestanata (od stotinak do 250, uglavnom mladih), i crvenim zastavama, koje su preovladjivale na ovom skupu i protiv režima i protiv opozicije.


A čime da se bave, ako ne relevantnošću. Usuđujem se zaključiti da se ne bi bavili ni brojnošću (= relevatnost) da se nije mnogo, mnogo više očekivalo. Barem nešto kao u Hrvatskoj. Ovako - ćorak!
Ono za zastave me mrzi da komentarišem.

U svakom slučaju, 4. aprila 2011. u 17 sati na Trgu Republike u Beogradu rodio se jedan vanparlamentarni, gradjanski pokret


Tresla se gora, rodio se miš...

U stvari, uopšte mi nije do seirenja, mada teško da mi ne dođe takav impuls u dodiru sa Filipovim tekstovima punih uzvičnika
Žalosno je što nema pobune, kao da je sve u Srbiji kul
Što se tiče omladine, ništa do sledeće gej-parade. Izgleda da to najbolje motiviše protestante
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:32 05.04.2011

Re: Izvini

I u susednoj Hrvatskoj je počelo sa pedesetak demonstranata!
A što se uzvičnika u mojim tekstovima tiče, samo da podsetim da stalno ističem kako je izlaz iz ove agonije jedan jak i uticajan gradjanski pokret u Srbiji.
Ponavljam: Sada više niko u ovoj zemlji ne može da kaže i neće moći da tvrdi kako se niko nije pobunio, kako niko nije ponudio alternativu, kako ovde postoje samo dve Srbije itd. Grupa mladih ljudi, osnivači grupe "4. april - omladina uzvraća udarac tajkunima, bankarima i njihovim strankama", pokušala je juče, a nastojaće i dalje da artikuliše jedan jak, uticajan i progresivan gradjanski pokret u Srbiji. Uprkos korumpiranim strankama režima i tzv. opozicije, uprkos ratnim profiterima, uprkos ucenjenim medijima, uprkos sveopštoj apatiji!
wukadin wukadin 13:41 05.04.2011

Re: Izvini

I u susednoj Hrvatskoj je počelo sa pedesetak demonstranata!


... a završilo se sa ...?
Mada ni tamo se nije mnogo pričalo o tome dok nisu branitelji organizovali nešto, pa fejsbukovci o istom trošku jurnuli na muriju.
Dobro de, vreme će pokazati.

Sada više niko u ovoj zemlji ne može da kaže i neće moći da tvrdi kako se niko nije pobunio, kako niko nije ponudio alternativu


Baš od sada? Do juče smo svi bili glupi, a!?
Kako me to podseća na tzv. religije objave

jedan jak, uticajan i progresivan gradjanski pokret u Srbiji.


Ti razmišljaš u uzvičnicima. I kad ih nemaš među interpunkcijom
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:49 05.04.2011

Re: Izvini

Glavna poruka fejsbuk protesta u susednoj Hrvatskoj: IMPOTENTNOJ VLADI DIŽE SE - NAROD!
A moj komentar: IMPOTENTNOM NARODU DIŽE SE SVE - I CENE, I POREZI, I KAMATE!
To kako se završilo u Hrvatskoj govori o snazi i uticaju tamošnjeg gradjanstva, za razliku od Tunisa i Egipta. Ili Češke, Slovačke, Poljske, Slovenije par decenija ranije. Gradjanke i gradjani koji izaberu odgovornu vladu imaju nižu inflaciju, manje korupcije, veći životni standard, više zaposlenih....
Da li smo barem saglasni u tome da je jedini izlaz za Srbiju stvaranje jednog jakog i uticajnog gradjanskog pokreta?
wukadin wukadin 13:57 05.04.2011

Re: Izvini

Da li smo barem saglasni u tome da je jedini izlaz za Srbiju stvaranje jednog jakog i uticajnog gradjanskog pokreta?


Ne znam šta mu znači to građanski, osim da se odnosi na ono što su još Francuzi definiali kao citoyen. A taj citoyen nije nekakva apstraktna "individua", nego čovek koji ima određeni... hmmm... identitet. Recimo nacionalni. Francuzi su to dobro znali.
Ovako, zaudara mi na "otvoreno društvo". Si ti neki građanista? Tako da se ne možemo složiti.
Osim ako pod pojmom "građanin" ne podrazumevaš prosto činjenicu postojanja prava i obaveza. Takav građanin može biti levičar ili desničar, nacionalista ili globalista, može biti čak i "apolitičan" ako to ne znači da je zaboravio na artikulaciju svojih interesa. U svakom slučaju moje viđenje "građanina" je mnogo ideološki neutralnije od crvenih zastave, koje neki primećuju, pa to tebi smeta.

A ostalo ti je...
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:07 05.04.2011

Re: Izvini

Kada je u pitanju pretnja radioaktivnog zračenja ili još većeg osiromašenja gradjanstva, tada na ulice izlaze svi, i levi i desni, kao što smo videli pre neki dan u Nemačkoj (antinuklearni protesti) i u Londonu (antivladine demonstracije).
Aktuelno stanje u Srbiji uporedio bih, metaforično, sa nekom od pretnji koje su već navedene.
Ili da uzmem primer iz Grčke: kada tamo npr. njihova Vlada uradi nešto protiv medija, momentalno stupaju u štrajk novinari i levih i desnih uverenja. Dakle, sindikalna svest i solidarnost IZNAD su svih ideoloških razlika.
U Srbiji bi gradjanska svest i solidarnost trebalo da budu iznad svih ideoloških, stranačkih i ostalih -kih podela!
dr.wagner dr.wagner 15:34 05.04.2011

Re: Izvini

... dan

Filip Mladenović
I u susednoj Hrvatskoj je počelo sa pedesetak demonstranata!


-Nije ovdje bilo krvi i ništa ...

... iako nekako ne mislim kako sa gospodinom W dijelim političko
stajalište , ipak je on u pravu kada govori o "sterilnosti" nekih
tzv. "građanskih" inicijativa .

-Neće se dogoditi ništa dok ljevica ne preuzme inicijativu i kotač
povijesti ne okrene par krugova unapred ...
... ovo sve glumljenje nekih zabrinutosti za "sudbinu države" je svrha
samome sebi i kada bi se na taj način i dobila(osvojila) vlast , tu
se nebi ništa suštinki promjenilo
.... osim glumaca !
-I da ne dosađujem više ... treba promjeniti sistem , a ne vlast

... iako sam ja po nekim mjerilima "kulak" , nadam se da ću dočekati
dan eksproprijacije eksproprijatora .... (jel ima koje R viška ?)





Wagner



jedan.kub jedan.kub 17:26 05.04.2011

Inteligencija

Žalosno je što nema pobune,

Bolje bez navijača i ostalih koji su išli u kompletu ili dirigovali akcijom.
wukadin wukadin 07:57 06.04.2011

Re: Izvini

... iako sam ja po nekim mjerilima "kulak" , nadam se da ću dočekati
dan eksproprijacije eksproprijatora ....


Gospodine W
Ako sam zbog nečeg desničar, ako takva podela uopšte ima smisla, to je onda ono što zovu antropološki pesimizam. U principu ne verujem u utopije, mada dopuštam teoretsku mogućnost. Ta teoretska mogućnost je da se utopija sprovede na celoj planeti, pri sadašnjem tehnološkom stanju stvari. Nekada je moglo i na relativno izolovanom području (npr. Inka Imperija). Ja bih voleo da se takva utopija ostvari.
Problem je što socijalizam nije "kontruisan", tako da se izrazim, za takmičenje, a morao je i sa nižeg nivoa da sustiže kapitalizam. Sa druge strane, kapitalizam ima problem sam sa sobom, posebno u nedostatku spoljne pretnje.
Eto toliko, da ne trolujemo. Zeitgeist ima nekog smisla, ne tvrdim da nema.
dr.wagner dr.wagner 15:53 06.04.2011

Re: Izvini

Pozdrav gospodine W

wukadin
U principu ne verujem u utopije, mada dopuštam teoretsku mogućnost.


-Složio bih se sa vama ... da sam malo mlađi ...
... ovako , ne mogu iz jednostavnog razloga jer pamtim neke činjenice ...

-Istina je da tzv.(ili ne tzv.) samoupravni socijalizam nije bio baš
efikasan ... možemo se čak složiti i kazati da je bio loš ...
... ali ovo danas je gore

-Sada ... ja razumijem ....sve građanske i čobanske opcije koje su srušile
taj socijalizama , da danas pokušavaju neefikasnost "prikrpiti" ovoj ili
nekoj prijašnjoj vlasti ... ali je jasno kako su pogriješili , i u ovom
sistemu ni jedna vlast ne valja ...
.... niti će valjati !

-I sami ako se okrenete oko sebe , shvatiti ćete da ne postoji ni stranka,
a ni pojedinac za kojeg bi mogli tvrditi da je značajno bolji od ovih
"trenutnih" na vlasti i da za koji mjesec neće biti još gori ...

-Jasno ... nisam ni ja prorok ... i ja sam krajem osamdesetih mislio kako
treba nešto mjenjati ...

-Jer ne može biti gore ... mislio sam ...
... ali već nakon prvih promjena vidjelo se da može ...


Wagner

angie01 angie01 13:40 05.04.2011

podrska

pokretu!
hunkydory hunkydory 13:44 05.04.2011

Novo / Staro

Nesporno je to da ovo društvo ne funkcioniše kako treba. Država je ušla u domove, u televizore, u preduzeća, u partije. Granice države i partija u pravom smislu ne postoje i svi su u sukobu interesa: da li voditi kampanju ili državu? Uz neizbežno pitanje - "šta ja imam od toga" koje političari postavljaju čim kamere ne gledaju.

Ali...

Kakvu alternativu nudi ovaj "pokret"? Želi da se rodi u protestima, i pomogne državne promene. Pa to je definicija političke partije. Kao da tele u utrobi kaže "dosta kravljeg terora" i onda se rodi. I umesto krava (partija) zove se govedo (pokret).

To je vrlo neiskren pristup. Hajde da čujemo nekoga ko će da izađe pred gladne ljude i kaže im istinu. Hajde da čujem nekog vođu protesta ko će se popeti na kutiju i reći koliko još ljudi mora da bude otpušteno. Koliko fabrika mora da bude zatvoreno jer su nerentabilne. Koliko struja mora da poskupi. Koliko hleb mora da poskupi. Mleko. Komunalije. Sve to.

Hajde da vidim nekoga ko će gladnim sindikalcima reći da nemaju odakle da dobiju veće plate.

Dok to ne vidim, žao mi je, nisam video alternativu. Video sam isto ono što postoji i danas. Ja ne volim da jedem kelj. Možete ga upakovati u Nestle kutiju i reći mi da je čokolada. Otvoriću ga, pomirisati i vratiti u njegovo lepo pakovanje.
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:53 05.04.2011

Re: Novo / Staro

Veliki broj pametnih, sposobnih, veštih, moralnih gradjanki i gradjana širom Srbije NEĆE da se prlja članstvom u bilo kojoj aktuelnoj stranci. Takve osobe zaslužuju da se angažuju i bore za prosperitetniju i kvalitetniju Srbiju. Kako? Pa u jednom jakom i uticajnom gradjanskom pokretu.
Imate li Vi neki predlog? Kako tu ogromnu energiju znanja, veština, poštenja, želje za promenom na BOLJE artikulisati, promovisati, realizovati?
hunkydory hunkydory 14:16 05.04.2011

Re: Novo / Staro

Neka naprave drugu političku partiju. Ako se zalažu za sve te ciljeve koje navode, do njih se može stići (1) izborima, (2) nasiljem i (3) jogi letenjem. Pretpostavljam da potonje opcije ne dolaze u obzir. Ako je jedini izlaz u vidu izbora, onda treba formirati partiju.

Zato mislim da je ta retorika ( "svi političari su loši", "sve partije su loše" ) prazna. Čuli smo je nebrojeno puta. Naravno, kada bi se takva politička partija formirala, pa doživela sve ono što doživljavaju sve političke partije (unutrašnje borbe, trvenja itd.), onda bi građani tu partiju počeli da doživljavaju kao i svaku drugu.

Biti Pokret, kako to gordo zvuči. Plemenitost politike, ali bez njenih izduvnih gasova. Zvuči nestvarno, kao bajka. Zato što jeste.



Kako je ovaj govor zvučao lepo, plemenito i iskreno... Gotovo iskreno i plemenito kao jedan građanski pokret.
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:24 05.04.2011

Re: Novo / Staro

Da, izbori, a ne bajke! Ali, pre toga, prema kom izbornom zakonu!? I kome narodni poslanici treba da polažu račune? I dokle će da postoje tzv. blanko ostavke? I do kada će stranke da skrivaju svoje finansijere?
Sve ovo može i treba da promeni i ubrza jedan jak i uticajan gradjanski pokret u Srbiji! Vi, Vaše komšije, rodjaci, prijatelji, kolege, blogeri... Da li Vam to liči na bajku!?
mariopan mariopan 14:29 05.04.2011

Re: Novo / Staro

Koliko fabrika mora da bude zatvoreno jer su nerentabilne.

A to da su zato zatvorene rekli su nam oni što su ih prodavali u "burazerskoj privatizaciji" ?
Pa morali su nešto da kažu..ne može da se proda šećerana za dva evra a da ti ne kažu da je "propala".. onda ti onaj jadnik što je kupio izgleda kao spasilac?




hunkydory hunkydory 14:31 05.04.2011

Re: Novo / Staro

Ako nećete na izbore zato što vam se ne sviđa izborni zakon, a hoćete da taj izborni zakon bude promenjen, to znači da biste ga menjali ili nasiljem ili molitvom. Ja ne verujem da je taj put moguć.

Što se tiče mojih rođaka, komšija, prijatelja, kolega, itd. ne verujem da bi se udruživali sa mnom (ili ja sa njima) budući da kao libertarijanac ne uspevam da se složim sa više od 2-3% ljudi...

A politikom i neću da se bavim jer ne mogu dovoljno da zaradim baveći se politikom pošteno.
hunkydory hunkydory 14:47 05.04.2011

Re: Novo / Staro

mariopan
Koliko fabrika mora da bude zatvoreno jer su nerentabilne. A to da su zato zatvorene rekli su nam oni što su ih prodavali u "burazerskoj privatizaciji" ?Pa morali su nešto da kažu..ne može da se proda šećerana za dva evra a da ti ne kažu da je "propala".. onda ti onaj jadnik što je kupio izgleda kao spasilac?


Oprostite, ali kada sam ja poslednji put gledao, te fabrike šećera nisu zatvorene, već uveliko rade. Mada, nemojte dozvoliti argumentima da stanu na put parolama i demagogiji.
mariopan mariopan 18:37 05.04.2011

Re: Novo / Staro

hunkydory
mariopan
Koliko fabrika mora da bude zatvoreno jer su nerentabilne. A to da su zato zatvorene rekli su nam oni što su ih prodavali u "burazerskoj privatizaciji" ?Pa morali su nešto da kažu..ne može da se proda šećerana za dva evra a da ti ne kažu da je "propala".. onda ti onaj jadnik što je kupio izgleda kao spasilac?


Oprostite, ali kada sam ja poslednji put gledao, te fabrike šećera nisu zatvorene, već uveliko rade. Mada, nemojte dozvoliti argumentima da stanu na put parolama i demagogiji.

Kada su ih prodavali "za džabe" rekli su da su to sve propale fabrike i da ih zato prodaju za džabe...zato nemojte da vam ta činjenica smeta parolama i demagogiji kako sada dobar gazda šećerni više ne prepakuje šećer već šećerane rade? Zanimljivo je da su to isto radile i kada nisu bile njegove?
hunkydory hunkydory 21:18 05.04.2011

Re: Novo / Staro

mariopan
hunkydory
mariopan
Koliko fabrika mora da bude zatvoreno jer su nerentabilne. A to da su zato zatvorene rekli su nam oni što su ih prodavali u "burazerskoj privatizaciji" ?Pa morali su nešto da kažu..ne može da se proda šećerana za dva evra a da ti ne kažu da je "propala".. onda ti onaj jadnik što je kupio izgleda kao spasilac?


Oprostite, ali kada sam ja poslednji put gledao, te fabrike šećera nisu zatvorene, već uveliko rade. Mada, nemojte dozvoliti argumentima da stanu na put parolama i demagogiji.

Kada su ih prodavali "za džabe" rekli su da su to sve propale fabrike i da ih zato prodaju za džabe...zato nemojte da vam ta činjenica smeta parolama i demagogiji kako sada dobar gazda šećerni više ne prepakuje šećer već šećerane rade? Zanimljivo je da su to isto radile i kada nisu bile njegove?


Ja bih Vam sve verovao ako mi samo potvrdite da ste lično proverili bilanse tih preduzeća pre i posle privatizacije. Bez toga, igramo se paušala. A to je igra u kojoj su šampioni novinari Kurira, Pressa i sličnih štampanih stvari, a ja amater.
mariopan mariopan 09:25 06.04.2011

Re: Novo / Staro


Ja bih Vam sve verovao ako mi samo potvrdite da ste lično proverili bilanse tih preduzeća pre i posle privatizacije. Bez toga, igramo se paušala. A to je igra u kojoj su šampioni novinari Kurira, Pressa i sličnih štampanih stvari, a ja amater.

Ne bih.
Zato što tačno znam po kojoj su šemi prvo upropašćavana baš dobra preduzeća pa je taj bilans bio taman onakav kakav im je trebao za tu priču.
Bio bi čitav roman da ti opišem kako je naša, nekad veoma uspešna firma, stručno upropašćena pa ugašena, otpušteno 1200 ljudi, da bi isto to počeo da radi stranac na džabe zemljištu (dinar po kvadratu na 99 godina) džabe infrastruktura za njegovu fabriku + pare od naše države da bi zaposlio stotinak ljudi.
Šema po kojoj se to radilo bila je ista godinama, za mnoga preduzeća, i uvek bi rekli da su "propala" ( ne kažu kako su propala to jest kako je njihov kadar po stranačkoj liniji muzao kravu muzaru dok nije crkla) ...što bi menjali nešto što tako dobro radi?
hunkydory hunkydory 19:28 06.04.2011

Re: Novo / Staro

mariopan
Ne bih.Zato što tačno znam po kojoj su šemi prvo upropašćavana baš dobra preduzeća pa je taj bilans bio taman onakav kakav im je trebao za tu priču.Bio bi čitav roman da ti opišem kako je naša, nekad veoma uspešna firma, stručno upropašćena pa ugašena, otpušteno 1200 ljudi, da bi isto to počeo da radi stranac na džabe zemljištu (dinar po kvadratu na 99 godina) džabe infrastruktura za njegovu fabriku + pare od naše države da bi zaposlio stotinak ljudi.Šema po kojoj se to radilo bila je ista godinama, za mnoga preduzeća, i uvek bi rekli da su "propala" ( ne kažu kako su propala to jest kako je njihov kadar po stranačkoj liniji muzao kravu muzaru dok nije crkla) ...što bi menjali nešto što tako dobro radi?


Ja Vas gospodine potpuno razumem. Svakako bih Vam se još manje dopadao (kao čovek, ili sagovornik, svejedno), kada bih Vam rekao da se uprkos mnogim lošim primerima ipak zalažem za brzu privatizaciju, za kapitalizam.

Moj otac je radio u jednoj takvoj fabrici koja je propala. Moj deda je "sa svojih deset prstiju" gradio tu fabriku. Taj osećaj duboke nepravde i zla koji osećate razmišljajući o tome - ja odlično poznajem.

Ali razumite da mi je istina draža, makar verovali da sam u zabludi. Kapitalizam, nepravedna akumulacija kapitala, tajkunizacija, korupcija - to su faze kroz koje su prolazile i najrazvijenije zemlje na svetu. Ali to je jedini način da kao društvo uskočimo u voz koji je odavno krenuo.
zilikaka zilikaka 06:17 07.04.2011

Re: Novo / Staro

Kapitalizam, nepravedna akumulacija kapitala, tajkunizacija, korupcija - to su faze kroz koje su prolazile i najrazvijenije zemlje na svetu. Ali to je jedini način da kao društvo uskočimo u voz koji je odavno krenuo.

Možda bih se recimo ja sa ovim složila, kada uz to ne bi išao problem tri generacije.
Nažalost, mislim da kod svakog naglog prevrata u društvu, koje sa sobom donosi nove još neprilagođene pobednike svog vremena - elitu, mora da prođe najmanje tri generacije da se očiste od neprilagođenosti.
Naravno da smo mi već imali i akumulaciju kapitala, i u mnogim krajevima i tu treću generaciju bogatih, ali na veliku nesreću većine nas, na pedesetak godina rušimo prethodno postavljen sistem i izvrćemo ga naglavačke.
Eto, to je ono što me plaši.
Dakle, nije što ni ja, ni moje dete nećemo dočekati normalne i pristojne poslodavce,( koji znaju da cene kapital koji imaju, pa i one koji sa tim kapitalom rade,) nego taman kad moje unuče to dočeka, onda će opet neki novi preoteti kapital od njih, pa sve ispočetka.
mariopan mariopan 14:14 07.04.2011

Re: Novo / Staro


Ja Vas gospodine potpuno razumem. Svakako bih Vam se još manje dopadao (kao čovek, ili sagovornik, svejedno), kada bih Vam rekao da se uprkos mnogim lošim primerima ipak zalažem za brzu privatizaciju, za kapitalizam.

Ja sam devojčica
I na blogu smo svi na "ti" a kada nekome kažeš "vi" taj je ugasio kod tebe što se nadam da neće biti slučaj samnom, jer samo razgovaramo ne svađamo se

Nema razloga da mi se ne dopadaš ako drugačije misliš ili imaš drugačija iskustva, nismo deca da se ljutimo za različito mišljenje o bilo čemu?


Moj otac je radio u jednoj takvoj fabrici koja je propala. Moj deda je "sa svojih deset prstiju" gradio tu fabriku. Taj osećaj duboke nepravde i zla koji osećate razmišljajući o tome - ja odlično poznajem.

Moj pok.muž, ja, moji prijatelji, rođaci, komšije....ista priča....sada smo socijalni slučajevi sa penzijama koje ne mogu ni račune da pokriju ..ili oni koji su mlađi sada su bez posla i ikakvih prihoda ali sa 20 - 30 godina radnog staža i bez ikakve šanse za novo zaposlenje.

Zbog toga što ti ljudi fizički ne mogu da prežive do dolaska pravog, zdravog kapitalizma - ovo što se sada događa ne sme da prođe. Ovo nije kapitalizam, ovo je pljačka razbojnička.


Ali razumite da mi je istina draža, makar verovali da sam u zabludi. Kapitalizam, nepravedna akumulacija kapitala, tajkunizacija, korupcija - to su faze kroz koje su prolazile i najrazvijenije zemlje na svetu. Ali to je jedini način da kao društvo uskočimo u voz koji je odavno krenuo.

Ne slažem se da nam je to jedini način.
Lopovluk koji sebe naziva "prvobitna akumulacija kapitala" ne sme da prođe..jedostavno zato što taj lopovluk nije imao granica. Narod je do gole kože opljačkan i bez ikakve zaštite države bačen u ruke prljavih kapitalista, novokomponovanih biznismena... neke fabrike su razmontirane i prodate, opljačkane i isceđene a radnici poslati na biro ili budžet, nama na jasle......to nije kapitalizam za koji se i ja zalažem, ali onaj zdrav, kada dođe strani (jer domaćih takvih nema) Gazda sa svojim teško i generacijama sticanim parama pa kupi fabriku po pravoj ceni da svi imamo koristi a ne za dva evra...da bi nešto proizvodio a ne da bi je preprodavao ili zatvorio da može da proda zemljište ili štagod su radili do sada sa njima samo nisu zapošljavali narod da radi. Da jesu, mi danas ne bi o tome divanili na blogu, ako narod ima gde da radi i zaradi.
To mi smeta. što narod neće preživeti do zelene trave.
aramon aramon 13:49 05.04.2011

Organizovan lament

To je ono sto su uradili [zasad, jel?].
Ni mediji, ni vi, ovde na blogu, niste naveli alternativu [iako rekoste "niko ... neće moći da tvrdi ... kako niko nije ponudio alternativu"].
Voleo bih bar ovde da to cujem.
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:57 05.04.2011

Re: Organizovan lament

aramon
To je ono sto su uradili [zasad, jel?].Ni mediji, ni vi, ovde na blogu, niste naveli alternativu [iako rekoste "niko ... neće moći da tvrdi ... kako niko nije ponudio alternativu"].Voleo bih bar ovde da to cujem.

Pobogu čoveče, šta fali državama/zemljama koje imaju ODGOVORNE vlade i poslanike, i gde je OPŠTI interes važniji od ličnog!? Hajde da otkrijemo alternativu, tj. rupu na saksiji: ODGOVORNA VLADA i ODGOVORNI POSLANICI! Ni manje ni više nego ono što postoji u Sloveniji, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Finskoj....
predatortz predatortz 14:01 05.04.2011

Re: Organizovan lament


Pobogu čoveče, šta fali državama/zemljama koje imaju ODGOVORNE vlade i poslanike...


Mislim da te je čoivek pitao za ponuđene alternative. I mene zanima: koje su alternative ponuđene na okupljanju?
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:14 05.04.2011

Re: Organizovan lament

predatortz
Pobogu čoveče, šta fali državama/zemljama koje imaju ODGOVORNE vlade i poslanike...Mislim da te je čoivek pitao za ponuđene alternative. I mene zanima: koje su alternative ponuđene na okupljanju?

Moramo SVI ZAJEDNO da izgradimo vanparlamentarni pokret koji će stati na put nezaposlenosti, korupciji i dužničkom ropstvu! Kako!? E, to nije čekanje na reč vodje/lidera, na busanje u patriotske grudi, nije ni demagogija niti čekanje da neko drugi nešto uradi umesto nas. Dodjite sutra u Dom omladine, u 19h, da ponudite svoju verziju alternative!
hunkydory hunkydory 14:23 05.04.2011

Re: Organizovan lament

Nedavno je par poslanika u Sloveniji i Austriji optuženo za korupciju. Pre toga je britanski Channel4 razotkrio par značajnijih afera u vezi sa sukobom interesa u koji su uključeni britanski poslanici.

Odgovorna vlada? Britanska vlada se poziva na odgovornost zbog obmanjivanja građana, pod istragom su prošli predsednik Francuske, sadašnji i prethodni premijer Italije, nemački kancelar, prethodni španski premijer, prošli premijer Grčke.

Situacija nije ništa bolja ni preko puta okeana.

Ja se samo plašim da Vi gospodine Mladenoviću previđate jednu ključnu stvar ovde. Korupciju rađa država. Politički sistem je jedan zaokruženi ekosistem ličnih interesa bez onoga što se naziva odgovornost i odgovorljivost (responsibility and accountability). Kao takav postoji u svakoj zemlji. Što je zemlja slabije razvijena, to je ovaj začarani krug štetniji. Radi se o procesu, dugotrajnom i bolnom procesu. Ne može se rešiti preko noći.
hunkydory hunkydory 14:27 05.04.2011

Re: Organizovan lament

Oprostite za moje prethodne komentare. Mislio sam da postoji neki tračak organizacije i ideje iza ovog "pokreta" pa sam se zato upustio u diskusiju. Sada shvatam da sam i Vam i sebi traćio vreme.

Prijatno.
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:29 05.04.2011

Re: Organizovan lament

Kamo lepe sreće da Srbija ima životni standard i ekonomsku snagu zemalja čiji političari i poslanici su uhvaćeni sa rukama u medu!
Ali, zašto idete tako daleko? Šta fali Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj!? Pa stanovnicima tih država smo samo pre dve decenije prodavali žvake, vegetu, farmerke... U čemu je tajna!? U pitanju je samo 10 ili 20 godina ekonomskog rasta i društvenog prosperiteta ove tri zemlje, a ne dugotrajan i bolan proces!
divnan divnan 14:30 05.04.2011

Re: Organizovan lament

gde, kada, kako? mislim taj Dom omladine...ko organizuje, sta? Rado bih!
predatortz predatortz 14:32 05.04.2011

Re: Organizovan lament

divnan
gde, kada, kako? mislim taj Dom omladine...ko organizuje, sta? Rado bih!



Ma vidiš valjda da meni nude da budem organizator
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:35 05.04.2011

Re: Organizovan lament

Скуп „Омладина узвраћа ударац” био је први у низу окупљања који ће, према најавама организатора, бити договорени и у наредном периоду.

Следеће окупљање млади су заказали за 6. април у 19 сати у београдском Дому омладине. (POLITIKA, 5. april 2011.)
kukusigameni kukusigameni 14:39 05.04.2011

Re: Organizovan lament

Srecno!
dragannalovic dragannalovic 15:27 05.04.2011

Re: Organizovan lament

Nedavno je par poslanika u Sloveniji i Austriji optuženo za korupciju. Pre toga je britanski Channel4 razotkrio par značajnijih afera u vezi sa sukobom interesa u koji su uključeni britanski poslanici.

Ne možemo se porediti sa uredjenim zemljama i to što svuda ima korupcije nije opravdanje za to što nismo uspostavilio pravnu državu i što imammo nepodnošljiv stepen korupcije. Da li živimo u Sloveniji i Austriji ili u Srbiji? Takodje ne stoji vaša tvrdnja da zemlja što je nerazvijenija to mora da bude više podložna korupciji i da je to dugotrajan proces jer se sve čini da zapravo prava borba nikada i ne počne, evo pročitajte šta o tome kaže Verica Barać u poslednjem "Kažiprstu"!
dali76 dali76 18:41 05.04.2011

Re: Organizovan lament

Nesto te citam predatoru I mislim se gdje bi ljudima bio kraj da pola te energije sto trose na cinizam trose pozitivnije .
Prvo , mislim Filipe da treba da izbacis parole tipa gradjani & gradjanke. To mnogima bode usi I samo steti pokretu.
Isto kao sto vidimo da su tv stanice pohrlile pitati Pedju da li gay populacija podrzava ovaj protest ; cilj je jasan sto vise diskvalificirati ovaj poket u samom njegovom pokusaju.
Slazem se sa wukadinom pokert treba da okupi sve ljude kojima je dosta bahatosti nesposobne vlasti ,a takvih izvini nema samo na levici ; postoje I ljudi koji imaju konzervativna ili libertarian stajalista ali zele da vise vlast postane odgovorna , a ne populisticka I demagoska
Druga stvar, manimo se megalomanskih prica o imperijalizmima svetskim, koje sam perpoznao u tvom blogu I koji su kontradiktorni sa onima primjerima kako zive Cesi, Finci ili Poljaci .
Pokert treba da okupi ljude sa jednostavnim ali jasno artikulisanim ciljevima
Sve ono sto prica Verica Barac, Sabic ili ostali malobrojni odgovorni ljudi.
Dovoljno je poslusati Vericu na kaziprstu, procitati tekst Sabica na blogu da bi se doslo do jasnih vzahteva lastima.

Npr: hitno usvajanje efikasnog zakona o financiranju stranaka
Menjanje izbornog sistema po kojem partije bez obzira na osvojene glasove kandidata prave listu kako im se svidi.
Postovanje suda,zakona , a ne da za svaki mali korak u uredjivanju drzave srpski politicari treba da budu pritisnuti od Briesla kao da Briselu uredjuju kucu , a ne svoju drzavu.
Mislim isto da bi dobar predlog bio da se pokret okrene ka strankama koje se moraju menjati , tj nacin svog razmisljanja.
Zasto bi partijski lideri odlucivali koji ce to zasluzni partijci biti kandidati , neka organizju izbore za to, a ne oni u zadimljenim sobama da prodaju mandate jedni drugima.
Mnogo ima realnih treznih zahteva bez mnogo megalomanske retorike koju trebate izbegavati.
Filip Mladenović Filip Mladenović 19:29 05.04.2011

Re: Organizovan lament

BRAVO! Svaka čast!
predatortz predatortz 19:40 05.04.2011

Re: Organizovan lament

Nesto te citam predatoru I mislim se gdje bi ljudima bio kraj da pola te energije sto trose na cinizam trose pozitivnije .



Ostavlja li mi autor prostora za nešto drugo sem cinizma? Cinik sam, i to veliki, kada ljudi misle i govore parolama. I oprezan.

Vlada treba da bude odgovornija!
Društvo transparentnije!
Zarade veće, prava radnika veća!
...

Ajde?

A kad dođe do pitanja kako, onda opet parola za parolom.

Neko reče:
Vlast se menja izborima ili prevratom.
Razloga za izbore ima. Za prevrat nema, niti ga ima ko da sprovede u delo ( da se ne lažemo ).
Dakle, gospodo moralni čistunci: osnujte političku organizaciju, napišite program, taksativno definišite prioritete i način na koji ćete ih sprovoditi u delo, pa ćete možda dobiti moj glas.

Filip Mladenović Filip Mladenović 21:00 05.04.2011

Re: Organizovan lament

Zašto to večito OSNUJTE!? A zašto ne: OSNUJMO!?
Prioriteti, program, načini sprovodjenja su već nabrojani u komentarima, ovde i na "fejsbuk" grupi.

Šta onda preostaje:
1. Izlazak na internet, kuckanje, tj. džeziranje za tastaturom!
2. Izlazak na prozore i terase i lupanje u šerpe!
3. Izlazak na ulice i trgove sa pištaljkama, u znak podrške vanparlamentarnom pokretu, koji hoće i želi da stane na put korupciji, nezaposlenosti i dužničkom ropstvu!

TAKE SIDES!
hunkydory hunkydory 21:35 05.04.2011

Re: Organizovan lament

dragannalovic
Ne možemo se porediti sa uredjenim zemljama i to što svuda ima korupcije nije opravdanje za to što nismo uspostavilio pravnu državu i što imammo nepodnošljiv stepen korupcije. Da li živimo u Sloveniji i Austriji ili u Srbiji? Takodje ne stoji vaša tvrdnja da zemlja što je nerazvijenija to mora da bude više podložna korupciji i da je to dugotrajan proces jer se sve čini da zapravo prava borba nikada i ne počne, evo pročitajte šta o tome kaže Verica Barać u poslednjem "Kažiprstu"!


Gospodine Lalatoviću, ako bih Vas mogao zamoliti za par trenutaka pažnje (ali sa otvorenim umom)...

Prvo, u vezi sa korupcijom - ja nisam hteo da "opravdam" našu korupciju. Gospodin Mladenović je napisao kako Građanski Pokret želi ono što postoji i u drugim zemljama, pa je nabrojao te zemlje. A ja sam se fokusirao samo na njih i pokazao da, na veliku nesreću, to nisu dobri primeri. Na veliku nesreću poštenih ljudi, sve je više korupcije u svetu, a sve manje elementarne pristojnosti i poštenja. Moja tvrdnja o vezi između razvoja zemlje i stepena korupcije ogleda se pre svega u činjenici da smo "tranziciono društvo" i oko toga se slažu svi oni koji se profesionalno bave analizom korupcije. Nažalost, nivo korupcije koji doživljavamo, predstavlja normalnu boljku.

Napraviću analogiju - ako se od gripa razbole Novak Đoković i Verica Barać, Novak Đoković će se oporaviti mnogo brže nego Verica Barać. Isto tako, ako bi Finska sada doživela neke velike društvene promene, iskusila bi daleko manji nivo korupcije nego Srbija. Zar ne?

Drugo, u vezi sa gospođom Barać, moram reći da sam bio vrlo optimističan kada je Savet za borbu protiv korupcije tek počeo sa radom, ali da sam jako razočaran njenim današnjim aktivnostima. Posao Saveta ne bi smeo da bude obračunavanje sa tajkunima, jer tajkuni nisu izvor korupcije. Savet mora da otkrije korupciju u državi i da pokazuje na nju, svaki dan i sa jednakim žarom onom koji pokazuje prema lokalnim "biznismenima". Da li je istina da oni ne bi došli do bogatstva koje poseduju, da im država nije učinila nezakonite ustupke? Ako je to istina, potrebno je progoniti, imenom i prezimenom, svakog državnog funkcionera koji je to omogućio. U suprotnom, za godinu dana ćemo imati novog Beka, za dve godine novog Miškovića, za tri novog Karića.

Ako bih morao da dam zaključak u vezi sa njenim angažmanom, rekao bih da je vrlo glasna i vrlo neuspešna, jer nikakve rezultate u borbi protiv korupcije nije uspela da ostvari. A čak nije ni pokušala da ih ostvari radeći svoj posao, već se umesto toga počela baviti idealizmom i gotovo ličnim obračunom sa "biznimenima". Ja nisam hteo nju da za to plaćam. Ja sam nju hteo da plaćam da mi pronađe Miku, Peru i Lazu koji su im u ime države učinili usluge.
g.radicevic g.radicevic 21:52 05.04.2011

Re: Organizovan lament

Ja sam nju hteo da plaćam da mi pronađe Miku, Peru i Lazu koji su im u ime države učinili usluge.


apsolutno ste u pravu, i to jeste sushtina borbe protiv korupcije.
jedini problemchic, shto se i u skupshtini, i u vladi i u kabinetu njegove visosti, svi zovu Mika, Pera i Laza, pa mogu da spreche, svaki pokushaj
te borbe.
wukadin wukadin 08:09 06.04.2011

Re: Organizovan lament

Slazem se sa wukadinom pokert treba da okupi sve ljude kojima je dosta bahatosti nesposobne vlasti ,a takvih izvini nema samo na levici ; postoje I ljudi koji imaju konzervativna ili libertarian stajalista ali zele da vise vlast postane odgovorna , a ne populisticka I demagoska


Kad smo se složili, onda ajde da restartujemo, kako se sad to moderno kaže.
Pa krenemo opet preko fejsa uz samo jednu parolu:
IZAĐI I RECI DOSTA!
I onda, rek'o Kosta da je Dosta

Nešto mi pade napamet - fejsbuk je precenjen i u arapskom svetu. Mislim kad se kaže "fejsbuk revolucija", bilo je već reči da je to ... shit, tako govoriti. Već od Egipta su veći značaj imale molitve petkom, i stvari su se u dobroj meri odvijale od petka do petka. Drugi motor su bile sahrane mučenika, bože sačuvaj da bih to želeo...
Hoću reći, ne znam koji bi kod nas bio pandan okupljanju u džamiji...
ivana23 ivana23 08:59 06.04.2011

Re: Organizovan lament

wukadin
Nešto mi pade napamet - fejsbuk je precenjen i u arapskom svetu. Mislim kad se kaže "fejsbuk revolucija", bilo je već reči da je to ... shit, tako govoriti. Već od Egipta su veći značaj imale molitve petkom, i stvari su se u dobroj meri odvijale od petka do petka. Drugi motor su bile sahrane mučenika, bože sačuvaj da bih to želeo...Hoću reći, ne znam koji bi kod nas bio pandan okupljanju u džamiji...


Mozda nisi bas pomno pratio situaciju u Egiptu.



- Izlazak na ulicu je bio drasticno uvecan nakon sto je ukinut internet.

- Nisu se molili ni u kakvoj dzamiji, vec na Tahir skveru.
zilikaka zilikaka 09:07 06.04.2011

Re: Organizovan lament

jedini problemchic, shto se i u skupshtini, i u vladi i u kabinetu njegove visosti, svi zovu Mika, Pera i Laza, pa mogu da spreche, svaki pokushaj
te borbe.

Pretpostavimo da se i takav problemčić ipak može rešiti. Krene se konkretno, Mika učinio nekom od onih nezakonite ustupke, pa ovaj kupio Pionirski park za 200 evra.
Navadiš se na slučaj, iskopaš svu moguću dokumentaciju koju su dužni da ti daju. Ono što ti ne daju ( a što će biti značajniji deo), drečiš, kukumavčiš, protestuješ na sve moguće načine, organizuješ ako treba i demonstracije, a opet tražeći samo i jedino tu konkretnu dokumentaciju.
Jednog momenta će ti je dati, jer će shvatiti da je bolje da Miku (a prvo se napadaju male Mike) puste niz vodu, neg da odu i oni.
Onda kad to iščačkaš, tražiš da se Mika kazni, pritiskaš sudstvo na isti način.
Kad završiš sa malim Mikom, prelaziš na malog Lazu, pa na srednjeg Miku...
Nije potpuno nemoguće, al evo testa radi, neka na sledeći - prazan komentar da preporuku onaj ko je spreman da aktivno učestvuje u takvim aktivnostima, i još pri tome sebi stvara ozbiljne neprijatelje. Da svoje slobodno vreme i energiju usmeri većim delom na takvu akciju.
Naravno, bez ikakve naknade, čak ni priznanja za Dan bezbednosti
predatortz predatortz 09:11 06.04.2011

Re: Organizovan lament

I za sve ovo ti treba nekih 250 godina...
zilikaka zilikaka 09:12 06.04.2011

Re: Organizovan lament

zilikaka zilikaka 09:20 06.04.2011

Re: Organizovan lament

predatortz
I za sve ovo ti treba nekih 250 godina...

Moguće, al ako prvih par akcija uspe, i 5-6 malih Mika ode pod led, teže će se mali Pera odlučiti da uradi nešto slično.
Generalno, nisu ljudi pošteni, nego se plaše da ih ne uhvate.
...nego, živo me zanima rezultat ankete.
Tipujem na jednocifren broj
wukadin wukadin 09:37 06.04.2011

Re: Organizovan lament

- Izlazak na ulicu je bio drasticno uvecan nakon sto je ukinut internet.

- Nisu se molili ni u kakvoj dzamiji, vec na Tahir skveru.


Da, naravno, efekat zabranjenog voća je jak. Nemojmo očekivati da će ova vlast zadati sebi tako glup autogo. Oni ako cenzurišu (recimo izvesna emisija na Radio Beogradu) rade to mnogo veštije.
Što se tiče molitvi petkom, uočeno je da je petak veoma značajan dan za proteste kako u Egiptu, tako i u Siriji, Jemenu... u Libiji je takođe bilo efekta ubrzanja u Bengaziju. Posle su se naravno molili i na samom skveru koji su zauzeli.
Samo hoću reći da ne treba precenjivati internet.
aramon aramon 10:12 06.04.2011

Re: Organizovan lament

zilikaka
jedini problemchic, shto se i u skupshtini, i u vladi i u kabinetu njegove visosti, svi zovu Mika, Pera i Laza, pa mogu da spreche, svaki pokushaj
te borbe.

Pretpostavimo da se i takav problemčić ipak može rešiti. Krene se konkretno, Mika učinio nekom od onih nezakonite ustupke, pa ovaj kupio Pionirski park za 200 evra.
Navadiš se na slučaj, iskopaš svu moguću dokumentaciju koju su dužni da ti daju. Ono što ti ne daju ( a što će biti značajniji deo), drečiš, kukumavčiš, protestuješ na sve moguće načine, organizuješ ako treba i demonstracije, a opet tražeći samo i jedino tu konkretnu dokumentaciju.
Jednog momenta će ti je dati, jer će shvatiti da je bolje da Miku (a prvo se napadaju male Mike) puste niz vodu, neg da odu i oni.
Onda kad to iščačkaš, tražiš da se Mika kazni, pritiskaš sudstvo na isti način.
Kad završiš sa malim Mikom, prelaziš na malog Lazu, pa na srednjeg Miku...
Nije potpuno nemoguće, al evo testa radi, neka na sledeći - prazan komentar da preporuku onaj ko je spreman da aktivno učestvuje u takvim aktivnostima, i još pri tome sebi stvara ozbiljne neprijatelje. Da svoje slobodno vreme i energiju usmeri većim delom na takvu akciju.
Naravno, bez ikakve naknade, čak ni priznanja za Dan bezbednosti

I moje misljenje je da je ovo najbolji i najsigurniji nacin.
Posto niko nece svoga kuma da prijavi, da kaze da je lopov; da se ne bi svadjali unutar porodice, onda moramo tudje kumove da potkazujemo.

Plan bi bio sledeci:
Stvaranje nevladine organizacije [udruzenja gradjana, kako god] na nivou grada koja ce se zvati Organizacija za kontrolu rada javnih funkcionera [tog i tog grada]. Organizacija bi imala timove, u idealnom slucaju, za svaku javnu ustanovu, a u pocetku za najvece potrosace javnog novca. Clanovi Organizacije bi imali vikend razonodu da kontrolisu kako se trose pare. Traziti sve informacije koje se mogu dobiti i procesljavati podatke.
U ovo bi morao biti ukljucen veliki broj ljudi i za mnoge od njih bi trebalo organizovati i edukaciju.
Timovi koji otkriju nepravilnosti obavestavaju o tome javnog tuzioca, skupstinu grada, stranku ciji clanovi su ukljuceni u nepravilan rad i medije. Vrse pritisak na sve ove ljude da rade svoj posao, dok ne otklone problem.
zilikaka zilikaka 10:21 06.04.2011

Re: Organizovan lament

Lepo, al nešto ne videh da ima gore i jedna prijava za takve aktiviste
aramon aramon 10:23 06.04.2011

Re: Organizovan lament

zilikaka
Lepo, al nešto ne videh da ima gore i jedna prijava za takve aktiviste

Onda kao prvu fazu plana stavimo animiranje i skupljanje ljudi za rad : )
dragannalovic dragannalovic 10:28 06.04.2011

Re: Organizovan lament

Gospodine Lalatoviću, ako bih Vas mogao zamoliti za par trenutaka pažnje (ali sa otvorenim umom)...

Prvo, u vezi sa korupcijom - ja nisam hteo da "opravdam" našu korupciju. Gospodin Mladenović je napisao kako Građanski Pokret želi ono što postoji i u drugim zemljama, pa je nabrojao te zemlje. A ja sam se fokusirao samo na njih i pokazao da, na veliku nesreću, to nisu dobri primeri. Na veliku nesreću poštenih ljudi, sve je više korupcije u svetu, a sve manje elementarne pristojnosti i poštenja. Moja tvrdnja o vezi između razvoja zemlje i stepena korupcije ogleda se pre svega u činjenici da smo "tranziciono društvo" i oko toga se slažu svi oni koji se profesionalno bave analizom korupcije. Nažalost, nivo korupcije koji doživljavamo, predstavlja normalnu boljku.

Napraviću analogiju - ako se od gripa razbole Novak Đoković i Verica Barać, Novak Đoković će se oporaviti mnogo brže nego Verica Barać. Isto tako, ako bi Finska sada doživela neke velike društvene promene, iskusila bi daleko manji nivo korupcije nego Srbija. Zar ne?

Drugo, u vezi sa gospođom Barać, moram reći da sam bio vrlo optimističan kada je Savet za borbu protiv korupcije tek počeo sa radom, ali da sam jako razočaran njenim današnjim aktivnostima. Posao Saveta ne bi smeo da bude obračunavanje sa tajkunima, jer tajkuni nisu izvor korupcije. Savet mora da otkrije korupciju u državi i da pokazuje na nju, svaki dan i sa jednakim žarom onom koji pokazuje prema lokalnim "biznismenima". Da li je istina da oni ne bi došli do bogatstva koje poseduju, da im država nije učinila nezakonite ustupke? Ako je to istina, potrebno je progoniti, imenom i prezimenom, svakog državnog funkcionera koji je to omogućio. U suprotnom, za godinu dana ćemo imati novog Beka, za dve godine novog Miškovića, za tri novog Karića.

Ako bih morao da dam zaključak u vezi sa njenim angažmanom, rekao bih da je vrlo glasna i vrlo neuspešna, jer nikakve rezultate u borbi protiv korupcije nije uspela da ostvari. A čak nije ni pokušala da ih ostvari radeći svoj posao, već se umesto toga počela baviti idealizmom i gotovo ličnim obračunom sa "biznimenima". Ja nisam hteo nju da za to plaćam. Ja sam nju hteo da plaćam da mi pronađe Miku, Peru i Lazu koji su im u ime države učinili usluge.


Gdine Hunkydonky hvala vam za ovo otvaranje uma koje mi pre liči na lobotomiju koja se uporno izvodi na širokim narodnim masama a to šta vi mislite i pokušavate mi je prilično jasno i prilično nemušto. Prvo niko od Vas ne traži da se opravdavate da li ste želeli da opravdate korupciju niti da pojašnjavate vaše stavove jer je sasvim jasno šta je cilj svog ovog vašeg pisanija. Ali evo ponoviću: ne može se porediti nivo korupcije u Srbiji sa pojedinim korupcionaškim aferama u uredjenim državama gde funkcioniše pravna država, kao što se ne može porediti položaj poštenih ljudi u Srbiji i položaj poštenih ljudi u dotičnim zemljama tako da vaša poredjenja nisu umesna.Takodje nesreća poštenih ljudi u Srbiji se upravo ogleda u nefunkcionisanju pravne države i zbog nevidjene otimačine , što nije slučaj u razvijenim zemljama.Slovenija i Srbija bile su na sličnom nivou razvoja pre početka tranzicije- tako da vaše tvrdnje da zbog niskog stepena razvoja imamo ovoliku korupciju ne stoje, tačno je da zbog burazerske privatizacije smo se spustili više stepenica niže. Ne znam koliki vi nivo korupcije doživljavate ali za mene i mnoge gradjane Srbije je ovo nepodnošljiv nivo što složićete se ne može biti normalna boljka.
Odakle vam ideja da je posao Saveta da se obračunava sa tajkunima i uopšte da se savet sa bilo kome obračunava i koji bi bio motiv za tako nešto, osim ako ne biste malo da zamaglite. Savet je svoj deo posla odradio i prosledio je dalje a to što Vlada nije ništa učinila, to što ne funkcioniše pravna država i što vladajuće stranke ne smeju da počiste svoje redove i sankcionišu svoje finansijere i zbog toga anuliraju rad Saveta, nije krivica gdje Barać ali je svakako njena krivica u razotkrivanju sprege izmedju vlasti i tajkuna, što se normalno ne dopada ni jednima ni drugima.
madoxxx madoxxx 14:36 06.04.2011

Re: Organizovan lament

hunkydory
...

Prvo, u vezi sa korupcijom - ja nisam hteo da "opravdam" našu korupciju. Gospodin Mladenović je napisao kako Građanski Pokret želi ono što postoji i u drugim zemljama, pa je nabrojao te zemlje. A ja sam se fokusirao samo na njih i pokazao da, na veliku nesreću, to nisu dobri primeri. Na veliku nesreću poštenih ljudi, sve je više korupcije u svetu, a sve manje elementarne pristojnosti i poštenja. Moja tvrdnja o vezi između razvoja zemlje i stepena korupcije ogleda se pre svega u činjenici da smo "tranziciono društvo" i oko toga se slažu svi oni koji se profesionalno bave analizom korupcije. Nažalost, nivo korupcije koji doživljavamo, predstavlja normalnu boljku.


Cinjenica (na vasu zalost) da je transplantacija "demokratskog" drustva u zemljama u tranziciji uzrokovala enormni porast korupcije ne sme uticati na sledecu cinjenicu da zemlje koje su nekada bile siromasnije nego mi ipak uspesnije od nas sprovode promene, sa znacajno manjim stepenom korupcije od nas.
Kod njih je tranzicija cilj, dok je ocigledno po poslednjim potezima nasih vlasti, korupcija kod nas cilj.

hunkydory

Napraviću analogiju - ako se od gripa razbole Novak Đoković i Verica Barać, Novak Đoković će se oporaviti mnogo brže nego Verica Barać. Isto tako, ako bi Finska sada doživela neke velike društvene promene, iskusila bi daleko manji nivo korupcije nego Srbija. Zar ne?

Drugo, u vezi sa gospođom Barać, moram reći da sam bio vrlo optimističan kada je Savet za borbu protiv korupcije tek počeo sa radom, ali da sam jako razočaran njenim današnjim aktivnostima. Posao Saveta ne bi smeo da bude obračunavanje sa tajkunima, jer tajkuni nisu izvor korupcije. Savet mora da otkrije korupciju u državi i da pokazuje na nju, svaki dan i sa jednakim žarom onom koji pokazuje prema lokalnim "biznismenima". Da li je istina da oni ne bi došli do bogatstva koje poseduju, da im država nije učinila nezakonite ustupke? Ako je to istina, potrebno je progoniti, imenom i prezimenom, svakog državnog funkcionera koji je to omogućio. U suprotnom, za godinu dana ćemo imati novog Beka, za dve godine novog Miškovića, za tri novog Karića.


Gospoda tajkuni su generatori korupcije jer:
- Vrse pritisak na sve relevantne faktore da ispune njihovu agendu a to su maksimizacija zarade kreiranjem monopola na trzistu i zasticenost od odgovornosti za nezakonite i neposlovne radnje. Da nema tajkuna ne bi bilo toliko korupcije (jednostavno...manja kolicina novca za korupciju)

Naravno treba progoniti i sve ostale drzavne sluzbenike (lekare, policajce, sudije, cinovnike i naravno politicare). Problem je u prodoru korupcije u dubinu naseg drustva gde su i najnizi zaposleni izlozeni i podlozni korupciji. Prema tome bilo kakava akcija protiv korumpiranih drzavnih sluzbenika mora proci kroz takve iste korumpirane sluzbenike. Partija/stranka koja bi propagirala konkretan (a ne samo na papiru)obracun sa korupcijom bi bila suocena sa otporom celokupne administracije + povezanih licnosti (porodice, rodjaci, etc). Iz tog razloga lakse je (mada ne i najsrecnije) ukinuti finansijere korupcije.

hunkydory


Ako bih morao da dam zaključak u vezi sa njenim angažmanom, rekao bih da je vrlo glasna i vrlo neuspešna, jer nikakve rezultate u borbi protiv korupcije nije uspela da ostvari. A čak nije ni pokušala da ih ostvari radeći svoj posao, već se umesto toga počela baviti idealizmom i gotovo ličnim obračunom sa "biznimenima". Ja nisam hteo nju da za to plaćam. Ja sam nju hteo da plaćam da mi pronađe Miku, Peru i Lazu koji su im u ime države učinili usluge.


Vidite gore zasto. Jedino oruzje, buduci blokirana od zakonodavnih i izvrsnih vlasti je da slucajeve iznese pred narod. Sto smo mi pogubljena masa koja umesto da ustane i na vilama zavrsi ovu nesrecu od 2000 do danas, to je nasa krivica. Jedini nacin da se izborimo sa sveprozimucom korupcijom u uslovima apsolutne pokvarenosti rezima je podizanje svesti stanovnistva da nam to donosi na duzi rok vise nesrece nego koristi (blokiran pristup EU, apsolutna nemogucnost privrednog razvoja i trzisne ekonomije).
Narodni/gradjanski pokret koji jasno promovise anti korupcijsku borbu je jedino preostalo oruzje stanovnistva ove zemlje da se izbori sa kancerogenim tkivom koje predstavljaju zaposleni u drzavnoj sluzbi i korisnici njihovih "dodatnih primanja"
hunkydory hunkydory 19:31 06.04.2011

Re: Organizovan lament

g.radicevic
apsolutno ste u pravu, i to jeste sushtina borbe protiv korupcije.jedini problemchic, shto se i u skupshtini, i u vladi i u kabinetu njegove visosti, svi zovu Mika, Pera i Laza, pa mogu da spreche, svaki pokushajte borbe.


Znate, ja imam loša kolena i nekih problema sa kičmom pa nisam pokušao da osvojim Mon Blan. Ali onda ne idem po novinama i ne dajem intervjue da sam alpinista.
hunkydory hunkydory 19:54 06.04.2011

Re: Organizovan lament

madoxxx
Cinjenica (na vasu zalost) da je transplantacija "demokratskog" drustva u zemljama u tranziciji uzrokovala enormni porast korupcije ne sme uticati na sledecu cinjenicu da zemlje koje su nekada bile siromasnije nego mi ipak uspesnije od nas sprovode promene, sa znacajno manjim stepenom korupcije od nas.Kod njih je tranzicija cilj, dok je ocigledno po poslednjim potezima nasih vlasti, korupcija kod nas cilj.


Odakle Vam ideja da je bilo šta od toga "na moju žalost" ili "na moju sreću". Mene korupcija ne dotiče. Ne potkupljujem druge, a nisam državni službenik ili funkcioner pa ni mene niko ne potkupljuje. Mislim da bi bilo primereno da malo spustite ton i više se bavite rečima a manje mnome.

Poredite nas sa zemljama "koje su nekada bile siromašnije nego mi". Ključna reč je "nekada". Tačno, 1989. godine su bile siromašnije od nas. Ali kada smo mi započeli tranziciju, bile su već bogatije.

Srbija danas treba da plače zato što je te godine jedna generacija napravila grdan izbor, da grđi ne može biti. Tada je izgubila 10 godina. Ovo što se danas dešava su posledice. Naravno da može brže, ali grešite ako nas poredite sa Poljskom 2011. godine. Poredite nas sa Poljskom 1999. godine, pročitajte izveštaje Evropske komisije o korupciji u Poljskoj ili Češkoj u tom periodu. Da ne govorimo o Bugarskoj ili Rumuniji.

madoxxx
Gospoda tajkuni su generatori korupcije jer:- Vrse pritisak na sve relevantne faktore da ispune njihovu agendu a to su maksimizacija zarade kreiranjem monopola na trzistu i zasticenost od odgovornosti za nezakonite i neposlovne radnje. Da nema tajkuna ne bi bilo toliko korupcije (jednostavno...manja kolicina novca za korupciju)Naravno treba progoniti i sve ostale drzavne sluzbenike (lekare, policajce, sudije, cinovnike i naravno politicare).


Vaša teza je da količina novca utiče na korupciju? Po toj logici, Finska bi trebalo da je ogrezla u korupciji, a Kuba bi trebalo da bude perjanica borbe protiv korupcije. Ali očigledno da nije tako. Prema tome, Vaša teza je pogrešna.

Korupcija postoji u svetu potpuno nevezano za činjenicu da li je neko "tajkun" ili nije. U SAD, u praskozorje finansijske krize otkrivene su neverovatne afere potkupljivanja u Senatu, Komisiji za hartije od vrednosti (SEC), razna "siva" finansiranja političkih partija. To nisu u pravom smislu "tajkuni" - to su klasične etablirane kompanije koje postoje i razvijaju se decenijama (a neke i vekovima).

To su samo dva vrlo eklatantna primera koja pokazuju da niste u pravu, te da veza korupcije i tajkuna nije tako direktna kao veza pokvarenih političara sa korupcijom. Već sam dao primer iznad - uhapšen je Karić, isplivao je Beko. Dakle uvek ćemo imati par tajkuna, kao po matrici:

Par u zatvoru ili u bekstvu (Karić, Radulović)
Par u novinama (Beko, Mišković)
Par u političkim partijama (bolje da ih ne imenujem)
Par iza kulisa, za koje nismo ni čuli.

Čim ih malo protresete, izmigolje drugi. Dakle, problem je na nekom drugom mestu.

madoxxx
Jedini nacin da se izborimo sa sveprozimucom korupcijom u uslovima apsolutne pokvarenosti rezima je podizanje svesti stanovnistva da nam to donosi na duzi rok vise nesrece nego koristi (blokiran pristup EU, apsolutna nemogucnost privrednog razvoja i trzisne ekonomije).Narodni/gradjanski pokret koji jasno promovise anti korupcijsku borbu je jedino preostalo oruzje stanovnistva ove zemlje da se izbori sa kancerogenim tkivom koje predstavljaju zaposleni u drzavnoj sluzbi i korisnici njihovih "dodatnih primanja"


To je tautologija - "Ovo je rešenje zato što je to rešenje". Ali opet, želim Vam puno sreće.
antemuralis_ortodoks antemuralis_ortodoks 21:24 11.04.2011

Re: Organizovan lament

4. april - omladina uzvraća udarac tajkunima, bankarima i njihovim strankama"

Pobogu čoveče, šta fali državama/zemljama koje imaju ODGOVORNE vlade i poslanike, i gde je OPŠTI interes važniji od ličnog!

niti jedna zemlja u kojoj je "navodni opšti interes" bio važniji od ličnog nije opstala,
Opšte dobro je samo skup pojedinačnih dobara a ovo je "zora rudi skoj se budi,ali opet neće proć" kad ste ukinuli buržuje,kulake zelenaše jel bilo bolje.
nisu problem tajkuni ni strane banke ( kao domaće državne su bile OK , a bile su leglo pušikarički sa ladnim trajnama , kasirke su bile viša klasa,a ko je bio sa njima dobar imao je nepovratljivih kredita ko pas buva)
jadno,bedno i van zdravog razuma. Užas koliko "nadri inteligencija" ovog naroda nema percepciju realnosti. Šta je iduće,o0timajmo imovinu turbo folk zvezdama jel promoviraju kić
draft.dodger draft.dodger 13:58 05.04.2011

Sad su našli...

Dok jurimo 25000€ na saJt, ka EU.
divnan divnan 14:03 05.04.2011

deobe..

Uzvraćamo udarac onima koji nas dele po svim osnovama - rasnim, verskim, nacionalnim, seksualnim...

Dodala bih i starosnim...
cartmanikus cartmanikus 15:01 05.04.2011

revolucija ili....

Režim ( iz francuskog jezika régime [m.], „vladavina“) opisuje obično diktatorski oblik vlasti ili pojedinih vlada i odnosi se na niz uvjeta, najčešće političke prirode.
Izraz se koristi često u svrhu omalovažavanja ili u svrhu smanjiti vrijednost jedne vlade.
Režimi su uglavnom diktatorski i često se ne radi o demokratski legitimiranoj vladi.
Pojam je uglavnom negativo konotiran.

Poistovecujete legitimnu izabranu vladu sa diktaturom! Omah ste me asocirali na Tomu, Seselja, Voju ... volim kada se stvari nazivaju pravim imenima.

Pokreti ne mogu zaziveti ako nemaju jasnu ideju oko koje ce se okupiti. Nije dovoljno sta nam smeta vec su obavezno potrebna resenja. Vodja i organizacija. Kriticna masa koja ce pokrenuti ostale gradjane!
Nemojte se zavaravati, ova zemlja i slicne je mala bara da bi ste Vi u njoj nasli dovoljan broj nestranackih licnosti koje ce nesto promeniti u ovoj zemlji. Zato je pokret osudjen na propast jer ce u njemu pobediti ona stuja koja bude imala najvise necijih stranackih simpazitera. Na taj nacin su skup moze nazvati "stranackim skupom"!

Ako me niste razumeli ja jesam za to sto ste Vi napisali ali na zalost jedan je Djindjic!!!
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:24 05.04.2011

Re: revolucija ili....

Nekoliko mudrih i moralnih osoba je ovo što se dešava u Srbiji nazvalo višepartijskom diktaturom. Toliko o pojmu režim.
A što se kompleksa vodje tiče, što se pre tog prokletstva oslobodimo, utoliko bolje! U jednom aforizmu sam primetio da se samo u srpskom jeziku reč VODJA sastoji od istih slova kao reč DJAVO!
Srbiji su umesto vodja potrebni vladavina prava i poštovanje institucija!

Uzmite primer Saveta za borbu protiv korupcije i njene agilne predsednice Verice Barać. Ona je za koplje nadmašila Zorana Djindjića! U svakoj normalnoh državi izveštaji Saveta za borbu protiv korupcije bi se uvažavali, a njena predsednica bi sigurno napredovala, po meni do mesta ministra pravde.

Umesto toga, Verica Barać se potiskuje, vredja, preti joj se, podnose se tužbe!
A koliko ovde ima osoba poput Verice Barać! Nekoliko hiljada! Taman za jedan jak i uticajan gradjanski pokret!

U Srbiji je glavni problem odsustvo vladavine prava i nemoć institucija. Umesto toga deluje kartel, siva zona moći u osovini DB - ratni profiteri - vrhuške stranaka.
Eto valjanog i zahtevnog posla za gradjanski pokret u Srbiji, da tu sivu zonu moći osvetli i da otera te buba-švabe i buba-ruse i da u Srbiji uspostavi vladavinu prava i poštovanje institucija
cartmanikus cartmanikus 16:02 05.04.2011

Re: revolucija ili....

A što se kompleksa vodje tiče, što se pre tog prokletstva oslobodimo, utoliko bolje! U jednom aforizmu sam primetio da se samo u srpskom jeziku reč VODJA sastoji od istih slova kao reč DJAVO!
Srbiji su umesto vodja potrebni vladavina prava i poštovanje institucija!


Savrsenstvo od pocetka? Nece moci, na zalost. Uvek ce neko biti BR 1. ili umom ili snagom. Prateci od ranije tvoje blogove primetio sam da razumes da se drustvo sporo i tesko menja i da nije dovoljno da se vlast promeni da bi nam bilo bolje vec se i mi na bolje moramo promeniti. Na taj nacin jedna od tih promena u nama ce biti promena za potrebom da nam je potreban vodja tj da su vodje lako zamenljive, toliko o "oslobadjanje od tog proklestva"!

Potreba za vodjom ce se izgubiti onog trenutka kada mene kao i tebe obicnog gradjanina bude bolelo uvo ko nam je predsednik, premijer ili ministar!
Polovina gradjana u zemljama EU nemaju pojma ko im je predsenik ili premijer...jer su finanskiski situirani, gde su zakoni uredjeni i prema svakom isti, politicki stabilni etc, sve ono sto ovde nema.

Bice interesantno videti ako taj neki gradjanski Facebook pokret zazivi cijih ce sve stranaka lideri biti na bini?!
zilikaka zilikaka 19:07 05.04.2011

Re: revolucija ili....

Kad imaš ogroman problem, jedini način d se uhvatiš u koštac sa njim je da ga razbiješ na više manjih problema. Onda rešavaš jedan po jedan
A koliko ovde ima osoba poput Verice Barać! Nekoliko hiljada! Taman za jedan jak i uticajan gradjanski pokret!

Da, recimo korupcija, i recimo u policiji ili organima uprave!
Napadneš jedne, tražiš im procedure po kojima rade, uzimaš na uvid sve što moraju da ti daju (po Zakonu o slobodnom dostupu informacija), i onda ih redom za pojedinačne slučajeve teraš da urade posao kako treba ili da kazne krivce koji su već prekršili zakon.
Ako postoji dovoljam broj ljudi koji je spreman time da se bakće, i da pri tom nema nameru da odustane dok nešto ne uradi, uspeh mora doći. Kad završiš taj poso, prelaziš na sledeći (drugu opštinu, drugi resor...)
...ako tako uporne likove u međuvremenu ne likvidiraju, mora biti napretka, a samim tim i omasovljenja pokreta.
Suština je da od puke dreke nema ništa, ali zato ima mnogo toga što ipak može da se uradi, i što bi polako zaljuljalo ovako truo i korumpiran sistem.


africkaunija africkaunija 15:38 05.04.2011

Kim Il Sungovanje Srbije...

Kakav narod, kakvi gradjani, takva zemlja, takva politika, takva ekonomija, takav standard/plate, takve institucije, takva sudbina i takva BOLEST.
Da li neko može da zamisli zemlju gde živi 95 % gradjana koji prosto obožavaju GADAFIJA, PUTINA, KASTRA, ČAVEZA i ostale KIM il SUNGOVE ?
Nema potrebe da zamišljate, jer takva zemlja postoji, a zove se Srbija.
Da li takav narod, gradjani zaslužuju bolje političare no što ih imamo već 20 godina ?
Cenim da zaslužujemo gore ako je to moguće, a nije, jer gorih od nas samih nema na ovoj zemljinoj kori.
Ali zaista je tako.
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:44 05.04.2011

Re: Kim Il Sungpvanje Srbije...

Ako je ovo tačno, onda pola procenta od preostalih 5 odsto, koji ne obožavaju GADAFIJA, PUTINA..., treba da aktivno rade u
gradjanskom, vanparlamentarnom pokretu Srbije!
africkaunija africkaunija 15:52 05.04.2011

Re: Kim Il Sungovanje Srbije...

Naša vlast o nama koji ovde ili bilo gde pišemo/govorimo misle da smo teške budale, a mi o njima mislimo da su hohštapleri i gansteri...svi smo u pravu, i oni i mi, i tako u tim uverenjima i konstatacijama nama prodje život, a nekima ni to. Ali zaista je tako.
Filip Mladenović Filip Mladenović 17:49 05.04.2011

Re: Kim Il Sungovanje Srbije...

africkaunija
Naša vlast o nama koji ovde ili bilo gde pišemo/govorimo misle da smo teške budale, a mi o njima mislimo da su hohštapleri i gansteri...svi smo u pravu, i oni i mi, i tako u tim uverenjima i konstatacijama nama prodje život, a nekima ni to. Ali zaista je tako.

Lako je meni zbog onoga što o nama misli vlast! Mene duša boli zbog onoga što mi mislimo o njima, i ništa se ne menja! Taj cinizam vlasti i opozicije, ta njihova demagogija i hohštaplerski porivi - to najviše iritira!
sonja.m sonja.m 17:59 05.04.2011

Re: Kim Il Sungpvanje Srbije...

Filip Mladenović
Ako je ovo tačno, onda pola procenta od preostalih 5 odsto, koji ne obožavaju GADAFIJA, PUTINA..., treba da aktivno rade u
gradjanskom, vanparlamentarnom pokretu Srbije!


A sta to znaci gradjanskom prvo(da li je tu ukljuceno i ono malo seljaka sto je prezivelo prvo posleratne komunste, Milosevica, pa sada OVE).
Pa onda vanparlamentarnom pokretu
To je sve zamisljeno da se trese gora i da se
ne rodi ni mis.
Moje misljenje je da treba da taj pokret, inicijativa
i vec kako ga krstili bude REVOLUCIONARAN, da se bori za vlast, jer samo tako
moze nesto da se promeni ili da diriguje gradjansku neposlusnost( na primer masovno bojkotovanje izbora).
Ovo sve sto sam procitala je samo prica,
nema ni traga od AKCIJE, volja postoji,
ali za ove na vlasti i one koji ce, nedajboze, ih zameniti
je potrebna i KRATKOROCNA I DUGOROCNA STRATEGIJA.
wukadin wukadin 08:15 06.04.2011

Re: Kim Il Sungovanje Srbije...

Da li neko može da zamisli zemlju gde živi 95 % gradjana koji prosto obožavaju GADAFIJA, PUTINA, KASTRA, ČAVEZA i ostale KIM il SUNGOVE ?
Nema potrebe da zamišljate, jer takva zemlja postoji, a zove se Srbija.




g.radicevic g.radicevic 14:31 07.04.2011

Re: Kim Il Sungpvanje Srbije...

ali za ove na vlasti i one koji ce, nedajboze, ih zameniti
je potrebna i KRATKOROCNA I DUGOROCNA STRATEGIJA.


Jedina DUGOROCHNA STRATEGIJA za narechene,
je shto DUZZA MOTKA,
uvek pri ruci, da dJejstvuje

ducka22 ducka22 17:53 05.04.2011

Sve je to lepo ali...

Drago mi je da cujem da i ljudi koji sate provode ispred monitora shvataju da bi trebalo da promene nesto u svojim zivotima ali nazalost postoji jedno ali. Prvo radja se ili je vec stigla generacija koje svoje vreme vise provodi sa svojim virtualnim prijateljima i koja vreme provodi ispred monitora a ne u nekom parku, igralistu, kaficu... A onda dolazi i ono drugo i to mnogo bitnije. Kada zele da promene nesto u svom zivotu da se iskazu na bilo koji nacin nailaze na zid i to Veliki zid. Taj veliki zid cine politicari i njihove stranke i naravno clanovi istih sa svojim interesima! Ako nesto zelis da uradis ili imas neku dobru ideju koju zelis da realizujes (iako ti zato ne treba novac) opet ti je potrebno odobrenje nekog politicara ili nekog njegovog piuna!!!
Sto se tice medija po mom misljenju oni su sada malo bolji od onih koji su pokusavali da kreiraju javno mnjenje devedesetih! Niko ali niko ne pokusava da se suprotstavi vlasti vec im konstantno podilaze! A RRA je samo jedna organizacija koja sluzi kao ukras i tu je da nesto kao komentarise i navodno preti! Ko se seca sta treba od programa da ima jedna medijska kuca sa nacionalnom frekvencijom i kako treba da izvestava o dogadjajima?!
Filip Mladenović Filip Mladenović 19:12 05.04.2011

Re: Sve je to lepo ali...

Ştanje u Srbiji je nalik onom u Japanu ili na Haitiju nakon zemljotresa i cunamija. Naš politički zemljotres i cunami zbog osovine DB - ratni profiteri - vrhuške stranaka devastirali su privredu, kulturu, nauku, pa čak i život i zdravlje stanovništa! Šta da se radi!? Pa da se kao u slučaju zemljotresa i cunamija solidarno okupe svi oni koji žele da se ovo stanje što pre prevazidje, u formi vanparlamentarnog, gradjanskog pokreta. Sa kojim ciljevima, sa kakvim programom? Pa kao posle neke velike elementarne nepogode: uspostavljanje vladavine prava, povratak vlasti u institucije, kontrola vlasti pomoću Saveta za borbu protiv korupcije, poverenika, obdusmana, javnih revizora... Takodje, ukidanje blanko ostavki, izmena izbornog zakona, oslobodjenje medija, uvodjenje socijalnih karata za najsiromašnije slojeve stanovništva, javni radovi za zapošljavanje, ukidanje monopola, smanjenje poreza na rad, decentralizacije Srbije... Jednom rečju, otkrivanje rupe na saksiji, za koju Česi, Slovaci, Poljaci, Slovenci... već znaju od početka devedesetih! Gde su oni sada, a gde je Srbija!?
g.radicevic g.radicevic 20:49 05.04.2011

Re: Sve je to lepo ali...

uspostavljanje vladavine prava, povratak vlasti u institucije, kontrola vlasti pomoću Saveta za borbu protiv korupcije, poverenika, obdusmana, javnih revizora... Takodje, ukidanje blanko ostavki, izmena izbornog zakona, oslobodjenje medija, uvodjenje socijalnih karata za najsiromašnije slojeve stanovništva, javni radovi za zapošljavanje, ukidanje monopola, smanjenje poreza na rad, decentralizacije Srbije..


na 1. mestu povratak POSHTENJA i POSHTOVANJA, davno su proterani sa ovih prostora, da se slabo ko i seca shta to beshe.
Unfuckable Unfuckable 19:13 05.04.2011

spasi bože osterajh

da nam nije fejsbuka, mi uopšte ne bi znali šta i kako da radimo, bog ga blagoslovio.
apacherosepeacock apacherosepeacock 20:04 05.04.2011

Re: spasi bože osterajh

Najavljen pokret najzad, dajte podrsku ali nemoj pederi, mars ko voli Putina, ne moze copavi, ko nema kompjuter i laptop, nepismeni i polupismeni, seljaci odbij, kome u dosijeu stoji da je glasao za palme, velje i radikale, ko nije iz kruga dvojke, ko se ceslja na desno i levo, ko cacka nos, ko gleda dnevnik i spanske serije, bla, bla..
Skupice se tu neki promil profila gradjanina pozeljnog kad prodje sve potrebne provere svetog blogera i fejsbuka i twitera, amen.
Filip Mladenović Filip Mladenović 20:39 05.04.2011

Re: spasi bože osterajh

Sve je, kao i u Tunisu, Egiptu, Hrvatskoj... otvoreno za predloge, ideje, konkretne akcije. Nema vodje, nema pastira i ovaca, nema onih gore i onih dole, nema provera, legitimisanja, etiketiranja...
I nemojte sutra ili za godinu dana da kažete "nismo mogli", "ma to je nemoguće". "ma idi bre", "ma ne seri", "ne može šut sa rogatima", "nema šanse", "ali ovo je Srbija"...
g.radicevic g.radicevic 21:07 05.04.2011

Re: spasi bože osterajh

otvoreno za predloge, ideje, konkretne akcije. Nema vodje, nema pastira i ovaca, nema onih gore i onih dole, nema provera, legitimisanja, etiketiranja...


A ko onda sve te ideje, akcije, predloge usvaja, kordinira, pokrece, usmerava....
izvini, al suvishe mi deluje ........ neuredjeno

ivana23 ivana23 21:07 05.04.2011

Re: spasi bože osterajh

Filip Mladenović
Sve je, kao i u Tunisu, Egiptu, Hrvatskoj... otvoreno za predloge, ideje, konkretne akcije. Nema vodje, nema pastira i ovaca, nema onih gore i onih dole, nema provera, legitimisanja, etiketiranja...I nemojte sutra ili za godinu dana da kažete "nismo mogli", "ma to je nemoguće". "ma idi bre", "ma ne seri", "ne može šut sa rogatima", "nema šanse", "ali ovo je Srbija"...


Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održan je vjerojatno najmanji prosvjed protiv Vlade Jadranke Kosor. Organizatori su putem Facebooka pozvali građane da se 'naoružaju osmijehom' te da im se pridruže u mirnim prosvjedima, no to nije privuklo veći broj ljudi.
Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u još jednom prosvjedu u utorak predvečer okupilo se svega 50-ak ljudi.






Vapaj S.O.S. na Trgu bana Jelačića - Danas.hr - 05.04.2011.
dragannalovic dragannalovic 22:30 05.04.2011

Re: spasi bože osterajh

A ko onda sve te ideje, akcije, predloge usvaja, kordinira, pokrece, usmerava....
izvini, al suvishe mi deluje ........ neuredjeno

U stanju smo da kritkujemo nešto što još nije praktično ni započelo, a kakav će biti ishod ipak zavisi od nas samih. Ovde na blogovima, bilo je više puta reči o tome kako gradjani sami treba nešto da preduzmu, mnogi bloger je napisao kako nam je potrebna alternativa, pa i da bi trebalo osnovati neku novu partiju ili začeti gradjanski pokret, čak je bilo predloga da se i sami blogeri udruže.I šta se dešava, sada kada se konačno izvestan broj pripadnika naše mladje populacije odvažio da nešto učini i da pokrene stvari sa mrtve tačke, odmah su se pojavili kritičari,demagozi i skeptici koji se čak nisu ni potrudili da shvate šta je osnovna ideja ovog protesta i zašto ne treba isticati pojedince. Umesto predloga i ideja( sutra je zakazan sastanak u Domu Omladine, upravo u vezi toga) kritikuje se nešto što je tek započeto a od same pomisli da se nešto i pokuša pravi se totalni fijasko. Kome ide sve to u prilog? Da li onima kojima odgovara ovakvo nepodnošljivo stanje ili ostalim gradjanima koji predstavljaju ogromnu većinu a koji nemaju nikakvu drugu mogućnost da se izbore za svoja ugrožena prava?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:33 05.04.2011

Re: spasi bože osterajh

dragannalovic

Dobro rečeno!
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:20 06.04.2011

Re: spasi bože osterajh

Da ponovim: To kako se završilo u Hrvatskoj govori o snazi i uticaju tamošnjeg gradjanstva, za razliku od Tunisa i Egipta. Ili Češke, Slovačke, Poljske, Slovenije par decenija ranije. Gradjanke i gradjani koji izaberu odgovornu vladu imaju nižu inflaciju, manje korupcije, veći životni standard, više zaposlenih....

g.radicevic g.radicevic 12:31 06.04.2011

Re: spasi bože osterajh

sada kada se konačno izvestan broj pripadnika naše mladje populacije odvažio da nešto učini i da pokrene stvari sa mrtve tačke, odmah su se pojavili kritičari,demagozi i skeptici koji se čak nisu ni potrudili da shvate šta je osnovna ideja ovog protesta i zašto ne treba isticati pojedince. Umesto predloga i ideja( sutra je zakazan sastanak u Domu Omladine, upravo u vezi toga) kritikuje se nešto što je tek započeto a od same pomisli da se nešto i pokuša pravi se totalni fijasko.


Rekao bih da Vi od sopstvenog glasa niste u stanju da chujete bilo shta drugo, vec odmah u svemu shto nije saglasje prepoznajete kritiku, skepticizam i demagogiju. Prochitajte pazzljivo citat koji ste naveli iznad svog komenta, pa ako i dalje prepoznajete loshu nameru, rado cu Vam pojasniti.
Pozz
antemuralis_ortodoks antemuralis_ortodoks 21:42 11.04.2011

Re: spasi bože osterajh

Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održan je vjerojatno najmanji prosvjed protiv Vlade Jadranke

Nekoliko opskurnih tuka i napušenih tuljana , riba ima genijalan ekonomski plan " sprečavanje uvoza gluposti, i nešto u stilu u slavonij da jedu oradu a u dalmaciji kulen ..." ja je pitam kojim blesimetrom će mjerit šta je glupost,jel bi zabranila Nutelu ,kaže ne bi ,a porno lutke na naduvavanje e to bi,kaže to je glupost. A vibratore , gleda me bledo............
ČAK i MORŽEVI u maksimiru ne podržavaju Jadranku, ali ovo je skup lunatika
Ante Tomić u Slobodnoj
U petak navečer i mi smo u Splitu imali svoju, nešto skromniju verziju protuvladinih prosvjeda. Ne bih ni znao za njih da u suton u Đardinu nisam sreo usamljenog revolucionara s transparentom. Čvrstim je korakom, uspravan i nepokolebljiv prošao kraj policijske patrole što je nezainteresirano pušila naslonjena na službena kola, noseći svoj kartonski natpis koji je sadržajem više bio nalik dadaističkom lirskom eksperimentu, nego ozbiljnoj političkoj poruci. Tek sam tada bolje pogledao čovjeka i prepoznao Ivana Bajamontija Tadinca, konceptualnog umjetnika i dizajnera, koji je u posljednje vrijeme potražio sreću u zvanju life coacha.
Morao sam se nasmiješiti. Čitavih dvadeset godina ta izgubljena ovčica pokušava sa sličnim akcijama, osniva čudne stranke, smišlja bizarne inicijative, lažno se predstavlja i zapliće u nevjerojatne teorijske kučine. Posljednjih je godina, na primjer, prvo hvalio tobožnju emocionalnu inteligenciju Željka Keruma, da bi malo zatim, valjda kad je otkrio da Kerum ne želi njegovo duhovno vodstvo, zeleni čaj, tibetanske aforizme i poduku iz svladavanja gnjeva, postao gradonačelnikov ljutiti protivnik.

Bajamonti bodro piči
Kako bi ovaj cirkus uopće mogao proći bez njega, pomislio sam gledajući plemenitog baruna Bajamontija gdje bodro piči put rive, na krilima političkih žudnji koje će, ne moram ni sumnjati, još jednom ostati neostvarene. I gotovo sam se sažalio. Jadničku će ostati samo gorak talog frustracije i gađenja prostačkom gomilom koja ni ovaj put nije prepoznala njegov istančani liderski talent. O emocionalnoj inteligenciji da i ne govorim.

Bezbroj sličnih našem falšom aristokratu unatrag nekoliko tjedana izišlo je na ulice, a dosta je neugodna podudarnost da je pokladno vrijeme. Toliko klaunova naokolo šeta s transparentima i megafonima, da bi protuvladine prosvjede vrlo lako mogli zamijeniti za maškare. Uistinu, čini se kako nema slaboumnika i luzera koji u ovim trusnim političkim prilikama nije našao šansu za sebe. Hodaju i pravaši i anarhisti, i četnici i branitelji, i vjernici i bezbožnici, i Torcida i Bad blue boysi, i pankeri i hevimetalci, hodaju šamani, vegani, nindže, transvestiti, life coachi, Jehovini svjedoci i špijuni, da bih nakon svih, sa začelja došla armija sakupljača plastične ambalaže.

Ne znam kako vi doživljavate revolucionarno šarenilo, ali mene ispunjava ozbiljnom zebnjom kada vidim tu gomilu bezveznjaka, radikala i redikula s ambicijama koje daleko nadilaze njihove pameti i sposobnosti. Ako mene pitate, ništa tako užasavajuće ne svjedoči o razmjerima društvene krize, o nesagledivim, dubinskim poremećajima svih vrijednosti, kao činjenica koliko se pogrešnih ljudi, od Domagoja Margetića i Željka Strize do Ivana Pernara i Ivana Bajamontija Tadinca, osjetilo pozvanim da stanu na čelo političkog prevrata.

Podrugljivi tekstovi
Štogod vi mislili o Jadranki Kosor, vjerujte, teško bi mogli misliti gore od mene. Čitavo desetljeće ja strastveno prezirem tu gospođu. Napisao sam nebrojeno podrugljivih i bezobraznih novinskih tekstova o njoj, gdjekad se otvoreno izlažući riziku osude zbog klevete. Ni u jednom trenutku nisam imao ni tračak iluzije da bi ona išta dobro mogla učiniti. Međutim, da sutra stanem pred glasački listić na kojemu bi bila samo dva imena, 1. Jadranka Kosor i 2. Ivan Pernar, i da zbog nečega moram glasati, svega mi, ja ni trenutka ne bih dvoumio prije nego bih zaokružio broj jedan.

Jadranka Kosor i njezina pokvarena, lažljiva i lupeška hadezeovska bratija, dakako, moraju otići, a daleko bi bilo najbolje da ih nikada nismo ni upoznali. Javni prosvjedi koji ih sve zajedno trebaju natjerati na ostavke su nužni, baš kao što su bili i prije šest ili sedam godina. Sve su to mnogi od nas s velikim nestrpljenjem čekali, ali nitko se uistinu nije nadao dolasku fejsbuk mesije u liku medicinskog tehničara, koji je napadao gay aktiviste i nadahnjivao se Adolfom Hitlerom.

Demokracija se kadšto zna pojavljivati u neobičnim obličjima. Zahvaljujući načelu da svatko može birati i biti biran, s muljevitog društvenog dna u ovakvim burnim vremenima na površinu mogu isplivati kojekakvi čudaci i nakaze. Neki nas od njih mogu i uplašiti. Takvo je vrijeme, čini se, pred nama. Pazite koga ćete slijediti. Ne dajte da vas bijes ponese. Budite vrlo, vrlo oprezni.

ANTE TOMIĆ
didaskalos didaskalos 21:58 05.04.2011

It seems only appropriate ...



Bob Dylan
Maggie's Farm


I ain't gonna work on Maggie's farm no more
No, I aint gonna work on Maggie's farm no more
Well, I wake up in the morning
Fold my hands and pray for rain
I got a head full of ideas
That are drivin' me insane
It's a shame the way she makes me scrub the floor
I ain't gonna work on Maggie's farm no more.

I ain't gonna work for Maggie's brother no more
No, I aint gonna work for Maggie's brother no more
Well, he hands you a nickel
He hands you a dime
He asks you with a grin
If you're havin' a good time
Then he fines you every time you slam the door
I ain't gonna work for Maggie's brother no more.

I ain't gonna work for Maggie's pa no more
No, I aint gonna work for Maggie's pa no more
Well, he puts his cigar
Out in your face just for kicks
His bedroom window
It is made out of bricks
The National Guard stands around his door
Ah, I ain't gonna work for Maggie's pa no more.

I ain't gonna work for Maggie's ma no more
No, I ain't gonna work for Maggie's ma no more
Well, when she talks to all the servants
About man and God and law
Everybody says
She's the brains behind pa
She's sixty-eight, but she says she's fifty-four
I ain't gonna work for Maggie's ma no more.

I ain't gonna work on Maggie's farm no more
I aint gonna work on Maggie's farm no more
Well, I try my best
To be just like I am
But everybody wants you
To be just like them
They say sing while you slave and I just get bored
I ain't gonna work on Maggie's farm no more.
Branislava Kostić - Narator Branislava Kostić - Narator 23:51 05.04.2011

MISLIM DA JE SVEGA MALO DOSTA!

Pročitala sam sve komentare uz tekst o Građanskom protestu. Malo sam i razmišljala. I, nakon svega, meni to izgleda ovako:
1. Šta ako je protest bio mali? Da je bio veći, bilo bi mi sumnjivo, jer to ne bi bilo normalno u nenormalnim uslovima u kojima živimo.
2. Ima li to neku budućnost, i šta se uopšte može postići FB protestima u Srbiji?
Mislim da u proleće 2011 više nije pitanje: "Vredi li protestvovati, kad nas je tako malo?", već "Vredi li ćutati, kad nas je tako malo?".
Šta treba da čekamo? Da se DS opameti i postane čestita; da se mali, pametni, brljivi Čeda dozove stvarnosti i okane svog nadobudnog "liberalnog elitizma", potpuno nesvestan stvarnih problema u kojima većina živi; da SNS postane umerena, savremena, racionalna i perspektivna; da se Koštunica informiše o tome da smo ušli u dvadesetprvi vek; da Dinkić nauči da nije svaka Maja pčelica iz crtaća i da nije svako sranje med... Priznajem, muka mi je od tog polu-sveta koji je zaseo za vrat ovom nesrećnom i gladnom narodu. Ponekad se pitam, ispod kog kamena je većina od njih izmilela. Muka mi je i od opozicije koja popuje s visine, blaženo zadovoljna svaki put kad ovi s vlasti nešto zabrljaju (O.K. - znači, najveći deo vremena). Nemam ni trunku ilizije da bi oni bili bolji, jer i oni imaju suviše onih koji su lepili, ili će lepiti plakate + tetke, strine, ujake i ujne koje treba zaposliti+pola sveta sa kojima bi da se svađaju+da Vojvođanima objasne kako im ne treba autonomija+da nas sve sateraju u svoje ideološke torove... Ma, nismo ovce da nas priučeni čobani šišaju! A nismo ni Metuzalemi pa da možemo da dočekamo dok se svi željni vlasti ne izređaju nad nama.
Treba li da čekamo da neko negde napravi novu partiju? Ko je taj neko kome treba verovati? Ne verujem ni jednom lideru, jer mislim da su svi bolesni: neki od vlasti, neki od želje za vlašću.
U stvari, jako, jako sam ljuta!
g.radicevic g.radicevic 12:40 06.04.2011

Re: MISLIM DA JE SVEGA MALO DOSTA!

Da se DS opameti i postane čestita; da se mali, pametni, brljivi Čeda dozove stvarnosti i okane svog nadobudnog "liberalnog elitizma", potpuno nesvestan stvarnih problema u kojima većina živi; da SNS postane umerena, savremena, racionalna i perspektivna; da se Koštunica informiše o tome da smo ušli u dvadesetprvi vek; da Dinkić nauči da nije svaka Maja pčelica iz crtaća i da nije svako sranje med...


Neshto mi lichi da ce pre taj kraj sveta,
makar ga pomerili i za 2112
princi princi 00:57 06.04.2011

Oткад су ЕУ и САД крвопије?

čija budućnost zavisi od interesa birokrata i krvopija iz MMF, EU, SAD

Јел није било до пре неки месец (ма шта месец?, недељу) како су свемирска полиција и светлост Универзума?

ФилиМладеновићБајага.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana