Ekonomija| Politika| Region

Ex-Yu: Srešćemo se u budućnosti tamo negde u Briselu

Milan Karagaća RSS / 10.04.2011. u 11:53

Naslov bi mogao i da glasi  “Na tenkovima smo se rastajali, oko tenkova se spajamo”

Samo u poslednja dva meseca desilo se dosta toga što je potvrdilo tezu da se na prostoru bivše Jugoslavije stvara sasvim nova interesna sfera.

dru-eks-ju_150x0.jpg

Države nastale na razvalinama SFRJ muče iste muke: korupcija, ekonomski sunovrat, društveno raslojavanje, nedovršen politički sistem, kriminal  i siromaštvo ogromnog broja stanovništva, opšte su karakteristike svih osim Slovenije. Obećavane su kule i gradovi, a nakon 20 godina svi su tamo pa i dalje nego gde su onda bili.

SFRJ je imala ukupan spoljni dug od, preračunato, 14 milijardi evra, a sada njeni "potomci" zajedno duguju svetu - 117 milijardi(Hrvatska 45 milijardi eura, Slovenija 40, Srbija 23,79, Makedonija 3,8, BiH(F) 2,9, C.Gora 0,902 i  BiH(RS) 0,9 milijardi eura.)Prosečne plate: Slovenija 970 eura, Hrvatska 735, Crna Gora 487, BiH (Federacija) 405, BiH (RS) 400, Srbija 326 i Makedonija 321 euro.Penzije: Slovenija 602 eura, Hrvatska 320, Crna Gora 277, Makedonija 244, Srbija 210, BiH(F) 170, BiH(RS) 164.Stopa nezaposlenosti:Makedonija 33%, BiH(F) 27,2, BiH(RS) 23,6, Hrvatska 19,6, Srbija 19,2, Crna Gora 12,5 i Slovenija 6,8%.O tome detaljnije ovde.

Što se Srbije tiče, ono što nije uništineno tokom ratova (u kojima nije učestvovala), dokusureno je u godinama tranzicije. U poslednjoj deceniji skoro sve je prodato, a dugovi povećani.Od nepunih 11 milijardi dolara krajem 2000. godine spoljni dug sada je dostigao 33 milijarde dolara, a da proizvodnju nije pokrenuta. Danas je proizvodnja na nivou 44%  od proizvodnje koju je Srbija  imala daleke 1989. godine, a potrošnja poslednjih godina za oko 30 odsto veća od BDP.  Rezultat toga je da imamo pad životnog standarda, najmanju prosečnu platu u regionu (324 evra), ispred nas su Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Albanija i najveću inflaciju u Evropi koja je prošle godine bila oko 11 odsto

Što napisa prof. Jovan B. Dušanić ,u svojoj  knjizi pod nazivom ,,Bećarska ekonomija’’,

sve je veće nezadovoljstvo naroda time što vidi da se vlast ponaša kao seoski bećar koji ništa ozbiljno ne radi i živi od toga što rasprodaje očevinu i zadužuje se kod komšija.

Sada sve novonastale državice imaju i isti cilj - novi zajednički krov pod imenom EU, gde će se, kad-tad, ponovo naći etnički preuređena bivša SFRJ. Da li je ovakav cilj dovoljan da opravda žrtve, i ljudske i materijalne, koje je raspad Jugoslavije doneo, pitanje je na koje nikada neće biti dat odgovor jer niko pametan nema odgovora a budale ionako ne to interesuje.

Osim zadovoljstva u većini njih zbog ostvarenja "istorijskog sna o nezavisnosti", ostali elementi za prosuđivanje "koristi od raspada" svode se  na jedno - živi se lošije. Standard s kraja osamdesetih, kada je Jugoslavija bila razvijena kao Španija, Portugal ili Grčka, i daleko ispred komunističkih zemalja centralne Evrope, danas je san za sve države bivše republike SFRJ osim za Sloveniju. Rasturale su SFRJ pod izgovorom da sve hoće da budu više samostalne, a  imale više samostalnih ingerencija u Jugoslaviji nego što sada imaju države u EU. Konkretno - manje se pita samostalna Slovenija u Briselu nego što se nekada pitala nesamostalna u Beogradu.

I pored očitih napora nacionalističkih elita da stvore etnički čiste nacionalne države ni u tome nisu uspele čak ni Hrvatska i BiH gde je provođeno etničko čišćenje i to bio jedan od ključnih ratnih ciljeva.

Izgovor je bio i veća ekonomska samostalnost, a pokazalo se da je i to bila velika prevara za sve narode.

Kriza ponovo spaja ekonomije država nastalih na teritoriji bivše zajedničke domovine. Tadić, Kosorovai Pahor su se u Smederevu dogovorili da se nastavi sa već započetim pripremama za zajednički nastup firmi na trećim tržištima, uz otvoreni poziv i drugim bivšim republikama.

Udruživanje firmi iz nekada zajedničke države zarad nastupa na trećim tržištima treba tumačiti kao nalog zdravog razuma i zdrave ekonomije, čega dugo na ovim prostorima nije bilo.

Srbija će sa Kuvajtom potpisati  sporazum o remontu 149 tenkova proizvedenih u bivšoj SFRJ ,a u tom poslu, pored srpskih, trebalo bi da učestvuju i hrvatske i slovenačke firme.
Već je, formirana nova železničke kompanije Srba, Hrvata i Slovenaca, a u Sarajevu su predstavnici lutrija iz regiona dogovarali čak i pokretanje zajedničkih igara na sreću.

Tu je i sporazum o vojnoj saradnji između Srbije i Hrvatske, pa rasprava o zajedničkoj fudbalskoj ligi,ideja o zajedničkoj kandidaturi za domaćine Evropskog fudbalskog prvenstva 2020. Ne treba zaboraviti ni potpisivanje ugovora o izručenju između Srbije i Hrvatske, posle kojeg slede ugovori s Bosnom i Crnom Gorom.

Države bivše Jugoslavije, osim Slovenije, načelno podržavaju ideju o zajedničkim ambasadama kao što to imaju skandinavske zemlje,a  Beograd je uputio inicijativu i čeka odgovore iz komšiluka.

Dve decenije pošto smo se razišli ponovo sarađuju naši privrednici, umetnici, ali i mafije. MUP Srbije i Hrvatske su inicijatori stvaranja regionalnog centra za borbu protiv organizovanog kriminala i očekuje se da će se pridružiti Crna Gora, Makedonija, Slovenija i BiH. Ideja je da se formiraju zajednički operativni timovi za borbu protiv kriminala i napravi baza podataka o kriminalnim grupama.

Ne treba zanemariti ni značaj povezivanja sindikata država bivše SFRJ, pogotovo imajući u vidu socijalna gibanja, a ni oni što se organizuju preko fejsbuka nisu za zanemariti.

Upućeni ukazuju da je udruživanje na zajedničkim projektima i ekonomska saradnja bivših jugoslovenskih republika, a naročito suseda, sve intenzivnija. Ekonomisti kažu da u tome nema ničeg čudnog što se firme iz BiH sve više povezuju sa Srbijom a iz Republike Srpske sa Hrvatskom  i sve je sasvim logično, jer je isplativo.Reč je o preduzećima koja imaju mogućnost da kombinuju svoje kapacitete u građevinarstvu, odbrambenoj i bezbednosnoj industriji, automobilskom sektoru, transportu i komunikacijama, drvoprerađivačkoj i prehrambenoj industriji. Radi se o konkretnim zajedničkim projektima i čisto ekonomskim interesima.

Da se i početkom devedesetih vodilo računa o interesima ekonomija i naroda a ne interesima uskih grupa verovatni raspada ne bi ni bilo, pogotovo ne sa toliko divljačkog razaranja i ubijanja.

Apsurdno, ali ispada da smo se na tenkovima rasturali, a sada se simbolično oko tenkova ponovo spajamo.

 



Komentari (83)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

fantomatsicna fantomatsicna 12:30 10.04.2011

Znači propalo se

Nedostaju nam joč samo banane pa da budemo

expolicajac expolicajac 12:02 10.04.2011

Lele, lele ovo moram da pratim

Ha,ha, ala će da opleve nacionalisti sa svih strana. A ja baš nervozan, danas mi tašti rođendan. Gde me nađe baš danas Milane. Biće interesantno
Milan Novković Milan Novković 12:12 10.04.2011

Re: Lele, lele ovo moram da pratim

Ha,ha, ala će da opleve nacionalisti sa svih strana

Možda neće, možda su se umorili
expolicajac expolicajac 12:18 10.04.2011

Re: Lele, lele ovo moram da pratim

Možda neće, možda su se umorili

mikimedic mikimedic 14:47 10.04.2011

Re: Lele, lele ovo moram da pratim

karagaca vec odvojio republiku srpsku od bih

firme iz BiH sve više povezuju sa Srbijom a iz Republike Srpske sa Hrvatskom


ovo ni dodik (jos uvek) ne bi napisao.
dragan7557 dragan7557 15:39 10.04.2011

Re: Lele, lele ovo moram da pratim

SFRJ je imala ukupan spoljni dug od, preračunato, 14 milijardi evra, a sada njeni "potomci" zajedno duguju svetu - 117 milijardi(Hrvatska 45 milijardi eura, Slovenija 40, Srbija 23,79, Makedonija 3,8, BiH(F) 2,9, C.Gora 0,902 i BiH(RS) 0,9 milijardi eura.)Prosečne plate: Slovenija 970 eura, Hrvatska 735, Crna Gora 487, BiH (Federacija) 405, BiH (RS) 400, Srbija 326 i Makedonija 321 euro.Penzije: Slovenija 602 eura, Hrvatska 320, Crna Gora 277, Makedonija 244, Srbija 210, BiH(F) 170, BiH(RS) 164.Stopa nezaposlenosti:Makedonija 33%, BiH(F) 27,2, BiH(RS) 23,6, Hrvatska 19,6, Srbija 19,2, Crna Gora 12,5 i Slovenija 6,8%.O tome detaljnije ovde.

Slušaj prijatelju OVDE ne govori apsolutno ništa i još jednom ništa, kao i navedene žestoko frizirane cifretine.

U bilo kojoj zapadnoj državi se zarade računaju kao prihod za JEDNU godinu a ne mesečno. Mesečni podatci ne govore apsolutno ništa a ujedno su i magarčenje naivne publike koja o sistemu nema ni blage veze.

Samim tim objavljivanje tzv mesečnih omana koji se nazivaju statistikom ne pokazuju ni stanje a o pravom stanju da i ne govorimo.

Fiskalni sistem u Srbiji je katastofa a čak ni PDV nije po ugledu na bilo koji normalan sistem već je puko globljenje samog naroda koji je uobrazio da je poreski obveznik amero-tipa iz filmova 50 godina, dok su iste holivudske lažurije slikale sliku poreskog obveznika u kapitalizmu koji je bio 19 og veka.

Mesečni podatci su potpuno nepotrebna "statistička" kategorija koja politikantima služi za promociju njihovih "rezultata" i nema baš nikakve balage veze sa stvarnošću kao ni sa ozbiljnom Ekonomijom.


cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 16:47 10.04.2011

Re: Lele, lele ovo moram da pratim

mikimedic
karagaca vec odvojio republiku srpsku od bih

firme iz BiH sve više povezuju sa Srbijom a iz Republike Srpske sa Hrvatskom


ovo ni dodik (jos uvek) ne bi napisao.

nisam to ja izmislio već primetili ljudi koji se bave ekonomskim kretanjima.Oni malo precizno napisali a ja preuzeo.Trebalo je reći sa prostora FBiH i sa prostora RS. Eto vidiš šta ti je geografija i ekonomski interes.
mikimedic mikimedic 18:03 10.04.2011

Re: Lele, lele ovo moram da pratim

Oni malo precizno napisali a ja preuzeo


ma jok - bas je dobro ovako kako je napisano. u potpunosti potpisujem.
dragan7557 dragan7557 21:32 10.04.2011

Re:malo istine ne čkodi

Da se i početkom devedesetih vodilo računa o interesima ekonomija i naroda a ne interesima uskih grupa verovatni raspada ne bi ni bilo, pogotovo ne sa toliko divljačkog razaranja i ubijanja.

Sa ovim se ne bih složio. Naime da se sredinom sedamdesetih vodilo računa o potrebnim reformama, a naročito u periodu krize 1980 do 1985, rat bi bio izbegnut.

Umesto reformi imensnu energiju nacionalnog nezadovoljstva politički "lideri" nisu hteli da kanališu u potrebnu reformu društva već su je usmerili u najcrnji šovinizam, predstavljajući one druge kao četnike, balije, ustaše, turke itd. Tako je odavno mrtav Musa postao vitalan činilac političkih događaja skačući po ledini SFRJ.

Dezintegracija socijalističkog Raja na ideološkoj bazi, započeta je još sredinim sedamdesetih godina, razgradnjom države blagostanja koja je bila osnov socijalističke prakse u Evropi. Umesto da reaguje na vreme na potrebne promene, potpuno čorav za bilo kakve tokove u svetu polit establišment u Yu, kreirao je fundamente budućeg krvavog raspleta.

Uzgred do sada je osnovna ideja socijalizma realizovana u potpunosti jedino u izraelskim kibucima i nigde drugde.

Član kibuca je doprinosio kolektivu koliko je mogao, dok je kolektiv ispunjavao sve potrebe svojih članova bez obzira na njihov doprinos kolektivu.

Startujući u US svoj privatni projekt Robert Oven je realizovao Prvu socijalističku potpuno operativnu zajednicu. Znači praktični socijalizam ima svoje korene u US, kasnije u Kanadi a ne u misaonim karikaturama Kapitala i ili Engels, Lenjin ideologiji.

Zanimljivo je da je socijalistički pokret iz US preseljen u Kanadu baš od strane seljačkog stanovništva i tamo se zadržao i dan danas, baziran ušravo na seljaštvu koje je gaza Lenjinu predstavljalo nerešiv ideološki problem. Naravno da u SFRJ, koja po nekim parametrima zaslužuje deklarativni naziv Socijalistička sa da klimoglavcima partijskih budža, koji su zamenili komesare, nije ni moglo da se pomisli na samostalno mišljenje već je jedino što je moglo (isto se i sada radi) je ponavljanje Veličanstvenih Ideja Oca i Sina a Svjati duh je bila ideologija.

Drugovi u FNRJ su shvatali nerešivost seljačkog pitanja, pa su po starom dobrom običaju nasilno uveli Seljačke Radne Zadruge,(familijarna forma udruživanja) dodali surogatu nešto kapitalističke esencije Kooperative inače sto posto organizacione forme koja su bile ustaljene u 19 veku.

cerski
Goran Vučković Goran Vučković 21:58 10.04.2011

Re: Re:malo istine ne čkodi

Startujući u US svoj privatni projekt Robert Oven je realizovao Prvu socijalističku potpuno operativnu zajednicu.

Nije to bilo u US Dragane, nego ovde u Škotskoj (tj. prvo je bilo u Škotskoj), na pola sata kolima od mene, u Novom Lanarku. Jako lep muzej je napravljen od te tkačnice. Dobili su status "Svetske baštine" (World Heritage) od UNESKA.
dragan7557 dragan7557 22:03 10.04.2011

Re: Re: malo istine ne čkodi II

Ako se uzme u obzir stanje društva u SFRJ i razvijenost socijalizma onda je bilo koja država Kapitalističke Evrope jugo-socijalistima mogla da posluži kao primer Welfare-State a ponajviše socijalistička Engleska koja je u svojm socijalističkom samoljublju krajem šezdesetih, početkom sedamdesetih pa sve do krize 80 e, u potpunosti socijalistički dezintegrisala privrednu funkcionalnost društva.

Naravno pobornici teorije obmane nikada neće reći da je razbijanje socijalističke ideologije započelo u državama sa kapitalističkim sistemom, več če suprotno svakom razumu isticati diktature UDSSR i njene satelite a sve pri tome iste nazivajuči komunjarski sistemima skladno ameropropagandi.

Restrukturiranje privrede u YU niti je tokom sedamdesetih obaljano niti je iko od "samoupravljača smatrao za potrebno da se nešto u nauspešnijem ekonomskom modelu sveta menja. Jedino što je urađeno je bilo uvođenje lopovskog sistema zvanog inokosni organ, već po definiciji korumpiranog od strane Partije = Saveza Komunista sa sve Zahtevom o političkoj Podobnosti, a koji svinjac privilegija su novonastale partije zadržale do dana današnjeg. Ukratko ono što je tokom osamdeseti radila jedna partija sada rade sve.

"Planska Privreda"

čak je i magarcima jasno da bez planske rpivrede ni jedno društvo nije u stanju da postoji. Negirajući dostignuća Građanske Ekonomije YU Ekonomisti su u sprezi sa političarima vodili privredu u propast, a koja politika je nastavljena do dana današnjeg.

Planska Ekonomija jedne države se ne sastoji u "Nacionalnom Planu" debelom poput Enciklopedije Britanika koje razni magisteri promovišu mahajući sa njom iznad glava zbunjenih podanika veću projekcije i potrebni trajektoriji potrebnih i osobito mogućih tokova planiranog društveno-privrednog razvoja. Odrednice ovih planova su stvar državnog Managementa a ne praznih želja i čestitki pa i pozdrava za srećni brak politikanata i društva, još uvek uobičajene prakse naslednika neuspešnog rata (rat su svi izgubili), neuspešnog društva i neuspešne ekonomije
Danas je proizvodnja na nivou 44% od proizvodnje koju je Srbija imala daleke 1989.


I da zaključim motivisanje društva argumentima demokratije radili su i Komunisti i Kapitalisti a i ovi sada. Demokratija treba da donese stanovništvu bolje a ne gore uslove za život, što današnja tzv. demokratija niti je do sada uspela niti će ovakvom vrstom Državnog Mismanagement-a koji u toku, ikada postići.

cerski
dragan7557 dragan7557 22:17 10.04.2011

Re: Re:malo istine ne čkodi

Goran Vučković
Startujući u US svoj privatni projekt Robert Oven je realizovao Prvu socijalističku potpuno operativnu zajednicu.

Nije to bilo u US Dragane, nego ovde u Škotskoj (tj. prvo je bilo u Škotskoj), na pola sata kolima od mene, u Novom Lanarku. Jako lep muzej je napravljen od te tkačnice. Dobili su status "Svetske baštine" (World Heritage) od UNESKA.

Ma poznato mi je ali je tek u US dočekan sa pravom pravcatom pompom.

cerski
freehand freehand 22:19 10.04.2011

Re: Re: malo istine ne čkodi II

Čekaj Cerski, kočaj malo!
Odluči se jednom: Marks ili Mamon!
Ne mogu više da te pratim u ovom slalomu, duša mi na nos izlazi.
Jadni Moamer za tebe je mali skaut, čoveče.
Tvoja bi knjiga bila duginih boja, a jebo oca ako bi živ čovek to mogao da pročita, kamoli da shvati!
dragan7557 dragan7557 22:33 10.04.2011

Re: Lele, lele ovo moram da pratim

Što se Srbije tiče, ono što nije uništineno tokom ratova (u kojima nije učestvovala), dokusureno je u godinama tranzicije. U poslednjoj deceniji skoro sve je prodato, a dugovi povećani.Od nepunih 11 milijardi dolara krajem 2000. godine spoljni dug sada je dostigao 33 milijarde dolara, a da proizvodnju nije pokrenuta.

Pa sad bi bila reda da nam neko objasni zašto proizvodnja nije pokrenuta.

Da nije pokrenuta to i ćorav vidi ali su mi razlozi rečenog nepokretanja nekako nejasni? Osobito relevantni razlozi, sa "objektivnim" nemam problema.

A, da i na čega ode 21 milijarda za ciglo deset godina? Ako su ih građani pojeli, mora da boluju od obsitas, prekomernog gojena.

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:56 10.04.2011

Re: Re:malo istine ne čkodi

Umesto reformi imensnu energiju nacionalnog nezadovoljstva politički "lideri" nisu hteli da kanališu u potrebnu reformu društva već su je usmerili u najcrnji šovinizam, predstavljajući one druge kao četnike, balije, ustaše, turke itd. Tako je odavno mrtav Musa postao vitalan činilac političkih događaja skačući po ledini SFRJ.

Dezintegracija socijalističkog Raja na ideološkoj bazi, započeta je još sredinim sedamdesetih godina, razgradnjom države blagostanja koja je bila osnov socijalističke prakse u Evropi. Umesto da reaguje na vreme na potrebne promene, potpuno čorav za bilo kakve tokove u svetu polit establišment u Yu, kreirao je fundamente budućeg krvavog raspleta.

sa ovim se slažem i tim pre ako je bilo pameti početkom devedesetih kada se videlo da se stvari razvijaju u opasnom pravcu, da se ide u rat,trebalo je sve preduzeti da se ne desi rat pa i po cenu dogovornog razlaza.
dragan7557 dragan7557 23:27 10.04.2011

Re: Re: malo istine ne čkodi II

freehand
Čekaj Cerski, kočaj malo!
Odluči se jednom: Marks ili Mamon!
Ne mogu više da te pratim u ovom slalomu, duša mi na nos izlazi.
Jadni Moamer za tebe je mali skaut, čoveče.
Tvoja bi knjiga bila duginih boja, a jebo oca ako bi živ čovek to mogao da pročita, kamoli da shvati!


Kod tebe izgleda opet pun mesec?
Alister Krouli


I k'o što vrlo dobro znaš ja ne spadam u marksiste a ni u mamuniste.

cerski
ljuboten ljuboten 08:16 12.04.2011

Re: Re:malo istine ne čkodi

Umesto reformi imensnu energiju nacionalnog nezadovoljstva politički "lideri" nisu hteli da kanališu u potrebnu reformu društva već su je usmerili u najcrnji šovinizam, predstavljajući one druge kao četnike, balije, ustaše, turke itd. Tako je odavno mrtav Musa postao vitalan činilac političkih događaja skačući po ledini SFRJ.

Dezintegracija socijalističkog Raja na ideološkoj bazi, započeta je još sredinim sedamdesetih godina, razgradnjom države blagostanja koja je bila osnov socijalističke prakse u Evropi. Umesto da reaguje na vreme na potrebne promene, potpuno čorav za bilo kakve tokove u svetu polit establišment u Yu, kreirao je fundamente budućeg krvavog raspleta.

sa ovim se slažem i tim pre ako je bilo pameti početkom devedesetih kada se videlo da se stvari razvijaju u opasnom pravcu, da se ide u rat,trebalo je sve preduzeti da se ne desi rat pa i po cenu dogovornog razlaza.


I vi ste Milane bili deo problema tog sistema, čak i onog devedesetih, zato ne možete da rezonujete da kada smo ušli vremenski u devedesete rat je već bio počeo. Ja sam bio na onoj drugoj strani i sedamdesetih, koje Cerski uzima kao pripremu za raspad, i ranije, i kasnije kada je počeo rat između četničke ideje Miloševića preuzete od Draškovića (9. mart 1991.) i ideje za očuvanje SFRJ Ante Markovića.
ljuboten ljuboten 08:28 12.04.2011

Re: Re: malo istine ne čkodi II

I da zaključim motivisanje društva argumentima demokratije radili su i Komunisti i Kapitalisti a i ovi sada. Demokratija treba da donese stanovništvu bolje a ne gore uslove za život, što današnja tzv. demokratija niti je do sada uspela niti će ovakvom vrstom Državnog Mismanagement-a koji u toku, ikada postići.

cerski

Tek sada pročitah CERSKOG, koji je svojim znanjem isključio neznalice. Razlika je što tada ovakvo znaje ne bi moglo da bude objavljeno, a ovde je na zatvorenom blogu, a i da ga svi mediji objave nimalo ne bi zabrinilo vlastodršce; jer dok su oni prvi jednopartiski hrabrli sebe pevajući „Trvdi smo ko stena“, ovi danas su neuništivi, jer ih je mnogo pratija, a u sprezi sa vlasnicima kapitala i života ljudi, pa jož podržani od Zapadne oligarhije.
Goran Vučković Goran Vučković 12:09 10.04.2011

Kad već o Briselu i dugovima...

... pitam se kakve su šanse Hrvatske za ulazak u EU posle ovih spasavanja Grčke, Irske i Portugalije, s obzirom na relativno visok nivo spoljnog duga u odnosu na GDP...
mariopan mariopan 12:29 10.04.2011

Re: Kad već o Briselu i dugovima...

Da li je ovakav cilj dovoljan da opravda žrtve, i ljudske i materijalne, koje je raspad Jugoslavije doneo, pitanje je na koje nikada neće biti dat odgovor jer niko pametan nema odgovora a budale ionako ne to interesuje.

Onima koji su taj rat osmislili i započeli kao način za lično bogaćenje i pljačkanje što sopstvenog što naroda koji je proteran - nijedna (tuđa) žrtva nije bila besmislena.

Mafija, političko-tajkunsko-kriminalna se nikada nije ni razjedinila u zajedničkom cilju - opljačkati sve...otuda su rezultati "vladavine" u svim državicama nastalim posle rata takvi.

Najgore što je svima nama moglo da se desi je to da nam takva garnitura razbojnika dođe na vlast a to se svima nama desilo. Zato smo tu gde jesmo.
Naravno, ratne zločince smo kaznili , ili ćemo ih kazniti kada ih sve pohvatamo ..ali ne manji zločin je uraditi ovo svojoj zemlji i narodu...nadam se nekom sudu koji će i te posleratne zločince da kazni, čim im skinemo imunitet i čim sjašu sa vlasti.


Milan Novković Milan Novković 12:18 10.04.2011

Ne znam za ostale ali ...

....SFRJ je imala ukupan spoljni dug od, preračunato, 14 milijardi evra, a sada njeni "potomci" zajedno duguju svetu - 117 milijardi(Hrvatska 45 milijardi eura, Slovenija 40, Srbija 23,79, Makedonija 3,8, BiH(F) 2,9, C.Gora 0,902 i BiH(RS) 0,9 milijardi eura.)....

....deo unutrašnjeg duga u Srbiji je uknjižen kao spoljni da bi strane banke u Srbiji izbegle Capital Adequacy pravila (ne znam kako se to na srpkom kaže - zakon po kom banke moraju da deponuju deo sredstava kod Narodne Banke da bi pokrile rizik poslovanja)
Goran Vučković Goran Vučković 12:26 10.04.2011

Re: Ne znam za ostale ali ...

....deo unutrašnjeg duga u Srbiji je uknjižen kao spoljni da bi strane banke u Srbiji izbegle Capital Adequacy pravila (ne znam kako se to na srpkom kaže - zakon po kom banke moraju da deponuju deo sredstava kod Narodne Banke da bi pokrile rizik poslovanja)

Daj malo detalja ili link?
mariopan mariopan 12:45 10.04.2011

Re: Ne znam za ostale ali ...

A što se tiče duga..pa nemoj da nam Precednika uteruješ u laž...upravo je izjavio da ceo svet zna, a dao i nama na znanje..da mi trošimo samo onoliko koliko imamo!

I na slici je zagledan u svetlu budućnost, negde gore..u onaj zrak svetla na kraju tunela? U nove pozajmice koje trenutno uzima u naše ime? U novi keš koji će da mu omogući da još malkice bude Kalif? U pare od Telekoma?

Izraz lica mu je tako blažen da sam sigurna da ne misli o nama, ovako jadnim i siromašnim.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:46 10.04.2011

Re: Ne znam za ostale ali ...

Obavezne devizne rezerve.
Goran Vučković Goran Vučković 13:01 10.04.2011

Re: Ne znam za ostale ali ...

Obavezne devizne rezerve.

Imam otprilike ideju šta su obavezne rezerve (pravio sam u svoje vreme izveštaj za banke u vezi toga) - ali ne shvatam kakve veze one imaju sa adekvatnošću kapitala (koji je, koliko se sećam, odnos plasmana prema akcionarskom kapitalu - ako nisam nešto pobrkao)
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:17 10.04.2011

Re: Ne znam za ostale ali ...

Nije greška, valjda
Pogled unutar sistema, i pogled van, to je u pitanju. Makroekonomisti, ako je i njima jasno, bolje bi objasnili.
Milan Novković Milan Novković 13:18 10.04.2011

Re: Ne znam za ostale ali ...

Daj malo detalja ili link?

Nemam link Vučko, ovo je prenešeno s kolena na koleno

Logika je: ako je CAD restiktivniji u Srbiji nego u Francuskoj, npr, onda da bi ti Societe Generale kao srpskom biznisu dala novac u Srbiji mora da bira:

- Ili da ti poveća kamatu pa pokrije gubitke na CAD razlici (više im novca uvezano koji ništa ne radi ako ti daju pozajmicu po srpskom PS-u.

- Ili da pozajmi par konstruktivnih, kreativnih, pravnih alata pa s tobom potpiše ugovor koji ti donosi novac iz inostranstva. De-facto se sav posao i dalje radi u Srbiji, samo se zaobilazi ono što banka i srpski biznis vide kao preterano, a neobrazovano pametovanje srpske vladajuće "elite".

Ps: Ja nemam pojma kako srpski "CAD" radi (Capital Adequacy Directive), ne mogu ni na zapadu da ga nateraju ne da radi, nego ni da ima mnogo smisla - ideja je da se prema izmerenom riziku deponuje neki novac kod nardone banke, da banke ne bi dolazile u opasnost da bankrotiraju (zdrav bankarski sistem je jedna od osnovih kockica razvoja i stabilnosti).

Na zapadu banke:
- Često imaju dve mere za rizik: metodologija koju je odobrina centralna banka ume da daje rezultate i po 10 puta manje o stvarnih :)
- Ili im rizik nije ni merljiv, banke nemaju pojma koliki im je stvarni rizik

Osnova problema je potreba da se merenje rizika standardizuje, dok je posao vanredno raznovrstan i nestandardan.

Recimo, onomad se ovde rizik merio VaR (Value at Risk) cifrom (verovanto i sad, ja se ne krećem među tim ljudima više). Top je jedan broj, recimo 10 Miliona nečega (već ti dimenzionalnost mere daje indikaciju koliko je sofisticirana, a da je mnogo komplikovanija čak i da je relativno precizn senio management je ne bi razumeo, kao ni centralni bankari (ne zaboravi, najpametniji idu da rade u banke, oni što ne mogu tu da nađu dobar posao ona idu u centralne banke, regulativu, ... (grubo i ne uvek tačno, nadam se da se niko neće uvrediti).

VaR je "dnevna cifra koja se neće izgubiti više od jednom u zadatom intervalu i sa zadatom verovatnoćom".

Primer: Euro 50 Mil @ 30 days and 95% probability "znači" da je 95% verovantoća da nećeš izgubiti 50 ili više miliona evra u jednom danu, više od jednom sledećih 30 dana.

Ne moraš da budeš matematičar da bi video da ovo može svašta da znači. A čuči nad raznim pretpostavkama, ne samo matematičkim, nego ekonomskim pa istorijskim, psihološki - ima na desetine pretpostavki.

Veći je razlog za ovu meru to što nam treba mera, nego što ona ima mnogo smisla.

Onda, nagađam, francuska centralna banka kaže - ok, morate da deponuje 3 puta rizik kod nas, znači banka mora da odvoji i drži po strani 150 miliona evra.

Ako srpska cetralna banka kaže (još jednom ponavljam, ovo je izmišljeni primer): 5 puta rizik, to je 250 miliona, 100 miliona više nego u Fracuskoj i banci se ne isplati da daje novac firmama samo u srpskom pravnom prostoru, iako biznis i dalje ide u Srbiji.

Tako, iako je dug realno unutrašnji on je birokratski prikazan kao spoljnji.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:49 10.04.2011

Re: Ne znam za ostale ali ...

Milan Novković

Zanimljiv komentar. Šta mislite o odnosu rizika prema javnom vlasništvu, kao i o nacionalizaciji gubitaša? Čini mi se da se ne razume šta to znači, i kakav je transfer u pitanju. U ostalom, pitanje odnosa cb i banaka je daleko kad se finansiraju gubitaši iz budžeta...

dragan7557 dragan7557 14:06 10.04.2011

Re: Ne znam za ostale ali ...

Goran Vučković
....deo unutrašnjeg duga u Srbiji je uknjižen kao spoljni da bi strane banke u Srbiji izbegle Capital Adequacy pravila (ne znam kako se to na srpkom kaže - zakon po kom banke moraju da deponuju deo sredstava kod Narodne Banke da bi pokrile rizik poslovanja)

Daj malo detalja ili link?


CAR je jednak:
Tier 1 capital + Tier 2 capital
---------------------------------
Risk weighted assets

Tir 1 Capital : a) Equity Capital, b) disclosed reserves
Tir 2 Capital : a) Undesclosed rreserves, b) General Loss reserves, c) subordinate term debats.


cerski
dragan7557 dragan7557 14:25 10.04.2011

Re: Ne znam za ostale ali ...

Tako, iako je dug realno unutrašnji on je birokratski prikazan kao spoljnji.

Naravno tako šija postaje vrat, a razliku niko i ne primećuje.

Zadnje što pročitah da je takozvana monetarna vlast Srbije, odlučila da građani mogu da zaduže kod banaka i do 100% svojih mesečnih primanja???!!!

Ako se ovo desi (a desiće se) narod će biti za kratko vreme u dužničkom ropstvu.

Kasnije će mnogi "pametni" da tvrde da niko nije kriv što se neko zadužio i ostale već prigodne toralne besmislice.

Već tokom sedamdesetih ozbiljnije monetarne vlasti su donele odluku da se građanji mogu da zadužuju samo do 30% od svojih mesečnih prihoda a ovo što tzv. monetarna vlast Srbije hoće da dozvoli je masovno slanje ljudi u dužničko ropstvo. Znači pravi pakao za građane tek dolazi.

cerski
dragan7557 dragan7557 14:44 10.04.2011

Re: Ne znam za ostale ali ...

Nemam link Vučko, ovo je prenešeno s kolena na koleno

Možda ovo pomogne nekom ko hoće da razume šta se u stvari dešava:

Chalmers Johnson

"Ein Imperium vervält"

Naslov originala:

"Blowback: The Costs and Consequences of American Empire"

Metropolitain, New York
ISBN 3-442-15158-9


Publika smatra da živi u kapitalizmu, što je neistina, jer današnji sistem je 'Finansijski Kapitalizam' koji nema skoro ničega zajedničkog sa kapitalizmom kakav se obično promoviše.

Od 1971 kada je ukinut Bretton Woods Ugovor, bankari su dobili odrešene ruke da u bilo kojoj državi kad im se to prohte, ali i u celom svetu, bez ikakve kontrole izazivaju krize tzv 'mehura spunice' i da za to ne odgovaraju.

Ukidanje Bretton Woods Agr. je najfatalniji privredno politička odluka u istoriji.

Zapad je gurnut ovim potezom u finansijsko varvarstvo i nestabilnost devetnaestog veka.

Naravno naj ekonomisti u Srbiji koji su prodavali "demokratske vrednosti" nisu nikom rekli (a pitanje je da li su i opšte znali) da je Finansijski Kapitalizam Varvarski Sistem Zla iz 19 og veka.


cerski
Milan Novković Milan Novković 15:03 10.04.2011

Re: Ne znam za ostale ali ...

Šta mislite o odnosu rizika prema javnom vlasništvu, kao i o nacionalizaciji gubitaša? Čini mi se da se ne razume šta to znači, i kakav je transfer u pitanju. U ostalom, pitanje odnosa cb i banaka je daleko kad se finansiraju gubitaši iz budžeta

Sva moja mišljenja na ove i slične teme su vrlo laička, pošto se ja tim ne bavim.

Gledam u UK, verovatno važi svuda - javno je uglavnom "kilav" vlasnik iz mnogo razloga:

- Rizik i potencijal (šanse) često ne idu zajedno: rizik je tuđi (poreski obveznici, njihov je novac) dok je dobra prilika često bolja ne tim obveznicima nego onima koji vuku konce - oligarhiji i njihovom "izvršnom organu", državnim institucijama.

- I pored toga, državno kao indirekcija prečesto otupi i izopači i deo onoga što bi se moglo reći da radi kako treba kod velikih, privatnih firmi koje vuku mnoge državne konce (primeri su postavljanje partijskih predstavnika na upravne odbore, zapošljavanja preko veza na niže, a važne slojeve koji isto donose biznis odluke itd).

- Pa onda problem političke "životinje" u politčkom procesu, ta ego-manijakalna trka uz "podmazani jarbol" (greasy pole, nemam pojma kako se to prevodi na Srpski) i želja za bogaćenjem preko noći i bez mnogo truda. Negativna selekcija je inherentni deo procesa i u najrazvijenijim demokratijama.

- ... itd

- Ali i pored svega stvarno postoje firme gde je kontraproduktivno pustiti ih da bankrotiraju:

- Ili su od strategijskog značaja i puca strategija (ili je preskupa za obnoviti) ako firma bankrotira.

- Ili je skuplja Dara nego Mera (ako se ne nađe kupac za propalu firmu možda je na srednji rok skuplje socijalno za one koji neće lako naći novi posao nego investicija koja je potrebna da se firma restuktuira pa ponovo postane profitabilna (ovo su česti primeri u krizama, npr, kao ovoj poslednjoj, gde je firma po većini merila vrlo zdrava ali podrazumeva neko osnovno funkcionisanje tražišta - npr likvidnos tu komercijalnom bankarstvu)

- Ili je firma dobra prilika (iako država ne bi smela previše da se bavi ovim poslom pošto joj posle niko neće mnogo verovati) koja je došla u nezavidnu poziciju koja državu ne košta previše da je sredi.

Neko šire pravilo bi bilo - što više zaposlenih čije plate ne dolaze od poreza (pa je manje bitno da li je država vlasnik) to bolje. Nije toliko bitno ko je vlasnik, domaći, strani, privatni ili državni. Država ima pozitivan net-bilans sa ovakvim zaposlenima i od poreza može da radi pametne stvari i poboljšava kvalitet života stanovnika.

Naravno, nije ni preterana zaposlenost dobra pošto onda radnik ima previše kontrole nad platama i "logikom" kako se one formiraju (u većim ekonomijama gde iza uspeha nema previše srećnih okolnosti (npra bogastvo u nafti ili slično), npr Japan, 4% nezaposlenosti uz inflaciju pod kontrolm je malo čudo prirode - kod njih u radnoj etici i radnim mestima za ceo život)

Itd, verovano je i svaki slučaj specifičan.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:06 10.04.2011

Re: Ne znam za ostale ali ...

Finansijski sistem Zla... Dužničko ropstvo... Pa dokle teramo?

Evo pitanje:
Zašto se ja ne bih mogao zadužiti do 250% mesečnih primanja? Zbog administrativne zabrane? Pa ne štiti ta zabrana mene...
dragan7557 dragan7557 15:22 10.04.2011

Re: Ne znam za ostale ali ...

Daj malo detalja

Bonitet Banaka
Magistarski rad I i II deo

Adekvatni kapital II deo rada

Mentor Budimira Stakić

Student Ana Zukić 89/2006

Beograd 2009
Bazel I i II
Utvrđivanje adekvatnog kapitala

gde je formula koju sam dao

CAR je jednak:
Tier 1 capital + Tier 2 capital
---------------------------------
Risk weighted assets

Tir 1 Capital : a) Equity Capital, b) disclosed reserves
Tir 2 Capital : a) Undesclosed rreserves, b) General Loss reserves, c) subordinate term debats.


proširena Tir 3.

Izgleda da se u Beogradu ne umaraju mnogo sa Bazelom a i što bi?

cerski
Milan Novković Milan Novković 15:25 10.04.2011

Re: Ne znam za ostale ali ...

Zadnje što pročitah da je takozvana monetarna vlast Srbije, odlučila da građani mogu da zaduže kod banaka i do 100% svojih mesečnih primanja???!!!

Ovde je bila i prošla (iako se plašim samo privremeno) faza "revolving" kredita. Prosto su nas jurili da uzmemo kredite, kartice, nisu ni proveravali primanja, a na karticam je mogla da se otplaćuje samo kamata (otud "revolving".

To je jezivo opasno slažem se (a pretpostavljam da se radi o "disposable income" delu mesečnih prihoda).

Ali ako je već nekontrolisano tu, i dok traje, oni što ih nekontrolisano svrbe prsti a još su "steet-wise", pametni uopšte i hladnokrvni mogu to da iskoriste, udruže se i dođu lakšim, zaobilaznim putem do investicionog kapitala.

Pomalo je divlje-zapadni pristup uključivanju u svetske investicione tokove ali uz dovoljno tvrdu glavu zid može i tako da se probije
dragan7557 dragan7557 15:49 10.04.2011

Re: Ne znam za ostale ali ...

Ali ako je već nekontrolisano tu, i dok traje, oni što ih nekontrolisano svrbe prsti a još su "steet-wise", pametni uopšte i hladnokrvni mogu to da iskoriste, udruže se i dođu lakšim, zaobilaznim putem do investicionog kapitala.

Milane ne radi se tu o investicionom kapitalu već o potrošačkom kreditu, što je po život opasno za veliki deo građana koji će ovom "mogućnošću" doći na prosjački štap
Pomalo je divlje-zapadni pristup uključivanju u svetske investicione tokove ali uz dovoljno tvrdu glavu zid može i tako da se probije

Svetski investicioni tokovi u ovom slučaju nisu važni, važni je samo nekontrolisano divljanje Finansijskog kapitalizma, čijih posledica monetarne vlasti nisu svesne ili neće da budu svesne.

Uzgred na srpskom se
cerski
Capital Adequacy pravila

prevedeno
Adekvatan kapital a pravila su Bazel I i II ista ona koja su omogućila trenutnu krizu a i novu koja već hara.

cerski
dragan7557 dragan7557 16:30 10.04.2011

Re: Ne znam za ostale ali ...

Zašto se ja ne bih mogao zadužiti do 250% mesečnih primanja?

Zato što ne postoji ludak koji bi ti to dao bez čvrstih garancija, uobičajeno nekretnina.

Ostaje i pitanje šta ćeš da jedeš?

Ovo što se sada legalno pokušava je isto što se dešavalo u 19 veku za vreme Slobe Slobodice, zelenaši, poznati i pre WW II koje su komunisti pokokali a koje zelenašenje postaje sada legalizovano.

cerski
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 16:42 10.04.2011

Re: Ne znam za ostale ali ...

Onda administrativna zabrana gubi smisao, zar ne?

Zelenašenje je unosan posao, obezbeđuje kapital koji je preko potreban, kao i vraćanje istog, zašto ste mrziteljski nastrojeni i zašto veličate ubijanje, kao da su "komunisti" učinili nešto dobro time za ostale?
dragan7557 dragan7557 17:24 10.04.2011

Re: Ne znam za ostale ali ...

kao da su "komunisti" učinili nešto dobro time za ostale?

Likvidiranje zelenašenja i ovog "unosnog" posla komunisti nisu izmislili već sve države Evrope, kao i ostatak civilizovanog sveta.

Osim država i Hrišćanska crkva inkriminiše ovaj unosan pos'o.
obezbeđuje kapital koji je preko potreban, kao i vraćanje istog,

Zelenašenje ne obezbeđuje kapital već pozajmice ljudima koji iste nisu u stanju da vrate a koja činjenica je veoma dobro poznata zelenašima.

cerski
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 17:48 10.04.2011

Re: Ne znam za ostale ali ...

Meni TAKVA činjenica nije poznata, i ako ne sumnjam da se i tako ponašaju.
(nije teško ponuditi bolje uslove od banaka?)

"Likvidiranje zelenašenja" (čudan izbor reči) se u "civilozovanom" svetu obezbeđuje smanjenjem rizika, dakle smanjenjem kamata uslovljenih, među ostalom, i jasnim i sprovodljivim načinima naplate, PRAVNO-IMOVINSKIM ODNOSIMA (restitucija smanjuje rizik), kao i većom konkurencijom u finansijama. U "necivilizovanim" područijima, koje se ne mogu nazvati državama, likvidacija se postiže prevashodno zabranama, ubijanjem.
Goran Vučković Goran Vučković 19:49 10.04.2011

Re: Ne znam za ostale ali ...


CAR je jednak:
Tier 1 capital + Tier 2 capital
---------------------------------
Risk weighted assets

Tir 1 Capital : a) Equity Capital, b) disclosed reserves
Tir 2 Capital : a) Undesclosed rreserves, b) General Loss reserves, c) subordinate term debats.


cerski

Samo da zahvalim - danas sam bio napolju pa u putu pa ne stigoh da se javim. Znači obavezna rezerva, rezervacije za potencijalne gubitke i slično se sabiraju sa kapitalom.

E sad, ono što mi nije jasno je: kako manipulacije obaveznom rezervom konvertuje unutrašnji u spoljni dug - jel to bila neka trgovina obveznicama stare devizne štednje?
antioksidant antioksidant 13:13 11.04.2011

Re: Ne znam za ostale ali ...

Goran Vučković
....deo unutrašnjeg duga u Srbiji je uknjižen kao spoljni da bi strane banke u Srbiji izbegle Capital Adequacy pravila (ne znam kako se to na srpkom kaže - zakon po kom banke moraju da deponuju deo sredstava kod Narodne Banke da bi pokrile rizik poslovanja)

Daj malo detalja ili link?

link na odluku nbs o adekvatnosti kapitala
mada milane, mislim da gresis - cini mi se da nema razlike u tome da li je dug spoljnji ili unutrasnji (ponderi su 0 i za republiku srbiju i za centralne banke i vlade zemalja oecd-a)
edit: sad sam pročitao tvoj drugi komentar - to što pričaš ima smisla samo za medjubankarsko pozaljmljivanje (jer su strane banke rejtingovane pa je manji ponder) ali ne verujem da toga ima puno
Milan Novković Milan Novković 14:58 11.04.2011

Re: Ne znam za ostale ali ...

ali ne verujem da toga ima puno

Sasvim je moguće da grešim, ovo je jedna od neobaveznih i brzih 45-sekundi tema na koje ja "propitujem" ljude kad odem tamo pre nego što zaboravimo na biznis i politiku.

Samo po pitanju ove reči "puno" dobro se sećam da sam bankaru i postavio pitanje (pre godinu, dve, tri, ne mogu da se setim) porekla naglog povećanja spoljneg duga Srbije. E sad, verovatno sam pomešao neke stvari, ali se sećam da je rekao da je veliki deo toga unutražnji dug nego bankari koriste neke "trikove" (možda sam napravio grešku u tome da se ne radi o Capital Adequacy nego nečemu drugom - nekim domaćim ograničenjima u davanju pozajmica biznisima, nagađam).
antioksidant antioksidant 15:15 11.04.2011

Re: Ne znam za ostale ali ...

znam o cemu pricas - jedan deo firmi se zaduzuje prekogranicno sto zbog nizih kamata a sto zbog toga sto je majkama bankama jeftinije da sredstva plasiraju direktno iz inostranstva jer su u srbiji pravila adekvatnosti znatno konzervativnija (a domaca cerka banka i onako prati klijenta). sve zavisi sta je "izvor novca"... sad, ta konzervativnost moze biti i dobra jer srbija jeste jedan od retkih drzava koja je prosla bez intervencija u bakarskih sektor mada bi cinici rekli da je to tako sto se kreditne aktivnosti nisu ni razmahale kako treba...

ps- dugujem ti pp, nisam zaboravio samo da nadjem vremena
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 12:42 10.04.2011

ČAK I IGRE NA SREĆU

Nije pomenuta CEFTA, kao dobar korak ka stvaranju zajedničkog tržišta, prelazak granica bez viza.

Ne znam da li je dobro što se državne firme udružuju, umesto da se malo da oduška privatnim, ali eto, mrljaju, promovišu se.
doctor.blog doctor.blog 12:59 10.04.2011

:/

Balkanski paradoks!
tyson tyson 14:07 10.04.2011

pusti snovi


Na stranu tvoja opsesija proizvodnjom, kao da je to jedini zamajac i pokazatelj efikasnosti ekonomije, to se od jednog kriptokomuniste dalo očekivati

Ono što je meni zabavno je tvoja nepopravljiva jugonostalgija; međutim, koliko god se jugonostalgičari upinjali da pokažu kako je nekada bilo dobro i, da je bilo pameti, koliko je moglo biti bolje da nije došlo do raspada države - i danas, jednako kao početkom devedesetih, u najznačajnijim republikama bivše Jugoslavije koje su bile u centru sukoba pre dvadeset godina (mislim na SHS) drastično veći broj stanovnika podržava ideju nezavisnosti i odbacuje kako staru Jugoslaviju tako i bilo kakav oblik udruživanja bivših republika (i pokrajina).

A znaš kako kažu stari Latini - vox populi, vox dei...



gedza.73 gedza.73 14:31 10.04.2011

Re: pusti snovi

Na stranu tvoja opsesija proizvodnjom, kao da je to jedini zamajac i pokazatelj efikasnosti ekonomije, to se od jednog kriptokomuniste dalo očekivati

Nacionalisto. Ja bih dodao, a ti odaberi, četnik, fašista, nazadni elemenat, kočničar promena.
A znaš kako kažu stari Latini - vox populi, vox dei...

Ili kako su poznate demokrate govorile tijekom zlatnih godina
-Kako Tiitaa kaže. Amen.
A mi bi danas, možda, rekli
-Iskustvo?
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:03 10.04.2011

Re: pusti snovi

Ono što je meni zabavno je tvoja nepopravljiva jugonostalgija; međutim, koliko god se jugonostalgičari upinjali da pokažu kako je nekada bilo dobro i, da je bilo pameti, koliko je moglo biti bolje da nije došlo do raspada države - i danas, jednako kao početkom devedesetih, u najznačajnijim republikama bivše Jugoslavije koje su bile u centru sukoba pre dvadeset godina (mislim na SHS) drastično veći broj stanovnika podržava ideju nezavisnosti i odbacuje kako staru Jugoslaviju tako i bilo kakav oblik udruživanja bivših republika (i pokrajina).

Gde ti vidiš moju jugonostalgiju. Niti ja zagovaram bilo kakvo ujedinjavanje ali ni glupo nacionalističko da nećemo ništa zajedno čak ni da trgujemo.
A da li misliš da su oni

jugonostalgičari
Na stranu tvoja opsesija proizvodnjom, kao da je to jedini zamajac i pokazatelj efikasnosti ekonomije

ne nije proizvodnja već izdavanje poslovnog prostora, kriminal i švec
to se od jednog kriptokomuniste dalo očekivati

kripto znači šifrovani, pa bi onda ovo što si lupio bilo šifrovani ili skriveni komunista. Pa ako si to meni uputio bio jesam a sada nisam član stranke sa komunističkim imenom i to kažem ne krijući se iza kao što to rade nacionalisti koji iza nacionalizma skrivaju svoj šovinizam.
Ono što je meni zabavno je tvoja nepopravljiva jugonostalgija

ono što je meni tužno je koliko su ljudi bez zdrave pameti pa bi i pored svih zala koje je nacionalizam i šovinizam ovoj zemlji i drugim zemljama doneli i dalje nastavili po istom. Verovatno misle i dalje da oni pričaju nacionalne bajke i mitove a drugi da ginu kao što je već viđeno.
tyson tyson 18:24 10.04.2011

Re: pusti snovi



Tačno sam znao da ćeš da se nađeš prozvanim i kritikovanim

Milan Karagaća
Gde ti vidiš moju jugonostalgiju. Niti ja zagovaram bilo kakvo ujedinjavanje ali ni glupo nacionalističko da nećemo ništa zajedno čak ni da trgujemo.

Ma nije sramota biti jugonostalgičar, ne moraš da se pravdaš ili da reteriraš. To je legitiman stav, koji se veoma da braniti argumentima i logikom.


ne nije proizvodnja već izdavanje poslovnog prostora, kriminal i švec

Ne nego recimo usluge.


kripto znači šifrovani, pa bi onda ovo što si lupio bilo šifrovani ili skriveni komunista. Pa ako si to meni uputio bio jesam a sada nisam član stranke sa komunističkim imenom i to kažem ne krijući se iza kao što to rade nacionalisti koji iza nacionalizma skrivaju svoj šovinizam.

Skriveni, ne šifrovani

I ovde se braniš; pa šta i ako jesi komunista, učlanjeni ili neučlanjeni. Zašto to što sam napisao doživljavaš kao kritiku? Ja nisam napisao da je loše biti komunista (doduše nisam to ni hvalio, ali ti odmah u pravdanje).


Ono što je meni zabavno je tvoja nepopravljiva jugonostalgija

ono što je meni tužno je koliko su ljudi bez zdrave pameti pa bi i pored svih zala koje je nacionalizam i šovinizam ovoj zemlji i drugim zemljama doneli i dalje nastavili po istom. Verovatno misle i dalje da oni pričaju nacionalne bajke i mitove a drugi da ginu kao što je već viđeno.

A zašto odmah zajednici suprotstavljaš nacionalizam? OK, ima logike imajući u vidu kako je do raspada države došlo, ama možda postoje još neki argumenti protiv zajedničke države kako nekada tako i sada - previše političkih izazova, tenzije raznih vrsta (nacionalne su samo jedna), mentaliteti, nasleđa prošlosti, predrasude, strahovi, nedovoljno obrazovanje kritičnog broja stanovnika, itd, itd.

Mislim da je malo naivno tumačiti iznenadni raspad bivše države samo naglim i neobjašnjivim iracionalnim divljanjem nacionalnih strasti.




gedza.73 gedza.73 14:18 10.04.2011

Tenkić po tenkić-kućica

Srbija će sa Kuvajtom potpisati sporazum o remontu 149 tenkova proizvedenih u bivšoj SFRJ ,a u tom poslu, pored srpskih, trebalo bi da učestvuju i hrvatske i slovenačke firme.

Tim remontovanim tenkovima će se izgraditi novi putevi, kuće, obradititi njive i voćnjaci.



dragan7557 dragan7557 17:05 10.04.2011

Re: Tenkić po tenkić-kućica

zašto veličate ubijanje,


Srbija će sa Kuvajtom potpisati sporazum o remontu 149 tenkova proizvedenih u bivšoj SFRJ ,a u tom poslu, pored srpskih, trebalo bi da učestvuju i hrvatske i slovenačke firme.


Tim remontovanim tenkovima će se izgraditi novi putevi, kuće, obradititi njive i voćnjaci.

Ja ga ne veličam.Već neko drugi.
Zelenašenje je unosan posao,


Toliko je pos'o da se u bilo kojoj EU državi, kaznjava dugogodišnjom robijom, pod uslovom da poslovni partner ne ucmeka kreativnog biznismena.


cerski
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 17:20 10.04.2011

Re: Tenkić po tenkić-kućica

Kao da u EU državama nema zelenašenja... U stvari, rekao bih da u državi u kojoj toga nema, ili je jedini način doći do novca, da u toj državi nešto ozbiljno nije u redu. Čak i da se želi izaći u susret dužniku, to se ne radi "kokanjem" poverilaca, a to se uporno radi i danas, mada ne i bukvalno - dovoljno je da poverilac propadne ili umre čekajući naplatu (pomenuli ste PDV). Tako da nedostaje jasna odrednica: Šta se, uopšte, hoće? Osim neprestane pljačke najsiromašnijih...
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:23 10.04.2011

*

Države nastale na razvalinama SFRJ muče iste muke: korupcija, ekonomski sunovrat, društveno raslojavanje, nedovršen politički sistem, kriminal i siromaštvo ogromnog broja stanovništva, opšte su karakteristike svih osim Slovenije.

Bojim se da ne pratiš aktuelna dešavanja u Sloveniji, zbog čega ova tvrdnja na žalost nije tačna.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:39 10.04.2011

Re: *

Jelica Greganović
Države nastale na razvalinama SFRJ muče iste muke: korupcija, ekonomski sunovrat, društveno raslojavanje, nedovršen politički sistem, kriminal i siromaštvo ogromnog broja stanovništva, opšte su karakteristike svih osim Slovenije.

Bojim se da ne pratiš aktuelna dešavanja u Sloveniji, zbog čega ova tvrdnja na žalost nije tačna.

Pa što odmah ne dopuni Jelice.Ja sam Sloveniju izuzeo samo po tome što su tamo veće plate i penzije,da je BDP 48,477 milijardi a Srbija ima 42,984 ili Makedonija koja je po broju stanovnika i teritoriji približna Sloveniji svega 9,221 milijardu dolara.Te da je Slovenija u EU a sve ostale se tek upinju da tamo stignu.
A to koliki je stepen korupcije,kriminala i ostalo očekujem da nam ti kažeš.
antemuralis_ortodoks antemuralis_ortodoks 23:01 10.04.2011

Re: *

Bojim se da ne pratiš aktuelna dešavanja u Sloveniji, zbog čega ova tvrdnja na žalost nije tačna.


Jel to Mecingerovština došla na naplatu .
milisav68 milisav68 14:46 10.04.2011

Koja je uloga sove?

Kad primitivci uzjašu na vlast
Ispada iz igre dostojanstvo i čast
Jer kao *ovna kroz kanalizaciju
Plivaju komunisti kroz privatizaciju
Bivši generali kroz demokraciju
Bivši pacifisti kroz mobilizaciju
Prijatelju, prijatelju....
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:46 10.04.2011

Re: Koja je uloga sove?

milisav68
Kad primitivci uzjašu na vlast
Ispada iz igre dostojanstvo i čast
Jer kao *ovna kroz kanalizaciju
Plivaju komunisti kroz privatizaciju
Bivši generali kroz demokraciju
Bivši pacifisti kroz mobilizaciju
Prijatelju, prijatelju....

Prijatelju, prijatelju...... ne znam koga i gde šalješ ali bi bilo dobro da priupitaš Ramba koji su to što su uzjahali na vlast,kojoj grupi pripadaju. Kako vidimo sami se deklarišu kao veliki antikomunisti,partiote, nacionalisti..
milisav68 milisav68 21:45 10.04.2011

Re: Koja je uloga sove?

Milan Karagaća

Prijatelju, prijatelju...... ne znam koga i gde šalješ ali bi bilo dobro da priupitaš Ramba koji su to što su uzjahali na vlast,kojoj grupi pripadaju. Kako vidimo sami se deklarišu kao veliki antikomunisti,partiote, nacionalisti..

Ma ne teram ja nikoga, nego je Rambo lepo opisao situaciju.A ti antikomunisti, patriote i nacionalisti, nisu došli sa Marsa, nego su svi imali dugogodišnji staž u komunističkoj partiji, i svi su bili na nekakvim funkcijama.Razlika je samo, što su onda bili "gazde" de facto a sada su oni (ili njihova deca) gazde i de jure.
Saradnja nikada nije prekidana, samo su se menjali "poslovi", od šverca oružja, nafte, cigareta....do pranja para.Danas osnivaju zajedničke kompanije i njima ne treba Brisel da bi se sretali, nego kao izgovor da bi "dobili" sledeće izbore.


sentinel26 sentinel26 17:01 10.04.2011

Primjena

Halštajnove doktrine uz prividnu saglasnost Slovenije i uz neodgovorno kršenje CEFTA sporazuma ima prvenstveno za cilj pomoć trima vladajućm oligarhijama da ostanu na vlasti bar još jedan mandat.

Drugo, ovi navodni sporazumi na čije poštovanje nijesu ni obavezni, treba da pred Evropom pokriju neke slabosti koje postoje isključivo zbog nesposobnosti aktuelnih vlastodržaca.

Osim uspješnog povlačenja kriminalaca i ubica sa "zimovanja" iz Croatie, pranje novca je jedino što za sada funkcioniše na liniji osovine primjenjene doktrine.

Slovenačkim tajkunima i političarima prijeti opasnosti da budu uhvaćeni na djelu i proskribovani sa direktnim sankcijama prema državi (Janšina korupcionaška oružana afera se još krčka u loncu ), pa bi i ona nužno postala njihov neprijatelj.

Onima koji se okupljaju oko tenkova bih poručio - cmačite se do mile volje ali što dalje od mene.
Daleko vam lijepa kuća.
dragan7557 dragan7557 17:30 10.04.2011

Re: e vala neću ni ja

Halštajnove doktrine

Što što ne pre'stavi ovog dičnog Nacistu, kad ga već pominješ, već uvaljuješ nedovršeno meni.

Walter Halstein


cerski
sentinel26 sentinel26 17:49 10.04.2011

Re: e vala neću ni ja

dragan7557
Halštajnove doktrine

Što što ne pre'stavi ovog dičnog Nacistu, kad ga već pominješ, već uvaljuješ nedovršeno meni.
Walter Halstein
cerski

Nijesam ga pomenuo zbog nacizma već zbog doktrine ("osovine" ) koja je često upotrebljavana i upotrebljava se i od nenacista, nekima korist privremeno donosila, ali nikada njena primjena nije izašla na dobro, pa neće ni sada.

Ono na šta ovi računaju jeste mogućnost njene transformacije u nešto drugo ("pozitivno" ), no postoje jasni dokazi (veoma poznati kompletnoj tri-jadi ) da se ta transformacija ne može dogoditi.

Toliko ja o toj doktrini.
Fine.
freehand freehand 18:19 10.04.2011

Re: e vala neću ni ja

sentinel26
dragan7557
Halštajnove doktrine

Što što ne pre'stavi ovog dičnog Nacistu, kad ga već pominješ, već uvaljuješ nedovršeno meni.
Walter Halstein
cerski

Nijesam ga pomenuo zbog nacizma već zbog doktrine ("osovine" ) koja je često upotrebljavana i upotrebljava se i od nenacista, nekima korist privremeno donosila, ali nikada njena primjena nije izašla na dobro, pa neće ni sada.

Ono na šta ovi računaju jeste mogućnost njene transformacije u nešto drugo ("pozitivno" ), no postoje jasni dokazi (veoma poznati kompletnoj tri-jadi ) da se ta transformacija ne može dogoditi.

Toliko ja o toj doktrini.
Fine.

A što bi Halštajna i njegovu doktrinu i pominjao u vezi nacizma?
I šta ti uiopšte znači da je ta doktrina "često upotrebljavana i od nenacista"?
Što reko Vučko - može li neki link ili refernenca?
To bi, indirektno impliciralo i posedovanje i upotrebu vremeplova od strane nacista, što bi, opet, davalo nadu da se jedan takav pribavi za druga Karagaću, da ga opet vratimo na Slet '64...

BTW, Cerski, daj neku pikanteriju o tom dičnom nacisti, plz. Očigledno da vas dvojica znate nešto što je nama neiniciranima nepoznato, pa da se dokopamo neke mrvice sa te trpeze znanja, ako je ikako moguće?
expolicajac expolicajac 20:26 10.04.2011

Re: e vala neću ni ja

što je nama neiniciranima

Jel moguće da je Cerski "mason", ko Ćirko iz Šojića.
dragan7557 dragan7557 20:43 10.04.2011

Re: e vala neću ni ja


BTW, Cerski, daj neku pikanteriju


Pa postade Prvi precednik Evropske Komesije 1958-1967 oreteče EEZ ili EU.

Anglosaksonska štampa ga beleži kao Nazi Lawyer u vezi sa rasističkim Nirnberškim Zakonima Hitlerove Nemačke.

Pikanterija u vezi sa ovim Licem ima kol'ko o'š. Taj ti je nešto ko Titov princ naslednik Stane Dolanc (1976, je Zapadna štampa objavila činjenicu da je Stane bio član Hitler Jugenda.

cerski
dragan7557 dragan7557 20:44 10.04.2011

Re: e vala neću ni ja

expolicajac
što je nama neiniciranima

Jel moguće da je Cerski "mason", ko Ćirko iz Šojića.

Al' svakako nisam član beogracke lože.

cerski
expolicajac expolicajac 20:53 10.04.2011

Re: e vala neću ni ja

Al' svakako nisam član beogracke lože.

Nemoj da se ljutiš i ja sam sa oni Šoom dobar još od 1598 godine
niccolo niccolo 21:34 10.04.2011

Re: e vala neću ni ja

Anglosaksonska štampa ga beleži kao Nazi Lawyer u vezi sa rasističkim Nirnberškim Zakonima Hitlerove Nemačke.

Eto, tu se čovek lepo dokazao, pa su ga zato i birali za prvog precednika, jel tako ?
dragan7557 dragan7557 22:12 10.04.2011

Re: e vala neću ni ja

expolicajac
Al' svakako nisam član beogracke lože.

Nemoj da se ljutiš i ja sam sa oni Šoom dobar još od 1598 godine

Ako, ako, ne ljutim se.

cerski
freehand freehand 22:21 10.04.2011

Re: e vala neću ni ja

expolicajac
što je nama neiniciranima

Jel moguće da je Cerski "mason", ko Ćirko iz Šojića.

Ne znam kakva je organizacija u pitanju, ali tvrdim da je neko više znanje u pitanju.
Alister Krouli Bloga b92.
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:26 10.04.2011

Najnoviji podaci

Blic
“EK: Nezaposlenost u Srbiji dostigla 20 odsto
BRISEL - Evropska komisija objavila je najnoviju procenu ekonomskog oporavka na zapadnom Balkanu u kojoj se kao jedan od najvećih problema navodi nezaposlenost, a rekorder u region je Bosna i Hercegovina sa 42,7 odsto nezaposlenih radno sposobnih građana.
Stopa nezaposlenosti u Srbiji dostigla je 20 odsto, Hrvatskoj 11,8 odsto i u ojetnom je padu u odnosu na raniji period, dok je Makedonija u prošloj godini imala 32,1 odsto nezaposlenih, Albanija 13,7, Crna Gora 12,1 odsto.
Rekorder po stopi inflacije u 2010. godini bila je Srbija, gde je rast cena dostigao 10,3 odsto, dok je u Crnoj Gori iznosila svega 0,5 odsto, Hrvatskoj jedan odsto, Makedoniji 1,6, BiH 2,1, Albaniji 3,6 i na Kosovu 3,5 odsto.
EK ističe se da do ponovnog porasta inflacije na zapadnom Balkanu došlo zbog poskupljenja hrane i sirovina, posebno nafte na svetskom tržištu.
Ekonomski oporavak na zapadnom Balkanu u prošloj godini bio je neujednačen, jer je u Srbiji rast BDP-a dostigao skromnih 1,8 odsto, a u Hrvatskoj je došlo do pada BDP-a od 1,2 odsto.
Crna Gora je zabelježila rast BDP-a za 1,1 odsto, BiH 0,9, Makedoniji 0,7, a Kosovo za 4,6 odsto, dok je Albanija prevazišla krizu bez recesije i dostigla rast BDP-a od dodatnih 5,7 odsto u poslednjem tromesečju 2010, a u celoj godini od 4,1 odsto".
EK navodi da je do rasta ekonomije i BDP-a u regionu došlo prvenstveno zahvaljujući rastu izvoza, što je dovelo i do smanjenja spoljnotrgovinskog deficita.”
dragan7557 dragan7557 22:13 10.04.2011

Re: Najnoviji podaci


“EK: Nezaposlenost u Srbiji dostigla 20 odsto

Verovatno u daljoj prošlosti.

cerski
rade.radumilo rade.radumilo 22:48 10.04.2011

Niste sve pojeli!

1. Službeno sam makar nedlju dana u toku meseca u BiH (u Federaciji). Završimo posao za taj dan, odemo do hotela da ostavimo laptopove, presvučemo se i nađemo se u foajeu, kako bi grupno otišli negde na večeru. Sednemo u restoran, dočeka nas konobarica, koja ima taman godina da je u vreme pokolja u bivšoj SFRJ bila devojka i lako je mogla biti silovana od bilo koje od prolazećih naoružanih bandi nazvanih "vojskama".
Glavna briga joj je što koleginice koje vode brigu o liniji nisu dovoljno jele!

2. Uđem u prodavnicu da kupim neke "gegice," kako to tamo zovu, za bebu. Kartica nešto zahebava, pa zamolim prodavačicu da me sačeka dok odem do banke da promenim eure. Tu se zadesi čovek koji im isporučuje robu i ponudi se da mi promeni 50 eura. Kako 50 eura nije punih 100 bosanskih maraka, pita me imam li kune ili dinare da mu dodam do 100 maraka. Imao sam i kune i dinare, pa završismo transakciju...
antemuralis_ortodoks antemuralis_ortodoks 22:52 10.04.2011

paki i paki

još samo da je tvrd ko štafeta kako reče drugarica Veselinov,pa bi sve isto bilo ko i 70tih.
sad će svi oni kojima su roditelji ostavili u nasledstvo mesta u diplomatiji a morali da zbog hude sudbine moljakaju za grantove,doći na svoje. evo Briselske komisije ko neizborne sinekure za MPP, al će da se osinekurišu,obemweišu a bogami i ozrakomlatišu neafirmisana deca bivših funkcionera.Briel kao nova kominterna i savet federacije, nova nedemokratska institucija za "planiranje napretka" ,svi će državni planeri , soljači pameti ispraznim floskulama doći na svoje.evo SIZova, evo društvenopolitičkih organizacija. Ko je pametan nek se odma vata USA,Kanade,GB,Australije, a u nuždi Kine,Rusije.(Brazil i Kuba samo na par meseci zbog Komsolomki) EU postaje mrtvorođenče, europski ustav , Kardeljev iz 74 , a stari dobri komunjara Barozo postaje EU Kiro prosviro Gligorov,samo da mi je znati kome će uturit trostruki orden evropskog heroja ,verovatno Berluskoniju pošto ima iste priplodno/kopulativne afinitete ko i Broz (a možda je i ocu pojeo svinjsku glavu) .
Bog da nas sačuva i sakloni i privede poznaniju Jeffersona i Madisona

blogov_kolac blogov_kolac 00:07 11.04.2011

pobrkani loncici

Uvodni tekst precesto mesa uzroke i posledice pa zato po meni imamo smesu preciznih podataka i pogresnih zakljucaka. Mnogo je pravilnije reci da su sve ex-SFRJ republike (neke manje, neke vise) pretrpele ogromnu stetu sto je ta zemlja na silu pokusala da se "ocuva", a ne zbog njenog raspada!!! Kako drugacije onda objasniti da su ubedljivo najbolje prosli upravo Slovenci koji su se od nje najranije otcepili i najtemeljnije se odrekli njenog nasledja (sistemski), a proces njenog totalnog raskida veza sa Beogradom (u smislu svejugoslovenske prestonice) trajao samo par nedelja/meseci. Kako drugacije objasniti da su Ceska i Slovacka odlicno prosli gde niko nikoga ni najmanje nije prisiljavao da ostane? Kako drugacije objasniti da su od svih ex-SSSR republika (ubedljivo) najbolje prosle ne one koje su se po inerciji i dalje drzale Moskve (u prvoj fazi raspada SSSR postojala je cak i tzv Zajednica Nezavisnih Drzava), vec upravo tri pribalticke republike Litvanija, Letonija i Estonija koje su poput Slovenaca kod nas, glavom bez obzira pobegle od prethodnog sistema i drzave?

Takodje, u tekstu postoji ozbiljna greska u percepciji. Samo u slucaju Slovenije i Makedonije ima logike uporedjivati 1989 i 2011, a kod ovih drugih koji su doziveli ratnu "kataklizmu" stvari treba porediti od Dejtona do danas (za Srbiju, Crnu Goru, kao i Kosovo ako i njega hocete da posmatrate odvojeno - verovatno je 1999 jos pravilniji kamen-medjas u odnosu na koji ima uopste smisla praviti poredjenja). A gledano u tim okvirima, zapravo sve ove republike su (dosta) napredovale (Makedonija najsumljivija, ali njen slucaj je visestruko specifican).

Dakle glavni problemi u republikama bivse drzave nisu nastali kada su resili npr da prestanu da zajedno sklapaju te profitabilne tenkove, vec kada je nekome palo napamet da tim istim tenkovima moze na silu zaustaviti i promeniti istoriju.
Milan Karagaća Milan Karagaća 09:43 11.04.2011

Re: pobrkani loncici

Mnogo je pravilnije reci da su sve ex-SFRJ republike (neke manje, neke vise) pretrpele ogromnu stetu sto je ta zemlja na silu pokusala da se "ocuva", a ne zbog njenog raspada!!!

možda je bolje reći da je problem u tome što se umesto dogovornog razlaza, koji je bio moguć,uporno insistiralo na prekomponovanju po nečijoj volji i po cenu rata.
Kako drugacije onda objasniti da su ubedljivo najbolje prosli upravo Slovenci koji su se od nje najranije otcepili i najtemeljnije se odrekli njenog nasledja (sistemski), a proces njenog totalnog raskida veza sa Beogradom (u smislu svejugoslovenske prestonice) trajao samo par nedelja/meseci.

Slovenija je i u SFRJ bila u svakom pogledu ispred ostalih.Da je bilo dogovornog razlaza i drugi ne bi imali toliko štete.Uostalom, ni Slovenci nisu hteli da se potpuno odvoje već su nudili sve opcije uključujući i asimetričnu federaciju, konfederaciju, savez država. Znaju Slovenci da je ovaj prostor u privrednom pogledu veoma povezan. Uostalom, Slovenija i sada ima najbolje odnose sa Srbijom u svakom pogledu.
Kako drugacije objasniti da su Ceska i Slovacka odlicno prosli gde niko nikoga ni najmanje nije prisiljavao da ostane?

samo time što su se ljudi ljudski razišli i nastavili normalnu ekonomsku i svaku drugu saradnju.
Kako drugacije objasniti da su od svih ex-SSSR republika (ubedljivo) najbolje prosle ne one koje su se po inerciji i dalje drzale Moskve

kako objasniti da Rusija kao najveća i uz činjenicu da je van Rusije ostalo preko 20 miliona Rusa nije ratovala niti je podstrekavala te Ruse koji ostaju u otcepljenim državama da ratuju.
Dakle glavni problemi u republikama bivse drzave nisu nastali kada su resili npr da prestanu da zajedno sklapaju te profitabilne tenkove, vec kada je nekome palo napamet da tim istim tenkovima moze na silu zaustaviti i promeniti istoriju.

tu se slažem, uz napomenu da je ipak poznato ko je bio taj koji je tenkovima hteo da nametne svoje rešenje svima ostalima.Eto to nam baš ne ide u prilog, a verovatno će biti povod da me neki odmah napadnu da sam izdajnik, jer mi Srbi nismio ništa krivi, sve su krivi drugi.Ipak, istina treba da bude iznad svega.A oni kojima nije jasno i koji su toliko velike patriote i nacionalno svesni, a uz to i veliki ljubitelji braće Rusa, neka razmisle kako su se Rusi poneli tokom raspada SSSR-a a mogli su da su bili kao neki veliki Srbi da uđu u građanski rat u kome bi izginulo više miliona ljudi Rusa i ostalih.
antemuralis_ortodoks antemuralis_ortodoks 13:39 11.04.2011

Re: pobrkani loncici

kako objasniti da Rusija kao najveća i uz činjenicu da je van Rusije ostalo preko 20 miliona Rusa nije ratovala niti je podstrekavala te Ruse koji ostaju u otcepljenim državama da ratuju.
Rusi nikad ne misle kratkoročno,nije im bitan prostor/vreme u svakom trenutku.Imaju dovoljno prostora da implodiraju i da se konsoliduju. Ukraina pre svega je sada samo trošak za zapad. Oni se troše na strahu od rusa i potrošit će se.Ukraina ne može da se integrira u EU jeftino. previše bi to koštalo EU, a i da uđe bilo bi Rusa u EU više nego slovaka,čeha i mađara zajedno.Ovako Ukraina košta EU/zapad i jednom će da uđe u "rezanje troškova" kad bliski istok/azija budu sisali previše. Rusi su nasuprot EU od ukraine napravili profit jel su podigli cene robe/energenata koje im prodaju.Osim toga rusija uvek štela posao "svojim " ljudima.Za dvadeset godina rusija će veropvatno bit ekonomski potkovvana država čiji će se bdp znatno razlikovat od Ukrainskog koja će se izgubit u dokazivanju da je zapad.Rusija je daleko od demokratske zemlje ali ima kapitalizam koji šljaka. A kapitalizam vremenom rađa i demokraciju .Ukraina i bjelorusija će se istrošit u opeskurnim "proeuropskim" diktaturama koje neće stvorit ekonomiju/kapitalizam i čiji će se poredak/sistem/teritorija urušit ko sfrj.
blogov_kolac blogov_kolac 14:40 11.04.2011

Re: pobrkani loncici

Sada vidim da vi uopste niste osoba sa kojom imam bas dijametralno suprotne stavove oko raspada SFRJ, ali vi ste sami mnogo vise krivi za tu prvobitnu konfuziju jer su mnogi vasi upotrebljeni (precizni) podaci i (opstepoznate) cinjenice bili u uvodnom tekstu ostavljeni tek tako bez neophodnih dodatnih pojasnjenja i iznosenja sireg konteksta, pa su se izmedju redova nametali i neki zaključci maltene suprotni stvarnom stanju stvari.

...Slovenija je i u SFRJ bila u svakom pogledu ispred ostalih...
Kada sam bio pominjao napredak raznih Slovenija i Estonija, mislio sam tu na njihov napredak u odnosu na njih same pre dobijanja nezavisnosti, a ne u odnosu na razne Makedonije, Kirgistane i sve ostale sa kojima su bili u zajednickim drzavama. Ovo ostalo sto ste naveli oko toga sve stoji, a vredi podsetiti da je zvanicna Srbija sa prezirom odbijala jednom za drugom sve (racionalne u datim okolnostima) inicijative iz Slovenije tipa asimetricne federacije, konfederacije, demokratskog razdruzivanja... ne zato sto nije bila zadovoljna nekim konkretnim resenjima, vec zato sto je u startu negirala Slovencima pravo da se o takvim stvarima uopste i diskutuje, i u vreme kada se u Evropi rusio Berlinski zid Miloseviceva SR Srbija se uhvatila ko pijan plota ni manje ni vise nego Lenjinovog koncepta "demokratskog centralizma" iz 1917!? Verovali ili ne, kada mi danas neko pomene Milosevica i Hag ja se umesto onog maratonskog (skoro tragikomicnog) procesa, prvo prisetim jeseni 1991 kada je u tom istom Hagu Evropa pokusala "uzmi ili ostavi" racionalnom ponudom o prestruktuiranju Jugoslavije da prekine zapoceti rat, koju je cak i Momo Bulatovic prihvatio u ime Crne Gore, a koju je minirao iskljucivo Milosevic insistiranjem na iracionalnom stavu "Da Jugoslavija nije nastala potpisom pera, pa potpisom pera ne moze biti ni ukinuta"!?!!?!

...kako objasniti da Rusija kao najveća i uz činjenicu da je van Rusije ostalo preko 20 miliona Rusa nije ratovala niti je podstrekavala te Ruse koji ostaju u otcepljenim državama da ratuju...
Srbo-patriJotsko objasnjenje je da su Mihail Gorbacov i Boris Jeljcin najveci veleizdajnici u vaskolikoj istoriji kosmosa. Ali naravno, pravo pitanje nije zasto Rusi nisu ratovali tih 90'ih (tako idiotsko pitanje muci samo nase kvazigeopoliticare cija nas "pamet" onako svojski upropasti) - vec zasto MI JESMO!? Uzgred budi receno, Rusija kao stalna clanica SB, ali i druga najveca nuklearna sila na planeti, ono sto bi na terenu "oslobodila" mogla je i da zadrzi na silu (za razliku od nas), a mnoge od bivsih SSSR republika su u kontinuitetu vekovima unazad bile u njenom sastavu kao njena unutrasnja teritorija, pa je bivsi Sovjetski Savez sa puno razloga u celom svetu narodski bio zvan Rusija, kao sto i dan danas Britaniju mnogi zovu Engleska. Dakle Moskva (Rusi) je imala neuporedivo vise "argumenata" da osporava neciju drzav(otvor)nost tamo nego Beograd (Srbi) Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, Podgorici, Skoplju... Pogledajmo samo odnos sa ubedljivo drugom po velicini SSSR republikom Ukrajinom kroz prizmu ludila koje je ovde bilo zavladalo: za "Kijevsku Rusiju" je istorijski mnogo ispravnije reci da je bila kolevka ruskog naroda i drzave nego za Kosovo u odnosu na Srbe i Srbiju, dok je nacin na koji je iz Rusije izdvojen i Ukrajini pripojen strateski izuzetno vazan Krim (gde su Rusi uzgred vecina) je neuporedivo kontroverzniji od principa na kojima su iscrtavane tzv AVNOJevske granice Srbije. Ili etnicki princip gde su Rusi i dan danas procentualno dosta brojniji u najrazvijenijoj Estoniji i prirodnim bogatstvima najbogatijem Kazahstanu nego sto su Srbi na teritoriji danasnje Hrvatske ikada bili. Naravno, bilo je tokom raspada SSSR i pojedinih ratnih epizoda (najveca u Ceceniji) i izvesnog ruskog neprincipijelnog i kontraproduktivnog podstrekivanja sunarodnika (mislim ne Pridnjestrovlje u Moldaviji), ali na nivou proporcija koliki su bili SSSR, Rusija i ta krizna zarista (a kolika su mogla da budu da se u Kremlju vodila suluda "tenkovska" politika zaustavljanja na silu istorijskih procesa), i kako je to izgledalo u slucaju Srbija & ex-YU - sve je to bilo bukvalno zanemarljivo.

...uz napomenu da je ipak poznato ko je bio taj koji je tenkovima hteo da nametne svoje rešenje svima ostalima.Eto to nam baš ne ide u prilog,...
Da se razumemo, kada je rec o krvavom raspadu SFRJ, tvrditi:
SRBI SU bili /// za sve /// KRIVI
je ne samo pogresno, vec i neozbiljno. Ali na istu temu konstatovati:
BEOGRADSKI REZIM je bio /// ubedljivo najvise /// ODGOVORAN
je ne samo ispravno, vec i uslov ozbiljnosti neke diskusije na tu temu, ako se toj temi pristupi racionalno i nepristrasno, kolikogod bolelo to nas.
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:51 11.04.2011

Re: pobrkani loncici

Da se razumemo, kada je rec o krvavom raspadu SFRJ, tvrditi:
SRBI SU bili /// za sve /// KRIVI
je ne samo pogresno, vec i neozbiljno. Ali na istu temu konstatovati:
BEOGRADSKI REZIM je bio /// ubedljivo najvise /// ODGOVORAN
je ne samo ispravno, vec i uslov ozbiljnosti neke diskusije na tu temu, ako se toj temi pristupi racionalno i nepristrasno, kolikogod bolelo to nas.

Upravo tako.
Bili Piton Bili Piton 14:53 11.04.2011

...



Države bivše Jugoslavije, osim Slovenije, načelno podržavaju ideju o zajedničkim ambasadama kao što to imaju skandinavske zemlje


Nisam siguran da skandinavske zemlje po pravilu imaju zajedničke ambasade, sad sam na brzinu proverio za Beograd i London i u oba slučaja ambasade Švedske, Norveške i Danske su na različitim adresama. Ono što je Skandinavcima zajedničko je avio-kompanija, jedna od najprestižnijih u svetu.

Ipak, da nam je mrvica njihove praktičnosti i impersonalnosti gde bi nam kraj bio....
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:30 11.04.2011

Re: ...

Bili Piton


Države bivše Jugoslavije, osim Slovenije, načelno podržavaju ideju o zajedničkim ambasadama kao što to imaju skandinavske zemlje


Nisam siguran da skandinavske zemlje po pravilu imaju zajedničke ambasade, sad sam na brzinu proverio za Beograd i London i u oba slučaja ambasade Švedske, Norveške i Danske su na različitim adresama. Ono što je Skandinavcima zajedničko je avio-kompanija, jedna od najprestižnijih u svetu.

Ipak, da nam je mrvica njihove praktičnosti i impersonalnosti gde bi nam kraj bio....

U Berlinu su svi u jednoj prelepoj modernoj građevini koju su zajednički sagradili. Naravno svako ima svoj ulaz i prostorije ali je zgrada zajednička i zajednički zajednički troškovi. Više od toga je model i politička poruka o saradnji država ovog regiona.Svakako, ima i ekonomskih razloga jer je jedna zgrada jeftinija nego da prave četiri.
sentinel26 sentinel26 21:34 11.04.2011

Lažna ponuda - lažni "odgovori"

Države bivše Jugoslavije, osim Slovenije, načelno podržavaju ideju o zajedničkim ambasadama kao što to imaju skandinavske zemlje,a Beograd je uputio inicijativu i čeka odgovore iz komšiluka.


Prijatelju,
za ovo nema ozbiljnih dokaza.

Ponuda predsednika svih Srba i Srbije je neozbiljna, data je u situaciji kada je pogoršala svoje odnose sa susjedima i ima za cilj da malo zamagli nezavršetak sukcesije i podjele zajedničke imovine.

Vladajuća garnitura nema volje ni moći da taj proces okonča onako kako mora već čeka zadnji trenutak kada će EU to postaviti kao jedan od uslova (Srbiji, ostalima neće jer su već dokazali da nema njihove krivice ).
Dokazano je da ova sadašnja srpska vlada sve što radi (osim ličnog bogaćenja ), radi pod moranjem.

Dok se taj proces ne okonča nema uslova za razgovore o toj temi.

Nije poznato koja je to vlada obnarodovala "načelni" pristanak.

Naprotiv, čuo se i vrlo precizan odgovor:

"Prvo međusobni odnosi kao u Skandinaviji pa onda razgovori o zajedničkim ambasadama".
ljuboten ljuboten 07:38 12.04.2011

Odgovora ima

„Sada sve novonastale državice imaju i isti cilj - novi zajednički krov pod imenom EU, gde će se, kad-tad, ponovo naći etnički preuređena bivša SFRJ. Da li je ovakav cilj dovoljan da opravda žrtve, i ljudske i materijalne, koje je raspad Jugoslavije doneo, pitanje je na koje nikada neće biti dat odgovor jer niko pametan nema odgovora a budale ionako ne to interesuje.“
Odgovora ima, samo što oni koji ga znaju nisu imali vlast ni tada ni sada, a onima kojima je do vlasti, sasvim im je prihvatljiv bio rat (primetite kako od toga danas žive većina Hrvata, kao što su to činili nekada Srbi), jer je prinošonje žrtava ritual koji je još uvek živ u ljudskoj podsvesti.
No, šta bi bilo kada bi ovde pisali oni koji znaju zašto je došlo do rata, kada je daleko veći broj onih koji će iz neznanja tvrditi da i oni imaju svoje mišljenje, pa će lagati i sebe i one koji još manje znaju od njih, a oni su uvek u većini, koji zbog mentalne inertnosti i lenjosti, a to znači zbog nezadovoljsva samim sobom, mržnja im je bliža srcu, a pogrešno rasuđivanje u glavi, pa su im uvek neki drugi krivi.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana