Ekonomija

Jedan predlog za likvidnost

Saša Radulović RSS / 10.04.2011. u 22:56

Naša privreda je hronično nelikvidna. Još od 1994.godine. Ovo je bilo najvažnije pitanje i najveći problem i  2001. godine, pre privatizacije, i na žalost, ovo je najveći problem i dan danas. Hroničan nedostatak obrtnog kapitala je kamen oko vrata privrede koji čini poslovanje gotovo nemogućim. Umesto da se bavimo ovim problemom, mi smo se bavili i dalje se bavimo svim drugim problemima. Verovanto ne samo zato što je ovaj problem težak, već i zato što se u nelikvidnoj privredi najlakše lovi u mutnom. A za to smo stručnjaci.

Ko je najveći izvor i generator nelikvidnosti? Država, javna preduzeća, ali i privatni monopolisti.

 
Ulazak u privatizaciju pre rešenja ovog problema je jedan od razloga što su rezultati privatizacije katastrofalni. Drugi razlozi su: neizgrađena ostala zakonska regulativa, nesređen katastar, koji je nesređen i dan danas, nedefinisana državna svojina, nedefinisano pravo korišćenja građevinskog zemljišta, neizgrađene institucije sistema koje traba da se bore sa korupcijom i privrednim kriminalom i njihova politizacija, nerešeno pitanje restitucije, ignorisanje pitanja porekla imovine, nepostojeći mehanizmi za sprečavanje pranja novca, nerešeno pitanje efikasnog korporativnog upravljanja društvenim kapitalom tokom privatizacije itd. Nekako izgleda kao da se stidljivo jačanje institucija sistema koje se bave ovim pitanjima poklapa sa okončanjem postupka privatizacije. Međutim, ovo sve nije tema ovog bloga.
 
Pitanje dugoročne nelikvidnosti, odnosno trajne nesposobnosti plaćanja se rešava stečajem. Novi Zakon o stečaju je predvideo automatski stečaj koji nastupa za privredna društva koja su u blokadi duže od 2 godine. Konačno smo smogli snage da ovo donesemo. Više neće biti privrednih društava koja su u blokadi duže od dve godine. Stečaj forsira rešenje likvidnosti preduzeća: ili kroz bankrotstvo i njihovo gašenje i uklanjanje sa tržišta, ili kroz reorganizaciju i restrukturiranje dugova. Ni ovo nije tema ovog bloga.
 
Tema bloga je naplata potraživanja i jedan predlog za postizanje mnogo bolje efikasnosti naplate potraživanja, posebno potraživanja malih i srednjih preduzeća od velikih. Naplata isporučene robe i pruženih usluga malih i srednjih preduzeća od države, javnih preduzeća i velikih monopolista je ključni problem likvidnosti celog sektora malih i srednjih preduzeća.
 
Kako ovo radi danas? Recimo da ste malo preduzeće i da ste isporučili robu velikom maloprodajnom lancu. Izdate fakturu. Recimo i da ste im na fakturi dali rok plaćanja od 120 dana. To vam je već veliki udarac, ali ste ga progutali i našli neku mršavu računicu da im isporučite robu. Ne samo da vam je udarac to što ste isporučili robu, već i to da ste državi odmah nakon izdavanja fakture morali da platite PDV. Maloprodajni lanac je prodao vašu robu, građani su tu robu platili, većina u kešu, određeni broj kreditnom karticom, a neki i čekom. Maloprodajni lanac vam opravdava rok za plaćanje računajući kao da svi plaćaju čekom pa da ni oni neće dobiti novac dok ček ne dospe. Progutate ovu uvredu zdravog razuma. Šta ćete, morate. Pored ovoga, maloprodajni lacan i uzme vašu fakturu, iskoristi je kao prethodni PDV, i smanji svoju obavezu prema državi.
 
Da podvučem: vi date robu i platite PDV, maloprodajni lanac naplati robu i uštedi PDV. 
 
Dođe taj dan 120, a od novca ništa. Zovete. Ništa. I tako do 320 dana.
 
Gde vam je izlaz? Normalno bi bilo u izvršnom postupku. Podnesete zahtev sudu za naplatu vašeg potraživanja po izdatoj fakturi, tzv. verodostojnoj ispravi. Platite taksu. Sud proveri vašu fakturu i prateću dokumentaciju  i donese rešenje o izvršenju. Dužnik, maloprodajni lanac,  iskoristi svoje pravo iz Zakona o izvršnom postupku, i uloži prigovor. Taj prigovor može da sadrži jednu rečenicu kojom kažu: osporavamo fakturu. Sud na prigovor ukida rešenje o izvršenju i upućuje stranke na parnicu. Sada morate da podnesete tužbu, da platite sudske troškove, advokata itd. da se sudite godinama, da bi na kraju došli do presude. Koju onda možete da izvršite. To je put od verodostojne isprave (fakture) do izvršne isprave (presude).
 
Ko se odluči na ovo? Malo ko protiv maloprodjanog lanca. Protiv države i javnih preduzeća još manje.
 
Ono što je potpuno nelogično u svemu ovome je: dužnik (maloprodajni lanac) je faktički priznao vašu fakturu kada je iskoristio da umanji svoju PDV obavezu. Zakon ovo nije predvideo. Odnosno nije predvideo skraćeni postupak izvšenja u ovom slučaju. U članu 255 Zakona o izvršnom postupku je predviđen skraćeni postupak za menice, obveznice, bankarske garancije i slično. U ovim slučajevima, dužnik ne može tek tako da izbegne obavezu i da uloži prigovor u jednoj rečenici.  Može samo iz razloga iz člana 258. Zakona o izvršnom postupku.
 
Predlog je: da se u član 255. Zakona o izvršnom postupku doda faktura koju je dužnik iskoristio kao prethodni  porez u svojoj PDV prijavi i tako umanjio svoju PDV obavezu.
 
Najavljuje se novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju koji uvodi mnoge novine i koji će sigurno značajno unaprediti naplatu potraživanja. U kombinaciji sa Zakonom o stečaju i automatskim stečajem, ova dva zakona će predstavljati značajan pomak napred i učiniti neplaćanje neisplativim.
 
Međutim, ovaj zakon je već više puta najavljivan, nacrt se nalazi na sajtu ministarstva pravde i ko zna kada će biti donešen. Možda se čekalo da se proda maloprodajni lanac. Ova mala i jednostavna izmena trenutno važećeg Zakona o izvršnom postupku (naravno i njena inkorporacija u predlog novog zakona) bi predstavljala ogroman pomak za mala i srednja preduzeća i naplatu njihovih potraživanja.
 


Komentari (55)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

gordanac gordanac 23:13 10.04.2011

---

Saša Radulović:
Najavljuje se novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju koji uvodi mnoge novine i koji će sigurno značajno unaprediti naplatu potraživanja. U kombinaciji sa Zakonom o stečaju i automatskim stečajem, ova dva zakona će predstavljati značajan pomak napred i učiniti neplaćanje neisplativim.

Međutim, ovaj zakon je već više puta najavljivan, nacrt se nalazi na sajtu ministarstva pravde i ko zna kada će biti donešen


Predlog Zakona o izvršenju i obezbeđenju JE na dnevnom redu Treće sednice prvog redovnog zasedanja

Tekst Pedloga Zakoan o izvršenju i obezbeđenju (mora "download" )
Rasprava u načelu je već završena prošle nedelje, rasprava u pojedinostima (o amandmanima) biće sledeće (nastupajuće) radne nedelje (a Dan za glasanje nakon okončanja cele sednice).

Saša Radulović Saša Radulović 23:21 10.04.2011

Re: ---

Super. Hvala na informaciji.

Predlažem ovaj dodatak za članove 50. i 51.

apectator apectator 07:28 11.04.2011

Re: ---

Saša Radulović
Super. Hvala na informaciji.Predlažem ovaj dodatak za članove 50. i 51.

Gospodja Čomić je poslanik,od skoro će biti i "vlasnik" svog mandata. Znači može samo ako hoće ovaj dobar predlog pretvoriti u amadmane na zakon.Eto lepe prilike da pokaže da ova njena "informativna" intetvencija nije demagoška.Hoće li iskoristiti priliku?
gordanac gordanac 08:04 11.04.2011

Re: ---

apectator
Saša Radulović
Super. Hvala na informaciji.Predlažem ovaj dodatak za članove 50. i 51.

Gospodja Čomić je poslanik,od skoro će biti i "vlasnik" svog mandata. Znači može samo ako hoće ovaj dobar predlog pretvoriti u amadmane na zakon.Eto lepe prilike da pokaže da ova njena "informativna" intetvencija nije demagoška.Hoće li iskoristiti priliku?

Proceduralno, u ovom trenutku nema mogućnosti da bilo ko od poslanika podnese amandman, jer je rasprava u načelu o Predlogu zakona - završena, a amandmani se mogu podnositi DO otvaranja rasprave u načelu.
Poslovnik NSRS predviđa mogućnost za matični (nadležni) Odbor da u danima između završetka rasprave u načelu i otvaranja rasprave u pojedinostima, dakle da Odbor - podnese amandman o kojem se saglasi većinom glasova.
Poslednju reč daju glasovi narodnih poslanika u Danu za glasanje.

Ne smatram davanje informacija nikakvom demagogijom, u tekstu se izrazila sumnja da će Predlog zakona ikada stići do odlučivanja i smatrala sam prirodnim da dam informaciju da je načelna rasprava o Predlogu zakona - već završena.
Da bih mogla da dam svoj stav o ideji koju Saša Radulović izlaže moram da proverim kakve sve posledice bi takav amandman proizveo, i na koji član se tačno odnosi (jer postoji nesaglasje u Sašinom predlogu o članu Predloga zakona) da bih mogla da kažem da li bih ili ne bih glasala za takav ili sličan amandman kada bi (i ako bi) bio predložen.
Informacije o proceduri za podnošenje amandmana u ovom trenutku takođe ne smatram demagogijom, ali - svakome je na volju da o tome ima stav.
tsunade tsunade 08:19 11.04.2011

Re: ---

predstavnike ds mnoga neprijatna pitanja cekaju u predizbornoj kampanji i cijenim da ce silazak u narod biti nikad neprijatniji. dinkic se evo provodi kao bos po trnju, gadjaju kamenjem.

sigurno ce najneprijatnija u kampanji koja naveliko pocinje biti pitanja vezana za nelikvidnost o kojoj sasa govori. zasto je ds dozvolila da miskovic i grupa monopolista dokusure i ono malo privrede sto se posle milosevica promaljalo pod kapom nebeskom? zasto nije od prvog dana radila na demonopolizaciji srbije? zasto je godinama restitucija bagatelisana kao nebitan problem za koji ima vremena, resice se sam od sebe, da bi u pet do 12 gradjani saznali da je to uslov ulaska u EU? kako cete to sad da skarabudzite? i sa kojim posledicama? katastar. da li zaista verujete da je dulic taj koji je voljan i kadar da sprovede katastarizaciju srbije?

i tako dalje, mogla bih da redjam pitanja na ovu temu do sutra.

cijenim u svakom slucaju da je sad kasno. i da su uzaludni pokusaji da se prase ekspresno nagoji pred uskrs. grdno vreme je izgubljeno i strateshka partnerstva sa rusijom, francuskom, katarom, svazilendom ili kim god tu ne pomazu, cak ni kao predizborni manevar.
gordanac gordanac 08:45 11.04.2011

Re: ---

Pitanja, ni u kampanji ni u vremenu između kampanja nisu ni prijatna ni neprijatna - na pitanja ili znate odgovor ili ne znate, ništa više i ništa manje.
O restituciji postoje radne verzije predloga zakona (nacrti) i usvojenim zakonom urađena je evidencija , a razlog zašto nije "ušao" u skupštinsku proceduru je što nije postignuta saglasnost o konačnoj verziji predloga. O tome da je donošenje zakona jedan od EU poslova postoji odluka u domaćem "Nacionalnom planu akcije" sa spiskom zakona koje treba dostaviti skupštini na usvajanje.
Što se monopola (i demonopolizacije) tiče - javnost je mogla da prati aktivnosti nadležne Komisije, kao i personalne promene u antimonopolskoj komisiji za koje je nadležna skupština.
Katastar je započet 2002. avionskim snimanjem jer je deo Srbije (osim Vojvodine) većinski bio potpuno BEZ katastra (postojanje tapija), dok su u Vojvodini postojale zemljišne knjige koje se donošenjem zakona praktčno - ukinute.
Razmena mišljenja o tome ŠTA je sve moglo i moralo brže i KOLIKA je razlika između donetih propisa i njihove pune (a ne selektivne) primene je uvek moguća i moj je odgovor (najčešće) da su takve rasprave istovremeno i korisne i neproduktivne, korisne ako se pri takvom dijalogu razmene činjenice, neproduktivne ako se razmenjuju samo stavovi, a pokazuje se delotvornim ako se istovremeno daju i uporedni primeri da bi se (ako je moguće neutralno) sagledalo ŠTA može, a ŠTA može sa puno teškoća da bude urađeno za neko vreme.
Da li je ili nije kasno, da li je sve moglo ranije, da li je ili nije tolerisan nerad (ili arogancija) ljudi na javnim poslovima - zato postoje pitanja i tokom kampanja i između njih.
Srbija je u sistemu EU integracija 8 godina (biće osam u junu 2011., kad je godišnjica samita u Solunu na kojem je doneta odluka o započinjanju EU procesa i nas, na dvostrukom koloseku sa CG ), pre toga vlada je donosila jednostrane odluke o harmonizaciji zakonodavstva, jer do 03.04.2003. nismo bili ni članovi Saveta Evrope, samo UN (kao SRJ, odnosno DZ Srbija i Crna Gora).
Nije pitanje "da li je moglo brže i bolje?", pitanje je "šta će biti urađeno DA BUDE brže i bolje?", tako ja mislim.
tsunade tsunade 08:51 11.04.2011

Re: ---

postujem ja gordana vase misljenje. i postujem i vas kao licnost. ja sam samo jedna od onih koji hoce konacno da im umesto objasnjenja bude isporucen neki rezultat. taj rezultat treba da bude dobar vechinu stanovnistva a losh za manjinu monopolista. ja samo to cekam. a objasnjenja vasa uvazavam jer drugog izbora nemam.
petar310 petar310 11:36 11.04.2011

Re: ---

To je, zapravo, karakteristika tih tradicionalnih društava gde se ono što je upravljanje društvom moralizuje ili ideologizuje. I da se kaže, mi želimo nešto, mi imamo dobre namere, mi imamo dobre motive, a da li ćemo uspeti, to ne zavisi od nas, to zavisi od nečega drugoga, pa ako ne uspemo, onda kažemo, verovatno postoji neka svetska zavera koja je naumila da sve naše namere osujeti. I onda smo mirni, jer smo našli obrazloženje zbog čega nikad ne uspevamo.

Međutim, ako kolektivni identitet baziramo na nečem modernom obliku kao što je patriotizam, onda ćemo umesto etiku namera imati etiku odgovornosti i gde ćemo praktično umesto da obrazlažemo šta smo mi hteli, da obrazlažemo zašto su ti rezultati takvi kakvi jesu, i da umesto da držimo moralne govore da smo mi dobri i kakva sve prava imamo, vršićemo detaljne analize koliko šansi, sve to što mi želimo, ima da uspe. I onda ćemo polagati odgovornost za posledice, a nećemo tražiti opravdanje za motive. I to je ogromna razlika. I na toj razlici se lomi pitanje da li mi kao srpski narod možemo da uđemo u 21. vek, sa jednom modernom formom kolektivnog identiteta, ili ćemo pokušati da izgradimo neke mehanizme modernih društava u industriji, u privredi, u institucijama, a u svojoj svesti ćemo zadržati jedan arhaični vid kolektivnog identiteta koji će se bazirati na tom moralističkom pristupu, gde odgovornost nikada nije na onima koji sprovode neku aktivnost, nego je uvek na okruženju koje možda neće prihvatiti tu aktivnost nego će je odbiti.

Znači, jako je važno da se nekom refleksijom naše istorije vidi, šta su to razlozi što smo mi često doživljavali neuspehe, a da pri tome niko nema osećaj da polaži neke račune i niko ne misli da je on grešio, i svi misle da su drugi krivi. I da li je to jedna pozicija koja u budućnosti bar obećava manje poraza nego u prošlosti. Ja mislim ne. Ja mislim da je to pozicija koja u budućnosti u priličnoj meri garantuje da doživljavamo ono što smo doživljavali u prošlosti. Znači ako prilazite jednom problemu na isti način, možete da očekujete da ćete dobiti isti rezultat kao što ste dobijali i ranije. Ako je taj rezultat bio loš, menjajte pristup. Ako nećete da menjate pristup, nemojte da se žalite što ćete opet imati ponovo iste rezultate. Znači ako želimo da budemo uspešniji u 21. veku nego što smo bili u 20. veku, mi moramo da redefinišemo svoj odnos prema sebi i prema svom okruženju, analizom trendova koji se događaju u svetu....

link

Na žalost od naših vlastodržaca i dalje dobijamo samo objašnjenja za neuspehe njihovih dobrih namera, a niko ne polaže "račune" za svoje greške, niko ne misli da je on grešio i svi misle da su drugi krivi. Naravno, i rezultati njihove vladavine su isti - loši.
Na našu nesreću, mislim da će taj pristup kod njih preovladavati još jako, jako dugo...

Put do pakla popločan je dobrim namerama!
Saša Radulović Saša Radulović 18:38 11.04.2011

Re: ---

(jer postoji nesaglasje u Sašinom predlogu o članu Predloga zakona


Proverio sam. Ja sam imao raniji nacrt koji je bio na sajtu ministarstva pravde. U ovom predlogu zakona, radi se o članovima 46-49.

Ja bih ovu odredbu uveo u članove 48 i 49. U prevodu: ne može dužnik da osporava potraživanje na osnovu verodostojne isprave iz razloga iz člana 46. (npr. da potraživanje nije nastalo), ukoliko je primljenu fakturu iskoristio kao prethodni PDV u svojoj prijavi.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 21:56 11.04.2011

Re: ---

tsunade

gordanac 09:45 11.04.2011 postujem ja gordana vase misljenje. i postujem i vas kao licnost. ja sam samo jedna od onih koji hoce konacno da im umesto objasnjenja bude isporucen neki rezultat. taj rezultat treba da bude dobar vechinu stanovnistva a losh za manjinu monopolista. ja samo to cekam. a objasnjenja vasa uvazavam jer drugog izbora nemam.

Nisam video odavno bolji komentar na gordanine nisam-ja-kriva-ja-sam-samo-pritiskala-dugme tekstove.
Nije pitanje "da li je moglo brže i bolje?", pitanje je "šta će biti urađeno DA BUDE brže i bolje?" - što kažu deca ovo je vrh. Nikad nije bitno šta smo uradili, bitno je šta mi obećavamo za sledećih deset godina i bitno je da ostanemo na mestu glavnog pritiskača dugmeta.

To zabijanje glave u pesak,
to zaklanjanje iza ekspertskih fraza,
taj fini prezir prema ljudima koji razotkrivaju njihove magle i dimne bombe dok brod kojim oni upravljaju tone,
ta duhovita upotreba širokog znanja koja dovodi nigde,
elegantno slanje poruka ja-sam-tako-pametna ta nemojte me zamarati sa nekorisnim i neproduktivnim raspravama,
to umirujuće držanje lekcije kako treba davati uporedne primere da bi se (ako je moguće neutralno) sagledalo ŠTA može, a ŠTA može sa puno teškoća da bude urađeno za neko vreme a koje nam u stvari kaže NE MEŠAJ SE, TO SE TEBE NE TIČE,
to imlicitno da bi sve bilo sjajno da nije tolerisanja nerada (ili arogancije) ljudi na javnim poslovima ili mangupa u našim redovima,
...
dakle sve to što nam se poručuje u skoro svakom komentaru naše koleginice koja je sticajem okolnosti, jel'te, tu gde jeste, mene tera da reagujem ovde, jer mi je samo to ostalo. Ili kako kaže tsunade jer drugog izbora nemam.

A da, da ne zaboravim, izvinjenje domaćinu za ovoliki komentar.
I da pohvalim i prvi deo njegovog teksta, sve ono što nije tema ovog bloga.
tsunade tsunade 22:14 11.04.2011

Re: ---

KRALJMAJMUNA

jednom sam te pitala da me primis kao pukog podanika u tvoje kraljevstvo. rekao si videchemo, nemoze svako tu... e pa valjda sam sad makar na korak do zelene karte... ako jesam, hochu da udje u zapisnik.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 06:04 12.04.2011

Re: ---

tsunade
KRALJMAJMUNAjednom sam te pitala da me primis kao pukog podanika u tvoje kraljevstvo. rekao si videchemo, nemoze svako tu... e pa valjda sam sad makar na korak do zelene karte... ako jesam, hochu da udje u zapisnik.

Kao što vidiš konkurencija je zaista žestoka. Moje kraljevstvo raste iz dana u dan, svakodnevno iskaču kandidati sve bolji od boljeg, a i blogera ima koliko hoćeš u mom kraljevstvu, ...videćemo. U zapisniku si.
cult cult 08:22 12.04.2011

Re: ---

Razmena mišljenja o tome ŠTA je sve moglo i moralo brže i KOLIKA je razlika između donetih propisa i njihove pune (a ne selektivne) primene je uvek moguća i moj je odgovor (najčešće) da su takve rasprave istovremeno i korisne i neproduktivne, korisne ako se pri takvom dijalogu razmene činjenice, neproduktivne ako se razmenjuju samo stavovi, a pokazuje se delotvornim ako se istovremeno daju i uporedni primeri da bi se (ako je moguće neutralno) sagledalo ŠTA može, a ŠTA može sa puno teškoća da bude urađeno za neko vreme.
Da li je ili nije kasno, da li je sve moglo ranije, da li je ili nije tolerisan nerad (ili arogancija) ljudi na javnim poslovima - zato postoje pitanja i tokom kampanja i između njih.
Srbija je u sistemu EU integracija 8 godina (biće osam u junu 2011., kad je godišnjica samita u Solunu na kojem je doneta odluka o započinjanju EU procesa i nas, na dvostrukom koloseku sa CG ), pre toga vlada je donosila jednostrane odluke o harmonizaciji zakonodavstva, jer do 03.04.2003. nismo bili ni članovi Saveta Evrope, samo UN (kao SRJ, odnosno DZ Srbija i Crna Gora).
Nije pitanje "da li je moglo brže i bolje?", pitanje je "šta će biti urađeno DA BUDE brže i bolje?", tako ja mislim.


Zaista je vreme
da odete
no
matter
what...
tom tom 15:01 12.04.2011

Re: ---

ne može dužnik da osporava potraživanje na osnovu verodostojne isprave iz razloga iz člana 46. (npr. da potraživanje nije nastalo), ukoliko je primljenu fakturu iskoristio kao prethodni PDV u svojoj prijavi.


ali ovde mora da dodje i sankcija, inače ne vredi..

"Ukoliko dužnik ospori potraživanje, a po istom je iskoristio prethodni PDV, obavezaće se da plati dvostruki iznos tužbenog zahteva"

tsunade tsunade 16:34 12.04.2011

Re: ---

Zaista je vreme
da odete
no
matter
what...

samo sto neche otichi nego che, pretpostavljam, uchi u kohabtaciju/koaliciju sa nikolicem. onu istu koju su na silu boga odrzavali sa kostunicom. al kad i jahaci te nove koalicije odjasu svoj krug na nasm ledjima... bojim se, ostache pustosh prema kojoj che fukusima danasnja izgledati ko turisticki rizort na bora-bori. al sta ches, za dobru svinju nema losih pomija pa tako i za ove nase partije nema loseg partnera, samo da se fotelja zadrzi.
apectator apectator 16:57 12.04.2011

Re: ---

Proceduralno, u ovom trenutku nema mogućnosti da bilo ko od poslanika podnese amandman, jer je rasprava u načelu o Predlogu zakona - završena, a amandmani se mogu podnositi DO otvaranja rasprave u načelu.

Ma nisam ni morao da pitam, mogao sam odmah da znam da "nema mogućnosti", da ima neki "proceduralni" problem. I da je rasprava po običaju završena tako da niko od gradjana za to nije mogao ni da čuje.
011-495 011-495 23:21 10.04.2011

Tuzno

Usput, u Rusiji parnica (za ovu vrstu spora u vele/maloprodaji)u proseku traje 3-5 meseci, nikad duze od 1 godine i to sa svim zalbama, tuzena strana moze uopste da se ne pojavljuje,postupak ide bez nje. Jos nesto, strana koja tuzi moze da pokrene postupak bankrotstva duznika okoliko nisu ispunjeni uslovi iz ugovora i trazi prinudnu naplatu. Sistem je ko FIFO, ko se prvi javi za parama,prvi je u redu za naplatu.
Nije lose za komuniste,diktaturu i sl.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:48 10.04.2011

Re: Tuzno

Tako je!
Onda dođe iz RF i pita kakav je ovo svinjac?
Kao što reaguje i iz eu država, iz sad, da, najgori smo, u aziji, africi, na južnom polu, sa pingvinima se družimo!
A udesili sudove, izbegli RESTITUCIJU, gđo, javite se sad, policajcuizvršneuzakonodavnoj-vojnikunedemokrata!
mariopan mariopan 13:25 11.04.2011

Re: Tuzno

srdjazlopogledja
Tako je!
Onda dođe iz RF i pita kakav je ovo svinjac?
Kao što reaguje i iz eu država, iz sad, da, najgori smo, u aziji, africi, na južnom polu, sa pingvinima se družimo!
A udesili sudove, izbegli RESTITUCIJU, gđo, javite se sad, policajcuizvršneuzakonodavnoj-vojnikunedemokrata!

Nego šta nego je svinjac. Prvo su udesili Sudove i Zakone...morali su, pre svega radi sebe...a mrtvog konja (privredu) ćemo da oživimo tako što ćemo da mu nalakiramo nokte? Samo ovu sitnicu sa nelikvidnošću da rešimo i ima privreda da procveta? Sve drugo gurnimo pod tepih!

Ali to nije tema, ovde se nudi samo lak za nokte za tog konja, mož da biraš i boju i sjaj al ne možeš da pitaš zašto je konj crkao, ko ga je ubio i da li smo mogli i da ga lečimo a ne da ga ubijemo "iz samilosti"? Kako nam tvrde.
Jašta nego je svinjac.
svirajtojosjednomsem svirajtojosjednomsem 23:40 10.04.2011

Naša država je država u državi...

Neka preduzeća uzimaju kredit da bi platila PDV, a kada treba da se uradi povraćaj, onda država kaže ,,vratićemo” ali ne poštuje rokove. Država bi morala da obezbedi redovno servisiranje svojih obaveza prema privredi, mislim da je to moguće. Treba samo da uvedemo evropske standarde i kod nas koji tačno propisuju obavezu države - kaže u intervjuu za “Blic” Nebojša Ćirić, ministar za ekonomiju i regionalni razvoj.

Znate zašto se ovo gore dešava, baš zato, što sankcije za naše državne organe, pojedince ne postoje. Kod nas postoji samo politička volja, ili nevolja. Zato smo mi ovde, i zato smo crna Balkanska, Evrpska i svetska rupa. Ali zaista.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 23:51 10.04.2011

Re: Naša država je država u državi...

Sviraj još jednom... Diktatura se zove pesmica.
Krugolina Borup Krugolina Borup 06:47 11.04.2011

Ingeniozno!

Predlog je: da se u član 255. Zakona o izvršnom postupku doda faktura koju je dužnik iskoristio kao prethodni porez u svojoj PDV prijavi i tako umanjio svoju PDV obavezu.


Odličan predlog, svaka čast!
Jedino što ovo zaobilazi one koji nisu u sistemu PDV-a?
Saša Radulović Saša Radulović 18:41 11.04.2011

Re: Ingeniozno!

Tačno. Ovo je jedan predlog za nelikvidnost i ne rešava sva pitanja. Ali rešava mnogo, posebno dugovanja velikih i države malim.

Država zavlači građevinare npr. tako što im ne potpisuje okončane sitaucije, pa i ne mogu da izdaju fakturu. Ima mnogo oblasti u kojima je potrebno unapređenje.
jinks jinks 07:59 11.04.2011

Pitanje

u vezi sa nekim od tema koje ste pomenuli u uvodnom delu bloga ... vezano za restituciju i za pravo korišćenja građevinskog zemljišta.

Da li bi ste mogli ukratko da objasnite koje su novine, definisane skorašnjim zakonom ili uredbom u vezi sa vlasništvom nad građevinskim zemljištem ili zemljištem na kome je izgrađen poslovni ili privredni objekat.

Do sada je to zemljište, valjda, bilo vlasništvo grada, gde po toj novoj regulativi zemljište postaje vlasništvo sadašnjeg vlasnika prava na korišćenje.

Kako se ta nova regulativa odražava na restituciju zemljišta i privrednih objekata nacionalizovanih posle II sv. rata. Skoro sam čuo priču o na primer FMP-u u Železniku koji bi mogao da bude dosta ilustrativan po tom pitanju. Nastao je od nacionalizovane predratne fabrike FMP, gde je zemljište na kome se nalaze današnji objekti takođe bilo predmet nacionalizacije, uključujući i neke druge objekte.

Po novoj regulativi današnji FMP postaje i faktički vlasnik zemljišta koje je predmet restitucije (pored fabrike i nekih objekata).

Da li to znači da po novoj regulativi naslednici bivših vlasnika više nikakva prava nemaju po osnovu restitucije nad onim što je fizički nacionalizovano, već da će povraćaj biti učinjen na neki potpuno drugačiji način, koji ne obuhvata sama nacionalizovana pokretna i nepokretna dobra.
tsunade tsunade 08:35 11.04.2011

Re: Pitanje


Da li to znači da po novoj regulativi naslednici bivših vlasnika više nikakva prava nemaju po osnovu restitucije nad onim što je fizički nacionalizovano, već da će povraćaj biti učinjen na neki potpuno drugačiji način, koji ne obuhvata sama nacionalizovana pokretna i nepokretna dobra.


da ja sam upravo tako to shvatila. bivsi vlasnici dobiche papiriche, neke drzavne hartije, obveznice koje ce moci da aktiviraju postupno tokom tri, cetiri naredne decenije. onda chemo svi u bescenje te papire da prodajemo samo da bi se kurtalisali problema. prodavacemo ih trenutnim korisnicima i problem ce se eto sam od sebe resiti.
tom tom 09:33 11.04.2011

Odličan

tekst, kao i uvek. Pogodili ste pravo u suštinu problema.

Ja sam inače prirodom posla često u ovoj materiji. Više puta sam se žalio na rešenje kojim se usvaja prigovor dužnika od "jedne rečenice", jer dužnik ne daje nikakve dokaze da je račun platio. Nijednom Viši sud nije usvojio žalbu, što inače može, 'ladno, jer zakon kaže da prigovor mora biti obrazložen!

Sami su takvom praksom napravili da imaju hiljade i hiljade predmeta (mislim na privredne sudove) pa se posle žale da su zatrpani. A da ne govorimo o tome, da po jednom ili dva računa spor traje po 2 godine!!!

Ovaj predlog je sjajan, ali se bojim da će oni naći načina da ponovo favorizuju dužnike, nekim nakaradnim tumačenjem....

Predlog svakako treba inkorporirati u zakon i napisati ga tako da ne dozvoljava nikakva naknadna "tumačenja"!
Saša Radulović Saša Radulović 18:42 11.04.2011

Re: Odličan

Predlog svakako treba inkorporirati u zakon i napisati ga tako da ne dozvoljava nikakva naknadna "tumačenja"!


Svakako.
hunkydory hunkydory 09:53 11.04.2011

Odličan predlog, samo dva pitanja

Prvo, predlog je po svojoj suštini odličan, jedino nisam potpuno siguran dve stvari:

(1) Kako je moguće da dobavljač uz predlog za izvršenje dokaže da je PDV prethodno odbijen po fakturi, ako se uzme u obzir da maloprodajni lanac šalje PDV prijavu sa agregatnim stavkama (bez podele za šta je PDV plaćen). Ta prijava je u poreskoj upravi i dobavljaču ne stoji na raspolaganju.

(2) Ako se samo napravi ova jedna izmena (i reši problem pod 1) - onda ostaje još jedan problem. Ako se na fakturi odredi rok dospelosti od 120 dana, čini se da bi dobavljač mogao da zloupotrebi svoje pravo i zahteva izvršenje nakon samo 10ak ili 30 dana, a imajući u vidu da lanac plaća svoju PDV obavezu mesečno. Dakle, u ovom primeru, dogovorite se za plaćanje u roku od 120 dana, a nakon 15 dana lanac plati PDV, dobavljač pošalje fakturu na izvršenje u skraćenom postupku i sud de facto omogući povredu ugovora.

Inače, to pitanje "jedne rečenice" nije ključno, nažalost. Čak i kada bi zakon predvideo tri rečenice, ulaganje prigovora na izvršenje je opet preterano jednostavno za izvršnog dužnika.

Mislim da se slažemo da je suštinski problem tromost i nesposobnost sudova. Zašto ne bi ovakvi postupci bili rešeni pred sudijom pojedincem u roku od 7 dana od dostavljanja predloga za izvršenje? Zašto ne bismo uveli rešenje po kom sud odmah po prijemu prigovora mora da organizuje neko mini-ročište na kom bi dužnik morao da učini verovatnim svoj prigovor. Dakle, samo da ga učini verovatnim.
tom tom 11:49 11.04.2011

Re: Odličan predlog, samo dva pitanja

Inače, to pitanje "jedne rečenice" nije ključno, nažalost. Čak i kada bi zakon predvideo tri rečenice, ulaganje prigovora na izvršenje je opet preterano jednostavno za izvršnog dužnika.


Slažem se, nije poenta u formi, nego u suštini. Nije bitno da li su tri rečenice ili jedna, ali mora da postoji suština, tj. dokaz, ili makar učiniti verovatnim da je račun plaćen. Ovako, sve se svodi na golu formu i insitut rešenja o izvršenju na osnovu verodostojne isprave se obesmišljava, kao jedan ubrzani postupak za naplatu potraživanja, i postaje sporiji nego obična tužba, jer prvo morate da idete preko "verodostojne isprave" (inače vam sud odbije redovnu tužbu zbog nepostojanja pravnog interesa) pa onda kad dužnk prigovori, to ide u parnicu. Naravno svi prigovaraju, te tako ovaj institut postaje suprotnost onome što mu je smisao, a to je ubrzani postupak za naplatu potraživanja. Moje duboko uverenje je da su za ovo krivi sudovi koji nakaradno tumače propis!
Saša Radulović Saša Radulović 18:46 11.04.2011

Re: Odličan predlog, samo dva pitanja

Svaki obveznik PDV-a je obavezan da sačini PDV specifikaciju zajedno sa popunjenom PDV prijavom. U svom prigovoru na rešenje o izvršenju, dužnik bi morao da kaže da nije iskoristio fakturu kao prethodni PDV.

Ne mođe da se zloupotrebi, jer faktura koja nosi valutu od 120 dana nije dospela, te se na osnovu nje i ne može napisati rešenje o izvršenju.

Ukoliko se neko ne slaže sa fakturom koju je primio, dužan je da tu fakturu vrati uz dopis da je nije iskoristio za prethodni PDV. Ako to nije uradio, već je upravo suprotno, iskoristo fakturu za prethodni PDV, ne može da se pravi da ne priznaje fakturu.
tabasko_pit tabasko_pit 12:25 11.04.2011

E moj Sasa

Sasa, mnogo si povrsno pisao o temi...

Nisu te obavestili o svemu...

Mnogo mi je lakse da mi duguju veliki i drzava, jer cu od njih da naplatim, mnogo je gora variijanta kada mi duguju mali i srednji, koji za cas nestanu, preregistruju se, odu u stecaj, likvidaciju,...

Sasa, sa velikim radi onaj ko moze da izdrzi. Videcs kako ce to da rese Belgijanci iz Delhaizea koji su kupili Maxi i kako ce to da sutra resava Carredfour ili bilo koji drugi veliki maloprodavni lanac koji ce raditi u Srbiji.
Careffour svoje obaveze u Grckoj u proseku placa posle 10 meseci.

A ko se usudi da im pokrene bilo kakvu tuzbu, zauvek je zavrsio saradnju sa njima... Sa takvim kompanijama rade samo oni proizvodjaci koji imaju finansijsku snagu da i hrate. Takvih kompanija u Srbiji ima taman toliko da stanu na prste jedne ruke...

Treba da znas da samo onaj ko ima snage radi sa velikima i moze da racuna na zaradu, ali ne u procentima, vec na zaradu u apsolutnom smislu.

Sa PDV-om je prica za malu decu. Da li zaista mislis da ti veliki maloprodavni lanci iamju bilo kakav benefit od PDV-a na ovaj nacin?

Dakle, placanje i likvidnost u Srbiji jeste problem, ali nije problem na taj nacin na koji si ti sagledao. Svako ko radi sa maloprodavcima zna, da se maloprodavcu (osim u zaista retkim slucajevima) ne isporucuje roba jednom u 6 meseci, vec da se radi sukcesivna isporuka, a da kada maloprodavac kasni, ne znaci da ti nije platio nista 6 meseci, vec naprotiv, da imas prilive svaki dan...
Takodje kada se saberu sve obaveze prema dobavljacima (i dospele i nedospele) koje iamju nasa 3 najveca maloprodavca(Maxi, Mercator i Idea) ne dobijes ciftru vecu od 300 mil EUR.St oznaci da cak i kada bi placali sve unapred, svi maloprodavci ( a to nije slucaj nigde u svetu) cak ni tada se ne bi osetno popravila likvidnost u drzavi.

A sa svojih dospelih do 50 mil EUR obaveza, to je samo kap u moru...

Dakle, da ponovim ono sa pocetka, uvek bih pre voleo da mi duguju velika preduzeca i drzava, nego mala i srednja preduzeca.
tom tom 12:43 11.04.2011

Re: E moj Sasa

Dakle, da ponovim ono sa pocetka, uvek bih pre voleo da mi duguju velika preduzeca i drzava, nego mala i srednja preduzeca.


A šta radite kad vam velika paradržavna firma duguje 50 miliona evra?
tabasko_pit tabasko_pit 12:56 11.04.2011

Re: E moj Sasa

A šta radite kad vam velika paradržavna firma duguje 50 miliona evra?

recimo koja paradrzavna? da bi razumeo tu rec "paradrzavna" na isti nacin kao i vi...

zasto uopste dozvolite da vam neko duguje 50 mil EUR? koliki vi to promet imate ako vam samo jedna firma duguje toliko?

tom tom 13:21 11.04.2011

Re: E moj Sasa

Radi se o Velefarmu i Galenici, ja nisam u priči..

Pretpostavljam da se radi o monopolskom položaju Velefarma koji može da ucenjuje proizvodjače, što je još jedan veliki problem naše privrede.

Nelikvidnost je ogromna, duguju i mali i veliki i srednji i to će eksplodirati svima u lice.

Suština priče je da država obezbedi brzu i efikasnu naplatu potraživanja preko suda i brz i efikasan stečaj i to je sve što treba.

A ne da sad taj Velefarm koje je trula firma, povuče za sobom Galeniku i Hemofarm, koji su zdrave firme.

Da se razumemo, rizik nenaplate uvek postoji, i to se kalkuliše u planovima, ali kod nas je odavno prešao sve normalne granice....
011-495 011-495 15:06 11.04.2011

Re: E moj Sasa

ne isporucuje roba jednom u 6 meseci, vec da se radi sukcesivna isporuka, a da kada maloprodavac kasni, ne znaci da ti nije platio nista 6 meseci, vec naprotiv, da imas prilive svaki dan...

Mislim da je stvar u tome da vifinansirate 6-10 meseci nekoga sa svojom robom ali kao sto ste rekli sukcesivno. Vi ga punite robom sukcesivno 6-10 meseci i ne vidite priliv. Tek posle tog perioda mozda pocinjete da dobijate pare a onda ustvari krece igranka zvana kick-back.
Na kraju krajeva sve se ovo preliva na kupca u vidu povecanja MP cena. Proizvodjaci dizu cene za cenu kostanja angazovanog kapitala plus rizik. To se vidi iz zalopojki maloprodaje da im proizvodjaci dizu cene a sami ne zele da priznaju da je to rezultat njihovog ponasanja.
Ako zivot vaseg preduzeca zavisi od velikog kupca, to je siguran put prema propasti. Firma treba da zivi od klijenata koji su manji od nje same a da zaradjuje od klijenata koji su veci od nje.
Saša Radulović Saša Radulović 18:48 11.04.2011

Re: E moj Sasa

Nije kap u moru, već 18%. To je ogromna suma za maloprodajni lanac.

Ovo ne rešave sve probleme, već jedan, ali po meni važan problem.
cult cult 08:24 12.04.2011

Re: E moj Sasa

Dakle, da ponovim ono sa pocetka, uvek bih pre voleo da mi duguju velika preduzeca i drzava, nego mala i srednja preduzeca.


Pravi miškov pulen.
tabasko_pit tabasko_pit 08:31 12.04.2011

Re: E moj Sasa

Radi se o Velefarmu i Galenici, ja nisam u priči..

Pretpostavljam da se radi o monopolskom položaju Velefarma koji može da ucenjuje proizvodjače, što je još jedan veliki problem naše privrede.

Nelikvidnost je ogromna, duguju i mali i veliki i srednji i to će eksplodirati svima u lice.

Suština priče je da država obezbedi brzu i efikasnu naplatu potraživanja preko suda i brz i efikasan stečaj i to je sve što treba.

A ne da sad taj Velefarm koje je trula firma, povuče za sobom Galeniku i Hemofarm, koji su zdrave firme.

Da se razumemo, rizik nenaplate uvek postoji, i to se kalkuliše u planovima, ali kod nas je odavno prešao sve normalne granice....

Velefarm nije drzavna firma.
Velefarm je trula firma vec jedno desetak godina. Treba pitati menadzment Galenike ili Hemofarma sto je dvao toliku robu Velefarmu.
U slucaju Velefarma nikakav stecaj niti bilo kakva brza i efikasna nalplata ne bi pomogla ni sad ni pre 10 godina.
Jednostavno, Velefarm je hendlovao rizik proizvodjacima. Velefarm ima ogromnu otvorenost upravo ka onim malim i "jadnim" preduzecima kako ih nazivate. nema mogucnost naplate od njih, jer jednostavno ta preduzeca vise ili ne postoje ili su vlasnici preregistrovali preduzeca...

Kako god da okrenete naicicete na jednostavnu cinjenicu - mala preduzeca su ogorman problem srpske privrede, sistem koji im omogucava da na prakticno istom mestu otvore novu firmu i da nastacve nesmetano poslovanje, nece se resiti ovim sto je Sasa predlozio....
da uprostimo, za probleme koje ima Galenika, svakako je zasluzan najpre menadzment Galenike, pa onda menadzment Velefarma, ali na kraju oni koji nisu platili su upravo ovi mali privrednici...

Dakle, nema jednostavnog resenja i nema brzog resenja sved ok se zakonski okvir ne promeni, sve dok vlasnici famoznih d.o.o. firmi ne pocnu da odgovarajaju celokupnom svojom imovinom...
tabasko_pit tabasko_pit 08:50 12.04.2011

Re: E moj Sasa

Mislim da je stvar u tome da vifinansirate 6-10 meseci nekoga sa svojom robom ali kao sto ste rekli sukcesivno. Vi ga punite robom sukcesivno 6-10 meseci i ne vidite priliv. Tek posle tog perioda mozda pocinjete da dobijate pare a onda ustvari krece igranka zvana kick-back.
Na kraju krajeva sve se ovo preliva na kupca u vidu povecanja MP cena. Proizvodjaci dizu cene za cenu kostanja angazovanog kapitala plus rizik. To se vidi iz zalopojki maloprodaje da im proizvodjaci dizu cene a sami ne zele da priznaju da je to rezultat njihovog ponasanja.
Ako zivot vaseg preduzeca zavisi od velikog kupca, to je siguran put prema propasti. Firma treba da zivi od klijenata koji su manji od nje same a da zaradjuje od klijenata koji su veci od nje.

Prvo treba videti koji se to proizvodi placaju na tako duge rokove. Pouzdano znam da se hleb, mleko, cigarete, novine,...dakle sve sto se brzo prodaje placa u periodu od 15-45 dana i to placaju bas svi maloprodavci.
Roba koja se placa na tako duge rokove, jer roba koja uglavnom ima sporiji obrt(vino, alkoholna pica, kozmetika, kineska roba,...).

Drugo toliki rokovi placanja nisu prosecni rokovi placanja u maloprodajama. Inkriminisna Delta, sudeci po njihovim bilansima prosecno placa na oko 110 dana, Idea na oko 120 , Merkator na oko 85 dana.
Naravno da se na ovaj nacin finansiraju maloprodavci, ali i naravno da je to slucaj svuda u svetu. U zemljama u okruzenju i gotovoio citavoj juznoj Evropi (Italija, Spanija, Grcka,...) rokovi placanja su izmedju 100 i 150 dana.
U zemljama zapadne Evrope su mnogo manji rokovi placanja, ali i dalje recimo Carrefour u Francuskoj svoje dobavljace u proseku placa na 90 dana, a recimo u Grckoj na 9-10 meseci. Sa druge strane gotovo je nemoguce da mali proizvodjac udje u veliki trgovinski lanac a da ne plati ogroman fee, odnosno moze da udje lokalni dobavljac u jednu ili 2 prodavnice i to je to... Tamo se mnogo vise ulaze u rizvodnju i marketing, i naravno da su drugaciji uslovi poslovanja. Uostalom tamo je prosecna kupovina u supermarketima izmedju 40 i 50 evra a ovde je izmedju 4 i 5. A marze u procentima su apsolutno iste...

Dakle, ne mozemo da se poredimo sa zemljama zapadne Evrope.

I da ponovim, potpuno je normalno da proizvodjaci kreditiraju maloprodavce , jer se svet veoma promenio u prethodnih 20 godina. Za one koji ne znaju , danas nije problem proizvesti bilo sta, ogroman je problem prodati... Iz tog ugla trgovci su u neuporedivo boljem polozaju od proizvodjaca svuda u svetu...

I zato ne treba pricati o ispravljanju krive Drine, vec o efikasnijem zakonodavstvu, promeni odgovornosti za fizicka lica i o tome da se konacno cela drzava preorjentise na one privredne grane koje mogu da budu konkurentne...
tabasko_pit tabasko_pit 08:58 12.04.2011

Re: E moj Sasa

Nije kap u moru, već 18%. To je ogromna suma za maloprodajni lanac.

Ovo ne rešave sve probleme, već jedan, ali po meni važan problem.


18% bi bilo kada tajmaloprodavac ne bi placao poreze drzavi na svaku transakciju preko fiskalne kase...
Ili kada bi maloprodavac uzimao vise robe nego sto je proda, pa da mu ulazni porez bude veci nego izlazni...
Ovo je i tehnicki nemoguce jer gde bi smestao robu...
Maloprodavac placa PDV, i kao sto sam negde gore reakao , ne napalacuju se svi na 6 meseci od maloprodavaca. Dakle, nema generalizacije.
Sa druge strane, naplata PDV-a po naplacenom potrazivanju je mozda moguci model, ali i to bi znacilo ogromna ulaganja infrastrukturu, a siguran sam da bi se pojavilo mnogo onih koji nikada ne bi naplatili potrazivanja, odnosno, naplatili bi ih u kesu i nikada ne bi prijavio da je naplatio potrazivanje...
tabasko_pit tabasko_pit 09:02 12.04.2011

Re: E moj Sasa

Pravi miškov pulen.

Naravno, ovde su svi Miskovi puleni, Bekovi puleni, Drakulicevi puleni, Canetovi puleni...
Svako ko kaze nesto sto se razlikuje od opste prihvacenih pravila ...
a zbog tih opste prihvacenih pravila, apsolutinih nepoznavaoca materije, se i nalazimo ovde.

Populizam bato!
tsunade tsunade 09:39 12.04.2011

Re: E moj Sasa

Populizam bato!


lupas bato, ko maksim po diviziji.

a ovde se nalazimo zbog takvih kao sto si ti. parazita koji se hrane ostosima mishkovicheve probave, pa cak i to sa zakasnjenjem od godinu dana.
cult cult 10:53 12.04.2011

Re: E moj Sasa

Svako ko kaze nesto sto se razlikuje od opste prihvacenih pravila ...


Tabasko, meni nije jasno jel tebe plaćaju ovde da braniš Miška (uvek se na takve teme javljaš) ili to radiš iz uverenja. Ne znam šta bi bilo tužnije, u stvari.
tabasko_pit tabasko_pit 11:12 12.04.2011

Re: E moj Sasa


lupas bato, ko maksim po diviziji.

a ovde se nalazimo zbog takvih kao sto si ti. parazita koji se hrane ostosima mishkovicheve probave, pa cak i to sa zakasnjenjem od godinu dana.

Auh...
Kako samo proceni ko se gde hrani...

tvoj problem je sto ne znas kako realan svet(poslovni) funkcionise van granica ove zemlje, ali imas ideal kako bi trebao da funkcionise...
Sto se pre svi otreznimo i shvatimo da svet oko nas nije savrsen, da uvek ima onih koji diktiraju i onih kojima se diktira, i sto pre pronadjemo nase mesto.

vredjanje nije nesto sto pomaze osim da svoje frustracije iskazes i lecis...

Da saradjujemo sa Maxijem i izuzetno smo zadovoljni sa saradnjom. Bas kao i sa Ideom, Merkatorom i Metroom. I samo sa njima saradjujemo. Prihvatili smo pravila igre, i nemamo primedbi(bar ne nekih znacajnih). I izuzetno izbegavamo da radimo sa malim trgovcima i malim kompanijama...
To je bila nasa odluka i mogu da kazem da nismo pogresili.
tabasko_pit tabasko_pit 11:24 12.04.2011

Re: E moj Sasa

Tabasko, meni nije jasno jel tebe plaćaju ovde da braniš Miška (uvek se na takve teme javljaš) ili to radiš iz uverenja. Ne znam šta bi bilo tužnije, u stvari.

uvek se javljam na teme vezane za ekonomiju (pogledaj malo rasprave o porezima, budzetu, fiskalnoj politici...koje nemaju nikakve veze sa Miskom ili bilo kojim takjkunom).
Imas pogresan utisak.

Tuzno je sto u stvari ima veoma malo ljudi koji komentarisu a koji imaju iskustvo iz realne privrede(ovde pisem samo o temama vezanim za ekonomiju). Generalno mi se ne dopada princip da se za sve optuzuju tajkuni, treba realno sagledati i prihvatiti cinjenicu da su oni realnost, da se sistemskim resenjima ogranici njihov uticaj. Ali su neophodni, realno nece nestati... A realno je da mnogi koji ovde komentarisu nikada nisu radili u privredi, nikada nisu nista zaradili, ali zato "znaju" kako funkcionise trzste i "znaju" kako bi trebalo da funkcionise.
A svaljivanje sve na tajkune je prvo degutantno, drugo populisticki i trece nije ni tacno.
Ako ti se to cini kao branjenje Miska ili bilo kog drugog...onda ne znam sta da ti kazem...
Dakle nisu krivci primitivci...krivi smo mi...sto bi rekao Balasevic....
cult cult 12:14 12.04.2011

Re: E moj Sasa

uvek se javljam na teme vezane za ekonomiju (pogledaj malo rasprave o porezima, budzetu, fiskalnoj politici...koje nemaju nikakve veze sa Miskom ili bilo kojim takjkunom).
Imas pogresan utisak.


uvek se javljaš na teme vezane za ekonomiju i tajkune.
i uvek zastupas tajkunski interes.
sto je naravno krajnje legitimno. sve ok.
uostalom:
Da saradjujemo sa Maxijem i izuzetno smo zadovoljni sa saradnjom. Bas kao i sa Ideom, Merkatorom i Metroom. I samo sa njima saradjujemo. Prihvatili smo pravila igre, i nemamo primedbi(bar ne nekih znacajnih). I izuzetno izbegavamo da radimo sa malim trgovcima i malim kompanijama...


Zar to nije divno.
Imas tri firme koje drze celo trziste (70-20-10)...sediš u kancelarijici, prikupljaš porudzbine i daješ naloge da se ovoj trojici salje roba. Sa Miskom si super, tako da vam redovno plaća svakih šest meseci, ne zajebava vas kao ove ostale. Pa da. Ti ne moraš zaista da radiš. Mnogi bi ga branili.

edit: (izvini, moram u nastavcima, kod nas malih mora da se radi jbg, da se prezivi)...dakle, tebi je, Tabasko Pite, ovaj postpetooktobarski sistem majka. Ti si se uvalio. Deo si sistema. Skupljaš mrvice tog velikog kolača. Boli te uvo za sve. Dodješ ovde i pričaš nam kako je u svetu, a u svetu je jel, baš kao i kod nas, samo što mi budale to ništa ne znamo. To što svet ide dalje, a mi se raspadamo, to je zbog ovih naših malih, priglupih, koji samo gledaju da od vas velikih poštenih marnu neke pare i nestanu. Ja ne znam jel ti stvarno misliš da si u vrtiću, šta li...
tabasko_pit tabasko_pit 13:02 12.04.2011

Re: E moj Sasa

Zar to nije divno.
Imas tri firme koje drze celo trziste (70-20-10)...sediš u kancelarijici, prikupljaš porudzbine i daješ naloge da se ovoj trojici salje roba. Sa Miskom si super, tako da vam redovno plaća svakih šest meseci, ne zajebava vas kao ove ostale. Pa da. Ti ne moraš zaista da radiš. Mnogi bi ga branili

naravno da to nije divno, ali da ti kazem, pošto ti znas kako je u svetu da recimo u Gb 3 kompanije drze 95% trzista, da u Nemackoj 4 kompanije drze prakticno 100% trzista.

Ne sedim u knacelarijici, trenutno sam na odmoru, vec radim u fabrici koja proizvodi, primam porudzbine, maloprodavci nam placaju posle 60-tak dana (imamo kvalitetan proizvod) i radimo na razvoju proizvoda, uvodjenju novih tehnologija, izvozu na okolna trzista (i zamisli i tamo je situacija ista ili slicna kao i ovde),...
Da super sam i sa Miskom i sa Todoricem i sa Zigom i Stankom (iz Merkatora) i sa veronikom iz Metroa...
pa naravno da cu da budem supšer sa najvecim kupcima...
najbolje bi bilo da se posvadjamo sa njima. To bi bilo bas onako srpski - teraj inat makar te to kostalo...

uvek se javljaš na teme vezane za ekonomiju i tajkune.
i uvek zastupas tajkunski interes.

recimo tema koja je vezana za poreze (na imovinu) ima veze sa tajkunima, ili fiskalna politika? Nemas potrebe da izmisljas.
Postoje stvari koje trebas da razumes ali da bi ih razumeo moras da uklonis prvo mrznju...
To što svet ide dalje, a mi se raspadamo, to je zbog ovih naših malih, priglupih, koji samo gledaju da od vas velikih poštenih marnu neke pare i nestanu. Ja ne znam jel ti stvarno misliš da si u vrtiću, šta li...


svet ide dalje a mi se raspadamo zbog katastrofalno vodjene ekonomske politike zadnjih 10 godina ( a i onih 10 godina koje su im prethodile).
Sve t ide dalje, jer ne raspravlja o proslosti vec gleda u buducnost. Ti ako stalno gledas nazad, naravno da ne vidis sta se nalazi ispred tebe.
Svet ide napred je palamuderi ne vode ekonosku politiku, palamuderima je mesto u cirkusu i u zabavnim emisijama na televiziji i njihovi stavovi sluze za sprednju. ovde se palauderima daje previse znacaja, a njihovi stavovi postaju opste prihvaceni. I ko god ima drugacije shvtanje, odmah je ili placenik ili tajkunski covek.

Ti i jesi u obdanistu, jer takav nacin razmisljanja i jeste za recimo predskolsku grupu.
To sto ti ne vidis zasto svet ide napred, to sto ti ne vidis da u svim zemljama postoje tajkuni koji imaju izuzetno veliki zancaj za drzavu, to sto ti ne vidis da bajke nisu za realni zivot i sto mrzis svakog ko je uspeo da se makar malo snadje i da bude uspesniji od tebe, to je tvoj problem. Gledaj napred ako zelis da vidis kuda ides....
cult cult 13:43 12.04.2011

Re: E moj Sasa

naravno da to nije divno, ali da ti kazem, pošto ti znas kako je u svetu da recimo u Gb 3 kompanije drze 95% trzista, da u Nemackoj 4 kompanije drze prakticno 100% trzista.


Da, ali ne u ovakvom odnosu. Ako te Miško kašne, ti si završio posao. Na primer, reši da te kupi, ti se odbraniš, on te lepo izbaci iz maxija iz razloga srpskog inata, pa ti prodaj u ona tri metroa svoju godišnju proizvodnju ili to sto uvoziš.

Ja, napr, radim u delu tržišta koji nije monopolozovan, koji miška nije puno zanimao, mada ga ima. Kad miškić nema monopol onda je u shitu. Samo jedan od nas. Zadnjih godinu dana šofere unapredjuje u menadžere. Neće niko da radi za to malo para što je ostalo. Jbg. Ne može se kupiti i izlaktati baš sve.

Ti i jesi u obdanistu, jer takav nacin razmisljanja i jeste za recimo predskolsku grupu.
To sto ti ne vidis zasto svet ide napred, to sto ti ne vidis da u svim zemljama postoje tajkuni koji imaju izuzetno veliki zancaj za drzavu,

blah...
sto mrzis svakog ko je uspeo da se makar malo snadje i da bude uspesniji od tebe, to je tvoj problem.



tsunade tsunade 15:00 12.04.2011

Re: E moj Sasa

Da super sam i sa Miskom i sa Todoricem i sa Zigom i Stankom (iz Merkatora) i sa veronikom iz Metroa...


pa ovim si sve rekao o kvalitetu svog proizvoda. samo nam reci koji ti je proizvod pa da ga obilazmo u sirokom luku. jerbo, sigurna sam da tvoj proizvod tj proizvod nekog cija glava funkcionse kao tvoja, moze imati prodju jedno i samo zahvaljujuci tome sto si dobar sa veronikom i miskom i jedino i samo na trzistu srbije, kosova i bih.

ti toliko siroti covece, pojma nemas o nacinu na koji funkcionise ekonomija u svetu da je to tragikomicno. i to bas ta ekonomija u kojoj ti ucestvujes, tzv robno-novcana ekonomija... nema veche promaje i haosa od onog koji se formira u praznoj glavi.
Saša Radulović Saša Radulović 21:28 12.04.2011

Re: E moj Sasa

18% bi bilo kada tajmaloprodavac ne bi placao poreze drzavi na svaku transakciju preko fiskalne kase...


Zaista čudan komentar. Da li zaiste ne razumete šta je prethodni PDV?

Ako na kasi prodam proizvode u vrednosti od 1 milion dinara na koje se plaća PDV od 18%, to znači da od kupaca dobijem 1.180.000 dinara u kešu, od čega bi državi trebao da prosledim 180.000 dinara do 10-tog u narednom mesecu kada se podnosi PDV prijava.

Ako sam od dobavljača tu robu nabavio po ceni od 700.000 dinara, prethodni PDV iznosi 125.000 dinara.

To onda znači, pošto sam prijavio taj prethodni PDV, da državi treba da platim ne 180.000 već 180.000 - 125.000 = 55.000 dinara.

Pošto sam primo 1.180.000 dinara, državi platio 55.000 dinara, ostaje mi net cash od 1.125.000 dinara. Imam pozitivan novčani tok od PDV-a u iznosu od 125.000 dinara koje su platili moji dobavljači.

Pa ako na ovo još budem toliko bezobrazan da kada neko podnese predlog za izvršenje na osnovu verodostojne isprave - fakture, osporim fakturu koju sam već iskoristio da umanjim svoju PDV obavezu ...

cult cult 08:38 13.04.2011

Re: E moj Sasa

Ili kada bi maloprodavac uzimao vise robe nego sto je proda, pa da mu ulazni porez bude veci nego izlazni...
Ovo je i tehnicki nemoguce jer gde bi smestao robu...


a tek ovo me fasciniralo.
drzao bi robu u magacinu, tabasko pite, kao zalihu.
Vrlo je tehnički moguće i vrlo je realno. Iz ovog razloga se dešava da ti u nekoliko meseci u godini prethodni PDV bude veći od izlaznog, tj. da si u tzv poreskom kreditu. Ako se baviš maloprodajom sezonske robe to je standardni slučaj. U onim mesecima u kojima nema ulaza robe nema ni prethodnog poreza (osim po osnovu tekućih troškova), pa državi platiš svih 18% pdv-a, tj 15.25% od registrovanog prometa na fisklanoj kasi.
Ova Sašina ideja da se u prinudnoj naplati ne može osporavati faktura koju je maloprodavac koristio za umanjenje prethodnog pdv-a je ok.
tom tom 14:22 13.04.2011

Re: E moj Sasa

Velefarm nije drzavna firma.

Nisam to ni rekao, rekao sam da je "paradržavna"
Velefarm je trula firma vec jedno desetak godina

Upravo tako.Trebalo je da ode u stečaj pre 10 godina....
U slucaju Velefarma nikakav stecaj niti bilo kakva brza i efikasna nalplata ne bi pomogla ni sad ni pre 10 godina.

Baš naprotiv. Da je to uradjeno pre 10 godina, sada bi njegovo mesto zauzimala neka zdrava firma. Možda i restrukturirani Velefarm, ali nešto što je normalno.
Kako god da okrenete naicicete na jednostavnu cinjenicu - mala preduzeca su ogorman problem srpske privrede, sistem koji im omogucava da na prakticno istom mestu otvore novu firmu i da nastacve nesmetano poslovanje, nece se resiti ovim sto je Sasa predlozio

Potpuno se slažem!
cult cult 07:17 14.04.2011

Re: E moj Sasa

uvek se javljaš na teme vezane za ekonomiju i tajkune.
i uvek zastupas tajkunski interes.


recimo tema koja je vezana za poreze (na imovinu) ima veze sa tajkunima, ili fiskalna politika? Nemas potrebe da izmisljas.


čoveče, pa ti vodiš virtuelni rat protiv svih koji dirnu miška širom neta
Iskreno se nadam da imaš neki benefit od toga izraziv u eurima.
charon charon 13:17 11.04.2011

izmene zakona

Posto vidim da je u proceduri i izmena Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima, voleo bih da autor,ako ima vremena i interesovanja, napise post o izmenama zakona, stanju i promenama u toj industriji sobzirom na sjajan post koji je napisao o toj oblasti pre par godina.

Pozdrav.
tom tom 10:18 15.04.2011

zamrla diskusija

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana