Ljudska prava

"BORBA" PROTIV PIRATSKOG SOFTVERA. ILI - „OMAŽ“ ARISTOTELU

Freedom of Information RSS / 11.04.2011. u 13:28

Autor: Rodoljub Šabić


Kako javljaju agencije, inspektori Poreske uprave su počevši od prošlog meseca značajno intenzivirali akciju na kontroli korišćenja piratskog softvera.

OK, u krajnjoj liniji normalna stvar. Mislim, biće naravno ne malo onih sklonih da se u realnim, posebno ekonomskim okolnostima zapitaju „nije nam to valjda najpreče"? Ali čak i oni, i svi mi zajedno razume se, moramo imati u vidu da je pretpostavljeni, aproksimativni ali vrlo verovatno i prilično tačan procenat učešća piratskog softvera u ukupnom, kod nas u Srbiji i preko 75%. I da je to dva i po, ili čak tri puta više nego npr. u prosečnim članicama EU. I da će trebati dosta vremena i truda da se spustimo na taj nivo. I da se shodno tome moramo suočiti s tim da se uvođenje reda i u ovoj oblasti, pre ili posle, mora naći na „dnevnom redu". I da je bolje pre, nego posle.

U tom konteksu pomenuta agencijska vest svakako jeste informacija od opšteg, javnog značaja, vredna ozbiljne pažnje. Nažalost, vrednom pažnje čini je pre svega njen „nastavak" koji je najjednostavnije opisati kao - neverovatan!

Naime, kako je agenciji „Beta" rečeno u Poreskoj upravi, poreski inspektori neće kontrolisati javni sektor!!
A „objašnjenje" je - „potrebno je izvršiti detaljnu analizu i stvoriti uslove kako bi se u budućnosti ovaj problem rešio na nivou čitave države potpisivanjem ugovora sa najvećim proizvođačima softvera. Tek nakon ispunjenih preduslova stvoriće se uslovi za kontrolu legalnosti softvera u javnom sektoru."
Što bi „klinci" rekli - „ko razume, shvatiće".

Ali šalu na stranu, akcija selektivnog „uvođenja reda" i njeno „objašnjenje" izgledaju mi kao dobar povod i za podsećanje na misao „da se pravednost ogleda u jednakom postupanju sa jednakim stvarima, u nejednakom postupanju sa nejednakim stvarima srazmerno njihovoj nejednakosti i u postupanju prema drugima kao prema sebi, odnosno prema sebi kao prema drugima".

Oprostićete mi ovo malo istorijskog idealizma. Naravno da kreatori ove akcije teško da imaju „vremena i živaca" za „oveštale" Aristotelove misli. Uostalom i nemaju obavezu da se njima i drugim sličnim bave.

Ali je li suviše ili je sasvim normalno očekivati da kao pripadnici birokratije ove zemlje poznaju i poštuju njen Ustav? A u Ustavu Republike Srbije u članu 21. piše da su pred ustavom i zakonom svi jednaki i da je zabranjena svaka diskriminacija.

Ne vidim kako je ovu akciju „uvođenja reda" moguće dovesti u sklad sa ovom ustavnom odredbom. Upravo zato su i akcija i „objašnjenje" vredni pažnje. Ne zbog nekakve „apstraktne" neustavnosti već zbog toga što bi morali znati, praksa nas je tome podučila u bezbroj prilika, da je ideja o „uvođenju reda" na selektivnoj osnovi (i pod pretpostavkom da u nju neko stvarno veruje) iluzija. A da je svaki pokušaj njene realizacije nešto mnogo gore od toga - opasan izvor dodatnog nereda u pravnom poretku.



Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nestor92 nestor92 13:52 11.04.2011

Obaveštenje

Naime, kako je agenciji „Beta" rečeno u Poreskoj upravi, poreski inspektori neće kontrolisati javni sektor!!
A „objašnjenje" je - „potrebno je izvršiti detaljnu analizu i stvoriti uslove kako bi se u budućnosti ovaj problem rešio na nivou čitave države potpisivanjem ugovora sa najvećim proizvođačima softvera. Tek nakon ispunjenih preduslova stvoriće se uslovi za kontrolu legalnosti softvera u javnom sektoru."
Što bi „klinci" rekli - „ko razume, shvatiće".


Obaveštavam nadležni organ o kome se radi da ni ja još nisam izvršio detaljnu analizu i stvorio uslove da se ovaj problem reši potpisivanjem ugovora na nivou celog mene.

Zato nisu ispunjeni uslovi za kontrolu legalnosti softvera, pa me zaobiđite i dođite nam opet kad pročešljate "javne kuće".
Freedom of Information Freedom of Information 13:57 11.04.2011

Re: Obaveštenje

nestor92
Obaveštavam nadležni organ o kome se radi da ni ja još nisam izvršio detaljnu analizu i stvorio uslove da se ovaj problem reši potpisivanjem ugovora na nivou celog mene.Zato nisu ispunjeni uslovi za kontrolu legalnosti softvera, pa me zaobiđite i dođite nam opet kad pročešljate "javne kuće".

Pa kolega Nestore, imajući u vidu Aristotela a pogotovo Ustavne odredbe o zabrani diskriminacije, meni izgleda da bi nadležni morali da prihvate ove Vaše argumente.
nestor92 nestor92 09:07 12.04.2011

Re: Obaveštenje

Posebno se uzdam u Aristotela ...
Freedom of Information Freedom of Information 16:31 12.04.2011

Re: Obaveštenje

nestor92
Posebno se uzdam u Aristotela ...

Pa logično,uvek je najbolje igrati na sigurnu kartu.
sahmatbg sahmatbg 14:08 11.04.2011

Uvodjenje nereda

To što radi poreska uprava je sasvim očigledna diskriminacija i izazivanje dodatnog haosa u inače haotičnom "sistemu" .Ko to zapravo radi? Ko smišlja ovakva "pametna", skandalozna objašnjenja? Mislim morali bi to da znamo, konkretno, po imenu i prezimenu. Krajne je vreme da građani znaju imena tih nazovi eksperata koje plaćaju a koji se podsmevaju njihovoj pameti!
Krugolina Borup Krugolina Borup 14:10 11.04.2011

Poverenica

A u Ustavu Republike Srbije u članu 21. piše da su pred ustavom i zakonom svi jednaki i da je zabranjena svaka diskriminacija.


Imamo mi i nekakovu Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti, i nekakav Zakon o zaštiti ravnopravnosti. I ona mu dođe nekakav nezavisan organ. Možda ne bi bilo loše da se oglasi s nekakvim svojim mišljenjem o celoj priči. Mislim, ono, makar dekorativne svrhe radi, da narod sazna da uopšte i postoji...
sahmatbg sahmatbg 14:12 11.04.2011

Re: Poverenica

Krugolina Borup
Imamo mi i nekakovu Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti, i nekakav Zakon o zaštiti ravnopravnosti. I ona mu dođe nekakav nezavisan organ. Možda ne bi bilo loše da se oglasi s nekakvim svojim mišljenjem o celoj priči. Mislim, ono, makar dekorativne svrhe radi, da narod sazna da uopšte i postoji...

Krugolina, potpuno ste u pravu. Nema šta da se doda.
looping looping 14:13 11.04.2011

Hm...

OK, u krajnjoj liniji normalna stvar.

Svi zakoni ovde imaju selektivnu primenu. Znaci sluze iskljucivo za dalje bogacenje vec bogatih.
Za drzavu je normalna stvar da im gradjani redovno izmiruju sve obaveze, poreze, po mogucstvu sa kamatom. Zatim da izmire obaveze svim (da ih tako nazovem) kompanijama tipa rts, microsoft i sta ti ja znam.
To nam je karta za Evropu.
A normalni ljudi nek crknu od gladi - njima niko nista nije duzan.
Freedom of Information Freedom of Information 14:26 11.04.2011

Re: Hm...

Naravno da je, razume se ne selektivno, poštovanje zakona i izvršavanje obaveza, sasvim normalna stvar.To je faundamentalni princip svakog uređenog društva.Ono u "krajnjoj liniji" stavio sam jedino zbog
ne malo onih sklonih da se u realnim, posebno ekonomskim okolnostima zapitaju „nije nam to valjda najpreče?"

A i to uz ogradu da je bolje da se u uvođenje reda upustimo što pre.I da mada je valjda suvišno ponovim,uvođenje reda isključuje selektivnost u primeni zakona.
Neues aus der Nachbarschaft Neues aus der Nachbarschaft 15:43 11.04.2011

Re: Hm...

To nam je karta za Evropu.

kompanijama tipa rts,



Dobro pomenu RTS. Neki dan citam onu vest o placanju pretplate za radio aparate u autima i posto nisam vozac i ne znam kako je u drugim zemljama, malo proguglam i vidim da ta pretplata u Evropi postoji samo jos u Belgiji. Ovi kvazi eksperti sto su donosili zakon videli negde pise Brisel pa automatski uneli jos jednu 'evropsku' odrednicu. Nije tema, al da pomenetm da je inace radio pretplata u mnogim zemljama besplatna.

A komentar na vest iz Poverenikovog posta je ona poznata Orwellova koja vec duze vreme najsavrsenije opisuje Srbiju:

Sve su životinje jednake, ali su neke jednakije od drugih!
Oljacat Oljacat 14:33 11.04.2011

Klizma feudalizma

Dakle, za ovo sam danas čula i prosto se šokirala. Gde mi ovo idemo? Ovo nije više ni država, ovo je smejanje u lice svima koji žele da rade legalno i da poštuju zakon. Mislim da treba da se urušimo,ma mislim da mi i treba da nestanemo sa lica zemlje kao narod a pogotovu svi preduzetnici treba da prestanu da postoje. Pa da vidimo ko će da puni budžet i da daje plate.
apectator apectator 18:03 11.04.2011

Re: Klizma feudalizma

ovo je smejanje u lice svima koji žele da rade legalno i da poštuju zakon.

Upravo tako to je kao smejanje u lice. Svaka selektivna primena prava je ismevanje same suštine prava.
highshalfbooze highshalfbooze 15:19 11.04.2011

Banana država

Državni organi o trošku svojih građana rade za Američke privatne kompanije. Još i javno priznaju da selektivno sprovode zakon.
Ma kakve banane, i majmuni su pametniji od nas
fantomatsicna fantomatsicna 13:19 12.04.2011

Re: Banana država

highshalfbooze
Državni organi o trošku svojih građana rade za Američke privatne kompanije. Još i javno priznaju da selektivno sprovode zakon. Ma kakve banane, i majmuni su pametniji od nas

Izvolte Himnu ilegalno downloaded..da sve bude u stilu
kermit68 kermit68 17:08 11.04.2011

ovo je smesno

samo nije nama.
Svako ko se makar malo razume u ove stvari, shvatice tuznu istinu - nije drzavu briga da li je vas softver legalan jer se mnogo brine za bogatstvo gospodina Bila Gejtsa, koji uzgred budi receno zaradi vise para za mesec dana od celog naseg budzeta. Drzavu iskljucivo zanimaju pare, sto vise to bolje, pa su se genijalci dosetili da sve one koji nemaju legalan softver terete za - utaju poreza. Zasto? Pa koristite program koji niste kupili i niste platili njima reket od 18%.
Ovo je ujedno i razlog zasto su izuzeli sebe iz kontrola - kako ce sami sebi uzeti pare za kazne, kad je to prebacivanje iz jednog dzepa u drugi. Nego udri po privatnicima, samo ne znam dokle misle. Dosta mojih kolega, privatnika, ozbiljno razmislja da zatvori firme jer su nameti sumanuti, pa se pitam od koga ce onda da naplate sve to sto su zamislili?
Nemoje pogresno da me shvatite, ja ne propragiram koriscenje nelegalnog softvera, naprotiv. Samo, za sve postoji pravi trenutak. Posto se inace bavim prodajom tog istog legalnog softvera znam iz prve ruke koliko je firmama tesko da odvoje pare za to, a komentare koje dobijam kad posaljem ponude necu da prepricavam, nisu za javnost.
Gospodo poreznici, riba smrdi og glave, uvek bilo i ostalo.
apectator apectator 18:11 11.04.2011

Re: ovo je smesno

Drzavu iskljucivo zanimaju pare, sto vise to bolje, pa su se genijalci dosetili da sve one koji nemaju legalan softver terete za - utaju poreza. Zasto? Pa koristite program koji niste kupili i niste platili njima reket od 18%.

Neverovatna "domišljatost",zar ne? Tako nešto samo ovi naši nazovi eksperti mogu da smisle.
Nemoje pogresno da me shvatite, ja ne propragiram koriscenje nelegalnog softvera, naprotiv. Samo, za sve postoji pravi trenutak. Posto se inace bavim prodajom tog istog legalnog softvera znam iz prve ruke koliko je firmama tesko da odvoje pare za to, a komentare koje dobijam kad posaljem ponude necu da prepricavam, nisu za javnost.

Taćno,čak i za cedjenje suve drenovine izabrali su najgori trenutak. Tako da i pored ozbiljnog kompromitovanja neće moći da uzmu neke ozbiljne pare. Prosto,nema odakle.
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:08 11.04.2011

Re: ovo je smesno

apectator

Taćno,čak i za cedjenje suve drenovine izabrali su najgori trenutak. Tako da i pored ozbiljnog kompromitovanja neće moći da uzmu neke ozbiljne pare. Prosto,nema odakle.

Naplatiće pretplatu na radio u kolima, neće dati registraciju auta ako ne platiš pretplatu, experti su to.

Elem, pitanje za kolegu Šabića, ima li šansi da za primer Vaša kancelarija pređe na besplatna Open source rešenja? Ako ima, lično ću se angažovati oko toga. Volonterski, podrazumeva se.
Freedom of Information Freedom of Information 19:13 11.04.2011

Re: ovo je smesno


Elem, pitanje za kolegu Šabića, ima li šansi da za primer Vaša kancelarija pređe na besplatna Open source rešenja? Ako ima, lično ću se angažovati oko toga. Volonterski, podrazumeva se.

Nisam siguran da dobro razumem ideju Uroše. Možete li biti malo konkretniji? A u svakom slučaju hvala na spremnosti da pomognete.
sahmatbg sahmatbg 19:38 11.04.2011

Re: ovo je smesno

besplatna Open source rešenja?

?
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:57 11.04.2011

Re: ovo je smesno

Freedom of Information

Elem, pitanje za kolegu Šabića, ima li šansi da za primer Vaša kancelarija pređe na besplatna Open source rešenja? Ako ima, lično ću se angažovati oko toga. Volonterski, podrazumeva se.

Nisam siguran da dobro razumem ideju Uroše. Možete li biti malo konkretniji? A u svakom slučaju hvala na spremnosti da pomognete.


Pa ovako, umesto Windows XP instaliramo neki Linux, server u kancelariji je ionako na CentOS-u, dakle radne stanice prebacimo na Linux. Održimo potrebnu edukaciju zaposlenih za korišćenje istog, kancelarijski paket bi bio Open Office. Ja bi lično instalirao Ubuntu 10.04 LTS koji ima podršku sledeće tri godine, sa potrebnim sigurnosnim zakrpama, i uopšte je jedno izdanje namenjeno konzervativnim korisnicima za poslovnu upotrebu, na njemu nema ničeg eksperimentalnog ili egzotičnog.
Takođe, zajednica bi pružala support, i online i uživo, imaj u vidu da je ovo prilika da pokažemo i na delu dokažemo da su plodovi našeg rada dozreli za upotrebu u institucijama.

Šta bi na taj način demonstrirali, osim činjenice da štedimo jer ne plaćamo licence, da smo dovoljno intelektualno radoznali da prihvatamo nova rešenja, i na kraju, da inspektori Tržišne inspekcije nisu pametniji od nas, jer oni koriste Linuks već nekoliko godina.
Molio bi da se pogleda ovaj link, na sajtu bivšeg Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo, sadašnja Uprava za digitalnu agendu.
Freedom of Information Freedom of Information 20:26 11.04.2011

Re: ovo je smesno

Ma bunilo me ono "rešenje" i upućivalo na razmišljanje o sasvim drugom,usko pravničkom značenju tog termina. A ideja o komunikaciji zasnovanoj na Linux-u je svakako zanimljiva. Hajde da, s tim u vezi, ostanemo u kontaktu. Pozdrav.
babmilos babmilos 22:11 11.04.2011

Re: ovo je smesno

besplatna Open source rešenja

na osnovu blogovskog dogovora od 11.4.2011, kancelariji Poverenika za informacije Republike Srbije izdaje se sledeće Open source REŠENJE:
1. da Poreska policija uzaludu vremena ne trati, a i šta će im
2. da tri godine imaju zakrpe biti obezbeđene, a i šta će im
3. da zaposleni ne mogu instalirati programe jer ne umeju da kompajliraju, a i šta će im
4. da im računari dramatično brže rade zbog hroničnog nedostatka antivirusnih programa, a l šta će im

Pravni lek: a i šta će vam

uros_vozdovac uros_vozdovac 23:40 11.04.2011

Re: ovo je smesno

Svakako, na raspolaganju sam.
bene_geserit bene_geserit 04:17 12.04.2011

Re: ovo je smesno

U celom ovom slucaju, ono sto je najozbiljniji problem, daleko ozbiljniji od nejednakosti privatnika i javnog sektora u vezi kontrole ilegalnog software-a je resenje koje se nudi za javni sektor: "ovaj problem rešio na nivou čitave države potpisivanjem ugovora sa najvećim proizvođačima softvera".

Uros_vozdovac je gore bio jako kulturan.
Ne postoji niti jedan razlog za placanje licenci MicroSoft-u za OS i Office, osim da se neka stranka na vlasti omasti za proviziju. I ne moram ni da pogadjam kakav ce taj ugovor da bude - bice nesto tipa ekskluzivno koriscenje MS OSa i Office-a. To je pljackanje javnog budzeta. Samo nam treba jos jedan monopol.
Uostalom ako se vec ugledamo na zemlje EU, da li neko misli da je slucajno sto je Francuska zabranila upotrebu MS OS-a i Office-a koji nije open source i besplatan u javnim sluzbama. Razlog - sigurnost.
Open Office je podjednako "tezak" za rad kao i MS Office a besplatan i "obuciti" cak i racunarski nepismene zaposlene u javnom software-u je lako.
Freedom of Information Freedom of Information 05:33 12.04.2011

Re: ovo je smesno

babmilos
na osnovu blogovskog dogovora od 11.4.2011, kancelariji Poverenika za informacije Republike Srbije izdaje se sledeće Open source REŠENJE:1. da Poreska policija uzaludu vremena ne trati, a i šta će im2. da tri godine imaju zakrpe biti obezbeđene, a i šta će im3. da zaposleni ne mogu instalirati programe jer ne umeju da kompajliraju, a i šta će im4. da im računari dramatično brže rade zbog hroničnog nedostatka antivirusnih programa, a l šta će imPravni lek: a i šta će vam

Pa citirano open source REŠENJE sadrži uvod, izreku i pouku o pravnom leku.Ali nedostaje četvrti obavezan element,obrazloženje.Doduše nedostaje samo formalno "pomešalo" se sa izrekom,a i šta će nam.
nestor92 nestor92 08:57 12.04.2011

Re: ovo je smesno

Ne postoji niti jedan razlog za placanje licenci MicroSoft-u za OS i Office, osim da se neka stranka na vlasti omasti za proviziju.


Moram da skrenem pažnju, pošto mi je žena bila sudija do onomad, da je u njenom sudu korišćen Open Office pre nekoliko godina. Doduše i MS Windows kao operativni sistem.

Kakva je sada situacija, ne znam.
b92fmember b92fmember 14:58 12.04.2011

Re: ovo je smesno

nestor92
Ne postoji niti jedan razlog za placanje licenci MicroSoft-u za OS i Office, osim da se neka stranka na vlasti omasti za proviziju.


Moram da skrenem pažnju, pošto mi je žena bila sudija do onomad, da je u njenom sudu korišćen Open Office pre nekoliko godina. Doduše i MS Windows kao operativni sistem.

Kakva je sada situacija, ne znam.


A jel licenciran?
ecce-florian ecce-florian 23:14 11.04.2011

A Vlada je na čemu?

A koji operativni sistem koristi Skupština?

Naime, kako je agenciji „Beta" rečeno u Poreskoj upravi, poreski inspektori neće kontrolisati javni sektor!!
A „objašnjenje" je - „potrebno je izvršiti detaljnu analizu i stvoriti uslove kako bi se u budućnosti ovaj problem rešio na nivou čitave države potpisivanjem ugovora sa najvećim proizvođačima softvera. Tek nakon ispunjenih preduslova stvoriće se uslovi za kontrolu legalnosti softvera u javnom sektoru."
Što bi „klinci" rekli - „ko razume, shvatiće".


Kakve veze ima poreska uprava koju plaćam sa zaštitom prava MS.Da je MS nije angažovala da posluje kako bi ostvarila originerne prihode?Ako će na taj način smanjiti poreska zahvatanja nad građanima Srbije jer će isto platiti vlasnici iz USA pozdravljam ovo rasterećenje.

Koji operativni sistem je koristio Obilić? Imal' mogućnosti nagodbe?
babmilos babmilos 16:07 12.04.2011

Re: A Vlada je na čemu?

ecce-florian
Koji operativni sistem je koristio Obilić?

nije operativni sistem, nego igrica: Arkanoid...
apectator apectator 16:21 12.04.2011

Re: A Vlada je na čemu?

babmilos

Koji operativni sistem je koristio Obilić?

nije operativni sistem, nego igrica: Arkanoid...

A ta igrica ne koristi se samo u Obiliću. Ona je u mnogo široj upotrebi.
ecce-florian ecce-florian 22:30 12.04.2011

Re: A Vlada je na čemu?

A ta igrica ne koristi se samo u Obiliću. Ona je u mnogo široj upotrebi.

Vole ljudi strategije.

Prvo sazidaš kasarnu. Onda Hram. Posle kupiš luku. Onda sazidaš magacin hrane. Hranu ti dovezu brodovi u luku i ne platiš carinu..........

To ti je vladajuća igrica u ovoj sferi


A Arkanoid ti nije igrica nego platforma.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana